فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1395)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نازنین فرشچیان، نازنین رزازیان، منصور رضایی، عبدالله نورزاده * صفحات 97-102
    مقدمه و هدف
    MS یکی از شایعترین اختلالات عصبی ناتوان کننده می باشد. تشخیص پلاک فعال جدید MS در تعیین شروع حمله و بررسی وضعیت کلینیکی و شروع سریعتر درمان و ارزیابی پاسخ به درمان بسیار مهم است و MRI با کنتراست بهترین اندیکاتور در این زمینه است. هدف از این مطالعه بررسی ارزش MTC بدون تزریق در تشخیص پلاکهای فعال MS است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی است و بر روی 62 بیمار که دارایMS شناخته شده بودند و علائم بالینی آن ها پیشنهاد دهنده عود بیماریMS بود و توسط نورولوژیست جهت انجامMRI مغز با تزریق جهت تشخیص پلاک های فعال بیماری به بخش رادیولوژی بیمارستان امام رضا ارجاع شدند، انجام شد و پس از کسب رضایت بیماران وارد طرح شدند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS ویرایش 21 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    بر اساس سکانس T1 قبل از تزریق 213 پلاک مزمن کشف شد و بر اساس سکانس T1 پس از تزریق، MTC قبل از تزریق و MTC پس از تزریق در کل به ترتیب تعداد 74، 272 و 271 پلاک حادکشف شد. تشخیص پلاک های فعال MS در سکانس های T1 پس از تزریق با MTC قبل و پس از تزریق تفاوت معنادار و تطابق ضعیفی دارند و تشخیص پلاک های فعال MS در سکانس های MTC قبل از تزریق با MTC پس از تزریق تفاوت معناداری ندارند و تطابق قوی معناداری با همدیگر دارند.
    نتیجه نهایی: بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد هنگامی که هدف از MRI در بیماران MS تشخیص پلاک های فعال MS باشد، ارزش سکانس های MTC قبل و پس از تزریق بیش از سکانس T1 پس از تزریق است، لذا بهره گیری از سکانس MTC
    می تواند سودمند باشد.
    کلیدواژگان: تصلب متعدد، تصویربرداری از طریق تشدید مغناطیسی، سکانس MTC، کنتراست
  • حجت الله شکری *، شهلا امری ساروکلایی صفحات 103-109
    مقدمه و هدف
    پروتئیناز واکوئلی یک آنزیم آسپارتیک در کاندیدا آلبیکنس است که توسط ژن VAP بیان می شود و نقش مهمی در ایجاد کاندیدیازیس سیستمیک بازی می کند. هدف این مطالعه ارزیابی بیان ژن VAP در سویه های کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران مبتلا به کاندیدیازیس منتشر بود.
    روش کار
    ارزیابی بیان ژن VAP با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز- ترانس کریپتاز معکوس (RT-PCR) انجام شد و نمونه ها بر روی ژل آگارز 5/1 درصد الکتروفورز شدند. همچنین 48 سر موش ماده Balb/c (6 هفته سن و وزن 25 گرم) به صورت تجربی با سویه های مختلف کاندیدا آلبیکنس عفونی شدند و میزان بیان ژن VAP در مخمرهای جدا شده از خون موش های عفونی سنجش شد.
    نتایج
    میزان بیان ژن VAP در سویه های مالزیایی به طور معناداری بیشتر از سویه های ایرانی بود (05/0P<). نتایج ما افزایش بیان ژن VAP سویه های کاندیدا آلبیکنس جدا شده از خون موش ها در مقایسه با بیماران انسانی را نشان دادند. یک تفاوت معناداری در نسبت ژنهای VAP به 18S rRNA هم در سویه های بالینی و و هم سویه های کنترل کاندیدا آلبیکنس جدا شده از بیماران مالزیایی در مقایسه با بیماران ایرانی مشاهده شد (05/0 P<). باندهای VAP و 18S rRNA پس از الکتروفورز سویه های بالینی کاندیدا آلبیکنس به دست آمده از بیماران انسانی و خون موش ها ظاهر شدند که به ترتیب حدود bp 220 و 302 بودند.
    نتیجه نهایی: ژن VAP به عنوان مولد پروتئیناز می تواند به عنوان یک ژن مهم در ایجاد کاندیدیازیس منتشر ناشی از کاندیدا آلبیکنس عمل نماید.
    کلیدواژگان: ژن VAP، کاندیدا آلبیکنس، کاندیدیازیس سیستمیک
  • مسعود تربیت، سیدعباس آقایی میبدی *، مریم فرهادیان صفحات 110-117
    مقدمه و هدف
    در زمینه اثر متفورمین در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری شواهد موجود از تاثیرات حمایتی قلبی این دارو حکایت دارند، با اینحال، همچنان در مورد فواید ادامه مصرف یا قطع متفورمین حین جراحی های ماژور تردید وجود دارد. هدف از اجرای مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات ادامه مصرف متفورمین بر سطح گلوکز پلاسما، شاخص های عملکرد کلیوی و pH خون شریانی در بیماران دیابتی تحت جراحی بای پاس عروق کرونر بود.
    روش کار
    در یک مطالعه کارآزمائی بالینی، 90 بیماردیابتی نوع2 با ASA class II کاندید جراحی بای پس عروق کرونری بستری در بیمارستان اکباتان همدان در سال 1393در طرح وارد شدند و به طور تصادفی به دو گروه دریافت کننده درمان انسولین همراه با تداوم مصرف متفورمین و درمان انسولین با قطع مصرف متفورمین تقسیم شدند. در ابتدا شاخص های سن، جنس و (شاخص توده بدنی) BMI با هم مقایسه شدند که در این موارد اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت وسپس شاخص های قند خون، BUN، کراتینین، pH خون شریانی، آریتمی های قلبی و نیاز به اینوتروپ بین دو گروه مقایسه شد. اینوتروپهای مورد استفاده دراین مطالعه شامل: دوپامین، دوبوتامین، اپی نفرین، نوراپی نفرین و میلرینون تا حصول فشارخون سیستولیک بالای 100میلیمترجیوه بود.
