فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 55 (تابستان 1389)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 55 (تابستان 1389)

  • 330 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/07/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • گفتمان
  • حسن روحانی صفحه 7
    سال 1382 شاهد ظهور نخستین سند ملی توسعه در تاریخ کشور از سوی مقام معظم رهبری است. بسیار حائز اهمیت است که به مدد مؤلفه های اساسی محیطی و از طریق آینده پژوهی بتوانیم حرکت کشور را در راستای این سند متناوبا پایش کنیم و چهره ایران آینده را ترسیم نماییم. یک روش کلاسیک در روندشناسی تحولات، استفاده از شاخص هایی است که از سوی مجامع و نهادهای بین المللی تعریف و ارائه شده است. با این حال به نظر می رسد که اقتضائات چشم اندازگرایانه و زمینه گرایانه، ما را به بازتعریف این مؤلفه ها، فرا می خواند. تحقیق حاضر، مؤلفه های اصلی تغییرات محیطی کشور را با توجه به اقتضائات، برشمرده، بازتعریف نموده و اهمیت آنها را بر آینده ایران، تشریح نموده است.
    کلیدواژگان: چشم اندازگرایی، زمینه گرایی، مولفه های تغییرات محیطی، سرمایه اجتماعی، سرمایه سیاسی و آینده پژوهی
  • ویژه
  • مهناز مظاهری اسدی، آزاده غلامی قوام آباد صفحه 37
    ورود هر ماده جدیدی به محیط کار و یا زندگی ممکن است با خطرهای بالقوه و بالفعل زیادی همراه باشد که عدم بررسی آنها پیش از استفاده، خسارات بسیاری به همراه خواهد داشت. در این مقاله به طور کلی به بررسی تاثیر نانوذره ها و فناوری نانو بر سلامت انسان ها و یا ضررهای احتمالی آنها برای محیط زیست پرداخته شده است. فناوری نانو در کنار جلب نظر مردم، به دلیل خطرات زیست محیطی خود، موجب بخشی از دغدغه ها و نگرانی های مردم شده است. از این رو پژوهشگران می کوشند تا بررسی روش های مدیریت خطرات نانو بر سلامت افراد، یکی از برنامه های پژوهشی آنها در چند سال آینده باشد.
    کلیدواژگان: نانوذره، محیط زیست، سلامت
  • سیدعلی طباطبایی، علی محمودی صفحه 59
    نقطه شروع همکاری های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس (اعضای شورای همکاری خلیج فارس) به نشست سران ناتو در سال 2004 برمی گردد. در این نشست با تصویب سند ابتکار همکاری استانبول (ICI) از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس دعوت شد تا وارد همکاری های امنیتی - نظامی با ناتو شوند. قطر، کویت، بحرین و امارات متحده عربی، چهار کشوری هستند که تاکنون به این دعوت پاسخ مثبت داده و با انعقاد پیمان های امنیتی یا قراردادهای مبادله اطلاعات نظامی - امنیتی همکاری هایی را با ناتو آغاز کرده اند. به نظر می رسد که این اقدام ناتو یعنی همکاری های امنیتی با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس در ادامه برنامه مشارکت برای صلح و گفتگوی مدیترانه می تواند در راستای استراتژی ترویج ثبات در همسایگی ناتو و مناطق پیرامونی آن تفسیر گردد. اهداف و منافع ناتو از شروع این همکاری ها را می توان در چهار شاخص زیر بررسی کرد: الف) مقابله با تهدیدات نوین، ب) پیشگیری از تضعیف رژیم منع گسترش سلاح های هسته ای، ج) کمک به ساخت یک الگوی امنیتی مشارکتی منطقه ای و د) تامین امنیت منابع انرژی و خطوط انتقال انرژی. بنابراین حضور ناتو در کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس و انعقاد قراردادهای امنیتی - اطلاعاتی با کشورهای منطقه می تواند تبعات منفی برای جمهوری اسلامی ایران داشته باشد. از این رو ضرورت به کارگیری سیاست خارجی که بتواند این تهدید را به فرصت تبدیل سازد، بیش از پیش اهمیت پیدا می کند.
