فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد
پیاپی 76 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین میرمحمدصادقی*، علی رحمتی صفحات 5-32
    یکی از موضوعات مهم و اساسی در مباحث حقوقی، تقابل «حقوق حاکمیت» و «حقوق شهروندی» در عرصه های مختلف است. از یک طرف، حاکمیت ملی و اقتدار سیاسی مهم ترین ارزش برای حکومت ها محسوب می شود و دولت مردان از هیچ گونه تلاشی در جهت تضمین حقوق حاکمیت دریغ نمی کنند. از طرفی دیگر، امروزه مفهوم «حقوق شهروندی» به عنوان نقطه مقابل «حقوق حاکمیت»، جایگاه ویژه ای در عرصه حقوق بین الملل و حقوق داخلی کشورهای مختلف به ویژه در مباحث مربوط به حقوق بشر پیدا کرده است. بر پایه تفکرات موجود، یک نظام حقوقی پویا و ایده آل از یک طرف، باید مدافع حقوق شهروندی و رعایت آن باشد و از سوی دیگر، بر تحکیم پایه های حاکمیت و امنیت موجود در کشور، اصرار ورزد. در این میان، بدون هیچ تردیدی «جرایم علیه امنیت» را می توان یکی از مهم ترین و حساس ترین عرصه های چالش و تقابل میان حقوق حاکمیت و حقوق شهروندی دانست. به دلیل اهمیت فراوان جرایم علیه امنیت و تبعات و نتایج مهلک و زیانباری که این گونه جرایم برای نظم و امنیت عمومی، استقلال و حاکمیت ملی به دنبال دارند، دولت ها در زمینه واکنش نسبت به این جرایم معمولا در جهت تضمین حقوق حاکمیت گام برداشته و بعضا از اصول کلی و تثبیت شده حقوق کیفری عدول می کنند. جرم انگاری اندیشه مجرمانه و اعمال مقدماتی، توسعه دامنه شمول جرایم، محروم کردن مرتکبان از تدابیر ارفاقی و حقوق دفاعی، عدول از اصل سرزمینی یا درون مرزی بودن حقوق جزا و اتخاذ رویکرد سخت گیرانه در واکنش دهی از مهم ترین مصادیق عدول از اصول کلی و تثبیت شده حقوق کیفری در حوزه جرایم علیه امنیت محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: جرایم علیه امنیت، اصول کلی حقوق کیفری، جرم انگاری اندیشه مجرمانه، جرم انگاری اعمال مقدماتی، اصل صلاحیت واقعی، حقوق حاکمیت، حقوق شهروندی
  • بهزاد رضوی فرد*، پیمان نمامیان صفحات 33-59
    نارضایتی افکار عمومی دنیا از بی کیفر ماندن مجرمان جنگ اول جهانی موجب شد تا پس از وقوع یک جنگ جهانی دیگر، این سوال در اذهان بین المللی تداعی شود که «آیا باز هم آنان در امان خواهند ماند؟» تجربه تلخ جنگ، درگیری، کشتار و خونریزی در ابعاد گوناگون جهانی موجب شد تا بعد از جنگ جهانی دوم جامعه بین المللی برای حفظ صلح و امنیت بین المللی تدابیری متناسب اتخاذ کند. درواقع، می توان اذعان داشت که تجارب حاصل از این مخاصمه ها، جامعه بین المللی را تکان داد و این فکر را به وجود آورد که باید تدابیری اساسی و کارآمد برای مجازات جنایتکاران جنگ اتخاذ شود تا بدین وسیله از تکرار جنایات دهشت بار و حتی بروز جنگ، پیشگیری شود. از طرفی، امروزه با گسترش اشکال مدرن و نوین پدیده تروریسم، لازم است راهبردهای سنجیده ای پیش بینی شود. از این رو، امروزه در نظام حقوق بین المللی کیفری وجود «پدیده بی کیفری» به مثابه چالش و معضلی گسترده در رویارویی با تروریسم به شمار می رود. به نظر می رسد اعمال قواعد متقن نظام حقوق بین المللی همچون استرداد، تعقیب