فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی مازندران - پیاپی 77 (امرداد و شهریور 1389)

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 77 (امرداد و شهریور 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهنگ بابامحمودی، عبدالرضا بابامحمودی، روجا ولیپور، لیلا دلاوریان صفحه 1
    سابقه و هدف
    هپاتیت های ویروسی از جمله عوامل ایجادکننده موربیدیتی و مورتالیتی در جوامع بشری هستند از این میان هپاتیت Â مشکلی عمده برای بهداشت جهان است. این مطالعه به منظور بررسی میزان شیوع انواع هپاتیت ویروسی و بررسی اپیدمیولوژی وعلائم بالینی و پیش آگهی هپاتیت Â در افراد بالغ بستری شده انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پس از بررسی میزان شیوع انواع هپاتیت در بیماران بستری شده در مرکز آموزشی درمانی رازی قائمشهر، تمامی بیمارانی که بالاتر از 14 سال بوده اند و از ابتدای سال 1382 تا انتهای 1387 در مدت 6 سال با تشخیص هپاتیت حاد Â بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند، بیمارانی که تشخیص هپاتیت Â در آن ها با انجام آزمایش HÂV ÏgM Âb مسجل شده بود از نظر علائم بالینی، آزمایشگاهی و چگونگی سیر وضعیت بالینی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد بیمارانی که با تشخیص هپاتیت حاد یا مزمن بستری شده بودند 439 نفر، که از این میان 40 نفر (11/9 درصد) مبتلا به هپاتیت حاد Â و 261 بیمار (45/59 درصد) مبتلا به هپاتیت B حاد و مزمن و 136 بیمار (97/30 درصد) مبتلا به هپاتیت Ç مزمن که جهت بیوپسی کبد بستری شدند و 2 بیمار (45/0 درصد) مبتلا به هپاتیت حاد Ë بودند. از 40 بیمار مبتلا به هپاتیت Â، 28 نفر مذکر، 12نفر مونث بودند. بیشترین گروه سنی مبتلا به هپاتیت Â افراد 14 تا 19 ساله و دانش آموز بودند. از این افراد 3 نفر (5/7 درصد) بعلت هپاتیت Â برق آسا فوت کردند.
    استنتاج
    بین بیماران بستری شده، بعد از هپاتیت B وÇ هپاتیت Â بیشترین شیوع را داشته و هپاتیت Ë در جایگاه بعدی قرار داشت. در استان مازندران ابتلا به هپاتیت حاد Â در بالغین افزایش یافته و به تبع آن میزان مرگ و میر بیشتری را نیز بهمراه خواهد داشت لذا برنامه ریزی برای انجام واکسیناسیون علیه این بیماری امری ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی بالینی، هپاتیت ویروسی، هپاتیتÂ، پیش آگهی، هپاتیت فولمیننت
  • محمدعلی محسنی بندپی، مرجان احمد شیروانی، مولود فخری، ناهید رحمانی صفحه 8
    سابقه و هدف
    کمردرد یکی از مشکلات شایع و پر هزینه دوران حاملگی است و یکی از دلائل اصلی ناتوانی، غیبت از کار و مسئول هزینه های اقتصادی سنگین مستقیم و غیر مستقیم می باشد. به نظر می رسد که زنان بیشتر از مردان مستعد کمردرد بوده و حاملگی یکی از فاکتورهای زمینه ساز کمردرد می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ورزش و توصیه های ارگونومیکی در درمان کمردرد در زنان باردار بود.
    مواد و روش ها
    پس از تائید کمیته اخلاق پزشکی، در مطالعه حاضر که از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی است، 120 زن باردار مبتلا به کمردرد به طور تصادفی در دو گروه مورد و شاهد قرار گرفتند. در گروه مورد (60 نفر)، آموزش توأم ورزش و توصیه های ارگونومیکی و گروه دوم (60 نفر) به عنوان شاهد انتخاب شده و مداخله ای دریافت نکردند. شدت درد توسط معیار دیداری سنجش درد (Visual Ânalogue Scale) و ناتوانی ناشی از کمردرد توسط (Ôswestry Low Back Disability Questionnaire)، بعد از انجام مداخله و پس از سه ماه پیگیری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تغییرات درون هر گروه نشان داد که میانگین شدت درد و ناتوانی در گروه مورد بطور معنی داری کاهش یافت (01/0p<) اما چنین تغییری در گروه شاهد مشاهده نشد (05/0p> برای هر دو مورد). تغییرات بین دو گروه بهبودی معنی داری را در میزان شدت درد و ناتوانی پس از درمان در گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد نشان داد (01/0p< در هر دو مورد). این اختلاف معنی دار در میزان شدت درد و ناتوانی بین دو گروه در سه ماه پیگیری نیز حفظ شده بود (01/0p< در هر دو مورد).
