فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 36 (بهار 1394)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 36 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محبوبه حیدری*، ماندانا میر محمد علی ئی، زهره خاکبازان، محمود محمودی صفحه 1
    مقدمه
    نوجوانان در دوران بلوغ با بسیاری از تغییرات جسمی و تحولات روانی مواجه هستند. عدم توجه به مسائل دوران بلوغ دختران، ممکن است در آینده تاثیر منفی بر سلامت روانی و خودکارآمدی آنها داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزشی سخنرانی و بسته آموزشی بر خودکارآمدی دانش آموزان دختر 9-12 ساله در مدارس ابتدایی استان البرز انجام شد.
    روش
    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده است، که روی270 دانش آموز دختر9-12 ساله مدارس ابتدایی، که سابقه شرکت در برنامه های آموزشی بهداشت بلوغ را نداشتند، در سال 1392 انجام گرفته است. دانش آموزان به سه گروه 90 نفره (2 گروه مداخله و 1 گروه کنترل) تقسیم شدند. در گروه آزمون اول، ارائه سخنرانی آموزش بهداشت بلوغ و در گروه آزمون دوم، ارائه بسته آموزشی بهداشت بلوغ انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر بود. برای تجزیه و تحلیل و مقایسه داده ها در سه گروه از آزمون های آماری کای اسکوئر، فیشر، تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و توکی استفاده شد.
    یافته ها
    مقایسه اختلاف میانگین نمرات خودکارآمدی قبل و بعد از آموزش (اثر آموزش) نسبت به گروه کنترل در هر دو گروه مداخله اختلاف آماری معنادار (0/001>P) نشان داد. اختلاف میانگین نمرات خودکارآمدی قبل و بعد از آموزش در گروه بسته آموزشی نیز بیشتر از گروه سخنرانی بوده و از نظر آماری اختلاف معناداری را نشان داد (0/001>P).
    نتیجه گیری
    مقایسه میانگین تفاضل نمرات در دو گروه، حاکی از موثرتر بودن بسته آموزشی در افزایش میانگین نمرات خودکارآمدی بوده است. ارائه بسته آموزشی بهداشت بلوغ به عنوان یک روش آموزشی موثر در جهت افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دختر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بهداشت بلوغ، خودکارآمدی، روش های آموزشی، سخنرانی، بسته آموزشی، دانش آموز دختر
  • عیسی محمدی، کیوان عباسی*، مهسا سعادتی صفحه 13
    مقدمه
    از آنجایی که نظریه ها به عنوان شاخص علم و یکی از شواهد مبنای عملکرد پرستاران محسوب می شوند، در سر فصل های دروس مقاطع مختلف رشته پرستاری وجود دارند؛ اما مطالعات مختلف نشان می دهند که کاربرد تئوری ها در عمل چه در آموزش و چه در بالین دیده نمی شود. از این رو این مطالعه به تعیین موانع بکارگیری نظریه های پرستاری در بالین توسط پرستاران پرداخته است.
    روش
    این مطالعه توصیفی تحلیلی که در سال 1393 انجام شد، به بررسی علل عدم بکارگیری نظریه های پرستاری در بالین از دیدگاه 48 نفر از پرستاران شاغل به تحصیل در دوره کارشناسی ارشد و دکتری پرستاری دانشگاه های تربیت مدرس و شهید بهشتی با سابقه کار بالینی که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، پرداخته است. ابزار بررسی، پرسشنامه ای است که بر اساس پرسشنامه ضریب سودمندی (Maggy 1994) و با استفاده از مرور متون، در 6 حیطه: موانع شخصی کاربران، موانع آموزشی، موانع شخصی نظریه پرداز، موانع متون و مستندات مرتبط با نظریه، موانع سازگاری سیاسی و اجتماعی و موانع درک سودمندی بکارگیری نظریه های پرستاری توسعه و طراحی شده است. اطلاعات جمع آوری شده با روش آمار توصیفی و آزمون های Phi and Cramer''s V و Gamma با نرم افزار SPSS ver 20 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اغلب نمونه های پژوهش زن (%58/3)، مجرد (%60/4) و دانشجوی ترم آخر کارشناسی ارشد (%56/25) بودند که میانگین سابقه کار 7/38 سال داشتند. از نظر شرکت کنندگان، موانع شخصی کاربران (%54/53) مانند نارضایتی و بی رغبتی در بکارگیری نظریه های پرستاری (%73/4)، محدود شدن فراگیری نظریه به کارشناسی ارشد و دکتری (%69/68) و نیاز به مهارت های ارتباطی برای اجرای این نظریه ها (%69/27) با کسب بیشترین نمره به عنوان مهم ترین موانع بر سر راه اجرای نظریه های پرستاری در بالین شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    با استناد به یافته ها، به نظر می رسد برگزاری دوره های آموزشی ضمن خدمت در زمینه اصول، قوانین و استانداردهای مشخص برای پرستاران در برخورد با بیماران بتواند باعث اصلاح نگرش و تقویت توان ارتباطی پرستاران شده و باعث ترغیب پرستاران به استفاده از نظریه های پرستاری شود.
