فهرست مطالب

Inflammatory Diseases - Volume:14 Issue: 3, 2010

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:14 Issue: 3, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رامین حیدری، معصومه صادقی*، حمید صانعی، کتایون ربیعی صفحه 5
    زمینه

    امروزه بیماری های ایسکمیک قلبی (IHD)، از بیماری های شایع در جهان است و آنژیوگرافی بهترین راه تشخیص این بیماری هاست. از عوارض آنژیوگرافی می توان به مرگ، بروز سکته میوکارد، تهوع، اسپاسم عروق کرونر، درد قفسه سینه، برادی آریتمی، کاهش و افزایش فشارخون اشاره کرد.

    هدف

    مطالعه به منظور تعیین اثر تزریق همزمان تری نیتروگلسیرین (TNG) با ماده حاجب بر عوارض زودرس آنژیوگرافی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی در سال 1384 در بیمارستان شهید چمران اصفهان انجام شد. پیش از انجام آنژیوگرافی، افراد مورد مطالعه به طور تصادفی ساده به دو گروه مداخله (111 نفر) و دارونما (112 نفر) تقسیم شدند. در گروه مداخله از مخلوط TNG با ماده حاجب و در گروه دارونما از مخلوط آب مقطر با ماده حاجب برای آنژیوگرافی استفاده شد. بروز تهوع، اسپاسم عروق کرونر، برادی آریتمی، درد قفسه صدری و میانگین فشارخون سیستولی و دیاستولی در طول و پس از انجام آنژیوگرافی در بیماران دو گروه مقایسه شد. داده ها با آزمون های آماری مجذورکای و تی تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد در گروه مداخله 14/9±93/59 و در گروه دارونما 12/10±37/59 سال بود که تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. توزیع جنسیت در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. در دو گروه مداخله و دارونما میزان بروز تهوع %5/4 و % 2/6، اسپاسم عروق کرونر %9/0 و %4/5، درد قفسه صدری % 8/1 و %3/6 و برادی آریتمی در هر دو گروه % 1/7 بود که در هیچ یک از موارد فوق تفاوت آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. میانگین بالاترین و پایین ترین میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک بیماران گروه مداخله به طور معنی داری با بیماران گروه دارونما تفاوت داشت (001/0)= p.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، انجام تحقیقات بیش تر با دوزهای متفاوت TNG، زمان های متفاوت تزریق آن و در نظر گرفتن افراد در معرض خطر توصیه می شود. علاوه بر این بررسی اثر این دارو بر عوارض دیررس آنژیوگرافی، میزان مرگ و میر ناشی از آن و میزان صرف هزینه، از مواردی هستند که باید به آنها توجه کرد.

    کلیدواژگان: تری نیتروگلسیرین، آنژیوگرافی، عوارض زودرس
  • حمیدرضا جباردارجانی، علیرضا اسلامی نژاد، زهره محمد طاهری، اردا کیانی، آزاده عرب، محمدرضا مسجدی صفحه 14
    زمینه
    بیوپسی ریه از طریق برونش (TBLB) یکی از روش های متداول در تشخیص بیماری های ریوی است که از طریق دو نوع فورسپس کاپ و الیگاتور انجام می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور مقایسه اثر دو نوع فورسپس کاپ و الیگاتور در نتایج و عوارض بیوپسی ریه از طریق برونش انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مشاهده ای و دوسوکور بر روی 44 بیمار در بخش برونکوسکوپی و لیزر بیمارستان مسیح دانشوری تهران انجام شد. از هرکدام از بیماران چهار نمونه TBLB گرفته شد و مشخصه های نمونه ها (اندازه، تعداد آلوئول و تشخیصی بودن) و عوارض (پنوموتوراکس و خون ریزی) ثبت شدند. داده ها با استفاده از آزمون مجذورکای تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مجموع 176 نمونه از تعداد 44 بیمار به دست آمد. از این تعداد 21 بیمار (%7/47) مرد و 23 بیمار (%3/52) زن بودند. از 88 نمونه که با فورسپس الیگاتور تهیه شدند، %6/21 از نظر اندازه کوچک، %5/45 متوسط و %33 بزرگ بودند. این مقادیر در اندازه نمونه های تهیه شده توسط فورسپس کاپ در %2/43 کوچک، %5/29 متوسط و %3/27 بزرگ بود. %2/18 نمونه های تهیه شده با فورسپس الیگاتور و %9/23 نمونه های تهیه شده با فورسپس کاپ تشخیصی بودند. پنوموتوراکس شدید با استفاده از فورسپس الیگاتور در هیچ موردی دیده نشد و در فورسپس کاپ در %9 موارد دیده شد. خون ریزی نسبتا شدید در استفده از فورسپس الیگاتور در %1 و با فورسپس کاپ در %7/5 موارد دیده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان گفت فورسپس الیگاتور نمونه های TBLB با اندازه بزرگ تر و با عوارض کم تر ایجاد می کند. با این حال، میزان تشخیصی بودن نمونه ها در دو نوع فورسپس تفاوت معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: فورسپس، بیوپسی ریه از طریق برونش
  • مسعود ثقفی، مهناز عباسی، مریم صاحباری، تکتم کریم زاده صفحه 17
    زمینه
    لوپوس اریتماتوز سیستمیک یک بیماری التهابی مزمن و عود کننده است که با درگیری اعضاء متعدد همراه است.
