فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 61 (زمستان 1390)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 61 (زمستان 1390)

  • 336 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پژوهش
  • عبدالعلی قوام، امین روان بد صفحه 7
    در حالی که پارادایم های مسلط جریان اصلی نظریه پردازی در روابط بین الملل از مفهوم شناسایی به معنای نیاز به دیده شدن و مورد پذیرش واقع شدن غفلت کرده اند، مبارزه برای شناسایی به عنوان سازوکار تحلیلی توانسته است شناخت بهتری از رفتار دولت ها و ساختار انگیزشی آنان به دست دهد. مبارزه برای شناسایی در روابط بین الملل بدین معناست که بازیگران بین المللی در راستای تحقق نیازهای شناسایی خود رفتار می کنند. این نیازها می توانند از شناسایی به عنوان حاکمیت برابر تا تلاش برای شناخته شدن ویژگی های خاص را در برگیرند. بازیگران بین المللی تلاش می کنند تا هویت و جایگاه آنان مورد شناسایی قرارگیرد تا حس عمیق تری از عزت نفس به دست آورند و احساس رضایت کنند. در این نوشتار بر مبنای یافته های پژوهشی موجود در مورد مبارزه برای شناسایی در روابط بین الملل، چیستی مفهوم شناسایی بررسی می شود و سپس مبارزه برای شناسایی در روابط بین الملل و شرایط یا بافتی که مبارزه برای شناسایی در آن رخ می دهد، یعنی فرهنگ های آنارشی مورد توجه قرار می گیرد. در انتها نگارنده با به کارگیری نظریه هویت اجتماعی برای تبیین چگونگی وقوع مبارزه برای شناسایی، درک بهتری از رفتار قدرت های متوسط ارائه می کند.
    کلیدواژگان: نظریه روابط بین الملل، مبارزه برای شناسایی، فرهنگ های آنارشی، نظریه هویت اجتماعی، قدرت های متوسط، جایگاه
  • الهه کولایی، آزاده الله مرادی صفحه 31
    با افزایش وابستگی جهانی به انرژی و نیز ظهور روسیه به عنوان «ابرقدرت انرژی» قرن بیست ویکم، مسیرهای انتقال انرژی از جمهوری های پیشین اتحاد شوروی به بازارهای اروپایی و آسیایی، بیش از پیش مورد توجه قدرت های جهانی قرار گرفته است. انرژی در کانون روند رشد و توسعه اقتصادی روسیه قرار دارد. درآمدی که روسیه از راه صادرات انرژی به دست می آورد، موجب نفوذ روزافزون روسیه در سیاست بین الملل شده است. اکنون انرژی یکی از عوامل مهم در شکل دادن به روابط خارجی روسیه به شمار می رود. روسیه از یک سو برای جبران کمبود تولید خود در منطقه سیبری غربی به گاز آسیای مرکزی نیاز دارد، از سوی دیگر از مسیرهای اصلی انتقال گاز و نفت کشورهای این منطقه است. منابع قابل توجه نفت و گاز آسیای مرکزی می تواند در حفظ برتری روسیه در بازار انرژی اوراسیا نقش مهمی داشته باشد. سوال اصلی این مقاله این است «سرشت و ابزارهای سیاست انرژی روسیه در آسیای مرکزی چیست؟» فرضیه نویسندگان این است که روسیه برای ارتقاء جایگاه خود در نظام بین الملل، بازسازی کنترل خود بر بخش انرژی کشورهای آسیای مرکزی را، با استفاده از اهرم انرژی مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: روسیه، آسیای مرکزی، انرژی، امنیت انرژی، ترکمنستان، قزاقستان، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان
  • حسین سرتیپی صفحه 57
    دیرزمانی دولت ها به عناون اصلی ترین بازیگران حقوق بین الملل بر تمامیت و یکپارچگی معاهدات اصرار ورزیده و تغییر در هر کلمه ای از یک معاهده دو یا چندجانبه را نیازمند توافق و اجماع تمامی اعضا قلمداد می کردند. با گسترش فضای همکاری و تعامل در روابط چندجانبه کشورها، ایجاد و توسعه کمی و کیفی سازمان های منطقه ای و بین المللی و از سویی دیگر تلاش در جهت جذب حداکثری دولت ها در پیوستن به معاهدات قانون ساز به ویژه معاهدات حقوق بشری و یا معاهدات تاسیس سازمان های بین المللی، موضوع حق شرط مطرح و از سوی جامعه حقوقدانان بین المللی تحت شرایطی مورد پذیرش قرار گرفت. در برخی از موارد چون اعمال این حق در معاهدات موسس سازمان های بین المللی به کارگیری این حق با ابهاماتی روبه رو می باشد که این مقاله به گوشه ای از آن می پردازد.
