فهرست مطالب

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:17 Issue: 1, 2013

  • تاریخ انتشار: 1391/11/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شهرام برازپردنجانی، ندا صیادی، حاجیه بی بی شهبازیان، سیدمحمود لطیفی، مهرداد کریمی صفحات 4-10
    زمینه
    نوروپاتی دیابتی شایع ترین عارضه دیابت است. به منظور کنترل موثر نوروپاتی دیابتی، تشخیص دقیق بیماران به طور منظم لازم است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین دقت مونوفیلامان های سیمز- وینشتاین و لیلی در غربال گری نوروپاتی محیطی بیماران دیابتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 150 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو که در سال 1389 به مرکز دیابت بیمارستان گلستان اهواز مراجعه کرده بودند انتخاب شدند و پرسش نامه 13سوالی در مورد علامت های ذهنی نوروپاتی را تکمیل کردند. بیماران همچنین به وسیله دو نوع مونوفیلامان ارزیابی شدند. سپس آزمون هدایت عصبی به عنوان استاندارد طلایی برای آن ها انجام شد. حساسیت و ویژگی مونوفیلامان ها با کمک آمار توصیفی محاسبه شد.
    یافته ها
    شایع ترین علامت های ذهنی شامل پاراستزی هر دو پا، درد پاها، حس سوزش، سوزن سوزن شدن و بی حسی در انتهاها بود. حساسیت مونوفیلامان سیمز- وینشتاین و لیلی در نقاط 1 تا 3 به ترتیب در محدوده %9/35 تا %7/48 و %9/35 تا %8/53 بود. حساسیت و ویژگی مونوفیلامان های سیمز- وینشتاین و لیلی در جمع نقاط 3 و 1 شامل %2/46 و %4/78 و در جمع هر سه نقطه به ترتیب %7/48 و %5/77 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، مونوفیلامان ها به عنوان روش های ارزان، ساده و مناسب برای ردیابی نوروپاتی حسی در معاینه های بالینی تشخیص داده شدند. از این رو به محض تشخیص دیابت برای بیماران، غربال گری آن ها از نظر نوروپاتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، مونوفیلامان، دیابت نوع دو
  • بایزید قادری، نسرین دانشخواه، محمد صالح واحدی صفحات 11-17
    زمینه
    علی رغم پیشرفت در تشخیص و درمان، سکته حاد قلبی از حدود سه دهه گذشته به عنوان مشکل سلامت عمومی مطرح است. مطالعه ها نشان داده اند که تعداد گلبول سفید در پیش آگهی بعد از سکته حاد قلبی موثر است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین ارتباط تعداد گلبول سفید با مرگ و میر در هفت روز اول بعد از سکته حاد قلبی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی تعداد 610 بیمار با سکته حاد قلبی از فروردین1387 تا پایان شهریور 1388 در بیمارستان شریعتی تهران بررسی شدند. برای بیماران در 48 ساعت اول بستری خون گیری و شمارش گلبول سفید انجام شد. مرگ به علت سکته حاد قلبی در هفت روز اول بستری تعریف شد. داده ها با آزمون آماری کای دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 610 بیمار با سکته حاد قلبی % 1/33 زن و % 9/66 مرد بودند. میانگین تعداد گلبول سفید در افراد فوت شده، 15200 و در افراد زنده 11700 در میکرولیتر بود. میزان کل مرگ و میر در هفت روز اول بستری %3/11 بود. مرگ و میر در بیماران با تعداد گلبول سفید زیر 6 هزار صفر درصد، در گروه بی ن 6 تا 12 هزار %3/8، در گروه بین 12 تا 20 هزار % 7/16 و در گروه بیش از 20 هزار %7/20 بود و ارتباط آماری معنی داری بین افزایش تعداد گلبول سفید با میزان مرگ و میر وجود داشت (001/0 P<). بین افزایش تعداد گلبول سفید با میزان مرگ و میر برحسب سن و جنس ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، تعداد گلبول سفید به عنوان ابزاری ساده و مهم در تعیین خطر بیماران با سکته حاد قلبی و همچنین پیش آگهی این بیماران مطرح است.
    کلیدواژگان: سکته حاد قلبی، تعداد گلبول سفید، مرگ و میر
  • علی خوانین، محسن سلیمانی، مهدی اکبری، رمضان میرزایی، سعید نظری، مسعود مطلبی صفحات 18-25
    زمینه
    صدای بیش از حد مهم ترین عامل زیان آور فیزیکی در جوامع صنعتی قلمداد می شود. روش های مختلفی به منظور حفاظت سیستم شنوایی در برابر صدا وجود دارند. تطابق با صدا یکی از مکانیسم های حفاظت سیستم شنوایی است.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثر زمان های متفاوت مواجهه با صدای تطابقی بر حفاظت شنوایی خرگوش قبل از مواجهه با صدای تروما انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1389بر روی 25 خرگوش نر سفید نیوزیلندی در پنج گروه انجام شد. گروه 1 (به عنوان گروه تروما در معرض مواجهه با تراز فشار صوت 105 دسی بل در محدوده 500 تا3000 هرتز به مدت 8 ساعت در روز طی 10 روز متوالی)، گروه های 2، 3 و4 (به عنوان گروه های صدای تطابقی در معرض مواجهه روزانه با صدای تطابقی با تراز فشار صوت 80 دسی بل در محدوده 500 تا 3000 هرتز به ترتیب به مدت 1، 2 یا 4 ساعت قبل از مواجهه با صدای ترومای 105 دسی بل به مدت 10 روز)، و گروه 5 (به عنوان گروه شاهد). همه خرگوش ها برای سنجش گسیل های اعوجاجی صوت DOPAE اولیه (قبل از هرگونه مواجهه) و DOPAE نهایی (16 تا 20 ساعت پس از مواجهه نهایی) بی هوش شدند. داده ها با آزمون های آماری آنوا، توکی و دانت تحلیل شدند.
    یافته ها
    اختلاف میانگین دامنه پاسخ های DPOAE گوش راست گروه های 2، 3 و 4 (گروه های تطابقی) بسیار کم تر از گروه تروما بود. اختلاف معنی داری بین میانگین دامنه پاسخ های DPOAE در بسامدهای پایین و میانی در گوش راست گروه های 3 و4 با گروه شاهد مشاهده نشد، در حالی که بین میانگین ترازهای پاسخ های DPOAE گروه تروما در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    عدم وجود اختلاف معنی دار بین میانگین دامنه پاسخ های DPOAE بین گروه های تطابقی و شاهد حاکی از اثر حفاظتی صدای تطابقی بر روی سلامت شنوایی قبل از مواجهه با صدای تروما بود.
    کلیدواژگان: صدای تطابقی، صدای شغلی، گسیل های صوتی، افت شنوایی
  • المیرا قاسمی، بقیه الله صالحی، حدیثه نخست، محمد صوفی آبادی، الهه ارمی، حسن اژدری زرمهری صفحات 26-34
    زمینه
    اورکسین A و B پپتیدهای هیپوتالاموسی جدیدی هستند که در تنظیم رفتار تغذیه ای و در تعدیل درد نقش دارند.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین اثرات آنتاگونیست گیرنده 1 اورکسین (SB334867) بر بی دردی ناشی از محرومیت غذایی 12 تا 14 ساعته در موش ها انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1389 در دانشگاه علوم پزشکی بر روی 32 موش صحرایی نر در محدوده وزنی 220 تا 300 گرم انجام شد. حیوانات تحت عمل جراحی استرئوتاکسی قرار گرفتند و یک کانول راهنما درون بطن جانبی آن ها قرار داده شد. یک هفته بعد از جراحی، غذا از دسترس موش ها خارج شد (12 تا 14 ساعت قبل از آزمون فرمالین)، اما آب بدون محدودیت در دسترس آن ها بود. فرمالین به صورت زیرجلدی به کف پای راست موش ها تزریق و رفتارهای درد آن ها به مدت 90 دقیقه بررسی شد. SB334867 یا حلال آن 5 دقیقه قبل از تزریق فرمالین تزریق شد. داده ها با آزمون های آماری تی و آنوای یکطرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    تزریق فرمالین به کف پای راست موجب پاسخ های درد در دو مرحله شد؛ مرحله اول و دوم با یک مرحله اینترفاز جدا می شدند که رفتارهای درد به صورت تکی و گذرا دیده می شدند. 12 تا 14 ساعت محرومیت غذایی سبب کاهش رفتارهای درد شد که تزریق آنتاگونیست گیرنده 1 اورکسین از این کاهش رفتارهای درد به دنبال محرومیت غذایی حاد جلوگیری کرد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اورکسین در تعدیل درد به دنبال محرومیت غذایی نقش دارد.
    کلیدواژگان: محرومیت غذایی، آزمون فرمالین، گیرنده 1 اورکسین
  • حبیب خلیل خانی، فائزه آزموده *، فهیمه سلامت صفحات 35-41
    زمینه

