فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 62 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فیروز بختیاری نژاد، ناهید شیخان* صفحه 1
    ایجاد ارتباط میان بخش های دانشگاهی و صنعتی از مهم ترین موضوعات سیاست گذاری نوآوری در چارچوب نظام ملی نوآوری در کشورهای مختلف توسعه یافته و در حال توسعه است و نقش دانشگاه ها در مدیریت و برنامه ریزی کشورها در حال تغییر است. هدف اصلی دانشگاه های نسل اول بر آموزش مستقیم بنا شده است، دانشگاه های نسل دوم (در حال حاضر) برمبنای آموزش مبتنی بر پژوهش و آموزش برای انجام پژوهش تغییر یافته اند. در نسل سوم دانشگاه ها، هم زمان با آموزش نیروی انسانی برای تولید علم و توسعه فناوری در حل مسائل و مشکلات رایج، تولید کار و ثروت آفرینی نیز در اهداف و برنامه هایشان قرار خواهد گرفت. در نسل چهارم دانشگاه ها اضافه بر وظایف نسل سوم باید به سمت تربیت خلاق و نوآور و خلاقیت و نوآوری حرکت کنند. برنامه های آموزش مهندسی در اوایل قرن بیستم میلادی بیشتر تجربه ها و مهارت های عملی را به دانشجویان عرضه می کردند، ولی با پیشرفت های علمی و گسترش دانش فنی و ابداع روش های تحلیلی و محاسباتی و با به کارگیری ابزار های دقیق و سریع محاسباتی، آموزش مهندسی به سمت علوم مهندسی گرایش پیدا کرد. از دهه 1990 تغییراتی در آموزش مهندسی در دنیا در مسیر بهینه سازی فرایند ها و کاهش هزینه های تولید رخ داده است. با پیشرفت علم و فناوری و جهانی شدن آموزش مهندسی، ضرورت بازنگری مستمر در اهداف، ساختارها و روش های نوین نظام آموزش مهندسی متناسب با نیازهای کشور در همراهی با تحولات جهانی بیش از پیش احساس می شود. این مقاله در ابتدا به بررسی تعاریف، وضعیت و جایگاه جهانی ایران در فناوری پرداخته و سپس دروس مورد نیاز برای تربیت نیروی انسانی در توسعه فناوری در کشور بررسی و با مطالعه و بازبینی برنامه های درسی دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد در پنج رشته مهندسی منتخب و موثرتر به عنوان مطالعه موردی و نمونه، شامل مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی صنایع، مهندسی شیمی و مهندسی پلیمر، برای توانمندسازی دانشجویان مهندسی کمبود های موجود بررسی می شود. در مرحله بعد، رشته های کارشناسی و کارشناسی ارشد و بین رشته ای با ارتباط بیشتر با فناوری مطالعه می شوند. سپس راه های تقویت ارتباط موثرتر صنعت با دانشگاه برای آموزش مفیدتر و موثرتر فناوری در رشته های مهندسی بررسی و در پایان نیز به افزایش توانایی اعضای هیات علمی در توسعه فناوری پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، فناوری، نوآوری، دروس کارشناسی، دروس کارشناسی ارشد، دوره های کارورزی
  • امین پژوهش جهرمی*، جواد پورکریمی صفحه 15
    هدف از این پژوهش، مطالعه منابع در دسترس برای تجاری سازی دستاوردهای تحقیقاتی دانشگاه با استفاده از رویکرد منبع محور و پاسخ به این پرسش است که از بین انواع منابع شناخته شده درون سازمانی، کدام یک برای فعالیت تجاری سازی دانشگاهی در دسترس است. این مطالعه از این جهت اهمیت دارد که تلاش های آغازین برای فعالیت تجاری سازی دانشگاهی با بحران های تصمیم گیری در حوزه تامین منابع مواجه است، بنابراین اطلاع درباره رابطه منابع و نقش آن ها با موفقیت فعالیت تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی حیاتی است. این مقاله در پی شناخت همین رابطه است که موجب درک درست تر پدیده تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی می شود. بنابراین با بهره گیری از ادبیات موجود در حوزه تجاری سازی دانشگاهی و رویکرد منبع محور و استفاده از روش تحقیق فراترکیب نتیجه می گیرد سنت و سابقه فعالیت تجاری سازی دانشگاه، وجود برخی رشته های دانشگاهی همچون علوم زیستی و مهندسی (که موجب جهت گیری بیش تر به سمت بازار می شود)، کیفیت پژوهشی هیات علمی، مقدار بودجه کل پژوهش دانشگاه، میزان پژوهش انجام شده با بودجه صنعت، حمایت مالی دانشگاه، کیفیت و کمیت منابع انسانی، دفتر انتقال فناوری، و خدمات مرکز رشد در دانشگاه بر انجام فعالیت بیشتر تجاری سازی، برون دادهای بیشتر تجاری شده و موفقیت فعالیت های کنونی تجاری سازی دانشگاهی تاثیرگذار است. از سوی دیگر، دسترسی به منابع انسانی و فناوری (که منابع اصلی و حیاتی شرکت های دانشگاهی خدماتی و مالکیت فکر گرا به شمار می روند) و کمیابی منابع سازمانی (که منبع اصلی در فعالیت شرکت های محصول گرا به شمار می روند) در محیط دانشگاهی، توضیح دهنده علت موفقیت شرکت های دانشگاهی خدماتی و مالکیت فکر گرا و شکست شرکت های دانشگاهی محصول گرا است.
