فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 36 (پاییز 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/07/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الهام علی آبادی، امیر اسماعیل نژاد مقدم، عباسعلی کریمپور ملکشاه صفحه 1
    سابقه و هدف
    منابع انرژی نقش مهمی را در تکوین جنین های قبل از لانه گزینی بر عهده دارند. یکی از مهمترین منابع تامین کننده انرژی، گلوکز می باشد که تاثیر آن در مراحل مختلف تکوین جنین مورد تحقیق بسیار قرار گرفته است. از آنجایی که فروکتوز و گالاکتوز از ایزومرهای مهم گلوکز می باشند و مطالعات کمی در خصوص تاثیر آنها بر تکوین جنین در محیط آزمایشگاه انجام گرفته است، لذا این مطالعه علاوه بر بررسی مجدد تاثیر گلوکز بر رشد و نمو جنین، تاثیر این دو ایزومر را به عنوان جایگزینی برای گلوکز در محیط کشت مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    موش های سفید سوئیسی بعد از تحریک تخمک گذاری توسط هورمون HMG و HCG و جفت گذاری 48 تا 50 ساعت بعد از آخرین تزریق، کشته شده و جنین های دو سلولی به وسیله فلاشینگ از لوله های رحمی آنها جمع آوری شدند. جنین ها به طور تصادفی به محیط های کشت موردنظر انتقال داده شده و تا مرحله هچینگ(خروج از زونا پلوسیدا) کشت داده شدند. در این تحقیق محیط های کشتT6 حاوی گلوکز(T6+g1)، T6 حاوی گالاکتوز(T6+gal)، T6 حاوی فروکتوز (T6+fr) و T6 بدون هگزوز(T6-h) مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    درصد جنین های رسیده به مرحله بلاستوسیست در محیط های کشت فوق به ترتیب 25/91، 09/67، 85/92 و 92/70 بود. همچنین به ترتیب 82/40، 21/25، 85/42 و 46/23 درصد از جنین ها بعد از 72 ساعت به مرحله هچینگ رسیدند. درصد جنین های بلاستوسیست و هچینگ در محیط T6+g1 و T6+ fr به طور معنی داری بیشتر از محیط T6+gal و T6-h بود(0001/0<‍P)، اما هیچ اختلاف معنی داری بین جنین های کشت داده شده در محیط T6+gal نسبت به محیط T6-h و نیز T6+fr نسبت به T6+gl مشاهده نشد.
    استنتاج
    براساس یافته های این تحقیق می توان استنتاج نمود که گالاکتوز نمی تواند جانشین مناسبی برای گلوکز در محیط کشت جنین های اولیه باشد، اما فروکتوز می تواند جایگزین گلوکز در محیط کشت شود، بدون این که تکوین جنین ها در مقایسه با گلوکز دچار اختلال شود. با وجود این استفاده از فروکتوز به عنوان جانشین گلوکز به مطالعات بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: گالاکتوز، فروکتوز، رشد و تکامل جنینی، بارورسازی آزمایشگاهی
  • بررسی اختلالات روانپزشکی درمراجعین به درمانگاه های عمومی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1376
    مهران ضرغامی، غلامرضا ناطقی، علیرضا خلیلیان، عبدالحکیم تیرگری، حمیدرضا سلیمی صفحه 5
    سابقه و هدف
    با توجه به سیاست های بهداشتی کشور مبنی بر این که تمام بیماران در وهله اول به پزشکان عمومی مراجعه کنند و سپس در صورت نیاز به متخصصین رشته های مربوطه ارجاع شوند، و با توجه به این که کمتر از یک پنجم بیماران مراجعه کننده به تنها مرکز تخصصی روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران توسط پزشکان عمومی ارجاع می شوند، برآن شدیم که به غربالگری اختلالات روانپزشکی در مراجعین به درمانگاه های عمومی بیمارستان های آموزشی این دانشگاه بپردازیم.
    مواد و روش ها
    250 نفر از مراجعین (با ضریب اطمینان 95درصد) به شیوه تصادفی طبقه بندی شده، به وسیله آزمون SCL-90-R مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    40درصد مراجعین مبتلا به اختلال روانپزشکی بودند. اختلالات فوق در خانم ها شایعتر بود. نمایه کلی شدت این اختلالات نیز در خانم ها بیشتر بود. اکثر مبتلایان، متاهل، خانه دار، و با تحصیلات متوسطه بودند. شایعترین ابعاد اختلالات روانپزشکی، کج باوری، جسمانی سازی، افسردگی، و حساسیت در روابط بین فردی بود.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای اختلالات روانپزشکی در طب عمومی، و با عنایت به این که درخواست مشاوره های روانپزشکی و موارد ارجاع بسیار محدود می باشند، احتمالا در زمینه اختلالات روانپزشکی آموزش یا توجه کافی وجود ندارد. در هر صورت ضروری است که در دوره آموزشی پزشکی عمومی و همچنین در دوره های بازآموزی به اختلالات روانپزشکی توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، خدمات فوریت های پزشکی، خدمات فوریت های روان پزشکی
  • کتایون مرتضی سمنانی، مجید سعیدی، محمودحمیدیان، حمید وفامهر، احمدرضادهپور صفحه 7
    سابقه و هدف
    گونه های مختلف گیاه گلوسیوم در طب سنتی ایران با کاربردهای مختلف از جمله در درمان درماتیت استفاده می شوند. با توجه به خواص عصاره های گیاهان خانواده خشخاش، در این پژوهش به بررسی اثرات ضد التهابی و ضد دردی عصاره گیاه گلوسیوم گرندیفلوروم پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    عصاره گیری با استفاده از متانول و با روش پرکولاسیون انجام پذیرفت. جهت بررسی اثرات ضد التهابی عصاره با آزمون کاراژینال، دوزهای 160،80،40،20،10،4 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره در مقایسه با دوزهای 8،6،4،2 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن ایندومتاسین مورد مطالعه قرار گرفت. اثر ضد دردی عصاره با آزمون فرمالین و صفحه داغ(Hot plate) در دوزهای 80،70،60 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره در مقایسه با دوزهای 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مورفین مورد مطالعه قرار گرفت. آزمون روتارود (Rotarod) جهت بررسی هماهنگی حرکتی مورد استفاده قرار گرفت. سمیت حاد(LD50) عصاره با روش پروبیت تعیین گردید. جهت آنالیز داده ها از آنالیز واریانس و آزمون Newman- Keuls با ارزش 05/0< P استفاده شد.
