فهرست مطالب

پزشکی بالینی ابن سینا - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1396)

مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرهاد فراهانی، محمد سعید احمدی، زهرا عباسی، جوانه جهانشاهی* صفحات 5-10
    مقدمه
    تانسیلکتومی شایع ترین عمل جراحی است که توسط متخصصین ENT انجام می شود. روش های زیادی جهت کاهش عوارض جراحی و بهبود ایمنی و سرعت در تانسیلکتومی معرفی شده اند، اما هنوز نیاز به معرفی روشی با حداقل عوارض احساس می شود. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین و مقایسه عوارض جراحی تانسیلکتومی به دو روش Cold Dissection و Ligasure انجام گرفت.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی 82 بیمار 15 تا 25 ساله که جهت تانسیلکتومی مراجعه کرده بودند انتخاب شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه به روش Cold Dissection و یک گروه به روش Ligasure عمل شدند. زمان جراحی و میزان خونریزی حین عمل و همین طور گلودرد و گوش درد بعد از عمل و خونریزی بعد از عمل طی 24 ساعت اول، روز 7 بعد از عمل و روز 14 و 28 بعد از عمل ثبت شدند و بین دو گروه مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    میانگین موارد خونریزی در 24 ساعت بعد از عمل (روز اول) در گروه Cold به طور معنی داری بالاتر از گروه Ligasure بود که در بین اینها 3 نفر نیاز به جراحی مجدد جهت کنترل خونریزی پیدا کردند. ولی در یک هفته بعد از جراحی میانگین موارد خونریزی در گروه لیگاشور به طور معنی داری بیشتر بود. در بین اینها تنها یک مورد نیاز به کنترل خونریزی در اتاق عمل پیدا کرد. میانگین حجم خونریزی در حین جراحی در روش Cold به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از گروه Ligasure بود (000/0 = P). شدت گلودرد و گوش درد در گروه Ligasure بالاتر از گروه Cold بود ولی اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود (05/0 < P). زمان جراحی در روش Cold به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از گروه Ligasure بود (000/0 = P).
    نتیجه گیری
    تحت شرایط این مطالعه در روش لیگاشور هموستاز حین عمل بهتر و زمان عمل کوتاه تر بود. علیرغم بیشتر بودن میزان خونریزی تاخیری در روش لیگاشور اکثر موارد خود به خود محدود شد و به جز یک مورد نیاز به دخالت جراحی وجود نداشت.
    کلیدواژگان: برداشتن لوزه، جراحی - روش ها، خونریزی پس از عمل جراحی، درد پس از عمل جراحی
  • مستانه عین القضاتی، محمدحسین صنعتی، حسین عفت پناه، نوشین شباب، مسعود سعیدی جم * صفحات 11-19
    مقدمه
    سرطان معده یک بیماری چندعاملی، چهارمین سرطان شایع جهان و دومین عامل مرگ براثر سرطان است. این مطالعه باهدف تعیین بیان ژن های CDH1 و RUNX3 در بافت توموری و حاشیه ای سالم افراد مبتلابه سرطان معده طراحی وانجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مورد- شاهدی 64 نمونه شامل 32 نمونه از بافت توموری معده و 32 نمونه از بافت حاشیه ای سالم آن از این بیماران تهیه گردید. از بافت های موردنظر RNA استخراج شد. سپس cDNA آن ها ساخته شد. درنهایت با استفاده از تکنیک Real Time PCR بیان ژن های CDH1 و RUNX3 اندازه گیری شد. برای تحلیل میزان بیان ژن ها از آزمون paired t-test استفاده گردید.
    یافته ها
    در این مطالعه در 5/87% از بیماران مبتلا به سرطان معده در بافت توموری نسبت به بافت حاشیه ای سالم آن بیان ژن CDH1 به میزان 35/7 برابر کاهش یافته و در 90% از این بیماران بیان ژن RUNX3 به میزان 46/5 برابر کاهش یافته است، که تفاوت معناداری را بین بافت سالم و توموری این بیماران نشان داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش ژن های CDH1 و RUNX3 به عنوان ژن های سرکوب کننده تومور کاهش بیان آن ها به میزان قابل توجهی در بافت توموری افراد مبتلا به سرطان معده قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: سرطان معده، ژن CDH1، ژن RUNX3
  • سید احمدرضا سلیم بهرامی، بهشاد نقش تبریزی، شیوا برزویی *، زهره احمدی صفحات 20-25
    مقدمه
    در سال های اخیر، کمبود ویتامین د یک عامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی مطرح شده است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارتباط ویتامین د با بیماری ایسکمی قلبی در شهر همدان بود.
    روش کار
    در این مطالعه موردی- شاهدی، 72 نفر که بیماری ایسکمی قلبی از طریق آنژیوگرافی در آنها اثبات شده بود، در گروه بیمار و 74 نفر فاقد بیماری در گروه کنترل قرار گرفتند و سطح ویتامین د در آنها اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار 21-SPSS و آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    9/31% در گروه بیمار و 6/24% در گروه کنترل دچار کمبود ویتامین د بودند (04/0 = P). پس از تعدیل تمام عوامل خطر، شانس ابتلا به بیماری ایسکمی قلبی در افراد دچار کمبود 047/2 برابر افراد با میزان کافی ویتامین د بود (05/0 = P).
