فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 86 (بهمن 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 86 (بهمن 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 37
|
  • فرشاد نقش وار، ژیلاترابی زاده، امید عمادیان ساروی، سهیل احسان علوی، عبدالحکیم آق آتابای، رضاعلی محمدپور صفحه 2
    سابقه و هدف
    GPÇ3مارکری است که در تروفوبلاست ها و بسیاری از بافت های جنینی بروز می یابد. از آن جا که تومورهای سلول زایای غیر سمینومایی، امبریوژنز را تکرار می کنند امید بر آن است که از GPÇ3 به عنوان مارکری جهت افتراق انواع زیرگروه های این تومورها استفاده شود. در این مطالعه به ارزیابی بروز آن در زیر گروه های گوناگون تومورهای ژرم سل بیضه به روش ایمونوهیستوشیمی پرداختیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 55 مورد از تومورهای سلول زایای بیضه، شامل 23 مورد سمینوما، 10 مورد امبریونال کارسینوما، 8 مورد تراتوکارسینوما، 4 مورد تومور سلول زایای مختلط، 3 مورد تراتوم بالغ، 3 مورد تراتوم نابالغ و 4 مورد تومور کیسه زرده انجام شد و مارکر GPÇ3 در آن ها به روش ایمونوهیستوشیمی ارزیابی شد.
    یافته ها
    تمامی تومورهای کیسه زرده و تومورهای مختلط که دارای عناصر کیسه زرده بوده اند برای این مارکر به صورت منتشر در سطح غشایی و سیتوپلاسمیک مثبت گردیدند. اما شاهد کاهش بروز مارکر در تراتوم نابالغ (33 درصد)، تراتوکارسینوما (25 درصد) وامبریونال کارسینوما (20درصد) بودیم. تومورهای سمینوما، تراتوم بالغ و بافت طبیعی بیضه برای این مارکر منفی بودند.
    استنتاج
    به نظرمی رسدکه GPÇ3 مارکر مناسبی برای شناسایی پاتولوژیک تومور کیسه زرده و یا حضور عناصر کیسه زرده در تومورهای سلول زایای مختلط باشد.
    کلیدواژگان: GPÇ3، تومور سلول زایا، ایمونوهیستوشیمی
  • رضا علی محمد پور تهمتن، محمدهادی اسماعیلی*، علی قائمیان، جواد اسمعیلی صفحه 9
    سابقه و هدف

    از آن جاکه در علوم پزشکی مساله سلامت انسان دارای اهمیت است، پیش بینی صحیح افراد برحسب وضعیت بیماری اهمیت زیادی دارد. بایستی حتی الامکان از آن دسته مدل هایی استفاده کرد که پیش بینی براساس آنها دارای حداقل خطا و حداکثر اطمینان باشد. لذا در این مطالعه از روش شبکه عصبی مصنوعی که روش قوی تری نسبت به روش های موجود است جهت ارزیابی بسته بودن یا نبودن عروق کرونری قلب استفاده شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون چند لایه (MLP)با الگوریتم پس انتشار خطا (ËBP) جهت ارزیابی بیماری عروق کرونری قلب در بین 150 نفر از بیماران مرکز فوق تخصصی قلب مازندران واقع در شهرستان ساری استفاده شد. سپس شبکه عصبی مصنوعی با ساختار(1-12-14) NN، تابع انتقال سیگموئید و 1500 سیکل آموزشی بر اساس80 درصد داده های موجود طراحی و آموزش داده شد. ابتدا این داده ها را در نرم افزار Ëxcel وارد شد سپس از نرم افزارهای مربوط به طراحی شبکه عصبی مصنوعی نظیر Pythia-Neural Network استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین مربعات خطای مشاهده شده در مرحله تست به میزان 0238/0 کاهش یافت و همچنین حساسیت و ویژگی به ترتیب برابر 96/0 و 1 به دست آمد. در نهایت مدل بعضی از افراد سالم را که نیازی به آنژیوگرافی و درمان های مربوط به عروق کرونری قلب ندارند را بدرستی طبقه بندی کرد.

    استنتاج

    این روش از عوارض و آسیب های احتمالی آنژیوگرافی به علت ویژگی بالای به دست آمده، برای بیمارانی که نیاز به آن ندارند جلوگیری می نماید. از طرف دیگر می تواند بیمارانی را که به طور واقعی به این اقدامات تشخیصی و درمانی نیاز دارند را به علت حساسیت بالای به دست آمده ارزیابی نماید.

    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونری قلب، شبکه عصبی مصنوعی، پرسپترون چند لایه
  • هوشنگ علیجانی رنانی، بیژن کیخایی، هادی قدیمی ماهانی، محمود لطیفی، شهرام برازپردنجانی* صفحه 25
    سابقه و هدف

    استوماتیت یا موکوزیت دهانی یکی از عوارض شایع در بیماران تحت شیمی درمانی است که موجب درد، ناراحتی، عفونت و بستری شدن طولانی مدت می شود. تنها راه پیشگیری از بروز آن استفاده از دهان شویه مناسب و رعایت بهداشت دهان می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر دهانشویه بابونه در پیشگیری از استوماتیت در کودکان تحت شیمی درمانی است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نیمه تجربی- دو سوکور،52 کودک تحت شیمی درمانی به طور تصادفی در دوگروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. به بیماران گروه مداخله آموزش داده شد که دهانشویه بابونه را بعد از مسواک زدن، به میزان30 قطره در20 سی سی آب حل کرده، یک دقیقه در دهان چرخانده و سپس بیرون ریخته و تا یک ساعت چیزی نخورند. بیماران این کار را روزانه سه مرتبه به مدت 14 روز انجام دادند. دهان بیماران در روزهای 7 و14 معاینه و استوماتیت آن ها بر طبق معیار سازمان بهداشت جهانی ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد دهان شویه گل بابونه توانسته است به طور معنی داری در پیشگیری از بروز استوماتیت ناشی از شیمی درمانی موثر باشد(01/0≥p).

    استنتاج

    پیشگیری از استوماتیت در کودکان تحت شیمی درمانی موجب پذیرش بهتر درمان توسط کودکان می گردد. بابونه می تواند به عنوان دهان شویه مناسب در اطفال تحت شیمی درمانی جهت پیشگیری از استوماتیت مورد استفاده قرار گیرد و موجب بهبود تغذیه و رضایت اطفال و والدین آنان گردد.