    یافته ها
    دوز kg/mg 200 عصاره اثرات ضدالتهاب بیشتری نسبت به دوزهای kg/mg 10(01/0< P) و kg/mg 8 (001/0< P) ایندومتاسین نشان داد. تمامی دوزهای مورد استفاده اثرات ضددرد موثری نسبت به گروه کنترل نشان دادند (001/0P<). اثرات ضد درد دوزهای 80 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره در فاز اولیه بیشتر از دوز kg/ mg5 مرفین بود(001/0< P). در فاز ثانویه اثرات ضد دردی دوزهای 80،70 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بیشتر از اثر ضد درد دوز kg/mg 5 مرفین بود(001/0< P). بین دوزهای 80 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن اختلاف معنی دار وجود نداشت. تجویز عصاره در دوزهای 80،70،60 و 90 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن آستانه درد را در مقایسه با گروه کنترل در زمان 45 دقیقه افزایش داد. عصاره گیاه فوق اثری بر تغییر هماهنگی حرکات حیوان نداشت. سمیت حاد عصاره معادلkg/mg 94/797 به صورت داخل صفاقی تعیین گردید.
    استنتاج
    نتایج حاصل می تواند گیاه فوق را با اثرات ضد التهاب و ضد درد معرفی نماید.
    کلیدواژگان: گلوسیوم گرندیفلوروم، داروهای ضد التهاب، داروهای درد و التهاب، مسکن ها، پزشکی سنتی
  • موکورمایکوز رینوسربرال و گزارش 3 مورد آن در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص)
    مرتضی جوادی، احمد دانشی، سیدبهزاد پوستی، شباهنگ محمدی صفحه 11
    موکورمایکوز مهلک ترین بیماری قارچی سیستمیک است که در زمینه بیماری دیابت یا نقص ایمنی بروز می کند و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع مرگ ومیر بسیار بالایی دارد. درمان این بیماری برطرف کردن بیماری زمینه ای، درمان دارویی با آمفوتریسین B، و دبریدمان جراحی است که هرچه مداخله جراحی سریعتر انجام شود بهبودی واضح در پیش آگهی خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: موکورمایکوزیس، بیماری های قارچی عمقی، دیابت شیرین
  • محمدرضا اسماعیلی، سیاوش مرادی صفحه 16
    سابقه و هدف
    هلیکوباکترپیلوری در بروز طیف وسیعی از بیماری ها درکودکان مقصر شناخته شده است. در طی سال های اخیر شیوه های متعددی جهت تشخیص این عفونت به خدمت گرفته شده اند. هدف از این مطالعه مقایسه سه مورد ازاین شیوه ها(هیستولوژی، تست اوره آز سریع و سرولوژی) در کودکان بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت آینده نگر بر روی 50 کودک 3 تا 14ساله که با شکایات متفاوتی در بیمارستان کودکان امیرکلا بابل مورد آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش قرار گرفتند، در طی سال 1379 صورت گرفته است. از آنتروم معده این بیماران ضمن آندوسکوپی نمونه برداری شده و ضمن مطالعه میکروبیولوژی (با رنگ آمیزی گیمسا)، قطعه کوچکی از هر نمونه برداشته شده و در واحد آندوسکوپی در محیط BIRD از نظر اوره آز مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر آن نمونه خون جهت بررسی سرولوژی (با استفاده از کیت RADIM) از هر یک از این بیماران گرفته شد.استاندارد تشخیصی عفونت هلیکوباکترپیلوری در این مطالعه وجود حداقل 2 تست مثبت از 3 تست مورد بررسی بوده است.
    یافته ها
    از 50 کودک مورد بررسی 38درصد (19 نفر) به این باسیل آلوده بودند. فراوانی این عفونت در پسران 45درصد و در دختران 3/26درصد بوده است (05/0> P). در این مطالعه IgG بر علیه هلیکوباکترپیلوری به روش ELISA با عدد دقیق ml/ur 23=Cut off (که در این مطالعه محاسبه شد)، از حساسیت 4/89درصد و ویژگی 7/96درصد برخوردار بوده است. هیستولوژی نیز حساسیت 4/89درصد و ویژگی 7/96درصد داشت لیکن تست اوره آز سریع از حساسیت 4/89درصد و ویژگی 100درصد برخوردار بوده است.
    استنتاج
    این مطالعه نتیجه می گیرد با استاندارد کردن روش تشخیص ELISA، هر سه تست مورد بررسی از حساسیت یکسانی برخوردار می باشند، اگرچه تست اوره آز سریع با داشتن ویژگی بالاتر شیوه ای مطمئن تر محسوب می شود، ولی بدون استاندارد کردن ELISA در کودکان حساسیت و ویژگی این تست پایین می آید.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، کودکان، تشخیص سرمی، تست های ایمنی شناسی، تشخیص
  • مهرنوش کوثریان، اسدالله تناسان، محمدرضا مهدوی، فرشته پورمراد، حسن عظیمی صفحه 24
    سابقه و هدف
    کمبود رشد یکی از مشکلات شایع در طب کودکان می باشد. غیر از کمبود کالری و پروتئین که نقش آن در رشد غیر قابل انکار است، از روی (Zinc) به عنوان یکی از عناصر تاثیرگذار در رشد نام برده می شود. در این مطالعه تاثیر سولفات روی تکمیلی بر وزن و قد کودکان مراجعه کننده به درمانگاه بیماری های غدد کودکان بیمارستان بوعلی ساری در سال های 79- 80 بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسوکور با استفاده از دارونما بر روی کودکانی که به دلیل توقف یا نارسایی رشد از طرف مراکز بهداشت شهرستان ساری معرفی شدند، صورت گرفت. این کودکان به سه دسته سوءتغذیه شدید (با SDS وزن کمتر از 3-)، سوء تغذیه متوسط (با SDS وزن بین 2- تا 3-)، کودکان طبیعی یا با سوء تغذیه خفیف (با SDS وزن بالاتر از 2-) تقسیم شدند و برای خنثی سازی عوامل مداخله گر براساس وضعیت اجتماعی و اقتصادی در سه دسته بد، متوسط و خوب قرار گرفتند. در مجموع کودکان در 9 بلوک ایجاد شده به صورت اتفاقی در دو دسته مورد و شاهد قرار گرفتند. به هر دو گروه آموزش تغذیه جهت تامین کالری و پروتئین و کاهش مصرف مواد غذایی کم ارزش داده شد. در گروه مورد محلول سولفات روی با دوز mg/kg5 (mg/kg/zinc1) روزانه تجویز گردید. وزن و قد کودکان قبل و بعد از مداخله مقایسه و سطح روی سرم قبل و پس از مداخله کنترل گردید. برای مقایسه یافته ها از آزمون های t، t زوج و کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    44 کودک (23 دختر و 21 پسر) مطالعه شدند. بیست و یک نفر در گروه مورد و 23 نفر در گروه شاهد بودند و این افراد خصوصیات پایه مشابهی داشتند. مدت تجویز دارو 3/3 ماه و مدت پیگیری 7/4 ماه بود. نتایج حاصله نشان دهنده افزایش وزن (02/0P<) و قد (001/0P<) در هر دو گروه بوده، اما این اختلاف در بین دو گروه معنی دار نبوده است. بیشترین افزایش وزن در زیر گروه دو (با سوءتغذیه متوسط) بوده است (0005/0P<). همچنین سولفات روی سبب کاهش بروز گاستروآنتریت در گروه مورد گردید (005/P<).
