فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1397)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 105، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • حافظ آریامنش، فاطمه مالمیر، مریم بابایی، نیما معتمد، سعید امانلو * صفحات 95-104
    مقدمه
    یکی از فاکتورهای زمینه ای استوماتیت دندانی، تشکیل پلاک بر روی پروتزهای دندانی می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر غلظتهای مختلف آب ازن دار در پاکسازی پلاک کاندیدا آلبیکنس بر روی قطعات اکریلی می باشد
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 45 قطعه آکریلی با سوسپانسیون کاندیدا آلبیکنس آلوده گردید. سپس قطعات بطور تصادفی به 9 گروه تقسیم شد و با غلظتهای 2/0، 5/0، 1 و 2 آب ازن دار، غلظتهای 25 و 5/12 روغن ازن دار، محلول نیستاتین 100000 واحد (کنترل مثبت)، آب مقطر استریل و روغن زیتون (کنترل منفی) تیمار شد. سپس محلول حاصل از شستشوی قطعات آکریلی بر روی محیط SDA کشت داده شد و مقایسه بین گروه ها با استفاده از آزمون کروسکال-والیس و مقایسه دوبه دوی گروه ها با من ویتنی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین تعداد کلونی های بدست آمده در غلظتهای 2/0 ، 5/0، 1 و 2 میکروگرم بر میلی لیتر محلول آبی ازن به ترتیب 24، 6/24 6/23 و 4/14 کلونی و در غلظتهای 5/12 و 25 میکروگرم بر میلی لیتر محلول روغنی ازن، صفر و 2/6 کلنی بود که در مقایسه با آب مقطر و روغن زیتون خالص (کنترل منفی) با 6/146 و 8/98 کلونی تفاوت آماری معنی داری مشاهده گردید (P<0/001). در همه گروه ها با افزایش غلظت ازن تعداد کلونی های مخمری کاهش یافت، هرچند روغن از ن دار اثر مهارکنندگی بهتری نسبت به محلول آبی ازن نشان داد، به طوری که روغن ازن دار با غلظت 5/12 میکروگرم بر میلی لیتر (P=1) و غلظت 25 میکروگرم بر میلی لیتر (P=0/477) در مقایسه با گروه نیستاتین تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    محلول آبی ازن در غلظت مناسب اثر ضدقارچی بر روی کاندیدا آلبیکنس دارد، بنابراین توصیه می شود مطالعات بالینی بیشتری در راستای استانداردسازی و تدوین دقیق راهنمای استفاده از ازن درمانی انجام شود.
    کلیدواژگان: ازن، کاندیدا آلبیکنس، پروتز کامل دندانی، دنچر استوماتیت، ضدقارچی
  • اعظم احمدیان یزدی، ثمره مرتضوی*، آرش شعبانی صفحات 105-114
    مقدمه
    آگاهی از نحوه کاربرد تکنیکهای لوکالیزاسیون با استفاده از رادیوگرافی کانونشنال برای تمام دندانپزشکان ضروری است. این تکنیکها به صورت تئوری به دانشجویان تدریس می گردد ولی کاربرد و توانایی تشخیص موقعیت ساختارهای آناتومیک با استفاده از این تکنیکها مستلزم تمرین عملی می باشد. هدف ما در این مطالعه ارزیابی عملکرد دانشجویان هنگام کاربرد تکنیک تیوب شیفت عمودی و افقی و بررسی تاثیر آموزش عملی بر عملکرد ایشان با استفاده از مدل آموزشی بود.
