فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 56 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد یوسفی صفحه 1
    بر اساس سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 پیش بینی شده است که ایران جایگاه نخست علمی و توانا در تولید علم و فناوری را در بین کشورهای منطقه آسیای جنوب غربی کسب کند. بنابراین، در این پژوهش بر اساس داده های پایگاه اطلاعاتی وب آو ساینس، تاثیر خوداستنادی بر رتبه بندی 26 کشور منطقه آسیای جنوب غربی در حوزه موضوعی زئونوز بررسی شده است. در این پژوهش از روش های علم سنجی و تحلیل استنادی استفاده شده است. کلیدواژه های حوزه زئونوز در زمینه های عنوان و موضوع جستجو شده و نتیجه آن به طور جداگانه با هر یک از کشورهای مورد نظر ترکیب شده است. تمامی تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس نتیجه این جستجو، یعنی 19205 مقاله است، صورت پذیرفته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر خوداستنادی نویسنده بر رتبه بندی کشورهای منطقه چشم انداز 1404 بر اساس میانگین استناد به هر مقاله است. از نظر تعداد مقاله، کشورهای ترکیه، اسرائیل و ایران به ترتیب با 8397، 5595 و 3807 مقاله فعال ترین کشورها هستند. از نظر میانگین استناد به هر مقاله، کشورهای آذربایجان، اسرائیل و فلسطین به ترتیب با 83/30، 96/18 و 14/12 سه جایگاه نخست را به خود اختصاص داده اند. از نظر میزان خود استنادی، ایران، تاجیکستان و ترکیه به ترتیب با 92/22، 51/20 و 85/19 درصد بیشترین میزان خوداستنادی را داشته اند. از نظر میانگین استناد به هر مقاله بدون احتساب خوداستنادی نیز به ترتیب آذربایجان، اسرائیل و فلسطین به ترتیب با 45/30، 21/17 و 12 نخستین جایگاه ها را به خود اختصاص داده اند. ایران از نظر تعداد مقاله در منطقه رتبه نسبتا خوبی دارد. ولی با وجود رشد فزاینده تعداد مقاله های زئونوز ایران در سال های اخیر، هنوز هم از نظر تعداد مقاله نسبت به کل جمعیت در جایگاه مناسبی قرار ندارد. تقریبا میانگین استناد به هر مقاله ایران همواره پایین تر از سایر کشورهای منطقه بوده است. اغلب کشورهایی که از نظر میانگین استناد به هر مقاله رتبه مناسبی ندارند، میزان خوداستنادی بالایی دارند. ولی برخی از کشورها، از جمله ایران، پیش و پس از حذف خوداستنادی هیچ تغییر رتبه ای نداشته اند. بنابراین، خوداستنادی شیوه مناسبی برای ارتقای رتبه ایران از نظر میانگین استناد به هر مقاله نیست. به کشورهایی که از نظر میانگین استناد به هر مقاله در وضعیت مناسبی قرار ندارند، از جمله ایران، پیشنهاد می شود تا با انتشار مقاله های خود در نشریه های دارای ضریب تاثیر بالاتر، میانگین استناد به مقاله های خود را بالا ببرند نه با خوداستنادی بیشتر.