    نتیجه گیری
    کمبود ویتامین د می تواند به عنوان یک عامل خطر برای ایسکمی قلبی مطرح شود ولی جهت تایید قطعی این ارتباط، باید مطالعات بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: ایسکمی قلبی، عوامل خطر، ویتامین د
  • آمنه یزدانفر، لیلا خضریان*، آذر پیردهقان، مژگان بهادری صفحات 26-31
    مقدمه
    آکنه از جمله شایعترین بیماری ها در درماتولوژی است. گفته شده آکنه و افزایش وزن از جمله مارکرهای کلینیکال هایپرآندروژنیسم می باشند، و به نظر می رسد چاقی با افزایش پاسخ دهی به هورمون های آندروژن و نیز افزایش شدت آکنه همراهی دارد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط شدت آکنه با BMI بیماران به منظور کمک به درمان و کنترل آکنه می باشد. از BMI به عنوان ایندکس قابل محاسبه ای از وزن بدن که در تحقیقات جهت تحلیل آماری مناسب تر به کار برده می شود، استفاده شده است.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مورد شاهدی انجام شد. پس از اخذ رضایت، 220 مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان فرشچیان وارد مطالعه شدند. همه افراد مورد مطالعه زن بودند. 110 نفر مورد مبتلا به آکنه و 110 نفر بدون بیماری آکنه در گروه شاهد قرار گرفتند. دو گروه از نظر سنی مشابه بودند، سپس دو گروه از نظر BMI با هم مقایسه شدند.
    یافته ها
    در مقایسه بین 110 بیمار زن با آکنه با 110 فرد سالم ارتباط معناداری بین BMI با آکنه به دست آمد. (001/0 = P)، اما از نظر آماری ارتباط مستقیم بین شدت آکنه با BMI پیدا نشد (384/0 = P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد آکنه و BMI با هم مرتبط هستند و شناسایی و درمان این بیماران از نظر چاقی ضرورت دارد، هم چنین کنترل چاقی و سندرم متابولیک به روند درمان آکنه بیماران نیز کمک می کند.
    کلیدواژگان: آکنه، توده بدنی، شدت بیماری
  • فاطمه اسلامی، نوشین بزازی، مهدی علیزاده* صفحات 32-40
    مقدمه
    بیماری مزمن کلیه طیفی از درگیری های کلیه را دربر می گیرد و ریسک فاکتورهای متعددی در ایجاد آن دخیل هستند، برخی از آنها افزایش فشار خون، دیابت و سن بالا می باشد. گزارشات مختلفی وجود دارد که حاکی از درگیری چشمی به دنبال نارسایی مزمن کلیه و همودیالیز است. بهمین منظور این مطالعه با هدف تعیین فراوانی تظاهرات چشمی در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به مرکز دیالیز بیمارستان بعثت همدان اجرا شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی علائم چشمی 74 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به واحد دیالیز در سال 1394 مورد بررسی قرار گرفت. خصوصیات این بیماران شامل: سن، جنس، مدت زمان دیالیز و ریسک فاکتورهای زمینه ای مورد بررسی قرار گرفت و معاینه چشم در تمام این بیماران توسط چشم پزشک انجام شد.
    یافته ها
    50% بیماران مذکر و 50% مونث بودند. میانگین سن آنها 8/58 سال و میانگین مدت دیالیز 16/40 ماه بود. میانگین حدت بینایی در بیماران 58/4 (از 10) بود. شایع ترین یافته مشکلات ماکولا بود که 5/59% افراد را درگیر کرده بود. یافته شایع دیگر در این مطالعه کاتاراکت بود که در 7/56% از افراد مشاهده شد. دیگر یافته های چشمی شایع در این مطالعه به ترتیب درد چشم (7/56%)، قرمزی چشم (7/52%)، خشکی چشم (50%) و آدم پلک (2/43%) بود.
    نتیجه گیری
    عامل اصلی ایجاد نارسایی مزمن کلیه در بیماران مورد مطالعه فشار خون بالا و در مرتبه بعدی دیابت بود و شایع ترین عارضه چشمی در این مطالعه مشکلات ماکولا و سپس کاتاراکت گزارش گردید. با توجه به شیوع بالای این عوارض در بیماران همودیالیزی، پایش منظم بیماران جهت تشخیص زودهنگام و در نتیجه درمان به موقع و موثر در راستای بهبود کیفیت زندگی آنان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بیماری های چشم -علت شناسی، نارسایی مزمن کلیه - عوارض، نارسایی مزمن کلیه- علت شناسی، همودیالیز
  • مهدی شیرین زاد، زهرا خاموردی، پریسا سحرخیز* صفحات 41-48
    مقدمه
    از آنجایی که معالجه دقیق ریشه با حفظ هرچه بیشتر ساختارهای دندانی از عوامل اصلی موفقیت ترمیم دندان های اندو شده به شمار می آیند بنابراین بررسی تاثیر میزان نسج از دست رفته دندانی بر مقاومت به شکست این دندان ها ضروری به نظر می رسد. لذا این مطالعه در نظر دارد تاثیر میزان از دست رفتن قسمت های مختلف نسوج دندانی را بر مقاومت به شکست دندان های ترمیم ریشه شده بدون استفاده از رستوریشن های غیرمستقیم بررسی نماید.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی – آزمایشگاهی، تعداد 70 عدد دندان پره مولر اول فک بالای سالم بطور تصادفی در 7 گروه 10 تایی قرار داده شدند و گروه ها به ترتیب شاهد، فقط حفره دسترسی، تراش MOD، تراش کاسپ باکالی، تراش کاسپ پالاتالی، تراش کاسپ باکالی و مارجینال ریج، تراش کاسپ پالاتالی و مارجینال ریج بود. قسمت تاجی دندان ها با استفاده از کامپوزیت نوری به صورت لایه لایه ترمیم شدند. در نهایت نمونه ها توسط دستگاه اینسترون تحت نیروی فشاری با زاویه 45 درجه نسبت به هر شیب کاسپی در وسط کاسپ با سرعت ثابت 1 میلی متر بر دقیقه قرار گرفته و مقاومت به شکست آن ها بر حسب نیوتن اندازه گیری شد و نحوه شکست نمونه ها با بزرگنمایی 20 برابر تحت استریو میکروسکوپ بررسی گردیدند.