کیفری، صلاحیت جهانی و به ویژه همکاری کیفری بین المللی کشورها با دیوان، موجبات تحقق امحای بی کیفری را در مبارزه با تروریسم فراهم می نماید. این مقاله ضمن ارائه تعریفی واضح از بی کیفری، جایگاه، شرایط و اعمال قواعد مزبور را در پایان دادن به پدیده تروریسم، مورد ارزیابی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تروریسم، معاهدات ضد تروریسم، بی کیفری، استرداد، صلاحیت جهانی، دیوان کیفری بین المللی
  • امیرحسن نیازپور* صفحات 61-78
    فساد اداری- مالی از شاخص ترین مظاهر رفتارهای برهم زننده نظم اداری و مدیریتی است. در پرتو این رفتارهای مجرمانه چالش های متعددی در جامعه پدید می آید. بی اعتماد شدن شهروندان نسبت به نظام اداری و مدیریتی و ایجاد نوسان های شدید در فرآیند امور اداری و مالی از بارزترین پیامدهای زیان بار آن به شمار می روند. به همین جهت، چه در گستره سیاست جنایی بین المللی و چه در عرصه سیاست جنایی ملی برای مهار این پدیده تدابیر متعدد غیر کیفری/ کنشی و کیفری/ واکنشی اتخاذ و اجرا شده اند. چنان که؛ در پرتو این هماهنگ شدن ها می توان از «جهانی شدن سیاست جنایی در برابر فساد اداری- مالی» سخن به میان آورد. در قلمرو سیاست جنایی ایران پیش و پس از پیوستن کشور ایران به پیمان مبارزه با فساد (2003) سیاست ها و مقررات متعددی برای کنترل این پدیده به تصویب رسیده اند که سیاست های کلی نظام اداری (1389) از برجسته ترین آنهاست. باوجود این، «آیین نامه پیشگیری و مقابله نظام مند و پایدار با مفاسد اقتصادی در قوه مجریه (1392)» تازه ترین سیاست اتخاذشده در این زمینه و در راستای ماده 33 قانون ارتقاء سلامت نظام اداری و مقابله با فساد (1390) به شمار می رود. در پرتو این آیین نامه به پیش بینی تدابیر ماهوی و شکلی ناظر به پیشگیری از فساد اداری- مالی مبادرت شده است تا از این رهگذر از میزان ارتکاب این جرم ها دست کم در پهنه دستگاه های اجرایی کاسته شود. در این نوشتار، از جنبه های ماهوی (الف) و جنبه های شکلی (ب) پیشگیری از فساد اداری- مالی در پرتو آیین نامه مذکور سخن به میان می آید.
    کلیدواژگان: فساد اداری، مالی، پیشگیری از جرم، سیاست جنایی، قوه مجریه، جرم
  • رحیم نوبهار* صفحات 79-105
    فقی هان از دیرباز ابواب فقه را به حوزه های گوناگونی تقسیم بندی کرده اند. جدا از جنبه های آموزشی و منطقی این تقسیم بندی درباره اقتضائات، فواید و به ویژه آثار روش شناسانه آن کمتر درنگ و تامل شده است. این مقاله با مروری بر تاریخچه تحولات تقسیم بندی باب های فقهی فراتر از فواید و اهمیت منطقی و آموزشی آن، به اقتضائات روشی و تفاوت سبک و شیوه اجتهاد در باب های گوناگون فقهی با توجه به تفاوت طبع و ماهیت احکام و مسائل هر حوزه می پردازد. مقاله همچنین به لزوم تفاوت تفسیر متون عبادی در مقایسه با متون معاملی، نقش شناسایی قلمروی که نص بدان تعلق دارد در شناخت احکام ثابت و متغیر، امکان توجه به مقاصد شریعت در حوزه معاملات به معنای اعم، تفاوت کاربست شیوه های حل تعارض متون در باب های گوناگون، نقش مکان یابی نص در شناسایی گونه های خطاب و تمییز احکام امضایی از احکام تاسیسی پرداخته است.
