فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 51 (تابستان 1388)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 51 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/08/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمود واعظی صفحه 7
  • محمد فیروزیان صفحه 41
    منطقه قفقاز در سالهای پایانی قرن بیستم، همانند سالهای پایانی قرن نوزدهم، کانون تحولات و دگرگونی هایی بوده که در هر دو سطح منطقهای و بین المللی پیامدهای عمیقی به همراه داشته است. بحرانهای قومی متعددی که طی این سالها در منطقه قفقاز بروز پیدا کرده، از یک سو نتیجه تنوع قومی بسیار گسترده در این منطقه میباشد و از سوی دیگر از طریق رقابت میان قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای تشدید شده است. در این میان دیپلماسی هژمونیک روسیه در منطقه و همچنین تشدید اهمیت موضوع انرژی قفقاز در اقتصاد جهانی بر چالش های امنیتی در این منطقه افزوده است.
    کلیدواژگان: قفقاز، امنیت، ایران، روسیه، آمریکا، انرژی، دریای خزر
  • محمود شوری صفحه 59
    موضوع روابط ایران و روسیه در دوره پس از فروپاشی شوروی به دلیل حمایت تکنولوژیک و سیاسی روسیه از برنامه هسته ای ایران و برخی همکاری های نظامی میان دو کشور دل مشغولی و مسئله آمریکا و تعدادی از قدرت های بزرگ غربی بوده است. طی دوره پس از فروپاشی شوروی، آمریکا در شرایطی موجب تحکیم روابط میان ایران و روسیه شده و گاه نیز مانع برقراری برخی پیوندها میان دو کشور گردیده است. آنچه واضح است اینکه حتی در سخت ترین شرایط، افزایش تنش در روابط روسیه و آمریکا الزاما به تقویت و گسترش روابط ایران و روسیه، به ویژه در زمینه های استراتژیک منجر نشده است.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، آمریکا، غرب، برنامه هسته ای ایران، همکاری های نظامی
  • ولی کوزه گر کالجی صفحه 75
    سازمان همکاری شانگهای از جمله سازمان های منطقه ای است که در آغاز هزاره سوم میلادی با هدف اعتمادسازی بین کشورهای عضو و مبارزه با تروریسم، افراط گرایی مذهبی و جدایی طلبی و نیز به منظور مقابله با هژمونی یک جانبه گرای ایالات متحده آمریکا در نظام بین الملل، با عضویت کشورهای چین، روسیه، کشورهای آسیای مرکزی (به استثنای ترکمنستان) و عضویت ناظر ایران، هند، پاکستان و مغولستان تشکیل شده است. به موازات پویایی های سال های اخیر در حوزه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی، ایده تشکیل «باشگاه انرژی»با هدف هماهنگ ساختن خط مشی های عرضه و تقاضا، تامین امنیت خطوط انتقال، رشد همکاری های اقتصادی بین کشورهای عضو و نیز سازگاری با تحولات جدید در عرصه اقتصاد جهانی در نشست سال 2006 سران در آستانه قزاقستان به تصویب رهبران کشورهای عضو رسید. مقاله حاضر به شیوه توصیفی – تحلیلی با مبنا قرار دادن این تحول مهم، به منظور درک بهتر شرایط کنونی سازمان همکاری شانگهای ضمن طرح مبانی نظری بین حکومت گرایی، نومنطقه گرایی و نظریه کانتوری و اشپیگل، با نگاهی آسیب شناسانه به مهم ترین فرصت ها و چالش های پیش روی این سازمان در تحقق ایده تشکیل «باشگاه انرژی»می پردازد.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، باشگاه انرژی، همگرایی اقتصادی، بین، حکومت گرایی، نومنطقه گرایی
  • عفیفه عابدی صفحه 109
    پس از جنگ سرد که با فروپاشی اتحادجماهیر شوروی و فروغلطیدن روسیه در گرداب مشکلات اقتصادی و سیاسی توام بود، ایالات متحده آمریکا فارغ البال توانست خاورمیانه را عرصه نفوذ یکجانبه خود قرار دهد. در این زمان که سیاست خارجی روسیه به تبع بازسازی اقتصادی، همسو با سیاست های آمریکا در این منطقه بود، شرایط را برای واشنگتن مهیاتر کرد. هر چند از نیمه های دهه نود میلادی تحولاتی در رویکرد سیاست خارجی روسیه رخ داد و مسکو ناامید از غربگرایی دریافت حفظ حوزه نزدیک روسیه نیز در گرو حفظ و گسترش روابط با کشورهایی چون ترکیه و ایران است. با وجود این تا این زمان چندان تقابلی در روابط مسکو- واشنگتن مشاهده نمی شد. حتی با روی کار آمدن پوتین روابط دو کشور رو به بهبود بود که با شروع مسئله عراق روند بهبود روابط دو کشور با چالش هایی مواجه شد. به گونه ای که روسها دریافتند تداوم قدرت و امنیت داخلی و منطقه ای آنها در اتخاذ مواضع مستقلانه در برابر آمریکاست. بدین دلیل از این زمان نظام بین الملل شاهد رویکردهای مستقل و بعضا تقابل جویانه کرملین در مقابل سیاست های کاخ سفید در مناطقی چون خاورمیانه است.