    یافته ها
    نیروی مقاومت به شکست دندانهای معالجه ریشه شده در گروه های مختلف به ترتیب از اول تا هفتم 13/797، 92/52 ± ، 40/131 ± 50/722، 20/203 ± 15/432، 86/195 ± 66/592، 09/33 ± /53/124، 45/18 ± /17/85، 21/5 ± 03/26 نیوتن بود. آزمون آماری ANOVA بیانگر وجود اختلاف معنی دار میان گروه های مختلف از لحاظ مقاومت به شکست آنها بود (000/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد مقاومت به شکست دندان ها تاثیر قابل توجهی از میزان نسج از دست رفته می پذیرد. در این مطالعه برداشتن کاسپ پالاتالی دندان و مارجینال ریج کاهش چشم گیری را در مقاومت به شکست دندان ها داشت. در حالیکه برداشتن کاسپ باکالی به تنهایی نمی تواند تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: مقاومت به شکست، نسج دندانی، درمان ریشه
  • مجتبی خادمی، علیرضا شهاب جهانلو * صفحات 49-55
    مقدمه
    امروزه چاقی را به عنوان یک عامل خطر در دیابت نوع دو محسوب می کنند. اندازه گیری ترکیبات بدن به روش (Bioelectrical Impedance Analysis:BIA) یک متد جدید می باشد که دقت آن تایید شده است. هدف این مطالعه، مقایسه میزان چربی بدن، چربی در ناحیه تنه، بافت بدون چربی بدن به همراه نسبت دور کمر به باسن بین افراد دیابتیک نوع دو و افراد سالم همسان شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی از میان 23395 نفر که در طی پنج سال به روش متوالی انتخاب شدند، تعداد 928 نفر بیمار دیابتیک نوع دو و 928 نفر به عنوان گروه شاهد به روش همسان سازی (Matching) (سن، جنس، قد و وزن) انتخاب گردیدند. اندازه گیری ترکیبات بدن به روش BIA انجام گرفت. مقایسات آماری به روش تی تست و تی زوج با توجه به دسته بندی سنی و جنسی انجام گرفت.
    یافته ها
    هیچ نوع تفاوت معنی داری بین متغیرهای مورد بررسی در بین مردان مورد بررسی با توجه به رده بندی سنی دیده نشد. در زنان دیابتیک، تغییرات در ترکیبات بدن، بین سن 40 تا 60 سالگی دیده شد که شامل کاهش میزان درصد چربی، کل چربی بدن، و چربی در ناحیه تنه و افزایش در میزان توده بدون چربی بدن بود. در زنان دیابتیک بین 50 تا 60 سال کاهش نسبت دور کمر به باسن هم دیده شد. در سایر گروه های سنی زنان تفاوتی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    دیابت تاثیری بر روی ترکیبات بدن در مردان مورد بررسی ندارد ولی در زنان دیابتیک، بیشترین تفاوت ها در سنین 40 تا 60 سالگی دیده شد که شامل کاهش چربی و افزایش میزان بافت بدون چربی بدن بود که می تواند دلیل آن تغییرات هورمونی در این سال ها باشد. کاهش شاخص نسبت دور کمر به باسن در زنان بین 50 تا 60 سال می تواند ناشی از کاهش کل چربی بدن و کاهش بافت چربی در ناحیه تنه در این محدوده سنی باشد
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ترکیبات بدن، توده بدون چربی بدن، کل چربی بدن، چربی در ناحیه تنه، نسبت دور باسن به کمر
  • علی رضیئی، رحیم سروری *، حسین آقاملایی، میرلطیف موسوی صفحات 56-62
    مقدمه
    کمپیلوباکتر ژژونی از عوامل اصلی و شایع مسمومیت غذایی در انسان است. شناسایی سریع و اختصاصی این باکتری نقش مهمی در تشخیص و درمان عفونت ایفا می کند. هدف از این مطالعه طراحی واکنش PCR اختصاصی به منظور شناسایی کمپیلو باکتر ژژونی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی ژن اکسیدو ردوکتاز از باکتری کمپیلو باکتر ژژونی جهت شناسایی سریع و اختصاصی این باکتری انتخاب گردید. پرایمرهای اختصاصی جهت این کار، طراحی و خصوصیات آن توسط نرم افزارهای بیو انفورماتیکی بررسی گردید. DNA باکتری با روش فنل کلروفرم استخراج شد. اختصاصیت روش طراحی شده، با استفاده از 6 گونه باکتری بررسی شد. حساسیت واکنش PCR با روش تهیه سریال رقت از ژنوم باکتری محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پرایمر طراحی شده کاملا اختصاصی ژن اکسیدوردوکتاز باکتری کمپیلو باکتر ژژونی بوده و پس از انجام PCR تک باند 167 جفت بازی تکثیر می شود. این پرایمر با ژنوم دیگر گونه های باکتریایی جفت نمی شود. حد تشخیص این واکنش 5 پیکوگرم از DNA ژنومی باکتری می باشد.
