فهرست مطالب

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 42، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 1-37

    مقاله حاضر مبتنی است بر پژوهشی مسئله محور حول مسئله نوشتار و سواد دانشگاهی در ایران؛ و بر اساس روش «تحلیل ثانویه» و «مرور نظام مند» انجام شده است. «نظریه تحصلی شناختی» و «نظریه سواد آکادمیک» در زمینه نوشتار دانشگاهی را در اینجا صورت بندی کرده ام و کاستی های رویکرد تحصلی شناختی را شرح داده ام. سپس رویکرد سواد دانشگاهی را به صورت رویکرد کارآمد و بدیل برای ارتقای نوشتار دانشگاهی در ایران معرفی و در انتها نیز راهبردهایی برای بهبود نوشتار دانشگاهی براساس رویکرد سواد دانشگاهی ارائه کرده ام. این مقاله از «مقدمه»، «جمع بندی» و چهار بخش اصلی تشکیل شده است؛ در «مقدمه» اهمیت موضوع و روش شناسی را توضیح داده ام: 1) مسئله نوشتار دانشگاهی در ایران و ویژگی های رویکرد شناختی و نوشتار تحصلی؛ 2) چالش های نوشتار دانشگاهی در ایران با تکیه بر داده های تحقیقاتی و دیدگاه های نظری؛ 3) تبیین چالش های نوشتار دانشگاهی؛ و 4) سواد دانشگاهی به عنوان نظریه ای نو برای فهم پذیرکردن و مواجهه با مسئله نوشتار دانشگاهی. نهایتا در«جمع بندی» دلالت های نظریه سواد دانشگاهی را برای سیاست نوشتار دانشگاهی در ایران معرفی کرده ام.

    کلیدواژگان: نظریه سواد دانشگاهی، نظریه نوشتار تحصلی، نوشتار دانشگاهی، راهبردهای ارتقای سواد دانشگاهی
  • علیرضا عبدی نسب، عصمت مومنی*، سید مهدی طاهری صفحات 38-77

    هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی مقیاس سنجش کتاب های درسی دانشگاهی با استفاده از متن کاوی متون تخصصی و سازمان دهی الگوریتم نرم افزاری بوده است. با استفاده از کارکردهای هم رخدادی واژگان (وابستگی) و خوشه بندی متن، سیاهه وارسی برای ارزیابی کتاب های درسی دانشگاهی تهیه شده است. روش تحلیل هم رخدادی واژگان و به دنبال آن خوشه بندی این امکان را فراهم می آورد که ساختار روابط موضوعی در یک حوزه را درک نمود، و مصورسازی آن به درک شمای کلی این حوزه کمک می کند. پژوهش حاضر از نظر نوع، کاربردی است و به روش تحلیل محتوا اجرا شده است. روش گردآوری داده ها، روش اسنادی (کتابخانه ای) و ابزار آن، سیاهه وارسی بوده است. سطح پردازش در این پژوهش تحلیلی است و به صورت خاص از روش تحلیل محتوای واژگان (هم رخدادی واژگان) و خوشه بندی سلسله مراتبی استفاده شده است. نمونه در این پژوهش برابر با جامعه آماری و شامل مقالات پژوهشی منتشر شده به زبان‎ انگلیسی موجود در پایگاه های اسکوپوس، ابسکو و ساینس دایرکت در حوزه موضوعی نگارش کتاب های دانشگاهی است که در مجموع 10000 مقاله انگلیسی بررسی شد و شبکه هم رخدادی واژگان با استفاده از نرم افزارهای وی او اس ویور، اس پی اس اس و پاژک ترسیم شده است. برای طراحی الگوی سیستم نرم افزاری اعتباریابی کتاب های دانشگاهی مبتنی بر متن کاوی با استفاده از هم رخدادی واژگان و تحلیل متون، 4 شاخص تعیین شد که عبارت اند از: گفتمان علمی، ارزیابی نگارش، نوشتار دانشگاهی، اصول نوشتار دانشگاهی؛ و با استفاده از هم رخدادی واژگان و خوشه بندی متن، 14 مولفه سواد علمی، عبارات نوشتاری در گفتمان، دستورالعمل عبارات نوشتاری در گفتمان علمی، اجزای دستورالعمل عبارات نوشتاری در گفتمان علمی، ابزارهای ارزیابی نوشتار دانشگاهی، یادگیری مهارت نوشتار، ارزیابی مهارت نوشتاری، بازبینی و بازنگری، مهارت نوشتار دانشگاهی، مشخصات جمعیت شناختی نوشتار آکادمیک، مشخصات فیزیکی ارزیابی نگارش، اصول نوشتار دانشگاهی، ارزیابی اصول نوشتار دانشگاهی، نتیجه ارزیابی اصول نوشتار دانشگاهی و تاثیر ارزیابی اصول نوشتار دانشگاهی شناسایی شدند. با استفاده از ترسیم نقشه علمی می توان روابط بین مفاهیم در متون را کشف نمود و مبانی جدیدی را استخراج کرد که در این پژوهش با استفاده از ترسیم نقشه علمی مقالات حوزه نوشتار دانشگاهی، شاخص ها و مولفه های ارزیابی متون درسی تعیین شدند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کتاب های درسی دانشگاهی، نوشتار دانشگاهی، طراحی الگو، سیستم نرم افزاری اعتباریابی، متن کاوی
  • محمدرضا ارشادی نیا* صفحات 78-96

