فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 45 (بهمن و اسفند 1395)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 45 (بهمن و اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرمان آزادی*، معصومه بستامی، محمدرضا بسطامی صفحات 1-6
    مقدمه
    در سال های اخیر استفاده از پورتفولیو به عنوان یک ابزار جهت آموزش و ارزیابی در میان رشته های علوم پزشکی مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش و ارزیابی واحد کارآموزی در عرصه سلامت جامعه دانشجویان پرستاری به روش پورتفولیو بر میزان رضایتمندی آنان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است که نمونه های آن شامل 30 دانشجوی سال آخر پرستاری بودند که در 10 مرکز بهداشتی-درمانی شهری تقسیم شدند و به صورت تصادفی 5 مرکز به هر یک از گروه های مداخله و کنترل تخصیص یافت. در گروه مداخله آموزش و ارزیابی به روش پورتفولیو صورت گرفت در حالیکه در گروه کنترل آموزش و ارزیابی به شیوه معمول بود. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از مداخله توسط مشارکت کنندگان هردو گروه تکمیل شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین کلی نمره رضایتمندی نمونه های گروه مداخله 26/21 (15/2) و در گروه کنترل 46/14 (77/2) بود که از این نظر اختلاف میانگین نمرات گروه ها معنی دار بود (001/0 > P). همچنین در اغلب سوالات پرسشنامه میانگین امتیاز دانشجویان گروه مداخله به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایح این مطالعه حاکی از موثر بودن پورتفولیو به عنوان یک ابزار جهت آموزش و ارزیابی بالینی دانشجویان پرستاری است. با این حال ارائه آموزشهای لازم جهت آشنایی دانشجویان و مربیان با این روش جهت کسب نتایج بهتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پورتفولیو، دانشجوی پرستاری، یادگیری بالینی، ارزیابی بالینی
  • اعظم رحمانی، نرگس صادقی* صفحات 7-13
    مقدمه
    نوجوانی دورانی حساس در تکامل فرد می باشد. فرآیند بستری شدن می تواند دارای اثرات زیانبار بر سلامت روح و جسم نوجوان باشد. نظر به اینکه اخیرا بررسی رضایت بیماران به عنوان بخشی از برنامه ارزیابی سالانه در نظر گرفته می شود، پژوهش حاضر با هدف «مقایسه رضایتمندی نوجوانان بستری از خدمات بالینی و محیط فیزیکی بخشهای کودکان و بزرگسالان در بیمارستان های سطح شهر اصفهان» انجام شد.
    روش کار
    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر با نمونه گیری از 200 نوجوان 19-10 ساله مرخص شده از بخش های بزرگسالان و کودکان بستری در بیمارستان های عمومی شهر اصفهان درسال 1388 انجام شد. نمونه گیری به روش دردسترس انجام گرفت و جهت انجام تحقیق از پرسشنامه استاندارد رضایت بیماران استفاده شد. اطلاعات دموگرافیک و نیز اطلاعات مربوط به رضایتمندی از خدمات پرستاری، پزشکی، سایر پرسنل، کیفیت محیط و امکانات بخش جمع آوری شد. جهت روایی ابزار از اعتبار محتوی و جهت پایایی از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (85/0) استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام گرفت و از آزمون تی مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    رضایتمندی اکثر نوجوانان بستری از خدمات بالینی و محیط فیزیکی در محدوده خیلی زیاد (100-80) قرار داشت. نوجوانان بستری در بخش کودکان دارای رضایتمندی از خدمات پرستاری (005/0 = P) و محیط فیزیکی (04/0 = P) بالاتری نسبت به نوجوانان بستری در بخش بزرگسالان بودند و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. درمقابل، رضایتمندی از خدمات پزشکی (073/0 = P) و سایر پرسنل (09/0 = P) در نوجوانان بستری در بخش کودکان و بزرگسالان دارای تفاوت آماری معنی دار نبود. 87 درصد نوجوانانی که در بخش بزرگسالان بستری بودند و 3/35 درصد نوجوانانی که در بخش کودکان بستری بودند ترجیح می دادند که در بخش نوجوانان بستری باشند. ارتباط سن و جنس با رضایتمندی از خدمات نیز مورد بررسی قرار گرفت. بین سن و میزان