فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 69 (فروردین و اردیبهشت 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 69 (فروردین و اردیبهشت 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فرشاد نقش وار، ژیلا ترابی زاده، مختار محمدیان روشن، مهران قهرمانی صفحه 1
    سابقه و هدف
    در چندین مطالعه نقش ارزشمند رنگ آمیزی مجدد، روی برش های رنگ زدائی شده بیوپسی های پروستات و نمونه های سیتولوژیک کارسینوم سلول اسکواموس ریه مشخص شده است ولی مطالعه روی نمونه های بافتی سرطان ریه اندک است. از آنجائی که در برخی موارد به دلیل کوچک بودن نمونه های بیوپسی ریه امکان برش های مجدد بافتی جهت کارهای تشخیصی تکمیلی وجود ندارد و نیز نمونه گیری مجدد بیماران اقدامی تهاجمی و پر مخاطره است، هدف از این مطالعه مقایسه شدت رنگ پذیری مارکر p63 بین برش های مجدد و برش های رنگ زدائی شده نمونه بیماران مبتلا به سرطان ریه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر، تعداد 100 عدد لام و بلوک از نمونه های بیماران مبتلا به سرطان ریه انتخاب شد و سپس از هر کدام از بلوک های مربوطه دوسری برش تهیه شد. یک سری توسط مارکر p63 به روش ایمونو هیستوشیمی رنگ آمیزی شد و در سری دوم رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین روتین انجام شد؛ سپس هر کدام از لام های هماتوکسیلن و ائوزین H&E) (که در سری اول باp63 رنگ گرفته بودند، توسط هیدروژن پراکسید 6 درصد در متانل مطلق (20دقیقه) به طور مساوی در فواصل زمان بندی شده دو تا 10 ماهه رنگ زدائی و متعاقبا رنگ آمیزی مجدد با مارکر p63 جهت مقایسه با سری اول انجام شد.
    یافته ها
    ریزش بافت مشاهده نشد. در 3 مورد با اتمام بافت مواجه شدیم و 23 مورد عدم رنگ پذیری مشاهده شد. 66 مورد نمونه ها کارسینوم سلول اسکواموس بودند که 93/93 درصد آن با مارکر p63 رنگ گرفتند. مقایسه شدت رنگ پذیری p63 بین برش های مجدد و رنگ زدائی شده در دو ماهه اول، نشان داد که 34/53 درصد موارد، رنگ پذیری مشابه و 66/46 درصد موارد کاهش رنگ پذیری مختصر داشتند و هیچ مورد منفی مشاهده نشد. در فاصله 10-2 ماه 98/38 درصد رنگ پذیری مشابه و 77/45 درصد کاهش رنگ پذیری قابل توجه داشتند و 25/15 درصد منفی شدند. در فاصله زمانی 10-2 ماه نگهداری لام ها، اختلاف معنی داری بین برش های مجدد و رنگ زدائی شده وجود داشت(p<0.01).
    استنتاج
    با توجه به نتایج مطالعه و مقایسه آن با مطالعات قبلی روی بافت ها و مارکرهای دیگر، بنظر می رسد رنگ آمیزی مجدد روی برش های رنگ زدائی شده در دو ماهه اول قابل انجام و بعد از آن کارایی کمتری دارد. بدیهی است این مسئله می تواند در رابطه با استفاده از تکنیک ایمونو هیستو شیمی در نمونه های بسیار کوچک بیماران مبتلا به سرطان ریه که امکان تهیه برش مجدد در آنها نیست، بسیار حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: p63، ایمونوهیستوشیمی، رنگ زدائی
  • عطیه مخلوق، شهرام علا، زهره حاج حیدری، زهرا کاشی، علیرضا باری صفحه 7
    سابقه و هدف
    خارش از مشکلات شایع بیماران تحت همودیالیز، در مرحله نهایی بیماری کلیوی (ESRD) است و حدود 60 درصد بیماران از آن رنج می برند. ازآنجایی که علل متعددی دربروز آن دخیل است لذا درمان های متفاوتی توصیه شده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر کاپسیان در مقایسه با دارو نما در درمان خارش اورمیک بیماران همودیالیزی بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در سال1386 به روش کارآزمایی بالینی دوسوکور متقاطع، روی 34 بیمار همودیالیزی مبتلا به خارش اورمیک، انجام شد. بیماران به طور تصادفی و با ورود تدریجی در دو گروه مساوی به مطالعه وارد شدند و داروی کاپسیان 03/0 درصد یا دارونما را به مدت 4 هفته دریافت نمودند، قبل از شروع درمان و با فواصل یک هفته ای از آغاز درمان از نظر شدت خارش، توزیع نواحی خارش دار و اختلال خواب نمره دهی شدند. بعد از 4 هفته از شروع درمان، دارو به مدت 2 هفته قطع شد و گروهی که دارو دریافت نموده بودند، دارونما و گروهی که دارو نما دریافت کرده بودند تحت درمان با دارو قرار گرفته و مجددا بررسی شدند.
    یافته ها
    در این بررسی اختلاف میانگین نمره عددی خارش قبل از دریافت کاپسیان و هفته های اول تا چهارم درمان از نظر آماری معنی دار بود(0001/0=P). اختلاف میانگین نمره عددی خارش قبل از دریافت دارو نما، قبل از شروع درمان و در هفته های متوالی نیز معنی دار بود(0001/0=P). قبل ازشروع درمان، اختلاف آماری معنی داری بین دارو و دارونما وجود نداشت اما در هفته اول تا چهارم این اختلاف معنی دار بود(0001/0=P). نتایج حاصل از آنالیز آماری اندازه گیری مکرر نشان داد که با گذشت زمان، میزان کاهش شدت خارش، در گروهی که دارو مصرف می کردند، در مقایسه با دارونما بیشتر بوده است (0001/0= P).
