فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد
پیاپی 69 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرشاد مومنی، رضا زمانی صفحه 7
    هدف اصلی این مقاله، مطالعه الگوی توسعه ایران بین دو انقلاب (1357-1285) در چارچوب نظم اجتماعی و اقتصاد سیاسی است. نظم اجتماعی می تواند نظم اجتماعی دسترسی باز یا نظم اجتماعی دسترسی محدود باشد؛ و در اقتصاد سیاسی، مبنای تحلیل بر ویژگی «گروه های اجتماعی» و «دولت» استوار است. گروه های اجتماعی دارای منافع ناهمگون هستند و بر این اساس ترجیحات آنها نسبت به نهادها و سیاست گذاری حاصل از این نهادها متفاوت است. در این شرایط، نوع نهاد و سیاست گذاری منتج از آن از طریق فرآیند سیاسی (دولت) تعیین می گردد. در این مقاله و مبتنی بر چارچوب نظم اجتماعی و اقتصاد سیاسی نشان داده شده است که نظم اجتماعی ایران بین دو انقلاب، نظم دسترسی محدود بوده و نهادها در این نوع نظم به گونه ای طراحی و ساماندهی شده اند که سطح دسترسی به سازمان های اقتصادی و سیاسی کنترل و محدود شود. در نتیجه ی الگوی توسعه ای که در این دوره پیگیری شده، نظم اجتماعی ایران با «شکاف توازن دوگانه (سیاسی و اقتصادی)» و «شکاف دسترسی (در درون هر یک از دو سیستم اقتصادی و سیاسی)» مواجه شده است. شکاف توازن دوگانه نتیجه سیاست گذاری توسعه اقتصادی در فضای بسته سیاسی است. «چرخش محدود نخبگان سیاسی» و «سطح دسترسی طبقات متوسط و پایین به سیستم سیاسی» (حتی در بازه زمانی 1320-1332، دوره رقابت جدی میان گروه های سیاسی) از جمله شاخصه های شکاف دسترسی سیستم سیاسی بوده است. شکاف دسترسی سیستم اقتصادی نیز از طریق سطح دسترسی مردم به سازمان های اقتصادی(مانند بانک ها) بررسی و نشان داده شده است که سهم عمده تسهیلات بانکی به اعضای ائتلاف غالب اعطاء شده و سطح دسترسی مردم به نظام بانکی به شدت محدود بوده است. در نهایت، علی رغم اینکه در دوره رضاشاه و محمدرضاشاه رشد اقتصادی تجربه شده است، اما شکل گیری شکاف های مذکور در کنار «جامعه منقسم به طبقات (و نه جامعه طبقاتی)» به نارضایتی های اجتماعی منجر شده که تهدید و فروپاشی نظام سیاسی را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، نظم اجتماعی، توسعه، ایران
  • مجید عباسی صفحه 41
    عامل تروریسم و بنیادگرایی از جمله مسائلی است که اتحادیه اروپا مدعی است همواره آن را در روابط خود با جمهوری اسلامی ایران مد نظر دارد. اتحادیه اروپا تحت تاثیر تبلیغات جهانی علیه انقلاب اسلامی ایران و بروز حوادث چندی از اوایل انقلاب تاکنون مانند بحران گروگان گیری اعضای سفارت امریکا در تهران، مسئله سلمان رشدی، بحران میکونوس، حمایت ایران از حزبالله لبنان و جنبش جهاد اسلامی فلسطین و حماس (که از نظر آنها گروه های تروریستی و از نظر جمهوری اسلامی ایران در زمره گروه های مبارز آزادیبخش میباشند)، از حکومت ایران انتقاد کرده است. جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده که خود بزرگ ترین قربانی اعمال تروریستی است. در سال های آغازین انقلاب اسلامی، تعداد زیادی از مردم بی گناه و مقامات حکومتی ایران توسط تروریست های سازمان مجاهدین خلق(منافقین) که تحت حمایت کشورهای غربی قرار دارند، به شهادت رسیده اند. این اقدامات تروریستی با ترور دانشمندان هسته ای ایران توسط گروه های تروریستی که تحت حمایت برخی کشورهای اروپایی قرار دارند، همچنان ادامه دارد. بنابراین ج.ا.