فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1389)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صادق محمدی ازنی، یاور راثی، محمدعلی عشاقی، محمدرضا یعقوبی ارشادی، مهدی محبعلی، محمدرضا عبایی، هما حجاران، زینب نوکنده صفحه 5
    مقدمه و هدف
    لیشمانیوز یکی از مهمترین بیماری های عفونی جهان می باشد. این بیماری در بیش از نیمی از استان های ایران به عنوان مشکل بهداشتی مطرح می باشد. تشخیص مخازن بیماری و همچنین تعیین هویت نوع انگل در انسان در شناسایی جنبه های اپیدمیولوژیک بیماری وارائه برنامه کنترل اهمیت زیادی دارد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی در سال 1387 با استفاده از تکنیک PCR-RFLP در شهرستان دامغان انجام شده است. بررسی بر روی لام های رنگ آمیزی شده با گیمسا مربوط به بیماران مشکوک به سالک و همچنین جوندگان صید شده در روستاهای آلوده که از نظر اجسام لیشمن مثبت بوده اند انجام شده است. DNA انگل از روی لام ها استخراج و با استفاده از پرایمر های اختصاصی لیشمانیا جهت تکثیر قطعه ITS1 با روش PCR Conventional آزمایش شده اند و محصولات PCR تحت هضم آنزیمی (HaeIII) قرار گرفته اند.
    نتایج
    25 نمونه انسانی و 8 نمونه ازجونده رومبومیس اپیموس مورد آزمایش PCR-RFLPقرار گرفتند. پس از الکتروفورز محصولات واکنش مشخص شد که انگل موجود در لام های انسانی وجوندگان، لیشمانیا ماژور (عامل لیشمانیوز جلدی روستایی) می باشد.
    نتیجه نهایی : تکنیک PCR-RELP روش موثری جهت تعیین گونه انگل لیشمانیا در لام های رنگ آمیزی شده با گیمسا که از انسان ومخازن حیوانی گرفته شده می باشد و از مزایای این روش این است که بدون انجام تعیین توالی، تشخیص گونه های انگل لیشمانیای ایجاد کننده بیماری امکان پذیر می گردد.
    کلیدواژگان: سالک، لیشمانیا، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • حامد مرتضوی، حمیدرضا عبدالصمدی، محمد واحدی، شرمین عبدالله زاده، اسحاق فیروزه مقدم، امین خدادوستان*، امین خی صفحه 10
    مقدمه و هدف

    مشکلات بهداشت دهان بیماران با نارسایی مزمن کلیوی میتواند سلامت سیستمیک آنان را به مخاطره بیندازد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت دندانی و پریودنتال بیماران تحت درمان همودیالیز و اثر مدت زمان درمان دیالیز بر روی وضعیت دهانی بود.

    روش کار

    در این مطالعه که از نوع همگروهی تاریخی می باشد. 65 بیمار تحت همودیالیز و 65 نفر سالم انتخاب شدند. شاخص تعداد دندانهای پوسیده(D)، دندان های از دست رفته(M)، دندان های پر شده(F)، شاخص DMFT، PI، GI و PDبررسی وبین دو گروه شاهد و مورد مقایسه شدند. بیماران همودیالیزی بر اساس مدت زمان دیالیز به دو زیر گروه: افرادی که سه سال یا کمتر از سه سال و آنهایی که بیشتر از سه سال تحت درمان دیالیز بودند تقسیم شدند.در این زیر گروه ها همه متغیرها بررسی شدند وآزمون های t، مجذور کای با استفاده از نرم افزار SPSS برای آنالیز آماری بکار گرفته شد.

