فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1395)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد متینی *، خرامان گلمرادی، امیرحسین مقصود، محمد فلاح صفحات 185-192
    مقدمه و هدف
    تریکومونیازیس یکی از شایع ترین عفونت های غیر ویروسی منتقل شونده از طریق جنسی است که به وسیله تک یاخته ای به نام تریکوموناس واژینالیس ایجاد می گردد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع این عفونت و همچنین تعیین میزان حساسیت دارویی انگل های جدا شده از افراد آلوده به مترونیدازول بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی بر روی 670 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر قروه واقع در استان کردستان، در سال 1394 انجام گرفت. جهت تشخیص تریکومونیازیس از روش گسترش مرطوب و کشت در محیط دورسه استفاده گردید. آزمون حساسیت دارویی انگل های جدا شده در محیط برون تنی و بعد از دست یابی به کشت خالص انگل در محیط دیاموند و در شرایط هوازی انجام گردید.
    نتایج
    از 670 نمونه مورد آزمایش هشت نمونه (2/1%) با روش کشت و چهار نمونه (6/0%) با روش گسترش مرطوب ازنظر وجود تریکوموناس واژینالیس مثبت گردیدند. پنجاه درصد افراد مبتلابه تریکومونیازیس در محدوده سنی 35 تا 44 سال و در گروه افراد بی سواد قرار داشتند (05/0P<). علائم بالینی مشاهده شده در افراد آلوده عبارت بود از ترشح واژن، درد در ناحیه زیر شکم، خارش، سوزش، مقاربت دردناک و ترشح زرد مایل به سبز. همه انگل های جداشده نسبت به مترونیدازول حساس بوده و میانگین و انحراف استاندارد حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) آن ها برابر 85/0 ± 9/1 میکروگرم در میلی لیتر تعیین گردید.
    نتیجه نهایی: اگرچه تریکومونیازیس در جمعیت موردمطالعه شیوع نسبتا پائینی دارد اما با توجه به اهمیت بیماری های منتقل شونده از راه جنسی، لزوم ارائه و اجرای راهکارهای بهداشتی و همچنین اقدام درزمینهٔ افزایش سطح آگاهی های افراد جامعه به منظور کنترل و پیشگیری از این عفونت ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تریکوموناس واژینالیس، آزمون حساسیت دارویی انگل، شیوع، کردستان، مترونیدازول
  • فهیمه حاجی احمدی، نسیم صفری، پگاه علیجانی، مژگان ربیعی، ندا معصومیان، محمدرضا عربستانی * صفحات 193-201
    مقدمه
    با توجه به مقاومت روز افزون باکتری های اعضای خانواده انتروباکتریاسه، درمان عفونت های ناشی از آنها با مشکل مواجه شده است. لذا هدف از این مطالعه شناسایی اینتگرون های کلاس I و II و کاست های ژنی مربوطه در ایزوله های بالینی اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی از 500 ایزوله جدا شده از نمونه های بالینی مختلف از بیمارستان های شهر همدان، 129 ایزوله کلبسیلا پنومونیه و 118 ایزوله اشریشیا کلی، در سال 1394 جداسازی و مورد بررسی قرار گرفتند. سپس سویه های جدا شده با استفاده از تست های بیوشیمیایی استاندارد مختلف تایید شدند. در مرحله بعد شناسایی اینتگرون های کلاس I و II و کاست های ژنی مربوطه با استفاده از پرایمرهای اختصاصی و با روش PCR انجام شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که شیوع اینتگرون های کلاس های I به طور چشمگیری بیش از اینتگرون های کلاس II بود. فراوان ترین کاست ژنی در اینتگرون های کلاس I مربوط به کاست ژنی aadA1 و پس از آن dfrA7 به ترتیب کد کننده مقاومت به کانامایسین و تری متوپریم بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده شیوع بالای مقاوت آنتی بیوتیکی و اینتگرون های کلاس I در ایزوله های اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه می باشد. لذا شناسایی این ژن های مقاومتی در جهت اجرای برنامه کنترل عفونت و ممانعت از انتشار سویه های مقاوم از اهمیت بالایی برخوردار می باشند
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، اینتگرون، کلبسیلا پنومونیه، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • بهروز کارخانه ای، مریم فرهادیان، مرجان لشگری * صفحات 202-206
    هدف
    سردرد پس از پارگی دورا عارضه نسبتا شایع بعد از بیهوشی اسپاینال و اپیدورال، میلوگرافی و لومبار پانکچر می باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر تکنیک جریان مخالف در پیشگیری از سردرد پس از پارگی دورا در جراحی سزارین تحت بیهوشی اسپاینال می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی ساده یک سو کور، بیماران به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. هر گروه شامل 120 بیمار بود. در گروه مداخله 3 سی سی مارکائین 5/0 درصد با 1 سی سی فنتانیل ترکیب شد که 3 سی سی آن با سوزن اسپاینال کوئینکه شماره 24 در فضای ساب آراکنوئید تزریق و همزمان با عقب کشیدن سوزن 1 سی سی از دارو در مسیر تزریق گردید. در گروه کنترل فقط 3 سی سی از این ترکیب در فضای ساب آراکنوئید تزریق شد و هنگام عقب کشیدن سوزن دارو در مسیر تزریق نشد. سپس در فواصل 6، 12، 18، 24، 48 و 72 ساعت پس از عمل از بیماران در خصوص ایجاد سردرد سوال شد و در صورت سردرد شدت آن با مقیاس سنجش عددی ارزیابی گردد. در نهایت اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با آزمونهای آماری تی، من ویتنی و مجذورکای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    فراوانی رخداد سردرد در گروه مداخله 5/2 درصد و در گروه کنترل 2/9 درصد بود (028/0 = P). میانگین شدت سردرد در گروه مداخله 21/3 ± 66/5 و در گروه کنترل 89/2 ± 18/5 آنالیز شد (1 = P). میانگین سنی گروه کنترل 95/5 ± 26/29 و گروه مورد 58/5 ± 89/27 بود (066/0 = P). میانگین سن افراد مبتلا به سردرد در گروه مداخله 05/3 ± 66/24 و در گروه کنترل 54/6 ± 72/29 آنالیز گردید (23/0 = P). این مطالعه نشان داد افراد مبتلا به سردرد در مقایسه با بقیه بیماران در هر دو گروه جوانتر بودند. زمان آغاز سردرد در گروه کنترل زودتر رخ داد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد در گروهی که تکنیک جریان مخالف استفاده نشده بود بروز سردرد پس از پارگی دورا 7/3 برابر نسبت به گروه مورد بود که از این نظر بین دوگروه اختلاف معنادار آماری وجود داشت.