    کلیدواژگان: تقسیم بندی فقه، روش های اجتهاد، عبادات، معاملات، سیاسات، احکام
  • محمدرضا ویژه*، مهدی مهدوی زاهد صفحات 107-124
    حقوق عمومی، رشته دانشگاهی محصور در محیط دانشگاه نیست و کارکردها و چالش های آن پیوستگی تام و تمام با جامعه و زیست اجتماعی انسان دارد. هر کجا رد پایی از قدرت سیاسی را بتوان یافت، آنجا قلمرو حقوق عمومی است. بر این اساس، رشته دانشگاهی آن نیز با رویکردی میان رشته ای که در آن، حقوق به مثابه یک پدیده اجتماعی فرض می شود، مورد آسیب شناسی قرارگرفته است. این مقاله از نظر شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای-میدانی و از حیث روش، توصیفی-تحلیلی است. پرسش و پیش فرض اصلی مقاله این است که آسیب های آموزش حقوق عمومی در سه سطح برنامه ریزی آموزشی، آموزش دهندگان (اساتید) و آموزش بینندگان (دانشجویان) و آموزه های آموزشی-پژوهشی چیست و راهکارهای مرتفع ساختن نقص ها و خلا های موجود در این حوزه و متناسب ساختن آن با نیازهای جاری و آتی و اقتضائات کشور کدامند؟ به نظر می رسد که آموزش رشته دانشگاهی حقوق عمومی در ایران، دارای آسیب های شکلی و ماهوی است و این مهم، توسعه معرفت حقوق عمومی را نیز با چالش مواجه کرده است. زیرا یافته های مقاله دلالت بر این دارد که راهکار ارتقای سطح آموزش رشته دانشگاهی حقوق عمومی، ضمن ضرورت بازنگری در برنامه ریزی های آموزشی و سازوکارهای ناظر بر آن، از رهگذر غنای معرفت آن بوده و این مهم با پیاده سازی نظریه دولت قانونمند محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، آموزش، آسیب شناسی، میان رشته ای، دولت قانونمند، ایران
  • جواد تقی زاده*، مرتضی نجابت خواه، عادله قلی زاده صفحه 125
    نظام حقوقی ایران با پیروی از اصل سلسله مراتب قواعد حقوقی، نهادهایی را جهت صیانت از قانون اساسی در برابر قوانین و مقررات پیش بینی کرده است. با وجود این، وضعیت صیانت از قانون اساسی در ایران مطلوب نیست زیرا قلمروی صلاحیت نهادهای ناظر اساسی به همه هنجارهای موجود در نظام حقوقی تسری پیدا نمی کند. به طور مثال شورای نگهبان صرفا نهاد نظارت اساسی بر مصوبات مجلس شورای اسلامی است و نظارت آن نهاد هنجارهای مصوب سایر هنجارسازان حقوقی را در برنمی گیرد. همچنین نظارت دیوان عدالت اداری بر هنجارهای اجرایی است و به هنجارهای قانونی تعمیم پیدا نمی کند. هنجارسازان متعدد و فقدان نظارتی جامع بر فعالیت آنها، سبب ورود و حضور هنجارهای مغایر با قانون اساسی در نظم حقوقی ایران می شود. این مغایرت ها بیشتر در مرحله اجرا برای ماموران اجرای قوانین ظاهر می شوند. قضات محاکم یکی از مجریان قوانین هستند که ممکن است با هنجارهای مغایر با قانون اساسی مواجه شوند. این پژوهش دلایل موافقان و مخالفان نظارت اساسی قضات محاکم بر قوانین عادی را بررسی می کند. نتیجه مقاله پذیرش صلاحیت نظارت اساسی قضات محاکم بر قوانین عادی است.
