فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و نهم شماره 3 (پیاپی 94، پاییز 1394)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و نهم شماره 3 (پیاپی 94، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • مجید اکبری، مرتضی فغانی، علی کاظمیان، رضا افشاری، علی تقیان، آتوسا طالبی صفحات 191-200
    مقدمه
    اعتیاد یکی از مهمترین مشکلات اجتماعی در جامعه است که با مسایل زیادی در حوزه های پزشکی، روانپزشکی، خانوادگی، شغلی، قانونی، مالی و معنوی همراه است.مشکلات گسترده دهان و دندان مبتلایان به سوء مصرف مواد می تواند موجب انزوا و عدم موفقیت درمان ترک اعتیاد گردد. هدف از این مطالعه نیازسنجی خدمات دندانپزشکی در جمعیت مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر در مراکز ترک اعتیاد یاکاهش آسیب درمشهد می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بوم شناختی، توصیفی و مقطعی با استفاده از نمونه گیری خوشه ایبه 4 مرکز ترک اعتیاد در نقاط مختلف شهرستان مشهد مراجعه شد و در مجموع 200 معتاد با استفاده از فرم تغییر یافته سلامت دهان سازمان بهداشت جهانی مورد معاینه قرار گرفتند. داده ها به وسیله آمار توصیفی در قالب جداول و نمودارها و آزمون همبستگی پیرسون و با نسخه 5/11 برنامه آماری SPSS موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    افراد مورد مطالعه شامل 197 مرد و 3 زن بودند. در زمینه مدت زمان سپری شده از شروع اعتیاد تا مراجعه جهت ترک، طولانی ترین زمان 25-21 سال و شایع ترین زمان 10-6 سال گزارش شد. 75 درصد از افراد مورد مطالعه با مشکل خشکی دهان روبرو بودند. 5/ 98 درصد افراد نیاز به درمان ترمیمی داشتند. شایع ترین محدوده شاخص DMFT در بیماران مورد مطالعه 20-16 بود (با فراوانی نسبی 5/ 34 درصد). همبستگی میان DMFT و مدت اعتیاد به لحاظ آماری معنی دار بود (001/ 0>P).
    نتیجه گیری
    نیازهای درمانی دهان و دندان جمعیت معتادین در حال ترک گسترده و وسیع است و متعاقب آن نیاز مبرم به برنامه ریزی درمان های دندانپزشکی در این جمعیت در زمان ترک وجود دارد.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد مخدر، شاخص های سلامت دهان و دندان، نیازهای دندانپزشکی
  • فروغ امیرآبادی، فریبا شهری، ناهید رمضانی، مریم مشهدی صفحات 201-210
    مقدمه
    دستگاه های متحرک ارتودنسی ممکن است به عنوان منبع میکروارگانیسم های پوسیدگی زا عمل کنند و لذا موجب آلودگی مسواک و افزایش خطر پوسیدگی دندان شوند. این مطالعه با هدف تاثیر استفاده از پلاک متحرک ارتودنسی بر میزان آلودگی مسواک با استرپتوکوکس موتانس انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 30 کودک (12 پسر و 18 دختر) 11-7 ساله که نیازمند درمان با پلاک متحرک ارتودنسی بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران روزی 2 نوبت و هر نوبت به مدت 2 دقیقه به مدت 14 روز قبل و بعد از دریافت دستگاه ارتودنسی با استفاده از مسواک های مجزا دندان ها و زبان خود را مسواک کردند. در انتهای هر دوره، مسواک ها جمع آوری و کشت داده شدند و تعداد کلونی های رشد یافته تعیین گردید. داده ها بوسیله نرم افزار SPSS با ویرایش 20 و آزمون های McNemar و Wilcoxon در سطح معنی دار 05/ 0>P تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    26 کودک (7/ 86) مطالعه را به پایان رساندند. تفاوت تعداد مسواک های دچار آلودگی قبل و بعد از کاربرد پلاک از نظر آماری معنی داری نبود (P>0/99). از نظر شدت آلودگی مسواک با استرپتوکوک موتانس قبل و بعد از کاربرد پلاک متحرک ارتودنسی تفاوت معنی دار وجود نداشت (P=0.558).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که کاربرد پلاک متحرک ارتودنسی در مدت 14 روز باعث افزایش آلودگی مسواک با استرپتوکوک موتانس نمی شود.
    کلیدواژگان: آلودگی میکروبی، مسواک، پلاک متحرک ارتودنسی
  • مسعود بامدی، نیکنام صیادی دهنو صفحات 211-220
    مقدمه
    کیفیت بافت نرم یک فاکتور کلیدی برای موفقیت آمیز بودن کاشت ایمپلنت می باشد. زیبایی می تواند قویا تحت تاثیر بافت اطراف ایمپلنت قرار گیرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای مشخصات بافت نرم اطراف ایمپلنت های یک مرحله ای و دومرحله ای بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی در 40 بیمار نیازمند به ایمپلنت در ناحیه قدامی فک بالا و پایین که دارای دندان سمت مقابل بودند، انجام شد. در 20 بیمار، ایمپلنت به روش یک مرحله ای و در 20 بیمار دیگر به روش دومرحله ای قرار داده شد، سپس شاخص های عرض بیولوژیک به روش Sounding، ابعاد پاپیلای بین دندانی و بین ایمپلنت – دندان طبق طبقه بندی Jemt و ضخامت مخاط اطراف ایمپلنت و دندان اندازه گیری شد. آزمون های آماری بکار رفته شامل Chi-squretest و t-test و Paired sample t-test بود (α=0/05).
