فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 95، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • عذرا صبورا، فاطمه پوربرات، حسن فلاح حسینی صفحات 693-704
    مقدمه
    مرزنگوش (Origanom Majorana L) گیاهی از خانواده نعنائیان به دلیل محتوی بالای ترکیبات آنتی اکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی کاربرد زیادی دارد. از آنجا که فعالیت آنتی اکسیدانی گیاهان متاثر از روش عصاره گیری است، هدف از پژوهش حاضر بهینه سازی روش استخراج این ترکیبات از بافت های مختلف (برگ و گل) مرزنگوش در مرحله رویشی وگلدهی می-باشد.
    روش بررسی
    عصاره متانولی برگ مرزنگوش در مرحله قبل از گلدهی، بعد از گلدهی و مخلوط برگ و گل با سه روش خیساندن، امواج مایکروویو و فراصوت تهیه و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با دو آزمون تعیین ظرفیت پاکسازی رادیکال های آزاد DPPH و ممانعت از پراکسیداسیون لینولئیک اسید در سیستم β- کاروتن برآورد گردید.
    نتایج
    عصاره گیری با ماکروویو به طور معنی داری بیشترین میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی را از بافت های مختلف مرزنگوش استخراج کرد (01/0p<) و روش های خیساندن و کاربرد امواج فراصوت در رتبه های بعدی قرار داشتند. آزمون DPPH تفاوت معنی داری بین میانگین های فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف را به خوبی نشان داد. نمونه برگ قبل از گلدهی که با روش مایکروویو عصاره گیری شده بود در بین نمونه های مورد آزمایش بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را داشت، مقدار IC50 آن در آزمون DPPH برابر mg DW ml-102/0 و درصد بازدارندگی از پراکسیداسیون لینولئیک اسید آن در مقایسه با BHT برابر 110% بود. در حالی که عصاره گیری این نمونه با کاربرد امواج فراصوت کمترین خاصیت آنتی اکسیدانی داشت (IC50 برابر mg DW ml-1 28/0 و 102% بازدارندگی از پراکسیداسیون لیپیدها).
    نتیجه گیری
    روش مایکرویو می تواند به عنوان بهترین و سریع ترین روش استخراج مواد آنتی اکسیدانی مرزنگوش استفاده شود.
    کلیدواژگان: عصاره گیری، امواج فراصوت، مایکروویو، خیساندن، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه مرزنگوش
  • ملیحه حدادنژاد، رضا رجبی، علی اشرف جمشیدی، الهام شیرزاد صفحات 705-715
    مقدمه
    تمرینات پلیومتریک از طریق تطابق عصبی عضلانی در رفلکس کششی، الاستیسیتی و ارگان های گلژی تندون نقش مهمی را در فعال شدن پیش بین عضلات ایفا می کنند. با توجه به عدم بررسی تاثیر تمرینات پلیومتریک بر عضلات کمری لگنی، هدف تحقیق حاضر مقایسه تاثیر تمرینات پلیومتریک بر فعالیت پیش بین عضلات کمری لگنی در افراد فعال مبتلا به نقص کنترل تنه می باشد.
    روش بررسی
    25 زن فعال مبتلا به نقص کنترل تنه با میانگین سنی 38/1±09/19سال، قد 88/3±73/162 سانتی متر و وزن 37/3±67/58 کیلوگرم در این تحقیق شرکت کردند که به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. قبل و پس از شش هفته تمرینات پلیومتریک، الکترومیوگرافی سطحی، از عضلات سرینی میانی، مایل داخلی/عرضی شکم، مایل خارجی شکم و مربع کمری حین فرود بر روی یک پا انجام و میزان فعالیت پیش بین عضلات محاسبه شد.
    نتایج
    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین فعالیت عضلات سرینی میانی (021/0=p)، مایل داخلی/عرضی شکم (006/0=p)، مایل خارجی شکم (023/0=p) و مربع کمری (011/0=p) گروه کنترل و تجربی در پس آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد که نشان دهنده تاثیرگذار بودن تمرینات پلیومتریک بر فعالیت پیش بین عضلات می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر تمرینات پلیومتریک با تاثیر بر فعال شدن و بهبود پیش فعالیت عضلات می توانند در پیشگیری از مکانیسم های مرتبط با آسیب رباط صلیبی قدامی موثر باشند. بنابراین این تمرینات می توانند وقوع آسیب رباط صلیبی قدامی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: تمرینات پلیومتریک، نقص کنترل تنه، آسیب رباط متقاطع قدامی، زنان فعال
  • محمدرضا بشارتی، زهرا شیبانی، محسن گوهری صفحات 716-723
    مقدمه
    فلج عضله مایل فوقانی متداول ترین علت استرابیسم فلجی است. هدف مطالعه تعیین و مقایسه فراوانی نسبی، علل، نتایج و عوارض روش های جراحی فلج عضله مایل فوقانی با دیگر استرابیسم های عمودی است.
    روش بررسی
    این مطالعه گذشته نگر مقطعی بر روی پرونده 303 بیمار با استرابیسم عمودی طی سال های 1391-1378 انجام گرفت. زمان پیگیری 6 ماه بعد از جراحی در نظر گرفته شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای شامل 11 سوال استفاده شد.
    نتایج
    در بین بیماران مورد مطالعه، 50 بیمار (5/16%) مبتلا به فلج مایل فوقانی (گروه الف) و 253 مورد سایر استرابیسم های عمودی بودند (گروه ب). شایع ترین علل استرابیسم عمودی در هر دو علل مادرزادی و تروما بود. میانگین سنی بیماران با علت مادرزادی در گروه الف 82/16 سال و گروه ب 81/12 سال و بیماران با علت تروما در گروه الف 63/24 سال و گروه ب 26/23 سال بود.60 % بیماران جراحی شده در گروه الف، یک مرحله جراحی داشتند در حالی که بیشتر بیماران گروه ب در دو مرحله جراحی شدند. بیشترین جراحی انجام گرفته در هر دو گروه رسس عضله مایل تحتانی بود. انحراف چشم در بیماران با فلج عضله مایل فوقانی 5/71% و در سایرین 8/77% اصلاح شده است. خونریزی زیر ملتحمه، دوبینی، عفونت ملتحمه در هر دو گروه شایع-ترین عوارض ایجاد شده بود.
    نتیجه گیری
    به وسیله یک مرحله جراحی شامل رسس مایل تحتانی، انحراف چشم در بیشتر بیماران با فلج مایل فوقانی یا سایر استرابیسم های عمودی اصلاح می شود عوارض جدی به دنبال ندارد.
    کلیدواژگان: استرابیسم عمودی، فلج عضله مایل فوقانی، مادرزادی، تروما، رسس عضله مایل تحتانی