    کلیدواژگان: خوداستنادی نویسنده، میانگین استناد به هر مقاله، کشورهای آسیای جنوب غربی، رتبه بندی
  • ناهید شیخان، فیروز بختیاری نژاد صفحه 17
    آموزش عالی معرف نوع مهمی از سرمایه گذاری در منابع انسانی است که با فراهم آوری و ارتقای دانش، فناوری، خلاقیت و مهارت و نگرش موردنیاز فراگیران، به توسعه پایدار کمک می کند. آموزش عالی موجب ترویج دانش می شود و با پژوهش و تحقیقات بنیادی و کاربردی علم و دانش جدید نیز به وجود می آورد. در دهه اخیر توجه به توسعه پایدار علمی در ایران از گسترش قابل توجهی برخوردار شده است. قطب های علمی با هدف گردهم آوری و سامان دهی جمعی از اعضای هیئت علمی توانمند در گسترش مرزهای دانش و توسعه پایدار علمی در دانشگاه ها ایجاد شده اند. ارزیابی مستمر عملکرد این قطب های علمی با توجه به اهدافی که در تاسیس آنها در نظر گرفته شده است با تعیین و تدوین شاخص های موثر و مفید ضروری است. در این مقاله مدل جدیدی برای ارزیابی عملکرد قطب های علمی طراحی و نتایج اجرای آن در قطب های علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان نمونه ارائه شده است. یکی از نتایج حاصل از این ارزیابی می تواند در شناسائی فعالیت های مفید و موثر قطب های علمی استفاده شده و منجر به هدایت و جهت دهی مناسب آنها شود و به علاوه با ایجاد رقابت صحیح شاخصی برای حمایت و پشتیبانی بیشتر از قطب های علمی فعال تر تعیین و مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای آسیب شناسی قطب های علمی با عملکرد ضعیف اقدام کرد و در رفع و اصلاح مسائل مربوط به فعالیت نکردن آن ها اقدام های جدی انجام داد و در صورت تداوم در فقدان فعالیت مفید تصمیم به انحلال و حذف قطب علمی گرفت.
    کلیدواژگان: قطب علمی، توسعه پایدار، مدل ارزیابی عملکرد، شاخص ها، رقابت
  • آرش موسوی صفحه 33
    در این مقاله مبانی روش شناسانه و کاربردهای عملی شاخص های مبتنی بر دستورالعمل فراسکاتی در زمینه تخصیص منابع پژوهشی را به بحث خواهیم گذاشت و سیر تاریخی و تکاملی این مجموعه را از زمان شکل گیری آن در دهه 60 میلادی مورد بررسی قرار خواهیم داد. سپس به سراغ تحولات متاخرتر خواهیم رفت و برخی از ابتکارها و پیشنهادهای مطرح شده در زمینه اتخاذ روش شناسی های بهتر و شاخص های جامع تر را مطرح خواهیم کرد. در خلال این بحث خواهیم دید که در سال های اخیر نوعی تحول روش شناسانه از سویه شاخص های کلاسیک مبتنی بر ورودی/خروجی که به طور عمده بر اندازه گیری کارایی و تاثیر پژوهش تاکید دارند، به سمت شاخص هایی از نوع شاخص های موقعیت یاب که به دنبال موقعیت یابی کنشگران مختلف در نظام های ملی نوآوری و تشخیص پیوندها و جریان های منابع میان آنها هستند قابل مشاهده است.
    کلیدواژگان: منابع پژوهشی، شاخص ها، دستورالعمل فراسکاتی، تخصیص بودجه، اقتصاد علم
  • سید حامد مزارعی، سید حبیبالله طباطباییان، صنم سادات فرنودی، محمد نقی زاده صفحه 47
    توسعه علم و فناوری یکی از پیشران های اصلی توسعه همه جانبه و پایدار کشورها است که بر پایه فعالیت های هدفمند تحقیق و توسعه شکل می گیرد. تغییر در رویکردهای معطوف به اهداف و نحوه انجام فعالیت های تحقیق و توسعه و توجه همزمان به عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان علم و فناوری در راستای رفع نیازهای جامعه، لزوم برنامه ریزی جامع و فراگیر را در این حوزه ضروری می کند. طبق تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی طرح علمی کلان طرحی است که از نظر اهمیت، حیطه کار و پیچیدگی در حدی است که یک تلاش مشارکتی غیرمتعارف بزرگ را می طلبد و همچنین نیازمند تجهیزات، تسهیلات، نیروی انسانی و لجستیک ویژه ای برای انجام هستند. در سال های اخیر مسئولان حوزه علم و فناوری کشور با درک نقش بی بدیل توسعه علم و فناوری در تحقق اهداف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور، بر لزوم افزایش فعالیت های تحقیق و توسعه و به دنبال آن برافزایش هزینه های مربوطه تاکید کرده اند. مبحث طرح های کلان ملی برای اولین بار در سال 1376 در دفتر پژوهشی معاونت برنامه ریزی راهبردی ریاست جمهوری با فراخوانی طرح های کلان ملی مطرح شد، از آن زمان تاکنون شیوه تصویب طرح های کلان ملی دست خوش تغییرات زیادی شده است که از آن جمله می توان به شیوه تصویب هشتاد به بیست و شصت به چهل اشاره کرد. روند تصویب طرح ها در کشور، دارای روندی مشخص و تایید شده نیست برای مثال شکل تصویب ها در کشور روندی بالا به پایین یا پایین به بالا داشته است، روند تصویب طرح ها در کشور در اوایل شروع به کار دفتر پژوهشی دارای روندی رو به بالا و در سال های اخیر به طور کلی روندی رو به پایین داشته است. در این تحقیق تلاش می گردد تا معیارهای اصلی مرتبط با تعریف و تصویب پروژه های ملی در حوزه علم و فناوری، مورد بررسی قرارگرفته و پیشنهادی جامع برای اجرا در شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان بالاترین مرجع فعال در حوزه علم و فناوری کشور ارائه شود