    کلیدواژگان: حق شرط، سازمان های بین المللی، سند تاسیس، عرف، رویه قضایی
  • سید باقر میرعباسی، فرخزاد جهانی صفحه 91
    منابع طبیعی مشترک منابعی هستند که در حالت طبیعی و بدون دخالت انسان از مرزهای زمینی یا دریایی یک کشور عبور می کنند و وارد قلمرو کشور دیگر می شوند. در عین حال، اصطلاحاتی چون منابع طبیعی فرامرزی و منابع طبیعی بین المللی برای تبیین این مفهوم به کار می روند. این واژگان در کلیت خود شامل منابع طبیعی واقع در مناطق مورد اختلاف کشورها نیز می شوند. اگرچه حقوق بین الملل حق حاکمیت دولت ها بر منابع طبیعی واقع در فلات قاره را به رسمیت شناخته است، اما در خصوص منابع طبیعی مشترک بین دو یا چند دولت، خلا حقوقی قابل توجهی وجود دارد. با وجود این، رویه دولت ها و مراجع بین المللی و دکترین حقوقی حاکی از وجود یک قاعده حقوقی شکلی بر مبنای همکاری دولت های ذی ربط در بهره برداری از این منابع است. رویه دولت های ساحلی خلیج فارس نیز حاکی از تثبیت قاعده همکاری است. با وجود حدود ده میدان نفت وگاز مشترک بین ایران و همسایگان خود در خلیج فارس، به دلایل مختلف بهره برداری از آنها به صورت یک جانبه صورت می گیرد که در جهت منافع اقتصادی ایران نیست.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی مشترک، نفت وگاز، توسعه مشترک، یکی سازی، تحدید حدود دریایی
  • جواد اطاعت، حمیدرضا نصرتی، اسماعیل ورزش صفحه 123
    دریاچه خزر بزرگ ترین دریاچه جهان بین آسیا و اروپا واقع شده و فاقد اتصال طبیعی به اقیانوس ها و دریاهای جهان است. تا پیش از فروپاشی اتحاد جماهیرشوروی در سال 1991، دریای خزر به عنوان یک دریای ایرانی شوروی شناخته می شد و طبق معاهدات فی مابین دو کشور که در سال های 1921 و 1940 منعقد گردیده بود، عرصه دریایی مشترک دو کشور محسوب می شد. به دنبال فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و ظهور سه کشور جدید یعنی قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان در مجاورت این دریا، عملا دریای خزر توسط پنج کشور احاطه شد و از اینجا بود که اختلاف در مورد رژیم حقوقی دریای خزر و چگونگی بهره برداری از منابع بستر و زیربستر دریا پدید آمد. بر اساس مذاکراتی که در سال های پس از فروپاشی شوروی انجام گرفته، روش های مختلفی جهت تقسیم دریای خزر پیشنهاد شده که تاکنون هیچ کدام از آنها مورد توافق قرار نگرفته است. ویژگی های جغرافیایی دریای خزر، دارا بودن قابل توجهی منابع نفت و گاز، به علاوه حضور قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، موجب شکل گیری دیدگاه های مختلفی در مورد چگونگی مالکیت دریای خزر و تعیین خطوط مرزی شده است. در این مقاله کوشش می شود با رویکرد توصیفی – تحلیلی، موضع گیری های کشورهای ساحلی دریای خزر در مورد رژیم حقوقی این دریا پس از فروپاشی شوروی بررسی شود و با توجه به این موضع گیری ها، عوامل موثر در عدم تعیین خطوط مرزی دریایی کشورهای ساحلی دریای خزر مشخص گردند.