    کلیدواژگان: پرستاران، نظریه های پرستاری، نظریه خودمراقبتی اورم، نظریه سازگاری روی
  • عزت جعفر جلال، سودابه جولایی *، فاطمه حاجی بابایی، ناصر بحرانی صفحه 25
    مقدمه
    رضایت شغلی پرستاران جزء بسیار مهمی از زندگی آنان است که می تواند بر امنیت بیمار، عملکرد و سودمندی و کیفیت مراقبت تاثیر بگذارد. عدم رضایت شغلی پرستاران به هر دلیلی که باشد می تواند تاثیر مستقیمی بر مراقبت ارائه شده به بیماران داشته باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین رضایت شغلی پرستاران و رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری در مراکز آموزشی و درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1390 می باشد.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی تحلیلی و از نظر زمانی مقطعی است که در آن ارتباط بین رضایت شغلی پرستاران با رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری بررسی می شود. نمونه های مطالعه را 200 بیمار در حال ترخیص و 100 پرستار شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران از بخش های مختلف به غیر از بخش های ویژه، اورژانس، روانپزشکی و کودکان تشکیل دادند. داده های این مطالعه با استفاده از دو پرسشنامه سنجش رضایتمندی بیماران و سنجش رضایت شغلی پرستاران جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری کای اسکوئر و نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 انجام شد.
    یافته ها
    اکثریت پرستاران (62%) از رضایت شغلی پایین، 34% از رضایت شغلی متوسط و تنها 4% از رضایت شغلی بالا برخوردار بودند. یافته های مربوط به رضایتمندی بیماران از خدمات پرستاری نشان داد که 4/19% بیماران از خدمات پرستاری ارائه شده رضایت کامل و 72% رضایت متوسط داشتند و تنها 6/8% ناراضی بودند. یافته ها به وضوح نشان داد در بیمارستان هایی که پرستاران رضایت شغلی بالایی داشتند بیماران نیز از رضایت کامل برخوردار بودند. در مقابل بیماران نیز در بیمارستان هایی که پرستاران آن رضایت شغلی پایین داشتند، ناراضی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط نزدیک رضایت شغلی پرستاران و رضایتمندی بیماران در این مطالعه، مدیران پرستاری باید از عوامل موثر بر رضایت شغلی پرستاران آگاه بوده و در جهت ارتقاء آن تلاش کنند چرا که سطوح بالای رضایت شغلی همراه با کیفیت بالای مراقبت پرستاری است.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، رضایت شغلی، بیمار، پرستار
  • فاطمه محمدی نژاد، شادان پدرام رازی، منصوره علی اصغر پور، فریبا تباری، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 35
    مقدمه
    دیابت یک مشکل عمده بهداشت عمومی می باشد. طبیعت این بیماری و عوارض ناشی از آن، باعث تحمیل بار سنگین اقتصادی و کاهش کیفیت زندگی بیمار می گردد. از آنجا که برنامه آموزش سبب کاهش مدت بستری بیماران، کاهش هزینه،کاهش مراجعه مجدد بیماران، ادامه مراقبت در جامعه، کاهش مرگ و میر، سلامت روانی بیمار، رضایت از اعضاء تیم مراقبت، بهبود پیامد بیماری و انتقالی آرام و سالم به منزل می گردد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزش بر خودکار آمدی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 طراحی گردید.
    روش
    این کارآزمایی بالینی بر روی 70 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2، مراجعه کننده به بخش های غدد بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. بیمارانی که مشخصات ورود به مطالعه را داشتند به روش در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل اختصاص داده شدند. برنامه آموزش برای واحدهای پژوهش در گروه آزمون اجرا شد. این برنامه شامل دو قسمت کلی زمان بستری و مشاوره تلفنی طی 8 هفته بعد از ترخیص بیماران از بیمارستان بود. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و بیماری، پرسشنامه DMSES بود که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفت و خودکارآمدی بیماران را ارزیابی می نمود، داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای ضریب همبستگی t مستقل و کای دو در سطح معناداری 0/05 ≥ α مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتیجه مطالعه نشان می دهد که پس از اجرای برنامه آموزش، افزایش قابل توجهی در میزان میانگین خودکارآمدی گروه آزمون وجود داشته است و نتیجه آزمون t مستقل، جهت مقایسه دو گروه کنترل و آزمون قبل از اجرای برنامه آموزش و 8 هفته پس از ترخیص نشان می دهد، بین میزان میانگین خودکارآمدی گروه آزمون و کنترل، اختلاف آماری معناداری وجود دارد (P<0/001).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزش باعث ارتقاء خودکارآمدی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می گردد. با توجه به اینکه ارتقاء خودکار آمدی در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن از اهمیت بالایی برخوردار است، لذا پیشنهاد می گردد برنامه آموزش بر روی سایر بیماران مبتلا به بیماری های مزمن نیز انجام گردد.
