فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 55 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید کامران باقری صفحه 1
    اهمیت فزاینده نوآوری در پیشرفت و توسعه اقتصادی کشورها؛ سیاست گذاری برای بهبود عملکرد نظام ملی نوآوری را به بخشی مهم از کارکرد حاکمیت در کشورهای پیشرو تبدیل کرده است. نظام ملی ثبت اختراع نیز یکی از ارکان نظام نوآوری است که نقش ویژه ای را در این نظام بازی می کند و هرگونه کاستی و ناکارایی آن می تواند تاثیراتی مخرب بر فعالیت های نوآورانه بنگاه های تولیدی و خدماتی کشورها بر جا بگذارد و به رقابت پذیری ملی آسیب برساند. در این مقاله برای نخستین بار عملکرد نظام ثبت اختراع ایران با توجه به کارکردهای پذیرفته شده آن و همچنین نگاهی به قانون و نتایج پژوهشی در جزئیات آمار ثبت اختراع ایران، مورد تحلیل قرار می گیرد. همانگونه که این تحلیل نشان می دهد، عملکرد نامناسب نظام ثبت اختراع به آرامی پایه های این نظام ملی را سست می کند و نتایج این امر با روند پیشرفت کشور در علوم و فناوری همخوانی نداشته است.
    کلیدواژگان: نظام ثبت اختراع، کارکرد، اطلاعات اختراعات، نوآوری، ایران
  • محمد توکلی زاده راوری، فرامرز سهیلی* صفحه 13
    پروانه های ثبت اختراع، تنها مدارک انتشاراتی هستند که 80% از دانش فنی در آنها است. کارکرد آنها، فراتر از آشنایی با یک اختراع است. از این مدارک می توان در مطالعاتی مانند تحلیل های استنادی بهره برد. با توجه به این مسئله، مطالعه حاضر، با هدف بررسی پژوهش ها و پیشینه های مرتبط به تحلیل استنادی پروانه های ثبت اختراع انجام شده است. روش مطالعه توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی-کتابخانه ای است. در این مطالعه، بیشتر به آثار فرانسیس نارین از پیشگامان فن سنجی و سایر آثاری که رابطه استناد دهی و استناد گیری با او دارند، توجه شده است. تحلیل ذهنی منابع مورد مطالعه نشان داد که می توان موضوعات مرتبط به تحلیل استنادی پروانه های ثبت اختراع را به چهار دسته تقسیم کرد: 1- اقتصاد و بازار، 2- جریان دانش، 3- سنجه های استنادی و 4- اعتبار و اهمیت مطالعات استنادی. هر یک از این موضوعات به نوبه خود به موضوعات ریزتری تقسیم می شود.
    کلیدواژگان: فن سنجی، تحلیل استنادی، تحلیل استنادی پروانه های ثبت اختراع، شاخص های فن سنجی
  • مهدی گودرزی*، الهه سادات اسماعیلی صفحه 33
    امروزه تغییرات سریع در نیازهای مشتریان، خلق، توسعه و بهره برداری از دارایی های فکری را به موضوعی کلیدی درتوسعه فناوری تبدیل کرده است. یکی از نهادهای اصلی توسعه دهنده فناوری در اغلب کشورها، پژوهشگاه های دولتی هستند. اما نگاهی به دستاوردهای پژوهشگاه های دولتی ایران سال های گذشته نشان می دهد که با وجود توانمندی های فراوان در انجام پژوهش، بسیاری از آنها در امر مستند سازی و مدیریت دارایی های فکری ناموفق عمل کرده اند. بنابراین هدف اصلی این تحقیق، بررسی نحوه مدیریت دارایی های فکری در پژوهشگاه های دولتی ایران و شناسایی مشکلات و کاستی های موجود است. به همین سبب در این تحقیق پس از مروری گذرا بر ادبیات تحقیق و طبقه بندی برخی از مفاهیم ارائه شده در حوزه مدیریت دارایی های فکری، با بررسی فعالیت های سه پژوهشگاه دولتی ایران در زمینه مدیریت مالکیت فکری، توصیه ها و ملاحظاتی به مدیران و سیاستگذاران فعال در عرصه توسعه علم و فناوری کشور برای افزایش موفقیت مدیریت دارایی های فکری در پژوهشگاه های دولتی کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دارایی های فکری، پژوهشگاه دولتی، پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی، پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه علوم و فناوری رنگ و پوشش
  • سید سروش قاضی نوری، حمید کاظمی، سعید روشنی* صفحه 53
    هدف مقاله حاضر ارائه چارچوبی نظام مند برای تدوین برنامه های سیاستی توسعه در حوزه علم، فناوری و نوآوری است. این چارچوب که از سه جزء اصلی ساخته شده است روشی منسجم را ارائه می دهد تا فرایند تدوین برنامه های سیاستی حوزه علم و فناوری تسهیل و تسریع شوند. چارچوب ارائه شده در این مقاله از یک بخش با عنوان موتور تدوین احکام تشکیل شده است که مبتنی بر الگوی اهداف سیاستی، ابزارهای سیاستی و گروه های هدف به تدوین احکام و برنامه های می پردازد. برای این موتور تدوین ورودی هایی طراحی شده اند که به عنوان ماده خام و سوخت این موتور عمل می کند و احکام تدوین شده را واقعی و عملیاتی می سازد. این ورودی های عبارتند از اسناد بالادستی و کلان علم و فناوری و همچنین برنامه های توسعه پیشین در حوزه علم و فناوری، عملکرد برنامه ها و شاخص های علم و فناوری و نوآوری که وضعیت جاری کشور را در این حوزه نشان می دهند.
