فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:14 Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/01/25
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا رضایی یزدی، سحر قره، کامران غفارزادگان صفحه 5
    زمینه
    درگیری کلیوی در بیماری لوپوس (SLE) از جدی ترین عوارض است. مطالعه های متعددگویای سیر غیرقابل پیش بینی نفریت لوپوسی و نقش بیوپسی کلیوی در ارزیابی بیماران مبتلا است. تخمین نوع، شدت و فعالیت ضایعه های کلیوی صرفا بر اساس هر تلفیقی از یافته های بالینی و آزمایشگاهی بعید به نظر میرسد.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین یافته های بافت شناسی و معیارهای فعالیت وازمان در بیوپسی کلیوی این بیماران و ارزیابی ارتباط آنها با یافته های آزمایشگاهی و سرولوژیک انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 40 بیماربا تشخیص نفریت لوپوسی از سال 1382 تا 1385 در بیمارستان قائم مشهد انجام شد. بیوپسی کلیه برای تمام بیماران انجام شد و ارتباط بین یافته های بافت شناسی و متغیرهای آزمایشگاهی و سرولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با آزمون آماری تی و مجذور کای و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    عدد فعالیت در 34 بیماری که پروتئینوری داشتند، 029/9 و در 6 بیماری که پروتئینوری نداشتند، 333/6 بود. (018/0= p). بین عدد فعالیت و سطح C4 سرمی ارتباط معنی دار پیدا شد (p=0⁄031). ارتباط فیبروز کرسنت (یکی از معیارهای ازمان در بیوپسی) با سندرم نفروتیک معنی دار بود (0⁄047 p=). عدد فعالیت وازمان با سایر یافته های آزمایشگاهی و سرولوژیک ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    ارتباط دقیقی بین یافته های بافت شناسی درگیری کلیوی در نفریت لوپوسی و شواهد آزمایشگاهی وجود ندارد. لذا بر نقش بیوپسی کلیه در ارزیابی این بیماران تاکید می نمائیم.
    کلیدواژگان: نفریت لوپوسی، یافته های بافت شناسی، معیارهای فعالیت وازمان، یافته های آزمایشگاهی
  • فریبا نباتچیان، ناهید عین اللهی، نسرین دشتی، عبدالفتاح صراف نژاد، علی کاظمی خالدی صفحه 12
    زمینه
    در سال های اخیر، اندازه گیری تروپونین I به عنوان یک عامل پیش آگهی دهنده عارضه های قلبی مطرح است. همچنین در مورد اهمیت سنجش لپتین در این بیماران تحقیق هایی انجام شده است. علاوه بر این، CK-MB همواره به عنوان یک آزمون استاندارد طلایی در مورد بیماران قلبی - عروقی مطرح بوده است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین شاخص های بیوشیمایی در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 100 بیمار مبتلا به عوارض عروق کرونر انجام شد. پس از تهیه نمونه خون، سرم نمونه بیماران تفکیک و تروپونین I، لپتین و CK-MB اندازه گیری شد. مقدار تروپونین I، به روش ایمونولومینومتریک دو طرفه و مقادیر لپتین و CK-MB به روش الایزا اندازه گیری شدند. داده ها براساس آزمون آماری تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین میزان تروپونین I با لپتین و CK-MB ارتباط معنی داری وجود داشت (01/0= p). بین میزان لپتین و جنس بیماران ارتباط معنی دار وجود داشت (001/0< p). بین میزان تروپونین I و جنس بیماران ارتباط معنی دار وجود داشت (016/0< p). بین میزان لپتین و سن بیماران نیز ارتباط معنی دار بود (018/0=p). همچنین بین جنس بیماران و سابقه سکته قلبی ارتباط معنی دار وجود داشت (002/0< p).
    نتیجه گیری
    باتوجه به یافته ها سنجش تروپونین I در کنار استاندارد طلایی CK-MB می تواند روش تشخیصی مناسبی برای پیشرفت انفارکتوس میوکارد باشد. همچنین شاخص های لپتین و تروپونین I هر دو می توانند به عنوان ابزار تشخیصی جهت بیماری عروق کرونر مطرح شوند. از آنجا که تروپونین I قلبی در بافت های دیگر بدن وجود ندارد به عنوان شاخص ایده آل برای تشخیص نهایی انفارکتوس حاد میوکارد معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: تروپونین I قلبی، لپتین، انفارکتوس میوکارد، CK، MB، بیماری عروق کرونر
  • رویا کلیشادی، مهین هاشمی پور، زهرا فقیه ایمانی، احسان ناظمی، شهره قطره سامانی، نوشین خاوریان صفحه 18
    زمینه
    از آنجا که عوارض چاقی شکمی بیش از چاقی عمومی است، امروزه اندازه گیری نمایه توده بدنی(BMI) و دورکمر(WC) به صورت توام برای پیشگویی خطرات ناشی ازچاقی دربزرگسالان به کار می روند اما در موردکودکان ونوجوانان اطلاعات چندانی دررابطه با این موضوع دردست نیست.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر مستقل و همچنین کاربرد توام BMI و WC برای پیشگویی عوامل خطرزای بیماری های قلبی-عروقی (CVD) در کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال 1386 بر روی 3432 کودک و نوجوان مبتلا به اضافه وزن یا چاق مراجعه کننده به واحد کودکان مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. شش عامل خطرزای CVDدرآنها بررسی و ثبت شد. در اولین مرحله از تحلیل آماری، WC و BMI به عنوان متغیرهای پیوسته در پیشگویی عوامل خطر CVD مورداستفاده قرار گرفتند. در مرحله دوم، افراد مورد مطالعه در دو گروه چاق و مبتلا به اضافه وزن تقسیم شدند و در هریک از این دو گروه، عوامل خطرزا بین دو گروه دارایWC بالا و پایین تر از صدک 75 بر اساس سن و جنس مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    هنگامی که WC و BMIدر یک مدل رگرسیون مشابه برای پیشگویی عوامل خطرزای CVD به کار رفتند، میزان افزایش واریانس نسبت به آنچه که با کاربرد BMI یا WC به تنهایی به دست آمده بود معنی دار نبود. هنگامی که WC و BMI به صورت گروه بندی شده به کار رفت،WC اطلاعات بیش تری را در مورد خطر CVD نسبت به کاربرد BMI به تنهایی در اختیار قرار داد به عنوان مثال در گروه مبتلا به اضافه وزن (بر اساس BMI)، میانگین فشارخون سیستولیک در زیر گروه دارای WC بالا، به ترتیب 5/8±3/111 و در زیر گروه WC پایین5/8±1/113 میلی متر جیوه بود(04/0=p).