    نتایج
    میانگین BUN سرم بعد از عمل جراحی و همچنین طی یک روز بعد از آن در گروه با قطع متفورمین به طور معنی داری بالاتر از گروه ادامه دهنده متفورمین بود اما تفاوت در میانگین BUN در روزهای دوم و سوم بعد از جراحی بین دو گروه وجود نداشت. طی سه روز بعد از جراحی، میانگین کراتینین در گروه با ادامه مصرف متفورمین به طور معنی داری پایین تر از گروه فاقد تداوم مصرف متفورمین بود. هرچند تفاوتی بین دو گروه مطالعه از لحاظ pH قبل از جراحی وجود نداشت اما میانگین pH در گروه با تداوم مصرف متفورمین پائین تر از گروه شاهد بود. تفاوت معنی داری در میانگین گلوکز خون قبل و طی3 روز بعد از جراحی بین دو گروه با و بدون ادامه درمان با متفورمین مشاهده نشد. میانگین موارد نیاز به اینوتروپ حین عمل در گروه با ادامه مصرف متفورمین برابر 57/1 نفر و در گروه قطع مصرف دارو برابر 05/ 1نفر بود که تفاوت از لحاظ آماری معنی دار نبود. در هیچیک از گروه های مطالعه چه قبل از جراحی و چه بعد از آن، آریتمی های قلبی گزارش نشد. همچنین در مدت زمان نیاز به لوله تراشه در ICUو نیاز به اینوتروپ نیز اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه نهایی: علیرغم عدم تغییر در سطح سرمی قند خون بیماران، تداوم و قطع مصرف متفورمین در بیماران تحت CABG با افزایش سطح BUN و کراتینین و همچنین کاهش pH در روزهای اول و دوم بعد از جراحی همراه بود، قابل توجه اینکه، تغییرات BUN و کراتینین (Cr)در بیماران ادامه دهنده قرص متفورمین بصورت معنی داری کمتر بوده ولی در هر دو گروه، این موارد برگشت پذیر میباشند و طی روزهای بعد به محدوده طبیعی باز می گردند. تجویز این دارو با افزایش نیاز به اینوتروپ قلبی و افزایش خطر وقوع آریتمی های بعد از عمل جراحی همراه نیست.
    کلیدواژگان: بای پس عروق کرونر، دیابت شیرین، کراتینین، متفورمین
  • جمشید فقری، راضیه دهبانی پور *، سینا مباشری زاده، نفیسه ملکی صفحات 118-125
    مقدمه و هدف
    فلوروکینولون ها یکی از آنتی بیوتیک های رایج در شروع درمان تجربی عفونت ادراری می باشند اما به علت ایجاد جهش در ژن های gyrA و parC که کد کننده ی آنزیم های هدف فلوروکینولون ها هستند مقاومت چشمگیری نسبت به این عوامل ضد میکروبی به دست آورده اند. این مطالعه با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و بررسی جهش های رخ داده در ژن های gyrA و parC اشریشیاکلی های عامل عفونت ادراری انجام گردید.
    روش کار
    مطالعه حاضر در سال 1392 بر روی 135 نمونه از عفونت ادراری در آزمایشگاه بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام گرفت. شناسایی باکتری بر اساس روش های میکروب شناسی و بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی به روش Kirby bauer انجام شد. سپس DNA ایزوله های مقاوم به فلوروکینولون ها با روش جوشاندن استخراج گردید و واکنش PCR و تعیین توالی جهت ردیابی جهش های رخ داده در ژن های gyrA و parC انجام شد.
    نتایج
    از مجموع 135 ایزوله اشریشیاکلی مورد آزمایش، 61 ایزوله (45%) مقاوم به فلوروکینولون ها بوده و همگی واجد ژن های gyrA و parC بودند. نتایج تعیین توالی 13 ایزوله مقاوم به فلوروکینولون ها نشان داد که همه ایزوله ها دارای حداقل یک جهش در ژن های مذکور هستند. در سایر ایزوله ها جهش در ژن gyrA به صورت Ser83Leu و Asp87Asn مشاهده شد و جهش در ژن parC نیز به شکل GLy78Ser و Ser80Ile و Ser80VaL و Ser80Arg و GLu84VaL مشاهده شد.
    نتیجه نهایی: نتایج به دست آمده از توالی یابی ژن های gyrA و parC در این بررسی نشان دهنده بروز جهش هایی بود که باعث ایجاد مقاومت بالا نسبت به فلوروکینولون ها می گردند. برای غلبه بر این مشکل، باید تجویز بی رویه محدود گردد و تجویز آنتی بیوتیک بر اساس الگوهای حساسیت میکروارگانیسم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، ژن ها، عفونت دستگاه ادراری، فلوروکینولون
  • سینا خواجه جهرمی، فهیمه محمدقاسمی * صفحات 126-133
    مقدمه و هدف
    نیکوتین می تواند مستقیما به عنوان یک عامل پیش برنده سرطان عمل کند. هدف این مطالعه تعیین اثرات نیکوتین بر روی شاخص میتوزی اپی تلیوم مری می باشد.
    روش کار
    در مطالعه تجربی حاضر از 30 سر موش بالغ نر استفاده شد. حیوانات بصورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه A یا کنترل دریافت کننده حلال و گروه B و C که به ترتیب تحت تیمار با نیکوتین به صورت داخل صفاقی به میزان
    mg/kg 2/0 و mg/kg4/0 به مدت 14 روز قرار گرفتند. ارزیابی ها توسط روش ایمونوهیستوشیمیایی KI-67 و رنگ امیزی هماتوکسیلین- ائوزین به ترتیب جهت بررسی فعالیت تکثیری و بررسی مورفومتریک مخاط مری انجام شد.