    کلیدواژگان: رژیم حقوقی دریای خزر، دریای بسته، مرز، ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک
  • محمدحسین زارعی، مسیح بهنیا صفحه 153
    در پی تغییر ماهیت ارتباط مقامات عمومی با شهروندان طی سالیان اخیر، صلاحیت های اختیاری گسترده ای به مقامات اداری واگذار شده و انواع «تصمیمات و اعلامات اداری» ناشی از اعمال این صلاحیت ها، به صورت بخشی از اصول مورد توجه شهروندان در برنامه ریزی های زندگی فردی و اجتماعی درآمده است. با این حال، برخی اوقات اعمال جدید مقامات عمومی نوعا با انتظارات افراد ناشی از تصمیمات و اعلامات قطعی پیشین، متفاوت و حتی مغایر است. در چنین وضعیتی رعایت «انصاف» و حفظ «اعتماد عمومی» به اداره، حمایت حقوقی از توقعات و «انتظارات مشروع» شهروندان را ایجاب می کند. اصل انتظار مشروع به مثابه یکی از اصول بنیادین کنترل قضایی اعمال دولت در دیوان ها و مراجع دادرسی اداری، با ترکیبی از سازوکارهای حمایتی متنوع در مواقع نقض رویه ها، تفویت منافع و امتیازات و ایراد خسارات، به حمایت از خواسته ها و توقعات یادشده شهروندان می پردازد. تامل در برخی قضایای مطروحه در دیوان عدالت اداری، نشان می دهد که در صورت وقوع برخی اصلاحات قانونی، امکان پذیرش و اعمال این اصل در نظم حقوق اداری ایران نیز وجود دارد. با این وصف، معرفی چارچوب نظری این اصل، ضمن الحاق مفهومی جدید به ترمینولوژی حقوق عمومی داخلی و بهبود دادرسی های اداری، به تامین هرچه بیشتر رفاه اجتماعی شهروندان نیز کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اعلام و تصمیم دولتی، اعتماد عمومی، انتظار مشروع، انصاف رویه ای، نظارت قضایی، اداره شایسته
  • زهرا پیشگاهی فرد، محمدباقر قالیباف، مهدی پورطاهری، علی صادقی صفحه 191
    قدرت، توانایی یک بازیگر در استفاده از منابع و امکانات جهت تاثیرگذاری بر رویدادهای بین المللی به نفع خود است. کشورها برای حفظ موجودیت، امنیت و رفاه شهروندان خود و نیز مقابله با تهدیدات خارجی ناگزیرند سیاست ها و برنامه هایی را جهت افزایش توانمندی و قدرت ملی خود به کار گیرند. شرایط جدید نظام بین الملل باعث شده است مولفه های جدیدی در ساختارهای رسمی بین الملل نقش ایفا کنند و کشورها برای تامین منافع ملی خود ابزارها و راه های جدیدی را به کار گیرند که مهم ترین آنها را می توان بهره گیری از «قدرت نرم» دانست. جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت حساس استراتژیک و ژئوپلیتیک خود ناگزیر است ضمن توجه و تقویت جنبه های مختلف قدرت سخت (توان نظامی و اقتصادی) به تقویت ابعاد قدرت نرم خود نیز بپردازد. ایران زمانی می تواند از قدرت نرم خود بهره برده و به تقویت قدرت ملی خود دست یابد که استراتژی، راهبرد و نیز ارزش های مطلوب خود را به گونه ای ارائه دهد که از دو بعد ملی و فراملی از مولفه های تولید قدرت خود نهایت بهره برداری را به عمل آورد. پژوهش حاضر تلاش دارد با رویکردی توصیفی- تحلیلی به شناسایی عوامل و مولفه های قدرت نرم بپردازد و جایگاه این مولفه ها را در قدرت نرم ایران بررسی کند. نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه های قدرت نرم در مجموع اثرگذاری مثبتی بر قدرت ملی ایران دارند، اما کشور ما نتوانسته است از مولفه های فراملی موثر بر قدرت نرم، بهره برداری بهینه و مناسبی کند.
