فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 45 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بابک کبودین، محمدعلی زلفی گل، بیژن حاجی عزیزی صفحه 5
    منشا و ریشه اخلاق در عقل است. اگرچه اداره جامعه براساس اخلاق و وجدان مقدور و میسر نیست ولی علم و آگاهی به صفات پسندیده و ناپسند و همچنین رفتارها و هنجارهای مورد قبول هر جامعه ای زمینه و بستر کنترل درونی و بیرونی را ممکن می سازد. کنترل درونی همان وجدان و کنترل بیرونی قوانین اخلاقی حاکم بر جامعه است که رعایت نکردن آن موجب پیگرد قانونی فرد خاطی می شود. بی تردید پایبندی به اصول اخلاقی باعث بهبود عملکرد درونی و بیرونی افراد و جوامع مختلف می شود. رعایت اصول اخلاق علمی در بین فرهیختگان، پژوهشگران و دانشمندان به واسطه ارزش و جایگاه علم و دانش ضرورتی افزون دارد؛ زیرا دانشمندان، متفکران و عالمان به عنوان الگو تلقی می شوند و رفتار، گفتار و کردار ایشان در فرهنگ سازی جوامع نقش کلیدی دارد.
    در این مقاله برخی از رفتارهای ناپسند و غیراخلاقی علمی و بایدها و نبایدها اطلاع رسانی شده است تا دانشمندان و پژوهشگران کشور با علم به این موارد، مستندات علمی قابل ارائه خویش را تدوین و منتشر کنند و اصول اخلاق علمی را برای اثربخشی هر چه بیشتر نتایج علمی و پژوهشی خویش رعایت نمایند. در ضمن احکام حقوقی (که برای برخی از موارد موجود است) نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق نویسندگی، منشور اخلاق نگارش، رفتار ناپسند علمی، سرقت علمی و ادبی
  • محمدرضا قانع، فروغ رحیمی صفحه 15
    مطالعه حاضر تولید علمی کشورهای اسلامی عضو OIC را در پایگاه استنادی اسکوپوس در محدوده زمانی 2006-2008 و در حوزه علوم اجتماعی از جنبه تحلیل استنادی مورد بررسی قرار می دهد. جامعه پژوهش شامل کشورهای اسلامی با جمعیت بالاتر از 10 میلیون نفر است. بر این اساس 28 کشور بررسی شدند. نتایج نشان داد از نظر تولیدات علمی کشورهای ترکیه، ایران، مالزی و نیجریه به ترتیب در رده های اول تا چهارم قرار دارند. اما از لحاظ تعداد استنادهای دریافتی در دوره های بررسی شده به استثنای کشور مالزی بقیه سه کشور دیگر، رتبه خود را حفظ کرده و کشور اندونزی در جایگاه سوم قرار دارد. بررسی ها نشان می دهد که از تعداد 10619 مقاله منتشر شده در حوزه علوم اجتماعی در محدوده زمانی مورد نظر، میزان 6/27% مقالات (2933) استناد دریافت کرده اند و بیش ترین میانگین شاخص هرش در مناطق مختلف به ترتیب متعلق به آسیای جنوب شرقی (3/6)، جنوب و جنوب غربی (4/4)، آسیای شمالی و مرکزی (8/3) و آفریقا (8/2) است.
    کلیدواژگان: کشورهای اسلامی، تولید علم، سازمان کنفرانس اسلامی، حوزه علوم اجتماعی، پایگاه اسکوپوس، تولید ناخالص داخلی، OIC، GDP
  • کرم الله دانش فرد، محمد ذاکری صفحه 25
    امروزه اصلی ترین عامل موفقیت سازمان ها و گروه های کاری در گرو شناخت صحیح و بهره گیری اثربخش از توانمندی های کارکنان دانشگر است و مجموعه فعالیت های متنوعی که در این راستا صورت می گیرد، در قالب مفهومی به نام مدیریت دانش دسته بندی شده است که علاوه بر قابلیت هایی که در افزایش رقابت پذیری و بهبود سطوح مختلف عملکرد سازمان ها دارد، از منظر توانایی گسترش مرزهای دانش درون و بین سازمانی بسیار حایز اهمیت است. این امر همچنین در سطوح بالاتر خود می تواند به توسعه دانش در سطح صنعت یا کشور منجر شود.
