فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال یازدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد صادق وزیری، مهدی میرزایی*، حمید کلالیان مقدم، مژگان فضلی، سید سجاد خرم روز، داود دربان سروخلیل، سمیه یسلیانی فرد صفحات 1-7
    مقدمه
    استافیلوکوک عامل عمده عفونت های اکتسابی از بیمارستان و جامعه محسوب می شود. این باکتری واجد یک سیستم تنظیم کننده گلوبال (accessory gene regulator) است که در تنظیم تعداد بیشماری از عوامل کلونیزاسیون و بیماری زایی و مقاومت آنتی بیوتیکی نقش دارد. استافیلوکوک همچنین چهار پلی پپتید اصلی دارد که متغیر بودن توالی های آن باعث می شود تا حداقل چهار گروه agr در استافیلوکوک اورئوس ایجاد شود. هدف این مطالعه تعیین ارتباط الگوی آنتی بیوگرام با الگوی agr تایپ ایزوله ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، شناسایی استافیلوکوک اورئوس مقاوم متی سیلین از زخم های سوختگی با روش فنوتیپی و ژنوتیپی انجام گردید. همچنین الگوی مقاومت به آنتی بیوتیک های تایجی سیلین (TGC)، سیپروفلوکساسین (CIP)، اریترومایسین (E)، کلوگزاسیلین (CX)، کلیندامایسین (CD)، ایمی پنم (IMI)، کوتریموکسازول (SXT)، کانامایسین (K)، تیکوپلانین(TEC)، جنتامایسین (GM)، موپیروسین (MUP) و سفتریاکسون (CTR) نیز تعیین شد. agr تایپ ها با روشagr -locus PCR and ScaI RFLP انجام شد و با استفاده از نرم افزارSPSS ارتباط مقاومت آنتی بیوتیکی با agr تایپ مشخص شد.
    نتایج
    در این مطالعه تعداد 76 جدایه MRSA بررسی گردید. الگوی agr تایپ ها به ترتیب 6/75% تایپ I، 2/8% تایپ II، 4/5% تایپIII و 8/10% تایپ IV بود. مقاوم ترین agr تایپ نسبت به آنتی بیوتیک ها مربوط به تایپ I می باشد. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین هر agr تایپ با آنتی بیوتیک ها مشاهده نشد و فقط بین آنتی بیوتیک های CX،E، CTR، SXT، GM، CIP و کلیه تایپ های agr رابطه معنادار وجود داشت (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    ارتباط معناداری بین هر agr تایپ و مقاومت آنتی بیوتیکی مشاهده نشد ولی مشاهده ارتباط معنی دار بین مقاومت تعدادی از آنتی بیوتیک ها با کلیه تایپ های agr احتمالا مربوط به تعداد و منبع جداسازی باکتری یا مصرف بیش از اندازه این آنتی بیوتیک ها می باشد با توجه به اینکه لوکوس agr جزو ژن های بالا دستی می باشد لذا ممکن است با به کارگیری سیستم کروم سنسینگ بیشترین مقاومت دارویی را ایجاد کند.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین، agr تایپ
  • صدیقه جهادی*، پرویز شریفی درآمدی، سید شاهرخ آقایان، مریم فرجام فر صفحات 8-16
    مقدمه
    اختلالات خلقی از جمله افسردگی اساسی از شایع ترین مشکلات روان پزشکی در جوامع مختلف به شمار می روند. هوش هیجانی به عنوان مولفه ای مهم، در سلامت و بهداشت روانی فرد تاثیر بسیار مهم و ارزشمندی دارد و عزت نفس منبع حمایتی عمده ای است که افراد می توانند در مقابل رویدادهای منفی زندگی روزمره استفاده نمایند. از طرفی ناگویی خلقی مانع تنظیم هیجان شده و سازگاری فرد را دچار مشکل می نماید. پژوهش حاضر با هدف مقایسه هوش هیجانی، عزت نفس و ناگویی خلقی در زنان مبتلا به افسردگی اساسی و زنان عادی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای (پس رویدادی) بود. حجم نمونه آماری شامل 60 زن (30 نفر افسرده اساسی و 30 نفر عادی) که در بهار و تابستان 1393 به ساختمان پزشکان رسول اکرم (ص) و نور در شهرستان شاهرود مراجعه کرده بودند و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس هوش هیجانی شرینگ، عزت نفس کوپر اسمیت، ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) و مقیاس افسردگی بک «BDI» بود. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متعیری (MANOVA) استفاده شد.