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه بر نقش چاقی شکمی در افزایش احتمال ابتلا به عوارض چاقی در کودکان و نوجوانان تاکید نموده و پیشنهاد می کند که همانند بزرگسالان، اندازه گیری WC هم علاوه بر BMI به صورت معمول برای ارزیابی عوامل خطرزای بیماری های مزمن به ویژه بیماری های قلبی عروقی در کودکان و نوجوانان در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: نمایه توده بدنی، اندازه دورکمر، چاقی، سندرم متابولیک، کودکان و نوجوانان
  • پروانه حیدری، رباب لطیف نژاد صفحه 26
    زمینه
    روابط زناشویی برخی از افراد نابارور آسیب پذیر است و به طور بارزی کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط عوامل روانی- اجتماعی با رضایت زناشویی زنان نابارور انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 125 خانم نابارور اولیه که جهت انجام روش کمک باروری IUI مراجعه کرده بودند، به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل برگه های اطلاعات فردی، سوابق تشخیص و درمان ناباروری، مقیاس های اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر، رضایت زناشویی، حمایت اجتماعی کاسدی و عزت نفس آیزنک بود. داده ها با آزمون های آمار توصیفی و همچنین همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین اضطراب آشکار و پنهان، رضایت زناشویی، عزت نفس زنان مورد مطالعه به ترتیب 8/9±1/45، 1/9±6/45، 6/10±56/63 و 5/2±76/5 بود. بین متغیرهای سن، مدت ازدواج، مدت زمان تشخیص و درمان ناباروری، تحصیلات، شغل، میزان درآمد نسبت به مخارج خانواده، عامل ناباروری و اضطراب آشکار با رضایت زناشویی همبستگی وجود نداشت، ولی بین اضطراب پنهان با رضایت زناشویی همبستگی معکوس وجود داشت (003/0، p=248/0-r =). بین عزت نفس (0001/0، p=328/0 r=) و حمایت اجتماعی (001/0 p= و 283/0r=) با رضایت زناشویی همبستگی مستقیم مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    حمایت ارتباطی و اجتماعی پایین بخصوص از سوی همسر، همچنین اضطراب پنهان بالا و عزت نفس پایین خانم های نابارور مشکلاتی مانند از هم گسیختگی زندگی جنسی و به طور کلی افزایش تنش زناشویی را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ناباروری، رضایت زناشویی، عزت نفس، حمایت اجتماعی
  • عیسی محمدی زیدی، علیرضا حیدرنیا، شمس الدین نیکنامی، علی صفری واریانی، سکینه ورمزیار صفحه 33
    زمینه
    درحالی که کنترل های مهندسی و اجرای طراحی های ارگونومی، موثرترین روش برای کاهش آسیب های اسکلتی عضلانی است، گاهی موانع فنی و اقتصادی مانع استفاده از این روش ها است و متعاقبا، برخی از کارخانجات و سازمان ها بر آموزش روش های انجام صحیح وظایف شغلی تکیه می کنند.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر ارتقاء سطح دانش، تغییر نگرش و تغییر رفتارهای ارگونومی کارگران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخلهای، کارگران به طور تصادفی به دو گروه مداخله (75 نفر) و شاهد (75 نفر) تقسیم شدند. برنامه آموزشی شامل 5 جلسه 30 تا 45 دقیقه ای با موضوع های دانش ارگونومی و مکانیک بدن، حالت های صحیح و نامناسب بدنی، فواید حفظ حالت بدنی صحیح و موانع حفظ حالت صحیح بدنی و روش های رفع آن، ورزش های کششی برای پیشگیری از مشکلات اسکلتی عضلانی و نحوه تنظیم ایستگاه کاری بود. اطلاعات قبل و 3 ماه پس از مداخله از طریق پرسش نامه خود گزارشی و برگه ارزیابی جمع آوری شد. پایایی سوال های آگاهی با روش بازآزمایی ارزیابی شد و ضریب آلفای کرونباخ برای ارزیابی همسانی درونی سازه نگرش به کار گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، مک نمار، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.
    یافته ها
    آگاهی کارگران بعد از سه ماه مداخله از 91/2 ± 97/7 به 98/1 ± 07/14 و نگرش آنها از 5/6 ± 29/14 به 7/4 ±61/21 افزایش معنی داری یافت (05/0p<). در حالی که در گروه شاهد تغییر آماری معنی داری در متغیرهای مذکور مشاهده نشد. در خصوص عوامل خطر ارگونومیکی نیز نتایج حاکی از تغییر معنی دار حالت های عمومی بدن / پاها، حالت تنه، حالت گردن و حالت مچ و دست و بدون تغییر ماندن سایر عوامل خطر ارگونومی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بر لزوم کاربرد رویکرد ادغام یافته مهندسی- آموزشی و مدیریتی برای بهبود شرایط ارگونومی محیط کار و توجه به نقش عواملی زیربنایی روانی- اجتماعی همچون آگاهی، نگرش و عدم چشم پوشی از افزایش مهارت های فردی برای ارتقای عادت های ارگونومی در راه ارتقای سلامت کارگران تاکید می کنند.