    یافته ها
    میانگین عرض بیولوژیک در ایمپلنت یک مرحله ای 52/ 0±6/ 1 میلی متر و در دندان طبیعی این بیماران 4/ 0±8/ 1 میلی متر، در ایمپلنت دومرحله ای 4/ 0±7/ 1 میلی متر و در دندان طبیعی این بیماران 5/ 0±9/ 1 میلی متر بود. میانگین ضخامت مخاط درایمپلنت یک مرحله ای 4/ 0± 2/2 میلی متر و در دندان طبیعی این بیماران 3/ 0±3/ 2 میلی متر، در ایمپلنت دومرحله ای 4/ 0±0/ 2 میلی متر و در دندان طبیعی این بیماران 4/ 0±2/2 میلی متر بود. مقایسه ضخامت مخاط در ایمپلنت دومرحله ای و دندان ها معنی دار بود (P=0/001) در بقیه موارد تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    در مقایسه ضخامت مخاط و ابعاد پاپیلای ایمپلنت دومرحله ای با دندان اختلاف ها معنی دار بودند (P=0/001). ابعاد پاپیلای ایمپلنت یک مرحله ای در مقایسه با دندان طبیعی به یک اختلاف معنی دار بسیار نزدیک بود. در بقیه موارد شاخص های اندازه گیری شده تفاوت های معنی داری با همدیگر نداشتند.
    کلیدواژگان: ایمپلنت عرض بیولوژیک، پاپیلا
  • سمیه خرمیان طوسی، طاهره اسلام منش، محمود شیخ فتح الهی، پروین افتخاری صفحات 221-228
    مقدمه
    خارج کردن دندان باعث ایجاد یک زخم باز در بافت نرم و استخوان می گردد. طی مرحله التهابی زخم، رادیکال هایآزاد به میزان زیادی تولید و با ایجاد استرس اکسیداتیو، منجر به تخریب بافتی و تاخیر در ترمیم زخم می شوند. آنزیم های آنتی اکسیدانی با خنثی سازی رادیکال های آزاد به بهبود سریع تر زخم کمک می کنند. در همین راستا در این مطالعه تاثیر آنتی اکسیدان TBHQ) t-butyl hydroquinone) بر ترمیم حفره دندان موش آزمایشگاهی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    جهت انجام این مطالعه تجربی، 42 موش نر نژاد Wistar به دو گروه تقسیم شد و تحت بیهوشی عمومی یک دندان مولر دوم ماگزیلا در هر حیوان کشیده شد. سپس در حفره دندان گروه تجربی 1/ 0 میلی لیتر محلول 02/ 0%TBHQ قرار داده شد؛ در حفره دندان گروه کنترل هیچ ماده ای قرار داده نشد. در هر یک از روزهای سوم، هفتم و بیست و یکم پس از جراحی، هفت موش از هر گروه قربانی شدند و از ساکت دندانی آن ها لام تهیه گردید. لام ها توسط میکروسکوپ نوری از نظر متغیرهای هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند و با آزمون آماری t مستقل (Independent two-sample t-test) مقایسه شدند. سطح معنی داری در آزمون ها 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    افزایش بافت گرانولاسیون در روز سوم، در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل از لحاظ آماری معنی دار بود (003 /0=P). هم چنین وسعت ترابکولاسیون استخوانی در روز بیست و یکم در گروه تجربی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (001/ 0>P).
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن محدودیت های یک مطالعه تجربی، ممکن است تزریق TBHQ در ساکت دندان کشیده شده باعث بهبود ترمیم بافت سخت حفره دندان موش شود.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، آنتی اکسیدان، کشیدن دندان، خرگوش، موش
  • سمیه خرمیان طوسی، محمود شیخ فتح الهی، فرزانه راهنمای تمروبی، معین اکبری جور صفحات 229-238
    مقدمه
    ظهور تکنولوژی های جدیدتر، ارائه دهندگان اطلاعات را قادر می سازد تا روش های آموزشی جدیدتر را معرفی نمایند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی Podcasting در آموزش درس دندان پزشکی کودکان و میزان رضایت دانشجویان از این روش بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در درس کودکان و برای 38 دانشجوی دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. ابتدا جلسه اول کلاس کودکان برگزار گردید. سپس دانشجویان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در جلسه دوم، گروه اول (18 نفر کنترل) مبحث جلسه قبل را مطالعه نمودند و امتحان از جلسه اول گرفته شد. گروه دوم (20 نفر مداخله) ابتدا Podcast را مشاهده نمودند و سپس امتحان از جلسه اول گرفته شد. در جلسه سوم نیز این کار تکرار شد. پس از امتحان جلسه سوم، میزان رضایت مندی از این شیوه از طریق پرسش نامه ای بررسی گردید. اثربخشی Podcasting از طریق مقایسه میانگین نمرات امتحان دو گروه با یکدیگر ارزیابی شد.داده ها توسط آزمون آماری t مستقل تحلیل شدند. سطح معنی داری در آزمون ها 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات آزمون های اول، دوم و میانگین دو آزمون، در گروه مداخله به ترتیب 67/ 0±80/ 3، 91/ 0±97/ 3 و 75/ 0±81/ 3 و در گروه کنترل 61/ 1±22/ 3، 24/ 1±68 /3 و 54/ 1±25/ 3 بود که تفاوت آماری معنی داری در دو گروه مشاهده نشد (P=0.170، P=0.457 and P=0.177). میانگین نگرش دانشجویان درخصوص این شیوه آموزشی 42/ 3 از 5 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، به نظر می رسد Podcasting در میزان یادگیری دانشجویان اثری ندارد؛ اما دانشجویان نسبت به این روش نگرش مثبت داشتند.
