فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 51 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا نامداریان*، علیرضا حسن زاده، شعبان الهی صفحات 5-14
    آینده نگاری به عنوان یک ابزار تحلیلی متمایز، توسعه یافته است: این ابزار، آینده های ممکن حوزه های مختلف علم و فناوری و سیستم های اقتصادی - اجتماعی را از چشم انداز ذینفعان مختلف، مورد توجه قرار می دهد و به این ترتیب به فرایندهای تصمیم گیری در سطوح مختلف کمک می نماید. این مقاله، چشم اندازهای مختلف ارزیابی آینده نگاری را در نظر می گیرد و از طریق برقراری نگاشت بین این چشم اندازها، با کارکردهای سیاستی آینده نگاری، چهارچوبی برای طبقه بندی تاثیرات آینده نگاری در سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری ارائه می کند و نتایج ارزیابی برنامه های آینده نگاری چند ملت مختلف را با استفاده از این چهارچوب مرور می-نماید.
    کلیدواژگان: منطق آینده نگاری، ارزیابی آینده نگاری، سیاستگذاری، چشم اندازهای ارزیابی آینده نگاری
  • حمیدرضا طهوری، مینا نوری، پرستو جلیلی* صفحات 15-28
    در سال های اخیر، مبحث تصویب و ارزیابی طرح های کلان ملی در کشور ما مورد تاکید و توجه خاص قرار گرفته است و نهاد ها و دستگاه های مختلفی در کشور به این بحث پرداخته اند و هر یک با رویکرد خاص خود گام هایی در راستای پیشبرد طرح های کلان ملی در مسیر تصویب، اجرا و ارزیابی برداشته اند. اما با توجه به آسیب های موجود در مسیر اجرای طرح های کلان و مشکلاتی که در تجربه های قبلی در فرایند اجرای این طرح ها وجود داشته، ضروری است تا به منظور ممانعت از تکرار چنین مشکلاتی، ملاحظاتی در فرایند اجرا و ارزیابی این طرح ها اعمال گردد. کمیسیون صنایع، معادن، و ارتباطات شورای عالی عتف که بر اساس رسالت خود به عنوان بخشی از نظام علم و فناوری کشور، در فعالیت های قبلی اقدام به تعیین اولویت های پژوهش و فناوری کشور در حوزه تخصصی صنعت، معدن، و ارتباطات، تعریف شاخص های انتخاب طرح کلان ملی، و انتخاب طرح های کلان ملی کرده است، تلاش کرده تا بر اساس تجربه های موفق جهانی، مدلی را برای ساختاربندی و سازماندهی فرایند اجرای طرح های کلان ملی و نیز طراحی و اجرای سیستم نظارت و پایش مستمر فرایند اجرا در کشور، ارائه دهد. در این راستا، سه مدل موفق جهانی، شامل مدل ساختار طرح های کلان اتحادیه اروپا بر اساس برنامه FP7، مدل سکوهای فناوری اتحادیه اروپا، و مدل بنیاد ملی علوم آمریکا، و نیز تجربه ها و مطالعه های انجام شده در داخل کشور مورد مطالعه قرار گرفت و مدلی برای ارزیابی و اجرای طرح های کلان ملی در کشور استخراج شد. در مقاله حاضر ضمن مرور مدل های مذکور، به تشریح مدل پیشنهادی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: طرح کلان ملی، مدل ارزیابی و اجرای طرح کلان ملی، کمیسیون صنایع، معادن و ارتباطات
  • شهره مجمع* صفحات 29-40
    با توجه به اهمیت مقوله سرمایه انسانی به عنوان بنیان توسعه، همواره بخشی از مهم ترین سیاستگذاری دولت ها، تربیت و آموزش نیروی انسانی ماهر و متخصص است که این امر با بهبود شاخص توسعه انسانی میسر می شود. از سوی دیگر نقش زنان به عنوان نیمی از افراد یک جامعه در فرایند توسعه، انکار ناپذیر است. در این میان بررسی وضعیت کشورها، جایگاه آنان را در میان کشورهای پیرامون و حتی جهان مشخص می سازد. بنابراین، آگاهی از وضعیت توسعه در کشورمان، برای پیشبرد اهداف توسعه ای و حضور در عرصه رقابت جهانی ضروری به نظر می رسد. در این مقاله پس از ارائه مباحث مربوط به توسعه انسانی و جنسیتی به ارزیابی مولفه آموزش در کشورهای اسلامی- با تاکید بر جایگاه ایران- پرداخته می شود. روش تحقیق در این مقاله ترکیبی از دو روش توصیفی و اسنادی است. آمارها و داده های این مقاله از گزارش های توسعه انسانی طی سال های 1990تا 2007، سازمان ملل متحد استخراج