فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:14 Issue: 4, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/09/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی سهمانی، محمد نوری، ابراهیم سخی نیا، لعیا فرزدی، مجید سیرتی ثابت، رضا نجفی پور صفحه 5
    زمینه
    عوامل ژنتیکی در باروری زنان و نمو جنینی نقش مهمی دارند و این امر می تواند موجب افزایش میزان تاثیرگذاری روش کمک باروری شود.
    بر روی اووسیت و میزان باروری زنان داوطلب لقاح خاج رحمی انجام PPARγ ژن His447His
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر پلی مورفیسم شد.
    مواد و روش ها: در این مطالعه تحلیلی نمونه های خون از 98 بیمار ی که به بیمارستان الزهرای تبریز مراجعه کرده بودند جم ع آوری ش د. نوع پلی تعیین شد. برای بررسی ارتباط مستقل بین تعداد تخمک های بالغ و (PCR–RFLP) مورفیسم نمونه ها توسط روش چند شکلی طول قطعه محدود از آنالیزهای چند متغیره استفاده شد. PPARγ تعداد تخمک های بارور شده و نوع پلی مورفیسم ژن و میزان تخمک های بارور شده (r= -0/37، P= 0/
    یافته ها
    ارتباط معکوس معن ی داری بین سن زنان و تعداد تخمک های بالغ (001 در ح املین الل نادر (P<0/ وجود داشت. نسبت تعداد تخمک های بالغ و تخمک های بارور شده افزایش معن یداری (005 (r=-0/25، P=0/015) بعد از همسان سازی عوامل مداخلهگر در آنالیزهای چند متغیره از His447His نسبت به ژنوتیپ هموزیگوت نرمال نشان داد. ارتباط پلی مورفیسم. (P=0/ نظر آماری معن یدار باقی ماند (003 به عنوان یک عامل مستقل، در میزان لقاح خارج رحمی PPARγ ژن His447His
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر میرسد پلی مورفیسم و احتمالا باروری زنان نقش مهمی دارد.
    کلیدواژگان: His447His، پلی مورفیسم، PPAR، لقاح خارج رحمی
  • علی اکبر حاج آقا محمدی، یوسف محمدی کبار، امیر ضیایی، نوید محمدی، امیر جوادی صفحه 12

    اختلال تحمل گلوکز و دیابت شیرین در سیروز کبدی شایع بوده و به عنوان عامل پیشگویی کننده پیش آگهی در این بیماران مطرح هستند.

    هدف

    مطالعه به منظور مقایسه گلوکز ناشتا با آزمون تحمل گلوکز خوراکی در تشخیص دیابت شیرین در سیروز کبدی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی تمام بیماران مبتلا به سیروز کبدی مراجعه کننده به درمانگاه گوارش بیمارستان بوعلی سینا قزوین در سال 1387 انجام شد. بعد از اطلاع رسانی کامل رضایت نامه آگاهانه کتبی از بیماران اخذ شد و پرسش نامه مربوطه تکمیل شد. آزمون گلوکز ناشتای سرم و آزمون تحمل گلوکز خوراکی(OGTT) با 75 گرم گلوکز و اندازه گیری قند 2 ساعت بعد به عمل آمد. داده ها با آزمون های آماری برآورد نسبت، مجذور کای و دقیق فیشر تحلیل شدند.