    کلیدواژگان: نگرش، آگاهی، ارگونومی، حالت بدنی (پوسچر)، مداخله آموزشی
  • آمنه باریکانی، فاطمه سعیدی صفحه 41
    زمینه
    پرفشاری خون یکی از علل مرگ زودرس و عامل خطر بیماری هایی چون بیماری های قلبی - عروقی و سکته مغزی و نارسایی کلیه است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین شیوع پرفشاری خون در زنان بالای 30 سال منطقه مینودر قزوین در بهار 1387 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی، فشارخون 328 زن بالای 30 سال منطقه مینودر قزوین که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند، دو بار در حالت نشسته بررسی و ثبت شد. علاوه بر آن قد و وزن شرکت کنندگان نیز جهت محاسبه شاخص توده بدنی اندازه گیری و در پرسش نامه که حاوی سوال های زمینه ای و اصلی سن، تحصیلات، مصرف سیگار، الکل، قرص های پیشگیری از بارداری و نمک و سابقه پرفشاری خون و درمان آن بود، ثبت شد. داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 1/1±3/47 بود. فراوانی کلی پرفشاری خون %32 بود که %2/59 از بیماری خود آگاه بودند، %1/48 تحت درمان و %3/21 کنترل شده بودند. %1/9 غذا را بی نمک، %7/63 بانمک متوسط و %1/27 شور مصرف می کردند. %6/71 اصلا ورزش نمی کردند، %8/12 کم تر از 2 ساعت در هفته و %5/15 بیش تر از 2 ساعت در هفته ورزش می کردند. %8/8 قرص های جلوگیری از بارداری مصرف می کردند و هیچ کس الکل مصرف نمی کرد. فراوانی کلی اضافه وزن %7/38 و فراوانی کلی چاقی %8/40 بود. بین سن و میانگین فشارخون دیاستولیک و سیستولیک ارتباط معنی داری مشاهده شد(001/0>p). بین مصرف نمک و میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک ارتباط معنی داری مشاهده شد(02/0>p).
    نتیجه گیری
    درصد قابل توجهی از بیماران از فشارخون خود اطلاع ندارند و شمار قابل توجهی نیز فشارخون کنترل نشده دارند. علاوه بر آن، با وجود برنامه های آموزشی متعدد تحرک بدنی کافی نیست.
    کلیدواژگان: هیپرتانسیون، سیستول، دیاستول، شاخص توده بدنی
  • سعید اصلان آبادی، همت مقصودی، اباسعد قره داغی، باب الله قاسمی، مانی مفیدی، امید یوسف نژاد صفحه 49
    زمینه
    آپاندیست حاد یکی از علل شایع درد شکم در کودکان است. اهمیت شاخص های التهابی در تشخیص آپاندیسیت حاد کودکان به طور دقیق روشن نشده است.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور تعیین ارزش مقادیر گلبول های سفید خون و پروتئین واکنشی C (CRP)، در تشخیص یا رد آپاندیسیت حاد در کودکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی،100 کودک با احتمال پایین آپاندیسیت حاد (امتیاز آلوارادو کمتر یا مساوی 5) که از فروردین 1386 لغایت اردیبهشت 1387 به بیمارستان کودکان تبریز مراجعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. CRP، گلبول های سفید خون و درصد نوتروفیل در هنگام بستری در تمامی بیماران اندازه گیری شد. مقادیر این شاخص ها بین بیماران با و بدون تشخیص قطعی آپاندیسیت حاد که بر اساس بررسی هیستوپاتولوژی یا پی گیری تلفنی تعیین شده بود (استاندارد طلایی)، مقایسه شد. برای مقایسه از آزمون های آماری تی، من ویتنی، مجذور کای و فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    54 پسر و 46 دختر با میانگین سن 7/2±6/9 سال وارد مطالعه شدند. 48 (%48) بیمار به طور قطعی دچار آپاندیسیت حاد بودند. کودکان مبتلا به طور معنی داری شاخص های التهابی بالاتری از کودکان غیر مبتلا داشتند (0/001>p).CRP بالا بیش ترین حساسیت (%85) و ارزش اخباری منفی (%83) را در بین شاخص های التهابی داشت. هیچ یک از کودکانی که هر سه مارکر آنها طبیعی بود، دچار آپاندیسیت حاد نبودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد بالاتر بودن شاخص های التهابی در کودکان مبتلا به آپاندیسیت حاد، به تنهایی جهت تشخیص یا رد بیماری کافی نیست. ادغام ظن بالینی با این یافته ها توصیه می شود. در موارد طبیعی بودن هر سه شاخص، احتمال آپاندیسیت حاد در کودکان بسیار بعید است.
    کلیدواژگان: آپاندیسیت، پروتئین واکنشی C، لوکوسیت، نوتروفیل
  • رضا مسعوی، محمدعلی سلیمانی*، مصطفی قربانی، علی محمد هاشمی نیا، علی حسن پوردهکردی، نسیم بهرامی صفحه 57
    زمینه

    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. با در نظر داشتن نیازهای خاص این دوران، توجه به توانمندسازی خانواده - محور و کیفیت زندگی در سالمندان نیز امر بسیار مهمی است که مورد غفلت قرار گرفته است.