رضایتمندی از خدمات پرستاری، پزشکی، سایر کارکنان و محیط بخش رابطه معنی داری وجود نداشت. ولی بین جنس و میزان رضایتمندی از خدمات پزشکی رابطه معنی داری وجود داشت؛ بطوریکه میانگین نمره رضایتمندی از خدمات پزشکی در دخترها بیشتر از پسرها بود و از نظر آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد نوجوانان از محیط و خدمات پرستاری ارائه شده در بخش کودکان رضایت بیشتری نسبت به بخش بزرگسالان دارند. همچنین نوجوانان بیان داشتند که نیازمند بخش مختص نوجوانان جهت بستری شدن هستند. پیشنهاد می شود در مکانهایی که تخصیص بخش جداگانه جهت نوجوانان مقدور نمی باشد، امکانات لازم جهت نوجوانان در بخش کودکان فراهم شود، همچنین پرسنل و پزشکان درمورد نحوه ارتباط و برخورد با نوجوان و نیز تغییرات لازم در ارائه خدمات آموزش ببینند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، نوجوانان، بستری شدن، خدمات بالینی، بیمارستان
  • ناهید حسین عباسی*، ندا مهرداد، علیرضا نیکبخت نصرآبادی صفحات 14-22
    مقدمه
    افزایش وزن به عنوان عامل خطر در بروز بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سرطان محسوب می شود. زمانی افزایش وزن مشکل کشورهای توسعه یافته بود، ولی امروزه بطور شگرفی در کشورهای در حال توسعه نیز دیده می شود. درحالی که تمرکز و توجه بیشتر مطالعات انجام شده در زمینه افزایش وزن به این مسئله بوده که چرا افراد چاق می شوند، اطلاعات اندکی از تجارب روزانه این افراد در دسترس است. هدف این مطالعه درک تجارب زیسته با افزایش وزن در زنان بود.
    روش کار
    در این مطالعه کیفی که با استفاده از رویکرد پدیده شناسی تفسیری انجام شد، دوازده زن دارای افزایش وزن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری داده ها طی مصاحبه فردی نیمه ساختارمند و عمیق انجام شد. متن مصاحبه ها ضبط گردید و پس از پیاده سازی با رویکرد ون مانن (2006) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تجارب زیسته زنان با افزایش وزن در قالب درون مایه اصلی« آسیب پنهان» و زیر درون مایه های، آزردگی از کلام، فرصت های نابرابر و انگشت اتهام به وزن مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر آن بودندکه بیشتر زنان دارای افزایش وزن در هنگام تعامل با دنیای اجتماعی، مورد بازخورد منفی قرار می گرفتند. دست آورد مطالعه حاضر این بود که اگر زنان دارای افزایش وزن به دلیل وزنشان مورد بازخورد منفی در جامعه قرار گیرند به ویژه توسط خانواده و مراقبین سلامت، آسیب های ناشی از آن موجب عدم پذیرش خدمات مراقبت سلامت و حضور در اجتماع و حتی عدم برخورداری از ارتباط اثر بخش در خانواده توسط زنان شده که تمامی عوامل فوق اثرات نامطلوبی بر سلامت آنان و در نهایت سلامت خانواده و جامعه خواهد گذاشت. بنابر این چگونگی روش تعامل و بازخورد دادن به این افراد بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، افزایش وزن، زنان، آسیب پنهان، پدیده شناسی تفسیری
  • فرزانه یوسفی، سارا سادات حسینی اسفیدارجانی، زهرا راهنورد*، طاهره صادقی صفحات 23-31
    مقدمه
    شیوع رفتارهای ناسالم کنترل وزن در نوجوانان دختر رو به افزایش است و انجام این رفتارهای ناسالم در دراز مدت می تواند عواقب جدی جسمی و روانی در نوجوانان ایجاد کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر پیشگیری از رفتارهای ناسالم کنترل وزن در نوجوانان دختر13-15 سال انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه مداخله ای و از نوع نیمه تجربی بر روی 160 نفر از نوجوانان دختر مدارس دوره اول دبیرستان شهر کرج انجام شد. نمونه گیری در دو مرحله صورت گرفت که در مرحله اول به صورت تصادفی مدارس انتخاب شدند و به دو گروه مداخله و کنترل اختصاص یافتند. در مرحله دوم نمونه ها بر اساس معیار ورود و به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها به صورت پیش آزمون، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در هر دو گروه جمع آوری شد. سپس مداخله آموزشی برای