ایران بیش از هر ملت و دولت دیگری طعم تلخ تروریسم را چشیده است و با همه اشکال آن به شدت مبارزه می کند. ایران در مقابل انتقاد اتحادیه اروپا در حمایت از گروه های فلسطینی و لبنانی، هرگونه کمک مالی و نظامی به آنها را رد می کند و حمایت از این گروه ها را به صورت معنوی و در قالب کمک به جنبش های آزادیبخش می داند. هدف اصلی این نوشتار، مطالعه تاثیر عامل تروریسم و بنیادگرایی بر سیاست خارجی اتحادیه اروپا در قبال جمهوری اسلامی ایران پس از 11 سپتامبر 2001 است. در این راستا دیدگاه اسلام و جمهوری اسلامی ایران نسبت به تروریسم، رویکرد امنیتی اروپا به تروریسم و نقش تروریسم در واگرایی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تروریسم، بنیادگرایی، جنبش های آزادیبخش، امنیت بین الملل، سیاست خارجی
  • سیدعباس پورهاشمی، عطیه اکرامی صفحه 65
    دریای خزر به عنوان بزرگ ترین دریاچه جهان به لحاظ ارزش های زیست محیطی، از دیدگاه ملی، منطقه ای و حتی جهانی حائز اهمیت است و به دلیل تاثیرپذیری از آلودگی های مختلف که بخش هایی از آن منشاء خشکی دارد و در اثر فعالیت های رو به گسترش نفتی (اکتشاف، استخراج، حمل و نقل و پالایش) در محیط دریایی و سواحل آن می باشد، در طول دهه های اخیر روند زیست محیطی نگران کننده ای داشته است. به دلیل نبود چارچوب حقوقی جامع و به موازات آن عدم تعهد لازم کشورهای ذی نفع برای رعایت مسائل زیست محیطی و بهره برداری مطلوب از منابع زیستی این دریا، اعمال تدابیر زیست محیطی به خوبی امکان پذیر نمی باشد. نمونه بارز آن کاهش شدید ذخایر ماهیان خاویاری در سال های اخیر، هجوم گونه ی بیگانه و مضر شانه دار، ورود آلاینده ها اعم از نفتی، صنعتی و کشاورزی به این پهنه آبی و تخریب سواحل و زیستگاه هاست. بر این اساس و با توجه به بحرانی بودن وضعیت زیست محیطی دریای خزر، این عرصه آبی مورد توجه سازمان ملل متحد و برنامه محیط زیست آن واقع شد و کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیط زیست دریای خزر، موسوم به کنوانسیون تهران شکل گرفت. با توجه به اهمیت موضوع، نوشتار حاضر با بررسی ابعاد حقوقی کنوانسیون تهران، نقاط ضعف و قوت این کنوانسیون را تبیین می کند و راهکارهایی جهت اجرای موفق کنوانسیون و افزایش سطح پایبندی کشورها به آن ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: دریای خزر، کنوانسیون تهران، برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (یونپ)، حقوق بین الملل محیط زیست
  • داوود کیانی، زهره خانمحمدی صفحه 87
    منطقه خاورمیانه، موقعیت ویژه و حساسی در جغرافیای سیاسی و اقتصادی قدرت های بزرگ جهانی و کشورهای پیرامون آن در آغاز هزاره جدید میلادی به خود اختصاص داده است. سوریه یکی از کشورهایی است که در این منطقه از اهمیت ژئوپلتیک خاصی برخوردار است. امروزه با شکل گیری بحران سیاسی در این کشور، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مختلفی در آن حضور یافته و هر یک بر اساس منافع و علایق خود، جهت گیری خاصی را در رابطه با این بحران اتخاذ نموده اند. این مقاله به دنبال آن است تا با ارائه چارچوبی نظری، به واکاوی انگیزه های روسیه به عنوان مهم ترین بازیگر فرامنطقه ای در میان بازیگرانی که خواهان ابقای نظام حاکم در سوریه هستند، بپردازد. بر این اساس پرسش اصلی مقاله این است که روسیه به عنوان یک بازیگر فرا منطقه ای از یک سو و به عنوان متحد استراتژیک سوریه از سوی دیگر، درصدد پیگیری چه اهدافی در این بحران است؟ یافته های مقاله حاکی از آن است که با توجه به جایگاه سوریه در سیاست خارجی روسیه، این کشور علاوه بر حفظ پیوندهای اقتصادی و نظامی خود با سوریه، به دنبال جلوگیری از کاهش نفوذ خود در خاورمیانه و ممانعت از تسری ناآرامی ها از خاورمیانه به منطقه اوراسیا می باشد. بنابراین روسیه به پشتیبانی تمام عیار از دولت سوریه در مقابل معترضین داخلی و فشارهای بین المللی پرداخته است.
