فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1389)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال سی و چهارم شماره 4 (پیاپی 75، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم امیرچقماقی، جواد سرابادانی، زهرا دلاوریان، عبدالجبار میرزاعلی صفحه 263
    مقدمه
    اکثر فوریت های پزشکی که در مطب دندانپزشکی اتفاق می افتد، می توانند حیات فرد را به مخاطره اندازند. بررسی وضعیت جسمانی بیمار قبل از درمان و استفاده صحیح از روش های کنترل درد و اضطراب می تواند از بسیاری از این حوادث جلوگیری کند. بنابراین آماده بودن برای این فوریت های پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است و تمامی اعضاء مطب دندانپزشکی باید نسبت به تشخیص و نحوه برخورد با این وضعیت ها، آمادگی کامل داشته باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی آگاهی دندانپزشکان متخصص در تشخیص و درمان فوریت های پزشکی در مطب دندانپزشکی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، آگاهی دندانپزشکان متخصص در شهر مشهد در ارتباط با فوریت های شایع پزشکی در مطب دندانپزشکی در سال 89-1388 مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور پرسشنامه ای تهیه و روایی و پایایی آن تایید و توسط 48 نفر از دندانپزشکان متخصص مطب دار شهر مشهد تکمیل گردید. اطلاعات ثبت شده با استفاده از آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون، t-student، آنالیز واریانس یک عاملی و من-ویتنی توسط نرم افزار SPSSآنالیز گردید.
    یافته ها
    در این بررسی میزان آگاهی 2/54% دندانپزشکان متخصص در حد خوب، 3/31% متوسط و 6/14% ضعیف بود. میانگین امتیاز آگاهی در دو جنس تفاوت آماری معنی داری نداشت (124/0P=). همبستگی بین آگاهی و سن نیز ضعیف و از نوع منفی بود یعنی با افزایش سن، آگاهی کاهش یافته بود اما این ارتباط از نظر آماری معنی دار نبود (510/0P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه به نظر می رسد میزان آگاهی دندانپزشکان متخصص در زمینه تشخیص و درمان فوریت های پزشکی در حد مطلوبی نمی باشد. پیشنهاد می شود جهت آموزش بهتر و موثرتر دندانپزشکان در طی دوره های عمومی و تخصصی توجه ویژه ای به این مبحث شده و همچنین با برگزاری دوره های بازآموزی جهت دندانپزشکان نحوه برخورد با اورژانس های پزشکی در مطب دندانپزشکی آموزش داده شود تا آگاهی آنها برای رویارویی با این حوادث افزایش یابد.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی، دندانپزشکان متخصص، آگاهی
  • ماهرخ ایمانی مقدم، عباس جوادزاده بلوری، اعظم احمدیان یزدی، فرزانه دانشور صفحه 271
    مقدمه
    اپسیته های بافت نرم از جمله موارد نسبتا شایعی هستند که در رادیوگرافی پانورامیک مشاهده می شود. این اپسیته ها شامل کلسیفیکاسیون گره های لنفاوی و استخوانی شدن کمپلکس استیلوهیویید، کلسیفیکاسیون لوزه ها، رینولیت، آنترولیت و کلسیفیکاسیون ناحیه دو شاخه شدن کاروتید، سیالولیت، میوزیت اسیفیکان و استئوماکوتیس می باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان فراوانی این اپسیته هادر رادیوگرافی پانورامیک و تشخیص افتراقی آنها، عوامل و بیماری های زمینه ساز، و همچنین ثبت و بررسی علا ئم بیمار در صورت مشاهده بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، رادیو گرافی های پانورامیک 671 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی مشهد به مدت یک سال مورد بررسی قرار گرفت، و شیوع انواع رادیواپسیته، محل آنها و برخی عوامل مرتبط مثل سن، جنس، تعداد، عوامل زمینه ای، علائم و نشانه های آن ارزیابی شد. کلسیفیکاسیون کمپلکس استیلوئید اندازه گیری شد. سپس اطلاعات بدست آمده توسط آزمون های Chi-square و Fisher Exact Test آنالیز شدند.
    یافته ها
    فراوانی رادیواپسیته های بافت نرم به صورت: تونسیلولیت 66/39%، گره لنفاوی کلسیفیه 86/25%، کلسیفیکاسیون ناحیه دو شاخه شدن کاروتید 62/8%، اوستوما کوتیس 90/6%، سیالولیت 17/5%، کلسیفیکاسیون غضروف حنجره 45/3%، آنترولیت 72/1% و کلسیفیکاسیون کمپلکس استیلوهیوئید 58% بدست آمد. بین کلسیفیکاسیون کمپلکس استیلوهیوئید و سن ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد کلسیفیکاسیون کمپلکس استیلوئید با طول بیشتر از 45 میلی متر باید به عنوان مورد مشکوک یا پاتولوژیک مطرح گردد. همچنین مشاهده پلاک آترواسکلروتیک کلسیفیه به طور تصادفی در رادیوگرافی پانورامیک بایستی به عنوان زنگ خطری جهت پیشگیری از حملات مغزی عروقی تلقی شود.
