فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 64 (تابستان 1394)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 64 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم حسینی، نسرین شکیبی ممتاز صفحات 7-29
    هدف این مقاله، معرفی رویکردی تازه در مطالعات نقدی متن است که در حوزه قصه های پریان، روایت های عامیانه، بسیاری از افسانه ها و داستان های اسطوره ای کارآمد است. رویکرد روانشناسی اسطوره، به کارگیری نظریه های نوین روانشناسی در این روایت ها برای تبیین خاستگاه های روانی پدیدآورندگان است. رویاها و قصه ها نیز، چنان که روانکاوان جدید اذعان می کنند، مانند اسطوره با ناخودآگاه آدمی سر و کار دارند و محتوای ناخودآگاه را نمایان می سازند. فرض بنیادی فروید این است که بخش عمده رفتار، ریشه در فرایندهای ناهشیار دارد. از این رو، وی داستان ها و اسطوره ها را ساحتی برای اتحاد بخش های سه گانه روان تصور می نماید. این اندیشه پس از فروید در آراء شاگردان او همچون «برونو بتلهایم»، «اتو رانک» و «کارل آبراهام» بسط و پرورش پیدا می کند. «کارل گوستاو یونگ» و به تبع او، پیروانش نیز با توجه به اهمیت ناخودآگاه جمعی، ماهیت داستان های اسطوره ای را در قالب سفری مجسم می سازند که در اغلب موارد، ابعادی روا نشناسانه و نمادین دارد و به قصد آشنایی قهرمان با روان ناخودآگاه او صورت می گیرد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به دستاوردهای روانشناسی فروید و شاگردانش، اصول روانشناسی تحلیلی یونگ و هم اندیشان او و نیز با توجه به مرکزیت صور مثالی و ضمیر ناخودآگاه جمعی، بسیاری از داستان های اساطیری، قصه های پریان و روایت های عامیانه، ظرفیت تاویل پذیری روانشناختی قابل توجهی در راستای کشف اسرار ناخودآگاه دارند.
    کلیدواژگان: نقد روانشناسی، اسطوره، داستان، فروید، یونگ
  • محمدحسن حسن زاده نیری، یاسر دالوند صفحات 31-53
    اکثر پژوهشگرانی که درباره حافظ و شیوه شعری او سخن گفته اند، ای هام و ای هام تناسب را خصیصه اصلی سبک وی دانسته اند. در شعر وی، کلمات در پیوند با یکدیگر و در شبکه ای از تناسبات قرار دارند. اکثر شارحان دیوان وی کوشیده اند تا جنبه هایی از این تناسبات و زیبایی ها را به نمایش بگذراند. با این حال، بسیاری از ای هام های وی از دید حافظ پژوهان پنهان مانده اند. در همین راستا، در این مقاله به بررسی برخی از ای هام تناسب های نهفته در شعر وی که اغلب از دید محققان پنهان مانده اند پرداخته ایم. بدین منظور، ابتدا سیر تحول ای هام و ای هام تناسب را به طور فشرده در کتب بلاغی فارسی بررسی کرده ایم و پس از آن، ابیات مورد نظر را که به نوعی ای هام تناسب یا دیگر انواع ای هام در آنها به کار رفته، مطرح ساخته ایم. در این بررسی، سعی بر آن بوده است که واژه های مورد نظر را در فرهنگ های معتبر پیگیری کنیم و پس از آن، با ذکر شواهدی از متون نظم و نثر، به تشریح آنها در بیت مورد نظر حافظ بپردازیم.