  • مهرنوش قائم مقامی، مرضیه اکبرزاده، زهرا یزدان پناهی، نجف زارع، امیر عزیزی، عبد العلی محقق زاده صفحات 724-734
    مقدمه
    درد ناحیه تحتانی کمر پس از زایمان با اکثر فعالیت های روزانه زندگی تداخل می کند. هدف این بررسی تاثیر بکارگیری بادکش خشک و طب فشاری، بر شدت درد ناحیه تحتانی کمر در زنان نخست زای مراجعه کننده به مرکز منتخب دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
    روش بررسی
    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1391 انجام شد. 150 نفر به طور تصادفی، در 3 گروه بادکش درمانی، طب فشاری و کنترل قرار گرفتند. بادکش درمانی به صورت یک روز در میان تا 4 بار متوالی و 20-15 دقیقه در هر مرتبه و طب فشاری، ظرف مدت 20 دقیقه طبق مدل چرخشی (ساعتگرد و پاد ساعتگرد)، مشابه گروه بادکش درمانی اعمال شد و در گروه کنترل نیز هیچگونه مداخله ای صورت نگرفت. مقیاس سنجش دیداری درد، قبل، بلافاصله پس از مداخله، 24 ساعت و 2 هفته بعد از مداخله به صورت خود - گزارش دهی تکمیل شد و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    اختلاف میانگین شدت درد ناحیه تحتانی کمر در گروه بادکش درمانی، از 7/2±8/7 در قبل از مداخله، به 8/1±7/3 بلافاصله پس از مداخله، در 24 ساعت بعد به 7/1±58/2 و در 2 هفته پس از مداخله به 4/1±4/1 و در گروه طب فشاری، از 6/2±4/7 در قبل از مداخله، به 1/2±2/5 بلافاصله پس از مداخله، در 24 ساعت بعد به 7/1±0/4 و در 2 هفته پس از مداخله به 5/1±8/2 رسید که با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر به طور معنی داری در مراحل متوالی پیگیری، متفاوت است (01/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق می توان بادکش درمانی و طب فشاری را به عنوان درمان موثری در کاهش درد ناحیه تحتانی کمر در دوران پس از زایمان معرفی کرد.
    کلیدواژگان: بادکش درمانی خشک، طب فشاری، نقطه BL 23، ناحیه تحتانی کمر
  • ناهید شهبازیان، آزیتا ظفر محتشمی، عبدالمجید باور، مرضیه ابراهیم زاده، غلامرضا لشکرآرا صفحات 735-741
    مقدمه
    پره اکلامپسی یکی از مهمترین عوارض حاملگی است که با افزایش مورتالیتی و موربیدیتی مادری همراه است. اختلالات هموستاز کلسیم ممکن است در افزایش حساسیت عروق در پره اکلامپسی نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه کلسیم سرم و کلسیم ادرار 24 ساعته در خانم های باردار مبتلا به پره اکلامپسی با شاهد خانم های باردار با فشار خون نرمال است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 50 خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی و 50 خانم باردار با فشارخون نرمال مراجعه کننده به بخش زنان و زایمان بیمارستان های امام خمینی و رازی اهواز طی سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. سطح کلسیم ادرار 24 ساعته و سرمی در دو گروه بررسی شد. سپس در گروه بیماران پره اکلامپسی، آنزیم های کبدی، پلاکت، کراتینین و پروتئین ادرار 24 ساعته بررسی شد. برای تعیین ارتباط کلسیم سرم و کلسیم ادرار 24 ساعته با پره اکلامپسی و نیز پارامترهای آزمایشگاهی بیماران پره اکلامپسی تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    نتایج
    بین میانگین کلسیم سرم در دو گروه ارتباط معنی داری دیده نشد (07/0p=). ولی میانگین کلسیم ادرار 24 ساعته در بیماران پره اکلامپسی (62/39 میلی گرم در دسی لیتر) و گروه شاهد (46/159 میلی گرم در دسی لیتر) به طور واضح کمتر بود (0003/p=). شدت هیپوکلسیوری در بیماران پره اکلامپسی با آنزیم های کبدی مختل، کراتینین بیشتر از mg/dl2/1، ترومبوسیتوپنی و پروتئینوری بیش از 2 گرم ارتباط داشت.
    نتیجه گیری
    پره اکلامپسی با هیپوکلسیوری همراه است و هر چه هیپوکلسیوری شدیدتر باشد، پره اکلامپسی نیز شدیدتر است.
    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، کلسیم ادرار 24 ساعته، کلسیم سرم
  • ماریه هنرمند، علیرضا نخعی، ملیحه شاد صفحات 742-750
    مقدمه
    کلیه مواد غیرآنزیمی موجود در سرم خون که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام نامیده می شود. این مواد، بدن را در مقابل آسیب های حاصل از رادیکال های آزاد محافظت می کنند. این تحقیق با هدف مقایسه ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم بیماران دیابتی نوع 2 و افراد سالم انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 30 بیمار دیابتی نوع 2 به عنوان گروه مورد و 30 فرد سالم که از لحاظ سن و جنس و سایر معیارهای ورود با افراد گروه مورد همتا بودند، انجام شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم با استفاده از روش FRAP اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون هایT-test مستقل و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم در افراد گروه مورد در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری نشان داد (001/0>p). بین ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم و غلظت گلوکز سرم در بیماران دیابتی و افراد سالم ارتباط معکوسی وجود داشت، ولی این ارتباط در هیچکدام از دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود. بین ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم و سن افراد از نظر آماری ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در دیابت نوع 2 سیستم دفاع آنتی اکسیدانی بدن دچار ضعف می شود. با شناخت بیشتر از تغییر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی می توان اقدام موثر جهت کاهش عوارض دیابت در این بیماران انجام داد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، دیابت، سرم
  • زهرا بحرالعلومی، میلاد سروری، مونا کبودان، سعادت روایی * صفحات 751-758
    مقدمه

