فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و هشتم شماره 3 (پیاپی 90، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا جابری انصاری، امیر قاسمی، مریم اشرقی، مریم ایروانی صفحات 193-200
    مقدمه
    تطابق کامپوزیت های قابل تراکم با دیواره های حفره، به علت گرانروی زیاد، مورد تردید است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر کاربرد لاینر کامپوزیتیسیال زیر کامپوزیت قابل تراکمدر دوام باند کامپوزیت به عاج به دنبال سیکل های حرارتی و مکانیکی و مقایسه آن با کامپوزیت هیبرید بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی روی عاج سطح اکلوزال 30 دندان مولر سوم، باندینگ Single Bond اعمال گردید. دندان ها به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: در گروه اول، کامپوزیت P60 با لاینر Filtek Flow، در گروه دوم کامپوزیت P60 به تنهایی و در گروه سوم کامپوزیت Z100 استفاده شد. پس از ترموسایکلینگ هر گروه به طور تصادفی به دو زیرگروه آزمایش و کنترل تقسیم شده و دندان های گروه آزمایش تحت 100000 لود 50 نیوتنی قرار گرفتند. سپس نمونه ها با آزمون استحکام باند میکروتنسایل ارزیابی شدند. الگوی شکست با استریومیکروسکوپ بررسی شد. نتایج، توسط Kurskal Wallis، Mann Whitney و Fisher Exact test آنالیز آماری شدند.
    یافته ها
    قبل از لود سایکلینگ، میانگین استحکام باند و انحراف معیار گروه یک 35/2±49/25، گروه دو 57/3±63/35 و گروه سه 56/5±61/30 مگاپاسکالبود که تفاوت معنی دار آماری داشتند. بعد از آزمایش، میانگین استحکام باند میکروتنسایل گروه یک 42/1±37/24 و گروه دو 63/2±36/31 و گروه سه 16/9±87/26 مگاپاسکال بود که اختلافشان از نظر آماری معنی دار نبود. اختلاف آماری بین دو گروه آزمایش و شاهد نیز در هیچ یک از گروه ها معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    قرار دادن کامپوزیت سیال زیر کامپوزیت قابل تراکم باند کامپوزیت-عاج را بهبود نبخشید و همچنین از نظر میزان باند فرقی بین کامپوزیت قابل تراکم و هیبرید قبل و بعد از سیکل ها وجود نداشت.
    کلیدواژگان: استحکام باند میکروتنسایل، خستگی، کامپوزیت رزین
  • معصومه خاقانی، علی دوست محمدی صفحات 201-210
    مقدمه
    عدم وجود اطلاعات کافی در مورد سیمان های گلاس آینومر مختلف در بازار ایران، ضرورت مطالعه بیشتر در زمینه ساخت سمان گلاس آینومر را الزامی می سازد. هدف از پژوهش حاضر، ساخت و مشخصه یابی نانوذرات و میکروذرات سمان گلاس آینومر و مقایسه خواص زیستی و مکانیکی آن ها بود.
    مواد و روش ها
    نانوپودر سرامیکی سمان گلاس آینومر با اندازه دانهکمتر از 80 نانومتر به روش سل- ژل و میکروذرات آن با اندازه دانه تقریبی کمتر از 70 میکرومتر با استفاده از روش ذوبی ساخته شد. جهت مطالعات فازی، تایید حضور اکسیدها در ترکیب نهایی، اندازه و همچنین شکل ذرات به ترتیب از آزمون های مشخصه یابی XRD، XRF، SEM و TEM بهره گرفته شد. برای بررسی خواص زیستی، نمونه ها در محلول شبیه سازی شده بدن (SBF)، به مدت 28 روز غوطه ور شدند و از SEM برای تایید و تشخیص لایه آپاتیت بر روی سطح نمونه ها بهره گرفته شد. از آزمون استحکام فشاری نیز جهت تعیین استحکام نمونه ها استفاده شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون t-student انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون های مشخصه یابی، ساخت جزء سرامیکی سیمان های گلاس آینومر به دو روش سل- ژل و ذوبی را تایید کردند. نتایج حاصل از آزمون های غوطه وری و استحکام فشاری نشان دادند که پودر سمان نانومتری از فعالیت زیستی و استحکام بیشترینسبت به پودر سمان میکرومتری برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    تمامی این نتایج نشان داد که گلاس آینومر نانوساختار (nGIC)، در مقایسه با گلاس آینومر میکروساختار (GICμ) خواص مکانیکی بهتر و زیست فعالی مطلوب تری را در محیط فیزیولوژیکی بدن نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سمان گلاس آینومر، روش سل، ژل، روش ذوبی، زیست فعالی، استحکام فشاری