    کلیدواژگان: کلسیفیکاسیون بافت نرم، رادیوگرافی پانورامیک، رادیواپسیته های بافت نرم
  • عبدالرحیم داوری، علیرضا دانش کاظمی، سید مجید موسوی نسب، سید عبدالحجه علویی صفحه 281
    مقدمه
    مواد ترمیمی در خلال تعبیه در دهان و نیز هنگام عمل جویدن باید در برابر نیروهای وارده پایداری کنند، به همین سبب خواص مکانیکی این مواد از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی استحکام کششی و فشاری مواد کامپوزیتی نانو و هیبرید است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربه-آزمایشگاهی بر روی دو گروه کامپوزیت هیبرید (Diafil، Swectrum) و دو گروه کامپوزیت نانوفیلد(Nex comp، Synergy nano) انجام شد. کامپوزیت ها در قالب های مخصوص قرار گرفته و پس از کیورکردن کامپوزیت ها و جدا کردن نمونه ها از قالب ها در ظرف های مجزا و تاریک حاوی آب مقطر به مدت یک هفته نگهداری شدند، در نهایت نمونه ها توسط دستگاه یونیورسال با سرعت mm/min 1 تحت آزمایش استحکام فشاری و کششی قطری قرار گرفتند. داده ها توسط آزمون ANOVA و دانکن با سطح معنی داری 05/0 مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هیچ گونه تفاوت آماری معنی داری از جهت استحکام فشاری بین دو نوع کامپوزیت نانو و دو نوع کامپوزیت هیبرید به طور جداگانه وجود ندارد (05/0P>). کامپوزیت Nex comp حداقل استحکام کششی قطری را نشان داد (05/0P<). اختلاف استحکام کششی قطری بین سه گروه دیگر معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استحکام فشاری گروه های کامپوزیتی مشابه همدیگر بودند اما میزان استحکام کششی قطری Nex comp (از کامپوزیت های نانو) پایین تر از دیگر کامپوزیت های نانو و هیبرید بود.
    کلیدواژگان: کامپوزیت هیبرید، کامپوزیت نانو، استحکام کششی، استحکام فشاری
  • فاطمه رستمخانی، جعفر قره چاهی، سید مجتبی زبرجد، مهران بهرامی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 291
    مقدمه
    مواد بهسازی بافت جهت ترمیم بافت های نرم تحریک شده زیر دست دندان قدیمی یا با تطابق بد به کار می روند و یا به عنوان یک وسیله تشخیصی به منظور ارزیابی قدرت تحمل بیمار نسبت به الگوی اکلوزال جدید یا ارتفاع عمودی جدید اکلوزال استفاده می شوند. هدف از این مطالعه بررسی استرین برگشت پذیر، استرین دائمی و سختی در سه ماده بهسازی بافت رایج در ایران به نام های آکروسافت، سافت لاینر و ویسکوژل بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، آزمایش های سختی، استرین الاستیک و استرین دائمی جهت بررسی خواص فیزیکی 3 ماده بهسازی بافت رایج در ایران به نام های آکروسافت، سافت لاینر و ویسکوژل انجام شد. تمام نمونه ها طبق دستور کارخانه سازنده و دقیقا با همان نسبت پودر به مایع مخلوط شدند و از هر کدام از مواد بهسازی بافت 28 نمونه به روش مزبور تهیه گردید جهت شبیه سازی با شرایط داخل د هان به مدت 24 ساعت در بزاق مصنوعی در دمای اتاق قرار داده شدند. 14 نمونه از هر یک از مواد بهسازی بافت توسط دستگاه دورامتر شورآ تحت آزمایش قرار گرفت آزمون های کروسکال-والیس و من-ویتنی جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. استرین الاستیک و پلاستیک در 14 نمونه دیگر از هر گروه توسط دستگاه Zwick پس از 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق و بزاق مصنوعی اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های کروسکال-والیس و من-ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    استرین دائمی در سه گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (463/0P=)، در حالی که استرین برگشت پذیر و سختی شورآ در 3 گروه تفاوت آماری معنی داری داشت (به ترتیب 007/0P= و 001/0P<). مقایسه دو به دوی گروه ها با توجه به اصلاح بن-فرنی و آزمون من-ویتنی نشان داد، الاستیک استرین و سختی شورآ تفاوت آماری معنی داری داشت. به جز دو گروه سافت لاینر و ویسکوژل که تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه گیری
    سختی شورآ در نمونه های تهیه شده از ویسکوژل به طور معنی داری از نمونه های تهیه شده از آکروسافت و سافت لاینر کمتر، ولی استرین برگشت پذیر آن بیشتر بود و لذا از نظر کاربرد کلینیکی ویسکوژل برتر است.
    کلیدواژگان: استرین برگشت ناپذیر، استرین برگشت پذیر، سختی شورآ، مواد بهسازی بافت
  • نصرالله ساغروانیان، حسن حسین پور جاجرم، جهانشاه صالحی نژاد، منور افضل آقایی، نرگس قاضی * صفحه 299
    مقدمه