    کلیدواژگان: تجاری سازی دستاوردهای تحقیقات دانشگاهی، منابع، رویکرد منبع محور
  • عفت نوروزی*، سید حبیب الله طباطباییان صفحه 35
    مدل های متفاوتی از نوآوری از دیدگاه صاحب نظران مختلف وجود دارد که گاهی از آن ها با عنوان نسل های نوآوری یاد می شود و به دو دسته عمده خطی و سیستمی تقسیم می شوند. یکی از رویکردها به نوآوری در دیدگاه سیستمی نظام ملی نوآوری است. در مقاله پیش رو، با هدف تبیین کاستی های نظام ملی نوآوری ایران، ابتدا به تعریف نظام نوآوری و ویژگی ها و کارکردهای آن پرداخته می شود، سپس با رویکردی کارکردگرا به نظام ملی نوآوری، ضعف های نظام ملی نوآوری ایران برشمرده می شود. سپس چارچوبی برای شناسایی نارسایی هایی که این ضعف ها ناشی از آن هاست، ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نظام ملی نوآوری، کارکردهای نظام ملی نوآوری، ضعف های نظام ملی نوآوری ایران
  • اسماعیل کلانتری، غلامعلی منتظر* صفحه 55
    استفاده از نگاشت نهادی در مطالعات نظام نوآوری رویکردی است که ضمن شناسایی ضعف ها و خلاهای نهادی نظام، ابزار مفیدی نیز برای یادگیری سیاستی به دست می دهد. هدف این مقاله، مطالعه مفاهیم، رویکردها و روش های گوناگون نگاشت نهادی است که در مطالعات نظام نوآوری به کار می رود. برای این منظور ابتدا به گردآوری و مطالعه پژوهش هایی که با روش نگاشت نهادی انجام شده است، می پردازیم و سپس روش های به کار رفته در این پژوهش ها را تحلیل می کنیم. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بیشتر مطالعات با رویکرد نگاشت نهادی از سه روش برای ترسیم نگاشت نهادی در نظام ملی نوآوری استفاده می کنند. نخست روش «سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی» که استفاده از کارکردهای نظام ملی نوآوری است؛ دوم روش «کاپرون، سینسرا و بیکار» که استفاده از ماتریس های چهارگانه «اهداف- ابزارها»، «نهاد- ابزار»، «تعاملات نهادی» و «هدف- نهاد» است و سوم «استفاده توام از کارکردهای نظام ملی نوآوری و ماتریس های چهارگانه به ویژه ماتریس نهاد- کارکرد» است. تعدادی از مطالعات نیز از ترکیب هر دو روش استفاده کرده اند. یک روش دقیق برای نگاشت نهادی می تواند با برشمردن کارکردهای نظام ملی نوآوری در یک حوزه معین شروع شود و سپس با تبیین هدف ها، ابزارها و تعاملات نهادی تکمیل گردد.