  • لقمان رضایی صوفی، مهدی شیرین زاد، مریم سادات میرترابی صفحات 211-220
    مقدمه
    تغییر رنگ کامپوزیت های دندانی یکی از رایج ترین علل تعویض آنها محسوب می شود. هدف از این مطالعه مقایسه ثبات رنگ سه کامپوزیت با پایه متاکریلات Filtek Z250، Filtek Z250xt، Filtek Z350xt و کامپوزیت با پایه سیلوران Filtek P90 پس از Accelerated Artificial Aging (AAA)بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی 56 دیسک کامپوزیتی تهیه شد (14n=). سپس با دستگاه اسپکتروفتومتر انعکاسی پارامترهای CIE L* a* b* هر نمونه یک بار پس از 24 ساعت و یک بار پس از اینکه نمونه ها به مدت 384 ساعت تحت AAA قرار گرفتند اندازه گیری و میزان تغییر رنگ (ΔE) هر کامپوزیت محاسبه شد. داده ها با آزمون های واریانس یک سویه، توکی و تیزوجی در سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد.
    یافته ها
    مقادیر ΔEکامپوزیت های Filtek Z250، Filtek Z250xt، Filtek Z350xt و Filtek P90 به ترتیب، 77/7، 86/5، 95/8 و 8 بود. آزمون واریانس یک سویه نشان داد که تفاوت معنی داری بین ΔE کامپوزیت ها وجود دارد (P˂0.001). آزمون توکی نشان داد که ΔE کامپوزیت Z250xt به شکل قابل توجهی کمتر از سایر کامپوزیت ها بود (P˂0.05).
    نتیجه گیری
    کامپوزیت سیلوران همانند کامپوزیت متاکریلات پس از AAA تغییر رنگی بیشتر از حد قابل قبول کلینیکی (3/3ΔE>) نشان داد. کامپوزیت Z250xt کمترین تغییر رنگ و سایر کامپوزیت ها تغییر رنگ تقریبا یکسانی نشان دادند.
    کلیدواژگان: کامپوزیت رزین، سیلوران، aging، رنگ
  • صفورا سیفی، شهریار شفایی، جهانشاه صالحی نژاد، فرزاد یزدانی، زهرا دهقان، علی اکبر محمودی، ثریا خفری صفحات 221-232
    مقدمه
    تومورهای غدد بزاقی، نئوپلاسم های هتروژن با شیوع نسبتا کم هستند. به دلیل عدم شناخت نقش آنژیوژنز در تومورهای بدخیم بزاقی، لذا هدف مطالعه حاضر، مقایسه تراکم عروق خونی در دو تومور بدخیم بزاقی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 40 بلوک پارافینه آدنوئید سیستیک کارسینوما و موکواپیدرموئید کارسینوما خارج گردید. رنگ آمیزی CD34 برای ارزیابی تراکم عروق خونی انجام شد. تومورها به دو گروه با درجه بدخیمی بالا و پایین تقسیم شدند. اطلاعات بالینی بیماران از پرونده ها خارج شده و تراکم عروق خونی و ارتباط آن با فاکتورهای بالینی-پاتولوژی با آنالیزهای آماری Kruskal-Wallis، من ویتنی، ویل کاکسون، مجذور کای ارزیابی شد. 0/05

    یافته ها
    میانگین تراکم کلی عروق خونی، مرکزی و محیطی در آدنوئید سیستیک کارسینوما به ترتیب 16.6±7.4، 11.9±5.9 و 4.8±2.3 و در موکواپیدرموئید کارسینوما19.11±6.44، 14.47±5.63 و 4.63±1.73بود. اختلاف آماری معنی داری بین دو ضایعه از نظر میانگین تراکم کلی عروق خونی (P=0. 279)، مرکزی (P=0.171) و محیطی (P=0.734) مشاهده نشد. اختلاف آماری معنی داری در تراکم عروق خونی بین نئوپلاسم های بدخیم بزاقی با درجه بدخیمی بالا و پایین وجود نداشت (P=0.21). بین تراکم عروق خونی باسن، جنس، محل در دو ضایعه فوق ارتباطی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    افزایش درجه بدخیمی و فاکتورهای بالینی در تومورهای فوق تاثیری در تراکم عروق خونی ندارد. نواحی مرکزی تومور فعالیت رگ سازی بیشتری نسبت به محیطی دارد.
