فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 142 (آبان 1395)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 142 (آبان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/23
  • تعداد عناوین: 30
|
  • زهره قانع، حسین وزینی، مجید پیرستانی صفحات 1-13
    سابقه و هدف
    گیاهان دارویی در طب سنتی از دیرباز به دلیل داشتن ترکیبات شیمیایی طبیعی و موثر مورد توجه بوده است. هل یکی از گیاهان دارویی با کاربرد زیاد می باشد. در این پژوهش به بررسی عصاره هیدروالکلی میوه گیاه هل سبز بر میزان ترشح آنزیم های کبدی در موش های صحرایی نر نژاد ویستار القا شده با استات سرب پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی 36 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 220 تا 250 گرم تهیه و به شش گروه؛ کنترل، شاهد، تیمار 2،1و 3و کنترل مثبت بطور تصادفی تقسیم شدند. موش های گروه های شاهد و تیمار شده به مدت چهار هفته تحت درمان با استات سرب (به میزان 500ppm) قرار گرفتند. پس از القا مسمومیت موش های گروه تجربی به مدت یک هفته با عصاره هل درمان شدند. در پایان از همه موش ها خون گیری مستقیم از قلب جهت اندازه گیری آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز انجام شد. نمونه بافتی کبد جهت مطالعات بافت شناسی جدا گردید. داده با استفاده از روش آماری ANOVA مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد استات سرب سبب افزایش معنی دار ترشح آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز (01/0> p و 001/0>p) در کبد شد که اثر مخرب دارد. هم چنین عصاره هل سبب کاهش معنی دار آنزیم های آلانین آمینوترانسفراز، آسپاراتات آمینو ترانسفراز و گاماگلوتامین ترانسفراز (001/0>p) می گردد که اثر بهبود بخش دارد.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که عصاره هیدروالکلی میوه گیاه هل حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوییدی محافظت کننده از روند مخرب افزایش آنزیم های کبدی در مقابل اثرات سمی استات سرب می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم کبدی، عصاره هل، استات سرب
  • خدیجه نصیریانی، عادل افتخاری صفحات 23-30
    سابقه و هدف
    سندرم پاهای بیقرار یک اختلال نورولوژیکی در بیماران تحت همودیالیز است. این نشانگان موجب آشفتگی فرد در استراحت کردن، عدم آسایش، استرس و به شکل ثانویه، تضعیف عملکرد، اختلال در فعالیت های شغلی و زندگی خانوادگی می شود. این مطالعه با هدف تاثیر کیسه آب گرم بر شدت بروز نشانگان پای بیقرار بیماران همودیالیزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی (قبل و بعد) می باشد که بر روی بیماران مراجعه کننده به 3 بیمارستان استان یزد، انجام گرفت. در این مطالعه، 40 نفر بیمار دارای نشانه سندرم پای بیقرار از کل بیماران مراجعه کننده به بخش همویالیز به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه شدت نشانه های نشانگان پای بیقرار، قبل و بعد از به کارگیری کیسه آب گرم، توسط نمونه ها تکمیل گردید. داده ها توسط نرم افزار 17 SPSS و آزمون های آماری توصیفی و تی زوج در سطح معنی داری 05/0< p مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها
    64 درصد افراد مورد مطالعه در گروه سنی 60 سال و بالاتر قرار داشتند. 5/61 درصد دارای سابقه درمان دیالیز برای مدت یک تا پنج سال بودند. شدت علایم در 5/69 درصد بیماران قبل از مداخله و در 61 درصد بیماران، بعد از مداخله در سطح متوسط قرار داشت، ولی تفاوت نمرات دو مرحله از نظر آماری معنی دار بود (000/0 .(p=
    استنتاج: براساس نتایج پژوهش، استفاده از کیسه آب گرم به عنوان روش موثر، ایمن، کم هزینه و به خصوص با قابلیت استفاده توسط بیماران و خانواده هایشان، برای تسکین شدت علائم پای بیقرار بیماران همودیالیزی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: کیسه آب گرم، سندرم پای بیقرار، همودیالیز
  • فرهاد گلفام، بیژن هاشمی، ابوالقاسم حائری، علیرضا نیکوفر صفحات 31-39
    سابقه و هدف
    تست های سیتوژنتیک برای سنجش حساسیت پرتویی و ریسک ابتلا به سرطان به کار برده می شوند. هدف ما بررسی حساسیت پرتویی افراد سالم و بیماران مبتلا به سرطان پروستات با روش تراکم پیش رس کروموزومی (PCC) شیمیایی بوده است.

    مواد و روش ها
    از 10 بیمار مبتلا به سرطان پروستات و 10 فرد سالم ، 5/3 میلی لیتر خون وریدی دریافت و در 7 میکروتیوب استریل قرار داده شد. نمونه های دوگروه به جز شاهد با شتاب دهنده Siemens در انرژی MV 6 دوزهای 25/0، 5/0، 1، 2، 4 و 6 گری دریافت کردند. برای هر نمونه تست PCC شیمیایی انجام و لام های حاصله شمارش شد. برای مقایسه میزان بیراهی ناشی از دوزهای مختلف در هر گروه و مقایسه بیراهی حاصل از دوزهای یکسان در دو گروه از تست های Kruskal-Wallis non-parametric ANOVA و Mann-Whitney استفاده شد.
    یافته ها
    بین تعداد حلقه های ایجاد شده و دوز پرتودهی (Gy5/0≤) ارتباط معنی داری در دو گروه سالم و مبتلا به سرطان بودکه با افزایش دوز، حلقه ها افزایش می یافت (05/0p<). مقایسه افراد سالم و مبتلا به سرطان پروستات در دوزهای یکسان اختلاف معنی داری در تعداد حلقه های حاصل نشان نداد (784/0p=).
    استنتاج: چون PCC شیمیایی به لحاظ نظری باید قابلیت تشخیص ناهنجاری های کروموزومی بیش تری را نسبت به آنالیز متافاز داشته باشد، در صورت استفاده هم زمان از تکنیک FISH، امکان شمارش همزمان دی سانتریک ها و قطعات دیگر فراهم می شود و ممکن است حساسیت پرتویی دو گروه مبتلا به سرطان پروستات و سالم از نظر میزان ناهنجاری های کروموزومی بهتر تفکیک گردد.
    کلیدواژگان: تراکم پیش رس کروموزومی، حساسیت پرتویی، تست سیتوژنتیک، منحنی دوز، پاسخ، پرتودهی، سرطان پروستات
  • مائده حسن عبدالی، کریم خوش گرد، عبدالعظیم صدیقی پاشاکی، محمد رضایی، علیرضا خوش قدم، محمد هادی غلامی، احسان اکبری حامد صفحات 40-49
    سابقه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در میان زنان است. جلوگیری از آسیب به بافت های سالم به ویژه بافت ریه در پرتودرمانی سرطان پستان اهمیت دارد. در این مطالعه جهت یافتن فاکتورهای پیش بینی کننده با استفاده از پارامترهای دزیمتریکی و بالینی، وقوع آسیب در بیماران مبتلا به سرطان پستان پیش بینی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 52 مبتلا به سرطان پستان در مراحل II و یا III، از بهمن ماه 1393 تا مرداد ماه 1394 تحت عمل جراحی ماستکتومی ویا ماستکتومی رادیکال تغییریافته با دریافت 8 مرحله شیمی درمانی در مرکز انکولوژی و رادیوتراپی مهدیه همدان، مورد بررسی قرار گرفتند. طراحی درمان بیماران با دز 50 گری به حجم PTV در 25 جلسه انجام شد. احتمال آسیب به بافت ریه با استفاده از مدل لایمن محاسبه و سپس ارتباط آن با پارامترهای دزیمتریکی و بالینی بررسی شد و نهایتا بر اساس نتایج به دست آمده مدلی مناسب جهت پیش بینی احتمال ایجاد آسیب به بافت ریه به دست آمد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پارامترهای MLD و IV19 ارتباط معنی داری با احتمال آسیب به بافت ریه دارند. در مقابل پارامتر CLD ارتباط معنی داری را با رخداد آسیب نشان نداد. براساس یافته ها مدلی از نوع univariate logistic regression جهت پیش بینی احتمال ایجاد آسیب به بافت ریه در بیماران مبتلا به سرطان پستان پیشنهاد شد.
    استنتاج: در طراحی درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان پیشنهاد می شود تا حد امکان پارامتر CLD جهت کاهش دز دریافتی ریه کاهش یابد. پارامترهای اعتبارسنجی مدل ارائه شده نشان دادند که این مدل می تواند تخمین خوبی از آسیب به بافت ریه هنگام پرتودرمانی سرطان پستان ارایه دهد. بنابراین استفاده از این مدل قبل از شروع پرتودرمانی می تواند منجر به کاهش آسیب ریه و افزایش کیفیت زندگی این بیماران شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، پرتودرمانی، آسیب ریوی، مدل، ماستکتومی
  • سیده حبیبه میرمجیدی، علی برزگر، نوین نیک بخش صفحات 50-59
    سابقه و هدف
    سرطان معده، چهارمین سرطان شایع و دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان بوده و در استان های شمالی ایران میزان شیوع بالایی دارد. خانواده BCL2 نقش مهمی در تنظیم آپاپتوزیس داشته و تاثیر چند شکلی تک نوکلئوتیدی جایگاه C>A938- ژن bcl2 در بروز سرطان معده نشان داده شده است. هدف از این مطالعه بررسی چندشکلی جایگاه C>A938- ژن bcl2 در افراد مبتلا به سرطان معده بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 87 فرد مبتلا به سرطان معده که بین سال های 1390 تا 1392 به بیمارستان های استان مازندران و گلستان مراجعه کرده بودند و تحت جراحی معده قرار گرفتند، به همراه 104 فرد سالم به عنوان کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. استخراج DNA با روش نمکی انجام و پلی مورفیسم جایگاه C>A938- با روش PCR-SSCP (Polymerase chain reaction-single strand conformation polymorphism) تعیین شد. ارتباط ژنوتیپ این جایگاه با بروز سرطان معده و هم چنین خصوصیات دموگرافیک و کلینیکوپاتولوژیکی با روش رگرسیون لجستیک بررسی گردید.
    یافته ها
    فراوانی ژنوتیپ های AA، CC و AC در نمونه های بیمار به ترتیب 79/13، 09/16 و 12/70 درصد و در افراد سالم 38/15، 08/23 و 54/61 درصد بود. بررسی های آماری داده ها نشان داد که ژنوتیپ هتروزیگوت AC، به صورت معنی داری (0009/0=P) نسبت به مجموع ژنوتیپ های AA و CC، به میزان 2/0 برابر (276/0=OR) باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان معده می گردد. هیچ ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم این جایگاه و خصوصیات دموگرافیک و کلینیکوپاتولوژیکی مورد بررسی به دست نیامد.
    استنتاج: نتایج این مطالعه نشان داد که ژنوتیپ AC ممکن است در کاهش خطر ابتلا به سرطان معده موثر باشد. در نتیجه بررسی چندشکلی جایگاه C>A938 – پرموتور 2P ژن bcl2می تواند یک مارکر مولکولی مفید در تعیین حساسیت فردی به سرطان معده و هم چنین برای طراحی راه کارهای پیش گیری در افراد مستعد این سرطان باشد.
    کلیدواژگان: bcl2، سرطان معده، SSCP، چند شکلی
  • حمیده کده، شیرین سراوانی صفحات 60-67
    سابقه و هدف
    ماست سلها بعنوان سلول هایی پیچیده و چند عملکردی نقش مهمی در پیشرفت تومورها دارند. از طرفی به علت این که کارسینوم سلول سنگفرشی دهان دارای پتانسیل بدخیمی بیشتری نسبت به کارسینوم سلول سنگفرشی پوست می باشد، هدف از این مطالعه مقایسه تعداد ماست سل ها در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان و پوست ناحیه سر و گردن و بررسی ارتباط آن ها با درجه تمایز تومورها بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر 30 نمونه کارسینوم سلول سنگفرشی دهان و 30 نمونه کارسینوم سلول سنگفرشی ناحیه پوست مورد بررسی قرار گرفتند. رنگ آمیزی تولوئیدن بلو 1درصد جهت شناسایی تعداد ماست سلها استفاده شد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار آماری SPSS و تست های آماری Independent t- test، Kruskal Wallis و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    متوسط تعداد ماست سلها در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان و پوست به ترتیب 68/29±46 و 85/40±66/63 بود و این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود(012/0p= )، در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان متوسط تعداد ماست سل ها در تومورهای گرید I بیش تر از سایر گریدها و در کارسینوم پوست در تومورهای گرید III نسبت به سایر گریدها بیشتر بود ولی اختلاف معنی داری نداشتند (05/0p>).