    موفقیت درمان ریشه دندان در وهله نخست وابسته به تخمین صحیح طول کانال است. روش متداول اندازه گیری طول کانال بهره گیری از تصاویر رادیوگرافی است که به علت محدودیت های آن یک روش ایده آل محسوب نمی شود و برای حل این مشکل از اپکس یاب های الکترونیکی استفاده می شود.

    هدف

    مطالعه به منظور مقایسه آزمایشگاهی دقت اپکس یاب های Foramatron و Raypex5 در تعیین طول کانال دندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی که در سال 1384 در دانشکده دندان پزشکی قزوین انجام شد، 30 دندان تک کانال کشیده انسان انتخاب و حفره دسترسی استاندارد برای آن ها تهیه شد. طول کانال ابتدا توسط استریومیکروسکوپ تعیین و با اندازه گیری های انجام شده توسط دو اپکس یاب در کانال خشک و مرطوب مقایسه شد. داده ها با آزمون آماری تی جفت شده تحلیل شدند.

    یافته ها

    میزان دقت Raypex5 درتعیین طول کانال در محدوده 5/0- تا صفر میلی متری اپکس در شرایط خشک و مرطوب به ترتیب %7/86 و %7/76 بود. این میزان برای Foramatron به ترتیب %4/73 و %4/63 گزارش شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    اگرچه Foramatron در مقایسه با Raypex5 دقت کم تری دارند، لیکن هر دو دستگاه می توانند در کنار رادیوگرافی به تخمین دقیق تر طول کانال دندان کمک کنند.