    بهره وری کتاب های درسی به رعایت شاخص های علمی و فنی در تالیف و تدوین بستگی تام دارد. نیل به این هدف نیازمند کارگروهی در تدوین و ارزیابی و نقد مستمر و تلاش برای از بین بردن کاستی های بارز و پنهان آن ها پس از نشر است. این شاخص ها متنوع و فراوان است و صاحب نظران با نگاه اجمالی و تفصیلی، گونه ها و شمار متعددی از آن ها را برشمرده اند. این نگاشته در نظر دارد کتاب مبانی عرفان نظری تالیف دکتر سعید رحیمیان را که به عنوان کتاب درسی دانشگاهی از سوی سازمان مطالعه و تدوین (سمت) منتشر و معرفی شده است ارزیابی کند. ملاک ارزیابی معطوف به شاخص های محتوایی و روشی است. محک زدن این متن درسی با این ملاک ها نمایان می سازد این متن در برابر این شاخص ها دچار کمبودهای بسیاری است و نمی تواند زمینه های عاطفی، شناختی و مهارتی دانشجویان را با توجه به میزان آگاهی و آمادگی ذهنی و همچنین ویژگی های شخصیتی و روانی و علایق آنان تامین کند و تا تحقق بخشی اهداف آموزشی فاصله بسیار دارد.

    کلیدواژگان: شاخصه های کتاب درسی دانشگاهی، ارزشیابی متون آموزش عالی، کارایی و ثمربخشی نگارش، روش و اهداف آموزشی
  • شیلان شفیعی، منصور توکلی*، حسین وحید دستجردی صفحات 103-128

    مقاله حاضر ضمن اشاره به نواقص آموزش ترجمه شفاهی در مقطع کارشناسی تربیت مترجم زبان انگلیسی، به ارائه طرحی برای مراحل ابتدایی آموزش ترجمه شفاهی از طریق معرفی فن ترجمه دیداری و خرده مهارت های آن می پردازد. رویکرد تکلیف محور به دلیل دارا بودن قابلیت هایی چون فراگیر محور بودن و تعامل همه جانبه مدرس و فراگیر دارای قابلیت های لازم برای آموزش ترجمه دیداری است. از این رو پژوهشگران با بهره گیری از این رویکرد آموزش زبان و تلفیق آن با نظریه و عمل در ترجمه شفاهی و نیازهای این دوره، طرحی برای ساماندهی آموزش ترجمه شفاهی پیشنهاد داده اند. همچنین راهبردهای متنوع ترجمه دیداری با بهره گیری از تکالیف مختلفی که به کنش موفق در دیگر شیوه های ترجمه شفاهی از قبیل ترجمه پیاپی و هم زمان نیز می انجامد ارائه شده است. پژوهش پیش رو به مثابه یک بسته آموزشی برای مدرسان و برنامه ریزان درسی و سیاست گذاران آموزشی و متولیان طراحی دروس کارشناسی زبان انگلیسی به ویژه واحدهای درسی ترجمه شفاهی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ترجمه شفاهی، ترجمه دیداری، آموزش زبان تکلیف محور
  • علی بشیری* صفحات 129-149