    کلیدواژگان: اهداف سیاستی، ابزارهای سیاستی، گروه های هدف، چارچوب تدوین احکام سیاستی
  • امین پژوهش جهرمی *، جواد پورکریمی صفحه 63
    هدف از این پژوهش، مطالعه نقش اعتبار سازمانی دانشگاه و اثر هاله ای بر تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی است. اعتبار دانشگاهی افزون بر تاثیرات مستقیمی که در دسترسی به منابع مالی و انسانی دارد، به صورت غیرمستقیم نیز به شکل اثر هاله ای نیز بر موقعیت نهادی دانشگاه تاثیرگذار است. به عنوان مثال، اثر هاله ای ناشی از اعتبار دانشگاه در حوزه آموزش و پژوهش می تواند موجب موفقیت تلاش های تجاری سازی دانشگاه شود. این مقاله در پی شناخت همین رابطه است که موجب درک صحیح تر پدیده تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی می شود. لذا با بهره گیری از ادبیات موجود در حوزه اعتبار سازمانی دانشگاه و تاثیر اثر هاله ای بر تجاری سازی دانشگاهی و استفاده از روش تحقیق فراترکیب نتیجه می گیرد ویژگی فنی به تنهایی برای موفقیت تجاری سازی و انتقال فناوری دانشگاهی کافی نیست. در واقع تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی نه تنها تابعی از ویژگی های فناوری و اختراع، بلکه تابعی از بافت اجتماعی است که در آن این کنش رخ می دهد. به بیان دیگر، دانشگاه های معتبر توان تجاری سازی بیش تری دارند، نه تنها بدان علت که فناوری بهتری تولید می کنند، بلکه از آن رو که معتبرترند.
    کلیدواژگان: تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاه، اعتبار سازمانی، اثر هاله ای
  • رضا مهدی صفحه 79
    تغییر دائمی، قانون ثابت حاکم بر جهان است و در شرایط تغییر، بقای هر موجود و ارگانیسم طبیعی و اعتباری وابسته به سازگاری و انطباق با شرایط تحولی زیست بوم و محیط پیرامونی است. در جهان پویا بخش های مهمی از آموزش عالی و دانشگاه ها به صورت نهادهای محافظه کار تقریبا ایستا باقی مانده است. امروزه، با توجه به افزایش نرخ تغییر و ظهور عصر دانش، موج آینده پژوهی در نهادهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فناوری، گسترش یافته است. از دو دهه گذشته، همسو با تحولات جامعه و به منظور خلق آینده مطلوب و سیاست گذاری و برنامه ریزی بلندمدت نظام دانشگاهی، آینده پژوهی در آموزش عالی، اهمیت و ضرورت پیدا کرده است. در این مقاله، با استفاده از روش مرور و تحلیل برخی از اسناد آینده پژوهی، شرایط، زمینه، الزام ها، دستاوردها و ویژگی های دانشگاه های سرآمد در آینده به عنوان ابزار تفکر درباره آینده آموزش عالی و نهاد دانشگاه، شناسایی و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده پژوهی، دانشگاه سازگارشونده، دانشگاه آینده
  • زهرا آهنی امینه*، محمدرضا جعفری جلوه صفحه 91
    علم محصول تاریخ و جامعه است و به همان میزان که به کار دانشمندان متعلق است به محیط اجتماعی نیز تعلق دارد. پیشرفت در علوم طبیعی با پیشرفت در علوم اجتماعی همراه خواهد بود و تکامل جامعه را در پی خواهد داشت. کشورها برای توسعه در هر زمینه ای احتیاج به بسترسازی فرهنگی دارند. رسانه ها به عنوان قوه چهارم جامعه مدنی (قضائیه، مقننه و مجریه) می توانند نقش بسزایی در شکل گیری یک فرهنگ مناسب و محو فرهنگ نامناسب توسعه مورد بهره برداری سیاست گذاران قرار گیرد. نگاه رسانه ها به علم و فناوری باید برگرفته از وضعیت جامعه باشد. نقش و کارکرد رسانه در فرایند گذار به جامعه توسعه یافته با دید راهبردی چیست؟ ما در این مقاله پس از بررسی مفاهیم فرهنگ وتمدن به بررسی تاریخ توسعه علم وفناوری از دید فرهنگی پرداخته سپس سیاست های فرهنگی لازم برای توسعه علم و فناوری هم در زمینه های اجتماعی و هم در زمینه های ذهنی مردم بیان شده است. در مرحله بعد نقش و کارکرد مستقیم و غیرمستقیم رسانه ها را بررسی کرده به ارائه راهکارهای عملیاتی در این زمینه پرداخته ایم. جریان افکار عمومی بدست رسانه ها بخصوص رسانه ملی می باشد. درگیر کردن آنان با مسایل علم و فناوری می تواند به عمومی کردن آن کمک کرده آن را تبدیل به خواست و مطالبه مردمی کند. بررسی ها نشان می دهد که انعکاس منازعات علمی در بستر جامعه، انعکاس سخنرانی های عمومی و تخصصی، حمایت سیاست مداران، تبلیغ نشریات علمی و تالیف مطالب به زبان ساده و عامه فهم، استفاده از آموزه های مذهبی و هنر، نمایش نقش زنان فرهیحته، انتشار نقش معترضان، ا نتشار ایده های غیرمتعارف، فیلم و نمایش... از مجموعه عامل های مهم فرهنگی در رشد علم و فناوری شناخته شده اند. بنابراین توجه به این عناصر از سوی متولیان رسانه ای موجبات پیشرفت سریع فناوری و فراگیری دانش، زمینه ساز ورود به عصراطلاعات و تشکیل جوامع دانش بنیان را به همراه خواهد داشت. روش تحقیق نویسندگان مرور اسنادی و مصاحبه با نخبگان بوده است.
