فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد
پیاپی 53 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسن روحانی صفحه 7
    ورود مفاهیم جدید به مباحث توسعه، امروزه افق جدیدی به روی اندیشمندان این حوزه گشوده است؛ به طوری که مفاهیمی چون سرمایه اجتماعی و سرمایه فرهنگی جایگاه ویژه ای در مطالعات توسعه انسانی یافته اند. در این مقاله، در راستای تبیین نظریه سرمایه فرهنگی، نخست به زمینه و زمانه ظهور نظرات سرمایه اجتماعی و فرهنگی توسط پوتنام و بوردیو اشاره شده، پس از تعریف انواع سرمایه ها و چگونگی تعامل آنها، دیدگاه بوردیو تشریح گردیده، برخی دیدگاه های تکمیلی آورده شده و در پایان قبل از نتیجه گیری، از نسبت سرمایه فرهنگی با تعلیم و تربیت سخن گفته شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه، فرهنگ، سرمایه فرهنگی، نظریه سرمایه فرهنگی
  • مهدی خلف خانی صفحه 39
    فساد، پدیده جهانی است و قدمتی به اندازه دولت و انسان دارد. امروزه کشور یا اجتماعی وجود ندارد که مدعی داشتن نظام با سلامت تمام عیار اداری و اجتماعی شود. اگرچه سطح فساد اداری و اجتماعی از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است، اما همه نظام ها با سطوحی از فساد مواجه هستند. آنچه میزان فساد را از نظامی به نسبت نظام دیگر متمایز می نماید، تفاوت در ابتکارات انسانی، نوع نظام و ساخت فرهنگی، نظام های ارزشی و اعتقادی، باورهای ملی و تدابیر نهادی کارگزاران انسانی است. در مورد مبارزه با فساد، دو دسته نظریه اساسی توسعه یافته حول اندیشه های بدبینان و خوشبینان متمرکز شده است. دسته اول هر گونه اقدام و ابتکاری را برای پایان فساد اداری، تلاش بی فایده می دانند و گروهی دیگر باور دارند که فساد را می توان مانند بیشتر پدیده های موجود در اجتماع از طریق خرد دسته جمعی، ابتکارات نهادی، تغییر تدریجی ساختار های اقتصادی و فرهنگی و سرمایه اجتماعی و در جریان یک فرآیند کاهش داد. این مقاله ضمن تاکید به دیدگاه دوم، معتقد است که فساد ضمن اینکه ریشه در خود نهاد ها دارد، از عوامل اجتماعی و محیط اجتماعی تاثیر می پذیرد. نویسنده ضمن تاکید بر اهمیت تاثیرگذار فرهنگ و اجتماع و به ویژه سرمایه های اجتماعی در توسعه فساد اداری، معتقد است با ابتکارات فرهنگی و فناورانه می توان فساد را کنترل نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، خاص گرایی، عام گرایی، هزینه، اعتماد، همکاری، فساد
  • حسن عابدی جعفری، سعید زرندی صفحه 57
    امروزه دولت ها ملزم به پاسخگویی در قبال تقاضاهای روزافزون شهروندان آگاه، تشکل ها و...هستند. نظارت مردم بر کارگزاران خود در دولت جهت اطمینان از پاسخگویی آنها، به عنوان اصلی پذیرفته شده در مدیریت دولتی مطرح است. اعلام اموال مدیران، به عنوان یک مکانیسم پاسخگویی، مانعی در ایجاد تضاد منافع در مسئولان و باعث احساس رضایت شهروندان است. نظارت کارآمد، نیازمند تبیین شاخص هایی است، لذا در این مقاله برای استخراج شاخص های اثرگذار در اعلام اموال، به مطالعه موردی یازده کشور پرداخته می شود. در نهایت با جمع بندی 8 شاخص، شاخص های بهینه در تدوین قوانین اعلام اموال پیشنهاد می گردد. سپس با ارائه مدلی برای استاندارد زندگی، اقدام به طراحی نرم افزاری مبتنی بر وب به منظور اعلام نمودن اموال و نیز استفاده از بررسی های عرضی بین درآمد و هزینه ها، صحت اموال اعلام شده و روند سلامت مالی مدیران می شود.