    یافته ها

    تعداد 92 بیمار با میانگین سنی1/14± 4/54 سال (محدوده 15 تا 84 سال) بررسی شدند. از این تعداد 41 نفر (% 6/44) زن و 51 نفر (%4/54) مرد بودند. بر اساس گلوکز ناشتای سرم 62 بیمار (%4/67) قند خون ناشتای طبیعی، 16 بیمار (%4/17) گلوکز ناشتای مختل و 14 بیمار (%2/15) دیابت شیرین داشتند. براساس OGTT 30 بیمار (%6/32) تحمل گلوکز طبیعی، 26 بیمار (%3/28) اختلال تحمل گلوکز و 36 بیمار (%1/39) دیابت شیرین داشتند. تفاوت میزان تشخیص دیابت شیرین بر اساس FBS (%2/15) و OGTT (%1/39) از نظر آماری معنی دار بوده (001/0P<) حساسیت گلوکز ناشتای سرم %7/46 و ویژگی آن%7/96 و ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی آزمون به ترتیب و %7/96 و %7/46 بود. cut off به دست آمده برای گلوکز ناشتا 50/83 بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها آزمون گلوکز ناشتا برای تشخیص دیابت شیرین در بیماران مبتلا به سیروز کبدی کافی نیست. همچنین با توجه با ارزش اخباری مثبت و منفی حساسیت و ویژگی آزمون گلوکز ناشتای سرم در مقایسه با آزمون تحمل گلوکز به نظر می رسد بیماران سیروزی با گلوکز ناشتای سرم بالای 50/83 احتمال بیش تری برای وجود دیابت یا اختلال تحمل گلوکز داشته باشند و انجام آزمون OGTT برای ایشان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سیروز کبدی، دیابت قندی، گلوکز ناشتای سرم، تست تحمل گلوکز خوراکی
  • سید کامران کامروا، رضا فرزانه، مریم جالسی، نواب شمس پور، اشکان حشمت زاده بهزادی صفحه 17
    ارزیابی دیاگرام اکوستیک رینومتری نرمال در جمعیت ایرانی می تواند در شناخت عمکرد راه هوایی بینی بسیار مفید باشد.
    هدف
    این مطالعه به منظور، بررسی دیاگرام نرمال اکوستیک رینومتری در افراد فاقد مشکلات تنفسی در جمعیت ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 88-1387 برروی 166 نفر از افراد بدون شکایت راه تنفسی بینی در بیمارستان رسول اکرم <ص> در شهر تهران، تحت تست آکوستیک رینومتری قرار گرفته و برای این منظور از دستگاه آکوستیک رینومتر GM مدل ARI مجهر به سیستم الترا سوند استفاده شد. که در نتیجه نمودار مربوط به سمت کمترین سطوح مقطع و حجم بینی ثبت شد و در نهایت داده ها به آزمون های آماری T-Test تحلیل شدند.
    یافته ها
    تست اکوستیک رینومتری که اولین بار در سال 1989 توسط هیلبرگ ابداع شد یکی از شایع ترین تست های مورد استفاده در اندازه گیری راه های هوایی می باشد.در این تست کم ترین سطح مقطع بینی در %8/66 افراد به طور متوسط 5597/0 سانتی متر مکعب در فاصله 1840/4 سانتی متر از محل قدام شاخک تحتانی و % 2/33 افراد به طور متوسط 6166/0 سانتی متر مکعب در فاصله 3355/2 از محل دریچه قدامی قرار داشت.در بررسی تاثیر جنسیت بر روی حجم و حداقل سطح مقطع مشاهده نشد.در مواردیکه تنها تفاوت موجود بین گروه خانم ها و آقایان،در فاصله تنگی اول از نوستریل بود که در گروه خانم ها، به طور معنی داری کمتر از آقایون بود)05/0 (p>. ارتباط معنی داری بین قد و سن افراد و حجم و سطح مقطع بینی افراد به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت نتایج اکوستیک رینومتری در نژاد های مختلف، یافته های این مطالعه در جمعیت ایرانی، معیار مناسبی برای تشخیص بیماری های مربوط به راه های هوایی بینی، انتخاب درمان صحیح (طبی یا جراحی) و همچنین مقایسه نتایج قبل و پس از عمل جراحی راه های هوایی بینی می باشد.
    کلیدواژگان: اکوستیک رینومتری، سطح مقطع بینی، قدام شاخک تحتانی، دریچه قدامی
  • بصیر مجدالاسلام، سید مرتضی کاظمی، سهراب کیهانی، علی اکبر اسماعیل جاه، روشنک بقایی رودسری صفحه 22

    امروزه تشخیص حس حرکت به دنبال پارگی لیگامان صلیبی قدامی دچار اختلال می شود، که در این زمینه جراحی بازسازی در بهبود آستانه تشخیص حس حرکت تاثیر به سزائی دارد.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر، مقایسه آستانه تشخیص حس حرکت در گروه با پارگی لیگامان صلیبی قدامی در مرحله حاد قبل و بعداز جراحی دوباره سازی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه شبه تجربی در سال 1385 بر روی تعداد 30 بیمار مبتلا به پارگی لیگامان متقاطع قدامی شامل 16 مرد و 14 زن، انجام شد. نمونه گیری به صورت غیراحتمالی ساده بود. به منظور ارزیابی آستانه تشخیص حرکت از دستگاه حرکت ممتد پاسیو استفاده شد. این آزمون در دو سرعت 5/0 و 2 درجه بر ثانیه انجام شد.داده ها با آزمون های تی زوجی، میانگین خطای استاندارد و ضریب همبستگی درونی و اسمیرونوف کولموگروف تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین آستانه تشخیص حرکت در اندام مبتلا به پارگی لیگامان متقاطع قبل از جراحی بازسازی 36/0±02/5 و بعد از جراحی 25/0±23/3 برای سرعت5/0متر بر ثانیه و 16/0±95/1 قبل از جراحی و04/0±85/0 بعد از جراحی برای سرعت 2 متر بر ثانیه به دست آمد. اختلاف آماری در هر دو سرعت در دو مرحله معنی دار بود (05/0 P<).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که جراحی بازسازی در بیماران پارگی لیگامان متقاطع قدامی در بهبود آستانه تشخیص حرکت تاثیر بارزی دارد.

    کلیدواژگان: جراحی، آستانه تشخیص شروع حرکت، لیگامان صلیبی قدامی
  • مصطفی شریفیان، بیژن حاتمیان، رضا دلیرانی، پریسا آقاصی، محسن اخوان سپهی صفحه 28

    سنگ های ادراری به طورفزاینده ای در کودکان تشخیص داده می شوند. عوامل فیزیکوشیمیایی خاصی در نقش عوامل مستعد کننده و عوامل مهارگر بر تشکیل این سنگها تاثیر می گذارند. امروزه روش های درمانی مختلفی شامل افزایش دریافت مایعات و اصلاح رژیم غذایی، درمان های دارویی مانند تجویز پلی سیترات پتاسیم (سیترات پتاسیم 220 گرم، سیتریک اسید 8/66 گرم و آب مقطر تا حجم یک لیتر)، استفاده از روش های سنگ شکنی و در نهایت جراحی، برای درمان سنگ کلیوی بکار می رود.