گروه مداخله در چهار جلسه آموزشی در قالب سخنرانی، همراه با پرسش و پاسخ اجرا گردید. هشت هفته بعد از اجرای مداخله آموزشی، پس آزمون از هر دو گروه گرفته شد و داده های قبل و بعد از آموزش مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS version 21 و آزمون های دقیق فیشر، کای اسکوئر و ضریب همبستگی t مستقل و وابسته تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که بعد از اجرای برنامه آموزشی، میانگین نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع، موانع درک شده، راهنمای عمل و خودکار آمدی) گروه مداخله افزایش قابل توجهی داشته است و نتیجه آزمون t مستقل، جهت مقایسه دو گروه مداخله و کنترل، قبل و بعد از اجرای برنامه آموزشی نشان داد که، بین میانگین نمره سازه های مدل اعتقاد بهداشتی گروه آزمون و کنترل، اختلاف معناداری وجود داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مداخله آموزشی بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی می تواند در پیشگیری از رفتارهای ناسالم کنترل وزن نوجوانان دختر موثر باشد. بر این اساس پیشنهاد می شود که آموزش در زمینه پیشگیری از رفتارهای ناسالم کنترل وزن بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی برای نوجوانان در مدارس اجرا شود.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل اعتقاد بهداشتی، رفتارهای ناسالم کنترل وزن، نوجوانان
  • علیرضا نیکبخت نصرآبادی، علیرضا بستامی، کیان نوروزی تبریزی، فاطمه پاشایی ثابت*، شیوا گماوردی صفحات 32-41
    مقدمه
    مراقبت توانبخشی یک پدیده بین رشته ایی و وابسته به زمینه فرهنگی اجتماعی است که در بازگشت مجدد سلامتی در مصدومین با ضایعه نخاعی تروماتیک وآماده کردن بیمار برای برگشت مجدد به زندگی نرمال و اجتماع، نقش بسزایی دارد. نیاز به کشف ابعاد مختلف توانبخشی در بیماران ضایعات نخاعی در منزل در مطالعات متعدد مورد تاکید بوده و شناخت آن به ارائه خدمات موثرتر کمک می نماید. لذا این مطالعه با هدف تبیین تجارب توانبخشی مبتنی بر منزل بیماران با ضایعات نخاعی تروماتیک انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه با رویکرد کیفی در سال 1393 در بیمارستان های شهر تهران انجام شد. مشارکت کنند گان شامل 27 نفر که 12 نفر از مصدومین حوادث ترافیکی با ترومای ستون فقرات (ضایعه نخاعی) به علت حادثه ترافیکی،2 مراقب خانوادگی، 5 پرستار، 4 پزشک، 2 فیزیو تراپ، و 2 کاردرمان در بخشهای بستری و سرپایی تروما و اعصاب، بودند. از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته فردی انجام گرفت. داده ها بر اساس رویکرد تجزیه و تحلیل محتوای قردادی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به ظهور 4 طبقه اصلی شامل فرآیند توانبخشی مبتنی بر منزل بیماران با ضایعات نخاعی تروماتیک شامل چهار طبقه اصلی شامل محدودیت ها، تسهیل کننده های بهبودی، جستجوی حمایت و بازگشت چالشی به جامعه استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    حمایت در منزل از بیماران با ضایعات نخاعی با تشکیل تیمی جهت ارائه مراقبت حمایتی متشکل از همتایان با ضایعات نخاعی، پزشک، پرستار، مددکار اجتماعی، روانشناس و روحانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توانبخشی مبتنی بر منزل، ضایعه نخاعی، بیمار، مطالعه کیفی
  • سید علیقلی روشن، باقر کرد، علیرضا تشکریان جهرمی* صفحات 42-53
    مقدمه
    پژوهش حاضر در رابطه با تاثیر تاکتیک های جامعه پذیری پرستاران بعنوان راه کاری که محیط بیمارستان را به شهروند سازمانی تبدیل می نماید و همچنین بر چگونگی ایجاد تغییر و مدیریت آن در محیط بیمارستان، بالاخص تغییر در نگرش و رفتار آنان پرداخته است. این تحقیق، با هدف بررسی تاثیر ابعاد فرهنگی و تاکتیک های جامعه پذیری پرستاران با نقش خود بر مقاومت در برابر تغییر آنان و تاثیر ابعاد فرهنگی بر این تاکتیک ها و همچنین تاثیر آن بر مقاومت با درنظر گرفتن تاکتیک های جامعه پذیری به عنوان متغیر میانجی انجام گردیده است.