    کلیدواژگان: قدرت، قدرت ملی، قدرت سخت، قدرت نرم، جمهوری اسلامی ایران
  • محمدباقر نوبخت، سعید غلامی نتاج، زهرا میراحسنی صفحه 213
    در حالی توسعه یافتگی و استقرار در جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری منطقه به عنوان یک هدف ملی در سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید قرار گرفته که هنوز الگوی بومی متناسب با مقتضیات تاریخی، جغرافیایی و فرهنگی کشور برای توسعه طراحی نشده است. لذا مسئله اصلی و پرسش های تحقیق این است که الگوی مطلوب توسعه در نظام جمهوری اسلامی ایران باید از چه ویژگی هایی برخوردار باشد؟ و اساسا توسعه مورد نظر دارای چه اصول، ابعاد و اهدافی است؟ راهبردهای نیل به توسعه مطلوب کدام اند؟ با تاکید بر دین محور بودن نظام جمهوری اسلامی ایران، اخلاق و فرهنگ چه جایگاهی در الگوی مطلوب توسعه کشور خواهند داشت؟ در جهت پاسخگویی به پرسش های مطرح شده و در نهایت طراحی الگوی توسعه ایرانی – اسلامی، نخست اطلاعات لازم در خصوص مبانی نظری توسعه به طور کتابخانه ای گردآوری و به روش توصیفی مطالعه می شوند. سپس با تحلیل محتوای اسناد فرادستی نظام، ویژگی های جامعه آرمانی در قانون اساسی و مشخصات جامعه توسعه یافته در سند چشم انداز با نظریه های توسعه به روش تحلیلی مقایسه می گردند. همچنین راهبردهای مناسب توسعه از تحلیل محیط های داخلی و خارجی و آگاهی از نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید S.W.O.T نتیجه گیری می شوند. درخصوص آگاهی از جایگاه اخلاق و فرهنگ در الگوی مطلوب توسعه از تحلیل محتوای اسناد موجود و مرتبط استفاده خواهد شد، در ادامه مطالعه، روایی و پایائی یافته ها و نتایج پژوهش از روش دلفی مورد آزمون قرار می گیرند. در خاتمه با ابتنا به مطالعات انجام یافته و نتایج حاصله، الگوی توسعه ایرانی - اسلامی با 3 استراتژی، 4 بسته مشتمل بر 15 اقدام اجرایی (به عنوان متغیرهای مستقل) و 17 نتیجه مقطعی، 5 برآیند نتایج مقطعی و 7 هدف بخشی (به عنوان متغیرهای وابسته) و 6 بعد از ابعاد توسعه به همراه اهداف نهایی و آرمانی توسعه، طراحی و پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اسناد فرادستی نظام، توسعه، توسعه انسانی، توسعه انسانی دین محور، توسعه مطلوب، الگوی توسعه ایرانی، اسلامی
  • ابوالقاسم مهدوی، وحید مهربانی صفحه 233
    ادبیات اقتصاد توسعه، نهادها را به منزله بستری معرفی می کند که بدون آن رشد و توسعه اقتصادی به طور کامل محقق نخواهد شد. قوانین و مقررات از جمله نهادهایی است که در جهت گیری فعالیت های اقتصادی نقش مهمی ایفا می کنند و بارزترین نمود آن در ایران، قانون کار است. این قانون در سال 1369 دستخوش اصلاحاتی شد که عمدتا معطوف به حمایت از قشر کارگر بود و در مقایسه با قانون کار قبلی، پرداختی های بیشتری را متحمل کارفرمایان ساخت. در این مقاله، آثار این اقدام در بخش صنعت بررسی می شود. در حالی که استدلا ل های نظری پیامدهای مختلف و متضادی را اظهار می کنند، یافته های مطالعه حاضر که با استفاده از داده های ترکیبی مربوط به کارگاه های دارای 50 نفر کارکن و بیشتر برای دوره 1367 تا 1381 به دست آمده اند، حکایت از آن دارند که تغییرات قانون کار در ایران توانسته است به رشد سهم صنایع از کل اقتصاد کمک و توسعه صنعتی ایران را تسهیل کند.