    هدف
    مطالعه به منظور مقایسه سطح سرمی فریتین در سه گروه بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک، آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی در سال 1386 بر روی 60 بیمار مبتلا به لوپوس در دو گروه با فعالیت کم و زیاد بیماری، 20 بیمار مبتلا به استئوآرتریت (OA) و 20 بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید (RA) انجام شد. پس از کسب رضایت آگاهانه، از بیماران نمونه خون و ادرار جهت بررسی فعالیت بیماری لوپوس و تعیین آهن، فریتین و شاخص اشباع آهن (TIBC) تهیه شد. افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن از مطالعه حذف شدند. داده ها با آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس، همبستگی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیماران گروه های مورد بررسی از نظر جنس مشابه بودند؛ ولی از نظر سن و متوسط زمان ابتلا به بیماری تفاوت معنی داری داشتند (001/0p <). سطح فریتین سرم در 7/61% بیماران مبتلا به لوپوس، 15% بیماران مبتلا به RA و 5% بیماران مبتلا به OA بیش از حد طبیعی بود (001/0p <). اختلاف افزایش ESR بین گروه ها معنی دار بود (001/0p <). در بیماران مبتلا به لوپوس بین افزایش فریتین سرم با کاهش کمپلمان های سرم و افزایش تیتر آنتی بادی Anti dsDNA ارتباط معنی داری وجود نداشت. مثبت شدن CRP تنها در بیماران لوپوسی دچار سروزیت (019/0 p =) و افزایش فریتین سرم تنها در بیماران لوپوسی دچار درگیری عصبی معنی دار بود (04/0p =).
    نتیجه گیری
    سطح سرمی فریتین در بیماران مبتلا به لوپوس به طور معنی داری بالاتر از بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و استئوآرتریت بود. بین میزان فریتین سرم و فعالیت بیماری لوپوس اختلاف معنی داری به دست نیامد.
    کلیدواژگان: فریتین، لوپوس اریتماتوز، فعالیت بیماری، آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت
  • پریچهر یغمایی، کاظم پریور، شهربانو عریان، مهرانه داراب، اسماعیل عباسی صفحه 25
    زمینه
    سیلیمارین از دانه گیاه خارمریم استخراج می شود و خواص حفاظت کننده کبدی، ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی و استروژنیک دارد. استروژن نیز سبب افزایش و تسهیل میزان یادگیری می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره گیاهی خارمریم بر یادگیری و تغییرات بافت شناسی هیپوکامپ زاده های نر موش صحرایی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1385 در دانشگاه اراک انجام شد. موش های صحرایی از روز 7 بارداری و نوزادان آنها تا 4 هفته پس از تولد در 2 دوز 180 میلی گرم بر کیلوگرم (گروه تجربی1) و 90 میلی گرم بر کیلوگرم (گروه تجربی2)، سیلیمارین را از طریق گاواژ دریافت کردند. گروه شم محلول سالین و گروه شاهد بدون تیمار آب و غذای معمولی دریافت کردند. هر گروه شامل 6 موش بود. ارزیابی یادگیری و حافظه به وسیله دستگاه شاتل تعیین و تراکم نورون ها در ناحیه هیپوکامپ با استفاده از روش های بافت شناسی انجام شد. داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    مدت زمان ماندن در قسمت روشن در هر دو گروه تجربی، بیش تر از گروه های شاهد بود (05/0p<). میانگین سلول های پیرامیدال در ناحیه شاخ آمون (CA1) هیپوکامپ به ترتیب در گروه های تجربی 1 و 2 (01/0p< و 05/0p<) و سلول های گرانولار در ناحیه شکنج دندانه ای هیپوکامپ در گروه های تجربی (001/0p< و 05/0p<) افزایش معنی داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها سیلیمارین باعث افزایش حافظه و یادگیری می شود که اثرات آن وابسته به دوز است. این داده ها ممکن است زمینه ای برای استفاده سیلیمارین در درمان بیماری های اختلال حافظه و شناختی باشد.