    کلیدواژگان: موکواپیدرموئید کارسینوما، آدنوئیدسیستیک کارسینوما، ایمونوهیستوشیمی، CD34، آنژیوژنز
  • مامک عادل، فاطمه عابدی، نوید محمدی، مرضیه علیقلی صفحات 233-242
    مقدمه
    اثر متفاوت ضدعفونی کننده ها در شرایط آزمایشگاهی و کلینیکی را به اثر مهاری عاج نسبت داده اند. هدف از این مطالعه بررسی اثر مهاری عاج بر روی خاصیت ضدمیکروبی کارواکرول و هیپوکلریت سدیم علیه انتروکوک فکالیس در شرایط آزمایشگاهی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، سوسپانسیونی از انتروکوک فکالیس با 8 10 5/1 سلول در هر میلی لیتر آماده شد. 50 میکرولیتر محلول ضدمیکروبی (هیپوکلریت سدیم با غلظت های 2.5% و 1% و کارواکرول با غلظت های 0.6% و 0.3%) با 28 میلی گرم جزء عاجی (پودر عاجی، جزء آلی عاج و جزء معدنی عاج) در 50 میکرولیتر آب استریل 1 ساعت قبل از افزودن 50 میکرولیتر سوسپانسیون باکتریایی آماده و در oc37 انکوبه شدند. 5 دقیقه، یک ساعت و 24 ساعت بعد از افزودن باکتری، نمونه های 10 میکرولیتری از سوسپانسیون برای کشت باکتریایی برداشته شد. رقت های ده برابر پیاپی از نمونه ها تهیه شد و 10 میکرولیتراز رقت ها برروی محیط BHI برای 24 ساعت در oc37 کشت شدند. بعد از دوره رشد، کلونی ها توسط یک نفر به روش مشاهده چشمی شمارش شدند. داده ها با استفاده از آزمون آماری کروسکال والیس و من ویتنیتحت بررسی قرار گرفت (α=0.05).
    یافته ها
    اجزاء عاجی، داروی ضدمیکروبی و زمان، هر سه بر نتایج نهایی تاثیر داشتند. اثر مهاری عاج و اجزاء آن بر خاصیت ضدمیکروبی کارواکرول، به طور معنی داری بیشتر از هیپوکلریت سدیم بود (P<0.001).
    نتیجه گیری
    اثر ضدمیکروبی هیپوکلریت سدیم در حضور عاج دندانی حفظ می شود. اما اثر مهاری عاج بر کارواکرول پس از 1 ساعت دیده می شود.
    کلیدواژگان: عاج دندانی، اثر مهاری، کارواکرول، هیپوکلریت سدیم، اثر ضدمیکروبی
  • مریم فرقانی، مریم بیدار، نیلوفر صادق الحسینی، ندا نقوی، نگین عطاران مشهدی صفحات 243-250
    مقدمه
    سیلرهای MTA Fillapex و iRoot SP دو سیلر جدید هستند که ویژگی های بسیار مشابه با MTA دارند. هدف از این مطالعه مقایسه سیل اپیکال کانال های پر شده با این دو سیلر با سیلر AH-Plusبود.
    مواد و روش ها
    72 دندان پرمولر تک کانال جهت انجام مطالعه انتخاب شدند. کانال ها به روش Step back آماده سازی شدند. 6 نمونه جهت کنترل منفی و 6 نمونه برای کنترل مثبت در نظر گرفته شدند. بقیه نمونه ها در سه گروه 20 تایی قرار گرفتند و با گوتاپرکا و یکی از سه سیلر ذکر شده پر شدند. میزان ریزنشت پس از گذشت 2 هفته و 3 ماه با استفاده از روش Fluid filtration مورد بررسی قرار گرفت. نتایج با آزمون های طرح اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی توکی مورد بررسی قرار گرفت. در همه آزمون ها سطح معنی داری 05/0 مدنظر قرار گرفت.