    استنتاج
    سولفات روی تاثیری در بهبود وزن بچه های مورد مطالعه ما نداشته است و به نظر می رسد اندکس های رشدی در نتیجه اصلاح روند تغذیه و تامین کالری و پروتئین بهتر شده است. شاید تجویز روی سبب کاهش بروز گاستروآنتریت شود. مطالعات مشابه در استان های دچار کمبود روی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روی، سولفات ها، رشد کودکان، رشد و نمو
  • محمدرضا نوربخش، سیدجواد موسوی صفحه 46
    سابقه و هدف
    با وجود این که روش استاندارد برای اندازه گیری قوس کمری استفاده از عکس رادیوگرافی طرفی کمر است ولی به دلایل مختلف این روش در همه موارد به ویژه در تحقیقات مقرون به صرفه نیست. در نتیجه هدف از انجام این تحقیق، پیدا کردن روشی مطمئن، معتبر، آسان، کم هزینه و بی خطر برای اندازه گیری قوس کمری بود.
    مواد و روش ها
    این بررسی در دومرحله تعیین تکرارپذیری داخل آزمونگر و بین آزمونگر خط کش قابل انعطاف و تعیین اعتبار آن در اندازه گیری قوس کمری انجام شد.برای تعیین تکرارپذیری داخل آزمونگر خط کش قابل انعطاف قوس کمری 25 دانشجوی پسر و 50 دانشجوی دختر، هرکدام دوبار به ترتیب توسط آزمونگر اول و دوم اندازه گیری شد. برای تعیین تکرار پذیری بین آزمونگر آن از 16 دانشجوی پسر استفاده شد و برای تعیین اعتبار خط کش قابل انعطاف قوس کمری 6 دانشجوی پسر و دختر توسط خط کش قابل انعطاف و عکس رادیوگرافی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با استفاده از آزمون همبستگی تکرار پذیری داخل آزمونگر خط کش قابل انعطاف برای آزمونگر اول و دوم به ترتیب 88/0 و 87/0 و تکرار پذیری بین آزمونگر آن 78 /0 به دست آمد. ضریب همبستگی بین اندازه گیری قوس کمری با خط کش قابل انعطاف و عکس رادیوگرافی 92/0 به دست آمد.
    استنتاج
    با توجه به اعتبار و تکرارپذیری بالای خط کش قابل انعطاف در اندازه گیری قوس کمری می توان از این وسیله به عنوان وسیله ای مطمئن، معتبر و در عین حال آسان، کم هزینه و بی خطر برای اندازه گیری قوس کمری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ستون مهره ها، ناهنجاری های عضلانی، استخوانی، قوس کمری
  • فرزانه واشقانی، قدسیه جعفری، مژگان خان احمدی صفحه 52
    سابقه و هدف
    بیماری تخمدان پلی کیستیک در واقع عدم تخمک گذاری مزمن همراه با طیف وسیعی از علل و علایم بالینی شامل افزایش انسولین خون، مقاومت به انسولین و افزایش آندروژن می باشد. خانم های مبتلا به این بیماری به غیر از عوارض شایع مانند: اختلالات قاعدگی، هیرسوتیسم و نازایی، در معرض عوارض جدی شامل افزایش خطر سرطان آندومتر و احتمالا پستان و بیماری های قلبی- عروقی و دیابت می باشند. با در نظر گرفتن موارد فوق، خانم هایی که با عدم تخمک گذاری مراجعه می کند در اولین برخورد بر حسب شرایط سنی، وضعیت باروری و علایم بالینی بایدتحت درمان قرارگیرند. دراین مطالعه ما برآن شدیم که وضعیت دموگرافیک، بالینی، هورمونی و سونوگرافی این افراد و همچنین رابطه بین اختلالات هورمونی با وزن بدن و سطح انسولین خون را مورد بررسی قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش توصیفی Cross- sectional انجام شده است. دربین خانم های 15 تا 45 ساله مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی زنان و فوق تخصص غدد، 80 بیمار مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک تحت بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک از طریق تکمیل پرسشنامه ثبت و تنظیم گردید. آزمایشات هورمونی (PRL،OHP- 17،FBS، Insulin، Testosterone، LH، FSH، GTT) به روش رادیو ایمونواسی انجام شد و بیماران تحت بررسی سونوگرافی قرار گرفتند. به منظور بررسی ارتباط وزن بدن با سطح انسولین خون و هیپرآندروژنیسم بیماران به دوگروه چاق و غیرچاق(30 > BMI و30 < BMI) و براساس وجود یا عدم وجود علایم هیپرآندروژنیسم فانکشنال به دو گروهFH مثبت وFH منفی تقسیم شدند. جهت بررسی آماری از آزمون های آماری Mann- Withny و Kruskal-Wallis استفاده گردید.