    نتایج

    بجز شاخصهای M وDMFT سایر شاخص ها تفاوت آماری معنی داری را بین دو گروه بیماران تحت همودیالیز و افراد سالم نشان دادند (P<0.05). شاخص های DMFT،F،M،D بین دو زیر گروه بیماران تحت همودیالیز تفاوت معنی داری را نشان نداددرحالیکه شاخص های PD،GI،PI افزایش معنی داری را در دو زیر گروه نشان دادند.
    نتیجه نهایی: وضعیت بهداشت دندان و پریودنتال بیماران تحت همو دیالیز ضعیف است و بویژه وضعیت پریودنتال با افزایش مدت زمان دیالیز بدتر می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، وضعیت بافت اطراف دندان، وضعیت دندانی، همودیالیز
  • پدرام عظیم زاده، سید رضامحبی، سارا رومانی، محسن واحدی، سید رضافاطمی، فرامرز درخشان، محمدرضا زالی صفحه 17
    مقدمه و هدف
    سایتوکاین ها از عوامل سیستم ایمنی هستند که بعنوان ایفا کنندگان نقش اساسی در پاکسازی یا پیشرفت عفونت هپاتیت C شناخته می شوند. اثر خصوصیات ژنتیکی میزبان بر برون ده بالینی عفونت هپاتیت C هنوز کاملا«مشخص نیست. از سوی دیگر تاثیر تغییرات ژنتیکی از قبیل چند شکلی های تک نوکلئوتیدی بر میزان بیان و عملکرد سایتوکاین ها تحت بررسی است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تغییرات ژنی سایتوکاین Transforming Growth Factor-β در رابطه با حساسیت آنها نسبت به عفونت هپاتیت C بود.
    روش کار
    در این مطالعه مورد شاهدی جمعیت مورد مطالعه متشکل از125فرد مبتلا به هپاتیت C و 125 فرد سالم بود. تعیین ژنوتایپ با استفاده از واکنش زنجیره پلیمراز و متعاقب آن هضم آنزیمی بروش RFLP (Restriction Fragment Length Polymorphism) و توزیع پلی مورفیسم G>C 915 ژن TGF-β1 بین دو گروه مقایسه شد. برای تایید نتایج ژنوتایپینگ10% نمونه ها با روش تعیین توالی مستقیم تعیین ژنوتایپ شدند.
    نتایج
    فراوانی ژنوتیپ های GG، GC و CC بترتیب در بیماران92%،8%و0% ودر میان افراد شاهد بترتیب 6/89%، 8/8% و 6/1% بود و فراوانی الل های G و C در افراد شاهد بترتیب 94% و 6% و درمیان بیماران بترتیب 96% و 4% بود. ازلحاظ آماری میان بیماران و افراد شاهد ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه نهایی: توزیع ژنوتیپ ها در بین بیماران هپاتیت C مزمن مشابه برخی از مطالعات قبلی است. اما فراوانی ژنوتیپ ها در افراد شاهد با بررسی های انجام شده در جمعیت های دیگر متفاوت است. در نتیجه در مورد این جمعیت ایرانی نمی توان پلی مورفیسم جایگاه 915 ژن TGF-β را عامل افزایش یا کاهش حساسیت افراد نسبت به عفونتHCV دانست.
    کلیدواژگان: پلی مورفیسم، ژنوتیپ، هپاتیت C
  • قربان عسگری، سیدباقر مرتضوی، سیدجمال الدین هاشمیان، سیدغلامرضا موسوی صفحه 25
    مقدمه و هدف
    در سال های اخیر، استفاده از گندزداهای مختلف و کنترل ترکیبات آلی طبیعی دوروشی هستند که عموما در تصفیه آب برای کاهش تشکیل محصولات جانبی کلر زنی بکار برده می شوند. ازن زنی کاتالیزوری یک روش جدید برای افزایش راندمان فرآیند ازن زنی می باشد. این مطالعه با هدف کلی بررسی امکان سنجی استفاده از کربن فعال تهیه شده از پوست بادام به عنوان کاتالیزور در فرآیند ازن زنی حذف اسید هیومیک از محلول های آبی انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه تجربی درآزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است. جهت تعیین ساختار ملکولی و ترکیب شیمیائی کربن فعال از تکنیک پراکنش پرتوایکس (XRF) استفاده شد. آزمایشات ازن زنی کاتالیزوری در راکتور نیمه منقطع انجام و غلظت ازن به روش یدومتری تعیین گردید. تغییرات غلظت اسید هیومیک در نمونه های با غلظت 15 میلی گرم در لیتر با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 254 نانومتر تعیین شد. در ادامه عملکرد فرایند ازن زنی کاتالیزوری در حذف شاخص های کل کربن آلی و پتانسیل تشکیل تری هالومتانها مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل توسط نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل شده است.
    نتایج
    نتایج ازن زنی کاتالیزوری نشان داد استفاده از کربن فعال به عنوان کاتالیزور سرعت تجزیه اسید هیومیک را تا 11 برابر افزایش می دهد و با افزایش pH از 4 تا 12 و دوز کاتالیزور از 25/0 تا 5/1 گرم در250 سی سی راندمان حذف افزایش می یابد. فرآیند کاتالیزوری در مقایسه با فرآیند ازن زنی به تنهایی اسید هیومیک را در زمان کمتری (10 دقیقه) با راندمان قابل توجه ای (95 %) حذف می کند. علاوه برآن نتایج بدست آمده نشان داد تاثیر عوامل مداخله درفرآیند ازن زنی کاتالیزوری در مقایسه با فرایند ازن زنی به تنهایی قابل توجه نبوده و این فرایند کل کربن آلی و پتانسیل تشکیل تری هالومتانها را به ترتیب 30% و 83 % حذف می کند.
    نتیجه نهائی: به دلیل هزینه کم، دسترسی آسان به مواد اولیه و عملکرد قابل توجه کربن فعال تهیه شده از پوست بادام به عنوان کاتالیزور، این کربن فعال می تواند جهت حذف آلایندهای آلی ازمحلول های آب موثر باشد.
    کلیدواژگان: آب، اسید هیومیک، ازن، کربن
  • طاهره اشرفگنجویی، فروغ منگلی*، فرانک نیک نفس صفحه 34
    مقدمه و هدف

