فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 63 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الناز حبیب زاده، رضا انصاری * صفحه 5
    طی دهه های اخیر، یادگیری فناورانه به مبحثی اساسی در صنایع مختلف و به ویژه برای کشورهای در حال توسعه بدل گشته که می تواند نقش قابل توجهی در پیشرفت های فناوری ایفا کند. در واقع این یادگیری فناورانه است که تعیین می کند کشورها در رویارویی با فناوری های جدید، تا چه اندازه می توانند خوب عمل کنند. برای تسریع یادگیری فناورانه شرکت ها، درک عوامل تاثیرگذار بر آن ضروری است و به شرکت ها و صنایع کمک می کند. بنا بر ادبیات یادگیری فناورانه، متغیرهایی وجود دارند که می توانند ترویج دهنده، راهنما و تقویت کننده آن باشند. به طور کلی این عوامل را می توان به دو دسته عوامل درون سازمانی و برون سازمانی طبقه بندی کرد که در این پژوهش، پنج عامل برون سازمانی و نه عامل درون سازمانی همراه با زیرعامل های هریک از ادبیات استخراج شده است
    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، عوامل درون سازمانی، عوامل برون سازمانی
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی* صفحه 19
    تجاری سازی از کلیدی ترین مراحل در فرایند توسعه نوآوری است و باعث می شود تا پژوهش ها و اختراعات به تولیدات دارای بازار تبدیل شوند. از سوی دیگر، عوامل و شاخص های متعددی بر فرایند توسعه تجاری سازی تاثیرگذار هستند که باید مطالعه و شناسایی شوند. با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، هدف این پژوهش، نگرش جامع و دیدگاه راهبردی برای شناسایی شاخص های تجاری سازی در بازار ایران است. برای این منظور با به کارگیری رویکرد فراترکیب در این پژوهش، به تحلیل نتایج و یافته های پژوهشگران قبلی پرداخته و با بررسی های جامع صورت گرفته پیرامون عوامل موثر بر تجاری سازی در پایگاه های علمی معتبر، در نهایت تعداد 38 مقاله در این خصوص شناسایی شده است. نتایج کار در سه بعد اصلی؛ راهبرد سازمانی، محیط نزدیک و محیط دور طبقه بندی شده که این ابعاد نیز دارای 16 بعد فرعی و 34 بعد جزیی هستند. نتایج نشان می دهد در بعد سازمانی، عوامل تاثیرگذار به ترتیب عبارت اند از: مدیریتی، منابع انسانی، راهکار سازمانی، مالی، روابط سازمان و ویژگی های محصول. همچنین در بعد محیط نزدیک نیز توجه معطوف به ذی نفعان مختلف، مشتریان و رقبا است و در نهایت در بعد محیط دور، به ترتیب عوامل قانونی، اجتماعی، حاکمیتی، ساختاری، سیاسی، اقتصادی و فناوری قرار دارند.
    کلیدواژگان: راهبرد، تجاری سازی، ورود به بازار، فراترکیب
  • محسن نظرزاده زارع*، جواد پورکریمی، خدایار ابیلی، غلامرضا ذاکر صالحی صفحه 37
    یکی از مهم ترین مولفه های کارامدی در تعاملات بین المللی دانشگاه ها، وجود سرمایه انسانی است که از آگاهی، شایستگی و مهارت لازم برخوردار باشد. از سوی دیگر، یک دانشگاه زمانی می تواند در رقابت و تعامل با سایر دانشگاه ها نقش شایسته و بایسته ای را ایفا کند که از سرمایه های انسانی شایسته در راستای تحقق این امر برخوردار باشد. در این میان، اعضای هیات علمی به عنوان یکی از منابع انسانی مهم هر دانشگاه، می توانند نقش مهمی برای نیل به این مقصود ایفا کنند. هدف مقاله حاضر، شناسایی شایستگی های اعضای هیات علمی در تعاملات بین المللی است. برای دستیابی به این هدف، پژوهشگران با استفاده از روش تحلیل اسنادی و تحلیل محتوای کیفی به بررسی مدل ها و پژوهش های موجود در خصوص شایستگی اعضای هیات علمی بین المللی و شایستگی اعضای هیات علمی در تعاملات بین المللی، پرداختند. براین مبنا، الگوی شایستگی اعضای هیات علمی در تعاملات بین المللی، تدوین شد. نتایج پژوهش نشان داد که شایستگی های اعضای هیات علمی در تعاملات بین المللی، شامل شایستگی میان فرهنگی، شایستگی ارتباط بین المللی و شایستگی کارگروهی است
    کلیدواژگان: شایستگی، تعاملات بین المللی، اعضای هیات علمی، دانشگا
  • نیره حسینی صفحه 55
    پژوهش حاضر با روش مروری تحلیلی و با هدف ارائه چارچوبی برای توسعه روابط استاد دانشجوی دکترا در تولید دانش در آموزش عالی کشور انجام شده است. به این منظور، ابتدا با مطالعه نسبتا جامع پژوهش ها و مقالات و متون مرتبط با موضوع، دلایل بالقوه ضعف در ارتباط و تعامل اثربخش استاد دانشجوی دکترا در آموزش عالی کشور استخراج و توصیف و تبیین گردید و سپس بر پایه آن، چارچوبی برای توسعه روابط استاد دانشجوی دکترا ارائه شد. ابعاد این چارچوب عبارت اند از: 1) صلاحیت های حرفه ای و عوامل بین فردی مربوط به استاد، 2) صلاحیت های حرفه ای و عوامل بین فردی مربوط به دانشجو و 3) عوامل مدیریتی و سازمانی. در پایان، بر مبنای چارچوب ارائه شده، راهکارهایی برای بهبود و توسعه روابط استاد دانشجوی دکترا در آموزش عالی کشور ارائه شد.
