فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 37 (پاییز 1387)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 37 (پاییز 1387)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هیبت الله اکبری گندمانی، حجت عباسی صفحه 7
    گسترش اسطوره در بطن اثری پویا و ریشه دار چون مثنوی معنوی، درنگ و ژرف بینی بیشتری از دیگر متون می طلبد. پیوند این اثر با عوالم اسطوره ای باعث شده است متنی چند لایه شکل بگیرد و نوعی فضای رمزآلود و گسترده در سراسر متن احساس شود که درک آن را به فراتر رفتن از عوالم شناخته شده ظاهری موقوف می کند. اسطوره های درخت زندگانی، درخت خروب و اسطوره منشا گیاهی انسان - که در مثنوی بدان ها اشاره شده است - از جمله مواردی هستند که متن را به این سمت و سو حرکت می دهند و با هستی شناسی ابتدایی انسان پیوند می خورند. در این نوشتار با قراردادن این سه اسطوره در کنار موارد دیگر و توضیح آن ها در ارتباط با دیگر اساطیر، تلاش شده است درکی درست از این اسطوره ها به دست داده شود.
    کلیدواژگان: اسطوره های گیاهی، درخت زندگانی، منشاء گیاهی انسان، درخت خروب
  • علی تمیزال صفحه 29
    در این تحقیق، شصت و شش بیت از اشعار میرزا جهانشاه حقیقی از دیوان های فارسی و ترکی این شاعر که درباره مولانا، مقبره مولانا و نی، سروده شده، جمع آوری و بررسی گشته، ارائه می شود. در نخستین بخش، بررسی و تحقیقاتی که در عرصه ادبیات ترک دوره عثمانی درباره مولانا انجام شده، به طور خلاصه مورد اشاره قرار گرفته است. همچنین درباره زندگی، سیاستمداری و شخصیت ادبی میرزا جهانشاه حقیقی و اوضاع جغرافیای طبیعی و سیاسی کشور وی بحث شده است. در تحقیقات انجام شده درباره دیوان های فارسی و ترکی او در کشورهای ترکیه، ایران، انگلستان، ارمنستان راجع به نسخه های فارسی و ترکی اطلاعاتی ارائه شده است. آن دسته از اشعاری که درباره مولانا، مقبره او و نی بوده و در دیوان فارسی میزان جهانشاه حقیقی موجود است، به کوشش فیروز رفاهی علمداری در ایران منتشر شده و با چاپ ویس دگرمنچای در ترکیه، مورد مقایسه قرار گرفته است. در این مقایسه، تحقیقات فیروز علمداری مبنای کار است در آنجا، حرف A به اثر علمداری و حرف D به اثر دگرمنچای اشاره دارند. در پاورقی به تفاوت های موجود در این دو اثر اشاره شده است است.
    کلیدواژگان: میرزاجهانشاه حقیقی، قراقویونلوها، دیوان ترکی، مولانا، دیوان فارسی
  • سعید حمیدیان، زهرا آقابابایی صفحه 49
