فهرست مطالب

مجله کشاورزی دانشگاه تهران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 8، فروردین 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام احمدی صفحه 1
    راب گلخانه ای از آفات مهم گیاهان زینتی، سبزی، صیفی و سایر محصولات کشاورزی در کشور بوده و خسارت آن قابل توجه است. برای تعیین مناسب ترین رژیم غذایی جهت استفاده در تهیه طعمه های مسموم، چهار نوع گیاه مختلف به عنوان غذابه مدت 24 و 72 ساعت در اختیار راب ها ترار داده شد. نوع گیاه بر مقدار تغذیه از آن تاثیر داشت و ترتیب اولویت آنها تاج خروس، سینرر، شمعدانی و رز بود. این گونه در ماه های مختلف سال (به غیر از تیر تا اواسط شهریور) فعال است و بیشترین خسارت آن در ماه های اردیبهشت و آبان از طریق تغذیه از برگ می باشد. تغذیه راب ها از گیاه گل شبدر سبب کاهش رشد برگ ها و گیاه شد
    کلیدواژگان: تولید مثل، راب گلخانه ای، رجحان غذایی، محلات
  • غلام عباس اکبری، عبدالله قاسمی پیربلوطی، منظر نجف آبادی فرهانی، محمد شاهوردی صفحه 9
    به منظور بررسی اثر زمان های مختلف برداشت بذر بر جوانه زدن آن، یک آزمایش فاکتوریل در سه تکرار شامل پنج زمان برداشت و سه رقم سویا انجام شد. اثر زمان برداشت بذر بر درصد جوانه زدن آنها (تحت شرایط مزرعه، حوله کاغذی و آزمون سرما در گلخانه)، سرعت جوانه زدن، وزن خشک گیاهچه، وزن خشک ریشه چه، وزن هزار دانه و درصد رطوبت دانه معنی دار بود. تفاوت ارقام مختلف سویا از نظر وزن هزاردانه، وزن خشک گیاهچه، وزن خشک ریشه و رطوبت دانه معنی دار بود. بیشترین درصد جوانه زدن بذور در مزرعه و بیشترین وزن خشک گیاهچه و ریشه چه از دو زمان برداشت چهارم و پنجم و حداکثر قدرت بذور (درصد جوانه زدن در آزمون سرما) از زمان برداشت پنجم بود.
    کلیدواژگان: جوانه زدن بذر، زمان برداشت، سویا، قدرت بذر
  • غلام عباس اکبری، عبدالله قاسمی پیربلوطی، ایرج الله دادی، رمضان علی دوست صفحه 19
    در یک آزمایش اسپیلت پلات فاکتوریل اثر سه سطح کمپوست زباله شهری (صفر، 10 و 20 تن در هکتار ماد. خشک)، سه سطح ازت خالص (صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح اکسید فسفر (صفر، 60 و 120 کیلوگرم در هکتار) بر عملکردی. ذرت علوفه ای بررسی شد. اثر مصرف کمپوست زباله شهری بر تغییرات صفات مختلف گیاه ذرت علوفه ای معنی دار نبرد. اثر متقابل کمپوست، ازت و فسفر بر عملکرد ماد. خشک، ارتفاع بوته و تجمع عناصر فسفر، کلسیم، آهن، منگنز و رری در اندام هوایی گیاه ذرت معنی دار بود. مصرف کمپوست سبب افزایش غلظت پناسیم، کلسیم، منگنز و آهن در اندام هوایی ذرت شد.
    کلیدواژگان: ازت، ذرت علوفه ای، فسفر، کمپوست زباله شهری
  • مریم حسینی، محسن قدسی، رحیم هنرنژاد، شهریار بابازاده صفحه 28
    تعداد36 واریته مختلف برنج از نظر صفات اقتصادی با یکدیگر مقایسه و شاخص انتخاب برای گزینش بهترین ژنوتیپی تعیین شد. همبستگی ژنوتیپی عملکرد دانه با صفات تعداد پنجه بارور، شاخص برداشت، طول دانه، نسبت طول به عرض دانه، مقدار آمیلوز، تعداد روز تا 50 درصد گلدس و طولی دوره رشد مثبت و معنی دار بود. ضریب تعیین در تجزیه رگرسیون مرحله ای متغیر وابسته (عملکرد دانه) در مقابل متنیرهای متقل (نظیر تعداد پنجه بارور، تعداد روز تا 50 درصد گلدس و شاخص برداشت) 53 درصد بود. نتایج تجزیه علیت نشان داد که اثر مستقیم صفات تعداد پنجه بارور در بوته (541/.) و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی (294/.) و ثاخص برداثت (259/.) بر عملکرد بیشترین مقدار بود. باتوجه به زیاد بودن اثر مستقیم این صفات بر عملکرد، از آنها می توان به عنوان معیاری برای محاسبه شاخص انتخاب استفاد. نحوه پس از محاسبه شاخص انتخاب، تعداد چهار واریته به عنوان بهترین ژنوتیپ گزینش شدند.
