فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد احمدی صفحات 1-15
    اهمیت نگارش روشمند و سهل آموز بر همگان روشن است. در گذشته هر چند کمابیش به تاثیر نافذ این کار آگاه بودند اما در عمل چندان توجهی به آن نمی شد و شاید هم دشواری و وقت گیری کار سبب این کم توجهی بود و کتابها اعم از تحقیقی و درسی و آموزشی عموما از تکنولوژی آموزشی برخوردار نبودند. در مقاله حاضر اندک بحثی درباره اهمیت تکنولوژی آموزشی به عمل آمده و سپس چند نمونه از کتاب کبری در منطق، حاشیه ملاعبدالله و منظومه سبزواری ارائه شده و دشواری آنها برای متعلم آغازین و میانه تا حدی بیان گشته و نمونه ای هم از منطق مظفر برای نشان دادن تکنولوژی آموزشی خوب در منطق آمده است. سپس گزارشی در باب برخی از کتابهای اصول فقه و دشواری بعضی و سهولت برخی دیگر ارائه شده و سرانجام به کار بسیار ارزشمندی که مرحوم مظفر در منطق و اصول فقه انجام داده اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژی آموزشی، حاشیه ملاعبدالله، منظومه سبزواری، منطق مظفر، اصول فقه مظفر
  • مسعود فکری صفحات 16-35
    رشد روزافزون نیازهای علمی در دوران کنونی، هماهنگی آموزش در سطوح گوناگون را ضروری می سازد. سازگاری میان اهداف و روش ها، ابزار و نیازها و نیز شکل دهی منظومه ای آموزش که در آن هر یک از اجزاء به ویژه مواد آموزشی با ایفای نقش خود بتوانند تحقق اهداف آن را امکان پذیر سازند، از ضرورتهای برنامه ریزی آموزشی و روش های پویا و کارآمد آن است. توجه به روش شناسی تولید مواد آموزشی متناسب با اهداف و جامعه هدف، ضمن یافتن خلاها و کاستی ها، امکان ارزیابی و سنجش کارآمدی آن را بر اساس شاخصهای مقایسه ای میسر می سازد. در عرصه آموزشهای مهارتی که الگوهای آزموده جز در مشابه سازی های نه چندان موفق با نمونه های بیرونی استفاده می شود در تولید مواد آموزش، موفقیت چندانی حاصل نشده است و آموزشهای مربوط به زبان، به ویژه مهارتهای آن دچار چالش بیشتری شده است. بخشی از عدم دستیابی رشته ادبیات عرب و آموزش عربی به عنوان رشته تخصصی و یا جانبی و تکمیلی به اهداف آموزشی در سطح مطلوب مستقیما مرتبط با فرایند تالیف منابع آموزشی این رشته است. در این نوشتار کوشش شده است با توجه به الگوهای متداول در منابع آموزشی مهارتهای زبانی به آسیب شناسی منابع دانشگاهی آموزش مهارتهای زبان عربی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: آموزش، زبان عربی، مهارتها، کتابهای دانشگاهی، آسیب شناسی
  • زهرا ابوالحسنی چیمه صفحات 36-61
    از میان مهارتهای آموزش زبان فارسی، آموزش تلفظ بیش از هر مهارت دیگری مورد چشم پوشی و ساده انگاری قرار گرفته است. کتابهای آموزشی حتی در اصولی ترین شکل عرضه، آموزش این مهارت مهم را مسکوت گذاشته اند. با توجه به اهمیت موضوع تلفظ در امر ارتباط زبانی، در این پژوهش به ارائه راهکارهایی در آموزش و تمرین تلفظ در کتابهای درسی آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان پرداخته شده است. در پاسخ به این سوال که به چه شیوه ای می توان در کتاب درسی آموزش زبان فارسی بر تلفظ تاکید کرد و چه راهکارهای تمرینی ای می توان برای بهبود مشکلات تلفظی در کتابهای درسی پیش بینی کرد، این فرضیه مطرح می شود که در رویکرد ارتباطی می توان تمرینهایی را مبتنی بر روش بالا به پایین طراحی کرد که به طور موکد به آموزش و تقویت تلفظ کمک می کند. چهارچوب علمی آموزشی به کار گرفته شده در این پژوهش رویکرد ارتباطی است که بیش از هر چیز بر ارتباط تعاملی داده های آموزشی و زبان آموز تاکید دارد. با این نگرش تاکید می شود حتی تمرینهای تلفظ کتابهای آموزشی بر مبنای نیازهای ارتباطی زبان آموزش طراحی شوند. در این راستا با بهره گیری از شیوه بالا به پایین، بر تمرین بر روی متنهای حاوی الگوهای تلفظی و نه صرفا بر واجهای منفرد تاکید و با پشتوانه شواهد خطایی گفتار شفاهی زبان آموزان در حوزه های مختلف تلفظی، راهکارهای تمرینی جهت تالیف در کتاب درسی آموزش زبان فارسی به دست داده می شود.