    کلیدواژگان: نگاشت نهادی، کاربردهای نگاشت نهادی، روش های نگاشت نهادی، سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی، ماتریس های چهارگانه
  • علی یزدی زاده*، علی توسلی، سیدکمال طباییان صفحه 73
    در سال های اخیر یکی از موضوعات مهم در بحث نوآوری باز مفهوم آزمایشگاه زنده است. هنگام توسعه نوآوری ها، یک رشد علاقه در مشارکت کاربران برای فرایندهای توسعه نوآوری های باز وجود دارد. یکی از راه های ساختاردهی و اداره این مشارکت کاربران برای فرایندهای پژوهش و توسعه، رویکرد آزمایشگاه زنده است. ازآنجاکه آزمایشگاه زنده پدیده ای نسبتا جدید است که در زمینه های متنوعی مانند توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، خدمات بهداشتی و توسعه روستایی ظهور کرده، مفهومی دشوار برای توصیف است. در حال حاضر بحث آزمایشگاه های زنده با فقدان یک فهم مشترک در نوآوری باز، روبه رو است. این مقاله به یک مرور نظا م مند از آزمایشگاه های زنده به منظور به دست آوردن درک کاملی از آن ها و توانایی آن ها در نوآوری و توسعه پرداخته است. نتایج بررسی نشان می دهد که با شناخت دقیق و اجرای آزمایشگاه زنده می توان باعث ارتقای تولیدات و محصولات و ارتباط بیشتر صنعت، دانشگاه، دولت و در نهایت ارتقای اقتصاد ملی شد.
    کلیدواژگان: نوآوری باز، آزمایشگاه زنده، نوآوری کاربرمحور
  • نجمه ملایی*، سعید طاهری، کیوان سیفی، عباس طهماسبی صفحه 85
    پارادایم نوآوری باز به طور گسترده ای از دیدگاه کسب وکارهای تولیدی مطالعه و بررسی شده است، در حالی که به کسب وکارهای خدماتی توجه کمتری شده، با وجود نقش غالبی که این کسب وکارها در پیشرفت اقتصاد دارند. این مقاله بر نوآوری باز در خدمات، هم به عنوان زیرمجموعه ای از اقتصاد و هم جزیی از فعالیت های شرکت های تولیدی تمرکز کرده است. در این راستا، شرکت هایی که مدل نوآوری باز را اتخاذ می کنند مجموعه اقدامات و فناوری های ویژه ای برای تسهیل سرچشمه های دانش درونی و بیرونی دارند. کلیولند و همکاران در مدل پیشنهادی خود، اقدامات نوآوری باز را که تاثیر مستقیمی بر جریان دانش دارد و همچنین متغیرهای فناوری را متغیرهای میانجی که این تاثیرات را تعدیل می کند، معرفی کرده اند. در این مقاله با مبنا قرار دادن این مدل، ابعاد اقدامات نوآوری باز خدماتی و قابلیت های فناوری ارتباطات و اطلاعات، بررسی شده و در نهایت مدلی برای تشریح رابطه بین این متغیرها در شرکت های خدماتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری باز خدماتی، جریان دانش، فناوری ارتباطات و اطلاعات
  • فرزانه بازیار* صفحه 103
    این مقاله تلاشی است برای بررسی رویکرد نظری مرتن در باب جامعه شناسی علم. در ابتدا و پس از پرداختن به بیان مسئله و اهداف پژوهش، به ابعاد و لایه های فکری این اندیشمند در حوزه جامعه شناسی علم و به خصوص اخلاق علم پرداخته می شود. مرتن برمبنای دیدگاه کارکردگرایی خود علم را نهاد یا خرده نظام اجتماعی می داند که با دیگر نهادها یا خرده نظام های فرهنگی و اجتماعی جامعه در تعامل است. در این راستا، او به بررسی نهادها و شرایط به وجود آمدن علم می پردازد و این شرایط را در دو عرصه بیرونی و درونی علم تحلیل می کند. وی با تاکید بر اخلاقیات علم، آن را مجموعه پیچیده ای از ارزش ها و هنجارهایی می داند که با یک دانشمند همراه است. از آنجا که دارای ارزش نهادی هستند دارای مشروعیت نیز هستند. او این اخلاقیات را الزامات نهادی می نامد. از نظر مرتن، جامعه شناسی علم رویکردی با برد متوسط است. او با تاکید بر این امر از کلان نگری معرفت شناختی فلسفه علم و خردنگری تاریخ تفکرات علمی دوری می جوید. این پژوهش به استناد از منابع و کتب علمی که مرتن به رشته تحریر درآورده است و یا اندیشمندانی که از او تاسی گرفته اند، انجام شده است.