    کلیدواژگان: سیاست خاورمیانه ای روسیه، آمریکا، یلتسین، پوتین، مدودف
  • حمید هادیان صفحه 133
    ضعف ساختاری دولت در کشور افغانستان در چارچوب روند دولت ملت سازی قابل تامل است و در این میان عامل جغرافیا یکی از متغیرهای مستقل در تشدید ضعف مذکور است.
    افغانستان دچار بحران جغرافیای قومی است. نیروهای شدید گریز از مرکز به واسطه شرایط جغرافیایی قومی و تنوع قومی فرهنگی به منازعات مسلحانه با دولت مرکزی و یا با یکدیگر برای کسب حداکثر قدرت پرداخته اند. فقدان اقتدار داخلی دولت مرکزی بر تشدید دامنه منازعات مسلحانه قومی افزوده است. موقعیت جغرافیایی کشور حایل افغانستان نیز موجب تشدید تضعیف ساختار دولت مرکزی شده است. در واقع جبرگرایی جغرافیایی وضعیت حایل را به آن کشور دیکته کرده است. در تعریف و گونه شناسی دولت در افغانستان به ویژه به لحاظ عوارض جغرافیایی و قومیت ها «دولت ضعیف ملت ضعیف» نام می گیرد. نتیجه ی آن نیز منازعات مسلحانه قومی و فروپاشی سرزمین و حاکمیت ملی آن کشور بوده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، دولت، ملت سازی، دولت حایل و دولت ضعیف، ملت ضعیف
  • محسن شریعتی نیا صفحه 153
    ساخت قدرت در نظام بین الملل در حال تغییر است.کاهش قدرت برخی بازیگران توام با افزایش قابلیت های برخی دیگر، نظام بین الملل را وارد دوران انتقال قدرت کرده است. متاثر از این روند، گمانه های مختلفی درباره آینده نظم بین المللی مطرح شده است. برخی استدلال می کنند که پس از چند سده، سرانجام مرکز ثقل قدرت از آتلانتیک به آسیا منتقل خواهد شد. برخی دیگر معتقدند که ایالات متحده هنوز فاصله ای پر ناشدنی با قدرت های در حال ظهور دارد و همچنان تا آینده ای قابل پیش بینی به عنوان تنها ابرقدرت باقی خواهد ماند. مقاله حاضر معطوف به بررسی روند انتقال قدرت در نظام بین الملل و گمانه های مطرح درباره آینده آن است.