    مواد و روش ها
    41 نفر از دانشجویان سال دوم دندانپزشکی که مایل به شرکت در این طرح بودند، انتخاب شدند. یک گروه برای آموزش با کمک ابزار آموزشی انتخاب شدند و گروه دیگر در طی این پژوهش تنها بصورت تئوری آموزش دیدند. با فواصل زمانی دو هفته 6 ماه پس از آموزش، آزمون تهیه شده بصورت اسلاید بدون اطلاع رسانی قبلی از دانشجویان هر دو گروه گرفته شد. در انتها نمرات به دست آمده در دو گروه آموزش دیده با روش عملی و گروه آموزش دیده با روش تئوری، در دو آزمون با استفاده از آزمونهای آماری t-student ، من ویتنی و ویلکاکسون با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در گروه تحت آموزش عملی و گروه آموزش دیده با روش تئوری، بین آزمونهای اول و دوم تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0P>). در آزمون دوم نمرات گروه تحت آموزش عملی بطور معنی داری از گروه دیگر بیشتر بود (011/0P=). همچنین متوسط نمره کسب شده بین دختران و پسران در هیچکدام از آزمونهای اول و دوم و در هیچ یک از گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی گروه تحت آموزش عملی، درک عمیقتری از موضوع نسبت به گروه آموزش دیده با روش تئوری پیدا کرده بود؛ که این موضوع می تواند علت تفاوت نمرات این دو گروه در آزمون دوم، که با فاصله زمانی 6 ماه گرفته شد، باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، رادیوگرافی، تکنیک تیوب شیفت
  • وحید اصفهانیان، شیرین زهرا فرهاد، محمد بختیاری*، مونا فیض الهی آلمالو صفحات 115-120
    مقدمه
    پری ایمپلنتیت ضایعه التهابی غیرقابل برگشتی است که به وسیله پلاک میکروبی ایجاد شده و در آن علاوه بر نسج نرم اطراف ایمپلنت، استخوان حمایت کننده آن نیز درگیر می باشد. تعدادی از سیتوکینها در بیماری های اطراف ایمپلنت افزایش می یابد و مدیاتورهای التهابی که معمولا در پری ایمپلنتیت ردیابی می شوند، سبب فعال شدن استئوکلاستها و تحلیل استخوان می گردند. هدف از این مطالعه، مقایسه سطح IL-23 در بیماران دارای پری-ایمپلنتیت و افراد دارای بافت پری ایمپلنت سالم بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بالینی، 19 بیمار دارای پری ایمپلنت و 19 بیمار دارای بافت پری ایمپلنت سالم انتخاب شدند. از مایع شیار لثه ای سالکوس (پاکت ایمپلنت) بیماران توسط کن کاغذی نمونه گیری شد. نمونه ها داخل ویالهای ترانسفر قرار داده شد و در آزمایشگاه توسط دستگاه الایزاریدر مقدار IL-23 آنها مشخص شد. همچنین رابطه میزان خونریزی و عمق پروبینگ و تشکیل چرک با سطح IL-23 نیز بررسی شد. داده ها توسط آزمونهای t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان سطح IL-23 در بیماران پری ایمپلنتیت به طور معناداری بیشتر از افراد دارای بافت پری- ایمپلنت سالم بود. (001/0 P <). بین مقدار IL-23 با عمق پروبینگ (008/0= P)، میزان خونریزی (01/0= P ) و تشکیل چرک (001/0
    نتیجه گیری
    میزان IL-23 در مایع شیار لثه ای افراد مبتلا به پری-ایمپلنتیت نسبت به افراد سالم بالاتر است. عمق پاکت، میزان خونریزی و ترشح چرک با IL-23 رابطه مستقیم دارند. بنابرین شاید بررسی سطح IL-23 بتواند در تشخیص پری ایمپلنتیت یا سیر آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، ایمپلنت، پری ایمپلنتیت، مایع شیار لثه ای
  • مریم امیدخدا، محبوبه دهقانی، فاطمه رضاییان، مهرناز فخاریان * صفحات 121-132
    مقدمه
    ناهنجاری کلاس II نوعی مشکل تکاملی است که به دلیل رشد غیرطبیعی استخوان فک بالا، پایین یا هر دو به وجود می آید؛ انواع مختلفی از دستگاه های ارتوپدیک برای تصحیح این ناهنجاری معرفی شده اند. هدف از این مطالعه، بررسی و مقایسه اثرات اسکلتال و دنتال دستگاه های اکتیواتور و تارو در بیماران کلاس II بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر، 26[MA1] [MDM2] بیمار با مال اکلوژن کلاس II انتخاب شدند. بیماران در شروع درمان در دوره قبل از جهش رشدی، دارای مال اکلوژن کلاس II نوع یک، رابطه مولری کلاس II،ANB>4o و mm overjet>5بودند و به مدت یک سال تحت درمان بودند. بیماران برحسب دستگاه مورد استفاده به دو گروه تارو و اکتیواتور تقسیم شدند. تریسینگ لترال سفالومتری ابتدای درمان و 12 ماه پس از شروع درمان انجام شد و متغیرهای سفالومتریک قبل و بعد درمان و بین دو گروه با آزمونهای t مستقل و من-ویتنی مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه اکتیواتور، متغیرهای N-A-Pog، ANB، U1-L1،L1-MP، U1-NA، L1-NB، Overjet،Co-A وCo-Gn در دو زمان قبل و بعد درمان اختلاف معنی دار داشتند. در گروه تارو برای متغیرهای SNA، ANB،N-A-Pog ، U1-L1، U1-NA ،overjet ، overbite وN-perpendicular A بین میانگین قبل و بعد درمان اختلاف آماری معنی دار وجود داشت. بین دو دستگاه تارو و اکتیواتور، فقط متغیر L1-MP پس از درمان بود که اختلاف آماری معنی دار نشان داد.
