فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:12 Issue: 3, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سعید آصف زاده صفحه 1
  • بهزاد کشاورز، امیر ضیایی، مهندس امیر جوادی، محمدرضا ساروخانی، محمد مهدی دایی صفحه 7
    زمینه
    شواهد روز افزون حاکی از آن است که ازدیاد قندخون پس از غذا یک عامل خطر در ایجاد آترواسکروز و بیماری عروق کرونر است و مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک متفاوتی باعث اختلال در هموستاز گلوکز می شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین فراوانی عدم تحمل گلوکز در بیماران سندرم کرونری حاد بدون دیابت شناخته شده در قزوین و تعیین مکانیسم غالب در عدم تحمل گلوکز انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال 1386 در مرکز تحقیقات بیماری های متابولیک قزوین انجام شد. 120 بیمار سندرم کرونری حاد بدون دیابت شناخته شده و گلوکز ناشتای کم تر از 126 میلی گرم در دسی لیتر به وسیله آزمون تحمل گلوکز خوراکی و اندازه گیری سطوح گلوکز و انسولین پلاسما در دقایق صفر، 30 و 120 بررسی شدند. تحلیل آماری داده ها با آنالیز واریانس، ضریب همبستگی و آزمون مجذور کای انجام شد.
    یافته ها
    40 بیمار در گروه تحمل گلوکز طبیعی، 48 بیمار در گروه اختلال تحمل گلوکز و 32 بیمار در گروه دیابت قرار گرفتند. مدل هموستاتیک مقاومت به انسولین بین گروه های مورد مطالعه تفاوت معنی داری نداشت. شاخص تولید انسولین در گروه های اختلال تحمل گلوکز و دیابت نسبت به گروه تحمل گلوکز طبیعی پایین تر و انسولین ساعت 2 بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    ازدیاد قندخون پس از چالش در بیماران سندرم کرونری حاد بدون تشخیص قبلی دیابت، به دلیل اختلال در ترشح اولیه و مقاومت عضلانی به انسولین در قزوین شایع است. ازدیاد انسولین خون شاخص خوبی برای مقاومت به انسولین در بیماران با ازدیاد قندخون پس از غذا است. در بیماران سندرم کرونری حاد بدون دیابت شناخته شده قبلی آزمون تحمل گلوکز خوراکی برای ارزیابی ازدیاد قندخون پس از چالش ضروری است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: بیماری کرونر، گلوکز خون، انسولین
  • سیدعلی نقی کاظمی، ایرج صالح محمدزاده، نورالدین موسوی نسب، حمیدرضا امیرمقدمی صفحه 15
    زمینه
    غربال گری نوزادان از نظر نیاز به بستری بلافاصله بعد از تولد، بدون اقدام های تهاجمی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارزش شمارش گلبول های قرمز هسته دار خون بند ناف نوزادان تازه متولد شده جهت پیش گویی نیاز به بستری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد - شاهدی بر روی 100 نوزاد تازه متولد شده رسیده (70 نوزاد سالم و 30 نوزاد بیمار بستری) در بیمارستان ولی عصر شهر زنجان در سال 1384 انجام شد. نمونه های خون بعد از کلامپ بند ناف نوزادان تهیه و در یک آزمایشگاه بررسی شدند. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 100 نوزاد مورد بررسی %57 دختر و %43 پسر بودند. میانگین شمارش گلبول های قرمز هسته دار در نوزادان گروه مورد 08/11±90/8 (با دامنه تغییرات صفر تا 42) و در گروه شاهد 03/2±57/2 (با دامنه تغییرات صفر تا 8) بود. تغییرات شمارش مطلق گلبول های قرمز هسته دار در نوزادان گروه مورد از صفر تا 7436 عدد و در گروه شاهد از صفر تا 1224 عدد متغیر بود. میزان حساسیت و اختصاصی بودن تعداد بیش تر از 10 عدد گلبول قرمز هسته دار در افتراق نوزادان گروه مورد و شاهد از یکدیگر به ترتیب %3/33 و %100 بود.