شده است. نتایج نشان می دهد که جایگاه ایران در خصوص شاخص توسعه انسانی و جنسیتی در بین 19 کشور اسلامی منتخب، چندان مناسب نیست. همچنین با وجود افزایش نسبی «سهم زنان از ثبت نام در آموزش عالی» در ایران، اما این میزان در مقایسه با کشورهای کویت، قطر، آلبانی، امارات، عربستان، مالزی و لبنان در سطح پایینی قرار دارد. در این مقاله پس از توصیف کلی شرایط فعلی کشورهای اسلامی و ایران -در شاخص های مورد نظر- الگویی برای ارتقای نظام توسعه در ارتباط با توسعه علمی کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، توسعه جنسیتی، آموزش، آموزش عالی زنان
  • سلیمان ذوالفقارنسب*، غلامرضا یادگارزاده صفحات 41-50
    در ایران بحث از نقشه جامع علمی کشور برای توسعه اقتصادی اجتماعی باعث شده که طرح های مختلفی برای این سامانه ارائه شود و برای ارزیابی آن شاخص های مختلفی هدف گذاری شده اند. رویکردهای آنها بیشتر بر پایه سامانه علم و فناوری است و شاخص های آن از زیرساخت ها گرفته تا درونداد و برونداد علم و فناوری بسیار زیاد، پراکنده و بدون ارتباط تئوریک با یکدیگر بوده است. در این نوشته براساس رویکردی سیستمیک برای ارزیابی فرایند توسعه ملی بر مبنای یک نظام نوآوری، 3 نشانگر مهارت های انسانی و 3 نشانگر کارکردهای تکنولوژیک و 6 نشانگر توان رقابت صنعتی برگرفته از سازمان ملل در ارتباطی تئوریک علی با یکدیگر قرار داده شده اند که هر یک از این نشانگرها برایند نهایی مجموعه ای گسترده از فعالیت های زیرساختی، علمی و فنی در آن زمینه است و توان نوآورانه هر کشوری را در راستای توسعه ملی و افزایش رفاه و امنیت اجتماعی نشان می دهد. یک نشانگر نیز تحت عنوان ارتباط متقابل علم و فناوری و اینکه علم و فناوری در کجا به یکدیگر می پیوندند در چهار سطح ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، تحقیق و توسعه، علم و فناوری، رقابت پذیری اقتصادی، نیروی انسانی
  • حمید امیدوار، حسین حیرانی*، سید رضارضوی پور، ناصر باقری مقدم صفحات 51-64
    موضوع پدافند غیرعامل به عنوان یکی از مهم ترین نیازهای راهبردی کشور در راستای افزایش امنیت و اقتدار ایران اسلامی در بین کشورهای جهان مورد توجه مقام معظم رهبری و نخبگان کشور است. یکی از ابزارهای اصلی پاسخگویی به این مهم شناسایی و انجام پژوهش های مورد نیاز به منظور تحقق اهداف کلان کشور در حوزه پدافند غیرعامل است. بنابراین تعیین سازوکارهای پژوهشی به صورت کارا و هدفنمد موجب خواهد شد تا بهره وری استفاده از منابع موجود افزایش یابد. در این راستا تلاش شده است تا در این مقاله تحلیل فرایندی از نظام پژوهش پدافند غیرعامل در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارائه گردد. در گام نخست با استفاده از مطالعه تطبیقی نمونه های خارجی و داخلی، سازوکارهای نظام های پژوهش در برخی از حوزه های کلیدی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. سپس بر اساس مطالعه ادبیات پدافند غیرعامل، اسناد بالادست و نتایج حاصل از مطالعه تطبیقی، فرایندهای اصلی و کلان نظام پژوهش پدافند غیرعامل شناسایی شدند. درنهایت با استفاده از مدل مستخرج از مطالعات تطبیقی، بازیگران و وظایف آنها در قالب نظام پژوهش پدافند غیرعامل شناسایی و درنهایت تواتر فعالیت های آنها در قالب نمودارهای Swimlane تعریف و ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، نظام پژوهش، نگاشت فرایندهای پژوهشی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
  • سپهر قاضی نوری*، شیوا تاتینا صفحات 65-79