    کلیدواژگان: اپکس یاب الکترونیکی، طول کارکرد، ریشه دندان
  • نرگس نصراصفهانی، احمد اعتمادی، عبدالله شفیع آبادی صفحات 42-47
    زمینه
    صمیمیت در روابط زناشویی، به صورت الگوی رفتاری بسیار مهمی مفهوم سازی شده است که بر پایه پذیرش، رضایت خاطر و عشق شکل می گیرد و این عشق مسیری به سمت زندگی پرمعناست.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر آموزش معنا- محور بر صمیمیت زناشویی زنان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی، بر روی 24 نفر از زنانی انجام شد که به یکی از خانه های سلامت منطقه 7 شهر تهران مراجعه و به طور داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند. این زنان به طور تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه صمیمیت زناشویی بود که به صورت پیش آزمون- پس آزمون در هر دو گروه تکمیل شد. گروه مداخله در10 جلسه آموزش مبتنی بر رویکرد معنا- محور شرکت کردند. داده ها با روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از تعدیل نمره های پیش آزمون، اختلاف معنی داری بین آزمودنی های دو گروه وجود داشت (637/0=2 ƞ Partial 05/0 P <، 922/36=(1،21) F). نمره های میانگین تعدیل شده نشان داد که صمیمیت زناشویی گروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد پس از اجرای متغیر مستقل افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، داشتن معنای مشترک در زندگی زناشویی می تواند به عنوان روشی برای افزایش روابط صمیمانه بین همسران به کار رود.
    کلیدواژگان: آموزش معنا، محور، صمیمیت زناشویی، زنان
  • رحیم خدایاری زرنق، سوگند تورانی، اعظم قادری، مسعود صالحی، حسن جعفری صفحات 48-54
    زمینه
    گردش گری پزشکی بیان گر یک صنعت رو به رشد پر سرعت است که فضایی به وجود آورده که در آن بیماران برای دریافت خدمات پزشکی به فراتر از مرزهای ملی سفر می کنند.
    هدف
    مطالعه با هدف ارزیابی میزان آمادگی مراکز آموزشی- درمانی منتخب شهر تهران در جذب گردش گران پزشکی براساس استانداردهای کمیسیون مشترک بین الملل انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی در سال 1388 در بیمارستان های هاشمی نژاد، شهید رجایی، شهید مطهری و حضرت رسول (ص) تهران انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از برگه ارزیابی استانداردهای کمیسیون مشترک بین الملل شامل 7 عنوان استاندارد بیمار محور و 6 عنوان استاندارد سازمان محور استفاده شد. داده ها با آمار توصیفی ارایه شدند.
    یافته ها
    میانگین میزان رعایت استانداردهای کمیسیون مشترک بین الملل (JCI) در بیمارستان های مورد بررسی % 3/64 (بیمار محور %66، سازمان محور %6/62) بود. استاندارد «مدیریت تجویز و استفاده از دارو» با میانگین %5/75 بیش ترین و استاندارد «حقوق بیمار و خانواده» با میانگین %9/54 کم ترین میزان رعایت را داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد بیمارستان های مورد پژوهش آمادگی نسبی در جذب گردش گران پزشکی دارند. این بیمارستان ها می توانند با تمرکز و سرمایه گذاری بر روی نقاط قوت، آن ها را به عنوان توانمندی های منحصر به فرد خود در صنعت گردش گری پزشکی معرفی و تا حد امکان نقاط ضعف خود را اصلاح کنند.
    کلیدواژگان: گردش گری پزشکی، بیمارستان آموزشی، درمانی، استانداردهای کمیسیون مشترک بین الملل
  • سعید مرتضوی، علیرضا رجبی پورمیبدی صفحات 55-60
    زمینه
    رضایت شغلی کارکنان در هر سازمان با افزایش کارایی و ارتقای بهره وری آن سازمان همراه است. در این میان بروز رفتارهای مختلف هنجارشکنانه به سبب نارضایتی شغلی، می تواند زمینه ساز یا تشدیدکننده آثار سوء کاهش رضایت شغلی همچون ترک شغل باشد.
    هدف
