فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • بهروز کارخانه ای*، مشهود آقاجانلو، کامران حبیب الله زاده صفحات 255-262
    مقدمه و هدف
    جلوگیری از خونریزی درحین عمل جراحی ستون فقرات ضمن فراهم سازی محیط مناسب عمل برای جراح، سبب کاهش خونریزی و نیاز به ترانسفیوژن می گردد. هدف از این مطالعه مقایسه اثرات پروپوفول وریدی با داروی استنشاقی ایزوفلوران بر میزان خونریزی حین جراحی و وضعیت همودینامیک بیمار می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سو کور100 بیمار کاندید جراحی ستون فقرات با کلاس ASA I بطور تصادفی در دو گروه مساوی قرارگرفته و آنگاه نگهداری بیهوشی در یک گروه با پروپوفول وریدی با دوز μ/kg/min 200-100 به همراه نیتروس اکساید و در گروه دیگر با ایزوفلوران با دوز MAC 2-5/1 و نیتروس اکساید انجام شد. مقدار کل خونریزی حین عمل با محاسبه وزن گازها و حجم خون داخل ساکشن و درن تعیین و مقایسه گردید. همچنین میزان افت هموگلوبین و هماتوکریت پس از عمل، نیاز به ترانسفوزیون خون، رضایت جراح از فیلد عمل، متوسط فشار شریانی و تعداد ضربان قلب با فواصل هر 5 دقیقه ارزیابی و مقایسه شد. در نهایت اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    متوسط حجم کل خونریزی در گروه پروپوفول و ایزوفلوران به ترتیب برابر با 303/5±352/71 و 321/8±450/48 میلی لیتر بدست آمد. متوسط حجم کل خونریزی و میزان خونریزی در واحد زمان در گروه پروپوفول نسبت به ایزوفلوران بطور معنی داری کمتر بود (P=0.049، P=0.015). رضایت جراح از خونریزی فیلد عمل بر اساس معیار Boezzart، در گروه پروپوفول بیشتر بود. میزان افت هموگلوبین و هماتوکریت نیز در گروه پروپوفول کمتر از ایزوفلوران بدست آمد. میانگین فشار متوسط شریانی در حین عمل در گروه پروپوفول برابر با 9/73±85/71 و در گروه ایزوفلوران 8/04±80/25 میلیمتر جیوه بود که در گروه ایزوفلوران بطور معنی داری کمتر بود (0/003=P). از نظر ضربان قلب حین جراحی و یا نیاز به ترانسفوزیون خون میان دو گروه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه نهایی: با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه مبنی بر کاهش میزان خونریزی و افت هموگلوبین، همچنین بهبود وضعیت فیلد جراحی، پروپوفول وریدی به ایزوفلوران استنشاقی جهت نگهداری بیهوشی ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: ایزوفلوران، بیهوشی، پروپوفول، خونریزی، ستون مهره ها، جراحی
  • سعید نوری، امیرحسین خورشیدی، شیما فرخی، محمدرضا شریف* صفحات 263-270
    مقدمه و هدف
    کنترل خونریزی پارانشیمی خصوصا بافت کبد علی رغم پیشرفت علم جراحی، کماکان یکی از چالش های روبروی جراحان برای حفظ جان بیماران می باشد. بنابراین معرفی یک روش موثر در کنترل خونریزی کبدی یکی از اولویت های پژوهشی می باشد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر هموستاتیک فریک سولفات و کلرید روی در کنترل خونریزی بافت پارانشیمی کبدی انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 70 موش نر ویستار به صورت تصادفی ساده در 7 گروه 10 تایی قرار داده شدند. بر روی کبد هر موش برشی به طول 2سانتی متر و عمق 0/5 سانتی متر داده شد و زمان هموستاز با استفاده از غلظت های مختلف فریک سولفات و همچنین کلرید روی (15%، 25%، 50%) و روش کنترل نیز (بخیه زدن) اندازه گیری شد. همچنین بافت کبدی از نظر تغییرات پاتولوژی پس از یک هفته مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت زمان به دست آمده برای برقراری هموستاز در7 گروه وارد نرم افزار SPSS شده و با آزمون های Kruskal- wallis test و Mann - Whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    میانگین زمان هموستاز در گروه های غلظتی فریک سولفات 50%، 25% و 15% به ترتیب 1/17 ±9/50، 2/2±21/80و 2/7± 37/80 ثانیه بود و در گروه های غلظتی کلرید روی 50%، 25% و 15% به ترتیب 1/57±15/80، 2/57±30/20 و 2/21±49/00 و در گروه کنترل (بخیه) میانگین زمان هموستاز 7/30 ±91/30 بود. زمان برقراری هموستاز ناشی از گروه های غلظتی فریک سولفات و کلرید روی از گروه کنترل به صورت معنادار کمتر بود(P < 0.01). همچنین زمان برقراری هموستاز ناشی از گروه های غلظتی فریک سولفات از گروه کلرید روی به صورت معنادار کمتر بود(P < 0.01). مطالعه پاتولوژی بیشترین فراوانی را در گرید های پایین التهاب بر اساس گریدبندی تعریف شده نشان داد.
    نتیجه نهایی: فریک سولفات و کلرید روی نسبت به روش بخیه در کنترل خونریزی کبدی به زمان کمتری برای برقراری هموستاز نیاز دارند و فریک سولفات نیز نسبت به کلرید روی ماده هموستاتیک موثرتری در کنترل خونریزی کبد در مدل حیوانی می باشد.
    کلیدواژگان: فریک سولفات، کبد، کلرید روی، هموستاز
  • محمدرضا جوادی، فرشاد رستم پور، قدرت الله روشنایی*، سپیده بهنود، علیرضا مام محمدی صفحات 271-276
    مقدمه و هدف
    سرطان معده چهارمین سرطان شایع و دومین علت منجر به مرگ در اثر سرطان است. برای درمان سرطان معده از جراحی به عنوان درمان اولیه و در صورت نیاز از شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز استفاده می شود. هدف این مطالعه برآورد بقای پس از جراحی بیماران مبتلا به سرطان معده در استان همدان و تعیین عوامل موثر بر آن است.
