فهرست مطالب

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا سهیلی فر، محسن بیدگلی، ساناز سهیلی فر، مهری جعفری صفحه 267
    مقدمه و هدف
    پس از جراحی پریودنتال، در اغلب موارد، ناحیه جراحی به وسیله پک جراحی پوشانده می شود. پیشنهاد شده است که پک ها می توانند احتمال عفونی شدن پس از جراحی، خونریزی وتشکیل بافت گرانولیشن را حداقل و ترمیم بافت ها را آسان کنند. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر استفاده از پک پریودنتال بر روی ترمیم زخم و درد و خونریزی بیمار پس از جراحی فلپ پریودنتال است.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 33 بیمار مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی شهر همدان مورد مطالعه قرار گرفتند. در طرح درمان بیماران این مطالعه حداقل دو ناحیه جراحی در دو طرف یک فک برنامه ریزی شده بود. تنها برای یک جراحی از هر فک پک استفاده شد. معیارهای ورود به مطالعه عبارت بودند از: میزان گستردگی تقریبا مشابه بیماری در دو سمت فک و نوع جراحیModified Widman Flap مورد نیاز. اطلاعات به دست آمده به وسیله نرم افزار SPSS16 و با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای و تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین درد در بیماران در صورت استفاده و عدم استفاده از پک پریودنتال، به ترتیب، 73/1و 79/2 بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (05/0>P) اما برای سایر متغیرها شامل میزان تورم، خونریزی، قوام لثه، تشکیل بافت گرانولیشن، رنگ لثه و راحتی در تغذیه بیمار اختلاف آماری معنی داری در صورت استفاده و عدم استفاده از پک های پریودنتال مشاهده نشد (05/0)
    کلیدواژگان: پک پریودنتال، ترمیم زخم، جراحی فلپ
  • طوبی غضنفری، حسین رشیدی، شهره جلایی، پگاه علیجانی صفحه 273
    مقدمه و هدف
    سلولهای T خصوصا لنفوسیتهای CD8+ T مهمترین سلولهای سیستم ایمنی در پاسخهای ضد توموری هستند. قبلا فراکشن R10 عصاره آبی سیر بعنوان ایمونومدولاتور تحریک کننده پاسخهای Th1 و ایمنی سلولی گزارش شده است. در این مطالعه اثر ایمونومدولاتوری فراکشن R10 سیر بر فعالیت حیاتی و تولید سایتوکاین TNF-? سلولهای CD8+ T در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی سلولهای CD8+ T با استفاده از آنتی بادی های منوکلونال متصل به مگنت بید بوسیله ستونهای جداساز به روش مگنت بید از طحال موشهای Balb/C جدا شدند. فراکشن R10 به روش اولترا فیلتراسیون براساس وزن مولکولی تهیه شد. آزمون کالریمتری MTT Test برای ارزیابی فعالیت حیاتی سلولی استفاده شد. میزان سایتوکاین TNF-? در سوپرناتانت کشت سلولهای CD8+ T بوسیله روش ELIZA اندازه گیری شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون Nonparametric Test و آزمونهای Keraskel & Wanny''s Test مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهند که تمام رقتهای فراکشن R10، فعالیت حیاتی سلولهای CD8+ T را در مقایسه با گروه کنترل منفی افزایش می دهند و در حضور میتوژن ConA، رقت 50: 1 فراکشن R10 فعالیت حیاتی سلولهای CD8+ T را در مقایسه با میتوژن ConA افزایش می دهد. ترشح سایتوکاین TNF-? بطور قابل ملاحظه ای بوسیله تمام رقتهای فراکشن R10 افزایش می یابد.
    نتیجه نهایی: یافته ها پیشنهاد می کنند که فراکشن R10 عصاره آبی سیر می تواند بعنوان یک داروی ایمونومدولاتور برای القای ایمنی سلولی در تومور تراپی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: سلولهای CD8+ T، سیتوکاین ها، سیر، فراکشن R10، فعالیت حیاتی
  • محمدعلی سمواتی شریف، سارا حجتی، سلمان وجدانی، سمیه کاشرفی فرد صفحه 280
    مقدمه و هدف
    زنان در طول دوران زندگی خود تغییرات فیزیولوژیکی مختلفی را تجربه می کنند که می تواند حداکثر ظرفیت فیزیولوژیک آنها را جهت اجرای فعالیت های ورزشی تحت تاثیر قرار دهد و نتیجه ی آن کاهش استفاده از حداکثر منافع تمرین است. بنابراین، توجه به این امر و یافتن بهترین دوره ی زمانی برای اجرای فعالیت های ورزشی امر مهمی است و در این میان مصرف نوشیدنی ورزشی می تواند به افزایش عملکرد ورزشی آنان کمک کند. هدف از مطالعه حاضر دست یابی به بهترین زمان جهت به نمایش گذاشتن حداکثر عملکرد جسمانی در زنان جوان فعال و بررسی اثر نوشیدنی ورزشی در جهت بهبود کارایی آنان می باشد.
    روش کار
    در این کار آزمایی بالینی 22زن ورزشکار با حداقل دو سال سابقه فعالیت ورزشی منظم در تمرینات هوازی، به صورت داوطلبانه شرکت کردند و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (عدم مصرف نوشیدنی ورزشی) و مداخله (مصرف نوشیدنی ورزشی) تقسیم شدند. سپس ارزیابی عملکرد ورزشی در دو دوره ی اوایل فاز فولیکولی و اواخر فاز فولیکولی صورت گرفت و نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون های آماری وتوسط نرم افزار spss16 تجزیه وتحلیل شدند.
    نتایج
    در گروه کنترل حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2 max) در اوایل فاز فولیکولی (نسبت به اواخر فاز فولیکولی) به طور قابل توجهی کاهش یافت (02/0P=) و اختلاف معناداری در VO2 max بین دو گروه در اوایل فاز فولیکولی مشاهده گردید (031/0P=). در حالت استراحت، ضربان قلب و فشارخون سیستولی و دیاستولی در گروه ها در فاز های مختلف، اختلاف معناداری با یکدیگر نداشتند (05/0)
    کلیدواژگان: دوره قاعدگی، فعالیت بدنی، کربوهیدرات ها
  • مهدی شیرین زاد، زهرا خاموردی، سعید قربانی صفحه 288
    مقدمه و هدف
    حفره دسترسی مناسب به کانال ریشه، مرحله کلیدی برای درمان ریشه دندان است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر محل حفره دسترسی(لبیال یا پالاتال) بر مقاومت به شکست دندان های درمان ریشه شده سانترال فک بالا بود.
    روش کار
    در این مطالعه ی آزمایشگاهی(تجربی)، 84 عدد دندان سانترال فک بالای سالم انتخاب شدند. دندان ها بر حسب محل حفره دسترسی به 4 گروه 21 تایی تقسیم شدند: گروه 1: بدون حفره دسترسی (گروه کنترل) گروه2: دارای حفره ی دسترسی لبیالی گروه 3: دارای حفره دسترسی پالاتالی و گروه4: دارای حفره دسترسی لبیالی پالاتالی. دندانها درمان ریشه شدند و حفره ی دسترسی آنها با یک کامپوزیت نوری میکروهیبرید ترمیم شد. مقاومت به شکست نمونه ها توسط دستگاه تست مکانیکی تحت نیروی فشاری باسرعت ثابت mm/min2 و برحسب نیوتن اندازه گیری و ثبت شد، سپس نحوه شکست گروه ها تحت استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 20 برابر بررسی گردید. داده ها توسط آزمون واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی آنالیز شدند
    نتایج
    میانگین مقاومت به شکست در گروه های 1 تا 4 به ترتیب05/224±42/1172، 32/199±48/990، 08/237±95/861 و 586/221±27/784 نیوتن به دست آمد. تفاوت آماری بین میانگین گروه کنترل نسبت به سه گروه دیگر مشاهده شد (05/0(P<. میانگین مقاومت به شکست بین گروه 2 وگروه3)243/0(P= و بین گروه 3و4 تفاوت معنی داری نشان نداد (666/0P=) ولی تفاوت میانگین مقاومت به شکست بین گروه 2 و 4 معنی دار بود)017/0 (P =. بیشترین و کمترین میزان شکست نامطلوب به ترتیب درگروه کنترل(48 %) و درگروه3 (5%) دیده شد.
    نتیجه نهایی: تراش هرنوع حفره دسترسی، مقاومت به شکست دندان را کاهش می دهد و تراش حفره دسترسی پالاتالی و به طور همزمان لبیالی پالاتالی، مقاومت به شکست دندان را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آماده کردن حفره دندان، درمان مجرای ریشه دندان، دندان پیشین، مقاومت به
  • رسول یوسفی مشعوف، پگاه علیجانی*، مسعود سعیدی جم، محمدیوسف علیخانی، حسین رشیدی صفحه 295
    مقدمه و هدف