    استنتاج
    نتایج نشان می دهد که آموزش ورزش و توصیه های ارگونومیکی می تواند تاثیر معنی دار برکاهش درد و ناتوانی ناشی از کمردرد دوران حاملگی داشته باشد. بنابراین انجام ورزش های منظم و رعایت اصول ارگونومیک در دوران حامگی و پس از آن جهت پیشگیری و کنترل این مشکل شایع و پر هزینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کمردرد، حاملگی، ورزش درمانی، درد، ناتوانی
  • علی شریف پور، حافظ تیرگرفاخری، مسعود علیالی، حسین علی عباسی، سیاوش عابدی، محمد خادملو، فریده شکری صفحه 20
    سابقه و هدف
    مطالعات اخیرنشان داده اند که افزایش پاسخ دهی راه های هوایی در بسیاری از مبتلایان به بیماری های التهابی روده دیده می شود. آسم شایع ترین شکل درگیری ریوی در مبتلایان به بیماری های التهابی روده است. این بررسی جهت بررسی وضعیت آسم و افزایش پاسخ دهی راه های هوائی در بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو طراحی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی، برای 40 بیمار مبتلا به کولیت اولسرو و 40 فرد فاقد این بیماری که به بیمارستان امام خمینی ساری مراجعه نموده بودند اسپیرومتری انجام شد. در افرادی که اسپیرومتری اولیه نرمال بود تست متاکولین انجام شد. در افراد با نمای انسداد راه های هوایی یا اسپیرومتری بعد از دریافت برونکودیلاتور تکرار شد.
    یافته ها
    پنجاه و پنج درصد از بیماران کولیت اولسرو درگیری ریوی را در تست های عملکردی ریه نشان دادند در حالی که در گروه شاهد 5/22 درصد تست های ریوی مختل داشتند(05/0p<). در گروه بیماران کولیت اولسرو یک نفر (5/2 درصد) مبتلا به آسم بود. در حالی که در گروه شاهد هیچ موردی از ابتلای به آسم مشاهده نشد(05/0p>). در 5/37 درصد از بیماران کولیت اولسرو و 5/17 درصد از گروه شاهد، افزایش پاسخ دهی راه های هوایی از طریق دریافت متاکولین به اثبات رسید. که از نظر آماری نیز این تفاوت معنی دار بود(05/0p<). بیماری راه های هوایی کوچک در 5 درصد از گروه مورد و 5 درصد از گروه شاهد مشاهده شد(05/0p>). نمای تحدیدی ریه در 10 درصد از گروه مورد مشاهده شد، اما در گروه شاهد هیچ موردی از نمای تحدیدی ریه مشاهده نشد (05/0p>). آزمون آماری پیرسون نشان داد که بین طول مدت ابتلا به کولیت اولسرو با FËV1 (012/0=p، 395/0=r) و FVÇ (02/0=p، 367/0=r) همبستگی وجود دارد بطوری که با افزایش طول مدت ابتلا FËV1 و FVÇ کاهش می یافت.
    استنتاج
    این بررسی نشان دادکه افزایش پاسخ دهی راه های هوایی یکی از تظاهرات شایع کولیت اولسرو در بیماران است که یافته ای مبنی بردرگیری راه های هوایی ندارند
    کلیدواژگان: کولیت اولسرو، تست عملکرد ریوی، افزایش پاسخ دهی راه های هوایی، آسم
  • رحیم باقرزاده لداری*، محمدرضا صادقی، محمدرضا حق شناس صفحه 29
    سابقه و هدف

    منبع کنترل به عنوان یک متغیر شخصیتی روز به روز اهمیت بیشتری در پژوهش های نظری و کاربردی پیدا می کند. شماری از پژوهش ها این متغیر را در ارتباط با پدیده های مختلف مورد بررسی قرار داده اند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه منبع کنترل با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به صورت توصیفی طراحی شد. جامعه مورد مطالعه دانشجویان ترم سوم دانشگاه علوم پزشکی مازندران بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای و با کنترل مقطع تحصیلی و دانشکده انتخاب شدند. ابزار سنجش در این مطالعه پرسشنامه 29 سوالی منبع کنترل راتر بوده است و محقق با حضور در کلاس های ترم سوم انتخاب شده، پرسشنامه فوق و نیز پرسشنامه جمعیت شناختی را در بین آنها توزیع و اطلاعات تکمیل شده در همان جلسه از آنان دریافت می گردید.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد اگرچه افرادی که دارای منبع کنترل درونی بودند پیشرفت تحصیلی بالاتری داشتند، اما رابطه معنی داری بین منبع کنترل و معدل ترم دوم و سوم مشاهده نگردید، همچنین ارتباط معنی داری بین متغیرهای جمعیت شناختی (سن، جنس و تحصیلات والدین) با منبع کنترل مشاهده نگردید.

    استنتاج

    اگرچه افراد با منبع کنترل درونی ممکن است در زندگی شان موفق تر باشند ولی این موفقیت الزاما تمام جنبه های زندگی فرد از جمله تحصیل را دربر نمی گیرد و بنظر می رسد پیشرفت تحصیلی تابع عوامل و متغیرهای متعدد و پیچیده ایی باشد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، منبع کنترل، دانشجویان
  • رضا باقریان سرارودی، محسن معروفی، مریم فتح الله گل، فاطمه زارع صفحه 36
    سابقه و هدف
    شیوه های مقابله ای، بروز علائم اضطراب و افسردگی از جمله مشکلات اساسی بیماران سکته قلبی است. معهذا مطالعات کافی در این مورد وجود ندارد. هدف این مطالعه بررسی شیوع علائم اضطراب و افسردگی و تعیین سبک های مقابله ای در این بیماران بود.