    کلیدواژگان: خودکار آمدی، دیابت نوع 2، آموزش به بیمار
  • عاطفه الله بخشیان، هادی حسنخانی، عیسی محمدی*، وحید زمانزاده، مریم الله بخشیان صفحه 42
    مقدمه
    ابتلا به بیماری عروق کرونر و درمان آنژیوپلاستی، عامل بالقوه ای است که می تواند باعث از هم گسیختن الگوی زندگی شده و منجر به ایجاد تنش های جسمانی، روانی و اجتماعی بسیاری در بیماران گردد. بنابراین، بیماران برای تطابق با شرایط بیان شده فوق، نیازمند ایجاد تغییر در کارکرد جسمی، روانی و اجتماعی خود هستند. بطوریکه نحوه تطابق با بیماری و درمان آن چالش بزرگی برای این بیماران و محققان محسوب می شود. بنابراین، این مطالعه با هدف تبیین استراتژی های تطابقی مهم مورد استفاده در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر پس از آنژیوپلاستی، انجام شد.
    روش
    این مطالعه با رویکرد تحقیق کیفی و با روش تحلیل محتوای مرسوم انجام شد. مشارکت کنندگان شامل20 بیمار تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر بودند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های انفرادی بدون ساختار و با نمونه گیری هدفمند و تا اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها به طور مستمر و همزمان با جمع آوری داده ها انجام گردید.
    یافته ها
    در طی فرایند تحلیل داده ها، 2 درونمایه بیانگر تجربه بیماران، شناسایی شد که عبارت بودند از: -1 پذیرش و مدارا، شامل: فراموشی آگاهانه، مقایسه، تفکر مثبت، کم اهمیت انگاشتن بیماری، تاب آوری، تقدیر گرایی؛ -2 استفاده از منابع حمایتی در دسترس شامل: اتکاء به خانواده، استفاده از حمایت همتایان و کسب حمایت نسبی از پزشک معالج.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد بیماران از استراتژی های مختلفی برای رویارویی با بیماری و پذیرش موقعیتشان استفاده می کنند. درک عمیق تر از استراتژی های تاثیر گذار بر تطابق بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر با چالش های زندگی پس از آنژیوپلاستی به توسعه بدنه دانش و درک پرستاران و سایر شاغلین در سیستم سلامت و همچنین خانواده ها در زمینه تقویت استراتژی های کلیدی و اثر بخش و ارتقاء کیفیت مراقبت کمک نماید.
    کلیدواژگان: استراتژی های تطابقی، آنژیوپلاستی عروق کرونر، تحلیل محتوای کیفی
  • شکوفه مدانلو، کاملیا روحانی*، اعظم شیرین آبادی فراهانی، اسما پورحسینقلی صفحه 56
    مقدمه
    عملکرد خانواده یکی از شاخص های مهم تضمین کننده کیفیت زندگی و سلامت روانی کل خانواده به شمار می رود. از آنجایی که بیماری کودک بر روی سبک زندگی و عملکرد خانواده تاثیر می گذارد، لذا مطالعه ای با هدف «تعیین عملکرد خانواده در والدین کودکان مبتلا به سرطان» انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که در بخش های سرپایی و بستری سه بیمارستان وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در بهار 1393 انجام شد. تعداد 62 جفت والد (پدر و مادر) دارای کودک مبتلا به سرطان به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناسی و بالینی و پرسشنامه استاندارد FAD یا MacMaster Family Assessment Device بوده است که به روش خود گزارش دهی توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. جهت تعیین پایایی پرسشنامه ها از دو روش همسانی درونی (محاسبه ضریب آلفای کرونباخ) و آزمون مجدد استفاده شد. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS 20، توسط آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و مدل رگرسیون خطی انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که میانگین سنی مادران و پدران شرکت کننده در پژوهش به ترتیب 31.6 ± 5.9 و 36.6 ± 5.3 سال بوده است. همچنین اکثریت والدین اظهار کردند که درآمد کمتر از 9 میلیون ریال در ماه داشته اند (54/1%). به علاوه اکثر کودکان مبتلا به لوسمی بوده (75/8%)، در محدوده ی سنی 36-13 ماه قرار داشته (29%) و میانگین مجموع روز های بستری کودک در بیمارستان 13/1± 14/7 روز بوده است. نتایج نشان می دهد که تقریبا نیمی از والدین کودکان مبتلا به سرطان،عملکرد عمومی ناسالم داشته اند (46%). بیشترین اختلال در ابعاد حل مشکل (60/5%) و آمیختگی عاطفی (54/8%) گزارش شد. بین میانگین امتیازات والدین در ابعاد عملکرد خانواده تفاوتی وجود نداشت (p>0/05). رابطه معناداری بین سن کودک (p<0/05) و تحصیلات پدر (p=0/01) با عملکرد عمومی خانواده وجود داشت (R2=0/13).