    کلیدواژگان: سیلیمارین، یادگیری احترازی غیر فعال، موش صحرایی، هیپوکامپ - شاخ آمون - شکنج دندانه ای
  • امیر امامی، رافت نوعی اقدم، زهرا هاشمی زاده صفحه 31
    زمینه
    بحث مقاومت آنتی بیوتیکی در درمان عفونت های بیمارستانی یکی از مباحث مطرح دنیاست که سالانه گزارش های متعددی از روند صعودی آن منتشر می شود. امروزه، استفاده از ترکیب های مترشحه از باکتری های پروبیوتیک به عنوان مهار کننده و ضد باکتری مطرح است. دو سویه لاکتوباسیل کازئی و اسیدوفیلوس مؤثرترین سویه ها در جذب و حذف کلسترول در شرایط آزمایشگاهی و نمک صفراوی کولیک اسید هستند و فعالیت ضد میکروبی دارند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین فعالیت ضدمیکروبی لاکتوباسیل کازئی و اسیدوفیلوس بر علیه برخی از باکتری های معمول در عفونت های بیمارستانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1387 در بخش باکتری شناسی دانشکده پزشکی شیراز انجام شد. پس از جداسازی لاکتوباسیل ها از لبنیات محلی در استان فارس، شناسایی اولیه آنها از طریق آزمایش های معمول میکروب شناسی و بیوشیمیایی انجام شد. مقاومت آنتی بیوتیکی هر دو سویه با استفاده از روش انتشار دیسک بررسی شد. سپس از محلول رویی کشت 72 ساعته هر دو باکتری، برای بررسی فعالیت مهارکنندگی آنها بر علیه سویه های استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی، کلبسیلا پنومونیا و پسودوموناس آئروژینوزا و باکتری اسپور دارباسیلوس سابتیلیس در دو حالت فعال و غیر فعال به روش انتشار در آگار، استفاده شد.
    یافته ها
    لاکتوباسیلوس کازئی به تمام آنتی بیوتیک ها و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به تمام آنتی بیوتیک ها به جز توبرامایسین و وانکومایسین مقاوم بودند. در بررسی خاصیت ضد باکتریایی دو سویه لاکتوباسیل، در اطراف تمام سویه های پاتوژن مورد آزمایش به جز باسیلوس سابتیلیس هاله عدم رشد قابل توجهی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، دو سویه لاکتوباسیل مورد آزمایش مقاومت زیادی در مقابل آنتی بیوتیک های معمول خوراکی دارند و محلول رویی کشت آنها نیز فعالیت چشم گیری بر علیه پاتوژن های بیمارستانی به ویژه تحت شرایط اسیدی و تولید آب اکسیژنه دارد. این در حالی است که محلول غیر فعال شده آن فعالیت ضد باکتریایی محدودتری دارد.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیل، آنتی بیوتیک، عفونت بیمارستانی
  • رضا ناهیدی، آرزو جهان بین، طاهره جلالی، حسین پزشکی راد، محسن مرآتی صفحه 38
    زمینه
    دستگاه های متحرک ارتودنسی می توانند شیوع کاندیدا آلبیکنس و استوماتیت را در افراد استفاده کننده از این دستگاه ها افزایش دهند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر استفاده از پلاک های متحرک ارتودنسی بر شیوع قارچ کاندیدا آلبیکنس در دهان کودکان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد-شاهدی در سال 1387 بر روی30 کودک 8 تا 12 ساله تحت درمان با پلاک های متحرک ارتودنسی در دانشکده دندانپزشکی مشهد و 30 کودک سالم در همان محدوده سنی (گروه شاهد) انجام شد. بعد از یک دوره آموزش بهداشت، از مخاط دهان افراد مورد بررسی نمونه گیری انجام شد. نمونه ها به دو روش ایجاد کلونی در محیط کشت و قابلیت تولید لوله زایا بررسی شدند. داده ها با آزمون آماری مجذورکای تحلیل شدند.
    یافته ها
    علایم سوزش، قرمزی و التهاب در گروه مورد به طور معنی داری بیش تر از گروه شاهد بود (03/0)= pدر تعداد بیش تری از نمونه های تهیه شده از افراد گروه مورد، کلنی های قارچ و لوله های زایا مشاهده شد(به ترتیب 001/0 p<و 045/0)=p.
    نتیجه گیری
    حتی در صورت رعایت مناسب بهداشت، دستگاه های متحرک ارتودنسی شیوع کاندیدا آلبیکنس در دهان و علایم کاندیدوزیس دهانی را افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، بهداشت دهانی، دستگاه های متحرک ارتودنسی
  • مداخله اجتماعی به منظور ارتقای سلامت دهان با توجه به باورها، سنت ها و رفتارهای روستاییان یحیی آباد قزوین
    ندا پیشوا، سعید آصف زاده صفحه 44
  • نسیم حبیب زاده، فرهاد رحمانی نیا، حسن دانشمندی صفحه 53
    زمینه
    مشخص شده است که مصرف شیر در طولانی مدت برای سلامت استخوان، به ویژه برای جامعه ایرانی که سرانه مصرف شیر کم است، مفید می باشد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر تغذیه با شیر بر چگالی استخوانی دختران جوان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1387 بر روی 20 نفر از دختران غیر ورزشکار چاق و لاغر انجام شد. ابتدا، چگالی استخوانی، فسفر و کلسیم سرم هر فرد در آزمایشگاه اندازه گیری شد. سپس هر دو گروه 2 لیوان شیر با چربی5/1 درصد (600 میلی گرم کلسیم)، 3 روز در هفته و به مدت دو ماه دریافت کردند. اندازه گیری ها پس از دو ماه تکرار و داده ها با آزمون آماری آنالیز؟ یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    چگالی استخوانی در هر دو ناحیه ران و ستون فقرات در هر دو گروه بعد از 2 ماه، افزایش معنی داری داشت (05/0)p.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، دختران چاق و لاغر می توانند خطر ابتلا به پوکی استخوان را با مصرف مداوم شیرکاهش دهند.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، چگالی استخوان، شیر، دختران جوان
  • عیسی محمدی زیدی، معصومه ضیاییها، علی صفری واریانی، محمد خلج، بنفشه محمدی زیدی، هادی مرشدی صفحه 58
    زمینه
    سطح پایین فعالیت بدنی یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری های مزمن به شمار می رود و شواهد موجود حاکی از پایین بودن میزان فعالیت بدنی در جمعیت عمومی است. تغییر این روند نیازمند تغییراتی در رفتار اکثر مردم است. اما رابطه بین بسیاری از عوامل تعیین کننده روانی-اجتماعی و فعالیت بدنی به خوبی شناخته نشده است.