    تروما در طول حاملگی یک علت مهم بیماری و مرگ ومیر مادر و جنین می باشد و به طور کلی در 8-6 درصد کل حاملگی ها رخ می دهد. امروزه با افزایش میزان بروز تروماهای غیر نافذ و نافذ، رخداد این حوادث در حاملگی رو به افزایش است. با توجه به شیوع و اهمیت تروما و تناقضاتی که در زمینه عوارض و علل آن وجود دارد، این مطالعه به منظور تعیین پیامدهای ناشی از تروما در زنان حامله مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر کرمان صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه که به صورت توصیفی مقطعی صورت گرفت، با استفاده از اطلاعات موجود در رایانه بایگانی بیمارستانهای آموزشی شهر کرمان لیستی از کلیه زنان حامله دچار تروما تهیه گردید و افراد از نظر مشخصات فردی، نوع تروما، محل آسیب، عوارض مادری و جنینی بر اساس معاینه بالینی مورد مطالعه قرار گرفتند و موارد ثبت گردید. یافته ها به صورت آمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی گزارش گردید.

    نتایج

    80 زن باردار دچارتروما مورد بررسی قرا گرفتند. میانگین سنی افراد 3/26 سال بود.از نظر سن حاملگی اکثربیماران (6/66%) در محدوده سنی 20 تا 36 هفته قرار داشتند. میانگین سن حاملگی 26 هفته بود واز لحاظ آماری رابطه معنی داری بین عوارض مادری وجنینی و سن حاملگی یافت شد((P<0.05. شایعترین نوع تروما در 7/96% موارد غیر نافذ بوده و شایعترین علت تروما، در 7 /61% موارد تصادفات رانندگی بوده است. شایعترین محل آسیب دیده در بیماران شکم بوده است (4/56%) و از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین محل تروما و عوارض مادری و جنینی یافت شد((P<0.05. در مجموع 17 نفر دچار عوارض مادری شدند که در تمامی موارد تروما از نوع غیر نافذ بوده است که این ارتباط از لحاظ آماری معنادار بوده است. شایعترین عارضه مادری ایجاد شده زایمان زودرس بوده است (29/35%). در مجموع 8 مورد عارضه جنینی دیده شد که شایعترین ان افت ضربان قلب جنین بوده است. در 3 نفر (75/3%) موارد عمل جراحی انجام شد که نوع آن سزارین و شایعترین اندیکاسیون آن، افت ضربان قلب جنین بوده است.
    نتیجه نهایی: با توجه به اینکه تروما در حاملگی چالشی مهم در بخشهای اورژانس میباشد و یکی از شایعترین علل مرگ و میر مادران را در دوران حاملگی تشکیل میدهد و از آنجا که تغییرات آناتومیکی و فیزیولوژیکی دوران بارداری بررسی و شناسایی دقیق تروما را با مشکل روبرو میکند و با توجه به اهمیت موضوع و به منظور کاهش خطرات ناشی از تروما، اقدام در جهت افزایش سطح ایمنی زنان باردار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آبستنی، زخمها و آسیب ها، عوارض جنینی، عوارض مادری
  • رضا صفی آریان، محمدحسن کلانتر معتمدی، فیروز خوشحال صفحه 39
    مقدمه و هدف
    عفونت زخم در محل برش روی استرنوم در 4/0 تا 5 درصد افرادی که به علت انسداد عروق کرونر یا ضایعات دریچه ای تحت استرناتومی میانی قرار می گیرند ایجاد می شود. عارضه عفونت زخم و گسستگی آن یعنی استئومیلیت و مدیاستینیت، مورتالیته 40-20 درصد دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان عفونت زخم این ناحیه بعد از عمل جراحی قلب باز انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه 388 بیمار که تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر قلب یا تعویض و ترمیم دریچه ای قرار گرفته بودند از نظر میزان عفونت زخم بررسی شدند. این مطالعه در بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج) تهران بصورت توصیفی مقطعی در بیمارانی انجام شد که حداقل به مدت 7 ماه از نظر جنس و سن، بیماری های سیستمیک، مدت زمان کلامپ کردن آئورت، زمان بای پس قلبی ریوی، برون ده قلبی(Out Put) قبل از عمل و مصرف دخانیات تحت پیگیری قرار گرفتند. اطلاعات بدست آمده پس از درج در پرسشنامه توسط نرم افزار آماری و با استفاده از آزمونهای آماری t-test و c2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که رابطه معنی دار آماری بین عفونت زخم استرنوم و عوامل مختلف از قبیل: چاقی، دیابت، اختلال کلیوی، فشار خون، زمان کلامپ شدن آئورت، زمان بای پس قلبی ریوی، کشیدن سیگار و بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) وجود ندارد (P>0.05). در نهایت مشخص شد که فقط 3 نفر (74/0 درصد) از بیمارانی دچار عفونت زخم استرنوم شدند که میزان برون ده قلبی آنان قبل از عمل پائین بود و این رابطه از نظر آماری معنی دار گشت(P=0.042).
    نتیجه نهایی: برون ده قلبی پائین قبل از عمل، مهمترین عامل در ایجاد عفونت استرنوم بعد از عمل جراحی است.
    کلیدواژگان: استرناتومی، بای پس عروق کرونر، برون ده قلب، عفونت زخم
  • علی قلعه ایها، فرزاد امامی، بهشاد نقش تبریزی، ریحانه علی حسنی صفحه 43