    نتیجه گیری
    توجه به بهبود عملکرد خانواده های دارای کودک مبتلا به سرطان و حمایت از آن ها به ویژه در بعد حل مشکل و آمیختگی عاطفی از اولویت های بهداشت و درمان است. پیشنهاد می شود که در خانواده های دارای کودک مبتلا به سرطان، برنامه ریزی برای مراقبت های پرستاری خانواده محور با بررسی و شناخت عملکرد خانواده آغاز شود تا گامی موثر جهت توانمند سازی خانواده ها برداشته شود.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، سرطان در کودکان، والدین کودکان مبتلا به سرطان
  • تهمینه صالحی، ابراهیم عینی *، طاهره صادقی صفحه 66
    مقدمه
    حفظ حریم از نیازهای اساسی بشر و از جمله مفاهیم بسیار مهم در پرستاری، مراقبت و درمان است که از آن به عنوان یک حق اساسی یاد می شود. احترام به محرمانه ماندن اطلاعات بیمار اصل اساسی اخلاقی و عمل اثربخش طبی و مراقبتی است. حفظ حریم اطلاعاتی بیمار یک مشکل جدی در بخش های شلوغ مثل بخش اورژانس است. با توجه به این که آموزش کارکنان بالینی از جمله اقداماتی است که می تواند بر میزان رعایت حریم اطلاعاتی بیماران تاثیر مثبت برجای گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش به کارکنان پرستاری بر میزان رعایت حریم اطلاعاتی بیماران بستری در بخش اورژانس صورت گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای قبل و بعد با گروه کنترل نامعادل است که 200 بیمار از بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی در گروه آزمون و 200 بیمار از بخش اورژانس بیمارستان شریعتی در گروه کنترل با روش نمونه گیری در دسترس قرار گرفتند. قبل از شروع مطالعه ابتدا پرسشنامه حریم اطلاعاتی، توسط بیماران دو گروه آزمون و کنترل تکمیل گردید. سپس برای 90 نفر از کارکنان بالینی شاغل در بخش اورژانس بیمارستان امام خمینی (گروه آزمون) آموزش مجازی حریم اطلاعاتی بیمار از طریق سامانه آموزش مجازی کارکنان دانشگاه (آکادمی) ارائه گردید. در نهایت مجددا پرسشنامه حریم اطلاعاتی توسط بیماران دو گروه آزمون و کنترل تکمیل گردید و اطلاعات مورد آنالیز قرار گرفت. با ایجاد معیارهای ورود و خروج یکسان در هر دو گروه، قبل و بعد از مداخله، سعی شد نمونه ها تا حد امکان یکسان شوند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه ویژگی های دموگرافیک و پرسشنامه حریم اطلاعاتی بود که قبل از مداخله و یک ماه بعد از آن اندازه گیری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.19 و آزمون های آماری توصیفی و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت آماری معنا داری بین سن، جنس، سطح تحصیلات و سایر اطلاعات دموگرافیک وجود نداشت و دو گروه در شروع مطالعه از نظر میانگین نمره حریم فیزیکی بیمار همگن بودند، ولی آنالیز داده ها پس از اتمام مطالعه نشان داد آموزش مجازی حریم بیماران به ترتیب سبب افزایش معنا داری در میانگین نمره حریم اطلاعاتی (p0/010) بیماران گروه آزمون شده است.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد آموزش کارکنان پرستاری با روش مجازی می تواند سبب بهبود حریم اطلاعاتی بیماران بستری در بخش اورژانس شود که می تواند گامی مهم در راستای مراقبت پرستاری کل نگر باشد.
    کلیدواژگان: حریم اطلاعاتی، آموزش کارکنان بالینی، بخش اورژانس
  • الهام ایمانی، ژیلا عابد سعیدی* صفحه 76
    مقدمه
    تقلب شامل تمام انحرافات جدی از اعمال اخلاقی در پژوهش در زمان پیشنهاد، انجام و گزارش نتایج پژوهش می باشد. تقلب در پژوهش باعث کاهش اعتبار و شهرت نویسنده و عدم اطمینان به صحت کار وی می گردد. هدف از این پژوهش مروری بر انواع و علت بروز تقلب در هنگام انجام پژوهش های پرستاری و نحوه مقابله با آن است.
    روش
    این مطالعه در سال 1392 با مرور منابع و مقالات منتشر شده و در دسترس داخلی و خارجی مرتبط با تقلب در پژوهش های پرستاری و جستجو در بانک های اطلاعاتی Pubmed، Scopus، Proquest، Elsevier، Google Scholar، Iranmedex و SID انجام گردید. محدوده زمانی انتخاب مقالات سالهای 2000 تا 2012 بود. مقالاتی که زبان اصلی آنها غیر از زبان فارسی یا انگلیسی بود از مطالعه خارج گردید.
    یافته ها
    تقلب در انجام پژوهش به اشکال مختلفی مثل عدم رعایت اصل حفاظت از نمونه های انسانی، جعل و تحریف اطلاعات و سرقت ادبی از خود و دیگران دیده می شود. عواملی مثل فشار بر افراد جهت ارتقاء علمی، رقابت بین محققین و منافع شخصی و حرفه ای می توانند افراد را به انجام تقلب تشویق نمایند. روش هایی مثل بررسی بیانات محقق در مورد فرایند اخذ رضایت نامه، استفاده از نرم افزارهای ضد سرقت ادبی، بررسی انحراف معیار داده ها و ضریب همبستگی بین متغیرها جهت شناسایی تقلب استفاده می شوند.