    هدف
    مطالعه به منظور پیش بینی مراحل تغییر رفتار فعالیت جسمانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین با استفاده از الگوی پندر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1387 بر روی 222 دانشجوی سال اول انجام شد. دانشجویان پرسش نامه های خودگزارشی شامل اندازه گیری ورزش، سازه های الگوی ارتقای سلامت پندر و اندازه گیری مراحل تغییر رفتار ورزشی را تکمیل کردند. برای تعیین پایایی از روش آزمون – بازآزمون و جهت تایید همسانی درونی سؤال ها از آلفای کرونباخ استفاده شد. روایی صوری و محتوایی نیز در این مطالعه تایید شد. آزمون ANOVA و آنالیز مسیری برای تعیین ارتباط میان این سازه ها با مراحل تغییر رفتار ورزشی استفاده شد.
    یافته ها
    بیش از نیمی از دانشجویان در مرحله غیر فعال قرار داشتند و به طور میانگین 62/41 دقیقه در هفته ورزش می کردند. خودکارآمدی ورزشی، موانع و منافع درک شده، سازه هایی بودند که به طور معنی دار مراحل تغییر رفتار ورزشی بین دانشجویان را پیش بینی کردند. تنها خودکارآمدی و مراحل تغییر (001/0>P) توانستند واریانس معنی داری از فعالیت بدنی را به طور مستقیم پیش بینی نمایند و سایر سازه های الگوی پندر از طریق سازه میانجی مراحل تغییر، بر رفتار فعالیت بدنی تاثیر می گذاشتند. وضعیت سلامت درک شده نیز از طریق منافع درک شده و به طور غیر مستقیم بر مراحل تغییر، تاثیرگذار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، تغییر در مراحل تغییر رفتار فعالیت بدنی و ورزش احتمالا به ادراک دانشجویان از خودکارآمدی، موانع موجود و همچنین منافع انجام فعالیت بدنی و ورزش و وضعیت سلامت درک شده فرد بستگی دارد. نتایج مطالعه حاضر، حمایت متوسطی را از سازه های الگوی پندر در پیش بینی رفتار فعالیت بدنی و مراحل تغییر ورزش ارایه می کند.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، الگوی پندر، خودکارآمدی، وضعیت سلامت، مراحل تغییر
  • طاهره صادقی، معصومه نیشابوری، محمدعلی سلیمانی، نسیم بهرامی صفحه 67
    زمینه
    باز کردن راه وریدی یک روش درمانی معمولی دردناک در کودکان بستری در بیمارستان است. برای کاهش احساس درد در کودکان می توان از هر چیزی که کودک را از فکر کردن به درد باز دارد، استفاده کرد.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر بادکردن بادکنک بر میزان درد ناشی از باز کردن راه وریدی کودکان 4 تا 7 ساله انجام شد.
    روش کار
    در این کارآزمائی بالینی،60 کودک (30 نفر در گروه بادکردن بادکنک و 30 نفر در گروه شاهد) با نمونه گیری تصادفی در دسترس از جامعه کودکان 4 تا 7 ساله مراجعه کننده به بخش جراحی بیمارستان قدس قزوین در سال 1387 انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ای شامل مشخصات دموگرافیک و مقیاس درجه بندی درد وانگ– باکر FACES استفاده شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه بادکنک و شاهد تقسیم شدند. در گروه بادکنک قبل از تزریق با کودک صحبت شد و به او آموزش های لازم درباره نحوه بادکردن بادکنک داده شد و در حین باز کردن راه وریدی با استفاده از ابزارهای تعیین درد، میزان درد کودکان تعیین شد. در گروه شاهد بدون هیچ مداخله ای، راه وریدی باز و میزان درد کودک تعیین شد. داده ها با آزمون های آماری مجذورکای و تی مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان درد خود گزارش دهی کودکان در گروه بادکنک (42/1±60/1) و به طور معنی داری کم تر از گروه شاهد (46/3±26/5) بود. (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها بادکردن بادکنک یک روش مؤثر، غیردارویی، ارزان قیمت و در دسترس جهت کاهش درد ناشی از باز کردن راه وریدی آنژیوکت در کودکان است. لذا، می توان از این روش به شکل وسیع برای کنترل و کاهش درد ناشی از مداخله های درمانی از جمله باز کردن راه وریدی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بادکردن بادکنک، مقیاس درجه بندی درد وانگ، باکر
  • فاطمه زارعی، نسترن کشاورز محمدی صفحه 73
    زمینه
    تحقیقات مختلفی در زمینه عدم سهم برابر کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته در تولیدات علمی در سطح جهانی انجام شده است. یکی از مهم ترین دلایل این شکاف عدم توسعه کافی توانمندی ها و زیر ساخت های لازم جهت انجام و انتشار تحقیقات بهداشتی است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین مشارکت کشور های مختلف در37 مجله بین المللی بهداشتی درسال 2008 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه برروی مجلات بین المللی بهداشت در سال 2008 انجام شد. با انجام نمونه گیری هدفمند 37 مجله جهت ورود به مطالعه انتخاب شدند. در نهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری Excel مورد آنالیز قرارگرفتند.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که کشور های مختلف در انتشار مجلات بین المللی و نیز عضویت در هیات تحریریه مجلات بین المللی بهداشت سهم بسیار نابرابری داشتند. تنها 52 کشور که بیش از نیمی از آنها جزء کشورهای پردرآمد هستند، فرصت تصمیم گیری درامور مربوط به تولید مقالات علمی در زمینه علوم بهداشتی در مجلات بین المللی مورد بررسی را داشتند. بیش ترین سهم به کشور آمریکا تعلق داشت. درحالی که سهم کشورهای کم در آمد در دسترسی به این فرصت ها دربرخی موارد صفر و در بقیه موارد نا چیز بود. این نابرابری با احتساب نسبت فرصت ها به جمعیت کشور ها شدت می یافت.