    مطالعه به منظور شناسایی و تعیین ارتباط بین رضایت شغلی و ترک شغل از طریق رفتارهای کاری هنجارشکنانه در پرستاران انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی در سال 1389 بر روی 292 نفر از پرستاران بیمارستان های دولتی استان یزد انجام شد که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده و جدول مورگان انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسش نامه جمع آوری و داده ها با آزمون آماری رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    رضایت شغلی پرستاران هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق کاهش تمایل به رفتارهای هنجارشکنانه بین فردی و سازمانی به کاهش ترک شغل منجر شد. پرستاران مرد، متاهل و کم سابقه، بیش تر از سایر پرستاران به هنجارشکنی سازمانی و ترک شغل تمایل داشتند، در حالی که هیچ یک از پرستاران، به هنجارشکنی بین فردی تمایلی نداشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد اصلی ترین عامل ترک شغل در میان پرستاران، کاهش رضایت شغلی است و از آنجا که بین رضایت شغلی و رفتار هنجارشکنانه رابطه منفی وجود دارد، رفتار هنجارشکنانه با افزایش رضایت شغلی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، ترک شغل، هنجارشکنی بین فردی، هنجارشکنی سازمانی
  • حسین جناآبادی صفحات 61-68
    زمینه
    وجود نیروی انسانی توانمند و متعهد در سازمان های بهداشتی و درمانی ضمن کاهش غیبت، تاخیر و جابه جایی، باعث تجلی بهتر اهداف سازمانی و فردی می شود.
    هدف
    مطالعه به منظور تعیین رابطه کیفیت زندگی با کیفیت زندگی کاری در کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تحلیلی تعداد 55 نفر از کارکنان مرکز آموزشی، درمانی و تحقیقاتی روان پزشکی بهاران زاهدان در آذر ماه 1389 با نمونه گیری طبقه ای - تصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش شامل سه بخش اطلاعات جمعیتی، پرسش نامه کوتاه شده کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و آزمون کیفیت زندگی کاری درگاهی بود. داده ها با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    % 6/43 کارکنان از کیفیت زندگی و %40 از کیفیت زندگی کاری خود ناراضی بودند و بین کیفیت زندگی کاری و کیفیت زندگی کارکنان رابطه معنی دار آماری وجود داشت (48/0= r و000/0 P=). از بین متغیرهای کیفیت زندگی فقط متغیر سلامت محیط با تغییرات نمره کیفیت زندگی کاری رابطه آماری معنی داری داشت (582/0= r و 001/0 P=).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، به نظر می رسد دسترسی آسان و رضایت بخش به اماکن تفریحی، ورزشی، آموزشی و خدمات بهداشتی- درمانی، تجدید نظر در نظام پرداخت حقوق و مزایا، آموزش و توسعه منابع انسانی و سبک مدیریت ضروری است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت زندگی کاری، سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت روابط، سلامت محیط
  • سعید آصف ز اده_پریسا شجاعی_سمیه امیریان صفحات 69-75
    زمینه
    تحقیق، لازمه تحول و پویایی سیستم های بهداشتی- درمانی است و پژوهش هایی که بنابر نیاز این سیستم انجام می شوند، روند اصلاح و رشد آن را فراهم می کنند.
    هدف
    مطالعه به منظور ارزیابی کاربردی بودن طرح های تحقیقاتی نظام سلامت (HSR) دانشگاه علوم پزشکی قزوین طی سال های1380 تا 1388 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی 118 طرح تحقیقات نظام سلامت پایان یافته دانشگاه علوم پزشکی قزوین طی سال های1380 تا 1388، بررسی شدند. جمع آوری اطلاعات توسط فهرست وارسی شامل موارد زیر بود: اطلاعات کلی طرح (محل و زمان اجرای طرح، موضوع طرح، سمت اجرایی مجری، نوع شغل، نوع طرح و بیان مساله)، اطلاعات مربوط به نوع مداخله (مثل برگزاری کلاس آموزشی، کارگاه، تهیه جزوه و پمفلت آموزشی و غیره)، نتایج مداخله و میزان انتشار نتایج (کاربردی بودن و ایجاد تغییر در سیستم ها).
    یافته ها
    بیش ترین فراوانی در زمینه سمت مجری، مربوط به کارشناسان اجرایی (%44/36) و هیات علمی (% 66/29) بود. بیش تر طرح ها (% 81/28) در خود دانشگاه اجرا شده بودند. بیش ترین موضوع مورد بررسی (%22/43) در حیطه موضوع های مدیریتی بود و فقط در 53 مورد (%91/44) برنامه ریزی برای مداخله انجام شده بود، بیش تر طرح ها (%84/50) در نهایت در قالب گزارش طرح، (%81/28) به صورت به کارگیری نتایج در محل اجرای طرح، (%94/16) به صورت چاپ مقاله، (% 54/2) در همایش (% 84/0) به صورت اختراع ارایه شده بودند. از نتایج 34 طرح (%81/28) در محل اجرای آن استفاده شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، بین تولید دانش و استفاده از آن در عمل فاصله زمانی بسیاری وجود دارد و چنین تاخیری می تواند باعث عدم استفاده از این دانش ها در جهت بهبود سیستم ها شود.
    کلیدواژگان: تحقیقات نظام سلامت، طرح کاربردی، انتشار دانش
  • سهیلا میرزاییان، بهرام رشیدخانی * صفحات 76-86

