فهرست مطالب

Inflammatory Diseases - Volume:21 Issue: 6, 2018

Journal of Inflammatory Diseases
Volume:21 Issue: 6, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صمد ناظمی، علی شمسی زاده، نیما حیدری اورنجقی، ندا سلیمانی، حسن اژدری زرمهری* صفحات 4-13
    زمینه
    دی متیل سولفوکساید به عنوان حامل بسیاری از ترکیبات در مطالعات درد استفاده می شود. بخش سری شکمی- میانی بصل النخاع نقش مهمی در تعدیل درد و به خصوص بروز بی دردی ناشی از تنش ایفا می کند.
    هدف
    در این مطالعه اثر تزریق دی متیل سولفوکساید به بخش سری شکمی- میانی بصل النخاع بر بی دردی ناشی از تنش شنا در آزمون فرمالین در رت های نر مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 27 سر رت نر (3±200 گرم) به طور تصادفی در گرو های شاهد، تنش و تنش + دی متیل سولفوکساید قرار گرفتند (9 سر رت در هر گروه). به منظور القای تنش شنای اجباری، حیوانات به مدت 3 دقیقه در مخزن آب (1±20 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. با انجام جراحی استریوتاکسی، ریز تزریق دی متیل سولفوکساید (0/5 میکرولیتر 100 درصد) به بخش سری شکمی- میانی بصل النخاع انجام شد. ارزیابی شدت درد با استفاده از تزریق فرمالین 2 درصد به پشت پنجه پا انجام گرفت.
    یافته ها
    در گروه تنش؛ درد در فاز اول (0/001P<)، مرحله اینترفاز (0/05P<) و فاز 2 (0/001P<) آزمون فرمالین در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی داری نشان داد. همچنین در گروهی که دی متیل سولفوکساید دریافت کرده بود، این رفتارها در مقایسه با گروه شاهد (0/001P<) و گروه تنش (0/05P<) به طور قابل ملاحظه ای کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    همچنین تزریق دی متیل سولفوکساید به ناحیه پشتی شکمی- میانی بصل النخاع اثر بی دردی ناشی از تنش شنای اجباری را تقویت می کند. با توجه به اثرات ضد دردی دی متیل سولفوکساید و همچنین توانایی آن در تقویت بی دردی ناشی از تنش در مطالعات مربوط به درد باید با احتیاط بیش تری به عنوان حلال استفاده شود.
    کلیدواژگان: بخش سری شکمی- میانی بصل النخاع، دی متیل سولفوکساید، آزمون فرمالین، تنش شنا، بی دردی ناشی از تنش
  • حمید کیالها، اصغر کاربرد*، شهرام رستاک، حبیب الله مهدی پور، سیامک یعقوبی، علیرضا میرخشتی صفحات 14-21
    زمینه
    یکی از عوارض شایع در جراحی های بی حسی نخاعی، لرزش شدید حین و بعد از جراحی می باشد که سبب عوارض نامطلوب می شود. یکی از داروهایی که سبب کاهش لرز حین جراحی می شود کتامین است.
    هدف
    در این مطالعه تاثیر دوز کتامین در کاهش لرز و شدت آن در جراحی های مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در بیمارستان های آموزشی (شهید رجایی و ولایت) شهر قزوین در سال 1395 بر روی 355 بیمار که با بی حسی نخاعی تحت جراحی های ارتوپدی، ارولوژی و عمومی قرار گرفتند انجام شد. بیماران به شکل تصادفی در گروه آزمایش 175 نفر کتامین به مقدار 0/2 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن با پمپ وریدی تزریق و گروه شاهد 180 نفر (دارونما) آب مقطر به مقدار 0/2 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن با پمپ وریدی تزریق شد. سپس نمره لرز بیماران توسط متخصص بی هوشی بر مبنای شاخص مقیاس دیداری در حین جراحی تعیین گردید.
    یافته ها
    از لحاظ شدت لرز و میزان آن، گروه آزمایش با تزریق کتامین به طور معنی داری کاهش شدت لرز را نشان دادند. همچنین لرز در آقایان و سنین بین 20 تا 40 ساله و جراحی های ارولوژی به طور معنی داری کم تر بود.
    نتیجه گیری
    اضافه کردن کتامین به پمپ دارویی بیماران تحت جراحی با بی حسی نخاعی می تواند روش موثری برای کنترل شدت لرز حین جراحی باشد.
