فهرست مطالب

متن پژوهی ادبی - پیاپی 67 (بهار 1395)

فصلنامه متن پژوهی ادبی
پیاپی 67 (بهار 1395)

  • 190 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حبیب الله عباسی، الهه عظیمی یان چشمه صفحات 7-35
    اهمیت و اعتبار حوادث تاریخی را قوه تشخیص مورخ تعیین می کند و از آنجا که مورخ تحت تاثیر امور درونی و مقتضیات زمانه خود می باشد، عینیترین بازنمایی های تاریخی کم و بیش به پیش داوری ها و نگرش های عاطفی مورخان آلوده است. در این جستار، در پی کندوکاو شیوه تاریخ گویی شهاب الدین نسوی در دو اثر تاریخی او هستیم که هر دو شرح حکومت خوارزمشاهیان و ذکر احوال حمله تاتار است. «سیرت جلال الدین» نسبت به «نفثهالمصدور»، کمتر دستخوش احساسات و انقلاب های عاطفی مولف شده است و به همین دلیل، شیوه تاریخ گویی آن، علمی تر و عینی تر و به همان میزان، نثرش ساده تر و زبان روایی آن بهنجارتر است. این در حالی است که در نفثهالمصدور، نسوی بیشتر از آنکه دغدغه بیان حقایق و وقایع را داشته باشد، درگیر احساسات شاه پرستانه، مصایب عاطفی و نیز در قید عبارت پردازی و تکلفات زبانی است. به همین سبب، بیش از آنکه گزارش دهد، توصیف می کند و تحلیل تاریخی او نقدی عاطفی می نماید. این مسئله به پرسش اصلی پژوهش منجر می گردد که به چه میزان و کم و کیفی، تعصبات و تاثرات عاطفی نسوی در بازگویی وقایع و عینیت تاریخی مطالب آن دخالت و سرایت داشته است؟ برای این منظور، با دو شاخصه زبان و روایت به چونی و چرایی مسئله پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: روایت، نثر تاریخی، تاریخ نگاری، نقد عاطفی، نفثهالمصدور، سیرت جلال الدین، شهاب الدین نسوی
  • عباسعلی وفایی*، یاسر دالوند صفحات 37-49
    مقاله پیش رو تلاش دارد تا با در نظر گرفتن اصل «ضبط دشوارتر، برتر است» (lectiodifficlilior)1 و نیز با در نظر گرفتن «ضبط اقدم نسخ» و بررسی «اختلاف نسخه ها» به توضیح و تشریح واژه «مری» که از واژگان مهجور شاهنامه است، بپردازد. به همین منظور، به بررسی ضبط های گوناگون بیتی که این واژه در آن به کار رفته است، پرداخته ایم، سپس از بین صورت های مختلف آن، با توجه به مسائل نسخه شناسی و رویکردهای تحلیلی، واژه «مری» را برگزیده و نظرهای مطرح درباره آن را در بوته نقد قرار داده ایم. در پایان نیز معنای این واژه مورد بررسی و تشریح قرار گرفته است. از دیگر سو، واژه «بجای» که در ساختار برخی تشبی هات شاهنامه، استعمال شده، مورد بررسی قرار گرفته است. برای این کار، ابتدا ابیاتی که این واژه در آنها به کار رفته، استخراج شده است و پس از آن، نظرات گوناگون درباره این واژه، مورد بررسی و نقد قرار گرفته است و در پایان، معنای آن تشریح شده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، تصحیح، واژهشناسی، مری، بجای
  • محمد دبیرمقدم، راحله کلانتری صفحات 51-83
    جملات پرسشی از جمله ابزارهای زبانی هستند که با ساخت اطلاع جمله در ارتباط هستند و یا مستقیما علامت و سازوکاری برای تشخیص نوع اطلاع در جمله محسوب می شوند. جملات پرسشی از لحاظ ساختار و نوع و حرکت پرسش واژه ها تاکنون مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته اند. پژوهش حاضر به مطالعه تطبیقی تحول جملات پرسشی و نقش آنها در دوره فارسی نو پرداخته است. برای این منظور، متون نثر متعلق به قرن 4 تا معاصر مورد بررسی قرار گرفته است و نتایج حاصله عبارتند از اینکه جملات پرسشی در فارسی نو از نوع پرسش واژه ابقایی هستند و در عین حال، ترتیب واژگانی آزاد دارند و این ویژگی موجب می شود تا علاوه بر کانونی سازی اطلاعی، پرسش واژه ها از طریق حرکت، نوعی کانون تقابلی در متن به وجود بیاورند و در صورت وجود هر عنصر جاذب کانون، به جایگاه گروه منظوری حرکت نمایند و تنها بار پرسشی را به جمله القاء نمایند. لذا طبق بررسی انجام شده پیوستاری از نشانداری سیر تطوری پرسش های دوره فارسی نو بر اساس حرکت و نوع ساخت اطلاع پرسش ها به دست داده شده است.
