فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 45 (زمستان 1383)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 45 (زمستان 1383)

  • 146 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/11/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • داوود فرزین، مهتا مهرابیان صفحه 1
    سابقه و هدف
    دکسترومتورفان آنتاگونیست غیر رقابتی گیرنده NMDA سیستم گلوتامات- ارژیک می باشد که به عنوان یک داروی ضدسرفهOTC، بیش از 47 سال کاربرد بالینی دارد. نظر به این که اثر و مکانیسم های اوپیوییدی و دوپامینرژیک دکسترومتورفان در مدل های فازیک و حاد درد بررسی نشده است، در این مطالعه اثر دکسترومتورفان بر پاسخ درد ناشی از صفحه داغ در موش مورد آزمایش قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    اثر دکسترومتورفان و دیگر داروها بر آستانه درد با استفاده از دستگاه Hot plate (هاروارد، انگلستان) مورد بررسی قرارگرفت. درجه حرارت صفحه داغ به طوراتوماتیک توسط ترموستات دستگاه بر روی 52.5±0.5 درجه سانتی گراد تنظیم شده بود. موش ها به صورت انفرادی بر روی صفحه داغ قرار داده می شدند و دوره واکنش لیسیدن یا لگد زدن پا در زمان های مختلف پس از تزریق داروها ثبت می شد. برای جلوگیری از آسیب بافتی، یک مرحله توقف چهل و پنج ثانیه ای برای حیوانات در نظر گرفته می شد. برای اجتناب از تداخل اثر آرام بخشی با اثر ضد دردی واقعی، هماهنگی حرکت موش ها با استفاده از دستگاه Rota rod(هاروارد، انگلستان) مورد ارزیابی قرار می گرفت.
    یافته ها
    دکسترومتورفان در دوز داخل صفاقی 30 میلی گرم/کیلوگرم، آستانه درد ناشی از صفحه داغ را در موش افزایش داد. این دوز از دکسترومتورفان در آزمون Rota rod فاقد اثر بر هماهنگی حرکتی موش بود که تایید کننده اثر ضد دردی دکسترومتورفان است. دکسترومتورفان اثر ضد دردی مرفین را نیز تقویت نمود. اثر ضد دردی دکسترومتورفان و اثر تقویتی آن بر روی افزایش آستانه درد ناشی از تجویز مرفین توسط آنتاگونیست گیرنده های اوپیوییدی، نالوکسون خنثی گردید. اثر ضد دردی دکسترومتورفان توسط آگونیست گیرنده های D1/D2 دوپامینی، آپومرفین نیز خنثی شد. اثر مهاری آپومرفین بر پاسخ ضد دردی دکسترومتورفان توسط آنتاگونیست گیرنده های D1 دوپامینی SCH 23390، مهار گردید، در صورتی که آنتاگونیست گیرنده های D2 دوپامینی، سولپیراید و آنتاگونیست گیرنده های محیطی دوپامین، دامپریدون در این رابطه بی اثر بودند.
    استنتاج
    یافته های پژوهش نشان داد مکانیسم های گیرنده های اوپیوییدی و D1 دوپامینی مرکزی، اثر ضد دردی دکسترومتورفان در آزمون صفحه داغ را تعدیل می کنند.
    کلیدواژگان: دکسترومتورفان، واکنش درد، مکانیسم های اپیوییدی، مکانیسم های دوپامینرژیک
  • محمدرضا عرب، شیراحمد سارانی، مهربد کریمی، عبدالرضا میراولیایی صفحه 14
    سابقه و هدف
    علی رغم پیشرفت های فراوان در تشخیص و درمان بدخیمی های پستان، این بیماری هنوز علت اصلی مرگ و میر در زنان می باشد. مهم ترین علت این مساله، عدم تشخیص به موقع ضایعه و متاستازهای لنفاوی تومور است. تحقیقات جدید، تغییر گلیکوکونژوگه های سطحی سلول در روند بدخیمی را برای تعداد زیادی از اعضا نشان داده است. هدف از این مطالعه شناسایی قند انتهایی گالاکتوز/ان- استیل گالاکتوز آمین در ترکیبات سطحی سلول در ضایعات خوش خیم و بدخیم پستان بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور لام های 40 بیمار با تشخیص فیبروآدنوما و کارسینوم اینتراداکتال پستان از بایگانی آسیب شناسی بیمارستان خاتم الاالنبیا (ص) زاهدان انتخاب شدند. پس از مطالعه لام های هماتوکسیلن- ائوزین از بلوک های پارافینی، 10 نمونه مناسب (5 مورد فیبروادنوما و 5 مورد کارسینوم اینتراداکتال) مقاطعی به ضخامت 5-7 میکرومتر تهیه و تحت رنگ آمیزیH&E و لکتین PNA (رقیق شده در PBS یک دهم مولار با (pH=6.8 و آلسین بلو در PH=2.5 قرار گرفت. سپس مقاطع بافتی مذکور به صورت Blindمطالعه و گزارش های بافتی مربوطه تهیه شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه حضور قند انتهایی Gal/GalNac را در سطح آپیکال سلولی برای فیبرو آدنوما و به صورت داخل سیتوپلاسمی و فوق هسته ای در کارسینوم اینترداکتال پستان نشان داد. به علاوه ملاحظه شد که واکنش گلیکوکونژوگه ها به لکتین در کارسینومای پستان نسبت به فیبروآدنوما از شدت بیش تری برخوردار بود.
    استنتاج
    به نظر می رسد در سیر تغییرات بدخیمی در پستان، قندهای انتهایی ترکیبات سطحی سلول و همچنین شدت واکنش آن ها به لکتین تغییر می یابد.
    کلیدواژگان: قند انتهایی، لکتین، فیبروآدنوما، اینتراداکتال، کارسینوما، پستان
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، سیدمحمود شریعت صفحه 22
    سابقه و هدف
    آلودگی منابع آب به فلزات سنگین یکی از معضلات زیست محیطی در سطح جهانی است. به دلیل بالا بودن سطح سمیت کادمیوم و تمایل آن به تجمع در بافت های زنده، حذف آن از آب به توجهات خاص نیاز دارد. درباره تعیین میزان حذف غلظت های کم کادمیوم (موجود در منابع آب آلوده شده) به وسیله کربن فعال بیولوژیکی (BAC)، مطالعه ای یافت نشده است. هدف از این تحقیق، تعیین میزان جذب کادمیوم (2/0 تا 1 میلی گرم بر لیتر) به وسیله BAC در شرایط مختلف از نظر دما و pHبوده است.
    مواد و روش ها
    آزمایش های تعیین ایزوترم ها به صورت ناپیوسته(Batch) در غلظت های مختلفی از کربن فعال بیولوژیکی و کادمیوم با تغییر pH و دما انجام شد. آزمایش های مربوط به تعیین کارآیی ستون BAC با عبور پیوسته آب حاوی کادمیوم از ستون انجام گرفت. اندازه گیری کادمیوم مطابق روش استاندارد به وسیله دستگاه جذب اتمی انجام پذیرفت. زمان به تعادل رسیدن جذب رویBAC، ایزوترم های جذب و میزان جذب کادمیوم روی BAC در pH و دماهای مختلف، و همچنین کارآیی ستون BAC درحذف کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    زمان به تعادل رسیدن جذب، 5/1 ساعت به دست آمد. جذب کادمیوم به وسیله کربن فعال مورد مطالعه با معادله فروندلیچ، تطابق بیش تری نشان داد. میزان جذب کادمیوم به وسیله کربن فعال بیولوژیکی، بیش از دو برابر کربن فعال ساده به دست آمد. اثر افزایش دما بر افزایش میزان جذب کادمیوم به وسیله کربن فعال فاقد بیوفیلم (ساده) مشهودتر است. اثر تغییر pH بر میزان حذف کادمیوم به وسیله کربن فعال ساده، بیش تر از کربن فعال بیولوژیکی است.
    استنتاج
    با ایجاد پوشش باکتریایی روی کربن فعال می توان نسبت به حذف همزمان مواد آلی و فلزات سنگین از محیط های آبی اقدام نمود.