    نتیجه گیری
    طبق این مطالعه، دستگاه تارو صرفا برای جلوگیری از رشد فک بالا و نه تاثیر چشمگیر بر مندیبل و دستگاه فانکشنال کلاس II جهت تحریک رشد مندیبل و نه مهار رشد ماگزیلا مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن کلاس II، دستگاه فانکشنال، تارو، اکتیواتور
  • مهرداد برکتین، مصطفی موسوی نسب، سعید آذربایجانی، فاطمه سادات رنجبران، مسعود زاده داداشی * صفحات 133-140
    مقدمه
    برای بهبود کیفیت ترمیمهای همرنگ دندان که امروزه به صورت شایعی در دندانپزشکی ترمیمی استفاده می شود، مواد و تجهیزات متنوعی ارائه می شود. هدف از این مطالعه بررسی درجه تبدیل دو نوع کامپوزیت متاکریلات و سایلوران بیس در عمقهای مختلف با کاربرد نوار ماتریکس شفاف و آبیرنگ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی– آزمایشگاهی، دو نوع کامپوزیت با پایه متاکریلات و سایلوران، به تعداد 48 نمونه قالبهای از پیش ساخته شده با ضخامتهای 1، 2 و 3 میلیمتر آماده شد. نیمی از نمونه ها به وسیله نوار پلی استر شفاف و نیمی دیگر با نوار آبی رنگ پوشانده شدند و توسط دستگاه لایت کیور سخت شدند. جهت بررسی درجه تبدیل توسط دستگاه FT-IR مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از مقایسه طیف جذبی IR بین نمونه مونومر و نمونه پلیمر شده، درجه پلیمریزاسیون تعیین گردید. داده ها با آزمونهای آماری من ویتنی و کروسکال والیس آنالیز شدند.
    یافته ها
    بیشترین میانگین درجه تبدیل، مربوط به گروه کامپوزیت 90P با کاربرد نوار شفاف در ضخامت 1 میلیمتر (29/1±5/45) و کمترین میزان، مربوط به گروه کامپوزیت 350Z با کاربرد نوار شفاف در ضخامت 3 میلیمتر (70/1±7/14) بود. در مقایسه میانگین چهار گروه، بیشترین درجه تبدیل مربوط به گروه پایه سایلوران و نوارآبی (41%) و پس از آن همین کامپوزیت و کاربرد نوار شفاف (6/39%) بود. درجه تبدیل در این مواد، بسیار بالاتر از انواع دارای پایه متاکریلات (21%) بود.
    نتیجه گیری
    در صورت لزوم انجام ترمیمهای عمیقتر که امکان دسترسی منبع نوری به عمق حفره نباشد، استفاده از کامپوزیت با پایه سایلوران و نوار پلی استر آبی رنگ باعث افزایش درجه تبدیل می گردد.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، نوار ماتریکس، دندانپزشکی ترمیمی
  • سمیه خرمیان طوسی*، احمد جعفری، سیدمحمود امین مرعشی، سالومه فرامرزی نیکنام، ملیحه فرید صفحات 141-150
    مقدمه
    در مطالعات متعددی اثر ضدباکتری عصاره گیاه کلپوره (Teucrium polium) گزارش شده است. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر آدامس حاوی عصاره آبی گیاه دارویی کلپوره بر تعداد استرپتوکوک موتانس بزاق بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی دوسویه کور، تعداد 20 دانشجوی دندانپزشکی به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول، آدامس حاوی عصاره آبی گیاه کلپوره دریافت نمودند. گروه دوم، آدامس بدون عصاره گیاه کلپوره دریافت نمودند. هر فرد به مدت سه هفته و هر روز سه بار بعد از هر وعده غذایی، آدامسها را به مدت 20 دقیقه استفاده کردند. نمونه بزاق غیر تحریکی افراد در شروع آزمایش و قبل از مصرف آدامسها و یک روز پس از مصرف آدامس نهایی و اتمام دوره جمع آوری شد. برای تعیین میزان باکتری از روش qPCR استفاده شد. مقایسه میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس بین گروه ها با استفاده از آزمون T و نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.(05/0= α)
    یافته ها
    دو گروه مورد بررسی از نظر تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانس قبل از مصرف آدامس اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر نداشتند (05/0P>). مصرف آدامس حاوی کلپوره در مقایسه با آدامس دارونما به طور معنی داری باعث کاهش تعداد کلونی های استرپتوکوک موتانس گردید (002/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که آدامس حاوی عصاره آبی کلپوره میزان کلونیزاسیون استرپتوکوک موتانس را در بزاق انسان به طور قابل توجهی کاهش داد.