    مقدمه و هدف
    افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد شایع بوده و با افزایش میزان مرگ و میر در این دسته از بیماران همراه است. سندرم کرونری حاد شایعترین دلیل کاردیولوژیک است که بیماران هر روز به دلیل آن در بیمارستان بستری می شوند. با توجه به روشن نبودن فراوانی افسردگی و اضطراب در بیماران مبتلا به سندرم حاد کرونری، این مطالعه با هدف تعیین ابعاد این مشکل حاد انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 360 بیمار مبتلا به سندرم کرونری حاد طی سال 1384 در بیمارستان اکباتان همدان مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تشخیص افسردگی و اضطراب از معیار SCL-90 تجدید نظر شده استفاده گردید. در این معیار افسردگی به مقادیر بیشتر از 4/10 و اضطراب به مقادیر بیشتر از 8 اطلاق گردید. اطلاعات از پرسشنامه استخراج و با نرم افزار SPSS و آزمونهای c2، ANOVA یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد مقایسه قرار گرفتند.
    نتایج
    فراوانی افسردگی و اضطراب در این مرکز به ترتیب 6/66% و 5/47% بود. میانگین سن بیماران با شدت علائم مختلف اختلاف معنی داری نداشتند. افسردگی و اضطراب در بین زنان شایع تر از مردان بود که این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001). همچنین همبستگی معنی داری بین افسردگی و اضطراب در بیماران مشاهده گردید.
    نتیجه نهایی : افسردگی و اضطراب دارای شیوع بالایی نسبت به سایر مطالعات در بین بیماران مبتلا به سندرم کرونری حاد است و همبستگی مثبتی بین آن دو در این دسته از بیماران وجود دارد.
    کلیدواژگان: آنژین قفسه صدری، اضطراب، افسردگی، انفارکتوس قلبی
  • علیرضا رحمانی، قربان عسگری، فاطمه برجسته عسگری، الهام هدایتی کامران، فاطمه علیجانی صفحه 50
    مقدمه و هدف
    امروزه تصفیه فاضلاب صنایع توجه بسیاری از دولت ها و متخصصان محیط زیست را به خود جلب کرده است. اساسا آلودگی این فاضلاب ها به دلیل حضور آلاینده های آلی از قبیل رنگ ها، هیدرو کربن های هالوژنه، ترکیبات فنلی و غیره می باشد. در این میان، فنل به طور گسترده ای در صنایع نفت، پتروشیمی، تولید زغال سنگ و صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. روش های متعددی از قبیل جذب سطحی، اکسیداسیون مرطوب با پراکسید، اکسیداسیون مرطوب با هوا، ازن زنی و غیره به منظور حذف فنل از آب مورد استفاده قرار گرفته که هر کدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی می باشند. هدف از این مطالعه نیز تعیین کارایی پامیس اصلاح شده با مس بعنوان جاذب در حذف فنل بوده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه تجربی بوده که از گرانول سنگ پامیس منطقه قروه استان کردستان با مش 20 استفاده شده است. نمونه ها ابتدا با سولفات مس اصلاح گردید. در ادامه نمونه پساب حاوی فنل بطور مصنوعی در آب مقطر تهیه شده و در مراحل جداگانه تاثیر پارامترهای pH (3، 7، 12)، غلظت اولیه فنل (25، 50، 75، 100، 150، 200، 300، 400 میلی گرم بر لیتر)، زمان تماس (20، 40، 60، 80، 100، 120) و دوز پامیس اصلاح شده (25/0، 5/0، 75/0، 1 گرم) در یک راکتور ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین مشخصات ساختاری پامیس اصلاح شده از تکنیک های پراکنش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده شد. در این مطالعه همچنین، از مدل های ایزوترمی لانگمیر و فروندلیخ در جذب فنل توسط پامیس استفاده گردید. همچنین pHPZC جاذب به منظور تعیین pH بهینه فرآیند جذب تعیین گردید.
    نتایج
    نتایج آزمایش نشان داد کارایی حذف با افزایش زمان تماس، غلظت اولیه فنل و دوز پامیس اصلاح شده نسبت مستقیم و با افزایش pH، نسبت معکوس دارد. جذب فنل با مدل فروندلیخ انطباق بیشتری داشت. همچنین pHPZC پامیس اصلاح شده برابر با 7/7 تعیین شد.
    نتیجه نهایی : نتایج این مطالعه نشان داد که نمونه پامیس اصلاح شده قابلیت خوبی در حذف فنل دارد. با توجه به ارزان بودن پامیس و سادگی اصلاح آن، استفاده از این جاذب در حذف آلاینده های خطرناک در آب و فاضلاب توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آب، ایزوترم جذب، پامیس، فنل، مس
  • فریده قره خانلو، سعادت ترابیان، سحر کامرانی صفحه 57
    مقدمه و هدف
    در سال های اخیر سرطان پستان شایع ترین سرطان دربین زنان میباشد و میانگین سنی بروز آن روبه کاهش است. با توجه به نسج متراکم پستان ((Dense Breast در زنان جوان تر(کمتر از 49 سال) که باعث کاهش حساسیت ماموگرافی در تشخیص کارسینوم می شود، استفاده از سونوگرافی با وضوح بالا به عنوان مکمل ماموگرافی در تشخیص آن بسیار مفید است. این مطالعه به نقش سونوگرافی در تشخیص سرطان پستان به عنوان روش مکمل تشخیصی اشاره می کند و هدف نهایی آن همخوانی نتایج ماموگرافی با نتایج مثبت سونوگرافی است.