    بحث و نتیجه گیری
    اگر قرار است نابرابری بین کشورهای فقیر و غنی در زمینه های مختلف از جمله آموزش و تحقیقات در سلامت کاهش یابد، توجه به برابری در دسترسی به فرصت های آموزشی و توسعه توانمندی هایی چون تولید، داوری و انتشار تحقیقات به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مجلات بین المللی بهداشت، عدالت در سلامت، مشارکت، هیات تحریریه
  • امید کرمی، فرزانه فلاحت پیشه، حسن جهانی هاشمی، نادیا بیرقدار صفحه 80
    زمینه
    در دهه های اخیر مفهوم کیفیت زندگی به ویژه در بیماران مبتلا به سرطان، به دلیل شرایط نامساعد فیزیولوژیکی و روانی این مددجویان، همواره مورد توجه متخصصان بالینی و پژوهش گران علوم بهداشتی بوده است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1386 بر روی 63 بیمار با تشخیص قطعی سرطان که به درمانگاه سرطان مرکز آموزشی درمانی کوثر قزوین مراجعه کرده بودند، انجام شد. ابزار پژوهش، نسخه فارسی پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) بود که با مصاحبه حضوری تکمیل شد. داده ها با استفده از از آزمون های آماری مجذورکای، تی، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    از 63 بیمار مورد مطالعه %3/41 مرد و %7/58 زن بودند. 42 نفر درآمد ماهانه کم تر از 250 هزار تومان داشتند. %46 بیماران تحت درمان با روش های جراحی و شیمی درمانی بودند و %7/93 هیچ گونه آموزشی در رابطه با سرطان ندیده بودند. کیفیت زندگی %4/60 از بیماران در زمینه جسمی، %5/55 در زمینه روانی و %7/66 در زمینه سلامت محیط ضعیف یا متوسط بود. کیفیت زندگی %5/71 از بیماران در زمینه روابط اجتماعی خوب و عالی بود. کیفیت زندگی جسمانی بیماران با تعداد فرزندان (0001/0=p) و کیفیت زندگی روانی، اجتماعی و محیطی بیماران با مدت زمان ابتلا به سرطان ارتباط آماری معناداری داشت. (به ترتیب 026/0=P=049/0،P=037/0،P).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اکثر افراد مورد مطالعه میانسال، با درآمد پایین، بدون آگاهی لازم و دارای کیفیت زندگی ضعیف و متوسط در زمینه های جسمی، روانی و سلامت محیط بودند؛ بنابراین اهمیت مداخله پزشکان، پرستاران و سیاست گذاران عرصه سلامت در این زمینه کاملا محسوس است.
    کلیدواژگان: سرطان، کیفیت زندگی، بیمار
|
  • R. Heidari, M. Sadeghi, H. Sanei, K. Rabie Page 5
    Background

    Currently the ischemic heart disease (IHD) is common worldwide. Coronary angiography is gold standard for detecting coronary artery disease. Death, myocardial infarction, nausea, coronary vessels spasm, chest pain, bradyarrhythmia, hypotension, and hypertension are among the common complications occurring following angiography.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the effect of simultaneous administration of trinitroglycerine (TNG) and the contrast agent on early complications of angiography.

    Methods

    This was a clinical trial carried out in Isfahan Shahid Chamran Hospital in 2005. Patients were randomly allocated to two intervention (n=111) and placebo (n=112) groups. Nausea, coronary vessels spasm, chest pain, bradyarrhythmia, and systolic and diastolic blood pressure in both intervention (TNG plus contrast agent) and placebo (distilled water plus contrast agent) groups were investigated during and after angiography.