    نتیجه گیری
    اگرچه شمارش گلبول های قرمز هسته دار خون بند ناف به تنهایی برای غربال گری نوزادان مشکل دار کافی نیست، اما به نظر می رسد می تواند در پیش گویی نیاز نوزادان به بستری کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: گلبول های قرمز هسته دار، گلبول های قرمز، نوزاد، خون بند ناف، بخش مراقبت های ویژه
  • معصومه همت یار، افسانه اختیاری صفحه 21
    زمینه
    میزان هموگلوبین بالای بدو تولد یکی از ذخایر آهن مورد نیاز شیرخوار برای برخورد با کم خونی فقر آهن است. عوامل مختلفی می توانند سبب کاهش هموگلوبین بدو تولد شوند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط میزان هموگلوبین و هماتوکریت خون بند ناف نوزاد با روش زایمانی (طبیعی و سزارین) انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال 1384 بر روی 100 نوزاد حاصل از زایمان طبیعی و 100 نوزاد حاصل سزارین در بیمارستان نجمیه تهران انجام شد. مقدار یک سی سی خون از ورید نافی جهت اندازه گیری هموگلوبین و هماتوکریت خون بند ناف گرفته شد. داده ها با آزمون آماری تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین هموگلوبین خون بند ناف در نوزادان حاصل زایمان طبیعی 7/1±15 و در نوزادان سزارینی 9/1±6/14 گرم در دسی لیتر و میانگین هماتوکریت خون بند ناف در نوزادان زایمان طبیعی %9/4±%46 و در نوزادان سزارینی %7/5±%6/45 بود. ارتباط بین میزان هموگلوبین خون بند ناف با روش زایمان معنی دار بودند (01/0 p=).
    نتیجه گیری
    مقدار هموگلوبین و هماتوکریت خون بند ناف در نوزادان سزارینی کم تر از نوزادان حاصل از زایمان طبیعی است و در نتیجه بیش تر در معرض خطر کم خونی فقر آهن هستند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: هموگلوبین، هماتوکریت، سزارین، زایمان طبیعی، نوزادان، کم خونی فقر آهن
  • فریده موحد، نغمه نوروزی صفحه 26
    زمینه
    آمنیوتومی به طور معمول برای القا یا تقویت دردهای زایمانی استفاده می شود و انجام آن در زمان مناسب می تواند در تسریع روند زایمان مؤثر باشد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر زمان انجام آمنیوتومی به دنبال آماده سازی سرویکس با کاتتر فولی بر روند زایمان انجام شد.
    مواد و روش‎ها: این کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1384 در بیمارستان کوثر قزوین انجام شد. 160 زن نخست زا که سن حاملگی 40 هفته یا بالاتر، جنین تک قلو با نمایش سفالیک، کیسه آب سالم، دیلاتاسیون سرویکس کم تر یا مساوی یک سانتی متر داشتند، تحت آماده سازی سرویکس با کاتتر فولی قرار گرفتند. این افراد به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در یک گروه پس از خروج خود به خود کاتتر، فورا آمنیوتومی انجام شد (آمنیوتومی زودرس) و در گروه دوم ابتدا انفوزیون اکسی توسین انجام و آمنیوتومی در مرحله فعال انجام شد (آمنیوتومی دیررس). طول مدت زایمان، میزان و علل سزارین و آپگار دقیقه 5 نوزادان در هر دو گروه ثبت و داده ها با آزمون های آماری تی و مجذورکای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها: مدت زمان زایمان از خروج خود به خود کاتتر تا خروج جنین در گروه آمنیوتومی زودرس در مقایسه با آمنیوتومی دیررس طولانی تر بود (12 ساعت و 40 دقیقه در مقابل 9 ساعت و 40 دقیقه و 35/0=p). میزان سزارین نیز در گروه آمنیوتومی زودرس نسبت به دیررس افزایش داشت (%3/27 در مقایسه با %5/14 و 88/1RR=). این تفاوت در میزان سزارین ناشی از دیستوشی زایمان چشمگیر بود (%4/52 در مقابل %4/36 و 44/1RR=)، ولی تفاوت معنی داری در میزان سزارین ناشی از سایر علل دیده نشد. تفاوت در آپگار دقیقه 5 نوزادان از نظر آماری معنی دار نبود. نتیجه گیری: در زنانی که تحت آماده سازی سرویکس با کاتتر فولی قرار می گیرند، تقویت درد زایمانی با اکسی توسین و سپس انجام آمنیوتومی در مرحله فعال زایمان سبب کوتاه شدن طول مدت زایمان و کاهش میزان سزارین ناشی از دیستوشی می شود.