    استنتاج: طبق نتایج مطالعه حاضر متوسط تعداد ماست سل ها در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان کم تر از کارسینوم سلول سنگفرشی پوست بود، بنظر می رسد احتمالا فاکتورهای دیگری از جمله آزاد شدن سیتوکین ها و کموکین ها از سلول های تومورال و سایر سلول های التهابی به جز ماست سلها در پیشرفت کارسینوم سلول سنگفرشی دهان موثر می باشند.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی، ماست سل، حفره دهان، پوست
  • حسن محبت کار، مختار نصرتی، ماندانا بهبهانی، محمدرضا رحیمی نژاد صفحات 82-95
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر ترکیبات گیاهی با قابلیت تعدیل پاسخ ایمنی و اثرات ضد میکروبی بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره متانولی حاصل از بخش های مختلف هفت گونه گیاه درمنه، قابلیت جهش زایی و نیز توان تحریک کنندگی تکثیر لنفوسیت های انسانی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی نمونه های گیاهی پس از جمع آوری و شستشو، خشک شده و سپس آسیاب شده و عصاره متانولی آن ها با استفاده از روش غوطه وری تهیه شد. جهت بررسی قابلیت ضد باکتریایی از روش انتشار دیسک استفاده گردید. پتانسیل جهش زایی عصاره ها و قابلیت تحریک رشدو تکثیر لنفوسیت های انسانی توسط آزمون ایمز و MTT موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    هیچ کدام از گونه های درمنه مورد بررسی پتانسیل جهش زایی نداشتند. عصاره حاصل گل وریشه در تمامی گونه ها اثرات ضد باکتریایی و توان تحریک کنندگی تکثیر لنفوسیت ها را به میزان قابل توجهی داشتند. Artimisia vulgaris و A.sieberi به ترتیب بیش ترین و کم ترین قابلیت ضد باکتریایی ودو گونه A.khorasanica و A.deserti بیش ترین و کم ترین تاثیر را بر تکثیر لنفوسیت ها داشتند.
    استنتاج: نتایج نشان داد که هیچ کدام از گونه های درمنه مورد بررسی جهش زا نبودند. گل و ریشه در این گیاهان قابلیت ضد باکتریایی و توان تحریک کنندگی تکثیر لنفوسیت های انسانی را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: ضد باکتری، تعدیل گر ایمنی، جهش زایی، درمنه
  • فاطمه فیروزی، جواد اختری، محترم نصرالهی صفحات 96-107
    سابقه و هدف
    سویه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA)، یکی از عوامل مهم)عفونت های بیمارستانی محسوب می شود. وانکومایسین اولین داروی انتخابی جهت درمان) عفونت های ایجاد شده توسط MRSA می باشد. اگرچه مقاومت در نمونه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به وانکومایسین (VRSA) نیز گزارش شده است. بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی فراوانی سویه های MRSA و VRSA استافیلوکوکوس اورئوس در میان پرسنل درمانی و بیماران بستری در بیمارستان می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق که در سال 1394 انجام شد، از 447 بیمار بستری و پرسنل درمانی، بیمارستان های آموزشی شهر ساری استافیلوکوکوس اورئوس با آزمایش های تشخیصی جداسازی گردید. سپس مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها به روش دیسک دیفیوژن بررسی شد. از روش E-TEST جهت تعیین MIC و شناسایی سویه های MRSA استفاده گردید. فراوانی ژن مقاومت mecA در ایزوله ها با روش PCR بررسی شد و در نهایت مقاومت القایی کلیندامایسین بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تعیین MIC به روش E-TEST نشان داد که 31/31 درصد ایزوله ها مقاوم به متی سیلین بودند و 1/16 درصد ایزوله های MRSA دارای مقاومت نسبی به وانکومایسین بوده اند. شیوع ژن mecA در ایزوله های مقاوم 8/96 درصد بود. بیش ترین مقاومت به آنتی بیوتیک جنتامایسین (5/45 درصد) و کم ترین مقاومت به وانکومایسین (صفر درصد) و آمیکاسین (1/14 درصد) بود. در بین ایزوله های MRSA، 9/12 درصد مقاومت القایی به دیسک کلیندامایسین مشاهده شد.
    استنتاج: این تحقیق نشان داد که مقاومت نسبتا بالایی به اریترومایسین، کلیندامایسین، جنتامایسین و سیپروفلوکساسین در بین ایزوله های مقاوم به متی سیلین وجود دارد و درصد بالایی از مقاومت چند دارویی در میان ایزوله های MRSA مشاهده گردید. ولی علی رغم مقاومت نسبی به وانکومایسین، این آنتی بیوتیک کماکان داروی با ارزشی در درمان MRSA می باشد.
    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، واکنش زنجیره ای پلیمراز، مازندران، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به وانکومایسین
  • فرهنگ بابامحمودی، لطف الله داودی، فاطمه آهنگرکانی، لیلا دلاوریان، محبوبه حاتمی، فاطمه کوهکن صفحات 108-116
    سابقه و هدف
    ماستیت یا التهاب بافت پستانی، یک وضعیت نسبتا شایع در زنان سنین باروری می باشد که عمدتا با تشخیص ماستیت شیردهی و به صورت سرپایی درمان می شود. گاه در بررسی ماستیت، به ویژه فرم مزمن آن، تشخیص های نادری هم چون ماستیت گرانولوماتوز و بدخیمی گزارش می شود. هدف این مطالعه، بررسی برخی ویژگی های بالینی بیمارانی است که با تشخیص اولیه ماستیت بستری شدند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، پرونده 46 بیمار خانم بستری شده در مرکز آموزشی درمانی رازی قائمشهر با تشخیص اولیه ماستیت از سال 1389 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفت. ریسک فاکتور، شرح حال، معاینه فیزیکی، آزمایشات، سونوگرافی، ماموگرافی، درمان، روش های تشخیص، نتایج پاتولوژی و تشخیص نهایی در پرسشنامه بیماران ثبت گردید.
    یافته ها
    از این بیماران، 8 نفر (18 درصد) post monoposed و 38 نفر (82 درصد) pre monoposed بودند. میانگین سنی این بیماران 08/7±18/33 سال بود. 8 بیمار سابقه عود ماستیت داشتند. از 8 مورد عود، 4 مورد سابقه دستکاری جراحی قبلی داشتند. تشخیص نهایی در 6 نفر (13 درصد) ماستیت گرانولوماتوز بود که همگی بیماری عود کننده داشتند. هم چنین دو نفر نیز کانسر التهابی پستان داشتند.
    استنتاج: ماستیت طیف وسیعی از علل عفونی و گرانولوماتوز و حتی بدخیمی را شامل می شود که خصوصا در موارد عود کننده، باید جهت تشخیص قطعی، از بیوپسی و هیستوپاتولوژی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ماستیت، ماستیت گرانولوماتوز، تشخیص
  • ویدا شفیع پور، بهزاد مومنی، جمشید یزدانی چراتی، روانبخش اسمعیلی صفحات 117-126
    سابقه و هدف
    کیفیت زندگی کاری به عنوان عامل اساسی در توانمندسازی نیروی انسانی مورد نیاز نظام مراقبت و درمان شناخته شده است. در این بین پرستاران نیز باید از کیفیت زندگی کاری مطلوبی برخوردار باشند تا بتوانند مراقبتی با کیفیت مناسب به مددجویان ارائه دهند. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی کاری و عوامل مرتبط با آن در پرستاران بخش های مراقبت های ویژه وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 180 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های آموزشی ساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران (1395) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. از مهم ترین معیارهای ورود، یکسال سابقه کار پرستار در بخش مراقبت ویژه بود. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات فردی و کیفیت زندگی کاری والتون انجام شد. نتایج توسط آمار توصیفی، آنوا یک طرفه و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پرستاران از اکثر مولفه های کیفیت زندگی کاری خود رضایت نسبی داشتند. 2/27 درصد کیفیت زندگی کاری پایین، 1/66 درصد متوسط و 7/6 درصد کیفیت زندگی کاری بالایی را گزارش کردند. کیفیت زندگی کاری با ساعت اضافه کار، تعداد شیفت شب در ماه و کفایت درآمد رابطه معنی داری را نشان داد (001/0p<).
    استنتاج: کیفیت زندگی کاری پرستاران متوسط بوده و آنان از عدم پرداخت منصفانه حقوق و مزایا و کافی نبودن محیط ایمن و سالم، عدم رشد و امنیت، قانون گرایی در سازمان، وابستگی اجتماعی کاری ناراضی بود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پرستار، بخش مراقبت های ویژه، عوامل مرتبط
  • برهان منصوری، افشین ملکی، بهروز داوری، سیدعلی جوهری، بهزاد شاهمرادی، ابراهیم محمدی صفحات 127-138
    سابقه و هدف
    مواجهه همزمان نانوذرات می تواند آسیب های جدی به موجودات آبزی از جمله ماهی به دنبال داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر نانوذرات دی اکسید تیتانیوم بر سمیت نانوذرات اکسید مس بر آسیب شناسی بافت آبشش و کلیه ماهی مدل در شرایط آزمایشگاهی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، از یک غلظت غیرکشنده نانوذرات دی اکسید تیتانیوم، دو غلظت غیرکشنده نانوذرات اکسید مس، دو غلظت ترکیب نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و نانوذرات اکسید مس به همراه گروه شاهد استفاده گردید. پس از 10 روز مواجهه با این مواد، از بافت آبشش و کلیه نمونه برداری شد. به منظور انجام مطالعه بافت شناسی کلاسیک، نمونه ها پس از آماده سازی به روش هماتوکسیلین– ائوزین رنگ آمیزی شد.
    یافته ها
    مهم ترین آسیب های ایجاد شده در بافت آبشش شامل خمیدگی تیغه های ثانویه، افزایش ترشح موکوس، افزایش به هم چسبیدگی لاملاهای ثانویه، تلانژکتازی مویرگی و هایپرپلاژی بوده است. هم چنین آسیب های متسع شدن رگ های خونی، واکوئولاسیون، نکروز کانونی، دژنره شدن توبول ها، و افزایش ملانوماکروفاژها در بافت کلیه ماهی کپور مشاهده شد.
    استنتاج: میزان شدت آسیب بافتی در حالت مواجهه همزمان نانوذرات دی اکسید تیتانیوم با نانوذرات اکسید مس شدیدتر از حالت مواجهه مجزای نانوذرات بوده است.
    کلیدواژگان: کپور، نانوذره، سم شناسی محیطی، آبشش، آسیب شناسی بافت
  • مجید کرمانی، مهدی فرزادکیا، علی اسرافیلی، سودا فلاح جوکندان، مجتبی یگانه بادی صفحات 139-154
    سابقه و هدف
    کاتکول ترکیب آلی حلقوی با سمیت بالا است که در صنایع پتروشیمی، داروسازی و تولید آفت کش کاربرد دارد و در صورت تخلیه به محیط زیست، اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان و محیط زیست می گذارد. هدف از این مطالعه حذف کاتکول توسط روش ازناسیون کاتالیزوری با نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن دوپ شده با سیلیس و تیتانیوم دی اکسید از محیط های آبی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بنیادی-کاربردی، ابتدا نانوذرات مغناطیسی Fe3O4@SiO2@TiO2 با روش سل ژل سنتز شد. جهت تعیین مشخصات نانوذرات از آزمایش XRD، SEM و EDX استفاده گردید. سپس تاثیر پارامترهایی چون تاثیر pH محلول (10-2)، زمان واکنش (60-0 دقیقه)، دوز کاتالیست (3-2/0 گرم در لیتر)، غلظت اولیه کاتکول (1000-50 میلی گرم در لیتر)، آزمایش بازیافتی (7 مرتبه)، تعیین میزان معدنی سازی و تاثیر بدام انداز رادیکال بر کارایی حذف مورد بررسی قرار گرفت. غلظت باقیمانده کاتکول با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا در طول موج 275 نانومتر اندازه گیری شد.
    یافته ها
    pH بهینه برای فرایند ازن زنی کاتالیزوری برابر با 8 تعیین گردید. حداکثر کارایی فرآیند در شرایط بهینه (غلظت کاتکول 1000 میلی گرم در لیتر، 8=pH، دوز کاتالیست 3 گرم در لیتر و دوز ازن 38/0 گرم بر ساعت) پس از زمان تماس 60 دقیقه، برابر با 100 درصد تعیین گردید. سینتیک تجزیه کاتکول از مدل درجه یک پیروی کرد. میزان معدنی سازی پس از پایان زمان واکنش 5/91درصد تعیین گردید. قابلیت استفاده مجدد کاتالیست تا 7 مرتبه با کاهش راندمان حدود 4 درصد را داراست و بدام انداز رادیکال (1 گرم بر لیتر ترت بوتانول) راندمان حذف کاتکول را 16/4 درصد کاهش می دهد.
    استنتاج: فرایند ازن زنی کاتالیزوری با استفاده از نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن دوپ شده با سیلیس و تیتانیوم دی اکسید در pH قلیایی به طور موثری، غلطت های بالای کاتکول را حذف می نماید.