    کلیدواژگان: سردرد، پارگی دورا، بیهوشی اسپاینال، سزارین
  • زهرا خاموردی، ابراهیم یارمحمدی *، شاهین کسرایی، مهسا خزایی صفحات 207-213
    مقدمه
    از ویژگی های یک ماده ترمیم مناسب داشتن خصوصیات مکانیکی قابل قبول، محافظت دندان در برابر پوسیدگی و کاربرد آسان درکلینیک می باشد. رژیم غذایی افراد می تواند بر روی خواص مواد ترمیمی در دهان تاثیر بگذارد. از آن جایی که یکی از خصوصیات مهم ترمیم های کامپوزیت خواص مکانیکی از جمله سختی آن می باشد، لذا این مطالعه با هدف مقایسه آزمایشگاهی تاثیر نوشیدنی کوکاکولا بر ریز سختی سطحی دو نوع کامپوزیت با بیس سیلوران و متیل متاکریلات انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه آزمایشگاهی مداخله گرانه تعداد 30 نمونه از هر یک از کامپوزیت های با بیس سیلوران (Filtek p90، 3M Dental Products، USA) و بیس متیل متاکریلات (Filtek p60، 3M Dental Products، USA) با قطر mm5 و ارتفاع mm2 تهیه شد. نمونه ها به چهار گروه تقسم شدند: گروه 1:Filtek p90 بدون قرارگرفتن در کوکاکولا، گروه 2:Filtek p90 پس از قرارگرفتن در کوکاکولا، گروه 3:Filtek p60 بدون قرارگرفتن در کوکاکولا، گروه 4:Filtek p60 پس از قرارگرفتن در کوکاکولا. نمونه ها در نوشابه معمولی (کوکاکولا، خوشگوار. تهران، ایران) در دمای اتاق برای 7 روز با تناوب 3 بار در روز و برای 20 دقیقه در هر بار قرار گرفت و در بقیه ساعات شبانه روز در آب مقطر نگهداری شدند. سپس، ریزسختی کلیه نمونه ها با استفاده از دستگاه سختی سنجی ویکرز (Buehler، Lake Bluff، IL، USA) تحت نیروی 500 گرم و به مدت 15 ثانیه اندازه گیری شد. تحلیل داده ها با به کار گیری نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون t مستقل انجام گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    میانگین ریز سختی نمونه ها درگروه 1،65/2 ± 28/68، گروه 2، 61/6 ± 56/59، گروه 3، 38/2 ± 5/93، گروه 4، 47/5 ± 76/86 می باشد. نتایج مطالعه نشان داد سختی هر دو کامپوزیت Filtek p60 و Filtek p90 قبل و بعد از قرار گرفتن در کوکاکولا کاهش معنی داری داشتند (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد کوکاکولا سختی هردو کامپوزیت Filtek p60 و Filtek p90 را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد ولی این میزان کاهش برابر می باشد.
    کلیدواژگان: سختی سطحی، کامپوزیت با بیس سیلوران، کامپوزیت متیل متاکریلات
  • خدیجه رحمتی، امیرحسین مقصود، محمد متینی، موسی متولی حقی، نازنین فلاح، محمد فلاح* صفحات 214-220
    مقدمه
    کرم های روده ای سگ ها تهدیدی جدی برای سلامت انسان بوده و ممکن است بیماری های خطرناکی مثل هیداتیدوزیس و لارو مهاجر احشایی را ایجاد نمایند و می توانند عوارض شدیدی برای انسان بوجود بیاورند. هدف از مطالعه حاضر تعیین انواع انگل های کرمی روده ای سگهای ولگرد شهر همدان و میزان آلودگی آنها است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی 103 قلاده سگ ولگرد از داخل و حومه شهر در سال 1394 بررسی شد. پس از کالبدگشایی، محتویات روده آن ها بصورت ماکروسکپی ازنظر کرم های انگلی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شستشو با سالین و شناسایی کرمها برحسب نماتود، سستد یا آکانتوسفالا، بعد از رنگ آمیزی با کارمن اسید، آبگیری وشفاف سازی، سستدها مونت شدند. نماتودها در اتانول 70% به اضافه گلیسیرین قرار داده شده و با لاکتوفنل شفاف شدند. سپس میزان آلودگی به انگل های مختلف برحسب خصوصیات اپیدمیولوژیک تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد 74 سگ (8/71%) حداقل به یک نوع کرم انگلی روده آلوده بودند. انگل های کرمی جدا شده شامل: اکینوکوکوس گرانولوزوس 9/37 درصد، تنیاهیداتیژنا 3/24 درصد، تنیااویس 9/1 درصد، تنیامولتی سپس 9/2 درصد، مزوسستوئیدس لینه آتوس 9/4 درصد، دیپیلیدیوم کانینوم 5/51 درصد، توکسوکارا کنیس 4/19، آکانتوسفال 8/5 درصدبود. ارتباط معناداری بین سن سگ ها و آلودگی با انگل های کرمی وجود داشت (05/0P <). آلودگی به انگل های کرمی در سگ های پیر بیشتر بود. بین میزان آلودگی و جنسیت سگ ها و فصل نمونه گیری رابطه معناداری وجود نداشت (05/0P >).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد شیوع انگل های کرمی بخصوص زئونوز (حداقل 6 نوع از این کرم ها) در سگ های ولگرد شهر همدان بالاست. این انگل ها از جنبه های بهداشتی و اقتصادی حائز اهمیت هستند. برنامه ریزی مراجع ذیربط برای کنترل سگ های ولگرد امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کرم های انگلی، بهداشت همگانی، سگ ها
  • نوشین بزازی، فاطمه اسلامی، پویان پهلوانی، سیامک اکبرزاده * صفحات 221-226
    مقدمه
    خشکی چشم از شکایات شایع افراد مسن وبویژه زنان در سن یائسگی است. جراحی کاتاراکت باعث تشدید علائم شده وبا ایجاد ناراحتی ودرد به خصوص در حین فعالیت، سبب کاهش کیفیت زندگی مبتلایان می گردد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع و شدت علائم خشکی چشم بدنبال عمل جراحی آب مروارید انجام شد.