    ازجمله مکانیسمهای مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری های گرم منفی به خصوص سویه کلبسیلا پنومونیه، تولید آنزیمهای بتالاکتاماز وسیع الطیف (Extended –Spectrum? lactamase; ESBLs) است. ژن های کدکننده ESBLs معمولا روی پلاسمید قرار گرفته اند و قابلیت انتقال به سویه های گرم منفی دیگر را نیز دارند. به دلیل اهمیت موارد فوق، شناخت الگوی مقاومت و حساسیت آن نسبت به آنتی بیوتیک های -? لاکتام هدف این مطالعه قرار گرفت.

    روش کار

    برای انجام این مطالعه توصیفی - تحلیلی، نمونه های مختلف کلینیکی بیمارستانهای بروجرد و همدان در طی مدت 6 ماه جمع آوری و با تستهای بیوشیمیایی و کیت انتروسیستم تعیین هویت شدند. جهت تایید سویه ها از ژن Ure D به عنوان ژن داخلی سویه کلبسیلا پنومونیه به روش PCR استفاده شد. بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. برای بررسی وجود ESBLs از روش(Phenotypic Confirmatory Test) PCT استفاده گردید و حداقل غلظت مهار کنندگی (MIC Minimal inhibitor concentration;) آنتی بیوتیکهای سفتازیدیم و ایمی پنم به روش E- test انجام شد.

    نتایج

    بیشترین میزان مقاومت سویه های کلبسیلا پنومونیه مربوط به آنتی بیوتیکهای سفکسیم 7/46%، سفتریاکسون 3/43%، آزترونام 3/43%، سفوتاکسیم 7/41%، کوتریماکسازول 8/40%، سفتازیدیم 7/36% و کمترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیکهای ایمی پنم 0%، سپیروفلوکساسین7/16%، سفپیم 25% و جنتامیسین 7/26% بود. بشترین تعداد سویه های کلبسیلا پنومونیه ایزوله شده از نمونه ادرار 72سویه (60%) و کمترین تعداد از ترشحات چشم 1 مورد (8/0%) جداسازی شدند. 56 سویه 7/46% به عنوان سویه ESBLs مثبت شناخته شدند. با استفاده از نوار E- test برای آنتی بیوتیک سفتازیدیم 66 سویه مقاوم 10 سویه نیمه حساس و 44 سویه حساس شدند و با روش E- test برای آنتی بیوتیک ایمی پنم120 سویه حساس شدند.
    نتیجه نهایی: شیوع بالای مقاومت آنتی بیوتیکی و تولید ESBLs درمناطق مورد مطالعه، نشان دهنده نیاز به غربالگری نمونه های کلینیکی از نظرESBLsتوسط آزمایشگاه و استفاده از آنتی بیوتیکهای مناسب با قدرت ممانعت کنندگی بتالاکتامازی و آنتی بیوتیک ها به صورت ترکیب با کلاولانیک توسط پزشکان می باشد.