    کلیدواژگان: لرز حین جراحی، بی حسی نخاعی، کتامین، لرزش
  • نرجس ارفع، عباس علامی* صفحات 22-29
    زمینه
    طبق دستورالعمل کشوری مبارزه با سل، آزمون توبرکولین دو مرحله ای به ویژه در سالمندان در صورت منفی بودن آزمون اولیه باید انجام شود. با این وجود در مورد فایده انجام آن ابهاماتی وجود دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی اثرات مکمل روغن ماهی بر نتایج آزمون توبرکولین دو مرحله ای در بیماران بستری انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، 128 بیمار بستری در سال 1395 به طور تصادفی به دو گروه 64 نفره دارونما و دریافت کننده مکمل روغن ماهی (گروه تجربی) تقسیم شدند. روزانه دو گرم مکمل روغن ماهی به گروه تجربی در طول 4 روز متوالی داده شد. میزان تغییر در ایندوراسیون بار اول و دوم به عنوان پیامد اصلی مطالعه در نظر گرفته شد. 6 میلی متر یا بیش تر در افزایش ایندوراسیون ثانویه نسبت به ایندوراسیون اولیه به عنوان معیار افزایش در اندازه واکنش در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین تفاوت بین اندازه ایندوراسیون اولیه و ثانویه در گروه تجربی به طور قابل توجهی بالاتر بود (0/04P=). همچنین اندازه اولیه ایندوراسیون و محل زندگی فرد دو متغیر دیگری بودند که به ترتیب در آزمون های آماری همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس جزء عوامل تاثیرگذار بر میزان افزایش ایندوراسیون شناخته شدند (به ترتیب 0/014 P= و 0/002P=). در هر دو گروه افزایش معنی دار بالینی در اندازه ایندوراسیون مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد انجام آزمون دومرحله ای توبرکولین نسبت به آزمون یک مرحله ای، باعث افزایش تعداد مواردی که به عنوان مبتلایان به عفونت سل در نظر گرفته می شوند، نمی گردد. همچنین تجویز کوتاه مدت مکمل روغن ماهی نیز تغییری در این نتایج ایجاد نمی نماید.
    کلیدواژگان: روغن ماهی، اسیدهای چرب اشباع نشده، مکمل های غذایی، آزمون توبرکولین، کارآزمایی بالینی
  • زینب حاجی فتحعلیا، رضا نجفی پور، محمدحسین مدرسی*، شهرام سواد، زهرا رشوند صفحات 30-37
    زمینه
    HLA-G دارای یک نقش کلیدی مهم در لانه گزینی جنین و ایجاد تحمل ایمنولوژی در دوران بارداری است. HLA-G در سطح سلول های تروفوبلاست که به درون لایه دسیدوای رحمی نفوذ می کند بیان می شود و به عنوان یک عامل ایجادکننده تحمل مادری جنینی معرفی شده است.
    هدف
    این مطالعه به منظور بررسی ارتباط پلی مورفیسم HLA-G*0105N با سقط مکرر در زنان دارای سابقه سقط مکرر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1394 بر روی دو گروه 108 نفری از زنان با سابقه (گروه مورد) یا بدون سابقه سقط مکرر (گروه شاهد) در مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی قزوین انجام شد. فراوانی نول اللHLA-G*0105N در زنان ایرانی بارور و زنان دارای سابقه سقط مکرر به وسیله تکنیک RFLP-PCR مورد بررسی قرار گرفته و فراوانی اللی و ژنوتیپی افراد با استفاده از آزمون تعادل هاردی وینبرگ و آزمون آماری کای دو بررسی شدند.
    یافته ها
    در گروه مورد، 17 نفر (%15/7) هموزیگوت و 54 نفر (%50) برای پلی مورفیسم HLA-G*0105N هتروزیگوت بودند. در گروه شاهد تنها 9 نفر (%8) برای الل فوق هموزیگوت بودند. با وجود اختلاف در فراوانی ژنوتیپی الل HLA-G*0105Nدر دو گروه، ارتباط معنی داری بین الل HLA-G*0105N و سقط مکرر دیده نشد (0/1004=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه هیچ ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم HLA-G*0105N و سقط مکرر نشان نمی دهد. بنابراین، به نظر می رسد که این پلی مورفیسم ممکن است در ارتباط با سایر ژن ها یا پلی مورفیسم ها در ایجاد سقط مکرر تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: HLA-G*0105N، پلی مورفیسم، سقط مکرر
  • ایمان شیرین بک، بهاره ناظمی سلمان، سمیرا بصیرشبستری*، پدرام صفوی صفحات 38-45
    زمینه
    در کشور ما بیش ترین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی- عروقی، ترومای ناشی از تصادفات جاده ای است. شکستگی های ناحیه فک و صورت بر زیبایی و عملکرد فرد تاثیرگذار است و منجر به عوارض روحی و اقتصادی نیز می گردد. لذا به واسطه آمار بالای تصادفات در مسیر مواصلاتی استان زنجان بررسی شکستگی های فک و صورت اهمیت می یابد.