    بسیاری از ضایعات دهانی نمای کلینیکی مشابهی دارند. بنابراین بررسی هیستوپاتولوژی جهت ارائه تشخیص نهایی و کنترل کامل ضایعه ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تطابق بین تشخیص های کلینیکی و هیستوپاتولوژی در سه گروه از ضایعات دهانی در طی 30 سال (85-1355) در دانشکده دندانپزشکی مشهد می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر اطلاعات کلینیکی و هیستوپاتولوژی سه گروه از ضایعات (450 نمونه از ضایعات غدد بزاقی، 1058 کیست ادنتوژنیک و 195 تومور ادنتوژنیک) در طی دوره 30 ساله مقایسه شد. اطلاعات کلینیکی شامل سن و جنس بیمار، مکان ضایعه و تشخیص کلینیکی بود. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS با ویرایش 15 و آزمون های t-test و Fisher''s Exact test تحلیل شد.

    یافته ها

    تشخیص های کلینیکی و هیستوپاتولوژی با استفاده از درصد تطابق و درصد عدم تطابق مقایسه شد. تطابق کلی بین تشخیص های کلینیکی و هیستوپاتولوژی به ترتیب برای کیست های ادنتوژنیک ضایعات غدد بزاقی و تومورهای ادنتوژنیک به ترتیب 3/69%، 1/65% و 7/48% بود. کیست رزیجوال، موکوسل و ادنتوما در هر گروه مورد مطالعه بالاترین تطابق را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود که در برخی موارد جهت به حداقل رساندن عدم تطابق، ارائه رویکردهای مناسب و توجه بیشتر به نمای کلینیکی ضایعه ضروری است. با این وجود ضایعات با نماهای کلینیکی غیراختصاصی نیازمند تشخیص پاتولوژی هستند.