    کلیدواژگان: بتا لاکتامازها، حداقل غلطت مهار کنندگی، کلبسیلا پنومونی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • محمدرضا سمرقندی، سید علیرضا بابایی، قربان عسگری، فرشید قربانی شهنا صفحه 303
    مقدمه و هدف
    بنزن یکی از معمول ترین ترکیبات آلی فرار است که وجود آن در هوای فضاهای بسته و باز مورد توجه بوده و همواره نگرانی هایی را در آلودگی هوا به وجود آورده است. بنابراین، قبل از تخلیه به محیط زیست بایستی از جریان هوای آلوده تصفیه شود. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین کارایی فرآیند ازن زنی کاتالیزوری با استفاده از کربوسیو در حذف بنزن از جریان هوای آلوده انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع تجربی بود که درآن از فرآیند ازن زنی کاتالیزوری با استفاده از کربوسیو به عنوان کاتالیزور جهت حذف بنزن استفاده شد. آزمایشات مربوطه در یک راکتور با جریان مداوم انجام شد و نتایج ازن زنی کاتالیزوری با ازن زنی ساده و جاذب کربوسیو مقایسه گردید. نمونه برداری و آنالیز نمونه ها با روشNMAM 1501 با استفاده از دستگاه GC مجهز به آشکار ساز FID انجام و غلظت ازن به روش یدومتری تعیین گردید.
    نتایج
    یافته های مورد بررسی نشان داد کارایی فرآیند ازن زنی ساده در حذف بنزن از جریان هوای آلوده در غلظت های مورد مطالعه به طور متوسط کمتر از 19% می باشد. همچنین کارایی بستر جاذب با افزایش غلظت در ورودی راکتور کاهش می یابد. در فرآیند ازن زنی کاتالیزوری نسبت به جاذب کربوسیو بطور میانگین در تمامی غلظت ها افزایش راندمان 45% مشاهده گردید.
    نتیجه نهایی: با توجه به عملکرد فرآیند ازن زنی کاتالیزوری و افزایش راندمان حذف بنزن در مقایسه با فرآیند ازن زنی ساده و سیستم جاذب کربوسیو کاربرد این فرآیند به عنوان روشی نوید بخش و جایگزین سیستم های رایج حذف ترکیبات آلی فرار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ازن، بنزن، کربوسیو
  • علیرضا کمکی، مژگان رستگارمنش، دکترعبدالرحمن صریحی صفحه 312
    مقدمه و هدف
    پژوهشهای پزشکی مربوط به نقصان حافظه و از دست دادن حافظه مرتبط با سن، منجر به ارائه روش ها و تکنیکهای درمانی جدیدی از قبیل استفاده از گیاهان دارویی و داروهای طبیعی در جهت بهبود حافظه گردیده است. در این راستا در مطالعه حاضر اثر عصاره هیدروالکلی انجیر بر حافظه و یادگیری در مدل احترازی غیرفعال (Passive Avoidance; PA) در موش های صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نژاد ویستار استفاده شد که به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند، گروه کنترل و سه گروه تیمارشده با دوزهای mg/kg 350 و 250، 150 عصاره انجیر خشک. دریافت سالین یا عصاره به صورت گاواژ به مدت دو هفته (یک بار در هر روز) انجام شد. سپس رفتار اجتنابی غیرفعال موش های گروه های مختلف در جعبه شاتل مورد بررسی قرار گرفت و تست بخاطرآوری 24 ساعت بعد از یادگیری صورت گرفت.
    نتایج
    یافته های این مطالعه نشان داد که در بین پاسخ گروه های آزمایشی با دوزهای متفاوت نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد. عصاره انجیر بصورت وابسته به دوز باعث بهبود حافظه و یادگیری در تست PA گردید.
    نتیجه نهایی: به نظر می رسد که اثرات ایجاد شده توسط انجیر، بواسطه داشتن قند و ترکیبات مفید متعدد و اثر آنتی اکسیدانی آن در ساختمان های عصبی درگیر در حافظه و یادگیری باشد.
    کلیدواژگان: انجیر، حافظه، موش صحرایی، یادگیری
  • سید جواد کیانی، حمیرا عزیزخانی، عباس مرادی، آرش دهقان، علی تجزیه چی صفحه 320
    مقدمه و هدف
    نوروپاتی محیطی دیابتی یکی از عوارض شایع دیابت ملیتوس می باشد. در کنار عوامل شناخته شده ای چون هیپرگلیسمی فاکتورهای دیگری نیز ممکن است در پیدایش این عارضه دخیل باشند. هدف از این مطالعه ارزیابی نقش تستسترون در بروز نوروپاتی محیطی دیابتی با مقایسه سطح سرمی آن در دو گروه بیماران مبتلا و غیر مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی بود.
    روش کار
    در این مطالعه مورد- شاهدی از بین بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر همدان تعداد 35 بیمار مرد مبتلا به نوروپاتی محیطی (گروه مورد) با 35 بیمار مرد دیابتی غیر مبتلا به نوروپاتی محیطی (گروه شاهد) از نظر سطح سرمی تستسترون با هم مقایسه شدند. جهت تشخیص نوروپاتی محیطی دیابتی از معیارهای NSS وNDS و تست های هدایت عصبی استفاده شد.
    نتایج