    کلیدواژگان: اعلام اموال، فناوری اطلاعات، پاسخگویی، فساد اداری، سیستم هوشمند، طراحی سیستم
  • احمد جعفر نژاد، محمدحسن ملکی، سید سعید راد، امیر اعظمی صفحه 75
    افراد زیادی در سازمان ها تلاش می کنند تا تصویر مورد نظر خود به دیگران را انتقال دهند. بسیاری از افراد در سازمان ها در رفتارهای مدیریت تاثیر درگیر می شوند. این مقوله در میان اندیشمندان توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این مقاله تلاش می شود تا رابطه میان عواطف مثبت و منفی با به کارگیری تاکتیک های مدیریت تاثیر مورد بررسی قرار گیرد. یافته های تحقیق رابطه مثبت و معنی داری میان متغیرهای عاطفه مثبت با به کارگیری تاکتیک خودشیرینی، عاطفه منفی با به کارگیری تاکتیک های حامی سازی و تهدید و ارعاب و رابطه منفی و معناداری بین دو متغیر عاطفه منفی با به کارگیری تاکتیک خودشیرینی را تایید کرد. همچنین بررسی رابطه بین دو متغیر عاطفه مثبت و به کارگیری تاکتیک حامی سازی نشان داد که رابطه معکوسی بین این دو متغیر وجود دارد. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان و کارمندان ادارات آموزش و پرورش شهرستان قم (ناحیه یک، دو، سه، چهار به اضافه اداره مرکزی) تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: تاکتیک حامی سازی، تاکتیک خودشیرینی، تاکتیک ارعاب، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • محمد عبداللهی، ابراهیم میرزایی صفحه 99
    در حال گذار بودن جامعه ایران بین سنت و مدرنیته، عدم هماهنگی و گسست بین وسایل اجتماعی و اهداف ارزشی جامعه، تعارض بین نظامات ارزشی و هنجاری افراد جامعه، ناتوانی افراد در انتخاب کنش تطابقی مناسب، شناخت وضعیت موجود شیوه های تطابق، ترسیم دورنمای آن و امکان گذار از وضعیت موجود به مطلوب را ضروری می سازد. در این نوشتار جهت بررسی سنخ شناسی تطابق اجتماعی از روش های چند بعدی استفاده شده است. جامعه آماری افراد 16 تا 35 ساله در استان ایلام، روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، حجم نمونه 380 نفر، نوع تحقیق پیمایشی و تکنیک عمده گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. نوع غالب تطابق اجتماعی در بین جوانان نوآوری می باشد. نمره اهداف از وسایل بیشتر می باشند. افراد ساکن در روستا نسبت به شهری ها همنواتر و افراد با میزان اعتماد بیشتر همنواتر می باشند. با توجه به غالب بودن نوع تطابق نوآوری، یعنی ترجیح دادن اهداف ارزشی و آرمانی نسبت به مکانیسم های اجتماعی دستیابی به اهداف از سوی افراد، هماهنگی بین اجزای ساختاری جامعه، تهیه و ارایه وسایل هنجاری مناسب با ارزش ها، تقویت نهادهای مدنی، ایجاد فرصت های باز تحرک اجتماعی و بهبود بخشی به اعتماد اجتماعی ضروری است.