    در این مقاله (که جزء تحقیقات کتابخانه ای محسوب می شود،) به منظور آشنایی بیشتر با مفهوم مدیریت دانش ابتدا ضمن اشاره به زمینه ها و تحولاتی که از جنبه های گوناگون باعث ظهور این مفهوم شده است، مروری بر برخی از تعاریف ارائه شده برای مدیریت دانش خواهد شد و سپس ضمن ارائه یک مدل فرایندی مدیریت دانش، عامل توسعه دانش و نقش آن در دانش آفرینی و نوآوری سازمانی تشریح خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توسعه دانش، زیرساخت های دانش
  • رضا محمدی، فاخته اسحاقی، کورش پرند، مژگان احتشام حسینی صفحه 33
    امروزه شکاف عمیق بین کشورها و رمز موفقیت در رقابت جهانی، در ارتقای کمی و کیفی فعالیت های پژوهشی و توسعه علمی نهفته است؛ اما این مهم خود به خود اتفاق نمی افتد و نیازمند ارزیابی و برنامه ریزی بر اساس نتایج آن است. از این رو ارزیابی موسسات پژوهشی باید بر مبنای الگویی مناسب و روش های علمی باشد تا به واسطه آن نقاط قوت و ضعف شناسایی شده و بر اساس آن پیشنهادهای عملیاتی مناسبی برای ارتقای فعالیت های علمی موسسات پژوهشی ارائه و به کار بسته شود.
    در این راستا بررسی تجارب بین المللی نشان می دهد که با توجه به ماهیت علمی موسسات پژوهشی، برای ارزیابی آن ها نیز همچون نظام های دانشگاهی، الگوی اعتبارسنجی که مشتمل بر دو رویکرد ارزیابی درونی و بیرونی است، استفاده می شود؛ اما در تجارب ملی، الگوی اعتبارسنجی تاکنون تنها در نظام های دانشگاهی مورد استفاده قرار گرفته است. در این صورت با توجه به لزوم کاربرد الگویی مناسب برای ارزیابی و ارتقای فعالیت های علمی موسسات پژوهشی، این مقاله درصدد است تا ضمن مفهوم شناسی الگوی اعتبارسنجی و بیان تجربیات بین المللی مربوط به آن، یک دهه تجربه اعتبارسنجی در نظام دانشگاهی ایران و دستاوردهای آن را بررسی کند. سپس به تعمیم کاربرد این الگو در موسسات پژوهشی و ارائه فرایند اجرای آن پرداخته و راهکارهایی را به منظور افزایش اثربخشی آن پیشنهاد کند.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، ارزیابی درونی و بیرونی، موسسات پژوهشی
  • علی پایا، رضا کلانتری نژاد صفحه 41
    چهارمین موج توسعه، اصطلاحی است که برای دوره ای از تحولات علمی و فناورانه در نظر گرفته شده است که در آن نیروی برهم افزوده شده چهار دانش- فناوری نوظهور و پیشتاز اطلاعات، زیستی، شناختی و نانو به منزله موتور محرک، میدان دار دگرگونی های گسترده ای می شوند که به تدریج در همه عرصه های حیات بشری آثار خود را ظاهر خواهند ساخت. برخی از تبعات و نتایج این دگرگونی ها پیشاپیش در بسیاری از جوامع آشکار شده است. مقاله حاضر به ارائه خلاصه ای از پروژه ای اختصاص یافته که در سال 1387 در مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور انجام شده است، می پردازد. هدف از این پروژه، بررسی تاثیر علوم و فناوری های چهارگانه بر حوزه فرهنگ و اجتماع در ایران، دستیابی به تصویر تا حدامکان دقیقی از تحولات پیش رو در عرصه های یاد شده از رهگذر این تاثیرات و تجهیز به آموزه های سیاست گذاری برای تعامل بهینه با این تحولات بوده است.
    کلیدواژگان: چهارمین موج توسعه علمی، فناوری، دانش، فناوری اطلاعات، دانش، فناوری زیستی، دانش، فناوری نانو، دانش، فناوری ناظر به قابلیت های شناختی، دانش، فناوری های همگرا
  • جمشید خان چمنی، حنیف واحدیان موحد، راحله مرادپور، الهام حمیدی پور صفحه 55
    موسسه پزشکی هووارد هاگس یکی از سازمان های تحقیقات پزشکی غیرانتفاعی است که در سال 1953 به وسیله فردی به نام هووارد هاگس تاسیس شد. این موسسه یکی از بزرگ ترین سازمان های سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات پزشکی و علوم زیستی در ایالت متحده آمریکا است. هدف اصلی آن هدایت تحقیقات پایه زیست پزشکی در زمینه های ژنتیک، ایمنولوژی و زیست شناسی مولکولی به منظور استفاده از کاربردهای به دست آمده برای منافع بشریت است و در راستای رسیدن به این مهم با بیش از 60 دانشگاه، مراکز پزشکی و سایر موسسات تحقیقاتی همکاری می کند. این موسسه با سرمایه 5/17 میلیارد دلاری در رتبه دوم از میان ثروتمندترین سازمان های بشردوستانه در آمریکا قرار دارد. همچنین این موسسه از میان بهترین بنیادهای کمک دهنده در زمینه تحقیقات پزشکی است. موسسه پزشکی هووارد هاگس یک سازمان تحقیقات پزشکی عمل کننده است؛ یعنی خود به طور مستقیم در حال پیشبرد و هدایت تحقیقات است و نه یک بنیاد که کارهای اداری انجام دهد.
