فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 52 (خرداد و تیر 1385)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 52 (خرداد و تیر 1385)

  • 170 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/03/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقالات پژوهشی
  • سیدمحمدباقر هاشمی سوته، آن گودیو صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    بیماری فون ویلیبرانت تیپ یک، شایع ترین بیماری ارثی خونریزی دهنده ناشی از نقص در عملکرد ژن فون ویلیبرانت با طول 178000 نوکلئوتید می باشد. روش های مختلفی برای تعیین جهش در مطالعات ژنتیکی وجود دارد. در این مطالعه ابتدا روش دستگاهی ژل الکتروفورز حساس به ساختار (CSGE) با کمک رنگ های فلورسانت برای ژن فون ویلیبرانت طراحی و سپس قابلیت دو روش مختلف دستی و فلوئورسانت در تعیین جهش در این دو با هم مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    52 اگزون و ناحیه های اتصال اگزون - اینترون و همچنین ناحیه 3'' ژن فون ویلیبرانت در افراد شاخص از 7 خانواده مبتلا به فون ویلیبرانت تیپ یک و یک مورد کنترل نرمال با استفاده از 56 PCR مختلف تکثیر گردید. قطعات PCR حاصل به منظور یافتن جهش با استفاده از هر دو روش دستی و فلوئورسانت بررسی شده و قطعات حاوی باند اطافه تعیین توالی شدند.
    یافته ها
    125 مورد PCR با باندهای اضافه با استفاده از روش الکتروفورز فلورسانت (F-CSGE) در کل مشاهده شد در حالیکه 101 مورد توسط روش الکتروفورز دستی (M-CSGE) مشاهده گردید. 5 جهش نقطه ای توسط هر دو روش شناسایی گردید شامل 3 جهش جدید، گلابسین 19 به آرژنین (R19G) در اگزون 2؛ آرژنین 1315 به هیستیدین (R1315H) در اگزون 28 و سیتوزین 2304 به لیزین (C2304Y) در اگزون 40 و دو جهش شناخته شده پرولین 1266 به لیزین (P1266L) و سرین 1285 به پرولین (S1285P) در اگزون 28 می باشد. علاوه بر این، 45 پلی مورفیسم مختلف توسط روش F-CSGE و 39 پلی مورفیسم به وسیله روش M-CSGE در مجموع شناسایی گردید. 192 قطعه PCR در هر بار آزمایش توسط F-CSGE و حداکثر 40 نمونه در روش دستی بررسی و آنالیز گردید.
    استنتاج
    اگر چه F-CSGE روش وقت گیرتر و گرانتری نسبت به M-CSGE است اما روشی سریع، با حساسیت بیشتر و با ظرفیت بالاتری نسبت به M-CSGE برای تعیین جهش های ناشناخته در ژن VWF است.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، L، سلکتین، پلی مرفیسم ژنی
  • علیرضا رفیعی، مهرداد حاجیلویی صفحات 11-19
    سابقه و هدف
    پلی مرفیسم های شناخته شده در ژن های کد کننده برخی از مولکول های چسبان، با شدت بیماری آترواسکلروز مرتبط می باشند. با این وجود اطلاعات اندکی در مورد نقش پلی مرفیسم مولکول L- سلکتین، یکی از اعضای خانواده مولکول های چسبان سلکتینی، در روند التهابی آترواسکلروز وجود دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی وضعیت پلی مرفیسم فنیل آلانین/206/ لوسین (Phe 206 Leu) مولکول L - سلکتین در بیماری عروق کرونر قلب (CAD)، در بیمارانی می باشد که ار نظر بالینی و آنژیوگرافی به این بیماری مبتلا بوده اند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 149 بیمار (108 مرد و 41 زن) مبتلا به بیماری آترواسکلروز انجام شد. آترواسکلروز بر اساس گرفتگی در یک یا بیش از یک رگ با انجام آنژیوگرافی تایید گردید. 215 نفر (128 مرد و 87 زن) که بر اساس یافته های آنژیوگرافی فاقد آترواسکلروز بودند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ژنوتیپ های حاصل از پلی مرفیسم فنیل آلانین 206 لوسین در تمامی نمونه ها با روش واکنش زنجیره پلی مرازی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی (PCR-SSCP) تعیین گردید. شدت بیماری نیز در بیماران بر اساس 50 درصد بررسی شد.
    یافته ها
    فراوانی آلل موتان Leu 206 در بیماران مبتلا به CAD نسبت به افراد دارای شریان طبیعی افزایش معنی داری داشت (25.9 درصد در مقابل 14.6 درصد، 05/0>P). فراوانی هموزیگوت مینور (Leu/Leu 206) در بیماران مبتلا به CAD نسبت به افراد بدون CAD افزایش چشمگیری نشان داد (10.1 درصد در برابر 5.1 درصد، 002/0=P). اما ارتباطی بین پلی مرفیسم Phe 206 Leu و شدت بیماری مشاهد نشد (35/0=P).
    استنتاج
    یافته ها نشان داد ژنوتیپ مینور Leu/Leu 206می تواند به عنوان یک فاکتور خطر ژنتیکی برای بیماری عروق کرونر قلب محسوب گردد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، L، سلکتین، پلی مرفیسم ژنی
  • مهشید حقیقی، آلاله قیصری، حسین غضنفری، ارمغان وفافر صفحات 20-23
    سابقه و هدف
    تشخیص ازوتمی پیش کلیوی از نکروز حاد توبولار (ATN) جهت انتخاب روش درمانی مناسب اهمیت زیادی دارد. از آنجا که اندکس های تشخیصی ادراری معمولا به دلیل استفاده قبلی از کریستالوییدها و دیورتیک ها چندان قابل اعتماد نیستند، یک روش تشخیصی سریع و دقیق می تواند به درمان این بیماران کمک قابل ملاحظه ای نماید. این مطالعه به منظور بررسی ارزش تشخیصی سونوگرافی داپلر در افتراق ازوتمی پیش کلیوی از ATN طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    50 کودک که هیچ گونه مایعی دریافت نکرده بودند به علت الیگوری یا آنوری به بیمارستان الزهرا (س) ارجاع شده بودند، در 24 ساعت اول پس از پذیرش و در فاز بهبودی نارسایی حاد کلیه سونوگرافی شدند و اندکس مقاومت (RI) در آنها اندازه گیری شد. بر اساس شرح حال، سیر بالینی و یافته های آزمایشگاهی نارسایی حاد کلیه به دو دسته ازوتمی پیش کلیوی و نکروز حاد توبولار تقسیم شد و درمان مناسب صورت گرفت. حساسیت و ویژگی RI در افتراق این دو حالت محاسبه گردید.
    یافته ها
    در نقطه قطع RI برابر 0.75، حساسیت و ویژگی سونوگرافی به ترتیب 91.3 درصد و 85.2 درصد محاسبه شد.
    استنتاج
    سونوگرافی داپلر در افتراق ازوتمی پیش کلیوی از نکروز حاد توبولار در کودکان کمک کننده است. در نقطه قط برابر 0.75، RI بیشترین دقت تشخیصی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: سونوگرافی داپلر، ازوتمی پیش کلیوی، نکروز حاد توبولار (ATN)، نارسایی حاد کلیه
  • معصومه عبدالله پور، فاطمه غفاری فر، عبدالحسین دلیمی اصل، احمد زواران حسینی، کاوس صلح جو، سکینه قاسمی نیکو، زهره شریفی، شهلا رودبار محمدی صفحات 24-32
    سابقه و هدف
    توکسوپلاسما گوندیی یک انگل داخل سلولی اجباری است که تعداد وسیعی از سلول های هسته دار مختلف را در میزبانان واسط خود آلوده می کند. تاکی زوییت های توکسوپلاسما گوندئی قادر هستند در ماکروفاژهای موش تکثیر نمایند. القا تولید نیتریک اکساید در ماکروفاژها یکی از مهم ترین مکانیسم های دفاعی علیه عفونت های داخل سلولی در موش ها است. ویتامین D3 همان طور که قبلا هم ثابت شده، اثر مفیدی در درمان بعضی از بیماری ها دارد و تولید نیتریک اکساید را افزایش می دهد.
    مواد و روش ها
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مصرف ویتامین D3 به مقدار 1000 میکروگرم به صورت تزریق داخل صفاقی به موش Balb/C در زمان های متفاوت، سپس آلوده سازی موش ها با تاکی زوییت های توکسوپلاسما گوندیی و نهایتا بررسی تکثیر تاکی زوییت های توکسوپلاسما گوندیی در ماکروفاژهای آلوده جداسازی شده از این موش ها و نیز بررسی نیتریک اکساید تولید شده توسط این ماکروفاژها در شرایط آزمایشگاهی است.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده مشخص نمود که تزریق یک بار ویتامینD3 به مقدار 1000 میکروگرم به موش ها و سپس اضافه کردن 100واحد اینترفرون گاما به محیط کشت ماکروفاژها بیش ترین تاثیر را در کاهش تاکی زوییت های توکسوپلاسما داشته است و اختلاف به دست آمده در مقایسه با گروه شاهد معنی دار بود (0.05>P). نیتریک اکساید اندازه گیری شده دراین گروه نیز بیش ترین مقدار را داشته و در مقایسه با گروه شاهد دارای اختلاف معنی دار بود (0.05>P).
    استنتاج
    به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف یکبار ویتامین D3 به میزان1000 میکروگرم برای افزایش قدرت انگل کشی ماکروفاژها و هم چنین افزایش تولید نیتریک اکساید کاملا موثر بوده و اگر با اینترفرون گاما همراه شود، این اثر قوی تر خواهد بود.