    کلیدواژگان: قانون کار، تغییرات ساختاری، صنعتی شدن، توسعه اقتصادی
  • علی ربیعی، زهرا نظریان صفحه 247
    امروزه و در اکثر کشورها، افزایش تعداد دانشگاه ها و جمعیت دانشجویی، دولت ها را از تامین بودجه و امکانات لازم برای دانشگاه ها ناتوان ساخته است؛ لذا دانشگاه ها برای انجام برنامه ها و تحقق اهداف خود تلاش می کنند روش های مختلفی برای تامین هزینه های خود به کار گیرند، بدون آنکه از مسیر اصلی خود که تولید علم و دانش است، منحرف شوند. در این راستا، خصوصی سازی به عنوان یک سیاست گسترش آموزش عالی و نیز تحقق استقلال مالی دانشگاه ها به حساب می آید که می تواند دارای آثار و نتایج مثبت و همچنین عواقب منفی باشد. هدف این مطالعه، شناسایی مهم ترین آثار خصوصی سازی دانشگاه های دولتی در ایران است. بدین منظور پس از بررسی مباحث نظری، کوشش می شود تا به دو سوال اساسی پاسخ داده شود: مهم ترین تبعات خصوصی سازی آموزش عالی در ایران چه می تواند باشد و چه راهکارهایی را می توان جهت حذف و یا کاهش آثار منفی آن به کار برد. یافته های تحقیق نشان می دهد که آثاری چون افزایش فشار اقتصادی به طبقات پایین تر جامعه و طبقاتی شدن آموزش به نفع طبقات بالای جامعه، افزایش استقلال دانشگاه ها و ایجاد انعطاف بیشتر در مدیریت دانشگاه ها و ارتقای وضعیت علمی در نظام آموزش عالی بنا بر نظرات کارشناسان دارای اهمیت بیشتری است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، آموزش عالی، اصل 44 قانون اساسی
  • محمد خانباشی صفحه 277
    اعتماد، پایه بسیاری از تعاملات و کنش های روزمره در جوامع انسانی چه در زمینه ارتباطات میان فردی و چه در حوزه ارتباطات اجتماعی بین گروه هاست. در بیشتر جوامع به علت مجموعه ای از عوامل مانند از خود بیگانگی، فقدان سرمایه اجتماعی، وجود رسانه های انتقادی و یا میزان پاسخگویی نهادها و سازمان های عمومی، میزان اعتماد به دولت و سازمان های تابعه کاهش یافته است. در عین حال بررسی ها نشان می دهد که برخی عوامل استراتژیک محیطی مانند وضعیت عوامل اقتصادی در یک جامعه احتمالا این حالت را تشدید یا تضعیف می نماید و یا به گونه ای بر آن موثر است. در این مقاله پس از مروری اجمالی بر مبانی نظری اعتماد سیاسی، تاثیر عامل اقتصاد و مولفه های آن در نوسانات اعتماد سیاسی ارزیابی و آزمون می شو د. نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر گویای آن است که وضع عوامل و متغیر های اقتصادی یک جامعه کمابیش بر سطح اعتماد سیاسی در آن جامعه موثرند. یافته های مقاله همچنین نشانگر آن است که میزان ثبات اقتصادی، وضع شاخص های مهم اقتصادی و فساد مالی (اقتصادی) در جامعه به ترتیب بیشترین تاثیر را بر اعتماد سیاسی خواهند داشت.
    کلیدواژگان: اعتماد، اعتماد سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل راهبردی محیطی
|
  • Abdolali Ghavam, Amin Ravanbod Page 7
    While mainstream paradigms for theorization in international relations have shown disregard for the concept of recognition as the need to be seen and accepted, struggle for recognition as an analytical mechanism, has provided better understanding of behavior of governments and their motivational structure. The struggle for recognition in international relations means that international players behave on the basis of their various needs to be recognized. Those needs may range from recognition as a sovereign state to struggle for being recognized for special characteristics. International players, thus, try to have their identity and position recognized in order to have a deeper sense of self-confidence, dignity and contentment. This paper relies on research findings on the struggle for recognition in international relations to review the nature of the concept of recognition before focusing on the struggle for recognition in international relations and conditions under which that struggle takes place. At the end, the author resorts to Social Identity Theory (SIT) in order to expound quality of the struggle for recognition and provide better understanding of the behavior of middle-ranking powers.
  • Elaheh Koulaei, Azadeh Allahmoradi Page 31
    World powers are paying increasing attention to energy transfer routes to European and Asian markets through former republics of the Soviet Union as a result of rising global energy demand and emergence of Russia as the 21st century’s “energy superpower.” Energy is central for growth and economic development of Russia. Russia''s revenues from energy exports have given it increasing clout in international politics. Energy is currently an important factor shaping Russia’s foreign relations. On the one hand، Moscow needs Central Asian gas to make up for shortage of energy production in West Siberia. On the other hand، Central Asian countries are the main route of oil and gas transfer out of that region. Massive oil and gas reserves of Central Asia can help Russia maintain its supremacy in the Eurasian energy market. The main question of this paper is “What are Russia’s energy policy tools in Central Asia?” The authors presume that Russia needs to regain control over energy sector of the Central Asian countries in order to promote its international standing using energy leverage.