    Findings

    The mean age in intervention and placebo groups were 59.93± 9.14 and 59.37±10.12 years, respectively. Also, sex distribution showed no significant difference. Between TNG group and placebo group we had considering the nausea (4.5% vs 6.2%), coronary vessels spasm (0.9% vs 5.4%), chest pain (1.8% vs 6.3%), and bradyarrhythmia (7.1% vs 7.1%) respectively, that had not any significant difference. However, the mean maximum systolic and diastolic blood pressures were significantly lower in TNG group compared to placebo group (p=0.001).

    Conclusion

    Based on data obtained in the present study, except for blood pressure no benefit in simultaneous administration of TNG and the contrast agent on early complication of angiography was demonstrated. Further investigations using different dose, time tables and also selection of high risk patients are recommended. Furthermore, the late complications and mortality as well as the cost-effectiveness are the subjects deserving more attention.

  • H. Jabbardarjani, A. Eslaminejad, Z. Mohammad Taheri, A. Kiani, A. Arab, Mr Masjedi Page 14
    Background
    Lung biopsy via the bronchus (TBLB) is among the routine diagnostic procedures for pulmonary diseases and is performed using either of two different kinds of forceps: cup and alligator.
    Objective
    The purpose of this study was to compare the efficacy of two kinds of forceps on quality of biopsy as well as the side effects of TBLB.
    Methods
    This was a prospective, observational and double-blind study in which four samples were biopsied from each patient via TBLB. The sample characteristics were recorded based on size, number of alveoli included, diagnostic value, and the side effects such as pneumothorax and bleeding.
    Findings
    A total number of 44 patients and 176 biopsies were evaluated. Twenty one patients (47.7%) were males and 23 (52.3%) females. While considering the size of samples, of 88 biopsies via alligator forceps, 21.6% were small, 45.5% medium, and 33% large. Corresponding results for the cup forceps were 43.2% small, 29.5% medium, and 27.3% large. From 88 biopsies taken using alligator forceps, 18.2% were found to have diagnostic value whereas in the case of cup forceps the diagnostic value was 23.9%. While no significant pneumothorax was seen with alligator forceps it was observed in 9% of the cup forceps procedures. Significant bleeding was seen in 1% of the alligator forceps and 5.7% of the cup forceps procedures.
    Conclusion
    Comparing two types of forceps regarding the effect on results of TBLB, alligator forceps produced larger samples and less side effects. There was no significant difference in diagnostic value between two procedures
  • Page 17
    Background
    Systemic Lupus Erytematosus (SLE) is a chronic and relapsing disorder affecting several organs.
    Objective
    To compare serum ferritin level between patients with systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis, and osteoarthritis
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 60 patients with SLE (divided into two groups with low and high disease activity), 20 patients with osteoarthritis (OA), and 20 patients with rheumatoid arthritis (RA). After having received informed consent, the blood and urine samples were collected from all patients to be tested for iron, TIBC, and serum ferritin levels and also to calculate the lupus disease activity. Patients with iron deficiency anemia were excluded. Data were analyzes by independent t- test, ANOVA, logistic regression and correlation tests.
    Findings
    There was no significant difference between three study groups regarding the sex however, the age and duration of disease showed significant differences among 3 groups (p< 0.001). High serum ferritin level was seen in 61.7% of SLE, 15% of RA, and 5% of OA patients (p< 0.001). Increase in ESR levels demonstrated significant differences among study groups (p< 0/001). In patients with SLE, no significant correlation between serum ferritin and the decreased serum complement level and increased anti dsDNA titer was observed. Both serum ferritin and CRP levels increased in patients with serositis (p=0.019) and neurological complication (p=0.04).
    Conclusion
    Serum ferritin level was significantly higher in patients with SLE compared to those with OA and RA. There was no significant difference between serum ferritin level and SLE activity.
  • P. Yaghmaei, K. Parivar, M. Darab, S. Oryan, E. Abbasi Page 25
    Background
    Silymarin, an extract from seeds of milk thistle (Silybum marianum), is known to have hepato-protective, anticarcinogenic, antioxidant and estrogenic effects. bjective: The aim of the present study was to test the effect of silymarin on passive avoidance learning in rats.
    Methods
    This was an experimental study carried on Wistar rats in Arak University, Iran. The animals were provided with silymarin (from day 7 of gestational age to 4 weeks after birth) at 2 doses of 180 mg/kg in the experimental group 1 (Exp1) and 90mg/kg in the experimental group 2 (Exp2) while the sham group received saline and the control group with regular food and water. The memory retention and duration of step-through latency in male offsprings was determined by passive avoidance apparatus. Neuronal density in hippocampus was established by histopathological methods. Memory and learning indices were investigated by analysis of variance (ANOVA) and a p value less than 0.05 was considered as significant.
    Findings
    Both experimental groups showed significantly longer step-through latency compared to control group (p<0.05). The average number of pyramidal cells in hippocampal CA1 and granular cells in hippocampal DG were remarkably higher in Exp1 and Exp2 groups compared to control group. The difference between Exp1 and Exp2 for pyramidal cells was found to be significant (p<0.01and p<0.05, respectively).
    Conclusion
    Silymarin produced a significant increase in learning and memory. Also, our results indicate that silymarin is a dose dependent component. These data may lay a background for application of silybin in treatment of memory impairment diseases.
