فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 58 (بهار 1390)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 58 (بهار 1390)

  • 402 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن خلیلی صفحه 7
    مفهوم قلمرو به عنوان «مرز جغرافیایی اقتدار سیاسی و حیطه صلاحیت دولت»، در علوم سیاسی و حقوق بین الملل، کاربرد میان رشته ای پیدا کرده است. یکی از ویژگی های بنیادین هر قانون اساسی، وجود اصلی است درباره حدود و ثغور و نحوه تغییر و دفاع از مرز/ قلمرو سرزمینی دولت/کشور که به نحوی مؤکد، ویژگی های عمومی آن بر شمرده می شود. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دستامد انقلاب اسلامی است. به همین جهت، هم متکی بر نگاه به درون بوده؛ و هم اتکایی بر نگاه به بیرون داشته است. قانون اساسی کنونی، هم پایبند به مرز جغرافیایی بوده؛ و هم به فراتررفتن از مرزهای سیاسی به وسیله مقومات / مقولات ایدئولوژیک اشارت داشته است. آمیختگی همزمان دو نگرش موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی که هم مفهوم مرز سیاسی / جغرافیایی را در خود نهاده و هم نگاه فرامرزی، جهان وطنانه و امت نگرانه را در متن خود گنجانده است، از یک سو، برآمده از ویژگی های خاص انقلاب اسلامی و خصوصیات عام انقلاب ها تلقی می شود؛ و از دیگر سو، سیاست خارجی انقلابی برآمده از درونمایه های قانون اساسی را، دووجهی و مبتنی بر دو نگاه جغرافیایی و عقیدتی نموده است. نگارنده، با تکیه بر تحلیل متن مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی که موجب مصوب شدن قانون اساسی ایران در سال 1358 شد، کوشش نموده نشان دهد مفهوم مرز و قلمرو از کدام ویژگی ها برخوردار شده است.
    کلیدواژگان: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مرز، قلمرو، انقلاب اسلامی ایران، خبرگان قانون اساسی 1358، قلمرو جغرافیایی، بی مرزی عقیدتی
  • مجید عباسی اشلقی صفحه 47
    بر اساس کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، ساخت جزایر مصنوعی مجاز شناخته شده است و کشورها اجازه دارند برای اهداف پژوهشی، تحقیقاتی و بهره برداری از منابع دریایی به ساخت این گونه جزایر در حوزه حاکمیتی خود مبادرت کنند، ولی این جزایر فاقد مرزهای دریایی (دریای سرزمینی، منطقه نظارت، منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره) می باشند و کشورهای سازنده نمی توانند در این زمینه ادعایی داشته باشند. اما امروزه حرکت رو به رشد ساخت این جزایر به ویژه در منطقه خلیج فارس و پیچیدگی های زیست محیطی پدیدآمده، موجب طرح برخی نگرانی ها از این روند شده است. در حال حاضر پروژه های متعدد ساخت جزایر مصنوعی در خلیج فارس وجود دارد، برای مثال بحرین ساخت جزیره دو دریا، کویت ساخت جزیره تفریحی سبز، قطر ساخت جزیره مروارید و امارات متحده عربی ساخت جزیره لولو به عنوان بزرگ ترین جزیره مصنوعی جهان در ابوظبی و ساخت برج العرب در دوبی به عنوان یکی از مرتفع ترین سازه های جهان و ساخت جزایر نخل جمیره را آغاز کرده اند. بر اساس بسیاری از گزارش های بین المللی و منطقه ای، رفت وآمد تانکرهای نفت کش، سکوهای نفتی، پالایشگاه ها و تاسیسات ساحلی موجب شده است که خلیج فارس به آلوده ترین دریای جهان مبدل شود. در این شرایط، ساخت جزایر مصنوعی این روند را تشدید می کند و زیان های جبران ناپذیری برای کشورهای ساحلی به بار آورد. در کنوانسیون های حقوق بین الملل دریاها نیز توجه به محیط زیست دریاها و منافع سایر کشورهای ساحلی از پیش شرط های اساسی ساخت این جزایر قرار داده شده است. در این پژوهش تلاش می شود تا ساخت جزایر مصنوعی از منظر حقوق بین الملل دریاها بررسی و تبعات زیست محیطی ساخت جزایر مصنوعی بر دریای خلیج فارس مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، جزایر مصنوعی، حقوق دریاها، محیط زیست، مناطق دریایی
  • وحید سینایی، سمیه زمانی * صفحه 65

    شناخت نقش و جایگاه مجالس قانونگذاری در فرآیند سیاستگذاری نیازمند ارائه و کاربست یک الگوی نظری یا مدل مفهومی است، زیرا این مجالس از جمله نهادهایی هستند که دامنه مداخله آنها در فرآیند سیاستگذاری در کشورهای مختلف، متفاوت و از تعیین کنندگی ماهوی تا اثرگذاری صوری در نوسان است. در چارچوب نظریه ساختار- کارگزار نقش مجالس قانونگذاری در سیاستگذاری و نوسان موجود در این نقش از دو دسته عوامل ساختاری و کنشگری متاثر است. ساختارها شامل اختیارات و صلاحیت های مجلس، سازمان درونی مجلس، توزیع قدرت در نظام سیاسی و ساخت های بیرون از مجلس می شوند. کنشگران شامل رئیس و هیئت رئیسه مجلس، رئیس قوه مجریه، نمایندگان و گروه های نفوذ هستند. در تعامل این ساختارها و کنشگران و برآیند حاصل از آنها سه دسته مجالس تعیین کننده، موثر، کم اثر و خنثی در فرآیند سیاستگذاری در کشورهای مختلف قابل شناسایی هستند.