    کلیدواژگان: سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو)، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، مسئله هسته ای ایران، تهدیدات نوین، ابتکار همکاری استانبول، رژیم منع گسترش سلاح های هسته ای، نظریه امنیت تعاونی، امنیت انرژی، الگوی امنیت منطقه ای
  • حمیدرضا شیرزاد، فردین خرازی صفحه 79
    در پی جنگ 22 روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین در نوار غزه و قتل عام بیش از 1400 فلسطینی و زخمی کردن بیش از 5000 نفر دیگر و تخریب زیرساخت ها و تاسیسات دولتی و ویران کردن بیش از بیست هزار باب منزل و جنایات بی شمار دیگر، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد با تشکیل کمیته ای حقیقت یاب به ریاست قاضی گلدستون به بررسی این موضوع همت گماشت. نتیجه تحقیق گسترده این کمیته در قالب یک گزارش 574 صفحه ای دایر بر «ارتکاب جنایات جنگی و احتمالا جنایت علیه بشریت» تقدیم شورای حقوق بشر شد و پس از تصویب و احاله به مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به رغم مخالفت شدید اسرائیل، آمریکا و برخی کشورهای اروپایی به تصویب مجمع عمومی رسید و احتمال ارائه به شورای امنیت و طرح در دیوان بین المللی لاهه در گام های بعدی مورد نظر قرار گرفته است. در این مقاله ضمن مروری بر این گزارش، به بررسی و تحلیل ابعاد آن از منظر موازین حقوق بین الملل بشردوستانه پرداخته و تلاش شده است تا مسئولیت بین المللی رژیم صهیونیستی بر پایه اطلاعات این گزارش مورد شفاف سازی و موشکافی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل بشردوستانه، نوار غزه، رژیم صهیونیستی، گزارش کمیته حقیقت یاب، ریچارد گلدستون، جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت، شورای حقوق بشر، مجمع عمومی، شورای امنیت، اساسنامه رم، مسئولیت بین المللی دولت ها و اشخاص، دیوان بین المللی لاهه
  • کابک خبیری، صفی ناز جدلی صفحه 97
    صلاحیت جهانی یک اصل حقوقی است که به هر کشوری امکان محاکمه مرتکبین جنایات فجیع را صرف نظر از محل وقوع جنایت و ملیت مرتکبین یا قربانیان آن می دهد. بر اساس اصل صلاحیت جهانی، برخی جنایات چنان فجیع هستند که مرتکبین آنها نباید با توسل به مصونیت حاکمیتی یا غیر قابل تعرض بودن مرزهای ملی از چنگال عدالت بگریزند. علیرغم تحولات مثبت متعدد در سطوح ملی، محدودیت های فراوانی که مانع از اعمال کامل اصل صلاحیت جهانی می شوند، هنوز به قوت خود باقی هستند. این محدودیت ها الزاما در تمام موارد صلاحیت جهانی موضوعیت ندارند و با اراده سیاسی کافی می توان بر آنها فائق آمد.
    کلیدواژگان: جرایم بین المللی، حقوق بین المللی، صلاحیت جهانی، عفو، مصونیت
  • ژانت بلیک، محمودرضا گلشن پژوه صفحه 123
    مقاله حاضر تلاش دارد با تاکید بر یکی از ابزارهای دفاع و تهاجم هم زمان (قدرت نرم) - بدون آنکه وارد بحث های ماهوی تهدیدات نرم شود - به گوشه ای از توانمندی های بالقوه و بالفعل اقتدار نرم نظام پرداخته، تلاش نماید تا نکات مثبت بهره برداری از این منبع عظیم قدرت ملی را هم در مقابله با تهدیدات نرم و هم در تحت تاثیر قرار دادن سایر جوامع هدف به شکلی آفندی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. در حقیقت فرض اصلی این مقاله آن است که تمرکز بیش از اندازه بر مفهوم «تهدید نرم»، نظام جمهوری اسلامی را از منابع «قدرت نرم» خود، خصوصا در حوزه فرهنگ و تمدن، غافل ساخته، ناخودآگاه ساختار و چارچوبه های سیاستگذاری و اجرای سیاست های تدوینی را در قالب یک لاک دفاعی شکل می دهد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، تهدید نرم، فرهنگ، تمدن ایرانی، اسلام
  • مصطفی زهرانی، زهرا دولت خواه صفحه 139