    کلیدواژگان: ازن زنی کاتالیزوری، نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن دوپ شده با سیلیس و تیتانیوم دی اکسید، کاتکول
  • احمد جنیدی جعفری، مجتبی احسانی فر، حسین ارفعی نیا صفحات 155-166
    سابقه و هدف
    آب بطری شده به طور گسترده ای در بطری های پلی اتیلن تری فتالات PolyethyleneTerphthalate (PET) با درپوش پلاستیکی بسته بندی و توزیع می شود. مواد پلاستیکی موجود در این بطری هاو نیزسایر مواد افزودنی مانند فلزات سنگین، می توانند در طول فرآیند تولید و یا ذخیره سازی در شرایط محیطی مختلف، از بطری به درون آب نشت کنند. در این مطالعه اثر نور خورشید و درجه حرارت محیط بر آزادسازی فلزات سنگین از ظروف PET به درون آب های بطری شده مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تغییر مقادیر سرب و نیکل و کادمیوم و آنتیموان آب های بطری شده در شرایط مختلف شامل: اتاق با دمای C°2±27، در معرض تابش نورخورشید در محیط با دمای C°3±45 با پوشش فویل و بدون پوشش فویل، و نیز شرایط دمایی C°45، C°60 و C°75، در بازه های زمانی تعیین شده از 5 تا50 روز در 6 مارک آب بطری شده 5/0 لیتری از 5 استان در سال 1394 در ایران، به روش ICP-AES اندازه گیری و آنالیز نتایج با نرم افزار Minitab انجام شد.
    یافته ها
    غلظت فلزات سرب و نیکل و کادمیوم آب های بطری شده در شرایط دمایی و در زمان های مختلف و تحت تابش مستقیم نور خورشید دارای تغییرات قابل توجه و معنی داری نبود ولیکن غلظت آنتیموان با افزایش زمان نگهداری در تمام شرایط افزایش یافت و در برخی موارد نیز از حداکثر مجاز (5 میکروگرم درلیتر) فراتر رفت.
    استنتاج: قرارگرفتن در معرض تابش مستقیم نورخورشید، افزایش دمای محیط و مدت زمان نگهداری، موجب افزایش غلظت آنتیموان در آب های بطری شده می گردد.
    کلیدواژگان: آب های بطری شده، فلزات سنگین، ظروف PET، نورخورشید
  • افسانه اختیاری، سید حسن لنگری، معصومه یارجانلی صفحات 167-174
    سابقه و هدف
    روش بررسی تک مرحله ای 75 گرم گلوکز، به عنوان جایگزین روش کلاسیک دو مرحله ای تشخیص دیابت بارداری معرفی شده است. این مطالعه جهت بررسی میزان شیوع دیابت بارداری بر اساس معیار جدید و ارزیابی پیامدهای مادری و جنینی آن طراحی گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 271 خانم باردار مراجعه کننده به بیمارستان جواهری تهران در نیم سال دوم 1394 ، تست 75 گرمی گلوکز را در طی بارداری انجام دادند. میزان فراوانی متغیرها با ضریب اطمینان 95 درصد (CI95%) محاسبه شد. آنالیز داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 21 (جهت مقایسه متغیرهای کمی T student t-test و متغیرهای کیفی تست کای دو) انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد مورد بررسی، 6/4±5/30 سال بود. میزان شیوع دیابت بارداری براساس معیار جدید 24 درصد برآورد شد. تنها 4/15 درصد از افراد دیابتی شناسایی شده با این روش، نیازمند درمان دارویی بودند. سن، نمایه توده بدنی، سابقه مثبت خانوادگی دیابت و سابقه دیابت بارداری با بروز دیابت بارداری رابطه معنی دار آماری داشتند (05/0p-<). ابتلا به فشار خون بالای بارداری در مادران مبتلا به دیابت بارداری به طور معنی داری از مادران سالم بالاتر بود (003/0p=). دو گروه مادران سالم و مادران مبتلا به دیابت بارداری از لحاظ دیگر عوارض جنینی اختلاف معنی دار آماری نداشتند.
    استنتاج: با توجه به شیوع بالای دیابت بارداری در این مطالعه و نظر به این که تنها تعداد کمی از افراد مبتلا، نیازمند درمان دارویی بودند و عوارض جنینی اختلاف معنی دار آماری بین دو گروه نداشت، لازم است میزان فایده و مقرون به صرفه بودن معیار جدید مورد ارزیابی قرار گیرد و جهت رسیدن به این هدف، مطالعات گسترده تری مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، شیوع، عوارض، غربالگری
  • پروین امینی، امیر کیامرز میلانی، نفیسه رحمانی صفحات 175-185
    سابقه و هدف
    در بیماران مبتلا به شکاف آلوئول بستن ناحیه شکاف با گرفت استخوانی از اهمیت بالایی برخوردار است. platelet rich fibrin (PRF) در ترکیب با پودر استخوان جهت افزایش حجم استخوان استفاده می شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از PRF همراه با آلوگرفت استخوانی در میزان ثبات افزایش حجم استخوان در جراحی بستن شکاف آلوئول به کمک بررسی های رادیوگرافیک می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 10 بیمار(6 دختر و4 پسر) مبتلا به شکاف آلوئول یک طرفه صورت گرفت. پس از قرار دادن آلوگرفت (FDBA) Freeze Demineralized Bone Allograft در ناحیه شکاف، در نیمی از بیماران PRF بر روی ناحیه قرار داده شد و در نیمی دیگر (گروه کنترل) از PRF استفاده نگردید. برای بررسی میزان استخوان سازی در این دو گروه قبل از جراحی و6 و12 ماه پس از آن، Cone Beam Computed T omography(CBCT) تهیه شد و تغییرات حجم استخوانی بررسی گردید. داده ها در نرم افزار SPSS با فاصله اطمینان 95 درصد آنالیز شدند.از آزمون های آماری شاپیرو ویلک، بنفرونی و اسپیرمن جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    دراین مطالعه هر دو گروه کنترل و مداخله شامل 2 پسر و 3 دختر با میانگین سنی 83/1 ± 25/9 سال بود. تفاوت معنی داری از نظر میانگین سنی در بین دو گروه وجود نداشت (05/0> p). تغییرات حجم استخوانی در طول زمان در هر دو گروه معنی دار بود (001/0< p)؛ به گونه ای که در ماه ششم حجم استخوان کاهش و در ماه دوازدهم افزایش یافته بود. حجم اولیه استخوان دربین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0> p). اما در بررسی 6 و 12 ماهه حجم استخوان در گروه مطالعه به صورت معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (05/0< p).
    استنتاج: استفاده از PRF در ترکیب با FDBA می تواند موجب کاهش تحلیل استخوان و نیز ارتقای سرعت ترمیم و تشکیل استخوان در ناحیه شکاف آلوئول گردد.
    کلیدواژگان: شکاف آلوئول، آلوگرفت، PRF
  • مسعود ابوالحلاج، اصلان نظری، بهزاد عبدالله اوغلی میرعلی، علی جوانی صفحات 186-193
    سابقه و هدف
    افزایش هزینه های درمانی در تمام نقاط دنیا، دولت ها را وادار به انجام مداخلات در خصوص اصلاح نظام مالی و تجزیه و تحلیل خدمات سلامت از جنبه های اقتصادی کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و خارجی (فرصت و تهدیدهای) نظام نوین مالی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به صورت مقطعی در سال 1393 انجام گرفت. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان ارشد نظام مالی و بودجه در بخش بهداشت و درمان بودند. به منظور تعیین نمونه پژوهش از روش سرشماری استفاده شد و تمامی 20 نفر از اعضای کمیته، وارد پژوهش شدند. دیدگاه های استراتژیک پیرامون نظام مالی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کشور در قالب مدل نقاط قوت (S)، ضعف (W) (به عنوان عوامل درونی) و فرصت (O) و تهدید (T) (به عنوان عوامل خارجی) برنامه ریزی استراتژیک مورد سنجش قرار گرفت. به منظور تعیین وزن و ضریب از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس دیدگاه شرکت کنندگان در پژوهش، 4 گویه به عنوان نقاط قوت و 15 گویه به عنوان نقاط ضعف، 7 گویه به عنوان نقاط فرصت و 6 گویه به عنوان نقاط تهدید نظام نوین مالی در دانشگاه های علوم پزشکی تعیین شدند. امتیاز نقاط قوت و ضعف در جدول SWOT برابر 98/1 و امتیاز نهائی بخش فرصت ها و تهدیدات 23/4 تعیین گردید.
    استنتاج: عوامل خارجی سهم بالاتری در شکل دهی نظام مالی حاکم بر بخش سلامت کشور داشتند و قدرت تاثیرگذاری بیش تر نهادهای خارجی را به اثبات می رساند. پیشنهاد می گردد کمیته های کارشناسی دائمی طراحی گردد و ارتباط مداوم نهادهای مالی بخش بهداشت و درمان با سایر نهادهای مرتبط از طریق این کمیته ها انجام گیرد.
    کلیدواژگان: نظام نوین مالی، برنامه ریزی استراتژیک، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
  • فرهاد رادفر، وحید نجاتی، جلیل فتح آبادی، هدا لایق صفحات 194-212
    سابقه و هدف
    نارساخوانی اختلالی شایع در میان دانش آموزان است که منجر به مشکلات گسترده ای در زمینه عملکرد تحصیلی می شود. هدف این پژوهش تعیین تاثیر تقویت توجه بر حافظه کاری و مولفه های خواندن دانش آموزان نارساخوان است.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و یک مطالعه تک موردی با طرح خط پایه چندگانه با گروه کنترل بوده است. نمونه مورد بررسی در این مطالعه، 8 دانش آموز نارساخوان ساکن شهرستان کرج بودند که در سال تحصیلی 91-90 به مراکز اختلالات یادگیری مراجعه کرده بودند. نمونه ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. تقویت عملکردهای توجهی به مدت 15 جلسه با استفاده از برنامه توانبخشی شناختی صورت گرفت. آزمودنی ها در سه مرحله و در هر مرحله 3 بار و هم چنین در یک فاصله زمانی چهار ماه مورد توسط آزمون توانایی خواندن فارسی (APRA) و آزمون N-BACK مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های این پژوهش با برنامه اکسل 2007 به منظور تحلیل کیفی داده ها و MBD جهت تحلیل کمی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اندازه اثر به دست آمده از MBD و تحلیل بصری نشان می دهد که آزمودنی های گروه آزمایش در نمرات حافظه کاری و مولفه های خواندن تغییر و بهبود نشان دادند.
    استنتاج: تقویت توجه در بهبود دانش آموزان نارساخوان تاثیر دارد. بر مبنای نتایج این پژوهش می توان پیشنهاد نمود که به کارگیری ابزارهای توانبخشی شناختی در قالب برنامه های رایانه ای می تواند ابزار اثربخش در تقویت دانش آموزان نارساخوان باشد.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، تقویت توجه، حافظه کاری، توانایی خواندن
  • آتنا شیوا، اللهیار گیاهپور صفحات 213-221
    سابقه و هدف
    راه تشخیص درست ضایعات دهانی با نماهای مشکوکی، برداشتن نمونه با روشی مناسب و بررسی آسیب شناختی آن است و تکنیک اجرای بیوپسی نامطلوب منجر به خطاهای تشخیصی طی ارزیابی هیستوپاتولوژیک می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر ساری و دانشجویان سال ششم دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از نحوه پردازش و چگونگی انتقال بیوپسی های دهانی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی بر روی 150 نفر از دندانپزشکان عمومی و دانشجویان سال ششم دندانپزشکی در شهر ساری در سال 1394 انجام شد. پرسشنامه طراحی شده شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالاتی درباره نحوه پردازش و انتقال بیوپسی های دهانی بود. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS 17 با استفاده از آزمون T، آنالیز واریانس (ANOVA) و ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    پرسشنامه ها توسط 150 نفر شامل 106 دندانپزشک (50 درصد مرد) با میانگین سنی 2/6±9/39 سال و 44 دانشجوی دندانپزشکی (50 درصد مرد) با میانگین سنی 6/2±6/24 سال تکمیل گردید. درصد آگاهی دندانپزشکان 4/54 درصد و دانشجویان دندانپزشکی 1/55 درصد بود که از لحاظ آماری بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت (862/0=p). بین سطح آگاهی دندانپزشکان و تعداد شرکت در دوره های بازآموزی پاتولوژی دهان، همبستگی معنی دار مستقیم وجود داشت (219/0=r، 017/0=p).
    استنتاج: درصد آگاهی دندانپزشکان و دانشجویان دندانپزشکی در این زمینه پایین بود و بنابراین آموزش مستمر در این زمینه، بسیار الزامی است.
    کلیدواژگان: آگاهی، بیوپسی دهانی، پردازش و انتقال، دانشجو، دندانپزشک
  • علیرضا خرمی مقدم، غلامرضا فلاح محمدی، علیرضا مردانشاهی، سینا احسانی صفحات 222-227
    سابقه و هدف
    اثرات ناشی از پرتوگیری با شناخت مقدار دز دریافتی میسر است. شناخت سطح دز در روش های تشخیصی با کاهش پرتوگیری، افزایش ایمنی پرتو و بهبود عملکرد همراه است. این تحقیق، مقدار دز پرتو در سطح ورودی بدن بیمار، دز موثر و دز تجمعی حاصل از رایج ترین آزمون های رادیوگرافی را بررسی می کند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، دز بیماران در دو بیمارستان امام خمینی (ره) و بوعلی سینا شهر ساری در سال 1394 بررسی شد. مقدار خروجی لامپ در فاصله 1 متری (μGy/mAs) در ولتاژهای مختلف و با توجه به شرایط تکنیکی هر آزمون، اندازه گیری و دز ورودی سطح محاسبه شد. دز موثر از ضرایب تبدیل و دز تجمعی از آمار سالیانه به دست آمد.