    کلیدواژگان: کربن فعال بیولوژیکی، جذب سطحی، کادمیوم
  • سیاوش اعتمادی نژاد صفحه 31
    سابقه و هدف
    علی رغم کاربرد گسترده رسپیراتورها (وسایل حفاظت تنفسی)، بسیاری از اثرات آنها بر بدن انسان، منجمله اثرات قلبی عروقی آنها ناشناخته است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر رسپیراتورها بر برخی از شاخص های قلبی عروقی نظیر ضربان قلب و فشارخون می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق یک مطالعه مداخله ای است که بر روی 40 مرد 20 تا 30 ساله در یکی از مراکز درمانی تهران (1381) انجام شد. ضربان قلب و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک آنها حین استراحت و سپس در پایان پنج دقیقه فعالیت (7 kcal/min) با ارگومتر اندازه گیری شد. در مرحله بعد به فرد 20 دقیقه استراحت داده شد و مجددا مقادیر مذکور اندازه گیری شد. به دنبال آن به فرد رسپیراتور داده شد و پس از ده دقیقه تنفس از راه آن، مجددا فرد مذکور در حالی که از راه رسپیراتور استنشاق می نمود پنج دقیقه فعالیت (7 kcal/min) انجام می داد و درپایان این فعالیت نیز ضربان قلب و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک وی ثبت شد. در پایان داده ها با برنامه spss و فرمول های آماری توصیفی و آزمون t زوج تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با استفاده از رسپیراتور تصفیه کننده هوا حین فعالیت سنگین، میانگین ضربان قلب 5/8 ضربه در دقیقه، فشارخون سیستولیک 4/7 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک 9/4 میلی متر جیوه افزایش یافت.
    استنتاج
    این مطالعه بار اعمال شده بر سیستم قلبی - عروقی توسط رسپیراتور را تایید می کند. اگرچه این افزایش ها در ظاهر خفیف به نظر می رسد، افزایش خفیف ضربان قلب و فشار خون در افراد مبتلا به فشارخون زمینه ای یا بیماری عروق کرونر می تواند عواقب وخیمی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: رسپیراتور، ضربان قلب، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک
  • کریم الله حاجیان صفحه 35
    سابقه و هدف
    تولد فرزندان ناخواسته از مهم ترین پی آمدهای عدم اجرای دقیق برنامه های تنظیم خانواده می باشد. هدف این مطالعه تعیین شیوع تولد فرزندان ناخواسته و برخی عوامل موثر بر آن در زنان مراجعه کننده به زایشگاه های شهر بابل می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه یک بررسی توصیفی- مقطعی می باشد که بر روی 508 مادر در دو زایشگاه دولتی و خصوصی شهر بابل در (1380) انجام گرفت. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بود و داده ها از طریق مصاحبه با مادران جمع آوری گردید تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد شیوع تولد فرزندان ناخواسته 5/19 درصد بوده و شانس وقوع فرزند ناخواسته باافزایش سن مادر افزایش یابد؛ بدین ترتیب که شانس تولد فرزندان ناخواسته در مادران با سن 40 سال و بالاتر، 67/9 برابر مادران با سن کمتراز 20 سال می باشد در حالی که نسبت شانس وقوع فرزندان ناخواسته با افزایش سن ازدواج، روند کاهش را نشان می دهد؛ به طوری که نسبت شانس در مادران با سن ازدواج 24-20 سال، 79 درصد و با سن ازدواج 30 سال و بیش تر، 19 درصد در مقایسه با سن ازدواج کمتر از 20 سال بود. هم چنین نسبت شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته با افزایش سطح سواد مادران، روند کاهش را نشان داد؛ به طوری که نسبت شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته در مادران با سطح سواد ابتدایی، 46 درصد اما در مادران لیسانس و بالاتر درمقایسه با مادران بی سواد 12درصد بود. به ازای افزایش تعداد فرزندان، نسبت شانس 84/ 2بود و شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته به ازای هر باروری قبلی، 84 درصد افزایش داشت. در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه به روش گام به گام به ترتیب، به ازای هر فرزند قبلی، شانس وقوع تولد فرزندان ناخواسته افزایش داشته و مادران روستایی در مقایسه با شهری و نیز مادران با سابقه سقط قبلی، به طور معنی دار، شانس وقوع را کاهش دادند.
    استنتاج
    تعداد فرزندان و حاملگی، تعداد سقط، سواد پایین مادر، سن پایین ازدواج و سن بالای مادر با تجربه تولد فرزندان ناخواسته در ارتباط می باشد. بنابراین، این عوامل باید به عنوان شاخص در تشخیص و نیاز به مشاوره در انتخاب روش پیشگیری، مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تولد فرزند، فرزند ناخواسته، تنظیم خانواده
  • صغری خانی، بیژن شعبانخانی صفحه 43
    سابقه و هدف
    سزارین عمل جراحی بزرگی است که عوارض بسیار زیادی را بر مادر و نوزاد تحمیل می کند. در کشور ایران در سال 1381، 37 درصد زایمان ها و در همان سال در استان مازندران، 56 درصد زایمان ها به روش سزارین انجام شد. در حالی که سازمان های جهانی توصیه می کنند 15-10 درصد زایمان ها به روش سزارین انجام شود. هدف این پژوهش؛ تعیین تاثیر سیاست های استانی بر میزان سزارین می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش به روش کارآزمایی بالینی در دو بیمارستان منتخب استان (یک بیمارستان به عنوان مورد و یک بیمارستان به عنوان شاهد) از تاریخ پانزدهم آبان ماه 1381 لغایت پانزدهم شهریور 1382 انجام شد. مداخله (مکاتبه محرمانه با جراحان در مورد میزان سزارین های انجام شده در بیمارستان و میزان سزارین انجام شده توسط هر یک از جراحان) در بیمارستان مورد انجام شد. داده های قبل و بعد از مداخله در هر بیمارستان و هم چنین داده های بیمارستان مورد و شاهد با یکدیگر مقایسه شدند. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    در طول انجام پژوهش 2171 زایمان در بیمارستان مورد و 980 زایمان در بیمارستان شاهد انجام شد. از این میان، 8/44 درصد در گروه مورد و 6/46 درصد زایمان ها در گروه شاهد به روش سزارین انجام شد. آزمون آماری نشان داد که مداخله بر میزان سزارین تاثیر ندارد. ولی میزان سزارین در گروه مورد و شاهد بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله کاهش یافته بود(P<0.01). بیش ترین علت سزارین در هر دو گروه قبل و بعد از انجام مداخله، سزارین تکراری بود.