    با توجه به جورسازی اولیه، دو گروه تفاوت قابل ملاحظه ای در سن، شاخص توده بدنی، طول مدت ابتلا به دیابت و کنترل قند خون نداشتند. میانگین تستسترون سرم در گروه مورد3/2±5 نانوگرم/میلی لیتر و در گروه شاهد2/2±5/4 نانوگرم/میلی لیتر بود که اختلاف آماری معنی دار بین دو گروه مشاهده نشد (42/0P=).
    نتیجه نهایی: علیرغم اثبات تاثیر تستسترون بر سیستم عصبی، نوروژنزیس، فعالیت های شناختی و بیماری آلزایمر در مطالعات قبلی، این مطالعه نتوانست تفاوتی در سطح سرمی تستسترون در مردان دیابتی مبتلا به نوروپاتی محیطی و بیماران فاقد نوروپاتی را به اثبات برساند.
    کلیدواژگان: تستسترون، دیابت شیرین، نوروپاتی
  • مسعود صبوری قناد، آوید محمدی، سهیلا صفی اللهی، جواد فردمال صفحه 325
    مقدمه و هدف
    تاثیرات جانبی داروها و همچنین ایجاد مقاومت دارویی نسبت به آنها از عوامل گرایش محققین به سمت گیاهان دارویی می باشد. هدف اصلی این مطالعه تعیین اثرات محتمل ضد ویروسی عصاره متانولی ریشه شیرین بیان بر ضد ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 در محیط کشت سلولی و با کاربرد متد TCID50 (50%Tissue Culture Infective Dose) بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی جهت به دست آوردن غلظت مناسب عصاره برای سلولهای Vero، رقتهای مختلف عصاره متانولی در آزمون نوترال رد بررسی شد. پیش تیمار سلولها با عصاره شیرین بیان، تیمار مستقیم ویروس با عصاره و نیز تیمار سلولها با عصاره شیرین بیان 1، 4، 8، 12 و 24ساعت پس از آلوده نمودن سلولها با ویروس انجام گرفت و جهت بررسی میزان عفونت زایی ویروس در هر مرحله آزمون TCID50 انجام گرفت. نتایج به دست آمده پس از آنکه تمام آزمونها سه بار تکرار شد مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    پیش تیمار سلولها با عصاره به مدت 2 ساعت و انکوباسیون ویروس با عصاره به مدت 1 ساعت و 2 ساعت قبل از آلوده نمودن سلولها میزان TCID50 ویروس را در مقایسه با کنترل کاهش داد و میزان کاهش از لحاظ آماری و با توجه به مقدار احتمال به دست آمده معنی دار بود (P <0.001). در آزمونهایی که عصاره 1، 8 و 12 ساعت پس از آلوده نمودن سلولها با ویروس اضافه گردید نسبت به حالت کنترل Log TCID50یک لگاریتم کاهش یافت و میزان کاهش عفونت زایی از لحاظ آماری معنی دار بود. مقایسه روابط درون گروهی میان گروه های مختلف زمانی نشان داد که میزان تغییر Log TCID50 تحت تاثیر عصاره متانولی شیرین بیان در حالتی که گروه های 1 و 4 ساعت، 1 و 24 ساعت، 4 و 8 ساعت، 4 و 12 ساعت، 8 و 24 ساعت و 12 و 24 ساعت با یکدیگر مقایسه شدند، دارای تفاوت معنی دار میباشد (P<0.001).
    نتیجه نهایی: مطالعه حاضر منجر به حصول نتایج جدیدی در زمینه تاثیرات ضد ویروسی عصاره متانولی شیرین بیان از جمله تائید نقش زمان تاثیرگذاری عصاره بر میزانTCID50ویروس گردید. از سوی دیگر پیش تیمار ویروس با عصاره متانولی شیرین بیان و نیز پیش تیمار سلولها با عصاره، قبل از آلوده نمودن آنها با ویروس تاثیر ضد ویروسی این عصاره بر علیه ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 را نشان داد.
    کلیدواژگان: رده سلولی ورو، عوامل ضدویروسی، گیاه شیرین بیان، ویروس هرپس 1
  • شهرام همایونفر، محمود غلیاف، نکیسا خوانساری صفحه 333
    مقدمه
    نارسایی کلیوی حاد به دنبال اندوکاردیت عفونی با شیوع 3-1% رخ می دهد و از آن جهت حائز اهمیت است که منجر به بدتر شدن سیر بالینی بیمار و در شرایط خاص قطع و یا درمان آنتی بیوتیکی خواهد شد.
    معرفی بیمار: بیمار مرد 48 ساله ایست که مورد اندوکاردیت عفونی بوده که پس از تشخیص براساس علائم بالینی و یافته های اکوکاردیوگرافیک تحت درمان با سفتریاکسون، جنتا مایسین و وانکومایسین قرارگرفته است. پس از 7 روز دچار نارسایی حاد کلیوی شده که براساس یافته های آزمایشگاهی و بالینی پس از رد سایر علل نارسایی کلیوی در اندوکاردیت عفونی از قبیل گلومرولونفریت، آمبولی سپتیک و نکروزتوبولار حاد، تشخیص نفریت اینترستیشیال حاد دارویی جهت وی مطرح شد.
    نتیجه نهایی: در بیمار حاضر پس از بررسی های لازم تشخیص نفریت اینترستیشال دارویی حاد گذاشته شد و پس از قطع درمان و عدم بهبود بالینی، درمان کورتن و اندوکسان تزریقی انجام شد و با پاسخ بالینی و آزمایشگاهی همراهی داشت.
    کلیدواژگان: التهاب پوشش داخلی قلب، التهاب کلیه بینابینی، نارسایی حاد کلیه
  • حمیدرضا عبدالصمدی، زهرا سادات تقوی، مینا جزایری، مهدیه زرآبادی پور * صفحه 337
    مقدمه