    روش کار
    مطالعه از نوع مجموعه موارد بیماری (case-series) بود و بر روی 43 زن بالای 50 سال که در سالهای 1392 و 1393 به کلینیک شیخ الرئیس همدان مراجعه کرده و کاندید عمل جراحی آب مروارید در یک چشم بودند انجام گرفت. بیماران قبل ویک ماه بعد از عمل جراحی از نظر علایم خشکی چشم در هر دو چشم بررسی شدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون آماری c2 و توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یک ماه بعد از جراحی میانگین شیوع و شدت خشکی چشم در چشم جراحی شده و چشم مقابل به ترتیب 5/3 ±06/90، 55/3 ± 96/80 و 52/3 ± 11/71، 04/3 ± 51/63 بود. تفاوت آماری معناداری بین دو گروه وجود داشت (001/0 > P). تست شیرمر، TBUT و مشخصات رنگ آمیزی قرنیه اختلاف معناداری را نشان ندادند (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    جراحی آب مروارید ممکن است باعث تشدید علائم خشکی چشم شود. درمان خشکی چشم قبل از جراحی آب مروارید برای پیشگیری از آسیب های سطح چشم وبهبود کیفیت دید ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: جراحی آب مروارید، سندرم چشم خشک، یائسگی
  • سعیده ایزدی دهنوی *، حمید یعقوبی، لیلا حیدری نسب صفحات 227-236
    مقدمه
    مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه همزمان بین تغییرات در نشانه های اضطراب و افسردگی با نوسانات در عملکرد جنسی، به شکل ثبت روزانه انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعهٔ که از نوع همبستگی است، 120 زن متاهل در سال 1394 از دانشگاه های دولتی تهران به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابتدا با استفاده از پرسشنامه های پریشانی جنسی زنان، پرسشنامه افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب بک ارزیابی خط پایه صورت گرفت. سپس به مدت 14 روز نشانه های خلقی واضطرابی و عملکردجنسی آن-ها به وسیلهٔ پرسشنامه نشانگان خلقی واضطراب و پرسشنامه عملکرد جنسی مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت داده های حاصل، با استفاده از نرم افزار HLM7 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی رابطهٔ همزمان، پریشانی کلی بیشتر، با ارگاسم (001/0 = P) و رطوبت مهبلی کمتر (001/0 = P) و فقدان لذت بیشتر، با میل کمتر (001/0 = P) همراه بود. همچنین برانگیختگی اضطرابی با برانگیختگی جنسی (001/0 = P) و میل کمتر (001/0 = P) رابطه داشت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی تغییرات در نشانه های افسردگی واضطراب با نوسانات عملکرد جنسی به صورت روزانه و به شکل همزمان همراه است.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، رفتار جنسی
  • سارا زبرجدی، علیرضا سلطانیان *، جواد فردمال، قربان عسگری صفحات 237-248
    مقدمه
    در مطالعات مربوط به جذب آلاینده ها برروی جاذب های مختلف، تعیین دوز جاذب مورد استفاده از مهمترین مشخصه هایی است که باید مورد توجه قرارگیرد. هدف این مطالعه استفاده از مدلهای دوز-پاسخ در تعیین دوزهای هدف خاکستر استخوان در حذف فلوراید از محلول های آبی و مقایسه مدل های ایزوترم جذب با مدل های دوز-پاسخ از دیدگاه رفتار جذب است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی، خاکستر استخوان با استفاده از کوره الکتریکی در دمای C°450 و زمان 2 ساعت تهیه شد. دانه بندی جاذب با الک های استاندارد ASTM در محدوده 35-18 مش انجام و مشخصات آن با روش های متداول تعیین گردید. غلظت فلوراید نمونه ها با روش توصیه شدهٔ شرکت (HACH) با دستگاه Dr-5000 با ریجنت فلوراید اندازه گیری شد. مدل های دوز-پاسخ به داده ها برازش و پارامترهای مورد نظر برآورد شدند. بر اساس شاخص های نیکویی برازش به مقایسه مدل های ایزوترم جذب با مدل های دوز-پاسخ پرداخته شد. کلیه روش های ذکر شده با استفاده از برنامه نویسی در محیط نرم افزار R و روی داده های میزان حذف و میزان جذب فلوراید صورت گرفت
    یافته ها
    محاسبه شاخص های (AIC،) نشان داد، مناسب ترین مدل برای برازش به داده ها در 10 = pH و غلظت 10، 7 = pH و غلظت 20، مدل ایماکس و در 7 = pH و غلظت 10، 7 = pH و غلظت 15، مدل درجه دو می باشد. بر اساس این مدل ها، میانه دوز موثر خاکستر استخوان در حذف فلوراید با غلظت 10 میلی گرم بر لیتر 11/0 گرم در 10 = pH وحداکثردوز موثر با غلظت 20 میلی گرم بر لیتر 25/1 گرم در 7 = pH تعیین شد. شاخص (AIC) نشان داد، مدل دوز-پاسخ درجه دو نسبت به مدل های ایزوترم جذب برازش بهتری به داده های جذب دارند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش های آماری، میانه و حداکثر دوز موثر خاکستر استخوان در حذف فلوراید با دقت بیشتری برآورد می شوند. علاوه بر آن تعیین دوزهای هدف با روش مدلبندی بجای آزمایشهای مکرر، از لحاظ اقتصادی و زمان بر بودن انجام آزمایشها مقرون به صرفه خواهد. مدل دوز-پاسخ درجه دو، می تواند جایگزین مناسبی برای مدل های ایزوترم جذب در بررسی رفتار جذب باشد.