    کلیدواژگان: مجالس قانونگذاری، سیاستگذاری، ساختار، کنشگر
  • محمدرضا ویژه صفحه 95
    امروزه اصل امنیت حقوقی به گونه ای گسترده در علم حقوق و نیز بحث های سیاسی مورد استفاده قرار می گیرد. بر عکس، شناخت نسبت بدان در متون قانونی و رویه قضایی بسیار محدود است. باید توجه داشت که اصل امنیت حقوقی جایگاهی برجسته در نظام های حقوقی دارا بوده و رکن اساسی دولت حقوقی می باشد. به عبارت دیگر، یکی از الزام های دولتی که در چارچوب حقوق محصور باشد (دولت حقوقی)، آگاهی شهروندان از حقوق و تکالیف قانونی خویش است. در نتیجه، مانند دیگر عناصر متشکله دولت حقوقی، این اصل نیز در قوانین اساسی تضمین شده است. نکته مهم دیگری که در این اصل باید مورد توجه قرار گیرد، نقش زمینه سازی آن برای سایر عناصر دولت حقوقی مانند امنیت قضایی و حمایت از حق ها و آزادی های شهروندان است. در هر نظام حقوقی، به عنوان نخستین وظیفه آن، حق ها و آزادی های شهروندان باید مورد حمایت قرار گیرد؛ به گونه ای سایر جنبه های نظام حقوقی با توجه بدان تعریف می شوند. بدیهی است که این جنبه از امنیت حقوقی در مقاله حاضر مورد نظر قرار می گیرد و امنیت حقوقی را به مثابه زمینه و شرط تحقق امنیت قضایی مطرح می نماید. در این مقوله نیز، امنیت حقوقی با تحقق آگاهی شهروندان از حق های خویش در رسیدگی های قضایی و حتی پیش از آن، به صورت تضمینی برای ثبات و شفافیت نظام حقوقی ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: امنیت حقوقی، امنیت قضایی، شفافیت، برائت، اعتماد مشروع، حق های مکتسبه
  • محمد جواد شریعت باقری، فرخزاد جهانی صفحه 131
    دریای مازندران، بزرگ ترین دریاچه جهان و پهنه آبی محصور در خشکی، یکی از مناطق مهم در تامین انرژی جهان محسوب می شود. پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 و افزایش کشورهای ساحلی از دو کشور به پنج کشور، شاهد مذاکرات طولانی، تعارض دیدگاه های سیاسی و حقوقی، تضاد در منافع اقتصادی دولت های ساحلی و تشتت در نظریات حقوقی صاحب نظران در مورد تعریف رژیم حقوقی این دریاچه هستیم و هنوز توفیقی در زمینه حل وفصل مسائل مربوط به دریای مازندران حاصل نشده است. اگرچه حاکمیت بر منابع بستر و زیربستر دریا یکی از اصول تخطی ناپذیر حقوق بین الملل دریاها و از حقوق ذاتی دولت ها می باشد، اما گستره اعمال این حق ارتباط تنگاتنگی با مقوله تحدید حدود دریایی دارد. دریای مازندران از نظر جغرافیایی یک دریاچه مرزی بوده و مشمول تعریف دریای بسته یا نیمه بسته به نحو مقرر در کنوانسیون 1982 حقوق دریاها نمی شود. از سوی دیگر از نظر حقوقی، این دریا دارای ویژگی هایی است که آن را از سایر آب ها متمایز می سازد. این ویژگی ها مستلزم پیش بینی رژیم حقوقی خاصی برای دریای مازندران است، رژیمی که باید با توافق دولت های ساحلی و توجه به سابقه تاریخی و معاهدات سابق و وقایع جدید تعریف شود. در عین حال، مطالعه مناطق مختلف جهان نشان می دهد که عدم تحدید حدود دریایی مانعی جهت بهره برداری از منابع بستر و زیربستر نبوده و دولت ها می توانند با اتخاذ تدابیری چون توسعه مشترک میادین نفت وگاز و ایجاد نهادهای مشترک به امر بهره برداری از این میادین مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: رژیم حقوقی دریای مازندران، منابع نفت و گاز دریای مازندران، جانشینی دولت ها، توسعه مشترک
  • حجت سلیمی ترکمانی صفحه 177