    یافته ها
    ریزنشت سیلرهای AH-Plus و MTA Fillapex در هیچکدام از زمان های مورد بررسی تفاوت معنی داری با هم نداشت. ریزنشت سیلر iRoot SP به صورت معنی داری از هردو سیلر دیگر کمتر بود(P<0.001). با در نظر گرفتن فاکتور زمان، بین میزان ریزنشت دو هفته و سه ماه در هیچکدام از گروه ها تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    سیلر iRoot SP به طور معنی داری ریزنشت کمتری نسبت به سیلر AH-Plus و MTA Fillapexدارد.
    کلیدواژگان: iRoot SP، MTA fillapex، ریزنشت و Fluid filtration
  • مژگان کاظمیان، پروین امینی، حمیدرضا عظیمی، مجید حسینی ابریشمی صفحات 251-256
    مقدمه
    با توجه به عدم وجود گزارش دقیقی در مورد شیوع شکستگی های فک و صورت در مشهد، هدف این مطالعه تعیین الگوی شکستگی های فک و صورت با بررسی مراجعه کنندگان به مرکز آموزشی- درمانی شهید کامیاب مشهد طی 17 ماه (از دی ماه سال 1390 لغایت تیرماه 1392) بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 495 نفر از مراجعین مرکز شهید کامیاب مشهد و دارای صدمات فکی صورتی مورد بررسی قرار گرفتند و متغیرهایی از جمله سن، جنس، محل شکستگی، اتیولوژی و درمان های انجام شده توسط پرسشنامه و مشاهده ثبت شد.
    یافته ها
    از 495 بیمار بررسی شده 80 درصد مذکر و 20 درصد مونث بودند. شایع ترین طیف سنی 30-21 سال و فراوان ترین علل شکستگی فک و صورت، حوادث رانندگی (75.4درصد) و نزاع (15.2درصد) بود. متوسط شکستگی 8/1 در هر بیمار و فراوان ترین محل شکستگی در استخوان مندیبولار (27.3درصد) و زایگوما(20.9درصد) بود. 2/6 درصد موارد تحت درمان ریداکشن باز قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    علت اکثر شکستگی های فک و صورت حوادث رانندگی بود که این موضوع افزایش قوانین و امنیت رانندگی را ضروری می کند.
    کلیدواژگان: اتیولوژی، تصادفات، شکستگی
  • مریم مهرابخانی، بهجت الملوک عجمی، مهرناز خادمی، سارا ارسطو صفحات 257-266
    مقدمه
    پوسیدگی دندانی یکی ازبیماری های شایع و قابل پیشگیری کودکان می باشد. هدف از ارائه این مطالعه تعیین ریسک فاکتورهای مرتبط با پوسیدگی در کودکان زیر 6 سال تحت حمایت سازمان بهزیستی مشهد در سال 1391 بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی، بر روی 143 کودک زیر 6 سال (63 دختر و 80 پسر) مراکز بهزیستی مشهد انجام شد. شیوع و شدت پوسیدگی دندانی (dmft) مورد بررسی قرار گرفت و پرسشنامه ریسک فاکتورهای مرتبط با پوسیدگی تکمیل گردید. نتایج حاصله با استفاده از آزمون های کای– دو و من-ویتنی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان شیوع پوسیدگی در بین این کودکان ٪81 بود و میانگین dmft، 6.1±5.4 بود، که پوسیدگی (d) بیشترین سهم را دارا بود. متغیر هایی که رابطه معنی داریبا پوسیدگی دندانی کودکان (dmft)داشتند، شامل سن، مشکلات دوران بارداری، پلاک دندانی، لکه سفید، شیار عمیق روی سطح دندان، پوسیدگی اولیه شیار دندانی، ترمیم دندان طی 2 سال اخیر، کشیدن دندان بدلیل پوسیدگی و DMFT مادر یا مراقب کودک بود.
    نتیجه گیری
    شیوع پوسیدگی در کودکان مورد مطالعه بالا بود، که این می تواند حداقل تا حدودی مربوط به توجه ناکافی مراقبین این کودکان و عدم آگاهی آنها در زمینه بهداشت دهان باشد.