  • A. Emami, Z. Hashemizadeh, R. Noei Aghdam Page 31
    Background
    The emergence of antibiotic resistance in nosocomial pathogens has become a great concern with rising reports of cases worldwide. Interestingly, the application of probiotics and their products for inhibition and bacterial replacement has been the focus of many investigations within the recent years.
    Objective
    This study was performed to evaluate the antibacterial effect of L. casei & L. acidophilus against a number of known nosocomial bacteria in an attempt to introduce a replacement therapy.
    Methods
    This study was carried out in bacteriology department of Shiraz Medical School in 2008. Lactobacilli strains were isolated from the local dairy (FARS) products and identified through routine microbiological methods using chemical (sugar) test. According to the results of a previous study, these two strains were tested for antibiotic resistance using disk diffusion method. Later, the supernatant of a 72-hour culture of each strain was tested for inhibitory affect on standard bacterial strains including S. aureus, E. coli, K. pneumonia, P. aeruginosa, and the spore- forming bacterium B. subtilis in two active and inactive forms.
    Findings
    Review of the antibiotic results showed that both L.casei and L.acidophilus were resistant to all antibiotics used except the Tobramycin and Vancomycin which were demonstrated to have antibacterial activities against L.acidophilus. Additionally, when investigating the antibacterial activity of these two strains, it was revealed that except for B. subtilis, significant inhibition zones were found around the colonies of pathogenic bacteria both in active and inactive forms.
    Conclusion
    According to the result of the present study it was demonstrated that the two strains of lactobacilli have a good resistance against the routine antibiotics although their antibacterial activity on growth of some usual nosocomial pathogens is limited in inactivated form when in conditions in which acid and H2O2 are available, they can act as good inhibitors of bacterial growth.
  • A. Jahanbin, T. Jalali, H. Pezeshkirad, R. Nahidi, M. Merati Page 38
    Background
    Removable orthodontic appliances could increase the prevalence of Candida albicans and stomatitis in mouth of treated patients.
    Objective
    To examine the effect of good oral hygiene on prevention of Candida albicans increase in children under treatment with removable orthodontic appliances.
    Methods
    In this cross-sectional study, 30 children aged between 8-12 years old who were treated with removable orthodontic appliances and 30 healthy children in the same age range as control group were selected. One month after giving instructions on oral hygiene, samples were taken from patients’ oral mucosa. The specimens were assessed by colony formation and germ tube tests. Statistical analysis was performed using Chi-square test with 95% confidence to compare the study groups.
    Findings
    There were significant differences between two groups regarding the redness, soreness, and inflammation which were more frequent in orthodontic patients (p=0.03). Colony formation was significantly higher in orthodontic patients than control group (P<0.001). In addition, germ tube was more obvious in samples of orthodontic patients than control group (P=0.045).
    Conclusion
    Despite the practice of good oral hygiene, application of removable orthodontic appliances leads to an increase in prevalence of Candida albicans. \
  • N. Habibzadeh, F. Rahmani-Nia, H. Daneshmandi, A. Elmieh Page 53
    Background
    Milk is long being known to reduce the risk of osteoporosis and potentially beneficial for bone health particularly among Iranian populations where consumption of dairy production is low.
    Objective
    The aim of this prospective study was to assess the physiological effect of milk consumption on bone mass density (BMD) and prevention of osteoporosis in adult girls.
    Methods
    This investigation was performed on twenty non-athlete thin and obese girls. BMD and blood parameters were measured by routine laboratory tests at the beginning and two months later. Both groups received two glasses of semi-skimmed milk (1.5% fat; 600 mg/dl calcium) three times a week for a total duration of 2 months.
    Findings
    The study findings showed that the BMD of hip and spinal cord (L2-L4) significantly increased in both groups after 2 months (p<0.05).
    Conclusion
    According to our data, consumption of two glasses of milk 3 times a week could remarkably increase the BMD in adult girls hence, it could be concluded that the frequent consumption of milk by both thin and obese girls can reduce the risk of osteoporosis.
  • Mohammadi Zeidi, M. Ziaeiha, A. Safari Variyani, M. Khalaj, B. Mohammadi Zeidi, H. Morshedi Page 58
    Background
    Low level physical activity is a risk factor for several chronic diseases and evidences suggest that the level of physical activity is decreasing. Reversing this trend depends on a behavior change by most people. However, the associations between various psychosocial determinants and physical activity are not well understood.
    Objective
    The aim of this study was to predict the stages of change in physical activity behavior of QUMS students by Pender’s model.
    Method
    This cross-sectional survey was carried out at Qazvin University of Medical Science in 2008. A total sample of 222 students completed a self-report questionnaire consisting of an exercise measure, constructs of health promotion model, and assessing the stages of exercise behavior change. A test-retest method was applied to determine the reliability while the Cronbach‘s Alpha used to confirm internal consistency. Face & content validity were confirmed in this study. Also, ANOVA and Path analysis were performed to determine the associations between these constructs and stage of physical activity behavior change.