    کلیدواژگان: بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای، بحران سوریه، روسیه، خاورمیانه، موازنه قوا
  • آرمین امینی، سید محمدرضا موسوی صفحه 115
    منطقه آسیا، نسل نوینی از منطقه گرایی را که منطقه گرایی نوین نامیده می شود، تجربه می کند. سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک سازمان موفق منطقه ای با توسعه ی روابط با سایر کشورها و جذب اعضای جدید، در پی دستیابی به اهداف سیاسی، اقتصادی و امنیتی خود می باشد. افزایش قدرت سازمان همکاری شانگهای به رهبری چین و حمایت روسیه سبب نگرانی فزاینده واشنگتن شده است. آیا سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک قدرت منطقه ای، تهدیدی برای منافع امریکا در آسیای مرکزی است؟ پاسخ این است که سازمان همکاری شانگهای، منافع امریکا را در سه موضوع انرژی، افغانستان و ثبات منطقه ای به شدت تهدید کند. این مقاله به بررسی این سازمان منطقه ای رو به رشد به عنوان تهدید منافع امریکا در آسیای مرکزی می پردازد.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، منطقه گرایی نوین، آسیای مرکزی، ایالات متحده امریکا
  • نوذر شفیعی، زهرا دولتخواه صفحه 141
    نگرانی های جامعه جهانی در خصوص آثار غیر انسانی ناشی از تسلیحات متعارف در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای بحران زده افریقا و نیز احتمال دستیابی جنایتکاران، گروه های مسلح غیر قانونی و تروریست ها به تسلیحات برای استفاده علیه غیر نظامیان از جمله زنان و کودکان، تلاش جدی برای اتخاذ سازوکارهای موثر بین المللی را به دنبال داشت. در این رابطه، تلاش و رایزنی گسترده کشورها به تصویب کنوانسیون ها و معاهدات بین المللی متعددی در رابطه با سلاح های کوچک و سبک، مین های ضد نفر و بمب های خوشه ایانجامید. با وجود این، رشد فزاینده و نگران کننده تجارت غیر قانونی و قاچاق تسلیحات متعارف در مناطق مختلف جهان، به شکل گیری کمپینی توسط برخی کشورها و سازمان های غیر دولتی منجر شد که در نتیجه ی لابی و تلاش گسترده آنها، پیش نویس «معاهده تجارت تسلیحات» بدون مذاکره جدی کلیه کشورها و تنها با اعمال نظر گروهی از کشورها تهیه و تدوین شد. سرانجام این معاهده با هدف ایجاد معیارهای مشترک بین المللی به منظور کنترل هرگونه واردات، صادرات و نقل وانتقال تسلیحات متعارف به دلیل عدم دستیابی اعضا به اجماع در کنفرانس نهایی ملل متحد در خصوص تجارت تسلیحات، از طریق رای گیری در مجمع عمومی ملل متحد در مارس 2013 به تصویب رسید. در این پژوهش سعی بر آن است تا ضمن بررسی زمینه های شکل گیری معاهده تجارت تسلیحات، روند حرکت جامعه بین المللی به سمت تصویب این معاهده با هدف کنترل جهانی تسلیحات متعارف مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معاهده تجارت تسلیحات، سیستم کنترل ملی، تجارت غیر قانونی تسلیحات، معیارهای مشترک جهانی، رقابت تسلیحاتی، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه بین المللی
  • سید محمد اعرابی، هانیه شمس کلاهی * صفحه 175

    امروزه موضوع مدیریت انرژی در سازمان ها دارای اهمیت ویژه ای است. تحقیقات پیشین در زمینه مدیریت انرژی، اغلب معطوف به تعریف فرآیند تدوین استراتژی های مدیریت انرژی بوده است. در این تحقیق با جمع آوری اطلاعات از صاحب نظران مدیریت انرژی و مطابق با روش مصاحبه ی باز و کدگذاری، گونه های استراتژی مدیریت انرژی استخراج شده است. همچنین با جمع آوری اطلاعات از شرکت های پتروشیمی و پالایشگاه هایی که شدت انرژی آنها توسط ترازنامه هیدورکربوری کشور(منتشرشده توسط موسسه مطالعات بین المللی انرژی) اعلام میشود، ارتباط میان هماهنگی استراتژی مدیریت انرژی با استراتژی کسب و کار سازمان و تاثیر آن بر عملکرد مدیریت انرژی در سازمان بررسی می شود. مدل معادلات ساختاری به روش کمترین توان دوم جزیی، نشان داد که هماهنگی استراتژی مدیریت انرژی با استراتژی کسب و کار بر عملکرد مدیریت انرژی سازمان موثر است، یعنی سازمان هایی که میان گونه ی استراتژی مدیریت انرژی و استراتژی کسب و کار آنها هماهنگی وجود دارد، از عملکرد مدیریت انرژی بهتری برخوردارند.