    نتایج
    تحلیل یافته ها نشان داد که بین زنان افسرده اساسی و عادی در سطوح هوش هیجانی، عزت نفس و ناگویی خلقی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از ارتباط و اهمیت هوش هیجانی، عزت نفس و ناگویی خلقی در افسردگی است، که می تواند در برنامه های پیشگیرانه و درمانی قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عزت نفس، ناگویی خلقی، افسردگی اساسی
  • محمدرضا خدابخش*، فریبا کیانی صفحات 17-23
    مقدمه
    مشکلات تنظیم هیجان، خوردن آشفته را پیش بینی می کند اما چگونه مشکلات تنظیم هیجان منجر به خوردن آشفته می شود، سوالی است که بی جواب باقی مانده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش مشکلات تنظیم هیجان و ابعاد آن در پیش بینی رفتارهای خوردن آشفته در میان دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 264 نفر از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی که با استفاده از برآورد جدول Morgan و به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند، انجام گردید. برای جمع آوری داده ها از آزمون بازخورد خوردن و پرسشنامه تنظیم هیجان شناختی استفاده شد. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. سطح معنی داری، (01/0P<) در نظر گرفته شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین مشکلات تنظیم هیجان و ابعاد آن (به استثنای بعد توجه مثبت مجدد) با رفتارهای خوردن آشفته همبستگی درونی معنی داری وجود دارد (01/0P<). همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان ابعاد متغیر مشکلات تنظیم هیجان تنها ابعاد فاجعه پنداری، سرزنش دیگران و پذیرش توانستند در حدود 26% از واریانس خوردن آشفته را به طور معنی داری پیش بینی کنند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از اهمیت مشکلات تنظیم هیجان در پیش بینی رفتارهای خوردن آشفته می باشد و این عامل می تواند میزان بالایی از واریانس خوردن آشفته را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: خوردن آشفته، مشکلات تنظیم هیجان، ابعاد، دانشجویان
  • حامد مرتضوی، مهدیه آرین*، حسین ابراهیمی، محبوبه طباطبایی چهر، مریم بینش، عباس وروانی فراهانی صفحات 24-31
    مقدمه
    علی رغم پیشرفت های زیاد در فناوری های درمانی، هنوز بسیاری از بیماران با تنیدگی آورهای فیزیولوژیک مرتبط با درمان همودیالیز مواجه هستند که سبب بروز عوارض جانبی در آنها می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ افلوراژ به عنوان یک راهکار غیردارویی بر شدت تنیدگی آورهای فیزیولوژیکی مرتبط با درمان در بیماران همودیالیزی طراحی و اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که بر روی 41 بیمار تحت درمان با همودیالیز (20 نفر گروه آزمون) و (21 نفر گروه کنترل) در مرکز دیالیز بیمارستان امام خمینی تهران انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس تنیدگی آورها در بیماران همودیالیزی (HSS) بود. شدت تنیدگی قبل و طی مداخله و بعد از آن در هر دو گروه ثبت شد. برای بیماران گروه آزمون 12 جلسه (20 دقیقه ای) ماساژ درمانی انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آزمون های آماری من ویتنی، آزمون علامت و آزمون فریدمن و همچنین کای مجذور در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.
    نتایج
    دو گروه از نظر ویژگی های پایه و دموگرافیک همگن بودند. در طی 4 هفته مداخله در گروه آزمون تنیدگی آور ها به تدریج کاهش یافت اما در گروه کنترل این تغییر مشاهده نشد، در پایان مداخله تمامی ور ها در گروه آزمون کاهش یافت (05/0>P) در حالی که در گروه کنترل تغییر از لحاظ آماری معنادار نبود (05/0P).
    نتیجه گیری
    ماساژ افلوراژ بر کاهش شدت تنیدگی آورهای فیزیولوژیکی ناشی از همودیالیز موثر است لذا پیشنهاد می شود این روش بر روی طیف وسیع تری از بیماران دیالیزی انجام گیرد تا اثر قطعی آن مشخص گردد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، افلوراژ، تنیدگی فیزیولوژیک
  • هادی عبدی، اکبر اعظمیان جزی، محمدرضا حافظی، مهدی خاکساری، نبی شمسایی* صفحات 32-40
    مقدمه
    استاتین ها و فعالیت ورزشی هر دو دارای اثرات سودمندی در پیشگیری از بیماری های قلبی- عروقی هستند. با این حال، مصرف طولانی مدت داروهای استاتینی به ویژه در دوزهای بالا دارای اثرات جانبی نامطلوبی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ترکیبی تمرین استقامتی و سه دوز داروی آتورواستاتین بر تغییر شکل ساختاری قلب پس از انفارکتوس میوکارد در موش های صحرایی نر صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    75 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (با وزن 250-210 گرم) به طور تصادفی به 9 گروه کنترل کاذب (شم)، کنترل، تمرین استقامتی، آتورواستاتین (5، 10 و 15 میلی گرم/کیلوگرم) و تمرین + آتورواستاتین (5، 10 و 15 میلی گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. انفارکتوس میوکارد به وسیله تزریق زیرجلدی ایزوپرنالین (mg/kg 150) در دو روز متوالی القاء شد. مداخله دارویی و تمرین استقامتی 2 روز پس از انفارکتوس میوکارد شروع و به مدت 4 هفته ادامه یافت. جهت بررسی آسیب نکروزی و میزان بافت فیبروزی به ترتیب از رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و تری کرم ماسون استفاده شد.