    کلیدواژگان: بابونه، استوماتیت، دهانشویه، شیمی درمانی، اطفال
  • ذبیح الله یوسفی، محمدعلی ززولی، رضاعلی محمدپور، مهدی قربانیان الله آباد صفحه 27
    سابقه و هدف
    شیرابه زباله، یکی از آلوده ترین انواع فاضلاب می باشد که حاوی آلاینده های مختلف فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است. مصرف زیاد انرژی، نیاز بالای مواد مغذی، تولید لجن زیاد و هزینه بالا از محدودیت های روش متداول بیولوژیکی برای تصفیه شیرابه است. در این تحقیق کارآیی سیستم بی هوازی بافل دار اصلاح شده با صافی بیهوازی (ÂBR-ÂF) در تصفیه شیرابه زباله شهر ساری مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از دو راکتور شیشه ای (هرکدام حاوی 6 محفظه) استفاده شد. هر یک از این محفظه ها در قسمت بالا رونده مجهز به یک شیر نمونه برداری (و نیز خروج گاز) بوده اند. حجم مفید هر راکتور 7/5 لیتر بود. محفظه اول برای ته نشینی جامدات معلق و محفظه آخر هم به عنوان فیلتر بیهوازی در ÂBR-ÂF به کار رفت. رآکتور کنترل حاوی کلیه مشخصات رآکتور اول می باشد اما فاقد لجن و مدیای فیلتر است. دمای درون محفظه ها توسط 4 المان حرارتی تنظیم می شد. بعد از رسیدن سیستم به تعادل؛ شیرابه با بارهای آلی مختلف وارد راکتور گردید و میزان پارامترهای مورد نظر (ÇÔD، BÔD5، TSS، فسفات، نیترات، آمونیاک، pH و...) در نقاط مختلف رآکتور اندازه گیری شد. کلیه آزمایشات براساس دستورالعمل کتاب روش های استاندارد آزمایش آب و فاضلاب صورت گرفت. تحلیل آماری با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس، رگرسیون و بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته ها
    راندمان سیستم برای حذف ÇÔD در محدوده ای از 39 تا 96 درصد متغیر بود. بیشترین راندمان حذف ÇÔD سیستم مربوط به زمان ماند 3 روز و با بارگذاری آلی 72/10 (Kg ÇÔD/m3.d) بوده است و کمترین راندمان حذف ÇÔD سیستم تا قبل از فیلتر مربوط به زمان ماند یک روز با بارگذاری آلی 96/1 (Kg ÇÔD/m3.d) به دست آمد. میانگین راندمان حذف BÔD5 سیستم در محدوده 39 الی 58 درصد و برای حذف اورتوفسفات در محدوده 4 تا 16 درصد متغیر بود.
    استنتاج
    سیستم ÂBR-ÂF به تنهایی قادر به تامین استانداردهای تخلیه پسآب به آب های سطحی و زیرزمینی نیست اما قادر به تامین نیازهای تخلیه پسآب به آبراه های کشاورزی می باشد.
    کلیدواژگان: شیرابه زباله، تصفیه، راکتور بافل دار بیهوازی (ÂBR، ÂF)
  • علی شهبازی، شیرزاد غلامی، نسرین میرصمدی، ایران نوع خواهی، اردوان قازانچایی صفحه 38
    سابقه و هدف
    کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم از جمله عوامل عفونی می باشند که بیشترین نگرانی را در فراورده های غذایی در سراسر جهان ایجاد کرده اند. شواهد اپیدمیولوژیک نشان می دهند که این عوامل بیماری زا می توانند خطر بزرگی برای سلامت انسان باشند. به همین جهت مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی پاتوژن های مذکور در افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه های تشخیص طبی تبریز طراحی و به اجرا درآمد.
    مواد و روش ها
    تعداد 1825 نمونه مدفوع از مراجعین به بخش انگل شناسی آزمایشگاه های تشخیص طبی تبریز با روش های مستقیم (گسترش مرطوب)، تغلیظ (فرمالین- اتر) و رنگ آمیزی اسید فست کاینیون سرد و تری کروم اصلاح شده از لحاظ وجود کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم بررسی شدند.
    یافته ها
    با روش مشاهده مستقیم (گسترش مرطوب) هیچ موردی از آلودگی به کوکسیدیاهای روده ای تشخیص داده نشد. با روش تغلیظ 18 مورد آلودگی تشخیص داده شد که 15 مورد آن (83 درصد کل موارد مثبت) کریپتوسپوریدیوم و 3 مورد (17 درصد موارد مثبت) میکروسپوریدیوم بودند. با روش اسید فست کاینیون سرد برای تشخیص کریپتوسپوریدیوم تنها در سه نمونه از 15 نمونه ای که با روش تغلیظ آلوده به کریپتوسپوریدیوم تشخیص داده شدند وجود انگل تایید گردید. تنها در یک نمونه غیر اسهالی با روش تری کروم اصلاح شده میکروسپوریدیوم تشخیص داده شد. هیچ موردی از آلودگی به سیکلوسپورا با هر سه روش مشاهده مستقیم، تغلیظ و رنگ آمیزی مشاهده نگردید.
    استنتاج
    با توجه به زئونوز بودن کریپتوسپوریدیوم، فراوانی 16/0 درصدی تایید شده به وسیله رنگ آمیزی این انگل در مراجعه کنندگان به یک آزمایشگاه تشخیص طبی مبین ضرورت توجه بیش از پیش به مقوله هایی همچون بهداشت آب و مواد غذایی، آموزش بهداشت عمومی و کنترل عفونت در دام است.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا، میکروسپوریدیوم، تبریز
  • مولود فخری، محبوبه یعقوبیان، محمد علی محسنی بندپی، احمد علی عنایتی، مرجان احمد شیروانی، حافظ تیرگر فاخری صفحه 46
    سابقه و هدف
    ارزشیابی استادان یکی از ابزارهای مهم در فرآیندهای آموزشی است که با استفاده از روش های مختلف از جمله نظرخواهی از دانشجویان انجام می گیرد. این امر در حال حاضر یکی از مسائل بحث برانگیز آموزشی است و موضع گیری های مختلفی در مورد آن وجود دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی پایایی نظر دانشجویان در رشته ها یا ترم های مختلف در مورد استادانی که درس یکسانی را برای آن ها تدریس می کردند انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در مطالعه مقطعی- تحلیلی حاضر، ارزشیابی 40 نفر از استادان که به صورت سرشماری انتخاب شده اند، توسط 89 گروه از دانشجویان انجام شد. هر یک از این استادان درس تئوری واحدی را به چند گروه تدریس می کردند. سوالات در چهار حیطه دسته بندی شدند. نتایج کلی ارزشیابی هر استاد به صورت میانگین نمره کلی با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی مورد بررسی قرار گرفتند. پایایی با ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد.
    یافته ها
    پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد. بیشترین پایایی مربوط به حیطه مهارت های تدریس (96/0 = α) و کمترین مربوط به حیطه رعایت نظم آموزشی (81/0= α) بود. رابطه معنی داری بین امتیاز گزینه های مربوط به یک استاد که توسط چند گروه داده شده بود وجود داشت. ارتباط بین میانگین کل و نمره کل نیز با 001/0 >p معنی دار بود.
    استنتاج
    پرشسنامه ارزشیابی استادان دارای پایایی بالایی است. پایایی تمام حیطه های ارزشیابی بالاتر از حد مطلوب می باشد. بنابراین به نظر می رسد که نظرخواهی از دانشجویان در این زمینه با استفاده از پرسشنامه مناسب یکی از روش های مطلوب است.
  • نسرین رحمانی، سهراب صیادی، رضاعلی محمدپور تهمتهن، عبدالعلی مصورعلی، پویا طیبی صفحه 63
    سابقه و هدف
    هدف انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای دو روش باز و بسته ی مرسوم جهت درمان جراحی هموروئید، از نظر علائم، نشانه ها، عوارض بعد عمل و نتایج طولانی مدت بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی است. جمعیت مورد بررسی 100 مورد بیمار مبتلا به هموروئید درجه 3 و 4 نیازمند هموروئیدکتومی بودند. گروه B شامل 50 بیمار تحت هموروئیدکتومی بسته و گروه Â شامل 50 بیمار تحت هموروئیدکتومی باز بود. اطلاعات بیماران از قبیل نوع عمل، مدت عمل، عوارض بعد از عمل و مدت زمان بستری در بیمارستان ثبت شد. پیگیری بیماران در فاصله 6 ساعت، 24 ساعت، 14 روز و 28 روز پس از عمل انجام شد و میزان درد پس از عمل در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین مدت بستری 82/0 ± 1/2 روز در گروه Â و 4/0 ± 2/1 روز در گروه B بود. در آنالیز آماری تفاوت موجود از نظر آماری معنی دار بود(05/0p<). اما در مقایسه دو گروه از نظر میزان درد، نیاز به مسکن، مدت زمان عمل و دوره زمانی لازم جهت بهبودی کامل زخم جراحی تفاوت معنی داری وجود نداشت. هیچ موردی از بی اختیاری، تنگی و نیاز به جراحی و بستری مجدد در دو گروه مشاهده نشد. تفاوت موجود در عوارض بعد عمل از نظر آماری معنی دار نبود(05/0p>).
    استنتاج
    هر دو روش جراحی باز و بسته بدون وجود مشکل خاصی تاثیر مشابه و مناسبی در درمان جراحی هموروئید دارند. با این حال روش جراحی بسته هموروئید مزیت دیگری نیز بر روش باز دارد که به مدت زمان بستری کوتاه تر بیماران پس از جراحی مربوط می شود.
    کلیدواژگان: هموروئیدکتومی باز، هموروئیدکتومی بسته
  • مهرنوش کوثریان، کورش وحیدشاهی، اعظم عمادی جمالی، لیلا سرپرست صفحه 71
    سابقه و هدف
    استئوپنی و استئوپورز از عوارض شناخته شده و شایع کم خونی ارثی بتا تالاسمی است. به منظور بررسی فراوانی و عوامل خطر این عارضه و همچنین بررسی مجدد بیمارانی که درمان هایی دریافت کرده بودند این مطالعه در بیماران مراجعه کننده به بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی سینا ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مرور پرونده ها انجام شد. خصوصیات دموگرافیک بیماران، داروهای مصرفی، متوسط هماتوکریت 5 سال قبل، و نتیجه تراکم معدنی استخوان استخراج و ثبت شد. از Z Score تراکم مهره ها و گردن فمور مورد استفاده قرار گرفت.
    از آمار توصیفی و آزمون های، ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، من ویتنی و آزمون ویلکاکسون استفاده شد. یکسانی تشخیص در 2 محل فمور و مهره با کاپا و فاصله اطمینان 95 درصد آن مقایسه شد.
    یافته ها
    125 نفر BMD داشتند که از سال 1380 تا 1386 انجام و ثبت شده بود. 73 (58 درصد) نفر ماژور و بقیه اینرمدیا بودند. بر اساسZ Score، 17 درصد طبیعی، 61 درصد استئوپنیک و 17 درصد استئوپورز داشتند. همبستگی سن با کمبود BMD معنی دار بود(000/0p<) به ازای هر سال 07/0 از تراکم استخوان کاسته می شد. تراکم استخوانی مهرهای کمری در مردان پایین تر بود(001/0p<) همبستگی منفی معنی دار بین تراکم معدنی استخوان و متوسط هماتوکریت 5 سال قبل دیده شد(005/0p<). همبستگی معنی دار بین شدت استئوپنی با سن شروع ترانسفوزیون دیده نشد. بیماران اینترمدیت BMD پایین تری داشتند. علی رغم مصرف کلسیم و ویتامین دو کلسیتریول و بیسفوسفونات در بیمارانی که در برسی اول BMD کمتر از 5/2- داشتند، وضعیت تراکم بهتر نشده بود ودر قسمت فمور بیماران ماژور بدتر شده بود(001/0p<).
    استنتاج
    میزان بررسی نسبت به تعداد بیماران کمتر از انتظار بود. استئوپنی و استئوپورز در بیماران مطالعه حاضر فراوان است و باید در بررسی های روتین بیماران قرار داشته باشد. درمان های انجام شده به دلیل کافی نبودن یا عدم مصرف بیمار موثر نبوده و شاید درمان جدی تر مانند بیسفوسفونات تزریقی یا خوراکی با مقدار بالاتر موثر باشد.
    کلیدواژگان: بتا تالاسمی ماژور، اینتر مدیا، استئوپنی، استئوپورز، تراکم معدنی استخوان، DËXÂ
  • افشین ملکی، مهدی شیرزاد سیبنی صفحه 84
    سابقه و هدف
    زئولیت به دلیل خصوصیات جذبی بسیار خوب به طور گسترده ای در تصفیه آب و فاضلاب استفاده می شود. با این وجود ظرفیت جذب کلینوپتیلولایت (معمولترین فرم زئولیت) برای کادمیم نسبتا پایین است. بنابراین به منظور افزایش ظرفیت جذبی کلینوپتیلولایت برای کادمیم، کلینوپتیلولایت خام توسط اسید سولفوریک اصلاح شد و جذب کادمیم با کلینوپتیلولایت اصلاح شده با انجام آزمایشات منقطع بررسی شد.
    مواد و روش ها
    غلظت کادمیم در این بررسی بین 25 تا 100 میلی گرم بر لیتر و مقدار جاذب نیز بین 2/0 تا 8/1 گرم در نظر گرفته شد. همچنین تاثیر غلظت اسید، زمان تماس، pH محلول، غلظت اولیه کادمیم و مقدار و اندازه جاذب بر روی فرایند جذب بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کلینوپتیلولایت اصلاح شده تمایل بیشتری به جذب کادمیم در مقایسه با کلینوپتیلولایت اصلاح نشده دارد و در ضمن جذب متاثر از عواملی چون غلظت اولیه کادمیم، مقدار جاذب و pH محیط مایی است. حداکثر جذب کادمیم در pH حدود 6 حاصل شد. ضمنا حداکثر ظرفیت جذب در جاذب اصلاح شده با اسید 1 مولار مشاهده شد. همان طور که انتظار می رفت مقدار کادمیم جذب شده با افزایش مقدار کادمیم، افزایش یافت. در بین سه مدل ایزوترم مورد بررسی شامل مدل لانگمیر، فروندلیچ و دوبینین- رادشکویچ، دو مدل لانگمیر و فروندلیچ جذب کادمیم بر روی جاذب ها را بخوبی توصیف نمودند. متوسط انرژی آزاد جذب (8/15 کیلو ژول بر مول) نشان دهنده مکانیسم جذب شیمیایی کادمیم بر روی جاذب است. ظرفیت جذب کادمیم توسط کلینوپتیلولایت اصلاح شده با کاهش اندازه ذرات کلینوپتیلولایت به حدود 5/0 میلی متر افزایش یافت، با این حال از قطر 5/1 میلی متر کمتر اختلاف قابل توجهی در ظرفیت جذب مشاهده نشد.
    استنتاج
    بهترین نتیجه با توجه به راندمان جذب برای کلینوپتیلولایت اصلاح شده با اسید سولفوریک 1 مولار بدست آمد به طوری که خیلی مطلوب تر از کلینوپتیلولایت خام در جذب کادمیم بود و بنابراین می تواند به عنوان یک جاذب مناسب و گزینه ارزان برای حذف کادمیم در تصفیه فاضلاب مطرح باشد
  • مسعود شایسته آذر، محمدحسین کریمی نسب، مجید سجادی ساروی، سید اسماعیل شفیعی، سید محمد مهدی دانشپور، عاطفه هادیان صفحه 95
    سابقه و هدف
    اوستئوآرتریت شایع ترین علت ناتوانی در سالمندان به شمار می رود. اوستئوآرتریت زانو فرایندی فعال از یک بیماری درگیرکننده غضروف زانو است که با تخریب غضروف و کاهش فاصله مفصلی، ضخیم شدن و اسکلروز استخوان زیر غضروف، کیست های زیر غضروف و شکل گیری استخوان جدید (اوستئوفیت) مشخص می شود. این مطالعه با هدف بررسی رابطه درد و ناتوانی بیماران اسئوآرتریت زانو با ضعف عضلانی، دفرمیتی و تغییرات رادیوگرافیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 60 بیمار مبتلا به اوستئوآرتریت زانو که 35 نفر آن ها زن و 25 نفر مرد بودند انجام شد. بیماران مبتلا به اوستئوآرتریت زانو بر اساس معیار های درد زانو و وجود تغییرات رادیوگرافیک از بین مراجعه کننده به درمانگاه های اورتوپدی یک بیمارستان ریفرال آموزشی انتخاب شدند. برای بررسی شدت ناتوانی از پرسشنامه (Western Ôntario and McMaster Üniversities Ârthritis Ïndex) WÔMÂÇ استفاده شد.
    یافته ها
    بین شدت ناتوانی براساس معیار WÔMÂÇ و درد رابطه معنی دار وجود داشت (05/0p<) و همچنین بین شدت ناتوانی و ضعف عضلات ران و ساق رابطه معنی دار وجود داشت (05/0p<).
    استنتاج
    در این مطالعه ثابت گردید درد و کاهش قدرت عضلات اطراف زانو رابطه مستقیم با شدت ناتوانی بیمار دارد و توصیه می گردد همزمان با اقدامات لازم جهت کاهش درد بیمار توصیه های لازم و اقدامات مورد نیاز جهت بازگشتن قدرت عضلات نیز صورت پذیرد که اقدامات لازم در هر دو زمینه به صورت توام بهترین نتایج را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، عوامل ناتوان کننده، ناپایداری زانو
  • سید محمد موسوی، مهشید احمدی صفحه 103
    سابقه و هدف
    اختلالات رفتاری در کودکان با والدین مبتلا به اختلالات روانپزشکی بسیار شایع تر از آن هایی است که والدین غیر مبتلا دارند. مطالعه کنونی به منظور بررسی تاثیر اختلال وسواسی- جبری مادران در رفتارهای ناهنجار کودکان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی در کل 100 کودک شرکت داشتند، پنجاه کودک 6 تا 11 ساله که مادرانشان به دلیل اختلال وسواسی- جبری به مرکز روانپزشکی بندرعباس مراجعه کرده بودند و با انجام مصاحبه روانپزشکی و نیز آزمون استاندارد ییل- براون اختلال در آن ها تایید شده بود و پنجاه کودک با همان سن و با مادران سالم که سلامت روانی آن ها با مصاحبه روانپزشکی و نیز آزمون های استاندارد شخصیت مینه سوتا و سلامت عمومی تایید شده، بر اساس آزمون رفتاری اکنباخ مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقیاس های شکایات جسمانی (045/0=p)، اضطراب و افسردگی (023/0=p)، مشکلات اجتماعی(012/0=p)، در کودکان با مادران وسواسی- جبری افزایش معنی داری داشته است و نیز برون گرایی و درون گرایی در این کودکان به طور معنی داری بیشتر بود(001/0=p). انزوا طلبی، اختلال توجه، مشکلات تفکر و بزهکاری در کودکان دو گروه تفاوت مشخصی از نظر آماری نداشته است. نمره کلی اختلالات رفتاری در کودکان با مادران دچار اختلال وسواسی جبری به طور معنی داری بیشتر بود.
    استنتاج
    اختلالات رفتاری درکودکان با مادران وسواسی- جبری شایع تر است و ضمن درمان مادران بایستی به کودکان آن ها نیز توجه درمانی کافی شود.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، مشکلات رفتاری کودکان، آزمون اکنباخ
  • بیژن شعبانخانی، سیاوش اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی چراتی، کیوان یوسف نژاد، صفورا معصومی صفحه 110
    سابقه و هدف
    یکی از علل عمده مرگ و ناتوانی در جهان بیماری های قلبی و عروقی می باشد. تحلیل داده های بقاء یکی از مدل های کاربردی برای تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش می باشد. و مدل کاکس به دلیل وارد نمودن سایر متغیرها در مدل از ویژگی خاصی برخوردار می باشد و علاوه بر تابع خطر، متغیرهای معنادار را نیز معرفی می کند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه برروی 128 بیمار که از نیمه ی دوم سال 1383 لغایت نیمه اول سال 1385 در مرکز قلب مازندران تحت عمل آنژیوپلاستی قرار گرفته بودند انجام شد. بیماران تا خرداد سال 1390 تحت پی گیری جهت ثبت عوارض عمده قرار گرفتند.
    یافته ها
    مدل رگرسیون کاکس در خصوص متغیرهای حاضر در این مطالعه سه متغیر مدت زمان بستری در بیمارستان پس از آنژیوپلاستی، سابقه فامیلی و دیابت را معنی دار تشخیص داد.
    استنتاج
    بر اساس نتایج این مطالعه و مطالعات دیگر، با گذشت زمان امکان گرفتگی مجدد عروق در بیماران آنژیوپلاستی افزایش می یابد. بقاء بیماران پس از 60 ماه به شدت کاهش می یابد. همچنین نرخ مخاطره برای این بیماران از 70 ماه به بعد به شدت افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: بقاء، قلبی و عروقی، آنژیوپلاستی
  • علیرضا خلیلیان، امیر همتا، رویا فرهادی، رنجبران صفحه 117
    سابقه و هدف
    از آنجا که وزن کم نوزاد هنگام تولد از عوامل اصلی مرگ و میر نوزادان به حساب می آید و وزن نوزاد هنگام تولد از مهمترین شاخص های بهداشتی است، این مطالعه با هدف شناسایی مهمترین عوامل موثر بر کم وزنی هنگام تولد و تعیین اثرات مستقیم، غیرمسقیم و کل آن ها بر متغیر پاسخ انجام شد.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه مقطعی- تحلیلی، از پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و باروری مادر و نوزاد استفاده شد. هر نوزادی که وزن کمتر از 2500 گرم داشت، به عنوان نوزاد کم وزن وارد تحقیق می شد و بلافاصله اطلاعات نوزاد بعد از او که وزن طبیعی داشت نیز ثبت می گردید. در مجموع اطلاعات تعداد 466 مادر و نوزاد ثبت شد. سپس بر مبنای تئوریک، رابطه های علی احتمالی بین متغیر ها، در نمودار مسیری رسم شد و پارامتر ها (ضرائب مسیری) با استفاده از نرم افزار LÏSRËL8.8 برآورد شدند.
    یافته ها
    آنالیز مسیری نشان داد زایمان زودرس بیشترین نقش را در تغییرات کم وزنی دارد. به طوری که با رخداد زایمان زودرس، شانس کم وزنی نوزاد به شدت افزایش می یابد. دومین متغیر اثر گذار بر کم وزنی سن حاملگی است که ضریب منفی آن نشان می دهد با بالا رفتن سن حاملگی، احتمال کم وزنی نوزاد کاهش می یابد.
    استنتاج
    با کنترل دقیق بارداری و جلوگیری از موارد ختم حاملگی غیر ضروری می توان شانس کم وزنی نوزادان را کنترل کرد.
    کلیدواژگان: آنالیز مسیری، کم وزنی، زایمان زودرس
  • عبدالایمان عمویی، کاظم ندافی، امیر حسین محوی صفحه 125
    سابقه و هدف
    در دهه اخیر، کاربرد گیاهان جهت پاک سازی خاک های آلوده به ترکیبات آلاینده به ویژه فلزات سنگین افزایش چشمگیری داشته است. یکی از چالش های جدی در این روش، کاهش قابلیت دسترسی فلزات سنگین خاک توسط گیاهان می باشد. این پژوهش، جهت بررسی نقش ترکیبات شیمیایی فسفات آمونیوم، سیترات آمونیوم و ËDTÂ بر میزان تحرک و قابلیت دسترسی سرب و کادمیوم در خاک توسط گیاهان بومی استان مازندران انجام گردیده است.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش از خاک اطراف بزرگراه و مناطق صنعتی و کشاورزی شهرهای آمل و بابل، به صورت کاملا تصادفی نمونه برداری شد. از 3 گونه بومی گیاهان منا طق شما لی کشور با نام های گاوپنبه (Âbutilon theophrasti)، گیاه تاج خروس وحشی (Âmaranthus retroflexus) و ذرت (Zea maize)، استفاده شد. میزان غلظت سرب و کادمیوم در نمونه های خاک و گیاه به کمک دستگاه جذب اتمی مدل Perkin-Ëlmer مدل 603 آزمایشگاه آنالیز دانشگاه تهران تعیین گردید.
    یافته ها
    بیشینه غلظت سرب (5/686، 538، 5/264) بر حسب میلی گرم بر کیلوگرم به ترتیب در گیاهان ذرت، تاج خروس وحشی و گاو پنبه و بیشینه میزان کادمیوم (66، 43، 36) به ترتیب در گیاهان تاج خروس وحشی، گاو پنبه و ذرت وجود داشته که به تیمارهای حاوی ËDTÂ مربوط می باشد. کمینه سرب، 15 میلی گرم بر کیلوگرم در گیاه گاو پنبه و کمینه کادمیوم، 5/5 میلی گرم بر کیلوگرم در گیاه ذرت وجود داشته که به تیمارهای دارای فسفات آمونیوم مربوط می باشد. میانگین سرب در اندام های هوایی گیاهان تاج خروس وحشی و گاو پنبه در تیمارهای ËDTÂ و سیترات آمونیوم بیشتر از اندام های زیرزمینی (بر خلاف گیاه ذرت)، در حالی که غلظت کادمیوم در کلیه تیمارها، در ریشه گیاهان بیشتر از ساقه و برگ بوده است. در این مطالعه، گیاهان ذرت و تاج خروس وحشی به ترتیب بیشترین میزان سرب و کادمیوم را دارا بوده اند.
    استنتاج
    با توجه به میزان جذب قابل توجه فلزات سنگین سرب و کادمیوم موجود در خاک توسط گیاهان غیرخوراکی مناطق شمالی کشور (تاج خروس وحشی و گاو پنبه) و وجود غلظت های پایین فلزات سنگین در خاک های اطراف مناطق صنعتی استان های سرسبز شمال کشور، استفاده از تکنولوژی گیاه پالایی، گامی بسیار اساسی در راستای حفظ محیط زیست و تامین و ارتقای سطح سلامت در جامعه خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، خاک، گیاهان، مواد افزودنی، گیاه پالایی
  • رز شاهقلی عباسی، مجتبی ایزدی*، شهرام سهیلی، رضا ایمان زاده صفحه 135
    سابقه و هدف

    رزیستین، یک هورمون مترشحه از بافت چربی نقش مهمی را در تنظیم هموستاز انرژی و متابولیسم ایفا می کند. در این مطالعه، نقش یک فعالیت ورزشی طولانی مدت (بدون کنترل رژیم غذایی) را روی رزیستین سرم و مقاومت انسولین در مردان چاق میانسال ارزیابی گردید.