    کلیدواژگان: آموزش زبان فارسی، آموزش تلفظ، روش بالا به پایین، رویکرد ارتباطی، تالیف تمرین
  • زهیر صیامیان گرجی، کورش صالحی صفحات 62-76
    امروزه دیدگاه های گوناگونی درباره الگوهای آموزش تاریخ در نظام آموزشی کشورها وجود دارد. یکی از این رویکردهای آموزشی، سواد تاریخی است. هدف اصلی از آموزش تاریخ در این رویکرد تقویت توان استدلال ورزی انتقادی مخاطبان است. بر این مبنا یادگیری تاریخ صرفا به حافظه سپاری گزارش انبوهی از اطلاعات روایی درباره تاریخ کنشهای سیاسی گذشتگان نیست، بلکه هدف آن برآورده کردن انتظارات جامعه معاصر از مطالعه تاریخ است و بر این اساس باید در آموزش تاریخ بر سویه های فرهنگی، تمدنی، علمی، ادبی، هنری و شیوه های زندگی اجتماعی روزمره گذشتگان و بازسازی دنیای فرهنگی آنان در کتابهای تاریخی تاکید شود. از آنجا که آموزش تاریخ در دانشگاه های ایران برمبنای سیاستهای برنامه های آموزشی دولتی و نیز نهادهای متولی تولید کتابهای درسی دانشگاهی مانند سازمان سمت صورت می گیرد، استفاده از این رویکردهای آموزش تاریخ می تواند به تقویت اهداف آموزش تاریخ در دانشگاه ها کمک کند. در این مقاله تلاش شده است با تامل در یکی از دوره های تاریخی ایران در قرن چهارم و پنجم، که به «عصر زرین فرهنگ ایران» معروف است، چگونگی بازنمایی تحولات این دوره در برنامه آموزشی و کتابهای درسی مربوط بررسی انتقادی شود. در این بررسی نشان داده شد که فقدان «سیاست تاریخ» به معنای معیارهای علمی روزآمد و کارآمد در آموزش تاریخ هم طراز با حوزه های علمی این رشته در دنیای معاصر علم تاریخ موجب شده بازنمایی وجوه تمدنی و فرهنگی تحولات این دوره مهم از تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در نظام آموزشی و کتب درسی دانشگاهی رشته تاریخ بسیار کم رنگ و روایت تاریخ تحولات سیاسی آن بسیار برجسته شود.