    کلیدواژگان: قضات محاکم، صیانت از قانون اساسی، قوانین عادی، مبانی نظری
  • قاسم محمدی*، هادی شعبانی کندسری، مرتضی جمالی صفحات 145-166
    در این مقاله، جریان قاعده استیمان در حوزه حقوق عمومی با هدف تبیین مبنای مسئولیت مدنی دولت نسبت به اعمال کارگزاران خود مورد بررسی قرارگرفته است. این نوشتار، به این پرسش ها پاسخ می دهد که آیا قاعده استیمان اختصاص به روابط حوزه خصوصی دارد یا در حوزه حقوق عمومی نیز قابل اجراست؟ مبنای مسئولیت مدنی دولت نسبت به اعمال مستخدمان خود چیست و آیا می توان چنین مسئولیتی را با قاعده استیمان توجیه کرد؟ آیا مسئولیت دولت نسبت به اعمال کارکنان خود اصل است یا استثناء؟ نتیجه حاصله این بود که امام معصوم(ع)، فقیه جامع شرایط و کارگزاران دارای شرایط لازم، امین محسوب می شوند و از این رو، ضامن خساراتی نخواهند بود که حین انجام وظیفه بدون تعدی و تفریط به دیگران وارد می آورند. بلکه مسئولیت جبران آن با دولت است. همچنین، در مقام اثبات، امین تکلیفی جز ادای سوگند ندارد.
    کلیدواژگان: قاعده استیمان، حکومت (دولت) اسلامی، ولایت فقیه، حقوق عمومی، کارگزاران، امین، تحمل دلیل
  • علیرضا دیهیم* صفحات 167-194
    چندی است که برخی از حقوقدانان بین المللی غربی دیدگاهی را مطرح می کنند که بر اساس آن، تحولات رخ داده در حوزه مصونیت قضایی به سمت وسویی حرکت کرده است که در مواردی که مقامات مهم دولتی مرتکب جنایات بین المللی می شوند، نمی توانند به مصونیت قضایی استناد جویند. به عبارت دیگر، عده ای از حقوقدانان بین المللی بر این عقیده اند که در صورت ارتکاب جنایات شدید بین المللی و به منظور مقابله با بی کیفری چنین جنایاتی، مقامات مهم دولتی را نباید از مصونیت قضایی برخوردار دانست. بررسی های صورت گرفته در این مقاله حاکی از آن است که علی رغم تحولات رخ داده در حوزه مصونیت قضایی، مقامات دولتی در حقوق بین الملل همچنان از مصونیت برخوردارند و دکترین مطروحه از سوی حقوقدانان غربی، در رویه دیوان بین المللی دادگستری و آرای محاکم داخلی مورد تایید قرار نگرفته است و تبدیل به یک قاعده حقوق بین المللی عرفی نیز نشده است.
    کلیدواژگان: مصونیت قضایی، مسئولیت بین المللی دولت، مسئولیت بین المللی مقامات
  • جعفر جمالی*، سهیلا نایبی صفحات 195-213
    بطلان ربح ما لم یضمن (سود بدون عهده) قاعده ای است اصطیادی که برگرفته از حدیث نبوی(ص) و به معنای بطلان سود در رابطه ای است که سود برنده هیچ نوع تعهد یا ضمانتی در آن رابطه ندارد. از مصادیق روشن این قاعده، سود بردن از طریق قرض ربوی است. با بررسی مجموعه قواعد و احکام فقهی به این حقیقت دست می یابیم که پول یا هر مال «که مالکیت به آن تعلق می گیرد» هرگاه به عنوان قرض به شرط تضمین اصل و سود در اختیار شخصی قرار گیرد، از دایره تولید، نفع و سودآوری خارج شده است، زیرا اصل پول تضمین شده و هرگاه سرمایه ای تضمین شده باشد، سود مشروع به همراه ندارد. در قراردادهای مضاربه و شرکت نیز سرمایه، تضمین نشده و اگر خسارتی در خریدوفروش پدید آید، خسارت متوجه سرمایه و سرمایه دار است. ازاین رو، بسیاری از فقها گفته اند در مضاربه اگر مالک سرمایه شرط کند که خسارت بر عهده مالک نباشد مضاربه باطل است. این قاعده کاربردهای مهمی در ابواب متعدد از فقه معاملات، نظریات اقتصادی و بازارهای مالی دارد و هرکجا که سود و عایدی ناشی از رابطه بدون ضمانت و ناشی از عدم به کارگیری در فعالیت های اقتصادی (کار) باشد این سود شبهه ربوی دارد. لذا چنانچه در سپرده های بانکی، سود پرداختی به سپرده گذار از طریق به کارگیری سرمایه در عقود اسلامی حاصل نشده باشد و یا چنانچه سود پرداختی به صاحبان اوراق مشارکت و یا صکوک ناشی از سود واقعی طرح نباشد، پرداخت سود با روح مشارکت منافات خواهد.