    هدف

    این مطالعه به منظور برآورد میزان پاسخ دهی سنگ های ادراری به درمان دارویی با پلی سیترات پتاسیم در کودکان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی که روی 134 کودک زیر 14 سال که طی 5 سال اخیر به دلیل سنگ های ادراری به بیمارستان های مفید و لبافی نژاد تهران مراجعه نموده بودند، بررسی شدند. متغیرهای مورد بررسی عبارت بودنداز سن و جنس، شکایت اولیه، بررسی های آزمایشگاهی و رادیولوژیک، موقعیت درگیری سیستم ادراری، اندازه سنگ، علل تشکیل، انالیز سنگ، روش های درمانی و میزان موفقعیت درمان با قلیا. از این تعداد 109 کودک که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند در برگه اطلاعاتی وارد شد. تمام بیماران در ابتدای ورود یک سونوگرافی اولیه مبنی بر تایید وجود سنگ داشتند. حذف کامل سنگ، دفع سنگ یا کاهش اندازه آن در سونوگرافی های بعدی به عنوان پاسخ مثبت به درمان با پلی سیترات پتاسیم تلقی شد.

    یافته ها

    از میان 109 بیمار مورد مطالعه، 91 مورد با پلی سیترا درمان شدند که در 51 بیمار(56%) پاسخ درمانی مثبت بود. 22 نفر در زمان جمع آوری اطلاعات هنوز تحت درمان بودند و 18 نفر هم درمان را نیمه کاره رها کردند. شایع ترین نوع سنگ اگزالات کلسیم با شیوع50 % بود و از نظر علت شناسی هیپرکلسیوری بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده و بعد از آن هیپریوریکوزوری قرار داشت. شایع ترین سن درگیری 1-3 سال بود و از نظر شیوع جنسی، میزان سنگ در پسرها بیش تر بود. شایع ترین شکایت اولیه ادرار خونی و پس از آن درد شکم بود. شایع ترین محل درگیری سیستم ادراری فوقانی و از نظر جهت، شیوع سنگ در سمت راست بیشتر بود. بیش ترین سنگ هایی که به درمان با پلی سیترات پتاسیم جواب دادند، سنگ های اگزالات کلسیمی بودند. میزان پاسخ به پلی سیترا در دختران برابر با پسران و میزان پاسخ به پلی سیترات پتاسیم در گروه های سنی مختلف تقریبا با هم برابر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها به نظر می رسد درمان با پلی سیترات پتاسیم روش مناسبی جهت درمان اکثر سنگ های کوچک دستگاه ادراری(میکرولیتیازیس) در کودکان باشد.