    هدف

    این مطالعه با منظور تعیین تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده - محور بر کیفیت زندگی سالمندان شهرستان شهرکرد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای در سال 1387 در شهرکرد انجام شد. 60 نفر سالمند دارای توانایی انجام کارهای معمول و روزانه بدون وابستگی به دیگران و فاقد بیماری های سیستمیک و محدود کننده، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند، درگروه مداخله الگوی توانمندسازی خانواده - محور در 10 جلسه 45 دقیقه ای آموزش و اجرا شد. سطح کیفیت زندگی هر دو گروه، قبل از مداخله و بعد از 3 ماه در پایان مداخله به وسیله پرسش نامه کوتاه 36 ارزیابی شد. داده ها با آزمون های آماری کای دو و غیر پارامتریک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه آزمون قبل از مداخله 71/41 بود. آزمون آماری تی زوجی نشان داد با به کار گیری الگوی توانمندسازی خانواده - محور سطح کیفیت زندگی (با میانگین 46/75) افراد به طور معنی داری نسبت به قبل از اجرای برنامه افزاش یافت (01/0p<) و این در حالی است که در مدت زمان مشابه، در گروهی که الگوی توانمندسازی خانواده - محور را اجرا نمی کردند تغییر معنی داری در ابعاد کیفیت زندگی آنان ایجاد نشده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، با به کارگیری الگوی توانمندسازی خانواده - محور منظم، مداوم و دارای پذیرش خوب از سوی این گروه سنی، می توان سطح کیفیت زندگی را دراین افراد افزایش داد و راه را برای سالم پیر شدن و برخوردار بودن از سلامتی در این دوره هموار نمود.

    کلیدواژگان: الگوی توانمندسازی خانواده، محور، کیفیت زندگی، سالمند
  • محمدرضا آقامیریان، حسن جهانی هاشمی صفحه 65
    زمینه
    اسپورهای قارچی هوا می توانند در تظاهرهای آلرژیک تنفسی نقش داشته باشند. آلرژی تنفسی به قارچ های محیطی نسبتا معمول است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اسپورهای قارچی موجود در هوای شهر قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در بهار سال 1386 در شهر قزوین و با استفاده از روش پلیت گذاری (محیط کشت سابورو دکستروز آگار) انجام شد. 25 منطقه پستی مختلف شهر برای نمونه برداری انتخاب شدند. در هر منطقه از 6 مکان نمونه گیری شد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای و تی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد 2652 کلنی قارچ از 150 پلیت شمارش شد. گونه های کلادوسپوریوم، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس و آلترناریا فراوان ترین گونه ها بودند.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد قارچ های متنوع و زیادی در هوای قزوین وجود دارند که می توانند سبب مشکلاتی در سلامتی انسان ها شوند. کاهش قارچ ها در خانه سبب کم شدن بیماری هایی چون آسم می شود.
    کلیدواژگان: قارچ های هوا، آلرژی، قزوین
  • احمد اعتمادی، خدابخش احمدی صفحه 71
    سالمندان نیازمند حمایت و کمک هستند. هر گونه تلاش در این جهت، در واقع تقدیر از تلاش های گذشته آنان و کمک به رفع و کاهش نگرانی افرادی است که هنوز به این دوران نرسیده اند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین انواع نگرانی ها و اختلال های روان شناختی سالمندان ساکن در آسایشگاه های تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 120 نفر از سالمندان ساکن آسایشگاه های دولتی و خصوصی شهر تهران در سال 1386 به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از آزمون R- SCL90و پرسش نامه وضعیت سنجی بررسی شدند. داده ها با آزمون های آماری تی و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    %62 از سالمندان ساکن در آسایشگاه ها حداقل یکی از علایم اختلال روانی را داشتند و بیش ترین فراوانی (%5/32) مربوط به افسردگی بود. میزان شیوع اختلال های روان شناختی در زنان بیش از مردان بود. عمده ترین نگرانی های این افراد مسایل اقتصادی (%8/55)، کمبود ارتباط های اجتماعی (%55)، عدم رضایت از دوره سالمندی (%8/45) و کمبود فعالیت های دلخواه (%45) بود.
    نتیجه گیری
    توجه به نیازهای روانی و عاطفی ساکنین آسایشگاه ها و به ویژه زنان سالمند ضرورت بیش تری دارد و لازم است درمان مشکلات روان شناختی آنان در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمندان، آسایشگاه، اختلال های روان شناختی
  • بمانعلی جلالی خان آبادی، ابراهیم میرزاجانی چمخاله صفحه 78
    زمینه
    لیپوپروتئین- آ[Lp(a)] یک ذره غنی از کلسترول با خواص پلاک زایی و لخته زایی در پلاسمای انسان است. غلظت پلاسمایی Lp(a) به طور عمده به زمینه ژنتیکی و کم تر به عوامل دیگر بستگی دارد. در مورد میزان طبیعی و تغییرات زیست شناختی این لیپوپروتئین در بین ایرانیان اطلاعات ناچیزی وجود دارد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تغییرات زیست شناختی Lp(a) و سایر چربی های سرم در دانشجویان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی که در بهار 1384 در دانشگاه علوم پزشکی یزد انجام شد، میزان Lp(a)، چربی ها و لیپوپروتئین های سرم ناشتا به صورت ماهیانه و تا شش ماه 30 دانشجو (20 دختر و 10 پسر) بررسی شد. دانشجویان در محدوده سنی 22 تا 26 سال و از نواحی مختلف ایران بودند. واریانس، انحراف معیار و ضریب تغییرات فردی Lp(a)، کلسترول تام (TC)، تری گلیسرید (TG)، کلسترول موجود در لیپوپروتئین سنگین (HDL-C) و کلسترول موجود در لیپوپروتئین سبک (LDL-C) تعیین شد. داده ها با آزمون های آماری تی، یو و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    Lp(a) با میانگین 7/12±7/14 میلی گرم بر دسی لیتر دارای تغییرات فردی بین 4/5 تا %4/53 با میانگین %11 بود. تغییرات Lp(a) با غلظت این لیپوپروتئین و تغییرات TC و LDL-C همبستگی معکوس نشان داد. ضریب تغییرات انفرادی در سایر چربی ها از %11 برای کلسترول تا %5/24 برای تری گلیسرید متغیر بود.