    دستیابی به رشد پایدار تحت شرایط جهانی سازی و رقابت شدید جهانی، رویکرد سیستمی نسبت به علم، فناوری و نوآوری را ضروری ساخته است چرا که علم، فناوری و نوآوری عوامل کلیدی در دستیابی کشورها به اقتصاد دانش بنیاد هستند. اقتصادی که در آن وابستگی زیادی به دانش، اطلاعات، مهارت های سطح بالا وجود دارد. اقتصادهای پیشرفته دنیا به سمت اقتصاد دانش بنیاد حرکت کرده اند و در این مسیر، مراحل مختلفی را پشت گذرانده اند. در پی این کشورها، اقتصادهای نوظهور نیز هر یک از مسیری، دستیابی به رشد پایدار را هدف قرارداده اند. مطالعه و بررسی وضعیت این کشورها از جنبه های مختلف زیرساختی، کارآیی و بهره وری، و نوآوری می تواند شناخت و الگوی مناسبی را برای سیاستگذاری در حوزه علم، فناوری و نوآوری فراهم آورد. به این منظور در این مطالعه، شاخص رقابت پذیری جهانی که به صورت سالانه توسط مجمع جهانی اقتصاد ارزیابی می شود مورد بررسی قرار گرفته است و براساس آن با مقایسه کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه، حوزه های سیاستگذاری در عرصه علم، فناوری و نوآوری تعیین شده است.
    کلیدواژگان: کشورهای در حال توسعه، سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری، مشخصه های سیاست
|
  • L. Namdarian*, A. Hasanzadeh, Sh. Elahi Pages 5-14
    Foresight has evolved as a distinct prospective analytical tool: it considers alternative futures for various S&T fields or socio-economic systems by bringing together the perspectives of various stakeholder groups. Thence it assists the decision-making processes at different levels.This article considers different perspectives of foresight evaluation and provides a framework for categorizing impacts of foresight on STI policy making by mapping these perspectives to political functions of foresight. It then reviews the results of several national foresight exercises by this framework.
    Keywords: Rational of foresight, Foresight evaluation, Policy making, Perspectives of foresight evaluation
  • H. Tahouri, M. Nouri, P. Jalili* Pages 15-28
    In recent years, the topic of national macro projects has been emphasized in Iran and different institutions of the country, according to their own approaches, have taken steps to promote the implementation and evaluation of these projects. The process of implementation and evaluation of national macro projects in Iran has been faced with problems, according to experience. So, in order to prevent a repetition of such problems, certain considerations should be applied in the process of implementation and evaluation of these projects. The Commission of Industry, Mining, and Communications of the Supreme Council of Science, Research, and Technology based on its mission as part of the country's science and technology system, has determined the priorities of research and technology activities in the field of the Commission (industry, mining, and communication). It has also defined selection criteria fornational macro projects and selected projects in the fields of industry, mining, and communication in its previous attempts. And so, based on successful global experiences, the Commission offered a model for structuring and organizing the implementation of national macro projects and designed a monitoring system to evaluate the projects. In view of the above, based on three models - the European Union (EU) 7th Framework Programme for Research (FP7), the Eu's Technology Platforms, and the National Science Foundation (NSF) Plan - and also experiences and studies within the country, a model of evaluation and implementation of national macro projects has been extracted. These models are reviewed in this paper and the proposed model will be described.