    چاقی شکمی خطرناک تر از تجمع چربی در نقاط دیگر بدن است و با افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، کبد چرب و بیماری های تنفسی می تواند موجب مرگ زودرس شود. شیوع چاقی شکمی در بین زنان و مردان ایرانی بسیار بالاست. از سوی دیگر مطالعه ها نشان داده اند که رژیم غذایی اکثر ایرانیان به اصلاح و تغییر نیاز دارد. براساس شواهد اخیر چاقی شکمی در پاسخ به برخی اقلام غذایی تغییر می کند و می توان رژیم هایی ارایه کرد تا با پیشگیری و کنترل چاقی شکمی عوارض ناشی از آن را بهبود یا حداقل تخفیف دهد. اگرچه ممکن است این رژیم ها به سبب تغییرات فردی در تمام افراد به یک اندازه موثر نباشد. لذا با توجه به پیامدهای بسیار سنگین چاقی شکمی شناسایی این اقلام غذایی جهت تنظیم برنامه های غذایی امری حیاتی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: چاقی شکمی، تغذیه درمانی، رژیم غذایی
  • آرمان آقایی، سعیدرضا محمدی، اشکان دیوان بیگی صفحات 87-90
    بیماری کیست هیداتید در بیشتر مناطق روستایی ایران بومی محسوب می شود. توجه به علامت های بالینی و در نظر گرفتن روش های تشخیصی نکته های کلیدی در تشخیص بیماری به شمار می آیند. خارج کردن کیست به روش جراحی لاپاروسکپی از موضوع های بحث انگیز در این رابطه است. در این گزارش، به معرفی یک بیمار با کیست هیداتید کبدی پرداخته و اهمیت معاینه بالینی، روش های تشخیصی و روش انجام جراحی لاپاروسکپی بحث می شود.
    کلیدواژگان: کیست هیداتید، لاپاروسکپی، کبد
  • محمد ابراهیم ساریچلو، حسن جهانی هاشمی، کبری نوروزی سزیرود صفحات 91-94
    این مطالعه مداخله ای با هدف تعیین اثر مداخله های شناختی- رفتاری در درمان مشکلات دانشجویان مشکوک به اختلال روانی انجام شد. پس از غربال گری همه دانشجویان ورودی مهر و بهمن سال 1388 دانشگاه علوم پزشکی قزوین با استفاده از پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) و با رعایت اصول اخلاقی، تعداد 35 نفر از دانشجویان آسیب پذیر (25 دختر و 10 پسر) شناسایی شدند. این افراد در 10 جلسه 45 دقیقه ای و با روش شناختی- رفتاری توسط روان شناسان مرکز مشاوره دانشگاه مورد مداخله فردی قرار گرفتند و مجددا با همان پرسش نامه سلامت عمومی ارزیابی شدند. مقایسه میانگین های قبل و بعد از مداخله با آزمون های تی زوجی و مستقل در مقیاس کلی آزمون و زیر مقیاس ها، تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0 P<). با توجه به موثر بودن مداخله های انفرادی با رویکرد شناختی- رفتاری در افزایش سلامت روان دانشجویان، استفاده از این روش در مراکز مشاوره دانشگاهی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مداخله های شناختی، رفتاری، سلامت روانی، دانشجویان آسیب پذیر
  • مریم سیدمجیدی، شیما نفرزاده صفحات 95-98
    این مطالعه گذشته نگر جهت به دست آوردن فراوانی سنی، جنسی و مکانی کیست ها و تومورهای ادنتوژنیک همراه با دندان های نهفته طی سال های 1382 تا 1389 در بخش آسیب شناسی دهان، فک و صورت دانشکده دندان پزشکی بابل با استفاده از اطلاعات ثبت شده و بررسی مجدد اسلایدهای میکروسکوپی مربوط به آن ها انجام شد. شایع ترین ضایعه و شایع ترین کیست ادنتوژنیک، کیست دنتی ژروس و شایع ترین دهه درگیری، دهه دوم سنی بود. تنها تومور ادنتوژنیک، آملوبلاستومای تک کیستی بود. در مجموع، شایع ترین مکان درگیری، سمت چپ خلف فک پایین و شایع ترین دندان همراه، مولر سوم بود.
    کلیدواژگان: دندان نهفته، کیست ادنتوژنیک، تومور ادنتوژنیک
|
  • Sh. Baraz Pordanjani, N. Sayadi, Hb. Shahbazian, M. Latifi, M. Karimi Pages 4-10
    Background
    Diabetic neuropathy (DN) is the most common complication of diabetes. In order to manage DN effectively، it is necessary to formulate an accurate diagnosis and monitor subjects regularly.
    Objective
    The aim of this study was to evaluate the accuracy of the lily and Semmes-Weinstein monofilaments examination (SWME) for diabetic peripheral neuropathy (DPN) screening.
    Methods
    In this study، 150 patients with type 2 diabetes who have been referred to the Golestan Diabetes Clinic in 2010، were recruited and questioned about 13 subjective symptoms of DN. They were examined using two types of monofilaments (SWME and lily). EMG-NCV was performed as golden test. The Sensitivity and specificity of the SWME and lily were analyzed by descriptive tests.
    Findings
    The most common subjective symptoms were paraesthesia of both feet، pain in feet، burning sensation and numbness in the extremities. The sensitivity of SWME was 35. 9-48. 7% at sites 1-3، whereas the sensitivity of lilly was 35. 9-53. 8%. The overall sensitivity and specificity of SWME and lilly at the sites 1 and 3 were 46. 2% and 78. 4%، respectively while they were 48. 7 % and 77. 5 % at the sites 1-3.
    Conclusion
    Using monofilaments were found to be simple، cheap and suitable methods for detection of sensory neuropathy in clinical examinations. Hence، we recommend neuropathy screening in patients as soon as the diagnosis of diabetes.
    Keywords: Diabetic Neuropathy_Monofilament_Type 2 Diabetes
  • B. Ghaderi, N. Daneshkhah Vahedi Pages 11-17
    Background
    Despite impressive strides in diagnosis and management over the past three decades، acute myocardial infarction (AMI) continues to be a major public health problem. Several studies have shown that white blood cell (WBC) count، affects the prognosis of patients with AMI.
    Objective