    کلیدواژگان: تطابق، ساختار فرهنگی، ساختار اجتماعی، همنوایی، ناهمنوایی
  • فیض الله نوروزی، سارا فولاد صفحه 129
    پژوهش حاضر از نوع تبیینی است و به بررسی احساس امنیت اجتماعی در بین زنان 29-15 ساله شهر تهران و عوامل اجتماعی موثر بر آن میپردازد. در این تحقیق، با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای و نمونه گیری تصادفی ساده با 384 نفر از زنان 29-15 ساله شهر تهران مصاحبه شده است و نتایج آماری آزمونها نشان میدهد که متغیرهای احساس امنیت محل سکونت، پایگاه اقتصادی و اجتماعی و احساس نظم اجتماعی تاثیر مثبت و مستقیم؛ و متغیر پایبندی مذهبی تاثیر منفی و معکوسی بر احساس امنیت اجتماعی زنان دارند. تحلیل رگرسیون چندمتغیره نیز نشان میدهد که به ترتیب متغیرهای احساس امنیت محل سکونت، پایگاه اقتصادی و اجتماعی، احساس نظم اجتماعی و پایبندی مذهبی در تبیین میزان احساس امنیت اجتماعی زنان سهم عمدهای داشتند و مقدار تبیین بهدست آمده نیز 36 درصد میباشد.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، احساس امنیت محل سکونت، پایبندی مذهبی، احساس کنترل اجتماعی، احساس نظم اجتماعی، پایگاه اقتصادی و اجتماعی
  • علی فروغی، رضا عسگری صفحه 161
    در گوشه و کنار جهان در لابه لای فرهنگ عامه، عقاید و باورهایی به چشم می خورند که از نظر تفکر مدرن در رده عقاید خرافی طبقه بندی می شوند. علی رغم بار معنایی منفی که بر این دسته از عقاید متصور است، بر پایه منطق امروزین، خرافات آن گونه از عقاید و باورهایی هستند که به لحاظ علمی و تجربی غیر قابل دفاع بوده و می تواند زمینه های تحرک یا توقف جامعه را حول موضوعی خاص فراهم آورد. به همین ترتیب به لحاظ کارکردهای آشکار و پنهان مثبت و منفی که این دسته از عقاید در جوامع امروزین دارند، بحث و بررسی پیرامون آنها اهمیت ویژه ای می یابد. بر این اساس، پژوهش حاضر با تکیه بر عقاید و باورهای رایج در فرهنگ عامه شهروندان تهرانی در پی کشف گستره و نفوذ برخی زمینه های مرتبط با آنها برآمده و با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه و توصیف و تحلیل یافته ها به این نتیجه رسیده است که افرادی که نحوه ارتباط و نزدیکی بیشتری با نوگرایی، خردگرایی، علم ورزی و تجربه گرایی دارند (نظیر تحصیلات بالاتر، مدت اقامت بیشتر و تولد در شهرهای بزرگ تر، مشاغل امروزی تر) و به طور کلی درگیری بیشتری با شرایط جامعه مدرن دارند، تمایل کمتری به عقاید خرافی دارند. همچنین مردان، کمتر از زنان و منطقه یک کمتر از سایر مناطق 22 گانه شهر تهران به عقاید خرافی گرایش دارند.
    کلیدواژگان: خرافات، خرافه گرایی، فرهنگ عمومی و شهروندان تهرانی
  • جعفر حق پناه صفحه 193
    واقع گرایی و نوواقع گرایی به عنوان رهیافت مسلط بر مطالعات روابط بین الملل و سیاست خارجی با تاکید بر دولت گرایی و غلبه عنصر ساختار بر نظام بین الملل، قائل به نقش و تاثیر قومیت و گروه های قومی بر سیاست خارجی دولت ها نیست. در حالی که با پایان جنگ سرد، شاهد گسترش تاثیرگذاری متغیر قومیت بر ترتیبات امنیتی سیستم های تابع، به ویژه خاورمیانه هستیم. نوشتار حاضر با تشریح ناکارآمدی تبیین رئالیستی کلاسیک در تحلیل این روند رو به رشد، نظریه «موازنه فراگیر را به عنوان الگوی مناسب برای توضیح تاثیر قومیت و گروه های قومی بر سیاست خارجی دولت ها، به ویژه در خاورمیانه عرضه می نماید.