    سندرم گورلین اختلالی نادر با خصوصیات تشخیصی مختلف مثل ادنتوژنیک کراتوسیست های فکی متعدد، بازال سل کارسینوماهای پوستی، پیت های کف دست و پا، برآمدگی های پیشانی، افزایش فاصله بین چشم ها و کلسیفیکاسیون داس مغزی است. در این گزارش یک مورد نادر از سندرم بازال سل نووس ارائه می شود.
    معرفی بیمار: بیمار زنی27 ساله است که توسط دندانپزشک عمومی به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی همدان ارجاع داده شده است. در معاینه بالینی و پاراکلینیک وی ادنتوژنیک کراتوسیست های فکی متعدد، بازال سل کارسینوما های متعدد، پیت های کف دست و هایپرتلوریسم مشهود بود. کیست های فکی او با روش مارسوپیالیزاسیون و انوکلیشن درمان شدند و بیمار جهت فتودینامیک تراپی به متخصص پوست ارجاع داده شد.
    نتیجه نهایی: بیشتر ناهنجاری های این سندرم جزئی بوده و معمولا زندگی را به مخاطره نمی اندازد. پیش آگهی این سندرم معمولا بستگی به رفتار تومور های پوست دارد.

    کلیدواژگان: سندرم بازال سل نووس، کیست های با منشاء دندانی
  • غلامرضا عشقی، حشمت الله بابایی، حسن فقانی صفحه 342
    مقدمه
    کراتودرما پالموپلانتار نمایانگرگروه متنوعی از اختلالات وراثتی یا اکتسابی هستند که مشخصه آنها هیپرکراتوزکف دست وپا می باشد. زمانیکه با کری همراه باشد نشاندهنده موتاسیون در ژن کد کننده کانکسین-26 است و یا در اثر یک موتاسیون ویژه (A7445G) در t-RNA کد شده میتوکندریایی برای سرین (MT-TS1) بوجود آمده است.
    معرفی بیمار: بیمار پسر 7ساله ایست که در معاینه پوست دارای هیپرکراتوز کف دست و پا، زانوها و پشت دستها (کراتودرمی کف دست و پا بهمراه درگیری سطوح اکستانسور اندامها) میباشد. با توجه به شرح حال و مدارک موجود از ابتدای تولد دچارکری سنسوری نورال بوده ودر 2 سالگی تحت کاشت حلزون گوش قرار گرفته است و به این ترتیب بیمار درگروه نادری از کراتودرما ها قرار می گیرد که بهمراه کری حسی عصبی می باشد. از آنجاییکه شرح حالی از بیماری مشابه درشجره نامه او وجود ندارد، احتمالا? مطرح کننده یک نوع بسیار نادر از انواع کراتودرماهای بهمراه کری است که توارث میتوکندریایی دارد. در مواردی که تا کنون از این اختلال در دنیا گزارش شده در گیری اکستانسور اندام ها وجود نداشته است. بنابراین، احتمالا? بیمار مذکور یک زیر گروه جدید از این اختلال نادر ویا یک اختلال نادر جداگانه دیگر است. نتیجه نهایی: بیمار یک مورد کراتودرمای منتشر کف دست وپا بهمراه درگیری سطوح اکستانسور و کری حسی عصبی با توارث احتمالا میتوکندریایی است که با درمان های نگهدارنده میبایست کنترل شود و بنظر میرسد بیماری مذکور مورد نادری می باشد که تاکنون گزارش شده است.
    کلیدواژگان: کانکسین 26، کراتودرما پالموپلانتار، کم شنوایی حسی، عصبی
|
  • S. Soheilifar, M. Bidgoli, S. Soheilifar, M. Jafari Page 267
    Introduction &
    Objective
    After periodontal surgery the surgical site is usually covered with periodontal pack. It is suggested that dressings can reduce the rate of infection، bleeding and granulation tissue formation after surgery. In addition، they may promote tissue healing. The aim of this study is to evaluate periodontal dressing’s effect on wound healing، pain and bleeding after periodontal surgery.
    Materials and Methods
    In this clinical trial study 33 patients attending the Hamadan dental school were evaluated. The patients need flap surgery on both sides of a jaw. Periodontal pack was used in one side of a jaw only. Inclusion criteria were: nearly similar disease distri-bution and planning modified Widman flap for both sides. Data were analyzed using SPSS16 software and chi-square and t-test.
    Results
    Average rate of pain in test and control groups was 1. 73 and 2. 79، respectively and the difference was statistically significant (P<0. 05) but the differences were not statistically significant regarding swelling، bleeding، gingival consistency، granulation tissue formation، gingival color and ease of eating، in the test and control group (P<0. 05).
    Conclusion
    According the results of this study، periodontal pack may be beneficial in reduc-ing pain after surgery. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 267-272)
    Keywords: Flap Surgery, Periodontal Pack, Wound Healing
  • T. Ghazanfari, H. Rashidi, Sh. Jalaei, P. Alijani Page 273
    Introduction &
    Objective
    -cells، especially CD8+ T lymphocytes are the most important cells in anti-tumor response. Previously R10 fraction of garlic extract was reported as an immuno-modulator which induced an effective cellular immunity and Th1 responses. In this study the in vitro immunomodulatory effect of R10 on CD8+ T cells viability and production of TNF-? were evaluated.
    Materials and Methods
    In this experimental study، using monoclonal antibodies attached to magnetic beads with isolating columns by magnetic bead method، CD8+ T cells from spleen cells of Balb/C mice were isolated. R10 fraction based on molecular weight was prepared using Ultra filtration. MTT assay was used to evaluate cell viability. TNF-? level was meas-ured in the supernatant of culture of CD8+ T cells by ELISA. Obtained data was compared and analyzed using Nonparametric Test and Keraskel & Wanny''s Test tests..
    Results
    The findings indicate that all dilutions of R10 fraction increased cell viability of CD8+ T cells in comparison with the negative control group and in the presence of ConA with dilution of 1:50 of R10 fraction significantly increased cell viability of CD8+ T Cells com-pared to ConA alone. Secretion of TNF-? significantly increased by all dilutions of R10 frac-tion.