    روش کار
    در این مطالعه همگروهی تاریخی پرونده ی بیماران مبتلا به سرطان معده جراحی شده از سال 1385 تا1391در بیمارستان بعثت همدان مورد بررسی قرار گرفت. زمان بقای بیماران از زمان تشخیص تا مرگ یا پایان مطالعه در نظر گرفته شد. اثر عوامل مختلف جنس، سن تشخیص، محل تومور، نوع تومور و... بر بقای بیماران ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون کاکس و به کمک نرم افزار SPSS16 انجام گردید.
    نتایج
    در این مطالعه 67 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که 48 بیمار (71/6 درصد) مرد بودند. 40 بیمار (59/7 درصد) تا پایان مطالعه فوت شدند. میانه ی بقای بیماران 26 ماه و میزان بقای یک، سه و پنج ساله ی این بیماران به ترتیب 67، 40 و 36 درصد بود. تاثیر متغیرهای جنس، سن تشخیص و مرحله بیماری بر بقای بیماران معنی دار شدند.
    نتیجه نهایی: بقای بیماران سرطان معده جراحی شده در همدان همانند سایر نقاط ایران کم است و به نظر می رسد یکی از مهمترین علل آن مراجعه دیرهنگام بیماران باشد. بنابراین، باید آموزش های فراگیر به روش های مختلف از جمله از طریق رسانه های عمومی در مورد علائم اولیه و ریسک فاکتورهای این بیماری ارائه شود.
    کلیدواژگان: بقاء، سرطان معده، جراحی، مدل کاکس
  • مصطفی علم هولو، سنبل ناظری* صفحات 277-285
    مقدمه و هدف
    با افزایش اطلاع افراد از عوارض جانبی خطرناک آنتی بیوتیک های سنتتیک، میزان تقاضا برای جایگزینی طبیعی این داروها افزایش پیدا کرده است. هدف از این مطالعه تعیین خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی عصاره های ریشه و گل گیاه دارویی سیاه گینه (Dendrostellera lesserti) علیه برخی باکتری های بیماریزای انسانی است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی گیاه سیاه گینه در سال 1392 از استان همدان جمع آوری گردید. پس از شناسایی، عصاره ها به روش خیساندن تهیه شدند. اثرات ضدباکتریایی به روش انتشار چاهک در آگار، MIC (به روش رقت لوله ای) و MBC بررسی شدند. خواص آنتی اکسیدانی به روش DPPH و میزان فنول و فلاونوئید به ترتیب به روش فولین سیو کالتو و آلومینیوم کلرید اندازه گیری شدند. نتایج توسط نرم افزار SAS 9.2 در سطح احتمال 0/05 آنالیز آماری شدند.
    نتایج
    بیشترین هاله بازدارندگی با قطر 0/66 ± 21/33 میلی متر در کشت باکتری سالمونلا تیفی در برابر عصاره متانولی ریشه مشاهده گردید. MIC وMBC عصاره ریشه در مقایسه با گل کمتر بود. عصاره متانولی گل در غلظت 0/8 میلی گرم بر میلی لیتر بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد را داشت. بیشترین میزان فنول و فلاونوئید مربوط به عصاره متانولی ریشه به ترتیب برابر mgGAE/g 2/69± 111/8و mgQ/g 0/35 ±2/25 بود.
    نتیجه نهایی: بر اساس نتایج بدست بدست آمده بخش های گل و ریشه گیاه سیاه گینه دارای ترکیباتی با خواص آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی است.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، باکتری های بیماری زای انسانی، سیاه گینه، ضد باکتری
  • ناهید منوچهریان*، سمانه بهبودی صفحات 286-293
    مقدمه و هدف
    بی دردی مناسب بعد از سزارین کمک می کند تا مادران احساس راحتی بیشتری نمایند و موجب افزایش تحرک و توانایی مادر در مراقبت بهتر از نوزاد می گردد. هدف از این مطالعه تعیین اثرات انفیلتراسیون زیر جلدی کتامین بر کاهش درد پس از عمل و وضعیت همودینامیک بیمار، پس از سزارین الکتیو می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی آینده نگر که بصورت تصادفی دوسوکور طراحی گردید60 نفر از مادرانی که کاندید سزارین الکتیو تحت بی حسی بودند وارد شدند. 30 نفر در گروه کتامین و تحت انفیلتراسیون زیرجلدی mg/kg 0/5 کتامین در ناحیه انسیزیون جراحی و 30 نفر نیز در گروه پلاسبو قرار گرفتند که انفیلتراسیون نرمال سالین بصورت زیر جلدی برای آنان انجام شد. VASدرد بیمار (Visual Analogue Scale) در طی حضور در ریکاوری ثبت گردید و پس از انتقال به بخش، علایم حیاتی و VAS آنان مجددا در فواصل منظم ثبت شد و در صورتی که 3VAS? داشت شیاف دیکلوفناک mg 100 و در صورت عدم پاسخ، پتیدین وریدی mg 30 تجویز شد، تعداد دفعات دریافت شیاف و دوز مخدر مصرفی در 24 ساعت ثبت گردید. عوارضی مانند توهم، نیستاگموس، تهوع و استفراغ و خواب آلودگی همچنین علائم حیاتی بیمار (فشار خون، تعداد ضربان قلب و میزان اشباع خون) نیز ثبت گردید. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS16با استفاده از آزمون های مجذور کای و تی صورت گرفت و 0/05>P درتمام موارد معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    از نظر میزان تغییرات فشار سیستولیک، تعداد ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در طی 24 ساعت اول، تفاوت معنی داری بین دو گروه مطالعه مشاهده نشد. میانگین VAS هنگام ورود به ریکاوری و 30 دقیقه بعد از عمل در دو گروه مطالعه تفاوت معنی داری نداشت، در حالیکه در 1، 2، 4، 6، 8 و 12 ساعت بعد از عمل بطور معنی داری، در گروه کتامین نسبت به گروه نرمال سالین کمتر بود. میانگین تغییرات VAS بیماران در طی 24 ساعت اول در گروه کتامین0/59±0/61 و در گروه نرمال سالین 0/96±3/37 بدست آمد که با 0/001>P معنی دار بود. متوسط طول مدت بی دردی در گروه کتامین 2/98±9/87 ساعت و در گروه نرمال سالین 0/79±2/17 ساعت بدست آمد که در گروه کتامین مدت زمان بی دردی بطور معنی داری طولانی تر از گروه نرمال سالین بود(0/001>P). زمان دریافت اولین مخدر در گروه کتامین بطور معنی داری طولانی تر از گروه نرمال سالین بود (0/001>P).
