فهرست مطالب

مجله کشاورزی دانشگاه تهران
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 6، فروردین 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد جواد احتشامی معین آبادی، محمد خداپرست، محمد باقر حبیبی نجفی صفحه 1
    در تولید سنتی شیره انگور برای کاهش اسیدیته آن از خاک رس محلی استفاده می شود. املاح معدنی موجود در خاک رس می تواند بر محصول نهایی تاثبر منفی داشته باشد. در این تحقیق از شیره تولید شده در روستاهای مختلف استان خراسان به طور تصادفی 11 نمونه گیری انجام و تعدادی از پارامترهای استاندارد برای وجود آلاینده های معدنی و شن اندازه گیری شد. در شیره های انگور تولید شده مقدار عناصر سنگین کادمیوم، نیکل و کبالت بیش از حد مجاز است که می تواند ناشی از ترکیب خاک کشاورزی منطقه و خاک رس مورداستفاده در فرآیند تولید این محصول باشد. درضمن، ذرات خاک موجود در این محصول نیز زیاد است که به دلیل عدم شستتشوی انگور درحد مطلوب و استفاده از مقدار زیادی خاک رس در تهیه شیره و نامناسب بودن کیفیت تصفیه نهایی محصول می باشد. لذا بهینه کردن روش تولید سنتی شیره انگور جهت حمایت از مصرف کننده ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، خاک رس، شیره انگور، فلزات سنگین
  • غلام عباس اکبری، عبدالله قاسمی پیربلوطی، غلام علی اکبری، ایرج الله دادی صفحه 7
    برای تعیین تاثیر کود ازته بر شاخص برداشت ازت، تولید محصول، عملکرد بیولوژیک وشاخص های رشد ذرت، یک آزمایش درقابی طرح بلوک کامل تصادفی با پنج مقدار مختلف کود ازته در چهار تکرار اجرا شد. اثر مقادیر ازت بر تفاوت عملکرد دانه، تعداد دانه در بلال، وزن هزاردانه، وزن بلال در متر مربع، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت ازت و درصد پروتئین دانه معنی دار بود، افزایش مصرف کود ازته سبب افزایش شاخص سطح برگ و دوام آن، سرعت رشد محصول و سرعت رشد بلال شد ولی کارآیی مصرف ازت کاهش یافت. همبستگی وزن بلال در مترمربع، وزن هزاردانه، شاخص برداشت دانه و شاخص برداشت ازت با عملکرد دانه بیشترین مقدار بود.
    کلیدواژگان: ازت، تولید محصول، ذرت، شاخص برداشت ازت، شاخص های رشد
  • حسین توفیقی، احمد افضل زاده، حسن فضائلی صفحه 21
    در این بررسی میزان ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف خام، کلسیم و فسفر ضایعات چای کارخانه های شمال کشور تعیین شد که مقادیر آن ها به ترتیب برابر 95، 94، 3/13، 1/23، 1 1./. و 29/. درصد بود. قابلیت همنهحم پنج جیره آزمایشی حاوی نسبت های مختلف ضایعات چای با یونجه، به وسیله چهار راس کوسفند نژاد زل بالغ درقالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار تعیین شد. در جیره حاوی 10 درصد ضایعات چای، ضریب هضمی ماده خشک و پروتئین خام به ترتیب 2/59 و 73 درصد و دو جیره حاوی 0 3 درصد ضایعات چای برابر 4/5 5 و 62/2 درصد بود. تفاوت ماده خشک و پروتئین خام مصرفی و ضریب هضمی پروتئین خام در جیره های مختلف حاوی ضایعات چای معنی دار بود (p<./.5). تفاوت درصد تجزیه پذیری مؤثر ماده خشک و پروتئین خام در جیره های مختلف حاوی ضایعات چای معنی دار بود (5./. p<). مقدار گاز تولیدی در زمان 12 ساعت پس از تخمیر در جیره های حاوی ضایعات، چای کاهش یافت (5./. p<). به نظر می رسدکه از ضایعات چای می توان به عنوان یک خوراک خشبی با درصد پروتئین مطلوب و قابلیت تجزیه پذیری زیاد به میزان حداکثر تا 10 درصد به صورت مخلوط با جیره غذایی گوسفند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه پذیری، تولید گاز، ضایعات برگ چای، قابلیت هضم، مصرف اختیاری
  • علیرضا توکلی صفحه 31
    با هدف افزایش عملکرد گندم دیم، در سال زراعی 1377-1378 یک طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت اسپلیت پلات، با چهار تیمار آبیاری (بدون آبیاری، یک نوبت آبیاری بلافاصله پس از کاشت به میزان 37، 73 و 0 1 1 میلی متر)، شش سطح ازت (صفر، 30. 0 6، 0 9. 0 2 1 و 0 5 1 کیلوگرم در هکتار ازت خالص) و بر روی گندم دیم رقم سبلان در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه اجرا شد. عملکرد دانه، عملکرد کاه و کلش، عملکرد بیولوژیکی، وزن هزاردانه و ارتفاع بوته اندازه گیری و ضاخص برداشت محاسبه شد. همبستگی عملکرد دانه در شرایط خشکسالی با تمام پارامترهای مورد مطالعه مثبت و معنی دار بود. نتایج نشان داد که یک نوبت آبیاری در زمان کاشت (به میزان 37-73 میلی متر) و مصرف 48 کیلوگرم در هکتار ازت خالص با ایجاد سبز کامل پاییز. و با بیش از 900 کیلوگرم در هکتار افزایش عملکرد، مطلوب ترین تیمار در کاهش آثار خشکی و افزایش تولید دانه گندم است.
    کلیدواژگان: ازت، عملکر د، گندم، یک نوبت آبیاری، دیم
  • علی جعفری ملک آبادی، سید فرهاد موسوی، مجید افیونی، اردشیر خسروی صفحه 43
    برای بررسی آلودگی نیترات و تغییرات آن در آب های زیرزمینی مناطق کشا ورزی، صنعتی و شهری حاشیه رودخانه زاینده رود از آب 100 حلقه چاه آب دایر در منطقه با فواصل زمانی یک ماه نمونه برداری شد. میانگین تغییرات غلظت ازت نیتراتی در آب چاه های منطقه بین 2/1 تا 7/25 میلی گرم در لیتر (معادل 4/5 تا 6/115 میلی گرم در لیتر نیترات) و میانگین آن در کل منطقه 6/9 میلی گرم در لیتر بود که کمتر از حد استاندارد (10 میلی گرم در لیتر) است. بیشترین غلظت ازت نیتراتی برابر با 8/70میلی گرم در لیتر و مربوط به اراضی ترکمان آباد واقع در ناحیه بین فلاورجان و اصفهان بود. باوجود تغییرات غلظت نیترات در آب های زیرزمینی در طول مسیر، یک روند افزایشی از باعبادران تا ورزنه دیده می شود که علت آن گستردگی زمین های کشاورزی و آلودگی تدریجی زاینده رود درنتیجه ورود فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی می باشد. میانگین ازت نیتراتی در 41 درصد از کل چا. های موردمطالعه حاشیه زاینده رود بیشتر از حد استاندارد برای آب آشامیدنی بود. در مناطق کشاورزی و شهری اطراف زاینده رود، میانگین علظت ازت نیتراتی به ترتیب 10 و 6/7 میلی گرم در لیتر بود.
    کلیدواژگان: آلاینده های آب های زیرزمینی، ازت نیتراتی، استاندارد آب آشامیدنی، Drinking water standards، محیط زیست
  • مینا میری قلعه نویی، محسن برزگر *، محمد علی سحری صفحه 55