    کلیدواژگان: یادگیری، رضایت مندی، podcast، دانشجویان دندان پزشکی
  • محمدرضا صابونی، حمیدرضا رجعتی حقی، عزیزاله مرادی طلب، نازنین خواجه نصیری، حسین عرفایی صفحات 239-246
    مقدمه
    یکی از مشکلات قالب گیری در پروتز ثابت، هیدروفوب بودن و زاویه تماس بالای مواد در هنگام قالب گیری و قالب ریزی است. هدف از انجام این مطالعه بررسی آزمایشگاهی تاثیر سورفاکتانت بر روی سه نوع ماده قالب گیری سیلیکون تراکمی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق آزمایشگاهی، اثر سورفاکتانتی به نام Os surfactant بر روی سه ماده قالب گیری سیلیکونی تراکمی به نام های تجاری اپتوزیل-گزانتوپرن، اسپیدکس و راپید مورد بررسی قرار گرفت. برای هر ماده قالب گیری، 10 نمونه به عنوان گروه شاهد (کنترل) و بدون استفاده از سورفاکتانت آماده شد. همچنین حین قالب گیری با واش 11 گروه 10 تایی با سورفاکتانت با تعادل آب دوستی - چربی دوستی(Hydrophilic lipophilic balance: HLB) شامل 10- 5/9 – 9- 5/8 – 8- 5/7 – 7- 5/6 – 6- 5/5-5 و درمجموع 110 نمونه تهیه شد. برای تعیین زاویه تماس با نرم افزار فتوشاپ، زاویه تماس در دو طرف هر قطره اندازه گیری شد. اطلاعات بدست آمده با کمک آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی تحلیل شد (α=0.05).
    یافته ها
    آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه وتوکی نشان دادکه درگروه اپتوزیل-گزانتوپرنکمترین زاویه تماس با 9=HLB بود (001/ 0>P). در مورد ماده راپیدکمترین زاویه تماس مربوط به 5/ 8=HLB بود (011/ 0=P). در مورد ماده اسپیدکس کمترین زاویه تماس مربوط به 8=HLB می باشد (001/ 0>P). کمترین میانگین زاویه تماس مربوط به اسپیدکس (3/ 68) بود به طوری که با دو ماده اپتوزیل و راپید اختلاف معنی دار داشت (001/0>P). ولی بین اپتوزیل و راپید اختلاف معنی دار نبود (05/ 0
    نتیجه گیری
    در محیط آزمایشگاهی، سورفاکتانت با 9=HLB باعث کاهش معنی دار زاویه تماس ماده قالب گیری اپتوزیل-گزانتوپرن (001/ 0>P) و با 5/ 8=HLB باعث کاهش معنی دار زاویه تماس ماده قالب گیری راپید (011/ 0=P) و بالاخره با 8=HLB باعث کاهش معنی دار زاویه تماس ماده قالب گیری اسپیدکس می شود (001/0 >P).
    کلیدواژگان: سورفاکتانت، سیلیکون تراکمی، زاویه تماس
  • حمیدرضا عرب، امیر معین تقوی، ناصر سرگلزایی، مهرداد رادور، علیرضا صراف شیرازی، رامین صادقی، فرید شیعه زاده صفحات 247-260
    مقدمه
    هدف از این مطالعه تعیین اثر بارگذاری فوری ایمپلنت های کاشته شده در حفره دندان های تازه کشیده شده بر موفقیت کلینیکی ایمپلنت با جمع آوری، ارزیابی و مرور نظام مند مقالات مرتبط با این موضوع می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه جستجو در بانک های اطلاعاتی Pubmed، Scopus و ISI (Web of science) انجام شد. و با توجه به کلمات کلیدی انتخاب شده، کلیه مقالاتی که تا 22 اکتبر 2013 در این بانک ها ایندکس شده بودند، با محدودیت زبان انگلیسی گردآوری و مورد ارزیابی قرار گرفت. مقالاتی که با توجه به خلاصه مقاله، شرایط اولیه ورود به مطالعه را داشتند مورد ارزیابی متن کامل مقاله قرار گرفتند. در صورتی که هر مقاله بر اساس طبقه بندی Oxford، دارای اعتبار بالا یا متوسط بود، اطلاعات مورد نیاز استخراج می گردید. با توجه به مطالعات به دست آمده، مطالعات در سه گروه تقسیم و با روش های متاآنالیز مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از جستجو در بانک های اطلاعاتی تعداد 1270 مقاله به دست آمد. بعد از خواندن خلاصه مقالات، متن کامل 132 مقاله تهیه گردید و 21 مقاله از میان آنها جهت متاآنالیز انتخاب گردید. نتایج متاآنالیز نشان داد که بین ایمپلنت فوری و تاخیری از نظر میزان موفقیت در هیچ یک از گروه ها تفاوت معنی داری نیست اما ایمپلنت فوری تحلیل استخوان کمتری را در سال اول نشان داد.