    دو شاخص مهم ارزیابی سلامت در کودکان شاخص توده بدنی و شاخص پوسیدگی های دندانی هستند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین این دو شاخص در کودکان 7 تا 11 ساله شهر یزد انجام شد.

    روش بررسی

    در مطالعه ای مقطعی با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای400 کودک 7 تا 11 ساله از مدارس شهر یزد انتخاب شدند. شاخص توده بدنی و شاخص DMFT/dmft در آنها به دست آمد و سپس ارتباط بین این دو شاخص و همچنین تاثیر عواملی مانند مصرف میان وعده های پوسیدگی زا، تحصیلات پدر و مادر و دفعات مسواک زدن بر شاخص پوسیدگی بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون McNemar مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین شاخص DMFT/dmft در کل نمونه ها 59/1±09/5 بود. 18 درصد از کودکان در خطر اضافه وزن بودند و یا اضافه وزن داشتند. در کودکان در خطر اضافه وزن و کودکان دارای اضافه وزن، فراوانی شاخص پوسیدگی (بالاتر و مساوی 5) به طور معنی داری بالاتر از سایر کودکان بود (001/0p<). مصرف میان وعده های پوسیدگی زا و دفعات مسواک زدن تاثیر قابل توجهی بر این شاخص داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه کنونی حاکی از ارتباط مثبت بین BMI و شاخص پوسیدگی بود، به طوری که در کودکان با شاخص بدنی بیشتر، شاخص پوسیدگی بالاتر بود. در تحقیقات آینده، این ارتباط باید به وسیله مطالعات طولی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، پوسیدگی دندان، DMFT، dmft، رژیم غذایی
  • محمدرضا نصیرزاده، امیررضا کرمی بناری صفحات 759-765
    مقدمه
    غذاهای حاوی سویا و مکمل های غذایی به دلیل اثرات مفیدی که بر سلامتی دارند به طورگسترده ای به ویژه توسط زنان یائسه مورد استفاده قرار می گیرند. سطح سرمی هورمون های تیروئید در رت های اواریکتومی شده کاهش می یابد، استروژن قادر است سطح این هورمون ها را افزایش دهد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثر عصاره سویا بر هورمون های تیروئید در رت-های اواریکتومی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه 40 رت ماده نژاد ویستار به چهار گروه تقسیم شدند. شم (جراحی بدون برداشت تخمدان ها)، اواریکتومی (جراحی و برداشت تخمدان ها)، درمان (اواریکتومی همراه تجویز عصاره) و کنترل گاواژ (حیوانات سالم دست نخورده به همراه تجویز عصاره). حیوانات گروه های شم و اواریکتومی شده 5/0 میلی لیتر محلول نرمال سالین از طریق گاواژ دریافت کردند. حیوانات گروه های درمان و کنترل گاواژ روزانه با عصاره سویا به میزان 60 میلی گرم/کیلوگرم به مدت 28 روز به صورت محلول در آب آشامیدنی از طریق گاواژ تیمار شدند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون T-test و واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    در گروه اواریکتومی شده در مقایسه باگروه شم سطح سرمی تیروتروبین به طور معنی داری افزایش و سطوح هورمون های تیروئید کاهش می یابد(000/0(p=. در حالی که در گروه درمان در مقایسه با اواریکتومی شده سطح سرمی تیروتروبین به طور معنی داری کاهش و هورمون های تیروئید افزایش می یابد(000/0(p=.
    نتیجه گیری
    تجویز عصاره سویا در رت های اواریکتومی شده تاثیر مثبتی بر غلظت سرمی هورمون های تیروئید دارد.
    کلیدواژگان: عصاره سویا، اواریکتومی، هورمون های تیروئید، رت
  • صفورا معدنی، شیرین شهبازی، رضا مهدیان، جواد علیزاده، زیور صالحی صفحات 766-775
    مقدمه
    آکواپورین ها کانال های آبی هستند که امکان عبور آب و دیگر مولکول ها را از غشا فراهم می کنند. بیان آکواپورین-1 تحت تاثیر هورمون های جنسی بوده و باعث تغییر الگوی خونریزی های قاعدگی در زنان می شود. از آنجا که چند گونگی های ژنتیکی بر پروتئین های کدشونده تاثیرگذار هستند، مطالعه حاضر به بررسی ارتباط 2 پلی مورفیسم ژن AQP-1 در بیماران مبتلا به منوراژی پرداخته است.
    روش بررسی
    در این تحقیق میزان و شدت خونریزی در 37 نوجوان مبتلا به منوراژی در مقایسه با 20 نوجوان سالم به عنوان گروه کنترل توسط پرسشنامه های استانداردسازی شده، ارزیابی گردید. پس از کسب رضایت و انجام خونگیری، DNA ژنومی استخراج و با روش های ARMS-PCR و PCR-RFLP ژنوتایپ گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز یک طرفه و آنالیز کای مربع صورت گرفت.
    نتایج
    در rs1049305 آلل C minor فراوانی بیشتری در گروه بیماران نشان داد (37/0 vs 47/0). با در نظر گرفتن ژنوتیپ CC به عنوان ژنوتیپ مرجع، مشخص شد که افراد هموزیگوت GG از شانس خطر کمتری برای ابتلا به منوراژی برخوردارند (482/0 (OR=. فراوانی rs10244884 تقریبا الگوی توزیع فراوانی مشابه ای داشته و مشخص شد افراد هموزیگوت TT و همچنین افراد هتروزیگوت CT شانس خطر کمتری (به ترتیب 408/0 و 519/0) برای ابتلا به منوراژی دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد هر دو پلی مورفیسم ژن AQP-1 در شانس ابتلا به منوراژی موثر می باشند که تاییدکننده نقش مهم این کانال انتقال آب در فیزیولوژی آندومتر و قاعدگی است.
    کلیدواژگان: آندومتر، آکواپورین، 1، ژن AQP، 1، منوراژی، پلی مورفیسم
  • وحید احسانی، محمد الله توکلی*، محمدحسین دشتی، محمد ابراهیم رضوانی، حسین رضازاده، علی شمسی زاده، مسعود مبینی، الهام حکیمی صفحات 776-783
    مقدمه

    هیپوترمی اثرات محافظت نورونی بر ایسکیمی مغزی در مدل های انسداد دائم یا موقت شریان مغزی میانی دارد. در این پژوهش اثر محافظت نورونی هیپوترمی جنرال درمدل آمبولیک سکته مغزی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن تقریبی 250 تا 350 گرم در سه گروه هشت تایی مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه ها به ترتیب شامل شم، کنترل و هیپوترمی بودند. سکته مغزی از طریق تزریق لخته به داخل شریان مغزی میانی ایجاد شد. هیپوترمی، شش ساعت بعد از القاء سکته مغزی انجام شد. اختلالات نورولوژیک در 24 و 48 ساعت بعد از سکته مغزی اندازه گیری شد. حجم انفارکتوس و ادم مغزی در پایان مطالعه اندازه گیری شد.

    نتایج

    هیپوترمی جنرال حجم انفارکتوس و اختلالات نورولوژیک را به طور معنی داری کاهش داد (001/0p<). اما اختلاف معنی داری برای کاهش ادم مغزی بین گروه کنترل و هیپوترمی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به داده های این مطالعه، هیپوترمی جنرال 6 ساعت بعد از سکته مغزی مدل امبوتیک اثر محافظت نورونی دارد.