    کلیدواژگان: ساخت اطلاع، ساخت های پرسشی، کانون، اطلاع تقابلی، پرسش های ابقایی
  • محمدحسن حسن زاده نیری، رضا جمشیدی، روح الدین حیدری صفحات 85-106
    پس از اینکه عبدالحسین زرین کوب به موضوع عقده حقارت خاقانی اشاره کرد، عده ای با این دیدگاه، مخالف و برخی با آن موافق بوده اند. یکی از روانشناسانی که نگاهی علمی نسبت به عقده حقارت داشته، آلفرد آدلر است. او در «روانشناسی فردنگر» خود با بررسی سبک زندگی، به تحلیل ویژگی های روانی افراد می پرداخته است. در روانشناسی فردنگر معیار اصلی سنجش سلامت روانی افراد، علاقه اجتماعی است. تلاش برای برتری، دیگر ویژگی مهم روانشناسی فردنگر است. بر این اساس، افرادی که از سلامت روانی برخوردارند، برای موفقیت های جمعی تلاش می کنند و افرادی که از سلامت روانی برخوردار نیستند، برای برتری های شخصی. روانشناسی فردنگر بهترین دیدگاه برای تحلیل روانشناختی اشعار خاقانی و روشن شدن موضوع عقده حقارت اوست. جمع آوری داده ها در این مقاله به شیوه کتابخانه ای صورت گرفته است و در آن با روش پژوهش تحلیلی توصیفی به تحلیل روانشناختی مولف (شاعر) پرداخته شده است. هرچند برخی از نشانه های عقده حقارت در اشعار خاقانی وجود دارد، اما این شواهد به اندازه ای نیست که بتوان درباره آن با قطعیت سخن گفت و با توجه به ضعف علاقه اجتماعی در برخی از اشعار خاقانی و علاقه فردی مبالغه آمیز او و نیز میل به برتری جویی شخصی وی، می توان نتیجه گرفت که این شاعر برجسته تا اندازه ای گرفتار عقده برتری بوده است.
    کلیدواژگان: احساس های حقارت، برداشت های ذهنی، علاقه اجتماعی، برتری جویی، سبک زندگی
  • محسن محمدی فشارکی، جبار نصیری صفحات 107-145
    الگوی باروری یکی ازالگوهای تکرارشونده و بنیادین در اساطیر جهان است که روایتگر داستان عشق ایزدبانوی آب (عشق و باروری) به خدای گیاهی و به دنبال آن، مرگ و نوزایی خدای گیاهی است. به نظر جرج فریزر (George Frazer)، این الگوی مشترک که مظهر رویش هر ساله گیاهان در بهار، پژمردگی در خشکسالی تابستان و رستاخیز هر ساله آنها در نزد اقوام کشاورز است، به صور گوناگون در متون اسطوره ای و حماسی جلوه پیدا کرده است. حماسه ملی «برزونامه» یکی از این آثار حماسی است که به نظر می رسد در زیرساخت خود روایتگر اسطوره باروری باشد، بدین گونه که برزوی کشاورز در این حماسه، نماینده خدای غلات و گیاهان است که در کنار شهرو، خدای عشق و باروری، عهده دار زایا کردن طبیعت و بارور کردن موجودات در ایران زمین است.