    با توجه به اینکه نقد ادبی یکی از مهم ترین دروس رشته زبان و ادبیات عربی است و کتاب های بسیاری در این زمینه نگاشته شده است که شاید بتواند نقشه راه مناسبی باشد برای آموزش نقد ادبی؛ این مقاله به بررسی کتابی می پردازد که مناهج النقد الادبی العربی المعاصر (عملی تطبیقی) نام دارد؛ نویسنده این کتاب حمید احمدیان است و در سازمان مطالعه و تدوین (سمت) به چاپ رسیده است. نگارنده مقاله به موضوعاتی چون: عنوان کتاب، ساختار کتاب، مقدمه و تقسیم بندی فصول، انسجام، منابع مورد استفاده، و در بررسی محتوا به شیوه های نقد ادبی که کتاب از آن ها سخن به میان آورده است می پردازد؛ شیوه هایی چون تاریخی، جامعه شناختی، روان شناختی، فرمالیستی و ساختارگرا. در بسیاری از شیوه های نقد ادبی که نویسنده کتاب از آن سخن می گوید، کمتر نشانی از انسجام و یکدستی در ارائه آراء، اندیشه ها و معرفی ناقدان معروف هر یک از این شیوه ها وجود دارد؛ همچنین نارسایی هایی در توضیح بسیاری از مفاهیم و موضوعات شیوه های نقد ادبی در این کتاب به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، شیوه های نقد ادبی، کتاب مناهج النقد الادبی العربی المعاصر (عملی تطبیقی)
  • عیسی متقی زاده*، خلیل پروینی، سید رضا موسوی صفحات 150-172

    مهارت خواندن از مهارت های مهم زبان است که در یادگیری زبان دوم نقش ویژه ای ایفا می کند و از شروط موفقیت در یاددهی آن، توجه اساتید به تدریس آن با استفاده از روش ها و راهبردهای تدریس مناسب است. این مهارت، درس مخصوصی در رشته زبان و ادبیات عربی ندارد و معمولا در دروس متون ادبی به تدریس آن توجه می شود؛ با وجود این ملاحظه می شود که تدریس آن به خوبی صورت نمی گیرد و دانشجویان، این مهارت را به خوبی کسب نمی کنند. از این رو، پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و روش پیمایشی به بررسی نقاط ضعف تدریس مهارت خواندن در گروه های زبان و ادبیات عربی دانشگاه های دولتی ایران در مقطع کارشناسی می پردازد و راهکارهایی را به منظور آموزش بهتر این مهارت ارائه می دهد. نمونه آماری پژوهش را 22 استاد (کلاس) متون ادبی، و 124 دانشجوی ترم آخر کارشناسی رشته زبان و ادبیات عربی در 12 دانشگاه دولتی ایران تشکیل می دهند؛ ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر برای گردآوری اطلاعات، مشاهده، مصاحبه و آزمون است که مشاهده و مصاحبه به منظور گردآوری داده های مربوط به تدریس مهارت خواندن، و آزمون به منظور ارزیابی توانمندی دانشجویان در مهارت خواندن به کار گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که از نقاط ضعف تدریس مهارت خواندن، کم توجهی اساتید دروس متون ادبی به استفاده از روش تدریس مناسب برای آموزش این مهارت، همچنین کم توجهی آن ها به استفاده از راهبردهای نوین تدریس است و بین هریک از این موارد و توانمندی دانشجویان در مهارت خواندن رابطه ای معنادار وجود دارد که بیانگر تاثیر هر یک از آن ها بر ضعف دانشجویان در مهارت خواندن است.

    کلیدواژگان: مهارت خواندن، تدریس، راهبردهای تدریس، زبان و ادبیات عربی
  • مالک شجاعی جشوقانی* صفحات 173-190