    نتایج
    تجویز نیکوتین در گروه C نشان داد که شاخص KI-67 به طور معناداری (05/0 P<) نسبت به گروه کنترل افزایش یافت (50/2±15/34 در برابر 4/1±41/10). پارامترهای دیگر شامل ضخامت اپی تلیوم، لامینا پروپریا ، عضله مخاطی و مخاط در گروه های تحت درمان با نیکوتین متاثر نشده بودند. نیکوتین در دوز mg/kg 2/0 تغییری در شاخص میتوزی اپی تلیوم در مقایسه با گروه کنترل ایجاد نکرد.
    نتیجه نهائی: این مطالعه نشان داد که نیکوتین در دوز mg/kg4/0 می تواند فعالیت میتوزی در سلول های بازال اپی تلیوم مری را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: فعالیت تکثیری، مخاط مری، مورفومتری، نیکوتین
  • فروزان صدیقی، رقیه عباسعلی پورکبیر، امیرحسین مقصود، محمد فلاح * صفحات 134-140
    مقدمه و هدف
    کریپتوسپوریدیوزیس بیماری انگلی است که انتقال آن به صورت مدفوعی - دهانی، تماس مستقیم یا غیرمستقیم و یا از طریق مواد غذایی یا نوشیدنی صورت می گیرد. درمان آن دشوار بوده و داروهای ضدانگل موجود بر روی آن تاثیر چندانی ندارند. هدف مطالعه حاضر کپسوله نمودن داروی نیتازوکسانید در نانو ذرات جامد لیپیدی و بررسی اثر آن در مقایسه با شکل آزاد دارو در نوزاد رت بود.
    روش کار
    داروی نیتازوکسانید به روشhigh pressure homogenization ( HPH) با غلظت2 mg/kg در نانو ذراتsolid lipid nanoparticles (SLN) کپسوله گردید. اواوسیست ها از نمونه های مدفوع اسهالی گوساله های جوان جمع آوری و به روش شناور سازی با محلول ساکارز 55 درصد تخلیص گردید. 72 نوزاد رت ویستار 2 الی3 روزه در 6 گروه دوازده تایی شامل موش های آلوده تحت درمان با داروی آزاد، تحت درمان با نانو داروی کپسوله شده، تحت درمان با حامل کلوئیدی فاقد دارو(SLN)، تحت اثر روغن زیتون، موش های آلوده شده گروه شاهد و موش های سالم فاقد آلودگی تحت اثر بافر فسفات تقسیم گردید. تعداد 105Í5 اواوسیست از راه خوراکی به گروه های نمونه تلقیح شد. در پایان، روده هریک از موش ها هموژنیزه و هموژنیزات پس از صاف کردن با روش فلوتاسیون اواوسیست های موجود در هر نمونه شمارش گردید.
    نتایج
    درمان با داروی نیتازوکسانید سبب کاهش معنی دار تعداد انگل ها در گروه های تیمار شد که این کاهش در روز ششم بعد از تیمار نسبت به روز سوم بیشتر بود. نانوداروی نیتازوکسانید نسبت به داروی آزاد میزان انگل ها را بیشتر کاهش داده بود. این تفاوت در روز سوم پس از درمان، معنی دار نبود(P= 0.182) اما در روز ششم از نظر آماری معنی دار بود (P< 0.001).
    نتیجه نهایی: استفاده از نانو داروی نیتازوکسانید می تواند روش موثرتری از شکل آزاد این دارو برای درمان کریپتوسپوریدیوزیس باشد.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، نانو دارو، نیتازوکسانید
  • فریبا کرامت، شهرام رستگاری، جلال پورالعجل، الهام عبدلی * صفحات 141-148
    مقدمه و هدف
    : شایعترین ارگان درگیر در بیماری سل، ریه ها می باشند که می تواند قسمتهای مختلف ریه را درگیر و تظاهرات رادیولوژیک متفاوتی ایجاد نماید. این مطالعه با هدف مقایسه یافته های رادیولوژیک در بیماران سل ریوی اسمیر مثبت و اسمیر منفی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، 63 بیمار سل ریوی مراجعه کننده به بیمارستان فرشچیان و مرکز بهداشت شهرستان همدان، از اسفند 1391 تا شهریور 1393 وارد مطالعه شدند. در دو گروه اسمیر مثبت و اسمیر منفی، اطلاعات دموگرافیک، تظاهرات بالینی و گزارش رادیولوژی بیماران بررسی گردید. در انتهای درمان 32 نفر در مطالعه باقی ماندند و علایم بالینی و یافته های رادیولوژیک مجددا بررسی شدند.
    نتایج
    از 63 بیمار 3/68% مذکر و 7/31% مونث با میانگین سنی 77/23± 84/56 سال بودند. 44 بیمار (8/69%) اسمیر مثبت و 19بیمار (2/30%) اسمیر منفی بودند. بیشترین تظاهر رادیولوژی بیماران اسمیر مثبت در شروع درمان ارتشاح ندولر، تغییرات فیبروتیک و در پایان درمان آتلکتازی بود. اما در بیماران اسمیر منفی در ابتدا تراکم آلوئولار، ارتشاح ندولر، پلورال افیوژن و لنفادنوپاتی و در انتهای درمان تغییرات فیبروتیک و کاهش حجم بیشتر مشاهده شد. تصویربرداری انتهای درمان 5/54% بیماران اسمیر منفی و 7/85% بیماران اسمیر مثبت غیر طبیعی بود.
    نتیجه نهایی: تصویربرداری غیر طبیعی انتهای درمان خصوصا در درصد قابل توجهی از بیماران دیده شد. یافته های غیر طبیعی انتهای درمان در بیماران اسمیر مثبت بیشتر از بیماران اسمیر منفی بود. آشنایی با یافته های رادیوگرافیک متفاوت سل ریوی کمک موثری به تشخیص زودتر و درمان به موقع این بیماری دارد که باعث جلوگیری از بروز و یا حداقل کاهش عوارض بیماری خواهد شد.