    استنتاج
    علیرغم تاثیر مناسب کاپسیان در کاهش خارش بیماران با توجه به تاثیر مناسب دارونما در کاهش خارش اورمیک و عدم بروز عارضه به دنبال مصرف آن در مقایسه با دارو و با توجه به اینکه دارونمای ما دارای خواص مرطوب کنندگی پوستی بود، لذا توصیه می شود بیماران از مرطوب کننده های معمول موضعی به عنوان یکی از راهکارهای درمان خارش اورمیک استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: مرحله نهایی نارسایی کلیوی، همودیالیز، خارش، کاپسایسین
  • محمدرضا ساروخانی، پرویز ایازی، صفر علیزاده، فرشاد فروغی، احمد سهمانی، محترم آدینه صفحه 14
    سابقه و هدف
    تشخیص اولیه و صحیح مننژیت باکتریال از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است ولی به طور متداول امکانات آزمایشگاهی بهینه و سریعی در تشخیص عوامل مولد مننژیت وجود ندارد. هدف این ارزیابی مقایسه آزمون PCR با روش کشت در شناسایی باکتری مایع مغزی نخاعی (CSF) بیماران مشکوک به مننژیت در مراکز درمانی قزوین بود.
    مواد و روش ها
    100 نمونه CSF جمع آوری شد و هر یک به دو قسمت تقسیم گردید. روی یک قسمت از آنها روش های رایج کشت و رنگ آمیزی لام اجرا شد و از بخش دیگر، DNA استخراج و با استفاده از پرایمرهای یونیورسال برای ژن 16S rDNA روش PCR اجرا شد و خصوصیات کارایی این دو روش مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    روش PCR توانست وجود ژنوم باکتریایی را در تمام 36 نمونه کشت مثبت و همچنین در 38 نمونه از 64 نمونه کشت منفی نشان دهد لذا دارای حساسیت 100 درصد، ویژگی 6/40 درصد، ارزش پیشگویی مثبت 6/48 درصد و ارزش پیشگویی منفی 100 درصد (در صورت پذیرفتن روش های باکتریولوژیک به عنوان آزمون طلایی) می باشد. اما ضریب کاپا، توافق بین دو روش را برابر 33/0 نشان داد.
    استنتاج
    خصوصیات کارایی هر دو روش PCR و کشت دارای مزایا و معایبی می باشد. لذادر فرایندهای بالینی استفاده از هر دو روش پیشنهاد می شود. به ویژه در مواردی که شک به آلودگی نمونه، حضور میکروارگانیسم های دیر رشد یا پرنیاز و مصرف آنتی بیوتیک وجود دارد.
    کلیدواژگان: مننژیت باکتریایی، 16S rDNA PCR، خصوصیات کارایی تست، قزوین
  • مهدی ناظری، رضوان منیری، محمدرضا شکوه امیری، محمدرضا معیری، سید علیرضا مروجی صفحه 22
    سابقه و هدف
    مالاسزیا، قارچ مخمری شکل فلورنرمال پوست است و با بیماری های مختلف پوست و عفونت های سیستمیک همراه می باشد. هدف این مطالعه تعیین حساسیت دارویی کتوکونازول و فلوکونازول در شرایط آزمایشگاهی روی گونه های مالاسزیا بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از معیارهای مورفولوژی و بیوشیمیایی، 99 ایزوله ی مالاسزیای جدا شده از بیماران مبتلا به پیتریازیس ورسیکالر شناسایی شد. تست حساسیت دارویی با روش رقت ماکرو براث مطابق با دستورالعمل NCCLS-M27 و با استفاده از داروهای کتوکونازول و فلوکونازول انجام و میزان حداقل غلظت کشندگی ضد قارچی (MFC) و حداقل غلظت مهاری روی 90 درصد سویه ها (MIC90) برای هر دو دارو به صورت جداگانه تعیین گردید. از آزمون من- ویتنی برای تحلیل یافته ها استفاده شد.
    یافته ها
    99 ایزوله ی مالاسزیای شناسایی شده شامل 42 سویه مالاسزیا گلوبوزا، 39 سویه مالاسزیا فورفور،10 سویه مالاسزیا ابتوزا، 6 سویه مالاسزیا سیمپودیالیس و 2 سویه مالاسزیا اسلوفیه بود. MFC داروی کتوکونازول در محدوده غلظت 2- 06/0 میکروگرم در میلی لیتر، MFC فلوکونازول در محدوده 64-2 میکروگرم در میلی لیتر، حداقل غلظت مهاری روی 90 درصد ایزوله ها برای داروی کتوکونازول در محدوده 1-03/0 میکروگرم در میلی لیتر و حداقل غلظت مهاری روی 90 درصد ایزوله ها برای داروی فلوکونازول در محدوده 32- 5/0 میکروگرم در میلی لیترتعیین شد.
    استنتاج
    گرچه فلوکلونازول می تواند انتخاب درمانی موثری برای پیتریازیس ورسیکالر باشد ولی در مطالعه ما MIC فلوکلونازول بیشتراز کتوکونازول بود.