    کلیدواژگان: واقع گرایی، موازنه قوا، موازنه فراگیر، سیاست خارجی، قومیت، گروه های قومی، خاورمیانه
  • محمود خسرو جردی، سید آیت الله میرزایی صفحه 213
    در زمینه استفاده بیش از حد یا اعتیاد به اینترنت، تبعاتی چون ناراحتی های جسمی مانند سردرد، تورم و سوزش چشم، کمردرد، گردن درد، درد مفصل انگشتان و مچ دست (مشهور به سندروم تونل کارپال)، کم خوابی یا بی خوابی و اختلال در اشتها و عوامل دیگری چون افت تحصیلی، عدم تمایل به شرکت در کلاس های درس، محافل خانوادگی یا جمع دوستان، بی توجهی به نظافت شخصی، پرخاشگری و تمایل بیش از حد به انزوا و تنهایی گزارش شده است. بنابراین، با توجه به گسترش روزافزون استفاده از اینترنت، توجه به پیامدهای منفی این بستر ارتباطی مهم می نماید. پژوهش حاضر در پی آن است میزان اعتیاد اینترنتی را در میان نوجوانان بررسی نماید. روش پژوهش توصیفی و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان مناطق 21 گانه آموزش و پرورش شهر تهران، و نمونه آماری آن تعداد 204 نفر است که به طور تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از تست اعتیاد اینترنتی یونگ، رابطه اعتیاد نوجوانان مقطع راهنمایی و دبیرستان با اندازه سازمان آموزشی، جنس، و مقطع تحصیلی آنها آزموده شد. نتایج این پژوهش اختلاف معناداری را برحسب جنس بین دختران و پسران در استفاده بیش از حد از اینترنت نشان نمی دهد، اما اختلاف معناداری را بر حسب مقطع تحصیلی کاربر و میزان اعتیاد اینترنتی بیان می کند. بنا به یافته دیگری، بین اندازه مؤسسه آموزشی و میزان اعتیاد اینترنتی دانش آموزان تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنتی، نوجوانان، دانش آموزان، راهنمایی، دبیرستان
  • مجتبی رفیعیان، زهرا خدایی صفحه 227
    امروزه فضاهای عمومی شهری، ضرورتی اساسی در برنامه های توسعه شهری یافته اند که این امر حکایت از نقش این فضاها در تقویت وجهه فرهنگی- اجتماعی شهر دارد. فضای شهری به ترکیبی اطلاق می شود که از فعالیت ها، بناهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اداری، تجاری و مانند آن و عناصر و اجزای شهری به صورتی آراسته، هماهنگ و واجد نظم و زیبایی و بالطبع با ارزش های بصری تشکیل می گردد و از نظر فیزیکی دارای بدنه ای محصورکننده می باشد. به عبارتی، فضای شهری جزئی از یک شهر است که به عنوان عرصه عمومی، تجلی گاه فعالیت های شهری است. در این میان شهروندان به عنوان فعالان عرصه عمومی و کاربران فضاهای شهری در این بستر به تعامل و کنش مشغول اند. طبیعی است رضایتمندی آنان از این فضاها بر تعاملات اجتماعی آنها تاثیرگذار خواهد بود. در این مقاله سعی شده است تا با شناسایی متغیرهای اثرگذار بر رضایتمندی شهروندان از فضاهای عمومی شهری، شاخص ها و معیارهای مؤثر بر آن مورد ارزیابی و واکاوی قرار گیرد. همچنین با استفاده از روش اسنادی به بررسی تعاریف و مفاهیم فضاهای عمومی شهری، عوامل مؤثر بر محتوای فضای شهری و کارکرد فضاهای عمومی شهری پرداخته شده است. در ادامه شاخص-ها و معیارهای مؤثر بر رضایت شهروندان از فضاهای عمومی شهری بیان شده است. نتایج مطالعات نشان داد که سه متغیر دسترسی به خدمات، امنیت اجتماعی و هویت مکانی از اثرگذارترین عوامل در رضایتمندی شهروندان از فضاهای عمومی شهری هستند.