  • حمیدرضا جمالی مهمویی، سارا جوان فر صفحه 61
    هدف این تحقیق پیمایشی، کشف انگیزه نویسندگان ایرانی از چاپ مقاله در مجله های نامعتبر خارجی است. پیمایشی آنلاین، روی 102 نویسنده ایرانی انجام شد که مقاله ای از آنها در سال 2013 در یکی از 251 مجله مندرج در «فهرست سیاه نشریه های نامعتبر وزارت علوم» نسخه مرداد 1392 منتشر شده بود. نتایج نشان داد که انگیزه اصلی نویسندگان و پژوهشگران ایرانی از چاپ مقاله در مجله های خارجی به ترتیب اهمیت، پربارکردن رزومه کاری، سپس برای ترفیع و ارتقاء به عنوان عضو هیئت علمی و در آخر برای کسب مجوز دفاع از پایان نامه دکترا بوده است. متوسط سنی نویسندگان حدود 38 سال است و برای هر مقاله به طور متوسط حدود 350 دلار ارز پرداخت شده است. ملاک اصلی اعتماد نویسندگان به مجله های ادعای آنها برای نمایه شدن در پایگاه های معتبر بوده است و شیوه اصلی آشنایی نویسندگان با این مجله ها توصیه استاد و یا همکار بوده است. مقاله نشان دهنده جنبه های اقتصادی انتشار این مقاله های و نیز آگاهی کم جامعه دانشگاهی از نحوه سنجش اعتبار مجله ها است.
    کلیدواژگان: مجله های نامعتبرعلمی، انگیزه های چاپ مقاله، مجله های علمی، داوری مقالات علمی
  • ماجده پورروحانی صفحه 73
    امروزه شهرنشین شدن بیش از نیمی از جمعیت جهان و همزمان با آن رشد فناوری و توسعه ارتباطات و افزایش تولید دانش و جریان های آن در سطح جهان و همچنین مطرح شدن دانش به عنوان نیروی محرکه نوین اقتصاد و کسب مزیت، اهمیت توجه به نقش دانش را در زندگی شهری آشکار می کند. شهر مکانی است که دانش در آن تبلور می یابد، طی فرایندهایی میان افراد جابه جا می شود، خود فرایندهایی را بازمی آفریند، در نهایت توسعه یافته و سیر تکاملی خود را در سطح جهان ادامه می دهد. از این رو تخصص هایی چون مدیریت دانش و اقتصاد دانش پایه از جمله زمینه هایی هستند که به مقوله هایی چون مدیریت دانش در سازمانی بزرگ و پیچیده چون «شهر دانش پایه» و توجه بیشتر به سرمایه های عقلانی به جای سرمایه های مادی در رشد اقتصادی می پردازند و نموداری از شهر آرمانی مورد نظر خود ارائه می دهند. در این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و بر اساس مطالعات اسنادی وسیع ویژگی های شهر دانش تبیین می شود و به این منظور ابتدا مفهوم دانش و خصوصیات مترتب بر آن مورد بررسی قرار می گیرد، سپس به بررسی ویژگی های «شهر دانش» از دیدگاه های «مدیریت دانش»، «اقتصاد دانش پایه»، و «تجربیات شهروندان» پرداخته می شود. به این ترتیب از نقطه نظرات مختلف به راهبردهایی در برنامه ریزی و طراحی شهر دانش دست می یابیم که مبانی ایجاد اینچنین شهرهایی را فراهم می آورند. در نتیجه «شهر دانش پایه» شهری است که دارای جامعه ای باز و متکثر است و فرهنگ به اشتراک گذاری دانش در آن جا افتاده، اقتصاد آن به منابع دانشی و نوآوری و خلاقیت متکی است. شهر دارای کانون های نوآوری است و دسترسی فیزیکی همگانی مناسبی به این کانون ها را فراهم می آورد، زیرساخت های آن امکان دسترسی دائمی به اطلاعات را برای عموم به وجود می آورند، در نهایت از مدیریتی شفاف، دانش پایه، و مشارکتی بهره مند است، زیرا ایجاد چنین شهرهایی بر پایه خواست عمومی و مشارکت و تعاملات شهروندان محقق می شود.
    کلیدواژگان: دانش، شهر دانش، مدیریت دانش، اقتصاد دانش پایه، نوآوری
  • حامد مصطفوی فرد صفحه 89