    کلیدواژگان: مدیریت انرژی، زیرسیستم های مدیریت انرژی، استراتژی های مدیریت انرژی
  • محمدرضا زالی، سعید رضایی، فاطمه عیوضی صفحه 195
    اشتیاق، قلب کارآفرینی است. اشتیاق کارآفرینانه، احساسات مثبت شدیدی است که کاملا آگاهانه بوده و از طریق مشارکت در فعالیت های کارآفرینانه تجربه می شوند. این فعالیت های کارآفرینانه مرتبط با هویت شخصی کارآفرین هستند. از این رو، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر انواع اشتیاق کارآفرینانه (اشتیاق ابداعی، اشتیاق تاسیسی و اشتیاق توسعه ای) بر بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه در میان کارآفرینان مستقر در پارک های علم و فناوری دانشگاه های دولتی شهر تهران می باشد. با توجه به اینکه اشتیاق کارآفرینانه بیانگر حالات احساسی و هیجانی است، هیجانات افراد می تواند رابطه بین اشتیاق کارآفرینانه و بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه را تحت تاثیر قرار دهد و تعدیل نماید. بر این اساس، اثر تعدیل کنندگی هیجانات افراد بر رابطه بین اشتیاق کارآفرینانه و تصمیم به بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه نیز بررسی می شود. اعتبار (آلفای کرونباخ) پرسشنامه اشتیاق کارآفرینانه برابر 805/0 بوده، اما برای سنجش تصمیم گیری به بهره برداری از فرصت های کارآفرینانه از سناریوهای تصمیم گیری استفاده شده است. به منظور ایجاد هیجان در مشارکت کنندگان در طی فرآیند پاسخ به سناریو های تصمیم به بهره برداری از فرصت، از سیستم تصاویر احساسی بین المللی (IAPS) در قالب پروتکل آزمایشی استفاده شده است. نتایج تکنیک رگرسیون سلسله مراتبی (HLM)، نشان می دهند اشتیاق تاسیسی و توسعه ای در تصمیم به بهره برداری از فرصت ها تاثیر مثبت معناداری دارند، اما این رابطه توسط هیجان تعدیل نمی شود.