    روش کار
    از تاریخ 1/8/88 تا 30/9/88، 300 نفر جهت سونوگرافی پستان به کلینیک رادیولوژی خصوصی مهر همدان مراجعه نمودند و در بیمارانی که پس از سونوگرافی توده مشکوک یافت شد، ارزیابی آگزیلا نیز به صورت همزمان به عمل آمد. در کلیه بیماران مشکوک، ماموگرافی (قبل یا بعد از سونوگرافی) انجام شد و نتیجه آن توسط رادیولوژیست دیگری گزارش گردید. در نهایت کلیه موارد مشکوک جهت بیوپسی یا جراحی ارجاع شدند و نتایج قطعی توسط پاتولوژیست اعلام شد. جهت آنالیز یافته ها از نرم افزار آماری SPSS و آماره های توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
    نتایج
    متوسط سن بیماران46 سال با محدوده سنی76 -32سال بود از 22 مورد توده مشکوک گزارش شده با سونوگرافی 21 مورد سرطان و 1 مورد آبسه گزارش شد. متوسط قطر توده 29 میلی متر و متوسط قطر لنف نودهای درگیر 3/17 میلی متر بود. یافته های ماموگرافی به دلیل بافت متراکم پستان، 3/14% موارد منفی و یا تنها یک دانسیته آسیمتریک را گزارش کرده بود و بقیه موارد (7/85%) مثبت بود.
    نتیجه نهایی: هرچند ماموگرافی روش استاندارد طلایی تشخیص سرطان پستان است اما با توجه به بروز آن در سنین پایین تر در سال های اخیر و وجود بافت متراکم پستان در این سنین سونوگرافی تکمیلی)روش غربالگری تکمیلی(به خصوص در گروه سنی پایین تر جهت افزایش حساسیت تشخیص بسیار موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، سونوگرافی، ماموگرافی
  • مرتضی سمواتی، نوشین بزازی صفحه 61
    مقدمه و هدف
    نزدیک بینی شایعترین عیب انکساری بوده وتغذیه یکی از عوامل متعدد دخیل در ایجاد آن می باشد. مطالعه حاضر جهت تعیین تاثیر روزه داری در ماه مبارک رمضان روی نزدیک بینی صورت گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع همگروهی می باشد وروی 102 بیمار نزدیک بین که طی ماه مبارک رمضان سال 86 به درمانگاه های چشم پزشکی بیمارستان بعثت همدان مراجعه کرده بودند انجام شده است. نیمی از این بیماران روزه گرفته و نیمی دیگر توفیق روزه داری کامل را نداشتند. یک هفته قبل و یک هفته بعد از ماه مبارک نتایج معاینات و تغییرات نزدیک بینی در دو گروه با هم مقایسه گردید.
    نتایج
    تغییرات نزدیک بینی بیماران روزه دار در چشم راست و چپ به ترتیب 16/0 ± 078/0 و16/0 ± 049/0 دیوپتر و در بیماران غیرروزه دار در چشم راست و چپ به ترتیب 19/0 ± 088/0 و 21/0±110/0 دیوپتر بود اختلاف مشاهده شده در تغییرات نزدیک بینی در دو گروه تحت مطالعه از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه نهایی: در مطالعه حاضر روزه داری کامل در ماه مبارک رمضان تاثیری روی نزدیک بینی نداشت.
    کلیدواژگان: روزه داری، ماه رمضان، نزدیک بینی
|
  • S. Mohammadi Azni , Y. Rasi , M.A. Oshaghi , M.R. Yaghoubi Ershadi , M. Mohebali , M.R. Abaie , H. Hajaran , Z. Nokandeh Page 5
    Introduction &
    Objective
    Leishmaniasis is one of the most important infectious diseases in the world. This disease is reported from more than 15 provinces of Iran as a health problem. Identification of reservoirs and characterization of parasite species in patients is very important for identifying the epidemiological aspects of disease and planning for control program
    Materials and Methods
    This survey was performed as a descriptive study by PCR-RFLP method in Damghan district. Study was carried out on giemsa-stained smears from cases of leishmaniasis and rodents which collected in infected villages that leishmanal infection was confirmed by microscopic observations. DNA of giemsa-stained slides was extracted and followed by conventional PCR technique using specific primers of ITS1. PCR products were digested with a restriction enzyme (HaeIII).
    Results
    Totally 25 smears from human skin lesions and 8 rodent ear scrapings were examined by PCR. Electrophoresis results showed that leishmania major was present in patients and rodents giemsa-stained slides.
    Conclusion
    PCR-RFLP is an effective method to identify leishmania species from giemsa-stained smears which have been collected from humans and animal reservoirs. Using this method identification of causative species of leishmaniasis is possible without sequencing.
  • Mortazavi, D.D.S., H.R. Abdolsamadi, M. Vahedi, Sh. Abdollahzadeh, I. Firoozemoghadam, A. Khodadoustan, A. Kheyri Page 10
    Background and Objective