    کلیدواژگان: اسمیرخلط، رادیوگرافی قفسه سینه، سکل رادیولوژیک، سل ریوی
  • پریسا شکری راغب، سهیل سبحان اردکانی * صفحات 149-156
    مقدمه و هدف
    فلزات سنگین از آلاینده های مهمی هستند که همراه ذرات معلق در جو پراکنده شده و به دلیل اثرات سمی و سرطان زایی، اندازه گیری و کنترل آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است. لذا این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر کبالت، کروم و منگنز در رسوب خشک اتمسفری شهر همدان در سال 1393 انجام یافت.
    روش کار
    پس از جمع آوری 12 نمونه گرد و غبار هوا از 3 ایستگاه منتخب به روش استاندارد و انجام مراحل آماده سازی آن ها در آزمایشگاه، نسبت به قرائت غلظت فلزات سنگین در نمونه ها توسط دستگاه نشر اتمی اقدام شد. همچنین پردازش آماری داده ها نیز توسط نرم افزار SPSSانجام یافت.
    نتایج
    کمینه و بیشینه میانگین غلظت عناصر بر حسب میلی گرم در کیلوگرم برای کبالت با 19/0 و 29/0 به ترتیب مربوط به ایستگاه های کم ترافیک و پرترافیک، برای کروم با 65/0 و 02/1 به ترتیب مربوط به ایستگاه های کم ترافیک و حومه و برای منگنز با 23/7 و 82/8 به ترتیب مربوط به ایستگاه های کم ترافیک و پرترافیک می باشد. همچنین مقایسه میانگین غلظت فلزات با رهنمود سازمان بهداشت جهانی نشان داد که میانگین غلظت فلزات کم تر از حد مجاز است.
    نتیجه نهایی: گرچه در حال حاضر میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی در گرد و غبار هوای شهر همدان بیش تر از حدمجاز نیست، اما عدم پایش مداوم غلظت فلزات سنگین در گرد و غبار و ذرات معلق هوای شهرها، می تواند منجر به ورود انواع آلاینده های مضر از جمله فلزات سنگین به هوا شده و سلامت شهروندان را با مخاطره مواجه کند.
    کلیدواژگان: رسوب خشک اتمسفری، فلزات سنگین، مخاطره بهداشتی
  • حمیدرضا قاسمی بصیر *، سیدحبیب الله موسوی بهار صفحات 157-163
    مقدمه و هدف
    سنگ های ادراری پس از عفونت های ادراری و بیماری های پروستات سومین بیماری شایع دستگاه ادراری تناسلی را تشکیل می دهند. فاکتورهای مختلف دموگرافیک ، محیطی و‍‍ ژنتیک در بروز آنها موثراست. در این مطالعه به بررسی مشخصات اپیدمیولوژیک بیماران مبتلا به سنگ های ادراری که در طی سالهای 1389 تا1392 به بیمارستان های آموزشی شهر همدان مراجعه کرده اند، پرداخته می شود.
    روش کار
    در این مطالعه که به روش تحلیلی مقطعی انجام شد 500 بیمار مبتلا به سنگ های ادراری مراجعه کننده به بیمارستانهای آموزشی شهر همدان مورد مطالعه قرارگرفتند. جواب آزمایشات آنالیز سنگ ادراری و همچنین سایر داده های دموگرافیک بیماران از پرونده الکترونیک بیماران موجود در سیستم کامپیوتری آزمایشگاه استخراج شد. نتایج آزمایشات ومشخصات بیماران در چک لیستی که به همین منظور طراحی شده بود، ثبت گردید. در پایان داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 و توسط شاخص های آمار توصیفی تحلیل شدند.
    نتایج
    محدوده سنی جمعیت مورد مطالعه بین 5/0 تا 84 سال و با میانگین سنی 36/40 سال بود. 348 نفر (6/69%) مرد و 152نفر (4/30%) زن بودند. نسبت مرد به زن 3/2 به 1بود. بیشترین میزان شیوع سنگ در مردان بین سنین 25تا 45سالگی و در زنان بین سنین 30تا50 سالگی محاسبه شد. از 500بیماری که مورد مطالعه قرار گرفت، 466نفر فقط یک نوع سنگ و34بیمار دو نوع سنگ داشتند بنابراین در مجموع 534سنگ مورد آنالیز قرار گرفت که از این میان سنگ اگزالات کلسیمی با فراوانی 386مورد (5/72%) بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد. سنگهای اسید اوریکی (130مورد، 3/24%)، سیستینی (14 مورد، 6/2%)، کلسیم کربناتی (3مورد، 5/0%)و کلسیم فسفاتی (1مورد، 1/0%) در رده های بعدی قرار گرفتند.
    نتیجه نهایی: سنگ های ادراری در مردان تقریبا دو برابر زنان میباشد. اکثر بیماران در محدوده سنی 42-38 سال قرار دارند. شایع ترین سنگ ادراری در مردان و زنان و در تمامی رده های سنی اگزالات کلسیمی می باشد.
    کلیدواژگان: سنگ های کلسیم اگزالاتی، سنگ های اسید اوریکی، سنگ های سیستینی
  • آراس رشیدی، سارا عطایی، جلال پورالعجل، فاطمه زراعتی * صفحات 164-171
    مقدمه و هدف
    داروسازان به طور معمول با درخواست های دارویی بدون نسخه بیماران مواجه می شوند. بررسی عملکرد داروساز در درمان بیمار، نحوه ارزیابی شرایط بیمار توسط وی و هم چنین رویکرد داروساز در تجویز داروهای بدون نسخه از اهداف اصلی این مطالعه است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، سناریوهای سرفه، اسهال و سرماخوردگی از طریق پرسش نامه ها بدست آمد. سناریو ها با تعیین سوالات کلیدی طراحی شدند. از لیست داروخانه های همدان 46 داروخانه به طور تصادفی برای هر سناریو انتخاب و سپس آنالیز شد. بررسی عملکرد داروسازان شامل میزان مداخله در مورد داروهای بدون نسخه، استفاده از سوالات کلیدی، بیان عوارض و تداخلات دارویی و همچنین نحوه تجویز داروها انجام شد. هم چنین تاثیر جنس داروساز و نوع داروخانه تعیین گردید.