    روش کار
    در پژوهش توصیفی تحلیلی حاضر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با کمک فرمول کوکران، حدود 82 نفر از پرستاران بخش های داخلی، جراحی، اورژانس، اطفال، ICU و CCU در بیمارستان تامین اجتماعی زاهدان در اسفندماه سال 1394 به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و پرسشنامه پژوهش توسط آنان تکمیل شد. ایزار سنجش در این پژوهش، از پرسشنامه های طراحی شده توسط جونز (1986) جهت بررسی جامعه پذیری سازمانی و پرسشنامه مطالعه دورفمن و هاول (1988) جهت سنجش ابعاد فرهنگی و همچنین پرسشنامه مقاومت در برابر تغییر از مطالعه دون هام و همکاران (1989) اقتباس گردیده است که پس از تست اولیه و بررسی پایایی و روایی آن، در بین نمونه آماری توزیع گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن توسط نرم افزار SPSS و برای مدل معادلات ساختاری و روش دو مرحله ای حداقل مربعات جزئی به منظور تحلیل فرضیات، تحلیل روایی عاملی تاییدی و تحلیل مسیر و نیز شاخص های برازش GOF به منظور بررسی برازندگی مدل از نرم افزار Smart PLS بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که ضعف در تاکتیک های جامعه پذیری، نتوانسته نقش مفید خود را ایفا نموده و تغییری در مقاومت اعمال نماید و نقش میانجی این تاکتیک ها در رابطه ابعاد فرهنگی و مقاومت در برابر تغییر با توجه به مقادیر (180/0 = Sig، 147/0 = Reg) از دست رفته است. با توجه به مقدار معناداری که بیشتر از مقدار (01/0 = P) می باشد، این نتیجه نشان از معنادار نبودن این رابطه است. همچنین تحلیل نتایج نشان می دهد که ابعاد فرهنگی بر تاکتیک های جامعه پذیری (000/0 = Sig، 481/0 = Reg) و مقاومت در برابر تغییر (000/0 = Sig، 454/0 = Reg) اثر مثبت و معناداری دارد که با توجه به نتایج فرضیه اول، رابطه ابعاد فرهنگی بر مقاومت در برابر تغییر از طریق تاکتیک های جامعه پذیری مورد تایید قرار نگرفته است. بعلاوه، نتایج حاصل از تحلیل آزمون فریدمن حاکی از آنست که در میان ابعاد فرهنگی، بعد جمع گرایی بیش از سایر ابعاد فرهنگی در بین پرستاران مشهود می باشد.
    نتیجه گیری
    مسئولان بایستی در بدو ورود پرستاران به بیمارستان، پرستارانی را که ویژگی های متناسبی با حیطه عملکردی مورد نظر دارند، در محل مناسب بکار گمارند و در فرآیند جذب و بکارگیری پرستاران تازه وارد بیشتر بر روش ها و تاکتیک های نهادی جامعه پذیری تاکید نمایند، تا با اجرای این روش ها باعث افزایش رفتارهای مثبت در محیط بیمارستان و کاهش رفتاری های ضد سازمانی گردند.