    یافته ها
    متوسط دز موثر برای هر روش رادیوگرافی در بیمارستان امام خمینی (ره)، mSv 3/0و در بیمارستان بوعلی سینا، mSv 28/0بود. بیش ترین مقدار دز موثر در هر دو مرکز درمانی مربوط به آزمون مهره های کمری است. متوسط مقدار دز ورودی سطح برای تمامی آزمون ها در مرکز امام خمینی (ره) mGy 72/5 و در مرکز بوعلی سینا mGy 22/5 به دست آمد که بیش از متوسط کشوری (mGy 7/2) است. بالاترین دز تجمعی در مرکز امام خمینی (ره) مربوط به آزمون مهره های کمری (AP) و در مرکز بوعلی سینا مربوط به رادیوگرافی ریه است.
    استنتاج: استانداردسازی رادیوگرافی ریه در مرکز بوعلی سینا و مهره های کمری در مرکز امام خمینی (ره) می تواند سهم مهمی در کاهش دز دریافتی بیماران در شهر ساری داشته باشد. آزمون هایی که در آن دز تجمعی بالا و درصد فراوانی کم است، باید مد نظر مسئولان بهداشتی و درمانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دز پرتوی، بیمار، رادیوگرافی، دز تجمعی
  • فرزانه سارخانلو، مجید سعیدی، قاسم جان بابایی، شکوفه نیکفر، کتایون مرتضی سمنانی، پردیس زابلی صفحات 228-232
    سابقه و هدف
    بسیاری از کشورها اقداماتی جهت پشتیبانی از بیماران سرطانی برنامه ریزی و اجرا می گردد، در کشور ایران نیز هزینه های کمرشکن از یک سو و افزایش ابتلا به سرطان، مسئولین نظام سلامت را برآن داشت تا یکی از اولویت های طرح تحول نظام سلامت رابه این امر اختصاص دهند. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد این طرح در بیماران مبتلا به سرطان در مرکز آموزشی و درمانی امام خمینی ساری بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی هزینه پرونده کلیه بیماران سرطان خون که در بازه زمانی شش ماهه از 15/2 سال 93 و دوره مشابه سال 92 پذیرفته شده بودند، بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تست توسط نرم افزار 21 Spss صورت گرفت.
    یافته ها
    درصد سهم بیماران از هزینه کل درمان در سال 92 برابر 12/17درصد و در 93 برابر با 02/3 بدست آمده، سهم داروی مصرفی بیماران از هزینه پرداختی در سال 92 برابر8/16 درصد بوده،که در سال 93 بعد از اجرای طرح 7/7 درصد را نشان داد.
    استنتاج: پرداخت از جیب بیماران از هزینه کل درمان در سال 93 با اجرای طرح کاهش چشمگیری داشته، و هزینه داروی مصرفی کاهش 9 درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل را نشان داد. لذا اتخاذ سیاست های جدید در جهت کاهش هزینه داروی مصرفی درطرح تحول می تواند موانع مالی پیش روی بیماران را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: سرطان، درمان، طرح تحول نظام سلامت، پرداخت از جیب بیماران
  • مسعود خاکپور، غلامعلی افروز، بهرامعلی قنبری هاشم آباد، علیرضا رجایی، باقر غباری بناب، معصومه مهرآفرید صفحات 233-237
    سابقه و هدف
    اختلالات روانی و شخصیتی سبب اعتیاد و بیماری های ویروسی است و اعتیاد و بیماری های ویروسی نیز سبب اختلالات روانی و شخصیتی است. هدف پژوهش مقایسه اختلالات شخصیت و نشانگان بالینی در زندانیان مرد بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تحلیل مقطعی، جامعه آماری را مجرمان مرد زندان قوچان در سال 1393 تشکیل و سه گروه نمونه (سالم، بیمار و معتاد) به صورت تصادفی منظم (200 نفر) انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه چند وجهی شخصیتی میلون 3 (MCMI-III) و تحلیل چند متغیره (MANOVA) با نرم افزار SPSS-11.5 انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت بین سه گروه در مقیاس های اسکیزوئید، وابسته، نمایشی، خودشیفته، ضد اجتماعی، آزارگر و خودناکام ساز، معنی دار (001/0p<) و در مقیاس های اجتنابی، وسواسی، منفی گرا، اسکیزوتایپی، مرزی تفاوت بین بیمار و معتاد با سالم معنی دار (001/0p<) و تفاوت دو گروه بیمار و معتاد معنی دار نبود (001/0p>). در مقیاس پارانوئید، تفاوت معتاد و سالم معنی دار (001/0p<) و تفاوت دو گروه معتاد و بیمار معنی دار نبود (001/0p>).
    استنتاج: زندانیان معتاد و بیمار، دارای اختلالات شخصیتی بیش تری بودند که ضرورت مداخلات روانشناختی موثر را می طلبد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، اعتیاد، هپاتیت B و C، ایدز، فرد سالم، زندان
  • پدرام ابراهیم نژاد، ابراهیم صالحی فر، مهرنوش کوثریان صفحات 238-244
    سابقه و هدف
    دارویExjade® تولید شرکت دارویی Novartis، حاوی ماده موثره دفرازیروکس با خاصیت شلات کنندگی خوراکی آهن است که برای درمان بیماری های ناشی از افزایش آهن به صورت مزمن در موارد انتقال خون مانند بیماری تالاسمی بتا تجویز می گردد. هدف از این مطالعه، مقایسه خصوصیات فیزیکوشیمیایی داروی ژنریک دفرازیروکس تولید شرکت داروسازی اسوه با داروی مرجع برندExjade® می باشد.
    مواد و روش ها
    3 دوز 125، 250 و 500 میلی گرمی از قرص های مرجع و نمونه های مشابه از شرکت اسوه با نام اسورال با هم مقایسه شدند. سه بچ از هر دوز به شکل تصادفی انتخاب و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن ها از نظر ظاهر، زمان باز شدن، سختی، تعیین مقدار و آزادسازی دارو در محیط برون تنی انجام شد. هم چنین بر اساس دستورالعمل های سازمان بین المللی هماهنگ سازی (ICH) و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) فاکتور تشابه نیز مشخص گردید. مقدار داروی موجود در قرص ها با روش HPLC تعیین شد. سرعت آزادسازی دارو در محیط انحلال (بافرفسفات و سدیم لوریل سولفات با دمای °Σ 37) در زمان30 دقیقه با سرعت50 دور در دقیقه با دستگاه انحلال شماره 2 فارماکوپه آمریکا (پاروی چرخان) و با زمان های نمونه برداری 10 ، 20 و 30 دقیقه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهندکه خواص فیزیکوشیمیایی اسورال و Exjade® مشابه می باشند. زمان باز شدن هر دو قرص در کم تر از یک دقیقه و مقدار دارو در محدوده بین 90 تا 110 درصد دوز مورد نظر، تعیین شد. ضمنا فاکتور تشابه برای همه دوزهای دارو، بیش از50 درصد به دست آمد.
    استنتاج: قرص اسورال یک فرمولاسیون معتبر ژنریک از داروی دفرازیروکس می باشد که برای درمان افزایش مزمن آهن، قابل اعتماد می باشد.
    کلیدواژگان: دفرازیروکس، تالاسمی، اسورال، Exjade، نظارت بر دارو، پس از ورود به بازار
  • سید حمزه حسینی، یارعلی دوستی، سمیه باقری صفحات 245-248
    سابقه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اختلال خوردن با کمالگرایی و تحریف های شناختی دانشجویان مونث صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق 6289 نفر از دانشجویان مونث دانشگاه آزاد واحد ساری و حجم نمونه آماری پژوهش 500 نفر از دانشجویان مونث با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اختلال خوردن Roger و Cocker (1990)، پرسشنامه کمالگرایی Terri-Short et al (1995) و پرسشنامه تحریف های شناختی Albert Ellis`s بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS17 با روش های آماری توصیفی و تحلیل ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین نگرانی در مورد وزن و بی اشتهایی عصبی با کمالگرایی رابطه وجود ندارد (05/0< p ، 005/0 - =r، 05/0= r). بین پر اشتهایی عصبی و کمالگرایی رابطه مثبت وجود دارد (01/0< p، 203/0= r). بین نگرانی در مورد وزن، بی اشتهایی عصبی و پر اشتهایی عصبی با تحریف های شناختی رابطه مثبت وجود دارد (01/0< p، 268/0= r، 505/0= r، 224/0= r). بین کمالگرایی منفی و اختلال خوردن رابطه مثبت (01/0< p، 303/0= r)، بین کمالگرایی مثبت و اختلال خوردن رابطه منفی وجود دارد (05/0استنتاج: با توجه به نتایج پژوهش، به دلیل این که اختلال تغذیه رابطه مستقیمی با افکار و شناخت بیمار دارد، بنابراین استفاده از روش شناخت درمانی برای درمان این نوع بیماران موثر واقع می شود.
    کلیدواژگان: اختلال خوردن، بی اشتهایی عصبی، پراشتهایی عصبی، کمالگرایی، تحریف های شناختی
  • شهربانو کیهانیان، زهرا فتوکیان، علی پورحبیب، نیلوفر صفایی سمنانی، علی ساروی، شادی ساروی صفحات 249-253
    سابقه و هدف
    پان سایتوپنی، دسته بزرگی از بیماری های خونی است. مشخص کردن اتیولوژی و پاتولوژی بیماری برای درمان به موقع و مناسب حائز اهمیت می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی یافته های بالینی و هماتولوژیک در بیماران مبتلا به پان سایتوپنی انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که در بیمارستان های امام سجاد (ع) رامسر و امام خمینی (ره) ساری طی سال های 1393-1388 انجام شده است. اطلاعات موجود از پرونده 126 بیمار دچار پان سیتوپنی استخراج و داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 126 بیمار شرکت کننده در مطالعه، 56 نفر زن و 70 نفر مرد بودند. افراد شرکت کننده در مطالعه، شامل 60 نفر از مرکز و 66 نفر از غرب مازندران بودند. از نظر یافته بالینی اولیه، آدنوپاتی در 42 نفر (3/33 درصد)، اسپلنومگالی در 34 نفر (9/26 درصد) و هپاتومگالی در 15 نفر (9/11 درصد) وجود داشت و 35 نفر (7/27 درصد) بدون یافته بالینی بودند. از نظر علل پان سایتوپنی بر حسب نتیجه بیوپسی و آسپیراسیون، آنمی مگالوبلاستیک در 34 نفر (27 درصد)، لنفوم هوچکین در 29 نفر (23 درصد)، آنمی آپلاستیک در 15 نفر (9/11 درصد)، لنفوم غیرهوچکین در 14 نفر (1/11 درصد)، سندرم میلودیسپلاستیک در 13 نفر (3/10 درصد)، بیوپسی نرمال در 10 نفر (9/7 درصد)، هایپرپلازی اریترویید در 9 نفر (1/7 درصد) و لوسمی سلول مویی در 2 نفر (6/1 درصد) گزارش شد.
    استنتاج: یافته ها نشان داد که لنفوم و آنمی مگالوبلاستیک از شایع ترین علل مسبب پان سایتوپنی هستند. لذا بررسی دقیق و مکرر بیمارانی که آزمایش نمونه خون غیر طبیعی دارند و درمان هرچه زودتر بر حسب علت توصیه می شود، تا بتوان میزان مورتالیتی و موبیدیتی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: پان سایتوپنی، آسپیراسیون مغز استخوان، آنمی مگالوبلاستیک
  • طاهره ملانیا، سید جابر موسوی، آناهیتا قربانی، آتنا شیرزاد، فاطمه قبادی، مائده صالحی صفحات 254-258
    سابقه و هدف
    بهداشت دهان زنان باردار می تواند بر روی سلامت مادر و جنین موثر باشد. درمان های دندانپزشکی در این دوران نباید اثر سوئی بر روی جنین و مادر داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی شهر ساری در مورد تدابیر دندانپزشکی در دوران بارداری می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، تعداد 114 دندانپزشک شهر ساری در سال 1394 با تکمیل پرسشنامه ای حاوی بیست سئوال (14 سئوال آگاهی و 6 سئوال عملکرد) در مورد تدابیر لازم در دوران بارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره نهایی دندانپزشکان 84/51 درصد بود. میانگین نمره نهایی با سن، جنس و سابقه کاری معنی دار بود (05/0< p). میزان آگاهی در زنان بالاتر از مردان بود و آگاهی با افزایش سن و سابقه کاری کاهش داشت.
    استنتاج: آگاهی دندانپزشکان مورد مطالعه ما درباره تدابیر دندانپزشکی با افزایش سن و سابقه کاری کاهش داشت که بایستی با برنامه های آموزش مداوم نسبت به ارتقاء آن تلاش کرد.
    کلیدواژگان: بارداری، بهداشت دهان، آگاهی، عملکرد
  • عباس شیخ طاهری، فرحناز صدوقی، زینب قاضی زاده صفحات 259-263
    سابقه و هدف
    مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی یکی از مهم ترین دفاتر زیرمجموعه معاونت درمان وزارت بهداشت است. بررسی و تحلیل وظایف و عملکردهای این مرکز به منظور ارزیابی آن امری حیاتی است. لذا این پژوهش سعی بر بررسی و تحلیل نیازهای اطلاعاتی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی وزارت بهداشت دارد تا بر اساس آن، شاخص های آماری موردنیاز این مرکز تدوین گردد.