    نتایج
    در مجموع 179 مراجعه به داروخانه ها انجام شد که در 41 مراجعه داروساز مسئول فنی حضور نداشت (9/22%)، که میزان عدم حضور داروساز در سه مراجعه پیاپی به داروخانه های حاشیه ای به طور معنی داری از داروخانه های مرکزی بیشتر بود. هم چنین عملکرد داروساز در زمینه بیان تداخلات دارویی در داروخانه حاشیه ای به طور معنی داری نسبت به داروخانه های مرکزی ضعیف تر بود. در داروخانه های حاشیه ای تعداد اقلام بیشتری نسبت به مرکزی تجویز می شد و این مورد برای داروسازان مرد نیز نسبت به داروسازان زن صدق می کرد.
    نتیجه نهایی: این مطالعه نشان می دهد که علیرغم پرسیده شدن سوالات کلیدی توسط اکثر داروسازان، توصیه نهایی ضعیف بود. برای بهبود عملکرد داروسازان تغییرات سیستم آموزشی دانشجویان داروسازی و نظارت مستمر و موثر مسئولین بر عملکرد داروسازان در مورد داروهای بدون نسخه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اسهال، داروهای بدون نسخه، سرفه، سرماخوردگی
  • فهیمه نوری، امیر رئوفی، سونیا دادفر * صفحات 172-178
    مقدمه و هدف
    امروزه از عصاره های گیاهی در درمان بیماری ها،به خصوص درمان بیماری های عفونی استفاده می شود. کاندیدا شایعترین عفونت فرصت طلب حفره دهان می باشد.در این مطالعه اثرات ضدقارچی دو عصاره گیاهی بر روی پاتوژن دهانی کاندیدا آلبیکانس ارزیابی می شود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی ابتدا از بخش پروتز دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از دهان 25 بیمار مبتلا به دنچر استوماتیت با استفاده از سواب استریل نمونه برداری شد. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و کشت داده شد و پاتوژن های کاندیدا آلبیکنس جدا شد. علاوه بر آن سویه ی استاندارد کاندیدا آلبیکنس 5027PTCC نیز تهیه شد. پس از عصاره گیری از گیاهان نام برده شده، اثر ضد قارچی این عصاره ها با روش دیسک مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه نیستاتین به عنوان کنترل مثبت و متانول به عنوان کنترل منفی به کار برده شد. قدرت ضد قارچی هر یک از عصاره ها بر اساس قطر هاله عدم رشد ایجاد شده در محیط کشت تعیین شد. در پایان کار داده ها توسط تست های آماری Repeated measure ANOVA و Friedman آنالیز شدند.
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که عصاره مازو نسبت به اسطخودوس اثرات ضد قارچی بیشتری دارد. مقایسه عصاره گیاه مازو و نیستاتین بر کاندیدا آلبیکنس تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (P>0.05). اگرچه مازو نسبت به اسطوخودوس اثرات ضدقارچی بهتری را نشان داد. با این حال نیستاتین بیشترین تاثیر ضدقارچی را دارد (P<0.001).
    نتیجه نهایی: این مطالعه نشان داد که عصاره های گیاهی اثرات خوبی بر روی کاندیدا آلبیکانس در مقایسه با نیستاتین دارند و می توان امیدوار بود که در آینده بتوان به دارو های گیاهی و احتمالا ترکیبات جدیدی در جهت درمان عفونت های کاندیدیایی دست یافت.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، کاندیدا آلبیکنس، مازو، نیستاتین
  • معصومه نیکخواه رانکوهی، سارا سهیلی فر، احسان مرشدی، سارا ترابی *، ثمره کفیل زاده صفحات 179-183
    مقدمه
    داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) دسته ای دارویی هستند که به طور رایج در اعمال دندانپزشکی برای کنترل درد و التهاب بیماران تجویز می شوند، اما موارد نادری از افزایش حساسیت به این داروها نیز گزارش شده است.
    معرفی بیمار: یک زن 28 ساله تحت جراحی پلاستیک پریودنتال (پیوند لثه) قرار گرفت. پس از جراحی داروهای ضد درد (کپسول ژلوفن 400 میلی گرم خوراکی) و آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز شد. 3 ساعت پس از مرخص کردن بیمار، او شکایت از تورم سریع ظرف 10 دقیقه، قرمزی، خارش وآبریزش چشم ها یک ساعت پس از مصرف داروها داشت. بیمار با تزریق عضلانی آمپول دگزامتازون 8 میلی گرم/2 میلی لیتر در دانشکده دندانپزشکی همدان تحت درمان قرار گرفت و در بخش اورژانس بیمارستان تحت درمان با داروهای آنتی هیستامین و تزریق عضلانی هیدروکورتیزون 100میلی گرم/میلی لیتر قرار گرفت.
    نتیجه نهایی: هیچ پروتکل منتشر شده و تست پوستی prick و patch با حساسیت و اختصاصیت بالا وجود ندارد. بنابراین اجتناب از اکسپوژر مجدد بهترین روش کنترل این شرایط بوده و داروهای مهار کننده سیکلواکسیژناز-2 گزینه مناسبی برای تسکین درد هستند.
    کلیدواژگان: افزایش حساسیت، داروهای التهابی غیراستروئیدی، ضددرد
|
  • N. Farshchian, N. Razazian, M. Rezaei, A. Noorzadeh* Pages 97-102
    Introduction &
    Objective
    MS is the most common disabling neurological disorder. Identifying new active MS plaques at the onset and clinical status and faster onset of treatment as well as evaluating the response to treatment is important and MRI with contrast is the best indicator for these measures.
    Materials and Methods
    This study was cross-sectional including 62 patients with diagnosed MS. Whose clinical symptoms suggested the recurrence of MS. They were referred to the radiology department to undergo brain MRI with injection for the diagnosis of active plaques by a neurologist,The Data were analyzed using statistical tests and SPSS 21 software.