    نتایج
    ترکیب تمرین استقامتی و دوزهای مختلف داروی آتورواستاتین باعث کاهش معنی دار میزان آسیب نکروزی و بافت فیبروزی در مقایسه با گروه کنترل گردید (01/0>P). تمرین ورزشی استقامتی به تنهایی تغییر معنی داری در میزان آسیب نکروزی ایجاد نکرد اما باعث افزایش معنی دار بافت فیبروزی (001/0>P) در مقایسه با گروه کنترل گردید. دوزهای مختلف داروی آتورواستاتین به تنهایی باعث کاهش معنی دار میزان آسیب نکروزی در مقایسه با گروه کنترل گردید (001/0>P)، اما اختلاف بین این گروه ها و گروه کنترل از نظر میزان بافت فیبروزی تنها در دوز 15 میلی گرم/کیلوگرم از لحاظ آماری معنی دار بود (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیب تمرین استقامتی و دوزهای مختلف داروی آتورواستاتین در بهبود شاخص های آسیب قلبی ناشی از انفارکتوس میوکارد موثرتر از تمرین و دارو به تنهایی می باشد. با این حال، استفاده از تمرین استقامتی در کنار درمان دارویی نمی تواند باعث کاهش دوز مصرفی آتورواستاتین گردد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، آتورواستاتین، انفارکتوس میوکارد، تغییر شکل ساختاری قلب
  • محمد ملکوتیان*، کامیار یغماییان، رسول مومن زاده صفحات 41-48
    مقدمه
    سورفاکتانت ها یا عوامل فعال سطحی مواد شیمیایی آلی هستند که با تجمع در سطح مشترک گاز- مایع یا جامد- مایع، خصوصیات آب را تغییر داده و با کاهش کشش سطحی آب، عمل پاک کنندگی را تسریع می کنند. با تخلیه مستقیم فاضلاب خام یا پساب های تصفیه شده، دترجنت ها به محیط وارد شده و با ایجاد آلودگی، سبب کاهش کیفیت در منابع آب و افزایش هزینه ها می شوند. هدف پژوهش ارزیابی عملکرد لیکای حاوی نانو ذره دی اکسید تیتانیم (TiO2) در حذف سورفاکتانت از فاضلاب بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک تحقیق تجربی است که در آن به منظور آماده سازی جاذب لیکا جهت افزایش میزان کارآیی و خاصیت کاتالیستی، از دی اکسید تیتانیم (Tio2) استفاده شد. تاثیر شاخص های pH (3، 5، 7، 9 و 11)، مقدار جاذب (g/L 25/0-2)، غلظت اولیه سورفاکتانت (mg/L25-200) و زمان تماس (min 15-120) توسط جاذب لیکای اصلاحی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها بر روی نمونه سنتتیک، سپس در شرایط بهینه بر روی نمونه واقعی فاضلاب نیز انجام شد. اندازه گیری غلظت سورفاکتانت، با دستگاه اسپکتروفتومتر انجام شد.
    نتایج
    حداکثر حذف سورفاکتانت توسط لیکای اصلاح شده از محلول های سنتتیک سورفاکتانت، در شرایط بهینه (زمان تماس 30 دقیقه و pH برابر 5، مقدار جاذب 1 گرم بر لیتر، غلظت اولیه سورفاکتانت 100 میلی گرم بر لیتر) به میزان 98 درصد و در همین شرایط در نمونه های واقعی 87 درصد حاصل شد. نتایج به دست آمده از مطالعات ایزوترمی نشان داد که حذف سورفاکتانت از معادله ایزوترم فروندلیخ (973/0R2 =) تبعیت دارد. همچنین معادله شبه درجه دوم بهترین سازگاری را با داده های سینتیکی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که لیکای حاوی نانوذرات دی اکسید تیتانیم می تواند به عنوان جاذبی موثر جهت حذف سورفاکتانت آنیونی از محلول های آبی به کار رود.