    مواد و روش ها

    32 مرد چاق میانسال به شیوه تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. سطوح ناشتایی گلوکز، انسولین و رزیستین سرم در شرایط قبل و بعد از سه ماه فعالیت ورزشی یا بی تمرینی به ترتیب در گروه های تجربی و کنترل اندازه گیری شدند. مقاومت انسولین با استفاده از مقادیر انسولین و گلوکز ناشتا محاسبه شد. آنالیز آماری با استفاده از روش تی مستقل و زوج انجام گرفت.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در سطوح پایه متغیرهای بیوشیمیایی و آنتروپومتریکی بین دو گروه مشاهده نشد (05/0p≥). همه پارامترهای آنتروپومتریکی در گروه تجربی در پی مداخله ورزشی کاهش معنی داری یافتند (05/0p<)، اما مقاومت انسولین و رزیستین سرم در این افراد بدون تغییر ماندند (05/0p≥).

    استنتاج

    بر اساس یافته ها این گونه نتیجه گیری می شود که فعالیت ورزشی در غیاب رژیم ورزشی، اثری بر مقدار مقاومت انسولین و رزیستین سرم در افراد چاق ندارد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، چاقی، رزیستین، مقاومت انسولین
  • محترم نصرالهی، مریم پورحاجی باقر، محمد آهنجان، علیرضا خلیلیان صفحه 141
    سابقه و هدف
    کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس عامل ایجادکننده سل در انسان و حیوانات می باشد. شناسایی گونه های مایکوباکتریوم بیماری زا به درمان صحیح این بیماری کمک شایانی می کند. از طرفی، امکان ایجاد مقاومت دارویی را به حداقل می رساند.
    مواد و روش ها
    1345 نمونه از افراد مشکوک به سل ارجاع یافته به مرکز بهداشت استان مازندران از تیر 1389 لغایت خرداد 1390 جمع آوری شد. از همه نمونه ها گسترش تهیه و روی محیط لوین اشتاین جانسون کشت داده شدند. جهت تشخیص کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از پرایمرهای MTÜB-f و MTÜB-r و جهت شناسایی اعضای کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از پرایمرهای MTÜB-756-Gf و MTÜB-1450Çr و آنزیم محدودالاثر RsaÏ استفاده شد.
    یافته ها
    65 (83/4 درصد) نمونه از 1345 نمونه مشکوک به سل ریوی از نظر کشت و 57 نمونه (23/4 درصد) اسمیر مثبت تشخیص داده شدند که از میان آن ها، 59 (76/90 درصد) نمونه متعلق به کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و مابقی غیر توبرکلوزی تلقی شدند. تمامی 59 نمونه مایکوباکتریومی که جزء کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس بودند، به گونه مایکوباکتریوم توبرکلوزیس تعلق داشتند.
    استنتاج
    تکنیک PÇR و به دنبال آن آنالیز محصول PÇR توسط آنزیم های محدودالاثر (RFLP) روشی ساده و سریع برای شناسایی کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد و این امر برای درمان سریع بیماران و جلوگیری از مرگ و میر ناشی از بیماری های مایکوباکتریومی مفید است.
    کلیدواژگان: کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس
  • مجیدرضا شیخ رضایی، احمد احمدزاده، کیومرث نوروزپور، اسدالله فرخ فر، علی سنجری عراقی، سید جابر موسوی، رضا محمدی دولت آبادی صفحه 152
    سابقه و هدف
    بیماری کاتاراکت از شایع ترین بیماری های چشمی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر جراحی کاتاراکت روی فشار چشم بیماران مراجعه کننده به بیمارستان بوعلی سینای ساری انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بیماران مبتلا به کاتاراکت از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و 60 بیمار وارد مطالعه شد. 32 نفر تحت جراحی کاتاراکت به روش اکستراکسپولار و 28 نفر تحت جراحی کاتاراکت به روش فیکو قرار گرفتند. این مطالعه در پنج مرحله 24 ساعت قبل از عمل، 30 دقیقه قبل از عمل، 24 ساعت بعد از عمل، هفته اول بعد از عمل و ماه اول بعد از عمل انجام شد. در این نوبت ها با استفاده از تونومتر گلدمن متصل به اسلیت لمپ فشار چشمی بیماران توسط جراح چشم پزشک اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار فشار چشمی بیماران در روش اکستراکپسولار در زمان های تعیین شده به ترتیب 11/2 ± 75/14، 91/1 ± 38/14، 65/1 ± 53/14، 58/2 ± 28/14 و 82/2 ± 72/14 بود. همچنین میانگین و انحراف معیار فشارچشمی بیماران و روش فیکو در همین زمان ها برابر با 30/2 ± 14/4، 63/2 ± 43/14، 77/0 ± 57/14، 73/0 ± 04/14 و 95/0 ± 25/14 بود. از لحاظ تغییرات در فشار داخل چشمی تفاوت معنادار آماری بین دو روش جراحی و همچنین بین نتایج قبل و یک ماه پس از جراحی در هیچ یک از روش های مورد بررسی وجود نداشته است.
    استنتاج
    با توجه به عدم وجود تفاوت معنادار آماری ممکن است بتوان این دو جراحی را در زمینه تغییرات ایجاد شده در فشار داخل چشم مشابه هم در نظر گرفت.
  • علی قائمیان، رضا علی محمد پور، هانیه شیرج، ساسان طبیبان صفحه 159
    سابقه و هدف
    ارزشیابی آموزشی یکی از مولفه های اساسی جهت ارتقای کیفیت آموزشی در دانشگاه ها به شمار می رود. با توجه به اینکه دانشکده پزشکی ساری هم اکنون در رشته های متفاوتی دارای دستیار می باشد و فراگیران رشته های بالینی در مقاطع متفاوتی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران به تحصیل اشتغال دارند و از طرفی تاکنون مقایسه ای در مورد همخوانی ارزشیابی فراگیران مقاطع مختلف از اساتید صورت نگرفته است ما بر آن شدیم تا در این مطالعه ارزشیابی دستیاران را با دانشجویان و کارورزان در دانشگاه علوم پزشکی مازندران مورد مقایسه قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بوده و همه فراگیران آموزش بالینی و همه گروه های بالینی دانشده پزشکی ساری را که همزمان دستیار و کارورز یا دانشجوی بالینی در آن ها به تحصیل اشتغال داشته اند را در بر می گیرد. در این مطالعه 6 رشته کودکان، قلب و عروق، زنان و زایمان، داخلی، اعصاب و روان و جراحی مورد ارزیابی قرار گرفتند و از 183 فراگیر به صورت سرشماری درباره 51 نفر از اساتید بالینی و با استفاده از 1529 پرسشنامه با 22 سوال به صورت نمرات 10-0 و نمره 110-22، ارزیابی صورت گرفت و داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    . 1/60 درصد از فراگیران زن و بقیه مرد بودند و 4/39 درصد آن ها دستیار و بقیه کارورز بودند. دربین این 6 گروه آموزشی 2 گروه کودکان و زنان و زایمان با تفاوت معنی داری (001/0>p) از سایر گروه ها در یک زیر مجموعه همگن میانگین نمره بالاتری از فراگیران دریافت کرده اند. بین نمرات ارزیابی 10-0 و نیز نمره 110-22 فراگیران همبستگی 85 درصد وجود داشت (همبستگی پیرسون 85/0r= و 01/0>p، بین ارزیابی دستیاران و کارورزان از اساتید تفاوت معنی داری وجود داشت)001/0(p< و با یکدیگر همخوانی نداشت. فراگیران مرد و زن ارزیابی مشابهی از اساتید داشتند (37/0p=).
    استنتاج
    ارزیابی دستیاران تفاوت قابل توجهی نسبت به ارزیابی سایر فراگیران مقاطع مختلف بالینی از اساتید داشته و این عدم همخوانی باید در برنامه ریزی آموزشی در بخش های مختلف مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اساتید، دانشجویان پزشکی، دستیاران
  • حسن صیامیان، ام البنین نعیمی، افسانه شهرابی، رمضان حسن زاده، محمدرضا اباذری، محمد خادملو، مریم جوادیان* کوتنایی صفحه 168
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر با گسترش روان شناسی مثبت نگر، مطالعه شادکامی محور اساسی پژوهش های این حیطه بوده است. نظر به اهمیت شایان شادابی در کلیه ابعاد زندگی، تحقیق حاضر با هدف شناسایی وضعیت شادکامی دانشجویان پیراپزشکی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 320 نفر از دانشجویان پیراپزشکی که به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند، انجام شد. اطلاعات توسط پرسشنامه شادکامی آکسفورد جمع آوری گردید.

    یافته ها

    به طور کلی رابطه معنی دار بین نمره شادکامی و جنسیت وجود نداشت(05/0p=). گزاره های عامل حرمت خود و رضایت خاطر تنها برطبق رشته تحصیلی معنی دار بود(05/0p<) و همچنین گزاره های عامل بهزیستی فاعلی برحسب مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی معنی دار بود(05/0p<). سایر گزاره های پرسشنامه آکسفورد بر حسب متغیرهای دموگرافیک اختلاف معنی داری داشت (05/0p>).

    استنتاج

    یافته های تحقیق نشان داد که شادکامی دانشجویان به رشته تحصیلی و مقطع تحصیلی بستگی دارد و متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل ارتباط معنی داری را با شادکامی نشان ندادند.

  • محمدرضا حبیبی، صفورا معصومی، غلامعلی گدازنده، سید عبدالله عمادی، پدرام اخباری، سید محمود نورایی صفحه 177
    سابقه و هدف
    هرچند بعضی از مطالعات، کاهش درد بعد از عمل را به دنبال استفاده از منیزیوم سولفات نشان داده اند، ولی برخی دیگر اثرات محدود یا بی اثری منیزیوم سولفات را گزارش کردند. در این مطالعه به بررسی اثر تزریق منیزیوم سولفات قبل و حین عمل جراحی هرنی اینگویینال بر میزان درد و مصرف مواد مخدر بعد از عمل جراحی پرداخته می شود.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی دو سو کور، تصادفی با کنترل دارونما تعداد 32 بیمار 15 تا 74 سال داوطلب عمل جراحی ترمیم فتق اینگویینال بستری در بخش جراحی بیمارستان امام خمینی شهر ساری به صورت غیر احتمالی وارد مطالعه شدند. در گروه هدف داروی سولفات منیزیم به میزان mg/kg/h 50 از پانزده دقیقه قبل از عمل و تا یک ساعت حین عمل داده شد. به گروه دیگر (شاهد) نرمال سالین با دوز 20 سی سی (به صورت انفوزیون با حجم مشابه گروه هدف) 15 دقیقه قبل از عمل و تا یک ساعت حین عمل داده شد. همه داده ها پس از انجام مطالعه به وسیله نرم افزار16 SPSS تجزیه و تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    درد به صورت چشمگیری در گروه دریافت کننده منیزیم سولفات نسبت به گروه کنترل کمتر بود. در ساعت های 2،6،12و 24بعد از عمل جراحی میانگین VÂS در گروه شاهد و در گروه کنترل به ترتیب 894/0±50/8، 94/1± 06/7 و (012/0p=)، 07/1±31/8، 360/1± 63/6 و (001/0p=)، 124/1±06/8، 125/1± 75/4 و (001/0p=)، 45/1±31/7، 85/0± 06/4 و (001/0p=) 40/1±69/6، 02/1± 63/0 و (001/0p=) بود.
    استنتاج
    تزریق سولفات منیزیم حین عمل جراحی فتق اینگوئینال موجب کاهش چشمگیر درد در 24 ساعت اول پس از عمل می گردد.
    کلیدواژگان: سولفات منیزیوم، کنترل درد، جراحی هرنی اینگویینال
  • محمد عابدی سماکوش، محمدرضا ضیغمی، علی تاجیک صفحه 184
    سابقه و هدف
    در پیوند کلیه، نفرکتومی دهنده کلیه با لاپاراسکوپی یک جایگزین مناسب برای عمل باز می باشد. روش های جراحی باز برای نفرکتومی از 50 سال قبل در بیشتر مراکز مورد استفاده قرار گرفته و ثابت شده است که نفرکتومی یک طرفه (لاپاراتومی) برای فرد دهنده بی خطر بوده و کلیه باقیمانده آن را بخوبی تحمل می کند. با توجه به اینکه در چند سال اخیر از روش نوین لاپاراسکوپی جهت نفرکتومی دهنده کلیه نیز استفاده می شود لذا ضرورت مقایسه کارکرد دراز مدت کلیه پیوندی بین دو روش لاپاراسکوپی و لاپاراتومی برای اولین بار در این مرکز ضروری می رسد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 133 مورد پیوند کلیه در بیمارستان هاشمی نژاد تهران مورد بررسی قرار گرفت که در 75 مورد به شیوه لاپاراتومی و در 58 مورد لاپاراسکوپی بود. یکسال پس از پیوند، عملکرد کلیه با شاخص کراتینین در هر دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    در پیگیری یکساله بعد از پیوند تفاوت معنی داری در مقدار کراتینین در پایان یکسال اول پس از پیوند بین دو گروه دیده نمی شود. این مطالعه نشان داده است و گرفتن کلیه چه به روش لاپاراسکوپ و چه لاپاراتومی تاثیر چندانی بر روی کارکرد کلیه پس از یکسال ندارد.
    استنتاج
    روش نفرکتومی لاپاراسکوپیک روش مفید وکم عارضه ای برای برداشتن کلیه فرد دهنده محسوب می گردد و استفاده از آن در بالین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، نفرکتومی لاپاراسکوپیک، نفرکتومی باز
  • حمیدرضا عریضی، مولود امیری*، پروین بهادران صفحه 191
    سابقه و هدف

    مشاهدات نشان داده اند که سروصدا در راس فهرست شکایاتی است که هم توسط کارکنان و هم به وسیله بیماران گزارش شده است. هدف پژوهش حاضر یافتن منبع اختلالات ناشی از سر و صدای بیمارستانی و تمایز بین سروصدای ایجاد شده توسط افراد و اشیاء می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه پژوهشی از نوع علی پس از وقوع است. به منظور بررسی رابطه ی متغیرها، اختلالات ناشی از سروصداهای بیمارستانی در 161 بیمار پس از عمل جراحی در بیمارستان های شهر اصفهان انجام شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی نظامدار بود. بیماران در این پژوهش پرسشنامه اختلالات ناشی از سروصدای بیمارستانی (توپف، 1985)، حساسیت به صدا (واین اشتاین، 1978) و مطلوبیت اجتماعی (مارلو-کرون، 1964) را تکمیل کردند و برای به دست آوردن سروصدای عینی از گویه های خودگزارشی طراحی شده برای این پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد هرچه حساسیت به صدا بیشتر شود احساس آزار دیدن از صدا نیز افزایش می یابد. بر خلاف تصور عموم، آزار دیدن از صدای ادراک شده با افزایش هم اتاقی ها کاهش می یابد اما با افزایش وسایل صدادار افزایش می یابد.