    کلیدواژگان: روابط استاد، دانشجوی دکترا، صلاحیت های حرفه ای استاد، صلاحیت های حرفه ای دانشجوی دکترا، دانشگاه، آموزش عالی
  • محمد باقر نگهبان، محمد روا * صفحه 65
    این مطالعه بر کاربرد و استفاده فناوری های وب 2 و جامعه اطلاعاتی تاکید دارد. سرویس جدید وب که همواره افراد را به اطلاعات موردنیازشان متصل می کند، به تازگی متصدیان مراکز اطلاعاتی را در فهم جایگاه خود دچار مشکل ساخته است. این سرویس ها که وب 2 نام دارند، بر جامعه نیز تاثیرگذار هستند و مدل ها، روش های جدیدی را ارائه می دهند که می تواند به پیشرفت مراکز اطلاعاتی کمک کند. همچنین، استفاده گسترده از این سرویس ها باعث به وجود آمدن تفاوت های فرهنگی در کاربران می شود؛ تفاوت در رفتار گردآوری اطلاعات، سبک های ارتباطی و انتظارات. تعدادی سرویس و کاربرد شبکه محور وجود دارد که اساس مفهوم وب 2 را به تصویر می کشند. این سرویس ها شامل ویکی، وبلاگ ها، منابع آر.اس.اس، پادکست، مشاپ ها، فلیکر، شبکه های اجتماعی، جست وجوی اجتماعی، هوش جمعی و غیره است. شبکه 2، حیطه جامعه را تحت تاثیر خود قرار داده و تغییری نوین را در آینده ای نزدیک در جوامع نوید می دهد. پیدایش این مفهوم محیط جامعه اطلاعاتی را تغییر خواهد داد و فرم های جدیدی را به منابع الکترونیکی خواهد بخشید. چنین چیزی نیازمند آن است که جامعه با چنین فعالیت هایی سازگاری نشان دهد و تصمیم گیرندگان باید تدابیری جدی در به کارگیری اجزای سازنده شبکه نوع 2 اتخاذ کنند. وب 2 موضوعی حاکم در جوامع است. وب 2 در نهایت پدیده ای است اجتماعی که تجربه های کاربران در استفاده از شبکه را در بر می گیرد و ماهیت آن با ارتباطی آزاد، از بین رفتن قدرت محوری و همچنین آزادی در به اشتراک گذاری و استفاده دوباره از محتوای شبکه، مشخص می شود.
    کلیدواژگان: جامعه اطلاعاتي، وب 2، خدمات، کاربرد، جامعه
  • مهسا بهره مند صفحه 77
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی کمی مقالات 58 شماره از فصلنامه علمی – ترویجی رهیافت است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و رویکرد آن کتاب سنجی است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش کلیه مدارک فصلنامه رهیافت از ابتدای انتشار (سال 1370) تا بهار و تابستان 1394 است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری اکسل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان از پایین بودن میزان مشارکت زنان (18 درصد) و بالا بودن مشارکت مردان (81 درصد) در تهیه مقالات دارد. دانشگاه تهران بیشترین همکاری علمی را با فصلنامه رهیافت داشته و میانگین تعداد مقالات منتشر شده در هر شماره از فصلنامه 13/1بوده است. استناد به مقالات و منابع لاتین بیش از سایر انواع منابع ارزیابی شده است. تعداد 760 مدرک به چاپ رسیده که دارای 5168 منبع فارسی و 2515 منبع لاتین است. از 760 مدرک موجود 566 مدرک تالیف و 114 مدرک ترجمه و 55 مدرک گزارش و 25 معرفی و نقد کتاب توسط 1028پدیدآور به چاپ رسیده است. فاضل لاریجانی، با چاپ 13 مقاله تالیفی فعال ترین مولف و با چاپ هشت مقاله ترجمه ای فعال ترین مترجم است. نویسندگان عضو هیات علمی بیشترین فعالیت را در تولید مدارک این فصلنامه داشته اند.