    کلیدواژگان: الزامات نهادی، نظام پاداش دهی، عام گرایی، کمونیسم، بی غرضی، شکاکیت سازمان یافته، تواضع و فروتنی، اصالت
|
  • Firooz Bakhtiari, Nahid Sheikhan* Page 1
    Creating linkages between academic and industrial sectors is one of the most important concerns in innovative policy-making within the framework of national innovation system in different developed and developing countries and the role of universities in management and planning of the countries is changing.The first generation universities’ main objective was established based on direct instruction. The objective of second generation universities (currently) is changed to research-based education and training for performing research. In the third generation universities, along with training of human resources to create science and develop technology in order to resolve common issues and problems, entrepreneurship and wealth creation will be also included in their aims and plans. In addition to the duties of the third generation universities, the fourth generation universities should move toward creative and innovative education and creativity and innovation. In the early twentieth century, engineering education programs mostly had provided students with practical skills and experiences. But with advances in science and development in technical knowledge and creation of analytical and computational methods and the employment of fast and accurate computational tools, engineering education has tend toward engineering sciences. Since the 1990s, some changes on the path of optimizing the processes and reducing production costs have been occurred. Since the advancement of science and technology and globalization of engineering education, correspond with international developments, the continuous revision of objectives, structures and modern methods of engineering education system tailored to the needs of the country, more and more has become a matter of necessity. First, the paper discusses the definitions and status and global standing of Iran in the area of technology. Subsequently, it reviews the required courses in order to train human resources for technology development in the country. Afterward, by studying and reviewing the undergraduate and postgraduate programs curricula in five selected and more effective engineering majors including Mechanical Engineering, Electrical Engineering, Industrial Engineering, Chemical Engineering and Polymer Engineering as a case study and sample and to empower engineering students, the current shortcomings will be discussed.The next part studies the undergraduate, graduate and interdisciplinary majors which are more related to the area of technology. Afterward, the paper discusses the more effective options to amplify the linkages between university and industrial sectors in order to enrich the technology training in the engineering majors. At last, boosting the ability of faculty members in the development of technology will be discussed.
    Keywords: Engineering Education, Technology, Innovation, Undergraduate Courses, Postgraduate Courses, Training Courses
  • Amin Pajoohesh, Jahromi*, Javad Pourkarimi Page 15
    The aim of this research is to study the available resources in order to commercialize academic research achievements from the perspective of resource-based approach and answering this question that among the known intra-organizational resources which one is available to commercialize academic activities. The importance of the study is due to the fact that the early attempts to commercialize academic activities are always facing crises in terms of decision-making linked to providing resources. So possessing knowledge about the relationship between resources and their roles in the success of commercialization of academic researches is vital. This paper seeks to identify the relationship which leads to more accurate understanding of commercialization of academic research achievements. therefore, by means of relevant existing literature in the area of academic commercialization and a resource-based approach and through a meta-synthesis research methodology, the research concludes that the scholarly record and experience in academic commercialization activity, academic majors such as Life Sciences and Engineering programs (which leads to more market-oriented behaviors), faculty members research quality, total funding of academic research, rate of industry-funded researches, financial support from university, quality and quantity of human resources, Technology Transfer Office, services provided by incubator of the university will result in more commercialized activities and commercialized outputs that influences the current academic commercialization activities. On the other hand, access to technical and human resources (which are considered as the main and vital resources of intellectual property-oriented and university services companies) and shortage of enterprise resources in academia (which is considered as the main resource of product-oriented companies’ activities) can explain the success of intellectual property-oriented university services companies the failure of product-oriented types.
    Keywords: Commercialization of Academic Research Achievements, Resources, Resource, Based Approach
  • Effat Norouzi*, Seyed Habibollah Tabatabaian Page 35
    There are several models of innovation from the perspective of various experts. These models, which are sometimes referred to as generation of innovation models are divided into two chief categories: linear models of innovation and systemic models. One approach to innovation from the perspective of systemic approaches is the national innovation system model. In the present paper, in order to explain the Iran’s national innovation system’s weaknesses, at first, we define the innovation systems and the linked features and then its functions will be discussed. Afterward, the paper enumerates Iran’s national innovation system’s weaknesses with a functionalist approach. Finally, it will provide a framework to identify the defects which lead to these weaknesses.