    نتیجه گیری
    روش بهینه شده در این مطالعه روشی سریع، حساس و اختصاصی به منظور تشخیص کمپیلو باکتر می باشد. به منظور تایید نتایج این مطالعه، تشخیص باکتری کمپیلو باکتر ژژونی در نمونه های مواد غذایی توصیه می شود
    کلیدواژگان: اکسیدو ردوکتاز، کمپیلو باکتر ژژونی - تشخیص، واکنش زنجیره پلیمراز
  • مریم مهرپویا*، معصومه طراوتی جواد، امیر لرکی، یونس محمدی، سارا عطایی، میترا کلوندی صفحات 63-71
    مقدمه
    هیپرلیپیدمی یکی از شایعترین بیماری های مزمن است که میلیون ها نفر از آن رنج می برند. مطالعات نشان می دهند که تبعیت بیمار از دستورات دارویی ارائه شده توسط داروساز یا پزشک حائز اهمیت است اما بسیاری از بیماران، مصرف صحیح داروها را رعایت نمی کنند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش توسط داروساز در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی تحت درمان با استاتین ها بر میزان باور بیمار در مورد این داروها بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کار آزمایی بالینی که به روش مداخله ای انجام شد و جامعه مورد مطالعه عبارت بود از کلیه بیماران مبتلا به بیماری قلبی تحت درمان با استاتین که از بهمن ماه 1394 تا خرداد ماه 1395 در بیمارستان فرشچیان همدان بستری بودند. حجم نمونه در این مطالعه 50 نفر بود. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه شامل خصوصیات دموگرافیک بیماران و باور بیماران به دست آمد. در پایان داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخهٔ 19 و با استفاده از آزمون های آماری از t-test، Mann-Whithney و مربع کای تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمرات باور به درمان با استفاده از پرسشنامه باور به درمان در شروع مطالعه در هر دو گروه همسان و از نظر آماری اختلاف معنی داری با هم نداشتند (54/0 = P) اما 6 هفته پس از مداخله در میانگین باور به درمان در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری مشاهده گردید (007/0 = P).
    نتیجه گیری
    آموزش توسط داروساز در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی می تواند بر میزان باور آنها در مورد درمان نقش مثبت و موثری داشته باشد. بنابراین با اطمینان بیشتری می توان تاثیر مشاوره را در کنترل بیماری مزمنی همچون هایپرلیپیدمی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: آموزش، افزایش چربی خون، باور، داروها - استفاده درمانی
  • روح الله کیانی، سهیل سبحان اردکانی*، مهرداد چراغی صفحات 72-79
    مقدمه
    کلرزنی یک روش رایج و موفق گندزدایی آب در سراسر جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه است. ولی این فرآیند می تواند باعث ایجاد ترکیبات جانبی مخاطره آمیز و بعضا سرطان زا همچون تری هالومتان ها شود. لذا، این مطالعه با هدف تعیین ترکیبات تری هالومتان در تصفیه خانه آب عباس آباد شهر همدان در سال 1394 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی پس از جمع آوری 81 نمونه آب از 3 ایستگاه منتخب به روش استاندارد و قرائت برخی پارامترهای فیزیکی و شیمیایی در محل، نسبت به انجام مراحل آماده سازی نمونه ها در آزمایشگاه و تعیین غلظت ترکیبات تری هالومتان در آن ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی اقدام شد. همچنین پردازش آماری داده ها نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.
    یافته ها
    کمینه میانگین غلظت ترکیبات برومو دی کلرومتان، بروموفرم، دی بروموکلرومتان و کلروفرم بر حسب میکروگرم در لیتر به ترتیب برابر با 57/0 ± 47/1، 35/0 ± 47/1، 42/0 ± 47/1 و 70/0 ± 40/3 و برای همه ترکیبات مربوط به ایستگاه 1 بود. از طرفی بیشینه میانگین غلظت این ترکیبات نیز بر حسب میکروگرم در لیتر به ترتیب برابر با 26/0 ± 90/1، 10/1 ± 36/2، برای 55/0 ± 53/1 و 0/1 ± 53/7 و برای همه ترکیبات مربوط به ایستگاه 3 بود. همچنین میانگین غلظت این ترکیبات از رهنمود سازمان های ملی استاندارد ایران و WHO کم تر بود.
    نتیجه گیری
    گرچه میانگین غلظت ترکیبات تری هالومتان در آب شرب تصفیه خانه عباس آباد بیش تر از حدمجاز نبود، اما با توجه به ورود فاضلاب رستوران ها و باغات در طول مسیر به رودخانه عباس آباد، پیش کلرزنی آب در حوضچه هایاستخر عباس آباد و از طرفی زمان ماند بالا و افزایش ریزش شاخ و برگ درختان به خصوص در فصل پاییز در سطح آباستخر، احتمال تشکیل تری هالومتان ها در آب افزایش می یابد. از این رو نسبت به پایش دوره ای تری هالومتان ها در خروجی تصفیه خانه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آب، تری هالومتان ها، کروماتوگرافی گازی، مواد سرطان زا
  • لیلا جهانگرد، محمد حقیقی، خدیجه محمودی اخضر، محمد علی سیف ربیعی، محمد احمدپناه، لیلا موسوی، امیر کشاورزی * صفحات 80-86
    مقدمه
    آمفتامین و مت آمفتامین مواد صناعی دست سازی هستند که ابتدا به عنوان دارو، مورد مصرف قرار گرفتند ولی به تدریج به علت اثرات مقلد سمپاتیک، به عنوان مواد روان گردان گسترش یافتند. مطالعات مختلف، نشان داده اند که شیوع مصرف این مواد در حال افزایش است و همچنین میان سوء مصرف آمفتامین و مت آمفتامین، با اختلالات روانپزشکی، رابطه ای نزدیک وجود دارد. لذا، این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع سوء مصرف آمفتامین و مت آمفتامین در بیماران روانپزشکی و عوامل موثر بر آن انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی – مقطعی، 2543 بیمار بستری شده در بخش روانپزشکی، بیمارستان فرشچیان، شهر همدان، در سال 1392، به لحاظ سوءمصرف آمفتامین و مت آمفتامین، مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت یافتن آمفتامین و مت آمفتامین، از تست ادراری به روش های ایمونوشیمی و کروماتوگرافی استفاده شد.