    کلیدواژگان: سیاست های فرهنگی، رسانه، پارادیم ذهنی علم و فناوری
|
  • S. K. Bagheri Page 1
    The increased awareness of the critical role of innovation in economic development has led many policy makers to pursue more effective and efficient policies for stimulating national innovation. Given the critical role of patent system within a national innovation system, it is of utmost importance that its shortcomings be monitored and addressed in a systematic manner. In this paper, for the first time, the performance of Iranian Patent System is evaluated in the light of some well-known functions of similar systems. In this regard, a careful analysis of Iranian IP law and patent information is performed. The analysis shows that the Iranian Patent System has been almost totally ineffective in its core functions. This weak performance, which has heavily undermined the credibility of the patent system, is not consistent with the country's progress in science and technology.
    Keywords: Patent system, Functions, Patent information, Innovation, Iran
  • M. Tavakolizadeh, Ravari, F. Soheili Page 13
    Patents are disclosure statements that contain 80 percent of the technical knowledge. Their functions go beyond the representation of an invention, they are considered as a source for citation analyses as well. Regarding this, the purpose of the current study is to review the literature of patents’ citation analyses. The research method is a descriptive one that is based on a document analysis method. The study considers the Fransis Narin’s works who is a pioneer of technometrics and the works which have a cited/citing relation with his researches. The subjective analysis of the literature reveals four main categories in this area: 1) economy and market, 2) knowledge flow, 3) citation metrics, and 4) validity and importance of citation studies. Each of these topics are divided into a number of subtopics.
    Keywords: Technometrics, Citation analysis, Patents citation analysis, Patents, Indices
  • M. Goodarzi, E. S. Esmaeeli Page 33
    Nowadays the rapid changes in customer needs have made the creation, development and utilization of intellectual property a key issue in the development of technology. In most countries, public research institutes are one of the main institutes which support technology development. However, by looking at the past achievements of these institutes in Iran, one can see that despite great capabilities in doing research, many of them have failed in documentation and management of the intellectual property. Thus, the main goal of this research is to investigate the method of intellectual property management of Iranian public research institutes and identifying their problems. Therefore, in this study, after reviewing the literature and classifying some of the concepts presented in the literature of intellectual property management, some recommendations and considerations are presented to the managers and policy makers in the area of science and technology development by examining the activities of three public research institutes that work in the field of intellectual property management in order to increase the success of the management of intellectual property at these institutes in the country.