    نتیجه گیری
    کاربرد ایمپلنت فوری و بارگذاری فوری به همراه آن در صورت وجود شرایط ایده آل برای این روش، موثر در جهت کاهش زمان درمان و کاهش تحلیل استخوان در کوتاه مدت می باشد.
    کلیدواژگان: ایمپلنت فوری، ترمیم فوری، بارگذاری فوری، موفقیت، حفره دندان تازه کشیده، مرور نظام مند
  • سعید مرادی، مریم قره چاهی، عبدالله جوان صفحات 261-272
    مقدمه
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی خطاهای تکنیکی هنگام درمان ریشه دندان توسط دانشجویان دندان پزشکی سال پنجم و ششم دانشکده دندان پزشکی مشهد بود.
    مواد و روش ها
    400 پرونده از درمان ریشه های انجام شده توسط دانشجویان دندان پزشکی سال پنجم و ششم در سال تحصیلی 1391-1390 به طور تصادفی انتخاب و بررسی گردیدند. برای هر دندان، 4 رادیوگرافی شامل: اولیه، اندازه گیری،(Master Cone (MC و پرکردگی کانال توسط دو نفر از اساتید بخش درمان ریشه با بزرگنمایی دو برابر و نگاتوسکوپ بررسی شد. طول و تراکم پرگردگی، همچنین وقوع خطاهای تکنیکی شامل گسترش حفره دسترسی، لج، پرفوریشن آپیکال، زیپ آپیکالی، وسیله شکسته، استریپ پرفوریشن، و کانال پیدا نشده مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس داده ها گردآوری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون Chi-Squre، کروسکال والیس، من ویتنی، و آزمون دقیق فیشر آنالیز شدند (α=0.05).
    یافته ها
    79/7درصد دندان ها دارای طول پرکردگی مناسب و 8/ 65 درصد واجد تراکم پرکردگی مناسب بودند. ارتباط معنی داری بین تراکم (001/ 0=P) پرکردگی با موقعیت دندان در قوس فکی دیده شد. به طوری که وجود حباب در دندان های مولر بیشتر از دندان های پرمولر و قدامی مشاهده گردید (5/ 43 درصد). بیشترین خطای مشاهده شده، لج (8/ 24 درصد) بود و پس از آن به ترتیب، پرفوریشن آپیکال (19 درصد)، زیپ آپیکالی (18 درصد)، گسترش بیش از حد حفره دسترسی (8/ 12 درصد)، وسیله شکسته (3 /2 درصد)، کانال پیدا نشده (8/ 0 درصد) و استریپ پرفوریشن (5/ 0 درصد) قرار داشتند. پرفوریشن (041/ 0=P) و زیپ آپیکالی (019/ 0=P) به طور معنی داری در دانشجویان سال پنجم بیشتر از سال ششم بود وسایر خطاهای تکنیکی رابطه ای با سطح تحصیلی دانشجویان نداشتند.
    نتیجه گیری
    خطاهای تکنیکی بیشتر در دندان های مولر رخ دادند و لج بیشترین خطای رخ داده بود. همچنین تفاوت اندکی بین دانشجویان سال پنجم و ششم از لحاظ وقوع خطاهای تکنیکی درمان ریشه وجود داشت.
    کلیدواژگان: خطاهای تکنیکی، دانشجویان دندان پزشکی، درمان ریشه دندان
  • علیرضا نایینی، نوشین جلایر نادری، حجت الله شکری، علی دواتی، سید محمدرضا ربیعی صفحات 273-282
    مقدمه
    کاندیدا آلبیکنس 25 تا 75 درصد از فلور میکروبی دهان افراد سالم را تشکیل می دهد. کاندیدیازیس دهانی عفونت فرصت طلبی است که در حضور عوامل مستعدکننده در میزبان ایجاد می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات ضدقارچی دهانشویه های مرکب (زیره ی سبز، بادرنجبویه و چای سبز) بر سویه ی استاندارد کاندیدا آلبیکنس (ATCC=10231) بود.