    اگر این استعاره نسبتا مشهور و البته تا حدی قابل دفاع را بپذیریم که «فلسفه، مادر علوم است» و علوم در بسط تاریخی خود آهسته از فلسفه جدا شده و عزم سلوک تخصصی کرده اند، می توان به نوعی از تقدم معرفتی، تاریخی، ارزشی و حتی سیاست گذارانه فلسفه نسبت به سایر علوم انسانی مدرن، سخن گفت. به نظر می‎رسد نوع نگاه پیشگامان طراحی آموزش فلسفه غربی در ایران به این حوزه معرفتی و انتظارات و تلقی های بعضا متفاوت و گاه متعارضی که از ماهیت و کارکرد علمی معرفتی و گفتمانی فلسفه جدید غربی داشته اند در برخی حوزه ها هم چون شیوه سیاست گذاری این رشته، تاثیر آن در شکل دهی به جریان های فکری فرهنگی و حتی سیاسی اجتماعی ایران معاصر جدی بوده است. اگر چه در خاستگاه های اولیه ورود فلسفه غربی (دانشکده ادبیات و نه الهیات) به دانشگاه تهران، لزوما نوعی خودآگاهی انتقادی در نسبت ما و این حوزه معرفتی نداشته است اما آهسته در مسیر توسعه رشته و به ویژه در اواخر دهه چهل و با شکل گیری زمینه های انقلاب اسلامی ایران و به ویژه پس از انقلاب این وضعیت متفاوت شده است. این مقاله ضمن تاکید بر تحولات برنامه ریزی آموزش فلسفه در ایران، تحلیلی انتقادی از سیر تحولات برنامه ریزی آموزش فلسفه و منابع درسی آن ارائه می دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، فلسفه، دانشگاه ایرانی، منابع درسی، ایران معاصر
|
  • Ne'matollah Fazeli Pages 1-37

    This paper is based on a problem centered research on problematization of academic literacy and writing in Iran. It is based on a Secondary Analysis and Systematic Literature review method. I have formulated and distinguished two theories of academic writing consisting of a 'cognitive positivist theory' and a 'theory of academic literacy'. Through critical examination of the positivist cognitive theory, I will show this theory's weaknesses and limitations. Then I will introduce the academic literacy theory as an alternative theory to examine and promote academic writing in Iran. Finally I will suggest some strategies for improving academic writing in Iran. This paper consists of the following parts: 1) Problematization of academic writing; 2) Iranian academic writing challenges; 3) Explanation of the academic writing challenges; 4) Introducing the academic literacy as a new theory of academic writing in Iran. In the Conclusion, I will explain policy complications of the academic literacy theory for Iranian higher education system.

    Keywords: academic literacy theory, positivist writing theory, academic writing, strategies for academic literacy
  • Alireza Abdinasab, Esmat Mo'meni *, Seyyed Mahdi Taheri Pages 38-77

    This research is aimed to design and validate a measurement scale for academic textbooks using technical text mining process and organizing software algorithms. Using word co-occurrence (dependency) and text clustering methods, a checklist is provided for evaluation of academic textbooks. Word co-occurrence and text clustering analysis methods create the possibility to understand the structure of thematic relations in one single area and its visualization would help us understand the general schema of the area. The research was an applied research and used content analysis approach. For gathering data, it used documentary-library method, and a checklist as data gathering tool. The research uses analytical processing level, specifically vocabulary content analysis (word co-occurrence method) and hierarchical clustering method. Sample in this research is equal to the statistical society and includes English research articles published in Scopus, EBSCO and Science Direct in the subject area of compilation of Academic Books. Total amount of 10000 articles were investigated and a co-occurrence network of their words is drawn using VOS Viewer, SPSS, and Pajak softwares. Four indicators were set to design the model of validation software system for academic books based on text mining using word co-occurrence and text analysis: scientific discourse, evaluation of compilation, academic writing, and academic writing principles. Fourteen components are identified using word co-occurrence and text clustering: academic literacy, written phrases in discourse, written phrases instructions in scientific discourse, elements of the instruction of written phrases in the scientific discourse, academic writing assessment tools, learning writing skills, assessment of writing skills, review, academic writing skills, demographic features of academic writing, physical features of writing assessment, principles of academic writing, assessment of academic writing principles, the result of the evaluation of academic writing principles, the impact of academic writing principles assessment. Based on scientific map drawing, the relationship between concepts of a text can be discovered and new basis can be extracted. By drawing the scientific map of the papers in the field of academic writing, this research determined indicators and components of this area.

    Keywords: Evaluation, academic textbooks, academic writing, model designing, validation software system, text mining
  • Mohamadreza Ershadinia* Pages 78-96

    Efficacy of textbooks is in strong correlation with the focus put on their technical and methodological criteria. Attaining this objective is only possible with group work in compilation of the books as well as their continuous revision and evaluation and trying to obviate their obvious and obscure shortcomings post-publishing revisions. These criteria are diverse and numerous and experts have explicated many of them briefly or in detail. This study is an assessment of Dr. Saeed Rahimian’s Principles of Theoretical Mysticism which has been published as a textbook by SAMT organization. It is being evaluated against contextual and methodological criteria. Assessment of this textbook against these criteria reveals many shortcomings and proves it cannot be emotionally, cognitively and skill-wise satisfactory for students with different knowledge, mindset, character, and personality, and it is way behind the educational objectives.