    Keywords: Intellectual property management, Public research institute, Iran petrochemical polymer research, Research Institute of Petroleum Industry, Institute for Color Science, Technology
  • S. Ghazinoori, H. Kazemi, S. Roshani͓ Page 53
    The main purpose of this article is to present a systematic framework for formulating development policy programs in the field of science, technology and innovation. This framework which is made of three main components presents a coherent way in order to accelerate and facilitate the process of formulating development policy programs in the field of science and technology. One of the three parts of the presented framework is named "the engine of formulation "that formulates rules and programs on the basis of policy goals, policy instruments and target groups.Essential inputs are designed for this engine that act as raw materials and fuel to make real and operational the developed provisions. These inputs consist of macro and upstream documents of science and technology, the former development programs in the field of science and technology and the results of the former programs as well as the indicators of science, technology and innovation which show the current state of the country in this field.
    Keywords: Policy goals, Policy instruments, Target groups, Policy formulating framework
  • A. Pazhouhesh Jahromi, J. Pourkarimi Page 63
    The purpose of this research is to study the role of university reputation and halo effect on the commercialization of university research results. In addition to direct impact on access to financial and human resources, university reputation indirectly has impact (halo effect) on the institutional position of university. For example, the halo effect of credibility in the field of education and research can lead to the success of efforts for commercialization of research results.This article seeks to recognize this relationship that lead to the correct understanding of the phenomenon of the commercialization of academic research achievements. The paper concludes that the commercialization of university research results is not only due to the characteristics of technology and invention, but a function of social context in which the action occurs. In other words, the more prestigious universities are more capable to commercialize the research results, not only because of producing better technology, but also because they enjoy more reputation and prestige.
    Keywords: Commercialization, University reputation, Halo effect
  • R. Mahdi Page 79
    Continuous change is a fixed law in the world and in this condition, the survival of any being and natural and abstract organisms are subject to adaptability with the evolutionary conditions of the ecosystem and the peripheral environment. In the dynamic world, important sections of higher education and universities have approximately remained static in the form of conservative institutions in compare with the universities of first decades of the second half of the last century that were valid social institutions and the creditability of these institutions are declining. Nowadays according to increasing rate of change and the advent of the knowledge era, the waves of futures studies in political, social, economical and technological institutions are developed. From the past two decades, consistent with society developments, the futures study in higher education has become important and necessary to create desired future and policy making and long term planning of university system. This paper identifies conditions, contexts, requirements, consequences and features of the future excellence universities as a thinking tool about the future of higher education and university and presents a conceptual model for futures study of higher education by using the review method and analysis of some of the futures studies documents.
    Keywords: Higher education, University, Futures study, Compatible university, Future university
  • Z. Ahani Amineh, M.R. Jafari Jelveh Page 91
    Science is a product of history and society and to the extent that science belongs to the work of scientists, it also belongs to the social environment. Advances in natural sciences will be accompanied by progress in social sciences and will result to the evolution of society. Countries need cultural infrastructure in every area for development. The media as the fourth pillar of the Civil Society (The Judicial, Legislative and executive) can play an important role in the formation of an appropriate culture and elimination of inappropriate culture for development that policymakers can utilize it. The media look to science should be drawn from the state of the community. What is the role and function of the media in the process of transition to a developed society with a strategic vision? In this paper, after examining the concepts of culture and civilization, we study the history of development of science and technology, then we express the required cultural policies to transfer science and technology in the social contexts and in the minds of people. After that the direct and indirect roles and functions of the media are investigated and operational solutions are provided in this field. The media, particularly the national media control the public opinions. Engaging the media with science and technology issues can help it to become popularize, so that to be converted to a public demand. The Studies show scientific disputes in society, reflection of public and specialized speaking, politicians support, advertising scientific journals, articles written in simple language and common understanding, using religious and art teachings, exhibiting the role of elite women, distribution of protesters roles, publishing unconventional ideas, films and plays have been identified as important cultural factors in the development of science and technology.As a result, if the media policy makers pay attention to these factors, it will cause the rapid advancement of technology and learning knowledge that underlie the information age and formation of knowledge- based communities. The research method is a document review research and interview with the experts.
    Keywords: Cultural policies, Mind, cognitive paradigm of science, technology, Media functions directly, indirectly