    کلیدواژگان: آدامس، استرپتوکوک موتانس، بزاق، عصاره کلپوره
  • رضا شاه اکبری، برات الله شبان، مجید عشق پور، شمسی کوهی خواجه ها، شمیمه اسدی * صفحات 151-158
    مقدمه
    با پیشرفت ابزارهای مورد استفاده در جراحی دهان، شیوه های جایگزین برای اسکالپل سنتی مانند الکتروسرجری، لیزر و مواد شیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، مقایسه مشکلات حین و پس از جراحی در تکنیکهای الکتروسرجری و اسکالپل در برشهای داخل دهانی جراحی های ارتوگناتیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه Split-mouth ، 20 بیمار کاندید جراحی اورتوگناتیک انتخاب شدند. در هر فرد شرکت کننده، در یک سمت فک با روش الکتروسرجری و در سمت دیگر به طریق معمول با اسکالپل شماره 15 برشهایی قرینه ایجاد شد. عملکرد این دو وسیله حین و 6 هفته پس از جراحی از نظر زمان برش، بروز Dehiscence و میزان تشکیل بافت اسکار ارزیابی شد. در نهایت اطلاعات به دست آمده از پیامدهای این دو روش با استفاده از آزمون من ویتنی مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین زمان برش در گروه کوتر الکتریکی 22/1±63/6 و درگروه تیغ بیستوری 95/1±19/10 دقیقه بود و تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد(P<0.001). همچنین میانگین میزان بافت اسکار در گروه کوتر 95/10±73/1 و در گروه تیغ 33/0±40/1 بود و تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده شد. (028/0=P).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از کوتر در مقایسه با اسکالپل باعث کاهش معنادار زمان ایجاد برش می شود. از طرفی، بافت اسکار ایجاد شده در تکنیک الکتروسرجری به طور معناداری نسبت به روش استفاده از اسکالپل بیشتر بوده است که این امر را می توان ناشی از آسیب گرمایی القایی به بافت های مجاور دانست.
    کلیدواژگان: الکتروسرجری، جراحی ارتوگناتیک، فلپ، اسکالپل
  • دنیا صدری *، رضا حسن زاده صفحات 159-166
    مقدمه
    با توجه به اهمیت ارتقای توانمندی تدریس در اعضای هیات علمی و بررسی عوامل مرتبط با آن و با عنایت به منابع کم موجود در این زمینه، تحقیق حاضر با هدف بررسی هوش معنوی و ارتباط آن با توانمندی تدریس در اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر به روش تحلیلی، از نوع همبستگی انجام شد. هوش معنوی با نسخه فارسی پرسشنامه استاندارد کینگ که قبلا روایی و پایایی آن به اثبات رسیده بود و نیز توانمندی تدریس با استفاده از نسخه فارسی پرسشنامه استاندارد آلاباما بررسی شد. پرسشنامه هوش معنوی کینگ در مقیاس 5 درجه لیکرت و پرسشنامه توانمندی تدریس آلاباما در مقیاس 4 درجه لیکرت امتیازگذاری شدند. عوامل مرتبط مثل سن و جنس نیز بررسی شدند. جهت تحلیل یافته ها از آزمون آماری کای-دو و اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد 132عدد پرسشنامه بین اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی پخش شد که از این تعداد، 96 عدد پرسشنامه جمع آوری شد. میزان نمره هوش معنوی 4/15± 8/58 و میانگین نمره توانمندی تدریس 3/17± 1/92 . میزان همبستگی بین هوش معنوی با توانمندی تدریس اعضای هیات علمی برابر با 301/0r = گزارش شد p=0.01))، افراد مونث p=0.005))، سابقه تدریس بیشترp=0.05))، وضعیت استخدامی با ثبات p=0.01))، هوش معنوی بالاتری داشتند. توانمندی تدریس در متاهلین p=0.005))، وضعیت با ثبات استخدامی به طور معنی داری افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد همبستگی هوش معنوی با توانمندی تدریس در حوزه دندانپزشکی در حد کم می باشد. افراد مونث با سابقه تدریس بیشتر و وضعیت استخدامی با ثبات هوش معنوی بیشتر و متاهلین با ثبات استخدامی از توانمندی تدریس بالاتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، توانمندی تدریس، اعضای هیات علمی، دانشکده دندانپزشکی
  • سمیه نعمتی، بردیا ودیعتی صابری، عالیه سادات جوادزاده، زهرا پورحبیبی * صفحات 167-174
    مقدمه
    رادیوگرافی یکی از مهمترین روش های پاراکلینیکی در تشخیص صحیح و انتخاب درمان در دندانپزشکی است. به دلیل خطرات احتمالی اشعه X برای بیماران، مسئولیت حرفه ای دندانپزشک ایجاب می کند که از انجام رادیوگرافی های غیرضروری پرهیز گردد. هدف این مطالعه بررسی میزان آگاهی دندانپزشکان عمومی شهر رشت از موارد صحیح تجویز تکنیکهای رادیوگرافی بود.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی-توصیفی، به 126 دندانپزشک عمومی شاغل در شهر رشت مراجعه و پرسشنامه های طراحی شده ای بین آنها توزیع گردید. سطح آگاهی دندانپزشکان در 9 زمینه از موارد تجویز رادیوگرافی ارزیابی و در هر یک از زمینه های مذکور، آگاهی آنها بر حسب جنس، سابقه کاری، سن و حیطه های مختلف کاری مقایسه گردید. پس از جمع آوری داده ها، با کمک آزمون کای دو و کروسکال والیسآنالیز شدند.