    Findings
    More than half of students were in inactive stage and exercised for 41.62 minutes a week on average. Exercise self-efficacy, perceived barriers, and perceived benefits were found to be significant predictors of the stage of exercise behavior change among medical students. Only Self-efficacy and stages of change (P<0.001) could directly predict the significant variance of physical activity while other constructs from Pander’s model indirectly influenced the physical activity behavior through mediating stages of change construct. Perceived benefits (P<0.001) directly and perceived barriers inversely (P<0.001) were predictor of stage of exercise behavior. Perceived health status could indirectly influence the stage of change via perceived benefit.
    Conclusion
    Our results indicated that the change in stage of readiness for exercise is probably dependent on the student’s perceptions of exercise self-efficacy, benefits and barriers as well as the perceived health status to engage in physical activity. Furthermore, the results of this study made moderate support for the health promotion model constructs to predict physical activity and exercise stage of change.
  • T. Sadeghi, M. Neishaburi, Ma Soleimani, N. Bahrami Page 67
    Background
    Venous opening is a usual but painful procedure in bedridden children. Performing anything to distract the child from thinking of pain could reduce the pain.
    Objective
    This study was performed to determine the effect of balloon inflating on venous opening pain in 4-7 years old children.
    Methods
    This was a randomized controlled trial in which 60 children (30 in balloon inflating group and 30 in control group) aged 4-7 years old who were referred to surgical department of Qods hospital investigated. A questionnaire including the demographic characteristics and FACES Wong-Baker pain gradation index was used to collect data. Using simple randomization, the patients were divided into two groups. In balloon inflating group, the children were educated on how to inflate a balloon prior to injection and later, using the pain determination tools, the severity of pain was measured at the time of venous opening. In control group, without any intervention, the venous was opened and the severity of pain determined. Data were analyzed using statistical tests including the chi square test and independent T test.
    Findings
    The mean pain severity in balloon group was 1.60±1.42 and in control group 5.26±3.46 and the difference between two groups was significant, statistically.
    Conclusion
    According to findings of the present study, balloon inflating is an effective, non medical, cheap and available method to reduce the pain in children when venous opening procedure is performed. Hence, it could be widely used to control and reduce the pain in children at time of therapeutic interventions.
  • N. Keshavarz Mohamadi_F. F Zarei Page 73
    Background
    Several researches have been conducted regarding the inequity in scientific production between the developed and developing countries. A variety of several reasons have been proposed to justify this gap among those the most important one is the inadequate development of research capabilities and infrastructures. One of these capabilities is associated with the publication of research journals or contribution to their publication as a member of editorial board.
    Objective
    This study was aimed to explore the share of different countries in editorial board of international public health journals in access to these opportunities for capability development as well as having an impact on the process of decision making regarding the publication of scientific papers.
    Methods
    This paper reports a quantitative research conducted on 37 English language international journals associated with different fields of public health in 2008. A purposeful sampling method was implemented. Data were analyzed using the Excel discipline analytic software.
    Findings
    Our data showed that there is a significant inequality between different countries in terms of contributing to international public health journals. Only 52 countries, half of which known as developed countries, were demonstrated to have the opportunity as a member of editorial board to influence the decision making process regarding the publication of a piece of research. The USA was found to have the highest share in occupying the different positions in editorial board of these journals. However, the share of developing countries was shown to be little. Considering the ratio of opportunities to the population size of countries, a wider gap associated with the distribution of inequality was revealed.
    Conclusion
    Filling the gap between the developed and developing countries regarding the health and education requires a serious move towards providing the equity in access to capability development in health research.
  • O. Karami, F. Falahat-Pisheh, H. Jahani Hashemi, N. Beiraghdar Page 80
    Background
    Cancer as a chronic disease with special treatment such as chemotherapy, radiotherapy, and surgery can affect patients both psychologically and physiologically complicating all aspects of patient's life. Thus, assessing the patients’ quality of life for better care planning is of prime priority.
    Objective
    To determine the level of quality of life in cancer patients considering the physiological, psychological, environmental, and social relation domains.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive analytical study performed on 63 patients with cancer who were referred to oncology clinic of Kosar hospital in Qazvin during 2007. The patients were interviewed by the researchers using the Persian version of the world health organization quality of life (WHOQOL-BREF) questionnaire. Analysis of data were carried out using SPSS and descriptive statistics including the chi-square test, t-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient and regression.
    Finding
    Of total 63 patients, 41.3% were males and 58.7% females among those 33 between 40-60 year with 42 having an income of not more than $250 per month. Most patients (46%) were treated by surgical measures and chemotherapy and 93.7% with no knowledge about cancer. Among patients, 60.4% in physiological domain, 55.5% in psychological domain, and 66.7% in environmental health domain showed low and moderate levels of quality of life. In social domain, 71.5% were found to have high level quality of life. Also, the study demonstrated that there was a correlation between the patient's quality of life in physiological domain and the number of children while the duration of treatment was found to influence the other domains of quality of life.
    Conclusion
    Considering the data of the present study, most patients were middle age, with low income, and unaware of their needs. Regarding the environmental health, psychological, and physiological domains, the patients were found to have low and moderate levels of quality of life. Hence, the serious intervention by physicians, nurses, and health politician towards improving the patients’ quality of life is of prime necessity.