    کلیدواژگان: تاکتیک جامعه پذیری، فرهنگ، تمایل به مقاومت، نقش پرستار، بیمارستان ها
  • سیده نرجس رضوی، زهرا راهنورد*، مرحمت فراهانی نیا، امل ساکی صفحات 54-60
    مقدمه
    استئوپروز شایع ترین بیماری متابولیک استخوان است که با کاهش تودهی استخوانی و تغییر ساختمان میکروسکوپیک نسج استخوان تظاهر می کند و به دنبال خود افزایش شکنندگی و حساسیت استخوان را در بر دارد. تغذیهی صحیح و اصلاح عادات غذایی نادرست نقش بسیار مهمی را در کاهش ابتلا به این بیماری ایفا می کند که این امر جز با آموزش صحیح و هدفمد امکان پذیر نیست. نظر به اهمیت جایگاه آموزش های پیشگیرانه در سنین نوجوانی، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر خودکارآمدی تغذیه ای در پیشگیری از پوکی استخوان در دختران نوجوان صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 92 انجام شد تعداد 106 نفر از دختران مراجعه کننده به فرهنگسرای بهاران و سلمان فارسی به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمون (53) و کنترل (53) تقسیم شدند. داده ها به صورت پیش آزمون و پس آزمون توسط پرسش نامه ای پژوهشگر ساخته که روایی و پایایی آن مورد سنجش قرار گرفته است جمع آوری شد. پرسش نامه در سه بخش، بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم مدل اعتقاد بهداشتی و بخش سوم خودکارآمدی تغذیه ای طراحی شد. پس از انجام پیش آزمون در دو گروه، مداخله ی آموزشی در طی 4 جلسه آموزشی 1 ساعته برای گروه آزمون انجام گرفت، داده ها با نرم افزار SPSS v.16 و آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قبل از مداخله میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی در گروه آزمون و کنترل به ترتیب 45/9 ± 58/97 و 53/10 ± 96 بود و اختلاف معناداری بین نمره ی خودکارآمدی تغذیه ای در قبل از مداخله وجود نداشت. پس از انجام مداخله ی آموزشی میانگین نمره ی خودکارآمدی تغذیه ای در گروه آزمون به 105٫28 افزایش یافت. مقایسه میانگین خودکارآمدی تغذیه ای قبل و بعد از آموزش، نشان دهنده ی اختلاف معنادار در هر دو گروه (05/0 > P) و تاثیر گذار بودن آموزش در ارتقاء خودکارآمدی تغذیه ای در گروه مداخله است. نتایج در قسمت اجزای مدل اعتقاد بهداشتی (حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده) نیز بعد از آموزش در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری را نشان داد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    مطالعه ی حاضر نشان داد یک مدل رفتاری مانند الگوی اعتقاد بهداشتی، می تواند چارچوبی مناسب برای پیش برد اهداف آموزشی در زمینه ی خودکارآمدی تغذیه ای در پیشگیری از پوکی استخوان باشد و بر احتمال رسیدن به اهداف آموزشی، بیافزاید.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل اعتقاد بهداشتی، خودکارآمدی، پوکی استخوان دختران نوجوان
  • محمد خوران، فاطمه الحانی*، ابراهیم حاجی زاده صفحات 61-70
    مقدمه
    هیچ شکی وجود ندارد که انجام مهارت های بررسی وضعیت سلامت جسمی، در حوزه کار پرستاری بوده و پرستاران را قادر می سازد تا موارد غیر عادی را به درستی شناسایی و مبنایی برای توسعه تشخیص پرستاری و طرح های مراقبتی فراهم کنند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اجرای برنامه طراحی شده توانمندسازی پرستاران بر میزان انجام مهارت های بررسی وضعیت سلامت جسمی می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر، از نوع نیمه تجربی است. 107 پرستار بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند. آن ها در دو گروه مداخله و کنترل تخصیص تصادفی شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه « خودارزیابی پرستاران در مهارت بررسی وضعیت سلامت »بود. گروه مداخله چگونگی انجام مهارت های بررسی وضعیت سلامت را در طول دوازده جلسه (30 دقیقه ای) دریافت کردند. تحلیل آماری با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    تفاوت آماری معناداری بین سن، جنس، سطح تحصیلات و سایر اطلاعات جمعیت شناختی وجود نداشت. دو گروه در شروع مطالعه از نظر میانگین نمره اخذ شرح حال، معاینه فیزیکی و بررسی وضعیت سلامت همگن بودند (0/493= P)، آنالیز داده ها بعد از اجرای برنامه طراحی شده توانمندسازی نشان داد، در میانگین نمره اخذ شرح حال (0/000= P)، معاینه فیزیکی (0/000= P) و بررسی وضعیت سلامت بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (0/000= P).
    نتیجه گیری
    استفاده از برنامه طراحی شده توانمندسازی سبب ارتقای میزان انجام مهارت بررسی وضعیت سلامت جسمی پرستاران می شود. لذا پیشنهاد می شود به عنوان یک روش موثر و کاربردی برای ارتقای میزان انجام این مهارت ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرستاران، بررسی وضعیت سلامت، خودارزیابی، توانمندسازی
|
  • Arman Azadi *, Masoumeh Bastami, Mohammad Reza Bastami Pages 1-6
    Introduction
    In recent years, the use of portfolio as a learning and assessment method has become more widespread in medical education. The aim of this study was to examine nursing students’ satisfaction toward using portfolio for educating and assessment of community health nursing apprenticeship.