    کلیدواژگان: گونه های مالاسزیا، حساسیت ضد قارچی، کتوکونازول، فلوکونازول
  • روح الله عبدی، هادی مجیدی * صفحه 28
    سابقه و هدف

    در حال حاضر سونوگرافی روش تشخیصی انتخابی، در تصویربرداری از جنین است این روش تشخیصی در الیگوهیدرآمنیوس، چاقی مادر و آنومالی های پیچیده جنین محدودیت دارد و سعی بر آنست که از MRI به عنوان روش مکمل استفاده شود؛ زیرا MRI روشی با قدرت تمایز بالا می باشد که قادر به ایجاد تصاویر کامل از جنین، جفت و رحم مادر در مقاطع مختلف است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در سال های 86-84 در بیمارستان امام خمینی (ره) ساری به شیوه بررسی موارد صورت گرفت. در ابتدا کلیه خانم های باردار با سن حاملگی بالای 20 هفته توسط یک رادیولوژیست تحت سونوگرافی قرار گرفتند، سپس افرادی که آنومالی جنین در آنها مشاهده شد تحت MRI قرار گرفتند و کلیشه های MRI توسط رادیولوژیست دیگر، بدون اطلاع از نتایج سونوگرافی تفسیر شد، پس از تولد نیز بررسی مجدد به عمل آمد. در نهایت یافته های سونوگرافی و MRI با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    آنومالی هایی مشاهده شده در این مطالعه شامل: آنومالی های سیستم عصبی 47 درصد، آنومالی های دستگاه ادراری 39 درصد وآنومالی های دستگاه گوارش و جدار شکم 14 درصد بود.

    استنتاج

    در مجموع در 8/60 درصد موارد، یافته های سونوگرافی و MRI تقریبا برابر بود. در 6/8 درصد یافته های سونوگرافی بیشتر از MRI و در 4/30 درصد از موارد MRI چند یافته بیشتر نسبت به سونوگرافی نشان داده است. می توان نتیجه گرفت MRI به عنوان مکمل سونوگرافی در تشخیص آنومالی های جنینی عمل می کند.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های جنینی، سونوگرافی، MRI
  • صغری ربیعی، مریم سعید پناه صفحه 33
    سابقه و هدف
    در حال حاضر در ایران، ختم حاملگی در مواردی که ناهنجاری های جنینی مغایر با حیات وجود داشته باشد، قانونی است. برای ختم حاملگی باید روش های موثر، کم عارضه و بی خطر مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی و میزان عوارض دو روش تزریق پروستاگلاندین به داخل مایع آمنیوتیک همراه با تزریق اکسی توسین و القاء افزایشی زایمان(Rising Induction) در ختم حاملگی در سه ماهه دوم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی تصادفی روی 40 زن باردار 25-18 هفته، شکم اول یا دوم مراجعه کننده به بیمارستان فاطمیه همدان، که بدلیل آنومالی جنینی کاندید ختم حاملگی در سه ماهه دوم بودند، انجام شد. افراد مورد مطالعه به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند. در گروه اول ابتدا برای بیمار یک آمپول پروستاگلاندین E2 داخل کیسه آب همراه با کنترل سونوگرافی و با سوزن اسپاینال تزریق شد و پس از 6 ساعت با 20 واحد اکسی توسین در cc 500 سرم اینداکشن جهت بیمار انجام شد. سرعت انفوزیون تا رسیدن به انقباض های موثر هر 30- 15 دقیقه افزایش می یافت. در گروه دوم (القاء افزایشی)، اکسی توسین به میزان 50 واحد داخل cc 1000 سرم ریخته شده و پس از تزریق cc 500 از آن، 50 واحد دیگر اکسی توسین به cc 500 سرم باقیمانده اضافه شد. سرعت انفوزیون اکسی توسین بر اساس رسیدن به انقباض های موثر تنظیم شد. پس از آن بیماران هر دو گروه از نظر طول مدت زایمان، دوز کلی اکسی توسین مصرفی و بروز عوارض جانبی مورد بررسی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری تی تست و کای دو آنالیز شدند.
    یافته ها
    میزان موفقیت در هر دو گروه تحت مطالعه 100 درصد بود. میانگین طول مدت زمان زایمان در گروه اول 59/5 ± 75/19 ساعت و در گروه القاء افزایشی 49/6 ±20/30 ساعت بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (00/0P<). عارضه جانبی فقط در یک مورد به صورت اسهال در گروه درمانی اول دیده شد و توزیع فراوانی عوارض جانبی در دو گروه درمانی تفاوت معنی داری از نظر آماری نداشت. متوسط دوز اکسی توسین در گروه اول 20 واحد و در گروه دوم 200 واحد بود که از نظر آماری اختلاف کاملا معنی دار بود(0025/0P<).
    استنتاج
    این بررسی نشان داد که میانگین طول مدت زایمان و میزان اکسی توسین مصرفی در روش تزریق پروستاگلاندین به داخل مایع آمنیوتیک همراه با تزریق اکسی توسین کمتر از روش القاء افزایشی است.
    کلیدواژگان: اکسی توسین، پروستاگلاندین ها، سقط قانونی، مایع آمنیوتیک
  • پروانه وصلی، فرناز عشقباز صفحه 38
    سابقه و هدف
    دیابت نوع اول از جمله بیماری های مزمن دوران کودکی است که می تواند اثرات نامطلوبی بر کودک، خانواده و جامعه داشته باشد با تقویت خود مراقبتی در کودکان مبتلا به دیابت نوع اول می توان از این اثرات کاست. خود مراقبتی در کودکان نیز تحت تاثیر عواملی چون واکنش خانواده می باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط خود مراقبتی این کودکان و واکنش خانواده آنهاست.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر ازنوع غیر تجربی وهمبستگی است که در آن خود مراقبتی کودکان مبتلا به دیابت، واکنش خانواده آنها و ارتباط آن دو تعیین شده است. 133 کودک 147 ساله مبتلا به دیابت نوع اول به روش مستمر و مداوم به مدت 2 ماه از سه مرکز منتخب شهر تهران انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از فرم مشاهده و پرسشنامه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین خود مراقبتی و واکنش خانواده ارتباط معنی داری وجوددارد(00/0P=) و متغیرهایی مانند سن، جنس ورتبه تولد کودک و طول مدت بیماری در روابط بین خود مراقبتی کودک و واکنش خانواده عامل مداخله گرنیستند.