    Conclusion
    These findings suggest that R10 fraction of garlic can be used as an Immuno-modulator drug candidate for induction of cellular Immunity in tumor therapy. Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 273-279)
    Keywords: CD8+ T cells_Cytokines_Garlic_R10 Fraction_Viability
  • M.A. Samavati Sharif, S. Hojjati, S. Vojdani, S. Kasharafi Fard Page 280
    Introduction &
    Objective
    Women during their lifetime experience a variety of physiological changes that can affect their physiological capacity to perform exercise and induce reduction in achieving the benefits of training. So، finding the best time to perform maximum physical performance is essential. Sports drink consumption can also help to enhance athletic performance. The purpose of this study is to determine the best time to perform the maximum physical performance and the effect of sports drink on exercise capacity in active young women.
    Materials and Methods
    22 female students with at least 2 years experience in regular aerobic exercise، voluntarily participated in this clinical trial study and were randomly divided into control group (no supplement) and intervention group (drinking sports drink). The physical performance was evaluated in two periods of early and late follicular phases. The data was analyzed by statistical tests and spss16 software.
    Results
    In the early follicular phase compared with the late follicular phase، Vo2max significantly decreased in the control group (P=0. 02)، There was a significant difference between the two groups in the Vo2max during the early follicular phase (P=0. 03). Resting systolic and diastolic blood pressure and heart rate were not significantly different between the groups and different phases (P>0. 05). Contrary to the intervention group، the first and third minute recovery heart rates in the control group significantly increased in the early follicular phase compared with the late follicular phase (Respectively، P= 0. 016،P=0. 043)، and compared with the intervention group، the first and third minute recovery heart rates significantly increased during the early follicular phase (Respectively، P= 0. 021، P=0. 025). Recovery systolic and diastolic blood pressure were not statistically significant between the two groups، and each group in different phases (P>0. 05).
    Conclusion
    Late follicular phase compared to the early follicular phase is the most appropriate time to perform exercise. Sports drink consumption containing 6% carbohydrate during early follicular phase can also improve the physical performance. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 280-287)
    Keywords: Carbohydrates, Menstrual Cycle, Physical Activity
  • M. Shirinzad, Z. Khamverdi, S. Ghorbani Page 288
    Introduction &
    Objective
    Preparation of access cavity to root canal is a critical phase in endo-dontic treatment. The purpose of this study was to evaluate the effect of access cavity loca-tion (labial or palatal) on fracture resistance of endodontically treated maxillary central teeth.
    Materials and Methods
    In this experimental laboratorial study، 84 intact human maxillary central incisors with similar dimensions were selected. The teeth were divided into 4 test groups as follows: Group 1: teeth without access cavity (control group); Group 2: teeth with labial ac-cess; Group 3: teeth with palatal access; and Group 4: teeth with labial & palatal accesses. Root canals were cleaned and lateral condensation technique was used to obdurate the canals and root canal therapy was completed. The access cavities were restored with a light cured microhybrid resin composite. Continuous compressive force at a crosshead speed of 2 mm/min was applied by a testing machine. Load at fracture was recorded in MPa. Modes of fracture were assessed using stereomicroscope at X20 magnification. Data was analyzed us-ing One - Way analysis of Variance and Tukey HSD tests.
    Results
    Means and standard deviations of fracture resistance for the 4 tested groups were: G1:1172. 2±224. 05N، G2:990. 4±199. 324 N، G3:861. 95±237. 089N and G4:784. 27± 221. 586 N. There was significant difference in fracture resistance values between G1 (control) and each tested group (P < 0. 05). Mean fracture resistance for the test group with labial access was higher than the test group with palatal access but no significant difference was observed. Group 2 showed statistical difference compared with group 4 (P=0. 017) but there is no sig-nificance between group 3 and group 4 (P=0. 666). Fracture modes in all groups were an oblique pattern and maximum and minimum of unfavorable fractures were seen in the control group with 48% and group 3 with 5%.
    Conclusion
    Preparation of access cavity reduces tooth fracture resistance. Palatal and labial& palatal accesses decrease considerably tooth fracture of resistance. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 288-294)
    Keywords: Dental Cavity Preparation, Fracture Resistance, Incisor, Root Canal Therapy
  • R. Yousefi Mashouf, P. Alijani, M. Saidijam, M.Y. Alikhani, H. Rashidi Page 295

