فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 72 (مهر و آبان 1388)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 72 (مهر و آبان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایرج ملکی، سیاوش عابدی، زهره حاج حیدری، محمدرضا قریشی، شهرام علا، علیرضا خلیلیان صفحه 2
    سابقه و هدف
    کهیر مزمن ایدیوپاتیک (Chronic Idiopathic Urticaria;CIU) بیماری عودکننده ای است که با کهیر خارش دار برای حداقل6 هفته همراه است. دراین بیماران عامل شروع کننده بیماری یا علت آن ناشناخته است. برخی مطالعات ارگانیزم هلیکوباکترپیلوری را در بروز آن دخیل دانسته و برخی آن را رد کرده اند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر رژیم درمانی ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری در درمان CIU انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده بصورت دوسویه کور انجام شد. 60 بیمار مبتلا به CIU وارد مطالعه شده و با استفاده از تست تنفس اوره از نظر آلودگی به هلیکوباکترپیلوری بررسی شدند. بیماران با تست تنفسی اوره مثبت به دو گروه مورد (دریافت کننده رژیم درمانی 4 دارویی آموکسی سیلین، امپرازول، بیسموت و مترونیدازول) و شاهد (پلاسبو) بطور تصادفی تقسیم شدند. علائم گوارشی و پوستی بیماران پیش از درمان، یک ماه و سه ماه پس از درمان مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    از60 بیمارCIU، 32 نفر(4/53 درصد) تست تنفسی اوره مثبت(آلوده) داشتند. 15 نفر از گروه مورد و 13 نفر از گروه شاهد در تجزیه و تحلیل نهایی شرکت کردند. تفاوت معنی داری بین دو گروه از نظر علائم گوارشی و پوستی در آغاز مطالعه یک و سه ماه پس از درمان مشاهده نشد. فقط ترش کردن درگروه مورد بعد از 3 ماه کمتر از گروه شاهد بود (029/0=p).
    استنتاج
    درمان ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری در بیماران CIU تاثیری در بهبودی آنان ندارد.
    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، کهیر مزمن ایدیوپاتیک، درمان ریشه کنی
  • اسماعیل اکبری، سید عباس فروتن صفحه 9
    سابقه و هدف
    در حال حاضر، آزمون چمباتمه و نوسان ضربان قلب، برای ارزیابی سیستم عصبی خود مختار قلبی- عروقی به کار می روند. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثر داروی دی سیکلومین هیدروکلراید (آنتاگونیست انتخابی گیرنده M1) تزریقی بر عملکرد سیستم عصبی خودمختار با توجه به شاخص های نوسان ضربان قلب و آزمون چمباتمه بود.
    مواد و روش ها
    پانزده داوطلب مذکر سالم در محدوده سنی 24-19 سال در این مطالعه یک سوکور شرکت کردند. هر فرد دو بار با فاصله یک هفته مراجعه می کرد. در هر جلسه دارو (دی سیکلومین هیدروکلراید) با دوز 20 میلی گرم یا پلاسبو به داخل عضله تزریق و در دقایق 30 تا 40 بعد از تزریق، آزمون تنفس عادی کنترل نشده و آزمون چمباتمه انجام شد. سپس پارامترهایی که فعالیت واگ و سمپاتیک قلبی را نشان می دهند در این آزمون ها محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    به جز یک مورد خشکی دهان، استعمال تک دوز دارو هیچ اثر ناخواسته ای روی آزمودنی ها نداشت. دی سیکلومین هیدروکلراید سبب افزایش شاخص های نوسان ضربان قلب در آزمون تنفس عادی کنترل نشده، افزایش نسبت واگی و کاهش نسبت سمپاتیکی در آزمون چمباتمه شد.
    استنتاج
    اگرچه دی سیکلومین هیدروکلراید، دارویی آنتی کولینرژیک است اما در استفاده عضلانی با دوز 20 میلی گرم، باتوجه به پارامترهای نوسان ضربان قلب و آزمون چمباتمه، اثر کولینرژیکی اعمال می کند.
    کلیدواژگان: آزمون چمباتمه، نوسان ضربان قلب، سیستم خودمختار قلبی، عروقی، دی سیکلومین هیدروکلراید
  • منصور غفوری فرد، محسن رفیعیان، ناهید شاهقلیان، مژگان مرتضوی صفحه 19
    سابقه و هدف
    یکی از روش هایی که برای پیشگیری از افت فشارخون حین دیالیز مطرح شده، استفاده از تغییر غلظت سدیم محلول دیالیز و تغییرسرعت برداشت مایعات می باشد که پروفایل های سدیم و اولترافیلتراسیون گفته می شود. اما یکی ازعوارض این روش، افزایش زیاد در وزن بین جلسات دیالیز می باشد. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر دو نوع پروفایل های خطی و پلکانی سدیم و اولترافیلتراسیون بر افت فشارخون و اضافه وزن بین جلسات دیالیز بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی بوده که بصورت متقاطع انجام شد. تعداد 26 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به دو مرکز همودیالیز بیمارستان های حضرت علی اصغر(ع) و الزهرا (س) اصفهان هر یک به مدت سه جلسه با روش معمول (غلظت ثابت سدیم بر روی 138 میلی مول در لیتر)، 3 جلسه با روش پروفایل 1 سدیم و پروفایل1 اولترافیلتراسیون(پروفایل خطی) و سه جلسه دیگر نیز با روش پروفایل3 سدیم و پروفایل3 اولترافیلتراسیون (پروفایل پلکانی) تحت دیالیز قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی شامل χ2 و تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 26 بیمار تحت همودیالیز (16مرد، 12زن) با میانگین سنی 19± 8/46 سال شرکت داشتند. در هر گروه تعداد 78 جلسه دیالیز و در مجموع 234 جلسه دیالیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که میزان بروز هیپوتانسیون و تعداد تدابیر درمانی در گروه پروفایل خطی سدیم و پروفایل خطی اولترافیلتراسیون و گروه پروفایل پلکانی سدیم و پروفایل پلکانی اولترافیلتراسیون در مقایسه با گروه معمول (کنترل) بطور معنی داری کاهش یافت(05/0>p) ولی میزان آنها درگروه پروفایل های خطی و پلکانی تفاوت معنی داری نداشت. همچنین اضافه وزن بین جلسات دیالیز در میان سه گروه، تغییر چندانی نداشت.
    استنتاج
    بکارگیری پروفایل های سدیم و اولترافیلتراسیون با تنظیم غلظت سدیم و میزان برداشت اولترافیلتراسیون از افت فشارخون در طول دیالیز جلوگیری کرده و مداخلات درمانی و پرستاری را کاهش می دهد، بدون اینکه وزن بین جلسات دیالیز را افزایش دهد. بنابراین استفاده ازپروفایل های سدیم و اولترافیلتراسیون(نوع خطی و پلکانی) نسبت به روش معمول پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بیماران همودیالیزی، افت فشارخون، اضافه وزن بین جلسات دیالیز، پروفایل سدیم و اولترافیلتراسیون
  • ذات الله عاصمی محسن تقی زاده صفحه 28
    سابقه و هدف