    کلیدواژگان: فصلنامه رهیافت، تحلیل کتاب سنجی
  • نرجس ورع صفحه 91
    در پژوهش حاضر به بررسی 300 چکیده مقاله از نشریات مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با روش پیمایشی- توصیفی و با استفاده از نمونه گیری کوکران در حوزه های پنج گانه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی، هنر و معماری، منابع طبیعی- کشاورزی و دام پزشکی بر اساس استاندارد چکیده نویسی ایزو 214 پرداخته شده است. ابتدا پژوهشگر با مطالعه استاندارد چکیده نویسی ایزو 214، نه معیار را در حوزه محتوا و سبک چکیده ها مشخص کرده و سپس با تهیه سیاهه وارسی به بررسی هر مقاله پرداخته است. امتیاز هر معیار در مقاله با عدد صفر برای عدم انطباق و با عدد 1 در صورت انطباق کامل تعیین شده است. پس از بررسی، امتیاز کل نشریه از نظر انطباق با معیارهای استاندارد جهانی ایزو 214 محاسبه شده که یافته ها حاکی از آن است که پیروی نشریات مورد بررسی از استاندارد ایزو 214 در مجموع 66/88 است. همچنین معیار جایگاه چکیده، استفاده از افعال معلوم و پرهیز از اختصارات به میزان 100 درصد در کلیه چکیده مقالات مورد بررسی لحاظ شده است. پس از آن، بیان هدف پژوهش با 95 درصد و استفاده از ضمایر سوم شخص با 94 درصد، بیان نتایج با 79 درصد و ذکر روش پژوهش با 55 درصد در مراتب بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: استاندارد ایزو 214، چکیده نویسی، نشریات معتبر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، چکیده مقاله
|
  • Habibzadeh, R. Ansari Page 5
    During recent decades technological learning has been a basic topic in different industries so that it can have a remarkable role in developing technology, especially for developing countries In fact, this is technological learning, which determines to what extent countries in the face of new technologies are able to work well. To accelerate companies’ technological learning, understanding its effective factors is important so that aidscompanies and industries. According to the literature of technological learning, there are variables that can promote, guide and strengthen it. Generally, these factors can be classified into two groups that in this project, five internal factors and nine external factors with their sub-factors were extracted from the literature.
    Keywords: Technological Learning, External Organizational Factors, Internal Organizational Factors
  • A. Abolhasani Page 19
    Commercialization is one of the important steps in the innovation development process, converting research and invention to a marketable product. On the other hand, the influence of several indicators on the process of developing commercialization should be studied and identified. Considering the importance of the issue, the aim of this study was employing comprehensive approach and strategic perspective to identify indicators of commercialization in Iran. For this purpose, in this study, meta-synthesis approach was employed to analyze other researchers’ results and findings. With comprehensive studies conducted on factors influencing commercialization in scientific databases, 38 articles were eventually identified. Results in three basic dimensions of organizational close environment and far environment were classified,containing 16 subsidiary dimensions and 34 components. The results show that in organizational dimension contributing factors include management, human resources, corporate strategy, financial and organizational relationships as well as product specifications. in the close environment, various stakeholders, customers and competitors should be regarded. Furthermore, ultimately in the far environment, there are regulatory, social, governance, structural, political, economic and technological factors.
    Keywords: Strategy, Commercialization, Entry Market, Meta, Synthesis
  • M. Nazarzadeh Zare, J. Pourkaremi, K. Abili, G.H. Zaker Salehi Page 37
    One of the most effective components in the international interactions of universities is human capital, which has essential knowledge, competence and skills. On the other hand, a university can play a constructive role in the competition and interaction with other universities when it has qualified human resources in order to achieve the goal. In the meantime, faculty members as one of the crucial human resources at universities, can play an important role in this regard. The purpose of this study was to identify the competencies of faculty members in international interactions. To achieve this goal, researchers employed the document analysis method and qualitative content analysis to review the models and existing researches related to the competencies of international faculty members and the competencies of faculty members in the international interactions. Based on content analysis method, the competency model of faculty members in the international interactions was developed. The result of the research demonstrated that the competencies of faculty members exist in international interactions including, cross-cultural, international communication and teamwork competences.