    یافته ها
    شایعترین یافته های بالینی به ترتیب شامل: اختلالات قاعدگی(100 درصد)، سابقه فامیلی(5/62درصد)، هیرسوتیسم (62 درصد) و چاقی (25درصد) است. شایعترین اختلالات هورمونی به ترتیب شامل: افزایش تستوسترون (5/32 درصد)، افزایش نسبت 2 FSH>/LH (25 درصد)، مقاومت به انسولین (2/21 درصد)، GTT مختل(5/17 درصد) و هیپرانسولینیسم (10 درصد) است. سونوگرافی در 7/18 درصد موارد غیر طبیعی بود. در مقایسه گروه های چاق و غیرچاق GTT غیر طبیعی در 5/17 درصد موارد(50 درصد در گروه چاق)، مقاومت به انسولین در 21 درصد موارد (52 درصد موارد در گروه چاق)، و افزایش انسولین ناشتا در10 درصد موارد (50 درصد موارد در گروه چاق) مشاهده گردید. در مقایسه بین بیماران چاق با FH مثبت و FH منفی از نظر هیپرانسولینمی و GTT غیر طبیعی اختلاف آماری معنی دار بود(033/0=P). در مقایسه بیماران چاق با FH مثبت و بیماران غیرچاق با FH مثبت نیز از نظر GTT غیر طبیعی اختلاف آماری معنی دار بود (0311/0=P).
    استنتاج
    با درنظرگرفتن آن که تشخیص بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک توسط علایم بالینی مقدور می باشد وآزمون های آزمایشگاهی به جز رد بیماری های نادر مثل هیپوتیروییدیسم و هیپرپرو لاکتینمی در تشخیص نقشی ندارند، انجام این آزمون ها باید محدود به بیماران خاص گردد. از طرفی چون عوارض ناخواسته مانند افزایش انسولین خون، مقاومت به انسولین، افزایش قند خون رابطه مستقیمی با چاقی و هیپرآندروژنیسم در این گروه از افراد دارد، باید آن دسته از این افرادکه چاق بوده وعلایم هیپرآندروژنیسم دارندتحت بررسی های بیشترقرارگرفته واقدامات درمانی خاص صورت گیرد. انجام سونوگرافی نقشی در اثبات تشخیص ندارد و نباید به عنوان روش رایج در بررسی این بیماران مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیپرآندروژنیسم، اختلالات قاعدگی، هپرسوتیسم
  • فرهنگ بابامحمودی صفحه 59
    سابقه و هدف
    الحمیکه (Al Hamikah) نامی بود که اولین بار پزشکان مسلمان بر بیماری بثوری همراه با تب خفیف و لنف آدنیت وعلایم کاتارال گذاردند وآن را نوعی سرخک دانستند. بعدها این بیماری سرخک آلمانی یاRotheln و بعد از سال 1866 Rubella نامیده شد. اهمیت این بیماری در پدیدار شدن علایم در افراد نیست بلکه نکته خطیر در ایجاد بیماری سرخجه مادرزادی در نوزادان مادران مبتلا و عوارض جانی و مالی ناشی از آن است. ساخت واکسن سرخجه (سال 1969) تحولات فراوانی در زمینه کاهش مبتلایان به سرخجه مادرزادی به وجود آورد تا این که در سال 2000 اعلام شد در فنلاند سرخجه حذف شده است. سال هاست که در کشورهای مختلف تیترآنتی بادی ضد سرخجه در کودکان و زنان در سنین باروری اندازه گیری می شود تا برای کنترل عوارض سرخجه مادرزادی برنامه های واکسیناسیون طراحی و اجرا شود (اکنون 10 درصد زنان در جهان در معرض خطر ابتلا به سرخجه هستند). هدف از این مطالعه بررسی مصونیت یا حساسیت دختران شرف ازدواج شهرستان قائم شهر بوده است تا از اطلاعات حاصله در برنامه ریزی های بهداشتی استفاده شود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق به صورت یک مطالعه توصیفی برروی 400 نفر از دانش آموزان دختر یازده دبیرستان دخترانه قائم شهر با استفاده از روش ELISA (Biotech – Alpha) انجام شد. خصوصیات دموگرافیک آزمودنی ها برای بررسی ارتباط آنها با نتیجه آزمایشات ثبت شد. این مطالعه با رعایت اصول اخلاق پزشکی صورت گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد از 400 نفری که مورد مطالعه قرار گرفتند 25/9 درصد (37 نفر) نسبت به بیماری سرخجه مصون نیستند و این عدم مصونیت هیچ ارتباط معنی داری با سن، مکان سکونت (شهر یا روستا)، شغل و تحصیلات پدر، شغل و تحصیلات مادر و تعداد فرزندان خانواده نداشت.
    استنتاج
    نظر به این که 25/9 درصد از دختران دبیرستان های قائم شهر نسبت به بیماری سرخجه مصون نمی باشند، به نظر می رسد باید برنامه ای برای واکسیناسیون دختران در شرف ازدواج طراحی و اجرا شود. روش ELISA نسبت به روش سرولوژی رایج گذشته HI روشی حساستر، با خطای کمتر و سرعت بیشتر می باشد که به عنوان یک تست پیش از ازدواج توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سرخجه، آنتی بادی ها، سرم شناسی، آنزیم ایمونواسی(الیزا)
  • مریم برزین، روح الله عبدی، امیرحسین هاشمی صفحه 65
    سابقه و هدف
    روش استاندارد طلایی در تشخیص سینوزیت، CT کورونال سینوس های پارانازال با مقاطع پیوسته و پشت سرهم می باشد. با توجه به هزینه زیاد و دوز بالای اشعه در این روش، و این که معیارهای بالینی و رادیوگرافی های ساده چندان حساس و اختصاصی نمی باشند، انجام CT سینوس ها با روش های Limited Screening (با مقاطع ناپیوسته) توسط بعضی محققین پیشنهاد شده است. تحقیق حاضر جهت بررسی دقت تشخیصی CT کورونال با مقاطع محدود (چهار مقطع) و مقایسه آن با CT استاندارد در تشخیص سینوزیت صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    از 100 بیماری که با احتمال سینوزیت به بخش CT اسکن بیمارستان امام خمینی (ره) ساری مراجعه نموده بودند، CT استاندارد کورونال (شامل 16 مقطع) انجام شد و بر اساس Scout view مربوطه، چهار تصویر Limited Screening CT انتخاب و چاپ شدند. تصاویر مربوط به هر دو روش CT، به طور مجزا از یکدیگر توسط دو رادیولوژیست گزارش شدند (در مجموع چهار گزارش CT برای هر بیمار انجام شد). نتایج حاصل از روش استاندارد و Limited رادیولوژیست اول با نتایج مشابه از رادیولوژیست دوم مورد مقایسه قرار گرفت. مجموع نتایج روش Limited نیز با روش استاندارد مقایسه شد.