    کیفیت پروتئین مخلوط غلات و حبوبات باعث بهبود خصوصیات مواد مغذی می شود. با توجه به اهمیت کیفیت پروتئین غذاها، این مطالعه با هدف مقایسه ارزش پروتئینی دو نمونه غذای خانگی (بر پایه مخلوط ماکارونی سمولینا + سویا و ماکارونی نول + سویا) با سرلاک بر پایه گندم(غذای صنعتی کودک) در موش های صحرایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه تجربی روی 80 موش صحرائی نر(wistar) 21 روزه در گروه های 8تائی تحت 10 رژیم غذایی شامل: 3 رژیم تست (سرلاک و 2 نمونه غذای خانگی)، یک رژیم استاندارد (کازئین + متیونین) و یک رژیم پایه (بدون پروتئین) برای مطالعه قابلیت حقیقی هضم پروتئین(True Protein Digestibility; TPD) و قابلیت هضم ظاهری (Apparent Digestibility; AD)و 3 رژیم تست، یک رژیم استاندارد و یک رژیم پایه برای مطالعه نسبت خالص پروتئین (Net Protein Ratio; NPR)، نسبت کارآیی پروتئین (Protein Efficiency Ratio; PER) و نسبت کارآیی غذا (Food Efficiency Ratio; FER)انجام شده است. میزان TPD،NPR و PER بین گروه ها از طریق آزمون آنالیز واریانس ANOVA همراه با تست بن فرونی مورد آزمون قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان TPD8/92، 87، 89 و 4/85، NPR 3/4، 3/ 4، 6/3 و 6/3، PER3، 5/2، 8/1 و 7/1 بترتیب برای پروتئین کازئین + متیونین، سرلاک و غذاهای خانگی بر پایه مخلوط ماکارونی سمولینا + سویا و ماکارونی نول + سویا بود. همچنین تفاوت معنی داری بین گروه ها از نظر TPDو PERوجود داشت (05/0>p) ولی از نظر NPR معنی دار نبود.

    استنتاج

    یافته ها نشان می دهند که TPD و NPRغذاهای خانگی در مقایسه با سرلاک قابل قبول ولی از نظر PERپایین تر است.