    Results
    Based on the sequences of post contrast T1, pre contrast MTC and post contrast MTC 74, 272 and 271 plaques were respectively discovered. Detection of active MS plaques on T1 sequences after injection were in poor accordance and had significant difference with MTC before and after injection. Moreover, detection of active MS plaques on MTC sequences before injection were in good accordance and did not show significant difference with MTC sequences after injection.
    Conclusion
    Based on these results, it seems that the purpose of MRI in MS patients is determining the amount of active plaques. Sequences of pre contrast and post contrast MTC are significantly more than sequences of post contrast T1. Therefore, using sequences of MTC can be helpful in MRI.
    Keywords: Enhanced, Contrast, Multiple Sclerosis, Magnetic Resonance Imaging, MTC Contrast
  • H. Shokri *, Sh. Amri Saroukolaei Pages 103-109
    Introduction &
    Objective
    Vacuolar proteinase is an aspartic enzyme in Candida albicans (C. albicans) that is expressed by VAP gene and plays an important role in the development of systemic candidiasis. The aim of this study was to evaluate VAP gene expression in C. albicans strains isolated from patients with systemic candidiasis.
    Materials and Methods
    The evaluation of VAP gene expression was performed using reverse transcriptase-polymerase chain reaction (RT-PCR) method and samples were electrophoresed in 1.5% agarose gels. In addition, a total of 48 female Balb/c mice (six-weeks old and weight of 25 g) were experimentally infected by various C. albicans strains and the level of VAP gene expression was assessed in yeasts obtained from the blood of infected mice.
    Results
    The level of VAP gene expression in non-Iranian strains was significantly higher than those of Iranian strains (P
    Conclusion
    VAP gene as producer proteinase can act as an important gene in the development of systemic candidiasis caused by C. albicans.
    Keywords: Candida Albicans, Systemic Candidiasis, VAP Gene
  • S.A. Aghaee Meybodi *, M. Farhadian Pages 110-117
    Introduction &
    Objective
    In the context effect of metformin in patients with acute coronary syndrome, available evidence supports cardiac effect. Yet, there is doubt about continuation or discontinuation of metformin before major surgery. The aim of the present study is to determine the efficacy of continuing metformin in plasma glucose, renal function index, arterial PH in type II diabetic patients after coronary artery bypass graft surgery.
    Materials and Methods
    In this clinical-experimental study, 90 type II diabetic patients with ASA class II admitted for CABG surgery in Hamadan Ekbatan Hospital were enrolled in the study in 2014 and were randomly assigned to two groups , one group treated with insulin and continued metformin and the other group treated with insulin and discontinued metformin.In the beginning indicators such as age, sex, body mass index (BMI) were compared which were not significantly different in the two groups. Then, other parameters such as blood glucose, BUN, Cr, arterial blood PH, cardiac arrhythmia and need for inotrope were compared. Used inotropes in this study included dopamine, dobutamine, epinephrine, norepinephrine, milrinon to achieve systolic blood presser pressure over 100mmHg.
    Results
    Average plasma BUN after surgery and one day after surgery in the group who discontinued metformin significantly were higher compared with the metformin group, but no differences were observed in average plasma BUN in the 2nd and 3rd days after surgery in the two groups. During 3 days after surgery, average plasma creatinine was significantly lower in metformin group compared to non- metformin group. Although there was no difference between the two groups in pH parameter before surgery but in the metformin group, average pH was lower than non-metformin group after surgery. Before and 3 days after surgery mean blood glucose level was not significantly different between the two groups. During surgery, average need for inotrope in metformin group equaled 1.57 person and in non- metformin group equaled 1.05 person showing no significant difference in demography. In the both groups, not only before surgery, but also after surgery there was no cardiac arrhythmia. Also, the need for inotrope duration and tracheal intubation duration in ICU were not significantly different.
    Conclusion
    Although serum glucose level of patients did not change, continuation and discontinuation of metformin in patients with CABG surgery was concomitant with elevated BUN and Cr. Level and decrease of pH on the 1st and 2nd days after surgery. Noticeably, BUN and Cr. Fluctuation in patients who continued metformin, were significantly lower, but in the two groups these values were reversible and return to normal range in pending several days after surgery. Prescription of this drug did not increase the need for cardiac inotrope and risk of incidence of arrhythmia after surgery.
    Keywords: Coronary Artery Baypass, Creatinin, Diabetes Mellitus, Metformin
  • J. Faghri, R. Dehbanipour *, S. Mobasherizadeh, N. Maleki Pages 118-125
    Introduction &
    Objective
    Fluoroquinolones are essential antimicrobial agents used to treat UTIs. Clinical experiences have shown a high rate of antibiotic resistance among uropathogens. These resistance are usually the consequence of mutations involving genes encoding gyrA and parC. The aim of this study was to determine antimicrobial resistance pattern and the presence of mutations in regions that code for quinolone resistance in the genes gyrA and parC in clinical isolates of E. coli from a hospital in Isfahan, Iran.
    Materials and Methods
    A total of 135 isolates of E.coli (from urine) were collected from September to February 2013 from Alzahra Hospital (Isfahan, Iran). Bacterial susceptibility to antimicrobial agents was determined using disk diffusion method. PCR was performed to detect genes gyrA and parC. Then, 13 isolates were randomly chosen for genetic characterization of the quinolone-determining region (QRDR) of the parC and gyrA genes.
    Results
    Among 135 E. coli isolates, 61 isolates ( 45 % ) were resistant to fluoroquinolones. From 13 isolates, 11 isolates showed two mutations (Ser83Leu/ Asp87Asn) and 2 isolates showed a single mutation (Ser83Leu) in gyrA gene. Also, five different mutations were detected in parC gene in the E. coli isolates, encoding Ser80Ile, Ser80Val, Ser80Arg, Glu84Val, Gly78Ser.
    Conclusion
    More research on the molecular basis of FQ resistance is required to develop new therapeutic strategies for FQ-resistant E. coli. To overcome antibiotic resistance antibiotic therapy should be limited and based on the susceptibility patterns of microorganisms.