    هدف
    مطالعه حاضر به منظور بررسی مشخصات اپیدمیولوژیک شکستگی های فک و صورت در مراجعین به بیمارستان آیت الله موسوی زنجان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر (1392 تا 94)، مشخصات فردی (سن و جنس) و شکستگی (محل و علت) 303 نفر از بیماران از آرشیو بیمارستان به روش پرونده خوانی استخراج و در فرم اطلاعاتی ثبت گردید. داده ها با کمک آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 277 بیمار شکستگی فک و صورت که شرایط ورود به مطالعه اعم از کامل و خوانا بودن کلیه اطلاعات ثبت شده در پرونده را داشتند، 229 نفر (%82) مذکر و 48 نفر (%18) مونث بودند. شایع ترین دهه سنی درگیر 21 تا 31 سال برآورد گردید. بیش ترین و کم ترین فراوانی محل شکستگی به ترتیب؛ فک تحتانی (%26/7) و کندیل (%6/9) بود. فراوان ترین علت آسیب به ترتیب؛ تصادف (%79/4)، سقوط از بلندی (%8/3)، نزاع و ضرب و شتم (%5/8) بود.
    نتیجه گیری
    بیش تر شکستگی های فک و صورت به علت تصادفات و نیز در مردان جوان رخ داد. لذا امدادرسانی سریع به حادثه دیدگان، ایمن نمودن وسایل نقلیه و ارتقای سطح آگاهی مردم در زمینه استفاده از کمربند ایمنی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: صدمات، شکستگی فک و صورت، اپیدمیولوژی
  • زهرا اورنگ، زهره مظلوم، نجمه حجازی* صفحات 46-54
    زمینه
    سالمندی با تغییرات فیزیولوژیکی همراه است که می تواند بر وضعیت تغذیه فرد اثرات منفی بر جای گذارد. این در حالی است که برخی پرهیزات غذایی بعلت بیماری های مزمن در این گروه وضع تغذیه آن ها را بیش تر به مخاطره می اندازد.
    هدف
    مطالعه حاضر جهت مقایسه وضعیت تغذیه در سالمندان مبتلا به بیماری های قلبی با سالمندان غیرمبتلا انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1395، 64 سالمند مبتلا به بیماری قلبی- عروقی (به عنوان گروه مورد) و 64 سالمند غیرمبتلا (به عنوان گروه شاهد) ساکن شهر شیراز شرکت کردند. اطلاعات دموگرافیک و شاخص های تن سنجی (وزن، نمایه توده بدنی، دور کمر، باسن و ساق پا) برای هر فرد ثبت و پرسش نامه کوچک ارزیابی وضع تغذیه به هنظور ارزیابی سوءتغذیه در هر فرد تکمیل گردید.
    یافته ها
    از نظر ابتلا به سوءتغذیه بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده شد (0/001>P). 48 (%75) و 18 نفر (%28/1) از سالمندان سالم و مبتلا به بیماری های قلبی فاقد سوءتغذیه بودند. خطر سوءتغذیه در 35 نفر (%54/7) از سالمندان مبتلا به بیماری قلبی و 16 نفر (%25) از سالمندان سالم وجود داشت. تنها 11 نفر (%17/2) از سالمندان مبتلا به بیماری های قلبی، سوءتغذیه داشتند.
    نتیجه گیری
    سوءتغذیه در بیماران مسن مبتلا به بیماری های قلبی- عروقی نسبت به افراد سالم بیش تر است. به نظر می رسد پرهیز غذایی مرتبط با بیماری یکی از علل زمینه ای در این رابطه است. توجه به تعادل و کفایت دریافت درشت مغذی ها در رژیم غذایی بیمار قلبی- عروقی می تواند در پیشگیری از سوءتغذیه در دوره سالمندی موثر باشد.