    یافته ها
    شیوع سوءمصرف آمفتامین و مت آمفتامین در بیماران بستری در بخش روانپزشکی، 186 نفر (3/7%) ارزیابی شد. اکثریت سوء مصرف کنندگان، مرد (87%)، جوان (میانگین سنی: 36 سال) و متاهل (60%) بودند ولی با این وجود، رابطه معنا داری بین سن، جنس و وضعیت تاهل، با شیوع مصرف این مواد یافت نشد (05/0 < P). نیمی از مصرف کنندگان، بیکار و 67%، تحصیلات پایین تر از دیپلم داشتند. مهم ترین بیماری روانپزشکی در میان سوءمصرف کنندگان این دو ماده، اختلال خلقی دو قطبی (1/65%) بود. در این مطالعه، ارتباط معناداری میان همبستگی نتایج تست های آمفتامین و مت آمفتامین مشاهده نشد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که شیوع سوءمصرف آمفتامین و مت آمفتامین در بیماران روانپزشکی، بیشتر از سایر افراد جامعه است و در این میان، بیماران با اختلالات خلقی، در خطر بیشتری قرار دارند. همچنین این مطالعه، نشان می دهد که شیوع سوء مصرف این مواد، در میان زنان، در مقایسه با مطالعات قبلی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: بیماران بستری، سوء مصرف مواد، اختلال خلقی دو قطبی
  • محمد مهدی مجذوبی، حمیدرضا قاسمی بصیر، حمید گلمحمدی، فاطمه ترکمان اسدی*، هاله ناظری صفحات 87-92
    مقدمه
    توده قارچی (فونگوس بال) عارضه نادری است که در حفره به جا مانده از بیماری هایی چون سل، آبسه ریه، سارکوئیدوز و... ایجاد می شود. اغلب ناشی از قارچ آسپرژیلوس می باشد، در بیشتر موارد بدون علامت است اما می تواند با سرفه و هموپتیزی که گاه شدید و کشنده است، تظاهر نماید. اساس تشخیص مبتنی بر شواهد رادیولوژی همراه با رشد قارچ در محیط کشت و یا آنتی بادی آسپرژیلوس در سرم بیمار است. هدف از این گزارش توجه بیشتر به این بیماری در بیماران با سابقه سل ریوی است که مجددا با شکایات ریوی مراجعه نموده اند.
    معرفی بیمار: بیمار زنی 23 ساله که با سرفه، هموپتیزی، تب و لرز، تعریق شبانه و سابقه دو سال قبل سل ریوی درمان شده در بخش عفونی بیمارستان فرشچیان سینا همدان در فروردین ماه 95 بستری شد. نمونه خلط و نمونه تهیه شده از لاواژ آلوئول های بیمار از نظر باسیل سل و سیتولوژی منفی اما کشت آن ها از نظر آسپرژیلوس نیجر مثبت شد. در سی تی اسکن ریه یک فونگوس بال داخل کاویته لوب فوقانی ریه راست با وضعیت dependent مشاهده شد. وجود توده قارچی پس از انجام جراحی لوب مبتلا در نمونه پاتولوژی تایید شد.
    نتیجه گیری
    در بیماران با سابقه سل ریوی کاویته دار که با سرفه و هموپتیزی مراجعه می کنند، در کنار تشخیص هایی چون پنومونی، سل و بدخیمی ها، از نظر احتمال عفونت های قارچی نیز دقت شود.
    کلیدواژگان: توده قارچی، خلط خونی، سل ریه
|
  • F. Farahani Ahmadi, Z. Abbasi, J. Jahanshahi * Pages 5-10
    Introduction
    Tonsillectomy is one of the most common procedures performed by otolaryngologists. Intraoperative bleeding is a significant problem, which requires hemostasis and causes prolonged operative time. Several different techniques are used to perform this operation. The Ligasure Vessel Sealing System (LVSST) has been widely used in head and neck surgery because of its effectiveness and safety.
    Methods
    This project was conducted at the department of otolaryngology of Besat Hospital, Hamadan, Iran. In this double-blinded clinical trial, 82 subjects, who were candidates for tonsillectomy and qualified in eligible criteria, were randomly assigned to 2 group of 41 subjects. Surgery was performed using Lvsst for one group and cold knife dissection for the other group. Measured outcomes for efficacy and adverse effect were intraoperative blood loss, operation time, post-operative pain in visual analogue scale, and post-operative bleeding for28 days after surgery. The SPSS 16 software was used for data analysis.
    Results
    Method of LVSST was significantly better than CKT in operation time and bleeding on the first day after surgery, yet, postoperative blood loss in the first week after surgery in LVSST group was significantly higher than the CKT group. Severity of sore throat after surgery with Ligasure was higher than CKT the group, however the difference was not significant. Intraoperative bleeding in the LVSST group was significantly lower than that of the CKT group (P = 0.000).
    Conclusions
    The results of this study showed that the prevalence of respiratory symptoms LVSST was better than CKT in intraoperative (not post-operative) blood loss and operation time, yet there was no difference regarding postoperative pain. For workers with a history of allergies, this ratio is higher.