    کلیدواژگان: آموزش تاریخ، کتاب درسی، سواد تاریخی، سیاست تاریخ، آل بویه، فرهنگ و تمدن اسلامی
  • امامعلی شعبانی، رزا معماری صفحات 77-96
    در سالهای اخیر کتب درسی رشته تاریخ برای دانشجویان کارشناسی از سوی نهاد رسمی یعنی سازمان «سمت» به طور گسترده ای منتشر شده و مورد رجوع جمع کثیری از اساتید و بالتبع دانشجویان این رشته قرار گرفته است. حال طرح یک سوال اساسی بجاست که کتب درسی مذکور تا چه میزان به لحاظ سطح خوانایی یعنی روان بودن متن و سیر از سادگی به دشواری از یک قاعده، شرط علمی و نظریه مندی تبعیت می کند؟ بی تردید رعایت و یا عدم رعایت این ویژگی ها در فرایند آموزشی که معمولا کتاب یا متون درسی نقش محوری ایفا می کند، تاثیر فراوانی خواهد گذاشت. لذا تعیین درجه پیچیدگی زبانی و یا به عبارت دیگر درجه و سطح خوانایی متن، یکی از مهم ترین محورهای تحلیل محتوای کتب درسی به شمار می رود. در همین راستا سطح خوانایی متون درسی تاریخ تهیه شده توسط سازمان «سمت»، بر اساس تکنیک شاخص فرای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که سطح خوانایی بسیاری از این کتابها به طور جدی محل نقد بوده و با معیارهای پذیرفته شده متخصصان این حوزه و در راس آن تکنیک معیار فرای مطابقت ندارد که خود در نهایت ما را به یکی از دلایل ضعف آموزشی دانشجویان و مشکلات فراروی اساتید رشته تاریخ دانشگاه ها رهنمون می سازد.
    کلیدواژگان: کتابهای درسی تاریخ سمت، تحلیل محتوا، سطح خوانایی، تکنیک فرای
  • حسین فانیدپور، جواد حاتمی، یوسف مهدوی نسب، محمد آرمند صفحات 97-113
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تدوین محتوای درسی دانشگاهی با راهبرد قالب داستانی و قالب متداول در میزان یادگیری و یادداری دانشجویان رشته تکنولوژی آموزشی در درس طراحی آموزشی دانشگاه تبریز است. تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری پژوهش حاضر را 180 نفر از دانشجویان کارشناسی تکنولوژی آموزشی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تبریز تشکیل دادند. برای نمونه گیری این پژوهش که حجم آن 40 نفر بود، از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، آزمون محقق ساخته مبتنی بر محتوا بود. به منظور جمع آوری اطلاعات، ابتدا پایایی و روایی آزمون یادگیری و یادداری محاسبه، سپس پیش آزمون یادگیری و یادداری بر روی کلیه آزمودنی های نمونه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کوواریانس استفاده شد که این نتایج به دست آمد: در فرضیه اول، مشخص شد که تدوین محتوای درسی با راهبرد قالب داستانی، تاثیر معناداری بر یادگیری دانشجویان تکنولوژی آموزشی در درس طراحی آموزشی ندارد، اما در فرضیه دوم مشخص شد که تدوین محتوای درسی با راهبرد قالب داستانی بر یادداری دانشجویان تکنولوژی آموزشی اثربخش بوده، از معناداری بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تدوین کتاب درسی، راهبرد پیش آموزشی، راهبرد مبتنی بر داستان
  • محمود جوان، عبدالرضا حسنی صفحات 114-130
    تصویر تولد است؛ تولد اندیشه ای پویا در کالبد کلامی پویا که بی واسطه ریشه در هستی دارد. با چنین اصالت و گستره ظهوری انتظار می رود ترویج آن در صدر برنامه های مراکز آموزشی و پژوهشی باشد و نگاه ها به سوی آن دوخته شود نه اینکه رنگ ببازد یا احیانا به فراموشی سپرده شود. تصویر ادبی با فنی نویسی و نوشتار خاص آفریده می شود و پویایی آن پیوسته در احیا و بازسازی آن است. مراد ما از تصویر در معنای عام آن بیان اندیشه، اعم از صور خیال، متن و مجموعه عناصر سازنده آن، شامل عناصر آوایی و واژه ها، و در معنای خاص و باشلاری آن آفرینش است (برای مثال آفرینش یک اثر یا یک قطعه ادبی). نوع نگاه نویسنده به جهان در نگارش وی متجلی می شود: نگاه محدود به جهان به بیان ساده و نگاه فراگیر به آن، به کثرت عبارتها و غنای جمله می انجامد. جمله های فنی (یا مطول) به پیچیده شدن ساختارهای زبانی و نیز انعطاف پذیری آنها منجر می شود. آفرینش در این جمله ها که تحرک و پویایی بیشتر ذهن را در پی دارد و معمولا به نگارش خاص منجر می شود، ملموس تر است. برخی رشته های علوم انسانی ازجمله ادبیات، فلسفه و هنر از انواع گوناگون آفرینش ازجمله استفاده از تصاویر خلاقانه، نگارش خاص و نشاط علمی بهره بیشتری می برند.