    کلیدواژگان: ایهام، ایهام تناسب، سیر تحول ایهام، حافظ، شعر فارسی
  • کاظم دزفولیان، غلامرضا رفیعی صفحات 55-81
    «قصص الانبیاء» کسایی اثری است به زبان عربی که به قلم محمدبن عبدالله کسایی نگارش یافته است. هویت واقعی نویسنده آن به درستی معلوم نیست. این اثر با نام هایی همچون «بدء الدنیا و قصص الانبیاء»، «قصص الانبیاء و المبتدا» و «بدءالخلق و قصص الانبیاء» در جوامع اسلامی، به ویژه در میان عوام رواج داشته است. انسجام در ساختار قصه ها، این کتاب را به یک متن ادبی داستانی تبدیل کرده است. نویسنده در تصنیف قصه های خود، از قصص قرآن و روایات تاریخی بهره گرفته است و کتاب را با چاشنی تخیل آمیخته است. قصه های این کتاب در دو دسته قابل بررسی است: قصه هایی در آفرینش هستی (امور نخستینه؛ مثل لوح، قلم، عرش، کرسی، بهشت، دوزخ و...) و قصه های پیامبران. مهم ترین بخش داستانی کتاب، به قصه پیامبران اختصاص دارد. در این پژوهش، انواع قصه و تحلیل ساختاری آن به همراه بررسی عناصر داستان و برشمردن بنمایه های قصص الانبیاء کسایی به اجمال مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن، قصص الانبیاء کسایی، ساختار قصه، عناصر داستان، بنمایه
  • رضا ستاری، حجت صفار حیدری، منیره محرابی کالی صفحات 83-109
    همواره روشنفکران و متفکران مکاتب مختلف به قصد ترسیم سیمای انسان کامل، مولفه هایی را ارائه کرده اند. آبراهام مزلو از پایه گذاران روانشناسی انسان گرا، برای انسان کامل مورد نظر خود که از آن به فرد خودشکوفا تعبیر می کند، ویژگی هایی را عرضه می کند که طبق دیدگاه وی، در مورد بیشتر افراد موفق مصداق دارد. رستم یکی از موفق ترین و کامیاب ترین شخصیت های شاهنامه است و عناصر اصلی ویژه افراد خودشکوفای مزلو دراندیشه ها، رفتار و گفتار وی قابل بازیابی است. این مقاله، در آغاز «آبراهام مزلو»، نظریه خودشکوفایی و عناصر آن را معرفی می کند و آنگاهدر قسمت اصلی مقاله، به توصیف و تحلیل شخصیت رستم (با تکیه بر داستان رستم و اسفندیار) مطابق با الگوهای معرفی شده می پردازد. در واقع، این پژوهش رستم را به عنوان الگوی ایرانی برای نظریه مزلو معرفی می کند که به نمونه هایی از داستان رستم و اسفندیار مستند شده است. به نظر می رسد که فردوسی در طرح این داستان که در واقع، آخرین حضور جدی رستم در صحنه است، خواسته تا برتری جسمی، روحی، شخصیتی و معنوی رستم را به نمایش بگذارد.
    کلیدواژگان: مزلو، رستم، اسفندیار، شخصیت، انسان کامل، نظریه خودشکوفایی
  • شهریار همتی، علی سلیمی، حسین عابدی صفحات 111-147
    رمان تاریخی و کوتاه «آن مادیان سرخ یال» اثر محمود دولت آبادی، برشی از زندگی امروالقیس، شاعر عاشقانه سرای دوران جاهلی و شرح ماجرای یک خونخواهی قبیله ای عاطفی است. نویسنده در قالب این رمان، یک شبه افسانه تاریخی را با دنیای امروز پیوند داده است. از جنبه زبان روایت، این رمان با مایه داشتن از نثرهای کلاسیک، از دیگر رمان های دولت آبادی متمایز شده است. زبان انتخابی او در این رمان، کاملا با فضا و عصر دور افتاده و تاریک داستان (عصر جاهلی عرب) هماهنگ است. باستان گرایی و بروز مایه های نثر مرسل و نثر بینابین (در دو حوزه واژگانی و نحوی)، کوتاهی جمله ها، تاثیرپذیری واژگانی و تعبیری از زبان و ادب عربی، ترادف و تضاد، تکرار (واژه، جمله، مضمون)، وجود مکرر خط تیره (در نقش توصیف، بدل و...)