    مواد و روش ها
    پژوهش کیفی- کمی حاضر در سال 1394 انجام شد. جامعه پژوهش شامل روسا و کارشناسان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور بودند. جهت انجام پژوهش، پس از مصاحبه با 14 نفر از روسا و کارشناسان ادارات زیرمجموعه و بررسی شرح وظایف ادارات و مستندات موجود، نیازهای اطلاعاتی تامین شده و تامین نشده هر اداره تعیین و شاخص های اولیه هر اداره شناسایی شد.
    یافته ها
    با توجه به شرح فعالیت های ادارات زیرمجموعه مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 69 گروه کلی نیاز اطلاعاتی شناسایی شد که 4/17 درصد از آن ها جزو نیازهای اطلاعاتی هستند که تاکنون تامین نشده اند و 3/45 درصد از این نیازها فاقد سامانه یا فرم استاندارد جهت گردآوری داده های موردنیاز می باشند.
    استنتاج: با توجه به این که 3/45 درصد از نیازهای اطلاعاتی شناسایی شده فاقد منبع اطلاعاتی استاندارد می باشند و نبود سامانه متمرکز اطلاعات و به روز نبودن اطلاعات موجود از عمده مشکلات روسا و کارشناسان اعلام شده است؛ لذا طراحی فرم های استاندارد کشوری جهت گردآوری اطلاعات، طراحی سامانه جامع آمار و اطلاعات، بازبینی فرم های کاغذی و سامانه های موجود ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی اطلاعات، مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی، سیستم خدمات اورژانس
  • زهرا کاشی، عطیه مخلوق، عذرا اخی، عادله بهار صفحات 264-269
    سندرم گوردون یک سندرم فامیلی اتوزوم غالب با هیپرکالمی، افزایش حجم، هیپرتانسیون، عملکرد طبیعی کلیه و اسیدوز متابولیک است که با توجه به آلدوسترون معمولا نرمال و رنین پایین، سودوهیپوآلدوسترونیسم تیپII نیز نامیده می شود.
    در مطالعه حاضر یک خانم 35 ساله باردار معرفی می گردد که با سابقه 2 سال فشارخون بالا، اکلامپسی و مرگ جنین مراجعه کرد. افزایش پتاسیم و اسیدوز متابولیک در آزمایشات مشاهده شد. بیمار پس از بررسی های متعدد، با تشخیص سندرم گوردون تحت درمان با تیازید قرار گرفت. یافته جالب در بیمار، حاملگی موفق و ترم و تولد یک نوزاد دختر سالم پس از تشخیص و درمان با دوز کم تیازید بود.
    در هر بیمار با فشار خون و پتاسیم بالا باید به فکر سندرم گوردون بود و در این موارد می توان فشار بالا و هیپرکالمی را با دوز کم تیازید کنترل کرد و حاملگی را بدون عارضه مادری و جنینی پیش برد.
    کلیدواژگان: هیپوآلدوسترونیسم کاذب، فشارخون ثانویه، اسیدوز متابولیک، سندرم گوردون
  • آتنا شیوا، آویده معبودی صفحات 270-276
    پمفیگوس ولگاریس یک بیماری اتوایمیون و ناشایع پوستی مخاطی است که شیوع آن 1 تا 5 مورد در هر 1 میلیون نفر و با میانگین سنی 50 سال گزارش شده است. در این مطالعه 4 بیمار جوان(میانگین سنی 75/27سال) مبتلا به پمفیگوس ولگاریس مورد بررسی قرار گرفتند.
    بیمار اول خانم 28 ساله با شکایت از زخم های متعدد دهانی بوده که در بیوپسی صورت گرفته ،تشخیص پمفیگوس ولگاریس گذاشته شد و بعدازگذشت12 ماه از درمان هیچ ضایعه زخمی دیگری در سایر نقاط بدن مشاهده نشد. بیمار دوم خانم 23 ساله با شکایت پوسته ریزی لثه فاسیال فک بالا و پایین بودکه در بررسی آسیب شناسی ضایعات دهانی پمفیگوی ولگاریس شناخته شد و در پیگیری 11 ماهه پس از درمان ضایعات زخمی که فقط در دهان بود بهبود یافته بود.بیمار سوم خانم 30 ساله با نمای ژنژویت دسکواماتیو و زخم هایی که منحصرا در دهان بود نیز پمفیگوس و لگاریس تشخیص داده شد بعد از پیگیری 12 ماهه از درمان ضایعات دهانی کنترل شده بود و زخمی در سایر نقاط بدن دیده نشد. بیمار چهارم خانم 30 ساله با زخمهای شدید دهانی که آن هم مرتبط با پمفیگوس ولگاریس بود، ولی در بررسی 11 ماهه علی رغم درمان بیماری پیشرفت کرده و زخم ها و تاول های وسیعی در تمام بدن بیمار مشاهده شد.
    پمفیگوس ولگاریس بیماری بسیار مهمی است و در صورت عدم درمان، بیماری پیشرفت می کند. ضایعات دهانی از اولین علایم این بیماری هستند و از آن جایی که نمای بالینی این ضایعات زخمی اختصاصی نمی باشد، نیازمند انجام بیوپسی و تشخیص زود هنگام هستند.
    کلیدواژگان: زن، پمفیگوس ولگاریس، زخم دهانی، دسموگلین
  • امید مظفری، محمد یوسف پور، آرزو مظفری، ایوب صوفی زاده، سیده صدیقه یوسفی صفحات 277-284
    سابقه و هدف
    سالک بیماری پوستی است که عامل آن انگلی به نام لیشمانیا می باشد. در حال حاضر درمان استاندارد سالک ترکیبات دارویی آنتی موان پنج ظرفیتی سیستمیک می باشند، اما به دلیل هزینه بالا، تزریقی بودن، مدت طولانی درمان، عوارض شدید و بروز مقاومت دارویی، استفاده از آن ها صرفا برای موارد شدید توصیه می شود، لذا تحقیقات در زمینه یافتن داروهای جدید به عنوان یک ضرورت احساس می گردد. هدف از این مطالعه نگاهی به سالک و راه های درمان آن از دیدگاه طب سنتی ایران، به منظور بررسی امکان بهره گیری از روش های درمانی حکمای قدیم جهت درمان بیماری سالک می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت یک مطالعه مروری توصیفی انجام گرفت که 15 کتاب از معتبرترین منابع مکتوب طب سنتی ایران به عنوان نمونه های بررسی انتخاب شدند. مطالب مربوط به ریش بلخی، بلخیه، حبه بغدادی این کتب مورد بررسی قرار گرفتند. مطالب مرتبط فیش برداری شده، دسته بندی گردیده، بدون تحلیل در کنار هم قرار گرفته و جمع بندی گردیدند.
    یافته ها
    اپیدمیولوژی، راه انتقال، علایم بالینی و روش های درمان سالک از دیدگاه طب سنتی ایران استخراج گردید.
    استنتاج: بازخوانی متون طب سنتی ایران و به روز رسانی دانش موجود در این متون و بهره گیری از روش های درمانی اثر بخشی آن ها طی انجام پژوهش های مبتنی بر شواهد به تایید می رسند، خواهند توانست روش های درمانی ساده تر، کم عارضه تر و کم هزینه تری را در کنار روش های درمانی فعلی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: طب ایرانی، طب سنتی ایران، سالک
  • شهرام اسلامی، محمد علی ابراهیم زاده، پوریا بی پروا، سید محمد عابدی راد صفحات 285-310
    نانو مواد مغناطیسی در حال اعمال تاثیر قابل توجهی در بهبود کیفیت استانداردهای سلامت انسان هستند که از روی گستره وسیع کاربرد آن ها در زمینه های مختلف پزشکی و بیولوژی مشهود است. امروزه در میان نانوذرات فلزی مختلف برای کاربردهای مغناطیسی، پژوهش و استفاده از نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی به طور گسترده ای در حال افزایش است. در سال های اخیر، این نانو ذرات با توجه به دارا بودن خواص مغناطیسی عالی نسبت به نانو ذرات مشابه بر پایه اکسید آهن، کاربردهای برجسته ای را با موفقیت نشان داده است. سمیت نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی کم تر از سمیت مشاهده شده ناشی از سایر نانو ذرات می باشد. هم چنین این نانو ذرات به دلیل سطوح بسیار واکنش پذیرشان، پتانسیل قابل توجهی برای عامل دار شدن دارا می باشند، که این ویژگی می تواند عامل دار کردن هدفمند این نانو ذرات مغناطیسی را تسهیل کند و برای برنامه های کاربردی در زمینه های گوناگون بسیار امیدوارکننده باشد. استفاده از پلیمرها به عنوان یک عامل محافظت کننده کاربرد آن ها را افزایش می دهد. زمینه نانو ذرات فلزی صفر ظرفیتی مغناطیسی پلیمری هنوز در مرحله اولیه آن است. در این بررسی، سنتز نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی با روش های مختلف ارائه شده است. نانو ذرات تهیه شده از نظر اندازه، شکل، مورفولوژی، ترکیب و ساختار، توسط روش های متعدد آزمایشگاهی، می توانند مورد شناسایی و ارزیابی قرار گیرند. در این زمینه، نانو ذرات مغناطیسی به طور بالقوه در هایپرترمی، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(ام.آر.آی)، تشخیص و درمان بیماری های تومور یا سرطان، نشان دار کردن زیستی، جداسازی زیستی، بیوتکنولوژی و از بین بردن آلاینده های مهم آلی، معدنی و رادیواکتیو به دلیل خود زیست سازگاری بسیار بالا، می توانند استفاده شوند. بنابراین، با توجه به اهمیت و نیاز به جلب توجه محققان معاصر به سمت نانو ذرات مغناطیسی آهن صفر ظرفیتی، بدین وسیله شرح مختصری از روش های گوناگون سنتز، شناسایی آن ها و هم چنین کاربردهای مهم این نانو ذرات در پزشکی و بیولوژی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی، هایپرترمی مغناطیسی، تصویر برداری رزونانس مغناطیسی، مغناطش، پلیمر، آلاینده های سمی
|
  • Zohreh Ghane, Hossein Vazini, Majid Pirestani Pages 1-13
    Background and
    Purpose
    Medicinal plants have always been of great interest due to their natural and effective chemical components. Cardamom is one of these plants with many health benefits. In this study, hydro-alcoholic extract of cardamom fruit and its effect on serum levels of liver enzymes was investigated in male Wistar rats injected with lead acetate.
    Materials And Methods
    In this study, 36 male Wistar rats weighing 220-250 g were randomly divided into 6 groups including a control, an experimental, treatment I, II, III groups and a positive control group. Treatment and experimental groups received lead acetate (500ppm) for four weeks. Then, the experimental group was given the cardamom extract for one week. Afterwards, direct blood was taken from hearts for measuring alanine transaminase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and gamma-glutamyl transferase (GGT). Samples of liver tissue were removed for histological studies. Data analysis was done applying ANOVA.
    Results
    The study showed that lead acetate increased the ALT, AST and GGT levels in liver that had destructive effects. But, the cardamom extract significantly decreased the ALT, AST and GGT level (P>0.001) which in turn had a remediable effect.
    Conclusion
    The study showed that hydro-alcoholic extract of cardamom has antioxidant and flavonoid components which protect liver against destructive increase of liver enzymes due to poisoning effects of lead acetate.
    Keywords: liver enzyme, Elettaria cardomomum, extract, lead acetate
  • Khadijeh Nasiriani, Adel Eftekhari Pages 23-30
    Background and
    Purpose
    Restless legs syndrome (RLS) is a neurological disorder in hemodialysis patients. These symptoms cause distress and disability during rest, discomfort, stress and weakness, with secondary effects on performance, disruption of work and family life. This study investigated the effect of heat wrap on the severity of restless legs syndrome in hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    A quasi-experiment (before-after design) was conducted in 40 RLS patients who were randomly selected from hemodialysis departments in three hospitals in Yazd, Iran. The restless leg syndrome International questionnaire was completed by patients before and after using hot water bags. Data analysis was done in SPSS V. 17 applying descriptive statistics and Chi-square. P> 0.05 was considered significant.
    Results
    Most of the patients were ≥ 60 years of age (64%). 61.5% had been on dialysis for one to five years. The severity of symptoms were in moderate level before and after the intervention (69.5% and 61%, respectively). The mean score for RLS was found to be significantly different before and after the intervention (P= 0.000).
    Conclusion
    Application of hot water bag is suggested as an effective, safe, and low cost method that could be easily used by patients and their caregivers to reduce the severity of RLS in hemodialysis patients.
    Keywords: hot water bag, restless legs syndrome, hemodialysis
  • Farhad Golfam, Bijan Hashemi, Abolghasem Haeri, Alireza Nikoofar Pages 31-39
    Background and
    Purpose
    Cytogenetic tests are used to assess the individual’s radiosensitivity and the potential to develop cancerous diseases. Our aim was to assess the radiosensitivity of patients with prostate cancer and healthy individuals based on Premature Chromosome Condensation (PCC).