    Methods
    This was a quasi-experimental study. The study samples included all the final year nursing students (n = 30) which were spread in 10 urban health centers of Ilam city. The urban health centers were randomly allocated to each of the experimental and control groups. In the experimental group, the education and assessment were performed using portfolio and in the control group, the learning and assessment activities were conducted using the routine method. The data collection tool was a validated questionnaire designed according to previous studies, which was filled by the study participants in both groups after the intervention.
    Results
    The finding showed that the mean (SD) of overall satisfaction scores in experimental and control groups were 21.26 (2.15) and 14.46 (2.77), respectively (P
    Conclusions
    The findings of this study highlighted the effectiveness of portfolio as a learning and assessment tool of nursing students in apprenticeship courses. However, it is essential that students and tutors be given clear guidelines on principle and structure of the portfolio.
    Keywords: Portfolio, Nursing Student, Clinical Learning, Clinical Assessment
  • Azam Rahmani, Narges Sadeghi * Pages 7-13
    Introduction
    Adolescence is a crucial juncture in the evolution. The hospitalization process could have harmful effects on the health of an adolescent’s mind and body. Since recently, patient satisfaction survey has been considered as one part of the annual assessment, the present study was performed to compare the hospitalized adolescent's satisfaction of clinical services and physical environment in children and adults’ wards in Isfahan.
    Methods
    This cross-sectional and descriptive analytical study was conducted by sampling of 200 adolescents aged 10-19, discharged from adults and children's wards in general hospitals of Isfahan in 2009. Sampling was conducted through the available method and for carrying out the research, a standard questionnaire was used. Demographic information and information related to satisfaction of nursing, medical, other personnel, facilities and quality of environment were collected. Content validity and Cronbach's alpha coefficient (0.85) were used to confirm the validity and reliability of the tool, respectively. Data analysis was performed using SPSS software and independent t-test. There was no significant relationship between age and satisfaction of nursing, medical, other staff services, and the environment. However, there was a significant relationship between gender and satisfaction of medical services; the mean satisfaction score of medical services in girls was more than that in boys, and the difference was significant.
    Results
    Most admitted adolescents’ satisfaction of clinical services and physical environment belonged to high category (80-100). Adolescents admitted in children’s ward had a higher satisfaction of nursing care (P = 0.005) and environment (P = 0.04) than those admitted in adults’ ward; this difference was statistically significant. In contrast, satisfaction of medical services (P = 0.073) and other personnel (P = 0.09) in the adolescents hospitalized in adults and children’s wards were not statistically significant. A total of 87% of young adults who were hospitalized in adults’ ward and 3.35% of teens who were hospitalized in children’s ward preferred to be admitted in adolescents’ ward. Furthermore, the relationship of age and gender with satisfaction of cervices was assessed. There was no significant relationship between age and satisfaction of nursing, medicine, other staff services and environment. However, there was a significant relationship between gender and satisfaction of medical services; the mean satisfaction score of medical services in girls was higher than in boys, and the difference was significant.
    Conclusions
    The results of this study showed that adolescents were more satisfied of the environment and nursing services provided in children’s ward than those in adults’ ward. Adolescents also expressed the need for a special ward for hospitalization of adolescents. It is suggested that wherever allocation of separate sections for young people is not possible, necessary facilities should be provided for young children in children’s wards; also, personnel and physicians should be trained on how to communicate and deal with teenagers as well as the changes needed in service providing.
    Keywords: Satisfaction, Adolescents, Hospitalization, Medical Services, Hospital
  • Nahid Hossein Abbasi *, Neda Mehrdad, Alireza Nikbakht Nasrabadi Pages 14-22
    Introduction
    Excess weight is a major risk factor for a number of chronic diseases, including diabetes, cardiovascular diseases and cancer. Once considered a problem only in developed countries, excess weight is now dramatically rising in developing countries. While most of the studies conducted on excess weight have concentrated on issues related to why people gain weight, there is little knowledge about what overweight people really experience in their daily lives. The aim of this study was to create an understanding of the real experience of obesity in women.
    Methods
    In this qualitative study conducted using interpretive phenomenological approach, 12 overweight women were purposefully selected. Data were collected during individual, semi-structured and deep interviews. The recorded interviews were transcribed and analyzed by the Van Manen (2006) approach.
    Results
    Life experiences of excess weight in women were summarized by a main theme: “The Hidden Trauma” and subthemes including: “offended of speaking”, “finger of accusation to weight” and “unequal opportunities”.