    کلیدواژگان: ایسکیمی مغزی، هیپوترمی جنرال، محافظت نورونی
  • حمید قبادی، محمدرضا دهخدا، پژمان معتمدی صفحات 784-794
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر سه نوع برنامه تمرینی مختلف بر تغییرات غلظت لپتین سرم و برخی هورمون های تنظیم کننده قند خون در دانشجویان پسر ورزشکار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 32 دانشجوی پسر ورزشکار انتخاب و به 4 گروه کنترل، هوازی، مقاومتی و موازی تقسیم شدند. برنامه تمرینی برای گروه هوازی به مدت 8 هفته و هر هفته 4 جلسه تمرین دویدن روی نوارگردان به مدت 45 دقیقه با شدت 65 % حداکثر ضربان قلب بود و گروه مقاومتی هر هفته 4 جلسه 9 حرکت ایستگاهی شامل 4 ست با 12 تکرار و شدت 60 % یک تکرار بیشینه و گروه موازی نیز اجرای کامل هر دو نوع برنامه تمرینی مقاومتی و هوازی را انجام دادند. نمونه های خون در سه مرحله قبل، بلافاصله و 24 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی جمع آوری و به وسیله آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه-گیری های تکراری تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    غلظت لپتین سرم در همه گروه ها بلافاصله پس از تمرین به طور معنی داری کاهش (05/0≥p) و 24 ساعت پس از تمرین افزایش یافت که در دو گروه هوازی و مقاومتی معنی دار بود (001/0≥p). سطوح کورتیزول بلافاصله پس از تمرین افزایش یافت که معنی دار نبود و 24 ساعت پس از تمرین کاهش یافت که تنها در گروه مقاومتی معنی دار بود (035/0=p). سطوح انسولین بلافاصله پس از تمرین کاهش یافت که معنی دار نبود و 24 ساعت پس از تمرین افزایش یافت که در گروه هوازی (045/0=p) و مقاومتی (004/0=p) معنی دار بود. هورمون رشد بلافاصله و 24 ساعت پس از تمرین افزایش یافت که معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    سطوح لپتین سرم در گروه موازی نسبت به سایر گروه ها کاهش بیشتری یافت که احتمالا به دلیل شدت بالا و طولانی شدن مدت تمرین و کاهش بیشتر بافت چربی بوده است.
    کلیدواژگان: تمرین موازی، تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، لپتین
  • ماریه عبدالقادری، موسی کافی، عالیا صابری، سعید اریاپوران صفحات 795-807
    مقدمه
    در میان دردهای مزمن، کمر درد بالاترین درصد را دارد. در این میان عوامل روان شناختی در ایجاد و تداوم ناتوانی جسمی و محدودیت عملکردی بیماران مبتلا به کمر درد مزمن دارای اهمیت می باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) و رفتار درمانی شناختی (CBT) در کاهش درد، افسردگی و اضطراب در مبتلایان به کمر درد مزمن بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. از میان افراد مبتلا به کمر درد مزمن مراجعه کننده به کلینیک امام رضا و بعثت شهر رشت در سال های 1391 و 1392، 30 نفر به طور تصادفی انتخاب و در سه گروه مساوی (دو گروه آزمون و یک گروه شاهد) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش اول، درمان ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس و برای گروه آزمایش دوم، درمان شناختی رفتاری در 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. از پرسشنامه های درد مک گیل و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک عاملی و چند متغیری استفاده شد.
    نتایج
    بین میانگین نمرات درد، افسردگی و اضطراب در بین دو گروه آزمایش تفاوت معنی دار مشاهده نشد، اما بین دو گروه با گروه کنترل در متغیرهای بالا تفاوت معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج از تاثیر دو روش درمانی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و رفتار درمانی شناختی بر کاهش درد، افسردگی و اضطراب حمایت می کند و توجه به این دو روش درمانی برای افراد مبتلا به کمر درد مزمن از اهمیت خاصی برخوردار است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، کمر درد مزمن، رفتار درمانی شناختی، افسردگی، اضطراب
  • خدیجه دهقانی، خدیجه نصیریانی، طاهره سادات موسوی * صفحات 808-815
    مقدمه

    پرستاری در بخش مراقبت های ویژه نیاز به دانش، مهارت تجربه و نگرش دارد. با توجه به حساسیت بالای بخش مراقبت های ویژه و اینکه رعایت استاندارد می تواند موجب ارتقاء کیفیت مراقبت پرستاری و حفظ جان بیمار گردد این مطالعه با هدف تعیین نمره عملکرد پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های آموزشی شهر یزد و انطباق آن با استاندارد انجام گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی عملکردهای ساکشن تراکئوستومی، گاواژ و اکستوبه 74 پرستار شاغل در بخش مراقبت های ویژه با استفاده از چک لیست توسط پژوهشگر و همکارانش تحت مشاهده مستقیم قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.

    نتایج

    میانگین نمره عملکرد پرستاران در زمینه ساکشن لوله تراکئوستومی، گاواژ و اکستوبه به ترتیب (86/1 ± 76/13)، (20/1 ± 16/16) و (38/1 ± 154/11) بود و مشخص شد میانگین نمرات ساکشن و گاواژ با (0 p=) و اکستوبه (05/0 p=) به طور معنی داری از نمره استاندارد کمتر است. بیشترین درصد عدم تطابق با استاندارد در حیطه ساکشن و گاواژ به ترتیب (5/90%) و (7/79%) مربوط به شستشوی دست و در حیطه اکستوبه بیشترین درصد عدم تطابق با استاندارد مربوط به برقراری ارتباط با بیمار بود(5/40%).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش موید عدم رعایت کامل شستشوی دست و ارتباط آن با بیمار و عدم انطباق عملکرد پرستاران در حیطه های گاواژ و ساکشن و اکستوبه با استاندارد است.