    استنتاج
    با توجه به یافته های پژوهش و برنامه های اجرا شده توسط معاونت درمان دانشگاه جهت کاهش سزارین، موفقیت در این امر، نظارت و کنترل بیشتر مسوولین در کلیه امور، خصوصا میزان سزارین را می طلبد. پیشنهاد می شود؛ معاونت محترم درمان دانشگاه، با جلب همکاری سایر ارگان های مرتبط، برنامه های مدون و مستمری جهت کاهش سزارین اجرا نمایند. ضمنا با توجه به اینکه اکثریت سزارین های انجام شده، سزارین تکراری بودند، پیشنهاد می شود ضمن ترویج زایمان واژینال پس از سزارین (VBAC)، امکانات لازم را برای این امر فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: زایمان، سزارین، سیاست گذاری
  • شیرزاد غلامی، مهندی شریف، ایرج موبدی، هاجر ضیایی، رضاعلی محمدپور، هرمز کیانیان صفحه 51
    سابقه و هدف
    بیماری های انگلی مشترک انسان و حیوان به خصوص عفونت های تک یاخته ای در کشور ما و بسیاری از مناطق جهان شایع هستند. با توجه به ارتباط انسان با دام ها در مناطق روستایی مناطق شمال ایران که شرایط لازم برای انتقال و انتشار عفونت های انگلی مشترک بین انسان و دام را فراهم آورده است، مطالعه این عفونت ها در دامداران از لحاظ بهداشتی، پزشکی و انگل شناسی ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر با هدف تعیین انواع انگل های روده ای تک یاخته ای در افرادی که با دام ارتباط دارند در خانواده های دامدار در معرض خطر ساکن در مناطق روستایی استان مازندران در سال 82-1381 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش توصیفی بر روی 1575 نفر از افراد دامدار ساکن در مناطق روستایی 9 شهرستان استان مازندران که مستقیما با دام در تماس بودند به مدت دو سال انجام گرفت. افراد به روش خوشه ایو تصادفی در هر شهرستان انتخاب شدند، و از هر فرد دو بار نمونه مدفوع تهیه و به روش مستقیم و فرمالین- اتر آماده شد و از لحاظ انگل شناسی مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفت. اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون آماری کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 1575 نفر آزمایش انگل شناسی به عمل آمد که بیش ترین درصد گروه سنی را گروه 60-51 سال به بالا و کم ترین گروه سنی را 30-21 سال و از لحاظ جنسی 6/61درصد افراد مورد بررسی را مرد و 38.4 درصد را زن تشکیل می دهند. میزان آلودگی به 10 گونه تک یاخته روده ای در افراد دارای یک، دو، سه یا بیش از سه انگل در کل استان 1/31 درصد می باشد. میزان آلودگی به یک انگل 7/22 درصد و به دو انگل و بیشتر 2/10 درصد بوده است. بیش ترین میزان آلودگی در بین افراد آلوده به تک یاخته بلاستوسیستیس هومینیس 2/31 درصد و ژیاردیا لامبلیا 8/24 در کل استان 7/13درصد و 9/10 درصد و می باشد. در مجموع 3 گونه ژیاردیا لامبلیا، آنتامبا هیستولیتکا و بلاستوسیستیس هومینیس بیماری زا می باشند.
    میزان آلودگی توام انگل های روده ای بیماری زا با سایر انگل ها 2/10 درصد در کل و در افراد آلوده 31 درصد است میزان آلودگی به انواع انگل های روده ای برحسب گروه های سنی، جنسی و سواد در دامداران متفاوت است. درصد آلودگی به انگل های روده ای در مردان و میزان آلودگی به بلاستوسیستیس و ژیاردیا در هر دو جنس از سایر انگل ها بیش تر می باشد. بیش ترین درصد آلودگی به انگل های روده ای در افراد آلوده در گروه بی سوادان و کم ترین در دیپلم و بالاتر در کل افراد آلوده و در کل نمونه ها مشاهده شده است. میزان آلودگی به انگل های بیماری زا در گروه بی سواد و کم سواد بیش تر از سایر گروه ها می باشد.
    استنتاج
    آلودگی دامداران به انواع عفونت های بیماری زا و غیر بیماری زا تک یاخته ای به خصوص آلودگی یک فرد به بیش از یک نوع انگل (عفونت های توام) و بالا بودن میزان آلودگی به خصوص ژیاردیا و بلاستوسیستیس بیانگر اهمیت این عوامل عفونی در سلامت دامداران به عنوان یک گروه شغلی است. جهت تعیین گونه تک یاخته های مشترک بین انسان و دام نیاز به انجام روش های مولکولی است.
    کلیدواژگان: عفونت های تک یاخته های روده ای و دامداران و ژیاردیالامبلیا و بلاستوسیستیس هومینیس
  • حافظ تیرگر فاخری، مهرنوش کوثریان، محمدرضا مهدوی، عادله بهار، زینب کمالی، محمدرضا اسماعیلی صفحه 61
    سابقه و هدف
    هلیکوباکترپیلوری از علل عمده زخم معده، اثنی عشر و سرطان معده می باشد. برخی از تحقیقات به نقش این عفونت در آنمی غیرقابل توجیه فقر آهن اشاره کرده است. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط سطح سرمی آهن، فریتین و TIBC با عفونت هلیکوباکترپیلوری در اطفال می باشد.
    مواد و روش ها
    بر اساس بررسی به عمل آمده بر روی نمونه سرم 400 کودک و نوجوان 18-7 ساله در شهر ساری(1380)، 74 نفر بر اساس سرولوژی به روش ELISA آلوده به عفونت هلیکوباکترپیلوری شناسایی گردیدند. بر این مبنا، مطالعه ای به روش کوهورت طراحی گردید. 74 نفر آلوده به عفونت هلیکوباکترپیلوری به عنوان گروه مورد و 74 نفر غیر آلوده به عفونت هلیکوباکترپیلوری پس از همسان سازی از نظر سن، جنس و وضعیت اقتصادی - اجتماعی با گروه مورد به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. سطح سرمی آهن، فریتین و TIBC بین دو گروه مقایسه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی وکای دو استفاده شد.
    یافته ها
    47 درصد نمونه های دو گروه، دختر و میانگین سنی آنان 14.3±2.5 سال بود. بدون در نظر گرفتن جنسیت در گروه آلوده به عفونت هلیکوباکتر میانگین آهن سرم102±37 mcg/dl، فریتین 34±19 ng/ml و 320±51 TIBC درصد و در گروه غیرآلوده میانگین آهن سرم120±33 mcg/dl، فریتین 45±26 ng/ml و 296±48 TIBC درصد بود که نشان گر اختلاف معنادار بین دو گروه می باشد. سطح سرمی فریتین، تنها متغیری بود که در پسران دو گروه، اختلاف معناداری را نشان داد. اما تمامی متغیرها، در گروه دختران اختلاف معناداری را نشان داد.
    استنتاج
    کمبود ذخایر آهن در کودکان آلوده به هلیکوباکترپیلوری ممکن است ناشی از جذب آهن در دستگاه گوارش توسط میکروارگانیسم باشد. کاهش فریتین ناشی از هلیکوباکترپیلوری، نیاز به تحقیقات وسیع تر دارد. پیشنهاد می شود مطالعه ای آینده نگر یا مداخله ای، جهت تایید قوی تر نقش هلیکوباکترپیلوری در مکانیسم جذب و مصرف آهن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، فریتین سرم، آهن سرم، کودکان
  • فاطمه نصیری امیری، مولود آقاجانی دلاور، رضاعلی محمدپور تهمتن صفحه 67
    سابقه و هدف
    از مهم ترین مشکلات دوران بارداری، پراکلامپسی است که می تواند منجر به بروز عوارض و مرگ و میر در مادر، جنین و نوزاد شود. تشخیص زودرس پراکلامپسی، از مهم ترین اقدامات در مراقبت های پرناتال می باشد. این مطالعه به منظور تعیین ارزش تشخیصی فشار خون متوسط شریانی در سه ماهه دوم بارداری در پیشگویی پراکلامپسی در مراکز بهداشتی درمانی شهر بابل انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع بررسی قدرت تشخیصی آزمون بوده و بر روی 240 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر بابل از مهرماه 1379 لغایت مهرماه 1382 انجام شد. فشار خون متوسط شریانی در هفته های 13 الی 26 بارداری حداقل دوبار ثبت گردید و از هفته 28 بارداری تا زمان زایمان، حداقل 3 بار فشار خون و میزان پروتئینوری تعیین و تا 24 ساعت بعد از زایمان از نظر بروز پراکلامپسی پی گیری شدند. فشار خون متوسط شریانی در سه ماهه دوم بارداری برای پیشگویی پراکلامپسی، با استفاده از سطح زیر منحنی ROC مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    ارتباط مثبت و معنی داری بین افزایش میانگین MAP در سه ماهه دوم (> 85 و mm / hg > 90) با بروز پراکلامپسی وجود داشت. در صورت MAP > 85، ارزش پیشگویی منفی 96.2 درصد، ارزش پیشگویی مثبت 41.4 درصد، حساسیت 66.7 درصد و ویژگی آزمون 89.9 درصد بود. در صورت MAP > 90، ارزش پیشگویی منفی 95.3 درصد، ارزش پیشگویی مثبت 58.8 درصد، حساسیت 55.6 درصد و ویژگی آزمون 95.9 درصد بود.