    نتیجه نهایی: با در نظر گرفتن نتایج این مطالعه مبنی بر افزایش طول مدت بی دردی بعد از عمل و کاهش نیاز به مخدر و همچنین عدم مشاهده عوارض جانبی، تجویز کتامین زیرجلدی جهت افزایش بی دردی بعد از سزارین الکتیو تحت بی حسی نخاعی، توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بی دردی، سزارین، کتامین
  • فاطمه رحیمی عنبرکه، محمدرضا نیکروش*، مهدی جلالی، حمیدرضا صادق نیا، زینت سرگزی صفحات 294-303
    مقدمه و هدف
    دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است که یکی از مکانیسم های سمیت آن، مهار آنزیم کولین استراز می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثرات دیازینون برروی فعالیت کولین استراز سرم و اریتروسیت های خون در رت نر و ماده و تعیین نقش محافظت کنندگی ویتامینE می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 60 سر موش صحرایی بالغ (30 سر ماده و30 سر نر) از نژاد ویستار انتخاب و هرکدام از این گروه های30 تایی نر و ماده به پنج گروه 6 تایی شامل:کنترل (بدون هرگونه مداخله)، شم (دریافت روزانه روغن زیتون خالص)، تجربی1 (دریافت روزانه دیازینون با دوز mg/kg60)، تجربی2 (دریافت روزانه دیازینون و ویتامین Eبا همان دوزها) و تجربی3 (دریافت روزانه ویتامینE mg/kg200) تقسیم شدند. دیازینون و حلال از طریق تزریق داخل صفاقی و ویتامین از طریق گاواژ استفاده شد. بعد از 2 هفته 3 میلی لیتر خون از بافت قلب گرفته شد و از روش تیترومتری و المان به ترتیب برای سنجش کولین استراز سرم و اریتروسیت استفاده گردید.
    نتایج
    در هر دو جنس، به علت استفاده از دیازینون کاهش معنی داری در فعالیت کولین استراز اریتروسیت و سرم مشاهده شد. ویتامین E فعالیت کولین استراز اریتروسیت و سرم را در گروه تجربی 2 رت های ماده افزایش داد اما مهار فعالیت کولین استراز در گروه تجربی 2 رت های نر احیا نشد.
    نتیجه نهایی: با توجه به کاهش بیشتر فعالیت این آنزیم ها در رت های ماده به دنبال استفاده از دیازینون می توان این نتیجه را گرفت که رت های ماده حساس تر از رت های نر می باشند و همچنین با احتیاط میتوان گفت ویتامین E بعنوان آنتی اکسیدان اثر حفاظتی روی فعالیت کولین استراز دارد و سمیت دیازینون را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: دیازینون، کولین استراز، موش صحرایی، ویتامین E
  • هادی محمدی، محمدرضا جمالپور* صفحات 304-309
    مقدمه و هدف
    در شکستگی های تنه ماندیبل، انواعی که به صورت مایل دچار شکستگی گردیده اند، بیشترین میزان جااندازی نامطلوب حین جراحی را دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان دقت جا اندازی باز شکستگی مایل تنه ماندیبل با استفاده از ابزار TRS و مقایسه آن با روش مرسوم (فورسپس جا اندازی همراه با Lag Screws) طراحی شد.
    روش کار
    این مطالعه تجربی بر روی 30 نیم فک ماندیبل لاشه گوسفند انجام گرفت. پس از ایجاد شکستگی مایل در تنه هر نیم فک گوسفند، یک سمت با استفاده از TRS و سمت مخالف با روش مرسوم جااندازی شد. سپس فاصله بین قطعات شکستگی در جهارسطح تحتانی، فوقانی، باکال و لینگوال تعیین شد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون های مجذورکای و دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    بر اساس داده های این مطالعه، فاصله بین لبه خطوط شکستگی در سطوح باکال، فوقانی و تحتانی بین روش TRS و روش مرسوم از نظر آماری اختلاف معنی دار نداشت. اما میزان این فاصله در سطح لینگوال، بین دو روش TRSو روش مرسوم دارای اختلاف معنی داری از نظر آماری بود(P<0.05).
    نتیجه نهایی: نتایج مطالعه نشان داد که TRS می تواند یک ابزار کمکی مفید برای جا اندازی شکستگی های مایل تنه ماندیبل باشد اما برای استفاده کلینیکی از آن، نیاز به مطالعات بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: جااندازی شکستگی، جفت شدن دندان، شکستگی های فک پائین
  • سلمان خزایی*، امید ساعتچی، راضیه میرمعینی، سیدجلال بطحایی صفحات 310-318
    مقدمه و هدف
    از آن جا که پایش و ارزشیابی وضعیت کنترل دیابت در استان، به مدیریت برنامه های پیشگیری وکنترل دیابت کمک می کند، این مطالعه با هدف تعیین میزان دستیابی به اهداف کمی وکیفی کنترل بیماری دیابت درمناطق روستایی استان همدان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است. حجم نمونه شامل 256 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مناطق روستایی استان همدان بود که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی انتخاب شدند. پس از تکمیل چک لیست مربوطه توسط پرسشگران، توسط روش های آمار توصیفی و آمار تحلیلی مانند آزمون تی مستقل و کای اسکوئر داده ها با استفاده از نرم افزار Stata نگارش 11، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    49 نفر(19/1 درصد) از افراد تحت مطالعه مرد بودند. 47/3% بیماران دارای سابقه خانوادگی دیابت بودند و 71% بیماران در محدوده اضافه وزن و چاقی قرار داشتند. 4/3% بیماران دارای زخم پای دیابتی بودند قند خون 79% بیماران در وضعیت نامطلوب قرار داشت. میانگین فشار خون سیستول، فشار خون دیاستول، قند خون ناشتا، کلسترول، تری گلیسرید، LDL، HDL به ترتیب mmHg 122/6،mmHg 74/3، mg/dl 180/5، mg/dl 193/2، mg/dl 189،mg/dl 104 وmg/dl 47/3 بود.