    کلیدواژگان: اسطوره، باروری، فریزر، برزونامه، حماسه
  • قدرت قاسمی پور صفحات 127-145
    در این مقاله به تعریف و دسته بندی مرزشکنی روایی و جایگاه آن در داستان های فارسی پرداخته می شود. مرزشکنی روایی عبارت است از آمیختن سطوح گوناگون روایت که به موجب آن ممکن است نویسنده وارد لایه زیرین یا سطح داستان شود و با شخصیت ها به گفتگو بنشیند، یا اینکه خود نیز وارد ماجرای داستان شود. همچنین ممکن است شخصیت ها از سطح داستانی مربوط به خود بیرون بیایند و وارد جهان مخاطب، نویسنده و راوی شوند. این تمهید داستانی در متون روایی پسامدرنیته ای رواج دارد که موسوم به روایت های فرادستانی هم هستند. مرزشکنی روایی انواع و اقسامی دارد که می توان چهار گونه عمده آن را بدین قرار برشمرد: 1 مرزشکنی نزولی که به موجب آن نویسنده وارد سطح «داستان» می شود و ممکن است با شخصیت ها هم کنش شود. 2 مرزشکنی صعودی که برحسب آن شخصیت ها ممکن است از سطح داستانی خود خارج شوند و وارد سطح راوی و نویسنده شوند. 3 مرزشکنی هستی شناسی که بر مبنای آن نویسنده، راوی، روایت گیر یا شخصیت «انگار» به گونه ای «واقعی» وارد سطوح زیرین یا زبرین می شوند. 4 مرزشکنی بلاغی که به موجب آن نویسنده یا شخصیت فقط نگاهی کوتاه به درون دیگر سطوح می اندازند و یا اینکه با قطع جریان روایت، اتصال کوتاهی با سطوح متناظر ایجاد می کنند. این تمهید در برخی متون داستانی فارسی، پیش از اینکه در منابع روایت شناسی و نقد ادبی به زبان فارسی مطرح شود، به کار رفته است. رمان«کولی کنار آتش»، داستان های کوتاه «آخرین شب، آخرین پلکان» و «خفاشه» بر مبنای مرزشکنی نزولی و هستی شناختی پیش رفته اند. در رمان «دل فولاد» و داستان کوتاه «دوباره از همان خیابان ها» تمهید مرزشکنی صعودی و هستی شناختی به کار رفته است. در داستان های کوتاه «مردی که برنگشت» و «انتخاب» و رمان «رود راوی» شاهد مرزشکنی بلاغی و اتصال کوتاه هستیم.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، روایت شناسی، داستان معاصر ایرانی، انواع مرزشکنی روایی
  • مرتضی حیدری صفحات 147-178
    مولانا با بهره گیری از کیفیت های تصویری و ترکیبی حروف الفبا در کلیات شمس، اشعار بسیار زیبایی سروده است. به کارگیری نظریه ای فراگیر در مطالعه این سروده ها که زمینه های فرهنگی هنر مولانا را پوشش دهد و نتیجه ای فراخور یک پژوهش را در بر داشته باشد، نیازی آشکار است. در مقاله حاضر، نگارنده بر پایه آرای چارلز سندرس پیرس به نشانه شناسی نگرش های حروفی مولانا می پردازد و همه سروده های حروفی او را گزارش می کند. نظریه نشانه شناسی پیرس با دانش نقد بلاغی رایج در زبان فارسی پیوند تنگاتنگی دارد، اما از توانش تفسیری بالاتری در مقایسه با آن برخوردار است و رسیدن به نتیجه ای علمی تر را میسر می کند. در این پژوهش، سه گانه های مشهور «شمایل»، «نمایه» و «نماد» پیرس و فرایند تکامل نشانگی آنها در کلیات شمس پژوهیده شده است. فرایندهای نشانگی متفرد، خطی و متداخل، سه گونه سیر نشانگی حروف الفبا در کلیات شمس هستند که نگارنده آنها را از یکدیگر بازشناخته است. نگارنده در پایان نتیجه می گیرد که نشانگی حروف الفبا در کلیات شمس، بیشتر با موضوع و تفسیر خود نسبت آسان دارد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، چارلز سندرس پیرس، کلیات شمس تبریزی، مولوی، نگرش حروفی
|
  • Habibollah Abbasi, Elahe Azimiyancheshme Pages 7-35
    It is the historians who determine to what extent historical events are important and reliable. Since historians’ ideas are to a great extent affected by the circumstances of the time, even their most objective historical interpretations and writings are more or less contaminated by prejudices and emotional attitudes.This study aimed at investigating Shahab Al-dyn Nasavi’s ways of historiography in his two historical works, Sirat-e Jalal Al-Dyn and Nafsat Al-Masdovr which are on the Kharazmshahian Dynasty and Tatar’s invasion. In contrast to Nafsat Al-Masdovr, Sirat-e Jalal Al-Dyn has been less affected by the author’s affections; consequently, its way of historiography is more objective and scientific and its narrative language is simpler. On the contrary, Nafsat Al-Masdovr, rather than being concerned with facts and events, involves the king’s feelings, personal suffering, and phraseology. As a result, he generally describes the historical events rather than reporting them and his historical interpretation is affectively contaminated. The main research question of the study is that to what extent and in what manner Nasavi’s prejudices and emotional impressions have influenced his representation of historical events. To answer this question, this issue was investigated through drawing on the language and narration of the two books.