    کلیدواژگان: نظم بین المللی، تغییر، قدرت های بزرگ، قدرت های درحال ظهور
  • داوود کیانی صفحه 169
    به رغم آنکه اتحادیه اروپا و روسیه به لحاظ اقتصادی دارای منافع متقابل گسترده و مسلمی هستند، خاستگاه هویتی متفاوت – اگر نگوییم متعارض- آنها و نیز تصورات تاریخی تلخ و تیره و مبتنی بر نوعی بی اعتمادی عمیق که دو طرف از یکدیگر دارند، مانع از آن شده است تا روابط میان این دو بازیگر بین المللی، چارچوبی نهادینه، تعریف شده و پایدار بیابد. در این میان، ایالات متحده همواره متغیر مداخله گر در روابط روسیه و اتحادیه اروپا به شمار می آمده است. مقاله حاضر در پی آن است که دریابد شکل گیری احتمالی روند جدیدی از فراآتلانتیک گرایی میان اتحادیه اروپا و آمریکا چه تاثیری بر مناسبات میان روسیه و اتحادیه اروپا خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فراآتلانتیک گرایی، روسیه، اتحادیه اروپا، چندجانبه گرایی، ایالات متحده
  • پیروز ایزدی صفحه 181
    انتخابات ژانویه 2008 آمریکا با تکیه بر شعار تغییرات با پیروزی باراک اوباما به پایان رسید. از همان آغازین مبارزات انتخاباتی این سوال در ذهن صاحبنظران سیاسی آمریکا و حتی کشورهای دنیا متواتر گردید که امکان اجرایی شدن این تغییرات چه میزان است؟ این مقاله با محور قرار دادن دو متغیر ساختار و کارگزار، عوامل ثبات و تغییر در سیاست خارجی آمریکا را مورد آزمون قرار داده و استدلال می کند که شعار تغییرات در سیاست خارجی آمریکا در کدام حوزه ها و به چه میزان امکان عملیاتی شدن خواهد داشت. در نهایت با نگاه به این دو رویکرد، روابط آتی ایران و آمریکا مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: آمریکا، سیاست خارجی، تغییر، اوباما، ایران
  • حمید رهنورد، محمد علی حیدری صفحه 195
  • سیدجواد طاهایی صفحه 219
    دموکراتیزاسیون از یک سو مفهوم جدیدی است و از دیگر سو ریشه کهنی دارد، زیرا به ناگزیر با مقوله کهن دموکراسی ارتباط دارد. سخن اصلی این مقاله آن است که دموکراسی ها با وجود هر میزان شباهت با هم، تجربه های ملی و خاص هستند و از این رو دموکراتیزاسیون نیز چنین است. هر تجربه دموکراتیک را منطقا باید در همان جزئیت و خصوصیت آن شناخت و بعد از این مرحله است که می توان به تفکرات جامع و نظری پیرامون آن پرداخت. محتواهای تجارب دموکراتیک (دموکراتیزاسیون) در جهان و خاصه در ایران، مستغنی از تعاریف عمومی از دموکراسی ره می پویند و اولی را نمی توان از طریق دومی شناخت. زیرا در اصل و در ذات خود، دموکراسی همانا تقدیری معطوف به گسترش ظرفیت های فرد در چارچوب اجتماع تاریخی خود است و این حقیقت (یا تقدیر) بیشتر از آن که محتواهایی عام و بشری داشته باشد، محتواهایی خاص و فردی دارد.
    کلیدواژگان: دموکراتیزاسیون، دموکراسی، ایران و جمهوری اسلامی
  • علی اکبر اسدی صفحه 233
    القاعده عراق را می توان اصلی ترین بازیگر غیردولتی در عراق پس از حمله آمریکا به این کشور محسوب کرد. این گروه به عنوان چالش برانگیزترین گروه مخالف روند سیاسی عراق با رویکردی مسلحانه و خشونت آمیز بعد از حمله آمریکا در این کشور ظهور کرد، اما با گذشت چند سال و به ویژه از سال 2007 القاعده عراق به تدریج به سمت ضعف و افول رفت. هدف این نوشتار بررسی عوامل ظهور و افول القاعده در عراق است. در این راستا ابتدا به عوامل ظهور و به ویژه تشدید شکاف ها و منازعات بین گروه های داخلی عراق و رویکرد مخالفت آمیز گروه های سنی پرداخته می شود. سپس با تبیین اهداف، استراتژی و عملکرد القاعده در عراق به عوامل افول و تضعیف این گروه از جمله واکنش گروه های سنی و تقابل اغلب سنی ها با آن اشاره می شود.