    نتیجه نهایی: نتایج مطالعه نشان می دهد که سطح مراقبت بیماران دیابتی چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی در وضعیت چندان مطلوبی قرار ندارد و با استانداردهای کشوری فاصله وجود دارد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین نوع 2، کنترل کیفیت، کیفیت مراقبت بهداشتی
  • سهیل سبحان اردکانی*، محمد معانی جو، هاله اسدی صفحات 319-329
    مقدمه و هدف
    ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار گرفته و 90 درصد آب شیرین مورد نیاز در کشور از منابع آب زیرزمینی تامین میشود. با توجه به آلودگی روز افزون منابع آب قابل بهره برداری و اهمیت پایش مداوم آن ها، در این مطالعه، نسبت به ارزیابی غلظت سرب، کادمیوم، مس و منیزیم منابع آب زیرزمینی دشت رزن و تهیه نقشه پهنه بندی عناصر اقدام شد.
    روش کار
    20 حلقه چاه در سطح دشت انتخاب و نمونه برداری از آن ها طی فصول بهار و تابستان سال 1391 مطابق روش استاندارد انجام شد. قرائت غلظت عناصر نیز پس از انجام آماده سازی نمونه ها از طریق هضم اسیدی، توسط دستگاه ICP انجام گردید. برای تهیه نقشه پهنه بندی عناصر و پردازش آماری داده ها نیز به ترتیب از نرم افزارهای ArcGIS و SPSS استفاده شد.
    نتایج
    میانگین غلظت سرب، کادمیوم، مس و منیزیم نمونه ها در فصل بهار به ترتیب برابر با 0/66±5/60، 0/04±0/21، 2/21±32/10 و 302/10±6990/0 و در فصل تابستان به ترتیب برابر با 0/46±4/86، 0/08±0/30، 3/63±25/55 و 215/65±3654/05 ppb می باشد. مقایسه میانگین غلظت عناصر در نمونه ها با رهنمود WHO بیانگر وجود اختلاف معنی دار (0/05>P) می باشد به طوری که میانگین غلظت تجمع یافته عناصر پایین تر از حد مجاز بود.
    نتیجه نهایی: گرچه در حال حاظر منابع آب زیرزمینی دشت رزن در معرض آلودگی بیش از حد مجاز به فلزات سنگین نیست اما استفاده بی رویه و بلندمدت از نهاده های کشاورزی و همچنین استقرار صنایع آلاینده می تواند ضمن تهدید منابع آب زیرزمینی این منطقه، تبعات غیر قابل جبرانی را نیز به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی آب، بهداشت محیط، فلزات سنگین
  • بابک معینی، سعید بشیریان، عباس مقیم بیگی، وحید کفعمی*، امیرعباس موسعلی صفحات 330-340
    مقدمه و هدف
    رانندگی تحت تاثیر مواد مخدر یک آسیب اجتماعی محسوب می شود که اثرات زیان آوری بر جامعه وارد می سازد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزش پیشگیری از سوء مصرف مواد در بین رانندگان اتوبوس ها با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی 80 نفر از رانندگان اتوبوس های بین شهری همدان در دو گروه تصادفی مداخله و کنترل تقسیم شدند و طراحی برنامه مداخله بعد از ارزشیابی تشخیصی بعمل آمد. برنامه آموزشی در 3 جلسه و با تاکید بر مهارتهای مقاومت در برابر سوء مصرف مواد انجام گرفت. تاثیر مداخله آموزشی بر روی رفتار پس از 2 ماه از آخرین جلسه آموزشی بدست آمد. از نرم افزار آماری SPSS-16 و آزمون های آماری مناسب برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    پس از مداخله آموزشی مقدار میانگین سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده: نگرش (t=9.53، P=0.000)، هنجارهای انتزاعی (t=9.59، P=0.000)، کنترل رفتاری درک شده (t=-4.14، P =0.000) در گروه مداخله بطور معناداری افزایش یافته بود اما این تغییرات در گروه کنترل معنادار نبود. همچنین قصد رفتاری امتناع از سوء مصرف مواد و رفتار فعلی سوء مصرف مواد مخدر در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری داشت (P<0.05). قصد رفتاری و رفتار فعلی سوء مصرف مواد مخدر در گروه مداخله به ترتیب از 15 و 12 نفر قبل از مداخله آموزشی به 3 و صفر نفر بعد از اتمام برنامه آموزشی رسید.