    Materials And Methods
    3.5 ml blood was collected from peripheral veins of 10 healthy individuals and 10 patients with prostate cancer and put into 7 sterile microtubes. All samples, except the controls, were irradiated to 6MV beams of a Siemens LINAC at different doses (0.25, 0.5, 1, 2, 4 and 6 Gy). Chemical PCC test was performed on each sample and the prepared slides were scored. The Kruskal-Wallis non-parametric ANOVA and Mann-Whitney statistical tests were used to compare the chromosomal aberrations resulted from different dose levels in each group (healthy/cancerous), and identical doses resulted from the two groups, respectively.
    Results
    There was a significant correlation between irradiation dose (for doses ≥0.5 Gy) and the rings in both of the healthy and prostate cancer patients indicating an increase in the number of rings with dose escalation (P
    Conclusion
    In theory, PCC test should be capable of determining more chromosomal aberrations than dicentric test, so, if the FISH test is used simultaneously, we might be able to score dicentrics and other fragments. By these, it may also be possible to better differentiate the radiosensitivity of healthy individuals and prostate cancer patients.
    Keywords: Premature Chromosome Condensation, Radiosensitivity, Cytogenetic test, Dose, Response curve, Prostate cancer
  • Maede Hasanabdali, Karim Khoshgard, Abdolazim Sedighi Pashaki, Mohammad Rezaei, Alireza Khoshghadam, Mohammad Hadi Gholami, Ehsan Akbari Hamed Pages 40-49
    Background and
    Purpose
    Breast cancer is the most common type of cancer among women. In radiation therapy for breast cancer it is important to prevent damage to normal tissues particularly to lung tissue. In this study, we investigated the incidence of damage in patients with breast cancer by clinical and dosimetric parameters to identify the predictive factors.
    Materials And Methods
    An experimental study was carried out in which 52 patients with breast cancer (stages II/III) who had mastectomy and/or modified radical mastectomy and 8 cycles of chemotherapy were studied in Mahdieh Oncology and Radiotherapy Center from February to August 2015. Treatment planning was done for delivering 50 Gy dose to PTV in 25 fractions. The risk of damage to the lung tissue was calculated using the Lyman model and its relationship with clinical and dosimetric parameters was evaluated. Finally, based on the results, an appropriate model was obtained for predicting the risk of damage to the lung tissue.
    Results
    The results showed that MLD and IV19 parameters were significantly associated with the risk of damage to lung tissue. In contrast, CLD parameter did not represent any significant relation with incidence of damage. Based on results, the univariate logistic regression model was proposed to predict the risk of damage to the lung tissue in breast cancer patients.
    Conclusion
    In treatment planning of breast cancer a possible reduction in CLD parameter is suggested to reduce the lung absorbed dose. Validation parameters of the proposed model showed that this model could provide a good estimation of damage to the lung tissue during breast cancer radiotherapy. Therefore, using this model before radiotherapy can result in less lung injury and consequently enhance the patients’ quality of life.
    Keywords: Breast Cancer, Radiotherapy, Lung injury, Model, Mastectomy
  • Seyedeh Habibeh Mirmajidi, Ali Barzegar, Novin Nikbakhsh Pages 50-59
    Background and
    Purpose
    Gastric cancer is the fourth most common cancer and the second leading cause of cancer death worldwide. North of Iran is a high risk area for gastric cancer. Bcl2 family is the most important regulator of apoptosis and -938C>A single nucleotide polymorphism of bcl2 gene promoter has been demonstrated to influence gastric cancer susceptibility. In this research we studied the effect of -938C>A genotype on gastric cancer.
    Materials And Methods
    This analysis was performed in 87 patients with gastric cancer who underwent surgery in Mazandaran and Golestan province along with 104 healthy individuals as controls. DNA extracted from peripheral blood samples was applied in PCR-SSCP (Polymerase chain reaction-single strand conformation polymorphism) analysis to determine -938C>A genotype. The association of the -938C>A genotype and gastric cancer risk as well as demographic and clinicopathological characteristics were analyzed by logistic regression method.
    Results
    Frequency of AA, CC and AC genotypes in cases were 13.79, 16.09 and 70.12% and 15.38, 23.08, and 61.54% in control group, respectively. Statistical analysis indicated that the AC genotype was significantly (P=0.0009) associated with a decreased risk for gastric cancer by 0.2 fold (OR=0.276) compared with the combined genotype of AA. No significant association was found between -938C>A genotype with demographic and clinicopathological characteristics.
    Conclusion
    The study showed that the presence of AC genotype may decrease the risk of gastric cancer. So, investigating the -938 C>A single nucleotide polymorphism of bcl2 gene promoter could be an appropriate molecular marker that could be used to determine individual sensitivity to gastric cancer and also for designing cancer prevention programs.
    Keywords: bcl, 2, stomach cancer, SSCP, polymorphism
  • Hamideh Kadeh, Shirin Saravani Pages 60-67
    Background and
    Purpose
    Mast cells as the multi-functional and complex cells play a key role in tumor progression. Due to the higher malignant potential of Oral Squamous cell carcinoma (OSCC) compared with cutaneous squamous cell carcinoma (cSCC), the purpose of this study was to compare the mast cells count in squamous cell carcinoma of the skin and oral cavity and evaluate their correlation with the degree of differentiation of these tumors.
    Materials And Methods
    In this retrospective study, 30 cases of OSCC and 30 cases of cSCC were investigated. Toluidine blue staining was used to identify the number of mast cells in samples. Data was analyzed in SPSS (V.21) applying Mann-Whitney, Kruskal Wallis and Pearson correlation coefficient tests.
    Results
    The mean count of mast cells in OSCC and cSCC were 46±29.68 and 63.66±40.85, respectively, indicating a significant difference (P=0.012). The mean counts of mast cells in grade I OSCC and grade III of cSCC were higher than those of other grades but the differences were not statistically significant (P>0.05).
    Conclusion
    The average number of mast cells in oral squamous cell carcinoma was less than that in cutaneous squamous cell carcinoma. It seems that other factors such as cytokines and chemokines released from tumor cells and inflammatory cells other than mast cells are effective in the progression of oral squamous cell carcinoma.
    Keywords: squamous cell carcinoma, mast cell, oral cavity, skin
  • Hassan Mohabatkar, Mokhtar Nosrati, Mandana Behbahani, Mohammad Reza Rahiminejad Pages 82-95
    Background and
    Purpose
    Currently medicinal plants as immunomodulator or antimicrobial agents have gained interests in pharmaceutical researches. The aim of this study was to evaluate antibacterial activity, mutagenicity and proliferator effect of different parts of seven species of Artemisia genus on human lymphocyte cells of methanolic extracts.
    Materials And Methods
    In this experimental study the plant materials were collected, identified, air dried, and powdered. Then, the plant materials were extracted by methanol using maceration method. Antibacterial activity was determined by disk diffusion method. Also, mutagenic and proliferative activities of the extracts were evaluated by Ames test and MTT assay, respectively.
    Results
    None of the species showed mutagenic activity. The extracts from the flowers and roots in all tested species showed high antibacterial and proliferative activities. Artimisia vulgaris and A. sieberi had the most and least antibacterial activity, respectively. On the other hand, A. khorasanica and A. deserti showed the highest and lowest proliferative effects on human lymphocyte cells, respectively.
    Conclusion
    In this investigation none of the species showed mutagenic activity. We also observed significant antibacterial and proliferative activities in flower and root extracts.
    Keywords: antibacterial, Artemisia, immunomodulator, mutagenicity
  • Fatemeh Firouzi, Javad Akhtari, Mohtaram Nasrolahei Pages 96-107
    Background and
    Purpose
    Methicillin-resistant Staphylococcus. aureus (MRSA) is specific strain of S.aureus that is a major cause of nosocomial infection. Nowadays, Vancomycin is the first-line treatment of severe MRSA infections. However, resistance to Vancomycin is reported in the form of Vancomycin-resistant Staphylococcus aureus (VRSA) too. This study aimed at determining the prevalence of MRSA and VRSA in healthcare staff and inpatients.
    Materials And Methods
    The study was performed in 447 healthcare workers and inpatients in Teaching Hospitals, in Sari, Iran, 2015. Staphylococcus aureus were isolated from the subjects using diagnostic tests. Then antibiotic resistance patterns of the isolates was determined by disk diffusion method. E-TEST was used for the methicillin and Vancomycin resistant isolates. Prevalence of mecA resistant gene in the isolates was analyzed by PCR. Finally, Induced resistance to Clindamycin was investigated.
    Results
    E-TEST showed that 31.31% of the isolates were resistant to methicillin and 16.1% were vancomycin-intermediate S. aureus (VISA). Prevalence of mecA gene in resistant isolates was 96.8%. The highest resistance was detected against Gentamicin (45.5%) and the lowest resistance rates were found against Vancomycin (0%) and Amikacin (14.1%). We also found that 12.9% of MRSA isolates were inducible resistance to Clindamycin.
    Conclusion
    This study revealed that MRSA isolates have a high resistance to Erythromycin, Clindamycin, Gentamicin, and Ciprofloxacin. Also, a high rate of multidrug-resistant was seen in MRSA isolates. But despite intermediate resistance to Vancomycin, this antibiotic can be used as a valuable drug in treatment of MRSA.
    Keywords: nosocomial infection, polymerase chain reaction, Mazandaran, Methicillin, Resistant Staphylococcus aureus, Vancomycin, Resistant Staphylococcus aureus
  • Farhang Babamahmoodi, Lotfollah Davoodi, Fatemeh Ahangarkani, Leila Delavarian, Mahbobeh Hatami, Fatemeh Koohkan Pages 108-116
    Background and
    Purpose
    Mastitis or infection of breast tissue is a common condition in women, especially in childbearing age and is treated on outpatient basis. Sometimes, in the evaluation of mastitis, particularly in chronic mastitis, a physician detect rare forms such as granulomatous mastitis and malignancies. The aim of this study was to evaluate some clinical characteristics of patients who were hospitalized with a primary diagnosis of mastitis.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional analysis, data was obtained from the records of 46 females admitted in Qaemshahr Razi Hospital. The patients were initially diagnosed with mastitis and hospitalized from 2010-2015. Risk factors, patients’ history, physical examination, laboratory data, ultrasound and mammogram results, methods of diagnosis, treatments, pathology results, and final diagnosis were recorded in a checklist.
    Results
    In this investigation 8 patients (18%) were in post monoposal period and, 38 (82%) were premonoposal. The mean age of patients was 33.18±7.08 years old. Eight patients had recurrent mastitis and 4 had a history of previous history of breast surgery. The final diagnosis in six patients (13%) was granulomatous mastitis who all had recurrent mastitis. Meanwhile two patients were diagnosed with inflammatory breast cancer.
    Conclusion
    Mastitis can be caused by infection, granulomatous, and even malignancy. In case of recurrence, biopsy and histopathology are required to make final diagnosis.
    Keywords: mastitis, granulomatous mastitis, diagnosis
  • Vida Shafipour, Behzad Momeni, Jamshid Yazdani Charati, Ravanbakhsh Esmaeili Pages 117-126
    Background and
    Purpose
    High quality of working life (QWL) is recognized as a fundamental factor in empowerment of human resources and health care system. Nursing is a profession in which having a good quality of working life plays a major role in delivering good quality care to patients. The aim of this study was to evaluate the QWL and related factors in critical care unit (ICU) nurses.
    Materials And Methods
    We conducted a descriptive-analytical study in 180 nurses working in intensive care unit in Sari teaching hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences (2016) via quota sampling. The most important inclusion criterion was one year working experience in ICU. Data was obtained using demographic questionnaire and Walton’s quality of work life. Data was analyzed by descriptive statistics, one-way ANOVA, and t-test.
    Results
    The nurses were relatively satisfied with most components of their work life; low, medium, and high levels of QWL were reported by 27.2%, 66.1%, and 6.7% of the participants, respectively. QWL was found to be significantly associated with hours of overtime, frequency of night shifts per month, and income (P
    Conclusion
    In this study nurses reported medium levels of QWL. But, they were dissatisfied with unfair salary and benefits payments and lack of a safe and healthy environment, low promotion and job security, constitutionalism in the work organization, and social dependency.
    Keywords: quality of working life, nurse, intensive care unit, related factors
  • Borhan Mansouri, Afshin Maleki, Behroz Davari, Seyed Ali Johari, Behzad Shahmoradi, Ebrahim Mohammadi Pages 127-138
    Background and
    Purpose
    Simultaneous exposure of nanoparticles can cause serious damage to aquatic organisms including fish. The aim of this study was to investigate the toxicity effect of subchronic exposure of copper oxide nanoparticles (CuO NPs) in presence of titanium dioxide nanoparticles (TiO2 NPs) on the histopathology of gill and kidney tissues of fish model in vivo exposure.
    Materials And Methods
    In this study, one non-lethal concentration of TiO2 NPs, two non-lethal concentrations of CuO NPs, two concentrations of TiO2 NPs and CuO NPs mixture, and a control group (no chemicals) were used. After 10 days of exposure to these materials, samples of gill and kidney tissues were collected. In order to study classical histology the samples were prepared by hematoxylin-eosin staining and the slides were photographed by optical microscopy.
