فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 86 (بهار 1397)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 86 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم لطیفی، رضا طهماسبی بلوک آباد، مجتبی جوادی، محمدحسن میرزایی هاوشکی* صفحه 5
    یکی از مهم ترین اهداف و چشم اندازهای ملی و بین المللی علمی کشور، مرجعیت علمی جمهوری اسلامی است. برای نیل به مرجعیت علمی، لازم است بر اساس ویژگی های موقعیتی مکانی و زمانی از راهبردهایی که مقام معظم رهبری ارائه می کنند، بهره برد. این تحقیق به دنبال اولویت بندی این راهبردها برای تسریع در نیل به مرجعیت علمی ایران اسلامی است. روش پژوهش حاضر، ترکیبی (کمی و کیفی) است؛ به گونه ای که در گام نخست از روش نظریه داده بنیاد برای استخراج راهبردهای نیل به مرجعیت علمی از منظر رهبر معظم انقلاب استفاده شده است. استخراج مضامین از میان بیانات مقام معظم رهبری در فاصله سا ل های 1368 تا 1393 بوده است. در گام دوم بر اساس روش کمی IPA اقدام به اولویت بندی این راهبردها بر اساس نظرات خبرگان عرصه علم کشور شده است. در بخش نخست، بر اساس طی مراحل استخراج مفاهیم از بیانات رهبری، چهارده راهبرد اساسی (مفاهیم اصلی در کدگذاری باز) برای نیل به مرجعیت علمی شناسایی شده است؛ در ادامه بر اساس تحلیل های کمی صورت گرفته این راهبردها در چهار دسته مجزا بر اساس دو بعد اهمیت و عملکرد تقسیم شدند که هر دسته نشانگر میزان درجه اولویت آن راهبرد مبتنی بر نیازهای کشور است. درنهایت بعد از استخراج مفاهیمی اصلی بر اساس تحلیل های کمی صورت گرفته معلوم شد راهبردهای «وحدت حوزه و دانشگاه»، «نهضت نرم افزاری و تولید علم»، «تحول در آموزش وپرورش» و «تحول در نظام تعلیم و تربیت» باید در اولویت قرار گیرند و راهبردهای «مدیریت نظام مند عرصه علمی» و «جذب و حمایت نخبگان» باید با میزان توجه کنونی ادامه یابند و راهبردهای سوم شامل راهبردهای «اسلامی سازی علوم» و «تبادل علمی و دیپلماسی علمی» و راهبردهای «تحول در حوزه علمیه»، «تاسیس دانشگاه اسلامی»، «گفتمان سازی علمی»، «آزاداندیشی»، «یادگیری از غرب ولی شاگرد نماندن» و «تاسیس شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی علم و فناوری» راهبردهای دارای اولویت چهارم را شامل می شوند.
    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، علم دینی، راهبردهای مرجعیت علمی، روش تحلیل اهمیت، عملکرد
  • راحله قنادی *، فاطمه عیوضی، محمدرضا زالی صفحه 31
    با ورود نظریه هویت در حوزه کارآفرینی، این ایده مطرح شد که شاید افرادی خاص و نه همه افراد، دارای هویتی به نام هویت کارآفرینانه باشند که سبب بروز رفتارهای کارآفرینانه می شود. همچنین اشتیاق کارآفرینانه از طریق هدف گذاری های کارآفرینانه بر رفتارهای کارآفرینانه تاثیر می گذارد. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی نحوه شکل گیری رفتارهای کارآفرینانه است. نمونه آماری این پژوهش شامل هفتاد نفر از کارآفرینان پارک های علم و فناوری استان تهران است که به طور تصادفی ساده انتخاب شده اند. همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزار Partial Least Squares استفاده شده است. مطابق نتایج مدل یابی معادلات ساختاری هویت کارآفرینانه ایده آل فردی باعث شکل گیری اشتیاق کارآفرینانه کارآفرینان مستقر در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد استان تهران می شود. اعتبار پرسشنامه استفاده شده برای گردآوری داده ها دارای پایایی با آلفای کرونباخ 73 است.