    کلیدواژگان: سورفاکتانت آنیونی، جاذب لیکا، نانوذره Tio2، فاضلاب
  • احمدرضا یزدانبخش، علی اکبر رودباری، سعید ناظمی*، مهدی میرزایی، فاطمه داوردوست، پیراسته نوروزی، مژگان فضلی صفحات 49-54
    مقدمه
    از آنجایی که اعضاء تیم دندانپزشکی و بیماران در معرض آب و آئروسل های ایجاد شده از یونیت دندانپزشکی قرار می گیرند، بررسی کیفیت آب یونیت دندانپزشکی از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی باکتریایی سیستم های آبی یونیت های کلینیک های دندانپزشکی شاهرود بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به روش سرشماری در سال 1393 بر روی آب یونیت کلیه مطب ها و کلینیک های دندانپزشکی شهر شاهرود انجام شد، 560 نمونه آب از 4 قسمت یونیت شامل پوار آب و هوا، مجرای سرتوربین قبل و بعد از فلاشینگ، لیوان پر کن و 2 نمونه آب از منبع آب شهری ورودی به یونیت ها گرفته شد. نمونه گیری در روز شنبه و پنج شنبه قبل از شروع کار و بعد از اتمام کار صورت گرفت. نمونه گیری با استفاده از ظروف استریل صورت گرفته و به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شد. تمام نمونه ها در محیط بلادآگار و مک کانکی آگار به مدت 72 ساعت در دمای C°37 انکوبه شدند، سپس کلنی های رشدیافته شمارش شدند. ضمنا تمامی نمونه ها در محیط کشت اختصاص یل ژیونلا) BCYE حاوی آنتی بیوتیک های پلیمیکسین B و نکومایسینوسیکلوهگزامید) درجار شمعدار در 37 درجه سانتی گراد و رطوبت 70-90 درصد انکوبه شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری ANOVA و آزمون t مستقل مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و میزان 05/0P< معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    کلیه نمونه ها از نظر وجود باکتری لژیونلا منفی بودند. میانگین شمارش باکتری ها cfu/ml4671 بود میانگین شمارش باکتری ها روز چهارشنبه (cfu/ml3860) کمتر از آلودگی در روز شنبه (میانگین cfu/ml6320) بود اما براساس آزمون آماری) t142/0P=) اختلاف بین نتایج معنی دار نبود، همچنین میانگین شمارش باکتریایی به تفکیک زمان نمونه گیری، میزان آلودگی بعد از کار (cfu/ml6250) بیشتر از قبل از شروع کار (cfu/ml4050) بود (186/0P=). بیشترین میانگین شمارش باکتری ها مربوط به مطب های بخش خصوصی و کمترین میانگین مربوط به درمانگاه خیریه بود (01/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان آلودگی آب یونیت های دندان پزشکی بالا می باشد و دندانپزشکان باید همواره به کنترل میکروبی آب یونیت های دندانپزشکی توجه داشته باشند تا به ارتقاء سلامت خود، بیماران و پرسنل مطب کمک نمایند.
    کلیدواژگان: شاهرود، بیوفیلم، آب یونیت دندانپزشکی
  • فاطمه لشکری، محمدعلی سماواتی شریف*، کمال رنجبر صفحات 55-61
    مقدمه
    نشان داده شده است که تمرینات طولانی مدت شنا موجب آنمی می شود. بنابراین هدف از این مطالعه، ارزیابی تاثیر مصرف مکمل ویتامین C بر شاخص های آنمی پس از تمرینات شنا زیربیشینه و بیشینه در موش های صحرایی نر ویستار بدون کمبود آهن بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 60 سر موش صحرایی نر ویستار با دامنه وزنی 170 تا 190 گرم و با میانگین سنی 6 تا 8 هفته ای به طور تصادفی در گروه های 1: کنترل (10Con، n=) 2: کنترل+ ویتامین C (10Con+C، n=) 3: تمرین زیربیشینه (10S، n=) 4: تمرین زیربیشینه + ویتامین C (10S+C، n=) 5: تمرین بیشینه (10M، n=) و 6: تمرین بیشینه + ویتامین C (10M+C، n=) تقسیم شدند. تمرینات شامل 10 هفته شنا با دو شدت متوسط و بیشینه (5 روز در هفته) بود. تمرینات زیر بیشینه به مدت 1 ساعت و تمرینات بیشینه به مدت 3 ساعت در هر جلسه انجام شد. گروه هایی که ویتامین C مصرف می کردند، 100 میلی گرم ویتامین C در 100 میلی لیتر آب آزمودنی ها حل شد. برای اندازه گیری سطوح سرمی شاخص های آنمی، آهن سرم، فریتین، رتیکولوسیت، هموگلوبین (Hb)، هماتوکریت (Hct)، سلول های قرمز خون (RBC)، ظرفیت تام اتصال آهن (TIBC)، میانگین هموگلوبین سلول (MCH)، میانگین غلظت هموگلوبین سلول (MCHC) و میانگین حجم گلبول های قرمز (MCV)، 5 سی سی خون از ورید اجوف تحتانی گرفته شد.
    نتایج
    تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که میزان آهن سرم، فریتین، TIBC و MCV در بین گروه های مورد مطالعه تفاوت معناداری نداشت. میزان رتیکولوسیت ها در گروه Con+C و گروه S+C نسبت به سایر گروه های دیگر به طور معناداری کاهش یافت. در همین راستا میزان RBC و هماتوکریت نیز در گروه S و S+C نسبت به سایر گروه های دیگر کاهش یافت، اما میزان هموگلوبین در گروه S افزایش پیدا کرد. همچنین میزان MCH و MCHC در گروه های S و S+C نسبت به سایر گروه های مورد مطالعه به طور معناداری افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    ده هفته تمرینات شنای زیربیشنه موجب افزایش هموگلوبین، MCH و MCHC می شود، اما تاثیری بر میزان آهن، فریتین و TIBC نداشت. از طرفی تمرینات شنای با شدت بالا تاثیری بر شاخص های آنمی نداشت. همچنین مصرف محلول 1/0 ویتامین C نیز همراه با تمرینات شنای بیشینه و زیربیشینه علیرغم افزایش غیرمعنادار فریتین تاثیری بر وضعیت آهن در موش های صحرایی نر ویستار نداشت.