    چه معیارها و نشانه هایی درباره زیبایی شناسی سنتی باعث می شود که نیاکان ما انسانی را خوب رخ بنامند؟ آیا این معیارها در طول زمان دگرگونی پذیرفته است؟ آیا در دنیای سنتی که به نظر می رسد همه چیز در چارچوبی مشخص و معین تعریف می شود، زیبایی نیز تابع تعریف جدولی است و چیزی که فراتر یا خارج از جدول زیبایی باشد، نازیباست؟ آیا این معیارها در طول زمان دگرگونی پذیرفته اند؟ پاسخ ما این است که گاه در الگوی زیبایی شناسی قدما نمونه هایی می یابیم که ناظر بر تفاوت دیدگاه زیبایی شناختی گویندگان آن ها و سلیقه متفاوت آنها از ذائقه رایج و حاکم بر دنیای سنتی است. این نمونه ها اگرچه اندک اند، بر این دنیای یکسان و یک شکل و یک سویه گاه رنگی کاملا متفاوت می پاشند؛ آن گونه که معیارها و نشانه هایی که به نظر اصیل، همیشگی، پایدار و خدشه ناپذیر می آیند، متحول می شوند و دگرگون. گاه خصوصیتی متفاوت اثری عمیق در ذهن شاعر داشته و او را وادار به بیانی متفاوت کرده است و گاه زیبایی، جنبه الحاقی و وارداتی پیدا می کند و بر اثر تعامل با دیگر فرهنگ ها به اذهان و اذواق راه می یابد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، ادب فارسی، معشوق، سبک، اعضا و جوارح معشوق
  • علی اکبر عطرفی، طاهره سپهوند صفحه 82
    ادبیات داستانی بخش مهمی از آثار ادبی است که تاکنون در کشور ما کمتر بررسی شده است. از میان این آثار، داستان های برجسته ای هستند که رنگ و بوی بومی و محلی دارند؛ یکی از این آثار رمان بلند سال های ابری اثر علی اشرف درویشیان است. این مقاله به بررسی عناصر داستانی رمان «سال های ابری» پرداخته است. در این اثر قواعد پرداخت شخصیت ها، ارائه طرح، حوادث، درونمایه و سایر عناصر، بدون در نظر گرفتن پاره ای سستی ها، بر مبنای درستی استوار است. مهم ترین عنصر داستانی این اثر، «حادثه» است؛ اهمیت عنصر «درونمایه» نیز کمتر از حادثه نیست؛ چون تاثیر آن بر بسیاری از عناصر دیگر خوبی مشهود است.
    کلیدواژگان: عناصر داستان، رمان، سال های ابری، علی اشرف درویشیان
  • زیبا فلاحی صفحه 107
    ادبیات ایران در میدان تحولات فکری و اجتماعی، فراز و نشیب های متعدد و متفاوتی را در متن شعر تجربه نموده است. در این میان، مطالعه قیاسی درباره دوره های مختلف ادبی، چشم انداز موثری است که سبب زایش اندیشه ها می شود. تکامل زبان و دریافت ویژگی های سبکی، حاصل نقد و بررسی های تقابلی آثار است. در همین رهگذر، واکاوی همانندی ها و ناسازگاری های سبک نیما و شعر سبک هندی، کمتر مورد توجه پژوهشگران ادبی قرار گرفته است. در مقاله حاضر، پس از ذکر تعاریف کوتاه از «سبک» و سنجش نظرها در این مورد، برخی ویژگی های لفظ و معنی این دو سبک، تحلیل و بررسی شده است. در این گفتار اندک، مجال برابری جزء به جزء و بحث های بنیادی ساختار را – آن گونه که شایسته هنرنمایی های شاخص در هر دو سبک باشد - نداشته ایم؛ اما سعی کرده ایم زاویه های برجسته ای را با قلم نقد نشان دهیم.