    استنتاج
    با توجه به یافته های تحقیق، استفاده از MAP سه ماهه دوم > 85 وmm / hg > 90 می تواند در پیشگویی پراکلامپسی مفید باشد. توصیه می شود که در مراقبت های پرناتال MAP سه ماهه دوم بارداری در پرونده های بهداشتی ثبت گردد.
    کلیدواژگان: پراکلامپسی، فشار خون متوسط شریانی، پیشگویی
  • عباس مسعودزاده، علیرضاخلیلیان، مهسا اشرفی، کامران کیمیابیگی صفحه 74
    سابقه و هدف
    توجه به نیازهای روحی- روانی نسل جوان که درصد قابل توجهی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند بسیار حایز اهمیت است. با توجه به آسیب پذیری زیاد این قشر جمعیتی و لزوم شناخت به موقع بسیاری از اختلالات روانی که شروع آنها عمدتا در این سنین می باشد، هدف این مطالعه بررسی وضعیت سلامت روانی دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر ساری (82-81) و تشخیص موارد مشکوک به اختلالات روانی می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی بر روی 1068 دانش آموز مقطع دبیرستان با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و آزمون های استاندارد SCL-90-R، GHQ-28 انجام و نتایج حاصله با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی و به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس آزمون GHQ-28، 39.1 درصد از دانش آموزان و بر مبنای آزمون SCL-90، 58.8 درصد از آنان مشکوک به اختلال روانی بودند. شیوع انواع آسیب های روانی در ابعاد 9 گانه آزمون SCL-90-R به ترتیب شامل، افکار پارانویید، حساسیت در روابط متقابل، وسواس و اجبار، پرخاشگری، افسردگی، اضطراب، روان پریشی، شکایت جسمانی و ترس مرضی بود. هم چنین نتایج تفاوت معنی داری را بین سلامت روانی دانش آموزان با جنسیت، احساس نیاز به مشاوره و مقطع تحصیلی در تمامی ابعاد 9 گانه آزمون نشان داد. هیچ گونه تفاوت معنی داری بین سلامت روانی و تحصیلات مادر در ابعاد آزمون وجود نداشت و نیز بین سلامت روانی دانش آموزان و شاخص های سن، محل سکونت خانواده، وضعیت مسکن، شغل پدر، شغل مادر، تحصیلات پدر، معدل سال قبل و معدل ترم گذشته و تعداد افراد خانواده حداقل در برخی از ابعاد آزمون، تفاوت معنی داری وجود داشت. اما همچنین از لحاظ آماری، همبستگی معنی داری بین دو آزمون انجام شده در تحقیق وجود داشت.
    استنتاج
    با توجه به فراوانی بالای موارد احتمالی مبتلا به اختلالات روانی حاصل از نتایج هر دو آزمون، لزوم برنامه ریزی متناسب جهت شناخت به موقع این اختلالات از طریق معاینات دوره ای و اقدامات پیشگیری از طریق آموزش بهداشت روانی و فعال کردن مراکز مشاوره دانش آموزی از طرف مسوولین امر ضروری می باشد و نیز با توجه به همبستگی بالای دو آزمون فوق در غربالگری آسیب روانی، تستGHQ-28 با توجه به سهولت انجام آن به عنوان وسیله سرند اولیه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ، 28)، چک لیست علایم مرضی (SCL، 90، R)، دانش آموزان، سلامت روانی
  • مهین هاشمی پور، عباس تقوی، زیبا مسیبی، محسن کریمی، مسعود امینی، رامین ایرانپور، خسرو خطیبی، سیلوا هوسپیان، ساسان حقیقی صفحه 83
    سابقه و هدف
    علی رغم این که کم کاری مادرزادی تیرویید از علل قابل پیش گیری عقب ماندگی ذهنی است، کم تر از 10 درصد نوزادان مبتلا براساس علایم بالینی در ماه اول تشخیص داده می شوند و چنانچه تشخیص بر مبنای برنامه های غربالگری صورت نگیرد، تشخیص دیررس بوده و عوارض جبران ناپذیر مغزی شنوایی ایجاد خواهد شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه یک بررسی توصیفی است. از اردیبهشت 1381 تا آذر 1382 غلظتT4 و TSH نمونه های سرمی 3005 نوزاد متولد شده در شهر کاشان در روز 73 تولد به ترتیب به روشRIA وIRMA اندازه گیری شد. نوزادان با T4 وTSH غیرطبیعی فراخوان شدند TSH20>mIU/L) و T4<6.5 μg/dl و براساس وزن). تشخیص بیماری براساس مقادیر مرجع TSH وT4 سرمی بعد از روز هفتم TSH>10) و (T4<6.5، به ترتیب متناسب با سن و وزن آنها انجام گرفت.
    یافته ها
    از 3005 نوزاد بررسی شده، 51 نوزاد فراخوان شدند (میزان فراخوان 7/1%) و شیوع هیپوتیروییدی نوزادی303 /1 تولد زنده (10 نوزاد) بود.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای کم کاری مادرزادی تیرویید در کاشان، انجام برنامه غربالگری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی مادرزادی، غربالگری، T4، TSH
  • مهدی یونسی، حسن احمدنیا صفحه 92
    سابقه و هدف
    از زمان اولین گزارش بیماری پیرونی در سال 1743 تاکنون روش های متعددی جهت درمان طبی و جراحی آن به کار رفته است. اما هیچ یک به طور کامل رضایت بخش نبوده است، هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر استفاده از امواج شوک خارج بدنی در درمان بیماری پیرونی می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از اخذ رضایت، 12 فرد مبتلا به بیماری پیرونی وارد مطالعه شدند. میانگین سنی بیماران 4+ 52 سال بود. قبل از درمان، درجه کجی آلت پس از ایجاد نعوظ(Erection) مصنوعی با پاپاورین اندازه گیری شد. اندازه پلاک با استفاده از سونوگرافی بررسی و ثبت شد. هم چنین کیفیت نعوظ، وجود یا عدم وجود درد در هنگام نعوظ و مقاربت و مدت زمان بیماری ثبت گردید. جهت هر بیمار 3 بار ESWT با فاصله 2 هفته و هر بار با 2500 موج شوک صورت گرفت. 6 ماه بعد، پارامترهای بررسی شده قبل از درمان مجددا بررسی و ثبت شد.
    یافته ها
    پس از درمان در 10 بیمار (83 درصد) درد به طور کامل از بین رفت(P<0.05). میانگین سایز پلاک قبل و بعد از درمان به ترتیب 3.03±1.2 و 0.99±0.9 سانتی متر بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P=0.001). میانگین میزان کجی آلت قبل و بعد از درمان به ترتیب 34±5 و 23±6 درجه بود. این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P=0.001). از 9 بیماری که کیفیت نعوظ شان بد بود، 77 درصد بعد از درمان، بهبودی رضایت بخش را گزارش نمودند. هیچ عارضه جدی به دنبال درمان مشاهده نشد. میانگین زمان پی گیری 8 ماه بود(13-6 ماه).
    استنتاج
    ESWT در درمان بیماری پیرونی به خوبی تحمل شده و با عارضه جدی همراه نیست. مطالعه حاضر نشان داد که ESWT در کاهش درد و بهبود وضعیت جنسی بیماران و کاهش کجی آلت موثر است.
    کلیدواژگان: بیماری پیرونی، کجی آلت، امواج شوک خارج بدنی
  • زهره حاج حیدری صفحه 97
    سابقه و هدف
    درماتیت پدروس، بیماری تاولی خود محدود شونده پوست است که به واسطه حشره ای کوچک متعلق به جنس پدروس ایجاد می گردد. پدرین آزاد شده از حشره به هنگام له شدن یا کشیده شدن روی پوست منجر به درماتیت حاد ظرف 24 ساعت می گردد. در ایران استان های شمال کشور (گیلان و مازندران) و به نسبت کمتر استان خوزستان به علت برخورداری از شرایط خاص آب و هوایی، زیستگاه مناسب تری برای پدروس می باشد و مشکلات فراوانی به دلیل شروع ناگهانی و سریع بیماری و نمای بالینی برای اهالی و توریست های منطقه ایجاد می کند.