    تالاب ها یکی از ارزشمندترین اکوسیستم های زمین هستند. نیاز به حفاظت از این اکوسیستم های غنی، جامعه بین المللی را به سمت تهیه کنوانسیون رامسر در حفاظت از تالاب ها در سال 1971 رهنمون ساخت. این کنوانسیون به عنوان مهم ترین و تنها کنوانسیون ناظر بر حفاظت از تالاب ها، همه دولت های عضو خود، از جمله ایران را متعهد به استفاده معقول از تالاب ها می نماید. علی رغم وجود این تعهد، دریاچه ارومیه، به عنوان یکی از مهم ترین تالاب های ایرانی ثبت شده در کنوانسیون رامسر بنا به دلایل متعدد، از جمله اجرای پروژه های توسعه ای اقتصادی، نظیر احداث بزرگراه شهید کلانتری روی دریاچه و سدهای متعدد مخرنی روی رودخانه های تغذیه کننده آن با مشکل خشکیدن مواجه شده است. به نظر می رسد انجام پروژه های اقتصادی واجد آثار شدید زیست محیطی در دریاچه ارومیه مغایر با تعهد به استفاده معقول از دریاچه و سایر اصول و قواعد عام حقوق بین الملل محیط زیست باشد. ایران بایستی در راستای بهبود وضعیت دریاچه ارومیه از ظرفیت های داخلی و بین المللی موجود استفاده نماید.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل محیط زیست، تالاب های بین المللی، دریاچه ارومیه، کنوانسیون رامسر، ارزیابی آثار زیست محیطی، ویژگی های اکولوژیکال
  • زهره رحمانی صفحه 203
    یکی از راه های دفاع از حق، طرح و بررسی نظریه های مؤید و ارزیابی مبانی موجه آنهاست. در این مقاله به معرفی یکی از این نظریه ها، یعنی نظریه برابری گرای کانتی پرداخته و سعی می شود که با اتخاذ یک موضع نظری محکم و موجه، مبنایی قابل قبول برای طرح ایده و نهاد حق به عنوان ادعای تضمین شده و حاکم در برابر دیگر ادعاها، با استناد بر دو عنصر کرامت ذاتی بشر و فاعلیت اخلاقی او ارائه گردد. در این دسته از تئوری ها، حق ها همان ارزش های بی قیدوشرط، برای وجود هر انسان، بدون در نظر گرفتن ارزش افراد نسبت به یکدیگر است. فرض ارزش غیرمشروط، مبتنی بر اهمیت زندگی هر فرد، بدون توجه به ثروت، قدرت یا موقعیت اجتماعی اوست. نظریه های مؤید ممکن است با ضعف هایی نیز روبه رو باشند، اما قطعا جهات مثبت آنها در توجیه یک نظریه حق، وجه غالب آنها را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: نظریه های موید، نظریه های کانتی، نظریه برابری گرا، نظریه حق، کرامت انسانی، فاعلیت اخلاقی
  • منصور جباری، جلیل حاضروظیفه قره باغ صفحه 217
    با جایگزینی مفهوم قدیمی حاکمیت با مفهوم معاصر حقوق بشری آن و ظهور دکترین «مسئولیت حمایت» که طبق آن حاکمیت کشوری و جامعه جهانی در حمایت از نوع بشر در برابر نسل کشی، جنایات جنگی، پاک سازی نژادی و جنایت علیه بشریت مسئول شناخته می شوند، جامعه بین المللی شاهد نمایان شدن افق هایی جدید در حقوق بین الملل می باشد. تمامی این تلاش ها در راستای ممانعت از نقض روزافزون حقوق بشر و حفظ ارزش و حیثیت نوع بشر صورت پذیرفته است. بحران دارفور از جمله فجایع بشری است که منجر به نقض فاحش حقوق بشر در آغازین دهه قرن 21 گردید و در حال حاضر هم با وجود دخالت مجامع بین المللی به طور کامل مرتفع نگردیده است. شورای امنیت سازمان ملل در طی چند قطعنامه در بحران دارفور به این دکترین استناد نمود. از آنجایی که درک های متفاوتی از این دکترین در جامعه جهانی وجود دارد، عقیده برخی محققین در مورد شکست آن در بحران دارفور منطقی به نظر نمی رسد. مقاله حاضر کوششی برای تحلیل زوایای دکترین مسئولیت حمایت، شرح مختصر قضیه دارفور و نوع نگرش و تلقی جامعه جهانی از این دکترین در بحران دارفور و به تبع آن ارزیابی واقع گرایانه از کارکردهای این دکترین است.