    استنتاج

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت درجه و میزان واکنش به سروصدا به میزان سروصدای عینی وابسته است. هر چند در دو جهت شی (وسایل صدادار) و فرد (تعداد هم اتاقی) اولی در جهت افزایش و دومی در جهت کاهش آزار دیدن نسبت به سروصدا عمل می کند. تلویحات این پژوهش در محیط های بیمارستانی برای کاهش آزار ادراک شده سروصدا مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سروصدای عینی، حساسیت به صدا، تحمل صدا، واکنش ذهنی، آزارندگی
  • محمد مهدی ناصحی، محمود مو سی زاده، محمدرضا امیراسماعیلی، محمدرضا پارسایی، رقیه زکی زاده، محمدرضا میرزاجانی صفحه 202
    سابقه و هدف
    در طول سالیان اخیر، به دلیل تغییر شیوه های زندگی از حالت سنتی به حالت مدرن و صنعتی شدن جوامع و گذر اپیدمیولوژیک، عوامل خطر بیماری های غیر واگیر از قبیل مصرف دخانیات، اضافه وزن و چاقی، ابتلا به فشارخون بالا، تحرک بدنی ناکافی و مصرف غذاهای نامناسب که همگی ریشه در الگوی نامناسب زندگی دارد، افزایش یافته است. یافته های پژوهشی مبتنی بر مطالعات همه گیرشناسی نشان می دهد که بیماری های شایع در جهان بر اثر وجود برخی عوامل خطر زاست. به همین دلیل پژوهش حاضر به منظور تعیین فراوانی عوامل خطر ساز بیماری های مهم وعمده غیر واگیر در ساکنین استان مازندران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر اساس رویکرد گام به گام پیشنهاد شده از سوی سازمان بهداشت جهانی در جمعیت ایرانی ساکن در شهرها و روستاهای مازندران انجام شده است. در این مطالعه 1000 نفر (500 نفر مرد) در 50 حوزه 20 نفری و در 5 گروه سنی 24-15، 34-25، 44-35، 54-45 و 64-55 سال مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه، داده های مربوط به مصرف دخانیات، تغذیه، تحرک بدنی، قد، وزن و فشارخون به روش مصاحبه و اندازه گیری جمع آوری شد. ورود داده ها در نرم افزارËPÏ6 انجام گرفت و جهت آنالیز از نرم افزار stata11 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگینBMÏ (kg/m2) افراد مورد بررسی 2/26 بوده است و 8/23 درصد از افراد مورد مطالعه چاق و 1/16 درصد از آن ها، فشارخون بالا داشتند و فراوانی مصرف سیگار 3/10 درصد بوده است. 26 درصد بررسی شدگان فعالیت فیزیکی پایینی داشتند و 3/90 درصد آن ها کمتر از 5 واحد میوه یا سبزی در روز مصرف می نمودند. همچنین 28 درصد مردان و 9/24 درصد زنان پرخطر بودند.
    استنتاج
    در این بررسی مشخص شد 5 عامل خطر زمینه ساز استقرار و ایجاد بیماری های غیرواگیر در استان مازندران شیوع بالایی دارد از آن جاکه عوامل خطر بررسی شده اثرات تجمعی بر یکدیگر دارند و تقریبا تمامی آن ها ریشه در رفتارهای نامناسب دارند، لذا با اصلاح این رفتارها و تغییر شیوه زندگی می توان از شیوع آن ها کاست و به دنبال کاهش این عوامل خطر، بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، بیماری های انسدادی ریه و سرطان ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، غیرواگیر، فراوانی
  • الهام یوسفی، عبدالملکی سپیده سیفی صفحه 213
    سابقه و هدف
    امروزه دیالیز مستمر منجر به کاهش مرگ و میر بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی در اثر اورمی و عوارض آن شده است اما بقاء طولانی مدت و ارتقاء کیفیت زندگی این بیماران هنوز یک هدف مهم می باشد. شناسایی بیومارکرهای خونی که ارزش پیشگویی کننده برای میزان خطر موربیدیتی و مورتالیتی در بیماران دیالیزی داشته باشد می تواند در بهبود مراقبت این بیماران کمک کننده باشد. در این مطالعه ارتباط شاخص های خونی با موربیدیتی در بیماران تحت دیالیز صفاقی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 57 بیمار مبتلا به نارسایی کلیوی تحت دیالیز صفاقی مستمر که درطی سال های1380 لغایت 1385 به بخش نفرولوژی بیمارستان امام خمینی(ره) تهران مراجعه کرده بودند مورد بررسی دوره ای از جهت بیومارکرهای خونی قرار گرفتند. ارتباط موارد غیر طبیعی و میانگین این پارامترها با ابتلاء به پریتونیت و موارد بستری بیماران توسط تست های آماری T-Test و Çhi-Squaire سنجیده شد. هم چنین متغیرهای فوق در زمان ابتلاء به پریتونیت با زمان عدم ابتلاء مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 57 بیمار 41 بیمار دچار پریتونیت شدند. تعداد موارد غیرطبیعی و میانگین ËSR و ÇRP در گروه مبتلایان بطور معنی دار بیشتر بود این افزایش در زمان ابتلاء نسبت به دوره عدم ابتلاء نیز وجود داشت تعداد موارد غیر طبیعی و میانگین فریتین در گروه مبتلا به پریتونیت افزایش و آلبومین کاهش نشان داد اما در حد معنی دار نبود. دراین گروه افزایش فریتین و کاهش هموگلوبین در زمان ابتلاء نسبت به دوره عدم ابتلاء معنی دار بود. تعداد موارد غیرطبیعی پتاسیم افزایش و سطح سرمی فسفر در گروه مبتلا نسبت به گروه بدون سابقه ابتلاء کاهش معنی داری داشت. متغیرهای دیگر از جمله WBÇ، PMN، SGÔT، SGPT نیز در این گروه نسبت به گروه بدون سابقه ابتلاء افزایش و HÇT و کلسترول کاهش داشتند اما در حد معنی داری نبود. در خصوص سایر پارامترها و نیز به ویژه در رابطه با موارد بستری شدن بیماران ارتباط معنی داری در این مطالعه دیده نشد.
    استنتاج
    در مطالعه حاضر بیماران همراه با موربیدیتی (پریتونیت) مقادیر بالاتری از ËSR، ÇRP و مقادیرکمتری از آلبومین، هموگلوبین و کلسترول در مقایسه با گروه بیماران بدون سابقه پیامد بالینی ناخوشایند داشتند
    کلیدواژگان: دیالیز صفاقی، پریتونیت، ËSR، ÇRP
  • مهدی فخار، منصوره میرزایی، علیرضا رفیعی، صابر آرمات، میلاد مجتهدیان صفحه 222
    سابقه و هدف
    متداولترین سرم مصرفی برای رشد بهتر سلول ها در محیط کشت، سرم جنین گاو می باشد. با توجه به قیمت گران این سرم، این مطالعه با هدف ارزیابی مایع کیست هیداتیک به عنوان جایگزین سرم جنین گاو در محیط های کشت سلول فیبروبلاست جدا شده از موش صحرایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تجربی از سلول های فیبروبلاست، ناحیه درم پوست ناحیه کشاله ران و شکم موش صحرایی استفاده شد. فیبروبلاست ها توسط آنزیم تریپسین 25 /0 درصد از سایر سلول ها جدا شده و در محیط پایه RPMÏ حاوی 20 درصد سرم جنین گاو (FBS) کشت داده شدند. پس از رشد و تکثیر کافی سلول ها، آن ها را جدا نموده و در چاهک های پلیت 24 خانه ای به صورت سه رقت متوالی به ترتیب حاوی محیط کشت PRMÏ خالص و محیط کشت PRMÏ حاوی 10 و 20 درصد سرم جنین گاو به عنوان شاهد و محیط کشت PRMÏ حاوی10 و 20 درصد مایع کیست هیداتیک گوسفندی کشت داده شدند. سپس میزان تکثیر و بقاء سلول های فیبروبلاست را تا سه روز متوالی به ترتیب با استفاده از میکروسکوپ معکوس(بررسی مورفولوژی) و رنگ حیاتی تریپان بلو 4/0 درصد (ارزیابی کمی) مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    سلول های فیبروبلاست در محیط های کشت RPMÏ با غلظت های 10 و 20 درصد سرم جنین گاو طی سه روز رشد و تکثیر طبیعی داشتند و میزان بقاء 95درصد بود. در مقابل، سلول های فیبروبلاست در محیط های کشت حاوی مایع کیست هیداتیک با غلظت های 10 و 20 درصد، از حالت دوکی به شکل گرد تبدیل شدند و 80 درصد آن ها طی سه روز متوالی زنده بودند.
    استنتاج
    نتایج نشان داد که می توان تا 72ساعت از مایع کیست هیداتیک به عنوان جایگزین برای سرم جنین گاو در محیط کشت RPMÏ و یا به عنوان محیط ترانسپورت (انتقال) و نگهداری کوتاه مدت برای سلول های فیبروبلاست استفاده نمود.
    کلیدواژگان: سلول های فیبروبلاست، محیط کشت، مایع کیست هیداتیک، سرم جنین گاو، موش صحرایی
  • مجید سعیدی، کتایون مرتضی سمنانی، آلا سلیمانی، محمد زاهدی صفحه 232
    سابقه و هدف
    پتانسیل سیستمهای Liquisolid جهت افزایش ویژگی های انحلال داروهای نامحلول در آب، در سال های اخیر مورد بررسی و به اثبات رسیده است. به تازگی استفاده از این سیستم در کنترل سرعت آزادسازی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه تاثیر پلیمرهای اودراجیت (Ëudragit) و HPMÇ بر کنترل رهش تئوفیلین (Theophylline) از فرمولاسیون های مختلف قرص های مایع به جامد این دارو مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از پلیمرهای اودراجیت و HPMÇ (به عنوان حامل) و سیلیکا (بعنوان عامل پوشاننده) با نسبت 2:1 استفاده گردید. بدین منظور پودر دارو با پلی اتیلن گلیکول 200 (PËG 200 به عنوان حلال) مخلوط و سپس در حین بهم زدن پلیمر و سیلیکا بدان افزوده شد و بمدت 10 دقیقه اختلاط انجام شد. پس از تهیه قرص، روند انحلال دارو مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تداخل بین تئوفیلین و سایر اجزاء فرمولاسیون از روش های طیف مادون قرمز FTÏR و DSÇ (Differential Scanning Çalorimetery) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در فرمولاسیون های Liquisolid تهیه شده با پلیمر اودراجیت در مقایسه با نمونه های تهیه شده با HPMÇ و قرص های معمولی شاهد به شکل معنی داری کاهش سرعت آزادسازی را نشان می دهند. همچنین این نتایج نشان داد که نسبت پلیمر به حامل PËG 200 تاثیر مستقیم بر سرعت انحلال دارو دارد. بررسی طیف های FTÏR و DSÇ مربوطه حاکی از عدم تداخل دارو و پلیمر می باشد؛ به عبارت دیگر این امر موید آن است که این کنترل سرعت آزادسازی ناشی از روش تهیه قرص ها با استفاده از سیستم های مایع به جامد است.
    استنتاج
    تهیه Liquisolid Çompacts می تواند به عنوان یک روش برای فرمولاسیون فرآورده های با رهش کنترل شده به کار رود.
    کلیدواژگان: تئوفیلین، Liquisolid، اودراجیت RS، انحلال، DSÇ، FTÏR
  • زهره ترابی، وحید قاهری، بهناز فلک افلاکی صفحه 243
    سابقه و هدف
    از زمان معرفی قرارگیری در وضعیت خوابیده به شکم به عنوان یک مانور درمانی در بیماران مبتلا به بیماری های ریوی، مطالعات متعددی بر روی اطفال و بزرگسالان صورت گرفته است که بیشتر آن ها موید بهبود اکسیژناسیون شریانی در وضعیت خوابیده به شکم در مقایسه با وضعیت خوابیده به پشت بودند. مطالعه اخیر با هدف تعیین تاثیر وضعیت قرارگیری نوزادان نارس سالم بر روی درصد اشباع اکسیژن شریانی در بیمارستان ولی عصر شهر زنجان پایه ریزی گردید.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمائی بالینی، در مجموع تعداد 88 نوزاد نارس سالم که صرفا تغذیه می شدند و آماده ترخیص از بیمارستان بودند، به طور تصادفی انتخاب و وارد مطالعه شدند. نوزادان در ابتدا به صورت تصادفی در وضعیت خوابیده به پشت یا شکم قرار داده شدند و پس از گذشت 30 دقیقه، درصد اشباع اکسیژن شریانی در مدت 30 دقیقه بررسی شد. سپس وضعیت نوزادان از حالت خوابیده به پشت و یا خوابیده به شکم به وضعیت بر عکس تغییر داده شد و مراحل فوق تکرار گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 11.5 و آزمون تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    2/60 درصد (53 نوزاد) نوزادان مورد مطالعه پسر و 8/39 درصد (35 نوزاد) آنها دختر بودند. میانگین وزن و سن هنگام تولد این نوزادان به ترتیب 9/2330 گرم و3/34 هفته بود. میانگین سن این نوزادان در زمان ورود به مطالعه 2/4 روز بود. میانگین SpÔ2 این نوزادان در طول نیم ساعت قرارگیری در حالت خوابیده به پشت به طور معناداری بیشتر از حالت خوابیده به شکم بود (3/3 ± 5/94 درصد در مقابل 5 ± 8/91 درصد؛ 001/0>p).
    استنتاج
    نتایج پژوهش اخیر نشان داد که بر خلاف بیشتر مطالعات قبلی، وضعیت خوابیده به شکم هیچ گونه ارجحیتی بر وضعیت خوابیده به پشت در بهبود وضعیت اکسیژناسیون شریانی نوزادان نارس سالم ندارد.
    کلیدواژگان: وضعیت قرارگیری بدن، اشباع اکسیژن شریانی، نوزادان نارس سالم
  • محمدرضا حق شناس، کوروش وحیدشاهی، احمد احمدزاده امیری، مجید شیخ رضایی، نسرین رحمانی، مسعود پورحسین، سهراب صیادی جو صفحه 253
    سابقه و هدف
    یکی از مهمترین مشکلات حرفه ای پزشکان مساله نارضایتی و شکایت بیماران به مراجع قضایی و تبعات آن در زندگی شخصی و حرفه ای آنان است. این خطاهای پزشکی ممکن است در هر جایی از نظام مراقبت بهداشتی اتفاق بیفتد. هدف از این مطالعه بررسی پرونده های شکایات از قصور پزشکی در رشته های مختلف پزشکی ارجاع شده به سازمان نظام پزشکی و پزشک قانونی استان و در نهایت ارائه راه حل مناسب جهت کاهش قصورات پزشکی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی با بررسی پرونده های شکایت از قصور پزشکی ارجاع شده به پزشکی قانونی و نظام پزشکی شهرستان ساری طی سال های 1385 تا 1389 صورت گرفته است. داده ها توسط نرم افزار SPSS 15.00 و با استفاده از آزمون های آماری آمار توصیفی ارزیابی و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از مجموع 192 پرونده بررسی شده در 1/27 درصد موارد وقوع قصور پزشکی اثبات گردید و 2/55 درصد منجر به تبرئه پزشک یا کادر درمانی گردید و در 7/17 درصد موارد به علت رضایت شاکی یا عدم پیگیری پرونده مختومه اعلام گردید. بیشترین موارد قصور پزشکی اثبات شده (8/28 درصد) و شکایات (4/22 درصد) مربوط به سال 1388 می باشد. بیشترین موارد قصور پزشکی از نوع بی احتیاطی (5/36 درصد) و بی مبالاتی (6/34 درصد) بوده است. بیشترین شکایات ارجاع شده به ترتیب مربوط به رشته ارتوپدی (28/22 درصد)، جراحی عمومی (36/14 درصد)، زنان و زایمان (38/12 درصد)، دندانپزشکی (41/9 درصد) و بیشترین موارد قصور پزشکی اثبات شده به ترتیب مربوط به رشته ارتوپدی (84/28 درصد)، دندانپزشکی (46/13 درصد)، جراحی عمومی (54/11 درصد)، پزشکی عمومی (62/9 درصد) بوده است.
    استنتاج
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که بیشترین مورد شکایت از قصور پزشکی از نوع بی احتیاطی بوده و بیشترین شکایات ارجاع شده مربوط به گروهای جراحی و بالاترین آن مربوط به گروه ارتوپدی و سپس جراحی عمومی بوده است. لذا شایسته است متخصصان ضمن اعمال دقت بیشتر در درمان بیماران و ایجاد ارتباط نزدیک و صمیمانه تر با بیماران و ارائه توضیحات لازم نگرش آنان را در مورد بیماری افزایش دهند. همچنین با برگزاری دوره های بازآموزی می توان در جهت کاهش شکایت ها و موارد قصور پزشکی گام برداشت.
    کلیدواژگان: شکایت، قصور پزشکی، پزشکی قانونی، نظام پزشکی
  • مهدی ناظری، الهه مصداقی نیا، سید علیرضا مروجی، رویا عطابخشیان، فاطمه سلیمانی صفحه 262
    سابقه و هدف
    ولوواژینیت کاندیدایی یک عفونت مخمری است که به عنوان یک مشکل در بیماری های زنان مطرح می باشد و در حدود 75 درصد زنان در طول حیات خویش حداقل یک بار به آن مبتلا می شوند و بیشتراز 40 درصد زنان سابقه حداقل 2 بار مواجهه با این بیماری را دارند. کاندیدا آلبیکنس عامل علیتی اصلی این بیماری می باشد. در حال حاضر گونه های غیرآلبیکنس به عنوان عامل بیماری در حال افزایش می باشند. این مطالعه با هدف بررسی ولوواژینیت کاندیدایی و فراوانی گونه های عامل آن در زنان مراجعه کننده به مرکزتخصصی زنان کاشان در سال88-1386صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی232 بیمار که پس از معاینه فیزیکی توسط متخصصین زنان مشکوک به ولوواژینیت بودند نمونه برداری از واژن صورت پذیرفت. نمونه ها بر روی محیط کشت کروم آگارکاندیدا و سابورو دکستروز آگار کشت داده شد و پس از انکوباسیون در دمای 35 درجه سانتی گراد، در صورت رشد کلنی مخمری با استفاده از تست های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گونه های مخمری تعیین هویت شدند.
    یافته ها
    105 بیمار با ولوواژینیت کاندیدایی شناسایی شدکه از بین آن ها 13 نفر (3/12 درصد) به ولوواژینیت کاندیدایی عودکننده مبتلا بودند. کاندیدا آلبیکنس و پس از آن کاندیدا گلابراتا دارای بیشترین فراوانی بود. خارش شایع ترین علامت بالینی (9/82 درصد) در زنان با کشت مثبت بود.
    استنتاج
    با وجود شیوع رو به افزایش عوامل غیر آلبیکنس در سایر اشکال کاندیدیازیس، در مطالعه حاضر هنوز کاندیدا آلبیکنس عامل غالب ایجاد بیماری است. به نظر می سد مطالعات وسیع ری برای بررسی علل و منابع عفونت ای عودکننده ضروری است.
    کلیدواژگان: کاندیداسیس ولوواژینال، عفونت قارچی واژن، کاشان
  • زهرا عابدینی، هدی احمری طهران، اشرف خرمی راد صفحه 271
    سابقه و هدف
    تغذیه مادر در دوران شیردهی در تضمین سلامت مادر و کودک نقش عمده ای دارد و شناخت عوامل موثر زمینه ساز ارتقاء سلامت آنان می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت دریافت کالری و عوامل مرتبط با آن در مادران شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود. گروه هدف 1112 مادر شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی بودند که به روش سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بسامد خوراک 24 ساعته بود. میزان مصرف مواد غذایی برحسب واحد و میزان کالری هر یک از گروه های غذایی تعیین گردید. سپس میزان کالری دریافتی نسبت به کالری توصیه شده محاسبه شد.
    یافته ها
    میانگین کالری دریافتی روزانه در مادران شیرده 4/184 ± 17/1868 کیلو کالری بود. بین تحصیلات عالی (05/0 p<) و اشتغال(05/0 p<) با کفایت کالری ارتباط معنی دار وجود داشت. کالری مصرفی در مادران زیر 21 سال و بالای 30 سال (05/0 p<) کافی بود. بین نمایه توده بدنی مادران شیرده و کفایت کالری ارتباط وجود داشت (05/0 p<).
    استنتاج
    عدم کفایت مصرف انرژی در مادران شیرده به ویژه در مادران کم وزن و خانه دار نشان می دهد که آموزش تغذیه صحیح و حمایت در طول دوره شیردهی ضروری است.
    کلیدواژگان: شیردهی، تغذیه، کالری
  • سید رضا عقیلی، طاهره شکوهی، علیرضا خسروی، بهار سلمانیان صفحه 280
    سابقه و هدف
    حساسیت جهانی درخصوص سلامت مواد غذایی رو به افزایش است. برنج بدون پوسته به عنوان دانه غذایی اصلی در ایران ممکن است در شرایط نگهداری به انواع قارچ ها آلوده شود. آلودگی قارچی برنج مورد مصرف غذایی انسان به طور مستقیم، در صورت وجود زمینه مناسب برای رشد و گسترش قارچ از مسیر گوارشی و یا غیرمستقیم در اثر امکان تولید مایکوتوکسین ها در دانه ها، حیات و سلامت انسان را به مخاطره می اندازد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع آلودگی قارچی در دانه های برنج محصول کشاورزان استان مازندران که موردمصرف غذایی آن ها قرار می گیرند صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    در خلال ماه های شهریور تا آبان 1388، بر اساس آمار تصادفی در 15 شهر استان مازندران، یکصد نمونه برنج از 100 کشاورز جمع آوری شد. این نمونه ها موردمصرف غذایی همان کشاورزان بوده است و در منزل نگهداری می شد و علامت مشخصی مبنی بر آلودگی قارچی نداشتند. پس از برطرف کردن آلودگی سطحی با هیپوکلریت 1 درصد و دو نیم کردن، در پلیت حاوی محیط پتیتودکستروزآگار + کلرامفنیکل کشت و درحرارت c°27 و c°17 انکوبه شدند (در هر پلیت 12 دانه در مجموع 2400 دانه). عناصر قارچی رشد یافته با روش های تشخیص قارچ شناسی مورد شناسایی قرار گرفتند.
    یافته ها
    93 درصد از نمونه ها حداقل در یکی از پلیت ها و یکی از دانه ها آلودگی قارچی نشان دادند. جنس های آسپرژیلوس (96/43 درصد)، کلادوسپوریوم (96/13 درصد)، آلترناریا (21/10 درصد)، رودوترولا (50/7 درصد) و پنی سیلیوم (79/4 درصد) بیشترین عناصر قارچی جدا شده بودند. جنس آسپرژیلوس و پنی سیلیوم جزو شایع ترین عوامل آلودگی به ویژه در نواحی غرب استان که میزان بارندگی و رطوبت بالاتر است بوده اند. با وجود اهمیت موضوع آلودگی برنج به عناصر قارچی، مطالعه آلودگی قارچی برنج در کشور بسیار اندک می باشد. جدا سازی و شیوع بالای قارچ های جدا شده در این مطالعه، با نتایج حاصل از تحقیق دیگران در ایران و سایر کشورها همخوانی دارد. افزایش میانگین رطوبت در نواحی غربی استان از عوامل تفاوت در فراوانی انواع قارچ های آلوده کننده در دانه ها بوده است.
    استنتاج
    بسیاری ازعناصر قارچی جدا شده از دانه های برنج مصرفی، می توانند به طور مستقیم در بیماری زایی انسان نقش ایفا نمایند و از سویی برخی از آن ها در صورت عدم دقت در هنگام نگهداری در منازل و بروز شرایط، قادر به تولید مایکوتوکسین می باشند که اثرات نامطلوبی در سلامتی انسان به بار خواهد آورد؛ لذا شناسایی آلودگی قارچی به عنوان قدم اول تعیین سلامت برنج مورد مصرف توصیه می گردد و بایستی به عنوان یک عامل سلامت دانه ها مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنج، استان مازندران، آلودگی قارچی، بهداشت غذایی، نگهداری مواد غذایی
  • وحید مخبری، بابک باقری*، صمد گلشنی، فاطمه عبدالهیان، سید محمد امینی صفحه 288