    Keywords: National macro projects, Model of evaluation, implementation of macro projects, Commission of industry, Mines, communications
  • Sh. Majma*, F. Ozlati Moghaddam Pages 29-40
    Human capital as the basis for development is the most important part of any policy governing the training and education of an expert labor force. This is achieved by improvement of human development indicators. Women also play a significant role in the development process. Status Analysis of any country would determine their position in the world or compared with its neighbors. Thus, it is necessary to know how much Iran's development policies have been successful in achieving its development goals and its competitiveness with the other countries in the world. In this article, human and gender development perceptions are discussed first. After that, the education index throughout Islamic countries – with an emphasis on Iran - is examined. Both descriptive and documentary approaches are used in this article. Data from Human Development Reports between 1990- 2007 are also used. Results show that Iran has a low status in human and gender development indices among 19 selected Islamic countries. However, the women's share of enrolment in higher education has increased relatively in Iran but it is lower than that in Kuwait, Qatar, Albania, UAE, Saudi Arabia, Malaysia and Lebanon. Finally, a pattern for improving the development system in relation to scientific development is suggested.
    Keywords: Human development, Gender development, Education, Women in higher education
  • S. Zolfaghar Nasab*, Gh.R. Yadegarzadeh Pages 41-50
    Discussion of a Comprehensive about Scientific Map of Iran for economic and social development has led to proposal for different plans and numerous indicators have been targeted by decision- makers. Their approaches are generally based on the science and technology (S&T) system. In addition, their indicators taken from infrastructures to inputs and outputs are various, widespread, and without any theoretical relationship. In this paper, three Human Capital indicators and three Technological Activity indicators from the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), and six Competitive Industrial Performance (CIP) indicators from the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) were taken to design a national innovation system. These indicators were bound by casual theoretical relationships to evaluate the national development process on the basis of a systemic innovation model. Each indicator represents the final outcome of an extensive set of infrastructural, scientific, and technological activities in those areas and illustrates a country's innovation potential for promoting national development, welfare and social security. Moreover, this study provides an indicator at four levels embracing the interrelationships of science and technology as well as the situations in which they join together.
    Keywords: Systemic innovation model, Research, development, Science, technology, Economic competitiveness, Human resources
  • H. Omidvar, H. Heirani*, R. Razavipour, N. Bagheri Moghaddam Pages 51-64
    In recent years, the subject of “Passive Defense”, as one of the Iran`s strategic needs which enhances national security and status in the world, has been attracted the attention of the Supreme Leader and the elite of the country. One of the main tools for addressing this issue is to identify and to do research aimed at the nation`s major goals in this field. Therefore, determining efficient and goal-oriented research mechanisms leads to an increase in the productivity of existing resources. In this context, this paper attempts to provide a process analysis of the passive defense research system of the Ministry of Science, Research and Technology. First, by conducting comparative studies of foreign and domestic cases, the mechanisms of this research system in some key areas have been studied. Then, based on the passive defense literature, primary documents and the results from these comparative studies, the major and core processes of the passive defense research system have been identified. In the next step, based on the model extracted from the comparative studies, the actors and their roles in the research system have been identified. Finally, the activity transposition of actors in each core process has been mapped using Swim lane flowcharts.
    Keywords: Passive Defense, Research System, Research Process Mapping, Ministry of Science, Research, Technology
  • Sh. Tatina, S. S. Ghazinoory* Pages 65-79
    Globalization and current strong competition in the world requires a systematic approach towards science, technology and innovation in order, to achieve sustainable growth. Indeed, science, technology and innovation are key factors for reaching a knowledge based economy which is strongly dependent on knowledge, information and high level competencies. Advanced economies are approaching the knowledge based economy model and, during this journey, they pass different steps. Emerging economies are also following this goal, to and achieve sustainable growth through various means the study of countrie's status and history from different aspects, such as infrastructure, efficiency and innovation, will provide a framework for science, technology and innovation policy. For to providing a framework for policy making in this paper, the competitiveness index which is reported annually by the World Economic Forum has been reviewed and, based on this evaluation, different developed and developing countries have been compared from different aspects.
    Keywords: Developing Countries, Science, Technology, Innovation Polic