    نتیجه نهایی: استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی شده به همراه استراتژی های آموزش مهارت های مقاومت در برابر سوء مصرف مواد، تاثیر قابل توجهی در ایمن سازی روانی و خودداری از سوء مصرف مواد در رانندگان دارد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، رفتار، رانندگان، سوء مصرف مواد
  • کاظم گودینی*، زینب معصومی، امیر باقی، زهرا عطافر، قاسم آذریان صفحات 341-349
    مقدمه و هدف
    روش های سنتی آبگیری لجن فاضلاب بدلیل ساختار کلوئیدی و ماهیت ژله ای سلول باکتری های لخته لجن به مواد شیمیایی و انرژی مازاد نیاز داشته و از راندمان و مقبولیت زیست محیطی کمتری برخوردار می باشند و راهبری آنها بسیار پیچیده است. در این مطالعه برای کمینه سازی این محدودیتها از روش الکتروفلوتاسیون به عنوان یک روش نوین جهت آبگیری لجن استفاده گردید و پارامترهای بهره برداری و مصرف انرژی بهینه شدند.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی به منظور انجام آزمایشات از یک راکتور الکتروشیمیایی منقطع با حجم موثر 450 میلی لیتر استفاده شد. اثر متغیرهای pH، شدت جریان الکتریکی، زمان ماند هیدرولیکی و تغییرات حجم/ سطح الکترود بر میزان آبگیری لجن و مقدار کل جامدات در کیک لجن (لجن آبگیری شده) و در آب جدا شده از لجن بررسی گردید. مقدار TSS، TS و COD در آب جدا شده از لجن نیز مورد بررسی قرار گرفت. مقدار انرژی الکتریکی مصرفی محاسبه و با بهینه سازی متغیرهای مطالعه مقدار آن کاهش داده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد بهترین راندمان آبگیری لجن (حدودا 81/6درصد) در pH = 2، شدت جریان الکتریکی 1/7 mA/cm2، زمان ماند min 30 و مقدار سطح به حجم الکترود cm2/L 178 با مقدار انرژی الکتریکی مصرفی به میزان kWh/m3 0/762- 0/33 میباشد.
    نتیجه نهایی: فرآیند الکتروفلوتاسیون به دلیل میزان کارایی بالا، سهولت ساخت و پایین بودن هزینه های ساخت و میزان مصرف انرژی در مقایسه با روش های سنتی می تواند به طور موثر در آبگیری لجن فاضلاب به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: الکتروفلوتاسیون، فاضلاب، لجن
  • مسعود شفیعی نیا*، علیرضا حیدرنیا، انوشیروان کاظم نژاد، رضا رجبی صفحات 350-359
    مقدمه و هدف
    کم تحرکی زنان آنان را در معرض خطر مشکلاتی مانند چاقی، دیابت و افسردگی و در راس آنها بیماری های قلبی و عروقی قرار می دهد. دراین میان،کارمندان با توجه به نوع کار آنان، از حداقل فعالیت جسمانی برخوردارند. هدف از این مطالعه تعیین وارزیابی عوامل روانشناختی موثردرفعالیت جسمانی زنان کارمند، براساس تئوری فرانظری و رفتار برنامه ریزی شده میباشد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 95 نفر از کارکنان زن دانشگاه تهران از طریق فراخوان انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه با روایی و پایایی قابل قبول، شامل سه بخش اطلاعات جمعیتی، سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده و تئوری فرانظری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نسخه 21 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون گام به گام انجام شد.
    نتایج
    دراین مطالعه به طورکلی72% از افراد، غیرفعال و تنها 28% از آنان دارای فعالیت جسمانی منظم بودند. قصد رفتاری با نگرش(P=0.02)،کنترل رفتاری درک شده (P=0.000)،خودکارآمدی (P=0.000) و مرحله تغییر(P=0.000) رابطه مثبت و معناداری داشت ولی با نرم های انتزاعی(P=0.605) ارتباطی نداشت.
    نتیجه نهایی: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سازه هایی مانند خود کارآمدی و کنترل رفتاری درک شده در قصد رفتاری و رفتار فعالیت جسمانی کارکنان زن می تواند تاثیرگذار باشد. بنابر این، در برنامه ریزی های آموزشی برای این قشر از جامعه، این عوامل باید مورد توجه جدی قرار گیرند و مسئولین امر، به منظور شرکت هرچه بیشتر کارکنان در فعالیتهای ورزشی، نسبت به رفع موانع موجود و ارائه تسهیلات لازم در سطح جامعه اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تمرین بدنی، رفتار، عوامل روانشناختی، کارکنان
|
  • B. Karkhanehie, M. Aghajanlou, K. Habiballahzadeh Pages 255-262
    Introduction &
    Objective
    By prevention of bleeding during spine surgery, we could provide suitable field for the surgeon and also reduce blood loss and the need for transfusion. The purpose of this study was to compare the effects of intravenous administration of propofol and isoflurane for anesthesia maintenance on the amount of blood loss and hemodynamic status during the surgery.
    Materials and Methods
    In this clinical trial single blind study, 100 patients undergoing spinal surgery with ASA I were randomly assigned in two groups P and I; in group P we used intra-venous propofol (100-200? /kg/min) plus nitrous oxide 50% (50 patients) and in group I we applied isoflurane, (MAC 1.5-2) plus nitrous oxide 50% (50 patients) for maintenance of an-esthesia. For determining and comparing blood loss in each group, total volume of blood loss during surgery was determined by weighting of blood on gausses and volume of blood in suction bottle. The amount of hemoglobin, the need for blood transfusion and satisfaction of surgeon from operative field during surgery were also assessed. Mean arterial pressure and heart rate were measured every 5 minutes intra operative and were compared in the two groups. The data was analyzed by SPSS and t-test.
    Results
    The total volume of blood loss in propofol and isoflurane groups was 352.7± 303.5 and 450.48±321.8 ml, respectively. Total blood loss, and blood loss per min was significantly lower in the propofol group and isoflurane group (P=0.049, P=0.015). Surgeon satisfaction with bleeding of surgery field based on the Boezzart scale was higher in the propofol group. Decrease in hemoglobin concentration and hematocrit were less in the propofol group com-pared to the isoflurane group. Mean arterial pressure during surgery with the propofol group was 85.71±9.7 versus 80.25±8.04 mmHg in the isoflurane group, which was significantly lower in the isoflurane group (P=0.003). The difference between the heart rate during surgery and the need for blood transfusion in the two groups was not significant.
    Conclusion
    In view of the decreased amount of blood loss and hemoglobin reduction, as well as improving surgical field, intravenous propofol is preferred to isoflurane for anesthesia maintenance during spine surgery. So, we recommend the maintenance of anesthesia with intravenous propofol during spine surgery.