    محققان موسسه هووارد هاگس از جنبه خلاقیت و توان تولید علم افراد شناخته شده ای هستند. از جمله 124 عضو آکادمی علوم ملی آمریکا و 13 برگزیده جایزه نوبل را می توان از میان این جمع 354 نفره نام برد. محققان این موسسه آزادی عمل داشته که به تحقیق بپردازند و تا زمانی که ایده های آنان به محصول برسد حمایت می شوند حتی اگر این فرایند خیلی طولانی شود. همچنین این موسسه بودجه ای را به صورت پژوهانه به افراد و موسسات اختصاص داده است. این موسسه دارای برنامه های تحقیقاتی مشترکی با موسسه ملی بهداشت می باشد. موسسه هوارد هاگس به تازگی احداث یک مرکز تحقیقاتی به نام مزرعه جانلیا را به پایان رسانده است.
    کلیدواژگان: موسسه پزشکی هووارد هاگس، تحقیقات پزشکی، علوم زیستی، پژوهانه، مزرعه جانلیا
  • مهدی نوروزیان، میثم نوروزیان صفحه 65
    «بنیاد پیشبرد علوم و خلاقیت کره»، یکی از مراکز ملی این کشور است که به منظور ترویج و توسعه علم، دانش و فناوری و همچنین حمایت از نخبگان فعالیت می کند. عمده فعالیت های این بنیاد بر جوانان و نوجوان تمرکز پیدا کرده است، اما همواره برنامه هایی برای سایر افراد جامعه، اقشار عمومی، زنان خانه دار، متخصصان و دانشمندان، معلمان و... برگزار می شود. این توجه بیش از حد به نوجوانان و جوانان از این نگرش نشات گرفته است که نوجوانان امروز سازندگان آینده کشور هستند. بنابراین باید با دانش روز آشنا شده و خلاقیت و نوآوری را درون خود پرورش دهند. بر این اساس کوفک تلاش می کند تا به کمک روش های آموزشی نوین و استفاده از متخصصان و دانشمندان در حوزه های مختلف علوم، دانش آموزان کره ای را به دانش آموزانی علاقه مند به دانش و فعال تبدیل کند.
    در این مقاله پس از بررسی اهداف و رسالت های این بنیاد، تاریخچه و ساختار سازمانی آن بررسی شده و سپس به فعالیت های انجام شده و در دست اجرای این بنیاد پرداخته خواهد شد تا از رهگذر آن بتوان از تجارب موفق برای الگوبرداری و استفاده در کشور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بنیاد پیشبرد علوم و خلاقیت کره (کوفک)، خلاقیت، نخبگان
|
  • B. Kaboudin, M.A. Zolfigol, B. Hajiazizi Page 5
    Ethic is a concept of logic and reveals the vice and virtues of behaviors. Since the administration of the society is not possible just by ethic، science and awareness of good and bad behaviors provide internal and external controlling obligations. Internal control is so called moral while external control emphasizes on ruling laws and regulations of society ignoring them leads to legal fines. There is no doubt that acceptance of the ethical principles improves both the internal and external efficiency of individuals and societies. Due to the worth and essence of knowledge the consideration of the ethical rules among the researchers and elites is inevitable necessity. Elites، scientists and researchers are the model guide for the society and their behaviors، speeches and actions play key role in culturalization of this model in society. To inform the authors in preparing good paper with high efficient results and findings، this paper highlights the ethical and non ethical behaviors in manuscript writing and conveys the expectations and necessities in this era along with some legal laws and relevant regulations.
  • M.R. Ghane, F. Rahimi Page 15
    This study investigates OIC members states‘ research findings indexed in Scopus in social science category during 2006-2008 based on citation analysis. Population includes 28 OIC members with more than one millions. The findings showed that Turkey، Iran، Malaysia and Nigeria in relation to numbers of articles obtained first to fourth places، respectively. Based on citation counts except Malaysia the three others kept their position. Out of 10619 articles، about 2933 articles (27. 6%) received citations. Mean H Index in Southeast Asia، southwest and south، north and central Asia and Africa is 6. 3، 4. 4، 3. 6، and 2. 8، respectively.