    این بررسی با توجه به شیوع بیماری در منطقه مازندران و معضلات ایجاد شده ناشی از آن و عدم انجام مطالعه ای مشابه در این زمینه و نداشتن اطلاعات کافی در مورد خصوصیات بالینی و همه گیری شناسی بیماری در این منطقه انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش توصیفی ازفروردین تا آبان ماه 1381 بر روی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه های پوست بیمارستان های بوعلی سینا و امام خمینی ساری انجام پذیرفت که طی این مدت 100 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه 58 درصد بیماران زن و 42 درصد مرد بودند. 63 درصد بیماران در گروه سنی 40-21 سال قرار داشتند. بیش ترین مراجعه کننده در ماه های مرداد و شهریور بود (25 درصد). 82 درصد بیماران شهری و 18 درصد ساکن روستا بودند.
    شایع ترین محل گرفتاری، صورت (43 درصد) و سپس اندام ها (22 درصد) و تنه نادرترین محل گرفتاری به بیماری (15 درصد) بود. یافته بالینی قرمزی و تورم (51 درصد)، جوش چرکی (پوسچول) 23 درصد و ضایعات تاولی 16 درصد بود و پاپول کم تر از همه دیده شد. اکثرا ضایعات نامانوس (Bizarre type) بودند. سوزش و خارش، شایع ترین علامت همراه (41 درصد و 29 درصد) و 6 درصد بیماران بدون علامت بودند.
    استنتاج
    درماتیت پدروس بیماری شایعی در شمال ایران است که علی رغم ظاهر شدید و حاد آن خوش خیم بوده و اکثر بیماران در عرض 2 هفته بدون عارضه بهبود می یابند. تنها درصدی از بیماران دچار هیپر پیگمانتاسیون گذرا می شوند. افزایش آگاهی جامعه در مورد این بیماری می تواند باعث کاهش آن شده و در ضمن آگاهی از این بیماری و یافته های بالینی آن از تشخیص های غلط و درمان های بی مورد جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: پدروس، درماتیت، بیماری تاولی، آب و هوا
  • مریم شهیدی، حسین مزدارانی، منیژه مختاری دیزجی صفحه 104
    سابقه و هدف
    تحقیقات قبلی نشان داده اند افزایش حساسیت نسبت به اثرات تخریبی پرتوهای یون ساز بر روی کروموزوم ها در بسیاری از موارد نمایانگر شرایط استعداد ابتلا به سرطان است. در این تحقیق حساسیت ناشی از پرتو بیماران مبتلا به سرطان پستان و افراد سالم با بررسی آسیب های ژنتیکی اولیه القا شده ناشی از تابش پرتوهای گاما در سلول های سفید خون افراد بیمار و سالم با استفاده از آزمون کامت قلیایی مورد مقایسه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق 29 بیمار مبتلا به سرطان پستان و 31 فرد اهدا کننده سالم، مورد مطالعه قرار گرفتند. نمونه های رقیق شده خون این افراد، در شرایط in vitro تحت تابش دوز1 گری پرتوهای گامای ناشی از چشمه کبالت 60، با آهنگ پرتودهی cGy/min51/11± 48/227 قرار گرفتند. نمونه ها بلافاصله پس از تابش دهی، توسط آزمون کامت قلیایی مورد بررسی قرار گرفتند. کامت ها بوسیله طبقه بندی چشمی (پس از اثبات حساسیت و تکرارپذیری) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و میزان آسیب DNAدر دو گروه شاهد و بیمار تعیین گردید.
    یافته ها
    آسیب های پایه دربیماران مبتلا به سرطان پستان حدود 6/1 برابر بیشتر از افراد سالم بود(P=0.03). آسیب های اولیه القا شده در اثر تابش پرتوهای گاما در سلول های سفید افراد مبتلا به سرطان پستان از لحاظ آماری تفاوت معنی داری با افراد سالم نداشت. همچنین مشاهده شد که میزان آسیب ها در DNA افراد سالم و بیمار قبل و بعد از تابش دهی، تفاوت معنی داری را با سن افراد نشان نمی دهد.
    استنتاج
    این تحقیق به منظور بررسی کارآیی آزمون کامت قلیایی، به عنوان یک روش سیتوژنتیکی مناسب برای غربالگری افراد با مخاطره بالا برای ابتلا به سرطان پستان ونیز محافظت پرتویی افراد حساس به اشعه صورت گرفت. نتایج نشان می دهند افراد مبتلا به سرطان پستان از لحاظ آسیب پذیری اولیه با افراد سالم تفاوتی ندارند. این در حالی است که بالاتر بودن سطح آسیب های پایه در بیماران می تواند نشان دهنده نقص روندهای ترمیمی در بیماران باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، حساسیت پرتوی، لوکوسیت، آزمون کامت
  • فرهنگ بابامحمودی، فرشته آقابراری، عباس ارجمند صفحه 117
    بیماری سیاه زخم یک عفونت حاد باکتریال ناشی از باسیل سیاه زخم می باشد. انسان از طریق تماس با حیوان یا محصولات آلوده حیوانی مبتلا می شود. در انسان 95 درصد به صورت پوستی و 5 درصد به صورت تنفسی تظاهر می یابد. شکل گوارشی سیاه زخم بسیار نادر بوده و کم تر از 1 درصد کل موارد را تشکیل می دهد. مننژیت ناشی از سیاه زخم نادر است و به عنوان عارضه هر یک از سه شکل آن مطرح می باشد. در این مقاله سه مورد نادر سیاه زخم (گوارشی، حلقی- دهانی و مننژیت) که از یک کانون ایجاد شده اند، معرفی می گردند.
    سه بیمار معرفی شده از یک خانواده اند و به دنبال مصرف گوشت آلوده با سه تابلوی مختلف بیماری بستری شدند. به طور یقین آگاهی داشتن از تظاهرات اشکال بالینی سیاه زخم در مناطق اندمیک بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: سیاه زخم، بیماری های باکتریال، بیماری های مشترک دام و انسان
  • عبدالرسول علایی، وجیهه غفاری ساروی صفحه 124
    دیسپلازی کامپتوملیک از ناهنجاری های کشنده دوره نوزادی است که با کمانی شدن اندام تحتانی و اکثرا به صورت جهش ژنی خود به خودی بروز می نماید، اما انتقال ارثی به صورت اتوزوم مغلوب نیز رخ می دهد. بیماری اولین بار در سال 1970 توسط P. Maroteaux، F.A. Lee گزارش گردید. میزان شیوع یک مورد در 150000 نوزاد متولد شده است. بیماری از سراسر جهان با تظاهرات مختلف، درگیری استخوان، غضروف، عضله، مغز، کلیه و قلب گزارش شده است.
    تشخیص قبل از تولد با امواج ماورا صوت و آمنیوسنتز ممکن می باشد. بعد از تولد براساس علائم بالینی و پرتونگاری، بیماری تشخیص داده می شود.
    در این گزارش یک مورد نوزاد پسر یک روزه مبتلا به دیسپلازی کامپتوملیک معرفی می گردد. که با علایم وقفه تنفسی، کوتولگی، شکاف کام، بازشدن مجرای ادرار در سطوح پایین اندام تناسلی(Hypospadias)، سفتی عضلات، انضا و خمیدگی اندام تحتانی به سمت خارج (valgus) مراجعه نمود.
    کلیدواژگان: کامپتوملی، کوتولگی مزوملیک، جنسیت معکوس
|
  • D. Farzin, M. Mehrabian Page 1
    Background and
    Purpose
    Dextromethorphan is a non-competitive NMDÂ receptor antagonist in the glutamatergic system with over 47 years of clinical usage experience as an over-the counter antitussive drug. We previously demonstrated that dextromethorphan modulates the pain threshold in the mouse acetic acid (0.6%,intraperitonealy)-induced writhing test (a tonic and chemical model for chronic pain) and naloxone-induced withdrawal signs in morphine-dependent mice. Because opioid and dopaminergic mechanisms of dextromethorphan have not been evaluated in the acute and phasic pain models, the effect of dextromethorphan on the pain response-induced by hot plate (a phasic and thermal model for acute pain) was investigated in mice.