    Conclusions
    Findings of this study showed that most of the participants experienced negative feedbacks during their interactions with the society. The achievement of the present study was the fact that if overweight women experience negative feedbacks due to their weights in the society, especially through family members and health care providers, its negative outcomes prevents them from receiving health care services or participating in the society and also will cause lack of effective communication in the family. All the above factors have negative impacts on women’s health and consequently on families and the society. The way we interact with and give feedback towards these people is really important.
    Keywords: Lived Experience, Excess Weight, Women, Hidden Trauma, Hermeneutics Phenomenology
  • Farzaneh Youssefi, Sara Sadat Hosini Esfidarjani, Zahra Rahnavard *, Tahereh Sadeghi Pages 23-31
    Introduction
    the prevalence of unhealthy weight control behaviors in adolescents is increasing and unhealthy weight control behaviors can have serious physical and mental consequences in adolescents. The aim of this study was to determine the effect of education based on Health Belief Model on the prevention of unhealthy weight control behaviors in female adolescents aged 13-15 year.
    Methods
    This was a quasi-experimental study conducted on 160 girls in high schools of Karaj city. Sampling was performed in two stages: in the first stage, schools were randomly selected and assigned to two groups. In the second phase, samples, based on the entry criteria, were selected by convenience sampling. Data for pre-test were collected using a questionnaire in both groups. The experimental group received the educational intervention in the form of presentations in four sessions, conducted along with questions and answers. Eight weeks after the educational intervention, post-test was given to both groups and data were analyzed before and after the training using SPSS software and Fisher's exact test, chi-squared and independent and dependent t-tests.
    Results
    In comparison of the mean score of Health Belief Model parts (perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, guide to action, and preventive behaviors) between the intervention and control groups, there was a significant difference between before and after the intervention (P
    Conclusions
    The results of this study showed that educational interventions based on Health Belief Model can be effective in preventing unhealthy weight control in adolescents. On this basis, it is suggested to run trainings in order for the prevention of unhealthy weight control behaviors based on Health Belief Model for young people and in schools.
    Keywords: Education, Health Belief Model, Unhealthy Weight Control Behaviors, Adolescents
  • Alireza Nikbakht, Alireza Bastami, Kian Norouzi Tabrizi, Fatemeh Pashaei Sabet *, Shima Gomarverdi Pages 32-41
    Introduction
    Rehabilitation is an interdisciplinary field of study and is dependent upon the culture of the place of study, and has a significant role in the patient’s well-being and their return to work and normal life. The sequence of a phenomenon rehabilitation care and socio-cultural context in which returning veterans with spinal cord injury, traumatic health and prepare the patient to return to normal life and this community have an important role to explore various aspects of rehabilitation. Several studies have investigated spinal cord injuries that take place at home with the aim of providing more effective services. Therefore, this study aimed to explore patients with spinal cord injuries, for whom traumatic home-based rehabilitation was performed.
    Methods
    A qualitative study was conducted during year 2014 in Tehran's hospitals. Participants included 12 victims of traffic accidents with injuries of the spine (spinal cord injury), two family caregivers, five nurses, four doctors, two physiotherapists, and two occupational therapists in inpatient wards and outpatient trauma centers that explained the process of care based rehabilitation at home for patients with spinal cord injury. Firstly, purposive sampling was performed and was continued by theoretical sampling on the basis of codes and classes. Data were collected through individual semi-structured interviews. Data were analyzed by the conventional content analysis approach.
    Results
    Data analyzes led to the emergence of four main categories including home-based rehabilitation process of patients with traumatic spinal cord injury, consisting of four main sub-categories: facilitator of recovery, limitations, seek support and challenging return to society.
    Conclusions
    Support of spinal cord injury patients at home with a team of doctors, nurses, social workers, psychologists and clergy is necessary.
    Keywords: Rehabilitation, Spinal Cord Injuries, Patients, Qualitative Research
  • Seyed Aligholi Rowshan, Baqer Kord, Alireza Tashakorian Jahromi * Pages 42-53
    Introduction
    This study discussed the impact of the social strategies of nurses as a solution that converts hospitals into corporate organizations and helps create and change management at hospitals. This research was done to evaluate the impact of social strategies of nurses on resistance and the impact of cultural dimensions on these tactics.