    کلیدواژگان: پروتئین، سرلاک، ماکارونی، سویا
  • محمد جواد هادیان فرد، معصومه گرامی طیبی صفحه 35
    سابقه و هدف
    طب سوزنی یک روش مداخله ای بوده که بخصوص در درمان درد یا کاهش آن مفید می باشد. این مطالعه در نظر دارد روش سریع و ساده ای جهت درمان کمردرد حاد با تزریق در نقاط طب سوزنی با استفاده از مخلوط لیدوکائین و متیل پردنیزولون استات ارائه دهد.
    مواد و روش ها
    پنجاه بیمار با درد حاد کمری که دارای تست بالینی (Straight Leg Rising) SLR مثبت بودند و همچنین حداقل در سه نقطه از پنج نقطه طب سوزنی BL-57، BL-40، BL-36 (or BL-37)، BL-23 و GB-30درد داشتند انتخاب گردیده و به صورت تصادفی در دو گروه قرارگرفتند. درمان گروه اول توسط تزریق 40 میلی گرم متیل پردنیزولون و دو سی سی لیدوکائین دو درصد در حداقل سه نقطه از پنج نقطه فوق صورت گرفت و در گروه دوم توسط کپسول پیروکسیکام 20 میلی گرم در روز، قرص متوکاربامول 500 میلی گرم سه بار در روزو قرص دیازپام 10 میلی گرم موقع خواب به مدت یک هفته صورت گرفت. ارزیابی بیماران با روش های عدد دهی درد، توانایی بیمار در لی لی کردن به مقدار پنج قدم با پای گرفتار، تست SLR و نمره دهی توانایی فعالیت در کمردرد انجام گردید.
    یافته ها
    گروه تزریق در نقاط طب سوزنی از نظر امتیاز نمره دهی توانایی فعالیت درکمردرد و توانایی بیمار در لی لی کردن استاندارد پاسخ بهتری به درمان داشت و ازنظرامتیاز عدددهی درد وتستSLR هر دوگروه پاسخ موثر ولی یکسانی به درمان داشتند.
    استنتاج
    با توجه به اینکه تزریق در نقاط طب سوزنی تنها در یک جلسه انجام گردید و ارزانتر از درمان دارویی خوراکی نیز بوده، می توان این نوع درمان را به عنوان یک روش مناسب، ارزان و سریع در بیماران کمردرد حاد با انتشار درد به یکی از اندام های تحتانی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: کمردرد، نقاط طب سوزنی، متیل پردنیزولون استات
  • ابراهیم نصیری، سید عبدالله عمادی، علی محمد ادریسی، روانبخش اسمعیلی، هدایت جعفری صفحه 45
    سابقه و هدف
    محاسبه وزن بیماران برای تعیین مقدار داروی مورد نیاز بیهوشی یک اقدام پایه و اولیه می باشد. در بعضی از شرایط اورژانسی و بیماران بد حال امکان اندازه گیری مستقیم وزن بیمار وجود ندارد. هدف این مطالعه تعیین مدلی مناسب با استفاده از اندازه گیری وزن سر و تخمین وزن بوسیله بیهوشی دهنده جهت تعیین وزن واقعی بیمار است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی تشخیصی 425 بیمار بزرگسال که مقرر بود تحت بیهوشی و عمل جراحی قرار گیرند توسط ترازو وزن شدند و سپس توسط 16 نفر ازکارشناسان و تکنسین های بیهوشی مشاهده شدند و وزن بیماران توسط بیهوشی دهنده تخمین زده شد و بعد از بیهوشی وزن سر در وضعیت بدنی 10 درجه Supine با یک ترازوی اطفال توزین گردید. نتایج با استفاده از جدول، نمودار و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی یک و دو متغیره مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 5/11 ± 7/47 سال و سابقه کار پرسنل بیهوشی برابر 3/5 ± 8/8 سال بوده است. میانگین وزن سر برابر 5/1± 5 کیلوگرم و میانگین وزن واقعی بیماران برابر 7/13 ± 2/65 کیلوگرم بود و وزن تخمین زده شده توسط پرسنل بیهوشی 7/11±7/65 کیلوگرم بود. رابطه وزن سر و وزن واقعی معنی دار بود و همبستگی مثبت بین وزن سر و وزن واقعی وجود داشت (337/0r =) و ضریب همبستگی بین وزن سر همراه با تخمین بیهوشی دهنده با وزن واقعی 337/0r = بوده است. در مدل بدست آمده ضرایب وزن سر و وزن تخمین بیهوشی دهنده بترتیب 2/1 و94/0 و مقدار ثابت مدل 2- بوده است
    استنتاج
    اضافه کردن وزن اندازه گیری شده سر به وزن تخمین زده شده توسط بیهوشی دهنده موجب دقت بیشتر در تخمین وزن زیر می شود.
    کلیدواژگان: تخمین وزن واقعی، بیهوشی، بیمار اورژانسی، مراقبت ویژه
  • شهلا دهقان، غلامرضا شریفی، محمد فرامرزی صفحه 51
    سابقه و هدف
    هموسیستئین، یکی از عوامل خطرزای جدید قلبی- عروقی بوده که بالا رفتن غلظت آن باعث افزایش بیماری های قلبی- عروقی می شود. به دلیل اهمیت فعالیت بدنی در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی (به ویژه در سالمندان)، این تحقیق با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات هوازی کم فشار بر غلظت هموسیستئین تام پلاسما در زنان سالمند ایرانی غیر ورزشکار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی 25 زن سالمند (85-60 ساله) فاقد بیماری خاص و عضو مرکز سالمندان طراوت شهرستان شهرکرد به صورت غیرتصادفی به دو گروه تجربی (14نفر) وکنترل (11نفر) تقسیم شدند، بطوریکه افرادگروه تجربی قادر به انجام فعالیت بدنی این تحقیق بودند. ابتدا اندازه گیری ابعاد بدنی شامل قد، وزن، شاخص توده بدنی و نسبت دورکمر به باسن انجام شد. سپس درحالت استراحت وپس از8 ساعت ناشتایی شبانه نمونه خون اولیه به میزان 5 سی سی از ورید قدامی بازوی آزمودنی ها گرفته شد. پس از آن آزمودنی ها در برنامه تمرینی هوازی کم فشار شرکت نمودند که شامل حرکات هوازی همراه با موسیقی با شدت 40 درصد ضربان قلب بیشینه، به مدت 15 دقیقه در هفته اول و 65 در صد ضربان قلب بیشینه و زمان 40 دقیقه درهفته آخر بود. آنگاه مجددا اندازه گیری شاخص توده بدنی و نسبت دورکمر به باسن و خون گیری انجام شد و میزان هموسیستئین تام پلاسما اندازه گیری شد. برای مقایسه اطلاعات پیش آزمون و پس آزمون در دوگروه از t همبسته و در بین گروه ها ازt مستقل استفاده شد و آزمون ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط هموسیستئین با شاخص توده بدنی و با نسبت دورکمر به باسن استفاده گردید.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری در میزان هموسیستئین تام پلاسما، شاخص توده بدنی و نسبت دورکمر به باسن پس آزمون و پیش آزمون گروه تجربی وجود داشت در حالیکه درگروه کنترل اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در بررسی رابطه بین این عوامل در گروه تجربی بین هموسیستئین و شاخص توده بدنی علی رغم معنی دار نبودن، رابطه مستقیم و ناقصی مشاهده شد (27/0 = r و 372/0 =p). بین هموسیستئین و نسبت دورکمر به باسن نیز ارتباط معنی دار نبوده و رابطه مستقیم و ناقصی وجود داشت (55/0= r و 05/0= p). در گروه کنترل رابطه معنی داری بین متغیرها مشاهده نشد.
    استنتاج