    کلیدواژگان: هویت کارآفرینانه، اشتیاق کارآفرینانه، هدف گذاری کارآفرینانه، رفتار کارآفرینانه
  • مسلم شیروانی ناغانی، روح الله بیات * صفحه 49
    ناپایداری محیط کنونی کسب وکار در ایران، بخت موفقیت را به شرکت هایی می دهد که قادر به شناسایی، کنترل و پیش بینی روندهای تغییر باشند و بر این اساس آینده نگاری نمایند. پژوهش حاضر در پی شناسایی و تحلیل پیشران های درون سازمانی است که موجب روند صعودی ارزش افزوده اقتصادی (EVA) در شرکت های بورس اوراق بهادار تهران، به عنوان مهم ترین شرکت های حاضر در عرصه اقتصاد کلان ایران می شوند. ابتدا به روش کیفی و با کمک آرای خبرگان، پیشران ها شناسایی و طبق الگوی راهبردی زنجیره ارزش پورتر دسته بندی شدند. در ادامه به روش کمی و با کمک نرم افزار معادلات ساختاری PLS، رابطه پیشران های شناسایی شده با روند رشد EVA و روابط چندگانه میان پیشران ها بررسی شد. یافته های تحقیق بر روی 24 شرکت در قلمرو زمانی 1390 تا 1394 نشان داد که پنج مورد از پیشران ها (توان شرکت در عملیات، امور اداری و اجرایی، ترفیع و بازاریابی، R&D و IT) بر اساس زیرشاخه های شناسایی شده برای آنها، رابطه مثبت و معناداری با روند رشد EVA دارند. معناداری برخی از روابط میان پیشران ها نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش ما را به سمت و سوی پیشران های اثرگذارتر با قابلیت کنترل بیشتر و لحاظ آنها در آینده نگاری و تدوین راهبردهای آینده نگر رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: برون یابی روند، پیشران ها، آینده نگاری، ارزش افزوده اقتصادی، زنجیره ارزش
  • محمد داوند*، احمد سلطانی نژاد صفحه 71
    امنیتی کردن گفتمان سایبری، جمهوری اسلامی ایران را در مسیری بحرانی قرار خواهد داد که عدم اتخاذ راهبردهای مناسب در برابر آن، ابعاد احتمالی بین المللی مانند پرونده هسته ای در پی خواهد داشت. پس از وقایع سال 2011 در غرب آسیا و شمال آفریقا، تنش نظام مند ایران و عربستان به فضای مجازی سرریز شد. در کشاکش تنش سایبری دو کشور در 15 آگوست 2012، تاسیسات سایبری شرکت آرامکو عربستان مورد حمله سایبری قرار گرفت. متخصصان آمریکایی مسبب حمله سایبری به آرامکو را ایران معرفی کردند. پس از این واقعه، گفتمان سایبری جمهوری اسلامی ایران از جانب هم پیمانان عربستان، به ویژه ایالات متحده در معرض امنیتی سازی قرار گرفت. حال این پرسش ها مطرح هستند که تنش سایبری ایران و عربستان چگونه به فرایند امنیتی کردن گفتمان سایبری جمهوری اسلامی ایران دامن می زند؟ و امنیتی کردن گفتمان سایبری ایران چه ابعاد و عناصری را در بر دارد؟ نویسندگان در پاسخ پرسش های پژوهش، امنیتی کردن و ابعاد آن را شامل سه مرحله می دانند: (1) کشورهای هم پیمان سعودی سعی در معرفی ایران به عنوان متجاوز به امنیت سایبری عربستان را دارند، (2) این کشورها با نادیده گرفتن حملات سایبری عربستان علیه ایران، حملات صورت گرفته به عربستان (که عاملیت ایران در اجرای آنها اثبات نشده) را به مثابه تهدیدی بالقوه برای بیشتر کشورهای دنیا می پندارند، (3) این تهدیدپنداری کشورهای هم پیمان سعودی با سازوکارهایی نظیر دگرنمایی توان سایبری ایران (افراد و نهادها) تلاشی بهانه جویانه در مسیر اتهام به ایران در تکمیل فعالیت های تروریستی، هسته ای و حقوق بشری است. بنابراین، نویسندگان معتقدند توجه به معضل امنیتی کردن گفتمان سایبری باید یکی از الزامات راهبردی ایران در سال های آتی باشد. رویکرد تحقیق حاضر، تحلیلی و روش گردآوردی اطلاعات، اسنادی و کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، تهدیدهای سایبری، امنیتی سازی، تنش
  • مریم قربانی فر، نجادعلی الماسی* صفحه 99
    در عصر تجارت الکترونیک، تکیه بر حمایت سرزمینی از حقوق علائم تجاری و مواجهه با نقض آن در فضای مجازی با چالش هایی مواجه شده است. فقدان قوانین موضوعه در تحلیل فضای مجازی و عدم تعیین عوامل ارتباطی آن با فضای فیزیکی در قانون در جهت تعیین صلاحیت قضایی، دادگاه های آمریکا را بر آن داشته است که با شناسایی معیارهایی در رویه قضایی با نقض علامت تجاری مواجهه و درخصوص آن تصمیم گیری کنند. مطابق با این معیارها، زمانی دادگاه آمریکایی صلاحیت قضایی خود در فضای مجازی را می پذیرد و حکم به جبران خسارت مطابق با قانون آن ایالت می دهد که عواملی موجود و معیارهایی محقق شده باشد. با تحقق آن معیارها دادگاه می تواند ضمن پذیرش صلاحیت در موارد مقتضی قانون خود را حتی به صورت فراسرزمینی بر خسارات واقع شده در سرزمین بیگانه نیز تسری دهد. این معیارها عبارتند از: 1- نقض علامت تجاری بر تجارت آمریکا تاثیر اساسی داشته باشد. 2- سایت حاوی علامت نقض شده خطاب به شهروندان آمریکا و باهدف تاثیر گذاشتن بر تجارت آن کشور راه اندازی شده باشد. 3- سایت، به صورت فعال با ساکنان آمریکا در تعامل بوده و سبب ورود خسارت در این کشور شده باشد. 4- خوانده از افعال یا معاملات خود منتفع شده و بدین ترتیب خود را در معرض صلاحیت قضایی و حمایت قانونی آن ایالت قرار داده باشد. در همه این موارد دادگاه صلاحیت شخصی خود را احراز و اعمال می کند.