    Oral health problems of chronic renal failure patients can compromise systemic health. The purpose of this study was to investigate the dental and periodontal status of patients on regular hemodialysis (HD) maintenance therapy and the effect of duration of HD on oral health. Methods & Materials: In this historical cohort study 65 HD patients and 65 healthy people were collected as case and control groups. Decayed (D), Missed (M) and Filled (F) teeth, DMFT Index, Plaque Index (PI), Gingival Index (GI), and Probing depth (PD) were examined and compared between case and control groups. Also, HD patients were divided into two subgroups based on duration of hemodialysis: 1: three and less than three years and 2: more than three years). In this study all variables were examined and compared between these subgroups. T-test and chi-square and SPSS software were used for statistical analysis.

    Results

    Except M and DMFT index, significant differences were found in other indices between case and control groups (P<0.05). D, M, F, DMFT values showed no significant differences between the two HD subgroups, whereas, PD, GI and PD values had significant increase in two groups based on the duration of hemodialysis.

    Conclusion

    The dental and periodontal health is poor in HD patients and periodontal status becomes worse specially during the time of dialysis.

  • P. Azimzadeh , S.R. Mohebbi , S. Romani , M. Vahedi , S.R. Fatemi , F. Derakhshan , M.R. Zali Page 17
    Background and Objective
    Cytokines are immune system factors known to play a key role in both HCV clearance and the development of infection; the impact of host genetic factors on the clinical outcome of HCV infection has not been elucidated. On the other hand, the impact of Genetic changes like Single nucleotide polymorphisms on expression rate and function of Cytokine is under study. The aim of the present study was to compare TGF-B cytokine gene polymorphisms associated with the susceptibility to HCV infection.
    Materials and Methods
    In this case-control study population composed of 125 individuals infected with HCV and 125 healthy controls. Genotyping was carried out by PCR-RFLP and the distribution of the TGF-B1 Gene 915 G>C polymorphism was compared in these groups. For confirmation of RFLP results, 10% of samples were genotyped by direct sequencing.
    Results
    The frequency of the TGF-β1 gene polymorphisms at position 915 in the HCV patients was GG (92%), GC(8%), CC(0%) and in the healthy controls was GG (89.6%), GC(8.8%),CC(1.6%), respectively. Allele frequency in the patients was G(96%),C(4%) and in the controls was G(94%)and C(6%).Statistically, there was no significant difference in genotype or allele frequency between the HCV patients and the control group.
    Conclusion
    Distribution of genotypes in the HCV patients was similar to the results of some other studies, but the frequency of genotypes in the healthy controls of this study was different from the results in studies carried out in populations out of Iran. In conclusion, we can not consider TGF-B1 Gene 915 G>C polymorphism as an increasing or decreasing factor for susceptibility to HCV infection in our studied population.
  • Authors : Gh. Asgari _S.B. Mortazavi _S.J. Hashemian _S.Gh. Mosavi Page 25
    Introduction &
    Objective
    In recent years, the use of alternative disinfectants and the control of natural organic matters are two approaches that are typically applied in water treatment utilities to reduce the formation of chlorinated disinfection by-products. Catalytic ozonation is a new technology used to promote the efficiency of ozonation. The goal of this study was to survey the feasibility application of activated carbon as a catalyst in ozonation process for removal of humic acids from aqueous solution.
    Materials and Methods
    This experimental study has been done in laboratory of water and wastewater chemistry, Tarbiat Modarres University. The solid structure and chemical composition of activated carbon were analyzed by X-ray fluorescence (XRF). Ozonation and catalytic ozonation experiments were performed in a semi-batch reactor and the mass of ozone produced was measured by iodometric titration methods. Concentration changes of humic acid in samples with a concentration of 15 mg/l were determined by using spectrophotometer at an absorbance wavelength of 254 nm. To evaluate the performance of catalytic ozonation in humic acid removal, total organic carbon and trihalomethane formation potential were evaluated and the results were analyzed by Excel software.
    Results
    Catalytic ozone results showed that using activated carbon as a catalyst increased humic acid decomposition up to 11 times and removal efficiency increased with increasing pH (4-12) and catalyst dosage (0.25-1.5 g/250cc). The experimental results showed that catalytic ozonation was most effective in less time (10 min) with considerable efficiency (95%) compared to the sole ozonation process (SOP).
    Conclusion
    The results indicated that the catalytic ozonation process, compared to SOP, was less affected by radical scavenger, and total organic carbon, and trihalomethane formation potential removal achieved were 30% and 83%, respectively.
  • T. Ashrafganjoie, F. Mangeli, F. Niknafs Page 34
    Background and Objective