    در نهایت نتایج این تحقیق نشان می دهد 8 هفته تمرینات هوازی موزون کم فشار می تواند بر کاهش غلظت هموسیستئین تام پلاسما، شاخص توده بدنی و نسبت دورکمر به باسن سالمندان زن بالای 60 سال سودمند باشد.
    کلیدواژگان: هموسیستئین تام پلاسما، تمرینات هوازی کم فشار، زنان سالمند
  • فائزه نوروزی نژاد، رشید رمضانی دریاسری، فاطمه غفاری صفحه 61
    سابقه و هدف
    الگوی بروز انواع مختلف سرطان در بین جمعیت های مختلف متفاوت بوده و با عواملی نظیر مسائل شغلی، اجتماعی، فرهنگی، نژادی، جغرافیایی و تغذیه ای در ارتباط می باشد. هدف از این مطالعه بررسی و ثبت موارد سرطان در بین جمعیت استان مازندران بود.
    مواد و روش ها
    تمامی موارد سرطان در بین جمعیت استان مازندران در سال 1385 با استفاده از موارد ثبت شده در مراکز پاتولوژی، تصویربرداری، واحد مدارک پزشکی بیمارستان ها و گواهی فوت جمع آوری گردید و براساس راهنمای طبقه بندی بین المللی بیماری ها (ICDO) دسته بندی شد و مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    از 2399 بیمار مبتلا به سرطان مورد مطالعه 1321 نفر (06/55 درصد) مرد و 1078 نفر (94/44 درصد) زن بودند. میزان استاندارد سنی برای کلیه سرطان ها در مردان و زنان به ترتیب 91/112 و 59/104 در یک صدهزار نفر جمعیت بود. شایعترین سرطان ها در زنان به ترتیب سرطان پستان (38/23 درصد)، پوست (78/11 درصد) و کولون و ورکتوم (30/10 درصد) و در مردان به ترتیب سرطان معده (42/41 درصد)، سرطان پوست (59/15 درصد) و سرطان مری (08/9 درصد) بود. شایعترین مورفولوژی در سرطان پستان (35/69 درصد) کارسینوم التهابی لوله و در سرطان معده (67/54 درصد) آدنوکارسینوم بود.
    استنتاج
    با توجه به تفاوت ملاحظه شده در توزیع انواع بدخیمی ها در جامعه استان مازندران، لازم است سیاست های مناسب نسبت به ثبت دقیق موارد سرطان و ارائه پژوهش های تکمیلی به منظور شناسایی عوامل خطرساز سرطان های شایع در استان اتخاذ و عمل گردد.
    کلیدواژگان: سرطان، اپیدمیولوژی، مازندران، میزان استاندارد سنی (ASR)
  • محمدرضا رافتی، امیرحسین احمدی صفحه 67
    سابقه و هدف
    عوارض ناخواسته دارویی از عوامل مهم ایجاد نقص عضو و مرگ میر در سطح جهان است. میزان مرگ و میر ناشی از عوارض از بیماری های ریوی، دیابت، AIDS، پنومونی وسوانح رانندگی بیشتر است.در این مطالعه میزان وقوع عوارض ناخواسته دارویی منجر به بستری در طول 7 سال در یک بیمارستان آموزشی- درمانی مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در طی این مطالعه توصیفی گذشته نگر، بیمارانی که در طی سال های1380 لغایت 1386 به علت عوارض وابسته به دارو، در مرکز آموزشی- درمانی بوعلی سینا ساری بستری شدند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    31 بیمار از 71680 بیمار بستری شده در طی دوره 7 ساله مورد مطالعه، به علت عوارض ناخواسته داروییبستری شدند. شایع ترین عوارض، واکنش های پوستی وتب بود که به ترتیب در74درصد و 22 درصد از بیماران مشاهده شد. فنوباربیتال و پنی سیلین نیز شایعترین داروهای ایجادکننده عوارض بودند(4/19 درصد).
    استنتاج
    تنها 04/0 درصد از پذیرش های مرکز آموزشی- درمانی بوعلی سینا ساری وابسته به دارو بود، در حالیکه در کشورهای دیگر از4/2 تا 2/6 درصد از کل پذیرش های بیمارستانی به علت ADR می باشد. به نظر می رسد که علت کمتر بودنمیزان بستری شدن ناشی از دارو در کشور ما، به معنای مصرف منطقی تر دارو نبوده بلکه به علت عدم شناسایی عارضه دارویی، ثبت و گزارش آن ها است.
    کلیدواژگان: پذیرش بیمارستانی، عوارض ناخواسته دارویی
  • روانبخش اسمعیلی، فاطمه الحانی، علی حسام زاده، رضا علیزاده نوایی، محمدرضا پارسایی صفحه 72
    سابقه و هدف
    لپتوسپیروزیس یک بیماری زئونوتیک ناشایع بوده که بوسیله باکتری بیماریزایی بنام لپتوسپیرا ایجاد می شود. حاشیه دریای خزر شرایط مساعدی برای ابتلا ساکنان آن بخصوص روستائیان به این بیماری دارد. این مطالعه با هدف بررسی موارد مبتلا به لپتوسپیروزیس در استان مازندران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه توصیفی (Case series)، کلیه اطلاعات ثبت شده در مورد بیماران مبتلا به لپتوسپیروزیس در مرکز بهداشت استان مازندران از سال 1382 لغایت 1387 جمع آوری و فرم های اطلاعاتی تکمیل و اطلاعات بدست آمده در سه قسمت ویژگی های بیماران، ویژگی های بیماری و ویژگی های محیط زندگی مورد آنالیز قرارگرفت.
    یافته ها
    از 102 بیمار مورد بررسی اکثریت (5/76 درصد) مرد، کشاورز (1/46 درصد) و میانگین سنی آنها 5/15±8/48 سال بود. بیشترین ابتلا (7/62 درصد) در فصل تابستان گزارش گردید. شایعترین علائم تب (5/74 درصد)، درد عضلانی (6/68 درصد) و زردی (1/47 درصد) بوده اند. بیشترین ابتلا (3/37 درصد) از قائمشهر گزارش شد و اکثرا (2/88 درصد) سابقه کار در مزرعه را داشتند و بیشتر مبتلایان (1/97 درصد) بهبود یافتند.
    استنتاج
    این مطالعه نشان داد این بیماری در استان مازندران باعث ابتلا کشاورزان در فصل کسب و کار می شود و لازم است در خصوص این بیماری اطلاعات لازم به پزشکان، بخصوص پزشکان عمومی داده شود و امکانات تشخیصی و درمانی برای این بیماری در استان توسعه یابد.
    کلیدواژگان: لپتوسپیروزیس، زئونوتیک، اپیدمیولوژی
  • سالار بهزادنیا صفحه 75
    سندروم واردنبرگ بیماری نادری است که با کری حسی عصبی و اختلالات رنگدانه ای و اشکالاتی در بافت هایی با منشاء نورال کرست ظاهر می شود.این بیماری به علت موتاسیون در ژن ها بروز می کند.این بیماری به چهار نوع تقسیم می شود، نوع دوبیماری باعلائم کری حسی عصبی، جابجایی کانتوم داخلی چشم، هیپوپیگمانتاسیون در موی جلوی پیشانی، لکه های هیپوپیگمانته در پوست ظاهر می شود. در این مقاله دختر شیرخوار10 ماهه ای معرفی می شود،که به طور اتفاقی در معاینه روتین، هتروکرومیا و کری او تشخیص داده شد و با توجه کرایتریای موجود تشخیص نوع دو این سندروم جهت وی مطرح گردید.از آنجایی که با تشخیص زودهنگام این بیماران می توان با درمان مناسب نقش به سزایی در رشد و تکامل طبیعی آن ها داشت لزوم غربال گری شنوایی در دوره نوزادی و هم چنین معاینه دقیق چشم در دوران نوزادی و شیرخواری مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: سندروم واردنبرگ، کری حسی عصبی، جابجایی کانتوم داخلی چشم، هتروکرومیا
  • شهرام علا، رجا هادیان * صفحه 82