    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندئی، ویتامین D3، نیتریک اکساید
  • جواد محیطی اردکانی صفحات 33-38
    سابقه و هدف
    لپتین و انسولین هورمون هایی هستند که از بافت چربی و سلول های B پانکراس ترشح می شوند و از از طریق سیستم اعصاب مرکزی مصرف غذا و وزن بدن را تنظیم می کنند مت فورمین یک داروی ضد هیپرگلیسمی است که به طور وسیع برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود. این دارو از طریق تحریک رسپتور انسولین باعث کاهش وزن و مهار اشتها می شود. ارتباط این دو هورمون در شرایط متابولیسمی مهم می باشد. در این مطالعه ارتباط این دو هورمون قبل و بعد از درمان با مت فورمین بررسی شد.
    مواد و روش ها
    25 بیمار دیابت نوع 2 بدون مصرف هیچ دارویی جهت بررسی اثر مت فورمین بر لپتین و فاکتورهای دیگر به روش تجربی به صورت قبل و بعد از درمان وارد مطالعه شدند، سن و BMI بیماران به ترتیب بیش از 30 سال و بالای30 کیلوگرم/ متر مربع بود. برای هر بیمار 1000 میلی گرم مت فورمین دو بار در روز به مدت یک ماه تجویز شد.
    یافته ها
    میانگین قند، تری گلیسیرید، کلسترول و LDL - کلسترول یک ماه بعد از درمان به طور معنی داری در مقایسه با قبل از درمان کاهش نشان داد آنالیز آماری نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین لپتین و انسولین قبل از درمان وجود داشت که این ارتباط بعد از مصرف یک ماه دارو به صورت معنی دار هم چنین آنالیز آماری ارتباط معکوسی بین لپتین و گلوکز نشان داد که این ارتباط قبل و بعد از درمان معنی دار نبود.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین این دو هورمون قبل از درمان وجود داشته در حالی که بعد از درمان این ارتباط وجود نداشت که احتمالا از طریق حساس کردن ربستورهای انسولین و دیگر مکانیسم های احتمالی سبب کاهش گلوکز و تغییر در وظیفه و اثر انسولین شد که به صورت عدم هماهنگی این دو هورمون ظاهر شده است.
    کلیدواژگان: لپتین، انسولین، مت فورمین، دیابت
  • آرش میراب زاده، یدالله فرهادی، فربد فدایی، مرتضی کریمی، فرید براتی سده صفحات 39-47
    سابقه و هدف
    کلوزاپین یک داروی ضد روانپریشی است که می تواند بر روی 3/1 تا 2/1 بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا موثر واقع شود. اثرات منحصر به فرد کلوزاپین بر درمان علایم اسکیزوفرنیا به خصوص علایم منفی آن از یک سو و وجود عوارض جانبی آن به ویژه عوارض خونی از سوی دیگر، سبب شد تا جهت تعیین عوارض دارو در مبتلایان به اسکیزوفرنیای مقاوم به درمان این تحقیق انجام گیرد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی آینده نگر در بیمارستان روانپزشکی رازی انجام شد. 80 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیای مقاوم به درمان بر اساس ضوابط بین المللی و معیارهای پژوهش انتخاب شده. و پس از طی دو هفته مرحله بدون دارو و انجام آزمون Brief Psychiatric Rating Scale (مقیاس مختصر ارزیابی روانپزشکی)، 60 بیمار با نمره آزمون مساوی یا بالاتر از 45 وارد پژوهش شدند و بعد از 6 هفته درمان با هالوپریدول 40 بیمار که نمره آزمون آنها تغییر نکرده بود، به عنوان اسکیزوفرنیای مقاوم به درمان انتخاب گردیدند. سپس بعد از دو هفته مرحله مجدد بدون دارو، کلوزاپین با دستورالعمل واحد و حداکثر تا 900 میلی گرم تا هفته بیستم تجویز شد. در نهایت عوارض دارو با استفاده از آزمون های خونی، پرسشنامه عوارض خارج هرمی و داخلی و به صورت هفتگی مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    8 بیمار به علت عوارض جانبی شدید از مطالعه حذف شدند. ارتباط معناداری بین میانگین میزان گلوبول سفید، قرمز و هموگلوبین خون و همچنین نمره عوارض خارج هرمی بین ابتدا و انتهای درمان به دست نیامد، ولی این ارتباط در مورد پلاکت های خونی معنادار بود. شایع ترین علامت خارج هرمی، ترشح بزاق و شایع ترین عارضه داخلی، خستگی، ضعف و خواب آلودگی بود. تقریبا کلیه عوارض جانبی در انتهای مرحله درمانی و با میزان های بالای کلوزاپین رخ داده بود که در تعدادی نیز منجر به قطع درمان گردید.
    استنتاج
    دقت بیشتر در انجام آزمون های خونی هفتگی و نیز مصاحبه و معاینه طبی دقیق و منظم و در نظر داشتن احتمال بروز عوارض نامعلوم در هنگام تجویز کلوزاپین و همچنین آموزش مناسب به بیماران و مراقبین آنها، می تواند تضمینی برای استفاده به جا و سالم این دارو باشد.
    کلیدواژگان: کلوزاپین، عوارض جانبی، اسکیزوفرنیا، مقاوم به درمان، مراحل درمان
  • محمدجعفر صفار، مهدی آل رضا امیری، فرهنگ بابا محمودی، محمدرضا پارسایی، سیدمحمود رستمکلایی صفحات 47-56
    سابقه و هدف
    به دنبال کاهش شدید موارد سرخک در بین کودکان پس از بسیج همگانی واکسیناسیون در ایران، طی سال های اخیر مواردی از بروز بیماری سرخک در تمام گروه های سنی خصوصا نوجوانان و جوانان گزارش گردید. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های همه گیری شناسی موارد سرخک گزارش شده به مرکز کنترل بیماری های استان مازندران در طی سال های 81-1379 می باشد.
    مواد و روش ها
    تمام موارد سرخک گزارش شده به مرکز کنترل بیماری استان، از اول فروردین 1379 لغایت پایان اسفند 1381 مورد مطالعه قرار گرفتند. مشخصات سنی، جنسی، وضعیت واکسیناسیون و تعداد دفعات دریافتی، چگونگی تایید سرولوژیکی بیماری و میزان بروز بیماری بر مبنای سابقه واکسیناسیون، در گروه های سنی مختلف بر اساس جمعیت همان گروه سنی (استخراج شده از آمار جمعیتی مرکز کنترل بیماری استان) محاسبه و تجزیه تحلیل گردید.
    یافته ها
    جمعا 729 مورد (280 نفر زن) بیماری سرخک گزارش گردید که حدود یک سوم آنان مورد بررسی سرولوژیکی قرار گرفته و 135 مورد، مثبت گزارش گردید. بروز سالیانه بیماری در کل جمعیت استان 7.08، 11.92، 12.7 درصد هزار نفر به ترتیب سال های 79 الی 81 بوده است. موارد بروز بیماری در سال های مورد مطالعه به ترتیب در گروه سنی کوچک تر از یکسال 17.86- 6/112- 82 و در گروه سنی 4-1 سال 5.77- 24.67- 20.6 و در گروه سنی 9- 5 سال 5.08- 35.45- 28 و در گروه سنی 19-10 سال 12.26- 16.63- 22.6 و در گروه سنی بالای 20 سال 8.4- 4.8- 7 درصد هزار نفر بوده است. به طور کلی طی 3 سال، 291 مورد بیماری (39.9 درصد) در افرادی اتفاق افتاد که سابقه ای از واکسیناسیون سرخک نداشتند ولی 46.5 درصد موارد بیماری در کسانی عارض گشت که مطابق برنامه کشوری واکسینه شده بودند. بیش ترین موارد بیماری در گروه سنی 19-10 ساله (42.7 درصد) و بعد بزرگ تر از 20 سال (21.3 درصد) بوده، و 9.2 درصد موارد بیماری نیز در شیرخواران کوچک تر از یکسال اتفاق افتاد.
    استنتاج
    به دلیل شیوع بالای بیماری در کودکان و نوجوانان 20-10 ساله واکسینه نشده، کنترل دقیق تر وضعیت واکسیناسیون کودکان در هنگام ورود به مدرسه، افزایش تلاش برای شناسایی و انجام واکسیناسیون گروه هایی که امکان کم تری جهت دریافت واکسن به صورت معمول دارند، موردیابی دقیق بیماری و اثبات سرولوژیکی آنان، کوشش برای حفظ و نگهداری مناسب تر واکسن و انجام واکسیناسیون همگانی در جمعیت 25-5 ساله برای افزایش سطح ایمنی جمعی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: سرخک، واکسیناسیون، همه گیری شناسی
  • مهران ضرغامی، مسعود شایسته آذر، علیرضا خلیلیان، فرشته آقابراری، عباس ارجمند صفحات 57-63
    سابقه و هدف
    کمردرد و ناتوانی ناشی از آن شیوع زیادی در سطح جهانی دارد. عوامل روانی ممکن است نقش مهمی در شروع، شدت، تثبیت یا تشدید این درد داشته باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت روانی در افراد مبتلا به کمردرد می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی دو گروه 56 نفری انجام شد. گروه اول افراد مبتلا به کمردرد ناشی از اختلالات عضوی منتج به رادیکولوپاتی و گروه دیگر مبتلایان به کمردرد بدون یافته های عضوی و پاراکلینیکی بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه SCL-90-R و مشخصه های دموگرافیک جمع آوری گردید. محاسبات آماری با برنامه SPSS و آزمون های توصیفی و آزمون تی انجام شد.