    Keywords: Anesthesia, Isoflurane, Hemorrhage, Propofol, Spine, Surgery
  • S. Nouri*, A.H. Khorshidi, Sh. Farokhi, M.R. Sharif* Pages 263-270
    Introduction &
    Objective
    Despite all the progress in surgical sciences, controlling parenchy-mal hemorrhage especially in liver parenchyma, is still one of the challenges surgeons face in saving patients’ lives. Therefore, introducing an effective method to control liver bleeding is an important research priority. This study attempts to determine the haemostatic effect of fer-ric sulfate and zinc chloride and compare it with that of the standard method (simple suturing technique) in controlling bleeding from liver parenchymal tissue.
    Materials and Methods
    This is an experimental study. In this animal model study 70 male Wistar rats were randomly allocated into seven groups. An incision, two centimeters (cm) long and half a cm deep, was made on each rat’s liver and the hemostasis time was measured once us-ing ferric sulfate and zinc chloride with different concentrations (15%, 25%, and 50%) and then using the control method (i.e. controlling bleeding by simple suturing). The liver tissue was examined for pathological changes. Finally, the hemostasis times were entered into SPSS software and analyzed using Kruskal- wallis test, Mann-Whitney, Kolmogorov-Smirnov test.
    Results
    The mean time to hemostasis in groups of ferric sulfate concentration of 50%, 25% and 15%, were, respectively, 9.50±1.17, 21.80±2.2,and 37.8±2.7 seconds, and in groups of zinc chloride concentration of 50%, 25% and 15%, were, respectively, 15.80±1.75, 30.20±2.57 and 49.00±2.21 seconds also in the control group (suture) mean time of hemosta-sis was 91.30±7.30 seconds. The haemostatic times of different concentrations of ferric sul-fate and zinc chloride were significantly less than that of the control group (P< 0.01). There was a statistically significant difference between different concentrations of ferric sulfate and zinc chloride haemostatic times (P < 0.01). The pathologic examination showed the highest frequency of low grade inflammation based on the defined pathological grading.
    Conclusion
    Ferric sulfate and zinc chloride compared to the control method (i.e. controlling liver bleeding by simple suturing) needs less time to control liver bleeding. Ferric sulfate is a more effective hemostatic agent than zinc chloride in controlling liver bleeding in an animal model.
    Keywords: Ferric Sulfate, Hemostasis, Liver, Zinc Chloride
  • M.R. Javadi, F. Rostampour, Gh. Roshanaei*, S. Behnoud, A.R. Mammohammadi Pages 271-276
    Introduction &
    Objective
    Gastric cancer is the forth common cancer and second cause of death. Surgery is the primary treatment of gastric cancer and chemotherapy and radiotherapy is used as supplementary treatments. The aim of this study is estimation of survival and affected fac-tor in the patients with gastric cancer after surgery in Hamadan province.
    Materials and Methods
    All patients with postoperative gastric cancer were collected in Hamadan province as a retrospective study in 2006-2012. Survival time of the patients was deter-mined from the time of diagnosis to death or the end of the study. The effect of risk factors such as gender, age at diagnosis, tumor site, type of tumor and … on survival was assessed. The data was analyzed by Cox regression model and using SPSS16 statistical software.
    Results
    67 patients with postoperative gastric cancer were assessed. 48 patients (71.6%) were male and 40 case died during the study. Median survival of patients was 26 months and 1, 3 and 5 year survival rates were 67, 40 and 36 percent, respectively. The effect of gender, di-agnosis age and stage on survival was statistically significant.
    Conclusion
    Survival rate of postoperative gastric cancer in Hamadan is low similar to other regions in Iran. The most important cause is late referral of the patients. So, pervasive educa-tion via mass media about primary symptoms and risk factors of this malady is highly sug-gested.
    Keywords: Cox Model, Stomach Neoplasms, surgery, Survival
  • M. Alamhulu, S. Nazeri* Pages 277-285
    Introduction &
    Objective
    With increasing the information about the dangerous side effects of synthetic antibiotics, the demand for natural alternative of these drugs has increased. The purpose of this study is to investigate the antibacterial and antioxidant properties of root and flower extracts of the medicinal plant of Dendrostellera lesserti against some human pathogenic bacteria.
    Materials and Methods
    In this experimental study, Dendrostellera lesserti was collected from Hamadan province in 2013. After identification, the extracts were prepared by maceration method. Antibacterial activities were determined by the agar well diffusion method, MIC (serial dilution method) and MBC. Antioxidant properties by DPPH method and amount of phenolic and flavonoid were measured by Folin-ciocalteu and aluminum chloride methods, respectively. The data were analyzed using sas software version 9.2 (P<0.05).
    Results
    The largest growth inhibition zone with diameter of 21.33±.66 mm was seen in Salmonella typhi culture against root methanolic extract. MIC and MBC of root extract was lower in comparison with flower. Methanolic extract of flower in at concentration of 0.8 mg/ml had the highest scavenging percentage of free radical. The higher amount of phenol and flavonoid was related to methanol extract of root, 111.8±2.69 mgGAE/g and 2.25±0.35 mgQ/g, respectively.
    Conclusion
    According to the obtained results, the root and flower methanolic extracts of Dendrostellera lesserti contain compounds with antibacterial and antioxidant properties.
    Keywords: Antibacterial, Antioxidants, Bacteria, Human Pathogenic, Dendrostellera Lesserti
  • N. Manouchehrian *, S. Behboodi Pages 286-293
    Introduction &
    Objective
    Appropriate analgesia after cesarean section helps women feel more comfortable and increase the mobility of the mother's and also their ability to take better care of their newborns. The purpose of this study was to investigate the effects of subcutaneous infiltration of ketamine on postoperative pain reduction and hemodynamic status of patients after elective cesarean section.