    کلیدواژگان: عملکرد، ساکشن، گاواژ، اکستوبه، استاندارد، پرستاران، بخش مراقبت ویژه
  • علی محمدعینی، جلال شایق، مجید محرمی فرد صفحات 816-822
    مقدمه
    گیاه پنیرک (Malva sylvestris l.) متعلق به خانواده (Malvaceae) که مقدار زیادی (مالون آ:2- متیل 3- متوکسی 5،6-دهیدروکسی 1 و 4 ناپاتوکوئی نون) و آنتوسیانین و رنگدانه های طبیعی خیلی مهم از آن استخراج شده است. آنتوسیانین و دیگر مواد گیاه پنیرک دارای خواص ضدباکتریایی هستند.
    روش بررسی
    در این مطالعه خواص ضدباکتریایی عصاره گیاه پنیرک با استفاده از استخراج عصاره آبی الکلی (اندام هوایی و ریشه) گیاه با الکل 70 درجه به صورت مجزا، بر روی 6 گونه باکتریایی (پاستورلا مولتوسیدا، لیستریامونوسایتوژنز، اشریشیا کلی، سالمونلا انتریکا، استافیلوکوکوس آرئوس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه) مورد بررسی قرار گرفت. باکتری ها به روش سنجش رزازوزین با استفاده از میکروتیترپلیت کشت داده شدند.
    نتایج
    اثرات ضدباکتریایی عصاره الکلی گیاه پنیرک به صورت مجزا بررسی شد که بیشترین اثرضدباکتریایی مربوط به عصاره اندام هوایی بر باکتری پاسترولا مولتیسیدا (3/12(0/19mg/ml) %) بود و بر باکتری سالمونلا انتریکا بدون اثر تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که آنتی بیوتیک ها در سلامتی بشر انقلاب بزرگی را ایجاد کرده اند که منجر به معالجه عفونت های تهدیدکننده زندگی انسان می شوند. با این وجود به دلیل وقوع در حال افزایشی مقاومت باکتریایی نسبت به آنتی بیوتیک های موجود، به نظر می رسد جستجوی آنتی بیوتیک های جدیدتر با روش های بروز ضروری باشد.
    کلیدواژگان: عصاره پنیرک، ضدباکتریایی، سنجش رزازوزین، میکروتیترپلیت، MIC
  • عارف عاطفی، محمدحسن شاه حسینی، سید کاظم بیدکی، رضا منصوری، فریبا بینش، عاطفه عاطفی، مهدیه واسعی صفحات 823-830
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری التهابی سیستم عصبی مرکزی است. این بیماری ماهیت خود ایمن داشته و هنوز عامل ایجادکننده آن دقیقا مشخص نیست و از عواملی چون ژنتیک، منطقه جغرافیایی و ویروس نامبرده می شود. از جمله عوامل ویروسی که شاید در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد، ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1و2 است. هدف این مطالعه، استفاده از روش جدید تکثیر هم دما به واسطه حلقه (LAMP) جهت بررسی آلودگی ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1و2 در نمونه سرم بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و شاهدهای سالم است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی آنالیتیکال، بر روی 50 مورد بیمار مولتیپل اسکلروزیس و 50 مورد شاهد سالم صورت گرفت. بررسی آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1و2 توسط روش جدید LAMP مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    حساسیت این روش تا 5 ذره ویروس و ویژگی آن برای HSV، 100% بود. از 50 نمونه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، 11 نمونه HSV مثبت بودند (22%)، در حالی که در نمونه های گروه شاهد هیچگونه آلودگی به ویروس هرپس سیمپلکس یافت نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که روش LAMP دارای ویژگی و حساسیت بالایی جهت تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1و2 در نمونه سرم بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و گروه شاهد دارا می باشد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، ویروس هرپس سیمپلکس، روش تکثیر هم دما
  • غلامرضا سلطانی، بتول احمدی، ابوالقاسم پور رضا، عباس رحیمی صفحات 831-839
    مقدمه
    حوادث ترافیکی شایع ترین علت مصدومیت و دومین علت مرگ و میر در کشور به شمار می روند و مرگ های ناشی از حوادث ترافیکی در ایران بالاترین آمار را در بین کشورهای جهان به خود اختصاص داده اند و اکثریت این افراد سن جوانی 20 تا 30 سال دارند. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی نسبی مرگ ناشی از حوادث ترافیکی و عوامل مرتبط با آن در شهرستان یزد در سال 1388 می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع مقطعی بوده وجمعیت مورد مطالعه مصدومین حوادث ترافیکی منجر به جرح ثبت شده در مراجع ذیصلاح در سال 1388 در شهرستان یزد می باشد. با توجه به محاسبات آماری 2000 حادثه منجر به جرح با استفاده از جدول تصادفی، از پرونده های موجود در مراجع ذیصلاح انتخاب گردیده و به صورت تکمیل پرسشنامه و با استفاده از آزمون های آماری t، کی دو و رگرسیون لوجستیک و نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از2000 مصدوم حوادث ترافیکی مورد بررسی 9/94% مرد و 1/5% زن بودند که از این تعداد 67 نفر (4/3%) فوت کردند. بیشترین تعداد مصدومین مربوط به گروه سنی 21 تا 35 سال (2/54%) می باشد. بیشترین درصد فوت مربوط به سرعت غیرمجاز (6/5%) و حرکت در خلاف جهت (8/4%) می باشد (01/0= p). بیشترین فراوانی فوت مربوط به موتور سواران (34 مورد) بوده است که هیچکدام کلاه ایمنی نداشته اند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اطلاعات مفیدی برای تعیین اولویت ها در پیشگیری از آسیب های حوادث ترافیکی فراهم نمود تا برنامه های مداخلاتی مناسب به منظور پیشگیری از بروز سوانح و حوادث ترافیکی، به حداقل رساندن صدمات و عوارض ناشی از آنها، با هماهنگی سازمان های مرتبط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مرگ و میر، حوادث ترافیکی، شهرستان یزد
  • هادی درویشی خضری صفحات 840-849
    مقدمه
    پنومونی ناشی از ونتیلاتور شایع ترین عفونت بیمارستانی در میان بیماران تهویه مکانیکی در بخش های مراقبت های ویژه است. پنومونی ناشی از ونتیلاتور همراه با افزایش ابتلاء، مرگ و میر بیمارستانی، مدت زمان بستری و هزینه های مراقبت سلامت می باشد. بهداشت دهان می تواند با بیماری شدید و تهویه مکانیکی به خطر بیافتد و با گذشت زمان بدتر شود. رابطه ای بین وضعیت بهداشت دهان و پنومونی ناشی از ونتیلاتور وجود دارد که این موضوع تحت تاثیر مراقبت پرستاری است. تجمع باکتری در اوروفارنکس عامل خطر اصلی ایجادکننده پنومونی ناشی از ونتیلاتور است. همچنین پلاک های میکروبی می تواند زیستگاهی برای میکروارگانیسم های مسئول پنومونی ناشی از ونتیلاتور باشند. مراقبت از دهان در بیماران بدحال موضوع مهمی است و پرستاران مراقبت های ویژه نقش کلیدی را در پیشگیری پنومونی ناشی از ونتیلاتور ایفا می کنند. آموزش ها برای همه پرستاران مراقبت های ویژه باید بر روی عامل خطر و مداخلات پیشگیرانه متمرکز باشد. هدف از مطالعه مروری حاضر با تمرکز بر مراقبت دهان در پیشگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور می باشد.
    کلیدواژگان: پنومونی، ونتیلاتور، پرستاران مراقبت های ویژه، مراقبت دهان
|
  • A. Saboora, F. Pourbarat, H. Fallah Hosssaini Pages 693-704
    Introduction
    Marjoram (Origanom majorana L)، a plant which belongs to lamiaceae family، is used in medicine and food industry for its high antioxidant compounds. Since antioxidant activity of plants is affected by extraction method، this study aimed to optimize the extraction method of these compounds from different tissues of majoram (leaf and flower) in vegetative and flowering stages.
    Methods
    Methanolic extract was prepared from leaf dried powder before and after flowering. In fact، mixture of the flower and leaf was prepared by three methods including soaking، microwave and ultrasonic extraction. Then، antioxidant activities of the extracts were measured by two
    Methods
    DPPH scavenging capacity of free radicals and linoleic acid peroxidation in β- carotene system.
    Results
    The microvawe extraction significantly extracted highest antioxidant compounds from different tissues of the majoram (p<0. 01)، whereas soaking and ultrasonic methods had lesser amount of these compounds. DPPH test obviously revealed the significant difference among antioxidant activity of the various extracts. Among the studied samples، leaf sample (before flowering stage) that was extracted by microvawe method had the highest antioxidant activity. The IC50 value of this sample was 0. 02 mg DW ml-1 in DPPH method and also inhibition percent of linoleic acid peroxidation was 110% compared to BHT. In contrast، extraction by ultrasonic method showed the lowest antioxidant activity (IC50 0. 28 mg DW ml-1 and 102% inhibition of lipid peroxidation).
    Conclusion
    The study results indicated that microvawe extraction method can be introduced as the best technique for fast extraction of the antioxidant compounds from Origanum majorana L.
    Keywords: Antioxidant Activity, Extraction, Marjoram, Microwave, Origanum Majorana L, Soaking, Ultrasonic
  • M. Hadadnezhad, R. Rajabi, A. Ashraf Jamshidi, E. Shirzad Pages 705-715
    Introduction
    Plyometric training via neuromuscular adaptations to the stretch reflex، elasticity of muscle and Golgi tendon organs has an important role in pre-activation of muscles. Due to lack of research in regard to effect of plyometric training on lumbo pelvic muscle، this study aimed to investigate the effect of plyometric training on lumbo pelvic muscle pre-activation in active females with trunk control deficit.