    کلیدواژگان: موقعیت آهن، تمرینات شنا، شاخص های آنمی
  • منیره عامریان، پونه ذوالفقاری، محمدباقر سهرابی*، نسیم نیک خصلت، الهه یحیایی، سیما حسین زرگری صفحات 62-68
    مقدمه
    کنترل میزان فسفر در بیماران دیالیزی بسیار مهم و ضروری بوده که به طرق مختلف انجام می شود. هدف این مطالعه مقایسه اثر نیکوتینیک اسید (نیاسین) و سولامر بر سطح فسفر بیماران همودیالیزی می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه کارآزمایی بالینی بوده که بر روی 120 بیمار دیالیزی که به دو گروه 60 نفره مورد (مصرف نیاسین) و شاهد (مصرف سولامر) تقسیم شدند، پس از اخذ رضایت نامه آگاهانه انجام شده است. دوز نیاسین از 200 به 600 میلی گرم در روز و دوز سولامر از 400 به 1200 میلی گرم در روز به صورت ماهانه و طی سه مرحله افزایش یافت. آزمایشات مربوط به سطح فسفر در هر دو گروه انجام و نتایج دو گروه به کمک آزمون های آماری مرتبط با هم مقایسه خواهد شد.
    نتایج
    از بررسی کل بیماران مشخص شد که میانگین سنی بیماران در گروه مورد 3/21± 5/51 سال و گروه شاهد 5/22±7/50 بود که تفاوت معنی داری با هم نداشتند. در این تحقیق میزان فسفر در شروع مطالعه در گروه مورد 37/1 ±67/6 میلی گرم بر دسی لیتر و در گروه شاهد 95/0 ±77/6 میلی گرم بر دسی لیتر بود که تفاوت معنی داری با هم نداشتند. همچنین مشخص شد که به طور معنی داری استفاده از نیاسین باعث کاهش فسفر (001/0P<) سرم گشته و با افزایش دوز مصرفی آن، حتی تاثیر کاهندگی فسفر خون آن، از سولامر هم بیشتر می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که نیکوتینیک اسید همانند سولامر باعث کاهش فسفر در بیماران همودیالیزی می شود ولی لازم است برای تعیین دوز مناسب دارو مطالعات کامل تری انجام شود.
    کلیدواژگان: اسید نیکوتینیک، سولامر کربنات، فسفر بالای سرم، همودیالیز
  • غلامرضا گرمارودی*، بیتا سرلک، رویا صادقی، عباس رحیمی فروشانی صفحات 69-74
    مقدمه
    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس الگوی اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از خشونت خانگی بین دختران دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    242 دانش آموز دختر شهر تهران به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی است. قبل از مداخله آموزشی، پیش آزمون انجام شده و سپس براساس نتایج حاصله یک برنامه آموزشی در زمینه خشونت خانگی برای گروه مداخله اجرا گردید. 3 ماه بعد از مداخله همان پرسشنامه مجددا به افراد مورد مطالعه داده شد تا تکمیل نمایند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آماری کای- اسکوئر، ویلکاکسون و من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    نمرات آگاهی (324/0=P)، نگرش (05/0P>) و عملکرد (758/0=P) در دو گروه مداخله و کنترل قبل از آموزش تفاوت معنی داری نداشت اما بعد از آموزش نمرات آگاهی و در ابعاد الگوی اعتقاد بهداشتی نمرات حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده و عملکرد در دانش آموزان بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری مشاهده شد (001/0P<) ولی در بعد راهنما برای عمل (837/0=P) و خودکارآمدی (262/0=P) این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر تاثیر آموزش از طریق مدل اعتقاد بهداشتی بر افزایش آگاهی، ادراکات (نگرش) و عملکرد دانش آموزان در مورد رفتارهای پیشگیری کننده از خشونت خانگی می باشد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، خشونت خانگی، مداخله آموزشی
|
  • Mohammad Sadegh Vaziri, Mehdi Mirzaii, Hamid Kalalian Moghadam, Mozhgan Fazli, Seyed Sajjad Khoramrooz, Davood Darban Sarokhalil, Somaye Yaslianifard Pages 1-7
    Introduction
    Staphylococcus aureus is the major cause of hospital and community-acquired infections. This bacterium possesses an accessory gene regulator (agr) that plays role in colonization, expression of virulence factors and antibiotic resistance. It’s four major polypeptide with variable sequences lead to at least four agr type in S. aureus.The aim of this study was to determine the relationship between the antibiogram patterns with agr type of clinical S. aureus.
    Methods
    Detection of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) from burn wounds was performed by phenotypic and genotypic profiles. The antibiotics resistance pattern was determined by disk agar diffusion (Tigecycline (TGC), Ciprofloxacin(CIP), Erythromycin(E), Cloxacillin(CX), Clindamycin(CD), Imipenem(IMI), Co-trimoxazole(SXT), Kanamycin(K), Teicoplanin(TEC), Gentamicin(GM), Mupirocin(MUP), Ceftriaxone (CTR)). The agr typing by PCR-RFLP method using the Restriction endonuclease ScaI was performed and spss19 was used for data analysis.