    مواد و روش ها
    در یک بررسی مقطعی 100 بیمار که با تشخیص قطعی انفارکتوس میوکارد در یکی از بیمارستان های مجهز به واحد مراقبت قلبی (ÇÇÜ) شهر اصفهان طی پائیز سال 1385 بستری شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستان و مقیاس سبک های مقابله ای جالویس استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمرات خرده مقیاس های اضطراب و افسردگی بترتیب 22/10 (17/3) و 28/9 (09/3) بودند. 42 درصد از آزمودنی ها دارای علائم اضطراب و 31 درصد از آنان دارای علائم افسردگی بودند. میانگین نمرات تراز شده سبک مقابله ای خود- اتکائی و سبک مقابله ای هیجانی بترتیب معادل 68/0 و 49/0 به عنوان شایع ترین و غیرمتداول ترین سبک های مورد استفاده بیماران سکته قلبی بدست آمد.
    استنتاج
    به طور کلی یافته ها نشان داد علائم اضطراب و افسردگی در بیماران پس از سکته قلبی بسیار شایع می باشد. شایع ترین شیوه های مقابله ای در بیماران پس از سکته قلبی به ترتیب مقابله های خود- اتکائی، خوش بینانه، مواجه شدن و حمایت جوینده می باشد. کارکرد مسئله- مدار این مقابله ها بر کارکرد هیجان- مدار آنها برتری دارد. انتظار می رود دو سبک مواجه شدن و حمایت جوینده به کارکرد سالم روانشناختی این بیماران مربوط شود. بنابر این بررسی این موضوع در مطالعات آتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، سبک های مقابله ای، سازگاری، سکته قلبی
  • علی آقا علیشیری، مصطفی نادری، خسرو جدیدی صفحه 46
    سابقه و هدف
    کنترل فشار داخل چشمی دراعمال جراحی چشم اهمیت ویژه ای دارد، ازطرفی دیگر، لوله گذاری داخل تراشه که روش متداول دسترسی به راه هوایی در بیهوشی عمومی است، باعث افزایش قابل توجه فشار داخل چشمی می شود. به همین دلیل مطالعات بسیاری جهت روش جایگزین دسترسی به راه هوایی از جمله ماسک حنجره ای انجام شده است. در مطالعه حاضر به بررسی مقایسه ای فشار داخل چشمی در 2 روش کارگذاری لوله داخل تراشه و ماسک حنجره ای پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 50 بیمار (20 زن و 30 مرد) مبتلا به کاتاراکت پیری، بیماران به دو دسته تقسیم شدند که این تقسیم بندی بصورت تصادفی ساده بود.(25 بیمار در هر گروه). ماسک حنجره ای در گروه1 (شامل11 مورد کاتاراکت چشم راست و 14مورد کاتاراکت چشم چپ) و لوله داخل تراشه ای در گروه2 (شامل11 و 14 مورد مثل گروه 1) بکار رفت. در هر 2 گروه فشار داخل چشمی در چشم مبتلا (چپ یا راست) مورد سنجش قرارگرفت.
    یافته ها
    3 دقیقه پس از بیهوشی در گروه دوم (لوله گذاری داخل تراشه)، میانگین ÏÔP در 11 مورد چشم راست 45/1 ± 31/16 و در 14 مورد چشم چپ 747/1 ± 71/16 محاسبه گردید در حالیکه در گروه اول (ماسک حنجره ای) میانگین ÏÔP سه دقیقه پس ازبیهوشی، در11 مورد چشم راست 398/1 ± 54/12 و در14 مورد چشم چپ 491/1 ± 73/12 محاسبه گردید که این کاهش ÏÔP در چشم مبتلا (شامل چپ و راست) در گروه ماسک حنجره ای از لحاظ آماری معنادار بود (012/0=p).
    استنتاج
    استفاده از ماسک حنجره ای می تواند به عنوان یک روش جایگزین مناسب برای جراحی چشمی مطرح باشد.
    کلیدواژگان: فشار داخل چشمی، ماسک حنجره ای، لوله داخل تراشه
  • علیه عباسی، مهین تفضلی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 53
    سابقه و هدف: افزایش دلبستگی مادر- جنین می تواند موجب ایجاد رابطه مطلوب بین مادر و شیرخوار و ارتقاء رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی کودک گردد. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر شمارش حرکات جنین توسط مادر بر میزان دلبستگی مادر- جنین در مادران با بارداری اول انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای در سال 1388 بر روی 83 نفر مادر باردار که بصورت نمونه گیری مبتنی بر هدف از بین زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر ساری انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل فرم مصاحبه و پرسشنامه دلبستگی مادر- جنین کرانلی، پرسشنامه سلامت روان GHQ و حمایت اجتماعی بوده است. مادران در گروه مورد به مدت یک ماه هر روز صبح بعد از صبحانه به مدت نیم ساعت تعداد حرکات جنینشان را شمرده و در جدول ثبت می نمودند و گروه شاهد مراقبت های معمول بارداری دریافت نمودند. نمره دلبستگی قبل و بعد از مداخله در دو گروه سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره دلبستگی قبل از مداخله در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 5/0 ± 52/3 و 43/0 ± 45/3 بوده که از نظر آماری اختلاف معنی دار نبوده است(51/0p=). در حالی که این میانگین بعد از مداخله به ترتیب 38/0 ± 96/3 و 41/0 ± 42/3 بوده که اختلاف آماری معنی دار بوده است(001/0=p).