    کلیدواژگان: نقض علامت تجاری، صلاحیت قضایی، معیار تاثیر اساسی بر تجارت، معیار هدف و آثار، معیار حداقل ارتباط
  • سیدمحمدمهدی صفوی همامی، سیدبهشید حسینی*، علیرضا عندلیب صفحات 129-158

    پدافند غیرعامل به عنوان یکی از دو گونه دفاع در برابر اقدامات و تهدیدات نظامی دشمن، مسیر ارتقای پایداری سرمایه های هر کشور را در زمان رخداد تهدید هموار می سازد. ازجمله سرمایه های حائز اهمیت شهر که وظیفه تامین امنیت مردم را بر عهده دارد، ساختمان های مسکونی بوده و تجارب جنگ های اخیر در منطقه حاکی از آن است که مناطق مسکونی از گزند تعدی دشمن در امان نمی باشند. این در حالی است که روند افزایش کمی سکونت گاه ها در کشور، انطباقی با ضروریات دفاعی در این حوزه نداشته و به همین دلیل تحقیق حاضر باهدف استخراج ملاحظات پدافند غیرعامل در حوزه ساختمان های مسکونی در برابر تهدید حملات هوایی و اولویت بندی آنها تدوین شده است. ویژگی اصلی تحقیق، اولویت بندی ملاحظات این حوزه است تا راهنمایی برای برنامه ریزان اجرایی این حوزه را در بعد سرمایه گذاری دفاعی فراهم کند. در این تحقیق که بر اساس روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است، ابتدا هشت راهبرد پدافند غیرعامل در حوزه طراحی ساختمان های مسکونی از اسناد کتابخانه ای استخراج شد. سپس ملاحظات مذکور بر اساس روش میدانی پرسشنامه و با بهره گیری از روش های مقایسه ای طیف لیکرت و AHP و به ترتیب با اعداد آلفای کرونباخ 906/0 و 966/0، توسط یک جامعه نمونه متخصص 32 نفری رتبه بندی شدند. پس از رتبه بندی نتایج حاصل از هر دو روش با یکدیگر مقایسه شدند و نتیجه حاکی از آن شد که بهترین ملاحظات معماری پایدار دفاعی در خانه های مسکونی شهری، بهره گیری از فضای امن است. پس از بهره گیری از فضای امن نیز، مقاوم سازی و مکان یابی بیشترین امتیاز را در بین ملاحظات به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: معماری، پدافند غیرعامل، ساختمان مسکونی، تهدیدات نظامی، ارزیابی ملاحظات
  • در تکاپوی یکپارچگی در نظام خط مشی گذاری عمومی: الگوی پیکره واحد حکمرانی و خط مشی عمومی
    سیدمهدی میری*، عبدالحسین خسروپناه، علی حمیدی زاده، سید حسین اخوان علوی، محمدحسین رحمتی صفحات 159-192

    هر یک از مسائل و موضوعات عمومی ابعاد متعددی دارند. از سوی دیگر، نظام حکمرانی و خط مشی عمومی که برای حل این مسائل ایجاد شده است نیز از ارکان متعددی تشکیل شده است. درنتیجه برای پیشگیری از واگرایی هر دو دسته این تعددها و آسیب های مربوط به آن، نیازمند یکپارچگی هستیم. از این رو هدف تحقیق حاضر آن است که مشخص شود چگونه می توان به یکپارچگی در نظام خط مشی عمومی و حکمرانی شامل همه ارکان و ابعاد مسائل رسید. در پژوهش حاضر که هدف آن کاربردی است از روش نظریه داده بنیاد به عنوان روشی کیفی برای گردآوری و تحلیل داده ها، استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، متشکل از آن دسته از استادان و خبرگان متخصص در ابعاد و زوایای متعدد و مختلف خط مشی های عمومی بوده است که در نهادهای خط‏مشی‏گذاری عمومی کشور سمت هم داشته‏ا‏ند. روش نمونه‏گیری، نمونه‏برداری هدفمند با تعداد نمونه 16 نفر و ابزار آن مصاحبه بوده است و الگوی به دست آمده از مصاحبه ها، با روش دلفی اعتباربخشی شده است. مولفه ها و کاربردهای الگو در پایان مقاله به صورت خلاصه تبیین شده است.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، حکمرانی، علوم، وحدت، پیکره واحد
|
  • Reza Tahmaseby Blukabad, Meysam Latifi, Mojtaba Javadi, Mohammad Hasan Mirzaee Howshaki * Page 5
    Purpose