    تنظیم مدلی برای ارزیابی و بهینه سازی وضعیت فعلی علوم، راهی است که دیر یا زود، برای رفع نیازمندی ها و معضلات جوامع بشری و دستیابی به اصلاحات، باید پیموده شود؛ زیرا نه برای جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر است که بر مبنای مدل سرپرستی غرب برنامه ریزی کند (به دلیل ناهماهنگی آن با نظام ارزشی اسلام) و نه روش های موجود می تواند پذیرای نظام ارزشی اسلام باشد. به عقیده بسیاری از پژوهشگران، نابسامانی حاکم بر برنامه های جدید آموزشی در بیشتر کشورهای اسلامی، تا حد زیادی به سبب فقدان بینش مبتنی بر سلسله مراتب علوم است، که امروزه در نظام سنتی آموزش اسلامی دیده می شود. بنابراین ضرورت پی ریزی طرحی مبتنی بر اندیشه دینی امری مسلم و آشکار است. اما از طرف دیگر تکیه بر طرح های قدیمی نیز مشکل گشا نیست، زیرا هریک کاستی هایی دارند و این طبقه بندی ها پیش از هر چیز، تابع رویه و روش فکری عالمان و انعکاسی از نوع نگرش و جهان شناسی آنانند؛ و گاه تابع موقعیت تاریخی علوم، حوادث اجتماعی و فرهنگی؛ و گاهی نیز تابع گسترش کیفی تمدن ها و تاثیر متقابل علم و تمدن هستند و هر طبقه بندی، اساسی نظری و بنیانی منطقی- فلسفی دارد؛ بنابراین مبنای نظری یک مکتب معین فلسفی پدید آمده است. اما از آنجا که طبقه بندی علوم نیاز به مقدماتی دارد، در این مختصر به تبیین چیستی، پیشینه، ضرورت، هدف، انواع، اصول و در نهایت الگوهای مختلف طبقه بندی می پردازیم، تا زمینه ای باشد برای ارائه طرح های جدید در حوزه طبقه بندی علوم.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، علم، الگوهای طبقه بندی، ضرورت طبقه بندی، انواع طبقه بندی
|
  • A.Yousefi Page 1
    According to the Twenty-Year Vision Plan of the Islamic Republic of Iran, it is predicted that Iran will be in the first place in producing science and technology among Southwest Asian countries in 1404.Therefore, in this study self-citation impact on the ranking of 26 countries of the Southwest Asia region in the field of zoonosesis is investigated on the basis of the data of WOS. In this study scientometrics and citation analysis methods have been used. The zoonotic keywords in the fields of title and topic have been searched, and their results have been combined separately with each of the target countries. All of the analyses have been performed on the basis of the results of these searches that include 19205 articles. The main objective of this study is to investigate the influence of author self-citation on the ranking of the countries considered in 1404 Vision Plan on the basis of average citation per paper. According to the number of articles, Turkey, Israel and Iran respectively with 8397, 5595 and 3807 articles were the most prolific countries. Based on the average citation per paper, Azerbaijan, Israel and Palestine with 30.83, 18.96 and 12.14 respectively gained the first 3 ranks. Based on the rate of self-citation, Iran, Tajikistan and Turkey with 22.92, 20.51 and 19.85 respectively had the most rate of self-citation. According to the average citation per paper excluding self-citation, Azerbaijan, Israel and Palestine with 30.45, 17.21 and 12 respectively have had the three first places. Iran’s rank was relatively well in terms of number of papers in the region. But, in spite of the significant increase in the number of Iranian articles in recent years, Iran still doesnt have a proper position. Approximately, Iran’s rank is almost always lower than the other countries on the basis of average citations per paper. Most of the countries that don’t have a good position based on the average citations per paper have high self-citation rate. But the rank of some of the countries, including Iran did not change before and after the removal of self-citation. Thus, self-citation isn’t a good way to improve the position of Iran on the basis of average citation per paper. Countries including Iran that are not in a good condition in terms of average citations per paper, are proposed to publish their papers in journals with higher impact factors in order to increase their citation per paper, instead of more self-citation.
    Keywords: Author self, citation, Average citation per paper, Southwest Asian countries, Ranking