    کلیدواژگان: القاعده عراق، اهل تسنن، آمریکا، شوراهای بیداری
  • افسانه احدی صفحه 249
    امروزه مسئله ارتباطات، نقش افکار عمومی و تاثیرگذاری آنها بر رویدادهای جهانی بسیار پراهمیت تر از گذشته است و از این رو در جریان رویدادهایی نظیر برنامه هسته ای ایران نمی توان نسبت به دیدگاه های بین المللی بی تفاوت بود. در واقع استمرار بحران هسته ای ایران مسئولان و کارشناسان ایرانی را به یافتن راه حلی در جهت حل آن واداشت و مسائلی را در ارتباط با چگونگی بحرانی شدن برنامه صلح آمیز هسته ای ایران مطرح کرد. در بررسی روندی که در نهایت به اجماع شورای امنیت علیه ایران منجر شد، توجه به فعالیت های رسانه ای، اظهارات مقام های رسمی کشورها و دیدگاه های کارشناسان اهمیت فراوانی دارد. همراه شدن این سه بخش در مسائل گوناگون از جمله در مورد برنامه هسته ای ایران جهت گیری افکار عمومی جهانی را شکل می دهد. علاوه بر فعالیت های رسانه ای گسترده، موثر بودن دیدگاه های کارشناسان و متخصصان بر روندهای بین المللی، مسئله ای است که به ویژه در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته و به همین دلیل رویدادها و همایش های بزرگ جهانی و نقطه نظرات مطرح شده در آنها، اهمیت روز افزونی یافته است. در این رابطه، باید تاکید کرد که مسلما تقویت نفوذ و بهبود وجهه ایران در میان افکار عمومی جهان می تواند مانع مهمی در اجماع سازی طرفهای غربی در برابر ایران باشد.
    کلیدواژگان: برنامه هسته ای، رسانه، دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، بین المللی شدن
  • علی مبینی دهکردی، حامد حوری جعفری، عطیه حمیدی نژاد صفحه 271

    مقایسه ایران با کشورهای دنیا از نظر شاخص های کلان انرژی نشان می دهد که متاسفانه در رتبه مناسبی قرار نداریم. در حال حاضر شدت مصرف انرژی در کشور 67/1 تن معادل نفت خام به ازای هر هزار دلار تولید ناخالص داخلی است، در صورتی که متوسط این مقدار در دنیا 24/0 و در کشورهای پیشرفته معادل 1/0 است. این وضعیت نامناسب در سطوح مصرف نهایی همچون بخشهای ساختمان و مسکن، حمل و نقل و صنعت نیز مشاهده می شود. قیمت نازل حامل های انرژی و عواملی همچون عدم استفاده از تکنولوژی روز در کارخانجات تولیدی، ساختمان سازی، کشاورزی و حمل و نقل باعث شده است که مصرف سرانه انرژی نهایی کشور در مقایسه با سایر کشورهای در حال توسعه بسیار بالا باشد. در تحقیق حاضر در ابتدا براساس آخرین اطلاعات موجود، شاخص های سطح کلان بخش انرژی کشور با سایر کشورهای دنیا مقایسه می شود و سپس در سطح خرد وضعیت شاخص ها در بخش های نهایی محاسبه گشته و تحلیل اقتصادی جامعی در هر یک از آنها در مقایسه با متوسط جهان ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که مدیریت مصرف، کاهش یارانه های انرژی و تدوین معیارهای مصرف، از جمله الزامات اساسی کشور می باشند.

    کلیدواژگان: شدت انرژی، مدیریت مصرف، ساختمان و مسکن، حمل و نقل، صنعت، کشاورزی
  • الهه کولایی، محمد همتی صفحه 295
    گسترش جهانی دموکراسی و اقتصاد بازار با دو تناقض به هم وابسته روبه رو شده است. در حال حاضر، برابری رسمی میان شهروندان و حق بهره مندی از حکومتی پاسخگو، به صورت بی سابقه ای گسترش یافته است. با این حال، بسیاری از دموکراسی های نوپا، و شاید [دموکراسی های] دیرپا - در انجام وظایف مورد انتظار دولت دموکراتیک، با مشکلاتی مواجه شده اند. خواه این وظایف را با معیار تی. اچ. مارشال (1992)، به منزله توسعه [حق] شهروندی اجتماعی برای همه در نظر بگیریم یا با نگاهی محدود و «قدیمی»تر، آن را حفاظت از نظم عمومی که برای مشارکت آزاد در زندگی عمومی کافی باشد، تعریف کنیم.