    یافته ها
    گروه مبتلا به کمردرد بدون یافته های عضوی بیشتر از گروه مقابل مبتلا اختلالات روانپزشکی بودند (98.2 درصد در مقابل 37.5 درصد) و این اختلاف در تمام ابعاد SCL-90-R وجود داشت. اختلالات مذکور در زنان بیشتر از مردان بود. در هر دو گروه بالاترین امتیاز مربوط به افکار کج باورانه و پایین ترین امتیاز مربوط به هراس بود.
    استنتاج
    با توجه به اینکه بسیاری از بیماران با شکایت کمردرد، به ویژه آنان که رادیکولوپاتی ناشی از نشانه های بالینی و پاراکلینیکی مشخص ندارند، از یک سری مشکلات روانپزشکی رنج می برند، در صورت شناسایی این مشکلات می توان به درمان صحیح آنها اقدام و گام مهمی جهت بهبود سریع تر و کاهش هزینه ها برداشت.
    کلیدواژگان: کمردرد، وضعیت روانی، SCL، 90، R
  • غلامعلی گدازنده، حسن خانی، علیرضا خلیلیان، ذلیخا عطارد، محمدعلی فیروزجایی، افشین پرتوی، حمید طیبی فرد صفحات 64-74
    سابقه و هدف
    برنامه های پیشگیری و غربالگری از ارکان اصلی کاهش ابتلا و مرگ و میر سرطان پستان می باشند. هدف از این مطالعه تعیین سطح آگاهی و عملکرد زنان بالای 15 سال نسبت به بیماری سرطان پستان و برنامه های غربالگری آن است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی - مقطعی است که جامعه مورد بررسی آن را زنان بالای 15 سال شهرستان ساری در سال 1383 تشکیل می دهد که به صورت تصادفی و بر اساس اهداف تعیین شده در 6 طبقه انتخاب شده و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    400 نمونه از هر طبقه و در مجموع 2400 نمونه با میانگین سنی 8.78 ± 25.01 سال و محدوده سنی 15 تا 78 سال در این مطالعه شرکت نمودند. 46.9 درصد متاهل، 86.7 درصد دارای تحصیلات متوسط تا دانشگاهی، 23.5 درصد خانه دار، 54.2 درصد دانش آموز یا دانشجو و 25.8 درصد دارای سابقه فامیلی درجه 1و2 مثبت سرطان پستان بوده اند. سطح آگاهی از سرطان پستان و برنامه های غربالگری آن در 25.8درصد (خوب)، 67.3 درصد (متوسط) و 4.2 درصد (بد) بوده است. 37 درصد خانم های 20 تا 40 سال و 48.8 درصد خانم های بالاتر از 40 سال خود آزمایی پستان را در طول سال انجام می دادند. اما فقط در 17.1 درصد آن ها به طور منظم و هر ماهه بوده است و نیز حدود 13.12 درصد از آن ها نسبت به این که خودشان می توانند به طور صحیح پستان هایشان را معاینه کنند، احساس اطمینان می کردند. 82.6 درصد از خانم های 20 سال و بالاتر، در طول 2 سال گذشته هرگز جهت معاینه پستان به پزشک مراجعه نکرده اند. 65.86 درصد خانم های بالاتر از 40 سال در طی 2 سال گذشته یک نوبت معاینه پستان و 47.3 درصد یک بار ماموگرافی را انجام داده اند. 61.07 درصد نیز حداقل یک مورد ماموگرافی را در طول عمر خود داشته اند.
    استنتاج
    زنان برای افزایش سطح آگاهی و نگرش خود به سرطان پستان و برنامه های غربالگری مربوطه و به تبع آن افزایش مشارکت خود در این غربالگری ها به برنامه های آموزشی - بهداشتی - درمانی منظم و تدوین شده در رابطه با پیشگیری از سرطان پستان نیاز دارند.
    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، سرطان پستان، زنان
  • عباس مسعود زاده، علی زنگانه، لیلا شهبازنژاد صفحات 75-80
    سابقه و هدف
    خواب آلودگی یکی از مشکلات بهداشت و سلامت است. رشته پزشکی با عوامل متعدد مختل کننده خواب همراه است (ساعات طولانی درس ها، کشیک ها و نیاز به مطالعه) از طرف دیگر دقت و کار آرایی و آموزش به شدت تحت تاثیر خواب آلودگی قرار می گیرد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان خواب آلودگی روزانه دانشجویان پزشکی در مقاطع مختلف تحصیلی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی (1382) با استفاده از پرسشنامه Ess ((Epworth Sleepiness scale میزان خواب آلودگی روزانه دانشجویان پزشکی در چهار مقطع علوم پایه، فیزیو پاتولو‍‍‍‍‍‍ژی، کارآموزی وکارورزی بررسی می شود.100دانشجو (از هر مقطع 25نفر) با روش نمونه گیری احتمالی طبقه ای انتخاب شدند داده ها با نرم افزار spss10 و آزمون های آماری توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    48درصد نمونه ها، مرد، 81 درصد مجرد، 58 درصد ساکن منزل شخصی و میانگین سنی آن ها 3.3±23.3 سال بودند و 8 درصد از آن ها مواد مخدر مصرف می کردند. با استفاده از معیارهای پرسشنامه ESS، 53 درصد از دانشجویان نمره 0- 6 (خواب کافی) 23 درصد نمره 7-8 (خواب آلودگی متوسط) و 24 درصد نمره 9 یا بالای 9 (خواب آلودگی زیاد) اخذ کردند. 52 درصد از دانشجویان شب ها کمتر از 8 ساعت می خوابیدند. ارتباط معناداری بین کم خوابی و مقطع تحصیلی، وضعیت سکونت، سن، جنس و وضعیت تاهل وجود نداشت. اما بین مصرف مواد مخدر و کم خوابی رابطه معناداری وجود داشت.
    استنتاج
    نیمی از دانشجویان پزشکی از خواب آلودگی روزانه رنج می برند. مطالعات وسیع تر با نمونه های بیشتر جهت یافتن سایر علل خواب آلودگی دانشجویان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خواب آلودگی روزانه، دانشجویان، معیار خواب آلودگی اپورث
  • شروین ضیاء بخش طبری صفحات 81-84
    سابقه و هدف
    با توجه به اینکه بای پس کرونر قلب CABG از شایع ترین عمل های جراحی است که انجام می شود همواره نیاز به یک گرافت خوب احساس می شده است که از Patency خوبی برخوردار باشد لذا Harvest شریان رادیال توسط Carpentier پیشنهاد شد. چرا که ثابت شده دوام و کارآیی شریان رادیال به مراتب بهتر از ورید صافن می باشد. این مطالعه جهت ارزیابی عوارض موضعی ناشی از هاروست شریان رادیال می باشد.
    مواد و روش ها
    از 1700 بیماری که در طی دو سال (از اول مهر سال 79 تا اول مهر سال 81) در بخش جراحی قلب بیمارستان شریعتی تهران تحت CABG قرار گرفتند در 400 بیمار از دست غیر غالب شریان رادیال هاروست گردید. در کلیه بیماران کاندید CABG قبل از عمل هاروست تست آلن مدیفیه انجام شد و فقط بیمارانی که تست آلن منفی داشتند جهت هاروست رادیال انتخاب شدند. بعد از عمل حس پشت دست (انگشت اول و دوم) و حس سطح رادیال ساعد به فواصل چک شد.
    یافته ها
    در 1700 بیماری که تحت بای پس کرونر قرار گرفتند 8.9 درصد موارد تست آلن به صورت یک طرفه مثبت و در 10.1 درصد به صورت دو طرفه مثبت بود. در هیچ یک از بیماران که شریان رادیال از ساعد آنها هاروست شده بود عفونت زخم مشاهده نشد و تنها در یک مورد نکروز محدود لبه های زخم مشاهده گردید. شایع ترین عارضه عوارض عصبی حسی بود که در 10 درصد بیماران مشاهده شد. یک مورد ادامه خونریزی از درن و یک مورد هماتوم مشاهده گردید.
    استنتاج
    هاروست شریان رادیال به دنبال انجام تست آلن مدیفیه با Cutoff point ده ثانیه یک اقدام سالم می باشد. با توجه به عوارض احتمالی ناشی از مجاورت شریان با اعصاب حسی هاروست باید توسط جراحان مجرب که کاملا به آناتومی ناحیه آشنا هستند، انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بای پس کرونر، شریان رادیال، عوارض
  • فاطمه رستمی، اصغر محمدپور اصل، فاطمه الحانی صفحات 85-91
    سابقه و هدف
    اقدامات درمانی می تواند برای کودکان، والدین آنها و کادر مراقبت های بهداشتی و درمانی تجربه ناخوشایندی باشد. آماده کردن کودک و والدین برای انجام روش های درمانی می تواند راحتی کودکان و والدین آنها و همچنین کادر درمانی را افزایش دهد. در این تحقیق عملکرد پرستاران در مورد ارتباط آن ها با کودکان هنگام انجام رویه ها در مرداد ماه 1383 بررسی می شود.