    Trauma is one of the main causes of mortality in young women, fetus and neonate throughout the world and is the main cause of non obstetrical death during pregnancy as well; the prevalence is 6%-8% during pregnancy. With an increase in the rate of blunt and penetrating traumas, the occurrence of such events has increased in pregnancy. With regard to the prevalence and importance of trauma and contradictions existing in the field of causes and complications. This study was done to determine the outcomes of trauma in pregnant women referring to Kerman educational hospitals.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the computerized patients’ records at Kerman educational hospital were used and a list was prepared. This list included all pregnant women suffering trauma from 2003 until 2009. They were studied based on the clinical examinations done according to individual properties of the traumas, the region of trauma and maternal and fetal complications. The above causes were determined and approved. The study was reported in the form of descriptive statistics and frequency distribution tables.

    Results

    In this study 80 women who hospitalized because of trauma were evaluated. The mean age of the pregnant women was 26.6 years. From the point of view of gestational age (66.6%) women between 20-36 weeks. The average of gestational age was 26 weeks. Statistically, there is a meaningful relationship between maternal and fetal complications and gestational age (p<0.05). Type of trauma in 77 women (96.7%) was blunt and the cause of trauma in (61.7%) was driving accidents. All who suffered In addition, the region of injury in all these people was abdomen and there is a meaningful relationship between maternal and fetal complications and location of injury(p<0.05). 17 women (21.25%) suffered from maternal complications due to blunt trauma. The most complication was preterm labor (32.5%). With regard to the fetal and maternal complications, fetal heart deceleration in 3 cases (37.5%), was the major cause that lead to cesarean section.

    Conclusion

    Trauma in pregnancy is a challenge in emergency wards and it is one of the most frequent causes of maternal death as well.. In addition, because of the anatomic changes in pregnant women, pregnancy management is difficult, so with regard to the above mentioned points and in order to decrease the complications of trauma, women protection against trauma and injuries is highly recommended.