    کلیدواژگان: سود بدون عهده، ربح، ضمان، بازارهای مالی اسلامی، بانکداری اسلامی، اوراق منفعت، سپرده بانکی
  • محمود باقری*، نفیسه شوشی نسب صفحات 215-232
    این مقاله با نگاهی بنیادین و تطبیقی به تحلیل مالکیت اوراق بهادار در نظام حقوقی ایران و کامن لا می پردازد. خلق اوراق بهادار، دارایی های فاقد خصیصه نقدشوندگی سریع را به نمادهایی دارای ارزش بدل می نماید. در حقیقت «ارزش» است که در اقتصاد مبادله می شود. با استفاده از مفهوم ارزش، سرعت معاملات اوراق بهادار و به تبع آن سرعت گردش پول در اقتصاد افزایش یافته و انرژی موجود در آنها به صورت راکد درنیامده بلکه با تحلیل آنها در قالب اعیانی در نوع خاص خود، این انرژی آزادشده و به سرعت در اقتصاد مورد نقل وانتقال قرار می گیرد. همچنین پذیرش مفهوم عرفی و اعتباری مالکیت اوراق بهادار و تلقی آنها به عنوان شبه اسناد تجاری، منتج به کاهش هزینه های مبادله می شود؛ امری که مستلزم حمایت از خریدار با حسن نیت است.
    کلیدواژگان: اوراق بهادار، تحلیل حقوقی و اقتصادی، کامن لا، مالکیت
|
  • Hossein Mir Mohammad Sadeghi*, Ali Rahmati Pages 5-32
    One of the key issues in the legal topics is confrontation between "sovereignty’ rights" and "citizenship rights" in various fields. On the one hand, national sovereignty and political authority is the most important value to governments and statesmen will not spare any effort to ensure the sovereign rights. On the other hand, today the concept of “citizenship rights” as the opposite of "sovereignty’ rights" has found special position in the field of international law and the internal law of many countries, particularly issues related to human rights. According to current thoughts, a dynamic and ideal legal system on the one hand, should be advocate and defender of citizenship rights and its implementation and on the other hand, it must insists on strengthening the foundations of sovereignty in the country, which advocates citizens’ rights and the values of human dignity. In the meantime, without any doubt "crimes against security" is one of the most critical challenges and confrontations between sovereignty rights and citizenship rights. Because of the great importance of crimes against security and pernicious and detrimental consequences that such crimes have for public order and security, independence and national sovereignty, governments in the response to these crimes usually take steps to ensure sovereignty rights and sometimes deviate from of the general principles of criminal law. Criminalization of criminal thought and preliminary conducts, expanding the scope of crimes, depriving the perpetrators from leniency mechanisms and the rights of the defense, deviation from the territorial principle of the criminal law, applying Strict approach in response are the most important examples of deviation from the general and established principles of criminal law in the field crimes against security.
    Keywords: crimes against security, general principles of criminal law, criminalization of criminal thought, criminalization of preliminary conducts, Protective principle, sovereignty rights, citizenship rights
  • Behzad Razavifard*, Peyman Namamian Pages 33-59
    Dissatisfaction of the world’s public opinions with impunity of World War I criminals raised a question in minds of international community after another world war had occurred: "Will we be safe and immune again?" Bitter experiences with wars and conflicts, with massacre and bloodshed in various global dimensions led post- World War II international community to take appropriate tactics to maintain international peace and security. In fact, it can be acknowledged that experiences resulting from such hostilities shocked international community and developed this idea that some fundamental and effective tactics should be taken to punish war criminals in order to prevent recurrence of horrific crimes and even occurrence of wars. Nowadays, for this reason, phenomenon of impunity present in international criminal law system is considered as a wide spread predicament and challenge to fighting against terrorism. In order to realize elimination of impunity in countering terrorism, it is necessary to exercise solid rules of international legal system such as extradition, prosecution and universal jurisdiction. Thus, this paper seeks to provide a clear definition of impunity while evaluating status, conditions and exercise of mentioned rules in putting and end to this phenomenon.