  • امانوئل والرستین، ام البنین توحیدی صفحه 337
    تا سال 2003، سخن گفتن از زوال آمریکا، پوچ و بی معنا به نظر می آمد. اما اکنون چنین باوری، به اعتقاد رایج در میان نظریه پردازان، سیاستگذاران و رسانه ها تبدیل شده است. آنچه در افزایش آگاهی نسبت به این مفهوم نقش پراهمیتی داشت، شکست کامل حمله پیشگیرانه آمریکا به عراق بود. اما آنچه هنوز به طور کافی درک نشده، ماهیت دقیق زوال آمریکا و زمانی است که آغاز شده است.
    اغلب تحلیلگران، مدعی بودند که اوج هژمونی ایالات متحده، در عصر پس از 1991 بود، هنگامی که جهان از ساختار دو قطبی دوران جنگ سرد، به تک قطبی تغییر یافته بود. اما این تلقی از هژمونی آمریکا، مطلقا توسعه نیافته است. ایالات متحده از سال 1945 تا حدود سال 1970، تنها قدرت هژمونیک بود و از آن زمان، زوال هژمونی آن آغاز شد. فروپاشی شوروی، ضربه ای بزرگ بر قدرت آمریکا در جهان بود و تهاجم به عراق در سال 2003، وضعیت را از زوال کند، به سوی فروپاشی دگرگون کرد. در سال 2007، ایالات متحده نه تنها اعتبار خود را به عنوان رهبر سیاسی- اقتصادی نظام جهانی از دست داد، بلکه تفوق نظامی آن نیز از میان رفت.
|
  • Mahmood Vaezi Page 7
    Georgia's military activities for regaining domination over two separatist regions of South Ossetia and Abkhazia during summer 2008 created a new crisis in the troubled region of Caucasus. Russia's military operations to protect these two regions and its unilateral act of recognition of the independence of them led to tensions in relations between Russia and the West, especially the U.S. The author tries to study the factors responsible for creating the crisis and its consequences for Georgia's internal situation and great powers reactions as well as opportunities and challenges provided by it for Iran. The author believes that Russia's interest for preserving the former Soviet Union's military bases located in Georgia and Georgia's insistence on the withdrawal of Russian troops from these bases have been always a point of contention in relations between the two countries. Meanwhile, relations between Russia and the West had deteriorated due to the increasing influence of NATO in the periphery zone of Russia, epitomized by studying the membership of Georgia and Ukraine in NATO. He concludes that rivalry and tension between extra-regional powers in the Caucasus along with problems related to national and ethnic identity have contributed to the accumulation and continuation of crisis in the region.
    Keywords: Caucasus, Georgia, Russia, U.S., Great Powers, Extra, regional Powers, Abkhazia, South Ossetia
  • Mohammad Firouzian Page 41
    The Caucasus in the last years of 20th century similar to those of 19th century, was the focal point of developments having deep consequences at the regional and international levels. Various ethnic crises emerged in the region during these years resulted from its vast ethnic diversity on the one hand, and rivalry between regional and extra-regional powers on the other hand. Meanwhile, Russia's hegemonic diplomacy in the region and the increasing importance of Caucasian energy in the global economy have aggravated security challenges in this region.
    Keywords: Caucasus, Security, Iran, Russia, U.S., Energy, Caspian Sea
  • Mahmood Shoori Page 59
    Relations between Iran and Russia during the post-Soviet era have created major concerns for the U.S. and some of Western great powers due to Russia's technological and political support of Iran's nuclear program and some military cooperation between the two countries. Following the collapse of the Soviet Union, sometimes the U.S. has served to the consolidation of Iran-Russia relations, and sometimes it has prevented the establishment of ties in some areas between the two countries. But, it is evident that even in the most difficult situation, increasing tension in U.S.-Russia relations has not necessarily led to the strengthening and expansion of Iran-Russia relations, especially in strategic issues.
    Keywords: Iran, Russia, U.S., West, Iran's Nuclear Program, Military Cooperation
  • Vali Kouzehgar Kaleji Page 75
    Shanghai Cooperation Organization (SCO) is a regional organization which was established at the beginning of the third millennium aimed at confidence-building among member countries, struggling against terrorism, religious extremism and separatism as well as confronting the U.S. unilateral hegemony in the international system. Its members are China, Russia, Central Asian countries (except for Turkmenistan). Iran, India, Pakistan and Mongolia have observer status in this organization. As SCO experienced a major dynamism in political, security and economic fields, the idea of establishing an "energy club" aimed at coordinating the policies of supply and demand, ensuring energy supply security, enhancing economic cooperation among member countries and adapting with new developments in the global economy was ratified in 2006 during the summit meeting in Astana, Kazakhstan. This article studies the most important opportunities and challenges facing SCO in realizing the idea of the establishment of an "energy club". The author uses a descriptive-analytical method and draws upon the theories of Cantori and Spiegel and those related to intergovernmentalism and neo-regionalism.