    مواد و روش ها
    اسانس روغنی زیره ی سبز و عصاره های آبی بادرنجبویه و چای سبز بترتیب به روش های تقطیر با آب و جوشیدن تهیه شدند. سپس 5 گروه مختلف از دهانشویه های مرکب حاوی غلظت های متفاوت اسانس زیره ی سبز و عصاره های بادرنجبویه و چای سبز طبقه بندی شدند و جهت آزمایش حساسیت ضدقارچی مورد استفاده قرار گرفتند. اثر ضدکاندیدا آلبیکنسی انواع مختلف دهانشویه های مرکب با استفاده از روش چاهک گذاری سنجش شد. نیستاتین به عنوان داروی کنترل مثبت استفاده گردید. داده ها با آزمون ANOVA تحلیل شدند (α=0.05).
    یافته ها
    مقادیر میانگین قطر مهار رشد برای عصاره ی آبی چای سبز 33/6 میلی متر و برای اسانس روغنی زیره ی سبز 33/ 40 میلی متر بودند. هیچ گونه مهار رشدی توسط عصاره ی آبی بادرنجبویه بعد از 48 ساعت مشاهده نشد. نتایج دهانشویه های مرکب 1 تا 5 نشان دادند که دهانشویه ی مرکب شماره 5 موثرترین ترکیب بر روی کاندیدا آلبیکنس بود (P<0.001، F=184.911).
    نتیجه گیری
    اسانس روغنی زیره ی سبز و دهانشویه ی مرکب شماره ی 5 که حاوی 40 درصد اسانس زیره سبز، 34/ 33 درصد عصاره چای سبز و 66/ 26 درصد عصاره بادرنجبویه بوده، بیشترین اثر ضدقارچی در مهار رشد کاندیدا آلبیکنس داشتند و می توانند در آینده پس از ارزیابی های بالینی به عنوان دهانشویه ی گیاهی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کاندیدیازیس دهانی، کاندیدا آلبیکنس، دهانشویه، زیره ی سبز، چای سبز، نیستاتین
  • گزارش مورد
  • عاطفه ناصحی، فاطمه مظهری، رسول صاحب علم، مجید قنبرزاده، ملیحه جهان تیغ صفحات 283-290
    مقدمه
    نهفتگی دندان های پرمولر دوم، یک مشکل دندانپزشکی نسبتا شایع می باشد. درمان به موقع و مناسب این دندان ها جهت پیشگیری از ریسک مشکلات احتمالی نظیر اثر بر ساختمان های مجاور و نیز احتمال ایجاد پاتولوژی، حائز اهمیت است. درمان این دندان ها شامل درمان های محافظه کارانه یا مداخلات ارتودنسی و یا جراحی می باشد. گزارشات اندکی از درمان دندان های نهفته یا رویش نیافته پرمولر دوم در دسترس است.
    گزارش مورد: بیمار دختری دوازده ساله با چهار دندان پرمولر دوم رویش نیافته بود. در بررسی رادیوگرافی، دندان پرمولر دوم سمت راست ماگزیلا در جهت افقی باکولینگوالی و دندان های پرمولر دوم مندیبل در جهت دیستوانگولار قرار داشت. دندان های مولر دوم شیری کشیده شدند و فضانگهدار در هر دو فک گذاشته شد. هشت ماه بعد دندان های پرمولر دوم ماگزیلا و پرمولر دوم سمت راست مندیبل به صورت خود به خود رویش یافتند. در ویزیت های بعدی با توجه به بدتر شدن جهت رویشی دندان پرمولر دوم سمت چپ مندیبل، حجم استخوان پوشاننده تاج دندان و عدم رضایت بیمار و والدینش برای اکسپوژر جراحی و درمان ارتودنسی، دندان مربوطه خارج گردید.
    نتیجه گیری
    رویکرد محافظه کارانه باید به عنوان یک گزینه درمانی غیرتهاجمی قبل از طرح ریزی درمان های جراحی یا ارتودنسی جهت درمان دندان های پرمولر دوم نهفته در نظر گرفته شود. البته در طرح ریزی درمان، در نظر گرفتن فاکتور هایی نظیر اختلالات تکاملی سایر دندان های دائمی، بهداشت دهان و میزان همکاری بیمار نیز ضروری است.
    کلیدواژگان: درمان محافظه کارانه، پرمولر دوم، نهفتگی
|
  • Majid Akbari, Morteza Faghani, Ali Kazemian, Reza Afshari, Ali Taghian, Atoosa Talebi Pages 191-200
    Introduction
    Extensive oral and dental problem in narcotic drug abusers can lead to isolation and unsuccessful addiction treatment. The aim of this study was to assess dental needs in narcotic drug abuse population in the addiction treatment centers or Drug damages reduction centers.
    Materials And Methods
    This ecological، descriptive and cross-sectional study has been done in 4 addiction treatment centers located in different parts of ….. andselected by random cluster sampling method. A total of 200 samples were examined in this study. Statistical analyses were performed using the SPSS 11. 5 software package and Pearson test.
    Results
    The subjects were 197 men and 3 women. The longest elapsed time from the onset of addiction until referring to addiction treatment center، were between 21 and 25 years and the most common were between 6 to 10 years. Xerostomia was diagnosed in 75% of patients and 98. 5% of patients required restorative treatment. The most common range of DMFT was 16-20 (relative frequency: 34. 5%). There was a statistically significant correlation between DMFT and the duration of addiction (P<0. 001).