    Introduction &

    Objective

    One of the mechanisms of antibiotic resistance in gram negative bac-teria، particularly Klebsiella pneumonia strains، is the production of Extended-Spectrum? lactamase enzymes (ESBLs). Encoding genes of ESBLs are usually located on the plasmid and they are able to transfer to other gram-negative bacteria. Thus، due to the importance of resistance pattern recognition and its sensitivity to the? - lactam antibiotics، the above men-tioned issue was examined in this study.

    Materials and Methods

    In this study different clinical samples of Boroujerd and Hamadan Hos-pitals during 6 months were collected and identified by biochemical tests and Enterosystem kit. To confirm the strains، the Ure D gene was used as the internal gene of Klebsiella pneumoniae by PCR method. Antibiotic resistance by Disk diffusion method was performed. Phenotypic confirmatory test was used to determine the presence of ESBLs. MIC antibiotics of Ceftazidime and imipenem by E test method were determined.

    Results

    The results showed that the highest rate of Klebsiella pneumoniae strains resistance was related to Cefexime antibiotics 46. 7%، Ceftriaxone 43. 3%، Azthrunam 43. 3%، Cefo-taxime 41. 7%، Cotrimaksazol 40. 8%، Ceftazidim 36. 7% and the least resistance was related to antibiotics Imipenem 0% Sprofluksasin 16. 7%، Cefepime 25% and Gentamicin 26. 7%. 56 strains (46. 7%) were identified as ESBL –positive strains. Using E-test strip for Ceftazidim antibiotic، 66 strains were resistant، 10 strains intermediate، and 44 strains were sensitive to Ceftazidim and by E test method for Imipenem antibiotic، 120 strains were sensitive.

    Conclusion

    The high prevalence of antibiotic resistance and ESBLs production in the cities which were studied indicates the need for screening of ESBLs in clinical samples by labora-tory and prescribing appropriate antibiotics with? -lactamase inhibitory power and antibiotics together with clavulanic by physicians. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 295-302)

    Keywords: Antibiotic Resistance, beta, Lactamases, Klebsiella Pneumoniae, Minimal Inhibitor Concentration
  • M. Samarghandi, A.R. Babaee, Gh. Asgari, F. Ghorbani Shahna Page 303
    Introduction &
    Objective
    Benzene is one of the most common volatile organic compounds in the indoor and outdoor environments that has always been considered as one of the causes of air pollution. Thus before being discharged to the environment، it must be treated from pol-luted air stream. The aim of this study was to determine the efficiency of catalytic ozonation process with carbosieve in the removal of benzene from polluted air stream.
    Materials and Methods
    The study was experimental in which catalytic ozonation process with carbosieve was used in the removal of benzene from polluted air stream. The experiments were carried out in a reactor with continuous system and the results of catalytic ozonation were compared with the results of single ozonation and carbosieve adsorbent. The sampling، benzene analyzing and determining of ozone concentration in samples were done with 1501 NMAM method by GC equipped with FID detector and iodometry، respectively.
    Results
    The results of this study showed that the removal effectiveness of single ozonation process is averagely less than 19%. Also the efficiency of absorbent decreased with the con-centration increase of benzene. The increase ratio of efficiency in catalytic ozonation process to efficiency of carbosieve adsorbent was averagely 45%.
    Conclusion
    With regard to high efficiency of catalytic ozonation process and increasing the benzene removal، the catalytic ozonation process is suggested as a promising and alternative technology for elimination of VOCs from the polluted air stream. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 303-311)
    Keywords: Air Pollution, Benzene, Carbosieve, Ozone
  • A. Komaki, M. Rastegarmanesh, A. Sarihi Page 312
    Introduction &
    Objective
    Medical research of memory deficits and age-related memory loss has resulted in new methods and treatment techniques to improve memory، includ-ing uses of medical herbs and natural medicines. To this purpose، in the present study the ef-fect of hydro-alcoholic extract of Ficus Carica (FC) on passive avoidance (PA) learning and memory was examined in male rats.
    Materials and Methods
    This experimental study was performed on 40 male wistar rats. Animals were divided in 4 groups randomly: control (normal saline) group and groups treated with three doses (150، 250 and 350 mg/kg) of FC extract. Administrations of saline or extract were done by (daily) gavage for two weeks. Then rats were entered to shuttle box to record animal behavior in PA task. Retrieval test was done 24 hours after training.
    Results
    The results show that there is a significant difference on the PA learning and memory between the groups. Extract of FC dose has dependently improved the acquisition and re-trieval of PA task.
    Conclusion
    It seems that this result is due to sugar and numerous useful compounds in FC and antioxidant effect of these substances on neural structures related to learning and memory processing. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 312-319)
    Keywords: Ficus Carica, Learning, Memory, Rats
  • J. Kiani, H. Azizkhani, A. Moradi, A. Dehghan, A. Tajziehchi Page 320
    Introduction &
    Objective
    Diabetic peripheral neuropathy is a common side effect of diabetes mellitus. In addition to known factors such as hyperglycemia، other factors may also be in-volved in the development of this complication. The aim of this study was to evaluate the role of testosterone in diabetic peripheral neuropathy by comparing its level in two groups of diabetic men with and without diabetic peripheral neuropathy.
    Materials and Methods
    This study was a case - control study and patients were selected from diabetic men attending the Hamadan Diabetes Center. The patients were divided in two groups of diabetic men with and without diabetic peripheral neuropathy، (35 patients in each case and control groups). NSS and NDS criteria and nerve conduction study were used for the diagnosis of diabetic peripheral neuropathy.
    Results
    The two groups had not significant difference in age، BMI، duration of diabetes and glycemic control. Testosterone level had not significant difference in the case and control groups (5±2. 3 vs 4. 5±2. 2 ng/ml) (P=0. 42).
    Conclusion
    While the effect of testosterone was demonstrated on the nervous system، neuro-genesis، cognitive function and alzheimer disease، this study could not prove any difference between serum level of testosterone in diabetic men with and without peripheral neuropathy. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 320-324)
    Keywords: Diabetes Mellitus, Neuropathy, Testosterone
  • M. Sabouri Ghanad, A. Mohammadi, S. Safiallahy, J. Faradmal Page 325
    Introduction &
    Objective
    The side effects of drug consumption and also HSV resistance to drugs have been the factors attracting the researchers to herbal drugs. The major aim of the present research was in vitro assessment of possible anti-herpetic activity of glycyrrhiza gla-bra (liquorices root) methanolic extract in more details by performing Tissue Culture Infec-tive Dose fifty percent (TCID50) method.
    Materials and Methods
    In this experimental study Vero cells were incubated with different con-centrations of methanolic extracts of glycyrrhiza glabra. Neutral red assay was performed in order to consider the appropriate concentration of the extract. Pre-treatment of Vero cells with glycyrrhiza glabra extract before viral infection، incubation of HSV-1 with glycyrrhiza glabra extract and treatment of vero cells with extract 1، 4، 8، 12 and 24 hours after viral in-fection، were exerted. TCID50 was performed in order to assess the antiviral activity of the extract. The results were analyzed after performing the experiments at least three times.
    Results
    Pre-treatment of Vero cells with methanolic extract for two hours and incubation of virus with extract for one and two hours prior to viral infection resulted in remarkable drop in TCID50 amount by significant difference (P <0. 001). Treatment of Vero cells with extract 1، 8 and 12 hours post-infection demonstrated significant changes in TCID50. We observed significant fluctuations and different efficacy of the extract between different incubation time at 1h & 4h، 1h & 24h، 4h & 8h، 4h & 12h، 8h & 24h، 12h & 24h.
    Conclusion
    The current study resulted in more novel findings of anti herpetic activity of gly-cyrrhiza glabra extract. Time course of extract treatment with virus- infected cells was an ef-ficient factor. In addition، the pretreatment of virus and also Vero cells with glycyrrhiza gla-bra extract in our experiment had important effects on the anti-viral activity of the extract. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2014; 20 (4): 325-332)
    Keywords: Antiviral Agents, Glycyrrhiza, Herpesvirus 1, Vero Cell Line
  • Sh. Homayonfar, M. Gholyaf, N. Khansari Page 333
    Introduction
    Prevalence of infective endocarditic induced renal failure is 1-3% and is one of the causes of deterioration of patient or cessation of antibiotic therapy and also delay in treatment duration and medical response. Case Report: Our patient is a 48 year old man with infective endocarditis who had been under treatment by antibiotics (cefteriaxone، gentamycin and vencomycin) and experienced renal failure after 7days of treatment initiation. After ruling out some causes of renal failure in endocarditis such as glumerolonephritis، septic emboli and acute tubular necrosis، acute drug induced interstitial nephritis was documented.
    Conclusion
    In this case، acute drug induced interstitial nephritis was the final diagnosis and after cessation of related drugs (in these case antibiotics) and starting corticosteroids and en-doxane plus، improvement of medical condition and lab data was observed. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2013; 20 (4): 333-336)
    Keywords: Endocarditis, Kidney Failure, Acute, Nephritis, Interstitial
  • H.R. Abdolsamadi, Z. Sadat Taghavi, M. Jazaeri, M. Zarabadipour Page 337
    Introduction