    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Energy Club, Economic Integration, Intergovernmentalism, Neo, regionalism
  • Afifeh Abedi Page 109
    Following the Cold War, Russia gripped with tremendous economic and political problems, under these circumstances, the U.S. could easily expand its influence in the Middle East. During this period, Russia which involved in its economic reconstruction, adopted a foreign policy towards the region which was in line with the U.S. policies. This paved the way for Washington to further its goals in the region more easily. Although since the mid-1990s, Russia realized that preserving its influence in the "near abroad" depended on expanding ties with the countries such as Iran and Turkey, we did not observe any major confrontation between Moscow and Washington at that time. When Putin came to power, relations between the two countries were ameliorating, but the U.S. attack on Iraq faced this trend with some challenges, so that Russians realized that their domestic and regional security and power could be better safeguarded by adopting an independent stance vis-à-vis the U.S. For this reason, since than, the international system has witnessed independent and sometimes confrontational approaches taken by Kremlin regarding the White House policies towards the regions such as the Middle East.
    Keywords: Russian Middle East Policy, U.S., Yeltsin, Putin, Medvedev
  • Hamid Hadian Page 133
    Bodin, Montesquieu, Ratzel, and Lucien Febvre mentioned the impact of geography on historical and political treads. Geographical determinism means that geographical environment overshadows the destiny of people. One of the most important issues in geographical and historical fields as well as in political history is the boundaries of states and their security. Meanwhile, ethnic mosaic communities pose serious threats against the security of borders. Today, these communities exist in a vast geographical range extending from southwest Asia to Africa. Therefore, a proper understanding of political developments in Afghanistan is not possible without studying its ethnic geography and mosaic society.Afghanistan undergoes the crisis of ethnic geography. Centrifugal forces have begun to fight against the central government and against each other to maximize their power, this has resulted from geographical-ethnic situation of Afghanistan and its ethnic-cultural diversity. The lack of domestic authority has intensified the military conflicts between various ethnic groups. Also, the geographical situation of Afghanistan, which makes it a buffer state, has undermined the structure of the central government. In fact, geographical determinism imposes the status of a buffer state on Afghanistan. Today, we witness a "failed state" in Afghanistan resulting in ethnic confrontations and the collapse of its national sovereignty.
    Keywords: Afghanistan, Nation, State Building, Buffer State, Failed State
  • Mohsen Shariatinia Page 153
    Power structure in the international system is changing. The fall in the power of some actors along with the increase in capabilities of others have entered the international system into a transition period. Given this process, different hypotheses on the future of international system have been put forth. Some argue that after the passage of several decades, the epicenter of power will move from Atlantic to Asia. Others believe that still there is an irremediable gap between the U.S. and emerging powers and the U.S. will remain the sole superpower in a foreseeable future. The article studies the process of power transition in the international system and existing hypotheses about its future.
    Keywords: International System, Change, Great Power, Emerging Powers
  • Davood Kiani Page 169
    Despite the fact that the European Union and Russia have common interests in terms of economic issues, their distinct identities and bad memories have led to a deep distrust between them. This has prevented them from building an institutionalized, well-defined and sustainable relationship. Meanwhile, the U.S. has always played a determining role in Russia-EU relations. This article tries to examine the impact of a likely new trend of transatlanticism on relations between Russia and the EU.
    Keywords: Transatlanticism, Russia, European Union, Multilateralism, U.S
  • Pirooz Izadi Page 181
    With the coming to power of Barack Obama, the democratic presidential candidate in the U.S., political observers predict that a new chapter will be opened in transatlantic relations. Given the new international situation, it is expected that the U.S. and the EU cooperate much closer to solve global problems and international crises. Particularly at the time that the U.S. needs more than any other time in the past to recover its lost prestige, it will be likely that it tends to adopt a multilateral approach. But the two sides face serious challenges in pursuing this way. This article tries to study transatlantic relations in Obama's era and to examine the most important issues facing the U.S. and the EU regarding political and security problems including disarmament, arms control, climate change, Russia, Arab-Israeli conflict, Iran and Afghanistan.