    استنتاج
    با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر متوسط بودن سطح خود مراقبتی کودکان و ارتباط آن با واکنش خانواد و همچنین همبستگی مستقیم و قوی آگاهی وعملکرد کودکان مبتلا به دیابت پیشنهاد می شود به منظور ارتقاء خود مراقبتی کودکان و بهبود واکنش خانواده ها برنامه های آموزشی دیابت برای کودک و خانواده اجرا شود. همچنین پیشنهاد می شود تحقیقی با همین موضوع به صورت مورد- شاهدی انجام شود تا سایر عوامل موثر بر این ارتباط شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، کودکان، خود مراقبتی، واکنش و خانواده
  • احمد علیزاده، محمود محمدیان، سیاوش اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی صفحه 45
    سابقه و هدف
    صدا ((noise یکی از عوامل زیان آور محیط زیست و یکی از ناهنجارترین پدیده های قرن و از پدیده های غیر قابل اجتناب در محیط کار و زندگی است. تماس با نوفه یا صدای بیش از حد استاندارد می تواند منبع بالقوه ای برای صدمات و اختلالات جسمی و روانی باشد. افزایش تعداد اتومبیل ها سبب افزایش ترافیک شده که در نهایت موجب آلودگی صوتی می شود. از آنجا که متاسفانه بررسی آلودگی صوتی تنها در تعداد محدودی از شهرها صورت پذیرفته، لازم است برای کنترل آلودگی صوتی در مرحله نخست، اندازه گیری میزان تراز فشار صوت و پارامترهای مربوطه مدنظر قرارگیرد. از اینرو هر اقدامی جهت شناخت علل و عوامل ایجاد کننده آن، راهی در جهت حفظ بهداشت و سلامت فرد و جامعه می باشد. لذا در این تحقیق شهر ساری انتخاب و آلودگی صوتی در آن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    برای بررسی آلودگی صوتی شهرها، دوره های زمانی متفاوتی برای محاسبه یا مبنای تراز معادل مشخص شده است. معروفترین دوره زمانی، ساعت 7 تا 22 برای تراز روز به عنوان دوره 15 ساعته است، که در ایران بر اساس مصوبه شورای عالی محیط زیست(سال1381) این دوره زمانی را تصویب شد و این دوره زمانی در این تحقیق مورداستفاده قرار گرفت. برای انجام کار ابتدا محل های اندازه گیری مشخص شد و در ارتفاع شنوایی افراد(6/1 متری از سطح زمین) اندازه گیری صورت گرفت. دستگاه مورد استفاده، صدا سنج مدل CEL-490 ساخت کارخانه Casella Celانگلستان بود. دستگاه قبل از اندازه گیری روزانه کالیبره می شد. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمون T-testمورد آنالیز قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که میانگین تراز DLبرابرdB 41/4 52/75 است. همچنین حداکثر و حداقل تراز فشار صوت در مدت نمونه برداری به ترتیب برابر dB 5/121و dB47 ثبت شد. نتایج نشان می دهد که در برخی ایستگاه ها و در بعضی ساعات میزان تراز فشار صوت نسبت به سایر مکان ها به دلایل مختلفی افزایش می یابد.
    استنتاج
    نتایج به دست آمده بیانگر این واقعییت است که میانگین تراز روز به دست آمده از حد استاندارد ایران بالاتر می باشد لذا می بایست اقدام جدی در جهت کنترل صدا و پیشگیری از عوارض ناشی از آن به عمل آورد.
    کلیدواژگان: صدا، آلودگی صوتی، صدا در محیط زیست، ساری
  • مجید سعیدی، جعفر اکبری، رضا عنایتی فرد، شیرین سررشته دار صفحه 53
    سابقه و هدف
    پتانسیل سیستم های مایع به جامد (Liquisolid) جهت افزایش ویژگی های انحلال داروهای نامحلول در آب، در سال های اخیر مورد بررسی قرار گرفته و به اثبات رسیده است. در این مطالعه تاثیر حلال غیر فرار گلیسرین بر فرمولاسیون های مختلف از قرص های مایع به جامد ایندومتاسین مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از آویسل (به عنوان حامل) و سیلیکا (به عنوان عامل پوشاننده) با نسبت 20:1 استفاده شد. بدین منظور پودر دارو با مقادیر افزایشی از گلیسرین مخلوط گردید و سپس در حین هم زدن آویسل و سیلیکا بدان افزوده شد. پودر نشاسته به عنوان بازکننده به تمامی فرمولاسیون ها اضافه شد و بمدت 10 دقیقه اختلاط صورت گرفت. پس از تهیه نمونه، روند انحلال دارو مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تداخل بین ایندومتاسین و سایر اجزاء فرمولاسیون از روش DSC (Differential Scanning Calorimetery) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد فرمولاسیون های مایع به جامد (Liquisolid) تهیه شده در مقایسه با نمونه قرص معمولی شاهد به شکل معنی داری افزایش آزادسازی را نشان می دهند. علت این امر را می توان به توان حلال در افزایش میزان ترشدن دارو در هنگام انحلال و افزایش سطح داروی در معرض محیط انحلال نسبت داد. همچنین این نتایج نشان داد که میزان فراکسیون داروی پراکنده به صورت ملکولی در فرم مایع نسبت مستقیم با سرعت انحلال دارو دارد. نکته حائز اهمیت دیگر وجود رابطه بین درصد داروی حل شده در 10 دقیقه نخست آزمون انحلال و حلالیت دارو در گلیسرین می باشد.