    کلیدواژگان: آمنیوتومی، کاتتر فولی، زایمان، آماده سازی سرویکس
  • زینت صفدری، فاطمه قدسی صفحه 32
    زمینه
    یکی از ویتامین های ضروری برای زنان در سنین باروری به خصوص دوران قبل از بارداری و طی این دوران، اسید فولیک است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر آموزش بر میزان آگاهی از نقش مکمل اسید فولیک و مصرف آن در زنان باردار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای طی سال های 86-1385 بر روی 126 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی و پایگاه های بهداشتی قزوین انجام شد. این مراکز و پایگاه ها به روش نمونه گیری خوشه ایو افراد مورد مطالعه به صورت تصادفی انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات مصاحبه و ابزار آن پرسش نامه بود. جهت بررسی اعتبار علمی پرسش نامه از روش اعتبار محتوا و برای بررسی اعتماد علمی آن از آزمون مجدد استفاده شد. این پژوهش در دو مرحله انجام و بعد از تکمیل پرسش نامه هریک از افراد در یک جلسه آموزشی چهره به چهره به مدت 15 دقیقه شرکت کردند و دو هفته بعد همان پرسش نامه را تکمیل نمودند. داده ها با آزمون های آماری تی، مجذور کای و فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    قبل از آموزش %4، %1/57 و % 9/38 زنان باردار به ترتیب آگاهی خوب، متوسط و ضعیف داشتند که بعد از آموزش به %1/57، %5/40 و % 4/2 تغییر یافت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (000/0 >p) قبل از آموزش%1/84 زنان باردار مکمل اسید فولیک را مصرف می کردند که بعد از آموزش به% 96 افزایش یافت و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (003/0 =p).
    نتیجه گیری
    مطابق با یافته های پژوهش، برای افزایش میزان آگاهی از اسید فولیک و فواید آن توسط زنان در سنین باروری به خصوص زنان باردار، آموزش توسط ماماها، پزشکان و کارکنان بهداشت خانواده ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش، اسیدفولیک، زنان باردار
  • آزاده زنوزی، نیلوفر ستارزاده، وحید زمان زاده صفحه 38
    زمینه
    مسایل جنسی از لحاظ اهمیت در ردیف مسایل درجه اول زندگی زناشویی قرار دارند و سازگاری در روابط جنسی از عوامل مؤثر در احساس خوشبختی محسوب می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تغییرات روان شناختی تجربه شده در روابط جنسی زنان طی دوره پس از زایمان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش کیفی با استفاده از مصاحبه های باز و عمیق همراه با نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال 1385 در شهر تبریز انجام شد. داوطلبان دیدگاه های خود را پیرامون تغییرات روان شناختی تجربه شده در روابط جنسی به بحث گذاشتند. مکالمه ها پس از ضبط و دست نویسی، با استفاده از روش کولیزی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تغییرات روان شناختی متعددی ازجمله دیسپارونی، خستگی، نگرانی، ترس و تغییر در تصویر ذهن در دوره پس از زایمان رخ می دهند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که شناسایی و رفع تغییرات روان شناختی تجربه شده توسط زنان طی دوره پس از زایمان، در حفظ سلامت خانواده و برقراری روابط طبیعی و غریزی نقش مهمی خواهد داشت، این جزء می باید از اجزای اصلی مراقبت ها قرار گیرد تا بدین طریق گامی در جهت حل معضلات زنان برداشته شود.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، دورۀ پس از زایمان، تغییرات روان شناختی
  • علی خوانین، پروین نجفی، علی اصغر پیله وریان، حسن اصیلیان، مهدی اکبری، شیوا قدس صفحه 46
    زمینه
    به واسطه پیشرفت سریع فن آوری مخابرات سیار و رشد فزاینده تعداد کاربران آن، تابش دهی این دسته از پرتوها یکی از نگرانی های بهداشتی جوامع امروز است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر پرتو های میکروویو بر شنوایی خرگوش انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال1384 در آزمایشگاه بهداشت حرفه ای دانشگاه تربیت مدرس و آزمایشگاه شنوایی سنجی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر روی خرگوش نر، نژاد سفید نیوزیلند انجام شد. برای ارزیابی تغییرات از روش پاسخ شنیداری ساقه مغز ABR)) استفاده شد. قبل و بعد از تابش گیری، زمان خیر موج پنج (میلی ثانیه)، برانگیخته با محرک های کلیک و تون برست در دو شدت 70 و 100 دسی بل اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    زمان موج پنج بعد از مواجهه بیش از 2/0 میلی ثانیه افزایش یافت و این تغییرات در بسامد های 2000 و 8000 هرتز بیش از سایر بسامد ها بود، ولی تفاوت بین زمان خیر موج پنج (میلی ثانیه) در قبل و بعد از پرتودهی از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه ما را به استفاده درست و محتاطانه از تلفن همراه هدایت می کند.