    کلیدواژگان: سنگ کلیه، درمان با قلیا، پلی سیترات پتاسیم، کودکان
  • محمد کارگر، امین رضا اکبری زاده، رامین یعقوبی صفحه 34
    روتاویروس ها یکی از عوامل عمده ایجاد کننده اسهال و مهمترین عامل گاستروانتریت حاد در کودکان هستند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین همه گیر شناسی عفونتهای روتاویروسی، باکتریایی و انگلی در کودکان بستری شده مبتلا به گاستروانتریت در شهرستان جهرم انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سالهای 1385 تا 1386 بر روی 163 نمونه مدفوع کودکان زیر 5 سال مبتلا به اسهال شدید بستری شده در دو بیمارستان شهرستان جهرم انجام شد. از روش های کشت میکروسکوپی، الایزا و RT– PCR به ترتیب برای تشخیص عفونت های باکتریایی، انگل ها و روتاویروسها استفاده شد. داده ها آزمونهای مجذورکای، ANOVA و دقیق فیشر تحلیل شدند.
    یافته ها
    از مجموع نمونه های مورد بررسی با روش الایزا، %02/46 به عنوان گروه A روتاویروسی شناسایی شدند. غالبترین ژنوتیپ جدا شده روتاویروسی (%66/30) مربوط به گروه G4 بود. از نمونه های مورد پژوهش، %97/7 اشریشیاکلی، %18/17 شیگلا، %83/1 شیگلا و اشریشیاکلی، %20/15 اشریشیاکلی و روتاویروس، %68/3 سالمونلا، %84/1 انتامباهیستولیتیکا یا انتامبادیسپار و %28/6 به عنوان سایر عوامل عفونی شناسایی شدند.
    نتیجه گیری
    از نظر همه گیر شناسی، روتاویروس ها در ماه های سرد سال در شهرستان جهرم شیوع بیش تری داشتند.
    کلیدواژگان: گاستروانتریت، روتاویروس، ژنوتایپینگ، باکتری ها، انگلها، کودکان
  • عباس علامی، نوید محمدی، علی یاوری، مینا آصف زاده صفحه 42
    آرتریت چرکی یکی از شایع ترین علل تخریب مفصلی است.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی نحوه برخورد با بیماران با تشخیص قطعی یا مشکوک به آرتریت چرکی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال های 1382 تا 1387 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مشاهده ای به روش متکی بر داده های موجود در سال 1388 انجام شد. پرونده ی تمام بیماران مبتلا به آرتریت، موجود در 3 بیمارستان آموزشی قزوین که در بخش های روماتولوژی، ارتوپدی و کودکان بستری بودند در مدت 5 سال جدا شدند. سپس بیمارانی که جهت درمان آرتریت 3 روز و بیش تر آنتی بیوتیک وریدی دریافت کرده بودند جدا شدند (174 مورد) و تمامی اطلاعات مرتبط در برگه های پرسش نامه جمع آوری شد و همچنین با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 174 بیمار مورد مطالعه% 5/57 بیماران مذکر و % 6/70 زیر 12 سال بودند. % 2/85 درگیری تک مفصلی داشتند. شایع ترین مفصل مبتلای بالغین زانو %6/39 و افراد زیر 12 سال لگن % 2/47 بود. شایع ترین عامل مستعدکننده (%73) تروما و شایع ترین علامت بالینی هنگام مراجعه محدودیت حرکت در % 6/85 بیماران بود. تنها 57 بیمار تحت آرتروسنتز قرار گرفتند که نتایج کشت مایع مفصل در 8 مورد مثبت بود. بررسی های ضروری همچون اسمیر، رنگ آمیزی گرم و بررسی از نظر وجود کریستال در مایع مفصلی به میزان قابل قبول انجام نشده و موارد با اهمیت تشخیصی کمتر همچون لاکتات دهیدروژناز، پروتئین و قند مایع مفصل در اکثریت بیماران آرتروسنتز شده مورد بررسی قرار گرفته بود. رژیم آنتی بیوتیکی برای اکثر بیماران شامل یک آنتی بیوتیک ضد استافیلوکوک بود. % 6/54 بیماران در 4 ساعت اول ورود به بیمارستان آنتی بیوتیک وریدی دریافت کردند و % 7/24 بیماران بیش از 2 هفته آنتی بیوتیک وریدی دریافت کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقص موجود در مدیریت بیماران قطعی و مشکوک به آرتریت چرکی باید مواردی همچون شرح حال گیری و انجام معاینات فیزیکی دقیق، مدت زمان مناسب تجویز آنتی بیوتیک و فرآیند تعیین نوع میکروارگانیسم عامل آرتریت چرکی (اسمیر و کشت مایع مفصل) مورد توجه بیش تر قرار گرفته و اقدامات ضروری از نظر اصلاح این فرایندها انجام شود.
    کلیدواژگان: آرتریت چرکی، نحوه برخورد، اداره بیمار، مایع مفصلی، آنتی بیوتیک
  • سعید احمدی، جواد عدل، مهران قلعه نوی صفحه 50
    خطر حریق و انفجاردر صنایع شیمیایی به ترتیب اولین ودومین خطر اصلی در این صنایع محسوب می شوند.
    مطالعه به منظور ارزیابی کمی و رتبه بندی نسبی خطر حریق وانفجار در یک صنعت پتروشیمی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1385 درپتروشیمی بندرامام خمینی (ره) انجام شد. واحدهای فرایندی مورد نظر بر اساس شاخص های تاثیرگذار بر ریسک حریق وانفجار انتخاب وبا استفاده از روش شاخص حریق وانفجار DOW (F&EI) آنالیزشدند. اطلاعات فنی مورد نیاز برای محاسبه شاخص از اسناد فرایندی، راهنمای شاخص وگزارش های موجود به دست آمد. سپس رتبه بندی نسبی خطر حریق وانفجار با استفاده از شاخص محاسبه شده در هریک از بخشها صورت گرفت.
    کلیدواژگان: شاخص حریق وانفجار، واحدفرایندی، خطر، خسارت
  • سعید آصف زاده، عزیز رضاپور، غلامحسن شعبانی قاضی کلایه، رامین سرچمی صفحه 57
    شرط اساسی برای کسب موفقیت در سیستم اطلاعات بهداشتی درمانی، جمع آوری دقیق و منظم اطلاعات و ارسال به موقع آن ها برای سیاستگذاری و تصمیم گیری اثربخش است.
    هدف
    این مطالعه به منظورارزیابی مدیریت اطلاعات از خانه های بهداشت تا مرکز بهداشت شهرستان قزوین انجام شد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه مقطعی که در سال 1387 انجام شد، جامعه پژوهش شامل سه سطح سیستم مراقبت بهداشتی بود که با روش نمونه گیری هدفمند 10 خانه بهداشت، 5 مرکز بهداشتی درمانی روستایی و مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای ارزیابی مدیریت اطلاعات پرسش نامه وچک لیست بود. از آزمون کای دو برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    ازتعداد کل 9262602 واحد اطلاعات تولید شده در سیستم مورد مطالعه 683563 واحد (37/7%) به سطوح بالاتر ارسال شده بود. درمجموع وضعیت سیستم مورد مطالعه در رابطه با نحوه جمع آوری و انتقال اطلاعات از دید کارشناسان سیستم که پرسش نامه را تکمیل کرده اند، چنین بود: 0%ضعیف، 2/23%متوسط و 8/76 %خوب، درمورد شیوه پردازش و تحلیل اطلاعات: 0%ضعیف، 9/15 %متوسط و1/84 %خوب، در خصوص نحوه تفسیر اطلاعات: 4/1%ضعیف، 2/23%متوسط، 4/75 % خوب و درمورد شیوه کنترل اطلاعات: 0% ضعیف، 7/21 %متوسط، 3/78 % خوب بود.
    نتیجه گیری
    با عنایت به تولید حجم بالای اطلاعات در سطوح مختلف سیستم های ارائه خدمات بهداشتی به منظور تصمیم گیری اثربخش لازم است که به موضوع غربال گری اطلاعات در سطوح پایین تر توجه بیش تری گردد و شیوه تفسیر اطلاعات با توجه به ضعف موجود در سطوح مختلف به مسئولین آمار و اطلاعات آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، واحد اطلاعات، داده، قزوین، خدمات بهداشتی و درمانی
  • بهزاد نجفی*، علی بهشتی دهکردی، علی امامی میبدی صفحه 64

    محدودیت منابع در اقتصاد سلامت مهم ترین دلیل توجه به امر کارایی و بهره وری در تمامی حوزه های مدیریتی به ویژه بیمارستان هاست.