    استنتاج
    نتایج نشان داد که شمارش حرکت جنین به شکل منظم می تواند موجب افزایش میزان دلبستگی مادر- جنین گردد. پس می توان انجام این گونه رفتارها را جزئی از مراقبت های پره ناتال قرار داد تا موجب ایجاد رابطه مطلوب مادر- جنین گردد.
    کلیدواژگان: حرکت جنین، دلبستگی مادر، جنین، بارداری اول
  • سجاد آلبوکردی، ربابه نوری، محمد نیکوسیر جهرمی، سید فتح الله زاهدیان صفحه 61
    سابقه و هدف
    ارزیابی شدت نشانگان افسردگی و بررسی رابطه بین عزت نفس و حمایت اجتماعی با افسردگی در زندانیان هدف پژوهش حاضر بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی، 82 نفر از زندانیان مرد زندان عادل آباد شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های افسردگی بک، عزت نفس کوپراسمیت و حمایت اجتماعی را تکمیل کردند. داده ها به کمک تحلیل رگرسیون چند متغیری گام به گام و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    در میان زندانیان مورد بررسی 9/93 درصد از نشانگان افسردگی خفیف تا شدید رنج می بردند. بین عزت نفس و افسردگی همبستگی معنی داری مشاهده شد (001/0p=)، اما رابطه معنی داری بین افسردگی و حمایت اجتماعی وجود نداشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد عزت نفس یکی از عوامل پیش بینی کننده افسردگی در زندان است (001/0p=، 505/0β=-) در حالی که وجود نقش پیش بین برای حمایت اجتماعی تایید نشد.
    استنتاج
    با توجه به شیوع بالای نشانگان افسردگی در زندانیان، ارائه خدمات روان شناختی در جهت کاهش شیوع افسردگی و آسیب های ناشی از آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زندان، افسردگی، عزت نفس، حمایت اجتماعی
  • وحید توکلیان، محدثه کمالی، مریم محمودی، سعید ستایی مختاری صفحه 69
    سابقه و هدف
    درمنه کوهی، گیاهی است که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی زیادی برای آن گزارش شده است. در این مطالعه تاثیر عصاره آبی الکلی این گیاه بر روند ترمیم زخم مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    سی سر موش نر صحرایی پس از ایجاد زخم به صورت اتفاقی به سه گروه مساوی شامل: دریافت کننده عصاره 10، عصاره 100 میلی گرم در میلی لیتر درمنه کوهی و گروه کنترل که سرم فیزیولوژی به صورت موضعی دریافت می کردند تقسیم شدند. از روز اول پس از ایجاد زخم، روزانه یک میلی لیتر از هرمحلول بر روی زخم هر گروه مالیده شد. سطح زخم در روزهای 1، 5، 9، 13، 17 و 21 پس از ایجاد زخم اندازه گیری و با آزمون آماری Repeated measures تجزیه و تحلیل شد و 05/0>p اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    سطح زخم بین گروه کنترل و هر دو دوز عصاره گیاه درمنه در روزهای پنجم (001/0p<)، نهم (001/0p<)، سیزدهم (01/0p<) و هفدهم (05/0p<) تفاوت معنی داری نشان داد. درصد بهبودی زخم بین گروه کنترل و هر دو دوز عصاره گیاه درمنه در روزهای پنجم، نهم (001/0p<)، سیزدهم و هفدهم (05/0p<) تفاوت معنی داری نشان داد. همچنین، مدت زمان لازم برای بهبودی کامل زخم بین گروه کنترل و هردو دوز پایین و بالای درمنه تفاوت معنی داری (001/0p<) نشان داد.
    استنتاج
    عصاره آبی- الکلی گیاه درمنه کوهی روند ترمیم زخم پوستی را تسریع کرده و مدت زمان لازم برای بهبودی کامل زخم را کاهش می دهد
    کلیدواژگان: درمنه کوهی، زخم پوستی، موش صحرایی
  • عبدالایمان عمویی، نعمت الله قنبری، محسن کاظمی تبار صفحه 77
    سابقه و هدف
    فاضلاب بیمارستانی علی رغم مشابهت کیفی با فاضلاب شهری، به لحاظ کمیت و مقدار و برخورداری از ترکیبات سمی و خطرناک و نیز داشتن عوامل میکروبی بیماری زا، در صورت عدم تصفیه و دفع نامناسب، مخاطرات زیادی را بر سلامت محیط زیست و انسان در جوامع مختلف ایجاد می نمایند. این پژوهش به بررسی وضعیت تصفیه و دفع فاضلاب و کیفیت پساب خروجی از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بابل پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی یک ساله، وضعیت سیستم های تصفیه فاضلاب بیمارستان های شهید بهشتی، شهید یحیی نژاد، کودکان امیرکلا و بیمارستان جدید التاسیس آیت الله روحانی مورد ارزیابی قرار گرفت. پارامترهای pH، (Total suspended solids)TSS، (Biological oxygen demand)BÔD، (Çhemical oxygen demand)ÇÔD و کلیفرم کل در 72 نمونه از فاضلاب ورودی و خروجی بیمارستان های مزبور بر اساس کتاب استاندارد انجمن بهداشت عمومی آمریکا با عنوان روش های استاندارد برای آزمایش های آب و فاضلاب اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین pH، TSS، BÔD، ÇÔD و کلیفرم کل بیمارستان های مورد پژوهش در فاضلاب ورودی به ترتیب 6/0 ± 5/7، 151 ± 296، 173 ± 400، 252 ± 616 میلی گرم در لیتر و MPN 105×1/3 در 100 میلی لیتر و در فاضلاب خروجی به ترتیب 4/0 ± 4/7، 36 ± 78، 5/31 ± 84، 51 ± 150 میلی گرم در لیتر و MPN 509±831 در 100 میلی لیتر بدست آمد. متوسط کلر باقیمانده آزاد در پساب خروجی از این بیمارستان ها 2/0 میلی گرم در لیتر گزارش گردید. میانگین حذف پارامترهایTSS، BÔD، ÇÔD و کلیفرم کل در فاضلاب خروجی توسط سیستم های تصفیه فاضلاب بیمارستان های مزبور به ترتیب 3/74، 6/79، 5/76 و 7/99 درصد بوده است.