    هدف از این مطالعه، بررسی الگوی تجویز سالانه داروهای ضدالتهاب (کورتیکوستروئیدی و غیر استروئیدی) توسط پزشکان جهت ارائه راهکارهایی در راستای کاهش تجویز غیرمنطقی این داروها و کاهش عوارض جانبی ناشی از مصرف بی رویه آنها می باشد.
    علت انتخاب این دو دسته دارویی، پرمصرف بودن آنها و وسعت جمعیت هدف مصرف کننده این داروها هم از لحاظ تعداد و هم از نظر محدوده سنی وعلت انتخاب داروخانه 13 آبان مرجع بودن این داروخانه در سطح شهرستان و استان و حجم بیشتر نسخ ارجاعی به آن در مقایسه با سایر داروخانه های سطح شهر و در نتیجه امکان بررسی نسخ در سطح وسیعتر بوده است.
    اطلاعات مربوط به نسخ از تاریخ 1/1/87 الی 30/12/87 با استفاده از نرم افزار داروساز دکتر وکیل از بانک اطلاعاتی داروخانه استخراج شد. تعداد نسخ حاوی داروی ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) و گلوکوکورتیکوئیدها، تعداد کل داروهای تجویز شده از هر دسته به تفکیک فصول مختلف سال، میانگین تجویز اقلام دارویی هر دسته در نسخ بررسی شد و همچنین پر مصرف ترین داروهای هر دسته به تفکیک اشکال داروئی، میانگین میزان تجویز آنها در نسخ و بیشترین پزشکان تجویزکننده این داروها مشخص شدند. تعداد کل نسخ مورد بررسی 86668 نسخه بوده است. جهت آنالیز آماری داده ها از نرم افزار Excel 2007 و SPSS 15 و از آزمون های آماری t-Test و Χ2 استفاده شد و مقادیر 05/0> p معنی دار در نظر گرفته شد.
    میزان کل فروش NSAIDها در سال 87، 484705 عدد بوده است. میانگین تعداد NSAIDهای تجویز شده در نسخ 33/20 عدد در هر نسخه و بیشترین میزان تجویز مربوط به پزشکان عمومی می باشد. تعداد نسخ حاوی NSAID ها 23831 نسخه بوده که 49/27 درصد کل نسخ می باشد که در مقایسه با مطالعه قبلی انجام شده در ساری در فاصله سال های 1380-1378 رشد اندکی را نشان می دهد ولی این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نمی باشد(01/0(p< (1).
    در بین NSAIDها ایبوپروفن (57/26 درصد)، دیکلوفناک (80/21 درصد) و مفنامیک اسید (40/13 درصد) به ترتیب بیشترین میزان تجویز را داشته اند. ولی در مطالعه قبلی پرمصرف ترین NSAIDها به ترتیب دیکلوفناک و پیروکسیکام بوده ایبوپروفن و مفنامیک اسید در رده های بعدی قرار داشتند(1). این مطلب نشان دهنده تغییر در روند تجویز داروهای NSAIDدر شهر ساری درطی این فاصله زمانی می باشد. در مطالعات انجام شده در ایالات متحده آمریکا، فرانسه، ایتالیا و فنلاند نیز ایبوپروفن پرمصرف ترین داروی NSAID بوده است(5-2).