    هدف

    مطالعه به منظور اندازه گیری بهره وری در بیمارستان های عمومی استان اردبیل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی و تحلیلی به صورت گذشته نگر در سال 1387 انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه 10 بیمارستان عمومی استان اردبیل بود که به مدت 7 سال داده های آنها جمع آوری شد. اندازه گیری بهره وری با استفاده از شاخص بهره وری عوامل کل مالم کوئیست و به کمک روش تحلیل فراگیر داده ها صورت گرفت و از متغیرهای تعداد پزشک، تعداد تخت فعال، تعداد پذیرش و روزهای بستری به همین منظور استفاده شد. داده ها با استفاده فرم های استاندارد وزرات متبوع جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار Deap2 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    براساس نتایج میانگین بهره وری کل عوامل 033/1 بدست آمد که حکایت از کاهش بهره وری به میزان 3/3 درصد در طول دوره دارد. میانگین تغییرات کارایی فنی 004/1 و میانگین تغییرات تکنولوژیکی 029/1 بود. روند تغییرات بهره وری در طول دوره بررسی از یک روند خاصی تبعیت نمی کند به طوری که در سه سال اول مورد بررسی این روند صعودی (کاهش بهره وری) و در دو سال بعدی بهره وری افزایش یافته و دوباره در سال 1385 بیمارستان ها با کاهش بهره وری روبرو بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع بهره وری کل عوامل کاهش یافته که علت اصلی این کاهش تغییرات تکنولوژیکی می باشد. پژوهش های انجام شده در خارج از کشور، به ویژه در کشورهای کم درآمد نیز به نتایج مشابهی دست یافتند و علت اصلی کاهش بهره وری را تغییرات تکنولوژیک عنوان نمودند.

    کلیدواژگان: شاخص مالم کوئیست، بهره وری، تحلیل فراگیر داده ها، تغییرات تکنولوژیکی
  • نضال آژ، شادی ثابت قدم، مسعود یونسیان صفحه 71
    عمل سزارین در ایران و جهان رو به افزایش است و به دلیل عوارض همراه با آن به یک روش ایمن برای کاهش این روند نیازاست.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین تاثیر کلاسهای آموزشی دوران بارداری بر کاهش موارد سزارین انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای در سال 1383 تا 1386 دردرمانگاه های شرق برروی410 زن باردار در سه ماهه سوم که به صورت تصادفی در دو گروه تقسیم شدند(گروه مورد 187 نفر و شاهد 223 نفر) انجام شد.گروه اول علاوه بر مراقبت معمول در کلاس های آموزشی نیز حضور داشتند. یک ماه پس از زایمان پرسشنامه ای در رابطه با نوع زایمان توسط مددجو و مراقب بهداشتی تکمیل می شد. داده ها با نرم افزار آماریSPSS جمع آوری و از آمار توصیفی به صورت جداول فراوانی و از آزمون کای دو برای بررسی ارتباط بین آموزش و نوع زایمان استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع کلی سزارین 8/59% بود که در گروه مورد41/41% و در گروه شاهد 8/74% و سزارین الکتیو در گروه شاهد 5/60% و در گروه تحت اموزش 7/16% بوده است که از نظر اماری در دو گروه تفاوت معنی داربود.(p=000)
    نتیجه گیری
    قرار دادن یک برنامه آموزشی منسجم در کنار سایر روش های حمایت اجتماعی و نیز به کارگیری دانشجویان مامایی می تواند در کاهش سزارین موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: فرآیند زایمان طبیعی، زایمان سزارین، کلاس های آموزشی، مراقبت های پره ناتال
  • محمد علی مروتی شریف آباد، لیلا سبزمکان، جواد شجاع فرد صفحه 77
    این مطالعه به منظور تعیین وضعیت مواجهه جوانان 30-18 ساله شهر یزد با دود سیگار محیطی و ارتباط آن با عقاید بهداشتی و فشار اجتماعی انجام شد. در این مطالعه مقطعی281 نفر از آزمودنی ها به روش خوشه ایبا استفاده از پرسش نامه محقق ساخته بررسی شدند. جهت آنالیز داده ها از آزمون های آماری ناپارامتریک ضریب همبستگی اسپیرمن، مان - ویتنی و کروسکال - والیس استفاده شد. 8/43% از آزمودنی ها گزارش نمودند که در هفت روز گذشته حداقل یک روز در اتاقی حضور داشته اند که در آن اتاق فردی در حال سیگار کشیدن بوده است، 4/53% گزارش کردند که در هفت روز گذشته حداقل یک روز سوار وسیله نقلیه ای شده اند که در آن فردی در حال سیگار کشیدن بوده و 7/52% نیز گزارش کردند که در هفت روز گذشته حداقل یک روز در فضای باز در نزدیکی فردی که در حال سیگار کشیدن بوده است باقی مانده اند. همبستگی معنی داری بین فشار اجتماعی و وضعیت مواجهه با دود سیگار محیطی دیده شد. درصد بالایی از جوانان در معرض دود سیگار محیطی قرار می گیرند که مهمترین عاملی که در این میان نقش دارد فشار اجتماعی درک شده می باشد. نظر به آسیب های بهداشتی زیاد دود سیگار محیطی، اجرای برنامه های مداخله ای آموزشی ضروری است.
    کلیدواژگان: مواجهه با دود سیگار محیطی، فشاراجتماعی، عقاید بهداشتی
|
  • M. Sahmani, M. Noori, E. Sakhinia, L. Farzadi, M. Sirati-Saabet, R. Najafipour Page 5
    Background
    Genetic factors play an important role in women fertility and embryonic development which may contribute to the efficacy of assisted reproduction techniques.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of peroxisome proliferator-activated receptor γ (PPARγ) His447His polymorphism on oocytes and fertilization in women undergoing IVF.
    Methods
    Blood samples were obtained from 98 IVF patients referred to Tabriz Alzahra Hospital. Samples were analyzed for the PPARγ gene polymorphism using polymerase chain reactionrestriction fragment length polymorphism-based methods. Multivariate analyses were used to test the independence of associations between the number of mature oocytes and the number of oocytes fertilized as outcome variables and polymorphism of PPARγ gene.
    Findings
    Correlation analysis showed a significant inverse correlation between the age of women and the number of mature oocytes retrieved (r=-0. 37، P=0. 001) and oocytes fertilizaed (r=-0. 25، P=0. 015). The ratio of the number of mature oocytes to oocytes fertilizaed was significantly (P<0. 05) increased in carriers of the rare alleles than homozygous wild-type genotypes. The association of His447His polymorphism (P=0. 003) remained statistically significant after adjustment for confounding factors in the multivariate analyses.
    Conclusion
    This study presents evidences that the His447His polymorphism of PPARγ plays an important independent role in fertilization in vitro and thus possibly in female fertility.
  • Aa Hajy Agha Mohammadi, Y. Mohammadikebar, A. Ziaei, N. Mohammadi, A. Javadi Page 12