    نتیجه گیری
    Lp(a) در جامعه مورد مطالعه غلظت پلاسمایی متوسط و تغییرات فردی نسبتا بالایی داشت. این تغییرات مشابه کلسترول ولی بسیار کم تر از تری گلیسرید بود. تغییرات غلظت پلاسمایی Lp(a) در یک فرد با غلظت پلاسمایی این لیپوپروتئین و کلسترول ارتباط معکوس داشت.
    کلیدواژگان: لیپوپروتئین، آ، تغییرات انفرادی، دانشجویان
  • حسین پارسا، پرویز فلاح، میکائیل رضایی، شکوه شاهمرادی صفحه 84
    زمینه
    پارگی مری به دنبال آندوسکوپی، سندرم بوئرهیو (Boer haave)، بلع جسم خارجی و تروما، فوریت های واقعی جراحی محسوب می شوند.درمان این موارد شامل ترمیم اولیه در 24 ساعت اول پس از ایجاد پارگی و ازوفاگوستومی انتهایی، درناژ توراسیک و تعبیه تیوب ژژنوستومی در موارد طول کشیده هستند.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی ازوفاگوستومی جانبی همراه با درناژ توراسیک در درمان پارگی مری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ارزیابی موارد از اطلاعات پرونده سه بیمار که طی سال های 1386 و 1387 با تشخیص پارگی مری که دو بیمار یکی 60 ساله ودیگر 41 ساله به علت استفراغ شدید و دیگری آقای 70ساله در اثر بلع استخوان مرغ دچار پارگی مری شده و به صورت اورژانسی به بیمارستان شهیدرجایی قزوین مراجعه کرده و جراحی ازوفاگوستومی همراه با درناژ توراسیک و تعبیه تیوب ژژنوستومی شده بودند، استفاده شد.
    یافته ها
    بیماران به دنبال بلع جسم خارجی و سندرم بوئرهیو دچار پارگی مری شده بودند، و پس از عمل جراحی ازوفاگوستومی جانبی، همراه با درناژ توراسیک و تعبیه تیوب ژژنوستومی، سلامت خود را بازیافتند.
    نتیجه گیری
    بیمارانی که دچار پارگی مری می شوند و تحت درمان با عمل جراحی ازوفاگوستومی جانبی همراه با درناژتوراسیک و تعبیه تیوب ژژنوستومی قرار می گیرند، طی یک عمل جراحی ساده و کوتاه مدت و بدون نیاز به آزاد سازی مری درمان می شوند و بهبود می یابند.
    کلیدواژگان: ازوفاگوستومی لترال، توراکوتومی، سندرم بوئرهیو
  • سعید طرلان صفحه 89
    با توجه به روند رو به رشد اعمال جراحی اطفال توسط جراحان اطفال، شناسایی، تجزیه و تحلیل تنوع این بیماری ها اهمیت دارد. در این مطالعه تعداد 644 کودک در طی 2 سال تحت عمل جراحی قرار گرفتند. نتایج شان داد که بش ترین اعمال جراحی مربوط به اعمال معمولی(%35)، مهم (%29) و نوزادی (%3/8) بود. ضرورت برنامه ریزی مجدد آموزشی توصیه می گرد.
    کلیدواژگان: اطفال، جراحی
  • فاطمه زارعی صفحه 92
    وضعیت پوسیدگی دندان در دانش آموزان مقطع ابتدائی استان قزوین به ترتیب دندان دائمی(%2/82) و دندان شیری(% 3/83) می باشد. این مطالعه نوعی مطالعه مداخله ای با هدف ارتقای سلامت 80 کودک 9تا11ساله (31 پسر و49 دختر) عضو کانون پرورشی فکری استان قزوین از طریق بهبود آگاهی وعملکرد بود. لذا بعد از انجام یک مداخله اموزشی به شیوه ایفای نقش و نقاشی اختلاف معنی داری در میزان نمره آگاهی دانش آموزان بعد از مداخله آموزشی نشان می دهد.(05/0>P) توسط آزمونهای تی، کای دو نشان داده شد.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، آموزش بهداشت، ایفای نقش، نقاشی، آگاهی، عملکرد
|
  • Z. Rezaie, Yazdi, S. Ghareh, K. Ghaffarzadegan Page 5
    Background
    Renal involvement in systemic lupus erythematosus (SLE) is one of the most serious complications. Numerous reports have documented the unpredictable course of lupus nephritis and the role of renal biopsy in evaluation of individual patients. It is impossible to predict the types, severity and activity of renal lesions based only on combination of clinical and laboratory findings.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the histological findings, activity and chronicity scores, and also assessing the correlation between histology and other laboratory findings in patients with lupus nephritis.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out on 40 patients with diagnosis of lupus nephritis at Ghaem Hospital in Mashhad during 2003 to 2006. Renal biopsy was performed for all patients and correlation between laboratory and serologic parameters and the histological findings were investigated. Data were analyzed using t-test, Chi square test, and Fischer exact test.
    Findings
    Activity score was 9.02 in 34 patients with proteinuria and 6.33 in 6 patients without proteinuria (p=0.018). There was a significant correlation between the activity score and serum C4 levels (p=0.031). Also, a significant correlation was shown between fibrous crescent (one of the chronicity criteria on biopsy) and nephrotic syndrome (p=0.047). No significant correlation between activity and chronicity scores and other laboratory and serologic findings was found.
    Conclusion
    Based on our data, no exact correlation between histological findings and laboratory data in lupus nephritis was demonstrated therefore, emphasis on important role of renal biopsy in evaluation of these patients is suggested.
    Keywords: Lupus Nephritis, Histological Finding, Laboratory Data, Activity, Chronicity Scores
  • F. Nabatchian, N. Einollahi, N. Dashti, A. Sarraf, Nejad, A. Kazemi, Khaledi Page 12
    Background
    In recent years, troponin I has been a prognostic factor of myocardial cell injury. Also, regarding the importance of leptin measurement in coronary artery disease investigations are being performed. In addition, CK-MB has been a "gold standard" test for this disease.