    Materials and Methods
    This study was designed as a double blinded prospective, randomized clinical trial and 60 cases of women undergoing elective cesarean section under spinal anes-thesia were randomly assigned into two groups. For 30 cases in the ketamine group, infiltra-tion of subcutaneous ketamine 0.5 mg / kg was administered after closure of surgical inci-sion. 30 patients in the placebo group received subcutaneous infiltration of saline. During the patient's recovery time and after transferring to the ward, the VAS of pain and vital signs were continuously assessed. if VAS? 3, 100 mg diclofenac suppository was administered and if there were no response, 30 mg intravenous pethidine was also administered. Prescribed number of suppositories and pethidine dosage were compared. The complications, such as hallucination, nystagmus, nausea, vomiting and drowsiness in patients were also recorded and compared. Statistical analysis was performed by SPSS16 software and? 2 and t-test. P< 0.05 was considered statistically significant in all of the cases.
    Results
    In the course of systolic blood pressure, heart rate and arterial blood oxygen satura-tion during the first 24 hours, no significant differences were mentioned between the two groups. At the time of arrival to the recovery room and 30 minutes later, the mean VAS was not significantly different in the groups. However, the mean VAS at 1, 2, 4, 6, 8 and 12 hours after surgery were significantly lower in the ketamine group (0.61±059)than in the sa-line group (3.37±096) (P<0.001). The mean duration of analgesia in ketamine group was 9.87 ±2.98 hrs and in saline group was 2.17±0.79 hrs (P<0.001).The first analgesic request time in the ketamine group was significantly longer than the saline (P<0.001). No significant adverse effect was observed in the ketamine group.
    Conclusion
    According to the increased length of postoperative analgesia with no adverse ef-fects and also decreased need for opioids, administration of subcutaneous ketamine is rec-ommended for post operative analgesia after elective Cesarean section under spinal anesthe-sia.
    Keywords: Analgesia, Cesarean Section, Ketamine
  • F. Rahimi Anbarkeh, M.R. Nikravesh*, M. Jalali, H.R. Sadeghnia, Z. Sargazi Pages 294-303
    Introduction &
    Objective
    Diazinon (DZN) is an organophosphate insecticide that one of the mechanisms of toxicity is the inhibition of cholinesterase. The aim of the present study was to evaluate the effects of diazinon on cholinesterase activity in blood serum and erythrocytes of male and female rats and to assess the protective role of vitamin E.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 60 adult wistar rats including 30 male and 30 female rats were selected and divided into 5 groups (n = 6): control group (without any intervention), sham group (received only pure olive oil daily), experimental group 1 (DZN daily, 60 mg/kg), experimental group 2 (received DZN+ vitamin E daily, with the same dose) and experimental group 3(received vitamin E daily 200 mg/kg). Diazinon and solvent were injected intraperitoneally and vitamin E was given by gavage. After 2 weeks 3 ml blood was taken from the heart tissue, and titrimetric and Ellman’s method respectively were used for serum and erythrocyte cholinesterases activity assay.
    Results
    In both genders, due to administration of diazinon, we observed significant reduction in serum and erythrocytes cholinesterase activity. The use of vitamin E increased serum and erythrocytes cholinesterase activity in experimental group 2 of female rats but inhibition in erythrocyte and serum cholinesterase activity was not recovered in experimental group 2 of male rats.
    Conclusion
    According to a further reduction of these enzymes activity in female rats with the use of diazinon, it can be concluded that female rats are more sensitive than male rats and it seems that vitamin E as an antioxidants has a protective effect on cholinesterase activity and reduces the toxicity of DZN.
    Keywords: Cholinesterase, Diazinon, Rats, Vitamin E
  • H. Mohammadi, M.R. Jamalpour* Pages 304-309
    Introduction &
    Objective
    The highest rate of non-anatomic reduction of fractures is usually seen in oblique mandibular body fractures. Thus, the aim of the present study was the as-sessment of reduction performance of TRS (Tube Reduction Screw) in comparison conven-tional method (Reduction forceps with Lag Screws).
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted on 30 half- mandibles of slaughtered sheep. After creation of oblique fracture in each side of mandibles, one side was reduced with TRS and the opposite side with conventional method. Then, the distance be-tween the fracture lines was determined on inferior, superior, buccal and lingual surfaces.
    Results
    According to the results, there were no significant differences in the distance between the fracture lines on the superior, inferior and buccal surfaces in TRS and conventional methods. But, this difference was statistically significant on the lingual surface (P<0.05).
    Conclusion
    The results showed that the TRS could be a useful instrument for the reduction of oblique mandibular body fractures. But the clinical usage of this device needs more animal and clinical studies.
    Keywords: Dental Occlusion, Fracture Reduction, Mandibular Fractures
  • S. Khazaei*, A. Saatchi, R. Mirmoeini, S.J. Bathaei Pages 310-318
    Introduction &
    Objective
    The monitoring and evaluation status of diabetes control in Hamadan province helps manage diabetes control and prevention programs. This study was done to determine the achievement of quantitative and qualitative objectives of diabetes control in the rural areas of the province.
    Materials and Methods
    This is a descriptive cross-sectional and analytical study. The sample size included 256 patients with type 2 diabetes in rural areas of the province that were se-lected by random stratified sampling method. After completing the check list, by descriptive and analytic statistics such as t-test and chi-square analysis, the data were analyzed using Stata software, version 11.
    Results
    49 (19.1) of the subjects were male. 47.3% of patients had a family history of diabe-tes. and 71% of patients were overweight or obese. 4.3% of patients had diabetic foot ulcers. 79% of patients had poor glycemic status. Mean systolic blood pressure, diastolic blood pres-sure, fasting blood glucose, cholesterol, triglycerides, LDL, HDL were, 122.6 mmHg, 74.3 mmHg, 180.5 mg/dl, 193.2 mg/dl, 189 mg/dl, 104 mg/dl and 47.3 mg/dl, respectively.
    Conclusion
    The results show that the level and quality of care for diabetics are far from the national standards.