    Materials And Methods
    The effects of dextromethorphan and other drugs on pain thershold were investigated using a hot plate apparatus (Harvard, ÜK). The hot plate temperature set thermostatically at 52.5 ± 0.5 ºÇ. The latency to licking or kicking of the fore or hind paws was recorded at various times after drug injection.  cut-off time of 45 s was imposed to avoid tissue damage. The integrity of motor coordination was assessed with a rota rod apparatus (Harvard, ÜK).
    Results
    Dextromethorphan (30 mg/kg, i.p.) increased the pain threshold in the mouse hot plate test. This dose of dextromethorphan was ineffective in the rota rod test, thus it could be considered as a real antinociceptive effect. Dextromethorphan also potentiated the antinociceptive effect of morphine. The antinociceptive effect of dextromethorphan and the potentiation of morphine antinociception, were antagonized by the opioid receptor antagonist, naloxone. The antinociceptive effect of dextromethorphan was also antagonized by dopamine mixed D1/D2 receptor agonist, apomorphine. The inhibitory effect of apomorphine on antinociceptive response of dextromethorphan was blocked by the dopamine D1 receptor antagonist, SÇH 23390, but not by the dopamine D2 receptor antagonist, sulpiride nor by the peripheral dopamine receptor antagonist, domperidone. Çonclusion: These results suggest that, opioid and central dopamine D1 receptor mechanisms may in part modulate dextromethorphan antinociception in the mouse hot plate test.
    Keywords: Dextromethorphan, morphine, apomorphine, hot plate test, rota rod test, mouse
  • M.R. Arab, Sh.A. Sarani, M. Karimi, A.R. Miroliaee Page 14
    Background and
    Purpose
    Despite the impressive progress in diagnosis and treatment of breast cancer, due to late diagnosis and metastasis to lymph nodes, it is still the leading cause of mortality in women. New studies showed a few changes in cell surface glycoconjugate in a few organs in process of neoplasia. The aim of the present study was to recognize Gal/GalNac in cell surface glycoconjugate of fibroadenoma and intraductal carcinoma of the breast.
    Materials And Methods
    H_Ë sections of 40 patients diagnosed with fibroadenoma and intraductal carcinoma at pathology file of Khatam-Âl-Ânbia hospital were chosen. Sections with 5-7 µm thickness were prepared from suitable paraffin blocks of 10 patients (5 fibroadenoma & 5 intraductal carcinoma) and lectin histochemistry using PNÂ were done (10µg/ml in PBS 0.1 M, pH = 6.8 and alcian blue pH = 2.5). Sections studied blindly and histologic reports were prepared.
    Results
    The results of this study showed the presence of Gal/GalNac in apical surface of cells in fibroadenoma and as intracytoplasmic in neoplastic cells of intraductal carcinoma of the breast. Ïn addition, the reactivity of cells to the lectin was higher in intraductal carcinoma than fibroadenoma. Çonclusion: Ït seems that terminal sugars of cell surface glycoconjugate and the degree of reactivity of cells to lectin were changed in breast cancer.
    Keywords: Terminal sugar, lectin, fibroadenoma, intraductal carcinoma, breast
  • A.R. Dianati Tilaki, M. Shariat Page 22
    Background and
    Purpose
    The contamination of water by toxic heavy metals is a world-wide environmental problem. Discharges containing Çadmium, are strictly controlled because of the highly toxic nature of this element and its tendency to accumulate in the tissues of living organisms. There is not enough study on removal of low concentration of Çadmium (in the polluted water resources) by biological activated carbon. The goal of this research was to determine the efficiency of the BÂÇ to treat low concentration Çadmium and to determine the effects of temperature and pH on the adsorption isotherms.
    Materials And Methods
    Batch experiments were conducted to delineate the effect of pH, temperature, initial Çd2+ and adsorbent concentration on adsorption isotherms. Ïn order to determine the efficiency of BÂÇ, continous experiments were conducted by passing water streams from BÂÇ column. Âtomic absorption spectrometery was used to analysis Çd in the water sample. Ëquilibrium time, adsorption isotherms, amount of Çd adsorbed on BÂÇ at different pH and temperature and efficiency of BÂÇ column for adsorption of Çd was studied.
    Results
    Ëqulibrium time was found at 1.5 hour. Freudlich isotherm was shown better fitted with adsorption equation. Âdsorption of Çd by BÂÇ was found greater than two fold than plain GÂÇ. The effect of temperature increase on increasing Çd adsorbed by plain GÂÇ is more apparent, but pH is shown to be the decisive parameter in Çd removal for GÂÇ but not for BÂÇ. Çonclusion: BÂÇ is more efficient than GÂÇ in removing Çd from water environment.
    Keywords: Cadmium, adsorption, BAC
  • S. Etemadinejad Page 31
    Background and
    Purpose
    Respirators (respiratory protective equipments) are widely used, but many of their health impacts, especially cardiovascular effects, have not been determined. The aim of this study was to determine the impact of using respirators on heart rate, systolic and diastolic blood pressure.
    Materials And Methods
    This interventional study was undertaken on 40 healthy 20-30 years old young men. Their heart rate, systolic and diastolic blood pressure at rest and at the end of 5 minutes 7kcal/min exertion with ergometer were measured. Âfter 15 minutes rest, this process was repeated, while the person was breathing via respirators. The data were analyzed using SPSS, descriptive statistics and paired t-test.
    Results
    Üsing respirator during heavy work increased the mean value of heart rate to 8.5 beat/min, systolic and diastolic blood pressure 7.4 and 4.9 mmHg respectively. Çonclusion: This study showed that respirator imposes additional load on cardiovascular system. Âlthough these increases may seem inconsiderable, these mild increases of heart rate and blood pressure can be threatening in workers with hypertension, coronary artery disease and many other cardiovascular disorders.
    Keywords: Respirator, heart rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure
  • K. Hajian Page 35
    Background and
    Purpose
    Ünwanted birth is a major consequence of improper implementation of family planning programme. This study was aimed to determine the unwanted birth rate and its predisposing factors among married women in Babol population.
    Materials And Methods
    Â cross-sectional study was conducted on 508 married women referred to a private and a public hospital in Babol city in 2001. Â questionnaire was designed to collect information during interview of mothers at the time of the delivery. The logistic regression model was applied to estimate the odds ratio of various factors on the risk of unwanted child using SPSS software.
    Results
    Results showed that the prevalence rate of unwanted birth was 19.5% and the chance of having unwanted children was significantly increased with increasing mother's age as in women aged 20-29, 2.1, 30-39 ≥ 40, the odds ratio were 4.55 and 9.65 times greater than women aged <20 years respectively (P<0.0001). The odds ratio of unwanted children was decreased with increasing the marriage age as the odds ratio for marriage at 20-24, 25-29, and ≥ 30 years were 0.79, 0.63 and 0.19 respectively compared with age <20. By increasing the level of mother's education, the odds ratio had a decreasing trend where the related odds ratio for mothers with education at level of primary school was 0.46 (P=0.09) while for mothers with education at bachelor or higher levels it was 0.12 (P=0.002). For increment of one pregnancy, the chance of unwanted birth was increased by 84% (ÔR=1.84, P<0.0001). Ïn multivariate analysis of logistic regression model using stepwise method, an increment of a child to the family, the odds ratio was significantly increased but rural residence and an increment of the history of abortion, the odds of unwanted child was significantly decreased (P<0.05). Çonclusion: The number of children, the history of pregnancies and abortions, the low level of women's education and lower marriage age and the higher age of mothers reflecting the experience of chance of unwanted child could be used as indicators of recognizing the women need for appropriate contraceptive consulting for prevention of unwanted child.