    Objective
    The aim of this study was to assess the biochemical markers Troponin I, Leptin and CK-MB in coronary artery diseases.
    Methods
    This was a study on 100 patients who suffered from coronary artery disease. Following blood collection, the serum sample was tested to determine the concentration of troponin I, Leptin, and CK-MB. Troponin I level was measured by two-site immunoluminometric assay. Leptin and CK-MB levels were detected by ELISA. Statistical t-test was employed to analyze the data.
    Findings
    The data obtained in the present study was indicative of a significant correlation between troponin I and Leptin among the patients (p=0.01). Also, a significant relationship was observed between troponin I and CK-MB in our study population (p=0.01). In addition, there was a significant relationship between both leptin and troponin 1 and the gender (p<0.001 p<0.016). Leptin was also found to have a significant association with age (p=0.018). Finally, a significant correlation between the history of myocardial infarction and gender was demonstrated (p<0.002).
    Conclusion
    Our results showed that the measurement of troponin I in combination with CK-MB, as gold standard, could be considered as an appropriate diagnostic method for progress of myocardial infarction. Leptin and troponin I are also suitable biomarkers in diagnosis of coronary artery diseases. Due to lack of troponin I in other body tissues except for cardiac tissue, troponin I is proposed as an ideal marker for definite diagnosis of acute myocardial infarction.
    Keywords: Cardiac Troponin I, Leptin, Myocardial Infarction, CK, MB, Coronary Artery Diseases
  • R. Kelishadi, M. Hashemipour, Z. Faghihimani, E. Nazemi, S. Ghatreh, Samani, N. Khavarian Page 18
    Background
    Regarding the higher risk of abdominal obesity versus generalized obesity, nowadays the combined measurement of body mass index (BMI) and waist circumference (WC) is used for prediction of obesity health hazards among adults however such information is limited among children and adolescents.
    Objective
    In this study, the individualized and combined influence of BMI and WC on risk factors of cardiovascular disease (CVD) in overweight children and adolescents was assessed.
    Methods
    This study included 3432 overweight/obese children and adolescents referred to the Pediatric Preventive Cardiology Department (Isfahan Cardiovascular Research Center, Isfahan University of Medical Sciences) in whom six CVD risk factors were measured and registered. At the first step of analysis, BMI and WC were considered as continuous variables in predicting CVD risk factors. At the second step, the participants were initially categorized into overweight and obese, and later, the risk factors in each group were compared among those with WC lower and or higher than 75th percentile.
    Findings
    When the BMI and WC in a regression model for predicting CVD risk factors were used, the increase in variance was found to have insignificant difference compared to those obtained for BMI and WC, individually. When the aforementioned categories were applied, WC was shown to be more informative about risk factors than that of BMI alone.
    Conclusion
    The findings of present study emphasize on the role of abdominal obesity in increasing the risk of chronic diseases, notably CVD in children and adolescents hence, similar to adults, measurement of WC as well as BMI should be routinely considered among children and adolescents.
    Keywords: Body Mass Index, Waist Circumference, Obesity, Metabolic Syndrome, Children, Adolescents
  • P. Heidari, R. Latifnejad Page 26
    Background
    Marital relationship among some infertile women is subject to increased vulnerability affecting their quality of life.
    Objective
    Investigating the relationship between psychosocial factors and marital satisfaction in infertile women
    Methods
    In this cross-sectional study 125 women with primary infertility who entered an IUI program were selected using purposive sampling. All participants filled out a questionnaire containing personal information, diagnostic, and treatment history. They were also subjected to psychological tests including Spiel Berger State-Trait Anxiety Inventory test, Marital Satisfaction Scale test, Self-esteem Inventory t test, and Cassidy Social Support Inventory test. Descriptive statistical test and Pearson correlation were used for statistical analysis.
    Findings
    The mean score of state and trait anxiety, marital satisfaction, and self-esteem were 45.1±9.8, 45.6±9.1, 63.56±10.6, and 5.76±2.5, respectively. Factors such as age, education, job, income, length of marriage, duration of diagnosis, treatment period, infertility factor and also “state” anxiety showed no significant relationship with marital satisfaction. However, there was a reverse relationship between “trait” anxiety and marital satisfaction (r=0.248, p=0.003). Moreover, a significant direct relationship was found between the self-esteem (r=0.328, p=0.0001), social support (r=0.283, p=0.001) and marital satisfaction.
    Conclusion
    High trait anxiety, low self-esteem, and low social support, especially from spouse, can result in lower marital satisfaction which may be associated with specific dilemmas including disrupted sexual life and overall increased marital tensions.
    Keywords: Infertility, Marital Satisfaction, Self, esteem, Social Support
  • I. Mohammadi Zeidi, A. Heydarnia, S. Niknami, A. Safari Variani, S. Varmazyar Page 33
    Background
    Obviously, decreasing the work-related musculoskeletal disorders is well achieved through the application of ergonomic design principles however, there are occasions in which the existence of some barriers (technical and economical) can preclude ergonomic improvement and therefore, some organizations rely on correct task performance methods.
    Objective
    The aim of this study was to assess the effect of educational intervention on worker’s knowledge increase, attitude change, and ergonomic habits promotion.
    Methods
    In this interventional study, workers were randomly assigned to one of the two study groups: a case group receiving the ergonomic training (n=75), and a control group (n=75). Ergonomic training program composed of five sessions of 30–45 minutes duration containing issues such as ergonomic science, human body mechanic, upright and awkward postures, pros and cons of upright posture maintenance, and solutions for removal of obstacles, stretch exercise for prevention of musculoskeletal disorders, and workstation adjustment. Data were gathered before and 3 months after intervention by self- reporting questionnaire and checklist. Reliability was assessed by test-retest method and the internal consistency evaluated by Cronbach's Alpha. Statistical analysis was performed using χ2 test, McNemar test, independent t-test, and paired t-test.