    نتیجه گیری
    تقلب در پژوهش های پرستاری به اشکال مختلفی مشاهده می شود که می تواند هم فرد محقق و هم نتایج حاصله و موسسه مربوطه را زیر سوال ببرد. بنابراین لازم است با روش های موجود، از بروز آن جلوگیری نموده و دستورالعمل یکسانی برای حمایت و تشویق محققین دارای عملکرد مناسب تدوین گردد.
    کلیدواژگان: رضایت نامه، اخلاقیات، تحریف اطلاعات، جعل اطلاعات، پرستاری، سرقت ادبی، پژوهش، تقلب در پژوهش
  • شهرزاد خجندی جزی، ناهید شاهقلیان*، جهانگیر کریمیان، محبوبه والیانی صفحه 86
    مقدمه
    سندرم پاهای بی قرار یک اختلال حسی و حرکتی نورولوژیک است که به صورت تمایل شدید به حرکت دادن پاها بروز می کند. شیوع آن در بیماران تحت درمان با همودیالیز بالا بوده و خطر مرگ و میر را در این بیماران افزایش می دهد. به علت عوارض درمان های دارویی در این بیماران امروزه به روش های غیر دارویی روی آورده شده است از این رو این مطالعه با هدف بررسی مقایسه ای تاثیر دو روش بازتاب درمانی و تمرینات کششی بر شدت سندرم پاهای بی قرار در بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود. بدین منظور از بین بیماران تحت درمان با همودیالیز بیمارستان های منتخب شهر اصفهان که از طریق پرسشنامه استاندارد تشخیص سندرم پاهای بی قرار مبتلا به این سندرم شناخته شده بودند با استفاده از جدول اعداد تصادفی 90 نفر که دارای شرایط ورود به پژوهش بودند انتخاب و با استفاده از روش تخصیص تصادفی در سه گروه بازتاب درمانی، تمرینات کششی و کنترل قرار گرفتند. مداخله بازتاب درمانی و تمرینات کششی حین دیالیز سه بار در هفته به مدت 4 هفته و هر بار به مدت 30 تا 40 دقیقه انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمون های آماری آنالیزواریانس یک طرفه، t زوج و آزمون تعقیبی LSD صورت گرفت.
    یافته ها
    درگروه بازتاب درمانی و تمرینات کششی میانگین نمره شدت سندرم پاهای بی قرار نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معناداری داشت (P<0/05). ولی بین میانگین نمره شدت سندرم پاهای بی قرار بین دو گروه بازتاب درمانی و تمرینات کششی اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (P >0/05)، همچنین میانگین تغییرات نمره شدت سندرم پاهای بی قرار در دو گروه بازتاب درمانی و تمرینات کششی به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (P<0/05) اما میانگین تغییرات نمره شدت سندرم پاهای بی قرار بین گروه بازتاب درمانی و تمرینات کششی با هم تفاوت آماری معناداری نداشت (P >0/05).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد تمرینات کششی و بازتاب درمانی هر دو شدت سندرم پاهای بی قرار را کاهش می دهد. بنابراین استفاده از این دو درمان در این بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سندرم پاهای بی قرار، تمرینات کششی، بازتاب درمانی، بیماران تحت درمان با همودیالیز
  • مهدی رحیمی، خسرو فرهادی، فرحناز چنگایی، اصغر محمدی صفحه 95
    مقدمه
    جای گذاری لوله های تغذیه ای بینی معده ای (NGT) یکی از رایج ترین رویه ها در بخش های ویژه می باشد، لذا تعیین جای گذاری صحیح لوله تغذیه ای جهت جلوگیری از ورود اشتباهی به راه های هوایی که منجر به پنومونی، پنوموتراکس و حتی مرگ می شود، اهمیت ویژه ای دارد. هدف از این پژوهش مطالعه مروری روش های بررسی جای گذاری صحیح لوله بینی معده ای و محدودیت های همراه با این روش ها در بخش های ویژه می باشد.
    روش
    مروری بر منابع انگلیسی با استفاده از پایگاه داده ای پزشکی PubMed، Medline و CINAHL جهت بررسی روش های تایید جای گذاری لوله بینی معده ای ما بین سال های2014-1994 انجام پذیرفت. علاوه بر این جستجو منابع جهت صحت تشخیصی تمایز جای گذاری لوله بینی معده ای از راه های هوایی در روش های مختلف مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. ارزیابی کیفیت، استخراج داده ها و تجزیه و تحلیل در تمام مطالعات انجام شد.
    یافته ها
    روش های مختلفی جهت بررسی تایید جای گذاری در این مطالعه مشخص شد که هر کدام همراه با محدودیت هایی می باشند. از 194 مقاله مرتبط 31 مورد تکراری بود. روش سمع رایج ترین روش و رادیوگرافی (x-ray) به عنوان روش استاندارد (gold standard) مشخص گردید. دیگر روش ها شامل دیدن مستقیم رنگ محتویات آسپیره شده، اندازه گیری PH مایع آسپیره شده، کاپنوگرافی و قراردادن لوله با دید مستقیم می باشد که هر کدام از این روش ها همراه با محدودیت هایی می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه یک روش به تنهایی جهت جای گذاری لوله بینی معده ای وجود ندارد، توصیه می گردد بیش از یک روش جهت جای گذاری لوله در بیماران ویژه به کار گرفته شود. همچنین نیاز به پژوهش های بیشتر جهت تعیین روش های جدید و ایمن ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: لوله بینی معده ای، روش ها، جای گذاری صحیح، محدودیت ها
|
  • M. Heydari *, M. Mir Mohammad Ali, Z. Khakbazan, M. Mahmoodi Page 1
    Introduction
    Adolescents face many physical and psychological changes in their puberty period. If enough attention is not paid to such changes، may be girls won’t mental health and self-efficacy to concept to charge the case. This study mainly aims of comparing two teaching methods، lectures and training package on self-efficacy of 9-12 years old girls students at primary schools 2 district education Alborz Province in the academic year 1392 where were designed and conducted.