    Keywords: Tonsillectomy, Post Operative Bleeding, Post Operative Pain, Surgery- methods
  • M. Einolghozati, Mh Sanati, H. Efftpanah, N. Shabab, M. Saidijam* Pages 11-19
    Introduction
    Gastric cancer is a multifactorial disease and the fourth most common cancer in the world and the second cause of death from cancer. This study was designed and performed to investigate CDH1 and RUNX3 genes expression in healthy and tumor marginal tissue of people with gastric cancer.
    Methods
    In this case-control study, 64 samples including 32 samples of gastric tumor tissue and 32 samples of normal tissue from the patient's were prepared. Next, RNA was extracted from tissue and cDNA was made. Finally, using Real Time Polymerase Chain Reaction (PCR), gene expression measurements were also performed for CDH1 and RUNX3. Paired t test was used for data analysis.
    Result
    Overall, in 87.5% of patients with gastric cancer, CDH1 margin dropped to 7.35 in tumor tissue compared to healthy tissue gene expression, and in 90% of patients, RUNX3 gene expression was reduced by as much as 46.5 times. Significant differences were found between normal and cancerous cells of these patients.
    Conclusions
    Given the role of RUNX3 gene, CDH1 and decreased expression of tumor suppressor genes as they are significantly in tumor tissue of patients with gastric cancer is justified.
    Keywords: Stomach Neoplasms, Cadherins, RUNX3
  • Sa Salim Bahram, B. Naghshtabrizi, S. Borzouei *, Z. Ahmadi Pages 20-25
    Introduction
    During the recent years, vitamin D deficiency was determined as a risk factor for cardiovascular diseases. The purpose of this study was to evaluate the association of vitamin D with ischemic heart disease in the city of Hamadan.
    Methods
    A case control-study was performed with 72 patients with ischemic heart disease, which had been confirmed by angiography in the case group. Vitamin D levels were measured in 74 patients with no disease in the control group. The results were analyzed by the SPSS-21 software and statistical tests.
    Results
    Overall, 31.9% of the patient group and 24.6% of the control group had deficiency of vitamin D (P = 0.04). After adjustment of all risk factors, the risk of ischemic heart disease in patients with deficiency was 2.047 times more than those with enough vitamin D (P = 0.05).
    Conclusions
    Vitamin D deficiency could be considered as a risk factor for ischemic heart disease, however more studies need to be done to confirm this relationship.
    Keywords: Ischemia, Risk Factors, Vitamin D
  • A. Yazdanfar, L. Khezrian *, A. Pirdehghan, M. Bahadori Pages 26-31
    Introduction
    Acne is one of the most common diseases in dermatology. It has been claimed that acne and weight gain are clinical markers of hyperandrogenism, and it seems that obesity is associated with increased responsiveness to androgenic hormones and acne severity. This investigation may aid in finding the possible relationship between severity of acne and Body Mass Index (BMI) in order to improve the management of acne patients.
    Methods
    This was a case-control study. After signing a consent form, 220 individuals that had referred to the outpatient clinic of dermatology of Hamadan Farshchian Hospital were recruited. All of the participants in the study population were females. There were a total of 110 patients with acne serving as the case group and 110 females, without acne as the control group. Two groups were age-matched and compared with respect to BMI.
    Results
    There was a significant relationship between weight and acne )P = 0.001), yet no correlation was found between acne severity and BMI )P = 0.348).
    Conclusions
    This study showed that acne and weight are related. Since overweight and metabolic syndrome is associated with higher risk of cardiovascular disease and diabetes, identification and treatment of obesity in these patients is essential. Therefore, it could be suggested that control of obesity and metabolic syndrome may also improve management of acne patients.
    Keywords: Acne, Body Mass Index, Severity
  • F. Eslami, N. Bazzazi, M. Alizade * Pages 32-40
    Introduction
    Chronic renal disease compromises of several renal involvements and several causative risk factors such as debates mellitus, hypertension, and old age. Ocular involvement seems to be related to chronic renal failure and hemodialysis as indicated by different studies. The aim of this study was the evaluation of prevalence of ocular manifestation in hemodialysis patients of Hamadan Besat hospital.
    Methods
    This research was a cross sectional descriptive study, in which ocular signs in 74 hemodialysis patients, who referred to Besat hospital of Hamadan, Iran, during year 2015, were evaluated. Collected information related to patients included age, gender, dialysis duration, and background risk factors of chronic renal failure. All patients had been exanimated by an ophthalmologist.
    Results
    Fifty percent of patients in the study were male and 50% were female. Average age of patients was 58.8 years and median duration of dialysis was 40.16 months. Mean visual acuity was 4.58 (of 10). Most common ocular manifestations were: macula abnormality (59.5%), cataract (56.7%), eye pain (56.7%), eye redness (52.7%), dry eyes (50%), and eyelid edema (43.2%), respectively.
    Conclusions
    Hypertension and diabetes mellitus are the most common causes of chronic renal failure. The most common ocular manifestations were macular abnormality followed by cataract. According to high prevalence of these complications in hemodialysis patients, regular monitoring of patients for early detection and thus effective treatment seems to be necessary to improve their quality of life.
    Keywords: Eye Diseases-etiology, Renal Failure, Chronic-complication, Renal Failure, Chronic-etiology, Hemodialysis
  • M. Shirinzad, Z. Khamverdi, P. Saharkhiz * Pages 41-48
    Introduction
    Since preserving the structure of treated teeth is a critical success factor, studying the effects of tooth structure loss on fracture resistance of the tooth tissue appears necessary. The aim of this study was to evaluate the consequences of the loss of different tissues regarding fracture resistance of teeth undergoing root canal treatment without the use of indirect restorations.