    کلیدواژگان: نقد کتاب درسی، فنی نویسی، نوشتار خاص
|
  • Ahmad Ahmadi Pages 1-15
    The importance of systematic and simple writing for educational purposes is obvious to all. In past times, the impressive impact of this fact, though slightly, was generally accepted, but in practice, it was taken for granted and this negligence may be caused by the difficult and time-consuming feature of this task; and books whether scholarly or educational and pedagogic, had not been supplied with educational technology in general. This paper briefly discusses the importance of educational technology, and then brings several sample texts from The Major Premise in logic, Molla-Abdolla's Annotations, and Poems of Sabzevari, and partially shows that these texts are difficult for basic and intermediate learners, and introduces a sample text from Mozaffar's Logic to introduce a text with proper educational technology in logic. Moreover, the paper gives a report on some of the books of Islamic jurisprudence logic, as well as their simplicity and difficulty. Finally, it points to the precious work of the late Mozaffar in logic and Islamic jurisprudence logic.
    Keywords: educational technology, Molla, Abdolla's Annotations, Poems of Sabzevari, Mozaffar's Logic, Mozaffar's Islamic Jurisprudence logic
  • Masoud Fekri Pages 16-35
    The increasing growth of scientific demands in the present time requires an educational coordination in various levels. The compatibility of the objectives and methods as well as the tools and needs, and moreover, the establishment of an instructional system where all elements, especially the instructional materials, can realize the objectives by performing their roles are necessary to the educational planning and its dynamic and efficient methods. Paying attention to the methodology of instructional material production according to the objectives and the target society, not only reveals the existing inadequacies and deficiencies, but also helps evaluate and measure its efficiency on the basis of analogical indices. In the field of skill instruction, there is no significant success in the production of instructional materials except for using certain tested models with little successful assimilation to the external samples. Language education, especially teaching language skills has been increasingly challenging. Arabic language too, whether as a specialized course or as a secondary or supplementary one, sees its failure to achieve its objectives at an ideal level partially due to the existing deficiencies within the process of the relevant textbooks compilation. Regarding the common models of teaching language skills, this article aims to study the insufficiencies of the university textbooks for teaching Arabic language skills.
    Keywords: teaching, Arabic language, skills, university textbooks, pathology
  • Zahra Abolhasani Pages 36-61
    From among language skills, teaching pronunciation has been ignored and taken for granted more than any other skills in Teaching Persian Language (TPL). Textbooks, even in the most standard formats, have not said very much about improving pronunciation. Taking into consideration the significance of pronunciation in linguistic communication, this paper suggests some strategies for teaching and practicing pronunciation through textbooks for TPL to non-Persians. In order to answer questions such as how pronunciation should be emphasized in TPL Textbooks, and which practice strategies can be proposed to solve pronunciation problems, there is a hypothesis that propose within communicative approach, the top-down method can be applied to design suitable exercises that are focuced on teaching and reinforcement of pronunciation. This program, more than anything else, focuses on interactional communication between material and language learner; so having a glance on common errors in pronunciation and emphasizing natural pronunciation patterns and not just isolated phonemes, we claim that even exercises in textbooks are developed according to the needs of language learners.
    Keywords: Persian language teaching, teaching pronunciation, top, down method, communicative approach, composing of exercise
  • Zohair Siamian Gorji , Kourosh Salehi Pages 62-76
    Nowadays there are various points of view on the models of teaching history in the educational system of different countries. One of these educational approaches is historical literacy. The main objective of teaching history in this approach is to reinforce the critical reasoning of the readers. Therefore, learning history is not merely to memorize a huge bulk of narrative reports that are usually about the history of the predecessor's political actions but it is taught to meet the expectations of the contemporary society. Therefore, in teaching history, textbooks need to empathize the cultural, civilizational, scientific, literary, artistic inclinations and the ordinary life styles of the predecessors, as well as the reconstruction of their cultural world. Since teaching history in Iranian universities follows state educational policies as well as policies of the institutions (such as SAMT Organization) that are in charge of producing university textbooks, application of these approaches for teaching history can promote the objectives of teaching history in universities. This article is an attempt to critically analyze how the developments of a historical era in Iran – in the 4th and 5th centuries A.H. (c. 11th century A.D.), regarded as "the golden era of Iran's culture" – have been represented in the educational program and relevant textbooks. This study showed that the lack of "policy of history" – characterized by the up-to-date and efficient academic standards in teaching history on par with the academic domains of this field in the contemporary world of the science of history – has lead to underrepresentation of civilizational and cultural aspects of the developments of this important era of the Islamic culture and civilization in the educational system and university textbooks, on the one hand, and a highlighting of the narration of political developments history, on the other.