، استفاده از آهنگ و وزن شعری، ترکیب و واژه سازی های ابتکاری، کلمات گویشی و عامیانه، بهره گیری از ادبیات کهن و نو فارسی، فضاسازی های جدید با استفاده از تجربه های سینمایی و تئاتری نویسنده، تلفیق فضای کهنه و نو (زمان روایت)، گفتگو با اشیاء و حیوانات و نیز سهوهای نگارشی از مهم ترین ویژگی های سبکی و زبانی در بطن این رمان کهن گرا و نزدیک به شعر هستند. دولت آبادی با استفاده از عناصری از واقعیت و خیال و خروج هنری از زبان معیار، به شیوه نویسندگانی همچون ابوالفضل بیهقی، ابوعلی بلعمی و برخی نویسندگان معاصر، اثری نو کهن در عرصه رمان فارسی معاصر پدید آورده است. این پژوهش با روش توصیفی و کمی، ویژگی های رمان مذکور در حوزه زبان روایی داستان را بررسی و تحلیلی کوتاه از هر بخش ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: زبان روایت، رمان تاریخی، امروالقیس، آن مادیان سرخ یال، محمود دولت آبادی
  • علی حیدری صفحات 149-163
    در «تاریخ بیهقی» به اشعار فراوانی استشهاد شده است. از مجموع 459 بیت که در این کتاب نقل شده، 249 بیت (چهار قصیده کامل) از بوحنیفه اسکافی است که سخت مورد توجه بیهقی بوده است. از این چهار قصیده، دو قصیده به سفارش بیهقی سروده شده که بعضی از ابیات آنها اندکی تصنعی می نماید. در یکی از این قصاید، اسکافی سفارشی که مربوط به درگذشت محمود غزنوی و پادشاهی کوتاه مدت امیرمحمد و سلطنت امیرمسعود است، در وصف شمشیر ممدوح می گوید: «درم رباید تیغ تو زانش در سر خصم * کنی به زندان وز مغز او دهیش زوار». بعضی از شارحان تاریخ بیهقی، این بیت را مبهم دانسته اند و معنی نکرده اند و برخی فقط کلمه «زوار» را به اشتباه معنی کرده اند. در این مقاله، پس از تحلیل واژه های «درم» و «زوار» و ترکیب های «درم ربودن» و «درم ربودن تیغ» معنی تازه ای از بیت ارائه شده است که ابهام بیت را برطرف می کند. این مضمون به شیوه های مختلف در شعر دیگر شاعران نیز آمده است.
    کلیدواژگان: بیهقی، بوحنیفه اسکافی، درم ربایی، تیغ، زوار
  • صفحات 165-188
    نظریه منطق گفتگویی باختین به بررسی زمینه های ایجاد گفتگو و چندصدایی در متون می پردازد. مطابق دیدگاه باختین، از آنجا که گفتگومندی در ذات یک اثر هنری نهفته است، در این مقاله، فضای گفتگویی حاکم بر مجموعه اشعار قیصر امین پور به عنوان یک شاعر برجسته معاصر مورد توجه قرار گرفته است. حیات شعری قیصر امین پور به سال های 13861357 برمی گردد و اندیشه حاکم بر اشعار او، سه دوره مختلف آرمانگرایی، سرخوردگی و درونگرایی را در بر می گیرد که در هر دوره، بنا بر مفاهیم و مضامین به کار رفته در اشعار وی، زبان و بیان ویژه ای به کار گرفته شده است. در این مقاله، اشعار دوره های مختلف حیات شعری قیصر امین پور با روشی توصیفی تحلیلی و با رویکردی ویژه به نظریه منطق گفتگویی میخائیل باختین مورد تحلیل قرار گرفته است تا دگردیسی های ایجاد شده در حوزه زبان و گفتار بررسی شود. دستاورد پژوهش حاکی از آن است که قیصر امین پور شاعری گفتگوگراست و برای ایجاد فضایی گفتگویی در اشعار خود از تمهیدات و شگردهای مربوط به منطق گفتگویی، از جمله دیگرصدایی، گفتار دوسویه، بینامتنیت، گزاره های خطابی و کرونوتوپ بهره برده است. روش به کارگیری تمهیدات گفتگویی در شعر امین پور نیز تابع دگرگونی هایی است که در دوره های مختلف حیات شعری او، بر زبان و اندیشه وی حاکم بوده است.