    در روابط بین الملل معاصر، تحریم ها ابزارهایی برای حل و فصل اختلافات و دستیابی به اهداف سیاسی خاص تلقی می شوند که غالبا انعکاسی از نارضایتی اعضای قدرتمند شورای امنیت از رفتار بین المللی و داخلی سایر اعضا می باشد. طی سال های اخیر، تحریم هایی علیه کره شمالی و ایران اعمال شده تا این کشورها را وادار به کنار گذاشتن برنامه های هسته ای خود کنند. اعمال و تشدید تحریم ها علیه کره شمالی و ایران با توجه به منافع اقتصادی و استراتژیک متفاوت اعضای دائم شورای امنیت در مناطق مختلف جهان به گونه ای تبعیض آمیز شکل گرفته است. همین امر موجب شده تا موضوع و هدف تحریم ها علیه کره شمالی و ایران هماهنگی و همخوانی نداشته و اعمال نفوذ و چانه زنی گسترده کشورهایی چون چین و روسیه، نقش مهمی در میزان شدت تحریم های اعمال شده علیه این دو کشور داشته باشد. در این پژوهش سعی بر آن است تا با مطالعه مقایسه ای تحریم های اعمال شده علیه کره شمالی و ایران، میزان تاثیرگذاری کشورهایی همچون چین و روسیه بر نوع مقابله با ایران و کره شمالی در عرصه نظام بین الملل مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحریم ها، سلاح های هسته ای، ایران، کره شمالی، چین، رژیم عدم اشاعه، روسیه
  • عبدالعلی قوام، امین روان بد صفحه 171
    پس از قید مفهوم «مسئولیت حمایت» در سند اجلاس سران 2005، بسیاری از حامیان آن تصور می کردند که این مفهوم برخلاف سلف خود یعنی مداخله بشردوستانه، مسیر آسانی در تبدیل شدن به هنجار جهانی خواهد داشت، اما تفاوت در منافع و دغدغه های غرب غیرمتعهدها این روند را کند کرده است. مقاله حاضر در پی ارائه درک بهتری از مفهوم «مسئولیت حمایت» است و در این راستا به چیستی و نحوه پیدایش و ماهیت هنجاری آن توجه می کند و همچنین سعی در تبیین تفاوت واکنش غرب غیرمتعهدها نسبت به این مفهوم دارد. نگارنده معتقد است که مفهوم «مسئولیت حمایت» بر مبنای نظریه جهانشمولی عدالت، حمایت از کرامت بشری و ارتقاء اخلاقیات در روابط بین الملل بنا شده است، ولی مقاومت کشورهای غیرمتعهد در برابر پیشبرد سریع این مفهوم به عنوان یک هنجار بین المللی به دلیل امکان کاربرد انتخابی و سیاست زده این مفهوم توسط کشورهای غربی علیه کشورهای دیگر است که در نتیجه به طولانی شدن این روند می انجامد.
    کلیدواژگان: مسئولیت حمایت، غرب غیر متعهدها، فرایند، هنجارسازی، مداخله بشردوستانه، امنیت انسانی
  • غلامعلی چگنی زاده، بهزاد خوش اندام صفحه 189
    در دهه 1990 رویکرد غرب گرایانه بر سیاست خارجی ترکیه حاکم بود. حاکمیت این رویکرد در سیاست خارجی ترکیه در دهه 1990، در حقیقت استمرار دیدگاه غرب گرایانه حاکم بر سیاست خارجی ترکیه در طول جنگ سرد به حساب می آید. بر مبنای این رویکرد در سیاست خارجی، این کشور در طول دهه 1990 دخالت حداقلی را در امور منطقه ای در پیش گرفت. استدلال اصلی مقاله حاضر این است که با به دست گرفتن قدرت توسط حزب عدالت و توسعه از سال 2002 در ترکیه، با وجود استمرار در نوع نگاه این کشور به غرب، تعامل ترکیه در معادلات مناطق پیرامونی اش شدت بیشتری یافته است. تعامل ترکیه در معادلات منطقه ای و برقراری روابط نزدیک با کشورهای پیرامونی اش بعد از جنگ سرد، دارای دلایل، ابعاد و پیامدهای خاصی است که در این مقاله به بررسی برخی از آنها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ترکیه، غرب گرایی، پیرامون گرایی، اتحادیه اروپا، حزب عدالت و توسعه، خاورمیانه، سیاست خارجی
  • پژوهش
  • حسین مسعودنیا صفحه 223
    جهانی شدن اشاره به فرایندهای پیچیده ای دارد که سبب نزدیکی دولت ها و جوامع به یکدیگر شده است. این پدیده اگر چه قدمتی طولانی دارد، اما به نظر می رسد به معنای اخیر آن بیشتر از دهه 1990، پس از وقوع انقلاب ارتباطات به بعد مطرح گردید. جهانی شدن در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تاثیر داشته است که شاید یکی از مناقشه آمیزترین آنها موضوع فرهنگ جهانی باشد؛ موضوعی که منتقدین جهانی شدن آن را مساوی با سلطه فرهنگی آمریکا بر جهان دانسته اند. و برخلاف آن، موافقین جهانی شدن، فرهنگ جهانی را به معنای چفت و گیر پیدا کردن فرهنگ ها با