    کلیدواژگان: اتحادیه افریقا، حقوق بشر، سازمان ملل متحد، دارفور، دکترین مسئولیت حمایت، مداخله بشردوستانه
  • حسن سواری صفحه 243
    مطابق اساسنامه دیوان کیفری بین المللی و برگرفته از اختیارات شورای امنیت در منشور ملل متحد، راه مشارکت این شورا در مبارزه با بی کیفری و گسترش عدالت از طریق تعقیب و کیفر جانیان در کشورهایی که هنوز با تمسک به قاعده حاکمیت سعی در ایجاد حصار امنیتی برای خود دارند، هموار شده است. رسیدگی به جنایات ارتکابی در سودان که به تاریخ 31 مارس 2005 و طی قطعنامه 1593 در چارچوب فصل هفتم منشور از طریق شورای امنیت به دیوان کیفری بین المللی ارجاع گردیده و به تبع آن صدور جلب رئیس جمهور این کشور با حکم شعبه مقدماتی دیوان مذکور، اولین موردی است که نظام حقوق کیفری بین المللی را وارد مرحله جدید تکاملی خود کرده است. هرچند این پرونده نماد نوینی از همکاری دو نهاد سیاسی و قضایی بین المللی در مبارزه با بی کیفری است، اما جنب و جوش و تقابل دیپلماسی بین المللی مصلحت اندیشانه با عدالت جویی دیوان، سرانجام پروسه رسیدگی را با ابهام روبه رو ساخته است.
    کلیدواژگان: بی کیفری، شورای امنیت، دیوان کیفری بین المللی، صلح، عدالت
  • محمد ابراهیم شمس ناتری، سیدوحید ابوالمعالی الحسینی، زهرا سادات علیزاده طباطبایی صفحه 267
    اسناد بین المللی حقوق بشر، حقوق و آزادی هایی را شناسایی کرده و مورد حمایت قرار داده و در شرایطی نقض برخی از این حقوق و آزادی ها را جرم انگاری نموده اند. اما جرم انگاری خود شدیدترین مداخله در حقوق بشر بوده و می تواند مهم ترین نقض حقوق بشر از سوی دولت به شمار آید و بنابراین باید از شرایط خاصی برخوردار باشد. اهمیت این موضوع با توجه به امکان سوء استفاده دولت ها و مداخله بیش از حد در حقوق و آزادی های افراد، در پوشش یا به بهانه حمایت از حقوق و آزادی های اجتماع روشن تر می گردد. در این مقاله با تدقیق در جرم انگاری های موجود در اسناد بین المللی حقوق بشر، تلاش شده است تا اوصاف و ویژگی های مشترکی که در این جرم انگاری ها وجود دارد با هدف دستیابی به یک الگوی جرم انگاری منطبق بر موازین حقوق بشر، احصا گردد. مهم ترین این ویژگی ها عبارت اند از رعایت اصل قانونی بودن و لزوم ضروری بودن مداخله در حقوق و آزادی ها در یک جامعه دموکراتیک. نافع بودن جرم انگاری، قابل اجرا بودن جرم انگاری و قابل ارزیابی بودن آن، همچنین شفافیت جرم انگاری و بیان انگیزه و هدف آن از ویژگی های مذکور در متون اسناد بین المللی است که لازم الرعایه دانسته شده است.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، حقوق بشر، ضرورت، شفافیت
  • علی زارع، جعفر جمالی صفحه 301
    بانک ها به مناسبت حرفه خود به اسرار زیادی از مشتریان آگاهی می یابند. از دیرباز اسرار بانکی به عنوان اسرار حرفه ای محسوب شده و بانک ها متعهد به حفظ اطلاعات مشتریان خود می باشند. در حقوق انگلیس وظیفه رازداری بانک ها، یک وظیفه قراردادی و به گونه ای است که حتی اگر در قرارداد تصریح نشده باشد، به عنوان تعهد ضمنی و به استناد عرف جزو قرارداد و از شرایط آن محسوب می گردد. در عین حال در سال های اخیر پارلمان انگلیس قلمرو حفظ اطلاعات و داده های اشخاص را با وضع قانون گسترش داده است. در کشورهای دارای نظام حقوقی نوشته مانند فرانسه، سوئیس، آلمان، مصر، لبنان و ایران، منبع و نیروی الزام آور این تعهد عمدتا ناشی از قانون است. در این کشورها نیز وظیفه محرمانه نگاه داشتن اطلاعات مشتریان مطلق نیست، و استثنائاتی بر آن وارد شده است. از این رو به حکم قانون، مراجع قضایی، دعوای بین بانک و مشتری، مبارزه با پولشویی، تبادل اطلاعات بین بانک ها، و مانند آن، بانک برای اجرای الزام قانونی، یا تسهیل انجام وظایف ناشی از قانون، و همین طور وظایف نظارتی مبارزه با جرایم و پولشویی، این تعهد برداشته می شود. در اغلب کشورها برای نقض تعهد رازداری علاوه بر جبران مدنی، مجازات کیفری نیز وضع شده است. در عملیات تبدیل به اوراق بهادار کردن، که مستلزم انتقال مطالبات بانکی است، مشتری و ارکان این عملیات (مطابق قواعد عمومی قراردادها) حق دارند تا به پرونده وام ها و اطلاعات مشتریان آگاهی یابند، این ضرورت با وظیفه محرمانه بودن اطلاعات بانکی در تعارض است و یکی از مسایل دشوار تبدیل به اوراق بهادار کردن به شمار می آید. بحث در مورد راه حل نظری جمع این دو الزام که حقوقدانان را قانع کند، پایان نیافته است. به نظر می رسد برای حل تعارض بین حفظ اسرار حرفه ای، و علم مشتری و بازیگران معاملات تبدیل به اوراق بهادار کردن، به موضوع معامله، در عمل چاره آن است که فرم های بانکی اصلاح گردد و شرط رضایت مدیون برای انتقال مطالبات و معاملات تبدیل به اوراق بهادار کردن در قراردادهای ارائه تسهیلات به مشتریان در اسناد بانکی مربوط گنجانیده شود. نهایت آنکه قانونگذار باید تدبیری اساسی بیندیشد و دادن اطلاعات برای تبدیل به اوراق بهادار کردن (به اشخاص دارای تعهد امانتداری اسرار مشتریان) را از وظیفه رازداری بانک ها استثناء کند.