  • N.Sheikhan, F. Bakhtiarinejad Page 17
    Higher education introduces a type of investment in human resources that helps to sustainable development by providing and promoting science, technology, creativity and expertise. Also, higher education promotes science and creates new knowledge by basic and applied researches. In the recent decade, much attention has been paid to the sustainable scientific development in Iran.Centers of excellence are established with the aim of collecting and organizing capable faculty members to develop science frontiers and sustainable development of science and technology in universities. Considering the aims of establishing centers of excellence, Continuous evaluation of these centers is important and useful by defined indicators. In this paper, a new model is developed to evaluate the performance of the centers of excellence and as a case study is applied to the centers of excellence of Amirkabir University of Technology. One of the results of this evaluation can be used for identification of useful and effective activities of centers of excellent and is suitable for guiding them to a right position. Furthermore, determining and using an indicator can result in comparison and competition between different centers so that serious measures can be done about them; to direct and better support of them or eliminating the centers that have weak performance.
    Keywords: Centers of excellence, Sustainable development, Capable faculty members, Performance, Evaluation model, Indexes, Competition
  • A. Moussavi Page 33
    This article discusses the methodological foundations and the practical applications of the indicators based on the Frascati Manual for allocating research resources, it also studies the historical evolution and development of this manual since its formation in the 1960’s. More recent developments will also be put into consideration and some of the initiatives and propositions concerning better methodologies and more comprehensive indicators will be introduced. Throughout the discussion, we will observe that in the recent years, some kind of methodological shifts have been occurred from classical indicators which were based on input/output emphasizing on the measurement of efficiency and the impact of research towards the more recent positioning indicators which seek to position the actors in the national systems of innovation and to recognize the links and flows of resources among them.
    Keywords: Research resources, Indicators, Frascati Manual, Budget allocation, Economics of science
  • Aghizadehm. Narnoodi, S. Fabatabaeian, S. H.T., Azarei. H. Page 47
    One of the main functions of the Supreme Council of Science, Research& Technology is to approve the macro National Projects of Science& Technology. With regard to wide range of these projects, they can improve their own areas. This paper examines the most important measures of policy making and approval of macro national projects of science and technology by two ways: first, comparative study of USA, Japan, Canada, and China. Second, conducting interview with some Science & Technology Experts. The Studies show that criteria of close cooperation of institutions and organizations in the project, focus on superior& key technologies, aligning with macro national projects’ targets and priorities, scientific& non-scientific interests of the society, long-term performance, high budget, and attention to commercializing the results are the most important criteria that must be considered by the Supreme Council of Science, Research& Technology in order to approve the Macro National Projects of Science& Technology.