    استنتاج
    روش تهیه سیستم های مایع به جامد می تواند بعنوان یک جایگزین مناسب برای فرمولاسیون داروهای نامحلول در آب بکار رود. این روش در خصوص داروهایی چون ایندومتاسین به آزادسازی سریع دارو از قرصهای آن منجر خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایندومتاسین، Liquisolid، گلیسرین، آویسل، انحلال، DSC
  • آذر کبیرزاده، اعظم دلارام، مریم عباسی، سمانه پایسته، مریم طاهری صفحه 62
    سابقه و هدف
    کیفیت داده های ثبت شده در پرونده بیماران موضوع جدیدی نیست. کیفیت مصادیق متعددی دارد که در این مقاله از مصداق اعتبار داده در ارتباط با یکی از اساسی ترین وظایف بیمارستان ها قبل از ارائه درمان، که همان اخذ رضایت بیمار به عنوان یکی ارکان حقوق وی می باشد، پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    این بررسی به صورت توصیفی و به صورت مرور پرونده در محدوده زمانی فروردین تا اسفند 1386 انجام شد. متغیرهای مورد بررسی شامل: سن، جنس، نوع مراجعه، وضعیت هوشیاری، حال عمومی بیمار در بدو ورود به بیمارستان، عنوان فرد رضایت دهنده (رضایت اخذ شده)، نسبت شاهد با بیمار، اعتبار رضایت، رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی، اعتبار رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی و میزان تحصیلات پذیرش کننده بود. با توجه به اینکه این مطالعه به صورت مقدماتی انجام شد، لذا از هر بیمارستان به ازای تعداد کارکنان پذیرش کننده، 30 پرونده استخراج شد. اعتبار رضایت نامه ها براساس مقایسه رضایت اخذ شده با استانداردها مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون آماری کای دو استفاده شد و سطح معناداری 05/0 P<درنظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های این پژوهش مشخص شد که از 540 بیمار مورد بررسی 266 نفر(4/49 درصد) مرد و بقیه زن بودند. دامنه سنی از نوزاد1 روزه تا 89 سال سن متغیر بود. از نظر نوع مراجعه 258 نفر (8/47 درصد) به صورت اورژانس و بقیه الکتیو بودند. از منظر وضعیت هوشیاری، 477 نفر(5/88 درصد) هوشیار بودند و حال عمومی 442 نفر(82 درصد) خوب بود. از کل رضایت نامه های اخذ شده 403 مورد(6/74 درصد) در مقایسه با استانداردها اعتبار نداشتند. همچنین در بخش رضایت استفاده از اطلاعات پزشکی بیمار، فقط رضایت 125 مورد(1/23 درصد) اعتبار داشت.
    استنتاج
    با توجه به یافته های این پژوهش، اغلب رضایت های اخذ شده اعتبار نداشتند. بنابراین باید تدابیر لازم برای افزایش اعتبار به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: کارکنان پذیرش، بیمارستان آموزشی، اعتبار رضایت، حقوق بیمار، مدارک پزشکی
  • محمدباقر محمدی لایینی، محمد آزادبخت، سیدحمزه حسینی، پدرام پزشکان صفحه 73
    سابقه و هدف
    فقر معنوی، دوری از هدف حقیقی، تسلیم و شکست در مقابل تهاجم فرهنگی بیگانه یکی از نگرانی های مهم خانواده ها، دلسوزان و مربیان جامعه است. بدون شک آگاهی و نگرش مثبت قرآنی موجب ارتقای سطح معنوی، تامین بهداشت و امنیت روانی، شناخت و رسیدن به غایت حقیقی خلقت و صیانت در برابر تهاجم فرهنگی بیگانه می شود. هدف این پژوهش بررسی میزان آگاهی و نگرش تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره قرآن و یافتن نقاط قوت و ضعف دراین زمینه به منظور برنامه ریزی فرهنگی است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه مقطعی است که در آن 88 نفر از اعضای هیات علمی به وسیله پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن به تایید رسید، از نظر میزان آگاهی و نگرش درباره قرآن مورد بررسی قرار گرفته اند. این مطالعه در دانشگاه علوم پزشکی مازندران و در سال 1386انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آنالیز واریانس و تی تست استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 88 نفر از اساتید مورد بررسی قرار گرفته اند. جنسیت و تاهل تاثیری در نمره آزمون قرآنی نداشت. در حیطه فعالیت و وضعیت استخدامی تفاوت معناداری در نمره آزمون قرآنی یافت شد (001/0P<). در مجموع افرادی که نمره آزمون قرآنی بالاتری داشتند، دارای مشخصات خاصی بودند که به تفکیک استخراج شد.
    استنتاج
    در کل چنین به نظر می رسد که آموزش قرآن در سنین کمتر 10 سال، شرکت در جلسات تفسیر قرآن و همچنین مطالعه معنای قرآن هنگام قرائت و داشتن تفسیر قرآن در منزل و مطالعه آن می تواند نقش موثری در ارتقاء آگاهی و نگرش اعضای هیات علمی درباره قرآن داشته باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، آگاهی، نگرش، هیات علمی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • رضا شیاری، محمد مهدی ناصحی، شیرین فریور، بیژن حاتمیان صفحه 79
    اگرچه بیس فسفونات ها در اختلالات متابولیسم استخوان، استفاده گسترده ای پیدا کرده اند، اما بررسی های جدی و توضیح دهنده نقش و مراحل ضد التهابی و خواص اصلاح ایمنی آنها در بدن، بسیار محدود است. از نظر ساختاری و مکانیسمی، بیس فسفونات ها به دو دسته آمینوبیس فسفونات و نان آمینوبیس فسفونات ها تقسیم می شوند. اثرات بیس فسفونات ها بر تنوع سیتوکین در شرایط آزمایشگاهی، پیچیده است و بسته به نوع مولکولی بیس فسفونات آزمایش شده، غلظت بکارگرفته شده، نوع سلول آزمایش شده و نحوه ارزیابی سلول های کشت داده شده متفاوت است. این در حالیست که آمینوبیس فسفونات ها در بدن، سیتوکین های پیش التهابی را در مدت کوتاه تحریک می کنند و مصرف مزمن آن ها ممکن است تولید این سیتوکین ها را متوقف نماید. این مقاله تاثیرات ضد التهابی و تنظیم کننده سیستم ایمنی را که توسط بیس فسفونات ها ایجاد می شود ومطالعات انسانی و دانش اخیر را راجع به مکانیسم بالقوه این ترکیبات مورد بررسی قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: بیس فسفونات، ضد التهاب، تعدیل کننده ایمنی
|
  • Farshad Naghshvar, Zhila Torabizadeh, Mokhtar Mohammadian Roshan, Mehran Ghahremani Page 1
    Background and
    Purpose
    Several studies have been carried out on re-cut and de-stained sections regarding prostate biopsies and cytologic specimens of squamous cell carcinoma. However, few studies on lung biopsy are done. Due to small size of lung biopsies and for the prevention of lung rebiopsy, in this study P63 staining intensity between re-cut and de-stained slides of patients, specimens with lung cancer is researched.