  • K.A. Daneshfar Page 25
    Nowadays، main factors of success of organizations and working groups depends on the well understanding and effective utilization of knowledge workers capabilities. Various activities will be done in regard to the form of a concept called” Knowledge Management” which increase competitiveness and improve the different levels of performance of organizations، in addition has ability to expand the boundaries of knowledge inside and between the organizations، and this knowledge can be developed in the industry or country level. In this article، which is considered as library researches، in order to become more familiar with the concept of Knowledge Management، firstly. mentioned the change the various aspects of the emergence of this concept، secondly، some of the definitions for knowledge management is overviewed and provide a knowledge management process model، and then outlined the knowledge development factor and its role in knowledge creation and organizational innovation.
  • R. Mohammadi, F. Eshaghi, K. Parand, M.E. Hosseini Page 33
    Nowadays, there is a big gap between countries which is the result of differences in scientific development. The key to development and success in the world competition is the qualitative and quantitative development of research activities and scientific advances. This does not happy by itself and needs strict evaluation and consequent planning in all scientific organizations including research institutions. Therefore, the evaluation of research institutions should be carried out on the basis of a suitable model and scientific methods so that strengths and weaknesses, capabilities and limitations may be recognized and necessary steps may be taken for their development. The investigation of international experiences shows that depending on the scientific nature of research institutions, their evaluation is based on internal and external evaluation. in Iran, accreditation model has been just utilized in university systems. This paper tries to provide an accreditation model for research institutions and report the international experiences in this regard. Then, it investigates a decade of accreditation experience in the Iranian university systems and their outcomes and tries to extend the use of this model to Iranian research institutions. Finally, it provides solutions in order to increase its efficiency.
  • A. Paya, R. Kalantari Nejad Page 41
    The Fourth Wave of Development is a term coined to denote a period of scientific and technological developments in which the combined powers of four newly emerging and pioneer science and technology، namely Nano، Bio، Info and Cogno، are acting as the driving engine for progress and cause extensive changes in all aspect of human life. Changes whose ramifications and consequences are partially and to a little extent have already become visible but their true extents are yet to emerge. The present paper is a brief account of a project which was carried out at the National Institute for Science Policy in 2008 with the objective of assessing the impact of the four emerging and convergent sciences and technology on socio-cultural aspects of life in Iran. It was hoped that through this project، a number of policies and recommendations for the best ways of dealing with the convergent sciences and technologies could be developed.
  • J. Chamani, H. Vahedian, R. Moradpoor, E. Hamidipoor Page 55
    The Howard Hughes Medical Institute (HHMI) is a united state non-profit medical research institute based in Chevy Chase، Maryland. It was founded by an American magnate Howard Hughes in 1953. This institute is one of the largest private funding organization for biological and medical research in the united state. HHMI''s principal mission is conducting basic biomedical research in the fields of genetics، immunology and rapidly growing field of molecular biology، which it carries out in collaboration with more than 60 universities، medical centers and other research institute throughout the United States. The primary purpose and objective of Howard Hughes medical institute shall be the promotion of human knowledge within the field of the basics science and the effective application thereof for the benefit of mankind. The institute has an endowment of $17. 5 billion، making it the second wealthiest philanthropic organization in the united state، and the second best endowed medical research foundation in the world. Discoveries made in Howard hugs laboratories are fundamentally changing the way we view the world. The institute is an operating medical research organization –not a foundation. This means that it carries out research with its own scientific teams. The HHMI researchers are widely recognized for creativity and productivity including 124 National Academy of Sciences members and 13 Nobel Prize winners within the investigator community. Investigators have the freedom to explore and، if necessary، to change direction in their research. Moreover، they have support to follow their ideas through to fruition – even if that process takes a very long time. This institute has also allocated some research grants for individuals and science education grants for institutions. Also there are some online resources of this institute for people. There is an HHMI-NIH research scholar program for students. HHMI has recently completed building a new research campus called janelia farm research campus.
  • M. Norouzian, M. Norouzian Page 65
    To establish “Creative Society Based on Science،” the Korea Foundation for the Advancement of Science and Creativity (KOFAC) plays two main roles that are focused on enabling Korea to reach the status of a truly advanced country by enhancing its knowledge-based growth. The first is to promote the progress of science and technology by providing youth with a variety of opportunities to experience and learn science as well as to make them realize their potentials. The second role is to contribute to the development of society by organizing communication channels for knowledge sharing in the program of science and technology and global issues such as climate، water، disease، energy، and food. In this paper، plans and projects that are undertaken by KOFAC to enhance publicunderstanding of science and to develop creative human resources and strengthening science and mathematics will be scanned and goals، objectives and missions of KOFAC will be surveyed.