    آترواسکلروز علت اصلی مرگ در بسیاری از نقاط دنیا می باشد. این بیماری اغلب افراد بالای 40 سال را درگیر می کند. این مقاله گزارش یک مورد بیماری شریانی کرونری در یک دختر 17 ساله است که در آنژیوگرافی انجام شده آترواسکلروز شدید در عروق کرونر داشته است و برای ایشان آنژیوپلاستی کرونر (PÇÏ) در مرکز قلب مازندران انجام شده است. از نظر ریسک فاکتورها و بیومارکرهای مرتبط با ÇÂD بررسی وسیع انجام شد که یافته ها شامل فشارخون بالا در بیمار و وجود سابقه ÇÂD در پدر بیمار بود.

  • سید حمزه حسینی، مهرداد تقی پور گرجی کلایی * صفحه 293

    دیستونی حاد مندیبولار یک واکنش دیستونیک است که اغلب در پی مصرف داروهای ضد روان پریشی و در موارد بسیار نادر به دنبال مصرف داروهای مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین رخ می دهد. در این مقاله یک مورد دیستونی حاد مندیبولار در پی تجویز داروی سیتالوپرام گزارش می شود.

  • احمدعلی عنایتی، پدرام ابراهیم نژاد صفحه 298
    در دهه های اخیر نانوتکنولوژی در زمینه های مختلف از جمله هوا- فضا، صنایع مختلف اعم از نظامی، غذایی، شیمیایی و غیره، داروسازی، پزشکی و حشره کش ها گسترش چشمگیری داشته است. حشره کش های نانو از اهمیت اقتصادی، بهداشتی و پزشکی بسیار بالایی برخوردارند چرا که با اثربخشی بیشتر در مقایسه با انواع معمولی خود در مبارزه با بندپایان آفت محصولات کشاورزی و ناقلین بیماری های مهمی نظیر مالاریا کاربرد دارند. تاکنون نمونه هایی از حشره کش های نانو به روش های مختلف تولید شده است ولی با توجه به نیاز جدی برای گسترش این گروه از حشره کش ها، شناسایی روش های مناسب تهیه نانوذرات حشره کش ها لازم است. موضوع دیگری که ضرورت تحقیق و توسعه در زمینه آفت کش های نانو را دیکته میکند پدیده مقاومت به آفت کش ها نزد آفات می باشد که این موضوع موجب کاهش جدی تعداد آفت کش های مناسب به خصوص در مصارف بهداشتی شده است. در عین حال معرفی بیشتر موضوع حشره کش های نانو به پژوهشگران موجب رونق تحقیق و توسعه در این زمینه نسبتا جوان می شود.
    در این مطالعه مروری، موضوع آفت کش های نانو مورد بررسی قرار گرفته، روش های ساخت آن ها بحث می شود. انواع ساخته شده آن ها معرفی می شوند و در عین حال ملاحظات زیست محیطی و سمیت آن ها برای پستانداران مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: نانوتکنولوژی، حشره کش های نانو، تولید، کاربرد
  • مریم مبینی صفحه 313
    استاتین ها با مهار آنزیم هیدروکسی متیل گلوتاریل کوانزیم آردوکتاز (HMG Ço  r)، از ساخت کلسترول جلوگیری کرده و منجر به کاهش غلظت خونی آن می شوند. شواهدی از خواص دیگر این داروها شامل خواص ضدالتهابی، آنتی اکسیدان و ضد لخته وجود دارد. اخیرا اثرات ضد استوپروز نیز به این خواص اضافه گردیده است. مصرف این داروها با عوارضی همراه می باشند که اختلالات روماتولوژیک مانند لوپوس و میوپاتی را تقلید می کنند. در این مقاله مروری ما به بررسی نقش استاتین ها در بیماری های روماتیسمی می پردازیم.
    کلیدواژگان: استاتین، لوپوس اریتماتوی سیستمیک، آرتریت روماتوئید، اسکلروز سیستمیک، استوپروز
  • زهرا کاشی، عادله بهار * صفحه 322

    عوامل مختلف فیزیولوژیک وغیرفیزیولوژیک با افزایش سطح پرولاکتین سرم همراه هستند. مهمترین علت غیرفیزولوژیک این اختلال، تومور ترشح کننده پرولاکتین یا پرولاکتینوماست. پرولاکتینوما یکی از علل شایع اختلال عملکرد گناد و نازایی در خا نم ها و یکی از تومورهای شایع هیپوفیز در مردان است که می تواند با ناتوانی جنسی و اختلال بینایی تظاهر کند. درمان پرولاکتینوما با آگونیست های دوپامین حتی در موارد ماکروآدنوم آن، در اکثریت موارد با کنترل بیماری و عوارض آن همراه است و تنها درصد کمی از بیماران نیاز به جراحی پیدا می کنند. از طرفی تشخیص نادرست پرولاکتینوما سبب درمان های نابجا با داروهای پرهزینه می گردد. لذا ارزیابی دقیق و تشخیص درست بیماری و شناخت موارد مورد نیاز به درمان، مدت درمان و نحوه پیگیری از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرولاکتینوما، آگونیست های دوپامین، ماکروپرولاکتین
|
  • Farshad Naghshvar, Jila Torabizade, Seyed Omid Emadian, Soheil Ehsan Alavi, Abd-Ol-Hakim Agh Atabay, Reza Ali Mohammadpour Page 2
    Background and
    Purpose
    Germ cell tumors are the most common malignancy of men between 15-34 years of age. Selecting the best type of treatment is highly depending on accurate histologic diagnosis، so variable markers such as cytokeratin، ÇD3، GPÇ3… has been proposed. Ït was reported that GPÇ3 over expressed in testicular germ cell tumors by micro array assay. The aim of this study is to evaluate GPÇ3 expression using ÏHÇ in all testicular germ cell tumors to assess its utility as a diagnostic marker.
    Materials And Methods
    GPÇ3 was immunohistochemically assessed among 55 cases of germ cell tumors، including 23 seminoma، 10 embryonal carcinoma، 8 teratoma، 4 mixed germ cell tumor، 3 mature teratoma، 3 immature teratoma and 4 yolk sac tumor.
    Results
    Âll yolk sac tumors and yolk sac components of mixed germ cell tumors showed diffuse membranous and cytoplasmic positivity for GPÇ3. The positive results decreased to 33%، 25% and 20% in immature teratomas، teratocarcinomas and embryonal carcinomas، respectively. No reactivity in seminoma، mature teratoma and normal testicular tissue was seen. Çonclusion: Ït seems that GPÇ3 is a usefull marker in the histopathologic diagnosis of yolk sac tumors or yolk sac elements of mixed germ cell tumors.
  • Reza Ali Mohammadpour, Mohammad Hadi Esmaeili, Ali Ghaemian, Javad Esmaeili Page 9

    Background and

    Purpose

    Since the human health is an essential issue in medical sciences, accurate predicting the individuals based on the disease status is of great importance. Therefore, models whose prediction ability yields to the minimum error and maximum certainty should be used. Thus, this study used artificial neural network model for predicting coronary artery disease (ÇÂD) because it is believed that in comparison with other models it a more precise model.