    Materials And Methods
    This cross section study was performed on 100 patient specimens with lung cancer. We compared p63 staining intensity between re-cut and de-stained sections in lung cancer through 2 month intervals, until the 10th. Month after lung biopsy by immuno-histochemistry methods. Chi-square test was used for comparing the differences and p<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    Technical tissue fall in the slide was not seen. 93.93 % of SCC was stained by p63. None of small cell carcinoma was stained by p63. In the first 2 months, 53.34% of de-stained sections had similar staining intensity, compared with re-cut sections, and 46.66% were decreased in staining intensity and none of them were negative. During 2 to 10 months of storing, 38.98% of de-stained sections had similar staining intensity, 45 (77%) were decreased in staining intensity, while 15.25% were negative.
    Conclusion
    With respect to results of this study and other studies, staining of p63 on re-cut and de-stained sections of lung cancer specimens in the first two months can be helpful. However, in the specimens which were stored for more than 2 months, we found no significant results.
  • Atieh Makhlough, Shahram Ala, Zohreh Hajheidari, Zahra Kashi, Alireza Bari, Zohreh Bari Page 7
    Background and
    Purpose
    Pruritus is one of the common problems in hemodialysis patients with end stage renal disease. Approximately, 60% of these patients suffer from this condition. There are several causes for pruritus, thus, various treatments are applied in order to control it. The aim of this study was to evaluate the therapeutic effect of capsaicin on pruritus, compared with placebo, in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    This randomized double blind cross over clinical trial study, was performed on 34 hemodialysis patients with uremic pruritus in 1386. All patients were divided in two groups. One group received Caspian 0.03%, while the other, placebo for four weeks. Treatment was stopped for two weeks and continued as cross over technique. Pruritus scores were analyzed with Paired t-test and Repeated measurement ANOVA.
    Results
    In this study, the difference between Mean of pruritus score before capsian treatment and in weeks following 1 to 4 was statistically significant (P=0.0001). In placebo group, the difference between pruritus score before treatment and in weeks 1 to 4 was statistically significant (P=0.0001). There was no significant difference before treatment in two groups, however, after each week, the difference was significant (P=0.0001). Repeated measurement test showed that reduction in pruritus severity in capsian group was more than placebo group, during treatment period (P=0.0001).
    Conclusion
    Although our study indicated the appropriate effects of Capsian in pruritus, the placebo also has a good effect in controlling hemodialysis related pruritus. Our placebo had emollient property; therefore, we can apply it to control the pruritus in these patients.
  • Mohammad Reza Sarokhani, Parviz Ayazi, Safar Alizadeh, Farshad Foroughi, Ahmad Sahmani, Mohtaram Adineh Page 14
    Background and
    Purpose
    Early and accurate diagnosis of bacterial meningitis is critical concern. Optimum and rapid laboratory facilities are not routinely available for detecting the etiologic agents of meningitis. The objective of this study was the comparison of polymerase chain reaction (PCR) assay with culture, for the detection of bacteria in CSF samples from patients suspected of meningitis in Hospitals of Qazvin.
    Materials And Methods
    100 CSF samples were obtained and divided in two parts. One part of samples was used for standard bacterial culture and gram staining. The remaining was used for DNA extraction. A PCR assay was performed with universal primers for 16S rDNA gene of bacteria. Performance characteristics of the test were determined.
    Results
    The PCR method was able to detect bacteria in 36 cultures (..) positive and in 38 of 64 cultures were negative cases, showing sensitivity, Specificity of 100% and 40.6% respectively. Positive predictive value (PPV) was 48.6% and its negative predictive value (NPV) was 100%, however, Kappa coefficient showed the correlation of 2 methods to be at 0.33.
    Conclusion
    There are advantages and disadvantages in performance characteristics of the conventional CSF culture and universal CSF 16S rDNA PCR. Therefore, it is recommended to use both methods in clinical practices, particularly in suspicious contaminated samples, with presumable presence of fastidious or slow growing bacteria and antibiotic consumption.
  • Mehdi Nazeri, Rezvan Moniri, Mohammad Reza Shokooh Amiri, Mohammad Reza Moayeri, Seyed Alireza Moraveji Page 22
    Background and
    Purpose
    Malassezia, a yeast-like fungus found in normal skin flora is known to be associated with various skin diseases, along with systemic infections. Our aim was to determine the in -vitro susceptibility of Malassezia spp. to ketoconazole and fluconazole.
    Materials And Methods
    In this study, we identified 99 Malassezia isolates from patients with pityriasis vesicular by morphological and biochemical criteria. In vitro susceptibility testing was in macro-broth dilutions, conducted based on the National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) M27-A proposed standard. The results were analyzed statistically by Mann-Whitney.