یکدیگر می دانند. اما در این میان دیدگاه بینابینی نیز وجود دارد که معتقد به واهمگرایی فرهنگی است، یعنی جهانی شدن برای فرهنگ های مختلف هم یک فرصت است و هم یک تهدید. جهانی شدن بر دین هم، به عنوان یکی از زیرمجموعه های فرهنگ، دارای چنین ماهیت پارادوکسیکالی است؛ بدین معنا که از منظر تکنولوژیک و زیر سؤال بردن فراروایت ها برای حیات دین و تقویت نقش اجتماعی آن یک فرصت بوده است؛ اما از منظر معنوی، به دلیل نسبی گرایی پست مدرنیستی و تحلیل آموزه های کلامی در قالب تحلیل گفتمانی، تهدید بوده است. شاید یکی از ملموس ترین پیامدهای جهانی شدن بر دین در دنیای معاصر، نزدیکی ادیان به یکدیگر و فراهم ساختن مقدمات شکل گیری نوعی الهیات جهانی باشد؛ موضوعی که نه تنها امکان گفتگوی ادیان را فراهم می سازد، بلکه سبب تقویت دین به عنوان یک جنبش نرم افزاری در صحنه سیاست جهانی می گردد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، ادیان، فرهنگ جهانی، چست مدرن، گفتمان
  • محمد رحیم عیوضی صفحه 243
    مقولات اجتماعی اساسا پیچیده و متنوع هستند و از این رو تاملات در این خصوص همواره عرصه نظریه پردازی با محوریت مسئله اجتماعی را موضوع بحث برانگیزی قرار داده است. آنچه لازم است در ورود به چنین مباحثی مورد توجه جدی قرار گیرد، چگونگی ورود به عرصه مطالعات جامعه شناسی با تاکید بر تنوع دیدگاه های متفکران این عرصه است. باید اذعان داشت امروزه متغیرهای مختلفی در فرایند تحلیل مسائل اجتماعی میل به نظریه پردازی دارند و صرفا اتکا به برخی نظریه های کلاسیک برای درک مسائل پیچیده و بغرنج اجتماعی کارساز نیست. از سویی ترویج و توسعه نظریه پردازی در حل مسائل اجتماعی، نیازها و پرسش های جدیدی را فراروی جامعه شناسی قرار داده که فراتر از ظرفیت های این رشته بوده و بنابراین موجودیت و کارآمدی آن را به چالش کشیده اند. طبیعی است که نمی توان بر اساس آنچه تاکنون به رشد و بالندگی جامعه شناسی و حوزه های منتسب به آن از جمله جامعه شناسی سیاسی، و ایجاد چارچوب های فعلی در شعب جامعه شناسی خرد و جامعه شناسی کلان انجامیده است، تکیه نمود. امروزه فیلسوفان علوم اجتماعی در مرز میان تحقیق تجربی و تحلیل فلسفی قرار دارند و دو هدف عمده را دنبال می کنند. یکی عمیق تر کردن درک فلسفی ما از جامعه شناسی به دلیل تئوری پردازی در این علم و دیگری فراهم آوردن پایه ای برای پیشرفت در علوم مذکور با فراهم آوردن اندیشه های اصلی تئوریک و تحلیل دقیق آنها. در ضمن با مروری بر نظریات کلاسیک جامعه شناسی سعی شده است جایگاه نظریه پردازی در جامعه شناسی به عنوان مجموعه کوشش های پیشینی که در بردارنده فعالیت های نظری درخصوص نحوه رابطه میان متغیرهای نوین اجتماعی متاثر از مسائل اجتماعی است، بررسی شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی کلاسیک، نظریه پردازی، مسائل اجتماعی، منطق کلاسیک، نظم اجتماعی
  • مهوش آگاه صفحه 261
    پیچیدگی وجود انسان و خلقت شگفتانگیز او، مؤدی به این حقیقت شده تا هر روز چشمانتظار اکتشاف قابلیتهای نوینی نسبت به وجود او باشیم. هیپنوز، یکی از این اکتشافهاست که در دهه های اخیر رشد قابل ملاحظهای پیدا کرده و در عرصه های گوناگون پزشکی، حضور فعال یافته است. یکی از کاربردهای این پدیدار، درمان درد بیماران است. در جهان امروز، از این پدیدار در سطح گسترده برای کاهش مصرف داروهای شیمیایی و مخدرها و همچنین پایین آوردن هزینه درمان و کاستن از فشار هزینه بر سازمان های بیمهگر استفاده میگردد. مقاله حاضر، این پدیدار را معرفی نموده، جایگاه برجسته امروزین آن را در پزشکی مدرن (در مقایسه با گذشته ها) تشریح کرده و مبتنی بر پژوهشهای بومی در داخل کشور بر این فرضیه مهر تایید گذارده است که هیپنوتراپی میتواند به عنوان یک رهیافت مؤثر در درمان درد، مورد توجه نظام تصمیمسازی و تصمیمگیری قرار گیرد. مقاله در پایان پیشنهادهایی را در راستای تحقق بهینه امر مذکور، مطرح مینماید.