  • سیدعلی طباطبایی صفحه 215
    روابط بین المللی در ابتدای هزاره سوم، بیش از پیش پیچیده ودر هم تنیده شده است و سطوح روابط بین المللی نیز در تمامی نقاط جهان از هم تاثیر می پذیرند و بر هم تاثیر می گذارند. در این میان مهم این است که بدون همکاری های بین المللی، بسیاری از دستاورد های بین المللی چه در گذشته و چه در حال دست یافتنی نبود. همکاری های بین المللی تا آن حد در آموزش عالی در سطح جهان نهادینه شده که در بیشتر مراکز آموزش عالی در سطح جهان، بخش های ویژه ای در این خصوص فعال هستند و یکی از شاخص های کارآمدی دانشگاه های دولتی و خصوصی در سطح جهان، شکل و محتوای همکاری های بین المللی است. با توجه به جایگاه ویژه آموزش عالی در توسعه ساختار های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری های مربوط، موضوع همکاری های علمی بین المللی در کشور های جهان دارای اهمیت راهبردی فراونی است. تحقیق حاضر در جستجوی روشن کردن وضع موجود و چگونگی ارتقای همکاری های علمی بین المللی در نظام آموزش عالی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: راهکار های ارتقای آموزش عالی، همکاری های بین المللی، نظام آموزش عالی، دانشگاه دولتی، دانشگاه آزاد
  • حمید شفیع زاده صفحه 247
    آموزش عالی در قرن 21، از عوامل مهم تاثیرگذار بر جامعه به شمار می آید و از مهم ترین چالش های آموزش عالی در هزاره جدید، موضوع سیاست های جذب دانشجویان خارجی در کشور های میزبان است. هدف این مقاله، بررسی چالش ها و راهبرد های جمهوری اسلامی ایران در جذب دانشجویان خارجی از دیدگاه متخصصان، از طریق یک مطالعه کیفی و با استفاده از روش گروه های کانونی است. جامعه مورد مطالعه شامل مسئولین، متخصصین، افراد حرفه ای و اعضای هیئت علمی درگیر فعالیت های اجرایی و علمی مربوط به دانشجویان خارجی می باشد. نمونه مورد مطالعه، شامل دو گروه؛ 18 نفر مشارکت کننده به عنوان مسئولین و کارشناسان مرتبط با حوزه دانشجویان خارجی در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر موسسات مهم آموزش عالی؛ و 16 نفر مشارکت کننده به عنوان پژوهشگران و اعضای هیئت علمی صاحب اثر در حوزه دانشجویان خارجی می باشد. نتایج تحقیق منجر به شناسایی 7 چالش و 11 راهبرد شده است. مهم ترین چالش ها به ترتیب اولویت عبارت است از: تعدد نهادهای تصمیم گیرنده در عرصه سیاست گذاری و برنامه ریزی؛ مشخص نبودن اهداف و جهت گیری اصلی؛ فقدان مراکز مشاوره تخصصی برای راهنمایی و هدایت دانشجویان؛ معرفی زبان فارسی به عنوان تنها زبان برای آموزش و یادگیری؛ پایین بودن سطح امکانات آموزشی و رفاهی؛ جذب حداقلی دانشجو از کشور های پیشرفته و عدم وجود فرهنگ تعامل و همدلی بین دانشجویان ایرانی و غیر ایرانی.
    کلیدواژگان: دانشجوی خارجی، آموزش عالی، بین المللی شدن، جهانی شدن، سیاست های جذب و گروه های کانونی
|
  • Farshad Momeni, Reza Zamani Page 7
    This artide aims at studying the pattern of development in Iran between two revolutions (1907-1979), based on social order and political economy. Social order could be of limited or open access and the analysis of political economy is based on the characteristics of social groups and government. Social groups have heterogenous interests thereby their preferences in regard to institutions and their policy-making is varied. Under these circumstances, the kind of institution and resulting policy-making are determined by the government. This article written on the basis of social order and political economy approaches, shows that Iran?s social order between two revolutions was of limited access. In this kind of social order, institutions are designed to control and restrict the level of access to both economic and political organizations. Thus, during this period, social order faced “double imbalance” (in political and economic terms) and “access imbalance” (in economic and political systems). Double imbalance is a consequence of economic development policy making in a closed political system. Limited political elite circulation and very small access of both low and middle classes of society to political system (even during 1941-1953 period, when competition between political groups was remarkable) are indices of political access imbalance during that period. Imbalance access to economic system, can also be shown by people´s access to economic organizations (such as Banks); this article illustrates that a major part of financial facilities of banking system during that period was allocated to dominant coalition members and the level of people´s access to banking system was restricted. Finally, although in both Reza Shah and Mohammad Reza Shah periods, economic growth was experienced, above mentioned imbalances along with a divided society (and not class society) led to social unrest followed by the collapse of the political system.
    Keywords: political economy, social order, development, Iran
  • Majid Abbasi Page 41
    The issue of terrorism is one of the important subjects in relations between the Islamic Republic of Iran and the EU. The European Union influenced by global propaganda and incidents such as hostage taking in the U.S. Embassy in Tehran, Salman Rushdi affair, Mikonos crisis, and Iran´s support of Hezbollah and Palestinian groups, has criticized Iran. In contrast, Iran denies the charges and considers itself the greatest victim of terrorism. From Iran´s point of view, supporting Hezbollah and Palestinian groups that are considered as liberation movements is not tantamount to supporting terrorism. From Iran´s perspective, Europeans support Israel who is responsible for killing Palestinians. Also, they support anti-Iranian terrorist groups involved in the assassination of Iranian scientists and officials. Iran believes that the EU actions means supporting terrorism. On the other hand, the Islamic Republic of Iran present a different definition for terrorism brining about divergence between the two parties.