    کلیدواژگان: میخائیل باختین، منطق مکالمه، چندصدایی، شعر معاصر، قیصر امین پور
|
  • Maryam Hosseini Nasrin Shakibi Momtaz Pages 7-29
    The purpose of this article، is introducing a new approach in critical studies of the text that it is useful in the field of fairy tales، folk stories، many legends and mythic stories. Psychological approach to myth is using modern theories of psychology in these narratives for explaining the psychological origins of the authors. According to the new psychologists، dreams and stories are also related with the human subconscious like a myth and appear the contents of the unconscious. The basic assumption of Freud''s is that much of human behaviors are rooted in unconscious processes. Therefore، he imagine stories and myths a space for the alliance of mental triple parts. After Freud this thought develops and expands in the thoughts of his students such as “Bruno Bettelheim’’، “Otto Rank’’ and “Karl Abraham’’. “Carl Gustav Jung’’ and and after him، his followers also epitomize the nature of the mythological stories in the form of a trip according to the importance of the collective unconscious that often it has psychological and symbolic dimensions and it will be done for acquaintance the hero with his unconscious. According to the achievements from psychology of Freud and his students، Jung''s analytical psychology and his like-mindeds and also according to centrality of example images and the collective unconscious، the results of this research show that many mythological stories، fairy tales and folk narratives have the ability of psychological interpretation significantlyIn order to discover the secrets of the subconscious.
    Keywords: Psychologycal criticism, Myth, Story, Freud, Jung
  • Mohammad Hasan Hasanzadeh Niri, Yaser Dalvand Pages 31-53
    Most scholars، who have spoken about Hafiz and his poetic style، have considered amphibology and proportionally amphibologyas the main feature ofhis poeticstyle. In thepoetryofHafiz، the words are in connecting with each other and with the network of proportionalities. Mostcommentatorsof Hafiz''s poetryhave tried to show off aspects of this proportionalities and beauties. However،many of his amphibology remain hidden from view of theresearchers in poetry of Hafiz. By the same token، in this article، wehave examinedsomehidden amphibology inpoetry of Hafizthat often remain hidden from the eyes of investigators. For this purpose،first،we have investigated the evolution of amphibology and proportionally amphibologyin the Persian rhetoric booksand then،we''vementioneddesireddesired lines of poetry that somehowamphibology and proportionally amphibology are used in them. In this study،we have beentried to search forthe desired wordsinvalid dictionariesand then،we want topoint out some evidenceofpoetry and prosetexts and to explainthese evidences in the couplets of Hafiz.
    Keywords: Amphibology, Proportionally amphibology, the Evolution of Amphibology, Hafiz, Persian Poetry
  • Kazem Dezfolian, Gholamreza Rafiei Pages 55-81
    Qasas Ul Anbiya by Kisa''i is a works in Arabic by Muhammad b. Abdullah al-Kisa''i. The realidentityof itsauthoris not well known. This work is common in Islamiccommunities، especially among the public withnames such as“Bad’aldonya VA Qisas ul-Anbiya’’، “Qasas Ul-Anbiya va almobtada’’ and Bad al-khalq va Qasas Ul Anbiya’’. Coherence in structure of the stories has madethis book isas afictionalliterarytext. The authorhas used from theQuranic storiesandhistorical narratives in writinghisstoriesandhehas filled his book with imagination. The storiesofthisbookareconsideredintwocategoriesincluding the storiesin thecreation of the universe and (The primitive affairs، such as Divine table، pen، Throne، the empyrean، Heaven، Hell، etc.) and Storiesof the Prophets. The mostimportantpart of bookis devotedtothe story ofthe prophets. In this research، it is brieflyconsidered types of stories and itsstructuralanalysis with story elements ad mention of motifs in Qasas Ul-Anbiya by Kisa''i.
    Keywords: Quran, Qasas ul, Anbiya by Kisai, Structure of story, Elements of story, Motif
  • Pages 83-109
    Always intellectuals and thinkers of different schools have provided elements to illustrate the image of the perfect man. Abraham Maslow one of the founders of humanistic psychology، presents some properties for his desired perfect human which interprets him as a self-actualized person that according to his view، it is true about most of the successful individuals. Rostam is one of the most successful and prosperous personages in shahnameh and the main elements of specialto the self-actualized individuals of Maslow can be retrieved in their thoughts،Behavior andhisspeech. In this article، at the beginning، we introduce Abraham Maslow and the self-actualization theory and its elements and then in the main section of the article، we describe and analyze the character of Rostam (relying on the story of Rostam and Esfandyar) according to the introduced patterns. In fact، this article introduces Rostam as an Iranian pattern for this theory which was documented by some examples and evidence from the story of Rostam and Esfandyar. In fact، it seems thatin thedesign of thisstory which is the last serious presence of Rustam on stage، Ferdowsi has asked to show Rostam superiority in Body، spirit and character.