    کلیدواژگان: تشخیص هیستوپاتولوژی، ضایعات غدد بزاقی، کیست ادنتوژنیک، تومور ادنتوژنیک
  • برات الله شبان، مژگان کاظمیان صفحه 309
    مقدمه
    جهت تصحیح ناهنجاری های فکی از جراحی های ارتوگناتیک استفاده می شود. یکی از تکنیک های رایج در فک پایین استئوتومی ساژیتال اسپلیت دو طرفه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اختلالات حسی لب پایین تا 6 ماه بعد از جراحی یاد شده و تاثیر این تغییرات حسی بر زندگی روزمره افراد و میزان رضایت مندی آنها از نتیجه عمل جراحی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 22 بیمار (44 سمت) با میانگین سنی 4/21 سال مورد استئوتومی ساژیتال قرار گرفتند. جهت معاینه عینی قبل از عمل جراحی و نیز 3 و 6 ماه بعد از عمل، تست تمایز دو نقطه ای انجام گرفت. جهت معاینه ذهنی بیماران پرسشنامه هایی را در پیگیری های 3 و 6 ماهه تکمیل کردند. داده ها به وسیله توزیع فراوانی و آزمون های Mc Nemar، آزمون Wilcoxon، t-test، Paired Samples t-test آنالیز شدند.
    یافته ها
    در پیگیری سه ماه بعد از عمل جراحی 6/63% از موارد و در پیگیری شش ماه بعد از عمل، 1/43% از موارد، دارای تغییرات حسی بودند. آزمون Wilcoxon تفاوت معنی داری را در تغییر وسعت بی حسی بین پیگیری سه ماهه و شش ماهه نشان داد (007/0=P) که نشانگر بهبودی نواحی دارای تغییر حسی بود. میانگین تست تمایز دو نقطه ای قبل از عمل، سه و شش ماه بعد از عمل به ترتیب 81/3، 9/6 و2/5 میلی متر بود. در پیگیری شش ماهه، تفاوت میانگین بین سمت راست و چپ mm04/1 و از لحاظ آماری معنی دار بود (027/0=P). علیرغم وجود تغییرات حسی در لب، تمامی بیماران از نتیجه عمل خود رضایت داشتند.
    نتیجه گیری
    با گذشت زمان از عمل جراحی (از 3 ماه تا 6 ماه) درصد موارد دارای نقایص حسی کاهش یافت که علت آن بهبود خودبخودی عصب می باشد. نتایج نشان داد اختلالات حسی و مشکلات ایجاد شده به علت آنها، عامل تعیین کننده مهمی در رضایت مندی بیمار نیست.
    کلیدواژگان: فک پایین، استئوتومی، حسی، عصبی
  • حسین نعمت اللهی، ماهرخ ایمانی مقدم، کتایون صفری، علیرضا صراف شیرازی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 317
    مقدمه
    در پالپوتومی دندان های شیری، سولفات فریک به عنوان یکی از روش های جایگزین فرموکروزول پیشنهاد شده است ولی در مواردی موفقیت آن نسبت به شیوه فرموکروزول کمتر است که ممکن است بخشی از این عدم موفقیت به اوژنول خمیر پوشاننده پالپ مرتبط باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین و مقایسه میزان موفقیت بالینی و پرتونگاری پالپوتومی سولفات فریک مولرهای شیری با استفاده از سمان های زینک اکساید اوژنول و تری اکسید معدنی متراکم سفید به منظور یافتن ماده پوشاننده پالپ مناسب تر در درمان پالپوتومی سولفات