    Gorlin syndrome is a rare disorder with different diagnostic criteria such as mul-tiple odontogenic keratocysts، basal cell carcinomas، palmar &plantar pits، frontal bossing and hypertelorism and calcification of falx cerebri. Case Report: The case which is reported in the present study was a 27-years old woman re-ferred by a general dentist to oral medicine department of Hamadan dental faculty. On clini-cal and radiographic examination، multiple odontogenic keratocysts of jaws، multiple basal cell carcinomas، palmar pits and hypertelorism were obvious. The jaw cysts were treated with marsupialization and enucleation. The patient was referred to the dermatologist for pho-todynamic therapy.

    Conclusion

    Most disorders of Gorlin syndrome are slight، which usually do not threat the pa-tient’s life. The prognosis of this syndrome usually depends on the dermal tumor behavior. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2013; 20 (4): 337-341)

    Keywords: Basal Cell Nevus Syndrome, Odontogenic Cysts
  • Gh. Eshghi, H. Babaie, H. Faghani Page 342
    Introduction
    Various inherited or acquired disorders are characterized by palmoplantar kera-toderma hyperkeratosis of hands and feet، and when accompanied with deafness indicates mutations in the gene encoding connexin -26 or a particular mutation (A7445G) of the mito-chondrial t-RNA coded for serine (MT-TS1) is created. Case Report: On skin examination of a 7 year old boy، we observed hyperkeratosis of palm and sole، elbows and knees (Keratoderma of palms &soles with extensor surface of limbs involvement)، and found out the history and evidence of sensory-neural deafness since birth-day and he had undergone cochlear implant at the age of two. Thus this patient is placed in a rare group of keratoderma associated with sensory-neural deafness. Since there is no his-tory of similar disease in his pedigree، we suspected the boy had a rare type of keratoderma associated with sensory- neural deafness that has mitochondrial inheritance. In reported cases of this disorder in the world there is no involvement of limb''s extensor. So we probably report a new subtype of the rare disorder or a rare separate disorder.
    Conclusion
    The patient is a case with diffuse palmoplantar keratoderma with the involvement of extensor surfaces and sensory-neural deafness that have mitochondrial inheritance that is unlikely to be reported yet. The disease should be controlled with maintenance treatments. (Sci J Hamadan Univ Med Sci 2013; 20 (4): 342-345)
    Keywords: Connexin 26, Keratoderma, Palmoplantar, Sensorineural Hearing Loss