    Keywords: Narrative, Historical Prose, Historiography, Affective criticism, Shahab Al Dyn Nasavi, Sirat, e Jalal Al Dyn, Nafsat Al Masdovr
  • Yaser Dalvand Pages 37-49
    This study aimed at describing and explaining the use of ‘meri’ (in Persian ãÑی:) as an obsolete term of Ferdowsi’s Shahnameh. The study will draw upon the three principles of ‘Recording the most difficult as the most valuable’ (lectiodifficlilior), ‘Recording the oldest manuscripts’ and also ‘the discrepancies among various manuscripts’. To do so, first the verses which included the term were extracted and various recordings of the term ‘meri’ were recorded. Next to that, the different forms of the term were discussed in light of the relevant theories and finally different meanings of the term were analyzed and explained. The second purpose of the study was to investigate the use of the term ‘be jay’ (in Persian: ÈÌÇی) which has been used in some similes of Shahnameh. In so doing, the verses which contained the term were extracted and different opinions about the term were discussed and finally the different meanings of the term were explained.
    Keywords: Shahnameh, Correction, Lexicology, Meri, Be jay
  • Mohammad Dabirmoghaddam, Rahele Kalantari Pages 51-83
    Wh-question words are linguistic devices which are either associated with the information structure of the sentences or are regarded as signs for the kind of information provided by the sentences. Wh-questions have been extensively studied for their general structure and Wh-movement. The present study aimed to investigate how Wh-questions have changed overtime. It also aimed at exploring the current status of Wh-questions in modern Persian. To do so, a set of prose literary works from the 4th century up to the contemporary time were analyzed. It was found that two types of sluices have been commonly used in modern Persian; a) Wh-in situ b) displaced Wh. The excessive use of sluices not only leads to Information Focusing, but also results in Contrastive Focus via Wh-Movement which could move the focus to another phrase. The results showed that the Persian Wh-questions have changed overtime in terms of Wh-movement and the kinds of information structures.
    Keywords: Information Structure, Interrogative Structures, Focus, Contrastive Information, Sluices
  • Mohammad Hassan Hassanzadeh Niri, Reza Jamshidi, Roohollah Heydari Pages 85-106
    After Abdolhossein Zarinkoub for the first time proposed the idea of Khhagani’s inferiority complex, some researchers accepted and some others rejected his remarks. Alfred Adler is one of the psychologists who had scientific views on inferiority complex. In his work ‘Individual Psychology’, he has analyzed the psychological characteristics of people through reviewing their life styles. In individual psychology, social interest is regarded to be the main criterion for measuring psychological health. Striving for superiority is another important feature of individual psychology. In this view, the individuals who are psychologically healthy attempt for collective successes while psychologically unhealthy persons strive for individual achievements. Individual psychology is the best way to psychologically analyze Khaghani’s poetry to unravel the facts about his inferiority complex. This study was a secondary research with an analytic-descriptive research design. Although some traces of inferiority are found in Khaghani’s poetry, there are not enough pieces of evidence for persuasive remarks in this regard. However, his weak social interest in some of the poems, tendency towards individuality and superiority in some other poems indicate that he to some extent has suffered from inferiority complex.