    Results
    The damages caused in gill were as following: secondary curved blades, increased mucus secretion, increase in the agglomeration of secondary lamellae, and aneurism and hyperplasia. Also, blood vessels dilation, vacuoles, necrosis, focal tubule degeneration, and increase in melano-macrophage were observed in kidney tissue of common carp.
    Conclusion
    The study suggested that toxic effects of CuO NPs on tissues of common carp in the joint presence of TiO2 NPs were synergistic.
    Keywords: carp, nanoparticle, ecotoxicology, gill, histopathology
  • Majid Kermani, Mehdi Farzadkia, Ali Esrafili, Sevda Fallah Jokandan, Mojtaba Yeganeh Badi Pages 139-154
    Background and
    Purpose
    Catechol is a ring form organic compound with high toxicity that is used in petrochemical, pharmaceutical and manufacturing of pesticide. It has adverse effects on human and environmental health if discharged into the environment. The purpose of this study was removal of catechol using catalytic ozonation using core-shell magnetic nanoparticles of iron oxide doped with silica and titanium dioxide from aqueous solution.
    Materials And Methods
    We conducted a basic-applied study in which magnetic nanoparticle Fe3O4@SiO2@TiO2 was synthesized using sol-gel method. To determine the characteristics of nanoparticle, XRD, SEM and EDX tests were used. Then effect of different parameters on removal efficiency were investigated. These included solution pH (2-10), reaction time (0-60 min), dose of catalyst (0.2-3 gr/L), initial concentration of catechol (50-1000 mg/L), recycled test (7 times), and determining the mineralization and scavenger effect. The residual concentration of catechol was measured using high-performance liquid chromatography at 275 nm.
    Results
    The optimal pH for the catalytic ozonation process was 8. The maximum efficiency of the process in optimal conditions (catechol concentration 1000 mg/l, pH=8, catalyst dosage 3 gr/L and dose of ozone 0.38 gr/hr) was 100% after 60 minutes of contact time. Kinetics of degradation of catechol followed first degree model. After reaction time the amount of mineralization was 91.5%. Reusability of catalyst was done 7 times and its efficiency decreased by about 4%. Scavenger (1 gr/l tert-butanol) decreased removal of catechol by 4.16%.
    Conclusion
    The catalytic ozonation process using Fe3O4@SiO2@TiO2 nanoparticles in an alkaline pH was found to be capable of eliminating high concentrations of catechol effectively.
    Keywords: catalytic ozonation, Fe3O4@SiO2@TiO2, catechol
  • Ahmad Jonidi Jafari, Mojtaba Ehsanifar, Hossein Arfaeinia Pages 155-166
    Background and
    Purpose
    Bottled water is widely packaged and distributed in PolyethyleneTerphthalate (PET) bottles with plastic caps. Plastic materials in bottles, and other additives such as heavy metals, can leak into water during manufacturing or storage process in different ambient conditions. The main objective of this study was to investigate the effect of sunlight and environmental temperature on the release of heavy metals from PET bottles into water.
    Materials And Methods
    The study was conducted in six brands of bottled water (0.5 L) in five provinces of Iran, 2015. The levels of Pb, Ni, Cd and Sb were determined in bottled waters in different conditions including room-temperature of 27±2°C, sun exposure to 45±3°C, and with/without foil coating. Different temperatures (45°C, 60°C and 75°C) were also used in specified time ranges from 5 to 50 days. Measurement was done by ICP- AES and data was analyzed in Minitab.
    Results
    Concentrations of Pb, Ni and Cd in bottled water did not show any significant changes in direct sunlight exposure and ambient temperature but Sb concentration was found to be higher in all samples when storage duration increased. In some samples, it even exceeded the maximum allowed value (5 ppb).
    Conclusion
    Direct radiation exposure to sunlight, increasing the ambient temperature and storage duration, lead to increase in concentration of antimony in bottled water.
    Keywords: bottled water, heavy metals, PolyethyleneTerphthalate, sunlight
  • Afsaneh Ekhtiari, Seyyed Hasan Langari, Massome Yarjanli Pages 167-174
    Background and
    Purpose
    One step 75gr glucose tolerance test is introduced as a replacement for classic two step GTT for diagnosis of gestational diabetes (GDM). This study was designed to evaluate the prevalence of gestational diabetes based on new criteria and its related fetomaternal adverse effects.
    Materials And Methods
    An analytic-descriptive study was performed in 271 pregnant women attending Tehran Javaheri Hospital in 2015. They underwent a 75-g glucose tolerance test. The frequency of GDM was calculated with CI95% and data was analyzed in SPSS 21 applying student t test for quantitative variables and Chi square for qualitative variables.
    Results
    The mean age of the participants was 30.5±4.6 years. The frequency of GDM was 24% of whom 15.4% required medication. Significant correlation was found between age, BMI, positive family history of diabetes mellitus and history of GDM in previous pregnancies and GDM (P
    Conclusion
    GDM was found to be highly prevalent but only few cases required medication. Also, no significant difference was seen in fetal complications between the two groups, therefore, larger studies are suggested to consider the benefits and cost effectiveness of new criteria.
    Keywords: gestational diabetes mellitus, prevalence, complication, screening
  • Parvin Amini, Amir Kiamarz Milani, Nafiseh Rahmani Pages 175-185
    Background and
    Purpose
    Closure of the alveolar cleft using bone grafts is very important in patients with alveolar cleft. Adjunct use of platelet rich fibrin (PRF) with bone graft enhances the bone volume. The aim of the present study was to evaluate the efficacy of grafting by allografts with PRF in stability of bone volume following alveolar cleft grafting using radiographic scales.
    Materials And Methods
    A clinical trial was conducted in 10 patients (6 females and 4 males) with unilateral alveolar cleft. After applying Freeze Demineralized Bone Allograft (FDBA) in the cleft site, half of the patients received PRF on the graft site while the rest (control group) did not receive it. Prior the surgery, 6 months, and 1 year after surgery CBCT radiographs were obtained to evaluate the changes in bone volume. Data was analyzed in SPSS with 95% of confidence interval. Shapiro- wilk, Bonferroni, and Spearman analytical tests were used in this study.
    Results
    Both the control and intervention groups included 2 males and 3 females (mean age: 9.25± 1.83 years). No significant difference was observed in the mean age of participants (P>0.05). Changes in bone volume during the study period were significant in both groups (P0.05). But, 6 and 12 month follow-ups showed significantly higher bone volume in intervention group compared with the control group (P
    Conclusion
    Using PRF in combination with FDBA could enhance the process of bone augmentation and decrease bone loss in the alveolar cleft sites.
    Keywords: alveolar cleft, allograft, platelet rich fibrin
  • Masoud Abolhallaje, Aslan Nazari, Behzad Abdollah Oghli Mirali, Ali Javani Pages 186-193
    Background and
    Purpose
    The cost of health care has an increasing trend worldwide. Therefore, governments aim at analyzing the economic aspects of health services and make interventions in improving the financial performance of health care systems. This study was conducted to assess the new financial system of medical universities in Iran using SWOT analysis.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was done in 2013. The study population included the financial managers and experts in Iran’s health system. They were selected by census sampling and the Board of Health Budget Committee including 20 people were recruited. In order to assess the viewpoints of participants, strategic planning model was investigated using the SWOT matrix [strengths, weakness (internal factors), opportunities, and threats (external factors)]. Analytical hierarchy process was applied to weight and prioritize the items.
    Results
    Four items in strengths, 15 in weakness, 7 in opportunities and 6 items in threats were extracted by the committee members. The score for internal factors (strengths and weakness) in SWOT table was 1.98 and the score for external factors (opportunities and threats) was 4.23.
    Conclusion
    According to the results, external factors were found to have more effect on shaping the financial system in health care services in Iran which indicates a powerful impact of external organizations. Therefore, permanent finance subcommittees should be formed for effective and constant communication with external bodies.
    Keywords: financial system, strategic planning, ministry of health, medical education
  • Farhad Radfar, Vahid Nejati, Jalil Fathababdi, Hoda Layegh Pages 194-212
    Background and
    Purpose
    Dyslexia is a common disorder in students which results in many educational problems. The aim of this study was to determine the effect of attention training on working memory and reading components of pupils with dyslexia.
    Materials And Methods
    The study design was a single subject (ABA type) and included a control group. Eight dyslexic students with cognitive problems were selected via convenience sampling and were randomly divided into control and experimental groups. The intervention was conducted for 15 sessions (3 sessions a week, for 30 minutes to an hour). The subjects were evaluated during three stages (3 times in every stage) and once in a period of four months by (N-BACK) and Assessment of Persian Reading Ability (APRA). Excel software was used for qualitative analysis of data and MBD was applied for quantitative analysis.
    Results
    The statistical analysis (visual analysis and effect size) showed that the scores for working memory and reading ability improved in experimental group.
    Conclusion
    Attention training is effective in improving reading skills in students with dyslexia. According to current results cognitive rehabilitation tools such as computer programs are of great use in enhancing and recovering reading skills in dyslexic students.
    Keywords: dyslexia, improve attention, working memory, reading ability
  • Atena Shiva, Allahyar Giahpur Pages 213-221
    Background and
    Purpose
    Accurate diagnosis of suspicious oral lesions is made by appropriate sampling and pathology examinations. Inappropriate biopsy can lead to diagnostic errors in histopathological examination of samples. The aim of this study was to evaluate the knowledge of general dentists in Sari, Iran and final-year dental students in Mazandaran University of Medical Sciences on transport and processing of oral biopsies.
    Materials And Methods
    This analytical cross-sectional study was carried out in 150 dentists and final-year dental students, 2015. Data was obtained using a researcher made questionnaire consisting of demographic characteristics and questions on transport and processing of oral biopsies. Data analysis was done in SPSS V.17 applying t-test, ANOVA, and Spearman correlation coefficients.
    Results
    The questionnaires were completed by 150 people, including 106 dentists (50% males and 50% females, mean age: 39.9±6.2) and 44 final-year dental students (50% males and 50% females, mean age: 24.6±2.6). No significant difference was found between dentists and dentistry students in levels of awareness (54.4% and 55.1%, respectively, P=0.862). Attending retraining courses of oral pathology showed significant positive correlation with the level of awareness (P=0.017, r=0.219).
    Conclusion
    The knowledge of dentists and dental students on transport and processing of oral biopsies was poor, therefore, retraining programs are needed to enhance this knowledge.
    Keywords: awareness, oral biopsy, transport, dental student, dentist
  • Alireza Khorami Moghadam, Gholamreza Fallah Mohammadi, Alireza Mardanshahi, Sina Ehsani Pages 222-227
    Background and
    Purpose
    Estimation of the risks of radiation would be possible by identifying the dose received. Introducing the dose level from diagnostic procedures can be effective in reducing the patient dose, improving the quality of treatment, and increasing the safety of patients and staff. This study evaluated patient entrance surface dose (ESD), effective dose, and cumulative dose from most common radiography procedures.
    Materials And Methods
    A descriptive study was conducted in which patient dose level from most common radiography procedures in two referral hospitals (Imam Khomeini and Bu-Ali Sina, Sari, Iran) were evaluated in 2015. X-ray tube output was measured in 1m from the tube focal spot in several kVp. ESD (mGy) value in every procedure was calculated while considering its radiographic conditions (kV, mAs and FFD). The effective dose (ED) (mSv) per examination was also calculated from appropriate ED/ESD conversion factor and the cumulative dose (man-sivert) of annual number of examinations was calculated.
    Results
    The mean effective dose from all radiographic procedures in Imam Khomeini and Bu-ali hospitals were 0.3 mSv and 0.28 mSv, respectively. Lumbar spine radiography had the most ED in both hospitals. Compared with national threshold level, the mean values for ESD (mGy) from all radiographic procedures in both hospitals were higher. The highest cumulative doses (man-sivert) in Imam Khomeini and Bu-ali hospitals were associated with lumbar spine (AP) and chest radiography, respectively.
    Conclusion
    Standardization of chest radiography in Bu-ali and lumbar spine in Imam Khomeini hospitals could reduce radiation dose to the patient. Radiographic procedures that include higher cumulative dose and lower frequency require more attention by medical authorities and healthcare staff for radiation dose reduction strategies.
    Keywords: radiation dosage, patient, radiography, cumulative dose
  • Farzaneh Sarkhanlou, Majid Saeedi, Ghasem Janbabai, Shokoufeh Nikfar, Katayoun Morteza, Semnani, Pardis Zaboli Pages 228-232
    Background and
    Purpose
    In many countries, measurements are taken to support cancer patients. In Iran the high costs of cancers and increasing incidence of cancer have made health system authorities to plan for this issue as a top priority of healthcare reform program. The aim of this study was to evaluate the performance of this program in cancer patients in Sari Imam Khomeini teaching hospital, Iran.
    Materials And Methods
    An analytical study was performed in which the costs of leukemia patients admitted in Sari Imam Khomeini Hospital (in two six-month periods, April-October 2013 and 2014) were obtained using their medical and billing records. Data analysis was done in SPSS V.21 applying t-test.
    Results
    Percentage of direct patient costs were 17.12% and 3.02% in 2013 and 2014, respectively. The portion of the medicine fee paid by patients reduced to 7.7% in 2014 (after implementing the healthcare reform program) from 16.8% in 2013.