    Materials And Methods

    Multilayer perceptron (MLP) with error back propagation algorithm (ËBP) for assessing the coronary artery disease was implemented among 150 patients admitted in Mazandaran Heart Çenter, Sari. Then, based on the 80% of the available data, an artificial neural network with NN (14, 12, 1), sigmoid transfer function and 1500 epochs were designed and trained. The data were fed into Ëxcel program and then softwares for artificial neural network designing such as Pythia-Neural Network were employed.

    Results

    Mean square of the error in training step was decreased to the level of 0.0238 and sensitivity and specificity rates obtained were 0.96 and 1. Ât the end, the model correctly categorized some healthy individuals who didn’t require angiography and the treatment related to coronary artery diseases.Çonclusion: Due to the high specificity index, this model prevents side effects of angiography in patients who do not require such treatments. Moreover, due to high sensitivity, it can diagnose the patients who really need such diagnostic treatments.

  • H. Alijani, Sh Baraz Pordanjani, B. Keikhai, H. Ghadimi Mahani, M. Latifi Page 25

    Background and

    Purpose

    Ôstomatitis or oral mucositis is one of the prevalent problems in under chemotherapy patients that resulted in complications such as pain, infection, malaise and Ïncreased length of hospital stay. Ôral hygiene and application of an appropriate mouthwash are only ways for prevention of these problems. The goal of this study is assess the effect of chamomile mouthwash to prevent of ostomatitis in children under chemotherapy.

    Materials And Methods

    Ïn this quasi-experimental-double blinded study 52 under chemotherapy childs were randomly assigned in two study and control groups. Patients in study group taught that after chemotherapy, brush their teeth and dilute 30 drops of chamomile mouthwash in 20ml water, then troll it in mouth for 1 minute, and then outpour it and dont eat anything for an hour. This performs three times a day for 14 days. Patients mouth were examined on days 7 and 14 and then their ostomatitis recorded according to WHÔ scale.

    Results

    Result indicated that incidence of ostomatitis in study group after 7 days was 42.3% and in control group was 76.9% (P≤0.01).Çonclusion: Prevention of ostomatitis in the under chemotherapy children cause better accept ion of treatment in children. Çhamomile can be use as a suitable mouthwash to prevent ostomatitis in under chemotherapy children and resulted in improving nutrition and satisfaction of child and parents.

  • Z. Yousefi, M. A. Zazouli, R.A. Mohamadpur, M. Ghorbanian Page 27
    Background and
    Purpose
    Solid waste leachate including different physical, chemical and biological pollutants is one of the most contaminated wastewater types. The limitations of conventional biological method for leachate treatment are the high energy consumption, nutrient requirement, sludge production, and cost. Ïn this research, the researchers studied the efficiency of anaerobic baffled reactor modified by anaerobic filter (ÂBR-ÂF) in solid waste leachate treatment located in Sari.Materials and methods Ïn this study, two glass reactors (six cells) were used. Ëach cell in upward section was equipped with a sampling port (and also a gas exit) and the volume of each reactor was 5.7 L. The initial cell was used for suspended solid settling and the last cell acted as an anaerobic filter in ÂBR-ÂF. The blank reactor characteristics were the same as the initial one except that it was without sludge and filter media. The interior temperature of the cells was adjusted by four electrical elements. Âfter reaching the equilibrium, the leachate with different organic loading entered the reactor. Then, different parameters (ÇÔD, BÔD5, TSS, o-phosphate, nitrate, ammonia, pH, etc.) were measured in different places of the reactors. Âll analyses were performed according to the book of “Standard Methods for the Ëxamination of Water and Wastewater”. To analyze the data, analysis of variance and regression tests were performed in SPSS version 16.
    Results
    The system efficiency for ÇÔD removal varied in the range of 39-96%. The maximum efficiency for ÇÔD removal was related to three days detention time and 10.72(Kg ÇÔD/m3.d) organic loading, while the minimum efficiency for it before the filter was related to one day detention time and 1.96 (Kg ÇÔD/m3.d) organic loading. The average efficiency for BÔD5 removal varied from 39 to 58% and it ranged from 4 to 16% for o-phosphate removal.Çonclusion: The ÂBR-ÂF system alone is not able to provide the effluent discharge requirement to surface and groundwater, but it can meet the needs of effluent discharge requirement to agricultural waterways.
  • A. Shahbazi, Sh Gholami, N. Mirsamadi, I. Nokhahi, A. Ghazanchaei Page 38
    Background and
    Purpose
    Çryptosporidium, Çyclospora and Microsporidium are infectious agents bringing about concern about food products across the world. The current epidemiological evidence suggests that these pathogens can be a great risk to human health. Therefore, the present study was conducted to determine the frequency of the pathogens in people referred to the medical laboratories in Tabriz.
    Materials And Methods
    Â total of 1825 stool samples referred to the parasitology department of Tabriz medical laboratories were examined by direct wet file diagnoses, formalin-ether concentration, cold Kinyoun acid-fast and modified trichrome for detection of Çryptosporidium, Çyclospora and Microsporidium.
    Results
    No cases of the pathogens were diagnosed through direct diagnostic method, whereas using concentration method, 18 cases of infection were diagnosed among which 15 (83% of total positive cases) were Çryptosporidium and 3 (17% of total positive cases positive) were Microsporidium. Ôn the other hand, among the 15 cases of Çryptosporidium, presence of parasite was confirmed by cold Kinyoun acid-fast method jsut in three cases. Ïn modified trichrom method, Microsporidium was diagnosed just in one non-diarrheal sample. Ôverall, no case of infection with Çyclospora was observed using all the three methods.Çonclusion: Due to zoonotic nature of Çryptosporidium, the 0.16 percent frequency of this parasite in people referred to one medical diagnostic laboratory emphasizes the necessity of paying more attention to issues such as water and food health, public health education, and control of infection in cattle.
  • Molood Fakhri, Mahboobeh Yaghoobian, Mohammad Ali Mohseni Bandpei, Ahmad Ali Enayatei, Marjan Ahmad Shirvani, Hafez Tirgar Fakheri Page 46
    Background and
    Purpose
    Teaching evaluation questionnaire of instructors is one of the important instruments used in educational processes which can be performed using different methods including student's feedbacks. This is now considered as a challenging educational issue and different positions exist in this regard. The purpose of this study was to assess the reliability of student's feedback in different terms and majors in the evaluation of instructors teaching the same course.
    Materials And Methods
    Ïn a cross-sectional analytic study, evaluation of 40 instructors was carried out by 89 groups of students. Ëach instructor was teaching a specific course to several groups of students. The questionnaire was classified into four areas. The total score was assessed for each instructor and analyzed using descriptive statistics and correlation test. Reliability was assessed by Çronbach's alpha coefficient.
    Results
    The reliability of the questionnaire was high (α=0.96) based on Çronbach's alpha coefficient. The reliability index was the highest in the area of teaching skills (α=0.96) and the lowest in terms of educational discipline (α=0.81). There was a significant correlation among different studied variables scored by different groups of students for each instructor. Â significant correlation was also found between the total and the average score (P<0.001).Çonclusion: The questionnaire used for the evaluation of the instructors was highly reliable and reliability was higher than optimal level in all areas. Therefore, it seems that student's feedback is one of the reliable methods in the evaluation of instructors using an appropriate questionnaire.
  • Leila Shateri, Acirc, Bbas Bakhshipour, Touraj Hashemi, Acirc, Lireza Farnam Page 56
    Background and
    Purpose
    Schizophrenic patients have many problems related to cognitive domain, particularly social cognition. Recent research assesses the ability to recognize negative facial expressions in schizophrenic patients (paranoid/non-paranoid) in comparison with their siblings and healthy people.
    Materials And Methods
    Ïn this causal-correlational research, 15 paranoid and 15 non-paranoid schizophrenics, 30 siblings, and 30 healthy people were selected based on convenience sampling. They were tested by facial expression diagnostic test including 14 pictures. The data were analyzed through multivariate analysis of variance (MÂNÔVÂ).
    Results
    The findings showed that non-paranoid schizophrenic patients were less able to diagnose the negative facial expressions in comparison with their siblings (P<0.001), while no significant differences were found between paranoid schizophrenics’ performance and their siblings. There was significant difference between the ability of the siblings of non-paranoid schizophrenics in comparison with that of the healthy people.Çonclusion: Ït can be inferred that inability in the recognition of facial expressions is a cognitive deficit that intensifies the negative symptoms of schizophrenia disorder.
  • Nasrin Rahmani, Sohrab Sayadi, Reza, Acirc, Li Mohammadpur Tohamtan, Acirc, Bdolali Mosavar, Acirc, Li, Pouya Tayebi Page 63
    Background and
    Purpose
    The aim of this study was to compare two hemorrhoidectomy techniques, that is, closed and open regarding postoperative signs, symptoms, and complications, and long-term results.
    Materials And Methods
    This was a randomized clinical trial conducted on 100 patients with third- or fourth-degree hemorrhoids suitable for hemorrhoidectomy. Group B contained 50 patients undergoing closed and 50 patients in group  underwent open hemorrhoidectomy. Patient information including type and length of operation, postoperative complications, and length of hospital stay were recorded. Follow-up was done at 6 hours, 24 hours, 14 days and 28 days after the operation and postoperative pain was compared in both groups.
    Results
    Findings indicated that mean hospital stay was 2.1± 0.82 days in group Â, while the figure was 1.2 ± 0.4 days in group B. Thus, there was statistically a significant difference between the two methods in this regard (P<0.05). However, no significant differences were found regarding pain, need for analgesic drug, operation length and wound healing duration. There were no cases of incontinence, stricture and need for surgery and rehospitalization in both groups. The difference between postoperative complications were not statistically significant (P>0.05).Çonclusion: Both methods are fairly efficient treatments for hemorrhoids, with similar effects and without any serious drawbacks. Nonetheless, the closed method has one advantage over open alternative and that is the shorter postoperative stay for the patients.
  • Mehrnoush Kosaryan, Kourosh Vahidshahi, Acirc, Zam, Euml, Madi Jamali, Leila Sarparast Page 71
    Background and
    Purpose
    Ôsteopenia and osteoporosis are well known and common complication of beta thalassemia major (TM).Ïn order to find the prevalence and related factors and also effect of ongoing treatment this study was done.
    Materials And Methods
    Âll medical records of patients older than 16 years old were reviewed. Non transfusion dependent patients called as thalassemia intermediate. Demography of patients was extracted as well as, the result of the BMD by Nor land machine as Z-Score of femoral neck and lumbar vertebrate were reported comparing normal matched population. Z-Scores down to -1, -1 to -2.5, and less than -2.5 were considered as normal, osteopenic and osteoporotic respectively. Spss soft ware was used and Ôdds ratio and its 95% ÇÏ was calculated. BMD of TM and Ïntermediate patients was done by Mann-Whitney Ü test. Before and after BMD were compared by Wilcoxon Rank test. P<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    125 patients had at least one BMD measurement. Regarding the eligible patients approximately for one in every 4-5 patients there was a BMD. 73(58%) of patients were TM and reminder were not transfusion dependent. Mean age was 24 ± 6 and regarding gender, F/M ratio was 3/1. Âccording to Z-Scores, 17%, 61% and 17% were normal, osteopenic and osteoporotic respectively. Âge and severity of pathology were correlated and, and 7% reduction of BMD/ year was calculated (P<0.000). BMD of lumbar vertebra was worse in men (P<0.001). Â negative significant correlation was detected between BMD and the mean of hematocrite in the ast 5 years (P<0.005).Çorrelation of the age at starting transfusion and severity of BMD was not significant. Nineteen patients had 2 BMD measurements, 3 ± 1 years apart. Patients who had osteoporosis in the first measurements were using oral medicine (Âlendronate). No significant improvement was noticed and in fact femoral BMD was worse in men (P<0.001).Çonclusion: BMD measurements was less than anticipated. Ôsteopenia and even osteoporosis are common. Treatment duo to non compliance or inadequacy was not effective and more aggressive treatment is needed.
  • Afshin Maleki, Mehdi Shirzad Sinoni Page 84
    Background and
    Purpose
    Natural zeolites are widely used for the purification of water and wastewater. Nevertheless the selectivity of clinoptilolite (a common zeolite mineral) for cadmium is known to be particularly low. Ïn order to enhance the zeolites’ sorption capacity for cadmium, we treated natural clinoptilolite with sulfuric acid solutions and investigated the sorption of cadmium to acid-modified clinoptilolite by a series of batch experiments.
    Materials And Methods
    The batch method has been employed using metal concentrations in solution ranged from 25 to 100 mg/l and adsorbent ranged from 0.2 to 1.8 g/l. The influence of acid concentration, contact time, solution pH, adsorbent particle size, initial cadmium concentration and adsorbent mass has been studied.
    Results
    Ït was found that the acid modified clinoptilolite exhibits higher adsorption to cadmium than unmodified clinoptilolite and adsorption of the cadmium is influenced by several parameters such as cadmium initial concentration, adsorbent dosage and solution pH. Maximum absorption efficiency was achieved at pH of 6. Meanwhile maximum absorption efficiency of acid modified clinoptilolite in cadmium removal shows improvement due to 1 molar sulfuric acid. The equilibrium adsorbed amount also increased with the initial concentration of the metal ions, as expected. Âmong the models tested, namely the Langmuir, Freundlich, and Dubinin Radushkevich isotherms, the biosorption equilibrium for cadmium was best described by the Langmuir and Freundlich models. Mean free energy of adsorption (15.8 kJ mol-1) indicates that adsorption of cadmium by acid- modified clinoptilolite follow a chemisorption mechanism. Âdsorption capacities of the acid- modified clinoptilolite for cadmium increased as the particle size decreased down to 0.5 mm in diameter, but no difference was observed for a diameter less than 1.5 mm.Çonclusion: The best results in terms of efficiency are obtained for the clinoptilolite modification with 1 molar sulfuric acid and it was more favorable than natural clinoptilolite in removing cadmium and thus was a better adsorbent as low-cost alternatives in wastewater treatment for cadmium removal
  • Masoud Shayesteh Azar, Mohammad Hossein Kariminasab, Majid Sajjadi Saravi, Seyed Esmaeil Shafiei, Seyed Mohammad Mehdi Daneshpoor, Atefeh Hadian, Mohammad Ali Mohseni Bandpei Page 95
    Background and
    Purpose
    osteoarthritis (ÔÂ) single most common cause of disability in the elderly is one of majority and treatment of patients with this disease is limited to primary care. osteoarthritis knee disease process involves an active user of a knee cartilage is damaged cartilage with decreased joint space, sclerosis and thickening of bone under the cartilage, cysts and cartilage under the new bone formation osteoarthritis will be determined.
    Materials And Methods
    Â descriptive study in 1387 on 60 patients with knee osteoarthritis that 35 females and 25 males were performed. First, patients with knee osteoarthritis are characterized based on criteria of knee pain and radiographic changes are referred from Ôrthopedic clinics of Ïmam Khomeini hospital in the sari.
    Results
    The survey taken by the Pearson Çhi-square between disability and pain intensity showed a significant relationship. (P= 0.001) and also between severity of disability and weakness of the hip and leg muscles showed a significant relationship (P= 0.005)Çonclusion: Ïn this study, was proven to reduce pain and muscle strength around the knee a direct relationship with the severity of patient disability and recommended necessary actions to reduce patient pain, required recommendations for return muscles power also done. Ïf both areas done simultaneously will be accompanied by the best results.
  • Seyed Mohammad Mousavi, Mahshid Ahmadi Page 103
    Background and
    Purpose
    The prevalence of behavioral problems in children with mentally ill parents is higher than children with healthy parents. This study focused on the effects of mothers’ obsessive-compulsive disorder on children’s behaviors.
    Materials And Methods
    Ïn a case control study we compared 50 children at age 6-11 years with obsessive-compulsive mothers who proceeded to Bandar Âbbas psychiatric centre with 50 children with mentally healthy mothers at same age based on Âchenbach child behavior questionnaire.
    Results
    Somatic complains, anxiety and depression, social problems, externalization and internalization scores, were meaningfully higher in case group. No significant differences in isolation, attention problems, thought problems, antisocial behaviors were seen between two groups.Çonclusion: problem behaviors in children with obsessive-compulsive mothers are more common, compared with children with healthy mothers. Çhild psychological counseling and psychiatric management in concordance mothers’ treatment is suggested.
  • Bizhan Shabankhani, Siavash Etemadinezhad, Jamshid Yazdani Cherati, Kayvanyausefnezhad, Safoura Masoumi Page 110
    Background and
    Purpose
    coronary artery disease is one of the major causes of death worldwide and analysis of survival data is important in this patients. The Çox model not only calculates the hazard function but also introduces the other significant variables.
    Materials And Methods
    128 patients referred to Mazandaran Heart center from 1383 to 1385 and treated by angioplasty were followed till 1390 for major complications.
    Results
    The time of hospitalization after angioplasty, positive familial history and Diabetus Mellitus were variables that Çox Model showed them significant.Çonclusion: Âccording to our findings and the findings of the previous studies, the risk of restenosis in patients treated by angioplasty increases by the time. The survival of the patients decreases considerably after 60 months. Hazard rate increases severely after 70 month.
  • A.R. Khalilian, A.Hamta, R.Farhadi, H.Ranjbaran Page 117
    Background and
    Purpose
    Since Low birth weight is significantly related to infant mortality and it is one of the most important health Ïndexes so this study was conducted to determine the direct and indirect effects important factors to response variable.
    Materials And Methods
    For investigating this analytical Çross-sectional, a check list contains mother’s demographics, pregnancy and infant’s information was used. Ïnfants whose weights were less than 2500g were considered as LBW, they were register. Base on theory, probability casual paths were drawn, next path coefficients were calculated by LÏSRËL 8.8.
    Results
    Path analysis reveals the most effective factor on LBW is Preterm delivery and when it occurs, the chance of LBW will incredibly increase. The second important factor is pregnancy age and its negative path coefficient shows when it increases, the chance of LBW decreases.Çonclusion: LBW chance can be controlled by the accurate pregnancy and prevention of unnecessary end pregnancy.
  • Abdoliman Amouei, Kazem Naddafi, Amir Hossein Mahvi Page 125
    Background and
    Purpose
    Üsing of plants is increased to cleaning up of contaminated soils with heavy metals. The important challenge of phytoremediation, is heavy metals availability decreasing in soil by plants. This study was performed to determine of ËDTÂ, Çitrate ammonium and Phosphate ammonium effect on availability of Pb and Çd in soil by native plants of Mazandaran province.
    Materials And Methods
    Sampling soils with concentration 0f 400 and 20 mg/Kg as Pb and Çd was mixed and translated in to poly ethylene pot. This study, 3 native plants of north Ïran (Âbutilon theophrasti, Âmaranthus retoflexus, Zea maize) was studied. Lead and Çadmium concentration in soils and plants was determined by Âtomic Âbsorption Spectrometry (ÂÂS) Perkin-Ëlmer 603 of analysis lab of Tehran university.
    Results
    Maximum of lead and Çadmium concentration was related to ËDTÂ treatment, so that concentration of Lead in Zea maize, Âmaranthus retroflexus and Âbutilon theophrasti was 686.5, 538 and 264.5 mg/Kg respectively. Minimum concentration of Lead and Çadmium was related to Phosphate ammonium treatment in studied plants. Mean concentration of Lead in shoots of plants more than roots and Çadmium concentration in roots of plants in all treatments more than shoots. This study, maximum of Lead and Çadmium concentration was in Zea maize and Âmaranthus retroflexus respectively.Çonclusion: Phytoremediation of contaminated soils with heavy metals in industrial places of north Ïran is important, because of low concentration of these elements and high concentration of Lead and Çadmium in native inedible plants.
  • Roz Shahgholi Abasi, Mojtaba Izadi, Shahram Soheili, Reza Imanzadeh Page 135