    Keywords: Competence, International Interactions, Faculty Members, University
  • N. Hosseini Page 55
    This Study was conducted to provide a framework for the development of relationships between professor and Ph.D. student in the generation of knowledge in higher education using a review-analytical method. For this purpose, at first, potential reasons for the lack of effective interaction and communication between professor and Ph.D. student in higher education were extracted and characterized through a relatively comprehensive research within studies and the literature related to the topic, and therefore, a framework for the development of relationships between professor and Ph.D. student was presented. The dimensions of this framework include: 1) Professional competences and interpersonal factors related to professor, 2) Professional competences and interpersonal factors related to the student and 3) Management and organizational factors. Finally, based on the proposed framework, strategies and tactics to improve and develop relationships between professor and Ph.D. student in higher education were presented.
    Keywords: ProfessorPh.D Student Relationships, Professor's Professional Competences, Ph.D. Student's Professional Competences, University, Higher Education
  • M.B. Negahban, M. Rava Page 65
    This study ocused on the application and use of web 2 technologies and information literacy. The new service of webproviding users’ necessary information has recently a difficulty for information center officials in understanding their position. These services, which are called web 2, have certainly great effect on the society services and provide new models and methods, contributing to improvinginformation center services. In addition, the wide use of these services leads to cultural differences among users; differences, which relate to information gathering, communication styles and expectations. This study utilized the descriptive-analytic and documentary methods in order to specify the most important use of web 2 services and their necessity in information literacy. There are a number of web-based services and applications, depicting the fundamental concept of web 2. These services include wikis, weblogs, RSS resources, podcasts, mashups, flickres, social networks, social search, collective intelligence and so forth Web 2 influenced the field of community, and promised a novel change in the near-future web 2 information center. The advent of this concept will change the atmosphere of the electronic information community and will provide novel forms for the resources of electronic community. This causes the community to be accommodated with such activities so that decision-makers should adopt some serious strategies in the application of the building blocks of web 2. Web 2 is a prevailing subject in communities. Web 2 is finally a social phenomenon, including the web user's experiences in web using. The nature of web 2 is determined by an open communication, authority elimination, as well as freedom in web content sharing and reuse.
    Keywords: Information Society Web 2, Application, Services, Users, Community
  • M. Bahremand Page 77
    The aim of the present study was the quantitative analysis of 58 articles from Rahyaft Journal. Analytical-descriptive method and bibliometric analysis were adapted. The study population included all documents of Rahyaft Journal since their publication (1992) to spring-summer of 2015. The results indicatea low cooperation of female (18%) and high cooperation of male (81%) in providing articles. Tehran University had the greatest scientific cooperation with this journal. The average of published articles in each issue was 1301Citation to English articles and resources was at the highest level among various resources. 760 documents were published among which 5168 were Farsi and 2515 were EnglishAmong 760 documents, 566 authorship, 114 translation, 55 reports and 25 introduction and criticism of book were published by 1028 people. Fazel Larijani was the most active author as well the most active translator by publishing 13 articles and 8 translated articles. The faculty members were among the most active authors in creating the documents of this journal.
    Keywords: Rahyaft Journal, Bibliometric Analysis
  • N. Vara Page 91
    In this study, 300 abstracts of the publications approved by the Ministry of Science, Research and Technology were investigated according to the abstractingstandard, ISO 214, using the descriptive-survey method and Cochran’s sampling in five areas of humanities, basic science, technical science and engineering, art and architecture, natural resources, agriculture and veterinary.
    At first, through studying the abstracting standard ISO 214, the researcher specified 9 criteria in content and style and then evaluated each article by preparing a check-list. A zero (0) point is defined for non-compliance criteria and one (1) point for compliance criteria. After the investigation, the journal’s total points in accordance with the international standard ISO 214 were computed. The findings indicated that the compliance of the considered journals with ISO 214 is totally 88/66%. Furthermore, the rank of the articles’ criteria, using active verbs and avoiding abbreviations were considered 100% in all investigated abstracts. Then, the goal of research with 95%, using the third person pronouns with 94%, describing the results with 70% and explaining the research method with 55%.
    Keywords: ISO 214 Standard, Abstracting, Ministry of Science, Research, Technology, Abstract