فریک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی که مسائل اخلاقی آن به تایید کمیته اخلاق رسیده است، تعداد 100 دندان مولر دوم شیری در 50 کودک 5-3 ساله که هر دو دندان مولر دوم شیری فک پایین آنها نیاز به درمان پالپوتومی داشت اتخاب شدند. پس از بند آوردن خونریزی با پنبه مرطوب، 100 دندان یاد شده، به صورت تصادفی در یکی از دو گروه پالپوتومی سولفات فریک با ساب بیس سمان زینک اکساید اوژنول یا سمان تری اکسید معدنی قرار گرفتند. پس از انجام درمان، دندان های پالپوتومی شده به صورت دوسویه کور مورد ارزیابی بالینی و پرتونگاری یک ساله قرار گرفتند. در تحلیل یافته ها از آزمون McNemar استفاده شد.
    یافته ها
    میزان موفقیت بالینی در ارزیابی یک ساله در دو گروه زینک اکساید اوژنول و تری اکسید معدنی به ترتیب 5/97% و 100% بدست آمد و اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. در ارزیابی یک ساله، میزان موفقیت پرتونگاری در هر دو گروه مورد بررسی 3/83 درصد حاصل شد. شایع ترین یافته پاتولوژیک پرتونگاری در فراخوانی یک ساله در کل نمونه های هر دو گروه رادیولوسنتی فورکا بود که در 7/16% نمونه های ZOE و 1/7% نمونه های MTA دیده شد (375/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان موفقیت بالینی و پرتونگاری پالپوتومی مولر های شیری به روش سولفات فریک با استفاده از خمیر های پوشاننده پالپ زینک اکساید اوژنول و تری اکسید معدنی مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: پالپوتومی، مولر های شیری، سولفات فریک، سمان تری اکسید معدنی متراکم، سمان زینک اکسید اوژنول
  • آتس سا پاک فطرت، پگاه مسنن مظفری صفحه 331
    دندانپزشکان و کارکنان سلامت دهان دارای یک موقعیت استثنائی جهت ایجاد انگیزش و کمک به بیمارانشان جهت ترک انواع مختلف تنباکو هستند. شواهد بسیاری وجود دارد که نشان می دهد آنها می توانند در پیشگیری و درمان انواع ضایعات دهانی و سیستمیک مربوط به تنباکو نقش اساسی داشته باشند و ماهیت تکرار شونده درمان های دندانپزشکی و زمان نسبتا طولانی که بیمار در مطب دندانپزشک صرف می کند، فرصت های متعددی را در اختیار دندانپزشک قرار می دهد تا جهت ترک تنباکو از آنها برای اطلاع رسانی و نصیحت و کمک بیماران استفاده کند. از سوی دیگر به نظر می رسد دندانپزشکان آموزش های کافی را در این زمینه ندیده اند که منجر به نپرداختن آنها به این وظیفه حرفه ای می شود. در این مقاله مروری، بحث جامعی درباره رویکردهای جدید منتشر شده جهت مداخله دندانپزشکان جهت ترک استعمال تنباکو، ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: ترک تنباکو، مداخله، ترک سیگار، دندانپزشک، کارکنان بهداشت دهان
  • عباس جوادزاده، فاطمه فرازی، زهره دلیرثانی *، حسین حسینی زارچ، سید امیر سیدی، طاهره نصرت زهی صفحه 345
    مقدمه