    Conclusion
    Oral and dental health indicators of addicted persons were significantly low and wide، therefore there is a need to plan dental treatment for individuals participating in drug abuse treatment.
    Keywords: Drug abuse, oral, dental health indicators, dental needs assessment
  • Foroogh Amirabadi, Fariba Shahri, Nahid Ramazani, Maryam Mashhadi Pages 201-210
    Introduction
    Removable orthodontic appliances may act as reservoir of cariogenic microorganisms and lead to toothbrush recontamination and increase caries risk. This study purposed to asses the effect of orthodontic removable appliance wearing on streptococcus mutans contamination of toothbrush.
    Materials and Methods
    This study was conducted on 30 children (12 males, 18 females), aged 7-11 years, who were planned to be treated with orthodontic removable appliances. Subjects brushed their teeth and tongue for two minutes twice daily for 14-days before 14 days and after receiving orthodontic appliance with toothbrushes. At the end of each phase, the toothbrushes were collected and cultured for streptococcus mutans and colony forming units per milliliter were determined. Data were analyzed statistically by SPSS 20 using McNemar and Wilcoxon test, with (P <0/05).
    Results
    Of 30 participants, 26 (86.7%) completed the study. There was no significant difference in frequency of contaminated toothbrushes between before (20 cases, 76.9%) and after (19 cases, 73.1%) the appliance wearing (P=1.00). No significant difference between the pre- and post-wearing of the orthodontic appliance was determined with respect to tooth-brush contamination level with streptococcus mutans (P=0.558).
    Conclusion
    The findings of this study revealed that wearing a removable orthodontic appliance was not associated with intensifying of toothbrush contamination with streptococcus mutans.
    Keywords: Microbial contamination, toothbrush, orthodontic removable appliances
  • Masood Bamedi, Niknam Sayadi Dehnow Pages 211-220
    Introduction
    The quality of the soft tissues is one of key factors for the success of the implantation. Esthetic can be strongly influenced by the tissue surrounding the implant.
    Material and Methods
    This cross - sectional study was performed on 40 patients who need single anterior dental implant in the maxilla and mandible with contra-lateral tooth 20 patients the implantation was done with submerged method and in other 20 patient the non submerged method was used. Then biologic widthinterdental papilla index mucosal thickness surrounding implants and teeth were indicated.
    Results
    In this study the average of biologic width in non submerged implants group was 1.6±0.5 mm and the average of biologic width in contra-lateral natural teeth in the patients of this group was 1.8±0.4 mm. But in other group the average of biologic width in submerged implant was 1.7±0.4 mm and the average of the biologic width in contra-lateral natural teeth in the patients of this group was 1.9±0.53 mm. The average of mucosa thickness in non submerged implants group was 2.2±0.4 mm and this average in teeth in this group was 2.3±0.3 mm. But in other group the average of mucosa thickness of implant was 2.0±0.4 mm and this average in teeth in this group was 2.2±0.4 mm.
    Conclusion
    In comparison of mucosa thickness and papilla index in submerged implants group with teeth of this group a significant statistical different have been seen and also Papilla index in non submerged implants in comparison to natural teeth had slightly significant statistical difference. Other comparison analysis in other indexes did not have significant statistical difference in this study.
    Keywords: Non submerged implants, submerged implants, biologic width, papilla
  • Somayeh Khoramian Tusi, Tahereh Eslam Manesh, Sheikh Fathollahi Mahmood, Eftekhari Parvin Pages 221-228
    Introduction
    Tooth extraction causes an open wound in the soft and hard tissue.During the inflammatory phase of healing process, a large amount of free radicals produce and cause oxidative stress leading to tissue damage and delayed wound healing. Antioxdinant enzymes help to promote wound healing by neutralizing free redicals.According to this fact, in this study the t-butyl hydroquinone (TBHQ) effect, as an antioxidant, on the healing process of tooth socket was evaluated in rats.
    Materials and Methods
    To conduct this experimental study, 42 male Wistar rats were divided into two groups and in each case one upper second molar was extracted under general anesthesia. Then sockets were treated with 0.02% TBHQ solution in the case group (0.1ml) while no specific substance was placed in the socket of the control group. In the days of 3, 7 and 21 after the surgery, seven rats from each group were sacrificed and histological slides were prepared from their tooth socket. The prepared slides were examined by light microscope histopathologically and were compared using independent two sample t-test. The significance level was set at 0.05.
    Results
    Increased granulation tissue in the third day, in experimental group in comparison to the control group was statistically significant (P=0.003). The extent of bony trabeculation in experimental group was also significantly higher than the control group on the 21st day (P<0.001).
    Conclusion
    Regarding the limitations of an experimental study, TBHQ may enhance the healing of hard tissue in the tooth socket of rat.
    Keywords: Wound healing, Antioxidant, tooth extraction, Rat
  • Somayeh Khoramian Tusi, Mahmood Sheikh Fathollahi, Farzane Rahnamaye Tamrooyee, Moein Akbari Javar Pages 229-238
    Introduction
    The advent of newer technology has enabled information providers to introduce newer teaching methods in education. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of podcasting in Pedodontics education and satisfaction of students with this method.