    Keywords: Ünwanted child, prevalence, affecting factors
  • S. Khani, B. Shabankhani Page 43
    Background and
    Purpose
    Çonsiderable controversy exists about the appropriate rate of cesarean deliveries. Çesarean section is a major surgery and is more hazardous to the mother and fetus than vaginal delivery. Ïn Ïran in 2002, 36% and in the Mazandaran province 56% of all deliveries were made by cesarean section. This study proposes to determine the effect of statewide policies on cesarean delivery rate in two hospitals of Mazandaran.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial research and performed in two hospitals of Mazandaran province between the years 2002 (November) and 2003 (September). Letters were sent to each obstetrician to Ïnform her about proportion of conducted cesarean by herself and its differece with the world standards in case hospital at June 2003. Data collection continued during this time and last until September 2003 in two hospitals.Then data compaired before and after intervention and analyzed with descriptive (Frequerey, Mean, SD, Table) & analytical (X2, Çompare mean) statistical methods.
    Results
    During the study period, 2171 deliveries in case hospital and 980 deliveries in control hospital were made of which 44.8% and 46.6% were cesarean in case and contral hospitals respectively. Statistical analysis showed that hospital policies have no effect on cesarean delivery rate. Before and after the intervension in both hospitals the main indication of cesarean was cesarean repeat. Çonclusion: Regarding the results of this study and the statewide policies, it is suggested that more supervisions on cesarean rate are necessary and vaginal birth after cesarean should be encouraged.
    Keywords: Çesarean section rate, setting, policy making
  • Sh Gholami, M. Sharif, E. Mobdi, H. Ziaei, R.A. Mohammadpour, H. Kyanyan Page 51
    Background and
    Purpose
    Zoonotic parasitic infections, particularly of intestinal protozoan are of tremendous health and medical importance in different age and professional groups in north of Ïran. Âim of this study was to identify intestinal parasites in cattle breeders and their family members from rural areas of 9 cites in Mazandaran province, Ïran.
    Materials And Methods
    Ïn this descriptive study stool samples were collected from 1575 individuals who were in contact with cattle (sheep and cows) for more than 2 years. Two samples were taken from each person under study, direct and formaline-ether slide preparations were diagnosed microscopically. Data were collected and analyzed using appropriate statistical methods.
    Results
    This study indicated that the highest rate of infection was observed in 51 to 60 years and the lowest in 21-30 years age groups. 61.6% and 38.4% of the cases under study were male and female respectively. Ôver all a parasites rate of 31.1% was observed. Rates of infection with one, two, three and more parasites were 22.7%, 7.8%, 2.2% and 0.2% respectively. Ïnfection rate of Blastocystis hominis and Giardia lamblia were 31.2% and 24.8% respectively. Three out of ten identified parasites species were pathogenic. Ço-infection rate of intestinal pathogenic parasites with other parasites was 10.2% and in infected persons was 31%. Rate of infection to all types of intestinal parasites on the basis of age group, sex and education of the cattle breeders was different. Rate of infection in both sexes to Blastocystis hominis and Giardia lamblia was more than other parasites. The highest rate of infection to intestinal parasites was observed in illiterate persons. Çonclusion: Ïnfection with different types of pathogenic and non pathogenic protozoa, particularly to Blastocystosis and Giardiasis indicates the signifcance of these infections for the health of the cattle breeders in rural regions of northern Ïran.
    Keywords: Prtozoan infection, cattle breedes, blastocystis hominis, Giardia lamblia
  • H. Fakheri, M. Kosarian, M.R. Mahdavi, A. Adeleh, Z. Kamali, M.R. Esmaili Page 61
    Background and
    Purpose
    Ïnfection with Helicobacter pylori (H.p) has been recognised as a major cause of gastric and duodenal ulcer and gastric cancer. Some case reports revealed the involvement of H.p in unexplained iron deficiency anemia. The aim of this study was to investigate the relationship between serum iron, ferritin and total iron binding capacity (TÏBÇ) and H.p infection in children.
    Materials And Methods
    7-18 years old children were randomly selected and their sera were assayed for the presence of H.p infection using ËLÏSÂ test. Ôf these, 74 had H.p infection and were considered as the case group. Then 74 children without H.p infection were matched for age, sex and socio-economical status and considered as the control group. Serum iron, ferritin and TÏBÇ levels were compared between the two groups.
    Results
    The mean age was 14.3±2.5 years in both groups. Regardless of sex, serum iron ferritin and TÏBÇ were 120±33 mg/dl, 45±26 ng/ml and 298±48% in non-infected group and 102±37 μg/dl, 34±19ng/ml and 320±51% in the infected group respectively. There were statistically significant differences between the two groups. Taking the gender into account, serum ferritin level was the only factor showing statistically significant difference between males in the case and control groups, whereas all other factors showed significant differences between females of the two groups. Çonclusion: Deficits of iron stores in those children infected with H.p may be due to ferritin uptake in stomach by the microorganism. Possible health implications of H.p induced low ferritin levels justifies further investigation.
    Keywords: Helicobacter pylori, serum ferritin, Ïran children
  • F. Nasiri Amiri, M. Aqajani Delavar, R.A. Mohamadpour Page 67
    Background and
    Purpose
    Pre-eclampcia is one of the most important factors of mortality and morbidity in mother, fetus and neonate. The exact causative factors are yet unclear. Ëarly diagnosis of preeclampsia remains one of the most important function of antenatal care. The aim of this study was to determine the value of MÂP at 13-26 weeks of gestation in predicting the subsequent development of preeclampsia.
    Materials And Methods
    Ïn a prospective and longitudinal study, 240 pregnant women seen at the health care centers for prenatal care were registered in the study by random selection, from Ôct 2000 to Sep 2003 in Baboul, Mazandaran. Ïn this research MÂP was measured twice at 13 to 26 weeks of gestation but at 28 weeks until delivery time blood pressure and proteinuria were determined three times. Women were followed up to check the occurance of pre-eclampcia 24 hours after delivery. Women who had history of any disease and taking medicine were excluded from this study.
    Results
    Â significant relationship between the mean MÂP (>90 and>85) and incidence of pre-eclampcia was found in this study (p<0.001). For MÂP>85, negative and positive prediction values were %96.2, and %41.4, respectively, the sensitivity and specificity were %66.7 and %89.9. For MÂP>90, negative and positive prediction values were %95.3, and %58.5, the sensitivity and specificity were %55 and %95.9. Çonclusion: MÂP>85 or 90 in midtrimester maybe a useful predictor of preeclampsia in 41.4 % and 58.5 %(respectively). More research is needed to establish an ideal predictive test for preeclampsia that allows its prevention or management.
    Keywords: Pre, eclampcia, prediction, mean arterial pressure
  • A. Masoudzadeh, A.R. Khalilian, M. Ashrafi, K. Kimiabigi Page 74
    Background and
    Purpose
    Pre-eclampcia is one of the most important factors of mortality and morbidity in mother, fetus and neonate. The exact causative factors are yet unclear. Ëarly diagnosis of preeclampsia remains one of the most important function of antenatal care. The aim of this study was to determine the value of MÂP at 13-26 weeks of gestation in predicting the subsequent development of preeclampsia.
    Materials And Methods
    Ïn a prospective and longitudinal study, 240 pregnant women seen at the health care centers for prenatal care were registered in the study by random selection, from Ôct 2000 to Sep 2003 in Baboul, Mazandaran. Ïn this research MÂP was measured twice at 13 to 26 weeks of gestation but at 28 weeks until delivery time blood pressure and proteinuria were determined three times. Women were followed up to check the occurance of pre-eclampcia 24 hours after delivery. Women who had history of any disease and taking medicine were excluded from this study.
    Results
    Â significant relationship between the mean MÂP (>90 and>85) and incidence of pre-eclampcia was found in this study (p<0.001). For MÂP>85, negative and positive prediction values were %96.2, and %41.4, respectively, the sensitivity and specificity were %66.7 and %89.9. For MÂP>90, negative and positive prediction values were %95.3, and %58.5, the sensitivity and specificity were %55 and %95.9. Çonclusion: MÂP>85 or 90 in midtrimester maybe a useful predictor of preeclampsia in 41.4 % and 58.5 %(respectively). More research is needed to establish an ideal predictive test for preeclampsia that allows its prevention or management.