    مواد و روش ها
    36 پرستار بیمارستان آموزشی - درمانی کودکان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 46 کودک بستری و46 همراه مورد مطالع ه قرار گرفتند. انتخاب پرستاران به صورت سرشماری و انتخاب کودکان وهمراهان با استفاده از شماره پرونده بیماران به صورت تصادفی ساده انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران (از دید پژوهش گر، کودک و همراه) در مورد ارتباط با کودکان و علل ارتباط ناکافی پرستاران با کودکان (از نظر پرستاران) جمع آوری گردید.
    یافته ها
    آگاهی پرستاران در رابطه با ارتباط با کودک در حین انجام رویه ها رضایت بخش بود به طوری که بیش از 85 درصد پرستاران از لزوم وجود لوازم آشنای کودک مانند اسباب بازی های وی، ترجیح در اجرای پروسیجرهای دردناک در جایی غیر از تخت کودک، لزوم استفاده از ت کنیک های انحراف فکر، لزوم نشان دادن وسایل و تجهیزات به کودک و توضیح درباره آنها، و عدم یاد کردن از پروسیجر به عنوان تنبیه برای کودک آگاهی داشتند. اکثر پرستاران محل رویه های دردناک را بعد از انجام پانسمان می پوشانند، ولی عملکرد پرستاران در رابطه با انجام پ روسیجر در جایی غیر از تخت کودک، اجرای پروسیجر بر روی عروسک همراه با کودک و رعایت انجام پروسیجربرای نوجوان بهوسیله پرستار هم جنس، ضعیف بود. علل ارتباط ناکافی با کودک از نظر پرستاران به ترتیب عبارت بود از؛ کمبود پرسنل در هر شیفت کاری، نداشتن زمان لازم برای برقراری ارتباط و خستگی پرستاران از کار بخش.
    استنتاج
    اگر چه پرستاران کودک مشغله زیادی دارند، باید زمانی را برای آماده سازی کودک برای پروسیجر و ارتباط با وی حین انجام آن اختصاص دهند. هم چنین مسولین باید در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها برای بهبود وضعیت بهداشت جسم وروان کودکان به این مهم توجه خاصی مبذول دارند.
    کلیدواژگان: ارتباط، پرستار کودکان، عملکرد، اقدامات درمانی
  • وجیهه غفاری ساروی، کوروش وحید شاهی، بابک علی طالشی صفحات 92-97
    سابقه و هدف
    زردی نوزادی یکی از مشکلات شایع نوزادان می باشد، که به علل مختلف ایجاد شده و به علت عوارض مغزی (کرنیکتروس) که منجر به مرگ و میر و عقب ماندگی ذهنی می شود، از اهمیت خاص برخوردار است. با توجه به نقش مادران و ارجاع به موقع نوزاد در موثر بودن درمان و جلوگیری از عوارض وخیم آن که وابسته به آگاهی کافی و نگرش مناسب مادران در این زمینه است، در این مطالعه آگاهی و نگرش مادران شهرستان ساری در مورد زردی نوزادی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی و جامعه مورد مطالعه مادران نوزادان متولد شده بیمارستان های شهر ساری (1383) بودند. روش نمونه گیری دو مرحله ای سهمیه بندی شده و تصادفی ساده (startified and simple sampling) و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر متغیرهای زمینه ای، آگاهی و نگرش بود. آگاهی به سه سطح کم، متوسط و زیاد و نگرش نیز به صورت نامناسب، نسبتا مناسب و مناسب تعریف گردید و آنالیز آماری با استفاده از آزمون های آماری کای دو، آزمون t و ANOVA انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 400 نمونه مورد مطالعه 4.88+25.81 سال بود که 9.25 درصد آن ها در سنین پرخطر قرار داشتند.52 درصد ساکن شهر، 5/4 درصد بی سواد و 8.5 درصد تحصیلات دانشگاهی داشتند. 92.3 درصد آنان مراقبت های دوران بارداری را انجام داده که در اغلب موارد (64.4 درصد) توسط پزشک متخصص انجام می شد.از نظر آگاهی مادران در مورد زردی نوزادان: 75.5 درصد دارای آگاهی کم، 23.3 درصد دارای آگاهی متوسط و فقط 1.3 درصد دارای آگاهی خوب بودند؛ که این آگاهی به طور معناداری با افزایش سن و تحصیلات مادر، وجود سابقه زردی در فرزند قبلی و سطح اجتماعی اقتصادی خوب افزایش می یافت. از نظر نگرش مادران در مورد زردی نوزادان: 19.3درصد دارای نگرش نامناسب 60.3 درصد دارای نگرش نسبتا مناسب و20.5درصد دارای نگرش مناسب بودند، که به طور معناداری با سن و تحصیلات مادر، تعداد فرزند قبلی، محل سکونت، سطح اجتماعی رابطه داشت.
    استنتاج
    اغلب مادران از آگاهی کافی و نگرش مناسب در مورد زردی نوزادان برخوردار نبوده و لزوم مداخله جهت افزایش آگاهی و بهبود نگرش مادران در مورد زردی نوزادی (مانند آموزش عمومی و...) توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: زردی نوزادی، آگاهی، نگرش، مادران
  • فاطمه کامیابی، حسن وطن دوست، ماندانا ابوالحسنی، مجید آقاسی، زکیه تلمادره ای، محمدرضا عبایی صفحات 98-108
    سابقه و هدف
    سوسری آلمانی (Blattella germanica) یکی از مهم ترین آفات خانگی است که دارای انتشار وسیعی در سطح جهان می باشد. این حشره نقش عمده ای در انتقال مکانیکی بسیاری از عوامل بیماری زا دارد. استفاده از حشره کش های شیمیایی در کنترل این آفت به طور روز افزونی گسترش یافته است، که یکی از نتایج ناخوشایند آن، بروز پدیده مقاومت در این حشره می باشد. جهت تاخیر در بروز مقاومت و فراهم نمودن استراتژی مناسب در مواجهه با آن، تشخیص مقاومت در فراوانی اندک، لازم و ضروری است. به همین منظور وضعیت حساسیت سوسری آلمانی موجود در سه بیمارستان کرمان درمان، شفا و شهید باهنر نسبت به حشره کش های پریمیفوس متیل، پروپوکسور و لامبداسی هالوترین به ترتیب از سه گروه آلی فسفره، کاربامات و پیرتروئید مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    نژاد حساس انسکتاریم (Insectarium) با سابقه پرورش طولانی در انسکتاریم دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و بدون پیشینه تماس با هر نوع حشره کش به عنوان نژاد حساس (S) انتخاب شد. صید سوسری ها، شب هنگام و از قسمت های مختلف هر یک از بیمارستان های انتخابی به دو روش صید دستی و تله گذاری در تابستان 1381 انجام شد. پس از انتقال به آزمایشگاه، سوسری ها به ظروف پرورش (Bucal) که حاوی مواد غذایی و آب بودند، منتقل شدند، و در شرایط دمایی 25±2oCو رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 12:12 ساعت (روشنایی: تاریکی) نگه داری شدند.
    آزمون حساسیت برای هریک ازحشره کش ها و نژادهای مختلف تحت بررسی، در چهار مقدار(40،80، 120 و 200 میلی گرم بر متر مربع جهت پروپوکسور، 1،5،0،9،0،6 و 3 میلی گرم بر متر مربع جهت لامبداسی هالوترین، 75، 100، 150 و 300 میلی گرم بر متر مربع جهت پریمیفوس متیل) و در سه تکرار ده تایی روی سوسری های نر بالغ به روش تماسی بر اساس روش متداول و سازمان جهانی بهداشت انجام شد. LD50 و LD90 جهت هر حشره کش و نژاد توسط آنالیز پروبیت اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که در مقایسه با نژاد حساس که LD50 آن جهت حشره کش های لامبداسی هالوترین، پروپوکسور وپریمیفوس متیل به ترتیب معادل 0.42، 48.47 و115.42 بود، نژاد بیمارستان شفا باLD50 به ترتیب معادل 1.0، 56.71 و 88.82 و نسبت مقاومت به ترتیب معادل 2.38، 1.17 و 0.77 برابر و نژاد بیمارستان شهید باهنر با LD50 به ترتیب معادل 0.78، 54.0 و 95.93 و نسبت مقاومت به ترتیب معادل1.86، 1.11 و 0.83 برابر نسبت به لامبداسی هالوترین متحمل و نسبت به پروپوکسور و پریمیفوس متیل احساس هستند. نژاد بیمارستان کرمان درمان با LD50 به ترتیب معادل 0.60، 54.20 و 86.38 و نسبت مقاومت به ترتیب معادل 1.42، 1.12 و 0.75 برابر نسبت به هر سه حشره کش حساس است.
    استنتاج
    مقایسه LD50 حشره کش پریمیفوس متیل روی هر سه نژاد مورد مطالعه با نژاد حساس انسکتاریم نشان داد که LD50 حشره کش مذکور در هر سه نژاد مورد بررسی از LD50 نژاد حساس انسکتاریم کم تر است. و نسبت های مقاومت به حشره کش فوق الذکر در سطح LD50 در سه نژاد بیمارستان های شفا، شهید باهنر و کرمان درمان کم تر از یک است. این حساسیت مبین یک وضعیت مقاومت متقاطع منفی نسبت به پریمیفوس متیل است.