    Keywords: criteria for academic textbooks, assessment of academic textbooks, efficacy of a publication, educational methods, objectives
  • Shilan Shafi'i, Mansour Tavakoli *, Hossein Vahid Dastjerdi Pages 103-128

    The present paper attempts to elaborate on some deficiencies in interpreting courses in B.A. English translation and suggests an instructional plan for teaching preliminary stages of interpreting courses through applying sight translation and its corresponding strategies. Since task-based teaching approach is leaner-centered and provides opportunities for interaction between teacher and learners, it seems to be promising in interpreting training. Hence, the researchers of the present study utilized this approach and integrated it with theory and practice of interpreting as well as course requirements to suggest a way out of the problems in interpreting courses. Accordingly, various strategies along with different tasks in sight translation were presented which result in successful performance in both sight translation and consecutive and simultaneous interpreting. The present study may serve as an instructional package for local instructors, curriculum designers and policy-makers in the English translation undergraduate level and particularly in the interpreting courses.

    Keywords: interpreting, sight translation, task-based language teaching
  • Ali Bashiri* Pages 129-149

    With regard to the fact that literary criticism is one of the most important courses in the field of Arabic Language and Literature, and many books have been written in this regard that perhaps could be a proper road map for teaching literary criticism, in this article, the author aims to review a book entitled Approaches in Contemporary Arabic Literary Criticism (applied-comparative), written by Mr. Hamid Ahmadian and published by SAMT Organization. The author intends to review subjects such as the book’s title, structure, introduction, division of chapters, coherence and references, and in reviewing the context, addresses the methods of literary criticism mentioned in the book such as historical, sociological, psychological, formalistic, and structuralist methods. In many of literary criticism methods mentioned by the author, there is rarely consistency and uniformity in representing the ideas, thoughts, and introducing famous critics of each method; in addition, there is an insufficiency in explaining many of the concepts and subjects of literary criticism methods in this book.

    Keywords: literary criticism, literary criticism methods, Approaches in Contemporary Arabic Literary Criticism (applied-comparative)
  • Eisa Mottaghizadeh*, Khalil Parvini, Seyyed Reza Mousavi Pages 150-172

    Reading skill is one of the most important language skills that play a special role in learning a second language. Success in learning reading skill depends on proper teaching strategies and methods being used by professors. Since this skill does not have a specific course in Arabic Language and Literature program, it is often seen that teaching reading skill is neglected and the students do not acquire this skill well. Therefore, the present study uses a descriptive-analytical method and a survey method to study teaching reading skills in the Arabic language and literature departments of Iranian state universities at M.A. level. The statistical sample of this study is composed of 22 teachers (classes) of literary texts and 124 undergraduate students in the Arabic Language and Literature Department of 12 Iranian State universities. The data gathering tools used in this study are observation, interview and test. The results show that the teachers pay "little" attention to teaching reading skills and using modern strategies for teaching, and often use conference strategy to teach.

    Keywords: reading skill, teaching, teaching strategies, Arabic Language, Literature
  • Malek Shojaei Jeshvaghani* Pages 173-190

    If we accept this relatively well-known and to some extent Justified metaphor that "philosophy is the mother of sciences", and sciences, in their historical expansion, have been slowly separated from philosophy and specialized, one can say that philosophy has a kind of epistemic, historical, value-oriented and even policy-making primacy over other modern Human sciences. It seems that the special approach of the pioneers of Western philosophy teaching in Iran to this epistemic field and their different and sometimes conflicting expectations and perceptions about the nature and function of the epistemic and discursive scientific function of Western philosophy, in some areas such as policy-making in this field, its influence in shaping the intellectual, cultural, and even the socio-political trends of contemporary Iran has been serious. Although in the early entrance of Western philosophy (through Faculty of Literature and Theology) to Tehran University, there was no critical self-awareness in our relationship with this epistemic field, but this situation developed slowly, especially in the late 1960s, with the formation of the grounds of Islamic revolution of Iran, and especially after the Islamic revolution. This paper, while emphasizing the developments in the planning of philosophy education in Iran, provides a critical analysis of the evolution of philosophical teaching planning curriculum developments.

    Keywords: Educational Planning, philosophy, Iranian university, Curriculum, Contemporary Iran