    کلیدواژگان: میکروویو، تشعشع امواج تلفن همراه، ساقه مغز شنوایی سنجی با پتانسیل های فراخوانده، شنوایی خرگوش
  • علی ابراهیمی نیا، داریوش شهبازی گهرویی، عبدالرسول کارگر، علی فرزان صفحه 52
    زمینه
    برای بررسی اثرات مزمن پرتو در پرتوکاران باید شاخص هایی مورد توجه قرار گیرند که تغییرات کوچک در آنها، اثرات مهمی در سیستم های زنده ایجاد می کنند. عناصر کم مقدار بدن از این دیدگاه دارای اهمیت هستند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثرات زیست شناختی پرتوگیری شغلی بر روی غلظت برخی عناصر کم مقدار خون در افراد پرتوکار انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1385 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. 50 نفر از پرتوکاران بخش های تشخیصی و درمانی بیمارستان های شهر اصفهان به عنوان گروه مورد و 50 نفر از کارکنان عادی غیر پرتوکار همان بیمارستان ها به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. میزان غلظت عناصر مس، روی، منیزیم و آهن در سرم خون این افراد اندازه گیری و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و رگرسیون مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین غلظت مس، آهن، روی و منیزیم در گروه مورد به ترتیب 287/0±026/1، 185/0± 052/1، 143 /0± 768/0 و 272/1± 112/21 و در گروه شاهد 208/0± 903/0، 134/0± 1، 156 /0± 872/0 و 372/1± 105/21 میلی گرم در لیتر بود. افزایش معنی دار غلظت مس در پرتوکاران (02/0 >p) و کاهش معنی دار عنصر روی در زنان پرتوکار (03/0>p) مشاهده شد. بین عنصر منیزیم و آهن با مواجهه با پرتو ارتباط معنی داری به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش مؤید احتمال تاثیر پرتوگیری مزمن بر روی غلظت برخی فلز های خون بود.
    کلیدواژگان: پرتوگیری، اسپکترومتر جذب اتمی، عناصر کم مقدار، پرتوکار
  • احمد اکبری نیا، مهدی میرزا صفحه 58
    زمینه
    آویشن، گیاهی چند ساله از خانواده نعناع و از گیاهان دارویی مهم در دنیاست. گونه آویشن دنایی در ایران پراکنش دارد و به صورت سنتی استفاده می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور شناسایی ترکیب های معطر آویشن دنایی کشت شده در قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    سرشاخه های گلدار آویشن دنایی پس از برداشت، در سایه خشک و آسیاب شدند. سپس با دستگاه کلونجر عصاره گیری شدند. ترکیب های معطر با دستگاه کروماتوگرافی گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شد.
    یافته ها
    میزان ترکیب های معطر آویشن نسبت به وزن خشک آن، %8/2 بود. تعداد 24 ترکیب شناسایی شدند. تیمول با %61/74، پاراسیمن %6/4، گاما ترپینن %48/4، کارواکرول متیل اتر %27/4، 1و 8 سینئول %64/1، بورنئول %61/1 و کارواکرول %40/1 از ترکیب های اصلی و عمده عصاره بودند.
    نتیجه گیری
    عصاره آویشن دنایی سرشار از فنول های منوترپن به ویژه تیمول است.