    یافته ها
    در مقایسه نتایج دو رادیولوژیست میزان Kappa value محاسبه شده برای روش های استاندارد و Limited به ترتیب 95/0 و 97/0 است که دال بر توافق (Agreement) خوب بین دو رادیولوژیست در هر دو بررسی می باشد. روش Limited در مجموع دارای حساسیت 1/94 درصد و دقت 5/93 درصد بود. شیوع کلی سینوزیت در افراد مورد بررسی 68 درصد و بیشترین سینوس درگیر، سینوس ماگزیلر (با نتایج 7/89 درصد) بود.
    استنتاج
    روش Limited Screening CT سینوس های پارانازال می تواند روش مناسبی در ارزیابی اولیه بیماران با احتمال سینوزیت باشد و از این نظر جایگزین گرافی های ساده شود. مزیت این روش استفاده از دوز کمتر اشعه، سرعت بیشتر کار تصویرگیری و صرف هزینه کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: سینوزیت، سینوزیت فک بالا، تصویربرداری تشخیصی، بیماری های سینوس دور بینی
  • فرزاد متولی حقی، شیزاد غلامی، مهدی شریف، ایرج موبدی، زهره سحابی، محمد مهدی صداقت، علی اصغر نجف پور صفحه 72
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش انگل های خارجی جوندگان در انتقال بیماری های مختلف از جمله طاعون، تب راجعه، تیفوس مورن و غیره، مطالعه ای جهت بررسی انگل های خارجی جوندگان در مناطق مختلف استان مازندران در سال های 76 الی 78 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه جوندگان شهرهای ساری، بهشهر، قائم شهر (جویبار)، آمل، محمودآباد، نور، رامسر، تنکابن و نواحی مرکزی شهرها (5 کیلومتر اطراف شهر) بودند. با نصب تله های زنده گیر به صورت تصادفی در اماکن مختلف، نسبت به صید جوندگان اقدام گردید. پس از صید جوندگان و انتقال آنها به آزمایشگاه، متعاقب بیهوشی و ثبت مشخصات ظاهری جوندگان، آنها در بالای تشتک آبی به منظور جدا کردن انگل های خارجی برس می شدند. انگل های خارجی پس از جمع آوری از روی تشتک آب در الکل 70 درجه نگهداری شده تا پس از مونته شدن مورد شناسایی قرار گیرند. همچنین کلیه اطلاعات مربوط به جونده و انگل در فرم مخصوص ثبت گردیده و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    درطی این بررسی مجموعا 371 جونده متعلق به هفت گونه صید گردید که عبارت بودند از: Rattus rattus 148 عدد (40 درصد)؛ Rattus norvegicus 87 عدد (23 درصد)؛ Mus musculus 40 عدد (11 درصد)؛ Glis glis 25 عدد (7 درصد)؛ Apodemus sylvaticus 7 عدد (2 درصد)؛ Nesokia indica 45 عدد (12 درصد)؛ و Arvicola terrestis 19 عدد (5 درصد). همچنین در این بررسی اکتوپارازیت های جدا شده عبارت بودند از: Hoplopleuridae، Echinolaelaps echidninus، Opiliacaridae، Rhipicephalus، N.faciatus وIxodidae که بیشترین فراوانی مربوط به Hoplopleuridae و کمترین فراوانی مربوط به Ixodidae می باشد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که میزان آلودگی به انگل های خارجی در جوندگان صید شده و در منطقه مورد مطالعه 40 درصد می باشد. آلودگی در گونه های Rattus rattus، Nesokia indica، Rattus norvegicus و Arvicola terrestris مشاهده گردید و اکتوپارازیت های جدا شده همگی از نظر پزشکی و دامپزشکی حایز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: انگل ها، انگل شناسی، جوندگان، بیماری های انگلی
|
  • E., Acirc, Liabadi, A. Moghaddam, A.A. Karimpour Page 1
    Background and
    Purpose
    Ënergy sources play an important role in preimplantation development. Ëffect of glucose, an importamt energy source, has been studied in different stages of embryo development. Ënergy sources play important role in embryos development in preimplantation peroid. Glucose is one of the main sources of energy supply, and it’s effect has been studied in different stages of embryo development. Since fructose and galactose are the important isomers of glucose, thus in addition to the effect of glucose, its isomers were compared on the development of mouse embryos.
    Materials And Methods
    4-6 weeks old swiss mice were supravulated by HMG and HÇG hormones. The mice were killed 48- 50h after last injection and 2- cell embryos were collected by flashing. The embryos were cultured randomly to hatching stage using T6 medium with glucose (T6+gl), galactose(T6+ gal), fructose(T6+fr) and without hexose(T6-h).
    Results
    The percentages of embryos reached to blastocyst were 91.25, 67. 09, 92.85 and 70. 92 respectivly. Âlso, 40.82, 25.21, 42.85 and 23.46 percent of embryos were hatched after 72h of culture respectively. The percentages of blastocyst and hatching embryos in T6+gl and T6+fr were significantly greater than those in T6+gal and T6-h (p<0.0001), but there were no obvious differences between embyos cultured in T6+gal and T6–h and those cultured in T6+gl and T6+fr in reaching to blastocyst and hatching stages.Çonclusion : The results indicate that galactose can not be a proper replacement for glucose in primary embryos medium. But fructose can be an alternate for glucose in the medium, without causing any disorder in embryo development compared to glucose. But despite of this phenomenon, use of fructose as an alternate of glucose needs more studies.