    کلیدواژگان: مدل های دوز، پاسخ، خاکستر استخوان، فلوراید، مدل های ایزوترم جذب
  • کامران رودخانه ایی، منیره آقاجانی نسب، معصومه عباسی، فهیمه محمد قاسمی * صفحات 249-258
    مقدمه
    چاقی و رژیم پرچرب دارای اثرات سوء بر باروری مردانه است. هدف ازمطالعه حاضر تعیین اثر سرکه سیب بر اسپرماتوژنز و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم موش های صحرایی تحت رژیم پر چرب است.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش صحرایی نر ویستار به 3 گروه 8 تایی: کنترل، رژیم پرچرب و رژیم پرچرب + سرکه سیب تقسیم شدند. گروه کنترل روزانه میزان 6/16% کیلوکالری و دو گروه دیگر غذای چرب محتوی روغن کانولا دارای 6/51% کیلوکالری مصرف می کردند. پس از 16 هفته، گروه 3 علاوه بر غذای دریافتی به مدت 6 هفته روزانه سرکه سیب 5% بصورت خوراکی در آب دریافت می کرد. در پایان دوره، پارامترهای اسپرم اپی دیدیم شامل: تعداد، مورفولوژی و حرکت محاسبه شد. سطح سرمی ظرفیت تام آنتی اکسیدانی(TAS)، تستوسترون و استرادیول با روش الایزا، آپوپتوز بیضه با روش تانل و همچنین ارزیابی اسپرماتوژنز با روش هیستولوژیک کمی انجام گرفت. جهت ارزیابی چاقی ایندکس لی محاسبه شد. آنالیز آماری با روش واریانس یکطرفه و تست توکی انجام گردید.
    یافته ها
    سرکه سیب باعث افزایش تعداد و حرکت سریع رو به جلو اسپرم ها در مقایسه با رژیم پرچرب شد (05/0P < )، هر چند که بر مورفولوژی بی تاثیر بود. تعداد سلول های آپوپتوتیک در گروه تحت درمان با سرکه کاهش یافت (001/0P < ). سرکه باعث افزایش سطح سرمی تستوسترون و TAS در مقایسه با گروه پرچرب شد (05/0P < ) ولیکن سطح استرادیول تغییری نیافت. سرکه ایندکس لی را در مقایسه با گروه پرچرب کاهش داد (001/0P < ) تعداد سلول های زایای اسپرماتوگونی، اسپرماتوسیت اولیه پاکی تن، لپتوتن، اسپرماتید گرد بین گروه ها تغییری نداشت. هر چند که تعداد اسپرم های دراز در گروه سرکه در مقایسه با گروه پرچرب افزایش داشت (05/0P < ).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که استفاده روزانه سرکه سیب در رت های تحت رژیم پرچرب به مدت 6 هفته، باعث بهبود اسپرمیوژنز از طریق کاهش آپوپتوز بیضه، افزایش TAS سرم و تستوسترون سرم می شود.
    کلیدواژگان: رژیم پرچرب، چاقی، سرکه سیب، آنتی اکسیدان، اسپرماتوژنز
  • غلامرضا عشقی، فرزاد لهراسبی *، علیرضا سلطانیان، علی اصغر رضانژاد، پدرام علیرضایی، لیلا خضریان صفحات 259-265
    مقدمه
    از آنجایی که نقش وضعیت تستوسترون و دی هیدرو تستوسترون سرم در افراد سبوریک مورد بحث است، لذا این مطالعه با هدف تعیین سطح تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT) سرم در افراد مبتلا به سبوره (Seborrhea) انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مورد-شاهدی، تعداد 36 فرد مبتلا به سبوره و 36 نفر سالم زیر 40 سال سن که به بخش پوست بیمارستان فرشچیان شهر همدان مراجعه نموده بودند، ا نتخاب شدند. سطح این هورمونها در هر نمونه سرمی برحسب ng/mL برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آزمون t و کای اسکوئیر آنالیز آماری شد (05/0 = α).
    یافته ها
    تعداد زنان و مردان شرکت کننده به ترتیب برابر با 49 نفر (68%) و 23 نفر (32%) بود. توزیع سنی آنها بین 19 تا 39 با میانگین 71/5 ± 66/28 سال بود. در گروه کنترل و مورد، میانگین میزان تستوسترون بترتیب 09/1 ± 21/1،2/228 ± 99/ 350 بود. همچنین، میزان دی هیدروتستوسترون در گروه کنترل و مورد بترتیب 75/2 ± 83/ 2 و 82/373 ± 38/500 ng/mL بود. نتایج نشان داد تفاوت معنی دار آماری بین میانگین میزان تستوسترون (001/0 =P ) و دی هیدروتستوسترون (044/0 = P) در گروه کنترل و مورد وجود دارد.