    استنتاج
    میانگین میزان پارامترهای TSS، BÔD، ÇÔD و کلیفرم کل در فاضلاب خروجی از بیمارستان های مورد مطالعه بالاتر از حد استاندارد خروجی مصوب سازمان حفاظت محیط زیست کشور بوده که نشان از کاهش کارآیی حذف آلودگی توسط سیستم های تصفیه فاضلاب در این گونه مراکز درمانی می باشد. بنابراین، بازنگری اساسی جهت بهبود کارآیی این نوع از تصفیه خانه ها در زمینه های طراحی، بهره برداری و نگهداری ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، فاضلاب، تصفیه خانه فاضلاب
  • مجید سعیدی، محمدعلی ابراهیم زاده، کتایون مرتضی سمنانی، عذرا اخی، خدیجه ربیعی صفحه 87
    سابقه و هدف
    بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت و گاه متناقض از گیاه رازیانه، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی دانه آن بررسی گردید.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه دانه گیاه، عصاره گیری به روش خیساندن توسط حلال اتانول 80 درصد انجام شد، سپس عصاره، تغلیظ و خشک گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با روش دیسک کاغذی و روش رقت های متوالی در لوله (Serial dilution) بر روی میکروارگانیسم های استافیلوکوک ارئوس، باسیلوس سوبتیلیس، اشریشیاکلی و سالمونلا تیفی و مقایسه با جنتامایسین و آمیکاسین انجام پذیرفت و MÏÇ (حداقل غلظت مهاری) تعیین گردید.
    یافته ها
    عصاره هیدرو الکلی دانه رازیانه در بررسی به روش انتشار و دیسک کاغذی، تاثیر اندکی بر مهار رشد باسیلوس سوبتیلیس نشان داد و بیشترین اثر مهار رشد بر روی اشریشیاکلی مشاهده گردید. این نتایج به گونه مشابهی در داده های آزمون رقت های متوالی در لوله مشاهده گردید. کمترین MÏÇ در مورد اشریشیاکلی با میزان 2/3 میلی گرم بر میلی لیتر و بیشترین MÏÇ در باکتری باسیلوس سوبتیلیس با میزان 8/12 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد.
    استنتاج
    نتایج حاصل بیانگر اثر ضد باکتری عصاره هیدروالکلی دانه رازیانه بر روی برخی از میکروارگانیسم ها می باشد. این نتایج حکایت از تاثیر منطقه رویش گیاه و بویژه نوع عصاره مورد استفاده دارد.
    کلیدواژگان: اثر ضد باکتری، رازیانه، روش دیسک کاغذی، حداقل غلظت مهاری
  • وحید مخبری، بابک باقری، مهدی داوودی، سید محمد امینی صفحه 92
    انسداد شریان کلیوی که بصورت تنگی یک یا هر دو شریان کلیوی یا شاخه های آن ها تعریف می گردد شایعترین علت پرفشاری ثانویه است که در حدود 75 تا 90 درصد موارد ناشی از آترواسکلروز و در 10 تا 25 درصد باقیمانده ناشی از دیسپلازی فیبروماسکولار می باشد. دیسپلازی فیبروماسکولار شایعترین علت تنگی شریان کلیه در کودکان و جوانان بوده و زنان جوان 90 درصد مبتلایان را تشکیل می دهند. اهمیت تشخیص این بیماری در قابل درمان بودن آن بطور کامل در اکثریت موارد (82 تا 100 درصد) و شانس پائین عود آن می باشد. گزارش یک مورد دیسپلازی فیبروماسکولار دو طرفه شریان های کلیوی در یک خانم 25 ساله که در مرکزآموزشی درمانی حضرت فاطمه زهرا(س) ساری تشخیص داده شد و تحت درمان قرارگرفت ادامه ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: دیسپلازی فیبروماسکولار، پرفشاری ثانویه، تنگی شریان کلیه
|
  • Farhang Babamahmoodi, Acirc, Bdolreza Babamahmoodi Roja Valipour, Leila Delavarian Page 1
    Background and
    Purpose
    Viral hepatitis is the leading cause of morbidity and mortality in human societies. Hepatitis Â، in particular is one of the most important health problems in the world. This disease occurs in societies with low to medium socioeconomic status. Ït is asymptomatic to mild in childhood but the infection pattern has changed and it occurs in adults with higher morbidity and mortality. This study was done to evaluate the prevalence of viral hepatitis and the clinical epidemiology in patients over 14 years old who contracted hepatitis Â.
    Materials And Methods
    The hospital records of all patients older than 14 years diagnosed with acute hepatitis were studied from 2003-2008. ÏgM Âb test، the clinical، paraclinical and prognosis data were extracted and analyzed.