|
  • Iraj Maleki, Siavosh Abedi, Zohreh Hajheydari, Mohammad Reza Ghoreyshi, Shahram Ala, Ali Reza Khalilian Page 2
    Background and
    Purpose
    Chronic idiopathic urticaria (CIU) is a recurrent disorder that is characterized by itching wheels lasting more than 6 weeks. Etiology of CIU is unknown. The aim of this study is to assess the efficacy of Helicobacter pylori (Hp) infection eradication in improvement of CIU.
    Materials And Methods
    In this double blind placebo-controlled clinical trial, 60 CIU patients were enrolled in the study. Urea breath test (UBT) was performed for indicating the Hp infection. Hp positive patients were divided in 2 groups: cases that were treated with quadruple therapy for eradication of Hp(Amoxicillin, Omeprazole, Bismuth and Metronidazole) and controls (placebo). The gastrointestinal (GI) and dermatologic symptoms and signs were recorded and compared in the beginning of the study, and 1 and 3 months after the treatment.
    Results
    From 60 CIU patients, 32 (53%) were UBT positive. 15 cases and 13 controls completed the study. There were no significant statistical differences between the two groups for their GI and dermatologic complaints before intervention, and 1 and 3 months after eradication, except for pyrosis that was improved in cases after 3 months (P= 0.029)
    Conclusion
    Eradication of Hp does not have any effect on improving CIU symptoms or signs.
  • Esmaeil Akbari, Abbas Forotan Page 9
    Background and
    Purpose
    Squatting test and heart rate variability (HRV) are currently being used to evaluate cardiovascular autonomic nervous function. HRV indexes are able to measure vagal function, while squatting test is able to measure both sympathetic and vagal functions. Our objective in this research is to evaluate the influence of injective dicyclomine hydrochloride (DCH)-an M1 receptor selective antagonist- on autonomic nervous system function regarding HRV indexes and squatting test.
    Materials And Methods
    Fifteen healthy males 19-24 year-old volunteers were involved in this single blind research. Each volunteer was referred two times every week and in each session the DCH (20 mg / 2ml) or placebo (2 ml) is injected to the muscle and between 30 to 40 minutes after injection, the uncontrolled normal breathing test and squatting test were conducted. After that, those parameters which show cardiac vagus and sympatic activity were measured in these tests.
    Results
    Administration of single dose of DCH didn’t cause any side effects; only one case of dry mouth is monitored. An increase in HRV indexes in uncontrolled normal breathing test, increase in vagal ratio, and decrease in sympathetic ratio in squatting test all caused by DCH.
    Conclusion
    Although DCH is an anticholinergic agent, in muscular administration with 20 mg dose, regarding HRV parameters and squatting test, it shows cholinergic effects.
  • Mansour Ghafourifard, Mohsen Rafieian, Nahid Shahgholian, Mojgan Mortazavi Page 19
    Background and
    Purpose
    Intradialytic hypotension (IDH) is the most frequent complicationin patients receiving haemodialysis (HD) that poses most problems for patient and treatment team. The use of sodiumprofile and ultra filtration (UF) profile is one of the preventive methods that have been recently introduced. However, increased intradialytic weight gain (IDWG) has been described as the side effect of this method. The aim of thisstudy was to evaluate the effects of linear and stepwise sodium and UF profile on Intradialytic hypotension and IDWG.
    Materials And Methods
    This was a clinical trial study and crossover design. Twenty- six stable HD patients from two dialysis centers (Ali Asghar and Alzahra Hospitals) of Esfahan Universityunderwent three treatments: (1) control, constant dialysate sodiumconcentration of 138 mmol/l with constant UF; (2) linearsodium profile + UF profile (type1), a linearly decrease dialysate sodium concentration (146–138mmol/l) combination with a linearly decreaseUF rate. (3) Stepwise sodium profile + UF profile (type2), a stepwise decrease dialysate sodium concentration (146-138mmol/l) combination with a stepwise decreaseUF rate. Data were analyzed using χ2 and independent t-test in SPSS software.
    Results
    In this study, a total of 26 patients (14 men, and 12 females) participated. The mean age was 46/8±19 years. In each group, 78 dialysis sessions and a total of 234 dialysis sessions were analyzed. The incidence of intradialytic hypotension, while receiving an intervention, wassignificantly reduced during linear and stepwise profiles, as compared with control (P<0.05, respectively). However, there was no significant differences between profiles. IDWG did not show any changes during three group.
    Conclusion
    Sodium profile and UF profile modulates the dialysate sodium concentration and ultra filtration rate and also, prevents the incidence of IDH while reducing nursing intervention, without increasing IDWG. Thus, using sodium profile and UF profile groups (linear and stepwise) is recommended for the prevention of hypotension, as compared to routine method.
  • Zatollah Asemi, Mohsen Taghizade Page 28