    DM and glucose intolerance are commonly associated with liver cirrhosis. They are important prognostic factors in liver cirrhosis.

    Objective

    To determine the more sensisitive test for diagnosis of diabetes mellitus in liver cirrhosis.

    Methods

    92 patients with liver cirrhosis were enrolled in a descriptive-analytic study. Their FBS and Blood Sugar two hours after 75gr glucose consumption (OGTT) were measured. FBS and 2-hPG were analysed in all subjects. chi-squared or Fisher's exact test were used. p values <0.05 were considered significant.

    Findings

    92 cirrhotic cases with mean age of 54.1±14.1 year were enrolled in this study. 51 cases were male(55.4%) and 41 cases were female(44.6%). Diabetes mellitus(DM) was diagnosed in 14 subjects (15.2%), impaired fasting glucose (IFG) in 16 subjects (17.4%) and normal fasting glucose in 62 subjects (67.4%) using FBS. DM was diagnosed in 36 subjects (39.1%), impaired glucose tolerance (IGT) in 26 subjects (28.3%) and normal glucose tolerance (NGT) in 30 subjects (32.6%) using OGTT.Comparison of FBS and OGTT(as a gold standard test) was showed that there is a significant difference between them.(p<0.001) Sensitivity of FBS test for diagnosis of DM was 46.7% and specificity was 96.7 %.P.P.V was 96.7% and N.P.V was 46.7%.FBS cut off was estimated 83.50.

    Conclusion

    FBS level is not sufficient in detecting DM in patients with liver cirrhosis.Thus, OGTT can be recommended as routine examination of cirrhosis in addition to FBS.

  • K. Kamrava, R. Farzaneh, M. Jalessi, N. Shamspour, A. Heshmatzade Behzadi Page 17
    Background
    Diagram of acoustic Rhinometry evaluated in normal Iranian population can be recognized in the air function nose is very useful. The aim of the present study examined Diagram of acoustic Rhinometry in normal people without breathing problems in Iranian population.
    Methods
    in the study temporary 166 present number of people without complaint airway nose acoustic test under rhinometry and a chart of related to the lowest “proper levels and predicted that the volume of registration.
    Findings
    the lowest level in 8 “proper/66% of the average 5597% cm cubic meters in the distance 1840/4 cm from the place foreside antenna and Ph.D in 2/33% on average 6166% cm per cubic meter distance in 3355/2 of the window anterior.
    Discussion
    with regard to the difference between the acoustic Rhinometry race in the various findings of this study in Iranian population standard suitable for the diagnosis of diseases related to the air treatment nose correct choice (or medical Surgery) and also compared the results before and after the surgery predicted that the air.
  • B. Majdoleslam, M. Kazemi, S. Keyhani, A.A. Esmaeiljah, R. Baghaei Page 22

    Kinesthesia motion sense has been impaired after Anterior Cruciate Ligament (ACL) tearing and reconstruction surgery can improve it significantly.

    Objective

    The objection of present study was the comparative of Kinesthesia motion sense in patients with A.C.l tear before and after reconstruction surgery at acute phase.

    Methods

    In this Quasi- experimental study, 30 patients with ACL tear, were recruited. The patient was 16 male and 14 female. Patients were selected in a non probability sampling manner. Using C.P.M for testing the Kinesthesia motion sense, as a dependent variable. Data were analyzed with Paired T-Test, ICC, SEM and K-S tests.

    Findings

    Kinesthesia motion sense at the affected knee at the speed of 0.5 m/s before/after surgery was 5.02±0.36 and 3.23±0.25 and at the speed of 2 m/s was 1.95±0.16 and 0.85±0.04 respectively. The difference between pre and post surgery was significant at both speeds (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that reconstruction surgery in patients with ACL tear at acute phase was effective in improvement of Kinesthesia motion sense.