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبتی بین سطح سرمی هورمونهای تستوسترون و دی هیدروتستوسترون و سبوره وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبوره، تستوسترون، دی هیدروتستوسترون، آندروژن
  • سیمین غلامرضایی، نسرین سادات حسینی رمقانی *، هادی پناهی، محمد قلی پور صفحات 266-276
    مقدمه
    استفاده مزمن از مواد مخدر با طیف گسترده ای از نواقص عصب شناختی همراه است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف مقایسه یکی از کارکردهای عصب شناختی یعنی کارکرد به روز کردن حافظه فعال، در سه گروه سوءمصرف کنندگان مواد (هروئین و تریاک)، تحت درمان با متادون و بهنجار، صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعات علی-مقایسه ای بود. از مراجعه کنندگان کلینیک های ترک اعتیاد شهر شیراز در سال 1394، به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 90 نفر در سه گروه سوءمصرف کننده مواد (30 نفر)، تحت درمان با متادون (30 نفر) و بهنجار (30 نفر) انتخاب شدند. تمامی آزمودنی ها، تکلیف به روز کردن حافظه فعال و مقیاس تلاش ذهنی صرف شده، را تکمیل نمودند. عملکرد در این تکلیف از دو بعد کارآمدی پردازش و اثربخشی عملکرد مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نسخه 23 نرم افزار آماری SPSS، تحلیل واریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی توکی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تفاوت معنادار بین سه گروه در کارکرد به روز کردن حافظه فعال بود. به این صورت که گروه بهنجار اثربخشی عملکرد و کارآمدی پردازش بهتری نسبت به دو گروه دیگر داشت و گروه تحت درمان با متادون نسبت به گروه سوءمصرف کننده اثربخشی عملکرد و کارآمدی پردازش بهتری داشت.
    نتیجه گیری
    مصرف مواد اعتیادآور بر کارکردهای عصب شناختی افراد اثرات منفی به جای می گذارد. از آنجایی که گروه تحت درمان با متادون نسبت به گروه سوءمصرف کننده مواد، در کارکرد به روز کردن حافظه فعال، عملکردی اثربخش تر داشتند، این یافته ها، جای امیدواری می دهد که اثرات مواد مورد بررسی بر کارکرد به روز کردن می تواند همیشگی نباشد و می توان به دنبال مداخله های درمانی مفیدی بود که این نقایص را مورد تاکید قرار دهند.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، اثر بخشی عملکرد، کارآمدی پردازش، سوء مصرف مواد
  • علیرضا راستگو حقی * صفحات 277-280
    مقدمه
    پاپیلری گلیونورونال تومور (PGNT) یک تومور نادر گلیونورونی بوده که تا دهه گذشته فقط 70 مورد در دنیا گزارش شده است. این نئوپلاسم معمولا« در افراد بالغ جوان و با تظاهر بالینی سردرد و تشنج دیده شده و اغلب دارای سیر بالینی کند می باشد. به علت جدید و نادر بودن این تومور اطلاعات اپیدمیولوژیک دقیقی درباره شیوع جنسیتی آن وجود ندارد.
    نمونه مورد آزمایش: بیمار زنی 32 ساله بود که به علت سردرد و تاری دید ناگهانی مراجعه کرده و تحت بررسی قرار می گیرد. در MRI انجام شده یک توده هتروژن با حدود معلوم به ابعاد 35 × 33 ×20 mm در لوب فرونتال راست مشاهده می گردد. در بررسی هیستوپاتولوژیک، یک تومور میکس نورونی- گلیالی متشکل از ساختمان های سودوپاپیلری متعدد، عروق هیالینیزه و پرولیفراسیون سلول های نوروسیت مشاهده گردید. در رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی سلول های نوروسیت ما بین ساختار عروقی از نظر سیناپتوفیزین و NSE مثبت بوده و سلول های کوبوئیدال مفروش کننده ساختار پاپیلری از نظر GFAP مثبت بوده اند.
    نتیجه گیری
    پاپیلری گلیونورونال تومور یک نئوپلاسم نادر با رشد آهسته و گرید پایین بوده که احتمال ترانسفورماسیون آن به گرید بالا، ضعیف می باشد این نئوپلاسم به واسطه داشتن مشخصات هیستولوژیک بای فازیک به همراه خصوصیات رادیوگرافیک بصورت وجود توده با افزایش کنتراست رینگ شکل، باید ازگلیوبلاستوم مولتی فرم و سایر واریانت های میکس گلیونورونی افتراق داده شود.
    کلیدواژگان: پاپیلری گلیونورونال تومور، لوب فرونتال، گرید پایین
|
  • Mohammad Matini *, Kharaman Golmoradi, Amir Hossein Maghsood, Mohammad Fallah Pages 185-192
    Introduction &
    Objective
    Trichomoniasis is one of the most common non viral sexually transmitted diseases caused by Trichomonas vaginalis. The aims of this study were to determine the prevalence of the infection and to consider the metronidazole susceptibility of the T. vaginalis isolates.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted on 670 women attending to gynecology clinics in Qorveh, Kurdistan province, in 2015. Diagnosis of trichomoniasis was performed by using Dorset culture medium and wet mount methods. In vitro drug susceptibility testing was done aerobically after establishment of the isolates in axenic culture medium, Diamond.
    Results
    From 670 vaginal samples, eight (1.2%) and four (0.6%) of them were positive for T. vaginalis by wet mount and cultured methods, respectively. Fifty percent of the infected individuals aged from 35 to 44 years old and who were illiterate (P
    Conclusion
    Although, the prevalence of trichomoniasis is relatively low in the studied population but due to the importance of sexually transmitted diseases in public health, strategic measurements are necessary to prevent and control of the infections.
    Keywords: Trichomonas vaginalis, Parasitic Sensitivity Tests, Prevalence, Kurdistan, Metronidazole
  • Fahimeh Hajiahmadi, Nasim Safari, Pegah Alijani, Mojgan Rabiei, Neda Masomian, Mohammad Reza Arabestani * Pages 193-201
    Introduction
    Due to the increasing trend of antibiotic resistance in the Enterobacteriaceae family, treatment of infections caused by these bacteria has been difficult. The aim of this study was to identify of class I and II integrons and associated gene cassettes in clinical isolates of Escherichia coli and Klebsiella pneumonia.