    Methods
    Twenty-five active females who suffered from trunk control deficit with the mean age of 19. 09±1. 38 yr، weight of 58. 67±3. 37 kg and height of 162. 73±3. 88 cm participated in this study. They were divided into two groups of experimental and control. Before and after 6 weeks of plyometric training، electromyography of Gluteus Medius، Quadratus Lumborum، Transverse Abdominis/Internal oblique، and external Oblique was performed in single leg drop landing and pre-activitation of muscles was calculated.
    Results
    the results of independent sample T-test indicated that there are significant differences between post-test of control and experimental groups in regard to Gluteus Medius (p=0. 021)، Quadratus Lumborum (p=0. 011)، Transverse Abdominis/Internal oblique (p=0. 006)، External Oblique (p=0. 023) muscles activations which reveals effectiveness of plyometric training on pre-activation of muscles.
    Conclusion
    Based on the study results، plyometric training affects the activation of muscles and thus improving the pre-activation can prevent mechanisms related to anterior cruciate ligament injury. Therefore، plyometric training can reduce incidence of anterior cruciate ligament injury.
    Keywords: Active Female, Anterior Cruciate Ligament Injury, Plyometric Training, Trunk Control Deficit
  • Mr Besharai, Z. Sheibani, M. Gohari Pages 716-723
    Introduction
    Superior oblique palsy (SOP) is the most common cause of paralytic strabismus. Therefore، this study aimed to compare the frequency، etiology and outcome of surgical approaches in SOP with other vertical strabismus.
    Methods
    This is a cross sectional study that was performed on 303 medical files of patients who referred to Yazd eye clinic from 1999-2012 with at least 6 months post operative follow up. The study instrument involved a questionnaire containing 11 questions that was used for data gathering.
    Results
    In this study، within 303 patients، 50 cases (16/5%) suffered from SOP (group A) and 253 cases from other vertical strabismus (group B). The most frequent causes of either group were congenital and trauma. The mean age of patients with congenital cause was 16/82 in group A and 12/81 years in group B while the mean age with traumatic cause was 24/63 in group A and 23/26 years in group B. Sixty percent (60%) of operated patients in group A underwent one set of surgery while in group B mostly had two sets of the surgery. The most common surgical approach in either group was IO Recession. The rate of strabismus correction was 71/5% in group A and 77/8% in group B. SCH، diplopia، conjunctivitis were the most frequent complications in either group.
    Conclusion
    By one set surgical approach of IO Recession، strabismus correction is observed in the most patients with SOP or other vertical strabismus and the surgery was not followed by severe complications.
    Keywords: Congenital, IO Recession, Superior oblique palsy, Traumatic, Vertical strabismus
  • M. Ghaemmaghami, M. Akbarzadeh, Z. Yazdanpanahi, N. Zara, A. Azizi, A. Mohagheghzadeh Pages 724-734
    Introduction
    Lower back pain after childbirth interferes with most daily activities. Therefore، this study aimed to investigate the effect of applying dry cupping، and acupressure on the severity of lower back pain in nulliparous women admitted to the Selection Centre of Shiraz Medical University (Hafez).
    Methods
    The study was a randomized clinical trial conducted in 2012. The study sample involved 150 cases who were randomly assigned into 3 groups of cupping therapy، acupressure and control groups. Cupping therapy was performed four times a week for 20-15 minutes each time. Acupressure was applied within 20 minutes، according to the model of rotation (clockwise and anti-clockwise) similar to the cupping group. In the third group which was a control one، no intervention was executed. In both experimental groups، VAS measure was completed in terms of self-report before، immediately، 24 hours and 2 weeks after the intervention. The study data were submitted to SPSS software (version16) and analyzed utilizing ANOVA repeated measure.
    Results
    Mean of lower back pain in the cupping therapy changed from the value of 7. 8±2. 7 in the pre-intervention to 3. 7±1. 8 immediately، 2. 58±1. 7 within 24 hours and 1. 4±1. 4 for 2 weeks after the intervention. Moreover، acupressure values were reduced from 7. 4 ± 2. 6 to 5. 2 ± 2 immediately، 4. 0 ± 1. 7 within 24 hours and 2. 4±1. 4 for 2 weeks after the intervention. The study analysis revealed that there is a significant difference between the different measurement phases (P = 0. 01).
    Conclusion
    The study results demonstrate that cupping therapy and acupressure can be used as effective treatments for lower back pain in the postpartum period
    Keywords: Acupressure, Dry Cupping Therapy, Lower Back Pain After Childbirth, Points BL 23
  • N. Shahbazian, A. Zafar Mohtashami, Am Bavar, M. Ebrahim Zadeh, Gh Lashkarara Pages 735-741
    Introduction
    Preeclampsia is one of the most important complications of pregnancy which increases maternal morbidity and mortality. Calcium homeostasis disorders may have some roles in vascular hypersensitivity in preeclampsia. Therefore، the purpose of this study was to compare calcium of serum and 24-hour urine between preelamptic and normotensive pregnant patients.
    Methods
    This is a descriptive-analytic study including 50 preeclamptic pregnant and 50 normotensive pregnant females attending to gynecologic and obstetrics ward of Imam Khomeini and Razi hospitals of Ahvaz in 2009. Calcium levels of serum and 24-hour urine were compared in the both groups. Then، liver enzymes، platelets، serum creatinine، and 24-hour urine protein were compared among preeclamtic patients. The results were statistically analyzed using SPSS software.
    Results
    No statistically significant difference was found between serum calcium means in the two groups (p=0. 07)، though mean of 24-hour urine calcium in preeclamptic patients was significantly lower than that of control group (p=0. 0003). In preeclamptic group، the degree of hypocalciuria was related to disordered liver enzymes، serum creatinine greater than 1. 2 mg/dl، thrombocytopenia and proteinuria more than 2g/24h.
    Conclusion
    Preeclampsia is associated with hypocalciuria; the more hypocalciuria there exists، the more preeclampsia is observed.
    Keywords: 24, hour Urine Calcium, Preeclampsia, Serum Calcium
  • M. Honarmand, Ar Nakhaei, M. Shad Pages 742-750
    Introduction
    All the non-enzymatic materials in serum that have antioxidant properties are called antioxidant capacity. These materials protect the body against damage from free radicals. Therefore، this study aimed to compare the total antioxidant capacity of serum of diabetic patients with the healthy individuals as the control group.
    Methods
    In this case-control study، 30 patients with type 2 diabetes referring to Zahedan Diabetes Center were assigned into the case group which were compared with 30 participants from control group، who were homogenous with the case croup in terms of age، gender and the other inclusion criteria. The antioxidant capacity of serum was evaluated with FRAP method. The study data were analyzed by T-test and Pearson’s correlation.
    Results
    Serum total antioxidant capacity of patients compared with the control group showed a significant reduction (p<0. 05). There was an inverse relationship between serum total antioxidant capacity and serum glucose concentrations in both diabetic patients and healthy subjects، though this relationship was not statistically significant in any of the two groups. No statistically significant relationship was found between total antioxidant capacity of serums and age.
    Conclusion
    the study results revealed that the antioxidant immune system becomes weakened in type 2 diabetic patients. Considering the activity variations of the antioxidant enzymes in these patients can be helpful in reducing complications of diabetes.
    Keywords: Antioxidant, Diabetic, Serum
  • Z. Bahrololoomi, M. Soruri, M. Kabudan, S. Ravaei Pages 751-758
    Introduction