  • M. Sharifian, Bijan Hatamian, R. Dalirani, P. Aghasi, M. Akhavan Spahi Page 28

    Urolithiasis is increasingly recognized in pediatric patients in Iran. Development of stone depends on particulate physicochemical factors such as promoters and inhibitors of solute crystallization which are not fully investigated in our country. Several treatment methods including increased fluid intake and dietary modification, medical therapies such as potassium citrate and use of Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL) and finally surgery methods are used for treatment of urolithiasis.

    Objective

    The aim of this study was to evaluate the etiological and clinical characteristics and level of response to medical therapy with polycitra in children with urolithiasis.

    Methods

    Study population comprised all patients less than 14 years old with urolithiasis visited at Mofid children's hospital in last five years. One hundred thirty four patients had urolithiasis of whom 109 cases followed the treatment instructions and fulfilled the inclusion criteria for this study and Struvite stones were excluded. All other patients who had an initial ultrasonography showing stone in urinary tract were treated with polycitra-k (potassium citrate 220 grams, citric acid 66.8 grams in 1 liter of distilled water) irrespective of the cause of the stone. At the end, complete resolution or passage or a decrease in the size of stone in later sonography was defined as response to treatment.

    Findings

    From 109 patients 91 cases continued medical therapy with polycitra-k and 51 patients had response to it (56% of patients who used polycitra-k). Hypercalciuria and hyperuricosuria were found to be etiological factor in 25% and 19% of patients respectively. The stone analysis revealed that 50% were composed of ca-oxalate. Stone disease was more common between the ages of 1-3 years and most common complaint was hematuria (20%). ESWL was performed in 42% of patients who did not respond to polycitra and had surgically active stones. Calcium Oxalate stones were the most frequent stone which responded to polycitra. The response rate in girls and boys was equal and in different age groups the response rate was almost equal.

    Conclusion

    Based on the response rate of medical therapy with polycitra-k as a noninvasive method and its cost effectiveness in comparison with other methods Potassium citrate is recommended for treatment of urolithiasis in children.

  • Kargar, Ar Akbarizadeh, R. Yaghobi Page 34
    Rotavirus is one of the most common cause of diarrhea and one of the major causes of sever gastroenteritis in very young children.
    Objective
    To follow up and genotype the agents of rotavirus infection as well as assessing the bacterial and parasitic organisms among hospitalized children with gastroenteritis in the city of Jahrom, Iran.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive study carried out during October 2006 to October 2007. A total of 163 stool samples from hospitalized children less than 5 years old with severe diarrhea were collected from two hospitals in Jahrom. Culture, microscopy, EIA, and RT-PCR were used for detection of bacterial, parasitic and rotaviral agents. Data were analyzed using SPSS 14 and descriptive statistics including chi-square test, ANOVA, and Fisher exact test. A p value less than 0.05 was considered to be statistically significant.
    Finding
    Of total samples, 46.02% were positive for group A rotavirus by EIA. The predominant genotypes were G1 (17.33%), G4 (30.66%), and nontypable (30.66%). Also, E.coli, Shigella spp., Shigella spp. + E.coli, E.coli + rotavirus, Salmonella spp., E. histolytica/E.Dispar, and other infectious agents were identified in 7.97%, 17.18%, 1.83%, 15.20%, 3.66%, 10.84%, and 6.28% of cases, respectively.
    Conclusion
    According to the data obtained from the present study, rotavirus infections in Jahrom mostly occur within the cold months of the year, epidemiologically.
  • A. Allami, N. Mohammadi, A. Yavari, M. Asefzadeh Page 42
    septic arthritis is one of the most common causes of joint destruction.
    Objective
    The aim of this study was assessment of management of definitive or suspected cases of septic arthritis in educational hospitals of Qazvin University of medical sciences from 2003 to 2008
    Methods
    observational study based on existing data was performed. Files arthritis cases in three hospitals were assessed. Patients had been hospitalized in orthopedics, rheumatology and pediatrics wards. Intravenous antibiotic receivers for arthritis (more than three days) were analyzed (174 cases) and all of necessary information was gathered. SPSS software using descriptive statistics was utilized for analysis of data.
    Finding
    we found that 57.5% of cases were male, 70.6% were under 12, and 85.2% had mono-articular involvement. The most common involved joint was knee in adults and hip in children (39.6% and 47.2%, respectively). Trauma was the most common predisposing factor (73%) and limited range of motion (85.6%) was the most common manifestations at the time of admission. Only 57 patients were under joint aspiration and culture results of joint fluid were positive in 8 cases. Essential considerations such as smear, gram staining and evaluation of the presence of crystals in synovial fluid levels are not acceptable to do and less important factors such as lactate dehydrogenase, protein and glucose of synovial fluid had been examined in majority of patients. Antibiotic regimen included an anti-staphylococcal agent in most of cases. In first four hours from admission, 54.6% of cases were received intravenous antibiotics and 24.7% cases had been received antibiotics for more than two weeks.
    Conclusion
    According to defects in the management of patients with definite and suspected septic arthritis should be making things like careful history and physical examination, appropriate duration of antibiotic and the process of determining the type of microorganisms cause septic arthritis (smear and culture of synovial fluid) considered and necessary measures of reform this process be done.
  • Saeid Ahmadi, Javad Adl, Mehran Ghalehnovi Page 50
    Fire and explosion hazards are the first and second of major hazards in process industries, respectively.
    Objectives
    This study have been done to Assessment of fire and explosion hazard and hazard Classification.
    Material And Method
    In this quantitative study process unit has been selected with affecting parameters on fire and explosion hazard. Then, it was analyzed by DOW’s fire and explosion index(F&EI).Technical data were obtained of process documents and reports, fire and explosion guideline.After calculating of DOW’s index, more risk and less risk process unit determined.
    Findings
    Stripper column with rank of 226 and Naphta tank with rank of 64 were determined as the most disaster and less disaster process units.Amount of hazard was determined in all columns sever(F&EI>158), Magnaformer reactor and gasoline furnace heavy(127< F&EI≤158) and Hydrodealkylation reactor and naphta tank moderate(61< F&EI≤96). Radius of exposurer was calculated 57 metersfor Stripper column.
    Conclusion
    Fire and explosion hazard at reactors was less than columns.Gas process units were safer than liquid process units. F&EI is a proper technique for hazard assessment and loss estimation of fire and explosion in process industries.Also,It is an important index for detecting high hazard and low hazard areas in an industry.At this technique, all of factors affecting on fire and explosion hazard was showed as index that is a base for judgement risk class.
  • S. Asefzadeh, A. Rezapur, Gh. Shabani, R. Sarchami Page 57
    The basic condition to successful in health information management is precis and regulation assembling of information and sent of them in optimal situation to decision and policy making.
    Objective
    To study of assessment health information management in health system of Qazvin province.
    Methods
    This is a cross-sectional study which was conducted in 2008. Population research were 3 levels of Health care system of Qazvin. By targeted sampling; 10 Health Houses, 5 Rural Health Centers & Shahid Bolandian Health Center of Qazvin city were selected to study. A questionnaire and checklist were used for data collection and assessment information management. collected data were analyzed with spss13 software.
    Findings
    This study indicated that 9262602 units of information was produced and about 683563 unit, (7.3% of total information) was sent to higher level. information management in data collection and information transfer stage were assessed: weak (0%), moderate (23.2%) and fair (76.8%). data processing and analyzing were assessed: weak (0%), moderate (15.9%) and fair (84.1%). concerning the interpretation of information was assessed: weak(1.4%), moderate(23.2%) and fair(75.4%), also method of data control was assessed: weak(0%), moderate(21.7%) and fair(78.3%).
    Conclusion
    With respect of large amount of information generation in different levels of studied health system, appropriate screening for the best decision making by managers and policy makers is very important. weakness in interpretation of data in all 3 levels needs educating of statistics in these levels.
  • Behzad Najafi, Ali Behesti Dehkordi, Ali Emami Meibodi Page 64