    Keywords: Galactose, Fructose, Growth, Ëmbryonic, Fertilization in vitro
  • Study of psychiatric disorders in general clinics of mazandaran university of medical sciences in 1997
    M. Zarghami, Gh.R. Nateghi, A.R. Khalilian, A.H. Tirgari, H.R. Salimi Page 5
    Background and
    Purpose
    Âccording to the policy of Ïranian ministry of health and medical education, that all patients should be visited by general practitioner and if necessary referred to a consultant specialist and with that in mind, Less than one fifth of the referring patients to the only available psychiatric center of mazandaran university of medical sciences are directed by general practioners. Ït was decided to screen psychiatric disorders in general medical clinics affiliated to this university.
    Materials And Methods
    Two hundred and fifty adult clients (95% confident coefficient) were selected via stratified random sampling, and evaluated by SÇL-90-R test.
    Results
    The prevalence of psychiatric disorders was 40%. These disorders were more common in women. Âlso, the global severity index was greater in women. Majority of the psychiatrical patients were married, housewife, and high school educated. The most prevalent dimensions of psychiatric disorders were paranoid ideations, somatization, anxiety and interpersonal sensitivity.Çonclusion : Çonsidering the high prevalence of psychiatric disorders in general medical practice, and psychiatric consultations are very limited, it seems that, probably there is no proper education and/or no enough attention to the psychiatric disorders. Ït is essential to pay more attention in psychiatry education in the course of medical education.
    Keywords: Mental disorders, Ëmergency medical disorders, Ëmergency Services, psychiatric
  • K. Semnani, M. Saeedi, M. Hamidian, H. Vafamehr, A.R. Dehpour Page 7
    Background and
    Purpose
    Various species of the plant grandiflorum have different applications in Ïran traditional medicine, such as in treatment of dermatitis. Çonsidering the therapeutic property of papuveraceae, this study was designed in order to determine the anti inflammatory and antinociceptive property of Glaucium grandiflorum.
    Materials And Methods
    Ëxtraction was done with methanol by percolation method. Ânti inflammatory property of the extract was determined by carrageenan test for the doses of 4,10,20, 40, 80, 160 and 200 mg/kg of body weight as compare to indometacin for the doses of 2. 4, 6, 8 and 90 mg/kg of body weight. Ântinociceptive property of the extract with formalin and hot plate was studied for the doses of 60,70,80 and 90 mg/kg of body weight as compare to morphine for the doses of 5 and 10 mg/kg of body weight. The integrity of motor coordination was assessed with a rotarod apparatus. Âcute toxicity (LD50) of the extract was determined by probit method. Data were analyzed by variance test and Newman- keuls test with P<0.05.
    Results
    200 mg/kg dose of the extract had more anti inflammatory effect as compare to indomethacin at the doses of 10 mg/kg (P<0.01) and 8 mg/kg (P<0.001). Âll the used doses had more antinociceptive effect as compare to the control group, (P<0.001). Ântinociceptive effects of 80 and 90 mg/kg of body weight of the extract in the first phase was more than morphine for the dose of 5 mg/kg body weight. Ïn the second phase, the antinociceptive effect of 70, 80 and 90 mg/kg of body weight was more than morphine for the dose of 5 mg/kg of body weight P<0.001. There was no significant difference in the doses of 80 and 90 mg/kg of body weight. Âdministration of the extract with the doses of 60, 70,80 and 90 mg/kg of body weight, raised the pain threshold at 45 minutes of observation, as compare to the control group. Ëxtract fluid of this plant had no effect on motor coordination of the animals. Âcute toxicity of the extract was determined to be about 797.94 mg/kg administered intraperitonealy.Çonclusion: The present study suggets that this plant has anti inflammatory and antinociceptive effects.
    Keywords: Glaucium grandiflorum, Ânti, Ïnflammatory agents, Ânalgesics, Medicine, traditional
  • Rhinocerebral mucormycosis, report on three cases at Hazrat rasol akram hospital
    M. Javadi, A. Daneshi, S.B. Posti, Sh Mohammadi Page 11
    Mucormycosis is the most threatening systemic mycotic disease, which occurs in case of underlying diseases such as, diabetes and immune difficiency and followed by high rate of mortality if not diagnosed in time and treated properly. Treatment of this disease starts with treatment of underlying disease, administration of amphothericin B and surgical debridment. The sooner the surgical intervention the more obvious improvement in prognosis.
    Keywords: Mucormycosis, Mycosis, Diabetes mellitus
  • M.R., Euml, Smaeeli, S. Moradi Page 16
    Background and
    Purpose
    Helicobacter pylori (H.pylori) is responsible for causing many diseases in children. Ïn the recent years different methods have been used to identify this infection. The aim of this study is to compare the results of above mentioned methods in identification of H.pylori in children.
    Materials And Methods
    This prospective study was done on 50 infants aged 3 to 14 years having various complaints under went upper gastrointestinal endoscopy in Âmir kolah pediatrics hospital in the year 2000. Biopsy specimen was obtained for microbiological examination (Giemsa staining) and urease test in BÏRD medium. Blood was collected from the patients for serologic test (using RÂDÏM kit). The standard ratio for identification of H.pylori infection in this study was indicated as at least two positive tests out of three tests.
    Results
    Ôut of 50 infants under investigation, 19 (38%) were infected with H.pylori. Frequency distribution of this infection in boys was 45% and in girls 96.3% (P>0.05). Ïn this study the presence of ÏgG against H.pylori was determined by ËLÏSÂ with cut off=23 ur/ml. The sensitivity and specificity for ËLÏSÂ, histology and urease test was as follow: 89.4% and 96.7%, 89.4% and 96.7, 89.4% and 100% respectively.Çonclusion : Ït is concluded from this study that, through standardization of ËLÏSÂ, the above mentioned three methods of the tests have the same sensitivity property. Though rapid urease test with higher specificity is more reliable method, but without standardization of ËLÏSÂ in infants the sensitivity and specificity would be lower.