    کلیدواژگان: سوءتغذیه، تن سنجی، سالمندی، بیماری های قلبی- عروقی
  • روح الله عسکری، سیما رفیعی، راضیه منتظرالفرج، حسین فلاح زاده، نعیمه کی قبادی، مهدی دشت آبادی* صفحات 55-63
    زمینه
    نوع سبک رهبری و مهارت ارتباطی مدیران با کارکنان بیمارستان تاثیر به سزایی در اثربخشی و تعالی سازمان در جهت نیل به اهداف سازمانی دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی سطح مهارت ارتباطی و نوع سبک رهبری مدیران و رابطه آن با اثربخشی سازمانی از دیدگاه کارکنان بیمارستان های آموزشی شهر یزد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی- تحلیلی در سال 1395 انجام شد. از روی لیست کارگزینی 400 نفر از کارکنان بالینی و غیربالینی سه بیمارستان آموزشی شهر یزد با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و پرسش نامه ها در اختیار آن ها قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات نیز شامل؛ سه پرسش نامه استاندارد مهارت ارتباطی بارتن، سبک رهبری بردنز و متزکاس و اثربخشی سازمانی پارسونز بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از معادلات ساختاری و تحلیل مدل نشان داد که مهارت ارتباطی رابطه معکوس با سبک رهبری دارد (0/001P= و 0/682-r= ) در حالی که با متغیر اثربخشی سازمانی رابطه مستقیم و معنی دار دارد (0/001P= و 0/913r= ). همچنین سبک رهبری با اثربخشی سازمانی رابطه معکوس داشت که از لحاظ آماری معنی دار نبود (0/669P= و 0/032 -r= ) و تاثیر مستقیم مهارت ارتباطی بر اثربخشی سازمانی بیش تر از تاثیر غیرمستقیم مهارت ارتباطی بر اثربخشی سازمانی با نقش میانجی متغیر سبک رهبری می باشد.
    نتیجه گیری
    توسعه ارتباطات موثر و تعاملات سازنده میان مدیران و کارکنان سازمانی از جمله راهبردهای مهم در جهت اثربخشی سازمان های کاری بوده و تحقق اهداف را به شیوه ای مناسب به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباطی، سبک رهبری، اثر بخشی سازمانی، معادلات ساختاری
  • افشین موسوی چلک، عارف ریاحی* صفحات 64-73
    زمینه
    گسترش و توسعه آگاهی و اطلاعات در زمینه بهداشت و سلامت و ارتقای سواد سلامت برای کتابداران که خود نقش مهمی در تحقق سواد سلامت در جامعه دارند، بسیار ضروری به نظر می ‏رسد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی سواد سلامت و منابع کسب آن در میان کتابداران کتابخانه‏ های عمومی استان مازندران صورت گرفت.
    مواد و روش‫ها: مطالعه حاضر کاربردی و به روش پیمایشی توصیفی در سال 1396 صورت گرفت. جامعه آماری را 147 نفر از کتابداران شاغل در کتابخانه ‏های عمومی استان مازندران تشکیل دادند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه سواد سلامت عملکرد در بزرگسالان (TOFHLA) و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون‫های ناپارامتریک استفاده شد.