    کلیدواژگان: طبیعت گرایی، سبک هندی، تصویرسازی، شعر نو، واژگان بومی، ابهام شعری
  • غلامرضا مستعلی پارسا، مریم اسدیان صفحه 134
    هدف این نوشتار بررسی شیوه به کار گرفته شدن مولفه های ادبیات پسامدرن در آثار داستانی نادر ابراهیمی، نویسنده دوره معاصر ایران، است. برای دستیابی به این هدف، نویسندگان در ابتدا کوشیده اند تلقی خود را از مهمترین ویژگی های ادبیات داستانی پسامدرن روشن نمایند. در این مقاله بر مولفه هایی همچون بی نظمی زمانی در روایت رویدادها، عدم قطعیت، تناقض، جابه جایی، کلام موزون، عدم انسجام، فقدان قاعده، زیاده روی در استفاده از صنایع ادبی، دور باطل، پارانویا، اختلالات زبانی و بالاخره استفاده افراطی از شیوه جریان سیال ذهن و عنوان مهم ترین مولفه های ادبیات داستانی پسامدرن تاکید شده است. در ادامه، نویسندگان با ارائه خوانشی جدید از آثار نادر ابراهیمی، کوشیده اند نشان دهند که سبک نوشتاری این نویسنده متاثر از مکتب ادبی پسامدرن بوده و بسیاری از مولفه های ادبیات پسامدرن را می توان در آثار وی ردیابی و جستجو نمود.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، ادبیات پسامدرن، ادبیات معاصر ایران، بازی زبانی، جریان سیال ذهن، نادر ابراهیمی
  • مهدخت معین، اسد آبشیرینی صفحه 165
    شعر عاشقانه از گونه هایش اشعار غنایی است که در آن، شاعر به بیان احوالات و عواطف شخصی خود می پردازد. اگر بخواهیم شعر عاشقانه را در عبارتی موجزتر تعریف کنیم، باید بگوییم که شعر عاشقانه بیانی هنری است که در آن شاعر / عاشق در مقام نهاد «سوبژه» به توصیف و ستایش معشوق خود در مقام موضوع «ابژه» مبادرت می ورزد. برای ترسیم این گونه بیان هنری، در تغزلات پنج شاعر نوپرداز: «نیما، شاملو، فروغ، اخوان و سپهری»، از توصیف اجمالی غزل دوره مشروطه ناگزیریم. چون غزل مشروطه، خود ادامه فرم غزلسرایان قدیم تاریخ ادب ماست، شرحی هر چند کوتاه در باب مفهوم و مبانی تغزل در شعر گذشته نیز خواهیم آورد. «جنبش رمانتیسم» بی شک در بار آوری و پرورش عاشقانه های شاعران جدید، نقش بسزایی داشته است. بخش «تغزل معاصر» به ترسیم خطوط کلی تغزلات شاعران نوپرداز - که متن کار را تشکیل می دهند - می پردازد. «بیان هنری» در متن مقاله به ترتیب با عناوین تغزل نیما، تغزل شاملو، تغزل اخوان و تغزل سهراب از نظر خواننده خواهد گذشت.
    کلیدواژگان: تغزل، غزل مشروطه، افسانه نیما، جنبش رمانتیسم، غزل نو، تغزل معاصر
|
  • Hojat Abasi Page 7
    Owing to the extensive implication of myths underlying the original work of Masnavi-i Ma`navi, this exquisite peculiarity prompts us to put much insight and scrutiny into studying this work compared with other ones. The attachment between this work and other mystical worlds has led to the formation of a multi-layered and comprehensive text that establishes a mysterious atmosphere in the work, the interpretation of which elevates us to go beyond the superficial commonalities. Myths of the tree of life, tree of Kharrub, and the botanical origin of man, which have been referred to several times in Masnavi, are amongst the ones swing the text from side to side and engaging it with the primeval ontology of human being. In the present research, putting these three myths along with other materials and expanding on their relations to other mythologies, we have tried to give a sound realization of these myths.
    Keywords: Plant mythology, tree of Kharrub, tree of life, botanical origin of man
  • Ali Tamizal Page 29
    This research represents sixty six accumulated and analyzed verses of Mirza Jahanshah Haghighi. The chosen verses penned about Mawlana, Mawlana`s tomb, and his Nay are derived from his Persian and Turkish Diwans. In the first section, the analysis and research on the Turkish Literature of the Ottoman Period has been briefly introduced. Furthermore, the life of Mirza Jahanshah Haghighi, his statesmanship, his literary personality, the political issues and natural geographic climate of the country have been discussed. In the survey done on his Persian and Turkish Diwans in Turkey, Iran, England, and Armenia, some information has been provided on his Persian and Turkish facsimile copies. The poems that have been written about Mowlana, his resting place, and his Nay that exist in Mirza Jahanshah Haghighi`s Diwan, were published with efforts of Firuz Refahi Alemdari in Iran. Alemdari’s edition has been compared to that of Veyis Degirmencay`s edition of Mawlana in Turkey. In this analogy, the analysis made by Firuz has been the basis of this work. Meanwhile, the letters A and D refer to Alemdari and Degirmencay respectively.