    Keywords: terrorism, anti, terrorism conventions, treaties, impunity, extradition, universal jurisdiction, International Criminal Court
  • Amirhassan Niazpour* Pages 61-78
    Corruption is main topic behavior against public and administrates order. It is dangerious for the society. However policy-makers foresight prevention, penal policy and plan for control of corruption in international and national criminal policy. This approach resulting to globalization of criminal policy for reduces of corruption United Nations Convention against corruption 2003 is the example. There are many Acts and policis in context in Iranian criminal policy is. By-law of systematic and permanent prevention and reaction against corruption in the executive 2014 is policy of important for control of corruption. In this article, substantive and procedural aspect of prevention of corruption in Iran is studied.
    Keywords: corruption prevention, criminal policy, the executive crime
  • Rahim Nobahar* Pages 79-105
    From the early periods of fiqh, jurists classified chapters of fiqh based on various approaches and in different manners. These classifications have been often studied from a logical and educational point of view rather than from that of their methodological requirements and impacts. Reviewing the history of the classifications of fiqh briefly, and going beyond their logical and educational consequences, this article studies the classifications of fiqh more from their methodological requirements and differences in the method of ijtihad (legal reasoning) based on the nature of the issues of different chapters. This article also explains that the topography of the domain to which the text and/or the issue are related plays a large role in distinguishing permanent rules from temporary ones. Differentiation between decrees which are simply means (vasail) from those that are the aims of law (maghsad) is another methodological benefit of the jurisprudential classification. The topography of the issue, according to the author, also enables jurists to differentiate between the rules established initially by the holy lawmaker from those previously settled regulations which simply received the ratification of the holy law maker. This article also suggests that differentiation between interpretative methods of texts related to acts of worship (ibadat) and those related to the relationship between humans (muamilat) is very vital. The location of the jurisprudential questions also plays a role in the recognition of the type of religious statement as well as finding a more suitable way for conflict resolution between contradictory texts.
    Keywords: Fiqh, classification, methods of Ijtihad, acts of worship, Muamilat
  • Mohammad Reza Vijeh*, Mahdi Mahdavizahed Pages 107-124
    Scientific findings indicate that the path of sustainable social changes pass through the "education" of manpower. As developed countries considere "education" the most important national action in the course of development. We believe, the development of Public Law depends on promoting education of Public Law and there is significant relationship between the education and development of public law. This study goes beyond the traditional classification of Public Law in the areas of Constitutional Law, Administrative Law, Financial Law and Labor Law and is among the "Methodological studies" or "Foundations of Public Law". The method of this research is from the collection of information "E-Field Library", from the nature of research "Analytical" and from the ultimate goal of "Developmental Research". Conclusions and suggestions of this research state concisely that: There are several problems in the education Public Law in higher education institutions in Iran and its required to revision of the mechanisms, and the of “Iranians ethos” reformation and producing local- historical theories in the path of the development of Public Law in Iran.
    Keywords: Public Law, pathology, education, development, strategic, interdisciplinary, Iran
  • Javad Taghizadeh*, Mortaza Nejabatkhah, Adeleh Gholizadeh Page 125
    Fallowed by the hierarchy of legal rules, Iranian legal system has provided some institutions for preservation of constitution against of laws and regulations. Nevertheless, status of preservation of constitution is not so desired because the scope of jurisdictions of supervisor institutions does not extend to all the existing norms in the legal system. For example, Guardian Council is only institution that preserve the constitution against the resolutions of Islamic Parliament and this supervision does not apply the other legal norms that approved by another Normalization. Also, the supervision of Administrative Justice Court doesn’t include to the executive norms and neither extends to legal rules. The multiplicity of normalization and absence of comprehensive control on them, have caused to enter and attend the conflicting norms with constitution in Iranian legal system. These conflicting become obvious for the Laws enforcement officers in execute phase. Judges of courts are considered as one of the laws enforcement officers that might be to encounter with conflicting norms with constitution. This research is studying the reasons of the Advocates and Opponents of Constitutional supervision of Judges, on the Ordinary laws. Accepting the Jurisdictions of Constitutional supervision of Judges on the Ordinary law is the result of this paper.