    کلیدواژگان: پوسیدگی دندان، فاکتور خطر، کودکان زیر 6 سال
  • هما نورالهیان، معصومه ابراهیمی، مریم جاویدی، فاطمه میر صفحات 267-274
    مقدمه
    هدف از این مطالعه ارزیابی نتایج کلینیکی و رادیوگرافی پروپولیس در پالپوتومی مولرهای شیری و مقایسه نتایج آن با فرموکرزول بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، 26 دندان مولر دوم شیری مندیبل در 13 کودک تحت درمان پالپوتومی قرار گرفتند. در هر کودک به طور تصادفی یک دندان به گروه پالپوتومی با پروپولیس (گروه آزمون) و دندان دیگر به گروه پالپوتومی با فرموکرزول (گروه کنترل) وارد شد.
    (مطالعه به صورت Split mouth انجام شد.) بعد از برداشتن پالپ تاجی و توقف خونریزی در مدخل کانال های ریشه، در گروه آزمون پالپ قطع شده با ژل پروپولیس پوشانده شدو روی آن سمان رزین مدیفاید گلاس آینومر به کار برده شد.در گروه کنترل،فرموکرزول با یک گلوله پنبه روی پالپ قطع شده قرار داده شد و بعد از برداشتن آن اتاقک پالپی با سمان زینک اکساید او‍ژنول تقویت شده پوشانده شد و ترمیم نهایی در هر دو گروه با روکش استنلس استیل انجام شد. در تحلیل داده ها از آزمون مک نیمار استفاده شد (α=0.05).
    یافته ها
    در همه بیماران شکست کلینیکی درمان در گروه آزمون تا پیش از دو ماه بعد از انجام درمان مشاهده شد.ارزیابی رادیوگرافی مولرهای درمان شده با پروپولیس درگیری فورکیشن و رادیولوسنسی وسیع بین ریشه ای را نشان داد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر شکست پروپولیس را در پالپوتومی مولرهای شیری نشان داد. بنابراین، این ماده نمی تواند به عنوان یک داروی ایمن برای پالپوتومی مولرهای شیری استفاده شود.
    کلیدواژگان: مولرهای شیری، پالپوتومی، پروپولیس، فرموکرزول، کودکان
  • گزارش مورد
  • نوشین محتشم، مجید عشق پور، اعظم روشن میر، فاطمه حافظ ملکی، سمیه عبدالله پور صفحات 275-280
    مقدمه
    Juvenile ossifying fibroma(JOF) یک تومور خوش خیم نادر اما با تهاجم موضعی و پتانسیل عود بالاست. یک نئوپلاسم فیبرواوسئوس است که به وسیله جایگزینی استخوان نرمال با بافت فیبروز و تولید محصولات کلسیفیه جدید مانند سمان، استخوان یا هردو مشخص می شود. Juvenile ossifying fibroma ضایعه ای با حدود مشخص است که آن را از فیبروزدیسپلازیا متمایز می کند. به علت داشتن ماهیت اوستئولیتیک و رشد سریع این تومور با یک بدخیمی اشتباه می شود. در بچه ها و بزرگسالان جوان اتفاق می افتد.
    گزارش مورد: در این مطالعه JOF در یک دختر 12 ساله که با یک تورم دردناک در سمت راست تنه و بوردر تحتانی مندیبل به بخش جراحی دانشکده دندانپزشکی مشهد مراجعه کرده بود گزارش می گردد. بیوپسی انسیژنال از ضایعه یک JOF را در بررسی هیستولوژی نشان داد. درمان بلوک رزکشن صورت گرفت. پیگیری بیمار از جراحی تا زمان ارسال این گزارش هیچ شواهدی از عود را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    JOF یک نئوپلاسم فیبرواسئوس نادر است که در سنین جوانی دیده می شود، که به خاطر تهاجم موضعی و سرعت گسترش آن نسبت به نوع معمول آن، مورد توجه است. بنابراین تشخیص سریع تر ضایعه و ارتباط تمامی اطلاعات کلینیکی، رادیولوژی، CT اسکن و هیستولوژی در دسترس برای کنترل بهتر ضایعه اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: اوسینا فیبروما، ترابکولار، تهاجم موضعی
|
  • Pages 193-200
    Introduction
    Due to high viscosity، adaptation of packable composite to cavity walls is doubtful. This study investigates the effect of flowable composite liner on the dentinal bond strength of packable composite after thermal and mechanical cycling and its comparison with hybrid composites.