    Methods
    In this analytical study, simple random sampling was used and using Cochran, 82 of the nurses of internal, surgery, emergency, psychiatric, Intensive Care Unit (ICU) and Coronary Care Unit (CCU) were selected from the social security hospital in Zahedan, in March 2016, and a survey questionnaire was completed by them. The study tools were a questionnaire designed by Jones (1986), Assessment of Organizational Socialization and Study Questionnaire of Dorfman and Howell (1988), which were used to measure cultural dimensions. The resistance to change questionnaire by Don Hamm et al. (1989) was also used to evaluate the reliability and validity. To analyze the data, Pearson correlation test and Friedman test using SPSS software and Smart PLS software were used, two-stage partial least squares method and structural equation model were used to analyze the assumptions, confirmatory factor analysis and Path analysis and GOF fitting indicators were used to evaluate the fit of the model.
    Results
    The results showed that weakness in the socialization strategies of the nurses could not play a useful role in nurse's resistance. This mediating role is missed completely in the relationship between culture dimensions and resistance to change (Rig = 0.147, Sig = 0.180). The analysis results indicate that culture dimensions have a significant positive effect on socialization tactics (Reg = 0.481, Sig = 0.000). These cultural dimensions have an effect on resistance to change (Reg = 0.454, Sig = 0.000). The results of the analysis of Friedman test show that among cultural dimensions, collectivism is the most evident among the nurses.
    Conclusions
    Officials should employ nurses with tactics of socialization to increase positive behavior in hospitals and reduce anti-organizational behavior.
    Keywords: Socialization tactic, Culture, Tendency to Resistance, Role of Nurse, Hospitals
  • Seyedeh Narjes Razavi, Zahra Rahnavard*, Marhamat Farahaninia, Amel Malehi Saki Pages 54-60
    Introduction
    Osteoporosis is the most common metabolic bone disorder that is characterized by decreased bone mass and changed microscopic architecture of bone tissue. Ultimately, these processes increase fragility of bone and induce pathologic fracture. Healthy nutrition and change of incorrect habits of nutrition play a significant role in reducing incidence and prevalence of osteoporosis. These goals will be impossible except with proper education. Considering the importance of preventive education in adolescence, this study was performed to determine the effect of health education, based on health belief model, on self-efficacy in prevention of osteoporosis in female adolescents.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 106 adolescent females were randomly allocated to two experimental (53) and control (53) groups. They were evaluated in two phase (pre-intervention and immediately after the intervention). The data were collected using a new questionnaire, the validity and reliability of which was investigated (P = 0.81). The questionnaire included three parts: demographic information, health belief model and nutritional self-efficacy. After the pre-test, the intervention was performed for the case group during four sessions that lasted one hour. Information was analyzed by statistic methods (Covariance analysis) (SPSS v.16).
    Results
    There was a significant difference in the mean self-efficacy score before and after the intervention in the case group (P
    Conclusions
    Results of this study showed that behavioral models, such as the health belief model, could provide a framework for improvement of education in the field of nutritional efficacy for the prevention of osteoporosis.
    Keywords: Education, Health Belief Model, Self-Efficacy, Osteoporosis
  • Mohammad Khoran, Fatemeh Alhani *, Ebrahim Hajizadeh Pages 61-70
    Introduction
    There is no doubt that the skills for physical health assessment, enables nurses to correctly identify unusual items and provide the basis for the development of nursing diagnosis and plan of care. The purpose of this study was to evaluate the impact of programs designed to empower nurses with skills for the physical health assessment.
    Methods
    This study was quasi-experimental. Overall, 107 nurses were selected based on the inclusion criteria. They were randomly allocation to two groups. Collection tools were a demographic questionnaire and “Self-Assessment of Nurses in Physical Health Assessment Skill Questionnaire”. The intervention group was taught skills for physical health assessment during twelve sessions (30 minutes). Statistical analysis was performed using descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    No statistically significant differences were found between age, gender, education level and other demographic information. The two groups were homogeneous at baseline in mean scores of history taking, physical examination and health assessment (P = 0.493). Data analysis after the program showed that there was a significant difference between the intervention and control group in history taking (P = 0.0000), physical examination (P = 0.0000) and health assessment (P = 0.0000).
    Conclusions
    The empowerment program improved nurses’ skills in health assessment. Therefore, it is suggested as an effective and practical method to improve knowledge and skills.
    Keywords: Health Assessment, Nurse, Empowerment, Self-Assessment