    Methods
    In this cross-sectional study, of 500 strains isolated from clinical samples of hospitals in Hamadan, Iran, in 2015, 129 K. pneumoniae and 118 E. coli isolates were isolated and examined. Then, the isolates were verified by standard biochemical methods and PCR was performed on class I and II integron genes using specific primers.
    Results
    The results of this study showed that the prevalence of class I integrons was more than class II integrons. The most frequent class I integron gene cassettes were aadA1 and dfrA7 respectively, which are resistance encoding genes for kanamycin and trimethoprim.
    Conclusions
    The result of this study indicated a high prevalence of class I integrons in E. coli and K. pneumonia isolates. Thus, the identification of these resistance genes for infection control programs and to prevent the spread of resistant strains is very important
    Keywords: Escherichia col, Integron, Klebsiella pneumoniae, Antibiotic Resistance
  • Behrouz Karkhanehie, Maryam Farhadian, Marjan Lashgary* Pages 202-206
    Introduction
    Post Dural Puncture Headache (PDPH) is a relatively common complication after spinal or epidural anesthesia, myelography and lumbar puncture. Despite numerous studies that have identified many therapies, debate and survey continues on the best technique to prevent this complication. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the ''Reverse Flow" technique in prevention of headache after dural puncture in cesarean section under spinal anesthesia.
    Methods
    In this single blind, simple randomized clinical trial, patients were divided to two groups: intervention and control. Each group constituted of 120 patients. In the intervention group we mixed 3 mL Marcaine 0.5% with 1 cc fentanyl and injected 3 mL of this mixture into subarachnoid space by 24-gauge quincke spinal needle then simultaneously with injection of 1mL of this mixture, the needle was withdrawn. In the control group only 3 mL of this was mixture was injected into subarachnoid space and we had no injection while needle withdrawing. Then we evaluated headache at 6, 12, 18, 24, 48 and 72 hours after the operation and if patients had headache we determined severity of pain with the Numerical Rating Scale.
    Results
    Incidence of headache in the intervention group was 2.5% and 9.2% in the control group (P = 0.028). The average severity of headache was 5.66 ± 3.21 in the intervention group and 5.18 ± 2.89 in the control group (P = 1). The mean age was 29.26 ± 5.95 in the control group and 27.89 ± 5.58 in the intervention group (P = 0.066). The mean age in patients, who suffered from headache, was 24.66 ± 3.05 in the intervention group and 29.72 ± 6.54 in the control group (P = 0.23). Patients who complained of headaches were younger than others.
    Conclusions
    This study indicated that use of "Reverse Flow" technique in cesarean section under spinal anesthesia reduces PDPH. The incidence of PDPH in patients, who have not received this technique, was 3/7 times more than patients, who have received this technique. Also the onset of headache in the control group happened earlier than in the case group.
    Keywords: Headache, Anesthesia, Spinal, Cesarean Section, Dural Puncture
  • Zahra Khamverdi, Ebrahim Yarmohammadi *, Shahin Kasraei, Mahsa Khazaei Pages 207-213
    Introduction
    The characteristics of a suitable restoration material is having acceptable mechanical properties, protecting teeth against decay and ease of use in clinics. Diet can affect properties of restorative materials in the mouth. Since amongst important properties of composite restorations are mechanical properties such as hardness, the aim of this study was evaluation of the effect of Coca-Cola Beverages on surface hardness of a silorane based (p90) and methyl methacrylate (p60) composites.
    Methods
    In this experimental study, thirty disc-shaped specimens (5 × 2 mm) of each of methyl methacrylate based (Filtek p60, 3M Dental Products, USA) and a silorane based (Filtek p90, 3M Dental Products, USA) composite resins were prepared, according to manufacturer's instructions. Specimens were randomly divided to four groups as follows (N = 15): G1: Filtek p90 without exposure to Coca-Cola, G2: Filtek p90 with exposure to Coca-Cola, G3: Filtek p60 without expure to Coca-Cola, G4: Filtek p60 with expure to Coca-Cola. The specimens were exposed to regular soft drinks Coca-Cola, (Khoshgovar, Tehran, Iran) at room temperature for seven days with a frequency of three times daily for 20 minutes at a time. In the remaining times of the day, they were kept in distilled water. Then, micro hardness measurements were made for each specimen with a Vickers hardness testing machine (Buehler, Lake Bluff, IL, USA) under 500 g of force for 15 seconds. Data were analyzed using SPSS 18 and independent t-test at a significance level of 0.05
    Results
    Micro hardness values of four groups were G1: 68.28 ± 2.65; G2:59.56 ± 6.61; G3: 93.5 ± 2.38; and G4:86.76 ± 5.47, respectively. The results of this study showed that Coca-Cola reduces the surface hardness of the two composite materials (P
    Conclusions
    The results showed the hardness of both Filtek p90 and Filtek p60 composite significantly decreases with Coca-Cola yet the reduction was equal.
    Keywords: Hardness, Silorane Resin, Composite Resins
  • Khadijeh Rahmati, Amir Hossein Maghsoud, Mohammad Matini, Mousa Motevalli Haghi, Nazanin Fallah, Mohammad Fallah* Pages 214-220
    Introduction
    Intestinal helminthesof dogs are a serious threat to human health and may cause dangerous diseases such as: hydatidosis and visceral larva migrans,thatwhich cause severe complications in human. The aim of this study was to determine the prevalenceof intestinal helminthes of stray dogs in Hamadan city, Iran..