    Background and

    Purpose

    Protein quality of cereal/legume mixtures resultsin nutrient profiles. Regarding to the importance of foodprotein quality, this study was conducted to compare protein valueof two samples of home made food (based on semolina spaghetti + soybean and nole spaghetti + soybean mixed) with Cerelac - based on wheat (commercial baby food) in Rats.

    Materials And Methods

    Experimental study was conducted on 80 male rats (wistar) aged 21days in 8 groups, under 10 diets inclusive of: 3 test diets (Cerelac and two samples of home made food), 1 diet standard (casein+Methionine) and 1 diet basal (protein free) for True proteinDigestibility (TPD) and Apparent Digestibility (AD) study and 3 test diets, 1 diet standard and 1 diet basal for Net Protein Ratio (NPR), Protein Efficiency Ratio (PER) and Food Efficiency Ratio (FER) study. The value of TPD, NPR and PER between groups were analyzed by ANOVA and thenwith Bonferroni post test.

    Results

    The value of TD 92.8, 87, 89 and 85.4, NPR 4.3, 4.3, 3.6 and 3.6, PER 3, 2.5, 1.8 and 1.7, were for casein+Methionine, Cerelac and home made foods based on semolina spaghetti+soybean and nole spaghetti+soybean mixed. So there are significant difference between groups in compare to TD and PER (p<0.05), but in compare to NPR is not significant.

    Conclusion

    The findings showed that TD and NPR of home made food in comparison with Cerelac are acceptable, but in compare to PER is lower.