    کلیدواژگان: آویشن دنایی، گیاهان دارویی، عصاره، تیمول، قزوین
  • جلال صولتی، حسین ثناگوی مطلق صفحه 63
    زمینه
    اضطراب یک اختلال بسیار شایع است که بسیاری از افراد جامعه را مبتلا می سازد و با علائم فیزیولوژیک مانند تاکیکاردی، تعریق، اختلال تنفسی، احساس بی حسی و گاهی فلج اندام ها و غیره همراه است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثرات ضد اضطرابی والپوتریات های مشتق شده از گیاه سنبل الطیب بر روی رت انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1385 در گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انجام شد. والپوتریات ها با استفاده از دی کلرومتان از ریشه سنبل الطیب استخراج و پس از خشک شدن، در دوز های مختلف برای تیمار خوراکی (گاواژ) رت ها استفاده شدند. و سپس رفتار گروه های تیماری مختلف در زمان های 5/0، 5/1 و 3 ساعت بعد از تیمار با استفاده از ماز به علاوه شکل مرتفع بررسی و نتایج به دست آمده بر اساس آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    دوزهای پایین والپوتریات ها (1/0 و 2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) زمان سپری شده و دفعه های ورود به بازوهای باز را به طور مؤثری در مقایسه با گروه شاهد افزایش دادند، ولی اثر معنی داری بر فعالیت حرکتی حیوان (Locomotor activity) نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر می رسد والپوتریات ها اثرات ضد اضطرابی دارند و پس از بررسی های بیش تر می توانند برای کنترل اضطراب استفاده شوند.
    کلیدواژگان: اضطراب، والپوتریات ها، سنبال الطیب، رت
  • محمد مزارعی صفحه 68
    زمینه
    اتصال شبکیه به جدایی بین شبکیه حساسه و اپی تلیوم پیگمانته شبکیه گفته می شود. شایع ترین نوع آن رگماتوژنوس و متداول ترین و مؤثرترین نوع درمان آن اسکلرال باکلینگ است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین نتایج ترمیم جداشدگی شبکیه به روش اسکلرال باکلینگ و عوامل مؤثر بر موفقیت عمل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1383 بر روی پرونده 118 بیمار مبتلا به جداشدگی رگماتوژن شبکیه مراجعه کننده به مرکز آموزشی –درمانی بوعلی سینای قزوین که حداقل 3 ماه پی گیری داشتند، انجام شد. معاینه کامل چشم با لامپ اسلیت (SLM) و معاینه شبکیه با افتالموسکوپ غیرمستقیم انجام شد. خصوصیات دموگرافیک بیماران، نوع عمل و نتایج عمل ثبت شدند. اتصال شبکیه با یک عمل به عنوان موفقیت و نیاز به عمل مجدد به عنوان عدم موفقیت تلقی شد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای و تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    118چشم از 118 بیمار با میانگین سنی 4/17 75/53 سال (دامنه سنی 12 تا 81 سال) وارد مطالعه شدند.76 نفر (%4/64) مرد و 42 نفر (%6/35) زن بودند. میانگین مدت پی گیری بیماران 5/11ماه بود. موفقیت عمل در چسباندن شبکیه با روش اسکلرال باکلینگ 2/92% و در بیماران با تغییرات پرولیفراتیو ملایم (B وA) بالای %96 بود. وسعت پارگی شبکیه، وجود پرولیفراتیو شدید (C1) قبل از عمل، فاصله طولانی بیماری و سن بالا از عوامل مؤثر بر نتایج عمل بودند.
    نتیجه گیری
    عمل جراحی اسکلرال باکلینگ در ایجاد اتصال مؤثر شبکیه بعد از جداشدگی، عمل موفقی است، اما عواملی مانند شدت PVR، وسعت جداشدگی شبکیه و سن بالا بر عدم موفقیت عمل تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: جدا شدن شبکیه، رگماتوژن، اپیتلیوم پیلمانته چشم، رتینوپکسی، اسکلرال باکلینگ
  • منصور خراسانی، مسعود کاظمی، پرویز محمودیان صفحه 74
    زمینه
    التهاب مخاط سینوس را سینوزیت گویند. عواملی از قبیل عفونت های ویروسی سیستم تنفسی فوقانی، کشیدن دندان ها، ضربه به صورت، استئوتومی فک بالا و انحراف تیغه بینی و آلرژی در ایجاد سینوزیت های فک بالا دخالت دارند.