    One of the most important national and international scientific goals of our country is the scientific authority of the Islamic Republic of Iran. In order to achieve scientific authority, it is necessary to use the strategies presented by the Supreme Leader based on the spatial, temporal and situational characteristics. This research seeks to prioritize these strategies to accelerate the achievement of the scientific authority of Islamic Iran.
    Method
    The present research method is combinatory (quantitative and qualitative), so that in the first step, the method of data- based theory is used to extract the strategies for achieving scientific authority from the perspective of the Supreme Leader. The extraction of the content has been done by drawing upon statements made by the Supreme Leader during the years 1368 to 1393. In the second step, based on the quantitative method of IPA, these strategies were prioritized based on the views of the experts in the field of science in the country.
    Findings: In the first part, based on the stage of extraction of concepts from leadership statements, fourteen fundamental strategies (main concepts in open coding) have been identified for achieving scientific authority; further, based on quantitative analyzes, these strategies were divided into four categories. Each category, based on two dimensions of importance and performance, represented the degree of priority of that strategy in line with the needs of the country.
    Results
    Finally, after extracting major concepts based on quantitative analyzes, it became clear that the priority should be given to the strategies of "university and university unity", "software movement and science production", "transformation of education" and "development in the education system and theose of systematic management of the scientific field "and" attracting and supporting elites "should continue with the current level of attention. The third- group strategies include the Islamization of science, scientific exchange, scientific diplomacy. Transforming the seminaries, establishing the Islamic university, scientific discourse, free thinking. Finally, learning from the West but not to be content to remain a student, and establishing knowledge-based companies and commercialization of science and technology constitute the fourthe- group strategies.
    Keywords: scientific authority, religious science, scientific authority strategies, importance, performance analysis
  • Raheleh Ghannadi *, Fatemeh Eivazi Page 31
    Since the emergence of identity theory in the field of entrepreneurship, an idea has been prevalent that maybe some people and not everyone possess an identity which is entrepreneurial leading to the formation of entrepreneurial behavior. In addition, entrepreneurial passion influences entrepreneurial behavior through entrepreneurial targeting. Hence, the purpose of this research is to study the formation of entrepreneurial behavior. Sample of the study includes 70 entrepreneurs in Tehran′s, science and technology parks that were selected via simple random sampling. PLS software was utilized to analyze data. According to the results of structural equation modeling method, personal ideal entrepreneurial identity causes entrepreneurial passion for entrepreneurs in Tehran’s science and technology parks and incubators. The reliability of the questionnaire of the research was confirmed with Cronbach’s Alpha = 0.73.