    Keywords: teaching history, textbooks, historical literacy, policy of history, the Buyids, Islamic culture, civilization
  • Imam, Ali Shabani , Roza Memari Pages 77-96
    History university textbooks for undergraduate students have been vastly published by the official institution of compiling and composing university textbooks in the humanities, i. e. SAMT organization, in recent years and have been referred to by a great number of the professors and students of this field. Now, regarding the level of readability – that refers to the legibility of the text and the arrangement of its content from easy to hard – we can properly ask to what extent the mentioned books follow a certain rule that is based on scientific and theoretical qualifications. Obviously, the observance or nonobservance of such qualifications has a significant effect on the educational process where textbooks or other course resources have a pivotal role. Therefore, finding out the level of linguistic complexity of textbooks, that is to say, the level of the text's readability, is one of the crucial issues in textbook content analysis. Therefore, the readability level of SAMT's history textbooks has been analyzed on the basis of Fry's technique. The findings of this research show that these textbooks are liable to be criticized seriously, and moreover, they neither observe the standards accepted by the specialists of this field, nor the standard put by Fry's technique above all – and this result leads us to one of the reasons of student's underachievement and the relevant problems encountered by professors of history.
    Keywords: SAMT's history textbooks, content analysis, readability level, Fry's technique
  • Hosein Fanidpour, Javad Hatami , Yusuf Mahdavi, Nasab, Mohammad Armand Pages 97-113
    This study aims to investigate the effect of story-based strategy versus conventional-formatted strategy for compiling academic textbook content on the learning and retention level of Instructional Technology students of Tabriz University. The methodology of this research is quasi-experimental and includes pretest-posttest design with control group and experiment group. The statistical population of this study consists of 180 undergraduate students of instructional technology from the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Tabriz University. Sampling has been carried out random method and sample size was 40. The instrument of this study was a content-based researcher-made test. Before data collection, reliability and validity of learning and retention tests were calculated. Then the learning and retention pretests were executed on all the samples. Covariance test was used for the analysis of data. The results show that using story-based strategy for the compilation of content does not have any significant effect on the learning of the Instructional Technology students - in instructional design course; but it has significant effect on the retention of the students of instructional design course.
    Keywords: textbooks compilation, story, based strategy, pre, instructional strategy
  • Mahmoud Javan , Abd, Ol, Reza Hasani Pages 114-130
    Image is an emergence, the emergence of a dynamic idea in the body of a dynamic statement that is directly rooted in ontology. With such an authenticity and inclusiveness, promotion of images should be on the top of educational programs; image should be in the focus of attentions rather than being faded or forgotten. Literary image is created by technical and particular writing and its dynamism is always dependent on its regeneration and reconstruction. Image, in its usual sense, refers to the statement of idea, including imagery, text and its constituent elements (phonetic features and words); and in its particular sense, image refers to creation (for example, creation of a literary work or passage). Author's worldviews are manifested in their writings; a limited worldview leads to a simple language and an inclusive worldview leads to complex clauses and rich sentences. Technical (or long) sentences bring about complex as well as flexible language structures. Creation in these sentences that require more mental activity and dynamism and usually lead to particular writing is more concrete. Some of the fields in the humanities, i. e. literature, philosophy, and art, more than other fields, have the potential to take advantage of different kinds of creativity, including application of creative images, particular writing, and scientific felicity.
    Keywords: textbook criticism, technical writing, particular writing