    یافته ها: نتایج نشان داد که بخش قابل توجهی از کتابداران (125 نفر، %85) از سواد سلامت مطلوبی برخوردارند. رسانه ‏های صوتی و تصویری به همراه پزشکان از مهم ترین راه های کسب اطلاعات سلامت کتابداران بوده است. به علاوه، میان «سواد سلامت کتابداران» و «استفاده از رسانه ‏های دیداری- شنیداری»، «ارتباط با پزشکان»، «استفاده از اینترنت» و «شبکه‏ های مجازی» و نیز «شرکت در کلاس ‏های آموزشی مرتبط با بهداشت و سلامت» همبستگی مثبت (به ترتیب 0/41r= ، 0/37r= ، 0/29r= ، 0/22r= و 0/26r=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری: توجه به منابع کسب اطلاعات بهداشتی و مرتبط با سلامت، ارتقای سطح کیفی سواد سلامت را به دنبال خواهد داشت. برنامه ‏ر‏یزی و سیاست‏ گذاری‏ های مناسب کتابخانه‏ های عمومی کشور با همکاری وزارت بهداشت و در راس آن دولت و هماهنگی سایر سازمان‏ های مربوط می ‏تواند اثرات مثبتی را برای سطح سواد سلامت کتابداران داشته باشد.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، اطلاع یابی سلامت، اطلاعات سلامت، کتابداران، کتابخانه های عمومی، مازندران
  • مرجان نصیری اصل، احسان عالی* صفحات 89-74
    سلول های بنیادی سلول های غیراختصاصی هستند که علاوه بر دارا بودن خاصیت خود نوسازی، توانایی تمایز به انواع سلول های دیگر را دارند. در واقع سلول های بنیادی تحت تاثیر شرایط فیزیولوژیک یا آزمایشگاهی خاص قادر هستند به سلول هایی با عملکردهای اختصاصی مانند سلول های عضلانی قلب، سلول های عصبی، استئوبلاست، آدیپوسیت، کندروسیت و... تبدیل شوند. در بین سلول های بنیادی، سلول های بنیادی مزانشیمی به علت داشتن توانایی تمایز به اکثر سلول های بدن و عدم دارا بودن خاصیت تومورزایی و تحریک سیستم ایمنی، مورد توجه ویژه محققان واقع شدند. این مطالعه با هدف مروری بر انواع سلول های بنیادی، منابع آن ها، سلول های بنیادی مزانشیمی، مشخصات و ویژگی آن ها، پتانسیل بالقوه آن ها در طب بازساختی و کاربرد آن ها در علم پزشکی انجام شد. اطلاعات لازم جهت انجام مطالعه مروری حاضر با بررسی بیش از 80 مقاله و با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Science Direct، Ovid Databases، Scopus، Wiley و Springer گردآوری گردید. سلول های بنیادی مزانشیمی توانایی تبدیل و تمایز به بسیاری از سلول ها از جمله استئوبلاست، آدیپوسیت، کندروسیت و میوبلاست، سلول های عصبی، سلول های گلیا، سلول های عضله اسکلتی، سلول های اندوتلیال، سلول های جزیره ای و غیره را دارند. همچنین به نظر می رسد سلول های مزانشیمی به دلیل داشتن خاصیت ایمونو مادولاتوری و ترشح سیتوکین ها و فاکتورهای رشد متعدد در طب بازساختی نسبت به سایر سلول های بنیادی ارجحیت داشته باشند. پیشرفت های بشر در زمینه تولید، تکثیر و تمایز سلول های بنیادی، این امید را به ارمغان آورده است که بتوان از این سلول ها در درمان ضایعات عصبی مانند قطع نخاع و بیماری های عصبی مانند: آلزایمر، پارکینسون، مالتیپل اسکلروزیس و غیره نیز بهره برد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی، سلول های بنیادی مزانشیمی، طب بازساختی
  • زهره لشگری، زینت جورابچی* صفحات 90-96
    زمینه
    محاسبه عملکرد اعضا هیئت علمی همواره نیاز به صرف وقت، نیرو، هزینه و دقت زیاد دارد. لذا استفاده از فناوری اطلاعات بر سرعت و دقت کار می افزاید.
    هدف
    این مطالعه با هدف تهیه یک برنامه کاربردی جهت محاسبه عملکرد مدرسین صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تجربی طی سال 1389 تا 94 در دانشکده پرستاری و مامایی قزوین انجام شد. براساس اطلاعات آموزشی موجود دانشکده پرستاری و مامایی قزوین ابتدا برنامه ای با نرم افزار اکسل طراحی و سپس میزان واحد های اعضا هیئت علمی طی پنج نیمسال به صورت سنتی و الکترونیکی محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردید. همچنین طی دو نیمسال آتی متغیرها، فرم ها و فرایند محاسبات تصحیح شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده اطلاعات کلیه اعضا هیئت علمی طی پنج نیمسال بود که به روش سنتی و الکترونیکی محاسبه شده بود. طی دو نیمسال بعد مشکلات برنامه تصحیح و یک برنامه مدون محاسباتی براساس اهداف مطالعه طراحی گردید.
    نتیجه گیری
    برنامه محاسبه الکترونیکی عملکرد مدرسین را دقیق و سریع تر محاسبه می کند.
    کلیدواژگان: فناوری، محاسبات الکترونیک، عملکرد معلمین
|
  • S. Nazemi, A. Shamsizadeh, N. Haidari-Oranji, N. Soleimani, H. Azhdari Zarmehri * Pages 4-13
    Background
    Dimethyl sulfoxide (DMSO) is an important solvent for compounds that used in pain research. Rostral ventromedial medulla (RVM) plays an important role in modulating nociception and stress-induced analgesia (SIA).