    Keywords: EU, U.S., Obama, Multilateralism, Transatlantic Relations
  • Hamid Rahnavard, Mohammad Ali Heydari Page 195
    The U.S. presidential election in November 2008 led to the victory of Barack Obama who had based his electoral campaigns on the slogan of change. Since the beginning of electoral campaigns, a question raised in political circles about the feasibility of change in the U.S. policies. This article considering two variables of agent and structure, tests change and stability in the U.S. foreign policy and argues that in which areas and to what extent the slogan of change is more likely to materialize. Finally, against this backdrop, the future Iran-US relations is studied.
    Keywords: U.S., Foreign Policy, Change, Obama, Iran
  • Seyyed Javad Tahaii Page 219
    Democratization is a new concept with old origin, because it inevitably relates to the ancient notion of democracy. This article argues that democracies despite their similarity are native and particular experiences, thereby democratization should be studied from this standpoint. Every democratic experience should be logically understood in its own specifities. After that, we can present comprehensive and theoretical thoughts about them. The contents of democratic experiences (democratization) in the world in general and in Iran in particular, are independent of general definitions of democracy and the first could not be known through the latter. Because, democracy in its essence tends to expand individual potentialities in the framework of its own historical society and this involves particular and individual contents rather than universal and human ones.
    Keywords: Democratization, Democracy, Iran, Islamic Republic
  • Ali Akbar Assadi Page 233
    Iraqi Al-Qaeda can be considered the most important non-governmental actor in Iraq, following the U.S. attack on this country. This group emerged as the most challenging group in opposing the political process in Iraq. It adopted a violent approach, but since 2007, it gradually began its downturn trend. This article tries to study the factors contributing to the rise and fall of Al-Qaeda in Iraq. Along these lines, the author first addresses the factors which contributed to the rise of this group and particularly increasing differences and conflicts among internal groups in Iraq as well as opposition made by Sunni groups. Then, while explaining the goals, strategies and performance of Al-Qaeda in Iraq, the author discusses the factors contributing to its weakness including reactions made by the majority of Sunni groups against it.
    Keywords: Iraqi Al Qaeda, Sunnis, U.S., Awakening Councils
  • Afsaneh Ahadi Page 249
    Today, communication and the role of public opinion and their impact on international events are more important than the past, therefore in studying events such as Iran's nuclear program, we cannot be indifferent to international views. In fact, the continuation of Iran's nuclear program forced Iranian officials to find some solutions for it and posed some questions about how this program transformed into a crisis. In examining the trend which led to the consensus of the Security Council against Iran, paying attention to media activities, statements made by officials of other countries and views of experts are of great importance. The combination of these factors forms the world public opinion orientation towards different issues including Iran's nuclear program. In addition to extensive media activities, the effectiveness of views expressed by experts on international trends is considered a determining factor. In this regard, we should emphasize that undoubtedly enhancing Iran's image among the world public opinion will create a major obstacle against forming a consensus by Westerners to impose sanctions against Iran.
    Keywords: Nuclear Program, Media, Public Diplomacy, Soft Power, Internationalization
  • Ali Mobini Dehkordi, Hamed Houri Jafari, Atieh Hamidinejad Page 271

    Comparing Iran with other countries in terms of energy indices shows that we are not in a desirable situation. At the present time, the intensity of energy consumption in the country is 1/67 tonnes crude oil equivalent per 1000 dollars GDP, while this figure is 0/24 in the world and 0/1 in the developed countries. This unfavorable situation is also observed in marginal consumption levels as housing, transport, and industry sectors. The low price of energy carriers along with factors such as not using updated technology in productive firms, construction, agriculture and transport is responsible for the higher per capita energy consumption in Iran compared to the other developing countries. This article compares Iran's energy indices at the macro level with those of other countries based on the latest available data, and then at a micro level, indices in marginal sectors are calculated and a comprehensive economic analysis in each of them in comparison with the world average is presented. The results show that consumption management, reducing energy subsidies, and formulating consumption criteria are imperative for the country.

    Keywords: Energy Intensity, Consumption Management, Construction, Housing, Transport, Industry, Agriculture