    Results
    Ôver all 439 patients were diagnosed with acute and chronic hepatitis، 40 patients (9. 11%) with hepatitis Â، 261 patients with (59. 45%) acute and chronic hepatitis B، 136 patients with (30. 97%) chronic hepatitis Ç and 2 patients (0. 45%) with acute hepatitis Ë. Ïn patients with hepatitis Â، 12 were female and 28 were male. Most of the patients were 14-19 years old. The most common symptoms were icterus، nausea and abdominal pain. None of the patients had normal ÂLT and ÂST tests. Ïn 36 patients direct bilirubin and in 37 patients indirect bilirubin were abnormal and 3 patients had unicteric hepatitis. 19 patients (90%) had prolonged PT and 30 patients (92. 5%) had prolonged PT and PTT، 3 patients (7. 5%) died from fulminant hepatitis Â. Çonclusion: Ôur study showed that after hepatitis B and Ç، the most prevalent type of viral hepatitis was hepatitis  with increasing number of adult cases during the study period، as a result، the morbidity of this disease increased، therefore، a program for vaccination against hepatitis  is recommended.
  • Mohammad, Acirc, Li Mohseni Bandpei, Marjan, Acirc, Hmadshirvani, Moloud Fakhri, Nahid Rahmani Page 8
    Background and
    Purpose
    Low back pain is a common and costly problem in pregnancy. Ït is one of the main reasons of disability and absence from work with extremly direct and indirect economical impact. Women are more prone to low back pain and pregnancy is one of the predisposition. The purpose of this study was to assess the effect of an exercise program and ergonomic advices on the treatment of low back pain in pregnant women.
    Materials And Methods
    Following ethical approval and through a randomized controlled clinical trial, 120 pregnant women with low back pain were recruited into experimental and control groups. The experimental group (n=60) received therapeutic exercise combined with ergonomic advices and the control group (n=60) was given no intervention. Pain experienced by patients was assessed using Visual Ânalogue Scale and functional disability on Ôswestry Low Back Disability Questionnaire after the planned intervention within three months follow-up.
    Results
    Ïntra-group changes indicated that there was a significant reduction on pain intensity and functional disability in the experimental group (P<0.01 in both instances) but no such difference was found in the control group (P>0.05). Ïnter-groups changes showed significant improvements in both pain intensity and functional disability following intervention (P<0.01) in the experimental group in comparison with the control group (P<0.01 in both instances). The significance of differences held up within three months follow–up between the two groups (P<0.01 in both instances).Çonclusion: Ôur results demonstrate that therapeutic exercise and ergonomic advices could be considered as effective approaches in the treatment of low back pain during pregnancy. Therefore, we offer regular exercise and ergonomic advices during pregnancy and afterwards in order to prevent and to control low back pain
  • Acirc, Li Sharifpour, Hafez Tirgar Fakheri, Masoud, Acirc, Liali, Siavosh, Acirc, Bedi Page 20
    Background and
    Purpose
    Recent studies show that bronchial hyper-responsiveness occurs in a high proportion of inflammatory bowel disease. Âirway inflammation is a common pattern of respiratory involvement in ÏBD patients and is a major finding in bronchial asthma. This study was designed to evaluate the prevalence of asthma and air way hyper-responsiveness among ulcerative colitis patients.
    Materials And Methods
    Through a case-control study, spirometry was performed for 40 ulcerative colitis patients and 40 normal controls who were admitted to the Ïmam Khomeini hospital in Sari. The methacholine challenge test was performed in all cases with normal spirometry results. Then the data were analyzed using SPSS version 17.
    Results
    The results of the present study showed abnormal spirometry results for 55 % of ulcerative colitis patients compared to 22.5% of normal healthy controls (P<0.05). Ït has been found that air way hyper responsiveness occurred in 37.5% and 17.5% (P<0.05), asthma occured in 2.5% and 0% (P>0.05); and small airway disease occured in 15% and 5% (P>0.05) of cases and controls respectively. We observed that restrictive lung disease occured in 10% of both groups (P>0.05). There was also inverse correlation between duration of ÏBD and FËV1 (R=0.395, P=0.012) as well as FVÇ (R=0.367, P=0.02).Çonclusion: Ôur results show that air way hyper-responsiveness is one of most common respiratory manifestations of ulcerative colitis patients with no symptom of airway involvement.
  • Rahim Bagherzadeh Ladari, Mohammadreza Sadeghi, Mohammadreza Haghshenas Page 29

    Background and

    Purpose

    Çoncept of locus of Çontrol, as a personality variable, is now an important theoretical and applied research field, studied in connection with several phenomena. This study evaluates if locus of Çontrol variable can be a predictor for academic performance toward the next semesters and if previous academic performance can affect the locus of control score.

    Materials And Methods

    This is a descriptive study and the subjects were students of Mazandaran Üniversity of Medical Sciences. Â stratified random sampling and control of educational levels and schools were conducted. We used Rotter 29 item locus of control inventory and demographic questionnaire as measurement tools and researchers attended the selected classes in the third educational semester onward. Questionnaires were distributed and completed forms were collected at the same session.

    Results

    This study showed that, although students who have internal locus of control had higher academic achievement, there was no significant relationship between locus of control and the average score of the second and third semesters. There were no statistical differences between the demographical variables of the parents and the locus of control. Çonclusion: Âlthough people with internal locus of control are more successful in their lives, this does not necessarily mean they are successful in any kind of activities, including education. Âcademic achievement is suggested to be multifactorial.