    Keywords: terrorism, divergence, European Union, international security, foreign policy, liberation movements
  • Seyed Abbas Poorhashemi, Atieh Ekrami Page 65
    In terms of the environmental values,the Caspian Sea as the world’s largest inland body of water, is important from national, regional and global points of view.The Caspian Sea, because of many kinds of pollution including land-source pollution and increasing petroleum activities (exploration, extraction, transportation and refining) affecting its coastal and marine environments during the last decade, is facing alarming environmental trends.Due to the absence of a comprehensive legal framework and lack of commitment of the beneficiary countries in complying with environmental standards and optimal utilization of biological resources of the sea, the enforcement of environmental measures deesnot seem possible.The typical instances are the invasion of sea walnuts, reduction in sturgeon stocks in recent years, entry of oil pollutants and the destruction of coastal zones and aquatic habitat.Therefore, given the critical environmental status of the Caspian Sea, this marine ecosystem attracted the attention of the United Nations Environment Programme (UNEP) as a result of which the Framework Convention for the Protection of the Environment of the Caspian Sea, known as the Tehran Convention was elaborated.Due to the importance of this subject, this article studies the legal aspects of Tehran Convention, explains the strengths and weaknesses of the Convention, and presents strategies for successful implementation of the Convention and promoting the compliance of members with it.
    Keywords: Caspian Sea, Tehran Convention, United Nations Environment Programme (UNEP), international environmental law
  • Davood Kiani, Zohreh Khanmohammadi Page 87
    The Middle East is considered a geopolitical region for the great powers. Among the Middle East states, Syria has a crucial status. Since the beginning of the domestic unrest in this country, the interests of a number of regional and trans-regional actors have been challenged. Russia is among those states that feels its interests and security threatened by this development. This aritcle is trying to analyze the Russian foreign Policy towards Syrian crises. According to the main argument of this article, while Russia seeks to restore its influence in Syria, it is determined to block the infiltration of the so called Arab uprising into the Eurasia which is considered its backyard.
    Keywords: regional, transregional actors, Syrian crisis, Middle East, balance of power
  • Armin Amini, Seyed Mohammadreza Mousavi Page 115
    Asia is experiencing a new generation of regionalism called neo-regionalism. Shanghai Cooperation Organization (SCO) as a successful regional organization tries to develop relations with other countries and recruits new members to achieve its political, economic and security goals. The increasing power of the SCO led by China and supported by Russia has caused growing concern in Washington. The question here is, does the SCO as a regional power, pose a threat against the U.S. interests in Central Asia? The answer to this question is that the Shanghai Cooperation Organization, threatens seriously the U.S. interests in the three areas of Afghanistan, energy sector and regional stability. This article examines this regional organization as a growing threat to the U.S. interests in Central Asia.
    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, neo, regionalism, Central Asia, the U.S. interests
  • Nozar Shafiei, Zahra Dowlatkhah Page 141
    International community’s concerns about inhuman effects of conventional weapons in different countries, especially in crisis-hit African nations, and the possibility that criminals, illegal armed groups and terrorists may use such weapons against civilians, including women and children, prompted serious efforts for the adoption of effective international mechanisms. Extensive consultation among countries finally led to the adoption of various international conventions and treaties on small and light weapons, anti-personnel mines, and cluster bombs. However, growing concerns over illegal trade and smuggling of conventional weapons in different parts of the world prompted some countries and nongovernmental organizations to launch a campaign in this regard. As a result of their extensive lobbies and efforts, the Arms Trade Treaty was drafted without serious talks among countries and only based on the viewpoints of a limited group of states. Since a consensus was not reached in the UN Conference on Arms Trade, this treaty was finally approved through voting at the UN General Assembly in March 2013, with its main goal being the introduction of common international standards to control all forms of import, export and transfer of conventional weapons. The present research discusses underlying grounds for the formulation of the Arms Trade Treaty while assessing the process of the ratification of this treaty by international community to enforce global controls on conventional weapons.