    Conclusion
    Implementation of healthcare reform program has dramatically reduced the direct patient costs in 2014. Also, the fee paid by patients for medicine has reduced by 9% following the program. Therefore, adopting new policies that could reduce the costs of medications can be of great benefit in reducing financial barriers to patients.
    Keywords: cancer, treatment, healthcare reform, direct patient costs
  • Masoud Khakpour, Gholamali Afrooz, Bahramali Ghanbari Hashemabad, Alireza Rejaee, Bagher Ghobari Bonab, Masoomeh Mehrafarid Pages 233-237
    Background and
    Purpose
    Personality disorders may lead to addiction and viral diseases. On the other hand, addiction and viral infections also cause mental and personality disorders. This research aimed at comparing personality disorders and clinical symptoms between male prisoners.
    Materials And Methods
    A cross–sectional study was conducted in male prisoners in Quchan, Iran, 2014. Three groups (healthy, addict, and viral infection) including 200 prisoners were selected using systematic sampling. Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) was administered. The multivariate analysis (MANOVA) was applied in SPSS V. 11.5.
    Results
    There was significant differences between the three groups in schizoid, dependent, histrionic, narcissistic, antisocial, sadistic, and masochistic personality disorders (P0.001). In paranoid scale, there was a significant difference between addicts and healthy prisoners (P0.001).
    Conclusion
    Mental disorders were found to be more prevalent in addict prisoners and those with viral infections, therefore, effective psychological interventions are highly recommended for prisoners.
    Keywords: personality disorder, drug users, hepatitis B, hepatitis C, HIV, healthy, prison
  • Pedram Ebrahimnejad, Ebrahim Salehifar, Mehrnoush Kowsaryan Pages 238-244
    Background and
    Purpose
    Exjade® is developed by Novartis pharmaceutical company and contains the active substance deferasirox, an orally active iron chelator for treatment of chronic iron overload following blood transfusions such as beta thalassemia. The aim of this study was to compare the physicochemical characteristics of branded generic product of deferasirox, Osveral®, produced by Osveh pharmaceutical company (in Iran) with the original brand.
    Materials And Methods
    Three doses (125, 250 and 500 mg) of deferasirox reference tablets (Exjade®) were compared with the same doses of Osveral®. Three batches of each product were randomly selected and physicochemical evaluations including appearance, disintegration time, hardness, assay, in vitro drug release and content uniformity were determined. Also, the similarity factor was calculated based on ICH (International Conference Harmonization) and Food and Drug Administration (FDA) guidelines. The drug entrapped in the tablets was determined by HPLC. The dissolution rates were measured in solution media (phosphate buffered and sodium Lauryl sulfate at 37 ºC) within 30 min by USP apparatus II (Paddle) at 50 RPM speed after 5, 10, 20 and 30 min intervals.
    Results
    The results indicated that physicochemical properties of Osveral® were similar to those of Exjade®. Disintegration time for both products was less than 1 min and drug assay was between 90 – 110%. In addition, the similarity factor was more than 50% for all doses.
    Conclusion
    Osveral® is a reliable branded generic formulation of deferasirox for treatment of chronic iron overload states.
    Keywords: deferasirox, thalassemia, Osveral, Exjade, postmarketing, drug surveillance
  • Seyed Hamze Hoseini, Yarali Dusti, Somayeh Bagheri Pages 245-248
    Background and
    Purpose
    This study aimed at investigating the relationship between eating disorders with perfectionism and cognitive distortions in female students.
    Materials And Methods
    The study population included 6289 female students in Sari Islamic Azad University. We performed a descriptive correlational study in 500 female students who were selected by random cluster sampling. The research instrument included the Eating Habits Questionnaire (EHQ; Coker and Roger 1990), Positive and Negative Perfectionism Scale (PANPS; Terry-Short et al., 1995) and Albert Ellis`s Cognitive distortions questionnaire. Data analysis was done applying descriptive statistics methods, Pearson's correlation and multivariate regression test in SPSS ver.17.
    Results
    The results showed no significant relationship between concerns about weight and anorexia nervosa with perfectionism (r=-0.005, r=0.05, p>0.05). There was a positive relationship between bulimia nervosa and perfectionism (P
    Conclusion
    Eating disorders are directly associated with individual’s thoughts and cognition, therefore, cognitive therapy could be of great use in treating these patients.
    Keywords: eating disorders, anorexia, bulimia nervosa, perfectionism, cognitive distortions
  • Shahrbanoo Keyhanian, Zahra Fotokian, Ali Pourhabib, Niloofar Safaee Semnani, Ali Saravi, Shadi Saravi Pages 249-253
    Background and
    Purpose
    Pancytopenia, is a great group of hematological diseases. Determining the etiology and pathology of the disease is of paramount importance for timely and proper treatment. This study aimed at investigating the clinical and hematological findings in patients with pancytopenia.
    Materials And Methods
    We conducted a cross-sectional study in which relevant information was extracted from 126 records of patients with pancytopenia in Ramsar Imam Sajjad Hospital and Sari Imam Khomeini Hospital in Mazandaran province, Iran (2009-2014). Data was analyzed in SPSS V. 21.
    Results
    The patients were 56 females and 70 males. The study population included 60 patients in the center and 66 in the west of Mazandaran province. Preliminary clinical findings showed lymphadenopathy in 42 patients (33.3%), splenomegaly in 34 (26.9%), and hepatomegaly in 15 patients (11.9%) and there were 35 cases (27.7%) with no clinical findings. The causes of pancytopenia according to biopsy and aspiration results were megaloblastic anemia in 34 patients (27%), HL in 29 (23%), aplastic anemia in 15 (11.9%), NHL in 14 (11.1%), MDS in 13 (10.3%), normal biopsy in 10 (7.9%), Erythroid hyperplasia in 9 (7.1 %), and Hairy cell leukemia in 2 patients (1.6%).
    Conclusion
    The most common causes of pancytopenia in this study were lymphoma and megaloblastic anemia. Therefore, complete examination of patients with blood abnormalities is required for early treatment and reducing the mortality and morbidity rates.
    Keywords: pancytopenia bone marrow aspiration, megaloblastic anemia
  • Tahereh Molania, Seyed Jaber Mousavi, Anahita Ghorbani, Atena Shirzad, Fatemeh Ghobadi, Maedeh Salehi Pages 254-258
    Background and
    Purpose
    Oral health during pregnancy is effective on fetal and maternal health. Dental treatments in this period should have no side effects on the fetus and mother. The aim of this study was to evaluate the knowledge and practice of general dentists about dental management during pregnancy in Sari, Iran.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 114 dentists in Sari, 2015. The participants completed a questionnaire consisting of twenty questions (14 questions about knowledge and 6 questions about practice) for dental procedures during pregnancy. SPSS V.16 was applied to analyze the data.
    Results
    The final mean score of dentists was 51.84%. The mean final score had a significant correlation with age, gender, and working experience (P
    Conclusion
    In this study, the knowledge about dental managements decreased in older dentists and those with more working experiences. Therefore, training programs are necessary to enhance the knowledge of this group of dentists.
    Keywords: pregnancy, oral health, knowledge, practice
  • Abbas Sheikhtaheri, Farahnaz Sadoughi, Zainab Ghazizadeh Pages 259-263
    Background and
    Purpose
    The office of disaster management and emergency medical service is one of the most important subdivisions of the Ministry of health. Analyzing the tasks and functions of this office is critical to its evaluation. This study aimed at analyzing the information needs of this office to develop statistical indicators required.
    Materials And Methods
    This qualitative-quantitative study was carried out during 2015. The study population included the managers and expert panels in disaster management and emergency medical service in the Ministry of Health and Medical Education of Iran. We interviewed 14 individuals in different departments within the office and reviewed the administrative tasks and the available documents. After analyzing the data, different information needs of all departments were identified and classified.
    Results
    According to the administrative tasks and practices, 69 groups of information needs were identified of which 17.4% are not met. 45.3% of the information needs did not have any standard sources or forms to collect the data required.
    Conclusion
    Lack of standard sources for the most identified information needs, decentralized information systems, and out-of-date information are the major problems of managers and expert panels. So, designing national standard forms to collect data, designing a comprehensive statistics and information system and reviewing current paper forms and databases seem to be essential.
    Keywords: information needs, medical emergency, disaster management, emergency medical services
  • Zahra Kashi, Atieh Makhloug, Ozra Akha, Adele Bahar Pages 264-269
    Gordon syndrome is a familial autosomal dominant syndrome with hyperkalemia, increased extracellular volume, hypertension, normal kidney function, and metabolic acidosis. It is also called type II Pseudohypoaldosteronism due to usually normal aldosterone and low renin levels. In this report a 35 years old woman is presented with 2-year history of hypertension, eclampsia, and fetal death. Laboratory tests showed hyperkalemia and metabolic acidosis. After evaluation, thiazide was administrated according to Gordon syndrome diagnosis. Interestingly, after reciving low dose of hydrochlorothiazide the patient had a successful full term pregnancy and a healthy baby. In patients with high blood pressure and hyperkalemia and Gordon syndrome can control blood pressure and hyperkalemia well with low dose thiazide and have healthy pregnancy without materno - fetal complication.
    Keywords: Pseudohypoaldosteronism, secondary hypertension, acidosis, Gordon syndrome
  • Atena Shiva, Avideh Maboudi Pages 270-276
    Pemphigus vulgaris is an autoimmune and rare mucocutaneous disease with outbreak of 1 to 5 patients per 1 million people. The average age at onset of disease is usually 50 years. In this study four young females (mean age: 27.75 years) with pemphigus vulgaris are presented.
    The first patient was a 28-year-old female complaining from various oral sores. She was diagnosed with pemphigus vulgaris based on biopsy. After treatment for 12 months, no sores were seen in other parts of her body. The second case was a 23-year-old woman with facial desquamation of upper and lower jaws. In pathology of oral lesions the diagnosis of pemphigus vulgaris was made and within 11 months follow-up after treatment, only the oral sores improved. The next patient was 30 years of age who had desquamated gingivitis and exclusive oral sores. She was also diagnosed with the same disease. After 12 months follow-up, oral lesions were controlled and no sores were seen in other parts of the body. The last case was a 36-year-old female with severe sores in the mouth associated with pemphigus vulgaris. But within 11 months of follow-up, despite treatments, the disease developed and large sores and blisters were seen throughout her body.
    Pemphigus vulgaris is a serious disease that can lead to death if left untreated. The oral lesions are the first symptoms of this disease, but the clinical appearance of these lesions are not sores, therefore, biopsy and early diagnoses are required to prevent further complications.
    Keywords: female, pemphigus vulgaris, oral sores, desmuglein
  • Omid Mozafari, Mohammad Yoosefpour, Arezoo Mozafari, Ayyob Sofizadeh, Seyde Sedighe Yosefi Pages 277-284
    Background and
    Purpose
    Cutaneous Leishmaniasis (CL) is caused by infection with Leishmania parasites. Standard treatment of CL includes pentavalent antimonials that are currently used in severe cases due to prolonged systemic therapy, high toxicity, complications, low efficacy, and resistance against the drug. Therefore, it is necessary to develop new drugs or combination therapy for treatment of CL. The aim of this study was to review CL and its treatments in Persian medicine.
    Materials And Methods
    In this review study, relevant information was collected using 15 text books of Persian medicine. Balkh sore, Balkhieh, and Baghdad sore were used as search keywords. Note-taking was done and data was classified, compared, and finally a conclusion was drawn.
    Results
    Epidemiology, etiology, clinical findings, and treatment of CL from viewpoints of Persian medicine were extracted.
    Conclusion
    Traditional Persian medicine and its efficient treatment methods should be further assessed in clinical trials. By this, new treatments with lower complications and costs could be proposed alongside current treatments for CL.
    Keywords: Persian medicine, traditional Iranian medicine, Cutaneous leishmaniasis
  • Shahram Eslami, Mohammad Ali Ebrahimzadeh, Pourya Biparva, Seyed Mohammad Abedi Rad Pages 285-310
    Magnetic nanomaterials are making significant impact on improving the quality of human health that is tangible from a wide range of applications in various fields of medicine and biology. In recent years, nanoparticles successfully demonstrated outstanding applications due to having excellent magnetic properties of the iron oxide nanoparticles-based counterparts. Zero-valent iron nanoparticles toxicity is less than the toxicity of other nanoparticles. These nanoparticles are considerably potential for functionalization due to their highly reactive surfaces and this feature can facilitate targeted functionalization. This is very promising for various applications in different fields. Use of polymers as a protective agent is increasing sharply. Polymer magnetic field of zero-valent metal nanoparticles is still in its early stages. In this study, the syntheses of zero-valent iron nanoparticles are presented in different ways. Nanoparticles can be identified and evaluated through their size, shape, morphology, syntax, and various laboratory methods. In this context, magnetic nanoparticles can be potentially used in hyperthermia, magnetic resonance imaging (MRI), diagnosis and treatment of tumor diseases or cancer, labeling, biological separation, biotechnology, and eliminating major organic, inorganic and radioactive pollutants because of their high biocompatibility. With respect to the importance and the need to draw the attention of researchers to zero-valent iron magnetic nanoparticles, a brief description of various methods of synthesis, characterization, and their application in medicine and biology are reviewed.
    Keywords: zero valent iron nanoparticles, magnetic hyperthermia, magnetic resonance imaging, magnetization, polymer, toxic pollutants