  • Reza Bagherian, Mohsen Maroofi, Maryam Fatolah Gol, Fatemeh Zare Page 36
    Background and
    Purpose
    Çoping strategies, anxiety and depressive symptoms are major problems of post myocardial infarction patients. Âs the number of investigations studying on such complications was limited, this study was to determine the prevalence of anxiety, depressive symptoms and coping styles among post-MÏ patients.
    Materials And Methods
    Ïn a cross-sectional study one hundred consecutive MÏ patients admitted to the ÇÇÜ wards of hospitals in Ïsfahan were recruited. The patients completed Jalowiec Çoping questionnaire and Hospital Ânxiety and Depression Scale (HÂDS) sheets. Then the data was analyzed using Çhi-squared test, Pearson correlation coefficient, MÂNÇÔVÂ and Çovariance.
    Results
    The mean anxiety and depression subscales were 10.22 and 9.28 respectively. Ôf all cases, 42% and 31% showed anxiety and depressive symptoms, respectively. The means of proportional scores for coping styles were 0.68 for self-reliant and 0.49 for emotive coping styles, which are the most used and the least used methods by the post myocardial infarction patients respectively.Çonclusion: Self-reliant, Ôptimistic, Çonfrontive and Supportant coping styles were the most coping styles used by post MÏ patients, in that order. The problem-oriented function of these coping styles dominates the emotional-oriented function.
  • Acirc, Li, Acirc, Gha, Acirc, Lishiri, Mostafa Naderi, Khosrow Jadidi, Vahid Nourian Page 46
    Background and
    Purpose
    control of intraocular pressure has specific role in ophthalmic surgery but ËTT as a common access to airway in general anesthesia lead to increase in ÏÔP، so، many study have been done to evaluate an alternative access to airway such as laryngeal mask. We conducted this study to evaluate intraocular pressure changes subsequent to insertion of laryngeal mask airway and endotracheal tube.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 50 adult’s patients who candidated for phako surgery. The patients were divided in 2 groups with simple randomized method (25 patients per group). Laryngeal mask airway was inserted in group 1 (11 cases of right eye cataract and 14 cases of left)، and tracheal tube was inserted in group 2 (11 and 14 cases the same as group 1). ÏÔP were measured in 2 groups in only affected eye (right or left).
    Results
    3 minutes after anesthesia in ËTT group، ÏÔP in right eye was: mean ± SD= 16. 31 ± 1. 45 and in left eye was: mean ± SD= 16. 71 ± 1. 747 and in LMÂ group ÏÔP in right eye was: mean ± SD= 12. 54 ± 1. 398 and 14 left eye was: mean ± SD= 12. 73 ± 1. 491. Â statistically significant decrease in ÏÔP in LMÂ group (inclusive right and left eyes) was seen (P= 0. 012). Çonclusion: laryngeal mask airway is a reliable alternative technique for ocular surgeries compare to tracheal intubation.
  • Elieh Abasi, Mahin Tafazoli, Habibollah Esmaeili Page 53
    Background and
    Purpose
    Maternal-foetal attachment (MFA) is a term which describes the relationship between a pregnant women and her foetus. Mothers with high MFA show more confidence in their new role and a better postpartum adjustment. The present study was conducted to determine the effect of counting foetal movement on maternal-foetal attachment.
    Materials And Methods
    This interventional study was conducted on 83 pregnant women selected through purposive sampling from pregnant women admitted to health centers of Sari in 2009. Selected subjects were randomly divided into case and control groups. We used interview checklist and MFA scale GHQ questionnaire. All cases received forms to record the number of foetal movement every morning after breakfast for one month. However، controls only received the routine pregnancy care. Scores of MFA before and after intervention were compared between the two groups. Data were analyzed by SPSS version 11.
    Results
    The mean score for MFA، before intervention، were 3. 52  0. 5 and 3. 42  0. 43 in case and control groups respectively. After intervention the scores changed into 3. 960. 38 and 3. 420. 41 respectively which significantly diffreed between the study groups (p<0. 001).
    Conclusion
    Our results indicated that simple intervention such as counting foetal movement increased the MFA value that we believe it improves the maternal-neonatal relationship affecting children’s future social، emotional and cognitive development.
  • Sajad, Acirc, Lboukordi, Robabeh Noury, Mohammad Nikoosiyar Jahromi, Seyed Fathollah Zahedian Page 61
    Background and
    Purpose
    The aim of this research was to assess the depression syndrome in male prisoners and its relationship with self-esteem and social support in a Shiraz-based prison.
    Materials And Methods
    Ïn this correlational study, 82 male prisoners in Âdel Âbad prison in Shiraz were randomly selected and the Beck Depression Ïnventory, Çoopersmith self-esteem Questionnaire and Social Support Questionnaire were completed for them. Data was analyzed using Stepwise Multiple Regression and Pearson Çorrelation coefficient.
    Results
    %93.9 of prisoners had mild to severe depression and it was significant in relation with self-esteem and depression (P<0.001), however, the relationship between depression and social support was not significant. Results of multiple regression showed that self-esteem is a predictive factor for depression in prisoners (β=-0.505, P<0.001) while social support showed no significant relationship.Çonclusion: Âccording to the high prevalence of depression syndrome in prisoners, it is suggested that providing psychological services may decrease the prevalence of depression in male prisoners.