    Materials and Methods
    This study was conducted on Pedodontics for 38 dental students of Rafsanjan University of Medical Sciences. After the first session of Pedodontics, the students were divided randomly into two groups. At the second session, Group 1 (18 students as controls) reviewed the lessons of the first session and then an exam was given. Group 2 (20 students as interventions) listened to the topics of the first session through podcast and an exam was also given. At the third session, the same manner was repeated. After examination of the third session, satisfaction of students with this method (podcasting) was evaluated by a questionnaire. Podcasting effectiveness was assessed by comparing the mean scores of Pedodontics exams across the two groups. Data were analyzed using independent two-sample t-test. Significance level was set at 0.05.
    Results
    The mean scores of the first and second exams and the average of the two exams were 3.80±0.67, 3.97±0.91 and 3.81±0.75 in intervention group and 3.22±1.61, 3.68±1.24 and 3.25±1.54 in control group, respectively. no statistically significant difference was found in mean scores among two groups (P=0.170, P=0.457 and P=0.177, respectively). The mean attitude score of students about this educational method was 3.42 out of 5.
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that podcasting does not increase students’ learning ability, but students have a positive attitude towards this method.
    Keywords: Learning, satisfaction, podcast, dental students
  • Mohammadreza Sabooni, Hamidreza Rajati Haghi, Azizolah Moraditalab, Nazanin Khajehnasiri, Orafai Hosein Pages 239-246
    Introduction
    One of the problems in fixed prosthetics is the hydrophobicity and large contact angle of the condensation silicon impression materials. The goal of this study was to examine the effect of surfactant on three condensation silicones.
    Materials and Methods
    This study was an in-vitro examination that investigates the effect of surfactant called “Os surfactant” on three condensation silicone impression materials which were Optosil-Xantopren, Speedex and Rapid. One Hundred and twenty impressions were prepared by each material and every sample consisted of 4mm putty and 1mm wash. 10 samples were considered as control group with no surfactant added. The rest were divided into 11 groups on which 11 surfactants with different hydrophilic lipophilic balance (HLBs) (5-5. 5-6-6. 5-7-7. 5-8-8. 5-9-9. 5-10) were applied. A drop of water was put on the surface and a photo was taken immediately so that the contact angles on both sides of drop could be measured by Photoshop. The data was examined by One-Way ANOVA and Tukey test (α=0.05).
    Results
    The one way analyze of variance (ANOVA) and Tukey test showed that in Optosil/Xantopren group the lowest contact angle belonged to HLB=9 (P<0.001). in rapid samples, a significant difference was shown among different HLBs and control group and the lowest contact angle was gained by HLB=8.5 (P=0.011). Speedex showed a significant difference between different HLBs and control group and the lowest contact angle was obtained by HLB=8 (P<0.001). Accordingly the lowest contact angle mean belonged to Speedex (68.3) which revealed a significant difference from Optosil Xantopren and Rapid (P<0.001) but there was no difference between Optosil-Xantopren and Rapid (P>0.05).
    Conclusion
    Within limitation of present In-vitro study, the lowest contact angle was observed at HLB 9 for Optosil (P<0.001), HLB 8. 5 for Rapid (P=0.011) and at HLB 8 for Speedex (P<0.001).
    Keywords: Surfactant, condensation silicone, contact angle
  • Hamidreza Arab, Amir Moeentaghavi, Naser Sargolzaee, Mehrdad Radvar, Alireza Sarrafshirazi, Ramin Sadeghi, Farid Shieazadeh Pages 247-260
    Introduction
    The aim of this systematic review was to evaluate the effect of immediate loading on clinical success after immediate implantation
    Materials and Methods
    In this study, Pubmed, ISI (Web of Science) and Scopus databases were searched according to selected keywords all the articles indexed by October 22, 2013 which were in english were evaluated. Full text of the articles meeting the primary criteria to be included in this research, were obtained and appraised using the Oxford score sheet. Data of studies were extracted if they were scored as high or moderate level of evidence. Due to variation of methods of studies, they were divided into three categories and then metaanalysis was performed.
    Results
    1270 articles were collected after searching the databases and finally 132 full texts were studied for data gathering. After methodological assessment and determination of level of evidence, 21studies were selected for metaanalysis. The results of the this study revealed that regarding the success rate, although there was no significant difference between immediate and delayed implantation, immediate implantation showed lower incidence of bone loss in single implants
    Conclusion
    Immediate implantation and immediate loading, providing the existence of its prerequisites, are effective treatment methods in reducing the time of treatment and preserving crestal bone around the implants.
    Keywords: Immediate implant, immediate restoration, immediate load, success, fresh socket
  • Saeed Moradi, Maryam Gharechahi, Abdokkah Javan Pages 261-272
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the iatrogenic errors in root canal therapy performed by 5th – and 6th – grade dental students in Mashhad dental school.