    یافته ها
    آگاهی دندانپزشکان عمومی در خصوص تجویز صحیح تکنیکهای رادیوگرافی به طور کلی در حد خوب بود، بهترین آگاهی در زمینه اطفال( 6/78%)، رادیوگرافی بایت وینگ( 54%) و سپس آگاهی در زمینه تجویز رادیوگرافی پانورامیک بود (40.5%). بین آگاهی با جنسیت افراد ارتباط معناداری یافت نشد (333/0=P)، ولی بین آگاهی افراد و سن ارتباط معناداری وجود داشت ( 024/0=P). همچنین کمترین آگاهی مربوط به سوال، بیماران با ریسک بالای پوسیدگی (5/40%) بود. [m1]
    نتیجه گیری
    آگاهی دندانپزشکان، به تفکیک 9 حیطه مختلف [m2] مورد بررسی، متفاوت بود. لذا طراحی و برگزاری هدفمندتر دوره های بازآموزی جهت حفظ و ارتقاع سطح آگاهی دندانپزشکان به خصوص در موارد مربوط به تکنیکهای پری اپیکال، پریودنتال و بیماران با ریسک بالای پوسیدگی با توجه به گایدلاینهای ارائه شده توسط مراجع، کماکان لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آگاهی، دندانپزشکان عمومی، تکنیکهای رادیوگرافی
  • محمد مهدی یاقوتی خراسانی *، مینا میرسعیدی صفحات 175-184
    مقدمه
    با توجه به ارتباط درد بعد و قبل از درمان کانال ریشه، مصرف یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی قبل از درمان، می تواند با روند التهابی بعدی تداخل کند و سبب کاهش درد بعد از درمان شود. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر بخشی تجویز پروفیلاکتیک ژلوفن، ادویل و دارو نما بر کنترل درد پس از درمان کانال ریشه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی سه سوکور، تعداد 48 بیمار دارای دندان قدامی تک کانال زنده، انتخاب شدند. این دندانها به طور مساوی به سه گروه تقسیم بندی شدند؛ به هر گروه قبل از درمان به صورت رندوم یک کپسول ژلوفن، ادویل یا دارونما داده شد، سپس درمان کانال ریشه به صورت استاندارد و توسط یک دندانپزشک عمومی انجام شد. درد هر بیمار قبل از درمان، 6، 12، 24، 48 و 72 ساعت پس از درمان با معیار (VAS) Visual Analog Scaleثبت شد. پس از جمع آوری داده ها، با کمک روش های آماری Chi-Square ،ANOVA و Repeated measurement تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.
    یافته ها
    در گروه ژلوفن وادویل، کاهش درد در تمام دوره های زمانی پس از درمان نسبت به قبل از درمان و نسبت به دارونما مشاهده شد. (001/0>P ) اما در هیچ یک از زمانها تفاوتها بین دو داروی ژلوفن و ادویل از نظر آماری معنادار نبود. (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، کاربرد پروفیلاکتیک این داروها در کاهش درد پس از درمان ریشه موثر، اما مزیت خاصی بین دو دارو مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: درد، درمان کانال ریشه، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
|
  • Hafez Ariamanesh, Fatemeh Malimir, Maryam Babaei, Nima Motamed, Saeid Amanloo* Pages 95-104
    Introduction
    The formation of dental plaques is one of the underlying causes of denture-related stomatitis. This study was conducted to evaluate the effect of the concentration of ozonated water on the inhibition of the formation of Candida albicans plaque on the acrylic resin pieces.
    Materials And Methods
    In this study, 45 resin acrylic plates were contaminated by Candida albicans suspension, which were randomly divided into nine groups. They were treated with 0.2, 0.5, 1, and 2 µg/ml of ozonated water, 25 and 12.5 µg/ml of ozonized oil, 100,000 units of nystatin (positive control), distilled water, and olive oil (negative control). Thereafter, the solution obtained from rinsing the pieces was cultured in Sabouraud Dextrose Agar and the mean number of the colonies was Mann-Whitney U and kruskal-wallis tests were for statistical analysis.
    Results
    The mean number of the colonies obtained at the concentrations of 0.2, 0.5, 1, and 2 μg/ml of ozonated water was 24, 24.6, 23.6, and 14.4 colonies, respectively. Additionally, the mean number of the colonies obtained at the concentrations of 12.5 and 25 μg/ml of ozonized oil was 0 and 2 colonies, respectively. There was a significant difference between the solutions cultured in distilled water (146.6) and olive oil (98.8) in terms of the number of colonies (P
    Conclusion
    Appropriate concentrations of ozonated water had an antifungal effect on Candida albicans. Therefore, further clinical studies are recommended to standardize and elaborate the guidelines for using ozone therapy.