    Two important indices for evaluation of children’s health include BMI and DMFT/dmft. This study was designed to assess the relationship between these two indices among 7-11year-old children in Yazd.

    Methods

    The sampling technique used in the present study was a cluster random sampling (A total of 400 pupils aged 7-11). In this cross-sectional study BMI and DMFT/dmft were measured and the relationship between these two indices was evaluated. The effect of such factors as snacks، parent’s education level and frequency of tooth brushing on dental caries score was evaluated. Data were analyzed via McNemar test.

    Results

    Mean of DMFT/dmft was 5. 09 ± 1. 95. Eighteen percent of children were at risk of overweight or were overweight. Children at risk of overweight and overweight children had a higher frequency of DMFT/dmft≥ 5)P<0. 001. Consumption of snacks and frequency of toothbrushing had a significant effect on this Index.

    Conclusion

    This study showed a positive relationship between BMI and dental caries score، so that children with higher BMI had a higher DMFT/dmft. In Further research، this relationship should be investigated by longitudinal studies

    Keywords: BMI, Diet, DMFT, Dmft, Tooth decay
  • Mr Nasirzadeh, Ar Karamibonari Pages 759-765
    Introduction
    Foods including soy and dietary supplements are widely used for health benefits، particularly by menopausal women. Serum levels of T3 and T4 decrease in ovariectomized animals and on the other hand، Estradiol can increase levels of thyroid hormones. Therefore، the aim of this study was to examine the effects of soy extract on the thyroid hormones in ovariectomized rats.
    Methods
    Forty female wistar rats were randomly divided into four groups (ten animals in each): Sham–operated (surgery without remove of ovaries)، ovariectomized، treated (OVX+soy extract) and control-gavages (intact animals with soy extract). Animals in sham - operated and ovariectomized (OVX) groups received 0/5 ml normal saline by gavages. Animals of treated and control-gavages groups were treated with soy extracts 60mg/kg/day in drinking water for 28 days by gavages.
    Results
    The results showed that TSH serum level increased and serum levels of T3 and T4 decreased significantly in OVX group compared to the sham group (p0. 000). Furthurmore، serum levels of T3 and T4 increased and TSH levels decreased significantly in the treated group compared to the OVX group (p0. 000).
    Conclusions
    Soy extract administration has a positive effect on serum concentrations of thyroid hormones in ovariectomized rats.
    Keywords: Ovariectomy, Rat, Soy extract, Thyroid hormones
  • S. Madani, Sh Shahbazi, R. Mahdian, J. Alizadeh, Z. Salehi Pages 766-775
    Introduction
    Aquaporins (AQPs) are water channels present in the cell wall، allowing water – and occasionally other molecules – to pass the cell membrane. Their function is to maintain the internal milieu cells by regulating water and ion equilibrium. The endometrium undergoes structural changes during the menstrual cycle. If implantation does not occur at the end of each menstrual cycle، amplified endometrium is shed in absence of hormones and leads to bleeding. Excessive uterine bleeding over 80 cc in each menstrual cycle called menorrhagia، is a common gynecological disorder which causes large menstrual bleedings and reduced quality of life for those affected.
    Methods
    The study included 37 patients with menorrhagia and 20 healthy individuals. Genomic DNA was extracted from peripheral blood and Genotypes were determined by ARMS-PCR and PCR-RFLP. Statistical analysis was performed using the SPSS program.
    Results
    Regarding rs1049305، the C minor allele showed more frequency in patients'' group (0. 47 vs. 0. 37). The results revealed that GG genotype presents less probable risk for menorrhagia. rs10244884 also shows the same frequency.
    Conclusion
    It can be concluded that both variants are important in pathogenesis of menorrhagia and the results confirm the important role of Aquqporin–1 channel in menstruation as well as endometrium physiology.
    Keywords: AQP, 1 gene, Endometrium, Menorrhagia, Polymorphism
  • V. Ehsani, M. Allahtavakoli, Mh Dashti, Me Rezvani, H. Rezazadeh, A. Shamsizadeh, M. Mobini, E. Hakimi Pages 776-783
    Introduction

    Hypothermia has neuroprotective effects in permanent or transient models of cerebral artery occlusion. In the current study، neuroprotective effect of general hypothermia in the embolic model of stroke، in which no study has been conducted to date.

    Methods

    In this experimental study، twenty-four male Wistar rats (250 to 350 g) were divided into three groups as following: sham، Control and hypothermia. Stroke was induced by clot injection into the right middle cerebral artery (MCA). General hypothermia was induced at 6 h after stroke. Neurological deficits were measured at 24 and 48 h after ischemia. Infarction volume and brain edema were determined at the end of study.

    Results

    General hypothermia significantly decreased infarct volume (P<0. 001) and neurological deficits (P<0. 001). No significant difference was observed between hypothermia and control group in brain edema.

    Conclusion

    According to the findings of the present study، general hypothermia at six h after ischemia shows neuroprotection in the embolic model of stroke.

    Keywords: Cerebral ischemia, General hypothermia, Neuroprotection
  • H. Ghobadi, Mr Dehkhoda, P. Motamedi Pages 784-794
    Introduction
    The purpose of the present study was to compare the effect of three different types of training programs on serum leptin concentration changes and some regulator hormones of blood glucose in athlete male students.
    Methods
    In this quasi-experimental study، 32 athlete male students were randomly divided into 4 groups: endurance (END)، resistance (RES)، concurrent (CON) and control (CONT). In an 8-week training، subjects in END group performed 4 sessions per week running on treadmill with 65% heart rate maximum for 45 minutes; RES group received 4 sessions per week consisting of a 9-item circuit resistance of 4 sets with 12 repetitions and intensity of 60% and one repetition maximum. Moreover، CON group performed both of RES and END training protocols. Blood samples were taken before، immediately and 24 hours after last session training. The study results were analyzed using repeated measures Anova (P≤0. 05).
    Results
    Immediately after exercise، serum leptin concentration decreased significantly in all groups (P≤0. 05)، whereas 24 hours after exercise it increased that was significant in END and RES groups (P≤0. 001). Cortisol levels increased immediately after exercise though that was not significant. In contrary، it decreased 24 hours after training that was significant just in RES group (P≤0. 035). Insulin levels decreased، though، not significantly immediately after exercise، whereas it increased 24 hours after exercise significantly in END (P≤0. 045) and RES groups (P≤0. 004). Growth hormone also increased immediately and 24 hours after exercise which was not significant in any groups.
    Conclusion
    Serum leptin levels revealed higher decrease in CON group compared to other groups that is probably due to high intensity and long exercise period and more adipose tissue reduction.
    Keywords: Concurrent Training, Endurance Training, Leptin, Resistance Training
  • M. Abdolghadery, M. Kafee, A. Saberi, S. Aryapouran Pages 795-807
    Introduction
    Within chronic pains، back pain has the highest percentage. Psychological factors play an important role in the establishment and continuation of physical disability as well as in functional limitation in patients with chronic low back pain. Therefore، the purpose of this study was to compare the effectiveness of Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) and Cognitive Behavior Therapy (CBT) on decreasing the pain، depression and anxiety of patients with chronic low back pain.
    Methods
    This study was an experimental study by pretest- posttest design with a control group. Thirty patients were selected by random sampling among patients with chronic low back pain who referred to Imam Reza and Behsat clinics in Rasht from 2012 to 2013. The study participants were placed in three groups (two experimental and one control group). MBCT (first experimental group) and CBT (second experimental group) were administered in 8 sessions for 90 minutes. The short-form McGill pain Questionnaire (Dworkin et al، 2009) and depression، anxiety، stress scale (Lavibond & Lovibond، 1995) were used for collecting the data in pre-test and post-test stages. One way and multivariate Analysis of Variance were used for analyzing the data.
    Results
    The results showed that there was no meaningful difference between two experimental groups in the mean score of pain، depression، anxiety، though a meaningful difference was observed between these two groups and the control group in regard to above variables.
    Conclusion
    The results support the effectiveness of MBCT and CBT in decreasing pain، depression and anxiety. Therefore، taking account of these two therapeutic methods is very important for patients with chronic low back pain.
    Keywords: Anxiety, Chronic Low Back Pain, Cognitive Behavior Therapy, Depression, Mindfulness Based Cognitive Therapy
  • Kh Dehghani, Kh Nasiriani, T. Mousavi Pages 808-815
    Introduction