    Keywords: Esherichial coli, Fluorouinolone, Genes, Urinary Tract Infection
  • S. Khajeh Jahromi, F. Mohammadghasemi * Pages 126-133
    Introduction &
    Objective
    Nicotine could directly act as a cancer promoter. The purpose of this study was to evaluate effects of nicotine on mitotic index in esophagus epithelium.
    Materials and Methods
    In the present study 30 adult male mice were used. Animals were randomly divided into three groups. Group A or the control group received vehicle, groups B and C received nicotine intraperitoneally at doses of 0.2 and 0.4 mg/kg once daily for 14 days, respectively. Evaluations were made using kI-67 immunohistochemistry and Hematoxilin& Eosin for proliferative activity and morphometric study on esophagus mucosa, respectively.
    Results
    Administration of nicotine in group C, showed a significant increase (P
    Conclusion
    This study indicates nicotine at dose of 0.4 mg/kg increases mitotic activity in basal cells in esophagus epithelium.
    Keywords: Esophageal Mucosa, Morphometry, Nicotine, Proliferative Activity
  • F. Sedighi, R. Abbasali Pourkabir, A.H. Maghsood, M. Fallah* Pages 134-140
    Introduction &
    Objective
    Cryptosporidiosis caused by Cryptosporidium, which is a protozoan parasite, has a worldwide distribution. The infection is through fecal-oral route, direct or indirect contact, food or water. The treatment of cryptosporidiosis is difficult and the anti-parasitic agents are not effective. The purpose of this study was encapsulation of nitazoxanide in solid lipid nano-particles (SLN) and investigation of its anti-Cryptosporidium effect and its comparison with free drug in the neonatal rat.
    Materials and Methods
    Nitazoxanide was encapsulated by HPH method with 2 mg/Kg concentration in SLN nanoparticles. The oocysts were collected from calves and purified by sucrose floatation. A total of 72 Wistar neonatal rats were categorized in 6 groups of 12 rats including four infected groups treated by free drug, encapsulated nano drug, colloidal carriers without drug (SLN) and olive oil; an infected control group and a healthy control group that received PBS. 5 × 105 of oocyts inoculated orally into the sample groups. Finally, intestine of each rat was homogenized in PBS by rotor and the homogenized material was passed through a sieve. Then, floated oocysts in sucrose solution were counted by hemocytometer.
    Results
    Treatment by nitazoxanide significantly decreased the number of parasites in the treatment groups. This decrease at day 6 was more than day 3. Nano nitazoxanide had more effects on parasites than free drug. This difference at day 3 of treatment was not significant (p= 0.182) but at day 6 was statistically significant (P
    Conclusion
    Using nano-nitazoxanide could be a more effective way in the treatment of Cryptosporidium infections.
    Keywords: Cryptosporidium, Nanomedicine, Nitazoxanide, Solid Lipid Nanoparticle
  • F. Keramat, Sh. Rastegari, J. Poorolajal, E. Abdoli* Pages 141-148
    Introduction &
    Objective
    The most common site of involvement in TB is the lungs. TB involves different parts of the lungs and has variable radiologic features. The aim of this study was to compare radiologic sequels between smear positive and smear negative pulmonary tuberculosis patients (PTPs).
    Materials and Methods
    In an analytic cross-sectional study, 63 pulmonary tuberculosis patients who referred to Farshchian hospital and Health center in Hamadan from March 2012 to September 2014 were enrolled. Demographic data, clinical manifestations of the patients (smear positive and smear negative), sputum smear results and imaging reports were gathered. In additional, clinical manifestations and radiological findings of the patients were evaluated at the end of the treatment. Thirty two patients remained until the end of the study.
    Results
    Sixty three patients with mean age 56.85±24.20 were enrolled among that 68.25% of the patients were men and 31.75% were women. Forty four (69.84%) of the patients were smear positive and 19 (30.16%) of them were smear negative. Sputum was seen in smear positive patients more than smear negative patients. At the beginning of the treatment, the most common pulmonary involvements in imaging among the smear positive patients were reported to be nodular infiltration and fibrotic changes, but at the end of the treatment it was found to be atelectasis. However,in the smear negative patients the involvements were alveolar consolidation, nodular infiltration, pleural effusion, ground glass patterns and lymphadenopathy, and at the end of the treatment, fibrotic changes and reduction of pulmonary volume were seen. At the end of the treatment, 54.5% of smear negative patients and 85.7% of smear positive patients had abnormal imaging.
    Conclusion
    At the end of the treatment, abnormal findings on diagnostic imaging were observed in both smear positive and negative patients (more than 50%). Knowledge of common and various imaging findings in smear positive and smear negative patients can be helpful for early diagnosis of pulmonary tuberculosis.
    Keywords: Chest X-ray, Radiologic Sequels, Pulmonary Tuberculosis, Smear
  • P. Shokri Ragheb, S. Sobhan Ardakani* Pages 149-156
    Introduction &
    Objective
    Heavy metals are major pollutants that can spread in the atmosphere with particulate matter and dust and because of the toxic and carcinogenic effects, their measurement and control is very important. Therefore, this study was conducted to assess Co, Cr and Mn concentration in the atmospheric dry deposition collected from Hamadan city in 2014.
    Materials and Methods
    After collection of 12 dust samples from 3 sampling stations and their laboratory preparation, metals concentrations were determined using ICP–OES. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the minimum and maximum mean concentrations of Co were 0.19 and 0.29 mg/kg for high and low traffic intensity sampling stations, respectively. The min and max mean concentrations of Cr were 0.65and 1.02 mg/kg for high traffic intensity and suburb sampling stations, respectively and the min and max mean concentrations of Mn were 7.23and 8.82 mg/kg for high and low traffic intensity sampling stations , respectively. Also comparing the mean concentrations of assessed metals with WHO permissible limits showed a significant difference (P
    Conclusion
    Although the mean concentrations of Co, Cr and Mn are lower than the standard levels, lack of continuous monitoring of heavy metals concentrations in the dust and particulate matters in the air can lead to the entrance of various types of toxic pollutants such as heavy metals into the air and result in adverse health effects.