    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Quality Control, Quality of Health Care
  • S. Sobhan Ardakani*, M. Maanijou, H. Asadi Pages 319-329
    Introduction &
    Objective
    Iran is located in the dry and semi dry regions, thus almost 90% of the required fresh water is exploited from groundwater resources. Due to the increasing pol-lution of water resources, the purpose of this study was evaluation of Pb, Cd, Cu and Mg concentrations in groundwater resources of Razan Plain and preparing the zoning map using GIS.
    Materials and Methods
    Groundwater samples were collected from 20 selected stations during two seasons in 2012. The samples were filtered (0.45? m) and maintained cool in polyethyl-ene bottles. The samples were taken for the analysis of cations, the former was acidified with HNO3 to pH lower than 2. Minor elements were determined using ICP-OES. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package. Also, Kriging Method was used to prepare spatial distribution maps of elements in groundwater samples.
    Results
    The results showed that the mean concentrations of Pb, Cd, Cu and Mg in the groundwater samples during the spring were 5.60±0.66, 0.21±0.04, 32.10±2.21 and 6990.0±302.10 ppb, respectively, and the mean concentrations of these elements in the groundwater samples in the summer were 4.86±0.46, 0.30±0.08, 25.55±3.63 and 3654.05±215.65 ppb, respectively. Comparing the mean concentrations of the evaluated metals with WHO permissible limits showed a significant difference (p<0.05). Thus, the mean concentrations of the metals were significantly lower than the permissible limits.
    Conclusion
    Although the groundwater resources of Razan Plain are not currently polluted with heavy metals, long-term excessive use of agricultural inputs and establishment of pollut-ing industries, can pose a threat to groundwater resources of this area.
    Keywords: Environmental Health, Metals, Heavy, Water Pollution
  • B. Moeini, S. Bashirian, A. Moghimbeigi, V. Kafami*, A.A. Mousali Pages 330-340
    Introduction &
    Objective
    Driving under the influence of drugs is considered a social pathology that has adverse effects on a society. This study aimed to investigate the effect of substance abuse educational program among the bus drivers on the basis of the theory of planned be-havior.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 80 suburban bus drivers working at Hamadan transportation terminal. The bus drivers were randomly divided in two equal groups (intervention and control). Intervention program design was implemented after diagnostic evaluation. The effect of educational intervention on behavior was assessed two months after the last training session. SPSS -16 was employed for data analysis.
    Results
    After the educational intervention, the average rates of the constructs of the theory of planned behavior in the intervention group significantly increased but these changes were not significant in the control group: attitude (t=9.53, P=0.000), subjective Norms (t=9.59, P=0.000), perceived behavioral control (t=-4.14, P =0.000). Also, behavioral intention to substance abuse avoidance and current behavior for substance abuse significantly decreased in the intervention group as compared to the control group (P<0.05). Behavioral intention and current behavior in the intervention group subsided from 15 and 12 people before the educational intervention to 3 and 0 people at the end of the educational program, respec-tively.
    Conclusion
    The results showed that using the theory of planned behavior along with the train-ing skills strategies to resist drug abuse has a significant impact to create a psychiatric immu-nization and substance refusal in drivers.
    Keywords: Behavior, Drivers, Health Education, Substance Abuse
  • K. Godini*, Z. Masoumi, A. Baghi, Z. Atafar, G. Azarian Pages 341-349
    Introduction &
    Objective
    Common methods for dewatering of wastewater sludge need chemi-cals and high energy consumption and have low efficiency and environmental acceptability because of colloidal and jelly property of bacteria cells of sludge. Furthermore, their operat-ing is completely complicated. In this study electro-flotation way, as a novel method, was performed to cover these limitations and also operating parameters and energy consumptions were optimized.
    Materials and Methods
    In order to carry out the experiments, a batch reactor with the effective volume of 450 ml was used. In this experimental- laboratorial study, the effect of pH, current density, hydraulic retention time and surface/volume changes on the amount of dewatering and the amount of total solids in both the sludge cake (dewatered sludge) and the water sepa-rated from the sludge as well as the content of TSS, TS and COD in the water were investi-gated. The amount of consumed electricity was calculated and lowered by optimizing the variables.
    Results
    The finding showed that the best efficiency (81.6%) of sludge dewatering was achieved at pH = 2, current density = 1.7mA/cm2, hydraulic retention time = 30 min and sur-face/volume amount = 178 cm2/L with electrical energy consumption of 0.33-0.726 kWh/m3.
    Conclusion
    The electro-flotation process owing to high efficiency, convenient construction and operating and lower energy consumption and construction costs compared to common methods can effectively be applied.
    Keywords: Electroflotation, Sewage, Sludge
  • M. Shafieinia*, A.R. Heidarnia, A. Kazemnejad Pages 350-359
    Introduction &
    Objective
    Sedentary women are at risk for problems such as obesity, diabetes, depression and cardiovascular disease. Meanwhile, due to long working hours and excessive travel time from home to work and vice versa the employees have minimal physical activity. The purpose of this study was to investigate the effective psychometric factors on physical activity of female employees, according to the Trans-theoretical Model and theory of planned behavior.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 95 female staff of Tehran University was selected through a call. In order to collect data, a questionnaire with acceptable, reliability and validity, including demographic data, and constructs of planned behavior theory as well as Trans-theoretical Model was used. The data was analyzed using SPSS version 21 statisti-cal tests; correlation and stepwise regression were also performed.
    Results
    In this study, 72% of the population was in the inactive stages (pre-contemplation, contemplation and preparation) and only 28% of patients had regular physical activity. There was a significant positive correlation between the behavioral intention and attitude scores (P = 0.02), perceived behavioral control (P = 0.000), self-efficacy (P = 0.000) and stage of change (P = 0.000), but subjective norms score (P = 0.605) was irrelevant.
    Conclusion
    The results of this study showed that self-efficacy and perceived behavioral con-trol can affect female employees’ intention and physical activity behaviors. So, the authori-ties should seriously consider these factors in educational planning for this stratum of society, remove barriers for the participation of more employees in sporting activities, and offer fa-cilitators at the community level.
    Keywords: Behavior, Employment, Exercise, Psychological Factors