    Results
    The Malassezia isolates were identified as M. globosa (42), M. furfur (39), M. obtusa (10), M. sympodialis (6), and M.slooffiae (2). The rate of MFC of ketoconazole against Malassezia spp. was 0.06-2 µg/ml, while the MFC of fluconazole against Malassezia spp. was 2-64 µg/ml. The minimal inhibitory concentration (MIC90) of ketoconazole against Malassezia spp. was 0.03-1 µg/ml, while the minimal inhibitory concentration (MIC90) of fluconazole against Malassezia spp. was 0.5-32 µg/ml.
    Conclusion
    Although fluconazole can be an effective treatment option for pityriasis versicolor, in our study, fluconazole MICs were higher than ketoclonazole.
  • Roohollah Abdi, Hadi Majidi Page 28

    Background and

    Purpose

    Ultra sonography is the method of choice in pre-natal diagnosis of fetal anomalies; however, sonography has limitations in oligohydramnios, maternal obesity and complex fetal anomalies. MRI, is a method with high contrast resolution, large FOV for fetus, placenta and uterine, along with multiplanar images. The aim of our study is to compare the sonographic and MRI findings in fetal anomalies by two radiologists who perform MRI test to show additional data relative to sonograpgy.

    Materials And Methods

    This research was a case series study and performed in Imam Khomeini Hospital in Sari in year 84-86. All pregnant women with gestational age of more than 20 years were evaluated with sono-graphically for fetal anomalies by one radiologist. Additionally, patients with abnormal fetuses were evaluated with MRI testing and the MRI films were examined again after birth. The sonographic and MRI findings were matched together.

    Results

    The fetal anomalies in this study include: CNS abnormalities 47%, urinary tract abnormalities 39% and gastrointestinal abnormalities 14%.

    Conclusion

    The sonography and MRI findings were similar in 60.8% of cases studied; sonographic findings were more than MRI in 8.6% of cases. MRI findings showed more than sonography in 30.4% of cases presented. Thus, MRI has a complimentary role in pre-natal diagnosis of fetal anomalies.

  • Soghra Rabiee, Maryam Saeedpanah Page 33
    Background and
    Purpose
    Termination of pregnancy in fetus with severe anomaly is legal in Iran. This study was done in order to compare the rate of effectiveness and complications of intra-amniotic PG and oxytocin, with rising induction in patient candidates for second trimester abortion, at Fatemieh Hospital, in Hamadan.
    Materials And Methods
    In a randomized clinical trial study, 40 pregnant women in their second trimester with fetal CNS anomalies, were divided into two groups (N=20). In the first group, one PG E2 Amp was injected intra-amniotic at first and then, 20 IU oxytocin was infused in 500 ml serum ringer for each patient. The infusion rate was increased up to induced effective concentrations every 15 to 30 minutes. In the second group, 50 IU oxytocin was infused with 1000 ml serum ringer and thereafter, an- other infusion of 50 IU oxytocin was added into the remaining 500 ml of serum. The rate of infusion was regulated on the basis of induced effective concentrations. Finally, both groups were compared for labor duration and probable side effects.
    Results
    The rate of success in both groups was 100%. The mean duration of labor was 19.75±5.9 hours and 30.2±6.49 hours in the group with intra-amniotic PG with oxytocin and rising induction group, respectively. This difference was statistically significant (P<0.00). Diarrhea was seen in only one case with intra-amniotic PG injection. Differences between the frequency of side effects in both groups was not statistically significant.
    Conclusion
    This study showed that the mean duration of laboring intra-amniotic PG with oxytocin method, is less than of rising induction method.
  • Parvaneh Vasli, Farnaz Eshghbaz Page 38
    Background and
    Purpose
    Diabetes type 1 is a chronic disease in children during their childhood, which may have unfavorable effects on children, family and society. By enhancing self- care in children having diabetes type 1, we can reduce these effects. Self- care in children also can be affected by factors such as family reaction. The purpose of this research is to determine the relationship between self-care in diabetic children and their family’s reaction.
    Materials And Methods
    This research is a non- experimental and correlative study which determines and specifies the relationship between diabetic self- care in children, who are affected by diabetes and their family’s reaction. 133 children between the ages of seven to fourteen suffering from diabetes type 1 were chosen with above continuous method for two months from selected centers. Collecting information, observation and questionnaire forms were used.
    Results
    The results obtained from this study, showed there is a meaningful relationship between child's self- care and reaction of their family (p=0.000). Variants such as age, sex, rank of birth and length of disease period are not considered as an interfering element in relation between self caring and family reaction.
    Conclusion
    The results from this research reveal that the self caring of children in an average level has a direct influence and relationship with family reaction and at the same time, the direct and strong correlation with the diabetic child’s knowledge regarding their functions and performances. We suggest that educational programs should be provided for these children and their families, in order to promote self caring of children and their family’s reaction. We also propose conducting similar research, by using case- control method, to identify other factors in this regard.
  • Ahmad Alizadeh, Mahmood Mohammadian, Siavosh Etemadinejad, Jamshid Yazdani Page 45
    Background and
    Purpose
    Noise is one of the most harmful factors in the environment. It is also one of the harsh phenomenons in this century that people are exposed to. Exposure to noise higher than threshold limit value could cause some physical and mental disorders. High traffic flow due to recent increase in number of vehicles causes higher noise pollution. There are few studies regarding the evaluation of noise pollution in the environment in some Iranian cities. Thus, it is necessary to measure sound pressure level and other related parameters for noise pollution control. Identification of the effective factors on noise pollution is the best approach for promotion of individual, as well as, public health and safety. The aim of this study is to evaluate the noise level in the city of Sari.
    Materials And Methods
    There exist various methods for calculating the equivalent noise level regarding to noise measurement period. The most ordinary method is DL (day average sound level), that takes 15 hours of sampling (7 am- 10 pm), based on regulations that was approved by the National Environmental Protection Association in year 2003. This method was used for evaluation of noise level in this study. In the first stage, sampling locations were selected, followed by measuring sound levels at the height of one’s hearing zone (1.6 m above the ground surface). A calibrated sound level meter (Model Cell-490, Casella CEL, England) was used for all measurements. The SPSS software V.15 was used to perform T-test analysis.