    Materials and Methods
    A random sample of 400 records of root canal therapies performed by 5th – and 6th – year dental students in year 2011 and 2013 was investigated. For each tooth, four periapical radiographs including preoperative, working length, master cone, and obturation were examined bytwo staffs of endodontic department using 2× lens magnification. Than the length and density of root fillings, as well as presence of procedural errors including extension of access cavity, ledge, apical perforation, apical zipping, fractured instrument, strip perforation, and missed canal were recorded. Finally the data were gathered and analyzed by SPSS software and Chi- Square test, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Fisher’s exact test (α=0.05).
    Results
    70.7% of teeth had acceptable filling length and 65.8% had perfect density. Significant correlation was found between density and tooth location in the jaw (P=0.001). Molar teeth had much more void (43.5%) compared to anterior and premolar teeth. The most common procedural errors was ledge (24.8%), followed by apical perforation (19%), apical zipping (18%), overextension of access cavity (12.8%), fractured instruments (2.3%), missed canal (0.8%), and strip perforation (0.5%). Apical perforation (P=0.041) and zipping (P=0.019) were significantly higher in 5th year students and the other procedural errors had no significant association with level of education.
    Conclusion
    Iatrogenic errors were more often in molar teeth and ledge was the most common one. Also there was a significant difference between 5th – and 6th – year students in the incidence of some of the iatrogenic errors.
    Keywords: Iatrogenic errors, dental student, root canal therapy, tooth
  • Alireza Naeini, Nooshin Jalayer Naderi, Hojjatollah Shokri, Ali Davati, Seyed Mohammadreza Rabiei Pages 273-282
    Introduction
    Candida albicans (C. albicans) composes 25-75% of oral microflora in healthy individuals. Oral candidiasis is an opportunistic infection, which is caused by the presence of predisposing factors in host. In recent years, increase in the resistance of C. albicans to standard antifungal drugs resulted in special attention to herbal plants as alternative natural compounds. The anti-fungal and anti-bacterial properties of Cuminum cyminum (C. cyminum) and mouth aromatic property of Melissa officinalis (M. officinalis) have already been illustrated in Iranian traditional medicine. Also, the anti-fungal and anti-caries properties of Camellia sinensis (C. sinensis) were demonstrated in recent investigations. The aim of this study was to determine the anti-fungal effects of compound mouthwashes (C. cyminum, M. officinalis and C. sinensis) on standard strain of C. albicans.
    Materials and Methods
    The essential oil from C. cyminum and the aquatic extracts of C. sinensis and M. officinalis were prepared using hydrodistillation and boiling methods, respectively. Subsequently, five different groups of compound mouthwashes containing various concentrations of C. cyminum essence and C. sinensis and M. officinalis extracts were categorized and used for antifungal susceptibility test. Anti-C. albicans effect of different kinds of compound mouthwashes was assayed by punched-whole method. Nystatin was used as the positive control drug. The data was analyzed by ANOVA and Tukey test (α=0.05).
    Results
    The mean values of growth inhibition diameter were 6.33 millimeter (mm) for aquatic extract of C. sinensis and 40.33 mm for essential oil of C. cyminum. No growth inhibition was observed by aquatic extract of M. officinalis after 48 h. The results of compound mouthwashes 1 to 5 showed that the mouthwash 5 was the most effective compound on C. albicans (P<0.001, F=184.911).
    Conclusion
    C. cyminum essential oil and compound mouthwash 5 containing 40% C. cyminum essence, 33.34% C. sinensis extract and 26.66% M. officinalis extract had the highest efficacy in growth inhibiting of C. albicans and could be used as herbal mouthwash after once confirmed by clinical trials in the future.
    Keywords: Oral candidiasis, candida albicans, mouthwash, cuminum cyminum, camellia sinensis, nystatin
  • Atefeh Nasehi, Fatemeh Mazhari, Rasoul Saheb Alam, Majid Ghanbar Zadeh, Malihe Jahantigh Pages 283-290
    Introduction
    Impaction of premolar teeth is a common dental problem. Timelyandappropriatetreatmentof theseteethis important in preventingthe risk ofpossible problems, such as effectsonadjacent structuresand thepossibility ofpathological manifestation. Treatment of these teeth includes conservative orthodontic and/or surgical interventions. Few reports about management of impacted or unerupted second premolar are available. Case report: The patient was a 12-year-old girl with four unerupted second premolars. In radiographic examination, the right maxillary second premolar was in horizontal buccolingual direction and the mandibular second premolars were distoangular. All second primary molars were extracted and space-maintainers were placed in both jaws. After eight months, the maxillary second premolar teeth and mandibular right second premolar erupted spontaneously. In subsequent visits, due to worsening of eruptive position of the left second premolar, bone mass covering the crown and refusing surgical exposure and orthodontic repositioning treatment, by the patient and her parents, this tooth was removed surgically.
    Conclusion
    Conservative approach should be considered as a non-invasive treatment option before surgical ororthodontic treatment plan in management of impacted second premolar teeth. However, factors such as the developmental disturbance of other permanent teeth, oral hygiene and patient compliance should be considered in planning an appropriate treatment approach for each patient.
    Keywords: Conservative treatment, second premolar, impaction