    Results
    The total of 76 MRSA isolates was studied. The agr type distribution was 75.6% Type I, 8.2% Type II, 5.4% Type III, 10.8% type IV. The most antibiotics resistant agr type belongs to the type I. There was no significance relationship between every agr type and antibiotics but only a statistically significant association exist between CX, E, CTR, SXT, GM, CIP antibiotics and all agr types (P<0.05).
    Conclusion
    There was no significance relationship between every agr type and antibiotics but significant relationship observed between resistance to some antibiotics with all agr types could be related to the number and source of isolated bacteria or extra use of these antibiotics. By considering that agr locus belongs to upstream genes so it may use the Quorum Sensing (QS) system to induce the most drug resistance.
    Keywords: Agr typing, MRSA, Antibiogram
  • Sedigheh Jahadi, Parviz Sharifidaramadi, Seyed Sharokh Aghayan, Maryam Farjamfar Pages 8-16
    Introduction
    Mood disorders, including major depression (MD), are among the most frequent psychological problems. Emotional intelligence which is an important component of mental health plays an important role in one's health; and also, by enhancing self-esteem, it is considered as a major source for support by which people can deal with negative events of every day life. The alexithymia Barrie might prevent a one’s emotion to be regulated and adjusted. The present study was aimed to assess emotional intelligence, self esteem and Alexithymia among women with majer depression disorder and and then compare them with normal women.
    Methods
    The present work is a causal comparative study. We studied 60 women, including (30 women with majer depression and another 30 ones with normal conditions.), these participants were selected based on a conventional method from Rasol-Akram and nor- medical centers in spring and summer of 2014 (1393) in Shahrood, Iran. In order to analyze the data, we applied the following measuring tools: Sherink's Emotional Intelligence questionnaire, Cooper Smiths, self-esteem Inventory, Toronto Alexithymia scale-20 (TAS-20) and Beck depression Inventory (BDI) and also several identical variances (MANOVA).
    Results
    Based on the results, there are significant differences between depressed and normal women, specifically at the levels of emotional intelligence, self-esteem and Alexithymia (P<0.001).
    Conclusion
    Considering our findings, we suggest the importance and significance of the relationship between emotional intelligence, self-esteem and Alexithymia be taken into account in explaining depression. The findings in this work could be used in prevention and treatment of the programs.
    Keywords: Emotional intelligence, Self, Esteem, Alexithymia, Major depression
  • Mohammad Reza Khodabakhsh, Fariba Kiani Pages 17-23
    Introduction
    emotion regulation difficulty predicts development of disordered eating, but why emotion regulation difficulty may lead to disordered eating remains an unanswered question. The aim of this study was to investigate the role of emotion regulation difficulty and its’ dimensions in predicting disordered eating among student.
    Methods
    This cross-sectional study on 264 student of Allameh Tabataba’i University who were selected by multiple cluster sampling, was conducted. Participants responded to the questionnaires. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression.
    Results
    Results showed that there was significant internal correlate between emotion regulation difficulty and its dimensions (excluding the positive refocusing) with disordered eating behaviors (P<0.01). Also, the results of stepwise regression analysis showed that of the dimensions of emotion regulation difficulty variable only catastrophizing, blame others and acceptance could significantly predict about 26% of the variance of disordered eating behaviors (P<0.01).
    Conclusion
    This study results suggest the importance of emotion regulation difficulty in predicting disordered eating behaviors and this factor can explain the high degree of variability of disordered Eating.
    Keywords: Emotion regulation difficulty, Disordered eating, Dimensions, Student
  • Hamed Mortazavi, Mahdiyeh Arian, Hossein Ebrahimi, Mahbubeh Tabatabai Chehr, Maryam Binesh, Abbas Varvani Farahani Pages 24-31
    Introduction
    Despite many advances in medical technology still, many patients are faced with physiological stress associated with hemodialysis treatments. That causes severe side effects inpatients on them. The aim of this study was to determine the effect of effleurage massages as a non-drug approaching on intensity of physiological stress associated with treatment in hemodialysis patients.
    Methods
    This Clinical-Trial study was conducted on 41 patients treated with hemodialysis (n= 20 test), and (n= 21 controls) in dialysis Centre of Imam Khomeini Hospital in Tehran. Instruments were demographic questionnaire and hemodialysis stress scale (HSS) stress was recorded before and during the intervention in both groups. Massage therapy was performed in the test group for 12 sessions (20 min). Data were analyzed using SPSS software with Mann-Whitney, Chi-square, Friedman and sign test. The significance level was (0.05).
    Results
    Demographic data did not differ between two groups (P<0.05). Intensity of physiological stress associated with the treatment gradually decreased during the 4-weeks in experimental group. However, these changes were not observed in the control group, After the intervention reduced all physiological stress associated with the treatment in the intervention group (P>0.05). While the change in the control group were not statistically significant (P<0.05).
    Conclusion
    Effleurage massage is effective in reducing Intensity of physiological stress associated with the treatment in hemodialysis patients. It is recommended that this procedure be done on a wider range of dialysis patients to determine the definite effect.