    Methods
    In this experimental study, 70 healthy maxillary first premolar teeth were randomly divided into 7 groups of 10 members, including control group, endodontic access preparation only, MOD cavity preparation, cutting buccal cusp, cutting palatal cusp, cutting buccal cusp and marginal ridge, and cutting the palatal cusp and marginal ridge. The coronal section of teeth was restored incrementally with light cure composite. Finally, samples underwent compressive load with 45˚ angle from each cusp slope in the middle of cusp with an instant speed of 1 mm per min in the Instron machine. Fracture resistance was measured and samples were examined under stereo-microscope to evaluate the mode of failure.
    Results
    The resistance to fracture in root canal treated teeth in different groups in order from first to seventh was 797.13 ± 52.92, 722.50 ± 131.40, 432.15 ± 203.20, 592.66 ± 195.86 124.53 ± 33.09, 85.17 ± 18.45, and 26.03 ± 5.21 Newton. ANOVA test showed statistically significant differences between the groups in terms of their fracture resistance (P = 0.000).
    Conclusions
    The results showed that fracture resistance levels of teeth were significantly affected by amount of their tissue loss. In this study, removal of teeth palatal cusp and marginal ridge had a significant effect on decreasing the fracture resistance, while removing the buccal cusps alone cannot have a significant effect.
    Keywords: Fracture Resistance, Tooth Structure, Endodontically Treated Teeth
  • M. Khademi, A. Shahab Jahanlou * Pages 49-55
    Introduction
    Research shows a relationship between diabetes (type II) and obesity. Bioelectrical Impedance Analysis (BIA) is a relatively new and approved method for the measurement of body composition. The aim of this study was to compare diabetic and non-diabetic adults on the basis of waist-hip ratio, total fat, percentage of fat, trunk fat, and soft lean mass.
    Methods
    In this cross-sectional descriptive study, from a population of 23,395 adults, 928 diabetics (type II) were selected and matched with 928 healthy adults on the basis of age, gender, height, and weight. The analysis of data was performed by paired test and correlated samples t-test.
    Results
    The comparison of males in all age groups, females less than 40, and females more than 60 years old showed no statistically significant difference on the basis of all outcome measures. In females between 40 and 60 years of age, fat percentile and trunk fat were less and soft lean mass was more observed among diabetics compared to non-diabetics, and the differences were statistically significant. The waist-hip ratio was less among diabetic females in the 50-60 age group compared with the matched non-diabetics.
    Conclusions
    Diabetes is not related to male body composition, but is related to the body composition of females between 40 and 60 years of age, which can be due to the effects of diabetes on hormone glands during the menopause age. Among diabetic females between 50 and 60 years of age, a decrease in the waist-hip ratio can be due to the decrease in total fat and trunk fat.
    Keywords: Diabetes Type 2, Body Composition, Body Fat, Fat Percentile, Soft Lean Mass, Trunk Fat, Waist-Hip Ratio
  • A. Razei, R. Sorouri *, H. Aghamollaei, Sl Mousavi Pages 56-62
    Introduction
    Campylobacter jejuni is one of the most common causes of food poising in humans. Rapid and specific detection of these bacteria has an important role in diagnosis and treatment of infection. The aim of this study was to design a specific PCR for the detection of Campylobacter jejuni.
    Methods
    In this experimental study, oxidoreductase gene from the Campylobacter jejuni was selected for rapid and specific detection. For this purpose, specific primers were designed and charecterized by bioinformatics software. Bacterial genome was extracted by phenol-chloroform method and PCR was optimized to obtain a specific product. Specificity of the designed reaction was investigated using six bacterial species. The sensitivity of the PCR reaction was calculated by the serial dilutions method.
    Results
    The designed primer was specific to oxidoreductase gene of Campylobacter jejuni and after optimization, a unique 167-bp band was amplified. This primer was specific to Campylobacter jejuni and did not show any cross reaction with other bacterial genomes. The detection limit of this reaction was 5 pg of genomic DNA.
    Conclusions
    The optimized PCR used in this study was a rapid, sensitive, and specific method for detection of Campylobacter jejuni. For confirmation of this method, detection of C. jejuni from food samples is proposed.
    Keywords: Campylobacter jejuni- diagnosis, Oxidoreductase, Polymerase Chain Reaction
  • M. Mehrpooya *, M. Taravati Javad, A. Larki, Y. Mohammadi, S. Ataei, M. Kalvandi Pages 63-71
    Introduction
    Hyperlipidemia is one of the most common chronic diseases found in millions of people. Studies have shown that the patient’s adherences to medication instructions provided by the pharmacist or doctor are important, yet unfortunately many patients do not adhere to proper usage of these drugs. The aim of this study was the evaluation of the effect of education by pharmacists for hyperlipidemic patients treated with statins on patient beliefs about the proper use of medications and compliance.
    Methods
    In this interventional clinical trial study, the studied population was all hospitalized patients with heart disease treated with statins at Hamadan Farshchian hospital from January 2016 to June 2016. The sample size in this study was 50. Information was obtained in relation to each patient, using 2 questionnaires including demographic characteristics and beliefs questionnaire. Data were analyzed using the SPSS.19 software and t test, Mann-Whitney, and X2 tests. Significance level was considered less than 0.05
    Results
    Statistical test results showed that before the intervention, treatment belief was not significantly different between the 2 groups (P = 0.54), yet after the intervention the treatment belief increased in the intervention group (P = 0.007) and concern about using the drug declined.