    کلیدواژگان: فضا، فضاهای عمومی شهری، رضایتمندی، شهروندان، برنامه ریزی شهری
  • فیض الله نوروزی، مهناز بختیاری صفحه 249
    شکلی از تفکر عقلانی منجر به رشد مشارکت شده که رسالت آن سهیم نمودن انسان در سرنوشت خویش است. شکل گیری و استمرار این فرآیند در جامعه، مستلزم وجود عوامل و شرایط بسیاری است. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا از منظر جامعه شناختی، به بررسی میزان مشارکت اجتماعی - سیاسی و عوامل مؤثر بر آن در شهرستان خدابنده بپردازد. جامعه آماری این پژوهش افراد60- 30 ساله ساکن در این شهرستان می باشد و 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه مبتنی بر پرسشنامه می باشد. یافته های پژوهش، حاکی از میزان مشارکت اجتماعی- سیاسی متوسط به پایین در شهرستان خدابنده است. همچنین همبستگی معنی دار، در سطح اطمینان 99درصد، بین متغیرهای مستقل (سن، جنسیت، طبقه اجتماعی، محل سکونت، عام گرایی، آینده نگری، بیگانگی اجتماعی- سیاسی، اعتماد، ساختار خانواده، تعلیم و تربیت، رسانه های گروهی، تقدیر گرایی با متغیر وابسته (مشارکت اجتماعی - سیاسی)، برقرار است. R2 معادل39/0می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت اجتماعی، مشارکت سیاسی، جامعه مشارکت جو، دموکراسی مشارکتی
|
  • Dr. Hassan Rohani Page 7
    The introduction of new themes into the discussions on development has opened a new horizon for the thinkers involved in this field. Therefore, concepts such as social capital and cultural capital have found a special status in human development studies.To explain the theory of cultural capital, this article first addresses the conditions leading to the emergence of social and cultural capital theories as developed by Putnam and Bourdieu. Then, it defines the different types of capital and describes their interaction. Finally, the relationship between cultural capital and education is discussed.
  • Dr. Mehdi Khalafkhani Page 39
    Corruption is an international phenomenon dating back to the emergence of state and humankind. Today, there is no country or society which claims to have a completely healthy administrative and social system. Although, the level of administrative and social corruption is different from a society to another one, all systems face a certain level of corruption. What differentiates the extent of corruption in different systems is difference between human initiatives, the types of system, cultural structures, belief and value systems, rational opinions and institutional measures of human agents. As for struggling against corruption, there are two categories of well-developed theories which could be associated to pessimists and optimists. The first category – pessimists – believes thatevery effort for ending administrative corruption is useless, and the second one believes that corruption can be reduced like most existing phenomena in the society through collective wisdom, institutional initiatives, and gradual change in economic and cultural structures and social capital. This article while emphasizing the second view, argues that corruption is affected by social factors and social environment, despite the fact that it is rooted in institutions. Having emphasized the importance of culture and society,especially social capital in spreading administrative corruption, the author believes that corruption can be controlled by cultural and technological measures.
  • Hassan Abedi Jafari, Saeed Zarandi Page 57
    Today, governments are obliged to respond the increasing demands of conscious citizens, organizations, etc. People's supervision on their agents in the government to make them responsible is an accepted principle in public management. The declaration of authorities 'property as a mechanism for responsiveness, prevents from interests conflict among authorities and provides for citizen's satisfaction. Efficient supervision requires theexplanation of indices. Therefore, this article conducts a case study on eleven countries to extract determining indices in declaring property. Finally, through aggregating eight indices, the optimum indices in formulating regulations for the declaration of property are suggested. Then, a software is designed to certify the declared property based on acomparison between revenues and costs by providing a model for living standards.
  • Dr. Ahmad Jafarnejad, Mohammad Hassan Maleki, Amir Azami, Seyed Saeed Rad Page 75
    Many people working in organizations try to convey their envisioned picture to other people. Many of them adopt some behavior which can be subsumed under impression management.
  • Dr. Mohammad Abdollahi, Ebrahim Mirzaei Page 99
    Iranian society is in transition between tradition and modernity. This period is characterized by the rupture between social means and value goals, conflict between value and normative systems, individual's failure in adopting appropriate adjustment, etc, therefore it would be necessary to distinguish the present situation of adjustment methods, their future and possibility of transition from the current situation to the desirable one.