    هدف
    مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع سینوزیت فک بالا در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان قدس قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی پرونده تمام بیمارانی انجام شد که از خرداد 1382 تا خرداد 1384 جهت درمان سینوزیت به این مرکز مراجعه کرده بودند. با مراجعه به این پرونده ها، اطلاعاتی شامل سال مراجعه، جنس، سن، علایم بیماری، نوع سینوس درگیر، تشخیص نهایی و درمان ارائه شده در پرسش نامه ثبت شدند. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی ارائه شدند.
    یافته ها
    از 46 بیمار با مشکل سینوزیت، 40 بیمار (%95/86) مبتلا به سینوزیت فک بالا بودند. شیوع سینوزیت فک بالا در آقایان بیش از 5/1 برابر خانم ها بود. میانگین سن بیماران 5/10±3/10 و دامنه آن 2 تا 56 سال بود. میزان ابتلای سینوس سمت راست فک بالا در %69/58، هر دو سینوس فک بالا %74/21، سینوس پیشانی %86/10 و سینوس سمت چپ فک بالا %5/6 بود. %1/89 بیماران به درمان دارویی پاسخ مثبت داده بودند و در %9/10 بیماران علاوه بر درمان دارویی، درمان جراحی نیز انجام شده بود. تب %5/65، ترشح پشت حلق %8/47 و سرفه %55/43 از شایع ترین علایم ناشی از سینوزیت بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع نسبتا بالای سینوزیت فکی می توان با ارتقای آگاهی دندان پزشکان و ایجاد ارتباط منطقی بین متخصصان گوش و حلق و بینی و دندان پزشکان در تشخیص صحیح و درمان به موقع سینوزیت های فکی، عوارض و هزینه های درمانی آنها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: سینوس فک بالا، بیماران بستری، دارو درمانی، جراحی
  • منظومه شمسی میمندی، حسن ضیاءالدینی، علیرضا شریفی یزدی صفحه 81
    زمینه
    توقیف و مصرف بالای مواد مخدر در ایران، کشور ما را به عنوان خطرناک ترین منطقه در جهان مطرح کرده است. لذا، با شناخت عوامل مؤثر در اعتیاد در جمعیت در معرض خطر می توان به بررسی لایه های زیرین آسیب شناسی اعتیاد پرداخت.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین عوامل مؤثر در گرایش به مواد مخدر از دیدگاه دانش آموزان دبیرستانی کرمان در سال 1384 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی در سال 1384 با روش بارش افکار در کارگاه های مساله یابی بر روی 352 دانش آموز انجام شد. دانش آموزان از 9 دبیرستان کرمان بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند، داده ها با توجه به کلمه ها، عبارت ها و مفاهیم، کدبندی و طبقه بندی شده و در انتها تحلیل محتوا شدند.
    یافته ها
    بیش ترین عبارت ها در حوزه اقتصاد (%1/20)، خانواده (%1/19) و روابط (%8/14) قرار داشتند. که در این خصوص مستمری بالای جوانان ثروتمند، مطرح شدن قاچاق فروشی به عنوان شغل و استفاده از کودکان در جابه جایی مواد، مقوله های جدید مورد بحث بودند. دانش، نگرش، ارزش ها، وسایل ارتباط جمعی و تحصیل به ترتیب مبنای %9/8، %9/8، %9/7، %6 و %7/5 اظهارات را تشکیل می دادند در این خصوص نگرش مثبت نسبت به مصرف مواد مخدر، کمبود دانش عمومی در استفاده درمانی از مواد، گردهمایی جوانان مجرد و مشکل کنکور مطرح شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، اطلاع رسانی میدانی با گرایش به لایه های درونی ارزش ها و نگرش ها جهت ظرفیت سازی در راستای افزایش عوامل محافظت کننده فردی، اجتماعی و فرهنگی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به مواد مخدر، دانش آموزان، مدرسه ها
  • مینا آصف زاده، عباس علامی صفحه 89
    در این مقاله، موردی از مننژیت در یک زن 57 ساله ایرانی با سابقه چند ساله دیابت و پرفشاری معرفی می شود که به دلیل بیماری های زمینه ای بستری های متعدد داشته است. بیمار با تابلوی تب، افت سطح هوشیاری و علایم تحریک مننژ مراجعه نمود. معاینه ته چشم بیمار طبیعی بود و ضایعه کانونی عصبی نیز نداشت. نمونه مغزی- نخاعی بیمار کاملا کدر و چرکی بود. در بررسی مشخص شد که بیمار به علت عدم درمان عفونت ادراری، دچار باکتریمی و در نهایت مننژیت ناشی از اشریشیاکولی شده است. الکتروانسفالوگرافی و سی تی اسکن مغزی بیمار طبیعی بود. باکتری جدا شده از کشت مایع مغزی- نخاعی (با روش دیفیوژن دیسک) نسبت به ایمیپنم و سفتریاکسون مقاوم بود. بیمار به درمان با سفتریاکسون و آمپی سیلین پاسخی نداد. با تغییر درمان به سیپروفلوکساسین وریدی پس از سه روز و ادامه آن به مدت 21 روز، پاسخ مناسب آزمایشگاهی مشاهده شد. کاهش سطح هوشیاری بیمار به دنبال درمان کم کاری تیروئید، به طور کامل بهبود یافت.