    کلیدواژگان: تعهد حفظ اسرار بانکی مشتریان، تبدیل به اوراق بهادار کردن، حریم خصوصی، امنیت اطلاعات، تعهد ضمنی
  • پژوهش
  • ابراهیم حسن بیگی صفحه 335
    عرصه اداره فرهنگ، عرصه ای گسترده و عمیق است. در این میان عوامل متعددی می تواند فرهنگ را تحت تاثیر خود قرار داده و آن را دگرگون سازد. صیانت فرهنگی به هویتی اشاره دارد که در طول زمان فرهنگ را از انحطاط باز داشته و سعی در ایجاد تحولی مثبت در آن دارد. در میان تلاش های بسیاری که در طول زمان برای ایجاد ثبات و ارتقاء فرهنگ صورت پذیرفته، این تحقیق نیز تلاشی برای بازشناسی عوامل مؤثر برای صیانت فرهنگی است. بدین منظور، ابتدا به تعریف فرهنگ پرداخته و سپس با معرفی صیانت فرهنگی، عوامل مؤثر بر آن تبیین شده که عبارت اند از: عوامل ذاتی (ارتباط متناسب باورها، ارزش ها، مصنوعات و قدرت سطوح فرهنگی)؛ عوامل درونی(جامعه پذیری، نظارت و کنترل اجتماعی و نهادی سازی)؛ عوامل بیرونی (تبادل و هجوم فرهنگی). بر این اساس، با مراجعه به خبرگان عرصه فرهنگ، اثرگذاری هریک از عوامل و میزان آن مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در پایان، مبتنی بر نتایج این پژوهش، راهکارهایی جهت اقدام مؤثرتر در اداره فرهنگ ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، صیانت فرهنگی، جامعه پذیری، کنترل اجتماعی، نهادی سازی، تبادل فرهنگی، هجوم فرهنگی
  • محمدرحیم عیوضی صفحه 367
    منطقه خلیج فارس از نگاه تئوری پردازان و استراتژیست های روابط بین الملل از مهم ترین و حساس ترین نقاط جهان محسوب می شود. اهمیت روزافزون انرژی نفت و گاز در معادلات اقتصاد جهانی و موقعیت ژئواستراتژیک خلیج فارس از عمده مباحثی است که بر نقش قابل توجه این منطقه از جهان در معادلات جهانی افزوده است. از جمله مباحثی که در ارتباط با این منطقه تاکنون مورد توجه کشورهای منطقه و قدرت های جهانی بوده، بحث ضرورت تامین امنیت این منطقه می باشد که هم دغدغه قدرت های بزرگ و ذی نفع در این منطقه و هم برای کشورهای منطقه حائز اهمیت است. بدون شک این مسئله که بیش از 90 درصد درآمد سالیانه کشورهای حاشیه خلیج فارس از فروش انرژی و به ویژه نفت خام به دست می آید، ضرورت تامین امنیت منطقه را بیشتر نمایان می سازد. جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک قدرت منطقه ای نقش تاریخی و تعیین کننده ای در تامین امنیت منطقه خواهد داشت. نوشتار حاضر بر آن است با پرداختن به آنچه در چشم انداز برنامه پنجم توسعه کشور مورد توجه قرار گرفته است، و همچنین مباحثی چون پیشرفت های سال های اخیر ج. ا. ایران در زمینه های مختلف اقتصادی، فنی، نظامی و... به ویژه به دست آوردن توانمندی بومی و ملی دانش هسته ای، نگاهی جدیدتر به مبحث الگوی امنیت منطقه ای در خلیج فارس داشته باشد. سؤال اصلی این نوشتار آن است که اولا در برنامه پنجم توسعه چه دستورالعمل ها و اصولی وجود دارد که بر اساس آن بتوان این موضوع را با ایجاد یک رژیم امنیتی پایدار در منطقه تطبیق داد و ثانیا تحول در مفهوم امنیت بین الملل چه تاثیری بر ایجاد یک الگوی امنیتی با ثبات در منطقه خلیج فارس داشته است و آیا می توان بر اساس تحولاتی که در عرصه امنیت بین الملل و به تبع آن الگوهای امنیت منطقه ای و بین المللی ایجاد شده، بر اساس تئوری سازه انگاری و تاکید بر اعتمادسازی و اصلاح افکار، برداشت ها و نگرش های امنیتی شکل گرفته کشورهای منطقه نسبت به جمهوری اسلامی ایران، اقدام به ایجاد الگوهای امنیتی باثبات در منطقه خلیج فارس نمود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، الگوی امنیتی، برنامه پنجم توسعه، جمهوری اسلامی ایران، شورای همکاری خلیج فارس، برنامه هسته ای ایران، نظام بین المللی، کانستراکتیویسم
|
  • Mohsen Khalili Page 7
    The concept of territory as "the geographical frontiers for political sovereignty and range of the state competence" is of eminent significance in the disciplines of political sciences and international law. The Constitution of the Islamic Republic of Iran has been derived from the Islamic Revolution of Iran in which two peculiarities are prominent: introspection and extrospection.The Constitution of the Islamic Republic of Iran has had an eye onto the geographical frontiers while passing through the political borders via ideological assessments. This article argues that the combination of political realism and legal idealism in the adoption of the concept of jurisdiction is affected by the atmosphere created after the Islamic revolution. Every text is influenced by its context: historical, social, economic, ideological, cultural, and so on. The text of the Constitution of Islamic Republic of Iran is not an exception to this rule. After the triumph of Islamic Revolution of Iran, a constituent assembly was founded by the supreme leader of the Islamic revolution in a popular electoral process. Assembly of Experts drafted a new legal text for the newly established political system. The author tries to test his hypothesis by the text analysis based on the proceedings of the Majles-e- Khobregan (Assembly of Experts).