  • Dr. Faizollah Nouroozi, Sara Fouladi Sepehr Page 129
    This article is based on an explanatory research on feeling of social safety among 15-29 year women in Tehran and its determining factors.Using a multi-staged clustering method and simple random sampling, the researchers interviewed 384 women in an age group between 15-29 years. The results show that variables such as feeling safety in home, economic and social status and feeling social order have positive and direct impact onwomen's feeling regarding social safety; and the variable of allegiance toreligious beliefs has a negative and reverse impact on it. Also, a multivariable regression analysis shows that the variables of feeling safety in home, economic and social status, feeling social order and allegiance to religious beliefs have respectively significative roles.
  • Ali Forughi, Reza Asgari Moghadam Page 161
    There are some beliefs among the popular culture throughout the world which are considered to be superstitions based on the criteria of modern thinking. Despite, their supposed negative meaning, superstitions are those beliefs that are indefensible scientifically and empirically but they can motivate or inhibit the society regarding a particular subject. Therefore, due to the open and latent functions of theses beliefs in the modern societies, discussing them is of great importance.Relying upon prevalen beliefs in the popular culture, this article tries to find their determining factors by using the techniques of social surveys. The obtained results show that those people who have closer relation with modernism, rationalism, scienticim and empiricism (those with higher education, longer stay in big cities, etc) have less tendency for superstitious beliefs. Also, men less than women and the inhabitants of the district oneless than those of the other districts of Tehran have a tendency for such beliefs.
  • Dr. Jafar Haghpanah Page 193
    Realism and neo-realism as the dominant approach in the studies of international relations and foreign policy with their emphasis on states and the dominance of structure over the international system do not believe in the role of ethnicity in the foreign policy of states
  • Mohmoud Khosrojerdi, Seyed Ayatollah Mirzaei Page 213
    Regarding the extreme use of Internet or Internet addiction, there have been many reports of clinical disorders such as headache, eye irritation, backache, neck pain, wrist pain, carpal tunnel syndrome, insomnia, poor appetite and other malaises such as educational decline, unwillingness to attend classes or family circles, ignorance of personal hygiene, aggressiveness, depression, etc. Therefore, given the increasing spread ofusing Internet, paying attention to the negative consequences of this communicative channel is of great importance. This article tries to study the extent of Internet addiction among the adolescents. Its descriptive research method and statistical population include the college and high-school students; 204 students were selected randomly and the correlation between Internet addiction and the size of educational organization, gender, and level of education was tested. The results do not show any significant differencebetween the gender and Internet use, but there is a significant difference between the level of education and the extent of Internet addiction.
  • Mojtaba Rafieian, Zahra Khodaei Page 227
    Today, urban public space has gained a fundamental importance in urban development plans. This suggests the role of these spaces in upgrading the cultural and social prestige of the city. Urban space is a complex consisting of activities, different cultural, social, administrative, commercial buildings organized in a tidy, coordinated, orderly, beautifullymanner with a particular visual value which is physically enclosed. In other words, urban space is a part of the city where urban activities are manifested. A place where citizens as the actors of public space and users of urban spaces are interacting with each other. Naturally, their satisfaction with these spaces has a determining role in their social interactions. This article tries to evaluate the indicators and criteria of citizen's satisfaction with urban public spaces by recognizing the influential variables. Also, it studies the definitions and concepts of urban public spaces, determining factors of the content of urban space and functions of urban public spaces, using the documentary method.The results showed that the three variables of access to services, social safety and space identity are the most effective factors in citizen's satisfaction with urban public spaces.
  • Dr. Faizollah Nouroozi, Mahnaz Bakhtiari Page 249
    A form of rational thinking has led to the growth of participation whose aim is making people involved in building their future. The formation and continuation of this process require many conditions. Along these lines, this article tries to study the extent of social - political participation and its determining factors in Khodabandeh, from a sociological point of view. The statistical population of this research consists of individuals in an age groupbetween 30 and 60 years old inhabiting in this city. The size of sample is 400 persons. Data gathering has been conducted by interview based on دquestionnaire. The results show medium to low social - political participation in Khodabandeh. Also, there is a significant correlation, with the reliability of 99%, between independent variables (age, gender, social class, place of residence, universalism, futurism, social - political alienation, trust, family structure, education, mass media, fatalism and the dependent variable, social - political participation). R2 is equivalent to 0/30