    Keywords: Hemodialysis, Effleurage massage, Physiological stress
  • Hadi Abdi, Akbar Azamian Jazi, Mohammad Reza Hafezi, Mehdi Khaksari, Nabi Shamsaei Pages 32-40
    Introduction
    Statins and exercise have beneficial effects in preventing cardiovascular diseases. However, prolonged use of statins particularly at high doses has unpleasant side effects. This study aimed to investigate the combined effect of endurance training and three doses of Atorvastatin on cardiac remodeling after myocardial infarction in male rats.
    Methods
    75 male wistar rats (weighing 210-250g) were randomly divided to 9 groups. Sham, control, endurance training, Atorvastatin (5, 10 and 15 mg/kg), and exercise plus Atorvastatin (5, 10 and 15 mg/kg): Myocardial infarction was induced by subcutaneous injection of isoprenaline (150 mg/kg) in two consecutive days. Drug and training intervention was initiated 2 days after infarction and continued for 4 weeks. In order to assess the necrosis lesion and fibrosis tissue, hematoxylin & eosin and masson trichrome staining were used respectively.
    Results
    The combination of endurance training and various doses of Atorvastatin significantly reduced the amount of necrosis and fibrosis tissue compared with the control group (P<0.01). Endurance exercise training alone did not cause significant changes in the extent of necrosis damage, but significantly increased fibrosis tissue compared with the control group (P<0.001). Various doses of Atorvastatin alone significantly reduced necrosis damage (P<0.001), but the difference between these groups and the control group in terms of fibrous tissue was statistically significant only at dose of 15 mg/kg (P<0.001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the combination of training and various doses of Atorvastatin are more effective in improving of tissue damage caused by myocardial infarction than exercise and Atorvastatin alone. However, the use of endurance training with medical therapy can not reduce the dose of Atorvastatin.
    Keywords: Endurance training, Atorvastatin, Myocardial infarction, Cardiac remodeling
  • Mohammad Malakootian, Kamyar Yaghmaeian, Rasoul Momenzadeh Pages 41-48
    Introduction
    Surfactants or surface active agents are organic chemicals that accumulate at the interface gas-liquid or liquid Wax, change the properties of water by reducing the surface tension of water, they speed up the cleaning process. Direct discharge of raw sewage or treated effluent, detergents into the environment and pollution, water resources and rising costs are reduced in quality. The purpose of this study is to evaluate the performance of Leca-containing titanium dioxide nanoparticles for the removal of the surfactant from wastewater.
    Methods
    This study is an experiment one at which batch experiments were performed using a Photocatalytic reactor. To study the preparation and properties of catalytic adsorbent Leca to increase the efficiency of titanium dioxide (Tio2) was used. Parameters (3, 5, 7, 9, 11) pH, amount of adsorbent (0.25-2 g/L), surfactant concentration (25-200 mg/L) and contact time (15-120 min) was evaluated by Leca- corrective Adsorbent. Experiments on synthetic examples and in optimal conditions, on real samples were also performed. Surfactant concentration is measured with a spectrophotometer model (shimadzu UV-1800) was performed at a wavelength nm467.
    Results
    The maximum removal of surfactant through Leca- modified in aqueous solutions of synthetic SDS in optimal conditions (contact time 30 min, pH =5, the value of 1 g/L of adsorbent and initial concentration of surfactant is 100 mg/L) at a rate of 98% in the same samples the actual result was 87%. The process of adsorption followed second-order kinetic model and the adsorption isotherm data (R2 =0.984) was more consistent.
    Conclusion
    The results showed that the Leca-containing nanoparticles of titanium dioxide can be used as an effective adsorbent for the removal of anionic surfactants from aqueous solutions used.
    Keywords: Anionic surfactants, Absorbents leca, Titanium dioxide, Wastewater
  • Ahmadreza Yazdanbakhsh, Ali Akbar Roudbari, Saeid Nazemi, Mehdi Mirzai, Fatemeh Davardoost, Pirasteh Norozi, Moghgan Fazli Pages 49-54
    Introduction
    Assessment of microbial contamination in dental unit waterlines has been focused on because of high risk of dangerous infections in immunocompromised patients. The purpose of this study was to evaluate the bacterial contamination of water supply in dental unit water lines at Shahroud dental offices.
    Methods
    In this descriptive analytical study we investigated 560 water samples collected from four parts of each unit including air/water syringe, turbine hand piece (before &after flushing), cup filler and 2 water sample collected from city water reservoir in Shahroud dental office during 2015. Water samples were taken on Saturdays (the first working day in a week) and Thursday (the last working day in a week), before and after treatment on the same units.Samples were transported in closed sterile containers to microbiology laboratory. All samples were incubated on blood agar and McCaskey plates for 72 hours at 37°C. Bacterial contamination was then evaluated. All samples were analyzed for legionella. Data were analyzed by ANOVA and t-test.
    Results
    Total mean bacterial count was 4671 cfu/ml. Mean bacterial contamination on Saturdays (6320 cfu/ml) were higher than Thursdays (3860 cfu/ml). Mean bacterial contamination before treatment was (4050 cfu/ml) less than the end of treatment (6250 cfu/ml) on the same unit. Mean bacterial contaminations of self-Dental Office was higher than other clinics
    Conclusion
    The result of this study demonstrated that microbiological level of dental unit waterlines is high. The dentists must be aware of the high level of microorganisms in the dental unit’s water and thus minimize the risk of infection in both staff and patients.