  • Majid Abbasi Ashlaghi Page 47
    On the basis of the 1982 Law of the Sea Convention (LOS convention), the construction of artificial islands is not illegal and these islands are considered as research and investigation areas. Moreover, the LOS convention stipulates that artificial islands do not have sea borders and the constructor countries cannot create sea areas for them. Until now, due to the confirmation of the LOS convention, there has not been any objection to the construction of artificial islands. However, nowadays the complexity of international security, particularly the extension of security concept to new domains such as environmental security, has caused some anxieties about negative impacts due to the construction of these islands. According to many reports and inrestigations, the Persian Gulf is one of the most polluted seas in the world and oil pollution in the Persian Gulf is twice as much as environmental standards. Therefore, the study of probable environmental consequences of constructing artificial islands is very important, especially that some countries intend to construct these islands for various purposes. In this article, the relation between the LOS convention, construction of artificial islands and the environmental impact of these islands is studied. In conclusion, the author recognizes that LOS and international law cannot respond to new cases created due to the construction of artificial islands, so countries need to compile new regulations. At the end of the article, there are some proposals for improving the situation.
  • Vahid Sinaee, Somaye Zamani Page 65

    Legislative assemblies are one of the institutions involved in the policy making process. The range of their intervention varies from determining policies to formally influencing policies. This variation is affected by two categories of factors: structural factors and actors. The structures include the internal organizations of the Parliament and its jurisdiction, power distribution in the political system as well as external structures. The actors include the speaker of the Parliament, the head of the executive branch, representatives and interest groups. With regard to policy making, three types of assemblies are detectable on the basis of the relationship between these structures and actors: decisive assemblies, influential assemblies and weak assemblies.

  • Mohammadreza Vijeh Page 95
    Nowadays, the legal security is used widely in law as well as in political discussions. On the contrary, there is limited knowledge about it in the acts and jurisprudence. It must be noted that the legal security principle has a dominant position in legal systems and is the basis of the rule of law. In other words, one of the governmental imperatives which is stipulated in law (rule of law), is the citizen's awareness of their legal rights and duties. Consequently, as the other constituents of rule of law, this principle is guaranteed by Constitutions.The other important point which shall be noted in this principle is its role in facilitating the function of other elements of rule of law such as procedural security and protection of the citizen's rights and freedoms. In all legal systems, as their first duty, the rights and freedoms of citizens should be protected, so that other aspects of legal system are defined according to it. This article studies this aspect of legal security and defines legal security as a necessary condition for the realization of the procedural security.In this regard, the legal security is realized when citizens become aware of their rights in legal procedures, and more importantly, it is a guarantee for stability and transparency of the legal system.