    فلورید سمنتواوسئوس دیسپلازی فکین یک ضایعه چند کانونی استخوان فک است که یک مسیر تکاملی را تا معدنی شدن و اپک شدن طی می کند. این ضایعه جزء گروهی از اختلالات منشا گرفته از بافت لیگامان پریودنتال می باشد. این ضایعه محدود به فکین می باشد و بیماران شواهدی از درگیری سایر استخوان های بدن را نشان نمی دهند. بسیاری از ضایعات بدون علامت بوده و در رادیوگرافی های معمول فکین با نمای لوسنت تا اپک کشف می شوند. ناتوانی در تشخیص آن می تواند منجر به درمان های غیرضروری ریشه دندان در مرحله لوسنت و بروز استئومیلیت متعاقب خارج نمودن دندان ها در مرحله اپک ضایعات گردد.

    یافته ها

    در این مقاله دو مورد بیمار مبتلا به فلوریدسمنتواوسئوس دیسپلازی گزارش می شود که یکی به علت لقی دندان در اثر مشکل پریودنتال و دیگری با تورم و افزایش حجم استخوان مراجعه کرده بودند.

    نتیجه گیری

    نظر به اینکه این بیماری بندرت دارای نشانه ای چون تورم می باشد؛ مشاهده تصادفی آن در رادیوگرافی های رایج دندانپزشکی در هر مرحله ای از سیر تکاملی ضایعه اتفاق می افتد. برای جلوگیری از درمان های غیرضروری و گاه آسیب های آزاردهنده، شناخت آن برای تمامی دندانپزشکان ضروری است.