    کلیدواژگان: درد، هیپنوتراپی، تاریخچه هیپنوز، اندیکاسیون های هیپنوز، آسم و رژیونال آنستزیای چشم
  • علم شناسی
  • محمدحسین ملایری صفحه 281
    هایدگر متقدم پس از یک واگشت، پا به دوران فلسفی هایدگر متاخر می گذارد. این واگشت یا چرخش اگرچه متضمن تغییراتی است، با این حال براساس و در درون همان زمینه ای است که هایدگر متقدم خوانده می شود و بدون شناخت دقیق آرای حیات فلسفی متقدم او، میسر نیست. نوشتار حاضر، ابتدا دیدگاه های هایدگر متقدم را در باب علم، تشریح نموده و سپس تغییرات آن را در آرای هایدگر متقدم نشان داده است. همان گونه که ملاحظه می شود، هایدگر متاخر، شماری از مؤلفه های جدید را به ویژگی علم مدرن افزوده و بر برخی مؤلفه های گذشته، تاکید بیشتری ورزیده است.
    کلیدواژگان: دازاین، طرح افکنش، ماته ماتیکال، هرمنوتیک، پراکسیس و تئوری
|
  • Dr Hassan Rohani Page 7
    The year 2003 witnessed the emergence of the first national document of development issued by the supreme leader. Monitoring the achievements made in light of this document through using environmental essential elements and futurist studies is of great importance. A classical method for explaining the trend of developments is using indices defined and elaborated by international institutions. However, exigencies resulted from abiding by determined perspective invite us to the redefinition of these indices. Whileredefining the main elements of environmental changes in light of the abovementined exigencies, this article explains their importance for the future of Iran.
  • Dr. Mahnaz Mazaheri Asadi, Azadeh Gholami Qavamabad Page 37
    Introduction of new substances to workplace or living environment may be followed by various potential and actual hazards and ignoring them will entail great risks. This paper conducts a general discussion on the impact of nano-particles and nanotechnology on human health and their possible damages to environment. As much as nanotechnology has appealed to people, its environmental hazards have raised concerns. Therefore, methods used to manage health hazards of nanotechnology will be subject of futureresearches.
  • Zahra Dowlatkhah, Dr. Mostafa Zahrani Page 139
    Sanctions are used in contemporary international relations to settle disputes and achieve certain political goals. More than often, they reflect discontent of powerful members of the United Nations Security Council Extensive investigations followed whose findings were presented to the Council in a 574-page report which alluded to “perpetration of war crimes and possible crimes against humanity.” Despite severe protests by Israel, theUnited States, and some European countries, the report was adopted unanimously by the General Assembly paving the way for submission of the report to the Security Council and filing a lawsuit with The Hague Tribunal as possible next steps.This paper discusses various aspects of the report from the viewpoint of international humanitarian law before scrutinizing international responsibilities of the Zionist regime on the basis of information contained in the report.