    The aim of the present study was to determine the association between WBC count and mortality rate in patients with AMI in first 7 days of the illness.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 610 patients with diagnosis of AMI from April 2008 to September 2009 at Shariati hospital in Tehran. The data were analyzed by Chi- square test.
    Findings
    66. 9% of patients were male and 33. 1% of them were female. The mean WBC count was 15200 per µl in the dead patients and was 11700 per µl in the survived patients. Total mortality rate in first seven days after AMI was 11. 3%. Mortality rate in the group with WBC count under 6000 was 0%، in the group with WBC count between 6000 and 12000 was 8. 3%، in the group with WBC count between 12000 and 20000 was 16. 7% and among the last group with WBC count> 20000 was 20. 7%. There was a significant association between mortality rate and WBC count (P<0. 001). With regards to the gender and age، no significant association was seen between WBC count and mortality rate after AMI.
    Conclusion
    According to the findings، WBC count appears to be a simple and important marker to determine the risk and prognosis of patients with AMI.
    Keywords: Acute Myocardial Infarction, White Blood Cell Count, Mortality
  • A. Khavanin, M. Soleimani, M. Akbari, R. Mirzaaie, S. Nazari, M. Motalebi Pages 18-25
    Background
    Excessive noise is known as the most physical harmful factor in the industrial societies. There are several hearing protection methods against noise. Compliance with noise is attributed as one of the protection mechanisms of auditory system.
    Objective
    This aim of this study was to determine the effect of different exposures time to compliance noise on rabbit''s hearing protection by Distortion Product Oto Acoustic Emissions (DPOAEs).
    Methods
    This experimental study was carried out on 25 male three-months-old New Zealand white rabbits in five groups including group 1 as trauma group exposed to 105 dB SPL at 500-3000 Hz for 8 hours per day in ten days; groups 2، 3، and 4 as compliance noise groups with daily exposure to 80 dB SPL compliance noise at 500 to 3000 Hz for 1، 2 or 4 hours before exposure to 105 dB trauma noise in ten days and group 5 as control group. All rabbits were anesthetized for DPOAE measurement before any exposure and post-DPOAE measurement (16-20 hours following final exposure). Data were analyzed by ANOVA، TUKEY and DUNNET tests.
    Findings
    Mean DPOAE response differences of right ear in groups 2، 3 and 4 (compliance groups) were much lower than group 1 (noise trauma group). No significant differences were observed between mean DPOAE response amplitudes at low and middle frequencies in right ear of groups 3 or 4 and control group. Differences between mean DPOAE response levels in trauma group compared to control group were statistically significant (P<0. 05).
    Conclusion
    Lack of significant differences between mean DPOAE responses of compliance and control groups suggests protective effect of compliance noise on hearing health before exposure to noise trauma.
    Keywords: Compliance Noise, Occupational Noise, Oto Acoustic Emission, Hearing Loss
  • E. Ghasemi, B. Salehi, H. Nakhost, M. Sofiabdi, E. Erami, H. Azhdari Zarmehri Pages 26-34
    Background
    Orexin-A and orexin-B are novel hypothalamic peptides which have a role in the regulation of feeding behaviour and pain modulation.
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the role of Orexin-A receptor antagonist (SB334867) on the analgesia produced by 12-14 h of food deprivation in rats.
    Methods
    This experimental study was performed on 32 Male rats weighing 2 20 -300gr in Qazvin University of Medical Science in 2010. Animals underwent stereotaxic surgery and a guide cannula was inserted into the lateral ventricle of their brai n. One week after surgery، food was withdrawn 12-14 h prior to performing the formalin test، but water continued to be available ad labium. Formalin was injected subcutaneously into the dorsal surface of the right hindpaw and their pain behaviors observed and recorded for 90 minutes. SB334867 or vehicle (5 μ l، icv) were injected 5 min before formalin injection. Data were analyzed by T-test and one way ANOVA.
    Findings
    Formalin injection into the right foot caused pain responses in two phases; first phase and second phase were separated with an interphase in which pain behavior was decreased to single and transient responses. 12-14 h starvation reduced pain behavior (analgesia) but Orexin antagonist injection prevent from the reduction of pain behaviors caused by acute food deprivation.
    Conclusion
    The results of this study suggest that the orexinergic system has a role in the modulation of the pain following food deprivation.
    Keywords: Food Deprivation, Formalin Test, Orexin, A
  • H. Khalilkhani, F. Azmoudeh, F. Salamat Pages 35-41
    Background