    Keywords: judges, constitutional review, ordinary laws, theoretical foundations
  • Ghassem Mohammadi*, Hadi Shabani Kandsari, Mortaza Jamali Pages 145-166
    According to the demos of Imamiye jurisconsults the trusty is not responsible for the compensations which are caused without his abuse and wastage (Estiman rule). On the other hand the mere expression of trust in a person is caused to his exoneration of onus of proof in case of claiming by the owner of the trusted property (the rule of acceptance necessity of the trusty claim). While both of reasons are related to two different rules, but the origin of both of them is expression of confidence to the trusty. By an analytic view in this article, we were aware that there are some streaks of this rule in public law, and in case of proof of this, it’s results is analyzed because of the independence and linkage, and finally it’s suggested that like a judge and government officers, other government workers to be under this rule in legislation by the parliament.
    Keywords: Estiman, trusty, guaranty, dominion, government functionary
  • Alireza Deyhim* Pages 167-194
    This article deals with this question, that whether, in case of grave violations of obligations under international law, the states may not longer invoke jurisdictional immunities of the state, as a new development and trend in case law, i.e. lex ferenda, whereby includes the principal official representatives of the state, acting in that capacity, or by exercising jurisdiction over foreign state, the court would act in breach of jurisdictional immunity of states. While certain groups of international law jurists, based upon, in particular, the exigency of ending the impunity, when a grave violation of international humanitarian law is perpetrated, defend the new trend, namely non-invoking of jurisdictional immunity of state, as lex ferenda, the author challenges the said assertion, stating that International Court of Justice judgments have not supported such domestic litigations and adjudications, vice versa still underline state immunity as lex lata and as a principle of international customary law.
    Keywords: state official, lex lata, lex ferenda
  • Jafar Jamali*, Soheila Nayebi Pages 195-213
    Invalidity of the guaranteed profit without undertaking any obligation, risk or charge (Botlane rebhe ma lam yozman) is an extractive (Estyady) rule derived from the Hadith of the Prophet (PBUH). According to this rule wherever profits or proceeds on capital (money), arise from the contractual relations without undertaking any risk, act or economic activity by the investors, must be considered as usury (Reba), which is absolutely forbidden in Islamic law. A clear example of this rule is guaranteed or fixed rate of interest through interest loans. The rule applies on all fields of financial instrument, securities, options, and debt documents, contracts, banking operations, productions and financial services. In Mudaraba contracts, e.g., parties’ interests (capital, interests entitled by trusteeship, agencies or management services) cannot exclude from the business normal risk. In other words, the agent (the party who manages the business in return of the portion of the acquired profit) cannot be obliged to guarantee the project profitability, or to pay a fixed rate on this business. So, no party can be completely excluded from the risks, or losses arise. Consequently, such damages or losses should be allocated to all parties respectively.
    Keywords: invalidity, profit without charge, fixed interest rate, Islamic financial markets, Islamic banking, securities, bank deposits
  • Mahmood Bagheri*, Nafise Shooshinasab Pages 215-232
    The aime of this article is study legal analysis of securities in value. The kind of rights against securities has positive correlation with economic efficiency. In this article the economic analysis of securities would be focused with a comparative study with common law. Securities cause assets with low liquidity such as land to reshape to valuable symbols. In fact, it is value which is transacted in the economy. Thus, the velocity of their transactions and as a result, the velocity of circulation of money would increase. Consequently if we consider securities as circulating rights i.e. consider them as quasi-negotiable instruments and also by legal support of bona fide purchaser, the transaction costs would decrease.
    Keywords: Common Law, legal, economic analysis, ownership, securities