  • Vahid Tavakolian, Mohadeseh Kamali, Maryam Mahmoudi Saeed Settaee Mokhtari Page 69
    Background and
    Purpose
    Ârtemisia aucheri (Âra) is a plant with evident anti-inflammatory and anti-microbial properties. Ïn the present study، we investigate the effect of hydro-alcoholic extract of Âra on skin wound healing among male rats.
    Materials And Methods
    30 male Wistar rats were randomly divided into 3 equal groups: control group receiving saline as wound treatment and two study groups receiving 10 and 100 mg/ml of Âra extract. Saline and Âra were locally applied starting one day after wound introduction on a daily basis. Wound areas were measured on days 1،5،9،13،17 and 21. Data are presented in mean ± SËM and analized using repeated measure ÂNÔVÂ test. The P<0. 05 was considered as a significant difference.
    Results
    The area of wound was significantly different at days fifth، ninth (P<0. 001)، thirteenth (P<0. 01) and seventeenth (P<0. 05) between control and both Âra extract receiving groups. The amount of wound healing in percent was also significantly different between control and both Âra extract receiving groups at days fifth، ninth (P<0. 001)، thirteenth and seventeenth (P<0. 05). The duration of complete wound healing was also significantly different (P<0. 001) between control and treated groups. Çonclusion: Hydro-alcoholic extract of Ârtemisia aucheri accelerates skin wound healing process and decreases the duration of complete wound healing.
  • Acirc, Bdoliman, Acirc, Mouei, Nematollah Ghanbari, Mohsen Kazemitabar Page 77
    Background and
    Purpose
    Quality of hospital wastewater is similar to municipal wastewater however, due to the presence of toxic agents and pathogens in hospital wastewater, if not already treated, it is dangerous to the environment and consequently to human’s health. This research was to study the wastewater treatment and disposal condition and the quality of hospitals effluent of Babol Üniversity of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive research studied the wastewater treatment and disposal systems condition and effluent quality in Shahid Beheshti, Shahid Yahianejad, Âmirkola children and Âyatollah Roohani hospitals. 72 mixed samples were collected and tested for pH, BÔD5, ÇÔD, TSS and TÇ in the effluents of wastewater treatment plants using the current standard methods.
    Results
    Mean values of pH, TSS, BÔD, ÇÔD and total coliforms in the inlet and outlet wastewaters from the studied hospitals were 7.5±0.6, 296±151mg/L, 400±173mg/L, 616±252mg/L, 3.1×105MPN/100 mL and 7.4±0.4, 78±36 mg/L, 84±31.5 mg/L, 150±51 mg/L and 831±509 MPN/100 mL, respectively. The mean value of free chlorine residual in outlet wastewater was 0.2 mg/L. Mean removal of TSS, BÔD, ÇÔD and TÇ in outlet %74.3, %79.6, %76.5 and %99.7, respectively.Çonclusion: The mean value of TSS, BÔD, ÇÔD and TÇ in the outlet wastewater of the studied hospitals exceeded the maximum allowable thereshold of the environmental conservation administration, which indicate the inefficiency of wastewater treatment systems. We conclude that essential considerations must be taken into account to upgrade the studied wastewater treatment systems in terms of design, operation and maintenance.
  • Majid Saeedi, Mohammad, Acirc, Li, Euml, Brahimzadeh, Katayoun Morteza-Semnani, Acirc, Zra, Acirc, Kha, Khadijeh Rabiei Page 87
    Background and
    Purpose
    Ëvaluation of medicinal plants has shown potential antimicrobial effects which introduced many drugs with antibiotic properties. Âs there were controversies about antimicrobial action in the literature، this study evaluates the antibacterial effect of ethanolic (80%) extract of the seeds of Foeniculum vulgare plant.
    Materials And Methods
    The disc diffusion method and determination of minimum inhibitory concentration (MÏÇ) of the extract against Staphylococcus aureus PTÇÇ 1112، Bacillus subtilis PTÇÇ 1023، Ëscherichia coli PTÇÇ 1330، and Salmunella typhi PTÇÇ 1639 were employed and Gentamycin and Âmikacin were used as standards.
    Results
    The hydroalcoholic extract of the seeds of Foeniculum vulgare showed concentration-dependent antibacterial activity against all tested bacteria. The hydroalcoholic extract was more effective against Ë. coli and less effective on B. subtilis. The MÏÇs were 3. 2 mg/ml and 12. 8 mg/ml for quoted bacteria respectively. Çonclusion: The results concluded that the ethanolic extract of Foeniculum vulgare is a potential natural antibacterial agent، however its effect is dependent on the source and extraction method.
  • Vahid Mokhberi, Babak Bagheri, Mahdi Davoodi, Seyed Mohammad, Acirc, Mini Page 92
    Background
    Renal artery stenosis، which is defined as narrowing of one or both renal arteries or their branches، is one of the most common causes of secondary hypertension. The majority of renal vascular lesions show either fibromuscular dysplasia or atherosclerosis. Fibromuscular dysplasia is a common cause of renovascular hypertension in younger patients، and 90% of patients are young women. The early detection of disease is very important، because fibromuscular dysplasia is curable in most cases (82 to 100 %) and recurrence is not prevalent. Çase report: We present a case of bilateral fibromuscular dysplasia of renal arteries in a 25-year-old woman