    Keywords: Mirza Jahanshah-e- haghighi, gharaghoyoonlooha, dian-e-Tourki, mawlana, divan-e- farsi
  • Saeid Hamidian Page 49
    Which criteria and symbols in traditional aestheticism have led our ances- tors to call someone beautiful or otherwise? Have these criteria changed over the years? In the traditional world in which everything is predefined in specific concepts, was beauty a concrete concept and was everything be- yond it defined as not beautiful? The answer would be that we sometimes find examples of difference in taste in the traditional standards for beauty and, although rare, they give a new color to the monotonous world chang- ing the seemingly stable and everlasting symbols and criteria. A different virtue sometimes deeply affects the poet’s mind and therefore leads him to present his work differently. Beauty is sometimes an external aspect which has been inserted into the minds and tastes as a result of interaction with other cultures.
    Keywords: Aestheticism, persian literature, lover, Style, the lover's face
  • Aliakbar Atrafi Page 82
    Fictional literature is an important part of literary writings which has not yet been examined thoroughly in Iran. Amongst these works exist fascinating stories which contain the essence and spirit of rural tradition. The long novel of Sālhā–ye Abri written by Ali Ashraf Darvishian is one of these works, whose elements have been the subject of investigation in this article. The conclusions laid out by the author have been that the rules for the formation of characters and the arrangement of the design, events, motif and other elements, irrespective of some weaknesses, are based on a solid foundation. "Events" are the most important element of this work. However, the element of "motif" is also equally significant, as its effects on many other elements are clearly visible.
    Keywords: ction elements, novel, Sālhā–ye Abri, Ali Ashraf Darvishian
  • Ziba Falahi Page 107
    In the course of its socio-intellectual developments, literature in Iran has undergone a number of various and diverse ups and downs in regard to Poetry. Hereby, a comparative study about different literary periods provides us with perspectives that have instigated new ideas. Language development and appreciation of stylistic features are the by-products of contrastive analysis and criticism. In the course of these studies, analysis of the similarities and differences in the elements of Nima and Hindi poetry styles has been of less concern to literary researchers to date. By bringing up brief definitions of “Style” and the appraisal of ideas in this case, the present article seeks to analyze and expand some of the characterizations of form and meaning. It must be noted that this narrow scope has not made it possible for us to find elemental and point to point equivalents or fundamental discussions of the structures between these two styles. However, I have attempted to represent these significances in an analytical note.
    Keywords: naturalism, ambiguity in poetry, Hindi style, imagism, modern poetry, local vocabulary
  • Gholamreza Mostali Page 134
    The purpose of this article is to examine how components of postmodern literature have been utilized in the works of the late Nāder Ebrāhimi. The authors have initially made attempts to clarify their own interpretations of the most important features of postmodern fictional literature. These features include chronological disorder in the description of events, uncertainty, contradiction, transposition, incoherence, lack of rules, overuse of literary devices, circuit, paranoia, language disturbances and finally exaggerated usage of stream of consciousness. Through offering a new interpretation of Nāder Ebrāhimi’s works, the author has tried to indicate that his writing style has been influenced by the school of postmodern literature, and many of its components are evidently traceable in his works.
    Keywords: postmodern literature, contemporary literature of Iran, ctional literature, Nāder Ebrāhimi
  • Mehdokht Moein Page 165
    Love poetry is a type of lyric poetry, in which the poet expresses his own personal feelings. To define it more concisely, love poetry can be said to be an artistic expression, in which the poet/lover places himself as the subject, then describes and praises his beloved as an object.This article is intended to sketch out this type of artistic expression in the lyrics of five innovative poets: Nimā, Shāmlou, Forough, Akhavan and Sepehri. This requires us to offer a short description of ghazals of the constitutional (Mashrouteh) period. Since ghazals of this period are the continuation of the forms employed by earlier lyricists, we are also compelled to briefly probe into the meanings of lyrics of ancient poetry.
    Keywords: lyricism, love poetry, modern lyrics, Nima's Afsaneh, romantic