    Materials and Methods
    In this experimental study، Single Bond was applied on the dentinal surface of 30 third molars. The teeth were randomly divided into three groups: In group I، P60 with Filtek Flow، in Group II، composite P60 alone، and in Group III، composite Z100 were used. After thermocycling، each group was randomly divided into two sub-groups (control and experimental) and only experimental subgroups were tested under load cycling (50 Newton، 100000 load cycles). Microtensile bond strength of all samples was measured and the failure mode was examined with a stereomicroscope. The results were statistically analyzed by Kurskal Wallis، Mann Whitney and Fisher’s Exact test.
    Results
    Before load cycling، the mean bond strength and standard deviation of group 1 was 25. 49±2. 35، group 2 was 35. 63±3. 57 and group 3 was 30. 61±5. 56 MPa، which was statistically significant (P<0. 05). After load cycling، the mean bond strength and standard deviation of group 1 was 24. 37±1. 42، group 2 was 31. 36±2. 63 and group 3 was 26. 87±9. 16 MPa. The difference was not statistically significant. The difference between control and experimental groups was not statistically significant in any of the materials.
    Conclusion
    Flowable composite liner was not effective on the bond strength of packable composite to dentin and it was the same as hybrid composite pre and post cycling.
    Keywords: Tensile strength, Composite resin, fatigue
  • Pages 201-210
    Introduction
    Lack of information about different glass ionomer cements (GICs) in Iran’s market makes it necessary to conduct further studies about production of glass ionomer cement. The purpose of this study was preparation and characterization of glass ionomer cements nanoand microparticles and comparing their mechanical properties and in vitro bioactivity.
    Materials and Methods
    The nanoparticles of the ceramic part of GIC were prepared using sol-gel method with particle size less than 80 nm and microparticles of the ceramic part of GIC were produced through melting method with particle size less than 70 µm. XRD, XRF, SEM and TEM examinations were used to evaluate phase structure, chemical composition and particles’ morphology. For investigating the in vitro bioactivity, samples were immersed in the simulated body fluid (SBF) for 28 days. Scanning electron microscope (SEM) was used for confirmation of the apatite layer formation on the surface of glass ionomer cements. Also, the compressive strength of the samples was determined and compared. One-way ANOVA was used for data analysis.
    Results
    The results confirmed the production of GIC using the sol-gel and melting technique. Amorphous and glassy structure of GIC powders and their proper chemical composition were verified by characterization tests. The result of soaking in SBF showed that nGIC had higher bioactivity in comparison to µGIC. The compressive strength measurements showed that nGIC had higher compressive strength in comparison to µGIC.
    Conclusion
    All these results confirmed higher in vitro bioactivity and compressive strength of nano glass ionomer cements compared to macro glass ionomer cements.
    Keywords: Glass ionomer cement, sol, gel method, micro technique, bioactivity, compressive strength
  • Pages 211-220
    Introduction
    Discoloration is one of the most common reasons for replacement of resin composites. The purpose of this study was to compare the color stability of three Methacrylate-based Resin Composites (Filtek Z250, Filtek Z250x, Filtek Z350xt) with Silorane-based Resin Composites (Filtek P90) after Accelerated Artificial Aging (AAA).
    Materials and Methods
    In this in vitro study 56 composite discs were prepared (N=14). CIE L*a*b* parameters of each specimen were measured by a reflectance spectrophotometer after 24h and 384 h of AAA. Then Color change (ΔE) of each composite was calculated. Data were analyzed by one way ANOVA, Tukey and paired t-test at the significance level of 0.05.
    Results
    ΔE values of Filtek Z250, Filtek Z250x, Filtek Z350xt and Filtek P90 were 7.77, 5.86, 8.95 and 8, respectively. One way ANOVA demonstrated a significant difference between ΔE values of composites (P˂0.001). Tukey’s test revealed that ΔE value of Filtek Z250xt was significantly lower than those of other composites (P˂0.05).
    Conclusion
    Silorane and methacrylate based composites showed a color change more than the clinically acceptable level (ΔE˃3.3) after AAA. Filtek Z250xt showed the lowest color change and other composites showed relatively similar color change.