    Assessment of the length of root canal is the first and the most important step of a successful root canal therapy (RCT). Although radiography is the most common technique in working length determination، it is not the technique of choice due to its limitations. Electronic apex locator has been used to solve the problem.

    Objective

    The purpose of this study was to compare the in vitro accuracy of two electronic apex locators Raypex5 and Foramatron in determination of working length.

    Methods

    This analytical study was performed in Qazvin dental school in 2005. 30 extracted single canal teeth were selected and the access cavity was prepared for them. The working length measured by two apex locators in dry and wet situation was compared to actual canal length that was determined under stereomicroscope. Data were analyzed by paired t-test.

    Findings

    The accuracy of Raypex5 working length determination was 86. 7% and 76. 7%، respectively، in dry and wet situation for a tolerance limit of 0-0. 5 mm. The accuracy of Formatron working length determination was 73. 4% and 63. 4% and there was no statistically significant difference between the accuracy of the instruments.

    Conclusion

    Although the accuracy of Raypex5 in working length determination was more than Foramatron، both of them are useful as an adjunct to radiography in working length measurement.

    Keywords: Electronic Apex Locator, Working Length, Root Canal
  • N. Nasr Isfshsni, A. Etemadi, Aa. Shafie Abadi Pages 42-47
    Background
    Intimacy in marital relations has been conceptualized as a very important behavioral pattern that is made based on acceptance، satisfaction and love and this love is a way toward meaning full life.
    Objective
    The purpose of this study was to determine the effect of meaning-centered training on marital intimacy of women.
    Methods
    This quasi experimental research was conducted on 24 women that referred to one of the healthy home of region 7 in Tehran and voluntarily participated in this research. The women were randomly divided into intervention and control groups. Measurement tool consisted of Marital Intimacy Scale that was completed as pre-test and post-test. The intervention group participated in 10 sessions of meaning-centered training. Data were analyzed by covariance analysis.
    Findings
    After adjusting for pre-test scores، there were significant differences between subjects of two groups (F(1، 21) =36. 922، P<0. 05، Partial n2 =0. 637). The adjusted mean scores showed that after implementing the independent variable، marital intimacy in the intervention group was increased compared to the control group.
    Conclusion
    With regard to results، having shared meaning in life can be used as a way to increase intimate relations between spouses.
    Keywords: Meaning, Centered Training, Marital Intimacy, Women
  • R. Khodayari Zarnaq, S. Tourani, A. Qaderi, M. Salehi, H. Jafari Pages 48-54
    Background
    Medical tourism is a fast growing industry that provides an environment where patients travel to receive medical services beyond their national borders.
    Objective
    The purpose of this study was to evaluate the readiness of teaching hospitals affiliated to Iran University of medical Sciences in attracting medical tourists based on Joint Commission International (JCI) Standards.
    Methods
    This descriptive study was carried out in Hasheminejad، Rajaie، Rasul Akram and Motahhari hospitals in 2010. Data were collected by checklist of joint commission international standards (7 patient centered and 6 organization centered standards). Data were analyzed by descriptive statistic tests.
    Findings
    The mean score of JCI standards was 64. 3% (patient centered standards: 66%، organization centered standards: 62. 6%). The maximum rate of consideration was related to medication manage­­ment and use standards (75. 5%) and the minimum rate of consideration was related to patient and family rights standards (54. 9%).
    Conclusion
    It seems that the selected hospitals have relative readiness to attract medical tourists. Hospitals Managers can focus on strengths to increase their capabilities in medical tourism industry and they should do their best to reduce the weaknesses.
    Keywords: Medical Tourism, Teaching Hospital, JCI Standards
  • S. Mortazavi, Ar. Rajabipoor Meybodi Pages 55-60
    Background
    Job satisfaction of employees in any organization، is accompanied by increasing efficiency and improving its productivity. Mean while، emergence of deviance behaviors due to job dissatisfaction can causing or aggravating the bad effects of decreaseing of job satisfaction such as turnover.
    Objective
    The aim of this study was to determine the relationship between job satisfaction and intention to leave job by organizational and personal norm breaking behaviors in nurses of public hospitals of Yazd province.
    Methods
    This analytical study was conducted on 292 nurses of public hospitals in Yazd province، 2010. Subjects were selected by simple random sampling method and Morgan table. Data were collected by the questionnaire and were analyzed by multivariate regression analysis.
    Findings
    Nurses'' job satisfaction both directly and indirectly led to decreas e in Turnover by decreased organizational and personal norm breaking behaviors. Male، married and less experienced nurses had more intention for organizational norm breaking behaviors and leaving job than others. Nobody had intention for interpersonal norm breaking behaviors.
    Conclusion
    It seems that job dissatisfaction is the most important factor for Turnover in nurses. Since there is negative relationship between job satisfaction and Turnover، increasing in job satisfaction will result in decreasing norm breaking behaviors.
    Keywords: Job Satisfaction, Turnover, Personal Norm Breaking Behaviors, Organizational Norm Breaking Behaviors
  • H. Jenaabadi Pages 61-68
    Background
    Where the staffs are capable and committed to the health organizations، not only absenteeism، delays، and displacement reduce but also the organizational and individual goals would be better achieved.
    Objective
    This study was conducted to determine the relationship between quality of life (QOL) and quality of working life (QWL) in staffs of Baharan psychiatry hospital، Zahedan.
    Methods
    In this analytical study، 55 staffs of Baharan psychiatry hospital of Zahedan in November 2010 were selected by stratified random sampling method. Measurement tools consist of demographic information، the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF) and Dargahi Quality of working life questionnaire. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.
    Findings
    %43. 6 of the staffs was dissatisfied of the QOL and %40 of them was dissatisfied of the QWL. There were positive correlation between QOL and QWL. (r=0/000، P =0/48) Among QOL variables، only the environment health had a significant relationship with changes of the QWL. (r=0/001، P=0/582).
    Conclusion
    With regards to the relationship between QOL and QWL، easy and satisfactory access to recreational، sports and educational facilities and health services and revision in the payment system، training and human resources development and management style are necessary.
    Keywords: Quality of Life_Quality of Working Life_Physical H ealth_Mental Health_Relations Health_Environment Health
  • S. Asefzadeh, P. Shojaei, S. Amirian Pages 69-75
    Background
    Research is essential to change the dynamics of health care systems. Researches that are based on the system needs provide the process of reform and development.
    Objective
    The purpose of this study was to assess the health system researches (HSR) of Qazvin University of Medical Sciences from 2001 to 2009.
    Methods
    In this descriptive study، 118 completed health system research projects of Qazvin University of Medical Sciences were assessed from 2001 to 2009. Data were collected by using a checklist includes: general information (subject، place and time of the project، job type and position of the executive director، project type and statement of problem)، the planning and intervention information (Such as educational classes، workshops، production of educational booklets and pamphlets، etc.)، intervention type (what kind of intervention took place)، results of the intervention (What results were achieved after the implementation of interventions) and the publication of the results (to be applied and make changes in the system).
    Findings
    The highest frequency of executive director was related to the administrative experts (36. 44%) and faculty members (29. 66%). Most projects (28. 81%) have been implemented at the university. The most common subject (43. 22%) was management issues and only about 53 cases (44. 91%) have been planned for intervention. Projects were presented as final project reports (50. 84%)، application of the results (28. 81%)، published paper (16. 94%)، conference presentation (2. 54%) and patents (0. 84%). The results of 34 projects (28. 81%) have been applied.
    Conclusion
    There is a big gap between knowledge production and its application and such a delay can cause failure to use of this knowledge to improve the system.
    Keywords: Health System Research, Applied Project, Result Publication
  • S. Mirzaeian, B. Rashidkhani Pages 76-86