    کلیدواژگان: مننژیت اشریشیاکولی، سفالوسپورین، سیپروفلوکساسین، دیابت شیرین
  • سید قاسم قریشی، رضا دلیرانی، محمد مهدی دانشی، شیوا لقایی، محسن باریک بین، حمیرا صفاری زاده صفحه 95
    این مطالعه به منظور تعیین شیوع آلودگی به انگل کریپتوسپوریدیوم در کودکان مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان قدس قزوین در سال 1382 انجام شد. از هر کودک سه نمونه مدفوع به روش فرمول- اتر تهیه و گسترش ها روی لام با روش زیل- نلسون تغییر یافته رنگ آمیزی و با بزرگ نمایی 10× 100 میکروسکوپ نوری بررسی شدند. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند. شیوع آلودگی به این انگل %3/0 بود. از 1000 کودک، 803 مورد (%3/80) بدون علایم واکنش نسجی و 197 نفر (%7/19) دارای واکنش نسجی بودند. بیش ترین آلودگی (%5/1) در کودکان دارای علایم واکنش نسجی در مدفوع مشاهده شد و میزان آلودگی در کودکان دچار اسهال بدون علایم واکنش نسجی صفر و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (008/0=p). شیوع پایین انگل کریپتوسپوریدیوم در قزوین یک شاخص مثبت بهداشتی تلقی می شود. پیشنهاد می گردد آزمایش نمونه های مدفوع اسهالی دارای واکنش نسجی از نظر وجود این انگل بررسی شوند.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوزیس، کودکان، اسهال، قزوین
  • سعید آصف زاده، معصومه حسینی صفحه 99
    امروزه محیط سازمان های دولتی و خصوصی نه تنها به شکلی فزاینده متلاطم و دگرگون شده، بلکه پیوستگی متقابل میان محیط و سازمان تا حدی است که کسب موفقیت و تداوم حیات سازمان مستلزم بهره گیری از برنامه ریزی راهبردی است. اطلاعات این مطالعه تحلیلی در حوزه های مختلف دانشگاه علوم پزشکی قزوین از طریق بحث های گروهی و مشارکت ذ ی نفعان در تدوین روش ارزشیابی و برگه های گزارش پیشرفت برنامه ریزی راهبردی جمع آوری شد. بررسی گزارش پیشرفت برنامه ریزی نشان داد در پایان سال1386، حدود %49 اهداف کل دانشگاه صد درصد محقق شده بود. نتایج پایش مشخص نمود %83 اهداف گزارش شده توسط حوزه ها مطابق با اسناد و مدارک بوده و %17 تطابق نداشته اند. عدم کفایت بودجه و اعتبارات، کمبود نیروی انسانی و عدم همکاری بین بخشی مهم ترین موانع دستیابی به اهداف گزارش شدند. به طور کلی روند پیشرفت برنامه ریزی راهبردی در دانشگاه علوم پزشکی قزوین با وجود مشکلات مالی، کمبود نیروی انسانی و اولین سال راه اندازی کمیته راهبری و ارزشیابی برنامه ریزی راهبردی دانشگاه مطلوب بود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، برنامه ریزی راهبردی، سیستم های بهداشتی و درمانی