    Keywords: Composite resin, silorane, aging, color
  • Pages 221-232
    Introduction
    Salivary gland tumors are heterogeneous neoplasms with relatively low incidence. Due to uncertainty regarding the role of angiogenesis in malignant salivary gland tumors, the aim of present study was assessment of blood vessel density in two malignant salivary gland tumors.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, a total of 40 paraffin blocks of adenoid cystic carcinoma and mucoepidermoid carcinoma were removed. Immunohistochemical staining was done for evaluation of blood vessel density with CD34. Tumors were divided into two groups of low and high malignancy. Clinical data of patients were extracted from the patients’ files and vascular density and its association with clinicopathological factors was evaluated by Kruskal-Wallis, Mann Whitney, Wilcaxson and X2 (Chi-Square) test.
    Results
    The means total density of blood vessels, intra tumoral and peri tumoral area in adenoid cystic carcinoma were 16.6±7.4, 11.9±5.9 and 4.8±2.3 and in mucoepidermoid carcinoma were 19.11±6.44, 14.47±5.63 and 4.63±1.73, respectively. Significant differences between mean total density of blood vessels (P=0. 279), central (P=0.171) and peripheral (P=0.734) in two lesions were observed. There was no significant difference in density of blood vessels between high and low grade malignant salivary gland tumors (P=0.21). No significant correlation was seen between microvessel density and age, sex and location.
    Conclusion
    Higher grade malignancy and clinical parameters did not affect the blood vessel density. There were higher microvessel densities in central area than peripheral area of tumor.
    Keywords: Mucoepidermoid carcinoma, adenoid cystic carcinoma, immunohistochemistry, CD34, angiogenesis
  • Pages 233-242
    Introduction
    different effects of disinfectants in vitro and in vivo conditions have been attributed to the inhibitory effect of dentin. The purpose of this study was in vitro evaluation of inhibitory effect of dentin on the antimicrobial property of Carvacrol and sodium hypochlorite on euterococcus faecalis.
    Materials and Methods
    In this experimental study, an enterococcus faecalis suspension of 1.5×108 cells per militer was prepared. Fifty microliter of antimicrobial solution (sodium hypochlorite 2.5% and 1% and Carvacrol 0.6% and 0.3%) were incubated at 37°C with 28 mg dentin component (dentine powder, organic dentin component, mineral dentin component) in 50 microliter water for 1 h before adding 50 microliter of the bacterial suspension. Ten microliter samples for bacterial culturing were taken from the suspension 5min, 1 and 24 h after adding the bacteria. Serial 10-fold dilutions were made of the samples and 10 microliter of dilutions was cultured on BHI plates for 24 h at 37°C. After incubation period, colonies were counted by one person by visual observation method. Data were analyzed by Kruskal-Wallis and Mann-Withney tests (α=0.05).
    Results
    Dentin components, antimicrobial solutions and time, all three affected the final results. The inhibitory effect of dentin components on antimicrobial property of Carvacrol was significantly greater than Sodium hypochlorite (P<0.001).
    Conclusion
    Antimicrobial effect of sodium hypochlorite is preserved at presence of dentin, but dentin inhibitory effect on Carvacrol antimicrobial property is observed after 1 h.
    Keywords: Dental dentin, inhibitory effect, carvacrol, sodium hypochlorite, antimicrobial effect
  • Pages 243-250
    Introduction
    MTA Fillapex and iRoot SP are two new sealers which have very similar characters to MTA. The purpose of this study was to assess and compare apical seal of the obturated canals with the iRoot SP, MTA Fillapex and AH-Plus sealers.
    Materials and Methods
    Seventy two freshly extracted single root canal human premolars were selected for this study. The canals were instrumented with hand files using step back technique. Six specimens were assigned for positive control and six for negative control groups. The rest of the specimens were randomly divided into three groups of 20 and obturated with gutta percha and one of the aforementioned sealers. Microleakage in all groups was assessed, 2 weeks and 3 months after obturation of canals, by means of fluid filtration. The data were analyzed using repeated measurement and post-hoc Tukey test. The level of significance was set at P<0.05.
    Result
    In none of the assessment intervals, there was a significant difference between AH-plus and MTA Fillapex. iRoot SP had less microleakage compared to other groups significantly (P<0.001). Microleakage assessments revealed no significant differences between 2 weeks and three months in all groups.
    Conclusion
    iRoot SP sealer had significantly less microleakage compared to MTA Fillapex and AH-Plus.
    Keywords: iRoot SP, MTA fillapex, microleakage, fluid filtration
  • Pages 251-256
    Introduction
    Since there are no precise reports about maxillofacial fractures in Mashhad, we conducted a study to assess the pattern of maxillofacial fractures at Shahid Kamyab Centre during 17 months in Mashhad.