    کلیدواژگان: سوسری آلمانی، مقاومت، پریمیفوس متیل، پروپوکسور، لامبداسیهالوترین
  • جبار حیدری، هدایت جعفری، سیدحمزه حسینی، یدالله جنتی، رضاعلی محمدپور، قهرمان محمودی صفحات 109-116
    سابقه و هدف
    معضل اعتیاد به عنوان یکی از چهار بحران و مساله جهانی روز مطرح است و عوارض آن شامل انواع اختلالات جسمی، روانی، خانوادگی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی می باشد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت روانی - اجتماعی معتادین شهرستان ساری در سال 1383 می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی بر روی 747 نفر از معتادین شهرستان ساری با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی - اجتماعی و آزمون استاندارد SCL-90-R انجام شد و داده های پژوهش با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی به کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده، 14.8 درصد بیکار، 40.42 درصد کارگر عادی و کشاورز بودند. 89.4 درصد از نمونه ها، مشکوک به اختلال روانی بوده که شایع ترین آسیب شناسی روانی در ابعاد 9 گانه در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب زیر بوده است: افسردگی، حساسیت در روابط متقابل، اضطراب، افکار پارانوییدی، وسواس و اجبار، شکایات جسمانی، پرخاشگری، فوبیا، روان پریشی. تفاوت معنی داری بین سلامت روانی افراد مجرد و جدا شده با متاهلین وجود داشت و بین افراد مجرد و جدا شده با افراد متاهل در تمامی ابعاد به جز ترس مرضی نیز رابطه معنی داری وجود داشت (0.001>P).
    استنتاج
    اعتیاد در تمام گروه های سنی و همچنین در تمام قشرهای اقتصادی و اجتماعی وجود دارد و موارد مشکوک به اختلال روانی در معتادین نیز در حد قابل توجهی می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود تا مسوولین در برنامه ریزی و اجرای خدمات به معتادینی که دچار بیماری روانی هستند به جنبه های روانپزشکی آنان بیشتر توجه کنند و بیماران روانی نیز به دلیل استعداد و ابتلا به اعتیاد بیش تر مورد توجه مراقبت های پیشگیری اولیه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: وضعیت روانی، اجتماعی، معتادین، مواد مخدر
  • امیر منصور علوی نایینی، احمدرضا درستی مطلق، پژمان عقدک صفحات 117-123
    سابقه و هدف
    اضافه وزن و چاقی عمدتا اثر منفی بر طول عمر داشته و با بسیاری از بیماری ها از جمله فشار خون، دیابت، بیماری عروق کرونر، استئو آرتریت و انواع معینی از سرطان ها ارتباط دارد. این مطالعه به منظور شیوع سو تغذیه (چاقی و کم وزنی) و برخی عوامل مرتبط با آن ها در سالمندان طراحی شده است. در این مطالعه نمایه توده بدنی قد (2متر)/ وزن (کیلوگرم)= BMI(Index Mass Body) مورد استفاده قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مقطعی بوده و بر روی 1700 سالمند 60 سال به بالا در شهر اصفهان در بهار و تابستان 1383 انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای تعداد 30 خوشه انتخاب شد که در هر کدام از خوشه ها تقریبا 58 سالمند مورد بررسی قرار گرفت. از سالمندان خواسته شد که به پرسشنامه ها پاسخ دهند و اندازه گیری های تن سنجی نیز با ترازوی دیژیتال و متر نواری انجام گرفت. این بررسی با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 11.5 و استفاده از آزمون های کای دو، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    متغیرهای زمینه ای شامل سن، جنس، سواد و شغل همگی به طور معنی داری با چاقی و لاغری سالمندان ارتباط معنی داری را نشان دادند. همبستگی منفی معنی داری بین سن و BMI سالمندان دیده شد، همچنین بین سیگار کشیدن و ساعات تماشای تلویزیون با چاقی و لاغری سالمندان ارتباط معنی دار وجود داشت. با استفاده از نمایه BMI، 12 درصد از مردان و 28.9 درصد زنان دچار چاقی، 5.9 درصد مردان و 4.1 درصد از زنان لاغر و با استفاده از نمایهWHR، 45 درصد مردان و 87.1 درصد زنان و با استفاده از نمایهWHTR، 3/75 درصد مردان و 83 درصد زنان دچار چاقی بودند.
    استنتاج
    براساس یافته های حاصل از این مطالعه، تغییر در روش زندگی از جمله کاهش فعالیت های نشسته و اجتناب از استعمال سیگار و ارتقای آگاهی های سالمندان درباره رژیم غذایی متعادل و ورزش های آیروبیک متناسب با سن به ویژه در زنان سالمند، راه کارهای مهمی در پیش گیری از سوء تغذیه (چاقی و کم وزنی) به شمار می روند. به طور کلی تلاش ها بایستی متوجه تاثیر کلیه عواملی شود که باعث کاهش چاقی در سالمندان می گردد.
    کلیدواژگان: چاقی، لاغری، سالمندان WHR، BMI، WHTR
  • آذر کبیرزاده، بنیامین محسنی ساروی، زلیخا اصغری، اسماعیل رضازاده، جمشید یزدانی چراتی، محمدعلی اکبر خواه نوذری صفحات 124-130
    سابقه و هدف
    کارت اندکس بیمار، کلید دست یابی به پرونده بیماران در بخش مدارک پزشکی می باشد. استفاده از این کارت در سیستم اطلاعات بیمارستانی حایز اهمیت بوده و جستجوی پرونده بیماران را تسهیل می کند. علیرغم اهمیت این کارت در بازیابی پرونده، توجه یا حساسیتی به آن وجود ندارد. از آنجا که کاهش کیفیت تولید و بایگانی کارت ها در روند اعتبار بخشی نیز مورد توجه قرار می گیرد، در این مطالعه کارت اندکس های موجود در بخش مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از نظر میزان به کارگیری قوانین فهرست نویسی (نحوه ثبت اطلاعات و تولید کارت) و بایگانی آن مورد بررسی قرار می گیرد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق در 5 مرکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بر روی 1999 کارت اندکس بیماران بستری انجام شد. بخشی از داده ها که شامل نحوه تهیه کارت مطابق با دستورالعمل های علمی است با چک لیست و بخش دیگر با پرسشنامه که عوامل مرتبط با مسوولین بخش ها و مسوولین کارت های اندکس را سنجش می نمود، جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به کارگیری آزمون های آماری توصیفی و استنباطی آنالیز شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تنها میزان تحصیلات 20 درصد مسوولین تهیه و بایگانی کارت اندکس ها فوق دیپلم و رشته تحصیلی آنها مدارک پزشکی بود. هم چنین در 100 درصد مراکز از کارت راهنما و اندکس ارجاعی استفاده نمی شد. خطای فهرست نویسی با افزایش تعداد بیماران بستری (003/0=P)، کم بودن میزان سابقه کار (001/0=P)، رشته تحصیلی غیر مدارک پزشکی و پایین بودن میزان تحصیلات مسوولین بخش های مدارک پزشکی افزایش یافت (000/0= Pو 9.03=x2) هم چنین میزان خطا در کارکنانی که در دوره آموزش ضمن خدمت شرکت کرده بودند بیش تر بود (05/0=P و 3.84=x2). نتایج نشان داد که64.2 درصد خطای فهرست نویسی و 9 درصد خطای بایگانی در کارت های اندکس وجود داشت.
    استنتاج
    با توجه به یافته های پژوهش به کارگیری پرسنل متخصص در بخش، آموزش کارکنان و گنجاندن نیازهای آموزشی جدید، کنترل دوره ای کارت های صادر شده، ایجاد دستورالعمل های مورد لزوم با استفاده از منابع علمی جدید و مبتنی بر نیازهای کشور و به کارگیری دقیق تر قوانین فهرست نویسی و بایگانی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کارت اندکس، مدیریت اطلاعات، سیستم هویتی بیمار، بایگانی، اطلاعات بیمارستانی
  • ناصر ولایی، مهرنوش کوثریان، ابراهیم نصیری، سیده فاطمه موسوی صفحات 131-139
    سابقه و هدف
    تعداد و کیفیت مقالات منتشر شده در مجلات علمی - پژوهشی از شاخص های ارزیابی فعالیت پژوهشی اعضا هیات علمی و همچنین برون داد دانشگاه های علوم پزشکی می باشد. تا به حال روی مقالات منتشر شده در مجله «نامه» بازنگری انجام نشده بود. به منظور بررسی تعداد و کیفیت مقالات منتشر شده در مجله «نامه»، مطالعه ای در تابستان 1384 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی و با نمونه گیری سرشماری انجام شد. شماره های 1 تا 47 مجله مربوط به سال های 1371 تا تابستان 1384 برای مقایسه در بخش بررسی شدند. پرسشنامه ای مشتمل بر 48 سوال با استفاده از منابع تدریس روش تحقیق و مقاله نویسی تهیه شد. از آمار توصیفی و آزمون مناسب برای نمایش داده ها و مقایسه آنها استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 407 مقاله مربوط به 13.5 سال انتشار بررسی شد. 43 مقاله مربوط به شماره های قبل از درجه علمی - پژوهشی (1374- 1371) و 364 مورد مربوط به شماره های 12 به بعد بود که در 2 گروه 182 تایی بررسی شد. مقالات منتشر شده در دوره اول عموما به صورت مقالات مروری و معرفی مورد بوده و در دوره دوم و سوم شامل مطالعات توصیفی، کارآزمایی بالینی و تجربی بود. فاصله زمانی انجام مطالعه و تاریخ روی جلد مجله در دوره اول 1.6±1 و در دوره دوم 1.5±1.35 و 1.3±1.22 سال بود. تعداد منابع مورد استفاده در حال حاضر 11.5±20 به ازای هر مقاله و تعداد منابع فارسی 3.38±2.1 می باشد. تفاوت تعداد منابع مورد استفاده در دو دوره به لحاظ آماری معنی دار بود (0.000>P). ولی تفاوت منابع فارسی استفاده شده معنی دار نبود.