    در این تحقیق برای بهینه کردن تولید شربت اینورت از شکر، از سه نوع اسید شامل اسید سیتریک، کلریدریک و تارتاریک (هر یک در دو سطح)، دو سطح زمان (1 و 5/1 ساعت) و دو سطح دما (70 و 80 درجه سانتی گراد) استفاد. شد. خصوصیات شربت های حاصل از اجرای روش های مختلف با یکدیگر مقایسه و یک روش استاندارد و بهینه برای تولید آن ارایه شد. بهترین نوع شربت اینورت با استفاد. از 8./. درصد اسید کلریدریک در دمای 80 درجه سانتی گراد و زمان یک ساعت حاصل شد.

    کلیدواژگان: سید کلریدریک، روش اسیدی، شربت اینورت، قند اینورت
  • الیاس نیستانی، مرتضی عظیم زاده صفحه 61
    این آزمایش به منظور ارزیابی ارقام مختلف عدس از نظر تحمل به خشکی درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط آبی و دیم در سال زراعی 81-1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم شمال خراسان اجرا شد. درطی فصل رشد از صفات تعداد روز تا جوانه زنی؟ ارتفاع بوته، تعداد روز تا رسیدگی، محتوای نسبی آب برگ ها و میزان هدایت الکتریکی برگ ها یادداشت برداری شد. بعد از برداشت، تعداد غلاف های پر، تعداد غلاف های خالی، تعداد دانه در بوته، وزن صددانه و عملکرد دانه محاسبه شد. تحمل به خشکی ارقام از طریق پایداری غشای سیتوپلاسمی و محتوای نسبی آب برگ ها بررسی شد. تفاوت بین ارقام از نظر ارتفاع، تعداد غلاف های خالی، تعداد روز تا رسیدگی، میزان هدایت الکتریکی برگ ها و محتوای نسبی آب برگ ها معنی دار نبود. تفاوت بین ارقام از نظر تعداد غلات های پر، تعداد دانه در بوته، وزن صددانه و عملکرد دانه در بین ارقام معنی دار بود. رابطه هچ یک از معیارهای محاسبه شده برای تحمل به خشکی (به جز شاخص تحمل تنش) با عملکرد قوی نبود.
    کلیدواژگان: پایداری غشای سیتویلاسمی، شاخص تحمل به خشکی، عدس، محتوای نسبی آب