فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 67 (پاییز 1396)

نشریه رهیافت
پیاپی 67 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر زمانی صفحه 1
    مفهوم مستندسازی در مدیریت و به ویژه مدیریت پروژه با مفهوم این اصطلاح در دیدگاه مدیریت دانش متفاوت است. آنچه در این پژوهش مورد نظر است، دیدگاه مدیریت دانش و حلقه مغفول در مدیریت دانش پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی به منظور استفاده از زیست آزموده روسا و معاونان پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی است. در مستندسازی از دیدگاه مدیریت دانش، هر تصمیم، رویداد و فعالیت موثر بر سازمان که دربرگیرنده دانش آشکار و ضمنی سازمان است، ارزش مستندسازی دارد. لذا ارزیابی تصمیمات و اقدامات انجام شده را در بر خواهد گرفت و از طریق دانش و اطلاعات گردآوری شده، بستری مناسب بر ارزیابی این اقدامات فراهم خواهد آورد. همچنین اگر به پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی به عنوان مرکزی متشکل از عوامل و منابع مادی و مالی و انسانی شامل اساتید، کارکنان و دانشجویان نگاه کنیم که در آن به تبادل دانش و اشاعه آن پرداخته می شود، دو موضوع بااهمیت جلب توجه می کند: اول نقش سرمایه ای پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی که به خوبی مشخص است و مورد توجه جامعه و دولت می باشد. زیرا پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی به عنوان نهادی برای تولید، بهبود و توسعه دانش در حوزه های گوناگون در نظر گرفته شده است و در کشور ما هم به دلیل وجود مراکز، پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی متعدد، این رسالت مورد توجه و انتظار بوده است و همه ساله هزینه هنگفتی صرف آزمایش و خطا در خصوص تصمیم گیری روسا و مدیران پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی می گردد. دوم: فرایند مدیریت دانش مشتمل بر تولید یا گردآوری و شناسایی دانش، طبقه بندی، ذخیره و مستندسازی دانش، توزیع و نشر دانش و کاربرد دانش، که از رسالت های اصلی یک دانشگاه و پژوهشکده ها و موسسات پژوهشی به شمار می آید. نتایج بررسی و مطالعه پژوهش حاضر نشان می دهد که فرایند نظام مستندسازی تجربیات مدیران از فرایند سه مرحله ای برنامه ریزی مستندسازی، اجرای مستندسازی، پایش، کنترل، تسهیم؛ تبعیت می کند.
    کلیدواژگان: مستندسازی تجربیات، آموزش عالی، روسا و معاونان، پژوهشکده ها، موسسات پژوهشی
  • زهره مقیسه، محمد امین عرفان منش صفحه 19
    هدف از انجام این پژوهش، تحلیل شبکه های هم تالیفی و استنادی مستقیم برندگان مدال پرایس در حوزه اطلاع سنجی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی بوده و با استفاده از شاخص های علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 3633 برونداد پژوهشی تالیف شده توسط 27 نفر از برندگان جایزه پرایس است که تا زمان گردآوری داده های پژوهش در انتهای سال 2016 میلادی در پایگاه وب علوم نمایه شده اند. نرم افزار تحلیل شبکه یو.سی.آی.نت نیز جهت ترسیم شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار گرفت. یافته های مربوط به شبکه هم تالیفی برندگان مدال پرایس حاکی از این است که شوبرت، گلنزل و براون مشارکت پذیرترین و فعال ترین گره های شبکه محسوب شده و از بالاترین شاخص مرکزیت درجه برخوردار بوده اند. از سوی دیگر بیشترین میزان شاخص بینیت متعلق به گارفیلد، گلنزل و لیدسدورف بوده که این افراد نقش مهمی در اتصال گره های مختلف و افزایش انسجام و اتصال شبکه ایفا نموده اند. همچنین یافته های مربوط به شبکه استنادی مستقیم برندگان مدال یرایس نشان داد که لیدسدورف، ثلوال، گلنزل، روسو و شوبرت در شبکه نقش مهم و مرکزی تری داشته اند. این افراد از قدرت اجتماعی زیادی جهت تاثیرگذاری در شبکه برخوردار بوده و حذف هر یک از آن ها باعث کاهش انسجام و چندپارگی شبکه می شود. پژوهش حاضر تصویر روشنی از همکاری های پژوهشی و تعاملات استنادی میان نخبگان حوزه اطلاع سنجی را در اختیار سایر پژوهشگران این حوزه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، شبکه استنادی، جوایز علمی، مدال پرایس، اطلاع سنجی
  • بهروز شاهمرادی، پیام چینی فروشان صفحه 33
    رویکرد پیچیدگی اقتصادی مبتنی بر این ایدئولوژی است که محصولات تولید شده در اقتصاد می توانند معرف میزان دانش و مهارت مورد نیاز جهت تولید آن ها باشند و با این فرض که کشورها محصولی را تولید نمی کنند مگر آنکه دانش و مهارت تولید آن را داشته باشند، سعی در محاسبه میزان انباشت دانش و مهارت نهفته در اقتصاد را خواهد داشت. به همین منظور در مقاله پیش رو، به پیچیدگی اقتصادی از منظر چگونگی سنجش دانش و مهارت پرداخته شده است. در همین راستا ضمن بیان مفهومی شاخص پیچیدگی اقتصادی و پیچیدگی محصول، نحوه محاسبه این دو شاخص را از منظر تنوع و فراگیری به کار گرفته شده در آن ها بررسی نموده ایم تا نهایتا بتوان محصولات و اقتصادها را بر اساس میزان دانش و مهارت موجود در آن ها رتبه بندی و سنجش نماییم.