  • R. Safiarian , M.H. Kalantar Motamedi , F. Khoshhal Page 39
    Background and Objective
    Sternal wound infection and dehiscence are feared complications observed in 0.4-5% of cardiac operations. Even nowadays the mortality remains as high as 20-40%. The aim of the current study was to determine the rate of sternal wound infection.
    Material And Methods
    The outcomes of 388 patients undergoing cardiac surgery during a 7 month follow up were analyzed and their risk factors such as obesity, diabetes, cigarette smoking, blood transfusion, renal failure, hypertension, COPD, preoperative ejection fraction, aortic clamping time, and time of cardio pulmonary bypass were evaluated. The data was analyzed by t-test & c2 statistical tests.
    Results
    The present study revealed that 3 patients developed wound infection and dehiscence and its incidence was 0.74% (P=0.042). There was not any significant relationship between wound infection and the other risk factors (P>0.05).
    Conclusions
    Our results indicate that ejection fraction preoperatively is very important in sternal wound infection.
  • A. Ghaleiha , F. Emami , B. Naghsh Tabrizi , R. Ali Hassani, G.P Page 43
    Introduction &
    Objective
    Depression and anxiety are common after acute myocardial infarction and are associated with an increased risk of mortality and morbidity. Also acute coronary syndrome is the most frequent cause of hospitalization in everyday cardio logical practice. Because the frequency of depression and anxiety in patients with acute coronary syndrome has not been examined well in our institute, we conducted a study to make it clear.
    Materials and Methods
    In a descriptive cross-sectional study, interviews were carried out in the hospital with 360 patients with acute coronary syndrome. Depression and anxiety were assessed using the 13 and 10 item symptom checklist-90 (SCL-90) and was defined as a score of 10.4 or higher for depression and a score of 8 or higher for anxiety. All the data were extracted by questionnaire and compared with c2, one way ANOVA test and Pearson coefficient by using SPSS 13 Software.
    Results
    The SCL-90 identified depression and anxiety in 66.6% and 47.5% of patients, respectively. There is no difference between the age of the patients with various degrees of depression and anxiety. For those subjects who were depressed, distinctly higher scores on anxiety variables were established. Also, depression and anxiety were significantly higher in females than males (P<0.001).
    Conclusion
    Depression and anxiety were common following an acute coronary syndrome in our institute, with a strong correlation between anxiety and depression in this sample of patients.
  • A.R. Rahmani , Gh. Asgari , F. Barjasteh Asgari , E. Hedayati Kamran , F. Alijani Page 50
    Background and Objectives
    Recently, treatment of industrial wastewaters has attracted much attention of many governments and also environmental experts. Basically, these wastewaters are polluted due to the different contaminants such as dyes, halogenated hydrocarbons, phenolic compounds etc. Among these pollutants, phenols are widely used in petroleum, petrochemical, coal production and pharmaceutical industries. There are several methods for removing phenol from water including adsorption, wet peroxide oxidation, wet air oxidation, ozonation etc. Each of these methods has advantages and disadvantages. Therefore, in this study the adsorption of phenol on Copper modified pumice as an adsorbent was investigated.
    Materials and Methods
    In this experimental study, the pumice granules were collected from Qorveh region in Kordestan with mesh 20. The pumice granules were modified by CuSO4. Synthetic solution of phenol was prepared and different parameters including pH (3, 7, 12) initial concentration of phenol (25, 50, 75, 100, 150, 200, 300,400 mg/L), contact time (20, 40, 60, 80,100,120 min) and the adsorbent dose of modified pumice (0.25, 0.5, 0.75, 1) were examined in a batch reactor, respectively. The chemical composition and solid structure of pumice was analyzed using X-ray diffraction (XRD), XRF, and scanning electronic microscopy (SEM). Also, Langmuir and Freundlich models were studied in the sorption of phenol onto the pumice. To determine the optimum pH of adsorption process, pHPZC of pumice was measured.
    Results
    The results showed that phenol removal efficiency had been increased by increasing contact time, initial concentration of phenol and the amount of modified pumice. On the other hand, removal efficiency decreased with increasing pH. The sorption process showed a good agreement with the Freundlich model. Also, pHPZC of modified pumice was 7.7.
    Conclusion
    The results show that modified pumice can be used effectively in removing phenol. Due to the low price of the pumice and its simple modification, it can be used for removing hazardous materials from water and wastewater.
  • F. Gharekhanloo , S. Torabian , S. Kamrani Page 57
    Introduction &
    Objective
    The breast cancer is the most common malignancy in women and in recent years it is seen in younger ages. Because of dense breast tissue in these ages, the mammography sensitivity for breast cancer detection is reduced, so high quality ultrasonography (US) as a combined screening method is effective. The aim of this study is the evaluation of the mammographic finding with the positive finding of ultrasonogarphy.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study 300 cases were referred to the Mehr Medical Imaging Center for breast US and sonography of breast and axilla was performed. Mammography before or after US was also performed by another radiologist. All suspicious patients were referred for biopsy or surgery.
    Results
    Mean age of patients was 46 y/o with the range of 32-76 y/o. Pathologic specimens approved malignancy in 21 patients and abscess in 1 patient. The most frequent symptom was palpable breast mass with mean diameter of 29 mm. Mean diameter of lymph nodes was 17.3 mm. Positive mammographic findings were seen in 85.7%and negative findings or only an asymmetric density in 14.3%.
    Conclusion
    According to dense breast tissue especially in young women sensitivity of single screening by mammography is reduced in breast cancer detection, so combined screening with sonography and mammography especially in younger women improves the detection rate of breast carcinoma.
  • M. Samavati , N. Bazzazi Page 61
    Introduction &
    Objective
    Myopia is the most rampant human refractive error. There are many questions about the effect of fasting during Ramadan on myopia among these patients. Due to lack of enough researches on this topic, we decided to do a study to answer this question.
    Materials and Methods
    This cohort study was done on 102 patients at Ramadan month (2007) referred to Besat hospital of Hamadan city, half being starved the other half no starved. In both groups ophthalmic examinations before and after this month were performed and data were registered.
    Results
    The myopic changes in starved group were 0.078±0.16 & 0.049±0.16 in right & left eyes respectively. This amounts were 0.088±0.19& 0.110±0.21 for non starved patients. The differences were not statistically meaningful in two groups.
    Conclusion
    A complete course of fasting in Ramadan doesnt influence myopia.