    استنتاج
    سیر تکاملی مقالات چاپ شده در مجله به لحاظ تعداد و کیفیت پژوهش های انجام شده در مقالات اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و سایر دانشگاه ها محسوس است.
    کلیدواژگان: مقاله، ارزیابی، متدولوژی تحقیق، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، Vancouver group
  • مقاله گزارش مورد
  • سیدعبدالله موسوی، وجیهه غفاری ساروی صفحات 140-143
    بیمار مورد نظر، پسر دو ماهه با فتق (Hernia) عود شده مستقیم در زمینه سندرم Jarcho-Levin می باشد که تحت عمل جراحی قرار گرفت. سندرم فوق یک ناهنجاری بسیار نادر مادرزادی می باشد که در آسیا به ندرت گزارش گردیده است. از سوی دیگر فتق نوع مستقیم در شیرخوارگی از خوادث ناشایع می باشد که برای اولین بار در کشور با تکنیک مش ترمیم گردید. در بررسی مقالات داخلی و خارجی ترمیم فتق مغبنی در شیرخواران با روش مورد اشاره و در زمینه بیماری فوق تاکنون گزارش نشده است.
    کلیدواژگان: Jarcho، Levin syndrom، فتق مغبنی، مش
|
  • M.B. Hashemi Souteh, A. Godiu Pages 1-10
    Background and
    Purpose
    Von Willebrand Disease (VWD) type 1, is the most common inherited bleeding disorder caused by defect in Von Willebrand Factor (VWF) gene with 178000 nucleotide length. Different methods are available to detect unknown mutations in a genetic study. The fluorescent conformation sensitive gel electrophoresis (F-CSGE) was designed for the VWF gene by using fluorescent dyes in this study and two methods of CSGE (manual and fluorescent) were compared to detect VWF gene mutations.
    Materials And Methods
    The VWF gene in 7 index cases with type 1 VWD and one normal control were amplified using 52 exons, exon-intron boundaries and 3’ region of the gene using 56 different PCR. The PCR fragments were analyzed using both manual and fluorescent CSGE and the fragments with bandshifts were sequenced.
    Results
    In total, there were 125 PCR fragments with bandshift using F-CSGE and 101 fragments with bandshift using M-CSGE. Five different mutations were identified using both techniques including three new mutations, glycine 19 to argenine (G19R) in exon 2, Argenine 1315 to histidine (R1315H) in exon 28, cystin 2304 to lysine(C2304Y) in exon 40 and two known mutations,prolin 1266 to Lysine (P1266L) and Serine 1285 to Prolin (S1285P) in exon 28. In addition, 45 different polymorphisms were detected using F-CSGE and 39 were detected using M-CSGE. Also 192 different PCR fragments were analyzed in each run using F-CSGE and maximum 40 samples were analyzed using M-CSGE.
    Conclusion
    Although F-CSGE is more time consuming and more expensive than M-CSGE, but it is a rapid, more sensitive and high-throughput method to identify unknown mutations in VWF gene compared with M-CSGE.
    Keywords: Von Willebrand Disease, genetics, molecular analysis, mutations, CSGE
  • A.R. Rafiei, M. Hajiloee Pages 11-19
    Background and
    Purpose
    Polymorphisms found in genes encoding some of adhesion molecules reported to be associated with severity of atherosclerosis. Little is known about the role of L-selectin polymorphism in atherosclerotic inflammaory process. The aim of this study was to assess L-selectin Phe 206 Leu polymorphism in subjects with clinical and instrumental evidence of coronary artery disease (CAD).
    Materials And Methods
    A total of 149 (108 men and 41 women) patients with atherosclerotic disease in one or more vessels documented by angiography were studied. Also 215 subjects (128 men and 87 women) without atherosclerosis according to angiographic findings were considered as control. All subjects were genotyped for L-selectin Phe206Leu gene polymorphism by polymerase chain reaction with sequence-specific primer (PCR-SSCP). To assess the disease severity, all patients were classified by number of coronary artery with ≥50% stenosis.
    Results
    A significantl increased frequency of the 206Leu mutant allele was observed in patients with CAD compared to those without CAD. The 206Leu allele frequency in the patients with CAD compared to individuals without CAD was 25.9 vs 14.6%, P<0.05. However, no association between L-selectin Phe206Leu polymorphism and the disease severity was found (P=0.35).
    Conclusion
    Our findings suggest that L-selectin 206L/L genotype could represent a genetic risk factor for CAD in the Iranian population.
    Keywords: L, selection, polymorphism, coronary artery disease
  • M. Haghighi, A. Gheysari, H. Ghazanfari, A. Vafafar Pages 20-23
    Background and
    Purpose
    Differentiating acute tubular necrosis (ATN) from prerenal azotemia is crucial for selecting the appropriate treatment. Since urinary diagnostic modalities are usually unreliable because of premedications, a rapid and accurate diagnostic modality is needed. This study was conducted to evaluate the diagnostic value of Doppler ultrasonography in differentiating ATN form prerenal azotemia in children.
    Materials And Methods
    A total of 50 oliguric or anuric children with previous normal renal laboratory data entered in this study. Doppler examination and calculation of resistance index (RI) were performed within 24 hours of admission and in the recovery phase of ARF. Based on history, clinical follow-up and laboratory studies, diagnosis of underling cause of ARF was made and appropriate treatment started. The sensitivity and specificity of RI in differentiating ATN from prerenal azotemia were assessed.
    Results
    At the cut off points of RI=0.75, the sensitivity and specificity of RI in differentiating prerenal failure and ATN were 91.3% and 85.2%, respectively.
    Conclusion
    Doppler ultrasonography is helpful in differentiating ATN from prerenal azotemia in children. The cut-off value of 0.75 has the highest accuracy in diagnosis.
    Keywords: Ultrasound, doppler, acute tubular necrosis (ATN), acute renal failure (ARF), prerenal
  • M. Abdolah Poor, F. Ghaffarifar, A.H. Dalimi, A. Zavaran, K. Solhjoo, S. Ghasemi Nikoo, Z. Sharifi, Sh Rodbar Mohammadi Pages 24-32
    Background and
    Purpose
    Toxoplasma gondii is an obligate interacelullar parasite that infect a wide variety of nucleated cells in its intermediate hosts. Tachyzoites of Toxoplasma gondii in able to multiply in mouse macrophages. Inducing synthesis of nitric oxide (NO) by macrophages is an important mechanism of the host defense against interacelullar infection in mice. The 1.25 dihydroxy vitamin D3 is a potent modulator of immune system and may be beneficial in the treatment of some diseases. Recent evidence suggests that, 1,25 dihydroxy vitamin D3 may increase production of nitric oxide. Otherwise 1,25 dihydroxy vitamin D3 acts to suppress the Th1 immune response that effect on antigen presenting cell and increases production of Th2 cell. The aim of present study is to determine effective concentration of 1,25 dihydroxy vitamin D3 for stimulation of nitric oxide production. The effect of 1,25 dihydroxy vitamin D3 on multiplication of Toxoplasma gondii in macrophage of Balb/c mice in vivo and in vitro were also studied.
    Materials And Methods
    Mice were injected with different doses of 1,25 dihydroxy vitamin D3 and/or Toxoplasma gondii interpretoneally. Then infected macrophages were cultured in RPMI-1640. Culture supernatants were collected for nitric oxide assay following 18 hours, then every 24 hours intervally. Nitric oxide was measured by Griess method. Infection levels were assessed microscopically by counting the numbers of tachyzoites in macrophages.
    Results
    This results indicated that there is a decrease in the number of T.gondii in macrophages following treatment with 1,25 dihydroxy vitamin D3 dose dependent (P<0.05). In addition, injection of 1,25 dihydroxy vitamin D3 plus INFγ in medium culture inhibited the multiplication of T.gondii. High level of production of nitric oxide may relate to dose of 1,25 dihydroxy vitamin D3 plus INFγ.
    Conclusion
    In the dose of 1000 microgram of vitamin D3 the highest killing effect of macrophages were demonstrated.
    Keywords: Toxoplasma gondii, nitric oxide, Vitamin D3
  • J. Mohiti Ardakani Pages 33-38
    Background and
    Purpose
    Leptin and insulin are secreted from fat and Pancrease tissues respectively. They decrease food consumption and regulate homeostasis of body weight via central nervous system. Metformin is an anti hyperglycemia which is used for treatment of type 2 diabetes. The aim of this study was investigating correlation between leptin and insulin levels before and after treatemnt with metformin in type ÏÏ diabetic patients.
    Materials And Methods
    Ïn this clinical trail, 25 cases type ÏÏ diabetic patients with BMÏ greater than 30 Kg/m2, (mean age 52 ± 12 years) were selected. They received treatment with metformin (1000 mg twice daily) for one month, then a fasting blood sample was taken and analyzed.
    Results
    Results showed a significant changes in mean of glucose (P<0.05), cholesterol, triglyceride (P<0.05) and LDL in the patients under study before and after treatment (P<0.05). There was no significant change in mean of weight and BMÏ, (P>0.05) fatty mass, free fatty mass, leptin and insulin (P>0.05) before and after treatment. Çonclusion: The statistical analysis showed that there is a correlation between these two hormones before treatment (P=0.0, r=0.76), while disappears after treatment probably via making the insulin receptors sensitive and through the other probable mechanisms, decreases glucose and changes the function and the effect of insulin that appeared in non-correlation condition of these two hormones.