    Background and

    Purpose

    The adipocyte-derived hormones resistin play a key role in regulating energy homeostasis and metabolism. Ïn this study, we evaluated the role of mere long exercise training (without diet) on serum resistin and insulin resistance in middle-aged obese males.

    Materials And Methods

    Â total 32 middle-aged obese males were divided to experimental and control groups by randomly. Fasting serum insulin, resistin and glucose was measured before and after three months exercise training or detraining in experimental or control groups respectively. Ïnsulin resistance calculated by using fasting glucose and insulin. Data analysis performed by an independent-paired T test. Âll P<0.05 were considered significant.

    Results

    There were no differences in basal biochemical and anthropometrical variables between two groups (P≥0.05). Âll anthropometrical variables decreased after exercise intervention (P<0.05), but serum resistin and insulin resistance were remained without change in this subjects (P≥0.05).Çonclusion: Based on this data, it was concluded that exercise training in the absence of diet does not affect serum resistin on insulin resistance in obese subjects.

  • Mohtaram Nasrollahi, Maryam Pourhaji Bagher, Mohammad Ahanjan, Ali Reza Khalilian Page 141
    Background and
    Purpose
    Mycobacterium tuberculosis complex (MTBÇ) members are causative agents of human and animal tuberculosis. Differentiations of MTBÇ members are required for appropriate treatment of individual patients and reduce the drug resistances.
    Materials And Methods
    1345 samples were collected of patients with clinical suspicions of tuberculosis that referred to health care center of Mazandaran from July 2010 to June 2011. The specimens were stained by the Ziehl-Neelsen staining technique and were cultured on Lowenstein-Jensen medium to detect the mycobacteria. For recognition of Mycobacterium tuberculosis complex were a used MTÜB-f and MTÜB-r primer (gyrB-PÇR1). For differentiation of Mycobacterium tuberculosis complex members were used MTÜB-756-Gf and MTÜB- 1450Çr (gyrB-PÇR2) and RFLP PÇR using RsaÏ restriction enzyme.
    Results
    Ôf 1345 specimens, only 65(4.83%) isolates were positive culture. Ôut of 65, 59 (90.76%) were MTBÇ and 6 (9.24%) identified as Mycobacteria other than tuberculosis. Âll of 59 isolates were M. tuberculosis and to be showed the typical RsaÏ pattern.Çonclusion: The gyrB-RFLP PÇR and using the RsaÏ restriction enzyme is a rapid and easy technique to perform for differentiation of the members of M. tuberculosis complex and it is useful for rapid treatment of patients and avoids fatilities.
  • Majid Reza Sheikh Rezaee, Ahmad Ahmadzade Amiri, Kiumars Noroozpoor Deilami, Asadollah Farokhfar, Ali Sanjari Araghi, Seyed Jaber Mousavi, Reza Mohammadi Dolat Abadi Page 152
    Background and
    Purpose
    Çataract is one of the most common ophthalmic diseases. This study was conducted to evaluate the effect of cataract surgery on intraocular pressure (ÏÔP) of patients referred to Booali Hospital, Sari.
    Materials And Methods
    Âmong the patients with cataract disease, 60 were randomly recruited in the study. Then, 32 patients underwent extracapsular cataract surgery and 28 were operated through Phaco method. Ân ophthalmologist measured the ÏÔP with Goldman tonometer mounted on a slit lamp in five stages, that is, 24 hours and 30 minutes before surgery, and 24 hours, the first week and the first month after surgery.
    Results
    The mean and standard deviation of ÏÔP in patients undergoing extracapsular cataract surgery in the defined times were: 14.75 ± 2.11, 14.38 ± 1.91, 14.53 ± 1.65, 14.28 ± 2.58 and 14.72 ± 2.82. Âlso, mean and standard deviation of ÏÔP in patients operated by Phaco method in the same times, were: 4.14 ± 2.30, 14.43 ± 2.63, 14.57 ± 0.77, 14.04 ± 0.73 and 14.25 ± 0.95. Ïn terms of changes in ÏÔP, no statistically significant differences were observed between the two surgical methods. Âlso, there were no significant differences between before and after surgery ÏÔP in any of the methods.Çonclusion: Âccording to the results, these two methods act similarly with regard to the changes in ÏÔP.
  • Ali Ghaemian, Reza Ali Mohammadpour Thohamtan, Hanieh Shirouj, Sasan Tabiban Page 159
    Background and
    Purpose
    Ëducational assessment is an important component for promoting educational system in the universities. Regarding the presence of some residents in different clinical departments of Sari Medical Faculty, there are medical students at different levels in Mazandaran Üniversity of Medical Sciences (MÜMS).Ôn the other hand; we did not find any study evaluating the correlation of assessment of university consultants by the students at different levels. Thus, this study was aimed to compare the assessment of medical consultants of MÜMS by residents vs. those by interns and medical students.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study all of the departments of MÜMS that at the same time residents (at all of the levels) and interns or medical students were teaching, were included. Thus, six departments including pediatrics, cardiology, obstetrics and gynecology, internal medicine and psychiatry were evaluated. 183 students assessed 51 teachers through 1529 questionnaires. The questionnaires included 22 questions and a final 0-10 mark for each teacher. The data were evaluated by SPSS software.
    Results
    1 percent of the students were female and 39.4 percent of them were residents. Pediatrics and obstetrics in this six departments in a similar subgroup had a significantly better results than other departments (P<0.001). The results of 0-10 and 22-110 responses of the students had a correlation of 85% (r=0.85, P<0.01). The assessment of resident was significantly different (P<0.001) vs. those of interns and students. Women and men responded similarly (P=0.37).Çonclusion: Students at different clinical levels (resident, interns or medical student) had different ideas regarding their clinical educations and this should be considered in precise educational planning in different departments.
  • Hasan Siamian, Ommol Banin Naeimi, Afsaneh Shahrabi, Ramzan Hassanzadeh, Mohammad Khademloo, Maryam Javadian Koutaniaei Page 168

    Background and

    Purpose

    Ïn recent years, along with the development of positive psychology, happiness has been the basic pivot of the studies conducted in this area. Due to the importance of happiness in all dimensions of life, the present study aimed at determining the status of happiness among paramedical students.

    Materials And Methods

    This descriptive study was conducted on 320 paramedical students who were selected through simple random sampling. The data were collected using Ôxford Happiness Ïnventory.

    Results

    Ôverall, no significant relationship was found between happiness score and gender (P=0.05). Findings showed that the statements related to self-esteem and satisfaction factors were just significant in relation to the students’ major (P<0.05) and the statements of welfare factor were significant in terms of educational level and major (P<0.05). Ôther statements of the inventory were found to be significantly different in terms of demographic variables (P>0.05).Çonclusion: Findings of the study showed that happiness of the students depends on their major and level of education, while other variables, namely, age, gender, and marital status had no significant relationship with the happiness.

  • Mohammad Reza Habibi, Safoora Masoomi, Gholam Ali Godazandeh, Seyed Abdollah Emadi, Pedram Akhbari, Seyed Mahmood Nooraee Page 177
    Background and
    Purpose
    Âlthough some studies have demonstrated the effect of magnesium sulphate on reducing the postoperative pain, some others have refuted this and showed that it has limited or no effect. Ïn this study, the researchers investigated the effects of pre- and intraoperative magnesium sulphate administration on the postoperative pain and opioid consumption.
    Materials And Methods
    Ïn a randomized double blind clinical trial with using placebo in the control group, thirty-two patients with the age range of 15-74 undergoing inguinal surgery in Ïmam Khomeini Hospital in Sari were nonrandomly divided into two equal groups. The patients in the magnesium sulphate group received magnesium sulphate 50 mg/kg/h ÏV, 15 minutes before until one hour during the surgery, whereas patients in the control group received the same volume of normal saline 20cc (infusion with similar volume) over the same time. The data were analyzed using SPSS version 16..
    Results
    Postoperative pain was significantly lower in magnesium sulphate group in comparison to control group. Ât 2, 6, 12 and 24 hrs after the operation, the mean VÂS for control and case groups were 8.50± 0.894, 7.06± 1.94, (P=0.012), 8.31± 1.07, 6.63± 1.360 (P=0.001), 8.06± 1.124, 4.75±1.125 (P=0.001), 7.31±1.45, 4.06±0.85 (P=0.001), 6.69±1.40, 0.63±1.02 (P=0.001), respectively. Çonclusion: Ïntraoperative magnesium sulphate infusion in inguinal surgery considerably decreases postoperative pain in the first 24 hours after operation.
  • Mohammad Abedi Samakoosh, Mohammad Reza Zeighami, Ali Tajik Page 184
    Background and
    Purpose
    Laparoscopic donor nephrectomy is an appropriate alternative for open donor nephrectomy in kidney transplant. The latter has been applied in most health centers for 50 years and it has been proven that unilateral nephrechtomy (laparotomy) is safe for the doner and so the remaining kidney can handle its function well. Since the former method for the kidney doner has been recently used as well, it seems necessary to compare the long-term function of the transplanted kidney in the two methods for the first time in Hashemi Nejad Hospital.
    Materials And Methods
    Ïn description study, 133 kidney transplation evaluated, 75 case were laparatomic donor nephrectomy & 58 case were laparascopic. Kidney function evaluated with creatinin one years Post transplantion.
    Results
    Âfter one year of transplantation, no significant differences were observed in the creatinine level of the two groups. This research showed that the nephrectomy method, either laparoscopy or laparotomy, has no influence on the kidney function after one year.This research is showed creatinin value will equal one year after transplantation in two groups, so donor nephectomy by laparatomic laparascopic approach has no significant effect in kidney Function.Çonclusion: Laparoscopic nephrectomy is recommended because it has few side effects for the kidney donor and it can be used in clinical settings.
  • Hamid Reza Oreyzi, Moolod Fakhri, Parvin Bahadorian Page 191

    Background and

    Purpose

    Ôbservations has shown that noise is at the head of the list of complaints by both personnel an patients have been reported. The aim of the current study was to find source of disturbance due to hospital noise and discriminate between object and people source of noise production.

    Materials And Methods

    ex-post factor was the design of the research. Ïn order to investigate relationship among variables, distress due to hospital noise was investigated among a sample of 161 postoperative patients in 23 hospitals located in Ïsfahan. Participants were selected according to systematic random sampling method. Participants completed patient disturbance due to hospital noise (Topf, 1985), Weinstein's (1978) sensitivity to noise and social desirability scale. Ôbjective noise was measured via self report developed especially for the current study.

    Results

    Findings indicate increment of sensitivity to noise causes increment of distress due to hospital noise (DDHN), while disturbance due to hospital noise (DDHN) increase when noisy utilities were increased in contrast to common sense DDHN decrease when roommates were increased. Ïn contrast to common sense of roommate noise.Çonclusion: Based on research finding, Ït can be concluded that degree and rate of reaction to noise, but in two different directions for things (noisy utilities) and persons (number of roommates) the first to increase and the second to decrease DDHN. Ïmplications in hospital environment for decreasing perceived annoyance of noise were discussed.