    کلیدواژگان: فلوریدسمنتواوسئوس دیسپلازی، تظاهر رادیوگرافی، گزارش مورد
|
  • Maryam Amirchaghmaghi, Javad Sarabadani, Zahra Delavarian, Abdoljabbar Mirzaali Page 263
    Introduction
    Most of Medical emergencies which take place in dental offices could be life-threatening. Thus, patient's preoperative examination and use of pain and anxiety controlling techniques can reduce these events. In this regard, the knowledge about these medical emergencies is of great importance and all of the dental staff should have sufficient knowledge in diagnosing and the way to manage them. This study aims to evaluate knowledge of dental specialists in diagnosis and treatment of medical emergencies.
    Materials and Methods
    In this descriptive-analytical study, knowledge of dental specialists about common medical emergencies in dental offices, was assessed during 2009-2010. For this purpose, a questionnaire was designed and its reliability and validity was standardized. Forty-eight office-owner dental specialists answered the questionnaire and the recorded data were analyzed using descriptive analysis, Pearson correlation coefficient, student-t test, one-way ANOVA and Mann-Whitney through SPSS software.
    Results
    In this study, knowledge level of 54.2% of dental specialists was revealed to be good, 31.3% moderate and 14.6% was poor. The mean score did not show any significant difference in both sexes (P=0.124). Correlation between knowledge and age was negative which indicates that the rate of knowledge decreases in proportion to age, although this was not statistically significant (P=0.510).
    Conclusion
    The result of this study revealed that the knowledge of dental specialists about diagnosis and management of dental emergencies did not prove to be satisfactory. Therefore, we suggest that more attention should be paid to this issue during postgraduate and general courses. In addition, educational courses for the dentists about approaches to medical emergencies in dental offices results in better knowledge of dentists towards these incidents.
  • Mahrokh Imanimoghaddam, Abbas Javadzadehbluori, Aazam Ahmadianyazdi Page 271
    Introduction
    Soft tissue opacities are almost common findings seen in panoramic radiography. These opacities include calcification of stylohyoid complex, tonsilolith, calcification of lymph nodes, carotid biforcation calcification, sialolith, rhinolith, antrolith, and myositis ossificant and osteoma cutis. The aim of the study was to report the prevalence of soft tissue calcifications in panoramic radiographs, their differential diagnosis, to determine risk factors and also to record and examine any symptoms observed.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, panoramic radiographs of 671 patients referring to the radiology department of Mashhad dental school were examined for one year and soft tissue calcification prevalence, their locations and some associated factors such as age, sex, marital status, risk factors and signs and symptoms were determined. The calcification of stylohyoid complex was measured. The data were analysed by chi-square and Fisher's exact tests.
    Results
    The pervalence of soft tissue calcifications was 58% for elongated stylohyoid process, 39.66% for tonsilolith, 25.86% for calcified lymph node, 8.62% for calcification for carotid bifbrcation, 6.90% for osteoma cutis, 5.17% for sialolith, 3.45% for calcified thyroid cartilage and 1.72% for antrolith. A significant correlation between the length of stylohyoid complex calcification and age was found (P<0.001).
    Conclusion
    The study showed that styloid process greater than 45 mm should be considered as pathologic or suspicious calcification of stylohyoid complex. In addition, detection of calcified atherosclerotic plaque on panoramic radiographs should be regarded as an alarming factor for neurovascular accidents.
  • Abdorahim Davari, Alireza Daneshkazemi, Sayedmajid Mousavinasab, Sayedabdolhojeh Alavi Page 281
    Introduction
    Restorative materials should be able not to strain under pressure during restoration process or mastication, so their mechanical properties are of high importance. The aim of this study was to evaluate the compressive and diametric tensile strength of hybrid and nanofilled composite restorative materials.
    Materials and Methods
    Two hybrids (Diafil & Spectrum) and two nanofilled composite (nex com & synergy nano) were used in this in vitro experimental study. Samples were placed in a special circular mold and were light cured. After removing, the samples were stored in a light proof container under distilled water for 1 week. The specimens were then submitted to compressive and diametric tensile test, using universal compression machine at a crosshead speed of 1 mm/min. Data were analyzed using ANOVA and Duncan tests at significant level of 0.05.
    Results
    There was not any significant difference between the values of compressive strengths of the composites (P>0.05). Nex comp showed the least diametric tensile strength (P<0.05), but no significant difference was detected between the other three materials.
    Conclusion
    Compressive strength of various composites was about the same, but diametric tensile strength of Nexcomp nanofilled composites was lower than other nanofilled or hybrid composites.
  • Fatemeh Rostamkhani, Jafar Gharechahi, Seidmojtaba Zebarjad, Mehran Bahrami, Habibollah Esmae Page 291
    Introduction
    Tissue conditioners are used to provide time for healing of the irritated soft tissues under an old or ill fitting denture or as a diagnostic tool to assess patient's tolerance of new occlusal vertical dimension (VDO). The objective of this study was comparative evaluation of elastic strain, permanent strain and shore A hardness of 3 conventional tissue conditioners in Iran, namely Akrosoft, Softliner and Viscogel.
    Materials and Methods
    In this experimental study, elastic strain, permanent strain and shore A hardness tests were accomplished for evaluation of physical properties of 3 conventional tissue conditioners in Iran, namely Akrosoft (Marlic Medical Ind. Co, Iran), softliner (GC company, Japan) and Viscogel (Densply Ltd, U.S.A). All of the specimens were mixed according to the manufacturer's instructions and exactly with the right powder to liquid ratio. Twenty-eight Specimens of each brand of mentioned tissue conditioners were mixed to add up to 84 specimens and restored in artificial saliva for 24 hours in room temperature for simulation of mouth conditions. Then 42 specimens (n=14), that is 14 specimens of each brand, were tested with durometer shore A hardness machine and the according numbers were recorded. The other 42 specimens (n=14) after restoring in artificial saliva for 24 hours in room temperature, were used for measuring elastic and permanent strain tests with Zwick machine. Finally, the data were analyzed by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    Statistical results from Kruskal-Wallis test showed that permanent strain in these three different groups was not different (P=0.463); however, elastic Strain and shore A hardness were statistically different (P<0.001 and P=0.007, respectively). Elastic strain and shore A hardness of the specimens also compared with two-by-two Mann-Whitney test were not statistically different.
    Conclusion
    Shore A hardness of Viscogel specimens was significantly lower than Akrosoft and softliner specimens, but elastic strain of Viscogel was greater than both of them. It could be concluded that Viscogel is better from clinical standpoint.
  • Nasrollah Saghravanian, Hassan Hosseinpourjajarm, Jahanshah Salehinejad Page 299
    Introduction