    Keywords: Ozone, Candida albicans, complete denture, Denture-related stomatitis, Antifungal
  • Azam Ahmadian Yazdi, Samareh Mortazavi *, Arash Shaebani Pages 105-114
    Introduction
    Awareness of the localization techniques using conventional radiography is essential for all dentists. Although these techniques are theoretically taught to dental students, practical training is needed to enable them to use these modalities in localizing the anatomic structures. The aim of this study was to evaluate the ability of students and the effect of practical learning using educational model on applying vertical and horizontal tube-shift technique.
    Materials And Methods
    This study was conducted among 41 students of the second year of dentistry. They were assigned into two groups of “only theoretical training” and “practical traing with educational model”. All the students were tested 2 weeks and 6 months after teaching without previous notification. The scores were evaluated and compared by t-student , Mann-Whitney U and Wilcoxon tests.
    Results
    There was no significant difference between the groups in the pre-test (P=0.171). Nevertheless, in the post-test, the students who were practically educated had a better performance than those with theoretical education (P=0.011). Moreover, no significant difference was observed between males and females considering the mean scores.
    Conclusion
    The practically educated group had a deeper understanding of the subject in comparison to those who were educated theoretically.
    Keywords: education, Radiography, Tube shift technique
  • Vahid Esfahanian, Shirin Zahra Farhad, Mohammad Bakhtiari *, Mona Feyzollahi Almaloo Pages 115-120
    Introduction
    Peri-implantitis is characterized by irreversible lesions that are caused by microbial plaque, involving not only the soft tissue around the implant, but also the implant-supporting bone. In the peri-implant diseases, some cytokines are increased, and inflammatory mediators, which are observed in peri-implantitis, induce the activation of osteoclasts and bone resorption. The aim of this study was to compare the level of interleukin 23 (IL-23) in patients with peri-implantitis and those with healthy peri-implant tissue.
    Materials and Methods
    This clinical trial was conducted on 19 patients with peri-implantitis and 19 patients with healthy peri-implant tissue. The samples were collected from sulcular fluid/gingival pocket fluid by paper cone and placed in vials. The level of IL-23 was determined using ELISA reader. Furthermore, the relationship of IL-23 levels with bleeding, probing depth, and pus formation was analyzed. Data analysis was performed using independent t-test, Pearson correlation coefficient, and Spearman test.
    Results
    According to the results, the level of IL-23 in the patients with peri-implantitis was significantly higher than that in the group with healthy peri-implant tissue (P
    Conclusion
    As the findings indicated, the amount of IL-23 in the gingival fluid of the patients with peri-impinitis was higher than that of the healthy subjects. Probing depth, bleeding, and pus formation are directly associated with IL-23. Therefore, the evaluation of IL-23 level can be used in the diagnosis of peri-implantitis.
    Keywords: Implant, Peri-implantitis, Crevicular fluid, Interleukin
  • Maryam Omidkhod, Mahboobe Dehghani, Fatemeh Rezaeian, Mehrnaz Fakharian * Pages 121-132
    Introduction
    Class II malocclusion is an evolutionary problem caused by deviated maxillary and mandibular growth. Various types of orthopedic devices have been introduced to correct this malformation. The aim of the present study was to evaluate and compare the skeletal and dental effects of activator and Thurow appliances in patients with Class II malocclusion.
    Method and Materials: This retrospective study was conducted on 26 patients with Class II malocclusion. The patients were within the age range of 9-12 years before the growth spurt and at the time of the treatment initiation and had Class II Division 1 malocclusion, Class II molar relationship, ANB of > 4, and overjet of > 5. They were under treatment for one year. The participants were divided into two groups of Thurow and Activator, based on the device used. The tracing of the lateral cephalometric radiographs was performed at the beginning of the treatment (T1) and 12 months after that (T2). Finally, the mean scores of cephalometric variables were compared between the two groups and between the two treatment stages (i.e., T1 and T2).Using independent T and Man-Whitney u test.
    Results
    In the activator group, the variables of ANB, N-A-Pog, U1-L1, L1-MP, U1-NA, L1-NB, overjet, Co-A, and Co-GN were significantly different between the pre- and pot-intervention stages. Furthermore, regarding the Thurow group, a significant difference was observed between the two research stages in terms of SNA, ANB, N-A-Pog, U1-L1, U1-NA, overjet, overbite, and N-perpendicular A. Between the Thurow and activator devices, only L1-MP showed a statistically significant difference after the treatment.