    Nursing in the intensive care unit requires knowledge، skill، experience and attitude. Due to the high sensitivity of intensive care units and that consideration for the standards can improve the quality of nursing care and safety of patient، the purpose of this study was to determine the performance score of the ICU nurses in teaching hospitals of Yazd and its Adjusting with the standard.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study، performance of 74 nurses working in ICUs in teaching Hospitals، Yazd، Iran، was observed in three fields of Suctioning، Gavag and Extubation via using a checklist. Descriptive and inferential statistical procedures as well as SPSS software (version 16) were used for data analysis.

    Results

    The results showed that the mean score for nursing performance in suction، gavage and extubation was 13. 76 (±1/86)، 16. 16 (±1/20) and 11. 54 (±1/38) respectively. Mean score of suction and gavage (P=0) and extubation (P=0/05) was significantly lower than the standard score. In the field of suction and gavage، the highest percentage of nonconcurrence with standard was related to hand washing 90. 5% and 79. 7% respectively. In the field of extubation، the highest percentage of disadjustment with standard، was related to the relationship with the patient that was 40. 5%.

    Conclusion

    According to the study findings، disadjustment of nurses'' performance with standards in suction، gavage and extubation suggest that hospital leaders should act for scientific and practical training of nurses in the mentioned grounds. Furthermore، appropriate knowledge، skill، experience and ability should be regarded for applying nurses in ICUs.

    Keywords: Extubation, Gavage, Intensive Care Unit, Nurses, Performance, Standard, Suction
  • A. Mohammad Eini, J. Shayegh, M. Moharrami Fard Pages 816-822
    Introduction
    Malva sylvestris belongs to Malvaceae family from which A great deal of (malvone A: 2-methony-5،6di hydroxyl-1،4naphthoquinone) anthocyanins and important natural pigments have been extracted. Anthocyanins and other substances of Malva sylvestris own antibacterial properties.
    Methods
    In this study، antibacterial properties of Malva sylvestris were investigated on the 6 bacterial species (Pasteurella multosida، Listeria monocytogenes، Salmonella enterica، Escherichia coli، Staphylococcus aureus، Streptococcus agalactiae) via Hydro-alcoholic extract (arial and root organs)
    Results
    In this study، the anti-bacterial effects of alcoholic extract of Malva sylvestris was separately investigated according to which the most ani-bacterial effect belonged to the extract of the aerial parts on Pasteurella multosida (3/12(0/19mg/ml) %) and no effect was observed on Salmonella enteritidis.
    Conclusion
    however antibiotics play an important role in human health،with the increasing occurrence of bacterial resistance against available antibiotics، it has now become essential to look for newer antibiotics.
    Keywords: Antibacterial, Malva sylvestris L., MIC, Microtitre plate, Resazurin assay
  • A. Atefi, Mh Shahhosseiny, K. Bidoki, R. Mansouri, F. Binesh, A. Atefi, M. Vassei Pages 823-830
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is an inflammatory disease of the central nervous system (CNS). It is an Auto immune disease whose cause is still unknown though some factors can be named as its cause such as genetics، geographic element and viral agents. HSV is among the infection agents that may be involved in pathogenesis of MS. The aim of this study was to use a new technique called loop-mediated isothermal amplification to detect presence of Herpes Simplex Virus in patients harboring Multiple Sclerosis as well as in healthy individuals in the control group.
    Methods
    This study is a cross-sectional analytical study in which 50 multiple sclerosis patients and 50 healthy controls were included. The infection with herpes simplex virus types 1 and 2 was investigated by the new technique of LAMP.
    Results
    The sensitivity of this technique was 5 particle viruses and its specificity for HSV was 100%. Within the 50 patients with multiple sclerosis، 11 samples revealed positive results for HSV (22%)، while in the control group no infection with herpes simplex virus was found (0%).
    Conclusion
    This study indicates that the LAMP technique owns high sensitivity and specificity for detection of herpes simplex virus types 1 and 2 in serum of patients with multiple sclerosis as well as the control group.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Herpes Simplex Virus, Loop Mediated Isothermal Amplification
  • Gh Soltani, B. Ahmadi, A. Pourreza, A. Rahimi Pages 831-839
    Introduction
    Traffic accidents are regarded as the most common cause of injuries and in fact، as the second leading cause of death in the country. Furthermore، the highest number of deaths from traffic accidents in the world belonged to the majority of young people aged 20 to 30 years. Therefore، the aim of this study was to determine the prevalence of deaths from traffic accidents and factors associated with it in Yazd in 2009.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive and analytical study. The study participants involved the victims of traffic accidents whose injuries were recorded by the authorities in 2009 in Yazd. According to statistical calculations، 2000 events leading to injury were selected using a random table. Then، a questionnaire was completed accordingly. The study data were analyzed using the statistical tests such as T-test، Chi-square، and logistic regression via SPSS software (version 16).
    Results
    Within 2،000 victims of traffic accidents، 94. 9 % involved the males and 5. 1 % were females among whom 3. 4 % died. Most victims aged 21 to 35 years (54. 2 %). The highest percentage of deaths were related to excessive speed (5. 6 %) and driving in the opposite direction (4. 8 %) (P= 0. 01). Also، the highest percentage of deaths were related to the motorcyclists (34 cases) that none had no helmets.
    Conclusion
    This study findings provide useful information for setting priorities in order to prevent the traffic accidents injuries. In addition، appropriate intervention programs are necessary in order to prevent traffic accidents and their complications، as well as to minimize injuries in accordance with other relevant organizations.
    Keywords: Mortality, Traffic Accidents, Yazd
  • H. Darvishi Khezri Pages 840-849
    Introduction
    Ventilator-associated pneumonia (VAP) is the most common nosocomial infection reported among mechanical ventilation patients in intensive care units (ICU). Ventilator-associated pneumonia is associated with increased morbidity، mortality hospital، length of stay and health care costs. Oral health can be compromised by critical illness and by mechanical ventilation and thus، it deteriorates over time. A relationship exists between oral health status and VAP that is influenced by nursing care. Oropharynx colonization is the main risk factor for the development of VAP. Also dental plaques can provide a habitat for microorganisms responsible for VAP. Oral care in critically ill patients is an important issue and nurses of intensive cares play a key role in preventing VAP. Educations for all nurses of intensive cares should focus on the risk factors for VAP as well as onthe preventive interventions. The aim of the present study was to review the literature focusing on oral care in prevention of VAP.
    Keywords: Critical Care Nurses, Oral Care, Ventilator, Associated Pneumonia