    Many lesions of the oral cavity have similar clinical features. Therefore, a confirmatory histopathological examination for final diagnosis and complete management of the lesions is necessary. The aim of this study was to evaluate the agreement between clinical and histopathological diagnosis in three groups of oral lesions during 30-years (1976-2006) in Mashhad Dental School.

    Materials and Methods

    In this retrospective study clinical and histopathological information from three groups of lesions (450 salivary gland lesions, 1058 odontogenic cysts and 195 odontogenic tumors) over a 30-year period was compared. Clinical data included age, gender, location of lesion and clinical diagnosis. Data were analyzed through SPSS 15 Software using t, and Fisher's Exact tests.

    Results

    The clinical and histopathological diagnoses were compared by using the percentage of agreement and the percentage of discrepancy. Total agreement between clinical and histopathological diagnoses was 69.3%, 65.1% and 48.7% for odontogenic cysts, salivary gland lesions and odontogenic tumors respectively. Residual cyst, mucocele and odontoma showed the highest percentage of agreement in each of the studied groups.

    Conclusion

    It is concluded that in some cases, proper strategies and more attention to clinical feature of the lesion is necessary to minimize the discrepancy. However, lesions with nonspecific clinical presentation need oral pathology diagnostic service.

  • Baratollah Shaban, Mozhgan Kazemian Page 309
    Introduction
    Orthognathic surgeries are used for correction of jaw discrepancies. One of the popular techniques in mandible is bilateral sagittal split osteotomy. The purpose of this study was to investigate sensory disturbance in lower lip up to 6 months after bilateral sagittal split osteotomy of mandible, and the effect of this sensory change on daily life of the patients as well as their level of satisfaction from the result of the operation.
    Materials and Methods
    In this study, 22 patients (44 sides) with the average age of 21.4 years were operated with sagittal split osteotomy. For objective examination, 2-point discrimination test was done just before operation, and 3 and 6 months after the operation. For subjective examination, patients filled out questionnaires 3 and 6 months after the operation. Data were analyzed by Mc Nemar, Wilcoxon, t and Paired sample t-tests.
    Results
    In three month follow up, 63.3% and in six month follow up, 43.1% of cases had sensory changes. Wilcoxon test showed significant difference in the extent of anesthesia between three and six month follow ups (P=0.007) which showed recovery in regions with altered sense. The average result of 2-point discrimination test was 3.81 millimeters before operation, 6.9mm three months after operation and 5.2mm six months after the operation. In the six month follow up, the difference between right and left side was 1.04mm which was statistically significant (P=0.027). Despite the sensory changes in their lip, all patients were satisfied with the result of the operation.
    Conclusion
    With passing the time (from 3 months to 6 months), the percentage of cases with sensory deficit decreased, which seems to be due to the spontaneous recovery of nerve. The results showed that sensory changes and their problems were not determinant factors in patient's satisfaction.
  • Hosein Nematollahi, Mahrokh Imanimoghaddam, Katayon Safari, Alireza Sarafshirazi, Habibollah Esmaeili Page 317
    Introduction
    Ferric Sulfate has been proposed as an alternative to formocresol for pulpotomies in primary teeth, but it's success rate has been reported to be lower than formocresol pulpotomy in some literature. It may be in part due to Eugenol from Zincoxide engenol (ZOE) sub-base. The purpose of this study was to compare the clinical and radiographic success rate, of ferric sulfate pulpotomy of second primary molars using zinc oxide Eugenol (ZOE) or Mineral Trioxide Aggregate (MTA) cements as sub-base.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial study, approved by ethical committee of Mashhad University of Medical Sciences, 50 children aged between 3 and 5 years, each with two primary Mandibular second molars requiring pulpotomy were selected. After achieving haemostasis with damp cotton pellets, all of the teeth (100 teeth) were randomly allocated to one of the two groups of Ferric Sulfate pulpotomies: ZOE or MTA as sub-base. All of the teeth were restored with stainless steel crown. The teeth were clinically and radiographically evaluated double blindedly at 6 and 12 months after treatment. The data were analyzed using the McNemar test.
    Results
    Clinical success rate in one-year evaluation in two groups of ZOE and MTA cements were 97.5% and 100% respectively. No significant difference was found between the 2 groups. 83.3% of the samples in both groups showed no pathological signs on radiographic evaluation after 12 months. The most common radiographic sign of failure was furca radiolucency in both groups with frequency of 16.7% and 7.1% in ZOE and MTA groups respectively (P=0.344).
    Conclusion
    The clinical and radiographic success rates of ferric sulfate pulpotomies of primary molars with MTA or ZOE as sub-base are almost the same.
  • Atessa Pakfetrat, Pegah Mosannenmozaffary Page 331
    Dentists and oral healthcare providers have a unique opportunity to motivate and help their patients to stop using different types of tobacco.There are many evidences that they can have a principle rule in prevention and treatment of many tobacco related oral and systemic diseases and repeated nature of dental services and relatively prolonged chair time provide multiple chances for informing, advancing and assisting patients in tobacco Cessation. On the other hand, it seams that they lack enough education in this area, leading to not adhering to this professional practice. This review provides a comprehensive discussion about the new published approaches for dentist's intervention in tobacco cessation programs.
  • Abbas Javadzadehbolouri, Fatemeh Farazi, Zohreh Dalirsani, Hosein Hoseinizarch, Seidamir Seyyedi, Taherh Nosratzehi Page 345
    Introduction

    Florid cement-osseous dysplasia (FLCOD) of the jaws is a multifocal dysplastic lesion of the bone trending toward mineralization and opacity. It is a member of a group of disorders originating from periodontal ligament tissue. This lesion is limited to the jaws and patients do not develop any evidence of bone disease in other parts of the skeleton. A majority of the lesions are asymptomatic and discovered in usual radiographs to be radiolucent or opaque. Incorrect diagnosis of the lesion leads to unnecessary root canal therapy in radiolucent stage and osteomyelitis after tooth extraction in opaque stage.

    Results

    Two cases of florid cermento-osseos dysplasia are reported in this article. One case had been referred because of tooth mobility consequent to periodontal disease as well as for routine dental treatment and the other case referred with bone expansion.

    Conclusion

    Because of rarity of expansion as a symptom in this disease, it is accidentally observed in usual radiographs in different developmental stages. For avoiding of unnecessary or harmful treatments, recognition of this lesion is necessary for all dentists.