    Findings
    Worker’s knowledge significantly increased from 7.97±2.91 to 14.07±1.98 and the attitude change from 14.29±6.5 to 21.63±4.7 three months after educational intervention (p> 0.05). No significant change was observed in control group. Regarding the ergonomic risk factors, our findings were indicative of significant change in general body and feet posture, trunk, neck, and wrist and hands postures while other ergonomic risk factors remained unchanged
    Conclusion
    Results from this study emphasize on necessity of integrated educational-managerial and engineering approach to promote the workplace ergonomic condition as well as considering the substantial role of psychosocial factors such as knowledge and attitude and focusing on personal skills for improving ergonomic habits to achieve a higher level of health promotion among human power.
    Keywords: Attitude, Knowledge, Ergonomic, Posture, Educational Intervention
  • A. Barikani, F. Saeedi Page 41
    Background
    Hypertension is one of the causes of early death and a risk factor for many diseases such as cerebrovascular disease, coronary artery disease, and renal failure.
    Objective
    To determine the prevalence of hypertension in women aged 30 and over in Qazvin.
    Methods
    This was a cross-sectional study in which, using a simple random sampling, the blood pressure of 328 women aged 30 and over in Minoodar region of Qazvin was measured. Measurement of blood pressure was performed twice while in sitting position. In addition, the height and weight of women was also measured to determine the BMI. Data were gathered using a questionnaire containing background and essential questions towards HTN (age, education, smoking, alcohol consumption, oral contraceptive pill, salt, and medical history of HTN and treatment). Data were analyzed with SPSS software version 12 using descriptive indices and chi square test while p value less than 0.05 was considered as significant.
    Findings
    The mean age of participants was 47.3± 1.1 years. The overall frequency of HTN was 32% among those 59.2% aware of their high blood pressure, 48.1% under treatment for HTN, and 21.3% with their blood pressure under control. Of total participant, 9.1% were found to have low salt consumption in their diet, 63.7% with intermediate and 27.1% with high levels of salt consumption. Among the participants, 71.6% were found to have no physical exercise, 12.8% with less than 2 hours a week, and 15.5% over 2 hours a week. Oral contraceptive pills were taken by 8.8% of participants and no alcohol consumption was mentioned. Overweight and obesity were revealed in 38.7% and 40.8% of participants, respectively. There was a significant relationship between the age, systolic, and diastolic pressure (p=0.001). Also a significant association between the salt consumption and the mean systolic and diastolic blood pressure was established (p=0.02)
    Conclusion
    Based on our data, a high percentage of participants were unaware of their disease and therefore no medical intervention was sought. Physical exercise was low among the women.
    Keywords: Hypertension, Systole, Diastole, BMI
  • S. Aslanabadi, H. Maghsoodi, A. Ghare, Daghi, B. Ghasemi, M. Mofidi, O. Yousef, Nezhad Page 49
    Background
    The role of inflammatory markers in diagnosis of acute appendicitis has not been clearly defined.
    Objectives
    To determine the diagnostic value of WBC count and C-reactive protein in diagnosis or rejection of acute appendicitis in children.
    Methods
    In a prospective study, 100 child with probable diagnosis of acute appendicitis (Alvarado score ≤5) referred to Tabriz Pediatric Hospital during 14 months from April 2007 to May 2008 were studied. Serum CRP, WBC count, and neutrophil percentage were compared in patients with and without definite diagnosis of acute appendicitis.
    Findings
    Out of 100 patients, 54 were males and 46 females with a mean age of 9.6±2.7 years. The number of patients with definite diagnosis of acute appendicitis was 48. Children with final diagnosis of acute appendicitis had significantly higher value of inflammatory markers. Elevated CRP showed the greatest sensitivity (85%) and negative predictive value (83%). None of the children with normal markers had acute appendicitis.
    Conclusion
    This study showed that despite elevation of these inflammatory markers in patients with acute appendicitis, it is unwise to completely rely on results of such tests in confirming or rejecting the disease. Normal values obtained for all three markers are unlikely to be associated with pathologically confirmed appendicitis in children.
    Keywords: Appendicitis, C, reactive protein, Leukocyte, Neutrophil
  • R. Masoudi, Ma. Soleimani, M. Qorbani, Am. Hasheminia, Ah. Pour Dehkordi, N. Bahrami Page 57
    Background

    Dotage is an important period of human life and considering the problems and needs of this period is regarded as a social necessity. Considering the specific needs of this period, it is of vital importance to pay proper attention to family based empowerment and the quality of life among elderly, an issue that is mostly ignored.

    Objective

    This study was performed to assess the effect of family centered empowerment model on quality of life among Charmahal-Bakhtiari elderly people.

    Methods

    This was a quasi-experimental study conducted on 60 aged people in 2007-2008. The study population was randomly (Stratified Sampling) divided into two experimental (30) and control (30) groups. Family centered empowerment model was administrated to the individual of experimental group for 3months and later the level of quality of life was measured in two groups at the beginning and the end of the study using SF-36 questionnaire. Data were analyzed using chi-square and nonparametric tests.

    Findings

    The mean score obtained for the quality of life in control group was 41.71. The pair test analysis showed that using the family centered empowerment model caused an increase in mean level of quality of life (75.46) in experimental group and the difference between two groups was found to be significant, statically (p<0.01).

    Conclusion

    According to the data found in present study, using a family centered empowerment model can increase the level of quality of life in older adult.

    Keywords: Family Centered Empowerment Model, Elderly People, Quality of life
  • Mr. Aghamirian, H. Jahani Hashemi Page 65
    Background
    Fungal air Spores can play a significant role in several allergic manifestations. Respiratory allergy to environmental molds is relatively common. Allergy to airborne fungi can cause rhinitis and severe asthma.