    Method
    This study is a randomized clinical trial that has been performed on 270 girl’s students 9-12 years of primary schools education Alborz Province with range certain age (9-12 years)، that they did not have any experience of participation in educational programs puberty in 1392 year. Students were divided into three groups of 90 persons (two interventional groups and one control group). In the first test group، they got adolescent health education presentations during three consecutive 45 minute sessions in per week for one week and the second group، adolescent health training package، which they should have studied it for a week. The questionnaire was Sherer General Self-efficacy scale. Data were analysed by chi-square،fisher،T test، ANOVA and tuky.
    Results
    The comparison of self-efficacy scores mean difference before and after training (training effect) than the control group in both intervention groups showed meaningful difference (P< 0/001). Mean difference of self-efficacy scores before and after training in training package was also more than the lecture group and showed meaningful difference (P < 0/001) statistically.
    Conclusion
    The mean comparison of scores difference in two groups has been suggested more effective training package for increasing scores mean of self-efficacy. Performing of adolescent health training package as an effective training method for increasing self-efficacy of female students have been proposed.
    Keywords: Adolescent health, self, efficacy, training methods, lecture, training package, girl student
  • E. Mohammadi, K. Abbasi *, M. Saadati Page 13
    Introduction
    Since the theories are considered an indicator of science and one of the nurses practice evidence, they are in the headlines of different levels of nursing courses; but various studies show that the application of theories is not seen in practice and education actually. Therefore, this study has to determine the barriers of nursing theories in practice by nurses.
    Method
    This analytic descriptive study was conducted in 2014 to investigate the reasons for the lack of nursing theories in practice from the perspective of 48 nursing MAs and Ph.D in nursing students of Tarbiat Modares and Shahid Beheshti Universities with clinical experience were selected by the convenience sampling method. Assessment tools, a questionnaire based on the utility factor questionnaire (Maggy 1994) and by reviewing the literature on six areas: personal barriers, educational barriers, personal theorist barriers, texts and documents related to the theory barriers, political and social adaptation barriers and usefulness perceived barriers to the nursing theory develop and is designed. Collected data by descriptive statistics and Gamma and Phi and Cramer's V tests analyzed with the SPSS ver20.
    Results
    Most of the study subjects were female (58/3%), single (60/4%) and senior graduate students (56/25%) who were average a history of working 7/38 years. From the participant's vision, personal barriers (54/53%), such as dissatisfaction and reluctance in using nursing theory (73/4%), limited learning theory to master's and doctoral (69/68%) and the need for communication skills for implementation of this theory (69/27%), obtaining the highest score as the most important barriers to the implementation of nursing theory in clinical practice were identified.
    Conclusion
    According to the findings, it seems that in-service training courses on the principles, rules and standards for nurses in dealing with patients, will be able to modify and enhance nurse's attitudes and encourages nurses to use nursing theories.
    Keywords: Nurses, nursing theories, orem self, care theory, roy adaptation theory
  • E. Jafar Jalal, S. Joolaee *, F. Hajibabaee, N. Bahrani Page 25
    Introduction
    The behavior of healthcare providers in a healthcare system constitutes a factor for patients’ satisfaction with the system. Nurses’ job satisfaction is an important part of their lives which influences patients’ security, as well as the quality and efficiency of healthcare services. Nurses’ dissatisfaction with their vocation, for any reason it might be, will have a direct impact on the quality of services provided for patients. The objective of this study is to determine the relationship between nurses’ job satisfaction and patients’ satisfaction with nursing service.
    Method
    This is a descriptive-analytic study conducted on 200 patients at discharging and 100 nurses from different wards (other than special wards, Emergency, Pediatric and Psychiatric) from hospitals of Iran University of Medical Sciences in 2010. The data were processed using descriptive statistics and Chi-Square tests. Data were entered into the statistical package for the social sciences version 16 for windows.
    Results
    The majority of nurses (62%) had low satisfaction with their job; 34% had average satisfaction and only 4% were highly satisfied. The findings strongly indicate that patients were perfectly satisfied in hospitals where nurses had higher job satisfaction. Similarly, patients tended to be more dissatisfied in hospitals with nurses with low job satisfaction.
    Conclusion
    Considering the close relationship observed in our study between nurses’ job satisfaction and patients’ satisfaction, nursing managers must become aware of the factors influencing the job satisfaction of nurses and take steps to improve them in order to achieve higher levels of job satisfaction alongside high-quality nursing services.