    Results
    The results showed that the mean (SD) DL was 75.52± (4.41) dB. The minimum and maximum sound pressure levels during the sampling period were 47 dB and 121.5 dB respectively. Due to the measurement of various circumstances, some times, and also, sampling locations, measure sound pressure level was high.
    Conclusion
    The mean sound level during the daytime period was higher than the national standard levels. Therefore, environmental noise control is the best approach for the prevention of noise related to adverse health effects.
  • Majid Saeedi, Jafar Akbari, Reza Enayatifard, Shirin Sarreshtehdar Page 53
    Background and
    Purpose
    The increasing effect of liquisolid systems on dissolution behavior of poor soluble drugs has been proved. In this research, the effect of glycerin, as a nonvolatile solvent, on release profile of indomethacin was evaluated.
    Materials And Methods
    The Avicel as carrier and silica as coating powder material in 20: 1 ratio were used. Indomethacin was dispersed in glycerin with different ratios. The binary mixtures of Avicel and silica were added to the mixture containing the drug and glycerin under continuous mixing. Starch as disintegrate was mixed with all formulations for a period of 10 minutes. After preparing several formulations, the release profiles were evaluated. To evaluate any interaction between indomethacin and the other components in liquisolid formulations, the differential scanning calorimeter (DSC) was used.
    Results
    The results showed that liquisolid formulations exhibited significantly higher drug dissolution rates in comparison with directly compressed tablet. The enhanced rate of indomethacin dissolution from liquisolid tablets was probably due to an increase in wetting properties and surface area of drug particles available for dissolution. Also, it has been shown that the fraction of molecularly dispersed drug (FM) in the liquid medication of liquisolid systems was directly proportional to their indomethacin dissolution rate (DR). An attempt was made to correlate the percentage drug dissolved in 10-minutes with the solubility of indomethacin in glycerin.
    Conclusion
    The liquisolid compacts technique can be a promising alternative for the formulation of water insoluble drugs, such as indomethacin into rapid release tablets.
  • Azar Kabirzadeh, Azam Delaram, Maryam Abbasi, Samaneh Payesteh, Maryam Taheri Page 62
    Background and
    Purpose
    Quality of data in patient record is not a new issue. Data quality requires many details, which in this article we analyzed for validity of consent. This is a patients right and hospitals must pay attention to it, prior to providing their services.
    Materials And Methods
    This is a descriptive chart review research. Variables are age, sex, type of admission, degree of understanding, general condition at time of admission, and the person who signed the consent for chart, using medical information, validity of consent and education of admission clerk. This was a pilot study within each hospital, according to the number of clerks, thus, 30 records were reviewed. Validity of consent confirmed with comparison of consents with the standards. Data was analyzed with SPSS software, X2 statistics were used for determining the relation between variables and P<0/05 was significant.
    Results
    Results showed that of the 540 records which were reviewed, 266 (49/4%) of the patients were males and remaining were females. Range of age was from 1 day to 89 years of age. Type of admission for 258 (47/8%) was emergency and the others were admitted electively. Degree of conscious for 477(88/5%) were awake and 442(82%) were in good general condition. The 403 (74/6%) consent for care were not valid and 125(23/1%) of the consent for using data of medical records in research was also not valid.
    Conclusion
    The results of this research indicated that most consent is not reliable. Every effort must be made to ensure the development of consent validity.
  • Mohammad Bagher Mohammadi Laini, Mohammad Azadbakht, Seyed Hamzeh Hossein, Pedram Pezeshkan Page 73
    Background and
    Purpose
    Lack of spirituality, remoteness of real purpose and a defeat versus cultural offense, is one of the many anxieties that families and compassionates, along with society and educators encounter. Without any doubt, knowledge of the Quran and positive attitude, are reasons for promotion of spirituality, recognizing and reaching the real goal of creation and protection against cultural offense. The aim of this research is the study knowledge and attitudes of academic members from the Mazandaran University of Medical Sciences, related to Quran and finding strength and weakness in this connection, in order to establish cultural programming.
    Materials And Methods
    This research is a cross sectional in which 88 board members completed a questionnaire, with the reliability and validity being proved. Knowledge and attitude of the members pertaining to the Quran was researched by the questionnaire. This study was performed in the Mazandaran University of Medical Sciences in 2007. Statistical methods were SPSS 15, ANOVA and T tests.
    Results
    Sexuality and marital status was not effective in the Quranic test grade. In an action environment, along with the type of official order, a meaningful difference was found in the Quranic test grade. Consequently, individuals who received higher test scores had special features that were extracted separately.
    Conclusion
    It appears that Quranic education in the age of 10 or less and attending in comprehension sittings, in addition to paying attention to Quranic meaning at the time of reading and comprehension of Quran at home, may have an effective role in promotion of board member’s knowledge regarding the Holy Quran.
  • Reza Shiari, Mohammad Mehdi Nasehi, Shervin Farivar, Bijan Hatamian Page 79
    Bisphosphonates are currently used in metabolic disorder of bone; however, there have been few studies that reviewed the role of anti-inflammatory and immune modulatory effect of this agent in in-vivo. Bisphosphonates were divided in two classes regarding the structure and mechanism, including amino and non-amino bisphosphonates. The effect of bisphosphonates on cytokine related to in-vitro was complex and related to type and dose of bisphosphonates, examination of cell type and cell culture evaluation system. However, amino bisphosphonates activated inflammatory cytokine regarding to in-vivo and chronic usage of this agent, can stop the production of these cytokines. Present study surveyed the anti -inflammatory and immune modulatory effect of bisphosphonates and clinical trial, along with recent knowledge about potential mechanism of this component.