  • Hossein Sartipi Page 57
    Governments were the main players in international law for a long time and insisted on the integrity of international treaties and believed that changing every word of a bilateral or multilateral treaty would be only possible through collective agreement and consensus of all members. As a result of more cooperation and interaction in multilateral relations among governments، as well as establishment and quantitative and qualitative development of regional and international organizations، and also as a result of efforts made to encourage accession of more governments to international conventions، especially human rights conventions or statutes of international organizations، the issue of the right to reservation has been recognized by the community of international legal experts under specific conditions. In some cases، application of this right to statutes of international organizations is surrounded by ambiguities which constitute the main subject of the present study.
  • Seyed Baqer Mir-Abbasi, Farrokhzad Jahani Page 91
    Joint natural resources are those which naturally and without human intervention cross land or sea borders of a country and enter another country’s territory. Such terms as cross-border natural resources and international natural resources are used to elucidate this concept. This term also applies to all natural resources located in territories that are subject of dispute between various states. Although international law has recognized sovereign rights of states on the natural resources located in the continental shelf، there is considerable legal void as to joint natural resources which are shared by two or several states. However، the common procedure used by states and international bodies as well as the existing legal doctrine have pointed to a legal rule which is based on cooperation among concerned states in exploiting such resources. The procedure used by littoral states of the Persian Gulf is an example of that rule. Although there are about ten joint oil and gas fields between Iran and its neighboring countries in the Persian Gulf، for various reasons، most of them are being exploited unilaterally، which is not compatible with the economic interests of Iran.
  • Javad Etaat, Hamid Reza Nosrati, Esmaeil Varzesh Page 123
    Caspian Sea is the world’s largest lake; located between Asia and Europe and has no natural connection to oceans and free seas. Before the collapse of the Soviet Union in 1991، Caspian Sea was divided between Iran and the Soviet Union and was known as a joint sea according to bilateral treaties signed by Tehran and Moscow in 1921 and 1940. Following the collapse of the Soviet Union and emergence of three new states; Kazakhstan، Turkmenistan، and Azerbaijan، Caspian Sea was practically surrounded by five states. This was the beginning of differences over legal regime of the Caspian Sea and how to the exploit the seabed and underground resources of the sea. According to negotiations which were carried out after collapse of the Soviet Union، various methods were proposed to divide the Caspian Sea none of which has been accepted by all littoral countries yet. Geographical characteristics of the Caspian Sea، existence of huge oil and gas resources، in addition to presence of regional and transregional powers have given rise to various viewpoints on the territorial waters in Caspian Sea and determination of sea borders. This paper discusses the legal regime of the Caspian Sea after collapse of the Soviet Union through a descriptive – analytical approach and in view of the aforesaid facts، explains factors which have been effective in preventing determination of sea borders among littoral countries of the Caspian Sea.
  • Mohammad Hossein Zarei, Masih Behnia Page 153
    Due to changing nature of the relationship between public officials and citizens in recent years، vast optional discretions have been accorded to administrative officials and “administrative decisions and announcements” resulting from those discretions constitute elements which are used by citizens in making personal and social plans. However، new measures taken by public officials are sometimes different from and even at odds with personal expectations which arise from the past public decisions and announcements. Under these conditions، legal support for “legitimate expectations” of citizens is a requisite of “fairness” and maintaining “public trust” in public administration. The principle of legitimate expectation، as one of the basic principles used to maintain judicial control over administrative measures of government through administrative courts، uses a combination of supporting and compensatory mechanisms to meet demands and expectations of citizens. Review of some cases which have been heard in the Administrative Court of Law shows that after some amendments، it is possible to accept and apply this principle in the administrative legal system of Iran. Therefore، introducing theoretical framework of this principle will not only add a new concept to terminology of domestic public law and improve administrative procedure، but will also lead to better social welfare of the citizens.
  • Zahra Pishgahifard, Mohammad Baqer Ghalibaf, Mehdi Pourtaheri, Ali Sadeqi Page 191
    Power is the ability of a political player to use resources and facilities to influence international events in its own benefit. States need to adopt policies and implement plans to increase their national powers in order to survive and to protect security and welfare of their citizens and head off foreign threats. New conditions of the international system have cleared the way for new players within official international structures. States، therefore، take advantage of new means and ways to meet their national interests، the most important of which is the use of “soft power.” Due to its sensitive strategic and geopolitical position، the Islamic Republic of Iran has to bolster its soft power in addition to strengthening various aspects of its hard power (military and economic). Iran can make the most of its soft power capacities to bolster its national power only when she would formulate a suitable strategy and approach to presenting values she regards important in such a way that allows optimal generation of power domestically and internationally. The present study attempts، through a descriptive – analytical approach، to identify factors and components of soft power and to review their position in Iran’s soft power. Findings indicate that the overall effect of soft power components of Iran on the country’s national power is positive. Iran، however، has not been able to take suitable advantage of transnational components which positively affect the country’s soft power.