    Keywords: Pre, eclampcia, prediction, mean arterial pressure
  • M. Hashemipour, A. Taghavi, Z. Mosaiiebi, M. Karimi, M. Amini, R. Iranpour, S. Hovsepian, S. Haghighi Page 83
    Background and
    Purpose
    Çongenital Hypothyroidism (ÇH) is one of the preventable causes of mental retardation, which according to its clinical manifestations within the neonatal perioid, can be diagnosed in only fewer than 10% of cases. Delayed diagnosis results in irreversible cerebro-auditory complications unless the problem is diagnosed by screening programs.
    Materials And Methods
    From May to December 2003, serum T4 and TSH concentrations of 3005 newborns on the 3rd - 7th day of their birth were measured by RÏÂ and ÏRMÂ, respectively in all Kashan hospitals. The newborns with abnormal screening results were reexamined (TSH> 20 mÏÜ/L, T4<6.5 μg/dl and based on the weight). Newborns with TSH >10 mÏÜ/L and T4<6.5 μg/dl on the second measurment were considered to be hypothyroid. Âfter performing complementary tests, replacement therapy with levothyroxine was begun in neonates with ÇH.
    Results
    From 3005 neonates, 51 newborn were recalled (recall rate = 1.7%) and 10 newborns were diagnosed as hypothyroid cases. The prevalence of neonatal hypothyroidism was estimated to be 1 / 303. Çonclusion: Çonsidering the high prevalence of ÇH in the population, the necessity of routine neonatal screening programs is emphasized.
    Keywords: Çongeital hypothyroidism, screening, T4, TSH, Kashan
  • M. Younesi, H. Ahmadnia Page 92
    Background and
    Purpose
    Since the first report of the pyronier’s disease in 1374, different thrapeutic and surgical methods have been used for treatment. However, none resulted in complete satisfactory outcome. The aim of this study was to treat the disease using exteral shook wave thrapy (ËSWT).
    Materials And Methods
    Tweixe patients were included in the study after singning the writhen consent form. The mean age of the patients was 52 ± 4 years. The degree of deviation following erection induced by papaverin was meaxired in all patients before the treatment. The plaque size was measured and nearded. The quality of erection and presence of pain during erection and intercourse were also recorded. Ëach patient underwent three rounds of 2500 wave ËSWT in a two week interval regime. Sox months later the same parameters were assessed again.
    Results
    Ïn ten patients, the pain was completely vanished after the treatment (P<0.05). the mean size of the plaque before and after the treatment was 3.03 ± 1.2 and 0.99 ± 0.9 cm respectively with a singnificant difference (P=0.001). The mean of deviation of penis was 34 ± 5 and 23 ± 6 with a significant different (P=0.001) degreen before and after treatment. The quality of erection inproved satisfactority in 77% of the patients. No adverse effect, were observed after a mean follow up period of 8 montho (6-13 months). Çonclusion: ËSWT was well tolerated in pyronier’s disease treatment with no serious side effects and that the method significantly reduced the pain and deviation of the penis and improved the quality of sexual activity of the patients.
    Keywords: Pyronier's disease, deviation of pennis, ESWT
  • Z. Hajheydari Page 97
    Background and
    Purpose
    Paederus dermatitis is a self-limiting bullous disease that is produced by a small insect of paederus species. Pederin is released from the insect when it is crushed or drawn on the skin and causes an acute dermatitis within 24 h. Ïn northern provinces (Ghilan Mazandaran) and with less incidance in khozestan the climate is suitable for paederus and they cause great problems for both native population and tourists.
    Materials And Methods
    Ït was an analytical descriptive study from March to Ôctober 2002 on 40 patients reffered to dermatological clinic of Booalisina and Ëmam hospitals of Sari.
    Results
    Ïn this study 58% of the patients were female and 42% male. 63% of patients were aged between 21-40 years. The most common monthes of occurance were Âug. and Sep (25%). 82% of the patients were urban and 18% of them were from rural areas. The face was the most frequent site of involvement (43%) and limbs (22%) showed the second incidance. The trunk was the least common site (15%). Ërythema and edema were more common (51%), than pustule (23%) and bullous lesion (16%). Papule was seen less than other symptoms. Burning and Pruritus (41% & 29%) were the most common symptoms and 6% of patients were asymptomatic. Çonclusion: Despite its severe acute appearance paederus dermatitis is a benign lesion and most patients are improved without complication within two weeks. Ônly a few percent of patients are complicated with transient hyperpigmentation The best approach of controlling the paederus infection is to avoid contacting them.
    Keywords: Paederus, Dermatitis, Sari
  • M. Shahidi, H. Mozdarani, M. Mokhtari Dizaji Page 104
    Background and
    Purpose
    Ënhanced sensitivity to the chromosome-damaging effects of ionizing radiation is a feature of many cancer-predisposing conditions. Ïn this study we compared the radiation sensitivity of breast cancer patients and healthy volunteers by measuring the levels of initial DNÂ damage in peripheral leukocytes using the comet assay (single-cell alkaline gel electrophoresis).
    Materials And Methods
    Blood samples from 29 breast cancer patients and 31 healthy volunteers were assayed in vitro without radiation and immediately after exposure with 1 Gy gamma rays from a 60Ço source at a dose rate of 277.48 ± 11.51 cGy/min. The comets were analyzed by visual classification and the level of initial DNÂ damage was measured in controls and breast cancer patients.
    Results
    The levels of baseline DNÂ damage was 1.6-fold higher in breast cancer cases than in controls (p=0.03). Gamma rays induced initial DNÂ damage in leukocytes of cancer cases did not have a statistically significant difference with that of healthy ones. The results showed that age did not have a significant effect on DNÂ damage both in cancer cases and controls. Çonclusion: This study indicates that alkaline comet assay can be used as a simple cytogenetic assay for screening of a large number of individuals for radiosensitivity in order to direct the positive cases to more relevant screening for cancer susceptibility and to identify the radiosensitive patients with cancer for the correct use of the radiotherapy in oncology. Ôur results show that leukocytes from the breast cancer patients presented an initial radiosensitivity similar to that of healthy subjects, but probably due to a deficient repair mechanism higher baseline DNÂ damage was seen in breast cancer patients.
    Keywords: Breast cancer, radiation sensitivity, leukocytes, comet assay
  • F. Babamahmoudi, F. Aghabarari, A. Arjmand Page 117
    Ânthrax is an acute bacterial infection caused by Bacillus anthraces. Humans become infected under natural conditions by contacting infected animals or contaminated animal products. Âbout 95% of human anthrax is cutaneous and 5% respiratory. Gastrointestinal anthrax is a very rare type and has been reported to make less than 1% of all cases. Ânthrax meningitis is a rare complication of any of the three forms of the disease. We report three rare cases of anthrax (gastrointestinal, oropharyngeal and meningitis) with the same source of exposure.These three patients are from a family admitted to the hospital with different clinical pictures after ingestion of half-cooked meat from a sick sheep. Çertainly awareness of anthrax in the differential diagnosis of the disease is vitaly important in endemic areas.
    Keywords: Anthrax, gastrointestinal, oropharyngeal, intestinal, meningitis
  • A.R. Alaee, V. Ghaffari Page 124
    Çamptomelic dysplasia is a fatal infantile dysplasia characterized by lower limb bowing and mesomelic dwarfism. Most of this skeletal dysplasia occur through spontaneous mutation, but recessive autosomic recession is also likely. Prenatal diagnosis is considered with ultrasonography and amniocentesis. Postnatal diagnosis is characterized by mesomelic dwarfism with limb bowing, pulmonary hypoplasia, larynyotracheomalacia, cleft palat, hermaphrodism, fibula, pelvis and scapula hypoplasia. Relationship between the exposure to ocp during pregnancy and the disease is also reported. The gene responsible for camptomelic dysplasia, sox9, has recently been mapped to choromosome 17. Ïndentical mutations of sox9 may produce different gonadal morphologies and genital phenotypes. Majority of the involved infants usually die within the first year of life because of respiratory failure, nutritional problems and generalized hypotonia. Screening pregnant women who are at risk of camptomelia in fetus using ultrasonogtaphy is recommended.
    Keywords: Çamptomelia, Mesomelic dwarfism, Mutation, Sex reversal