    کلیدواژگان: جزای عملکرد، برنج، تجزیه ضرایب مسیر، شاخص انتخاب، عملکرد
  • لادن شفیعی، امیر حسین چیذری، زهرا پورجوپاری صفحه 39
    ستان کرمان طی سال های 8080?-1361، حدود 92 درصد از کل پسته کشوروشهرستان رفسنجان نیز حدود 60 درصد پسته این استان را تولید کرده است. در این تحقیق بازار جهانی پسته ایران در سال های 82-1360 و وضعیت بازاریابی آن در داخل ایران و خدمات بازاریابی، حاشیه بازاریابی، کانال های فروش و کارآیی بازاریابی مطالعه شده است. نتایج مطالعه نشان داد سهم ایران از بازار جهانی پسته از نظر مقدار در سال 1339 حدود 65 درصد بود. که در سال 1375 به 55 درصد کاهش یافته است. درضمن، از نظر ارزش نیز در همین فاصله زمانی از حدود 60 به 54 درصد کاهش یافته است. پسته ایران باتوجه به کیفیت خاص خود مشتریان ویژه ای در دنیا دارد که با برنامه ریزی و بازاریابی دقیق می توان نسبت به حفظ و گسترش سهم بازار اقدام نمود. ولی وضعیت خدمات بازاریابی در داخل ایران ضعیف است. همچنین بسته بندی کالا مناسب نبوده و ضایعات به دلیل کافی نبودن امکانات حمل و نقل و انبارداری زیاد است. عدم استفاد. از روش های صحیح آبیاری و کمبود نیروی انسانی متخصص دوره برداشت را طولانی می نماید و سبب افزایش خطر افلاتوکسین می شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی، حاشیه بازاریابی، خدمات بازاریا بی، کارآیی بازاریابی، پسته
  • کاظم نصرتی، سید سعید اسلامیان، افسانه شهبازی صفحه 49
    برای مطالعه خشکسالی هیدرولوژیک یا روش تحلیل منطقه ای، با استفاده از داده های روزانه 12 ایستگاه آب سنجی حوزهآبریز اترک، جریان کمینه با تداوم هفت روزه در هر ایستگاه محاصبه شدهبه منظور تعمیم تحلیل های نقطه ای بر منطقه مورد مطالعه، مدل منطقه ای مناسب جریان کمینه هفت روزه با دوره بازگشت 10 سال با روش مدل های رگرسیونی استخراج و جریان کمینه به صورت منطقه ای برای 25 ایستگاه برآورد شد. با درنظر گرفتن داده های اندازه گیری شده در ایستگاه های منطقه، داده های روزانه هیدرومتری ایستگاه ها به مدت 50 سال با استفاده از cllgen شبیه سازی شد. جریان کمینه هفت روزه با دوره بازگشت 10 سال برای داده های شبیه سازی شده برای کلیه ایستگاه ها برآورد شد. سپس نقشه های پهنه بندی منطقه مورد مطالعه از لحاظ جریان کمینه ترسیم و مقادیر جریان کمینه با دو فرض موجود مقایسه شد. نتایج نشان داد که مقادیر جریان کمینه در حالت تولید داده ها، کاهش و خشکسالی در کل منطقه گسترش یافته است. با بررسی نقشه های پهنه بندی مشخص شد که در حالت گرم شدن احتمالی و کاهش بارندگی، هسته مای خشکسالی آبشناسی افنزایش یافته و مناطق مستعد خشکسالی به طور جدی تحت تاثیرمی گیرد که باید در مدیریت منابع آب مورد توجه قرإر گیرد.
    کلیدواژگان: تغییراقلیم، جریان کمینه، حوزه آبریز اترک، خشکسالی هیدرولوژیک
  • سعید یزدانی، اسماعیل پیش بهار صفحه 57
    در این تحقیق انواع کارآیی و عوامل مؤثر بر آن با استفاده از روش تحلیل فراگیر داده ها برای دو محصول صنعتی پنبه و چغندرقند بررسی شد. از داده های سال زراعی 79-1378 مربوط به زارعین پنبه کار 11 استان و نیز زارعین چغندرکار 15 استان مهم تولیدکننده استفاده شد. نتایج نشان داد کارآیی بهره برداران در بیشتر استان های ایران مطلوب نیست. کارآیی اقتصادی چغندرکاران در چهار استان برای محصول پنبه و شش استان برای تولید چغندرقند درحد مطلوب می باشد. با فرض بازده ثابت نسبت به مقیاس نیز مقدار کارآیی پنبه کاران در استان یزد درحد مطلوب بود و کارآیی چهار استان نیز فقط از نظر فنی در تولید چغندرقند کارا تشخیص داده شد. آموزش های صحیح و متناسب با شرایط و خصوصیات هر استان امکا ن افزایش کارآیی در استان های دارای کارآیی کم را تامین می نماید.
    کلیدواژگان: پنبه، تحلیل داده های فراگیر، چغندرقند، کارآیی فنی و تخصیصی