    Conclusion
    As the findings indicated, Thurow device was only suitable for preventing maxillary growth and exerted no significant effect on the mandible. On the other hand, functional class II device (i.e., activator) was effective for stimulating the growth of the mandible and did not inhibit the maxillary growth.
    Keywords: Class II malocclusion, Functional appliances, Activator, Thurow appliance
  • Mehrdad Barekatain, Seyed Mostafa Mousavinasab, Saeid Azarbaijani, Fateme Sadat Ranjbaran, Masoud Zadeh Dadashi * Pages 133-140
    Introduction
    To improve the quality of tooth-colored restorations, various equipment and materials are being used. In this study, we sought to determine the degree of conversion of metacrylate- and silorane-based composites using transparent blue matrix strip at different depths.
    Materials And Methods
    In this experimental-laboratory study, 48 specimens of methacrylate- and silylane-based composites were prepared in pre-made molds in thicknesses of 1, 2 and 3 mm. half of the specimens were cured with transparent polyester strips and the other half with blue strips, and then they were hardened by using a light-curing unit. The degree of conversion was determined by FT-IR. The degree of polymerization was assessed by comparing the IR absorption spectra between monomer and polymer specimens. The data were analyzed by performing Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests in SPSS.
    Results
    The highest degree of conversion pertained to P90 composite with using transparent strip in 1 mm thickness (45.5±1.29), while the lowest degree belonged to Z350 composite with using transparent strip in 3 mm thickness (14.7±1.70). In comparison of the four groups, the silorane-based group with blue strip (41%) had the highest conversion degree, followed by the same composite (silorane) with transparent strip (39.6%). Conversion degrees in these types of materials were much greater than those in metacrylate-based types (21%).
    Conclusion
    In deep restorations with limited access to a light source, the use of silorane-based composites and blue polyester strips enhances the degree of conversion.
    Keywords: Resin composites, Matrix strip, Restorative dentistry
  • Somayeh Khoramian Tusi *, Ahmad Jafari, Seyed Mahmoud Amin Marashi, Salomeh Faramarzi Niknam, Malihe Farid Pages 141-150
    Introduction
    Several studies have reported the antibacterial effect of Teucrium polium extract. In this study, we sought to determine the effect of a chewing gum containing the aqueous extract of Teucrium polium on the level of salivary Streptococcus mutans.
    Materials And Methods
    In this double-blind clinical trial, 20 dental students were randomly assigned to two groups of intervention and control. The intervention group received a chewing gum containing the aqueous extract of Teucrium polium, and the control group received a chewing gum without any plant extract. Each person chewed the gum for 20 minutes three times a day (after each meal) for three weeks. Unstimulated saliva samples were collected at the beginning of the experiment before the use of the gums and one day after the final gum consumption. The quantitative polymerase chain reaction (qPCR) technique was employed to determine the bacterial level. The colonization rate of Streptococcus mutans was compared between the two groups by using t-test in SPSS, version 21.
    Results
    There was no significant difference between the two groups in terms of Streptococcus mutans counts before the intervention (P>0.05). The consumption of Teucrium polium extract-containing chewing gum in comparison with the placebo gum significantly diminished the number of Streptococcus mutans colonies (P=0.002).
    Conclusion
    The results of this study showed that the chewing gum containing the aqueous extract of Teucrium polium significantly lowered the colonization rate of Streptococcus mutans in human saliva.
    Keywords: Chewing gum, Streptococcus mutans, Salvia, Teucrium polium extract
  • Reza Shahakbari, Baratollah Shaban, Majid Eshghpour, Shamsi Koohi Khajeha, Shamim Asadi * Pages 151-158
    Introduction
    With the advancement of the instruments for oral surgeries, use of alternative methods instead of traditional scalpels has been evaluated, The present study aimed to compare the complications associated with electrosurgery techniques and use of scalpel during and after orthognathic surgery.
    Materials And Methods
    In this split-mouth designed study, 20 patient who were candidate for orthognathic surgery were enrolled. Symmetrical incisions were made using electrosurgical methods on one side of the jaw and routine techniques with a scalpel number 15 on the other side. Evaluation of the techniques was performed during the surgery and six weeks postoperatively based on specific parameters, including the cutting time, and rate of scar tissue formation. Finally, the collected data from the implications of the two methods were compared using Man-Whitney U- test.
    Results
    Mean cutting time was 6.63±1.22 and 10.19±1.95 minutes in the electrical cautery and scalpel groups, respectively, which denoted a significant difference between the groups (P
    Conclusion
    According to the results, cautery could lead to a more significant reduction in the cutting time compared to use of scalpel. Furthermore, the scar tissue produced in the electrocautery technique was significantly higher compared to scalpel, which could be due to the induced heat damage to the adjacent tissues.