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of DMSO administration into the RVM on SIA by using formalin test.
    Methods
    This experimental study was conducted on 27 Wistar male rats (200±30 gr) were randomly assigned to control, stress and stressೄ groups. Animals were placed in a water reservoir (20±1°C) for 3 minutes to induce forced swimming stress. Stereotaxic surgery was performed to microinjection of DMSO (0.5μl, 100%) into RVM. The pain behavior score was evaluated by subcutaneous injection of formalin 2% in the dorsal plantar region of hid paw.
    Findings: The pain score of phase 1, interphase and phase 2 of formalin test in swim stress group decreased significantly in comparison to control group (P
    Conclusion
    Force swim stress induces analgesia in, and microinjections of DMSO into the RVM potentiate the swim stress analgesia. According to the analgesic effects of DMSO, as well as its ability to potentiate stress-induced analgesia, it should be used with caution as solvent in pain studies.
    Keywords: Rostral ventromedial medulla, Dimethyl sulfoxide, Swim stress, Formalin test, Stress-induced analgesia
  • H. Kaiialha, A. Karbord *, Sh. Rastak, H. Mehdipor, S. Yaaghobi, Ar. Kheshti Pages 14-21
    Background
    Sever shivering is the most common adverse effect of spinal anesthesia during and after operation that causes physiologic complication. One of the drugs that could decrease operative shivering is ketamine.
    Objective
    The aim of this study is the effect of ketamine to reduce shivering, during spinal anesthesia.
    Methods
    This prospective randomized, and double-blind clinical trial was conducted on 355 patients of candida different surgeries with spinal anesthesia in Bu-Ali and Velayat Hospitals in Qazvin (2017). Patients were randomly divided into experimental (n=175) and control (n=180) groups. For the experimental and control groups, ketamine (0.2 ml/kg) or an equal volume of distilled water were administered with intravenous infusion pumps immediately after initiating spinal anesthesia, respectively. Then degree of shivering checked by anesthesiologist with visual scale during surgery.
    Findings: The rate and intensity of shivering at ketamine group significantly decreased compared to the control group. Shivering during surgery was less than in men, urological surgery and age (20-40 years) in both groups.
    Conclusion
    Adding ketamine to drug’s pump in patients undergoing spinal anesthesia could be effective method to control shivering during operation.
    Keywords: Operative shivering, Spinal anesthesia, Ketamine, Intensity of shivering
  • N. Arfa, A. Allami * Pages 22-29
    Background
    According to national tuberculosis control guide, two-step tuberculin skin test (TST) should be done in the elderly, if the initial test is negative. However, it raises questions about the usefulness of this approach.
    Objective
    This study aimed to explore the effects of fish oil supplements on the two-step tuberculin test in hospitalized patients.
    Methods
    In this randomized controlled clinical trial, 128 patients randomly allocated to control group (receiving placebo, n=64) and treatment group (receiving fish oil supplements, n=64) during 2016. Fish oil supplement group was treated with 2 g daily for 4 consecutive days. The outcome was considered a change in 2 sequential TST induration sizes. Significant increase in the size of the secondary induration compared to primary was considered 6 mm or more.
    Findings: There was significant difference between primary and secondary indurations of two groups (higher in treatment group) (P=0.04). According to the results of analysis of variance and correlation tests, two effective factors were identified: initial induration and residence location (P=0.014 and P=0.002, respectively). In both groups, no clinically significant increase in the size of induration was observed.
    Conclusion
    It seems that the number of cases considered as infected with tuberculosis does not increase with two- rather than one-step tuberculin skin test. Also, the short-term administration of fish oil supplements does not change this result.
    Keywords: Fish oils, Polyunsaturated fatty acids, Dietary supplements, Tuberculin test, Clinical trial
  • Z. Hajifathaliya, R. Najafipour, Mh. Modarressi *, Sh. Savad, Z. Rashvand Pages 30-37
    Background
    In human pregnancies HLA-G (Human leukocyte antigens G) is supposed that play a main role in implantation. It is expressed on trophoblast cells that invades during pregnancy to the uterus decidua and is introduced to induce maternal tolerance immunologically against the fetus.
    Objective
    The aim of this study was to find association between the HLA-G*0105N polymorphism and recurrent abortion in women.