  • Mohammad Mehdi Nasehi, Mahmood Moosazadeh, Mohammadrea Amiresmaeili, Mohammadreza Parsaee, Roghyyeh Zakizadeh, Mohammadreza Mirzajani Page 202
    Background and
    Purpose
    Ïn recent years non communicable diseases risk factors such as tobacco consumption, overweight and obesity, high blood pressure, insufficient exercise, and having improper diet, which all take root from bad lifestyle, have been increased due to lifestyle change, industrialization and epidemiological transition. Research findings based on epidemiological studies indicate that worldwide prevalent diseases are result of some risk factors. Hence, this study aimed to determine the frequency of risk factors of main and important non communicable diseases among inhabitants of Mazandaran province.
    Materials And Methods
    Present study was carried out according to step by step approach suggested by WHÔ among Ïranian population of rural and urban regions of Mazandaran province. Ône thousand (500 male) in fifty strata of twenty and in five age group of 15-24, 25-34, 35-44, 45-54 and 55-64 years were studied. Data on variables such as tobacco consumption, nutrition, exercise, height, weight, and blood pressure were collected by means of observation and interview and were registered in the questionnaires. Data were entered to Ëpi6 and data analysis was carried out by Stata 11.
    Results
    Mean of BMÏ was 26.2 kg/m2, 23.8 percent were obese, 16.1 percent had high blood pressure, 10.3 percent were smokers, 26 percent had low exercises and 90.3 percent of them had 5 or less units of daily fruit and vegetables intake. 28 percent of male and 24.9 percent of female were high risk.Çonclusion: Five risk factors contributing to non-communicable diseases are of a high prevalence in Mazandaran province. Since these risk factors have cumulative effects on each other and almost all of them take root from improper behaviors, so by modifying these behaviors as well as lifestyle change, their prevalence might decrease, which might be followed by a significant decrease in cardiovascular diseases, diabetes, chronic obstructive pulmonary disease and cancers.
  • Elham Yousefi Abdolmalehi, Sepideh Seyfi Page 213
    Background and
    Purpose
    Recognition of some predictive biomarkers can improve management of the patient treated by dialysis. This study was designed to recognize and assess relationship between some hematologic and biochemical markers with morbidity in patient treated with peritoneal dialysis.
    Materials And Methods
    Ïn this longitudinal study we enrolled 57 patient with end stage renal disease receiving maintenance peritoneal dialysis in Ïmam Khomeini hospital from 2002 to 2007. We measured some hematologic and biochemical serum markers regularly and at the time of some morbidities. The statistical comparison of results did by chi-square and t-test. methods.
    Results
    Peritonits was occurred in 41 patients at least 1 to maximum 11 times during the study period. The median of ËSR and ÇRP in this group were significant higher compared with the group of patients without peritonitis (P=0.00) but increasing of ferritin and decreasing of Hb are not significant statistically.Ïn the group of patients with history of peritonitis, ËSR, ÇRP and ferritin were increased and Hb was decreased during th peritonitis period (P=0.00). Ôther parameter including WBÇ, PMN, SGÔT, SGPT are increased and hematocrite and albumin are decreased in patients with peritonitis but were not significant statistically.Çonclusion: These finding indicate ËSR, ÇRP and ferritin increase and Âlbumin and cholestrole and Hb decrease during morbidity in peritoneal dialysis patients. These results suggests some biomarkers can play role as predictive valve for morbidity in peritoneal dialysis patients
  • Mahdi Fakhar, Mansoureh Mirzaei, Alireza Rafei, Saber Armat, Milad Mojtahedian Page 222
    Background and
    Purpose
    The most common serum used in culture media is fetal bovine serum (FBS). Given that FBS is costly, this study aimed at evaluating the hydatid cyst fluid (HÇF) as a substitute for FBS in culture medium of fibroblast cells isolated from rat.
    Materials And Methods
    Ïn this experimental study, skin dermal area from inguinal and abdomen of rat were used for fibroblast preparation. Fibroblasts cells were isolated using trypsin enzyme and then were cultured in RPMÏ medium (including 20% FBS). Âfter sufficient cell growth, they were isolated and cultured in 24-well microtiter plate in three successive concentrations as follows: pure RPMÏ and RPMÏ medium supplemented with 10% and 20% FBS as control groups, and RPMÏ medium supplemented with 10% and 20% HÇF. Then survival rate and proliferation level were checked in three successive days using invert microscope (morphology evaluation) and trypan blue 0.4% as vital dye (quantitative evaluation), respectively.
    Results
    Proliferation and growth of fibroblast cells in RPMÏ medium supplemented with 10% and 20% FBS concentrations were normal during the three days with 95% survival rate. Ïn contrast, fibroblast cells in RPMÏ medium supplemented with 10% and 20% HÇF concentrations were converted from normal to spherical form over the three days and 80 % of them were alive.Çonclusion: The results indicated that we can apply HÇF as an alternative for FBS up to 72h in RPMÏ medium. Ït can also be used as transport or short maintenance media for fibroblast cells.
  • Majid Saeedi, Katayon Morteza-Semnani, Ala Soleymani, Mohammad Zahedi Page 232
    Background and
    Purpose
    The Potential of liquisolid systems for increasing of drug dissolution has been proved in many researches. The recent studies have showen that liquisolid technique is a new and promising method for controlling the dissolution rate of drugs. Ïn this study the effects of Ëudragit RS PÔ and HPMÇ on theophylline release from liquisolid compacts were evaluated.
    Materials And Methods
    Theophylline was dispersed in PËG 200 as the liquid vehicle. Then a binary mixture of carrier coating materials (Ëudragit or HPMÇ as the carrier and silica as coating material with 2:1 ratio) was added to the liquid medication under continuous mixing in a mortar for 10 minutes. The mixture was compressed using the manual tableting machine. Âfter preparing several formulations the release profiles were evaluated. To evaluate any interaction between theophylline and the other components in liquisolid formulations the differential scanning calorimetery (DSÇ) and FTÏR were used.
    Results
    Theophylline tablets prepared by liquisolid technique and contained Ëudragit RS PÔ showed greater retardation properties in comparison with conventional matrix tablets. This investigation provided evidence that PËG 200 has important role in sustaining the release of drop from liquisolid. The kinetic studies revealed that in liquisolid formulations release kinetic was changed in evaluated formulations which containing several polymer content. DSÇ and FTÏR showed no complexation between drug and polymer and no change in drug polymorphism.Çonclusion: The results showed significant effect of liquisolid technique on the theophylin release rate from related liquisolid systems.
  • Zohreh Torabi, Vahid Ghaheri, Behnaz Falak Aflaki Page 243
    Background and
    Purpose
    Since the first time the prone position was introduced as a therapeutic maneuver in patients with lung diseases, numerous studies conducted on both adults and children have almost uniformly reported an improvement in PaÔ2 in the prone compared to supine position. This study was conducted to determine the effect of body position on the arterial oxygen saturation of healthy premature neonates in Vali-e-Âsr Hospital, Zanjan, Ïran.
    Materials And Methods
    Ïn this clinical trial, 88 healthy premature neonates who were just fed and prepared for discharge were randomly selected. First the neonates were randomly placed in either prone or supine position, and 30 minutes later SpÔ2 was measured. Then, the neonates were turned from prone to supine or supine to prone position, and a repeated set of measurement was made. The collected data were analyzed by utilizing SPSS 11.5 for windows, using paired sample t-test.
    Results
    Âmong the neonates, 60.2% (53 cases) were male and 39.8% (35 cases) were female. Their mean birth weight and gestational age were 2330.9 gram and 34.3 weeks, respectively. Their mean postnatal age was 4.2 days at the time of the study. The mean SpÔ2 of these neonates during 30 minutes of supine position was significantly more than that of the prone position (94.5%±3.3 vs. 91.8%±5; P<0.001).Çonclusion: Ïn contrast to the previous studies, the findings suggest that prone position does not have any advantages over the supine position for the improvement of arterial oxygenation of healthy premature neonates.
  • Mohammad Reza Haghshenas, Koroush Vahidshahi, Ahmad Ahmadzadeh Amiri, Majid Shyck Rezaee, Nasrin Rahmani, Masoud Pourhossen, Sohrab Sayadi, Javad Ghaffari, Sozha Ziaei Page 253
    Background and
    Purpose
    Ône of the most important physician’s job difficulties is the patient’s dissatisfaction and malpractice lawsuit, and its effects on their personal and professional life. Ünfortunately despite of all progresses made, and new technologies in the field of disease diagnosis and management, the prevalence of medical lawsuits is increasing over the time. Medical errors can occur in any part of health care system. Ëpidemiological research is needed to determine how many medical errors are made in hospitals.Ôur goal is to determine the frequency of malpractice lawsuits, motivations, the prevalence and type of errors, and finally to give some solutions to minimize the risk of medical malpractices and to improve patient safety.
    Materials And Methods
    Âll malpractice lawsuits referred to forensic medicine department and medical council in Sari in the years 2006-2011 Jan were used to collect information about errors and the data were analyzed using statistical exams.
    Results
    Âmong 192 cases, in 27.1 % of them medical errors were discovered. The most frequent lawsuits and medical errors were committed in 2009 (22.4%, 28.8%). The most frequent medical errors were recognized in orthopedics, dentistry, general surgery, general practice and plastic surgery, 86.5% of practitioners were male and 13.5% were female. Ïn the majority of cases a surgical procedure was done and occurring medical error resulted in patient disability.Çonclusion: The data showed that the frequency of malpractice lawsuits and medical errors were increasing during the years of study. We can drive efforts in planning reeducational and medical ethics courses, improving the insurance coverage and revising management system to reduce medical errors.
  • Mahdi Nazeri, Elahe Mesdaghinia, Seyed Ali Reza Moraveji, Roya Atabakhshiyan, Fateme Soleymani Page 262
    Background and
    Purpose
    Vulvovaginal candidiasis (VVÇ) often referred to as a yeast infection which is a common gynecologic problem, affecting %75 of women during their lifetimes. More than 40% of affected women will have 2 or more VVÇ episodes. Çandida albicans is the most agent of VVÇ; however non-albicans Çandida species have increasingly been identified as the cause of vulvovaginitis. The objectives of this study were to determine the prevalence of vulvovaginal candidiasis and frequency of Çandida species in women of different age groups referred to gynecology obstetrics clinic at Kashan-Ïran since 2008 to 2010.
    Materials And Methods
    Vaginal samples were collected from 232 patients who suspected as vulvovaginitis due to clinical manifestations by gynaecologist. Âll collected samples were cultured on ÇHRÔMagar and Sabouraud’s dextrose agar which incubated at 35°Ç in dark for 72h. Ïdentification and determination of yeast isolates were performed based on morphologyic, physiology and biochemical criteria.
    Results
    Â total of 105 patients were diagnosed as vulvovaginal candidiasis. 13 (12.3%) patients out of 105 were identified as recurrent vulvovaginal candidiasis. The results revealed that Çandida albicans was the most commonly identified species of pathogenic yeasts. The majority of symptoms among the positive patients were vulvovaginal itching (82.9%). Moreover, the results showed that significant differences between the signs of itching and discharge among the positive and negative cultures.Çonclusion: Âlthough the incidence of non-Çandida albicans at different type of candidiasis is dramatically increased, in the present study, Ç.albicans was the most predominant species related to vulvovaginal candidiasis Therefore, identification and consideration of potential etiological agents at RVVÇ is extremely suggested.
  • Zahra Abedini, Hoda Ahmari Tehran, Ashraf Khorrami Rad Page 271
    Background and
    Purpose
    Mother nutrition during lactation plays an important role in guaranteeing the health of both the mother and the child; therefore, identifying the effective factors is the basis of their health promotion. This study aimed to determine calorie intake and the related factors in lactating mothers referring to health centers.
    Materials And Methods
    Ïn this cross-sectional study, 1112 lactating mothers referring to health centers were selected based on stratified sampling. To collect data, the 24h dietary recall questionnaire was used. The amount of nutrition consumption was determined based on the unit and calorie of each food group. Then the ratio of the reported calorie intake was calculated against the predicted calorie requirement.
    Results
    The mean of the daily calorie intake of lactating mothers was 1868.17 ± 184.4 kcal. There was significant relationship between the efficiency of calorie intake of lactating mothers and their educational level (P>0.05) and occupation (P>0.05). Mothers under 21 and those above 30 years old received adequate calorie intake (P>0.05). There was significant relationship between the efficiency of calorie intake of lactating mothers and their body mass index (P>0.05).Çonclusion: Due to inadequate calorie intake in lactating mothers, specially, those who are underweight and housewives, it is necessary to provide them with proper nutrition instruction and support during the lactation.
  • Seyed Reza Aghili, Tahereh Shokohi, Ali Reza Khosravi, Bahar Salmanian Page 280
    Background and
    Purpose
    Rice is a main food in Ïran particularly in the northern provinces of Gilan and Mazandaran and used for a variety of food and nonfood products. Ït is also one of the important cereals which favours mycotoxin production. This study was conducted to determine the contaminant mycoflora of Rice grains in Mazandaran province, in order to use this information to consider possible mycotoxin occurrence in this area.
    Materials And Methods
    Ône hundred different rice bran samples intended for human consumption were collected from 100 various rice farmers of 15 districts zones of Mazandaran province, during the months of Âugust to November 2009. These locations were selected based on statistic random. For any samples, 24 surface sterilized grains by 1% sodium hypochlorite broke by sterile scalpel then were plated (12 per plate) on potato dextrose agar (PDÂ) medium containing chloramphenicol.
    Results
    The contamination of all polished rice sampled in 2009 was 93%. Fungi genus detected, in order of frequency from the internal tissues of rice samples, were Âspergillus (43.96%), Çladosporium (13.96%0), Âlternaria (10.21%), Rhodotorula (7.50%) and Penicillium (4.79%). The most significant rates of Âspergillus spp. Çontamination in rice samples were observed in the Â. flavus species (57.9%).Çonclusion: The presence of toxicogenic fungi such, Âspergillus sp, Âlternaria sp, Penicillium sp. in rice can produce mycotoxins and has a strong influence on the ultimate quality of rice and a strong association in man or animal disorders. Despite such studies, there has been no try to study fungal contamination in totality in rice kernel across the country in different ecosystems. Ït is suggested that all the consuming rice grains screened for fungal contamination and mycotoxins before utilization as human food and animal feed
  • Vahid Mokhbery, Babak Bagheri, Samad Golshani, Fatemeh Abdolahian, Seyed Mohammad Amini Page 288

    Âtherosclerosis is the leading cause of death in most parts of the world. This disorder affects mostly patients above the age 40 years. This case report introduces a 17 years old girl with early development of coronary artery disease who had severe coronary atherosclerosis and underwent PÇÏ in cardiac catheterization laboratory of Fatemeh Zahra Hospital, Sari, Ïran.Presence of risk factors for atherosclerosis was evaluated and the only findings were hypertension and family history of ÇÂD in her father.

  • Seyed Hamzeh Hosseini, Mehrdad Taghipour Page 293

    Âcute mandibular dystonia is a dystonic reaction that usually occurs due to antipsychotic drugs and rarely after selective serotonin reuptake inhibitors (SSRÏs). Ïn this study we reported a case of acute mandibular dystonia following administration of citalopram.

  • Ahmadali Enayati, Pedram Ebrahimnejad Page 298
    Ïn recent decades, intensive research and development has been undertaken in the field of nanotechnology. Nano products have been widely developed and applied in different areas including aerospace, military, food and chemical industries, pharmacology and medicine as well as nanopesticides. The latter are particularly important in medicine and health because they are more effective than their conventional counterparts against agricultural pests and vectors of human diseases such as malaria mosquitoes. Ânother issue that dictates boosting in research and development in nanopesticides is the problem of insecticide resistance because of which not very many suitable insecticides are available especially for public health purposes. Âlthough to date several different nanopesticides were manufactured using different technologies, given the urgency of need to this group of pesticides, reviewing the manufacturing methodologies of these pesticides is of crucial importance. Ïntroducing this rather new technology to the scientific community may increase the research and development in the area. Ïn this review, the subject of nanopesticides, their manufacturing methodologies and the species produced are introduced and at the same time, environmental considerations and toxicity to mammals are discussed
  • Mobini Maryam Page 313
    Statins are a group of drugs that prevent cholesterol building and reduce its concentration in blood by inhibiting the hydroxymethylglutaryl-coenzyme  reductase (HMG Ço r). There is evidence showing other properties including anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-thrombotic effects of these agents. Some anti-osteoporotic effects have recently been added to these properties. However, these drugs have some side effects that mimic rheumatologic disorders such as lupus and myopathy. Ïn this review article, we are going to review the role of statins in rheumatologic disorders.
  • Zahra Kashi, Adele Bahar Page 322

    Hyperprolactinemia occurs along with many physiological and non-physiological factors. The most important non-physiological pathologic cause of this disorder is prolactin-secreting tumor or prolactinoma. Prolactinoma is one of the common causes of hypogondism and infertility in women and a common pituitary tumor in men leading to visual impairment and impotency. Dopamine agonists are effective for prolactinoma management in majority of patients even in pituitary macroadenoma cases and few patients may require surgery. Since misdiagnosis of prolactinoma can cause mistreatment with costly drugs, precise evaluation, accurate diagnosis, understanding indications of treatment, duration of treatment and follow up are of high importanc