    Methods
    A total of 103 stray dogswere shot in the inner and around of the city in year 2015. Following necropsy, the intestine's contents of dogs were examined for helminthes macroscopically. Then, the collected worms, after washing with saline,were counted and identified according to being Nematode, Cestodeor Acantcephala. Then, collected Nematodes were put in glass containers containing 70% ethanol-glycerine and Cestodes after processing on slides were put in the 10% formalin. To identify the species of helminthes, the Cestodes were stained using carmine acid and Nematodes were cleared in lacto-phenol.
    Results
    Result indicated that, 74(71.8%)stray dogs were infected at least by one species of intestinal helminthes. The species of parasites were as follows: Echinococcus granulosus 37.9%, Dipylidium caninum 51.5%, Toxocara canis 19.4%, Taenia hydatigena 24.3%, T. multiceps 2.9%, T. ovis 1.9%, Mesocest oideslineatus 4.9%, and Acantho cephala 5.8%.There was no association between insex, season and region with prevalence of intestinal helminthes (P > 0.05). On the other side, there was a significant deference (P
    Conclusions
    This study indicatesd that,infection rate of helminthes in stray dogs is washigh in Hamadan city. These parasites are important in terms of human health and economic aspects. Therefore, it is more essential that public health authoritiesto develop control strategies for stray dog's population.
    Keywords: Helminths, Public Health, Dogs
  • Nooshin Bazzazi, Fatemeh Eslami, Pouyan Pahlavani, Siamak Akbarzadeh* Pages 221-226
    Introduction
    Dry eye is a common problem amongst post-menopausal women. Cataract surgery may worsen symptoms of dry eye and this can influence the quality of life in patients. This study was performed to evaluate the incidence and severity of dry eye symptoms after phacoemulsification surgery.
    Methods
    This case-series study was performed on 43 women aged over 50 years during 2013-2014. Patients underwent phacoemulsification surgery on one eye. Symptoms of the operated and contra lateral eye were analyzed by c2 statistical test and SPSS software, preoperative and one month after the surgery.
    Results
    One month after the surgery, the mean value of incidence and severity of dry eye in operated and non-operated eyes were 90.06 ± 3.5, 80.96 ± 3.55, 71.11 ± 3.52, and 63.51 ± 3.04, respectively. The difference between the two groups was significant (P
    Conclusions
    Cataract surgery may lead to worsening of dry eye symptoms. Treatment of dry eye before cataract surgery is an important issue to prevent ocular surface damage.
    Keywords: Cataract Surgery, Menopause, Dry Eye Syndromes
  • Saeideh Izadi Dehnavi *, Hamid Yaghubi, Leyla Heydari Nasab Pages 227-236
    Introduction
    The present study aimed to examine changes in depression and anxiety symptoms and their correspondence to fluctuations in sexual dysfunction with daily diary approach.
    Methods
    The present study was of the correlation type, conducted in 2015. To investigate this study, at first, 120 young married women from the University of Tehran were selected in a manner available nationwide. First, using female sexual distress inventory, Beck depression inventory and Beck anxiety inventory, the baseline was conducted. Then, for 14 days, mood and anxiety symptoms and sexual function by the mood and anxiety symptoms questionnaire and female sexual function index were evaluated and finally, data were obtained and analyzed by HLM7.
    Results
    In the study of simultaneous relation, there was more general distress, with less orgasm (P = 0.001), vaginal lubrication (P = 0.001), and anhedonia, with less desire (P = 0.001). Also, anxious arousal was associated with less sexual arousal (P = 0.001) and desire (P = 0.001).
    Conclusions
    In general, simultaneous changes in symptoms of depression and anxiety with changes in sexual function were associated
    Keywords: Depression, Anxiety, Sexual Behavior
  • Sara Zebarjadi, Ali Reza Soltanian *, Javad Faradmal, Ghorban Asgari Pages 237-248
    Introduction
    In studies of the adsorption of pollutants onto different adsorbents, determining the adsorbent dose of the most important characteristics must be considered. The aim of the study was the determination and modeling of dose-response bone char fluoride removal from aqueous solutions and comparison of the adsorption isotherm models with dose-response models from the perspective of adsorption.
    Methods
    In this experimental study, bone char was prepared by using an electric furnace at 450˚C in two hours. Sorting the adsorbent was conducted by standard sieve ASTM in the range of 18-35 meshes and its characteristics were determined with conventional methods. The concentration of fluoride was measured according to the recommendation of manufacturer (HACH) with Dr-5000 of regent fluoride. Dose-response models were fit to the data and parameters were estimated. Based on the quality of fitness indicators, the adsorption isotherm models were compared with dose-response models. Analysis of the data in this study was performed using the R software version 3.1.2 and stats package.
    Results
    Fit indexes (AIC and R2) showed that the most appropriate model for the data in pH= 10, concentration = 10 and pH = 7, concentration = 20 was the Emax model and in pH = 7, concentration = 10 and pH = 7, concentration = 15 the quadratic model. According to these models, the median of effective dose on bone char at removal of fluoride was determined 0.11 g in concentration of 10 mg/L and pH = 10. The maximum effective dose was determined 1.25 g in concentration of 20 mg/L and pH = 7. The index (AIC) showed that quadratic dose-response models better fit to adsorption data than adsorption isotherm models.
    Conclusions
    The median and maximum effective doses of bone char at removal of fluoride were estimated by statistical models more accurately. In addition, determining the goal dose was performed using modeling method, which was more economic than repeated testing, and the performance time was also more cost-effective. Quadratic dose-response model can be a good alternative for adsorption isotherm models in the adsorption behavior.
    Keywords: Dose, Response Models, Bone Char, Fluoride, Adsorption Isotherm Models
  • Kamran Rudkhaneei, Monireh Aghajaninasab, Masumeh Abbasi, Fahimeh Mohammadghasemi * Pages 249-258
    Introduction
    Obesity and high fat diet (HFD) has side effects on male fertility. The aim of this study was to evaluate the effect of apple vinegar on spermatogenesis and serum total antioxidant status (TAS) in rats under HFD.