    Keywords: Atmospheric Dry Deposition, Heavy Metals, Health Risk
  • H.R. Ghasemi Basir *, S.H. Mosavi Bahar Pages 157-163
    Introduction &
    Objective
    After urinary tract infection and prostatic disorders , the urine stones are the third common genitourinary diseases. Demographic, environmental and genetic factors affect urine stone formation. The aim of our study is to survey epidemiologic factors in patients with urinary stones referring to educational hospitals of Hamadan during 2010-2013.
    Materials and Methods
    In this analytic-cross-sectional study, we studied 500 cases of urinary stones referring to educational hospitals of Hamadan. The data were collected from electronic patient records system of laboratory. The results were registered in a check list and analyzed by spss16 and descriptive statistical indicators.
    Results
    The patients were between 0.5-84 years. The average age of them was 40.36 years. In our study of 500 cases, 348 cases were male (69.6%) and 152 cases were female (30.4%). The male to female ratio was 2.3 to 1. Urinary stones were more prevalent in 25- 45 year old men and 30-50 year old women. Among 500 patients, 466 cases had only one type of renal stones and 34 cases had 2 types. The calcium oxalate was the most common stone (386 cases, 72.5%). The other common stone types were uric acid (130 cases, 24.3 %), cystine (14 cases,2.6 %) ,calcium carbonate (3 cases,0.5 %) and calcium phosphate (1 case,0.1 %)
    Conclusion
    Urinary stones are twice as common in men as in women. Most patients are between 38-42 years old. The most common stone in both sexes and all ages was calcium oxalate.
    Keywords: Calcium Oxalate Stone, Cystine Stone, Uric Acid Stone
  • A. Rashidi, S. Ataei, J. Poorolajal, F. Zeaati* Pages 164-171
    Introduction &
    Objective
    Pharmacists usually encounter requests for over the counter drugs. How a pharmacist performs in evaluating patient's signs and symptoms, treating them, and moreover his or her approach in prescribing over the counter (OTC) medications were the main goals of this study.
    Materials and Methods
    In this cross- sectional study, the scenarios of cough, diarrhea and common cold were obtained from questionnaires. These scenarios were then designed by determining key questions. From the overall pharmacies in Hamadan, for each of the three scenarios, 46 pharmacies were randomly selected and analyzed. Performance of pharmacists, including their interventions on over the counter counseling, asking key questions, explaining drug's side effects and interactions, and their approach of prescribing medications, were measured. Moreover, the influence of pharmacist's gender and type of the pharmacy were determined.
    Results
    In 41 out of 179 visits, pharmacists were not present in the pharmacy (22.9%), mostly in suburban pharmacies. The pharmacist's performances in explaining drug interactions were significantly better in urban pharmacies in comparison with suburban ones. Moreover, suburban pharmacies and male pharmacists, in comparison with urban pharmacies and female pharmacists, prescribed more drugs.
    Conclusion
    This study shows that despite the pharmacists asking the key questions ,the majority of pharmacists made weak recommendations. In order to improve pharmacists performances, modification of educational system for pharmacy students in addition to the continuous and effective supervision of authorities on pharmacist's performance in OTC drugs is suggested.
    Keywords: Common Cold, Cough, Diarrhea, Over The Counter Medications
  • F. Nouri, A. Raoofi, S. Dadfar* Pages 172-178
    Introduction &
    Objective
    Nowadays,herbal extracts are used to treat diseases, especially infectious ones. Candida albicans is the most common causes of oral opportunistic infections.In this study, antifungal effects of two herbal extracts were evaluated on an oral pathogen i.e. Candida albicans.
    Materials and Methods
    In this descriptive- analytic study, the Department of Prosthodontics, ,Tehran University of Medical Sciences, school of Dentistry the oral samples of 25 patients with denture stomatitis were collected using sterile swabs. Then the isolated candida albicans and standard candida albicans PTCC 5027 were cultured. The antifungal effect was evaluated with disk plate method. Nystatin and methanol were used as positive and negative control groups, respectively. The power of antifungal activity was evaluated with the inhibition zone diameter of each of the extracts. At the end, the data were analyzed by ANOVA and Friedman statistical tests.
    Results
    Results showed that extracts of Querques infectoria had great antifungal effects. There was not statistically significant difference between nystatine and Querques infectoria extract (P>0.05) however , Querques infectoria was statistically more effective than lavender extract and nystatin showed the highest antifungal activity (P
    Conclusion
    This study showed that plant extracts had positive effects on Candida albicans as compared to nystatin. Thus, we hope to find new herbal medicines and compounds to treat candidiasis in the future.
    Keywords: Candida Albicans, Lavender Extract, Nystatin, Querques Infectoria
  • M. Nikkhah Rankohie, S. Soheilifar, E. Morshedi, S. Torabi *, S. Kafilzade Pages 179-183
    Introduction
    Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are drugs commonly prescribed in dental practice for the management of pain and swelling. But, rarely hypersensitivity reactions are reported.
    Case Report: A 28 year old woman underwent periodontal plastic surgery (gingival graft). Postoperative analgesics (400 mg Gelofen ,oral) and antibiotics were administrated for the patient. Three hours after discharge of patient, she complained of redness, itching , rapid swelling of her eyes in 10 minutes, and watery eye discharge 1 hour after taking the drugs. She was treated with 8mg/2ml mg Dexamethasone IM at the dental department and with Hydrocortisone 100mg/ml IM and antihistamine drugs at the hospital.
    Conclusion
    There are no published protocols and sensitivity and specifity of skin pick testing and patch testing for Gelofen. So avoidance of re-exposure is the best management strategy. The use of Cox-2 specific medications would be a proper alternative for pain relief.
    Keywords: Analgesia, Hypersensitivity, Non, Steroidal Anti, Inflammatory drugs