  • Mohammad Baqer Nobakht, Saeed Gholami Nataj, Zahra Mir-Ahsani Page 213
    Although economic development and gaining the top rank in the region in economic، scientific and technological areas has been set as a goal of Iran’s 20-Year Vision Plan، the country has yet to come up with an indigenous development model befitting from its historical، geographical and cultural requirements. Therefore، the main questions in this study include: “What are the main characteristics of an optimal development model for the Islamic Republic of Iran?” “What are the main principles، dimensions and goals of purported economic development?” “In what ways such an optimal development can be achieved?” “Given the religious nature of the Islamic Republic of Iran، what is the position of ethics and culture in the optimal development model of the country?” To answer these questions and formulate a model for the Iranian – Islamic development، necessary information was first gathered through library method and analyzed، using a descriptive approach. Then، characteristics of an ideal society as described by the Constitution and features of a developed society as envisaged by the 20-Year Vision Plan were compared with development theories using an analytical method. Finally، suitable development strategies were deduced through analysis of internal and external environments and review of strengths، weaknesses، opportunities and threats using SWOT analysis. To determine the position of ethics and culture in the desirable development model، the content of the available relevant documents were analyzed. Reliability and validity of research findings and study results have been tested using Delphi method. Eventually، a model for Iranian – Islamic development has been offered on the basis of study results which includes three strategies، four packages consisting of 15 executive measures (as independent variables)، 17 ad-hoc results، five outcomes of ad-hoc results، seven sectoral goals (as dependent variables) and six development dimensions along with final goals of development.
  • Abolqasem Mahdavi, Vahid Mehrbani Page 233
    In the literature of development economics، institutions are regarded as necessary grounds in the absence of which، economic growth and development will not take place fully. Laws and regulations are among institutions which play an important role in setting the direction of economic activities and labor law is a prominent instance of those laws in Iran. This law was amended in 1990 to provide more support for workers in comparison to its predecessor، but also imposed more liabilities on employers. This paper reviews impact of this measure on Iran’s industrial sector. Theoretical arguments have pointed to various، and sometimes contradictory، effects of the amendment. The findings of this study، which has taken advantage of combined data related to workshops with 50 workers in the period between 1988 and 2002، show that changes in Iran’s labor law have helped to increase the share of the country’s industries in the national economy and have facilitated industrial development in Iran.
  • Ali Rabiee, Zahra Nazariyan Page 247
    Today and in most countries، governments are not able to provide universities with needed fund and facilities as a result of the growing number of universities and their students. Therefore، to achieve their goals، universities look for different ways of funding their programs without diverting from their main path of producing science and knowledge. Privatization is، thus، regarded as a policy for development of the higher education and ensuring financial independence of universities which can have positive and negative effects. The goal of this study is to identify the most important consequences of privatization of state-run universities in Iran. Following a theoretical discussion، two basic questions are posed and answered: 1) What are the most important consequences of the privatization of the higher education in Iran? and 2) What can be done to eliminate or reduce negative impacts of privatization? Research findings show that experts consider higher economic pressure on lower classes and emergence of class-oriented higher education in favor of the upper classes، increased independence of universities and higher flexibility of their managements، as well as promotion of the scientific status of the higher education are the most important consequences of privatization in this sector.
  • Mohammad Khanbashi Page 277
    Trust is foundation of most everyday interactions in human societies both with regard to inter-personal communications and in social communications among groups. Trust in government and state-run organizations has decreased in many societies due to various factors including self-alienation، lack of social capital، presence of critical media or low level of accountability in public institutions and organizations. Studies show that some strategic and environmental factors، including economic factors، probably strengthen or weaken this state or affect it in other ways. This paper will briefly discuss the theoretical fundamentals of political trust before focusing on the impact of economic factor and its various components on the fluctuation of political trust. Research findings prove that economic factors and variables more or less affect the level of political trust in a society. They also indicate that economic stability، the status of important economic indices، and financial (economic) corruption have the highest impact on the political trust.