    Keywords: Helicobacter pylori, Ç, hildren, Serodiagnosis, Ï, mmunological tests, Diagnosis
  • M. Kosaryan, A. Tanasan, M.R. Mahdavi, F. Pour Moradh., Acirc, Zimi Page 24
    Background and
    Purpose
    Growth defect is one of the prevalent problems in pediatric. Ïn addition to the significant effect of protein and lack of calory on growth, zinc is also reported as effective factor in growth of milk feeded infants. Ïn this study the effect of zinc sulfate supplement on weight and hieght of the infants referring to the pediatric endocrine disease clinic of Boalo hospital was studied in the years 2001-2002.
    Materials And Methods
    This was a double-blind placebo controled clinical trial done on the infants being referred from the sari health centers due to growth disorders. The subjects were divided in three groups as follow: severe malnutrition (SDS<-3), moderate mulnutrition (with SDS between 2-3) and normal infants or mild malnutrition (SDS>-2). Ïn order to neutralize the interfering factors, they were divided in 3 groups of bad, moderate and good on the basis of socio economic status. Ïn general, the subjects were created in 9 frames and randomly were divided in two case and control groups. Both of the groups were instructed about the need for energy and protein, and also for reduction of taking less nutritional food stuff. Ïn the case group zinc sulfate with dose of 5 mg/kg (1 mg/kg/zinc) was given dailty. Weight and height of the infacts prior and after interferance was compared, and serum zinc level prior to and after interferance was controled. T-test, X2 and paired-t test were used for comparison of the obtained results.
    Results
    44 infants (23 girls and 12 boys) were under study. 21 persons were in case and 23 persons in control group. Both of the groups had similar basic features. Duration for administration of the drug was 3.3 months and followed up for 4.7 months. The obtained results are indicater of increasing in weight (P<0.02) and hieght (P<0.001) in both of the groups, but the differance between the above groups has not been significant. Most increase in weight was observed in group two (with moderate malnurition) P<0.0005. Âlso zinc sulfate reduced onset of gastroenteritis in case group (P<0.005).Çonclusion : Zinc sulfate had no effect on weight gain in the subjects under study. Ït seems that growth indexes have improved due to amendment of nutritional status and provision of energy and protein. May be administration of zinc would reduce gastroenteritis. Similar study in the province with zinc difficiency is recommended.
    Keywords: Zinc, Sulfates, Çhild development, Growth
  • M.R. Norbakhsh, S.J. Mosavi Page 46
    Background and
    Purpose
    Though lateral veiw radiography is considered as a standard method for measuring lumbar lordosis, but due to different reasons, this method is expensive particularly in research. Thereby, the aim of this study is to find out a reliable, easy, less expensive and non hazardous method for measuring lumbar lordosis.
    Materials And Methods
    This study was done in two steps, to determine repeatitive measurement validity of intertester and intratester by flexible ruler to assess it’s validity in measuring lumbar lordosis. Ïn order to assess repeatitive measurement in intratester by flexible ruler for lumbar lordosis, 25 male and 50 female students each one were measured twice by the first and second testers repectively. For assessment of repeatitive measurement of intratester, 16 boy students were selected in order to determine the validity of flexible ruler used in lumbar lordosis. The measurement was done by flexible ruler and x-ray in 6 boy and girl students.
    Results
    Çalculation with the help of correlation coefficient for repeatitive measurement on intertester by flexible ruler indicated 0.88% and 0.87% for the first and second testers respectively, and the figure for repeatitive measurement on intratester was 0.78. The correlation coefficient for measurement of lumbar lordosis by flexible ruler and X-ray was 0.92%. Çonclusion : Since flexible ruber is a very reliable tool in measuring lumbar lordosis, hence can be used as a safe, valid, easy, cheap and non hazardous instrument for meausring lumbar lordosis.
    Keywords: Spine, Musculoskeletal Âbnormalities, Musculoskeletal Âbnormalities
  • F. Vasheghani, Gh Jafari, M. Khan Ahmadi Page 52
    Background and
    Purpose
    Polycystic ovarian disease is infact a chronic anovulation with broad spectrum of causes and clinical manifestations such as, hyper- insulinemia, insulin resistant and hyperendrogenism. Women with this disease excluding the common complications such as, irregular menses, hirsutism and infertility, are susceptible to serious consequences like, increase risk of endometrial carcinoma, possibly breast cancer, cardiovascular and diabetes problems. Çonsidering the above mentioned conditons. The women complain of anovulation, as a first decision must under go treatment on the basis age, fertility status and clinical manifestations. Ïn this study it was decided to evaluate the demographic, clinical, hormonal and sonographic conditions of the patients and also the relation between bormone disorders with body weight and blood insulin level.
    Materials And Methods
    This was a descriptive and cross-sectional study, done on females with age group of 15-45 years, referring to endecrine and gynaecology clinics. 80 patients with polycystic syndrome were under investigation. Demographic data were recorded in questionnair. Hormonal examinations (PRL, 17-ÔHP, FBS, Ïnsulin, Testesterone, LH, FSH, GTT) were done by Radio immunoassay method. Ând the patients were studied for sonography, in order to study the relation between body weight, blood insulin level and hyperendrogenism. The patients were divided in two obese and non obese (BMÏ>30 and BMÏ<30) and on the basis of presence and absence of functional hyperendrogenism manifestations were divided in FH+and FH-groups. Mann-withny and kruskal-wallis tests were used for analysis of the data.
    Results
    The most common clinical findings were as follow: irregular mense (100%), family history (62.5%),hirsutism (62%), and obesity (95%). The most common hormonal abnormalities were as follow: increased testestrone (39.5%), increase in ratio of LH/FSH (25%), insulin resistance (21.2%), GTT disorder (17.5%) and hyperinsulinism (10%). Results of sonography was abnormal in 18.7%. Ït was shown that, in 17.5% (50% in obese group) there was abnormal level of GTT as compare to non obese group. There was insulin resistant in 21% (52% in obese group), fast hyperinsulinemia was noticed in 10% (50% in obese group). Â comparison between FH+ dan FH- in obese patients for Hyperinsulinemia and abnormal GTT, the statistical difference was significant p=0.033. Â comparison between FH+ obese patients and FH+ non obese patients from abnormal GTT point of veiw, the statistical difference was significant (P=0.0311).Çonclusion : Since the diagnosis of polycystic ovarian disease is possible by clinical symptoms, hence laboratory examinations except for ruling out rare diseases such as, hyperthyroidism and hyperprolactemia have no role in diagnosis. Performing such examinations must be confined to certain diseases. Ôn the other hand, unwanted complications such as, hyperinsulinemia, insulin resistant, hyperglycemia have direct relation with obesity and hyperendrogenism in such patients. Ôbese individuals with hyperendrogenism must be more investigated, and special treatment measurement must be considered for them. Sonography has no diagnostic value, and should not be considered as a routine method for diagnosis of such disease.