  • Abdolali Ghavam, Amin Ravanbod Page 171
    After the concept of “responsibility to protect” was included in 2005 World Summit Outcome Document, most proponents maintained that unlike its predecessor, humanitarian intervention, the new concept could be easily adopted as a new international norm. Differences in interests and concerns between the Western Groups and the members of the Non-Aligned Movement (NAM), however, have slowed down that process. The present paper tries to offer a better understanding of the concept of “responsibility to protect” by focusing on its quality and evolution and its identity as anorm. It also explains different reactions shown to this concept by western states and members of the Non-Aligned Movement. The author maintains that “responsibility to protect” is based on the theory of universality of justice, protection of human dignity, and promotion of ethics in international relations. Promotion of this concept, however, has been sluggish due to resistance from non-aligned countries against its rapid development into an international norm as they fear the new concept can be used against other countries in an arbitrary and politicized way by western states.
  • Gholamali Chegnizadeh, Behzad Khoshandam Page 189
    Westernization was the dominant political trend in 1990s Turkey. Domination of this approach on Turkey's foreign policy in 1990s was, in fact, continuation of globalist viewpoints which governed the country's foreign policy throughout the Cold War. According to this foreign policy approach, Ankara reduced its role in Middle East equations to a minimum in 1990s. This paper argues that after Justice and Development Party swept to power in 2002 and despite continuation of the aforesaid approach inTurkey's foreign policy, the country has been more actively involved in regional equations of the Middle East. Involvement of Turkey in regional equations and establishment of close relations with other Middle Eastern countries has its own reasons, dimensions and consequences which have been discussed here.
  • Dr Hossein Massoudnia Page 223
    Globalization refers to complicated processes making states and societies closer to each other. Although this phenomenon has a long history, it seems that it became more prevalent, in its new sense, after the emergence of the information revolution in the 1990s. Globalization has been influential in different political, economic, social and cultural areas, but perhaps it has been more controversial in the realm of global culture. Itscritics have considered it tantamount to the American domination over the world. On the opposite side, its proponents believe that global culture means the interminglement of cultures. However, there is a group of people who see it as cultural dis-integration that is globalization is an opportunity and at the same time a threat for different cultures. The effects of globalization on religion have been of paradoxical nature that is it has been an opportunity for religion from technological point of view and putting in questionmetanarratives for the life of religion and strengthening its social role, but a threat due to its post-modernist relativism and analysis of theological teaching in the framework of discourse analysis. Perhaps one of the most concrete consequences of globalization for religion in the contemporary world is the rapprochement of religions and the creation of a positive atmosphere for the formation of a kind of global theology; the fact that not only paves the way for dialogue between religions, but also strengthens religion as a software movement in the scene of international politics.
  • Dr Mohammad Rahim Eivazi Page 243
    Social concepts are essentially complicated and diverse. for this reason, theorization on this issues has been always controversial. What is necessary in addressing these issues is the emphasis on different views expressed by thinkers. It should be recognized that today different variables in the Process of analyzing social problems tend to theorize and mere emphasis on some classical theories for understanding complicated social problems is not instrumental. On the other hand, the promotion of theorization in solving social problems has created new needs and questions beyond the capacity of the discipline of sociology and hence challenged its existence and efficiency. Naturally, we cannot rely upon those things which so far contributed to the growth and development of sociology and its relevant branches such as political sociology and to the creation of existingframeworks within micro and macro sociology. Today, social sciences scholars are in the borderline between empirical research and philosophical analysis, and pursue two main goals: deepening our philosophical understanding of sociology duo to theoretization in this discipline, and setting the ground for advancement in this discipline through laying thebasis of theoretical thought, and accurate analyses. While taking a glance at the classical sociological theories, this article tries to study the status of theorization in sociology as a set of a priori attempts involving theoretical activities regarding the relationships between new social variable, affected by social problems.
  • Dr. Mahvash Agah Page 261
    The complicated nature of human being and his wonderful creation have set the ground for everyday discovering new methods for treating his body and soul. Hypnosis is one of these discoveries witnessing remarkable growth during the recent decades in different areas of medical sciences. One of the applications of this phenomenon is pain relief. In today's world, this phenomenon is widely used for reducing the consumption of chemical drugs and narcotics as well as reducing treatment costs and the charges of insurance companies. This article introduces this phenomenon and describes its high status in modern medicine (compared to the past).
  • Mohammad Hossein Malayeri Page 281
    The later period of philosophical life of Heidegger cannot be understood without having clear knowledge about his earlier beliefs. This article describes Heidegger's earlier views on science and then explores the changes made in his views in his later period of philosophical activities. As the article shows, the later works of Heidegger add new elements to the characteristics of the modern science and also put more emphasis on some past elements.