    Keywords: Leptin, metformin, insulin, obesity
  • A. Mirabzadeh, Y. Farhadi, F. Fadaee, M. Karimi, F. Barati Sadeh Pages 39-47
    Background and
    Purpose
    Çlozapine is an antipsychotic with the least extrapyramidal side effects and more agranulositosis than typical antipsychotics. Çlozapine has the unique effects on the treatment-resistant schizophrenia but with threatening side effects on the patients. Thus we did this prospective study in order to identufy the side effects of clozapine in Ïranian treatment-resistant schizopherenic patients at Razi psychiatric center, Ïran.
    Materials And Methods
    We selected 80 treatment-resistant schizopherenic patients on the basis of DSM-ÏV. Âfter 2 weeks drug free period, The aptients received haloperidol for 6 weeks and then 40 patients were selected with BPRS score above 45. These patients took clozapine with the similar way which increased to 900 mg/day. They were assessed by internal side effects, ËPS questionnaires and laboratory examination weekly followed for 20 weeks.
    Results
    The results showed that 8 patients were excluded from study due to severe side effects. The most prevalent internal side effects were fatigue, sedation and siallorrhea the most prevalent extrapyramidal symptom. The difference between the mean of WBÇ, RBÇ and hemoglobin and the score of ËPS in the early and late stages of treatment were not significant statistically, but significant for platelet. Çonclusion: Çareful clinical monitoring of the physical status and specially hematological status during treatment with clozapine and education to the patients and their care givers carers can prevent fatality by early recognition of severe side effects.
    Keywords: Clozapine, side effects, schizophrenia, treatment, resistant
  • M.J. Saffar, M. Alreza Amiri, F. Baba, Mahmoodi, M.R. Parsaei, S.M. Rostamkalaei Pages 47-56
    Background and
    Purpose
    Despite the introduction of an effective vaccine more than 30 years ago, measles is a public health problem worldwide. This project was designed and conducted to determine the incidence and characteristics of measles cases in Mazandaran province.
    Materials And Methods
    Reported measles cases to the health center for diseases control and prevention from March 2000 to March 2002 were reviewed. Demographic data, vaccination status and the relation in occurrence of the disease and serological confirmation of the reported cases were analyzed. Âge specific incidence rates calculated based on health center census data.
    Results
    Ïn this period, totally 729 cases (280 females), were reported. From ~ serologically tested cases, 135 were confirmed. Âge specific incidence rates were: 9.2%, 8.5%, 18.4%, 42.7% and 21.2% in each age group of < 1, 1-4, 5-9, 10-19 and > 20 years, respectively. The annual incidence rates were: 7.1, 11.9 and 12.7 for each 105 population. Âlso 46.5% of the cases occurred in full vaccinated subjects and 39.9% of the cases had not been vaccinated. Çonclusion: Because of the high incidence rate of measles in unvaccinated 10-20 years old individuals, paying more attention to vaccination status of children at school entry, increasing vaccine coverage especially for children in suburban areas, case survey, confirmation of reported cases by serological methods and catch-up immunization for increasing immunity are recommended.
    Keywords: Measles, measles vaccination, mazandaran, adolescents, adults, measles epidemiology
  • M. Zarghami, M. Shayesteh Azar, A.R. Khalilian, F. Aghabarari, A. Arjmand Pages 57-63
    Background and
    Purpose
    Back pain is prevalent world wide. Çhronic low back pain is a complex condition produced by multiple factors. This study investigated the psychological aspects of low back pain in patients with radiculopathy and without any clinical signs.
    Materials And Methods
    Â total of 112 subjects participated in this descriptive study, of them 56 patients (33 female and 23 male) had low back pain without any clinical signs and a control group of 56 subjects (22 female and 34 male) had low back pain with radiculopathy. Psychological aspects were evaluated by the Persian version of symptoms check list-90-revised (SÇL-90-R) and demographics questionnaire. SPSS was used for analysis of the collected data and variables were compared by t-test.
    Results
    Ïn this study, Psychiatric problem was significantly higher in females (X2= 4.32, df=1, P= 0.03). From marital point of view, the significance between the groups was important (X2=9.33, df=1, P= 0.002). Level of education and profession was not important between the groups. The patients had higher score in all scales of SÇL-90-R. (P=0.000). Çollected data were analyzed by t test. Çonclusion: These findings indicate that low back pain patients without any clinical signs have an increased occurrence of coexistent psychological distress.
    Keywords: Low back pain, mental health, SÇL, 90, R, sari
  • Gh.A. Godazandeh, H. Khani, A.R. Khalilian, Z. Atarod, M.A. Firozjaee, A. Partovi, H. Tayebfard Pages 64-74
    Background and
    Purpose
    Screening and preventive programs are the important components in reduction of breast cancer morbidity and mortality.
    Materials And Methods
    Ïn this cross-sectional descriptive study, above 15 years old females were selected and were randomly divided in 6 stratums based on the determined aims.
    Results
    We collected 400 questionnaires per stratum and totally 2400 cases with mean age of 25.01 ± 8.78 years and age range of 15-78 entered in this study. Âlso 46.9% were married, 86.7% had a medium to high education, 23.5% were housewives, 54.2% students and family history of breast cancer was reported in 25.8%. Knowledge about breast cancer prevention was good in 28.5%, low in 67.3%, and poor in 4.2%. Ït was shown taht 37% of the females 20 to 40 years and 48.8% above 40 years performed breast self-examination. But only 17.1% did it monthly. Âpproximately, 13.12% felt very confident about their correctly done self breast examination. Âlso 82.6% of the women 20 years and older did not refere to specialist for the last 2 years. Âmong women 40 years of age and higher, approximately 65.86% refered specialist once and 47.3% did mammoggraphy in the last two years and 61.07% have had at least one mommography in their life time. Çonclusion: The Ïranian female population need for planning health education interventions and population-based specific regular screening programs to improve cancer prevention.
    Keywords: Breast cancer, knowledge, practices, female
  • A. Masoodzade, A. Zangane, L. Shahbaznezhad Pages 75-80
    Background and
    Purpose
    Sleepiness is a major public health problem. Several reasons such as shift work, long time studying, etc, are the cause of sleepiness in medical students, which affect their academic performance. The aim of this study was to assess the level of daytime sleepiness in medical students.
    Materials And Methods
    Â descriptive study designed to evaluate the daytime sleepiness of 100 medical students (25 from each group of basic science, physiopathology, stager and intern) by using Ëpworth sleepiness scale (ËSS) questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS 10, and analytic tests.
    Results
    From 100 participants, 48% male, 81% single and 58% living in their own house, with mean age of 23.3 ± 3.3 and 8% were drug addicts. Ït revealed that, 53% of the students had enough sleep (score up to 6), 23% had moderate daytime sleepiness (scores 7,8) and 24% had daytime somnolence (scores 9 and over 9), 53 % were sleeping less than 8 hours at night. There was no statistically significant correlation between the level of sleepiness and age, sex, marital status, education and accomodation condition. However significant relationship was observed between sleepiness and substance abuse (p<0/05). Çonclusion: Âlmost half of the students suffered daytime somnolence. Therefore further investigations with more cases in order to find the other possible factors are recommended.
    Keywords: Daytime sleepiness, Ëpworth sleepiness scale, medical students
  • Sh Ziabakhsh Tabary Pages 81-84
    Background and
    Purpose
    Ât present ÇÂBG is the most common method of surgery. Ït is necessary to find a good conduit with a longterm patency. Therefore, radial artery harvesting was introduced by Dr. Çarpentier and because its patency is much better than saphenous vein. This study was done to show local complications of radial artery harvesting.
    Materials And Methods
    Âmong 1700 patients underwent ÇÂBG in a period of two years in Shariati hospital, radial artery was harvested from dominant hand in 400 patients and from both hand in one patient. Modified allen test was done in all patients and radial artery harvesting was done in the patients showing negative test. Âfter harvesting, sensation of volar aspect of hand and radial aspect of arm was tested in different period of times.
    Results
    Ïn 1700 patients who underwent ÇÂBG, allen test was positive unilaterally in 8.9% and bilaterally in 10.1%. There was no infection in wound. There was a case of local necrosis of wound edges. The most common complication was neurosensory seen in 10 % of the patients. There was one case of bleeding from drain pipe and one case of hematoma. Çonclusion: Radial artery harvesting after modified allen test with 10 second cut off point is a safe procedure. Âs we know, there would be complications, because of near sensory nerves, the procedure must be done by expert surgeons.
    Keywords: CABG, radial artery, complciations
  • V. Gaffari, K. Vahidshani, B.A. Taleshi Pages 92-97
    Background and
    Purpose
    Neonatal icer is one of the common problems in neonates caused by different etiologies. Because of ÇNS complications which causes mortality or mental relardation, neonatal icter is very important. Âccording to the role of knowledge and attitude of the mothers and inappropriate referral of the neonates to physician, effectiveness of treatment and prevention of serious complication, we studied the knowledge and the sttitude about neonatal icter among mothers in Sari.
    Materials And Methods
    This was a decriptive crossectional research. Study population were mothers of neonates at the public and private hospitals. Sampling method was stratified and simple. The tool for data collection was questionnaire consisted of demographic variables, 16 questions for knowledge and 14 questions for attitude about neonatal icter with 16 and 28 scores respectively. Validity of the questionnaire was confirmed by experts consultant and reliability by test method. Âfter data collection and definition of level of the knowledge and attitude, analysis was performed by SPSS software using X2, t test abd ÂNÔVÂ.