    Methods
    This case-control study was conducted on two groups of 108 women with history recurrent abortion (RSA) as a case group or without history RSA as a control group in Cellular and Molecular Research Center, Qazvin University of Medical Sciences in 2015. The frequency of null allele of HLA-G*0105N was studied in two groups by PCR -RFLP method. Allele and genotype frequencies of two group were compared using Hardy-Weinberg equilibrium and Chi-square test.
    Findings: In case group, 54 (50%) and 17 (15.7%) were heterozygous and homozygous respectively for HLA-G*0105N polymorphism. In control group, only 9 (8%) was homozygous for HLA-G*0105N polymorphism. But there was no significant difference between case and control on HLA-G*0105N allele with RSA (P=0.1004).
    Conclusion
    As the results, there was no significant association between HLA-G*0105N poly morphism and RSA. Thus, it seems that this HLA-G*0105N polymorphism may effective in relation with other genes or polymorphisms in RSA.
    Keywords: HLA-G*0105N, Polymorphism, Recurrent spontaneous abortion
  • I. Shirinbak, B. Nazemi Salman, S. Basir Shabestari *, P. Safavi Pages 38-45
    Background
    After cerebrovascular and coronary diseases, trauma due to road accident is the leading cause of death in our country. Maxillofacial fractures have economic and psychological consequences in addition to effects on the aesthetic and function of a person. Because of high frequency of car accidents in Zanjan province roadways, evaluation of maxillofacial fractures is important.
    Objective
    The aim of study was to evaluate the epidemiologic characteristics of maxillofacial fractures in patients referred to Ayatollah - Mousavi Hospital in Zanjan in 2013-15.
    Methods
    In this descriptive retrospective study, personal’s profile (age, sex), and fracture pattern (etiology and location) of 303 patients were selected by archive review and recorded in the informative form. Data were analyzed with descriptive statistics.
    Findings: From 277 evaluated maxillofacial fractures patients who met the inclusion criteria in this study such as completeness and legibility of registered data, 229 patients (82%) were male and 48 patients (18%) female. The peak incidence of maxillofacial injury was observed in the age group of 21-31 years. Most and least frequent site for fracture were mandible (26.7%) and condyle (6.9%) respectively. The most common cause for maxillofacial fracture in sequence were: car accident (79.4%), falling (8.3%), violence and assaults (5.8%).
    Conclusion
    The most common cause for maxillofacial fracture was car accident especially in young adult males. So, emergency relief for victims, vehicle safety, and increase public awareness about seat belt usage is suggested.
    Keywords: Injuries, Maxillofacial fractures, Epidemiology
  • Z. Orang, Z. Mazloom, N. Hejazi * Pages 46-54
    Background
    Aging is accompanied by physiologic changes that can negatively impact nutritional status. Progressive under nutrition during aging is associated with early death. Some food avoidance could complicate nutritional status during chronic diseases in elderly people.
    Objective
    The aim of this study was to compare malnutrition among elderly people with and without cardiovascular diseases (CVDs).
    Method
    This case-control study was conducted on 64 healthy elder subjects (as a control group) and 64 elderly patients with CVDs (as a case group) in Shiraz (2017). Demographic and mini nutritional assessment (MNA) questionnaires were completed for each participant. Anthropometric data (weight, BMI, waist, hip, arm and calf circumferences) were measured.
    Findings: Malnutrition distribution was significantly different between two groups based on MNA score (P
    Conclusion
    Malnutrition rate increased in elderly patients with CVDs compared to healthy old group. It seems that food avoidance of the disease is the cause of higher malnutrition rate. Attention to the balance and adequacy of macronutrient intake in a personal diet of CVDs patients can be a method to prevent progression of malnutrition in old patients.
    Keywords: Malnutrition, Anthropometry, Elderly, Cardiovascular diseases
  • R. Askari, S. Rafiei, R. Montazerolfaraj, H. Fallahzadeh, N. Keyghobadi, M. Dashtabadi * Pages 55-63
    Background
    Managers’ communication skills and leadership style have influential effect on organizational effectiveness.
    Objective
    The aim of the study was to evaluate the level of communication skills and type of leadership style among managers and its association with organizational effectiveness from the viewpoints of employees working in hospitals affiliated by Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd.
    Methods
    This analytical and cross-sectional study was conducted among a sample of 400 employees working in three training hospitals of Yazd who have been selected using a randomized clustered method in 2016. Three standard questionnaires including communication skills by Burton, leadership style, Burdens and Metzcus and organizational effectiveness were used by Parsons used to collect data.