    Keywords: Maslow, Rostam, Esfandyar, Character, Perfect human, “Self, actualization' theory
  • Pages 111-147
    The short and historical novel of“The Red mane mare’’ (Ān mādiyān-i surkhʹyāl) By Mahmoud Dowlatabadi is an excerpt fromImru ''al-Qais life who is a romantic poet or songwriter during the ignorance era and it isdescription of the incident and story about a emotional - tribal vengeance (vendetta). In the form of the novel، author has linked a quasi-historical legend in the world of today. In terms of narrative language، this novel isdistinguishedfrom the other stories of Dowlatabadi due to features of the classic prose in it. His selected language in this novel is coordinated perfectly withstraggly space andthe dark age ofthe story (Arab pre-Islamic era). Archaism and appearance of signs of eloquent prose or ancient prose and intermediate prose (in lexical and syntactic Axises)، short sentences، the impressibility from the Arabic language and literature in two In two areas including vocabulary and interpretation، sequenceand contrast،repetition (in word، sentence or contents)، repetition of dash (in the role of description، apposition and so on)، the use of song and meter، invention of new words، Dialect and folk words، using of ancient and modern Persian literature، creation of new spaces using cinematic and theatrical experiences of the author، combining old space with new space (narrativetime)، Conversation with objects and animalsand punctuation mistakes، are from the most important stylistic and linguistic features in this old-oriented novelewich is close to poetry. Dowlatabadi is created a new and old work in the field of contemporary Persian novel using the elements of fact and imagination and artistic exit from standard language like the style of some writers such as Abu al-fazl-e Beyhaqi، Abu Ali Bal''ami and some contemporary writers. In this research،we''ve studied features of mentioned novel in the field of narrative language of story by descriptive and quantitative methods and finally، we have provided a short analysis of each section.
    Keywords: Narrative language, Historical novel, Imru Al Qais, the Red mane mare, Mahmoud Dowlatabadi
  • Pages 149-163
    There are many poems in Beyhaqi''s History (Tarikh-e Beyhaqi). From the whole 459 couplets which have been referenced in Tarikh-e Beyhaqi، 249 couplets (4 complete Odes) are from Abu Ḥanifah Eskafi which has been highly regarded Beyhaghi. Two of these four odes have written ordered by Beyhaqi and it seems that some of these couplets will be slightly artificial. In one of these custom odes that are related to the death of Mahmoud of Ghazni، short reign of Amir Mohammad and the reign of Amir Masoud، Eskafisays in describing of Mamdouh''s sword: “Your blade steals Dirham; so you prisoned it in the enemy’s skull and feed it from his brain”. Some commentators of Beyhaqi''s History consider this couplet as a vague couplet and they have not meant it and some of them have meant only the word of “Zavar’’ incorrectly. In this article، after analyzing the words “Dirham’’ and “Zavar’’، and components of “Dirham stealing’’ and “Dirham stealing by sword’’ there is a new meaning for the mentioned couplet which eliminates the ambiguity of it. This theme is in different ways at the poem of other poets.
    Keywords: Beyhaqi, Abu Hanifah Eskafi, Dirham Stealing, Sword, Zavar
  • Pages 165-188
    Mikhail Bakhtin in the dialogical principle (or the logic of dialogue) theory review the areas of dialoge''s creation and several voices in textes. According to Bakhtin''s view, since dialogism is hidden in the nature of an artistic work. In this article, there is a considering about dominant dialogical space on collection of poems of Kaiser Aminpour as a leading contemporary poet. The poetic life of Kaiser Aminpour goes back to the years 1357-1386 and dominant thought over his poems includes three different period; idealism, frustration and introversion and in each period, special language and expression is used in his poems according to the used concepts and themes. In this article, we analyze the poetry of different periods in the poetic life of Kaiser Aminpour with a descriptive and analytical methodes and a special approach to Mikhail Bakhtin''s theory or his “the logic of dialogu’’ theory and so, we review transformations in the field of language and speech. Results of this study show that Kaiser Aminpour is a dialogue-oriented poet and he used preparations and techniques related to the logic of dialogue to create dialogue space in his poems including another voice, Bi-directional speech, intertextuality, addressed statements and chronotope. The method of using of dialogical preparations in the Aminpour poetry is also dependent to changes that it was dominant on his language and thought in different periods of his poetic life.
    Keywords: Mikhail Bakhtin, the Logic of conversation, Contrapuntal, Contemporary poetry, Kaiser Aminpour