    Keywords: entrepreneurial identity, entrepreneurial passion, entrepreneurial targeting, entrepreneurial behavior
  • R. Bayat *, Moslem Shirvani Page 49
    In this unstable business environment in Iran, the chance of success belongs to the companies which are able to identify, control and predict the trends and develop foresight based on them. This article seeks to identify and analyze intra-organizational driving forces that stimulated the uptrend economic value added (EVA) in Tehran Stock Exchange Companies, as the most important sectors in the Iranian economy. First, using qualitative methods, the driving forces were recognized and classified in accordance with the strategic model of “Porter’s Value Chain”. Then, using quantitative method and applying structural equations software “PLS”, the relationship between the identified driving forces and EVA growth trend, and the multiple relations of identified driving forces were investigated. Based on the data gathered from 24 companies from 2011 to 2015, findings revealed that the five driving forces, namely, the companies’ power regarding operations, administrative affairs, promotions, marketing, R&D, and IT, have a positive and significant correlation with EVA trend. In addition, the significant correlation between some driving forces was proved. The findings of this research lead us to concentrate on more effective and controllable driving forces and taking them into account in our foresight and the planning of predictive strategies
    Keywords: foresight, trend extrapolation, driving forces, economic value added, value chain
  • Mohammad Davand *, Ahmad Soltani Nejad Page 71
    With the securitization of cyber-discourse, the Islamic Republic of Iran will be engaged in a crisis and failure to adopt appropriate strategies against it will lead to possible international threats such as the nuclear dossier. Following the events of 2011 in West Asia and North Africa, the systematic tensions between Iran and Saudi Arabia overflowed into cyberspace. On August.15, 2015, during cyber tension between Iran and Saudi, Aramco′s, cyber-equipment on a large scale was hacked. American experts have identified Iran′s as the cause of these attacks. After this event, the Islamic Republic of Iran′s cyber-discourse were exposed to securitization by Saudi allies, especially, the United States. These countries by ignoring Saudi Arabia′s cyber-attacks against Iran, have considered attacks on Saudi Arabia′s cyber-equipment (they believe that Iran is the main cause of these attacks) as a potential threat to most countries in the world.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, cyber threats, securitization
  • Maryam Ghorbanifar * Page 99
    In the age of electronic commerce, relying upon the territorial protection of trademarks law and facing its violation in the virtual space have become a challenging task. The lack of legislations for analyzing virtual space and the ambiguity over its connection with physical space in the law to determine jurisdiction have prompted the U.S. courts to tackle with the violation of trademarks and to give verdict on them by identifying some criteria in jurisprudence. According to these criteria, an American court accepts its jurisdiction in the virtual space and awards compensation based the state law on the conditions that certain factors exist and certain criteria are realized. By realizing those crideria, the court can extend the law even extra-territorially to damages incurred in a foreign territory. These criteria are: 1. The violation of trademark affects significantly the U.S. trade. 2. The site containing the violated trademark has been launched to target U.S. citizens and to influence its trade. 3. The site actively interactes with the U.S. residents and has caused damages within the country. 4. The accused has benefitted. from its deals and therefore, has exposed himself to the jurisdiction and legal protection of that state. In all these cases, the court determine and execute its personal jurisdiction.
    Keywords: violation of trademark, jurisdiction, criterion of affecting significantly the trade, criterion of goal, effects, criterion of minimum connection
  • Seyed Mohammadmahdi Safavi Homami, Seyed Behshid Hosseini *, Alireza Andalib Pages 129-158

    Passive defense as one of the two types of defense against enemy military actions and threats, paves the way for sustainable assets improvement of countries at the time of occurrence of threat. Residential buldings are among the important assets in the city, which must ensure the public safety and the experience of recent wars in the region suggests that residential areas are not protected against enemy aggression. The small increase in the urban settlements in the country is not consistent with the defense imperatives in this field and for this reason, this article aims to extract passive defense strategies developed in the field of residential buildings and to prioritize them. The main feature of this field of research is prioritizing strategies to help guide the executive planners in this field in defensive investments. In this cross-sectional study which has been conducted based on the descriptive- analytical method, initially, eight passive defense strategies in the design of residential buildings were extracted from library documents. Then these factors were ranked based on the field study and a questionnaire using Likert and AHP comparative methods measured by Cronbach′s Alpha, yielding respectively 906/0 and 966/0 through a sample composed of 32 experts. After ranking the results of both methods, they were compared and the results showed that the best defense strategy for sustainable architecture in urban residential buildings is using the safe space. After using the safe space, strengthening and positioning factors achieved the greatest scores.

    Keywords: architecture, passive defense, residential building, military threats, assessment of factors
  • Toward Integration in the Public Policy Making: the Unique Body of Governance and Public Policy
    Seyed Mehdi Miry *, Abdolhossein Khosropanah, Ali Hamidizadeh, Seyed Hossein Akhavan Alavi, Mohammadhossein Rahmati Pages 159-192

    Each public problem has various aspects. On the other side, the system of governance and public policy created to solve problems is composed of several principles. As a result, to prevent divergence resulted from multiplicities and related negative effects, we need integration. Thus, the aim of this article is to specify how we can determine the integrity of public policy and governance system at all levels and aspects. In this article, which is an applied research, grounded theory is used as a qualitative method for gathering and analyzing data. The study population consists of professors and experts specialized in different dimensions and multiple angles of public policies and having a position in public policy-making institutes. Sampling method was targeted with a sample size of 16 people and interview method was used and the obtained model from the interviews, was accredited by Delphi method. Finally, components and usages of the model are briefly explained.