  • Mohammad Javad Hadianfard, Masoumeh Gerami Tayebi Page 35
    Background and
    Purpose
    Acupuncture is a treatment useful in reducing and eliminating pain. This study was undertaken to present a simple and fast method of treatment in acute radicular low back pain by injection of acupoints.
    Materials And Methods
    Fifty patients with acute low back pain with positive Straight Leg Raising (SLR) test were enrolled in the study. The patients were randomly divided into two equal groups. Physical examination in the pilot study showed that patients have five tender acupoints including BL-57, BL-40, BL-36 or 37, BL-23 and GB-30. The subjects in the first group were injected in at least 3 acupoints of these 5 points. Injection was done only once by mixing 2cc of lidocaine 2% and 1ml of methylprednisolone acetate (40 mg). The subjects of the second group took medication such as piroxicam 20 mg orally, methocarbamol 1500 mg and diazepam 10 mg daily for one week. Dependent variables were measured including; pain intensity was measured by Numerical Pain Rating Scale (NPRS), balance and weight bearing ability was measured by Standard Hopping Scale (SHS), sciatic nerve stretch was measured by SLR, patients’ function was measured by Back Pain Functional Scale (BPFS) questioner.
    Results
    Both groups were equal statistically before starting treatment, but there was a significant difference between them in variables BPFS and SHS 10 days after treatment. The mean of decreased pain intensity in NPRS and SLR were equal but effective in both group on the 10th day.
    Conclusion
    It seems that effect of injection with acupuncture points in acute low back pain not only is as good as medical treatment but it is also better than that. In this treatment, there was no report of secondary complication to treatment. So, in patients with acute radicular LBP, injection of tender acupoints is an effective, safe, economical, and time saving method of treatment.
  • Ebrahim Nasiri, Seyed Abdollah Emadi, Alimohammad Edrisi, Ravanbakhsh Esmaeeli, Hedayat Jafari Page 45
    Background and
    Purpose
    Weight-based dosing of medication is used in theemergency and anesthesia departments.Ideally each patient should be weighed prior to dosing.However, this may not always occur, especially in the anesthesia department. The purpose of this study was to assess the prediction formula for actualpatient weight by the sum of head weight and estimated Anesthetic personnel.
    Materials And Methods
    Diagnostic descriptive study was used for patient’s body weight, which had been estimated by anesthetic personnels, while head patient weight was measured by instrument during anesthesia. Data was analyzed by descriptive statistics and regression linear and compared with ANOVA test. The significance level in this study was.
    Results
    The mean total weight of patients that were estimated by the personnel of anesthesia was 65.7±11.7 kg. The mean actual weight was 65.2 ± 13.7 kg. The correlation coefficient between estimated actual weight is not significant.
    Conclusion
    This study showed that adding head weight to the estimation weight by anesthetic personnel, results in a more accurate weight estimation than head Wight alone.
  • Shahla Dehghan, Gholamreza Sharifi, Mohammad Faramarzi Page 51
    Background and
    Purpose
    Homocysteine is a new cardiovascular risk factorthatits enhancement can cause increase in cardiovascular diseases. Because of physical activity importance in cardiovascular diseases prevention (specially in older people) this study intend to investigate the effect of 8-week low impact rhythmic aerobic (LIA) exercise on total plasma homocysteine concentration in non athlete Iranian older women for first time.
    Materials And Methods
    Twenty five healthy women of (60-85) in Taravat retirement home at Shahrekord were the statistical sample of this study. They were purposefully divided in to two groups: (including) experimental and control. The Control group was also able to do the physical activity. At first, anthropometric characteristics including height, weight, Body Mass index (BMI) and Waist-to-Hip Ratio(WHR) were measured and recorded. Then resting blood sampling was taken from anterior vein in 5cc amount, while they did not eat any breakfast for 8-hours. Experimental group were directed to the LIA exercise program such as musical aerobic exercise with 40 percent of maximum heart rate for 15 minutes in first week and with 65 percent maximum heart rate for 40 minutes in the final week. Then WHR, BMI, resting blood sampling and total plasma homocysteine were measured again.
    Results
    For pre-test and post-test data comparison in two groups paired t-test and between groups in dependent t-test and Pearson correlation coefficient for assessment of relationship between homocysteine with WHR and BMI were applied. According to these results, there was a significant difference between total plasma homocysteine, BMI and WHR before and after the training in experimental group while nonsignificant difference was observed in control group. In investigating the relationship among these factors in experimental group, although there was not a meaningful relationship between BMI & homocysteine, a direct but incomplete relationship was observed (p=0.372, r=0.27) and also, between homocysteine and WHR in this group has been obtained similar results to previousone was obtained. In control group no significant relationship was observed among the variables.
    Conclusion
    Observations from this study, reveals that an 8-week low impact rhythmic aerobic training had useful effects on older women’s total plasma homocysteine concentration BMI & WHR reduction.
  • Faezeh Norouzi Nejad, Rashid Ramezani Daryasari, Fatemeh Ghafari Page 61
    Background and
    Purpose
    Cancer is the second most common cause of death in developed countries and third in less developed countries. The incidence of the different histological types of cancer varies greatly between various populations and is attributed to occupational, social, cultural, racial, and geographic influences. The objective of this study was to determine and register all cases of cancer among population of Mazandaran province, during the year of 2006.
    Materials And Methods
    Characteristics of all registered malignancies were obtained from records in histopathology and radiology clinical, hospitals and deaths certificated in Mazandaran using the International Classification of Disease (ICD), with data being analyzed using ASR, Excel and spss soft ware.
    Results
    A total of 2.399 patients with cancers were found during this study. These, 1.321(55.06%) were males and 1.078 (44.94%) females. Age standardized rate (ASR) for all cancers in males and females were 112.91/100000 and 104.59/100000 Respectively. The most common malignancies among females were breast (23.38%), skin (11.78%), colon and rectum cancers (10.30%).In men, stomach (42.41%), skin (15.59%) and esophagus (9.08%) were the most common cancers respectively. Infiltrating duct carcinoma, was the most common histopathological types of tumors (69.35%) in breast cancer. The most common morphology in stomach cancer was adenocarcinoma, (54.67%).
    Conclusion
    Distribution of malignant disorders in our population is different from other regions. Therefore, it appears necessary to have a valid health policy for prevention. Consequently, it is necessary to have a valid health policy for prevention and control of this problem.
  • Mohammad Reza Rafati, Amirhossein Ahmadi Page 67
    Background and
    Purpose
    Adverse drug reactions (ADRs) are one of the leading causes of morbidity and mortality, worldwide. Mortality rate due to ADRs are ahead of pulmonary disease, AIDS, pneumonia and automobile accidents. This study evaluated the admission rates in a University teaching hospital related to ADRs.
    Materials And Methods
    During this retrospective study between 2001 and 2007, all patients admitted due to adverse drug reaction in Sari Bo-Ali Sina Hospital were evaluated.
    Results
    In these years, 31 patients out of 71,680 were admitted, due to ADRs. Most common ADRs were skin reaction (74%) and fever (22%). Phenobarbital and penicillin were the most common drugs causing ADRs.
    Conclusion
    Only 0.04% of hospital admissions were drug related, while reported admission due to ADRs in other countries were 2.4 to 6.2%. It appears that less drug-depended hospital admissions in Iran rational drug administration, but are due to lack of enough detection, records and reporting procedures.
  • Ravanbakhsh Esmaili, Fatemeh Alhani, Ali Hesamzadeh, Reza Alizadeh Navaei, Mohammad Reza Parsaei Page 72
    Background and
    Purpose
    Leptospirosis is an infrequent zoometric bacterial disease which is caused by pathogenic bacteria called Leptospira. The risk factors of the disease include living in tropical and rural areas, contact with contaminated water, living near sewers and sanitation work. The disease may cause symptoms such as chills and fever, severe headache and myalgia. Costal region of Caspian Lake has desirable conditions for occurrence of this disease. The aim of this research is to study this disease in the North of Iran, by using and analyzing a 6-year set of recorded cases in Mazandaran province between 2003 and 2008, that provides more completed information.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive, retrospective (case series) study. All of the recorded information concerning to patients with leptospirosis in Mazandaran Health centre from 2003 to 2008 were collected and checklist forms were completed, followed by data related to three characteristics including patients, living conditions and then the disease was analyzed.
    Results
    Of the 102 patients, 76.5% were males, 46.6% were farmers and the mean age was 48.8 + 15.5. The prevalence of the disease was at the highest in 2007 and in summer seasons. The most common symptoms were fever (74.5%), myalgia (68.6%) and icter (47.1%). The greatest number of the cases was from Ghaemshahr city (37.3%), the majority of the cases (88.2%) had history of working farm. Over-all, 97.1% of the patients were cured.
    Conclusion
    According to the findings, leptospirsis affects farmers in their working season in Mazandaran province. It is necessary to provide information to the medical practitioners, especially general practitioners and also, to develop diagnostic and therapeutic facilities in the province.
  • Salar Behzadnia Page 75
    Waardenburg syndrome (WS) is a rare disease characterized by sensor neural deafness in association with pigmentary anomalies and defects of neural-crest-derived tissues. WS is caused by mutations in the microphthalmia-associated with transcription factor gene. This case is a 10 month old infant girl in which during a routine physical examination found that she has hetetrochromia and unilateral hearing loss. Regard to waardenburg syndrome criteria Type 2, this case report was diagnosed as WS.WS is classified into four types. WS 2 is characterized by sensorineural hearing loss, lateral displacement of medial canthi (dystopia canthorum), pigmentary disorders of eyes, hair, and skin.Waardenburg syndrome can be diagnosed easily in the first few months of life, due to prominent phenotypic features. Earlier diagnosis means a more successful rehabilitation of hearing.
  • Shahram Ala, Roja Hadian Page 82

    In the present study, the usage pattern of Anti-inflammatory drugs-steroidal and non-steroidal- in patients referred to 13 Aban Pharmacy in Sari was evaluated. The results show a high rate of anti-inflammatory drug prescriptions, mainly by general practitioners with ibuprofen, diclofenac and mefenamic acid being the most widely used NSAIDs and prednisolone, dexamethasone and betamethasone being the most prescribed corticosteroids respectively. Training physicians regarding the rational use of anti-inflammatory drug prescriptions may be effective in modifying the usage pattern of these drugs and avoiding the risks associated with their heavy usage.