    Objective
    The aim of this study was to investigate airborne fungal spores at Qazvin.
    Methods
    This descriptive study was conducted by Petri - dish trapping technique. 25 different locations selected. The data were analyzed by the chi-square and t-tests.
    Findings
    Totally, 2652 fungus colonies were counted from 150 Petri dish. The most common fungi were CLadosporium spp, Penicillium spp, Aspergillus spp. Alternaria spp.
    Conclusion
    Our results seem to confirm that fungal air spores, because of its quantity and variety, can represent a serious problem for human health. Reducing these indoor fungi is necessary to improve the health of individuals with fungal-induced diseases like asthma.
    Keywords: Airborne fungi, Allergy, Qazvin
  • A. Etemadi, Kh. Ahmadi Page 71
    Background
    This study aims at knowing old age problems especially for those living at elderly sanatorium and extending counseling services to the vast and new field of geriatrics in Iran.
    Methods
    In this study, 120 old people who lived at governmental and private elderly sanatorium in Tehran, Iran were randomly enrolled and studied using SCL90-R.
    Findings
    The results showed that signs of depression and somatization disorders were the most common ones among the elderly in elderly sanatorium. In all studied clinical scales, the rate of psychological symptoms was more among women than men. The most important worries of the elderly were economic status, social relations, dissatisfaction with old age, lack of favorite activities and their family members’ treatment.
    Conclusion
    Since living at an elderly sanatorium means staying away from family support and that it is considered reproachable, attending to psychological and emotional needs of the elderly sanatorium is essential.
    Keywords: Elderly sanatorium, Psychological Disorders
  • Ba. Jalali, Khanabadi, E. Mirzajani, Chamkhaleh Page 78
    Background
    Lipoprotein (a) [Lp(a)] is a cholesterol-rich particle with atherothrombogenic properties. Plasma level of Lp(a) is mainly determined genetically, but other factors may also affect it. There is little available data on normal range and biological variations of Lp(a) among Iranian population.
    Objective
    To evaluate the biological variations of Lp(a) and other serum lipids in 30 college students during a six-month period.
    Methods
    This was a descriptive analytical study in which the fasting serum levels of Lp(a), lipids, and lipoproteins of 30 college students (20 females, 10 males, age ranged between 22 to 26 years, who were clinically health, and coming from various regions of Iran) were measured once a month over a 6-month period. Intra-individual standard deviations, variances and coefficients of variations (CV) were determined for Lp(a), total cholesterol (TC), triglycerides (TG), high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C), and low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C).
    Findings
    Plasma Lp(a) with a mean of 14.7±12.7 mg/dl showed an intra-individual CV ranged from 5.4 to 53.4% with a mean of 11%. The Lp(a) variations were negatively correlated with Lp(a) concentration and changes in TC, and LDL-C levels. Total intra-individual CV for other lipids ranged from 11% for TC to 24.5% for TG.
    Conclusion
    Plasma Lp(a) showed intermediate mean concentration and relatively high intra-individual variations in our study population. This variation was similar to that of total cholesterol, but hardly lower than triglycerides. Plasma Lp(a) variations was negatively related to cholesterol variations and Lp(a) concentration.
    Keywords: Lipoprotein (a), Intra, individual Variation, College Students
  • H. Parsa, P. Fallah, M. Rezaei, S. Shahmoradi Page 84
    Background
    Esophageal perforation is a true emergency caused by instrumentation, spontaneous rupture known as Boerhaave syndrome, foreign bodies, and trauma. For patients with an early diagnosis (less than 24 hours), the primary repair is performed and in case of delayed diagnosis the end esophagostomy with thoracic drainage and tube jujunostomy is the treatment of choice.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the surgical technique of lateral esophagostomy with thoracic drainage in treatment of esophageal perforation.
    Methods
    This cross-sectional study was performed based on information derived from three patients admitted to the emergency ward of Shahid Rajaei hospital in Qazvin with the diagnosis of esophageal perforation who underwent lateral esophagostomy with thoracic drainage and tube jujunostomy.
    Findings
    Three patients with esophageal perforation caused by foreign bodies or Boerhaave syndrome underwent surgery with lateral esophagostomy, thoracic drainage, and tube jujunostomy technique. Following surgery, the patients were transferred to ICU and all recovered.
    Conclusion
    This study confirms that patients with esophageal perforation, who undergo lateral esophagostomy, thoracic drainage, and tube jujunostomy, make a good recovery soon after a simple and short duration surgery without invasive surgical procedure.
    Keywords: Lateral Esophagostomy, Thoracotomy, Boerhaave syndrome
  • S. Tarlan Page 89
    With respect to increased number of pediatrics operations by pediatric surgeons, the identification of epidemiological patterns of these surgeries is a matter of important consideration. In this study, 644 children who were operated by pediatric surgeons at Qods Children Hospital in Qazvin during a two-year period evaluated. Results were analyzed by statistical method. The most common operative surgeries were routine (35%), important (29%), and neonatal (8.3%) surgeries. Review of educational programs associated with the area of pediatric surgery is recommended.
    Keywords: Pediatric, Surgery
  • F. Zarei Page 92
    Statistical surveys indicate that the rate of dental decay among primary school goers in Qazvin province is about 82.2% for permanent teeth and 83.3% for milk teeth. This was a semi-experimental interventional study to improve the knowledge and practice of 80 children (31 boys and 49 girls) aged 9-11 years. Educational planning was delivered through indirect new methods of education including role playing and painting. Data were collected before and after intervention by a fixed questioner and further analyzed by means of two statistical tests including t-test and chi-square test. The results of this study was indicative of a significant difference between the knowledge and practice of children before and after the intervention (p<0.05).
    Keywords: Oral Health Education, Role, playing, Painting, Knowledge, Practice