    The Main reason for using productivity and efficiency analysis in the management of firms, specially hospitals, is resources constraint.

    Objective

    the aim of this study was to measure the productivity in general hospitals of Ardebil province.

    Methods

    This is an applied-retrospective study, carried out in Ardebil Province general Hospitals(10 hospitals) on 2008. We employ DEA technique to study the productivity. the Malmquist Total Factor productivity Index was used to estimate the productivity. We used the standard Forms designed by of Ministry of Health and Medical Education’s Statistical Department. We used Deap2 software for analysis of Data.

    Findings

    Findings show that the Total Factor productivity mean is 1.033. that is shows 3.3% productivity regress in this period. The technical efficiency change and technological change as component of productivity is 1.044 and 1.029 respectively. The trend of productivity over the study period dose not follow any particular trend. In the first three years productivity is reduced and in the next two years it is increased. Again in the next year hospitals have faced with decreasing productivity.

    Conclusion

    Total factors productivity during the study period shows productivity regress. productivity losses were largely duo to technological regress. Abroad research, particularly in low income country find similar results and the major cause of productivity regress is technological changes.

  • N. Ajh, Sh. Sabet Ghadam, M. Yonesian Page 71
    annual cesarean delivery rates in world and Iran are increasing. Because of the morbidity associated with cesarean, a safe preventive strategy to reduce the use of this procedure has been needed.
    Objective
    To estimated the effect of prenatal supportive classes on birth outcome(c/s or vaginal)
    Methods
    this study was RCT. The sample size was 440 pregnant women who systematically randomized for 2 groups. First represent to educational classes. The second received the routine prenatal care. After 2 months the questionnaire should be completed by client and trainers.
    Findings
    total rate of cesarean was 59.8%, in first group was 41.41% and in second 74.8%. Elective c/s in first 14.63% but in second was 54.14%.
    Conclusions
    providing an educational supportive during prenatal care could reduce the c/s rates.
  • M. Morowatisharifabad, L. Sabzmakan, J. Shojaefard Page 77
    The aim of this study was determining environmental tobacco smoke exposure status in adolescents Yazd city and its associations with health beliefs and social pressure. 281 of subjects entered in this cross-sectional study with a clustered sampling. Data were collected with a questionnaire and were used from spearman correlation coefficient, Mann-Whitney test and Kruskal-Wallis test. 42.7 % reported that in last 7 days at least one day were in the same room with someone who was smoking cigarette and 53.3 % reported that in the last 7 days at least one day ride in a car with someone who was smoking cigarette and also 52.7% reported that in the last 7 days at least one day stayed in the same open space with someone who was smoking cigarette.Perceived social pressure was significantly associated with environmental tobacco smoke exposure. A high percent of Iranian youths expose environmental tobacco smoke and perceived social pressure is an important related factor. Regarding high risky health problems of passive smoking, educational interventional programs are necessary.