    Keywords: Science, technology, Macro national projects, Criteria for defining, approval of the projects, Dye policy making process
  • H. R. Jamali, S. Javanfar Page 61
    The aim of this survey is to identify Iranian authors’ motivations for publishing their articles in the blacklist journals of Iran’s Ministry of Science, Research and Technology. An online questionnaire was completed by one hundred and two authors who have published a paper in one of the 251 blacklist journals in 2013. The results show that the most important motivations for publishing in those journals are: improving resume, collecting points for promotion, and getting permission for viva. The average age of the authors was about 38 years and they have paid about 350 USD for publishing their articles. The main criterion for trusting to these journals was the journals’ claim for being indexed in the prestigious databases as well as fast peer review and publication process. Most of the authors became familiar with the journals through recommendations of their friends, colleagues and supervisors. The article shows the economic aspect of the publication of these articles and it also shows the low level of knowledge of Iranian authors about credibility of the journals.
    Keywords: Low quality journals, Motivations, Peer review, Journals, Authors
  • M. Pourrohani Page 73
    Today, the definite urbanization of the world's population and the advance of technology, development of communication and the increased production of knowledge and its related streams across the world, as well as introducing knowledge as the new stimulating force for economic drive and advantages are all indicative of the significance of the role that knowledge plays in the urban life. City is a place where knowledge takes shape, transfers between individuals through certain processes, recreates some processes itself, and eventually is developed and continues its process of evolution all over the world. Hence, the fields of knowledge management and knowledge-based economy address categories such as knowledge management in the large and complex organization of "the knowledge -based city" and focus more on the role of intellectual capital rather than physical capital in economic growth, and provide a chart of their desired utopia.This study defines the features of a knowledge-based city through descriptive and content analysis method and on the basis of documentary studies. Therefore, first it investigates the concept of knowledge and its related features. Then, it deals with features of a "knowledge-based city" from the perspectives of "knowledge management", "knowledge- based economy", and "citizen's experiences". Finally, it provides strategies for planning and designing a knowledge-based city using different viewpoints, which will provide the necessary foundations for creating such cities. Thus, "a knowledge-based city" is a city with a tolerant and democratic community that has knowledge-sharing culture, innovative and knowledge-based economy, accessible innovation engines, good infrastructures and access to information networks, clear and participatory management, because it is realized on the basis of citizen's will and interactions.
    Keywords: Knowledge, Knowledge, based city, Knowledge management, Knowledge, based economy, Innovation
  • H. Mostafavifard Page 89
    Setting a model for evaluating and optimizing the current state of science, is the way that must be passed for reforming and meeting the needs and problems of the society. Because it is not possible for the Islamic Republic of Iran to plan on the basis of the western model (due to its inconsistency with the value system of Islam) the current methods cannot be receptive to the value system of Islam. According to many researchers, these disorders are due to the lack of insight on the basis of the hierarchy of sciences which is seen today in the traditional system of Islamic education. Hence the need to create a plan on the basis of religious thinking is clear, but on the other hand, relying on the old scheme does not work because each one has shortcomings. These categories, more than anything else are based on the thoughts of scholars and sometimes are influenced by the history of science, cultural and social events, etc. and each classification is based on theoretical and logical-philosophical foundation and therefore is on the basis of a certain philosophical school. But because the classification of sciences requires preliminary actions, in this paper we explore the nature, history, necessity, purpose, types, principles and patterns of classification to provide the conditions for new schemes in the field of classification of sciences.
    Keywords: Classification, Science, Patterns of classification, The need to classify, Types of classification