    Keywords: Electrosurgery, Orthognathic Surgery, Flap, Scalpel
  • Donia Sadri *, Reza Hasanzadeh Pages 159-166
    Introduction
    Given the importance of enhancing the teaching ability of faculty members and the influential factors and considering the limited resources in this regard, the present study was conducted to evaluate the spiritual intelligence and its association with teaching ability in the faculty members of the dentistry school at Islamic Azad University in 2015.
    Materials And Methods
    In this analytical-correlational study, the spiritual intelligence of the faculty members was assessed using the Persian version of the standard King's health questionnaire (KHQ), the validity and reliability of which were confirmed. Moreover, the teaching ability of the participants was evaluated using the Persian version of the Alabama standard questionnaire with proper validity and reliability. In the KHQ, spiritual intelligence was scored based on a five-point Likert scale, and teaching ability in the Alabama inventory scale was scored based on a four-point Likert scale. Influential factors, such as age and gender, were also reviewed. Data analysis was performed using the Chi-square and Spearman tests.
    Results
    In total, 132 questionnaires were distributed among the faculty members of the Dentistry Unit at Islamic Azad University, 96 of which were collected. Mean scores of spiritual intelligence and teaching ability were 58.8±15.4 and 92.1±17.3, respectively. The correlation between the spiritual intelligence and teaching ability of the faculty members was estimated at 0.301. Spiritual intelligence was observed to be higher in the female participants (P
    Conclusion
    According to the results, spiritual intelligence and teaching ability had low correlation in the field of dentistry. Women with a broad teaching background and stable employment were observed to have higher spiritual intelligence, while teaching ability was higher in the married faculty members with stable employment.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Teaching Ability, Faculty Members, Dental School
  • Somayeh Nemati, Bardia Vadiati Saberi, Aliehsadat Javadzade, Zahra Pourhabibi * Pages 167-174
    Introduction
    Radiography is among the most effective paraclinical methods used for accurate diagnosis and treatment in dentistry. Considering the possible risks of X-ray exposure for patients, dentists are professionally obliged to have adequate knowledge in the accurate prescription of various radiographic techniques to minimize unnecessary radiographs. The present study aimed to survey the knowledge of general dentists regarding the correct prescription of various radiographic techniques in Rasht, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, 126 practicing dentists were visited and asked to complete designed questionnaires. Knowledge level of the participants was evaluated in nine domains regarding the accurate prescription of oral radiographs, and each domain was compared in terms of age, gender, and work experience. Data analysis was performed in SPSS version 21 using Chi-square and Kruskal-Wallis test.
    Results
    Overall knowledge of the general dentists about the accurate prescription of oral radiographic techniques was acceptable. The highest knowledge level was observed in the pediatric field (78.6%), followed by the Bitewing techniques (54%) and panoramic radiography (40.5%). The lowest knowledge level was denoted in the case of high-risk patients for caries (40.5%). No significant association was observed between the gender and knowledge of the dentists (P=0.333), while age had a significant correlation with the level of knowledge (P=0.024).
    Conclusion
    Despite the acceptable overall knowledge of the dentists, the level of knowledge was variable in the nine studied domains. Therefore, it is recommended that retraining courses be implemented based on valid guidelines in order to improve the knowledge of dentists about dental radiographic techniques, particularly in cases of high-risk patients for dental caries, periapical techniques, and periodontal techniques.
    Keywords: Knowledge, General Dentists, Radiographic Techniques
  • Mohammad Mahdi Yaghooti Khorasani *, Mina Mirsaiidi Pages 175-184
    Introduction
    Due to the association of post- and pre-endodontic pain, using non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) before root canal therapy could interfere with the subsequent inflammatory process and reduce post-endodontic pain. The present study aimed to compare the effectiveness of prophylactic gelophen, Advil (two types of NSAIDs), and placebo in controlling the pain after root canal therapy.
    Materials And Methods
    This triple-blind clinical trial was conducted on 48 patients with a vital, single root canal anterior tooth. The teeth samples were divided into three groups. The patients in each group received one capsule as pre-treatment prophylaxis, which contained gelophen, Advil or placebo depending on the codes. Standard root canal therapy was performed by a general dental practitioner. Level of pain in each patient was recorded before the treatment and at 6, 12, 24, 48, and 72 hours after the treatment using the visual analog scale (VAS). After collecting the data, mean pain score was compared in the study groups. Data analysis was performed using Chi- square and repeated measures ANOVA.
    Results
    In the patients administered with Advil and gelophen, pain reduction was more significant than the placebo group at all the intervals after the treatment compared to the pre-treatment phase. However, no statistically significant difference was observed between the intervals in this regard (P>0.05).
    Conclusion
    According to the results, the prophylactic use of Advil and gelophen is effective in the reduction of post-endodontic pain, while there is no significant difference in their efficacy.
    Keywords: Pain, Root Canal Therapy, NSAIDs