  • Mohammad Javad Shariat Bagheri, Farrokhzad Jahani Page 131
    The Caspian Sea is the largest completely enclosed body of water in the world containing vast oil and gas deposits in its subsoil. Following the collapse of the Soviet Union in 1991and increase in coastal states from two to five, we have witnessed long negotiations; conflicting political and legal views; conflicting economic interests of coastal states; and contradictory theses presented by law experts regarding the legal status of the Caspian Sea without any success in resolving the problems related to it. Although sovereignty over the sea bed and subsoil resources is one of the uninfringeable principles of international law of the sea and one of the inherent rights of states, the extent of acting upon this right is tightly related to maritime delimitation. The Caspian Sea is geographically a border lake which is not subsumed under the definition of closed or semi-closed sea stipulated in 1982 Convention. On the other hand, from legal point of view, the Caspian Sea has some features which distinguishes it from others. These features require a special legal regime for it; a regime which should be formulated with the agreement of littoral states and by taking its historical record, former contracts, and new facts into account. At the same time, studying other regions in the world shows hat the lack of maritime delimitation is not an obstacle for exploiting seabed and subsoil resources and states can exploit these fields through adopting measures such as common development of oil and gas fields and establishing common institutions.
  • Hojat Salimi Torkamani Page 177
    Wetlands are one of the most precious eco-systems of the earth. The need for protecting these rich eco-systems led the international community to formulate Ramsar Convention for protecting wetlands in 1971. The convention as the sole and most important convention on wetlands embodies the commitments of its member countries, including Iran to plan for the wise use of wetlands. Despite this commitment, Orumieh Lake, as one of the most important Iranian wetlands registered in Ramsar Convention is facing shrinking which could lead to drying due to the implementation of developmental-economic projects such as the construction of Shahid Kalantary highway over it and storage dams on its nourishing rivers. It seems that implementing economic projects has negative impact on the environmental situation of Orumieh Lake and is contrary to the wise use of the lake and other principles of environmental international law. Iran should use existing internal and international potentials to improve the environmental situation of Orumieh Lake.
  • Zohreh Rahmani Page 203
    One of the way to defend rights is to design and review affirmed theories of rights and evaluate their justified principles. This article introduces one of these theories entitled "the egalitarian theory". By adopting a justifiable theoretical approach, it aims at putting forward a plausible basis for designing the idea of rights as a guaranteed claim against other claims on the basis of two elements: human dignity and moral agency.In this theory, the idea of rights attaches an unconditional worth to the existence of each person, irrespective of her particular value to others. The assumption of unconditional worth is based on the importance of life for every person, irrespective of her wealth, power or social status. The affirmed theories may be subject to weaknesses, but without any doubt, their positive aspect in justifying a theory of rights constitutes their dominant aspect.
  • Mansur Jabbari, Jalil Hazervazifeh Garabagh Page 217
    The international community is witnessing the emergence of new horizons in international law. The substitution of the classical notion of the sovereignty by the new humanitarian one, and the emergence of “Responsibility to Protect” doctrine hold states and international community responsible to protect humans from genocide, war crimes, ethnic cleansing and crimes against humanity. All these efforts have been attempted with aim of prohibiting gross violation of human rights and guaranteeing the worth and dignity of humans. Sudanese Darfur crisis - which has not been resolved yet, despite the international associations’ interference - is one of the human tragedies which took place during the first decade of the 21st century, and led to the gross violation of human rights. The UN Security Council has referred to the “Responsibility to Protect” principle in its numerous resolutions concerning this calamity, but given that there are some misinterpretations about this doctrine, some scholars’ opinions about its failure in Darfur do not seem rational. This article tries to elucidate the aspects of the “Responsibility to Protect” doctrine by presenting a concise review of Darfur crisis, and studying international community’s perceptions of this doctrine in Darfur. It finally gives a realistic assessment of this doctrine’s effectiveness in the said calamity.
  • Hassan Savari Page 243
    According to the statute of the International Criminal Court and the UN Charter, it is possible that the Security Council participates in the punishment of the criminals, especially those in countries which try to create a security fence for themselves by resorting to the concept of the national sovereignty. So, the Security Council can cooperate with the ICC in wrestling against impunity and respect for the justice. The case of Sudan which has been opened following its referral to the Security Council under the Resolution 1593 (2005), adopted under Chapter VII of the UN Charter, and then the issue of warrant by that Court for the President Omar Hassan Al Bashir, could symbolize the beginning of a new phase in the development of international criminal law. But, even if this case could show the cooperation of the two international organizations to combat impunity, the diplomatic attempts made by some countries for putting pressure on the Security Council to adopt a resolution suspending the decision of the Court, have created uncertainty about the final result of this dossier.