    Keywords: National Innovation System (NIS), Functions of the National Innovation System, the Iran's National Innovation System's Weaknesses
  • Ismail Kalantari, Gholam, Ali Montazer Page 55
    Utilizing the institutional mapping approach in innovation system studies, in addition to identifying institutional weaknesses and gaps of the systems, provides a beneficial tool for policy learning. the purpose of this paper is to study the concepts, approaches and various methods of institutional mapping which are used in innovation system studies. To attain this purpose, first, we review the researches which are performed by means of institutional mapping method and then we will analyze the methods which are used in these researches. The findings of the study indicate that in the majority of studies, which were performed by means of institutional mapping approach, there are three methods used in representing the institutional mapping of national innovation system. The first method which has been used by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) applies the national innovation system’s functions. The second one, the Carpon, Cincera and Bikar method which uses quad-matrices of “objectives-instruments”, “institutions-instruments”, “institutional interactions” and “objective-institution”. The third method acts by combining the national innovation system’s functions with the before-mentioned matrixes, particularly the “institutions-instruments” matrix. Also in some researches, the both methods have been applied. We believe that determining a precise institutional mapping method can be initialized through enumerating the national innovation system’s functions and finally can be accomplished by explicating the objectives, instruments and institutional interactions.
    Keywords: Institutional Mapping, Applications of Institutional Mapping, the Organization for Economic Cooperation, Development (OECD), Quad, Matrices
  • Ali Yazdizadeh*, Ali Tavasoli, Seyed Kamal Tabaiyan Page 73
    Recently, the concept of living lab is considered as one of the important issues related to the subject of open innovation. Since the innovation, there’s a growing interest among the users about taking part in open innovation development processes. The utilization of living lab is one of the ways to structure and manage these partnerships in the research and development processes. Since the living lab in various areas such as information and communication technology development, health services and rural development is relatively a new phenomenon, so it is a difficult concept to describe. Currently, the topic of the living lab in the area of open innovation is facing with the lack of a common understanding. This paper presents a systematic review of the concept of living lab in order to provide a thorough understanding of this topic and its capacities for innovation and development. The results indicate that possessing precise knowledge about living lab and utilization of it can improve production and the linkages between academic, industrial and public sectors which will ultimately lead to the improvement of the country’s overall economy.
    Keywords: Open Innovation, Living Lab, User, Centered Innovation
  • Najmeh Mollaei*, Saied Taheri, Keivan Seifi, Abbas Tahmasebi Page 85
    In the past, open innovation paradigm has been studied widely from the perspective of manufacturing businesses, while the service businesses despite their dominant role in the development of economy have received much less attention. The present paper focuses on open service innovation as a subcategory of economy and also as a part of manufacturing companies’ activities. In this respect, companies that adapt the open innovation model include a set of special activities and technologies to facilitate their internal and external resources of knowledge. Cleveland and et al. in their proposed model have introduced aspects of open service innovation practices which have a direct impact on the flow of knowledge. In this model they also discuss the capabilities of information and communication technology variables and those mediator variables which possess the capability to moderate these impacts. Considering this model as a basis for this research, the paper discusses the dimensions of open service innovation and the capabilities of information and communication technology. Finally, it provides a model to explain the link between these variables in service companies.
    Keywords: Open Service Innovation, Flow of Knowledge, Information, Communication Technology
  • Farzaneh Bazyar* Page 103
    This paper attempts to discuss the Merton’s theoretical approach toward the sociology of science. First the paper discusses the issue and objectives of research and afterward his intellectual dimensions and layers on the sociology of science particularly the ethics of science are presented. Based on Merton’s functionalism approach the science is considered as an institute or subsystem which interacts with other social and cultural institutions or subsystems in the society. In this respect, he explores the institutions and conditions which deal with the creation of science and analyzes these conditions in terms of external and internal aspects of science. With an emphasis on the ethics of science, he considers it as a complex set of principles and norms which are linked to the scientist. Since these norms possess instructional values, therefore, they are considered legitimate. He calls them, the institutional requirements. According to Merton the sociology of science is a medium-range approach. With an emphasis on this belief, he avoids the macro-epistemology of philosophy of science and micro-thinking regarding the history of scientific thinking. This paper is based on the scientific books and resources which are written by Merton or the scientists who have been influenced by him.
    Keywords: Institutional imperative, Reward System, Universalism, Communism, Disinterestedness, Organized Skepticism, Humanity, Originality