    Abdominal obesity is more dangerous than fat accumulation elsewhere in the body and can cause early death by increased risk of cardiovascular disease، diabetes، fatty liver and respiratory diseases. Prevalence of abdominal obesity is high among Iranian men and women. On the other hand، studies have shown that diet modification is needed for most Iranians. According to recent evidence، abdominal obesity may change in response to certain food items; therefore the diet s can be offered to prevent and control abdominal obesity and its consequences. These diets may not be equally effective due to individual biological variations in people. With regards to the threatening outcome of abdominal obesity، identifying these food items is essential to modify dietary plans.

    Keywords: Abdominal Obesity, Nutrition Therapy, Diet Modification
  • A. Aghaei, Sr. Mohamadi, A. Divanbeigi Pages 87-90
    Hydatid cyst disease is endemic in rural areas of Iran. Attention to the clinical symptoms and considering the diagnostic procedures are the key points in the diagnosis of hydatid cyst. Laparoscopic hydatid cystectomy is controversial in this regard. In this report، a patient with hepatic hydatid cyst is introduced and the importance of clinical findings، diagnostic procedures and laparoscopic surgical procedure are discussed.
    Keywords: Hydatid Cyst, Laparoscopy, Liver
  • Me . Sarichloo_H. Jahani Hashemi_K. Noroozi Sezirood Pages 91-94
    The purpose of this interventional study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) in students with suspected mental disorder. After screening of all students entries October 2009 & February 2010 by the 28 items General Health Questionnaire (GHQ-28)، 35 vulnerable students (25 girls and 10 boys) were selected by census method and ethics consideration. They were treated in 10 sessions include 45 minutes of the above mentioned method by the university counseling center psychologists. Subjects were evaluated after the intervention with the above mentioned test. Using paired t-test and independent t-test، c omparison of the mean results of the overall scale and subscales before and after intervention showed significant differences (P<0. 001). Given the effectiveness of individual interventions with a cognitive-behavioral approach in improving the students’ mental health، using this method is recommended in university counseling centers.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Intervention, Mental Health, Vulnerable Students
  • M. Seyedmajidi, Sh. Nafarzadeh Pages 95-98
    This retrospective study was performed to investigate the frequency of sexual-، senile-، and anatomic area-related distribution of odontogenic cysts and tumors in relationship with an impacted tooth during a seven-year period (2003-2010) using registered records in archives of oral pathology department of Babol dental school as well as re-examining the microscopic slides to confirm that the patients were accurately diagnosed as having odontogenic lesions. Dentigerous cyst was the most common lesion and also the most frequent odontogenic cyst، mostly occurred during the second decade. Unicystic ameloblastoma was the only odontogenic tumor diagnosed. The left side of the posterior mandible was involved by lesions more commonly and the third molar was the most frequent involved tooth.
    Keywords: Impacted Tooth, Odontogenic Cyst, Odontogenic Tumor