    کلیدواژگان: شاخص پیچیدگی اقتصادی، شاخص پیچیدگی محصول، سنجش دانش و مهارت، تنوع و فراگیری
  • ساناز پوروشسب صفحه 49
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین نهادهای سه‏گانه (دانشگاه- صنعت- دولت) و طرح‏های پژوهشی کاربردی صورت گرفته است و با اثبات وجود رابطه بین این دو متغیر، می‏توان با حمایت از همکاری های بین نهادی به ارتقای سطح علمی و فنی طرح‏های پژوهشی کاربردی کمک نمود.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات علم‏سنجی و کاربردی است و با بهره‏گیری از شاخص شناسایی پیچه سه گانه (دانشگاه- صنعت- دولت) به بررسی اطلاعات متقابل در بین نهادهای سه‏گانه (صنعت- دولت- دانشگاه) و طرح‏های پژوهشی کاربردی نمایه شده در سامانه سمات که به دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری وابسته است، می‏پردازد.
    یافته ها: پژوهش حاضر نشان می‏دهد که بین دو متغیر پیچه سه‏گانه و طرح‏های پژوهشی کاربردی رابطه وجود دارد. در صورتی که نهادهای وابسته در پیچه سه‏گانه تقویت شوند، طرح‏های پژوهشی کاربردی موفق‏تر عمل می‏کنند. همچنین در میان سه نهاد درگیر در این پژوهش، نهاد صنعت از اهمیت بیشتری برخوردار است و حمایت مادی و معنوی از این نهاد می‏تواند باعث ارتقای سطح طرح‏های پژوهشی کاربردی و تولید بیشتر این دسته از طرح‏های پژوهشی شود. همچنین مدل مورد تایید در این پژوهش، مدل صنعت- دولت- دانشگاه است.
    کلیدواژگان: پیچه سه گانه، طرح های پژوهشی کاربردی، روابط دانشگاه و صنعت و دولت، ایران
  • بهروز یل صفحه 61
    در دهه اخیر، به دلیل خدمات گوناگون و متنوع وب 2 از جمله دستیابی به اطلاعات روزآمد و ارتباط موثر و سریع دانشمندان و صاحب نظران حوزه های مختلف علوم، گروه های مختلف به استفاده از این خدمات روی آورده اند که دانشجویان دانشگاه نیز از این پدیده استثناء نیستند. علی رغم استفاده روزافزون دانشجویان از خدمات وب 2 در کشورهای پیشرفته، تحقیقات کمی در مورد رفتار اطلاع یابی دانشجویان و میزان استفاده و کاربرد آنان از این شبکه و مشکلات کاربران و تاثیر وب 2 بر فعالیت های پژوهشی صورت گرفته است. ابزارهای وب 2 در انجام پژوهش خیلی موثرند و باعث بهبود کار دانشجویان در انجام پژوهش می شوند، این مقاله به طور خلاصه به مسائلی چون وب 2، ویژگی های وب 2، کاربرد وب 2 در انجام تحقیق می پردازد و ادامه 8 مورد از ابزارهای وب 2 که در انجام پژوهش به دانشجویان کمک می رسانند را معرفی و بعد نحوه کار هر کدام از آن ها و قابلیت هایی که در ارائه خدمت به دانشجویان دارند را معرفی می کند.