    Keywords: Satisfaction, job satisfaction, patient, nurse
  • F. Mohamadinejad, Sh Pedram Razi, M. Aliasgharpour, F. Tabari, A. Kazemnejad Page 35
    Introduction
    Diabetes as a main issue of public health is one of the most important concerns in both developed and developing countries. The nature of this disease and it is complications lead to economical burden and also reduction of quality of life This study aimed to examine the effect of the patient education on self-efficiency in patients suffering from type 2 diabetes.
    Method
    This interventional study was conducted with 70 patients who were suffering from type 2 diabetes in a teaching hospital in Tehran, Iran The patients were randomly assigned to intervention and control groups. The patients in the intervention group received the patient education including total confined time and phone consulting 8 weeks after the discharge of patients from the hospital. To collect data, the DMSES questionnaire was used. The data was analyzed using descriptive and inferential statistics via the SPSS software.
    Results
    The patients in the intervention group showed a considerable increase in self-efficiency in comparison to the patients in the control group (p = 0.000).
    Conclusion
    The patient education led to the improvement of self-efficacy in patients with type 2 diabetes. It is recommended that the effect of discharge program is assessed in patients with other chronic diseases.
    Keywords: Self_efficacy_type 2 diabetes_patient education
  • A. Allahbakhshian, H. Hasankhani, E. Mohammadi *, V. Zamanzadeh, M. Allahbakhshian Page 42
    Introduction
    Coronary artery disease and angioplasty treatment is the potential factor that can lead to rupture life style and physical, psychological and social tension in patients. Therefore, patients need to make a change in their own physical, psychological and social functioning to cope with the conditions stated above. So that how to cope with the disease and its treatment is a major challenge for these patients and researchers. The aim of this study is to explore important coping strategies used by Iranian patients after coronary angioplasty.
    Method
    This qualitative study conducted with conventional content analysis. Participants included twenty patients under coronary angioplasty. Data gathered through individual semi-structured interviews. Purposeful Sampling continued until data saturation. The data were analyzed continuously and simultaneously with data gathering.
    Results
    During the process of data analysis, two themes reflected the experience and dimensions of understanding of coping strategies in patients after angioplasty, which included: 1- acceptance of and dealing with illness consisting: conscious forgetfulness, comparing, positive thinking, assume illness as negligible, patience and fatalism and 2- use of available supportive resources, including: reliance on family, using similar patients’ support and getting partial support from physicians.
    Conclusion
    the results stated that the patients apply various strategies to deal with their illness and conditions. In-depth understanding of strategies that influence the patients coping with illness and their challenges will contribute to the nursing body of knowledge. It also helps nurses and other health care professionals, and patients’ families in reinforcing the most effective coping strategies and promoting the quality of care.
    Keywords: Coping strategies, coronary angioplasty, qualitative content analysis
  • Sh Modanloo, C. Rohani *, A. Farahani Shirin Abadi, A. Pourhossein Gholi Page 56
    Introduction
    Family functioning is one of the important factors of family's quality of life and mental health. The disease of a child influences family life style as well as the function of whole family. Therefore, this study aimed to assess the family functioning among parents of children with cancer.
    Method
    This descriptive study was performed on 62 pair of parents (mother and father) of children with cancer in three educational hospitals belonging to Tehran Universities of Medical Sciences in Spring of 2014. Data were collected in one step from parents (with outpatient and inpatient children) by the demographic and clinical information sheet and the validated Persian version of the McMaster family assessment device (FAD). Internal consistency (Alfa Cronbach) and Test-Retest were done. Data analyses were done by SPSS version 20 with t-student independent test, the Pearson product-moment correlation coefficient, the Spearman rank correlation coefficient and Linear Regression analysis.
    Results
    Mothers and fathers mean age was 31.6 ± 5.9 and 36.6 ± 5.3, respectively. Most of them had lower than 300 US$ income in a month (54.1%). Most children suffered from leukemia (75.8%).Almost half of the families had unhealthy function (46%).The prevalent family dysfunctions were in problem solving (60.5%) and affective involvement (54.8%) dimensions. There were no differences between the mothers and fathers for family function mean scores (p> 0.05). Children age (p < 0.05) and fathers’ education (p = 0.01) were significant variables in correlation with family functioning (R2 = 0.13).
    Conclusion
    Family functioning in parents of children with cancer should be considered as one of the priorities of health to give support and effective planning for family-centered nursing care, especially in problem solving and affective involvement dimensions. More studies in much expended age group, other chronic diseases, considering all family members and control group are suggested.
    Keywords: Family function, children with cancer, parents of children with cancer
  • T. Salehi, E. Eyni *, T. Sadeghe Page 66
    Introduction
    Privacy the basic human needs of the most important concepts in nursing and health care is a fundamental right which is mentioned. Respect patient confidentiality the basic principle of ethical and effective medical practice and care. Privacy information is a very serious problem in crowded areas such as the emergency department. Since that training of clinical staff such as proceedings which can have a positive impact on the information patient's privacy. This study aimed to determine the effect of education on nursing staff regarding the privacy of information on patients in the emergency department has been done.