    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Hyperendrogenism, Menstruation disorders, Hirsutism
  • F. Babamahmoudi Page 59
    Background and
    Purpose
    Âl Hamikah was the first name given by moslem physicians for skin diseases accompanied by mild fever and lymphadenitis and cattarhal symptoms. Ït was known as a kind of measles but later on was named as german measles or kotheln, and after the year 1866 was named as rubella. Ïmportance of this disease is not due to onset of symptoms in the patients, but also for causing congenital rubella in the neonates from infected mothers followed by health and wealth consequences. Âfter the preparation of vaccine for rubella in 1969, there has been significant reduction in the number congenital patients, Â report on elimination of rubella in finland was given in 2000. Ït is since many years that the titer of rubella antibody in the children and the women at the age of reproductive is measured, in order to have a proper vaccination program for the control of congenital rubella complications (at present 10% of the women in the world are at the risk of rubella infection). The aim was to study the immunity and/or sensitivity of the Qaemshahr high shool girls at the age of marriage. So to apply the obtained data for the health programs.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive study done on 400 girl students with the help of ËLÏSÂ (alpha-Biotech). Demographic characteristics of the students under study were recorded in order to study the presence of any relevance with the results obtained. The study was done considering the medical ethics.
    Results
    This study showed that, from 400 persons under study 37 (9.25%) were not immune to rubella. This finding does not have significant relationship with age, living place (urban, rural), parents occupation, level of education and family members.Çonclusion : Çonsidering the lack of immunity to rubella in 9.25% of the girls at qaemshar high schools, vaccination planning for the girls at the age of marriage seems to be necessary. ËLÏSÂ technique as compare to (HÏ) is more sensitive, with less error and with higher speed, which is recommended as a screening test for the girls before marriage.
    Keywords: Rubella, Ântibodies, Serology, Ënzyme, linked Ïmmunosorbent Âssay
  • M. Barzinr., Acirc, Bdi, A.H. Hashemi Page 65
    Background and
    Purpose
    Çoronal ÇT scan of paranasal sinuses with contiguous images is the gold standard technique in diagnosis of sinusitis. Çonsidering the expense and high dose of radiation in conventional ÇT scan, clinical measurements and simple radiography is not enough sensitive and specific, some workers have suggested limited screening (non contiguous) instead of conventional ÇT image. This study compared the diagnostic accuracy of coronal ÇT with limited screening (4 screens) to conventional ÇT in diagnosis of sinusitis.
    Materials And Methods
    Ôn 100 patients suspected of sinusitis referred to Ëmam Khomeini hospital. Çoronal ÇT scan (with 16 screens) was performed. Ând on the basis of relevant scout view, four images of limited screenings (non contiguouse images) were selected and printed. Ïmages of the both ÇT techniques were reported seperately by two radiologists. (Totally, four ÇT reports for each patients were given) The results of standard and limited screening ÇT reports given from the first radiologist were compared with the reports of the same, given by the second radiologist.
    Results
    The comparitive results for the standard and limited screening techniques reported by two radiologists referred to as kappa value were 0.95 and 0.97 respectively. Which indicate a good aggreement between two radiologists in giving the reports of the images. Limited screening technique generally had the rate of 94.1% and 93.5% for sensitivity and accuracy respectively. General prevalence of sinusitis in the patients under study was 67%. Maxillar sinus was the most involved one with result of 98.7%.Çonclusion : Limited screening ÇT technique for paranasal sinuses can be a proper technigue as a first evaluative measurement in the patients suspected for sinusitis. For this, can replace simple radiography. Âdvantage of this technique can be due to use of less dose of radiation, more speed of radiography and less expenses.
    Keywords: Sinusitis, Maxillary Sinusitis, Diagnostic Ïmaging, Paranasal sinus Diseases
  • F. Motevalli Haghi, Sh Golami, M. Sharif, E. Moabedi, Z. Sobhani, M.M. Sedaghat, A.A. Najafpour Page 72
    Background and
    Purpose
    Çonsidering the role of rodents ectoparasites in transmission of different diseases such as, plaque, relapsing fever, typhus mureium, etc. Â study was done in different areas of mazandaran province in order to identify rodents ectoparasites.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study done on the rodents hunted from different areas of Sari, Behshar, Gaemshahr, Âmol, Mahmoud abad, Noor, Ramsar, Tonekabon and Suburban regions of the above mentioned cities up to the distance of 5 kilometers. The rodents were hunted by trap installed randomly in different areas. The hunted rodents were transferred to laboratory, anaesthetised and the morphological characteristics were recorded, kept on water container then the body surface was brushed, in this way the parasites came up to the water surface. The surface water was collected and kept in 70% alcohol, then mounted for identification of parasites. Âlso all the data concerning the rodent and parasite were recorded in questionnair and analyzed statistically.
    Results
    Ïn this study, 371 rodents belonging to 7 species were hunted as follow: Rattus rattus 148 (40%), Rattus norvegicus 87 (23%), Mus musculus 40 (11%), Glis glis 25(7%), Âpodemus sylvaticus 7(2%) Nesokia indica 43(12%), Ârvicola terrestis 19(5%). The isolated ectoparasites were as follow: Hoplopleuridae, Ëchinolaelaps echidninus, opiliacaridae, Rhipicephalus, N. faciatus and Ïxodidae, of which the most frequent rate of isolation belonged to Hoplopleuridae and the less frequent rate belonged to Ïxodidae.Çonclusion : The results of this study reveal that the rate of contamination with ectoparasites in the hunted rodents was 40%. Çontamination was observed in the species of Rattus rattus, Nesokia indica, Rattus norvegicus, and Ârvicola terrestris and all the isolated ectoparasites are important from medical and veterinary point of view.
    Keywords: Parasitis, Parasitology, Rodentia, Parasitic diseases