    Keywords: Shahroud, Biofilm, Dental unit water
  • Fatemeh Lashkari, Mohammad Ali Samavati Sharif, Kamal Ranjbar Pages 55-61
    Introduction
    It has been shown that long term swimming exercise leads to anemia. Therefore the aim of the present study was the effect of vitamin C supplement and maximal and submaximal swimming exercise on anemia in without iron deficiency rats.
    Methods
    For this purpose, 60 male wistar rats (6-8 week age and 170 -190 g weight) were divided into 6 groups: 1: Control rats (Con, n=10) 2: Vitamin C supplementation (Con+C, n=10) 3: Submaximal swimming (S, n=10) 4: Submaximal swimming + Vitamin C (S+C, n=10) 5: Maximal swimming (M, n=10) and 6: Maximal swimming and Vitamin C (M+C, n=10). Swimming training lasted for 10 weeks (5 day per week) for 60 min day−1. Rats in the vitamin C-treated groups drank water containing 0. 1% Vitamin C. Submaximal and maximal exercise training carried out for 1and 3 hours per session. 5 cc blood sample was take from vena cava vein for the determine serum levels of anemia indices (serum iron, Ferritin, TIBC،Hct, Hb, reticulocytes, RBC, MCV، MCH، MCHC).
    Results
    Statistical analysis showed that the serum iron, ferritin, TIBC and MCV were not significantly different between groups. Reticulocytes in Con+C and S+C groups decreased significantly. Also, RBC and Hct decreased significantly in S and S+C groups, but Hb increased in S group in compared with the other groups. In this regard, MCH and MCHC significantly increased in S and S+C groups.
    Conclusion
    10 week submaximal swimming exercise increased Hb, MCH and MCHC but have no effect on serum iron, Ferritin and TIBC in without iron deficiency rats. On the other hand, high intensity swimming training had no effect on anemia indices. 0. 1 % Vitamin C supplement and swimming training despite an insignificant increased in ferritin has not effected on iron status in without iron deficiency rats.
    Keywords: Iron status, Swimming training, Anemia indices
  • Monere Amerian, Pouneh Zolfaghari, Mohammad Bagher Sohrabi, Nasim Nikkheslat, Elahe Yahyaei, Sima Hossain Zarghari Pages 62-68
    Introduction
    Control of the phosphorus in dialysis’ patients is very important and can be done in many ways. The purpose of the study is to determine the effect of Nicotinic acid (Niacin) and Sevelamer on the serum phosphorus of hemodialysis patients.
    Methods
    This double-blind randomized clinical trial study includes two groups: 60 patients (taking Niacin) and 60 patients control groups (taking Sevelamer).Niacin dose was increasing monthly in three steps from 200 to 600 mg and Sevelamer from 400 to 1200 mg. Serum phosphorus was measured in the both groups and the results were compared. In this study P<0.05 was significant.
    Results
    A total of 120 patients attending in this study, mean age of case group were 51.5± 21.3 years and control group was 50.7± 22.5 years that no have difference. Phosphor level in starter study in case group was 6.67±1.37 mg/dl and control group was 6.77±0.95 mg/dl that no has difference. Niacin significantly decreased the blood phosphorus levels (P<0.001) that with increasing the dose of niacin, this decreasing was more than Sevelamer.
    Conclusion
    Nicotinic acid can decrease serum phosphorous; however, it is need a longer trial study for determining the most effective doses of the Nicotinic acid.
    Keywords: Nicotinic acid, Sevelamer carbonate, Hyperphosphatemia, Hemodialysis
  • Gholamreza Garmaroudi, Bita Sarlak, Roya Sadeghi, Abbas Rahimi Foroushani Pages 69-74
    Introduction
    This study aimed to determine the effect of education on health belief model on preventive behaviors of domestic violence among female secondary school students in Tehran.
    Methods
    242 female students in high schools of Tehran were divided randomly into two groups (intervention and control). Data collection tool were a questionnaire composed of demographic information and health belief model structures before the intervention, a pre-test was performed, and then based on the results of a training program about domestic violence, and intervention was conducted in intervention group. 3 months after the intervention, the same questionnaires were given to fill out. Data were analyzed using SPSS software and Chi-Square, Wilcoxon and Mann-Whitney tests.
    Results
    The results showed that scores of knowledge (P=0.324), attitude (P>0.05) and practice (P=0.758) in both intervention and control groups were not significantly different before training, but after training, knowledge scores and in the case of health belief model scores of perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, and perceived barriers and performance significant difference was observed (P<0.001) but in the case of operation (P=0.837) and efficacy (P=0.262) the difference was not significant statistically.
    Conclusions
    The results of this study showed the effect of education on health belief model on awareness, perceptions, attitude and practice of students about domestic violence about preventive behaviors. A training program based on this model for female students in all academic courses was proposed to be implemented.
    Keywords: Health belief model (HBM), Domestic violence, Educational intervention