    Method
    This is a before-after intervention study with a control group inequalities. 400 patients in the emergency department hospitals of Tehran University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method. Before starting the study, two groups of patients and control questionnaire Information Privacy Policy arrangement was measured. The clinical staff virtual learning intervention group patients were given information privacy. Then again, information privacy and control patients in both groups were measured and analyzed.
    Results
    No significant differences in age, sex, education and other demographic information was found between the two groups at baseline in mean scores were similar physical boundaries After the data analysis showed that the patient's privacy virtual training significantly increased the mean scores Information Privacy patients have been tested.
    Conclusion
    Results showed that virtual methods can be improved by training nurses in emergency department patients admitted to information privacy.
    Keywords: Information privacy, education, clinical staff, emergency department
  • E. Imani, J. Abed Saeidi * Page 76
    Introduction
    Misconduct includes all serious deviations of ethic actions in research proposals and conducting and reporting research results. Scientific misconduct impairs the reputation of the author and ensuring the accuracy of his work. The purpose of this study was to review the types and causes of misconduct when conducting nursing research and how to deal with it.
    Method
    This study was conducted in 2013 with reviewing available literature and articles related to scientific misconduct in nursing research and searching in databases such as Pubmed, Scopus, Proquest, Elsevier, Google Scholar, Iranmedex and SID. English and Persian articles that published in 2000 to 2012 were selected.
    Results
    Various forms of misconduct are including nonconformity the principle of human samples protection, fabrication, falsification, plagiarism and self-plagiarism. Factors such as pressure on individual for academic promotion, competition between researchers and personal and professional interests can encourage nurses for misconduct. Some methods such as assessing researchers explain about the process of complete consent form, using anti plagiarism software, assessing standard deviation of data and correlation coefficient between variables use for misconduct identity.
    Conclusion
    There are many types of scientific misconduct in nursing research that affects researcher, results and related organization. So it is needed to prevent it with existed methods and develop the same instructions to support and encourage researchers with appropriate performance.
    Keywords: Consent, ethics, fabrication, falsification, nursing, plagiarism, research, scientific misconduct
  • Sh Khojandi, N. Shahgholian*, J. Karimian, M. Valiani Page 86
    Introduction
    Restless leg syndrome is a sensory and motor neurologic disorder, which manifests as high tendency to move the legs. Its prevalence is high among the patients undergoing hemodialysis, and it increases the risk of mortality in these patients. Due to several side effects of medicational treatments, the patients prefer non-medicational methods. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of two methods of reflexology massage and stretching exercises on the severity of restless leg syndrome among patients undergoing hemodialysis.
    Method
    This is a clinical trial. Among the patients undergoing hemodialysis in selected hospitals in Isfahan, 90 qualified patients, diagnosed with restless leg syndrome through standard restless leg syndrome questionnaire, were randomly selected by random number table. They were assigned to reflexology massage, stretching exercises and control groups through random allocation. Reflexology massage and stretching exercises were conducted three times a week for 30-40 minutes for four straight weeks. Data were analyzed by one way ANOVA paired t-test and LSD post hoc test through SPSS 20.
    Results
    There was a significant difference in mean scores of restless leg syndrome severity between reflexology massage and stretching exercises groups, compared to control (p<0.05), but there was no significant difference between two study groups (p<0.05). Changes mean score of restless leg syndrome severity was significantly higher in reflexology massage and stretching exercises groups, compared to control group (p<0.05), but it showed no significant difference between reflexology massage and stretching exercises groups (p>0.05).
    Conclusion
    Our obtained results showed that reflexology massage and stretching exercises can reduce restless leg syndrome severity. These two methods of treatment are recommended to the patients.
    Keywords: Restless leg syndrome, stretching exercises, reflexology massage, patients undergoing hemodialysis, Iran
  • M. Rahimi, Kh Farhadi, F. Changaei, A. Mohammadi Page 95
    Introduction
    Insertion of a nasogastric tube (NGT) is one of the most common procedures in intensive care unit (ICU). Therefore, to determine the correct placement of the tube to prevent misplacement in the airways that lead to pneumonia, pneumothorax and even death is important. The aim of this study was to review the diagnostic accuracy of methods verifying correct placement of nasogastric tube and restrictions in ICU.
    Method
    A review of PubMed, Medline and CINAHL databases (About NGT placement verification methods) were conducted to identify peer-reviewed, English language, research studies published between the years 1994 and 2014. In addition, the diagnostic accuracy of methods in detecting inadvertent airway intubation was studied. Quality assessments, data extractions and analysis were completed on all included studies.
    Results
    Although methods for assessing correct NGT location at the bedside are available, each has its limitations (restrictions). Of the 194 English publications, 31 were duplicates. The methods include auscultation (the most common method) and x-ray as the standard method (gold standard) was determined. Other methods include observe visual characteristics of aspirate, PH testing of aspirates, capnography, insertion under direct vision which are associated with restrictions.
    Conclusion
    While none of the existing bedside methods for testing the position of nasogastric tubes is totally reliable, there is evidence to suggest that use more than one method for Confirmation of NGT position for critically ill patients. In addition, more research (to determining new methods) is also needed.
    Keywords: Nasogastric tube, methods, correct placement, limitations