    Methods
    Twenty-four Wistar male rats were divided to three groups, including (n = 8): control, HFD, HFD apple vinegar. The control group received 16.6 kcal/day and the other two groups received HFD containing 51.6 kcal/day. After 16 weeks, group 3 received 5% apple vinegar in drinking water orally for six weeks. At the end of the experiment, epididymis sperm parameters including: count, morphology and motility, were measured. Serum level of TAS, testosterone and estradiol was assayed with enzyme linked immunosorbent assay (ELISA). Testicular apoptosis was assayed with terminal deoxynucleotidyl transferase (TdT) dUTP nick-end labeling (TUNEL) and spermatogenesis was studied with quantitative histologic method. Statistical analysis was performed using analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s test.
    Results
    Apple vinegar increased count and forward motility of sperms, when compared with HFD (P
    Conclusions
    This study indicated that daily use of apple vinegar in rats under HFD for six weeks improved spermatogenesis through reduction of testis apoptosis, increasing serum TAS and testosterone.
    Keywords: High Fat Diet, Obesity, Apple Vinegar, Antioxidant, Spermatogenesis
  • Gholamreza Eshghi, Farzad Lohrasbi *, Alireza Soltanian, Aliasghar Rezanejad, Pedram Alirezaei, Leila Khezrian Pages 259-265
    Introduction
    Seborrhea is a condition of sebaceous glands hyperactivity and increase in the secretion of sebum on head and face surface. Sebaceous glands hyperfunction causes oily and glassy appearance with large pores on the skin. The effect of androgens on providing seborrhea is controversial. Since sufficient and definite information about testosterone and dihydrotestosterone in seborrhic cases is not available, this study was carried out to evaluate effect of serum testosterone and dihydrotestosterone levels in the seborrheic patients.
    Methods
    In this case-control study, 36 patients with seborrhea and 36 control individuals, under 40 years of age were selected. Serum testosterone and dihydrotestosterone levels were measured in ng/mL. Data were analyzed using SPSS v.16, Chi-square and t-tests (α = 0.05).
    Results
    Twenty-three males and 49 females, who referred to the dermatology department of Farshchian Hospital of Hamadan, participated in this study. The age distribution of the participants was between 19 and 39 years old with mean age of 28.66 ± 5.71. The mean level and SD of serum testosterone in control and case groups was 2.83 ± 2.75 and 1.21 ± 1.09, respectively, while dihydrotestosterone level was 500.38 ± 373 and 350.99 ± 228.2 ng/mL. Means and SDs values of serum testosterone were 2.83 ± 2.75 and 1.21 ± 1.09 and dihydrotestosterone was 500.38 ± 373 and 350.99 ± 228.2 ng/mL in case and control groups, respectively. The findings showed that there were differences in serum testosterone and dihydrotestosterone values between case and control groups (P
    Conclusions
    According to the results of this study there is a positive relationship between serum testosterone and dihydrotestosterone values with seborrhea
  • Simin Gholamrezayee, Nasrin Alsadat Hosseini Ramaghani *, Hadi Panahi, Mohammad Gholipour Pages 266-276
    Introduction
    Chronic use of opiates is associated with a wide range of neuropsychological deficits. Therefore, this study aimed to evaluate one of the neuropsychological functions, updating function of working memory, in three groups, including substance abusers (heroin and opium), those under treatment with methadone, and normal controls.
    Methods
    The method of this study was causal-comparative. Ninty individuals in three groups, including substance abusers (n = 30), those under treatment with methadone (n = 30), and normal controls (n = 30) were selected from people referred to the addiction treatment Clinics in Shiraz (2015) with the purposeful sampling method. All subjects were evaluated regarding working memory updating and self-reported mental effort scale and the results were analyzed by Multiple Analysis of Variance (MANOVA) test and Tukey post hoc test with SPSS software (version 23).
    Results
    The results showed a significant difference between the three groups in the updating function of working memory; so that effectiveness and efficiency of processing in the normal group was better than the other two groups and the performance effectiveness and efficiency of processing in the group under methadone treatment was better than substance abusers group.
    Conclusions
    substance abuse has a negative effect on neurological function. Given that the group of methadone treatment had better performance in the updating function of working memory than the group of substance abusers, these results provide hope that the effects of examined drugs on working memory is not permanent and we can look for psychological interventions to treat these patients and prevent problems recurrence
    Keywords: Working Memory, Performance Effectiveness, Processing Efficiency, Substance Abuse
  • Alireza Rastgoo Haghi * Pages 277-280
    Introduction
    Papillary Glioneuronal Tumor (PGNT) is a rare tumor with approximately 70 cases reported in the last decade. This tumor is more common in young adults and is the most common clinical manifestation of headaches and seizures. This tumor has an indolent clinical behavior. Regarding gender prevalence there is no detailed epidemiological information available, because of the rarity and newness of this tumor.
    Case Presentation
    A 32-year-old female patient with a sudden headache and blurred vision referred to our hospital. The magnetic resonance imaging (MRI) revealed a heterogeneous mass with dimensions of 35 × 33 × 20 mm in the right frontal lobe. Histologically, a biphasic tumor composed of a glial component arranged in papillary architecture overlaying hyalinized vessels, associated with interpapillary areas, containing monotonous oligodendrocyte-like and ganglion-cells were seen. The immunohistochemical staining indicated glial fibrillary acidic protein (GFAP)-positive glial cells and positive synaptophysin and neuron-specific enolase (NSE) in interpapillary neurocytes.
    Conclusions
    Papillary Glioneuronal tumor is a rare tumor with slow growth and low grade. The possibility of transformation to high-grade tumor, is low. Due to having the structure of pseudopapillary, along with clinical and radiographic characteristics, it must be distinguished from other variants of glioneuronal tumor mix.
    Keywords: Papillary Glioneuronal Tumor, Frontal Lobe, Low Grade