    Results
    Totally 400 mothers were studied. Âge of them was 25.81 ± 4.88, 4.25% of them were at the high risk age for pregnancy, 52% were urban and 4.5% were illiterate. Âlso 42.3% had prenatal care, mostly (64.4%) by specialist physician. Most of the mothers were in the low (42.3%) or moderate (23.3%) socioeconomic status, 76.5% of the mothers had low knowledge, 23.3% moderate and only 1.3% have high level of knowledge about the neonatal icter. This knowledge significantly was related with elder age mothers, higher level of education, higher socioeconomic state and history of icter in the pervious child (P=0.000). The attitude about neonatal icter was inappropriate in 19.3% of the mothers, relatively appropriate in 60.3% and appropriate in 20.5%. This Âttitude was significantly related with elder age and higher level of education of the mothers, living in urban areas, higher socioeconomic state and higher number of childs (p=0.000). Çonclusion: Most of the mothers had low level of knowledge and attitude about the neonatal icter. Therefore serious attention and designing of appropriate intervention for improvement of the knowledge on attitude about neonatal icter are essential.
    Keywords: Neonatal icter, knowledge, attitude of the mothers
  • F. Kamyabi, H. Vatandost, M. Aboulhasani, M. Aghasi, Z. Telmadarehei, M.R. Abaei Pages 98-108
    Background and
    Purpose
    The susceptibility of three wild strains of B.germanica collected from different hospitals (Shafa, Kerman darman and Shahid bahonar) affiliated to Kerman university of medical sciences were evaluated using Pirimiphos methyl, Propoxur and Lambadacyhalothrin.
    Materials And Methods
    The method of testing was followed according to method of WHÔ, through contact procedure. The relationship between mortality and concentration was plotted. The LD50 and LD90 values were measured by probit analysis.
    Results
    Findings indicated that in comparison with the sensitive strain with LD50 values of 0.42, 48.47 and 115.42 for lambbacyholathrin, propoxur and pirimiphos methyl respectively. Shafa strain with LD50 values of 1, 56.71 and 88.82 and with the resistance ratio of 2.38, 1.17 and 0.77 fold were resistant to lambdacyholothrin and sensitive to propoxur and pirimiphos methyl, respectively. Kerman darman strains with LD50 values of 0.60, 54.20 and 86.38 and resistance ratio of 1.42, 1.12 and 0.75 fold respectively were sensitive to all three insecticides. Çonclusion: The LD50 values of three wild strains were lower than the LD50 value of the susceptible strains. This result showed that all of the wild strains were negative cross resistance to Pirimiphos methyl.
    Keywords: German cockroach, resistance, pirimiphos methyl, propoxur, lambdacyhalothrin, Iran
  • J. Haydari, H. Jafari, S.H. Hosseini, Y. Janati, R.A. Mohammadpour, M. Ghahramani Pages 109-116
    Background and
    Purpose
    Âddiction is one of the four world problems, with psycho somatic disorders along with cultural, social and economical complicatoins. Âim of this study was to determine the psycho social condition of addicts in 2004.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study done on 747 addicts living in Sari township using questionnaire comprising questions on social-individual features, with standard test of SÇL-90-R. The data were analyzed using descriptive and analytical tests and SPSS software.
    Results
    Ït was found that 14.8% of the cases under study were workless, 40.42% labour and farmer. Âlso 89.4% were suspect of mental disorder. The most common mental pathology based on the 9 cateorgories in the cases under study were as follow: Ânxiety, depression, paranoid, obbsessive compulsive, somatic complication, phobia, aggression psychosis. Significant difference on mental health between unmarried, divorced and married was observed. Same result was obtained between the above groups in all aspects, except phobia (P<0.001). Çonclusion: Âddiction is present in all age groups and all socioeconomic classess. Suspect mental disorder in the addicts is high. Therefore it is suggested that more psychiatric consideration be paid to the addicts who are prone to mental disorders. Âlso the mentally disorders be under more primary preventive care.
    Keywords: Drugs, addicts, social, mental condition
  • A.M. Alavi Naeini, A.R. Dorosty Motlagh, P. Aghdak Pages 117-123
    Background and
    Purpose
    Ôverweight and obesity are generally considered to have a negative impact on longevity because of their association with many diseases, such as hypertension diabetes, coronary artery disease, osteoarthritis and cetain types of cancers. This study was conducted to determine the prevalence of malnutrition (obesity and underweight) and some of their associated factors in elderly.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on 1700 (733 male and 969 female) elderly people (60 years and over), in Ïsfahan during spring and summer 2004. Ëlderly were selected using a cluster sampling methodology, each containing 30 clusters. Âlso 58 elderly were selected randomly from each cluster. Respondents were asked to reply the questionnaire. Ânthropometric measurements were taken using digital scale and tape. Data were analyzed by using SPSS Ver 11.5 and using χ2 test, analyze of variance and correlation coefficient.
    Results
    Background variables like age, sex, education and occupation were found to be associated to BMÏ for elderly. There was a significant negative correlation between age and BMÏ for elderly. There was statistically significant relationship between cigarette smoking, watching TV and BMÏ for elderly. Based on BMÏ: 12% of males and 28.9% of females were obese, 5.9% of males and 4.1% of females were underweight based on WHR: 45% of males and 87.1 % of females were obese and based on WHTR: 75.3% of males and 83% of females were obese. Çonclusion: Ôur results indicate that increasing the knowledge of the elderly people about balanced diet and aerobic sports proportionate to their age, seems to be necessary for the prevention of obesity. Âccording to our observations, changes in life style such as, decreasing of sedentary activities and avoidance from cigarette smoking are important measures for the prevention of malnutrition. Ïn all, efforts should be directed towards influencing those underlying factors decreasing obesity in the elderly.
    Keywords: Obesity, underweight, elderly, BMI, WHR, WHTR
  • A. Kabirzadeh, B. Mohseni Saravi, Z. Asghari, E. Rezazadeh, J. Yazdani, A.A. Akbarkhah Pages 124-130
    Background and
    Purpose
    The master patient’s index (MPÏ) card is the key to locate the patient’s record in medical records department. Üse of MPÏ in hospital information systems is important. Ân accurate MPÏ is noted in evaluation and accreditation program. Ôur study was done on MPÏ at medical records depatment of teaching hospitals in Mazandaran medical university in respect of using indexing rules and arrangement of cards for filing.
    Materials And Methods
    This survey was done on patient’s cards in 5 teaching hospitals of Mazandaran medical university and 1999 MPÏ cards were checked. Â part of data related to using indexing rules and filing was gathered with checklist and factors associated with management of department collected in questionnaire. Data processed with SPSS software and analyzed with descriptive and inference statistics.
    Results
    Findings showed that 20% of staff responsible for indexing and filing of MPÏ were technician (post diploma course) in medical records. Ïn 100% of hospitals, guide card and cross-index card wasn’t use. Ïndexing error increased with the increasing the number of admitted patients (p= 0.003), low experience (p= 0.001) and degree and no course study relation of medical records department managers (X2= 9./03, p = 0.000). Ïn addition, indexing error increased in staff with no academic training (X2= 3.84, p = 0.05). Âlso results showed that there is 64.2% indexing error and 9% of cards are misfiled. Çonclusion: Âccording to the findings, staffing professional personnel, training them with up dated knowledge, periodic control of issued cards, creating needed rules and regulation based on new scientific materials, exact indexing and filling rules suggested.
    Keywords: Master patient's index, information management, patient identification system, filing, hospital information
  • N. Valaei, M. Kosaryan, E. Nasiri, S.F. Mossavi Pages 131-139
    Background and
    Purpose
    The methodological aspects, as well as the quantity of papers published in a scientific journal are important factors regarding its periodic evaluation. The study was conducted by Mazandaran Thalassemia Research Çenter, Sari Ïran.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on all issues published to the date. Â questionnaire consisted of 48 items was prepared according to authors instruction of the journal and educational workshops and the reference booklet. Validity of the questionnaire was achieved through expert consultations and reliability by test –re test method. Four hundred and seven papers were evaluated in 2 groups. The 1st group (n=43) consisted papers published in volumes 1-12, from 1992-1995. The second group n=364 was divided in two subgroups, each consisted of 182 articles, according to dates of publications.Descriptive statistics was used to show the data.
    Results
    Papers in the 1st group were mainly case reports, translations and nonsystematic reviews. Ôriginal researches were exceptional. Ïn second group, however, descriptive, clinical trials and experimental designs were mainly. Üsed by researchers. The time gap between the research and issue date in 3 periods were 1±1.6, 1.34±1.5 and 1.22±1.3 years respectively. The number of references of each article was significantly more in the recent period (P<0.000) but the number of Farsi references was the same in 3 periods. The number of articles in each issue was 5.8±3.2, 9.8±2.9 and 14.5±3.6 respectively. The first author affiliation during the years was from Mazandaran university of medical sciences. Çonclusion: Quantity and quality of papers of the journal were growing during the years of activity.
    Keywords: Paper, journal, Mazandaran university of medical sciences, vancouver group, research methodology
  • S.A. Mousavi, V. Ghafari Saravi Pages 140-143
    Jarcho-Levin syndrome a very rare anomaly is described for a variety of clinical phenotypes consisting of short-trunk dwarfism associated with rib and vertebral anomalies. The patient is two months old infant with spondylocostal dysostosis and bilateral direct recurrent inguinal hernia. He was successfully operated by a new method and after 36 months follow up he did not have any problem.
    Keywords: Jarcho, Levin syndrome, inguinal hernia, mesh