  • Mohammad Ebrahim Shams Nateri, Seyed Vahid Abolmaali Alhosseini, Zahra Sadat Alizadeh Tabatabaii Page 267
    The international document of human rights have identified and protected certain rights and freedoms and under some conditions, have considered that their violation constitutes a crime. But this could be regarded a serious intervention in human rights and a major violation of these rights by states. Therefore, it should be attempted under certain conditions. The importance of this issue becomes clearer, given the possibility of the state's abuse of and intervention into the individual's rights and freedoms under the pretext of protecting the rights and freedoms of the society.This article tries to enumerate the common characteristics of such crimes by examining the crimes stipulated in the international documents of human rights to reach a model compatible with human rights principles. The most important of these characteristics are the legality and necessity of intervention into rights and freedoms in a democratic society. Also the utility, applicability and transparency of crimes are among other characteristics which are considered binding in human rights documents.
  • Ali Zare, Jafar Jamali Page 301
    Bankers have access to private and sensitive financial information of their clients, due to the nature of their professions. So, legal systems consider that “secrecy” is a fundamental precept of the banks and customers relationship. In other words, they are subject to an obligation to keep their customers financial affairs confidential.In (English) common law jurisdiction, confidentiality is a contractual (or implied contractual) duty as well as statutory duties especially in relation with data protections.According to the Civil Law jurisdictions, such as the law of France, Switzerland, Germany, Egypt, Lebanon, and Iran, the duty of confidentiality arise, under the civil code or related statutes.The “secrecy” is not absolute: almost in all countries this duty has exceptions: anti money laundering laws observations, when disclosures is required in the interest of the bank, where according to banking ordinary operation, exchange of information and data about the client’s credit, between the banks is usual and necessary for being ensured about banking operation, and the like. Due to the importance of this duty, any breach of confidentiality has penal and civil sanctions. Thses sanctions are different in legal systems and in different countries.In securitization transactions, serial parties such as SPV, rating agencies, liquidity provider’s trustees and servicing agents, may need potentially confidential information concerning the financial assets and loans. Sometimes, it is necessary for them to have access to the documents relating to the receivables. This contradiction is one of the main questions about the securitization of banking receivables that must be solved. The ideal way is to obtain the underling debtor’s consent about data transferring; obtaining of debtor's consent is very complicated and hard work to do.Another alternative is to amend forms and contracts which banks uses in relation with their customers. Finally, the best alternative is that securitization of transactions to be excluded from confidentiality duties, by legislation.
  • Ebrahim Hassanbeigi Page 335
    Managing culture is an extensive and deep realm. There are many factors which can affect culture and change it. Cultural protection refers to an identity which has deterred culture from decadence and tries to create a positive change in it. Among many efforts made for stabilizing and enhancing culture, this research tries to identify factors contributing to cultural protection. To this end, firstly it defines culture and then while introducing cultural protection, explains the factors influencing it that are: inherent factors (relevant beliefs, values, products and cultural power); internal factors (socialization, social control and institutionalization); external factors (cultural exchange and invasion). The extent of effectiveness of all above factors was measured by consulting the experts involved in cultural affairs. In conclusion, based on the findings of this research, some solutions are presented for better management of cultural affairs.
  • Mohammad Rahim Eivazi Page 367
    The theoreticians and strategists of international relations believe that the Persian Gulf region is one of the most important and sensitive points in the world. The increasing importance of oil and gas in global economy equations and the strategic situation of the Persian Gulf are the elements adding to the considerable role of this region in the international equations. Among the issues considered by regional countries including great powers is the necessity of establishing security in the region. Undoubtedly, the fact that more than 90% of the annual revenue of the countries situated in the Southern part of the Persian Gulf comes from crude oil sale makes necessary the establishment of security in the region. The Islamic Republic of Iran, as a regional power, will play a historical and determining role in regional security. This article tries to take a new look to the regional security model in the Persian Gulf by studying the fifth development plan as well as the recent advances of the Islamic Republic of Iran in different economic, technical, military, etc fields and especially in obtaining the indigenous and national nuclear knowledge capability. The main question of this article is that which are the instructions and principles stipulated in the fifth development plan which could be relied upon to create a sustainable security regime in the region and how could change in the concept of international security influence the establishment of a stable security model in the region and whether it is possible that based on the developments in international security and drawing upon the constructivist theory and emphasis on confidence building and correcting the security perceptions of regional countries towards the Islamic Republic of Iran, to devise a sustainable security model for the Persian Gulf.