    Keywords: Arms Trade Treaty, national control system, illegal arms trade, common global standards, arms race, human rights, international humanitarian law
  • Towards a Model for Typology of Energy Management Strategies / (The Case of Companies in Down Stream Section of Iranian Oil Industry)
    Mohammad Arabi, Haniye Shams Kolahi Page 175

    Today, energy management plays an important role in every organization. Previous studies about energy management consisted mostly of how to design the strategies for energy management.In this article, in accordance with the grounded theory methods and the information gathered from the knowledgeable specialists in energy management, we brought out the models of energy management strategies and sub-systems. On the basis of information gathered from petrochemical companies and oil refineries companies whose energy intensity is published in Hydrocarburs Energy Balance (published by Iran International Energy Study Ins-“IIES”), the existence of any correlation between strategies of energy management and business strategies and energy performance in organizations is studied.Structural equation modeling showed that correlation exists between strategies of energy management and business strategies and energy performance in organizations.

    Keywords: energy management, sub, systems of energy management, energy management strategies
  • Mohammad Reza Zali, Saeed Rezaei, Fatemeh Eivazi Page 195
    Previous studies have explored the role of passion for work in manager's decision to exploit new opportunities. But there still exists some missing points in this process. Entrepreneurial Passion (EP) is defined as consciously accessible intense positive feelings experienced by engagement in entrepreneurial activities associated with roles that are meaningful and salient to the self-identity of the entrepreneur. Three different types of entrepreneurial passion have been proposed: 1. Passion for inventing; 2.Passion for founding and 3.Passion for developing. The purpose of this study is to explore the role of three types of entrepreneurial passion in entrepreneur’s decisions to exploit entrepreneurial opportunities. While excitement as a positive affective experience is likely to impact managerial decision, we examined the moderating role of excitement on the relationship between three types of entrepreneurial passion and entrepreneurs decisions to exploit entrepreneurial opportunities. Entrepreneurs were confronted with 32 scenarios. To induce excitement in participants during their decision making, they were shown calm and emotional pictures from the International Affective Picture System. For data evaluation, Hierarchical Linear Modelling (HLM) was used. The results show that passion for founding and developing are positively correlated to entrepreneur’s decision to exploit entrepreneurial opportunities. But the results donot support the moderating role of excitement.
    Keywords: decision to exploit opportunity, entrepreneurial passion, emotion, hierarchical linear modelling
  • Seyed Ali Tabatabaei Page 215
    International relations in the beginning of 21th century have become more complicated and intertwined so that all levels of international relations are influencing each other. Without international cooperation, there will be no international achievements. Interanional cooperation is institutionalized within higher education systems across the world and the level and essence of interanional cooperation in higher education system is considered as an index of efficiency. Taking into consideration the importance of higher education in development of social, political, economic and technological structures of nation-states in the world, the subject of international cooperation in higher education gains much more importance. This article analyzes the present condition and approaches to enhancing international cooperation in Iran´s higher education system.
    Keywords: enhancement approaches, higher education, international cooperation, education system, state university, Azad university
  • Hamid Shafizadeh Page 247
    Higher education in the 21st century is one of the most important factors affecting every society. One of the major challenges of higher education in the new millennium is to attract foreign students into the host countries. This article reviews the challenges and strategies for the Islamic Republic of Iran in attracting foreign students and scholars through a qualitative study using focus groups. The population studied consisted of officials, experts, professionals and faculty members involved in academic and administrative activities related to the foreign students. The sample consisted of two groups: 18 participants consisting of authorities and relevant experts in the field of foreign students, Ministry of Science, Research and Technology and other important institutions of higher education and 16 participants composed of researchers and faculty members working in the field of foreign students. The results led to the identification of seven challenges and eleven strategies. The main challenges in priority order are: multiplicity of policy decision making and planning institutions; lack of clarity in main goals and orientations; lack of specialized counseling services and guidance for students; introduction of Persian as the only language for teaching and learning; low level of education and welfare facilities; attracting students from least developed countries; and lack of the culture of interaction and empathy between Iranian and non-Iranian students.
    Keywords: foreign students, higher education, internationalization, globalization, policies for attracting students, focus groups