    Materials and Methods
    In this cross sectional study, 495 patients of Mashhad Shahid Kamyab trauma center with maxillofacial trauma during 17 months were evaluated. Age, sex, site of fracture, etiology and treatment were recorded by observation and questions. Data were by analyzed with software SPSS 11.5.
    Result
    Eighty point two percent of all 495 patients were male and 20% were female. The most frequent age was 21-30 years and the most frequent causes of maxillofacial fractures were motor vehicle accidents (75.4%) and assaults (15.2%). The average number of fractures was 1.8 and the most frequent site of fractures were mandible (27.3%) and zygoma (20.9%). Open reduction had been done for 2.6% of the cases.
    Conclusion
    The main cause of maxillofacial fractures is motor vehicle accident, which necessitates better promotion of traffic rules and safety.
    Keywords: Maxillofacial injuries, etiology, accidents
  • Pages 257-266
    Introduction
    Dental caries is a common and preventable disease in children. The goal of this study was to evaluate the risk factors of dental caries in children under 6-years-old supported by welfare organization of Mashhad in 2012.
    Material and Methods
    A cross sectional study was carried out on 143 children under 6-years-old (63 female, 80 male) from all sub-centers of Mashhad welfare organization. Prevalence and severity of dental caries (dmft) was evaluated and a caries risk factors questionnaire was completed. The results were statistically analyzed using Chi-Square and Mann-Withney tests.
    Results
    Caries prevalence was 81.1% and the mean dmft was 6.1±5.4, in which decay (d) was the major component. Age, complications during pregnancy, dental plaque, white spot, deep fissures, initial caries of occlusal fissures, treatment within the past 2 years, dental extraction due to caries and the childs mother or caregivers DMFT were factors correlated with dental caries in children.
    Conclusion
    Caries prevalence was high among the study population, which could be partly due to inadequate attention of the children's caregivers and their lack of knowledge regarding oral hygiene.
    Keywords: Risk assessment, dental caries, risk factors, children under 6, years, old
  • Pages 267-274
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate the clinical and radiographic outcomes of Propolis in pulpotomized primary molars in comparison with Formocresol.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, 26 lower second primary molars of thirteen children were treated by conventional pulpotomy technique. The teeth were randomly assigned to Propolis (experimental) and Formocresol (control) groups in each patient (split mouth).Following removal of the coronal pulp and haemostasis, the pulp stumps were covered with Propolis in the experimental group and then resin-modified glass ionomer cement was applied over the gel. In the control group, Formocresol (FC) was placed with a cotton pellet over the pulp stumps and then reinforced zinc oxide eugenol cement was applied in pulp chamber. Finally, the teeth of both groups were restored with stainless steel crowns the data were analyzed using Mc Nemar test (α=0.05).
    Results
    All patients developed failure clinically within two months of treatment. The radiographic evaluation revealed furcation involvement and extensive radicular radiolucency in molars treated with Propolis.
    Conclusion
    The present study showed the failure of Propolis in pulpotomized primary molars; therefore, it could not be used as a safe medicament for pulpotomy in human primary molars.
    Keywords: Primary molars, pulpotomy, propolis, formocresol, children
  • Pages 275-280
    Introduction
    Juvenile ossifying fibroma (JOF) is a rare benign but locally invasive tumor with high recurrence potentials. It is fibro-osseous neoplasm of the jaw characterized by substitution of normal bone by fibrous tissues and newly formed calcified products such as bone, cementum or both. Juvenile ossifying fibroma is a well-demarcated lesion that differentiates it from fibrous dysplasia. This tumor may be confused with malignant condition due to rapid growth and osteolytic nature. It occurs in children and young adults. We report a 12 year old girl with a painful swelling in the right mandibular body and inferior border of the mandible referred to Mashhad Dental School in November 2013. Histological examination of incisional biopsy showed JOF. Treatment included block resection. Recurrence had not been observed in follow up from surgery up to the time of this report.
    Conclusion
    JOF is a rare fibro-osseous neoplasm found in the young age group, which is considered locally more aggressive than the conventional form and spreads quickly. Therefore, it is important to diagnose the lesion early and correlate all available clinical, radiological, CT scan and histologic data for better management.
    Keywords: Ossifying fibroma, juvenile, trabecular, aggressive