    Keywords: feelings of inferiority, subjective perceptions, social interest, striving for superiority, style of life
  • Mohsen Mohammadi Fesharaki, Jabbar Nasiri Pages 107-145
    The archetype of fertility is one of the most basic and recurrent themes in the world literature. This myth represents the love of the goddess of water (love and fertility) to the god of vegetation and the subsequent death and rebirth of the god of vegetation. George Frazar believes that this myth which represents the recurrent growth and death of the vegetation in the spring and summer and its rebirth in the new year is reflected in mythical and epic literature across the world. Borzunama is one of these epics, which seems to be based on the myth of fertility. In this epic masterpiece, Borzu the farmer is representative of the god of vegetation who along with Shahru, the goddess of love and fertility, breeds the nature and the creatures in Iran.
    Keywords: Myth, fertility, freezer, Borzunama, epic
  • Ghodrat Ghasemipour Pages 127-145
    This study aimed at defining and classifying types of metalepsis, and analyzing its status in Persian stories. Narrative metalepsis refers to the combination of various narrative levels, whereby the author could descend to the story level and communicate with the characters or ascend to the discourse level which is the world of author, narrator and reader. This narrative technique which is also called meta-fictional narration is commonly used in postmodern stories. There are four important types of metalepsis: 1) Descending Metalepsis, whereby the author descends to the story level or the fictional world, 2) Ascending Metalepsis which refers to the movement of the characters out of the fictional world to the real world to encounter the author or readers, 3) Ontological Metalepsis occurs when the author, narrator or character moves across the narrative levels to the fictional or real world, finally 4) Rhetorical Metalepsis happens when the author or character only have a glance at other narrative levels. This narrative device had been used in some Persian stories before it was introduced into Persian sources on narratology and criticism. All the four types of metalepsis have been used in some modern and postmodern Persian novels and short stories. The novel ‘The Gipsy by the Fire’ and the short stories ‘The Last Night, the Last Stairway’ and ‘Bat’ are built upon descending and ontological metalepsis. Other works built upon ascending and ontological metalepsis are the novel ‘Steel-Hearted’, and the short story ‘Again in the Same Streets’. Finally, the short stories ‘The Man Who Didn’t Return’ and ‘Selection’, and the novel ‘The Narrator River’ are built upon rhetorical metalepsis.
    Keywords: Literary Criticism, Narratology, Modern Persian story. Different Types of metalepsis
  • Morteza Heydari Pages 147-178
    Through the excessive application of pictorial and compounding qualities of the alphabet letters, Rumi has versified very beautiful poems in his Divan, Shams-e Tabrizi. A well-documented study of Rumi’s poetry based on comprehensive theories to unravel what cultural elements have influenced his literal attitudes is largely lacking. In response to this shortcoming, the present study aims at investigating the semiotics of literal attitudes in Rumi’s literal poems. Peirce’s semiotics theory is closely related to the prevalent rhetorical criticism in Persian language, but it has a higher interpretative potentiality to yield a more scientific conclusion. This study investigated pierce’s well-known triad of icon, index, and symbol along with their semiotic process of evolution in Shams-e Tabrizi Divan. The results showed that there are three semiotic processes in Shams-e Tabrizi Divan, namely, Singular, Lineal and Involved. It was concluded that the semiotics of alphabet letters in Shams-e Tabrizi Divan is mostly attributed to its content and interpretation.
    Keywords: Semiotics, Charles Sanders Peirce, Shams, e Tabrizi Divan, Rumi, Literal attitude