    Conclusions
    These findings suggest that education by pharmacists in patients with hyperlipidemia could have a positive and effective role on their belief about the proper use of drugs. In other words, it could have a role in the control of chronic diseases and could help promote public health.
    Keywords: Belief, Drugs-therapeutic use, Education, Hyperlipidemia
  • R. Kiani, S. Sobhanardakani *, M. Cheraghi Pages 72-79
    Introduction
    Chlorination is the most common and successful method for disinfection of drinking water, especially in developing countries. However, due to the probability of formation of disinfection by-products especially Trihalomethanes (THMs) that are known as hazardous and usually carcinogenic compounds, this study was conducted to assess the investigation of THMs in drinking water of Abbas Abad water treatment plant in 2015.
    Methods
    In this study, 81 water samples were gathered during autumn season of 2015. Temperature, pH, Ec, turbidity, and residual chlorine were measured on site. After samples preparation in the laboratory, THMs concentrations were determined using gas chromatography. All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package.
    Results
    The results showed that the minimum and maximum mean concentrations (µg/l) for bromodichloromethane were 1.47 ± 0.57 and 1.90 ± 0.26, for bromoform were 1.47 ± 0.35 and 2.36 ± 1.10, for dibromochloromethane were 1.47 ± 0.42 and 1.53 ± 0.55, and for chloroform were 3.40 ± 0.70 and 7.53 ± 1.00, and all compounds were determined for stations 1 and 3, respectively. Also comparing the mean concentrations of assessed THMs with ISIRI and World Health Organization (WHO) Maximum Permissible Limits (MPL) showed significant differences (P
    Conclusions
    Although the mean concentrations of THMs were lower than MPL, yet due to discharge of restaurants and gardens’ wastewater into the Abbas Abad River, pre-chlorination process of water in Abbas Abad water treatment plant, high retention time and increasing loss of foliage into the water, especially in autumn season, the formation of Trihalomethanes compounds could increase. Therefore, periodic monitoring of THMs in drinking water distribution network is recommended.
    Keywords: Carcinogen, Gas Chromatography, Trihalomethanes, Water
  • L. Jahangard_M. Haghighi_K. Mahmoudi Akhzar_M. A Seifrabei_M. Ahmadpanah_L. Mousavi_A. Keshavarzi * Pages 80-86
    Introduction
    Amphetamine and methamphetamine are man-made materials. They were only used as drugs at the beginning, but gradually outspreaded as psychedelics because of their sympathomimetic effects. Different studies have shown that the frequency of amphetamine and methamphetamine abuse has been increasing; also, there is a close relationship in amphetamine and methamphetamine abuse with psychiatric disorders. Therefore, this study aimed to investigate the frequency of amphetamine and methamphetamine abuse in psychiatric inpatients and evaluate the effects of different factors on that.
    Methods
    In this cross-sectional-descriptive study, 2543 patients were admitted to the psychiatric ward of Hamadan Farshchian hospital in 2013; in order to evaluate amphetamine and methamphetamine abuse, they were enrolled. For detection of amphetamine and methamphetamine, urine test using immunochemical and chromatographic methods was conducted.
    Results
    The frequency of amphetamine and methamphetamine abuse in psychiatric inpatients was 7.3% (186 cases). Most of the abusers were male (87%), young (mean age: 36 years) and married (60%). However, there was no significant association between age, gender, marital status and frequency of abuse (P > 0.05). Half of abusers were unemployed and 67% of them did not have high school diploma. The most important psychiatric disorder among the abusers of these two substances was bipolar mood disorder (65.1%). Moreover, in this study, there was no significant association between amphetamine and methamphetamine test results (P > 0.05).
    Conclusions
    The results showed that the frequency of amphetamine and methamphetamine abuse in psychiatric patients was more than other people and patients with mood disorders were at a greater risk. Furthermore, this study indicated that the prevalence of abuse of these substances among females has increased compared to previous studies.
    Keywords: Inpatients, Substances Abuse, Bipolar Mood Disorder
  • Mm Majzoobi, Hr Ghasemibasir, H. Golmohammadi, F. Torkaman Asadi *, H. Nazeri Pages 87-92
    Introduction
    Pulmonary fungus ball is a rare complication in pre-existing pulmonary cavitary lesions, due to some chronic pulmonary diseases including tuberculosis, lung abscess and sarcoidosis. Fungus ball is mostly caused by aspergillus. In many patients, fungus ball is asymptomatic, but in a significant number of them it can develop cough and hemoptysis, which may be massive and fatal. The cornerstone of assessment is chest imaging, along with sputum culture or aspergillus antibody in patient's serum. The purpose of this report is increment in attention to this complication in patients with previous pulmonary tuberculosis (TB).
    Case Presentation
    The patient was a 23-year-old woman with chief complaint of fever, cough and hemoptysis, who was hospitalized in the Infectious Diseases Ward of Farshchian Sina hospital in March 2016. She had a history of anti-TB therapy from two years before. Sputum and bronchoalveolar lavage (BAL) were negative for cytology and Mycobacterium tuberculosis, but cultures of both samples were positive for Aspergillus niger. Her lung contrast-enhanced computerized tomography (CECT) scan revealed the presence of a fungus ball inside the upper lobe cavity of right lung. After lobectomy, fungal mass was confirmed by histopathology.
    Conclusions
    In patients with pulmonary complaints (especially hemoptysis) and history of cavitary pulmonary tuberculosis, the differential diagnosis of community-acquired pneumonia, lung abscess, reactivation of tuberculosis and lung cancer as well as fungal infections should be considered
    Keywords: Fungus Ball, Pulmonary Tuberculosis, Hemoptysis