    Findings: Study findings revealed a significant reverse relationship between managers’ leadership style and their communication skills (P=0.001, r=-0.682) and a direct significant relationship between organizational effectiveness and the latter (P=0.001, r=0.913). Results also confirmed a reverse association between leadership style and organizational effectiveness which was not statistically significant (P=0.669, r=-0.032). Furthermore, the direct influence of communication skills on organizational effectiveness was much more severe than indirect influence of communication skills on organizational effectiveness with a moderating role of leadership style.
    Conclusion
    Developing effective communication and influencing interaction among managers and organizational employees are mentioned as an important strategy for successful organizations to achieve their determined goals in an appropriate manner.
    Keywords: Communication skill, Leadership style, Organizational effectiveness, Structural equation modeling
  • A. Mousavi Chalak, A. Riahi * Pages 64-73
    Background
    It seems to be important and necessary for librarians to develop and promote their own health information and increase their own health literacy which they play a great role in this subject in society.
    Objective
    The aim of this study is measuring of health literacy and resources to achieve them among librarians of Mazandaran public library.
    Methods
    This is applied and survey-descriptive study in 2017. Statistical population include 147 librarians and staff of Mazandaran public library foundation. To collect data, we used TOFHLA questionnaire and none-Para metrics test to analysis data.
    Findings: Findings show that most of librarians 125 subjects (85%) have suitable health literacy. Audio and video media and doctors were founded as the most important facilities to access to health information among them. Moreover, there were positive correlation between "health literacy of librarians" and "use video-audio media", "relationship with doctors", "use internet", "use social networks", and "participate to educational courses related to health and hygiene (r=0.41, r=0.37, r=0.29, r=0.22, and r=0.26) respectively.
    Conclusion
    Attention to the resources related to health information will improve quality of health literacy. Planning and making policy by public library foundation, Ministry of Health, government and coordination with other organizations will provide positive impacts for health literacy of librarians’ society.
    Keywords: Health literacy, Health information seeking, Health information, Librarian, Public library, Mazandaran
  • M. Nassiri Asl, E. Aali * Pages 89-74
    Stem cells are unspecialized cells that are capable of self-renewal and differentiate into a variety of cell types. Indeed, stem cells are able to differentiate into functional specialized cells e.g. myocardiocyte, neurocyte, osteoblast, adipocyte, chondrocyte, etc. Among stem cells, mesenchymal stem cells (MSCs) have been considered by researchers on account of having differentiation ability into variety of cells with no risk of tumorogenicity and immune system stimulation. The aim of this article is reviewing of stem cell types, their sources, MSCs, their features and characteristics, their potential in regenerative medicine and their clinical application in medicine. Information have been gathered in the present review study in 2017, by referring to the following databases; PubMed, Science Direct, Ovid Databases, Scopus, Wiley and Springer. MSCs have an ability to differentiate into various cells e.g. osteoblast, adipocyte, myocardiocyte, chondrocyte, myoblast, neurocyte, neuroglia cells, myocyte, endothelial cells, isle cells, etc. Also, it seems that MSCs have been preferred in regenerative medicine because of having immunomodulatory properties and ability of secretion of various cytokines and growth factors. Development of human knowledge in the field of producing, proliferation and differentiation of stem cells, bring the hope of using these cells in treatment of neural lesion e.g. spinal cord injury, multiple sclerosis, Alzheimer, parkinsonism, etc.
    Keywords: Stem cell, Mesenchymal stem cell, Regenerative medicine
  • Z. Lashgary, Z. Jourabchi * Pages 90-96
    Background
    Calculating the performance of instructors always requires time, effort, expense, and precision. Therefore, the use of information technology adds speed and precision.
    Objective
    This study provided an application for calculating the performance of instructors.
    Methods
    This experimental study conducted during 2010-14 in faculty of nursing and midwifery of Qazvin University. Based on the existing educational information of the school, first the programs was designed by Excel software, and then the amount of instructors units were calculated and compared in the course of five semesters. In the next two semesters, variables, forms and the process of calculation were developed.
    Results
    The results show that the knowledge of all faculty members over the course of five semesters, which was calculated using traditional and electronic methods. During the next two semesters, the program's problems were corrected and a computational program was prepared based on the objectives of the study.
    Conclusion
    The electronic calculation program calculates the performance of the instructors accurately and quickly.
    Keywords: Technology, electronic computing, Teacher's performance