    کلیدواژگان: وب 2، ابزارهای به اشتراک گذاری ویدئو و عکس، شبکه های اجتماعی، بلاگ ها، پادکست ها، نشانه گذاری های اجتماعی، ویدئوکنفرانس، ویکی ها، میکروبلاگ ها
  • پیتر وینگارت ترجمه: محمد امین قانعی راد صفحه 79
|
  • A. Zamani Page 1
    The concept of documentation in management and particularly, in project management, is different from the concept of this term from knowledge management perspective. What considered in this research is knowledge management perspective and the neglected loop of knowledge management at research centers and institutes in order to use experiences of heads and deputies at research centers and institutes. In documenting from the viewpoints of knowledge management, each decision, event, and effective activity the organization, which includes the explicit and implicit knowledge of the organization, has the value for documentation. Therefore, it includes assessment of the decisions and actions taken and, through the gathered knowledge and information it will provide a suitable basis for assessing these actions. Also, if we consider research centers and institutes as a center with financial and human resources, including faculty, staff and students in which knowledge sharing and dissemination are addressed, two important issues get attention. First, the capital role of the research centers and institutes that are well-defined and of interest for community and the state. Because research centers and institutes are considered as institutions for the production, improvement and development of knowledge in different fields, and in our country, due to existence of various research centers and institutes, this mission has been considered and every year, a huge amount of money is spent on trial and error for decision-making by directors and managers of research centers and institutes. Second, knowledge management process consists of producing or collecting and identifying knowledge, categorizing, storing and documenting knowledge, distributing and disseminating knowledge and applying knowledge, which is one of the main missions of universities and research centers and institutes. This study shows that the process of documenting of management experiences follows a three-step process including: planning of documentation, implementation of documentation, monitoring, control, and sharing.
    Keywords: Documenting of Experiences, Higher Education, Heads, Deputies, Research Centers, Institutes
  • B. Shahmoradi, P. Chiniforoshan Page 33
    Economic complexity approach means that in the economy, produced products can be representatives for required knowledge and knowhow. Thus recognizing the level of product complexity will help us to identify the level of knowledge and knowhow embedded in economies. Therefore, in this paper, we tried to introduce economic complexity and its method of calculation to measure the amount of knowledge and knowhow in the economy. For this reason, first, the term of economic complexity was explained and then how economic complexity uses diversity and ubiquity to measure knowledge and knowhow embedded in products and countries were described as well. At the end, we looked at the situation of knowledge and knowhow embedded in Iran based on the economic complexity approach.
    Keywords: Economic Complexity Index, Product Complexity Index, Measuring Knowledge, Knowhow, Ubiquity, Diversification
  • S. Poroushasb Page 49
    This study aimed to investigate the relationships between the triple helix (University- Industry- Government) and applied research projects by proving the existence of relationship between these two variables, as well as promoting the technical cooperation between institutions.
    Methods
    this applied science study investigated the mutual information between the triple helix (University- Industry- Government) and applied research projects indexed in the science policy research center affiliated to Samat, which is the best database for indexing applied research projects, using T (UIG) indicator. Also, scientific networks of the applied research projects were plotted to show the importance of some institutions, which are better to support.
    Conclusion
    According to the present study, there are some relationships between the triple helix and applied research projects, but these relationships are less than developed countries. Although there is no significant relationship between these two variables, investigation of triple helix can help applied research projects. Among the three institutions including Industry, Government, and University, the industry is the most important part, which promoting this part of the triple helix can improve applied research projects.
    Keywords: Triple Helix, Applied Research Projects, Industry- University- Government, Iran
  • B. Yal Page 61
    In the last decade, due to various Web 2.0 services, including the availability of up-to-date information and the rapid and effective communication between scientists and experts in various fields of science, different groups have turned to the use of these services, which university students also are not an exception from this phenomenon. In spite of the increasing use of Web services in advanced countries, little research has been conducted on the student's knowledge of the behavior and the extent of their use and application of this network, and the problems of users and the impact of Web 2.0 on research activities. Web tools 2 are very effective in conducting research and improving the work of students in conducting research. This article briefly discussed issues such as Web 2, properties of Web 2, application of Web 2 in research, and introduced 8 tools of Web 2 that helped students in getting researches done. The research also described their way of working and the capabilities they provided to serve students.
    Keywords: Web 2, Video, Photo Sharing tools, Social Networks, Blogs, Podcasts, Social Bookmarking, Video Conferencing, Wikis, Microblogs